Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Prvi srpski teatar - Knjazesko serbski teatar

Spomenik Joakimu VujicuSpomenik Joakimu VujicuSiguran sam da gradjani Srbije, u većem delu, znaju sastav  tima Milana ili Reala, kao i to kako se zove i poslednja “zvezda” Granda, ali još niko nije utvrdio gde se nalazio prvi teatar u Srbiji. Možda to i nije toliko važno, koliko i neka druga saznanja, ali  da iskoristim, nekako drugačije, pauzu izmedju referenduma i izbora, izbora i referenduma…

Elem davnih godina, početkom XIX veka, nesrećni Joakim Vujić rešio je da, bez referenduma, ubedi  Miloša Obrenovića (podaci kažu, tada,  nepismenog) kako je Srbiji neophodan teatar. Pisali su o tome mnogi istoričari, putopisci, teatrolozi, “Srbske novine” (Narodna biblioteka u Kragujevcu objavila reprint izdanje), koje su o tome izveštavale…. pa ne bih da trošim naše zajedničko vreme, na detaljnije prepričavanje svega što je, o tome, zapisano i već se zna.

Ipak postoji jedan “mali” detalj koji se ne zna?

Nakon 5-tog oktobra 2000-te, nagrnula sva sila stranaca u Srbiju, pa i u Kragujevac, gde smo im objašnjavali kako nam se i šta sve desilo, ali da eto Kragujevac i Srbija nisu baš « tikva bez korena »... Tako reč po reč svako je pričao svoj deo priće o starom Kragujevcu, bivšoj prestonici  u kojoj je osnovan Licej, pa prvi Teatar, prve « Srbske novine », pa apoteka...

Radoznali stranci slušaju, a nama milo...

Tako sam se i ja, jednom prilikom, « zaleteo » kako je bilo ovo, pa ono....a gost (iz Francuske)  zainteresovan (i « dokon ») požele nešto od toga da vidi !!!

I zape mu baš da vidi prvu zgradu Teatra !!?

Na trenutak sam pomislio da ga, po starom dobrom srpskom običaju, “preveslam” i pokažem mu današnju zgradu Teatra, ali nisam baš toliki Srbin !

Odveo sam ga i pokazao mu sadašnji Tetar »Joakim Vujić » , proveo pored Liceja –Gimnazije, do Amidžinog i Knez Mihajlovog konaka...stare crkve i zgrade u kojoj je održana prva Skupština....i tu zastao... »..tu bi negde moglo da bude mesto, koje je Joakim, uz Miloševo odobrenje i pomoć, pretvorio u Teatar »...Stranac (Francuz) nije moga da veruje da ne postoji NISTA, što bi bar nagoveštavalo da je tu, negde, odigrana prva pozorišna predstava u Srbiji....Rekoh mu da se to pozorište zvalo « KNJAŽESKO SERBSKI TEATAR », ali da se danas Teatar zove po osnivaču Joakimu Vujiću...Ni to mu nije bilo jasno...ni zgrade, ni imena. Pokušah da mu objasnim teška vremena, ratove, vojske koje su prolazile, pa i Lepenicu (takozvana reka koja prolazi kroz grad), koja je promenila korito....pa eto zbog svega toga nismo obeležili « to mesto » ! Bio je zapanjen, nije mogao da veruje...i da ne prepričavam dalje razgovor, kako je tekao.

I sam sam više puta, pre ovog opisanog susreta, insistirao da se na osnovu obilne gradje rekonstruiše « objekat » koji je Joakim pretvorio u Teatar. Pokušavao i pisao da se pozorištu u Kragujevcu vrati njegovo prvo i pravo ime, pa da se  možda u Kragujevac preseli i Muzej pozorišne umetnosti Srbije (malo decentralizacije ne bi škodilo !).

Ništa !

Ni reči, ni odgovora, od nadležnih ministarstava, lokalne samouprave, pa ni uprave Teatra....

