Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Starac i Moda


Tek je novembar a London se vec sprema za Božić. Prokleti trgovci!

Kad sam bila dete oči sam isplakala nad Devojcicom sa žigicama Hansa Kristijana Andersena. I nije neka priča za uspavljivanje. Do dan danas ne podnosim šarenilo predbožićnog velegrada. Sve gledam, gde je devojčica koja će posle da se smrzne i da umre.Ovih dana ne viđam na ulicama Londona decu koja izgledaju tako jadno i bedno. Uglavnom stari ljudi. O Beogradu i da ne govorimo.

Danas, priča bi trebalo da glasi „Bakica sa žigicama“.

 MILOSRĐE 

U savremenim društvima milosrđe je prilično organizovana stvar i pojedinac se ohrabruje da se ne bakće puno sa gestovima ličnog dobročinstva već da svoj doprinos preda I prepusti nekoj od postojećih (avaj! bezbrojnih) organizacija, pa nek vide oni sta će.

Kome, čemu I kako pomoći? 

Iz novina i magazina stalno ispadaju neki papirići, daj, pomozi, priloži, za ovo i za ono. Zatim, apeluje se na radiju, preko televizije, apeluju glumci, manekenke, čuli smo jer je pisalo na “cool” majici, rekli nam drug ili drugarica……pisalo je na boci za vodu.Pomislim, najsjajnije žurke koje sam pohodila bile su u nekakve dobrotvorne svrhe. Te žurke,balovi, ručkovi, kokteli ponekad su vrlo skupi za organizaciju, zatim zvanice potroše silan novac da se adekvatno preruše.E, a da li se ja sećam kakvo se tačno dobro tvorilo u bilo kojoj od tih prilika i u koje svrhe se popila tona šampanjca…? Ne baš.Ali, dobre su bile žurke. 

Popularnost i uspeh svake dobrotvorne organizacije zavisi od raznih faktora ali čini mi se najviše od politike i pomalo iznenađujuće, mode. Deca na primer, deca su vrlo u modi, AIDS ne stoji loše, najviše zato što ga gura modni svet, glad, da, ali u Africi, može Indija, nikako u Evropi (ju, pa mi to nemamo!). Ekološka pitanja su dosta šik  i tako dalje. 

Jedno sam primetila, slabo ko prikuplja za starce a pogotovu ne za siromašne starce.  Politički, starci nisu važni a ne shvataju se mnogo ozbiljno ni kao glasači.I još pogubnije po starost, definitivno nije u modi. A ako postoji nešto stvarno “pi kaka” to je kombinacija srtarosti I bede. 

BABE I ŽABE 

Dakle, pre izumiruća žaba nego (ne daj bože umiruća) baba.

Mnogo je verovatnije da će neka mlada osoba na zapadu da posveti par svojih sobodnih sati nedeljno dobrovoljnom radu u štenari za prikupljanje beskućnih kučića nego u staračkom domu.Na tašnicama “Be a Bag” Anye Hindmarch svi naštampali svoje bebe, sebe kad su bili mali, svoje mace i kuce. Niko nije prikačio svoju baku.

Grci su tu carevi. Oni svoje starce štampaju na razglednicama. 

Pitala sam prijatelje naokolo, mnogi imaju ostarele roditelje, šta misle zašto je to tako, zašto ignorišemo starost kad, u najboljem slučaju, velika većina nas će doziveti starost. Kažu: pa baš zato. Bojimo se te neminovne starosti pa ne volimo o njoj ni da mislimo. 

Potražila sam na netu spisak dobrotvornih organizacija u Srbiji. Cini mi se da i ovde najveći broj društava brine o deci. Zatim o izbeglicama. Izbeglice su vrlo popularne. Dalje, sakupljanjem informacija, davanjem informacija, neka društva brinu valjda o drugim društvima, pa o demokratiji, što ce reci o društvu uopšte, neka, na svoju bruku nisam razumela o čemu brinu jer im je rezime napisan sasvim žanrovski. Taj žargon nekome ko nije profesionalni nevladinovac teško je razumljiv.

