Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Za sada bez rejtinga…

     U Americi nema Cenzure…U Americi je zagarantovana sloboda govora…Ali mnoge stvari su ipak strogo zabranjene, mnoge reci,pojmovi, ideje, simidzi...Mnogi filmovi, knjige, ili vesti tesko mogu da prodju i dodju do Slobodne javnosti…Ali to nema veze sa drzavom..To sami Slobodni gradjani …tako... vole da budu oprezni,da se zastite, da zastite druge, da zastite decu i uopste vole da paze da nikog ne uvrede..Zato sami slobodni gradjani, bez ucesca drzave, formiraju razne grupe, bordove i savete za kontrolu ideja i pristojnost misli i recnika.

   Na primer za filmove…U Americi niko ne zabranjuje filmove. Nema bunkerisanja i ostalih mracnih epizoda poznatih iz totalitarnih drustava..Ali sami stvaraoci filmova vole da se iskontrolisu..Zato su sami studiji ( bez upliva drzave) odavno formirali Savet u okviru The Motion Picture Association of America.( Americke Asocijacije filmskih stvaralaca).koja rejtira filmove…Da ne bude ruznih reci, nasilja, nepodobnih ideja i uznemiravajucih slika. Rejting sistem odavno se zna: R, PG13, PG , i ne daj Boze, NC-17.

     Ko je clan tog Saveta, niko zivi ne zna i nece ni saznati..To je vrlo tajnovito drustvo.Tajnije od CIA-a. Njihov se identitet, navodno cuva da ih ne bi opsedali i zlostavljali kojekakvi ozlojedjeni “ umetnici” moleci za protekciju pri rejtiranju svojih slobodoumnih i nepristojnih filmova.Jer od rejtinga zavisi distribucija.Izgleda da u tom bordu sede cak I svestena lica…iz cijih crkava, ne zna se, ali, ali svejedno, svestena.

    Kriterijumi za rejting takodje su nepoznati..Na osnovu cega se odredjuje sta je na primer uvredljiv recnik,koliko mora da bude uvredljiv, Da li su filmovi bez reci manje opasni? Sta je neprihvatljiv sadrzaj, koja vrsta sadrzaja.? Sta znaci seksualni kontekst? Koja vrsta seksa i koliko ? Koji su “ tematski elementi” neprihvat;jivi za tajanstvene Clanove ?Da li sve zavisi od njihove subjektivne procene ? i ko us subjekti ?

      Nedavno je potaknut celom tom tajanstvenoscu autor dokmuntarca “ Za sada bez rejtinga” pokusao da dozna imena clanova komisije i kriterijume rejtinga…Unajmio je cak I detektive..Ali nista nije otkrio.Sve je ostalo obavijeno velom tajne.Jedino sto je uspeo da sazna je da je zabranjeno prikazivati “ zensko seksulano zadovoljstvo i izvesne delove zenskg tela .” Zasto samo zensko ? Ne zna se. Mozda to uznemirava neke Clanove Saveta Motion Picture Asocijacije u vidu vec pomenutih svestenickih lica…

Neki autori filmova, kao na primer Kimberly Pierce ( "Boys Don’t Cry”) i Matt Stone (“ South Park”) nazivaju Motion Picture Assosiation bastionom puritanizma i represije, a neki idu cak tako daleko da ih nazivaju “fasistima”, kao Bingham Ray, nekadasnji predsednik United Artists studija. Verujem da je to samo preterana reakcija frustriranih “ umetnika“ .

Autori filmova ne moraju da salju svoja dela na rejtiranje.Po zakonu oni mogu to da odbiju. Ali onda ima da ostanu bez distribucije, jer nijedan vlasnik bioskopa nece da prikaze filmove bez rejtinga.. A i da hoce, mame ne bi dale deci da odlaze u tako neodgovorne bioskope.A poznato je da deca cine 90% danasnje biskopske publike. Tako da eto, sve to lepo trziste regulise, bez upliva drzave. Ili ima da si pristojan i dobar ili ima da ti ga prilepe s NC rejtiongom pa gledaj sam svoje filmove u svom podrumu…

Neki autori se odlucuju da revidiraju delove svog autorstva i iseku sopstvene filmove ne bi li zadovoljili tajanstvene standarde nevidljive komisije..Ali koje standarde, nije lako pogoditi. Jer ih niko ne zna. Osim samih clanova komisije, koje takodje niko ne poznaje.

Druga grupa, sasvim drugacijeg uverenja sastava( uglavnom sastavljena od naprednih levicara) odavno se izborila da se neke opasne i neprihvatljivo uvredljive knjige koje ne postuju multi- kulturalnost savremene Amerike, izbrisu sa spiska dozvoljene lektire.Tako americki djaci vise nisu u opasnosti od rasisticki nastrojenog jezika Toma Sojera i Haklberi Fina.

Oni vise nigde ne postoje.

“ Lovac u razi” je skinut sa spiska preporucljive lektire zbog jednostranog pogleda na sveta kroz prizmu mladica( too male) iz dobrostojece protestants porodice( too white , too anglo, too privileged) sto je uvredljivo za pripadnike ostalih drustvenih grupacija( female, non-white, non protestant, non anglo, non-privileged).

Neke druge knjige nisu zabranjene ali su citavi pasusi izbaceni, ili preradjivani u skladu sa principima lokalnih ili politicki korektnih ili desnicarski puritanskih skolskih odbora u saradnji sa udruzenjima uvek briznih roditelja

Ova sve ucestalija praksa ponekad izaziva proteste literarnih puritanca koji smatraju da setime narusava autnomija umetnickog dela! Ali na to se, hvala Bogu, niko ne obazire.

Zar zastita umetnosti moze da se poredi sa zastitom drustva i drustvenog podmlatka od opasnih misli i bezobraznog recnika?