Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

KOSTUNICIN ILI GAZIMESTANSKI USTAV ???

KOŠTUNIČIN ILI GAZIMESTANSKI USTAV ???

BOJKOT REFERENDUMU !!!BOJKOT REFERENDUMU !!!

Poodavno je rečeno „..da je pamćenje najdublji oblika zaborava...“, a ja dodajem, iz koga povremeno vadimo lepe i ružne uspomene. Na žalost nema puno lepog u proteklih 15-tak godina, ali je zato ružnog u preobilju. ..Ipak, svaki čovek teži da život učini lepšim nego što su to okolnosti u kojima živi, potiskujući ružno, ustupajući mesto lepom...I prirodno je da se čovek na taj način bori (brani!) sa nedaćama. Ipak povremeno ružne slike isplivaju na površinu, tek toliko da se zna, da su tu negde ! Posebno se to dogadja u situacijama koje neki dogadjaj ili ličnost inicira, pa se tako setimo i koječega, a bili smo sigurni da je to već davna, ružna prošlost - zaboravljeno!

Ili je sve možda DEJA VU ... sto izaziva strah, strepnju , neizvesnost.....

Ovih dana je počela kampanja ZA USTAV....Oni drugi koji su protiv (za BOJKOT!) se skoro i ne vide, ne čuju, kao da ih i nema. Ovi prvi imaju na raspolaganju moćne medije, vlast, novac, državnu administraciju, vozne parkove....jedino nemaju skrupula. Da imaju skrupula, ne bi imali SVE, zar ne? Organizovali su se tako, kao da zaista vode kampanju, a sve sa ciljem da se izazove efekat OPŠTENARODNE EUFORIJE ZA NOVIM USTAVOM. Simulirajući kampanju pokušavaju da ubede sumnjičave kako će u dva dana referenduma, a posebno u noći izmedju, zaista izaći, preko 50% gradjana koji su zaokružili ZA! To ZA ne znači ništa novo za Srbiju, pa ni ZA Kosovo...To ZA ne znači Mladić u Hagu, to Za ne znači Srbija u Evropi....to ZA ne znači oporavak privrede, to ZA ne znači kriminalci u zatvore, to ZA znači samo jedno...ZA KOŠTUNICU & VELJU& PALMU i sl.

Zna „premudri“ Koštunica da je skoro nemoguće izvesti 3.300.000 gradjana na referendum...Zna „mudra sova“ da je i Milošević pošao sa Kosova, sa Gazimestana, pa je prošao, kako je prošao, a i mi zajedno sa njim..Zbog toga se naš vrli premijer odlučio za referendum umesto Gazimestana. Bio je protiv Mila Djukanovića i referenduma o nezavisnosti Crne Gore, ali kad je SHVATIO (malo mu više vremena treba!) da metod spojenih sudova REFERENDUM & IZBORI može da „upali“ i u Srbiji okupio je oko sebe sve one (iste) koji su bili uz Miloševića, na Gazimestanu, (SPS, Radikale, SPC, SANU, Univerzitete, političare, glumce, fudbalere, filmske i pozorišne reditelje, novinare...) koji poput JUL-ovskih mostobranitelja izgovaraju putem medija, istorijsko, ZA!

ZA KOSOVO, ZA KOŠTUNICU, VELJU, JOČIĆA, DINKIĆA...&.COMPANY – BUBALO!!!

RTS će, sa svoje strane, kao javni servis (pod budnim okom Tijanića & Radio difuznog saveta) na adekvatan i objektivan način propratiti sve gde stupi patriotska noga, gde se začuje patriotska p(j)esma....“...srpska se truba s Kosova čuje...“.

Treniralo se to u Guči.

Budni i oprezni penzioneri neće više pitati za penzije, radnici za plate, majke za dečije dodatke...VAŽNO JE REĆI ZA...a sve drugo nije važno. Samo će se tek tu i tamo oglasiti iznevereni vlasnici automobila sa CG tablicama, pozivajući se, još uvek, na Povelju SCG, koju je svojim potpisom overio V.Koštunica. Nešto malo nezavisnih medija, kojima se pomalo veruje će takodje profitirati, jer će, baš u njima, cele strane biti posvećene Ustavu i boljitku koji nas čeka već 30.oktobra....Slično kao posle Vidovdana 1989..godine!