Tek, i ovde se vrlo slabo bavimo starošcu. 

Znam da na mladima svet ostaje ali su nam ga stari ostavili.I nije da baš mi uvek bolje znamo „uputstvo za upotrebu“.Pa možemo i mi valjda nesto za te stare da učinimo i bez „Ugovora o dozivotnom izdrzavanju“.

Postojala su plemenska društva vodjena većima staraca i plemenska društva koja su svoje starce kad više nisu mogli da budu od neke društvene koristi po kratkom postupku likvidirali. 

ČUVAJ KRAVU, NEK’ CRKNE KOMŠIJA 

Pročitah o dvoje starijih ljudi koji su umrli od gladi u Subotici.Objavljena je i slika njihovog prebivališta. Nekakva jadna potleuša, sva urušena. Ali, lepo se vidi, naslonjeni komšije. Ne razumem kako je moguće da se neko iz susedstva nije za to dvoje zainteresovao? Baš niko?Možda su ti neugledni susedi iritirali stanovnike Subotickog predgradja? Kvarili im imidž? 

Nismo li beše ono svi suzama natapali kokice dok smo gledali Šindlerovu listu?


Welcome!

herclih vilkomen kraljici od Sabe.
Cmok


Care!

Cmok!


Welcome...

Dejane, jel Vam dobro? :)

Vučko


Prijatan

susret, s divnim prijateljem. A jos tako pametno pise! Kud cete bolje?


Izvin'te

Ups, izvin'te - ja upadam kroz odžak u priču :$

Inače je post simpatičan. Ja primam sličan junk mail kao gospođa Olga (postcode CO1 do duše, "malo podalje od grada", što reče Rambo), pa imam ideju.

HCA je btw bio malo mračan, možda mračniji nego što treba za decu, ova devojčica sa šibicama nije najmračnije što je napisao. Ne znam da li ste čuli za ovu pesmu, koju je napisao još kao mlad?

Pozdrav,

Vučko


Dragi Vucko,

pa sto ne kroz odzak? Tako ulazi i Bozic Bata.
Znam pesmicu. Na svu srecu, roditelji nisu bili bas toliko sado pa sam ovaj deo opusa otkrila kad sam vec bila velika.

Pozdrav

Olga


Ho, ho, ho

Ehm... pa srećan daklem... šta god već bilo, čistite dimnjak češće i ostavljajte ČISTE čarape za poklone :)

U Londonu, koliko sam ja video, prosjaci su muškarci u svojim dvadesetim, lokalci, a prodavci (manje više svega) su uglavnom poreklom iz "dragulja u kruni" (sad ima dosta i naše slovenske krvi, Čeha i Poljaka, do duše, posebno po ugostiteljskim objektima).

Starih a sirotih... ja stvarno teško mogu da kažem, valjda sam i ja razvio taj slepi ugao. Svakako je dobar tekst, zagledaću sledeći put bolje.

Pozdrav,

Vučko


"Help the aged/one time they

"Help the aged/one time they were just like you/
drinking, smoking cigs and sniffing glue/Help the aged/
don't just put them in a home/can't have much fun in there all on their own...."
http://www.azlyrics.com/lyrics/pulp/helptheaged.html


Anna,

U centar!

I, by the way, sve da nisu pili, pusilii, snifali - sad bi da probaju. Dok jos moze.

Olga


Dirljiv tekst ali ne za srspko drustvo

Slozio bih se sa Vama ali da zivim npr. u Svajcarskoj ili Svedskoj. Tamo su starci svojoj deci ostavili uredjenu drzavu, niske kamate u bankama, dobre puteve, normalne politicare, jednom recju uredjenu zemlju. Ovde su nama nasi "matori" ostavili sve suprotno: zaklinjali su se u politiku Milosevica, zemlja nam je razorena po svim pitanjima, sistem vrednosti nakaradan, ostavili su nam izbeglice (o kojima pisete), traume rata... I jos mnogo toga negativnog.
Zbog toga sam ja pobornik radikalne teorije, da 2/3 Srba treba da izumre kao dinosaurusi da bi ostala trecina zivela normalno. Pa ako i ja svojoj deci ostavim zlo i ja trebam da izumrem, a ako ostavim blagostanje onda Vasa prica ima smisla.


