Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

AMERICAN DREAM

Sooo...

Posle 12 godina Demokrati su dobili vecinu....

Prvi put u svojoj Istoriji Masacusets( jedna od Komonvelt Drzava) je dobio crnog Guvernera... i posle 16 godina dobio je Demokratskog Guvernera.

Svaki 6. registrovani Republikanski glasac je presao na drugu stranu i glasao za Demokrate.

Prvi put u istoriji Amerike Speaker of the House najverovatnije ce biti zena, do sada vodja opozicije, Nensi Pelosi.

Arnold Svarceneger koji je jedva dobio guvernersko mesto u Kaliforniji, ubedljivo je pobedio svog Demokratskog protivnika, jer je u medjuvremenu,iako je Republikanac,povecao minimalne nadnice,i doneo zakone o cistim gorivima da bi smanjio efekte globalnog zagrevanja.

Mediji su se konacno probudili i postavili pitanja koja su pet godina  uplaseno precutkivali.

Ako Demokrate dobiju Virdziniju  i Montanu( gde se glasovi jos prebrojavaju) kontrolisace i Senat.

Karl Rove, evil master mind Dordza Busa je porazen.

Republikanci su izgubili totalnu kontrolu vlasti.

Izbore su odlucili cetiri pitanja: korumpiranost Republikanca, zakon o braku koji zabranjuje brak izmedju pripadnika istog pola u nekim americkim drzavama , stem cell research kome se Republikanci protive, a koji moze da dovede do izlecenja mnogih trenutno neizlecivih bolesti i rat u Iraku.

Nista vise nece biti isto? Nadajmo se. A i Ramsfild je upravo dao ostavku.

U izborima koji su bili referendum za ili protiv Republikanaca, Demokrati su dobili zato sto su Amerikanci glasali protiv.

 

 

 

 

 



Aha, Zokster, morate pod

Aha, Zokster, morate pod hitno da odete na blog Ivana Marovica i iznesete vase misljenje o topologijama, origins of space and time i jedinstvu i borbi vere i nauke.


Sto kazu Ameri:

From you mouth into God's ears. Nazalost, americka politika je suvise komplikovana da bi mogla tako da se predvidi. Moguce je da ce stvari malo promeniti u unutrasnjoj politici, ali u odnosu ka drugim zemljama Demokrate su podjednako ratoborne kao i Republikanci (setimo se da je Kenedi poceo rat u Vijetnamu).

Makar sam zadovoljan da sam po prvi put glasao za pobednicku stranu - i to ovde u Mizzourah gde je bilo tesno sve do ponoci! (Nisam dzabe isao juce po onoj kisi.)


all... all... but blago wins!

November 7, 2006, 11:42 pm
Guber-Calls: Illinois and South Dakota
By Sarah Wheaton

Despite a scandal implicating Antoin Rezko, a close political associate, Gov. Rod Blagojevich has managed to hold off Judy Baar Topinka, the Republican candidate, whose own party is still recovering from the damage wrought by former Gov. George Ryan, who was sentenced to 6½ years in jail on racketeering and fraud charges.

In South Dakota, Gov. Michael Rounds roundly defeated his Democratic opponent, Jack Billion.

4 comments so far...
1.
November 8th,
2006
12:27 am
Blagojevich hasn't won any friends on either side of the aisle. He's been annoying Democrats by not playing ball with them and republicans the same. He also seems to be repeating the same mistakes that politicians always seem to make….favoring his friends.

He would have had to do a lot more to make this state as angry with him as it is with Ryan, though.

— Posted by Walker Hamilton

2.
November 8th,
2006
1:23 am
I thought that the most interesting result in the Illinois governor's race was the strong showing of the Green Party (11%) candidate. I would take that as a protest vote mostly and a rebuke to both major parties. I'm in that camp.

— Posted by Bill H

3.
November 8th,
2006
1:56 am
A lot of us are tired of corrupt Hack X and corrupt Hack Y. Blago and Baar are perfect examples, which is why I had to go Green this year.

— Posted by Eileen P - Illinois

4.
November 8th,
2006
2:14 am
agree with Bill H. I'm a democrat but I absolutely cannot stand Blago. He's a total nitwit. I officially protest.

