Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

SLOZNO - SVI U BOJKOT !!!

Ustav- pitanje iznad svega !?

 POZIV ZA TRIBINUPOZIV ZA TRIBINU

Od svih tekstova, koje sam na ovom mestu pojavio, većinu sam posvetio probematici ustava i njegovog eventualnog usvajanja. Pokušao sam da raspravu , koja se na ovom mestu odvijala, koliko toliko svedem u neki civilizacijski okvir, sa što manje paušalnih ocena, a  više argumentacije. Ako zaboravimo tekstove - komentare koji su išli ispod nivoa većine, (zahvaljujem se svima, koji su uspeli da se uzdrže od prizemnih komentara) generalno bi se moglo zaključiti sledeće:

  1. Svi se slažu, pa čak i oni koji su za Ustav, da je BITNO prekršena procedura o neophodnosti javne rasprave. Na taj način iz procesa usvajanja Ustava isključeni su svi gradjani sa Kosova (ne samo Albanci), osim Srba koji se nalaze u biračkim spiskovima, ali i svi gradjani Srbije koji nisu u mogućnosti da vode javnu raspravu. Činjenica da su parlamentarne stranke jednoglasno usvojile predlog, dovoljna je samo za pokretanje javne rasprave, a ne i za referendum. Na taj način je Vlada Srbije poništila autoritet (kakav-takav) Narodne skupštine, ali i neprikosnoveno pravo gradjana Srbije da u tom procesu učestvuju. Volšebni odlazak u penziju predsednika Ustavnog suda, S.Vučetića i neimenovanje drugih sudija Ustavnog suda, sprečili su da se Ustavni sud izjasni o regularnosti postupka koji su sproveli Vlada i Parlament. Što baca još jednu senku na ceo postupak, a možda jednoga dana zbog toga neko i odgovara, zbog Ustavnog puča!
  2. Obrazloženje u kome se kaže da je donošenje novog ustava, formalni prekid sa režimom S.Miloševića i njegovim ustavom, naprosto je neodrživo, jer kako –god glasio novi ustav, sistem koji je postavio S.Milošević, je vrlo brzo oporavio upravo čovek koji ga je uz pomoć DOS-a, pobedio na izborima 24.09.2000.godine, Vojislav Koštunica.
  3. Kosovo je bilo sastavni deo Srbije i u ustavu Slobodana Miloševića, te novi predlog ustava u tom smislu ne donosi ništa novo, a posebno NE u konačnom razrešenju statusa ove teritorije (i ne samo teritorije!). Hoće li NEKO, ako Kosovo uprkos ovakvom predlogu Ustava, postane nezavisno podneti ostavku ili odgovarati???
  4. Pored napred iznetih stavova i konstatacija, postoji još čitav niz drugih, takodje važnih delova ustava koje ovaj ustav svrstavaju u OKTROISANE USTAVE,  protiv koga moraju biti svi gradjani koji ne samo da drže do demokratije i demokratskih principa, nego i do borbe za osnovna ljudska prava i očuvanje minimuma ličnog dostojanstva. Kampanja koja je počela sa Kosovom, kao štitom ispred Vlade, koja je delimično u ostavci (ili nije?), završiće se njihovim optužbama ka Medjunarodnoj zajednici, ka demokratskim snagama u Srbiji, ka NGO-ima, neposlušnim sindikatima, pojedincima-stranim plaćenicima...i sve drugo, čega smo se nagledali u vreme režima Slobodana Miloševića...Samo je on na isti način, u isti koš mogao da strpa Patrijarha Pavla, Kusturicu, Pedju Danilovića, SANU i fudbalsku reprezentaciju Srbije...

Zar  to nije DEJA VU ?

  Zar ćemo nakon 15 godina borbe ponovo stići u predsoblje ludila, za koje smo bili ubedjeni da je na izmaku, ako već nije prošlo????

  1. JEDINSTVEN ODGOVOR, koji je uspešno, nakon sprovedene vikend rasprave izmedju političkih stranaka, NGO-a.......i  pojedinaca...je: RECI NE, ovakvom predlogu Ustava, reci NE diktaturi Vojsilava Koštunice, reci NE nedemokratskoj SRBIJI..

ZBOG SVEGA NAPRED (NE) REČENOG...

SLOŽNO SVI U BOJKOT !!!