Pitao sam i moje poznanike, Kragujevčane, gde se nalazilo prvo pozorište...a odgovor je bio uvek isti – « pa valjda tamo gde je i sada zgrada Teatra ! »

Ni na samoj zgradi Teatra nema table sa nekakvim, kakvim bilo natpisom....Doduše ispred je postavljen spomenik Joakimu Vujiću, čiji položaj izaziva razičite komentare  - ili se klanja Milošu i moli ga za novce, ili se radi o pozorišnom poklonu, nakon završetka predstave... ?

Teatar « Joakim Vujić » je nakon II svetskog rata podario srpskom glumištu Ljubu Tadića, Miju Aleksića, Dragomira Felbu, Vasu Pantelića, Cigu Jerinić, Dragomira Bojanića-Gidru, Rastka Tadića, Bobu Dinića....Ljubomira Kovačevića, Milu Stojadinović, Ljubomira Ubavkića-Pendulu, Mirka Babića, Radeta Marjanovića, Goricu Popović, Branka Jerinića.....i nebrojeno drugih pozorišnih umetnika.

Moglo bi se i o tome nadugačko i naširoko, ali uskoro će izbori, pa nemam toliko vremena ????!!!!

Kakve veze, sad opet, imaju politika i izbori sa Teatrom ?

I prve predstave u Kragujevcu igrane su za vreme zasedanja Sretenjske skupštine (1835.), a povodom donošenja prvog ustava !

Jednog dana pobediće u Srbiji oni koji će znati da tradiciju vrednuju na pravi način, koji će znati da naprave njen prirodni spoj sa današnjim vremenom.

Jednog dana... !

Branislav Kovačević Cole,

Kragujevac, 02.11.2006.god.

 

 


Ako ministar Kojadinović

Ako ministar Kojadinović čita ovaj blog (u šta sumnjam), eto prilike da reaguje.

A možda se ovo:

Quote:

Ništa !

Ni reči, ni odgovora, od nadležnih ministarstava, lokalne samouprave, pa ni uprave Teatra....

odnosi na period dok je ministar kulture bio Branislav Lečić, i sam glumac po profesiji? Pa on kao glumac i ministar kulture i Vi kao narodni poslanik ste baš mogli nešto da uradite po tom pitanju. Ovo zbog kraja Vašeg posta koji je kobajagi briga za kulturu a u stvari je politička agitacija:

Quote:

Jednog dana pobediće u Srbiji oni koji će znati da tradiciju vrednuju na pravi način, koji će znati da naprave njen prirodni spoj sa današnjim vremenom.

**Take your place in history and prey you don't repeat it**


Ne morate biti

tako ironicni...u svakom odgovoru...ali ako je to Vas stil...OK..Kad sam pomenuo SVE, onda nisam pravio razliku, pa ni u odnosu na Lecica, Kojadinovica......ali se vise odnosilo na lokalnu samoupravu (SPS, Koalicija Zajedno za Kragujevac i DOS....ako Vam je sad lakse?)...To sto Vi u svakom tekstu vidite samo politicku agitaciju, opet je Vas problem...procijatajte moju biografiju pa cete videti gde sam radio do pojave Milosevica...a u tom Teatru sam proveo i celo detinjstvo....Elem...Zanimljiv ste sagovornik!
BKC


Slazem se...

sa Atomskim mravom! Vi prethodni stalno imate primedbe
na sadasnju vlast (imam,uzgred, i ja), ali kao da prenebegavate cinjenicu da ste bili tri godine na
vlasti (doklem ja nisam, pa time imam vise prava na primedbe). I nije to samo u ovom slucaju...!?


Dakle nije problem sto se Vi sa njim

slazete, vec je problem oko cega se slazete///Da, ja sam bio 3 godine u Skupstini Srbije, ali morate znati sta je koja vlast i sta je ciji posao...Dakle ja sam to inicirao, prvi put, jos daleke 1988,,kao obican gradjanin, ili ako Vam vise odgovara neko ko je veci deo svog radnog veka proveo u kulturi...kao i manje vise cela moja porodica....Ima razlicitih nivoa vlasti i moci....Neko to nije hteo jer sam ja predlozio (kao da je to vazzno, ko je?)..neki nisu hteli jer nisu razumeli...a neki nisi ni procitali...dakle nije u pitanju bas uvek politika...vec i bahatost, birokratizacija....itd...Mogli ste ovaj tekst i drugacije da procitate...ali niste, a Vi znate zasto...Ali i to je Vase pravo,,,STETA!Ostrascenost ne vodi daleko.
BKC