— Posted by lucas p


Zvuci kao da je iz moje

Zvuci kao da je iz moje familije. Mozda cu da pogledam, da mi nije u pitanju neki dalji rodjak, mislim, imamo isto prezime, pa sta znam.


Nadajmo se

Busheva totalna kontrola vlasti vise ne postoji. Ocekuju se mnogo saslusanja i mnogo ce glava padati (Rumsfeld - good bye). Spoljna politika ce biti uglavnom ne promenjena ali 'malo blaza' s malo manje 'zapaljivih' (citaj: Idiotskih) izjava od strame Busha. Irak ce i dalje biti u haosu, ali se nadajmo da ce poceti neka vrsta dialoga - ali najverovatnije, tek 2008.


Ma kakvi

Niko neće nikome glavu seći i ništa bitno se neće promeniti. Krupan kapital mrzi kada se stvari rešavaju bez kontinuiteta. Sve će ostati isto, jedino će se neke izjave za javnost promeniti. Ne i delanje.


objasnjenje molim

Mozda sam ja ne informisan, ali rep. dem. ucemu je razlika, sve je to isto nekako posebno po pitanju spoljne politike...


Mozda ce ti drugi reci nesto drugo,

ali moja ocena je da razlike nema - u pitanju je same sh**t. Ili kako rece M. Twain: "We have the best Congress money could buy". A taj "money" dolazi iz istog (corporate) dzepa i za dem. i za rep.


Ili po Lewisu Blacku...

Republicans suck, Democrats blow.


:)))

:)))


Ali su te korporacije

na razlicitim stranama barikade.
'Stara lova', znaci nafta, chelik (i ostale hemijsko/preradjivacke), gradjevinska industrija, bankarska i spekulisanje (Wall St) na republikanskoj a avio i auto industrija, turizam i sve high tech industrije na demokratskoj.

Major fucking difference. Republikanci takoreci upropastise ove demokratske korporacije.

Proud to be American. To-day.
---------------------
"Koji ljudi hodi?"


Blagojevic wins

U drzavi Ilinois u kojoj trenutno zivim demokrate su pobedile takoreci u celom Chikagolendu osim u kraju gde ja bas zivim :(. Pobedili su i na jugu i na istoku. Najubedljiviju pobedu ostvarili su u oblasti Kuk (Cook) koja obuhvata grad Chikago.

Za guvernera pobedio je (prema ocekivanjima) Rod Blagojevic. U nastupu besa u predizbornoj kampanji njemu je zamereno sto ima "takvo" (ne-anglosaksonsko) prezime. U svom pobednickom govoru on je podsetio na deficit od 5 milijardi dolara koji je nasledio pre 4 godine, a koji je uspeo da anulira. Takodje je podsetio i na cinjenicu da je tokom njegovog mandata povecana minimalna cena rada , da je otvoreno par stotine hiljada novih radnih mesta, kao i da je poboljsano skolstvo i zdravstvo (obezbedjeno osiguranje za par stotina hiljada koji ga nisu imali pre samo cetiri godine). A pri tom nije podigao poreze.
Rekao je kako su njegovi roditelji (useljenici iz Sumadije) tesko radili u fabrikama da bi njemu i njegovom bratu obezbedili skolovanje. Kao i da on zeli da svaki roditelj obezbedi svom detetu bolje skolovanje i bolji zivot. I kako ce sve uciniti da opet poveca minimalnu cenu rada, da otvori nova radna mesta, da poboljsa skolstvo i zdravstvo, kao i da se nastavi istrazivanje stem-celija.

Od daljih zanimljivosti, u trci za kongres pobedila je Melisa Bin (demokrata), rodjena kao Milica Luburic (vesti o njoj). "Nas" treci kandidat Dzon Pavic (demokrata) je tesno izgubio.
Hrvat Toni Peraica (republikanac), koji se kandidovao za predsednika oblasti Kuk jos uvek ceka rezultate, a trenutno tesno gubi. On ceka rezultate iz predgradja, posto su oni iz grada (Chikaga) prebrojani, a tu je izgubio.

Jos jedna zanimljivost je porazena kandidatkinja za kongres Tami Dakvort (izgubila je za oko 3%, odnosno oko 4,5 hiljada glasova). Ona je ratni veteran (Irak). Pre dve godine bila je tesko ranjena i izgubila je obe noge. Prosle godine u bolnici nju i ostale povredjene posetio je jedan od senatora iz Ilinoisa. Ubrzo potom, ona je, po izlasku iz bolnice, postala kandidat demokratske stranke za kongres. Uporedo je radila kampanju i ucila da ponovo hoda na vestackim nogama (proteze).