DEJA VU !!!

Tako je Milošević na Kosovu uzviknuo „Niko ne sme da Vas bije....“ pa se dogodilo šta se dogodilo...Koštunica je skoro istim, za njega neverovatno reskim glasom, nedavno uskliknuo: „KOSOVO JE NAŠE !“...Valjda ni sam više u to ne veruje, pa je dramskom intonacijom pokušao da bude što uverljiviji...(To se pozorišnim žargonom zove „šmira“ ili „šmirant“).

Od Gazimestana je prošlo punih 17 godina, sasvim dovoljno da se izvuku odredjene pouke..Tako smo uspešno “odbranili“ Jugoslaviju...pa SCG, a tako ćemo i Kosovo. Sa Koštunicom je to tako – NEMA NEIZVESNOSTI!!!

KAKO reče stari, dobri Čika Jova Zmaj...“ništa ne nauči pačurlija ta, osim GA, GA, GA....GA!“.

Branislav Cole KOVAČEVIĆ,

Kragujevac, 20.oktobra 2006.god.


Plašim se gospodine Cole

da smo mi sve samo ne narod koji ume da izvuče pouke. Ne samo što smo glupi pa ne učimo iz tudjih grešaka, a ne, mi učimo iz sopstvenih grešaka ali tek posle istih ponovljenih, jer mora nama da se dese dva Miloševića, a možda i više, da bi mi shvatili da ta politika nije dobra, čak šta više-POGUBNA. Kada god pomislim da smo došli do samog dna, ops, a ono izroni još jedno čak i dublje dno, a o povratku na gore nema ni govora, jer smo navikli da istražujemo dubinu i da životarimo u njoj, dok se ne pojavi dubljhe dno. Jedino pozitivno u tom mulju je to što ću posmatrati Koštunicu kako se davi u istom i to će mi biti neko malo jadno zadovoljstvo jer nema povratka ka površini tako da mi ni taj Koštunica u tom mulju ne znači baš mnogo.


Izvinite sto kasnim

Branislav Kovacevic Cole
ali...nisam bio pri comp...Sve je tacno, osim da cemo na nove promene cekati tako dugo...znam da je desperatno...Ipak...ima tu i tamo novih klinaca....Okrenuce se sve , uskoro, na nasu stranu
POZ.
BKC


Ako smem da primetim, ni Vi

Ako smem da primetim, ni Vi niste odmakli daleko od pačije škole. Ovo Vam je već šurnaesti post na temu Ustava i referenduma. Pišete šta se neće desiti ako izađemo na referendum i glasamo ZA Ustav. A šta će se desiti ako ne izađemo na referendum? Vi kažete, onda će Jočićevi i Nikolićevi puleni preko noći da glasaju za nas, pa će referendum svakako uspeti. Tako pokrivate sve eventualnosti i to vam je odogovor na pitanje šta se dobija bojkotom referenduma: ništa, jer će referendum uspeti na ovaj ili onaj način. Pa čemu onda sve ovo? I da li će bojkot biti zaista bojkot ili ona apatija birača o kojoj ste već pisali? Da li ćete pozivati na bojkot izbora koji će uslediti posle referenduma (na kome će sigurno biti izglasan novi Ustav, pošteno ili krađom glasova)? Ionako je jasno da je referendum samo predigra za izbore, svi su krenuli zapravo u predizbornu kampanju, i vlast i opozicija i stranke koje pozivaju na bojkot referenduma. Nije mi jasno kako ćete se od bojkotaša transformisati u animatora birača da izađu na izbore i glasaju za Vašu opciju, pogotovo ako će izbori biti brzo posle referenduma i ako sastav izbornih komisija bude isti. Logično je da ako nameštaju rezultate referenduma, namestiće i rezultate izbora. Više mi se sviđala opcija izlaženja na referendum i glasanja protiv predloga Ustava jer se time iskazuje određen stav, poziv na bojkot produbljuje apatiju kod građana sa biračkim pravom, čime opet terate mlin na radikalsku vodenicu.