Lepa teorija

nema sta... i onda se cudimo ljudskoj netrpeljivosti, mrznji i ostalim gadostima koje su se desile u Srbiji zadnjih 16-17 godina.

Quote:
Zbog toga sam ja pobornik radikalne teorije, da 2/3 Srba treba da izumre kao dinosaurusi da bi ostala trecina zivela normalno.


Moja prijateljica

koja zivi u usa, kaze da nema mnogo empatije za njihove starce.. kaze, bas me briga da im pomazem preko ulice, kad oni u penziji putuju po svetu, uzivaju, dok je moja baka umrla u kuhinji u nemastini, nije videla rodjenog brata koji je ostao u hrvatskoj jer nije mogla da putuje tamo...

ja se ne slazem sa njom... ali cini se da svako ima licni razlog da li ce pomoci ili ne... a posle mozemo da pricamo o odgovornosti ili osetljivosti drzave ili drustva na pitanja raznih kategorija stanovnostva


Kad sam bio klinac

cepao sam redovno drva jednoj baki iz komsiluka, a ona mi je posle gledala u solju... fenomenalno zezanje, kao da ides u bioskop ... Stoji ti jedno uniformisano lice, kaze ona pa me gleda ispod oka; a ja se kao nesto cudim i premisljam ... Super bio babac umrla sa 90 i nesto. jednom ja dosao sam uvece a ona kaze ... ne primam muske posete izveceri ali u tebe imam poverenja /-) ocu dq kazem, nije to sve jednostrano, moze skroz simpaticno da bude - ima duhovitih i vedrih staraca.


cepao drva?

u beogradu?


Cjepaju drva i u Berlinu...

... ne samo u Bgdu. Je l´ toga nema u Brooklinu???


Cepanje

drva u USA!? Mozda samo u ruralnim sredinama, drvo za ogrev je ekstremno skupo, pogotovo u velikim gradovima... inace prodaju ga po benzinskim pumpama samo za kamine.


mislila sam

gde u bgd nadjes drva za cepanje?


Zabranjeno?

Mi smo, kad sam ja bio mali, imali peć u spavaćoj sobi - drva, ugalj... pa je posle sprovedeno parno grejanje...

Ali ja sam mislio da je bar u Bgd zabranjeno grejanje na čvrsto gorivo tog tipa - računam da ne bi mogli da dišemo zimi kad bi se svi grejali na to :S

V.


Cepao drva na

Crvenom Krstu. Sta je tu cudno?
Gledali mi u solju na istom mestu.


Ništa čudno...

...ali je verovatno bilo u vreme kad smo i mi imali kaljevu peć. Ne sećam se da sam video dima iz odžaka po Krstu otkako sam počeo tuda da se motam (a to je početak devedesetih).

V.


kako sta mi je cudno?

pa gde nadjes drvece za cepanje u gradu? u parku? ja sam zivela u NS i ne mogu da zamislim gde bi mogla da odem da nacepam drva....


A i tetrapaci rastu u frižideru u samoposluzi :)

Ćao Brooklyn,

Nekad se govorilo: domaćin kupuje ugalj u sred leta.

Znaš... ogrev se nije kupovao u trafikama - nego naručiš i dovezu ti kamionom, natrpaš u podrum i onda ložiš celu zimu.

Sećaš se gde su Čvorovići držali Staljinovu sliku u Balkanskom špijunu? :)

Vučko


razumem

da moze da se kupi, ali mi i dalje nije jasno gde to moze u beogradu da se ode da se nacepaju drva. ono, uzmes sekiru preko ramena i ides....


Kocka, kocka, kockica

Pa ovaj... drva za loženje se ne kupuju u veličini Lego kocki, nego budu malo krupnija... e sad to može da bude malo veće nego vrata od peći... i tako, eto Dejana sa sekirom, ne mora da obara breze po parkovima :)

V.