Leda


"Takodje je podsetio i na

"Takodje je podsetio i na cinjenicu da je tokom njegovog mandata povecana minimalna cena rada , da je otvoreno par stotine hiljada novih radnih mesta, kao i da je poboljsano skolstvo i zdravstvo (obezbedjeno osiguranje za par stotina hiljada koji ga nisu imali pre samo cetiri godine). A pri tom nije podigao poreze."

Prvi put kada neki politicar u Srbiji ovako nesto kaze bilo u predizbornoj kampanji kao svoj program bilo kao ovo na kraju mandata a ne pomene ni Kosovo, ni boga, ni Evropu, ni neku protivnicku politicku partiju a narod bude glasao za njega, to ce biti znak da je Srbija postala normalna zajednica. Sve dotle ici cemo k'o ovce za cobanom koji lepse izgleda ili ubedljivije prica.


E pa sad

reako je "Nek Bog blagoslovi narod Ilinoisa". :(

A u predizbornoj kampanji je itekako pominjana i druga strana. :(

Leda


Eehh

pametno si ovo rekao...nista ne bih dodala osim da ja to verovatno necu da dozivim da vidim. Zapravo kad razmislim pitanje je da li je to uopšte moguće kod nas.Mi smo definitivno'poseban' narod i mentalitet.


Ramzi - shut karta!

Defense Secretary Donald Rumsfeld Intends to Resign, Republican Officials Told the A.P.

... kako se samo chitav svet menja u zavisnosti od promene toka u americhkoj politici...


Demokrate i Republikanci

To je kad čovek mora da izabere
izmedju kuge i kolere.
Žao mi je, stih je nenameran.


Tajming....

Nije li interesantan tajming Ramsfeldove ostavke/povlacenja...Hm, hm....


Rekord :P

Rekordan broj izabranih gejeva i lezbejki na američkim izborima

Talas koji je doneo pobedu demokratama doneo je i neočekivan uspeh gej-lezbejskim kandidatima. Na američkim izborima pobedilo je 67 kandidata i kandidatkinja na federalnom, državnom i lokalnom nivou koje je podržavao Gay & Lesbian Victory Fund. Neke od pobeda su istorijske izjavio je predsednik fonda Chuck Wolfe.

„Dokazali smo da kvalifikovani, dobro pripremljeni kandidati sa finansijskom podrškom mogu dovesti da gejevi i lezbejke budu direktni politički činioci koji će kreirati politiku. Prošla su vremena kada su pokušavali da politiku menjaju spolja.“

Na izborima je pobedilo 67 od 88 kandidata i kandidatkinja koje je podržavao Victory Fund, dok njih 37 u kampanju ušlo kao otvoreno LGBT po prvi put.

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


a jel znas

koliko je izaslo fun-ova la. lakersa, a koliko san antonio spursa :) mislim da je to od vaznog , mozda ne tako kao o gay glasacima:),to je tako ne bitna cinjenica, mozda vise nece biti manjina...
sada ce gayevi da vesaju ljude, koje su pritom oslobodili i doneli im demokratiju...
izbor bill clinton vs geoge bush...
ps. nemoj ovo shvatiti kao napad na gay... ja sa tim nemam problema cisto da se zna. pozdrav. meni to samo malo zvuci smesno. but who da fuck am ya


I šta kažeš !?

Sve će biti isto kao i do sada ! Pa naravno !


Pitanja! ???

Kakvu razliku mozemo ucekivati u odnosima prema Srbiji i Regionu. Da li uopste postoje razliciti stavovi po tom pitanju ili je Balkan mozda nesto sto je bilo potpuno marginalizovano tokom predizborne kampanje?

Da li razlicit odnos prema Kini i Rusiji zastupaju demokrate? Da li se moze ocekivati drugaciji odnos prema Latinskoj Americi koja je poslednju deceniju zapostavljena a i dalje slovi za izuzetan potencijal? Ovde pre svega mislim na ekonomsku politiku.

