Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Novi blogeri

Do sada je bilo neko nepisano pravilo da novi blogeri započnu sa pisanjem bez posebne najave a njihove biografije mogli ste naći putem linka na levom meniju Bloga.

Od sada najave novih blogera objavljivaćemo i na naslovnoj stranici bloga. U najavama autori će uglavnom sami sebe predstavljati.

Danas vam se predstavljaju:

Olga Medenica
Jelena Krajšić
Aleksandar Stojanović
Aleksandar Đorđević
Petar Janjatović
Dule Nedeljković


Olga MedenicaOlga MedenicaOlga Medenica,
arhitekta, rođena u Beogradu a od 1990. živi u Londonu.
(dodajemo da smo čuli spektakularne priče o Olginim žurkama pa je i to jedan od razloga zašto smo je pozvali jer se nadamo da će uzvratiti istom merom ;)

 

Jelena KrajšićJelena KrajšićJelena Krajšić,
Rođena pre 30 godina, uvek živela i planira uvek da živi u Novom Sadu. Školovala se u Jovinoj gimnaziji i na Filozofskom fakultetu na NSU.

Osam godina radila novinarski posao. Najduže u novosadskoj TV i video produkciji Urbans i kao dopisnik TV B92 i produkcije VIN. U Urbansu počela u martu 2000. godine i istog leta se sa kolegama sakrivala od milicije po raznoraznim stanovima. Te burne godine počela da radi na tada novoj emisiji Vojvodina Sat 1 koja je emitovana na TV Crna Gora i preko satelita bila dostupna građanima Srbije kao jedan od retkih nerežimskih programa. Osim toga bila novinar i aktivista u predizbornim kampanjama 2000. godine Spremi svoju zimnicu i Glasno, i učestvovala u projektima Ka Evropi i Restart. Na mnogobrojnim snimanjima prešibčila Hrvatsku, BIH i Vojvodinu uzduž i popreko. U Urbansu bila i najredovniji rurals, radila za emisiju Zaharija Trnavčevića Znanje na poklon, jer strašno voli da komunicira sa običnim, jednostavnim svetom na vojvođanskim njivama i salašima. Autor desetak dokumentarnih filmova.

Pre Urbansa radila kao suvi početnik na dve novosadske radio stanice i pisala za nedeljnik Nezavisni. Osim toga pisala za nedeljnik Kibic Fenster i dnevnike Građanski list i Dnevnik.

Sada aktivna u NVO Centar Niti koja se pre svega bavi ekonomskim osnaživanjem nezaposlenih i neobrazovanih žena na selu.

Aleksandar ĐorđevićAleksandar ĐorđevićAleksandar Đorđević,
rođen u Beogradu 28.1.71, menadžer u oblasti internacionalnog poslovanja, obrazovan u SAD, Italiji i Beogradu. Od 1990. započinje medijsku karijeru i postavlja standarde u više medijskih formi koje do tada nisu viđene na našim prostorima (informativni program na engleskom jeziku, izveštavanje za CNN World Report, showbiz infotainment, tele-shop, itd.). Od 1995. fokusira se na marketinškom aspektu medija, realizujući veliki broj reklamnih kampanja za različite domaće i internacionalne klijente. Od 2000. godine, sa partnerom pokreće projekat Noć Reklamoždera, koji je danas nezaobilazni segment kulturnog života mnogih gradova u regionu ex Jugoslavije, Beograda pre svih. 2002. i 2003. UEPS odaje priznanje za rad na novom brendu Exception i eventu Noć Reklamoždera. Od 2001. koordinira i Kaki tree Project japanskog umetnika Tatsua Miyajime u našoj zemlji, kao humanitarni projekat i umetničku viziju neuništivosti života u ratom pogođenim sredinama. Od 2002. do 2004. realizuje marketinške kampanje za velike internacionalne kompanije (Samsung, SCJohnson, Beiersdorf) u okviru globalne marketinške mreže Foote Cone Belding (Afirma FCB Beograd). Od 2005. pored Noći Reklamoždera, producira i godišnji happening Noć Frankofonije, kao jedinstven primer kulturnog dijaloga frankofonskih zemalja u multi-kulturalnim sredinama. Trenutno radi na projektima čiji je cilj internacionalno promovisanje Beograda kao značajnog kulturnog središta ovog dela sveta.