Cepas zato sto

Drava dolaze u krupnijim parcicima, granama, delovima stabla, sta li. Drvosece nisu sofisto.
A krupno drvo se tesko pali pa zato moras cep, cep, cep.
Sam ili angazujes misicu.

Olga


Drveće za cepanje u Beogradu

pronalazi se na stovarištima, a donose ga verovatno iz šuma. Kupuje na kub- ne znam tačno koja je cena. Kupljeni trupci se dalje dodatno cepaju i lože.
Puno se ljudi greje na drva ili ugalj, pa tako i kroz etažno grejanje, jer ja grejanje na struju skupo, a toplovod i gasovod pokrivaju male delove grada.
Šta više, ne pokriva ni kanalizacija.
Na Dedinju još postoje delovi u kojima nema kanalizacije. Isti slučaj je i u drugom delu moje ulice, a živim na Vračaru, 50 m od Hrama Svetog Save (koje se sada smatra extra de lux zonom). Moja porodica živi ovde već 100 godina, pa se i mi pitamo kome je takva ideja pala na pamet ( za lux zonu???).
Mi na sreću, koristimo sve blagodeti civilizacije, za razliku od komšija iz drugog dela ulice.

Ja sam se ovako slučajno ubacila.
Da li ovo sve ozbiljno pitate ili ne?
Bez ljutnje, stvarno sam u dilemi.


ma najozbiljnije,

ja sam ceo zivot zivela u gradovima, i nikad nisam upoznala nikog ko cepa drva u gradu, pa kada je rekao da ih je cepao ja ga zamislila sa sekirom kako sece drvo, ono drvo stoji u zemlji, on ga posece i odvuce negde. ali sada mi je jasno, ok, nisam mislila nista lose :)


Timbeeeer!

(Dejan obara platan kod Miloševog konaka) :)


e,

upravo tako nesto :)))


Seča (da li je dobar

Seča (da li je dobar glagol?) drveća u gradu je strogo zakonski regulisana. Zabranjeno je seći drveće po parkovima, okolnim gradskim šumama (u Bg: Košutnjak, Zvezdarska šuma i sl). Za svako posečeno drvo (koliko ja znam) naplaćuju se velike kazne, a za ona koje neko neophodno želi da seče, potrebne su dozvole. Ne znam, da li baš ulaze u dvorišta ljudima i da li proveravaju, ali slučajno znam, da ako se gradi neka nova zgrada (takav je slučaj u mojoj ulici), drveća koja se nalaze na 1.5. metar od gradilišta se ne smeju dirati. Projekat zgrade (ulaz u garažu npr.) je urađen u odnosu na dva drveta koja se nalaze ispred.


Jel i orah

Jel i za orah važi 1.5 metar? :)))

V.


Za orah ne znam :)

Nema ga po javnim površinama.
Zašto orah?


Zašto orah :)

Zato što mu koren lomi beton. To treba da vidite da biste poverovali.

A širi se pod zemljom koliko i iznad zemlje - može da bude u prečniku po 10 metara.

V.


Ovde su lipe u pitanju, za

Ovde su lipe u pitanju, za njihovo korenje ne znam koliko je :)
Ali, "pametni" investitori & co su se dosetili, pa kako grade zgradu od nekoliko hiljada kvadrata, sa dve podzemne garaže, drveće nisu smeli da diraju, a falilo im je jos metara, oni su ispod drveća, preciznije ulice napravili šta su hteli.
A, to nikako nisu smeli :)
Propašće nam kolovoz na ulici jednog dana.
Najmanje! :)


Vedri starci

Quote:
ima duhovitih i vedrih staraca.

Na primer, ja..., a tu je i moj drug iz I Beogradske, Dorcolac 51!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


Pa ne bas sasvim...

Slozila bih se, Milose, su nam starci na Zapadu ostavili dobre puteve i povremeno relativno niske kamate (zivim u drzavi koja je mnogima uzor reda i uredjenosti). Ali kako narod kaze, "nije zlato sve sto sija", podsjetila bih da su politicari uglavnom i ovdje korumpirani, samo na jedan rafiniraniji nacin. Npr. do skora je u Njemackoj moguce bilo firmama da novac koji su "ulozile" u mito bude zaracunat kao povrat poreza! Da ne govorim o rastucem siromastvu i raspadu onoga sto smo zvali socijalnom drzavom. Liberalni kapitalizam ima mnogo lica i na razlicitim mjestima napreduje razlicitim brzinama i razlicitim smjerovima. Nije bas konkretno? Ali se vjerojatno razumijemo, ili?