I dalje mi nije jasno koju tacno promenu u politici prema Iraku proteziraju Demokrate? Jasna mi je kritika onoga sta je Bush do sada radio ali posto ne postoji mogucnost povlacenja iz Iraka (ili mozda postoji) koja je zapravo alternativa?

I na kraju neko je pomenuo privredne sektore koji tradicionalno podrzavaju jednu ili drugu stranu! Kakve tu promene, ako ikakve mozemo ocekivati?

Zahvaljujem se svakome ko barem delimicno odggovori na bilo koje od ovih pitanja. Posle 4 meseca u US i dlaje ucim!

Hvala!


Ne postoji

mogućnost povlačenja okupacionih američkih snaga iz Iraka, jer je u tu rabotu uloženo oko 140 milijardi dolara. Ta investicija mora da se vrati. Znači, ostadoše oni tamo još dugo, dugo.


Tacno SasaM,

samo je cifra malo veca. Pogledati ovde, a pominje se i da ce dostici 1,000 milijardi
na msnbc sajtu. Okvirno oko $200M dnevno.


Sta ce ako Kinezi "provale"

Sta ce ako Kinezi "provale" fuziju" uskoro?
Salim se, no interesantan je misaoni eksperimenat.
Tj, svet je velika "masa" i mora da vazi neki derivat prvog Newton-ovog zakona pa tako ne moze svet bas previse da "skoci iz mesta" no i Kina je velika "sila".


Milane!

Pricali smo o tome ranije, ali, uzmimo da Kinezi provale "fuziju". Kao derivat Njutnovog zakona, ne moze svet da se promeni preko noci. Kupis akcije teske vode (ili samo deuterijuma) i cekas srecnu buducnost :)))


Kinezi

su provalili "guziju". Guze čitavu planetu, a svi gledaju i trepću. Izgleda su svi bili zaboravili da je pre opijumskog rata i izdrljanog mao-komunizma, Kina bila super-sila, zemlja svih tehnoloških napredaka. Svi su očekivali da će Kina samo proizvoditi jeftine stvari, ali Kina je počela da investira. I da osvaja svet na razne načine.


Quote:

Quote:
I da osvaja svet na razne načine.

Letos sam bio u nekoj neverovatnoj zabiti u Centralnoj Americi i zgranuo sam se da tu, medju ubogom sirotinjom, Kinezi drze skoro sve prodavnice (one svastare sa plasticnim dzidza-bidzama), kineska brza hrana na svakom cosku. Kineza na sve strane, i jedva govore lokalni jezik. Ali, isto kao kad bi otisao u Przogrnjce i tamo nasao kineske natpise.

American dream se ubrzano pretvara u Chinese nightmare.


U Africi

u Burkina Faso, bila je jedna francuska fabričica francuskih motorčića. U njoj je radilo 120 lokalaca i od toga je živela čitava varošica. I svi su vozili motorčiće od 600 evra. Onda je jedan lokalac uvezao kineske motorčiće i prodavao ih po 350 evra. Svi su počeli da kupuju ružnije, lošije i jeftinije kineze. Fabričica se zatvorila, ljudi žive u bedi, jedino je lokalni trgovac kineskim motorima još uvek u sedlu.


oh geez,

they got choice, and they dared to choose! the sky is falling....mozda da im naprave plan za zastitu domace proizvodnje?


Jok

nikakav plan. Samo beda, ali sa jeftinim motorčićima. Svi sad imaju taj problem. Kinezi su jeftiniji od najjeftinijih. Protiv toga niko ništa ne može. Zato je USA napravila drugi plan. Oni razvijaju ratnu industriju i od napadanja drugih zemalja održavaju privredu u toku. Kada bi USA morala da prekine sve ratove i sva vojna prisustva, oni bi bankrotirali istog trena.


??????

Are you insane?????

ajde ti meni objasni taj ekonomski mehanizam, molim te?


Šta proizvode Amerikanci

osim prevoznih sredstava i hrane? Proizvode oružje. Ko trenutno izvozi najviše oružja na svetu? Ko trenutno učestvuje u najviše ratova na svetu? Ko trenutno ima najveće vojno prisustvo na svetu? Brook, zar tebi oni izgledaju kao Božić Bate?


Trenutno, najviše oružja izvoze Rusi !

Potom Francuzi, a tek onda Ameri !
To mora pod hitno da se promeni --- nije demokratski !


u pravu je choek...

