Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Female Brain/Sta je to u zenskoj glavi...

     Sto je tako zenskom pravi….

      

      Da li su zene zene zato sto imaju mesecne Mene ili su zene zene zato sto ih zanimaju drugacije Teme?

Ili su mozda interesi i teme samo posledica hemijske promene?

     Najnovija zapazanja neuropsihijatra Louann Brizendine izlozena u njenoj knjizi Female Brain ( Zenski mozak) i zasnovana na dugogodisnjoj praksi u izucavanju funkcija mozga kazu da je “ zenski mozak tako snazno pod uticajme hormona da moze da se tvrdi da hormoni  potpuno odredjuju zensku realnost”.

    Brizendine je pratila razvoj  zenskog mozga od embrionalnog perioda do menopauze i zakljucila da je socijano ponasanje u velikoj meri posledica hemijske aktivnosti koja se odvija u mozgu.

     Na primer, ogromna vaznost koju zene i devojcice pridaju pricanju, cucorenju, ceretanju, kikotanju, saputnju tajni, flertovanju i ogovaranju samo je posledica njihove mozdane strukture i mozdane hemije..”  Pre svega” , kaze ova ugledna naucnica,” delovi mozga u kojima se odvija verbalna aktivnost kod zena su mnogo razvijeniji nego kod muskaraca.”

     Kako? Priliv testosterona koji se odvija u jednom trenutku embrionalnog razvoja  kod muskog fetusa smanjuje muske delove mozga zaduzene za KOMUNIKACIJU..

Tokom puberteta nagli priliv estrogena u mozgu devojcica aktivira oksitocin i polno specificne mozdane “ vijuge”, narocito one zaduzene za govor, flertovanje, socijalizacu i emocionalno procesiranje.

   Komunikacija kroz razgovor izaziva ogroman i nagli priliv dopamina i oksitocina u mozgu devojcica proizvodeci osecaj prijatnosti i zadovoljstva jednak orgazmickom. Razgovor, deljenje tajni i razmena emocija imaju umirujuce dejstvo i izaivaju pravi hormonski “ udar prijatnosti” u zenskom mozgu. Za to vreme muski mozak zasut testosteronom procesira stvari malo drugacije- poznato je kako.

    Pad testosterona koji se povremeno desava kod zena takodje izaziva gubitak seksualne zelje. Studija je pokazala da zene u stabilnoj vezi gube intenzivnu seksualnu zelju za istog partnera posle tri do cetiri godine i pocinju  mnogo vise da uzivaju u prijatnom caskanju nego u ljubavnim igrarijama. Kod muskaraca, medjutim, potreba za seksom ostaje ista tokom niza godina. Ukoliko se zene podvrgnu hormonskoj terapiji testosteronom, njihova zelja za seksom se ubrzano vraca, na zalost nekad pracena nezeljenim efektima u vidu: celavljenja, jakih telesnih mirisa, produbljenih tonovu u glasu i brade i brkova. Prema tome da bi odrzale nivo svojih seksualnih potreba i strasne seksualne odnose koji ce usreciti njihovog vec pomalo” ustajalog” partnera zene mogu;

a)      da postanu musko- i prebace svoju mozdanu hemiju  sa price na “dela” ili

b)      da ostanu zensko i pronadju ljubavnika.

Zene su varljive, zene su brbljive da, ali to nije njihova krivica…Sad se vidi sad se zna..sve je samo HEMIJA..