Dunjice,

zivim u zemlji gde "domorodci" sami sebe zovu "perfidni Albion".
Konkretnije ne moze biti.

Olga


Joj, dragi Losmi!

'Ajte nemojte.

Stvaaaaarno ste "radikalni".

Jel' mislite starci ili "Stari" licno?

Pa nisu se svaciji "matori" zaklinjali u politiku Milosevica!
Mada, poznata mi je ta vrsta traume, neki od mojih prijatelja vodili su rat u kuci. Verujem da vam nije bilo lako.
Ipak, razmislite, da vam je neko dao pusku u ruke da licno izvedete taj odstrel:

A: da li bi vam prijala tolika krv (ili bi vam zadrhtao prstic? ja se nadam da bi zadrht'o)

B: da li be ste postrojili 1/3 i ove 2/3 bas po staresinstvu?

Nisam ovde cinicna. A nadam se da ste i vi ovo sigurno vise, onako, emotivno i metaforicno.

Olga


Quote: A nadam se da ste i

Quote:

A nadam se da ste i vi ovo sigurno vise, onako, emotivno i metaforicno.

Metafore i preterana emotivnost su mnoge odveli na stranputicu... eto cak i ceo narod.


Ne, gresite

Matorci su odveli na stranputicu citavo drustvo i citavu naciju.
I kada kazem matorci, mislim genralno na citavu generaciju 50+. Pa nije valjda moja generacija kriva za bilo sta sto je u ovoj zemlji naopako. Zasluzni svakako jesmo,jer smo poceli da ispravljamo svinjarije koje su nam oni ostavili.


U pravu

si Milose, sve iznad 50+ treba u gasne komore a takvima kao tebi treba dati sansu da uz takav neprevazidjen intelekt dignete Srbiju u nebesa i tako najzad Srbi postanu nebeski narod...


Zao mi je

ako se osecate prozvani. Vidim da ste bliski sa idejama "stare" Srbije. O Srbima kao nebeskom narodu je govorio jedan matorac, ako se ne varam. To je recnik i ideal matore Srbije. Mi, mladji ipak govorimo o Srbima kao evropskom narodu.


Quote: Mi, mladji ipak

Quote:

Mi, mladji ipak govorimo o Srbima kao evropskom narodu.

U Evropi su narocito naklonjeni takvim idejama koje vi zastupate, sa takvim mladim ljudima Srbija nikada nece biti deo Evrope. Uzgred, takvim stavovima i nastupu najvise doprinosi lose kucno vaspitanje a tome su krivi vasi "matorci"... pitam se da li bi pri ciscenju srpskog drustva prvo krenuli od njih ili bi kao privilegovani mogli da racunaju na nepotizam.


Hajte malo scrolujte gore

Ja sam rekao da 2/3 srpskog drustva treba da izumre. Ne, da ih ja niti bilo ko ubija, a mozete iz raznih mojih komentara videti i zasto to pisem.
Srbija vec jeste deo Evrope, samo da Vas obavestim.
Ja jesam vaspitan u sirem smislu te reci, a to znaci izneti svoje stavove, suprotstaviti ih drugima, i ne vredjati druge. O vasem vaspitanju, razmislite!


Quote:Matorci su odveli na

Quote:
Matorci su odveli na stranputicu citavo drustvo i citavu naciju.
I kada kazem matorci, mislim genralno na citavu generaciju 50+.

Ja imam preko 50. Pamtim kada su Beogradskim Terazijama išle konjske zaprege koje su raznosile drva i ugalj. Mislio sam da je to vreme davno prošlo. Ali evo, opet ima konja na Terazijama, a koliko vidim, počeli su da se pojavljuju i na blogu B92.