Postoje fakti koji moraju da se znaju

i u takve spada cinjenica gde je i kada nastalo prvo pozoriste u Srbiji. I to je pitanje koje treba postavljati u kvizovima, mesto na koje treba dovoditi ucenike, treba da stoji izdvojeno u udzbenicima istorije, geografije i citankama. Da nijedno dete ne propusti, vec ga podsecati, i uciti.
Podrzavam inicijativu, g-dina Kovacevica, iako mozda i nije inicijativa, podrzavam ideju. Za ovakvo stanje nije odgovoran pojedinac, makar bio i mocan poslanik mocne poslanicke grupe (da se ne pitamo je li i koliko ta moc bila stvarna, kao i da li je g. Kovacevic bio zainteresovan za istu, tj. moc), vec mnogi i pre i posle i sada. Nesto mozne da se promeni i SADA. I za to ne treba dvotrecinska podrska parlamenta, vec malo rada, truda i upornosti. Pojedinca. Niko nije oslobodjen te odgovornosti. Ni Kovacevic. Ni ja. Hajde nesto da uradimo. Jel' se neko pridruzuje, i kako?


Potpuno se slazem

sa Vasim komentarom...o svemu, pa i odgovornosti..Inace sam vise puta, od 1988..pokusavao da nametnem takvu temu lokalnim vlastima, ali ONI uvek imaju preca posla...???I danas se radi, ipak, po mom projektu (nikada verifikovanom i priznatom?) "Milosev venac"(za neupucene, prostor u uzzem delu centra grada u kome je obitavao Milos, ali i drugi, gde se sa obe strane Lepenice upravo nalaze spominjani objekti i sl...kao posebno vazzan, za Srbiju i Kragujevac, kulturno-istorijsko centar...).
Dakle postoji i knkretna ideja...ali...MOzda je to ipak na relaciji sukoba Obrenovici / Karadjordjevici???)
Hvala na podrsci...
BKC


ovog puta

sluzio sam vojsku preko puta tog pozorista ,ali znao sam samo to da je "jedno od najstarijih u Srbiji" . Ipak iz vaseg teksta nisam najbolje razumeo gde je bila zgrada tog prvog...
Dakle za razliku od prethodnika ja cu cekati da krenete u predizbornu kampanju pa cu onda da se potrudim da naostrim pero ,a dotad hvala vam na ovom ugodnom intermezzu:)


Tacna lokacija

se da utvrditi, uz pomoc strucnjaka, a ja svoju pretpostavku ne bih javno iznosio.U svakom slucaju, nije bilo tamo gde je sada Teatar, preko puta Vase bivse i inace bivse kasarne...Kad budemo nesto uradili...saznace svi..
Hvala....na podrsci..a za kampanju "ostrite" pero...Bice mi drago, ako bude argumenata
BKC


HVALAAAAAAAAA

od nas u manjini i nadajmo se da ce pauza da potraje...


kad ste toliko zasluzni gradjanin

i toliko dobar clan demokratske orijentacije, sigurno ste mogli da iskoristite Leku i ostale drugove i saborce da Vam uchine toliko da za grad koji volite i u kojem ste toliko ucinili za kulturu tako prepoznatljivo kako ste u jednom od odgovora upucenih meni pokusali da mi objasnite.
Sad zaista vidim da ste vi jedan beskorisni kafanski filozof koji je nesposoban da nesto i uradi sem sto se trudi da misli.
Na zalost takvih je Srbija puno. I vi ste jedan od spavaca koje je Zoran prozvao, znate gde i kada.
Nikad od vas nesto nece biti, nemojte da cekate taj jedan dan, jer se cekanjem nece desiti vec delanjem
Goran Markovic nije iz politike, nije bio clan nicega, ali je licnim autoritetom i nasom podrskom ovde uradio pravu stvar.
Preko energije koju smo ubrizgali i dali mu povod da uradi nesto. Nije samo filozofirao i pricao, tj. pisao, nego je i uradio.
JAdan i taj Francuz kojem ste vi nesto pokazali. I jadna je ta Srbija koju ste vi pokazali. Mogu da zamislim kakve utiske je covek odneo sa sobom. Uzas :(

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


Mrzim da mrzim...