Pokretacka industrija koja vuce sve ostale grane privrede je vojna industrija i gradjevinarstvo.

Amerika je najveci proizvodjac oruzja i orudja i svoje vojne snage oprema novim inovacijama a staro prodaje kome stigne u svim mogucim konfliktima (u velikom broju slucajava obema zaracenim stranama). Sub-industrijske grane koje ucestvuju (izmedju ostalih) hemijska (ne samo za hemijsko oruzje vec za izradu legura, materijala za izradu ostalih oruzja i sl), elektronska industrija (GE ne pravi samo home appliances) i tako dalje i tako dalje.

Gradjevinarstvo takodje angazuje veliki broj drugih industrijskih grana.


Elem,

military spending u us je ispod 4% GDP. ukupna proizvodnja oruzja u usa za 1999 (poslednja god za koju imam podatke) bila je $66bn. ukupan GDP USA je 10 Triliona. Halo?

iako povecanje military spendinga bi mozda moglo da poveca agragatnu traznju (ceteris paribus, recimo da zanemarimo crowding -out), tesko da je odlucujuce za americku ekonomiju.

ono sto jeste odlucujuce za americku ekonomiju jeste visoka PRIVATNA potrosnja, koja je za 77%, relativno, u odnosu na GDP veca u americi nego u EU-15 (naravno US je i za 10 procentniih poena manje poresko opterecenje od EU-15)

osim toga, ako me pitas sta amerikanci proizvode, oni proizvode USLUGE (80% GDP). u tih 80% usluga, vojne usluge su zanemarljiv deo.

tako da bi amerikanci propali bez military spendinga, ko sto su onomad slovenci propali bez srbije...

what the hell is wrong with you people??? does the mere mention of US make you lose all the sense of logic? C'mon!!


Covek nije u pravu.

Ovo vise nije stvar misljenja nego ekonomske racunice. SAD proizvodi i izvozi Automobile, Avione, Lekove, Hemikalije, Visoku technologiju, "Belu Tehniku", Kompjutere, IT, Softver,(svaka osoba koja ovaj blog chita je dala par $ ujka samu za to zadovoljstvo) a da ne pominjem "Services Industry", Money Management, Investments, Medijsku industriju (Filmovi, TV, Muzika, Video Igre)... itd itd itd itd.
Tako da ima AMERIKA mnooogo industrija na koja da se osloni ne bi li nekim cudom zavladao Mir svetski. Uostalom, Neto se vise para zaraduje u MIRU nego tokom Rata, sta god vam pricali.
Amerika JESTE najveci proizvodjac oruzija na svetu, ali to ne znaci da od toga zavise (kao Sv. Koreja npr. ili Rusija do pre par god). i da im to diktira politiku....Sad... Nafta ... To je vec nesto...


Amerika ne proizvodi

belu tehniku, kompjutere, fotoaparate, televizore, videorikordere, časovnike, itd, kao što ne proizvodi ni odeću, niti obuću.


malo shire da bi se razumeli.

U pravu su i Brooklyn i Solomon da industrija usluga bilo koje vrste pravi najveci profit.

Naravno da nece stati americka ekonomija ukoliko bi stala vojna industrija.

Ono sam cime sam se slozio sa Sashom jeste da vojna industrija podstice shirok dijapazon ostalih privrednih grana. GE, motorola i sl imaju neverovatne ugovore sa Pentagonom, na primer. Evo linka koji daje listu vrednosti ugovora po proizvodjacu:
http://www.publicintegrity.org/pns/list.aspx?act=top

General Electric ($10,600,007,101)
Honeywell International ($6,135,622,361)
Dell Computer ($2,190,422,159)
Motorola Inc ($2,036,815,650)
AT&T Corp ($1,485,237,074)

Suma sumarum (ako uzmemo sve u obzir i vojne i civilne) je $556,445,801,707 (Pentagon Outsourcing); malo vise od 66bn koje je Brooklyn spomenula.

.......

Kompjuteri:

Mozda su (USA) najveci proizvodjaci na svetu pre svega intelektualne svojine (tehnologije u oblasti racunarskog software-a, komunikacija i sl, IT kao process model i sl). Ne fizicki proizvodjaci (izvor), nego vlasnicki (drze patente na odredjene tehnologoije). Izvor bi bio Kina, Indija i sl (software); Kina, Tajvan, Malezija (hardware).