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


Ako se toga secate

svaka Vam cast. Vi ste "old school" onda. Evo promenicu stav prema Vama. Svako pravilo ima izuzetak. Vi biste trebali da budete zasticena vrsta!


Draga Olga

"Pa nisu se svaciji "matori" zaklinjali u politiku Milosevica!"
Pa nemaju ni svi Kinezi iskosene oci.

I ako hocete, da imam traume. Da, jesam emotivan. Ali te traume nisu dosle zbog mene samoga vec zbog drugih.
I naravno da ne bih nikoga pobio, samo kazem kako bi bilo najbolje za Srbiju.
I ne mogu se nikako sloziti sa Vama, da sve NGO rade u pogresnom smeru, jer ne vode brigu o starima.
Ti isti stari su samo da vas podsetim (velika vecina) proputovali Evropu i svet sa crvenim pasosom bez viza i bez gadjenja carinika prema njima. 80 % moje generacije nema pasos, sto znaci da nigde dalje nije isla van Srbije, a i ovi sto su izlazili staju o posbne redove (kao kod utovara stoke) i imaju velike probleme da dodju do vize.
Dalje, ti isti matori su dobili stanove od drzave (vecina), a onda druga manjina je uzela stanove na kredit tako sto im je inflacija pojela rate (pa su im rate bile u visini paklice cigara). Danas mladi treba 30 godina da ne jedu, ne piju, ne zive da bi dosli do istog takvog stana. Jer mi sada moramo da otplacujemo kredite i vise od toga, koji su oni uzimali (mislim globalno, ne pojedinacno)
Primera ima jos mnogo, mnnogo... ali mislim da ste shvatili poentu.
I ne mogu se nikako sloziti sa tim, da bi mi mladi sada istim tim matorcima, trebalo da posvete paznju,vreme, novac, energiju, sta god... Malo im je bilo dok su uzivali u blagodetima zivota, o kojima mi ne mozemo ni da sanjamo. Pa sada teba da prevodimo bakice preko ulica i sa dekicama da hranimo golubove. Ja na to necu nikada pristati! Verovatno Vam je i jasno zbog cega.
Da, pre cu se zabavljati sa kucnim ljubimcima!


Dragi Losmi,

Pa zar su bas svi stari koje znate bili na "crnoj" liniji, a svi mladi koje znate bili na "beloj" liniji?

Osim toga, sto se tice razvijene i uredjene Evrope, postoji nova rec "ageism". A jos jedna sarmantna stvar, taj "ageism" pocinje da vas kaci polako ali sigurno vec od 35.

I na kraju: promasismo temu. I vi i ja bicemo baka i deka, jednoga dana. I bili "na liniji" ne bili "na liniji", ostavili dobro ili zlo za sobom (u srecnom ali fiktivnom slucaju da nas je uopste neko nesto pitao) bicemo sagurani u neki coskic....Mozda jadni, mozda bedni, mozda i polu gladni. Jer, nikad se ne zna.
Zasto?
Pa zato sto "nije interesantno",moderno, prihvatljivo biti star i odrtaveo.
Dakle, umesto fonda za penziju bolje da otvorimo fond za plasticnog hirurga. "Da se Vlasi ne dosete". Tacnije, "Da se Vlasi sto kasnije dosete".

Olga

PS: Ne kazem da NGO rade u pogresnom smeru. Svaka njima cast. + volim zivotinje + mesta ima za svima (ko hoce nesto pozitivno). Ipak..... K'o sto rekoh gore...


Problem

u Srbiji vec decenijama (samo?!) je sto su ljudi ovde krajnje iskljucivi, sve je crno-belo, staro-mlado, ispravno-neispravno, demokratsko-nedemokratsko... dobrodosli na blog b92, ako budete politicki ispravni super a ako ne videcete i sami kako cete proci :)

U sustini nije samo blog b92 takav, Srbija je puna netolerancije, mocnih ka nemocnima, pobednicima ka porazenima, imucnijih ka siromasnijima... pa eto i mladih ka starima. Definitivno se ovde nista nece promeniti jos dugo.