A da Vi, Cole, razmislite o tome da, umesto Teatra, pronadjete mesto gde je, recimo, bila prva crkva u Kragujevcu (jel' Stara i prva?). E, onda da odete tamo i da kazete da hocete da okajete grehe. Onda ce Vas, valjda, pitati, kakve grehe. Recite im ovo sto je napisao Duki Bre Kralj. Znali ste Leku (nema veze, iako niste, gresni ste sto ste MOGLI da ga znate), i niste to iskoristili za zadovoljenje svoje duse. Ako Vam, ipak, kazu, da to i nije neki greh, Vi budite uporni. Niste vernik? Pa sta uopste trazite ovde, u Srbiji? Ne smatrate sebe gresnim? Pa sta? I ako niste, ovakvi ce Vam naci neku gresku. U prokletoj avliji nema nevinih, i iz nje jos niko nije izasao... gresni ste, pomislili ste da je Srbija svet, a ne jedna obicna, prokleta avlija...


Nemam komentar

na zbrku, poput prethodne kod "Dukija"....
BKC
Ipak svaki post govori i o autoru


Mislim da sam Vas pogresno razumeo

jer sam jako zurio....izvinite.....Potpuno ste u pravu....zao mi je sto nisam obratio paznju na sarkazam,,,
Upravo tako....jos jednom izvinite!!!
Hvala!
BKC


Zaista ne znam

odakle kod Vas tolika kolicina zbrke...Ipak Blog nije namenjen tome...sto ne znaci da ga ne mozete i na takav nacin (zlo)upotrebljavati...
Niti sam rekao da sam zasluzni gradjanin..niti sve drugo...a najmanje sam "kafanski filozof", ni formalno, a ni metaforicno////ali..sta cete...zivite Vi u svom, a ja cu i dalje u mom svetu....
Preporucujem Vam, da ako vec zelite da polemisete argumentovano, pronadjete nekog iz Kragujevca...pa makar i Radikala....pa cete ponesto i saznati....
A sto se spavaca tice....hahahah....Vi to po principu "dobar dan zla zzeno..???"
Inace taj covek, je iz sveta kulture Francuske,,,,da mu ne spominjem ime....koji i dan danas odrzava redovne kontakte sa mojom malenkoscu..verovatno zbog uzzas, koji je poneo iz razgovora sa mnom...
BKC


NIJE

zbrka gospodine, vec zabrinutost za ljude koji samo filozofiraju a nista ne rade. Zbrka nije, vec vasa nemoc da uradite nesto o cemu pisete da nije uradjeno. Bili ste u poziciji, a mislim da ste jos uvek, da se probudite i stvarno napravite nesto vezano za temu o kojoj ste pisali. Kafanskih filozofa koji samo polemisu a ne ostavljaju tragove ima i previse, i jeste metafora. Vi ste zamenili kafanu blogom, zato sam to i nazvao tako. Preporuchujem ja vama da napisete lepo dopis, da napravite peticiju, da organizujete novinare, koje poznajete a sigurno ih poznajete da krenete u akciju u ministarstvu kulture i Gdin Kojadinovic ce vam izaci u susret. U isto vreme napadnite Svetozara Cvetkovica Mishu Vukobratovica, Dejana Savica, Baneta Bumbara, gdina Bradica, kao i Ljubisu Ristica i gospodina Milivoja Mladenovica koji upravlja Srpskim narodnim pozoristem koje je osnovano je u Novom Sadu 1861. godine na inicijativu Srpske citaonice i njenih rodoljubivih clanova, na celu sa Svetozarom Mileticem. Naravno da bi trebalo da zovete i Cirilova iako je on vec odradio svoje ali moze da pomogne svakako.
Kad od njih skupite pisma podrske a za to vam treba jedan telefonski razgovor sa svakim od njih i sa time nastupite kod "kojadina" dobicete i podrsku i donaciju da napravite nesto lepo pozitivno i pametno.
A covek iz Francuske ako ima uticaja mozda bi mogao da Vam pomogne da realizujete projekat do kraja.
Licno cu Vam pomoci da ne ostanete na nivou filozofije, pa mi se mozete obratiti na mail ukoliko zelite.
Toliko o tome. Niti mislim da jeste niti vas dozivljavam kao zlu zenu, vise mi licite na nekoga ko samo prica a malo dela.

