Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Naše Karle del Ponte

Dobro veče poštovana gospođo Bećković. Ne poštujem lik i delo vašeg oca i želeo bih da glasam za Natašu Kandić u pozitivnom smislu. Mnogo toga mogu da zamerim Nataši Kandić, od loše frizure do skandalozno lošeg javnog nastupa, ali jedno ostaje. Ona je i dalje trn u oku svima koji bi da puj pike ne važi se, narodnog heroja Slobu ste nam ubili – crkli da bog da, Mladić & Karadžić su u planini - und dass ist gutt so, mi smo samo branili naša vekovna ognjišta do Tokija i mnogo volimo da vozimo hladnjače, Haški tribunal je anti-srpska zavera, primite nas u Jevropu jer smo mi geografski u Jevropi – treba da vam je čast što mi uopšte hoćemo da se družimo s vama; stanje svesti potraje sve dok je sveta i veka, amin. I tako dok mi pripadnici nebeskog naroda danima već raspravljamo da li je Marti Antihrist prdnuo na nekom sastanku i nije se izvinio srpskoj delegaciji zbog lošeg rada creva, naši dragi mafijaši, tajkuni (svi iz Slobine ere) rade šta im je volja i zobaju Srbijicu (e to su vam dragi moji prave vrane).

Sonja Biserko:

Sonja BiserkoSonja BiserkoIpak, takva izjava je istrgnuta iz konteksta, ali ne menja suštinu onoga što je on rekao. Dakle, Srbi moraju da plate cenu zbog nekadašnje politike.

Ova vlast sada nacionalističkim izjavama pravi paravan za svoj neuspeh, optužujući i napadajući Ahtisarija.

Nije reč o tome, već o suočavanju sa prošlošću. Pa i Nemačka je svojevremeno zbog loše politike gubila teritorije i to, takođe, i Srbi moraju da prihvate. Mi ispaštamo i to je cena - kaže ona i dodaje da Beograd mora da pođe od stava da nema povratka na stanje pre 1999. godine i da "umesto nacionalističkih izjava, koje su samo podvala i paravan za neuspeh u Beču, na elegantan način pregovara o sadržaju nezavisnosti Kosova".

Nataša Kandić:

Nataša KandićNataša KandićSrbija, to smo mi! I mi smo kao društvo odgovorni zbog svega što se nekada dešavalo. Kao što se zločincima sudi u Hagu zbog individualne krivice, tako i celokupno društvo mora da snosi krivicu, što podrazumeva suočavanje sa istinom i odgovornošću.

A što se tiče Kosova, ono je već šest godina nezavisno - kaže ona, dodajući da je Ahtisarijeva izjava "izvrnuta" i da je on samo rekao nešto sa čim se i ona slaže "da Srbija kao i svako drugo društvo mora da prihvati istorijsku odgovornost za dela i nedela koja su počinjena".

 

Biljana Kovačević Vučo:

Biljana Kovačević VučoBiljana Kovačević VučoUopšte neću da govorim da li je istrgnuta iz konteksta, lično mislim da su Koštunica, Rašković-Ivić i ostali istrgnuti iz konteksta! - kaže Kovačević-Vučo i dodaje da su "napadi i kampanja protiv Ahtisarija samo jedna histerija i nastavak Miloševićeve politike".

Oni jednostavno hoće da nas ponovo uvedu u rat sa celim svetom. Mi se uopšte nismo distancirali od Miloševićeve politike i to je osnovni problem. Nismo ni započeli emancipatorski proces, već Koštunica nastavlja kontinuitet Miloševićeve politike - kaže Kovačević-Vučo, dodajući da "histerija i napadi na međunarodne zvaničnike pokazuju svu nemoć državnog vrha koji je uhvaćen u politici kontinuiteta".

Apsolutno je nacija kriva zbog izbora takve politike i neka cena mora da se plati. Tako će nam biti dok god bude Koštunica na vlasti.

Vođen izjavom Velje Ilića da se posle Patrijarha ne govori mogu da kažem da se posle Sonje Biserko, Nataše Kandić i Biljane Kovačević Vučo (etc.) ne govori.

Predrag M. Azdejković

www.queeria.com