Procenat kompjutera koji se proizvode u Americi je nizak.
Procenat kompjutera koji se sklapaju u Americi je veliki.

Ako otvoris kuciste i pogledas gde su komponente proizvedene, vrlo malo ce biti Made in USA. Za kompjutere konkretno: Intel dugo proizvodi procesore u Maleziji, na Taiwanu, Hard diskovi su uglavnom iz Kine i Singapura i sl.

Ako uzmemo izvoz, konkretno kod hardware-e to moze biti relativno; Kompjuter sklopljen u Americi (Dell recimo) je svoje delove uvezo sa Tajvana, Singapura i Malezije. Ako isti taj Dell otvori fabriku u Hamburgu, opet mora da uveze delove sa Tajvana i sl.

Razlog za to je naravno globalizacija:

  • registrovacu kompaniju u drzavi u kojoj se placa najmanji porez za datu oblast poslovanja
  • otvoricu fabriku u zemlji gde mi je najjeftinija radna snaga i koja je relativno blizu prirodnih resursa
  • plasiracu proizvod za trziste koje mi daje najveci profit.

U ovom konkretnom slucaju, ono sto Dell izvozi je intelektualna svojima, logika/kombinacija komponenata koja ce dati najbolje performanse.

........

Kako ce izbori (mozda) uticati na gore pomenuto:

Demokrate se recimo protive outsource-ingu. To ce smanjiti profit kompanija, ali povecati broj radnih mesta u IT industriji. Dobro za USA, ne za Indiju, Kinu, pa i Srbiju donekle.


ahem,

prema tvom izvoru, ove sume su za razdoblje od 6 god., ja sam govorila o godisnjem nivou. to objasnjava vecinu razlike.

ostatak razlike verovatno mozemo da objasnimo time sto sam ja koristila zvanicne podatke, a ti podatke od politicki angazovane organizacije, a malo me mrzi da istrazujem odakle im podaci....


hvala Ivandj

Lepo objasnjeno. Slazem se u potpunosti.


Petro dolari u US Threasury Bonds

Quote:

Kada bi USA morala da prekine sve ratove i sva vojna prisustva, oni bi bankrotirali istog trena

Ja mislim da nebi bas tako brzo i olako bankrotirali :)
To o cemu vi pisete jesu komparativne US prednosti u odnostu na ostatak razvijenog sveta no vise sluze da im zastite srednjorocne do dugorocne strategijske interese.
Pri vrhu tih interesa (iako jedan od mnogih) je trgovanje naftom u dolarima (na kratko su se onomad pojavile price da su US pokvarile odnose sa Sadamom onomad zato sto je Sadam pretio da ce za primarnu emisiju iracke nafte trazite Evroe a ne US dolare
(ti petro dolari brze, lakse i jeftinije nalaze put do US Threasury bonds (obveznice US vlade koje se koriste kao kolateral za razne pozajmice i garancije booming ekonomija) nego druge valute. No ja nisam ekonomista pa bolje da ne ulazim u detalje te strategije.
U kratkorocnijim startegijskim interesima US podrzavaju R&D i service based ekonomske segmente bolje i pametnije nego ostatak sveta.

Ps: Nekoliko referenci:
Petrodollar
Petrodollar warfare
The Hidden Hand of American Hegemony: Petrodollar Recycling and International Markets


...i zabranjuju

uvoz neuporedivo bolje, a duplo jeftinije, govedine iz Argentine. Let the market do it's magic! vazi za druge ali ne za Amere. Posebno kad je u pitanju hrana - ovde u toj grani vlada petoletka.


yeah,

you're right there, and i hate Lou Dobbs too.


Rat banana

je zavladao izmedju USA i Francuske pre nekoliko godina. USA je udarila razne mere na Francuze, jer ovi nisu hteli da uvoze banane iz zemalja strateški važnih za USA. Francuska je uvozila banane iz zemalja strateški važnih za njih. USA je pokušala da im zabrani i sve je trajalo nekoliko godina, pa se smirilo. Dobro je da Francuska ima atomsku bombu, mogli su Ameri i da okupiraju zemlju, pa de se kao Hitler provozaju po Jelisejskim poljima.