P.S. Tek sam sad video Dacin odgovor, slažem se da je dobro što će taj Ustav biti Koštuničina labudova pesma... zato treba mudro pristupiti sledećim izborima kako ne bismo dobili još i Radikale na vlasti.

**Take your place in history and prey you don't repeat it**


Atomski mrave

ti si jedan od retkih koji svojim komentarom prilozi realnost onome sto se cesto desava na ovom blogu.
Sta ce se desiti lose sto cemo se opredeliti za ZA na referendumu.
Sta ce se desiti dobro ako se bojkotuje referendum?
Zasto se jedan mali procenat toliko pobunio sto nije konsultovan pri kreiranju ustava ovakvog kakav jeste?
Zasto demokratska javnost sa 100 % parlamenta izglasala taj ustav zbog kojeg izlazi na referendum.
Zasto ne bi iskreno rekli da Vam je krivo sto vas nema u podeli uloga jer su vam uloge marginalizovane?
Zasto Daca ponavlja jednu istu prichu, a ne vidi da u prethodnoj vladi nije nista uradjeno sto bi se ovoj sadasnjoj zameralo da ne radi bolje u odnosu na prethodnu.
Zasto je sve u Srbiji trulo i zasto u Beogradu cvetaju ruze samo DSu koji upropascava Beograd.
Sta je to sto vi nudite kao resenje.
Zasto ne nudite bolja resenja nego samo kudite postojeca.
To je problem Srbije koja samo brblja da nesto ne valja, ne pricajuci o tome sta je dobro.

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


Ako ne vidite nista lose

Branislav Kovacevic Cole

u cinjenici da Kostunica nije pitao gradjane Srbije ( a na to je bio obavezan, zar ne) i ako ne vidite nista lose da je najvaynija procedura prekrsena..onda ne znam o cemu polemisemo. Ako ne vidite nista lose u cinjenici da cak ni poslanici nisu znali tekst Ustava, pa ni potredsednica Vlade koja ga je predlozila....ministar spoljnih poslova takodje (svi su oni kasnije "legli na rudu")...onda nema osnova za polemiku..ovde nije pitanje partija...jer se ne radi o statutu neke partije, vec o Ustavu svih gradjana Srbije...O sadrzaju da i ne govorim...
I nesto o bivsima///Dosovoj Vladi///Nasa Ustavna komisija je usvojila daleko bolji predlog Ustava nego sto ej ovaj, i nalazi se u arhivi Skupstine Srbije, a Venecijanska komisija se o njemu vrlo pohvalno izjasnila...Za vreme naseg rada, mi smo se konsultovai sa nevladinim organizacijama, sindikatima, advokatskom komorom, skupstinom Vojvodine....pojedincima...Proverite..
Porediti Djindjica i trenutak kada je on postao Premijer, sa Kostunicom i povratkom sps, srs./....mislite da je uopste moguce???
Komunisticka je teza ..da mi samo kudimo postojece a ne nudimo resenja....NUDIMO I IMAMO....Kako za ustav, tako i za privredu...
STO SE BGD./A TICE I KAKO NJEM,U CVETAJU RUZZE////
Pa u novom Nacionalnom investicionom progamu Dinkica...iz oblasti kulure od 15 miliona eura 81% je pripalo Bgd/u, 11% Vojvodini, a simbolicnih 8% ostatku Srbije ispod Save i Dunava...To nije uradio DS, makar su i oni krivi za sto sta drugo...Taj centralizam dolazi sa Republickog nivoa....pa ce nam takav biti i novi Ustav....zbog svega toga..i Ustav treba bojkotovati
Dakle ja pokusavam cinjenicam a ne floskulama...razlika zar ne!!!!?
Poz.
BKC


Da li je to utopija

kad neko veruje da je drvoseca iz kosjerica trebalo da raspravlja o ustavnim resenjima.
pa valjda su ljudi u parlamentu ti koji su legalno izabrani i predstavljaju narod.