Aleksandar StojanovićAleksandar StojanovićAleksandar Stojanović,
novinar sportske redakcije B92. U B92 od 2005. godine.
(tekst sa stranice B92 lica www.b92.net/lica )

San Aleksandra Stojanovića bio je da bude blizu sporta i da bude kreativan. Iako je 1998. završio studije ekonomije, sa visokom prosečnom ocenom, tek je karijera sportskog novinara učinila da ovaj san postane stvarnost.

Medijsku karijeru započeo je 1993, u ranim studentskim danima, u programu Radio Indeksa. Možda upravo tu treba tražiti korene njegove odlične dikcije, po kojoj se razlikuje od većine savremenih novinara. Ipak, posle samo godinu dana, preselio se u redakciju sportskog nedeljnika Tempo, gde je učio osnove sportskog žurnalizma.

Selidba na TV BK 1995. godine otvorila mu je ogromnu mogućnost da profesionalno napreduje. Na ovoj televiziji ostaće punih 10 godina, a njegov zaštitni znak, pored komentara utakmica španske i italijanske lige, ostali su prenosi engleske Premijer lige. Potkovan najnovijim informacijama, potpuno posvećen poslu fudbalskog komentatora, temperamentan i nadasve posvećen zadovoljstvu gledalaca, Stojanović je prenoseći ove utakmice stekao nadimak koji ga i danas prati – Aca Englez.

Poznat po perfekcionizmu i stalnom profesionalnom usavršavanju, Aca Stojanović svoje prenose priprema toliko temeljno da samo deo informacija koje tom prilikom prikupi uspe da prenese gledaocima. Jer, njegov cilj je da gledaocima obezbedi najveće uživanje u fudbalskoj igri – a tome je potpuno podređena i uloga komentatora, koji nikada ne sme biti nametljiv i pretenciozan. Zato ćete lako primetiti da Aleksandar Stojanović nudi informacije, ali nikada ne nameće lične zaključke, već to ostavlja samim gledaocima.

Pored stalnog angažmana u B92, Stojanović je rado viđen gost-novinar svuda gde se to ne prepliće sa interesima njegove matične kuće. Izdvajaju se njegovi tekstovi za londonski »Guardian« i francuski »La Provence Marsielle«.

Susreti sa zanimljivim ljudima, navijačima i sportskim zvezdama, posete vrhunskim sportskim događajima, putovanja na uzbudljive destinacije i mogućnost da se kreativno izrazi, kao i da stalno napreduje u karijeri, dovoljan su razlog zašto Aleksandar Stojanović sebe smatra srećnim i ispunjenim čovekom.

Petar JanjatovićPetar JanjatovićPetar Janjatović

Petar Janjatović rođen je 30. juna 1956. godine u Beogradu. Prve kontakte sa novinarstvom imao je još u gimnaziji kao saradnik emisije "Veče uz radio" Prvog programa Radio Beograda. Od 1976. godine redovno sarađuje u novinama i časopisima različitih profila. Objavljivao je u listovima "Zdravo", "Džuboks", "Start", "Politikin zabavnik", "Rock", "Duga", "NIN", "Vreme", "Reporter", "Super Tin", "XZ", "Politika", "Tages Zeitung", "Transition" i po omladinskoj štampi na prostoru bivše Jugoslavije. Tokom svih ovih godina pripremao je i vodio muzičke radio i TV emisije. Bio je umetnički direktor poslednjeg Omladinskog festivala u Subotici 1990. godine. Od proleća 1997. do proleća 2002. godine radio je kao muzički urednik na RTV Pančevo. Dopisnik je časopisa “Billboard” sa područja Balkana i predstavnik izdavačke kuće Dallas Records za Srbiju. Kao i svaki bivši hipik vozi bicikl a jedno vreme se bavio izradom nakita. Piše kratke priče koje još uvek nije dao na uvid javnosti.

Knjige:

“Drugom stranom- Almanah novog talasa u SFRJ” (koautori David Albahari, Dragan Kremer), IIC, Beograd, 1983.

"Pesme bratstva & detinjstva" (Antologija rock poezije SFRJ 1967 – 1991), Nova, Beograd, 1993.

"Ilustrovana YU Rock enciklopedija 1960-1997" Geopoetika, Beograd, 1998.

"Ilustrovana ex YU Rock enciklopedija 1960-2000" Autorsko izdanje, Beograd, 2001.

Dule NedeljkovićDule NedeljkovićDule Nedeljković,
trenutno slobodni umetnik, u proslosti stjuart u buducnosti pisac.

(Duleta ste na talasima Radija B92 prepoznavali kao Duleta Glavonju, a na Forumu B92 predstavljao se pod nickom De De King ;)