Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Nebojša Milenković

Nebojša MilenkovićNebojša MilenkovićNebojša Milenković, rođen je u Nišu 1971. godine.

Živeo u Odžacima, Somboru i Beogradu – sada je u Novom Sadu gde će, ukoliko uspe da podigne kredit za stan, po svemu sudeći i ostati. Zanimanje: diplomirani istoričar umetnosti. Radno mesto: Muzej savremene (likovne) umetnosti, Novi Sad www.msluns.org.yu, gde je kustos zbirke za konceptualnu umetnost i dela novih medija – prethodno bio urednik Galerije KC Laza Kostić u Somboru.

U prošlom životu bio pesnik (objavio pet knjiga). Danas piše monografije (uža specijalnost: avangardna i konceptualna umetnost, baš kao i među/odnosi na relaciji: ideologija → politika → umetnost na širem području Istočne Evrope).

Monografije i autorske studije:

Ich bin Künstler Slavko Matković, MSLU, Novi Sad, 2005.

Szombathy art, MSLU, Novi Sad, 2006.

Zvezda i njena senkaIkonografske predstave zvezde petokrake u umetnosti socijalističkog i postsocijalističkog društva (Kratak pregled nasilja nad duhom 1945 – 2005), MSLU, Novi Sad, 2006.

Kao koautor:

Centralnoevropski aspekti vojvođanskih avangardi 1920–2000, MSLU, Novi Sad, 2002.

Kao kustos priredio 20-ak izložbi. Februara 2005. nakon montiranog postupka otpušten sa posla da bi na isti bio vraćen aprila iste godine nakon brojnih reakcija i protesta (stručne) javnosti. Član je međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA, Srpskog književnog društva i Udruženja književnika Srbije. Voli da piše za novine → pisao i piše za desetak listova i časopisa. Za izložbeni projekat Szombathy art dobio je nagradu Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u SCG u 2005.godini. Trenutno priprema nastavak studije Pregled nasilja nad duhom 1945–2005.

Živi sa Suzanom (trenutno na Limanu III).


vidim da si covek iz

vidim da si covek iz muzejske struke. sada mi je jasno odakle komentari koji gadjaju u centar.
u muzejima je zaista strasna situacija.


Lepo zboriš...

Draga Jelena,
Hvala, hvala... moram da priznam
da em lepo em tačno zboriš...
(ha...ha...ha...)
srdačan pozdrav
n.m.