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


Ko je taj i ko

Branislav Kovacevic Cole
mu daje pravo da kazze da je "drvoseca iz Kosjericca" neuk...Slicno je rekao i genijalni Rados Ljusic.." nece valjda obican narod da raspravlja o Ustavu...???"...
Taj isti narod, obican, drvoseca ume da glasa, ali ne ume da se pita..za nesto sto ga se tice....
Alal vera na ljudskosti, moralu, pameti i demokratiji....!!!
BKC


Vi ste jedan pravi

arhetip srpskog mita koji se u sve razume.
Da li ste vi dobar automehanicar koji popravlja sopstvena kola ili ste podjednako dobar veterinar koji podvezuje krave ili ste jednako dobar hotelijer zato sto o tome svemu spremno raspredate o svemu.
Da li Vam to daje za pravo da komentarisete da li jedan drvoseca zna sta je ustav u opste, a jos vise da li ga razume.
Da li Vam daje takav nacin razmisljanja za pravo da pomislite da je jedan covek spreman da prepozna da li oni za koje je glasao imaju pravo da u njegovo ime izglasaju u parlamentu ustav.
Da li mislite da se ustavna pitanja usaglasavaju na pijaci, ili tamo gde treeba.
Opet povredjena sujeta, nemoc i nemanje morala.
Ljudskost i jeste da svako radi svoj posao najbolje sto zna. Vi vidim niste uspeli, inache bi bili recimo neko javno priznat u okvirima profesije. Sumadijska liga, veliki uspeh. Osnujes stranku malu i budes gazda u svom selu.
Moralno je da drvoseca zaokruzi Coleta koji ce u parlamentu da glasa u njegovo ime, ali je isto tako moralno da prizna da ne zna da cita i pise jos uvek.
Pamet je kategorija kojom se vi dicite, pa mislite da svi treba da prestanu da rade jedno mesec dana i da raspravljaju o ustavu.
Dokle!!!
Dokle ce politiku voditi filozofi kao vi koji se nicim ne dokazuju u svojoj sredini i ne znaju da rade nista da unaprede svoju sredinu nego postanu oni kafanski oratori koji samo znaju da pricaju bajkolike price a ne da zasuku rukave.
Dokle ce samo demokratski biti da svi misle kao vi zapitajte se to?
Dokle ce demokratija biti samo ono sto vi mislite da jeste?
Mislim stvarno...

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


Svaki građanin treba da ima

Svaki građanin treba da ima jednaka prava u državi i pred državom, bez obzira na to je li drvoseča ili profesor pravnog fakulteta. Babe na pijaci, seljaci i drvoseče sigurno neće učestvovati u izradi Ustava, ali ako treba da izađu na referendum i podrže ili ne podrže taj Ustav, trebalo bi da znaju o čemu se tu radi. Izabrani predstavnici naroda nisu izabrani zato da bi sami odlučivali o sudbini naroda i države jer su eto pismeni za razliku od svojih birača, već da donose odluke u skladu sa voljom tih birača.

**Take your place in history and prey you don't repeat it**


Blago nama

Branislav Kovacevic Cole

kad Vi znate sve..pa i kako misli drvoseca iz Kosjerica...i koliko sam ja (ne)uspesan...Procitajte moju biografiju..pa je uporedite sa svojom recimo....nista vise...Malo mi je to sve tako receno neprijatno.,..ali sami ste trazili..odgovor...
pa izvolite..procitajte ponesto...
NPR...Za 15 godina rada u KG SKC proslo je nebrojeno ljudi sa kojima nisam delio misljenje..pa je tako nas SKC, u periodu 1981 /1993...kako rece jedan arhitekta iz NS bio jedina oaza slobodne misli i reci u Srbiji,,,meni je to bilo dovoljno..drugima ne..pa sam i isteran sa posla zbog toga.