To je to

Valjda takva vremena dosla...


Dragi Lionsgate,

Hvala na dobrodoslici.
I hvala na savetu.
Vidim, olako me moze zadesiti kisa trulih paradajeza.

Olga


Ma hoce, samo

cim se napravi drugacija starosna proporcija, tj. kada se poveca broj mladih a smanji broj starih stanovnika. Srbija jeste podeljena. Uzgred polovina zemlje je brdovita a druga polovina ravnicarska. :)
Kako dva razlicita sveta da ne budu podeljena? To je prirodni zakon.
Navescu najskoriji primer o toj podeljenosti na mlade i stare, drugom prilikom i o drugim podelama. Podele su neminovnost Srbije, dok se Srbi ne ujedine, a to ce biti...

Posto se profesionalno bavim IT-om, bio mi je neophodan brzi Internet u zgradi. Jedina mogucnost je bila da postavim Wireless antenu na vrh zgrade i tako ucinim protok znatno brzim. Nakon postavke antene, sve je bilo u redu 3-4 dana, a onda dolazi mi baba sa 3. sprata i kaze: "Ti si mi unistio televizor". Rekoh:"Molim?!? Kako?". Kaze ona: "Tvoja skalamerija na vrhu zgrade je to napravila". Hm, zacudjeno cu ja:"Sta je napravila?"
Ona ce vec besno:"Prvo mi se slika mrdala, kanali se izmesali, a onda mi je i televizor crkao!"(uzgred imamo kablovsku u zgradi)Pokusavam da objasnim da moja skalamerija nema veze sa slikom na tv-u, nikakve veze sa napajanjem istog, da je to samo antena za internet,a li ne vredi... Uporna je baka da joj ja kupim tv, jer se pokvario od moje antene i da pod hitno skidam tu napravu sa vrha zgrade. Najlepse je molim da shvati o cemu se radi,ali jok... Nece ni da cuje. Kazem u redu, sazivam skupstinu stanara, sreca pa je bilo vise mladjih i tehnicki obrazovanijih i zakljucujemo da moja antena nikako ne moze da utice na to da se kvari slika na tv-u niti da crkne isti.
A bakuta sa njenim drugaricama i dalje gundja u prolazu:"evo ga ovaj sa interneta sto mi je pokvario tv".
O toj podeli ja govorim. Nikada se verovatno necemo razumeti. Ona ce i dalje ostati netolerantna stanarka, koja nece ni da pokusa da razume mladju populaciju, a ja cu i dalje ostati "decko sa interneta".


Aaaaaa! Sto ne kazes!

Pa ta ti je bakuta primitivna I jos na to oportunista (izgleda da hoce da izica novi TV.)
Ali, imam komsinicu koja je mlada, i na to vrlo poznat DJ pa i ona ima takve neke fore, trenutno joj smetaju zurke, ha.

Svet je pun kulova raznog uzrasta.Sa svih strana iskacu, navaljuju, gnjave. Od tolikog smora covek moze da postane cinican.
Ali tom slucaju, kulovi su pobedili, pozitivci izgubili.

Olga


Mentalitet

Meni ovaj tekst kaze da je, u sustini, mentalitet ostao isti. Starci prokockali sadasnjost i buducnost mladima, pa ´ajmo i mo mladi da u tu tikvu duvamo.



Divlja baba ?

Divlja baba ?


Kinezi imaju izvanredan

Kinezi imaju izvanredan odnos prema starenju i starima, kao i verovatno i ostali sa Istoka.
Odnos poštovanja prema prirodi, čoveku, bićima, životu i smrti, vremenu i prostoru.
Možda je tajna u njihovoj filozofiji?
Ili u više hiljada dugom o(p)stanku.?
Možda da naučimo nešto od njih.

Živim u blizini Kalenić pijace.
Pretužne su mi te kolone usamljenih, umornih, pogrbljenih od života staraca i starica, koji, nogu pred nogu, u svojoj samoći, vuku kese i torbe sa zelenišem, sa svojim životom. Prazni su njihovi pogledi. Nema molbe, nema vapaja za pomoć, nema suza, nema ničega. Dostojanstveno prolaze i odlaze.