John Ruskin:

There is hardly anything in the world that some man cannot make a little worse and sell a little cheaper, and the people who consider price only are this man's lawful prey.
It's unwise to pay too little. When you pay too much, you lose a little money - that is all.
When you pay too little, you sometimes lose everything, because the thing you bought was incapable of doing the thing it was bought to do.
The common law of business balance prohibits paying a little and getting a lot - it can't be done.
If you deal with the lowest bidder, it is well to add something for the risk you run. And if you do that, you will have enough to pay for something better.

Drugim recima - you get what you pay for.


nsarski,

john ruskin je relevantan za raspravu o ekonomiji, kao sto je ovaj ovde relevantan za raspravu o evoluciji....

ako hoces relevantan citat onda:

By means of glasses, hotbeds, and hotwalls, very good grapes can be raised in Scotland, and very good wine too can be made of them at about thirty times the expense for which at least equally good can be brought from foreign countries. Would it be a reasonable law to prohibit the importation of all foreign wines, merely to encourage the making of claret and burgundy in Scotland?

i jos:

It is the maxim of every prudent master of a family, never to attempt to make at home what it will cost him more to make than to buy...What is prudence in the conduct of every private family, can scarce be folly in that of a great kingdom. If a foreign country can supply us with a commodity cheaper than we ourselves can make it, better buy it of them with some part of the produce of our own industry, employed in a way in which we have some advantage.

~Adam Smith


Pa Dzordze

evo npr. jutros slusam na vestima da je u UN na predlog ne mogu da se setim tačno koje zemlje pokrenuto pitanje po 14 put,ja mislim, da se ukinu ekonomske sankcije (koje su btw mnogi okarakterisali genocidnim sa čim se slažem) Kubi. Naravno mnoge članice ce glasati ZA kao mnogo puta do sada ali to ne znači da će se to i desiti. To više odslikava raspoloženje javnog mnjenja. Što će reći - Amerika i dalje svira a svi drugi igraju.
A Latinska Amerika će ostati u istom položaju sve dok sami ne smognu snage da promene svoju politiku tj. da se sami čupaju iz g*****.Kad sam bila u Americi i gledala meksičke kanale pa ja mislim 90%proizvoda koji se reklamiraju su bili američke proizvodnje.Teorija 'kupujmo domaće'(koju su i ovi naši kasno shvatili ali poznavajući njih bolje ikad nego nikad) uopšte nije šala.
A mislim da demokrate neće značajnije promeniti politiku prema Iraku osim što će verovatno ostati tamo kao 'mirovne snage', znači mislim da će samo promeniti i ublažiti terminologiju. Pre će biti da su Irak iskoristili samo kao dobar izgovor i razlog za pljuvanje republikanaca i Buša. Svi su isti i svime upravlja novac i u suštini njihova politika se ne menja već godinama unazad. I da bi sačuvali svoj 'way of life' mislim da moraju da uvek imaju po neko otvoreno ratište. Njima nije dovoljno da vladaju preko Caca -Cole i McDonaldsa i akcionih Shvarceneger filmova.
Uostalom stvarno ne verujem da ne mogu da uhvate bin ladena. Stvar je samo u tome da ako bi ga uhvatili onda ne bi imali izgovor za rovarenje na bliskom istoku.Uhvatiće ga jednog dana kad budu iscrpli tu teritoriju za izgovore ko što su na kraju uradili sa sadamom.
A sa Rusijom i Kinom pretpostavljam da će imati malu frku oko Izraela, mada su se i Rusi odavno opametili i počeli da 'razumeju' samo govor novca.


A tamo u drzavi Illinois

demokrate koje su se "takmicile" su Melissa Bean (rodjena Luburic), Rod Blagojevic i John Pavic, srbi, samo nesto iz svega vidjenog do sada slabo nesto primjecujem tu povezanost, but hey they have serbian last name :)

"Today is grey skies, tomorrow is tears,
you'll have to wait til yesterday is here." (T.W.)


serbian last name :)

Da si u Chikagu, mozda bi primetio povezanost. Iz provincije slika nije bas najjasnija.


a onaj senator vojnovic

je slovenac, ha! sta cemo sad sa srpskim imenom?