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


Hvala na savetima

ali sam to manje vise vec sve uradio, i ponovio bar 10/tak puta...Imena koje ste naveli dugo su u pozorisnom svetu, tako da im je sve ovo poznato, posebno sto su neki od njih i nosioci priznanja "Joakim Vujic"...Dakle nema dobre volje i zelje da se nesto, mimo Beograda, uradi...
Samokritican primewr, ako uopste vredi u ovoj polemici, da uprkos mojoj angazovanosti, jos ni jedan zakon iz oblasti kulture nije prosao kroz parlament...Tako da smo mi jedan od retkih drzava (i pre bili, kao Jugoslavija)bez zakona o scenslkim delatnostima..(teatru)..otuda i sva bahatosti neodgovornost u ovoj bransi. Nemam nista protiv da se svi koji mogu anagazuju, pokrenu......
Da bi neka drzava pomogla donacijom, morali bi da imamo validan projekar, odobren, aminovan, od neke drzavne institucije...lokalne samouprave....SVIMA NJIMA SAM PISAO, PONAVLJAM VISE PUTA, ali niko nije ni odgovorio...Toliko o mojoj lenjosti...ali nije ona sustina mog posta, kao ni Vase vatreno utvrdjivanje..ko sam i sta sam do sada radio...Bilo bi jako narcisoidno, kada bih to sada pisao...ovde...elem, a nemam ni potrebe, da se bilo kome, pa ni Vama pravdam...Imate u biografiji, deo toga...Posebno ne zelim da ispisujem imena mnogih uglednika sa kojim sam saradjivao..vrlo,vrlo konkretno....Hvala na napomenama za NS pozoriste, dobro mi je poznata istorija vecina teatara sa prostora ex YU!
BKC
PS>Hvala na ponudi


Jednog dana...


Jednog dana pobediće u Srbiji oni koji će znati da tradiciju vrednuju na pravi način, koji će znati da naprave njen prirodni spoj sa današnjim vremenom.

Pa verujem i ja u to, a to će u stvari biti dan kada u ovoj našoj Srbiji dođe do istinske decentralizacije i regionalizacije. Pitam se samo koja politička opcija ovu stvar podržava? Čeda? Iskreno sumnjam u to...


Tesko da i jedna

poloticka opcija ima program koga se drzi..principijelno..(neka bude pretenciozno, osim Lige za Sumadiju..ali zbog toga placa punu cenu)..Tako i po pitanju decentralizacije, ali to ne znaci da sve nece krenuti na tu stranu, ako>
1. Protisak javnosti...gradjana bude takav
2.Zahtevi EU budu kao i prema drugima
3. Svest o tome da nam je to neophodno, kako bi se brze i ravnomernije razvijali...
4...sami dopisite po volji
Izdvajanje Cede, ili bilo koga drugoga u tom kontekstu nema svrhe, jer je i Kostunica bio za regionalizam(???) pa ga nema sada u Ustavu....ili Verko (gradonacelnik KG/a) koji je bio protiv...sada prepricava (i to lose) sve ono sto ja "trubim" od 1997...
Ko zna..mozda jednoga dana
Pozdrav
BKC


Nece se jos dugo vremena

pojaviti Neko ko ce znati da progovorim tim jezikom koji ce tu Ideju pribliziti stanovnistvu na taj nacin da se svi razumemo. Treba biti Posten i Sposoban, a ne biti svadljiv i narogusen, a deliti savete svima.

ascultare et altera pars


Ne misilim tako....

ipak...cem morati da se manemo "patriotskih" tema i da se okrenemo racionalnim i ekonomskim sagledavanjima i njihovim resenjima...Nisu ni drugi bili bolji, pa ih je neka muka naterala da se manu "guslanja" i promene nacin zivota...Ustav je bio sansa...ali bice i druga
BKC