Ostarićemo svi jednog dana.
Ako budemo imali (ne)sreće.
I u jednoj ćemo sekundi, u jednoj misli, rekapitulirati svoj potrošeni život.
Na šta i na koga smo ga potrošili. (?)


Cica Mico!

Zvezda si.
Tekst ti je poetican, human, dirljiv.
Izmedju ostalog, i ja sam sa Kaleniceve. Kaleniceva me je i navela da o ovoj temi pisem.

Olga


Olga,

Hvala Vam!

Iz srca je pisan.
Imam nameru da uradim jednu seriju fotografija na tu temu. Da se skrene pažnja (ako iko želi da vidi!?!)
Imam i dilemu: da li je to dodatno džaranje po ranama tih ljudi?

Nisam još ništa odlučila.

Ja lično pružam zaštitu samo onima kojima je ona zaista potrebna: deci, starima i životinjama.


Cica maco

vi ste moja idolica :)


NE!

...ne... ne veruj u idole...
...i oni su ljudi... od krvi i mesa...
...isto ko' TI...

Piloti :)
Davno beše, sećam se ja...:)


Fotografije?

Da, da, da, da, da!

Olga


OK :)

OK :)


Quote: Ja lično pružam

Quote:
Ja lično pružam zaštitu samo onima kojima je ona zaista potrebna: deci, starima i životinjama.

Sta je sa onima izmedju dece i starijih.... da li preko njih da gazimo? Zene koje tuku muzevi, mladici skloni samoubistvu, jer se ne snalaze u danasnjem drustvu, invalidi...

Strah me je od selekcije na ljude koji zasluzuju pomoc i one druge...


Ja pružam pomoć onima

Ja pružam pomoć onima kojima mogu.
Ja sam jedna. Nisam svemoguca. Nisam megaloman.
Nikakva selekcija nije u pitanju.
Deca, stari i životinje, obično ne traže pomoć.
Oni nemaju izbor.
Odrasli ga imaju.
To što ga neće, to je opet stvar njihovog izbora.


Ne traze ili nemaju izbora?

Ne shvacam zasto pruzati pomoc onome tko ne trazi? Ili ti to mozda zato sto nemaju izbora? To je, po meni, nesto vec sasvim drugo, sasvim legitiman razlog da priskocimo.


Ako ne trazim pomoc, to ne

Ako ne trazim pomoc, to ne znaci da mi nije potrebna...


Istina. sto kazes.

Doduse, ima i onih koji se trpaju da pomognu kada to vise dodje kao otezavanje situacije (odmoc, sto kazu stari). Ima u njemackom jeziku taj izraz "Helfersyndrom" (sindrom pomocnika) i koristi se u negativnom kontekstu. To su oni koji bi silom da pomognu, a bolje bi bilo da su ostali kod kuce. Primjer su neki od mnogobrojnih koji su dolazili na Balkan da "pomognu" u rjesavanju nasih sukoba i/ili problema. Cak i kada se njihova "pomoc" nije trazila. S razlogom. Naravno, ima i pozitivnih primjera, nisam htjela nista generalizirati.



dobar dan,

draga olga.

zokizokizoki i ja zelimo dobrodoslicu.


Biljana, zokizokizooooki

Hvala!
Darlingz!

Olga


Hemigvej Ernest, nije vam baš paradigma

za mirnu starost,ako je i o njemu reč? Da li je to taj umni starac koji mirno sedi u čamcu i peca? A onih 126 (stodvadesetišest) zarobljenika koje je, kažu svojom rukom sredio (da bi mogao da popije konjak u čuvenom pariškom baru) više se niko i ne seća. Hemigvej peca, zatim se ubije, svi se pitaju zašto? Mladić je u svom pčelinjaku, i svi se pitaju šta to čeka Koštunica?


Pa, ne peca Ernest

nego stari chika, Santiago.
O mirnoj starosti niko nije govorio, chika peca sto mora.

I ovako se misli:

"No one should be alone in their old age....But it is unavoidable"

Olga



odlicne su bakute!

Olga