a i onaj

nesrecnik Toni Peraica, porazeni kandidat Republikanaca u Cook county-ju (grad Chikago i najbliza predgradja), koji je nastavio 40-godisnji republikanski gubitnicki niz u ovom gradu, kao nije Hrvat? Trebalo je samo videti njegovu KZS gde ne priznaje poraz (jos malo pa k'o Jesha "onaj" od OFK-e) i okolo njega one hercegovacke ruralne glavudze sa hrvatskim zastavama.
Inace, Milorad je za vreme proteklog mandata uspeo da sklopi primirje sa srpskom zajednicom (sto nije lako, naprotiv). Da angazuje dosta nasih kvalitetnih ljudi u svom stabu. Potpise saradnju izmedju dve drzave: Srbija i Ilinoja. Ubaci katedru za srpski jezik na chikaskom Univerzitetu. I jos mnogo toga vezanog za Serbian community.
S druge strane, Milica Luburic a.k.a Melisa Bin je aktivna u sprskoj zajednici i clan je Kongresa srpskog ujedinjenja.
Uostalom svi su reklamirali u ovdasnjim srpskim medijima i pozivali "svoju" zajednicu da glasa za njih.
U krajnjem slucaju, to je i normalno. Ne vidim nijedan rezon, zbog kojega bi trebalo da bude obrnuto. Osim ako sujeta nije taj "rezon".
Za kraj: sinoc je bilo bas veselo u nasoj zajednici(jos i Peraica prs'o he-he).
Steta sto i Pavic nije prosao...


U stvari, Rod Blagojevich je

U stvari, Rod Blagojevich je Milorad. Cetnicka porodica. Izbegli iz Srbije '45. Znaci, on je prva "domaca" generacija.


izbori

nesto stari mislim da sve govori
'We ain't ready, to see a black President' changes 2pac
e di tada ce cia merika da donosi demokratiju u razne zemlje postavljajuci svoje diktatore, sadam sloba pola latino amerike, i onda kada im isluze, kao uprosceno kada kriminalac radi za drzavu dok im treba a onda dovidjenja...ali sta je to sa vesanjima gde to vodi, ne kazem da taj covek nije zasluzio najgore ali ovo je smesno...
'I see no changes all I see is racist faces
misplaced hate makes disgrace to races'
'It's war on the streets & the war in the Middle East
Instead of war on poverty'2pac rip samo jedna pesma koja mogo objasnjava...


Evo...

...i ja bi hteo da vidim da Amerikanci dobiju crnog predsednika. Ali samo ako bi bio ovakav:

Pres. Black Bush


malo

stereotipno ali aj neka prodje, a sta bi falilo black president...


Jel moram da lupim ":)"...

...da bi bila shvacena sala? Izgleda da moram-pa evo :D :D :D.

Sad ozbiljno-naravno da ne bi falilo nista, a evo odmah i kandidat: Barack Obama. Ranije mi je kandidat bio Colin Powell, ali po mom misljenju angazmanom u Bushovoj administraciji je ukakio svoju reputaciju.


ok

moze cris rock, ne razumen se u aframeric. politicku elitu, ali zamislite recimo Spike Lee-a


Ne verujem da Spike...

...ima politicke ambicije. Realno, ako se pogleda americka politicka scena danas, senator Obama je recimo treci-cetvrti na redu u demokrata po "izborljivosti" mada da budemo iskreni mislim da je Hilari najperspektivniji kandidat. Zena-predsednik--zasto da ne? Od republikanaca cini mi se da je sad najpopularniji Arnold, jedino sto mu smeta je ustavna odredba da predsednik mora biti rodjeni Amerikanac... mada, i to se moze resiti.


da

ali bi bio gotivan, ne volim mnogo ja te aframe. koji su u dem. ili rep., tj isto... mada pre ce biti zena, tranvestit, ili ne znam ko sve nego crni predsednik u americi, toliko o ravnopravnosti mislim da bi spike bio idealan kakva bi to bila ludnica mozda neki beli crnac:) znam da ima belih cigana a sto onda nebi i ....!


prvi musliman u kongresu

Keith Ellison, iz Minesote je prvi musliman u Kongresu.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/09/10/AR2006091000951.html


Biografija Milorada Roda Blagojevica...

klikni

prica o Miloradu Rodu Blagojevicu. Doduse malo je bajata (2002), ali bitna je sustina. To jest, biografija prvog Shumadinca americkog Guvernera, poreklom iz Krcmara...


NEMAS POJMA

koliko nas je obradovala tvoja VEST.