Pitanje

Ako kojim cudom mislim da Ustav nije dobar, ako mislim da procedura donosenja vise lici na spravljanje instant supe ("u litar provrele politicke bezidejnosti dodati kocku zauvek naseg Kosova...itd"), ako mislim da je prva recenica stilski biser koji nema vmnogo veze sa srpskim jezikom, ako mi se cini(!) da je Ustav spoj onoga sto je vazno DSu (Samo da TADICA biraju neposredno!!!), onoga sto se popustilo radikalima (Ohohooo...!)i ostalog sto je, istorija nas uci, vrlo cesto mrtvo slovo na papiru, ako me zabavlja hevi-metal legalisticka recenica "Narodni poslanik je SLOBODAN da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika", AKO...
ako...,
treba li onda da izadjem na dvodnevni referendum i suzama zaokruzim DA...???
ILI MOGU DA BUDEM PROTIV???


Imate bar

Branislav Kovacevic Cole

tri mogucnosti:
Za, Protiv i BOJKOT..ja sam za ovo posednje, a Vasi argumenti su pravi.
POZ
BKC


Kad kazem protiv...

...mislim na BOJKOT!


Vise puta sam izlazio sa svojim

Branislav Kovacevic Cole

licnim stavom...tako da ga znate.Ipak vecina, ili svi, u ovoj antiKostunicinoj varijanti su bili za bojkot...Ja samo nisam zeleo da budem disharmonican...ako cete me sada bolje razumeti..
Naravno sto se tice IZBORA...o tom potom!
STo se tice pacije skole...Hm, mogli bi polemisati na tu temu, jer smatram da NIKADA nisam "slepo" sledio vecinu..ni Milosevicevu,...pa ni moju (svojevremeno DOS/ovu) jer da je tako bilo, mozda bih licno bolje prosao...ali bih imao problem sa sobom...a to je bar za mene uvek najveci problem...
MIRAN SAM PRED SOBOM...mozda je to malo...ali meni znaci!
Poz
BKC


Neopredeljeni

Vidim da postoje ljudi sa veoma strogim i suprotstavljenim stavovima o donosenju ustava na predstojecem referendumu. Jedni su za a drugi protiv donosenja novog ustava. Ono sto vidim je da se obe grupe slazu je da je Srbiji potreban ustav, da je predlozeni ustav bolji od postojeceg i da predlozeni ustav nije (dovoljno) dobar, odnosno ima mana. Medju onima koji su protiv donosenja ustava postoji podela da li treba izaci na referendum i glasati "ne" ili uopste ne izaci i bojkotovati isti. Zbog pravila referenduma, tehnicki bojkot je isto sto i "ne" i isto sto i nezainetersovanost ali ako pretpostavimo da u komisijama za prebrojavanje glasova ima i nepostenih, verovatno je da veci broj neiskoriscenih listica ostavlja vecu mogucnost za manipulaciju.

Voleo bih kada bi neko iz obe od ovih suprotsavljenih grupa, od kojih je jedna za ustav, a druga protiv ili za bojkot referenduma, dao svoje vidjenje Srbije ako referendum uspe i ako referendum ne uspe. Kako vi vidite Srbiju u nekom kracem i duzem periodu posle 28. oktobra analizirajuci oba moguca scenaria? Sta je dobro/lose u tome ako referendum uspe i sta je dobro/lose u tome ako referendum ne uspe?

Milos


Konačno novi Ustav !

Koštunica, za razliku od patuljastih političara, drži reč !


Jel?

stvarno?

BebaOdLonchara


Dobar vic

Branislav Kovacevic Cole

osim ako nije ironija...opet je dobra!!!
BKC


Ha,ha,ha...

...jel onu da je Hag deveta rupa na svirali?


Ajde sto pozivaju da se glasa za ustav

Ali mi nikako nije jasno zasto obmanjuju narod da ce odbraniti Kosovo ustavom kad ovaj ustav kosovskim albancima daje nezavisnost.
Pitate kao?
Sto bi rekli lako uz jedno bezalkoholno gazirano pice.
Clan 52. predlozenog ustava kaze da svaki gradjanin zemlje Srbije ima pravo da bira i bude biran.

U prevodu albanci na Kosovu nisu gradjani ove zemlje i imaju puno i legitimno pravo da zahtevaju nezavisnost od zemlje koja ih prosto tera iz svog okrilja.
Drugo u clanu jedan kaze da je Srbija drzava srba i ostalih naroda a po birackom spisku kosovski albanci nisu ni oni drugi narodi.

Kazu da ali oni vec godinama bojkotuju izbore.
PRAVO DA BIRA I BUDE BIRAN. Moje i po sada vazecem ustavu pravo je da biram, ja biram da ne glasam za one sa jeftinijim ulaznicama da bojkotujem.

Izadji i kazi NE ako vec hoces Kosovo u Srbiji.

v.


Dajte bar jednog vanzemaljca

Vera P.Eto,ja vapim za bar jednim vanzemaljcem,da imam za koga da glasam na sledecim izborima.
Vidite,na svim temema gde se neka politicka tema obradjuje,i gde treba da damo svoje misljenje,najmanje se uvazava RAZLICITO misljenje,a svima puna usta DEMOKRATIJE.Meni se licno,ogadila sama rec demokratija,bas od DOS vlade,jer sam se valjda previse nadala,smetnuvsi sa uma da su i to samo ljudi.Sa svojim manama i vrlinama,kako ko.
Da li je DOS imao tri tamne noci da napise Ustav kakav god zeli?Makar i u Silerovoj?Zasto nije?Zasto nisu taj svoj demokratski Ustav stavili nama na uvid da mozemo da ga uporedimo sa ovim,tajno pisanim,kao sto kazu? Da vidimo koji je bolji?Sta znate,mozda nije sve tako trulo u ovoj Srbiji?Kako znate da je sve trulo i vec unapred optuzujete sludjeni narod sto je sludjen.Zar niste i sami ucesvovali u tom sludjivanu i obmanjivanju?Temelje danasnje nazovi demokratije udarila je bas vlada DOS-a.Ako mislite da ovaj priprosti narod kome i sama pripadam nije uvideo VASE ali i NJIHOVE marifetluke tesko se varate.
Pogledajte kako je Kostunica prosao na proslim izborima.On je izgubio.Pokupila se tako bratija koja je IZGUBILA sastavili sve svoje gubitnicke mandate i dogurali negde do 50% onog jednog sto im fali kupuju po potrebi,placaju i ne pitaju sta kosta.Moze za pare,za funkciju,moze i neka stipendija da padne...sve moze.Od koga su to naucili ili su vec znali?Pa od prethodne vlade,radilo je onda sto ne bi i sada.Ja-to jest sludjeni narod-gledam pa se krstim.Nista drugo ne mogu jer moj glas se ne cuje tamo daleko gde nas je odvela sve skolovana i fina elita.Mi,priprosti,trebamo vam svima samo da glasamo,a onda cete svi krenuti u istu pricu-posto poslanik?
Dakle,Ustav ce proci.Videcete.Ko gura narod prema radikalima?Zar nemate svi udela u tome?Nece biti kradje oko ovog Ustava,ne mora,i nije zbog Kosova,svi znamo da se Kosovom svi samo posluze kad im treba.Ustav ce proci jer svaka zemlja trba da ga ima pa i nasa.Ako ne valja menjace se,neka ga menja svaka vlada koja dodje.Ja cekam izbore POSLE Ustava i molim Boga da posalje bar jednog vanzemaljca da imam za koga da glasam.
A sto se tice nezavisnih medija-o cemu se tu prica?Koji su to mediji nezavisni? Svako ima gazdu koji placa i svi pisu samo ono sto gazda trazi.Pogledajte i ove blogove,narocito politicke teme.Pokusajte da kazete da mislite drugacije.... Pa Bas se oni toliko dice demokratijom da sve uglas pozdravljaju svako drugacije misljenje.Opletu koliko god mogu.Toliko o demokratiji,toleranciji i svemu sto zameraju drugima samo ne sebi. ZA USTAV