Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

FEMInistkinje

U Americi postoji nekoliko “ zenskih kanala.To je isto kao “ deciji kanali” samo mnogo gore.( bez Sesami Streeta, Noggina i Bustera )Te kanale skoro niko ne gleda, nemaju nikave rejtinge i ne bave se nikakvim “ zenskim pitanjima”. Cak  ako ih povremeno i pogledate, sramota je da priznate jer su programi ispod nivoa prosecnog intelekta…E sad, nedavno smo u Njujorku prisustvovali lansiranju zenskog radija.Osnivaci, ni manje ni vise nego komesarke  borbe za zenska prava Dzejn Fonda i Glorija Stajnam.Radio se zove GreenStone. Isto kao i firma koja nama svake nedelje sisa travnjak. Originalno nema sta.

A program? Pa nema bas neku koncepciju, uglavnom uzbudjeno ceretanje  o svemu i svacemu .…Cemu ? Nicemu. Sta zele da postignu…ne zna se…Bas kao i ceo pokret koje su doticne osnivacice radija nekada predvodile .

E sad posto je danas znacajan dan u zivotu WN zelimo sebe sami malo da zabavimo nabrajajuci gde su se sve Americke feministkinje zajebale.

 

Sta zameram feministkinjama jednom i za svagda:

 

1.sto se nisu borile za temeljne drustvene promene nego za promenu zenske prirode

 

2.sto su ucile zene “ to fight like a man” sto je isto kao da su antilopama rekle da uce od lavova

 

3.sto su neprestanom kuknjavom, kmecanjem i optuzivanjem htele da promene poredak prirode

 

4. sto nisu shvatale da u svakom ratu, borbi( pa i u borbi za jednakost polova)u cilju pobede treba koristiti sva raspoloziva sredstva i tajna oruzja nedostupna neprijatelju a narocito treba takticki koristiti slabosti svog protivnika

 

5.sto su spaljivale brushaltere a sad izbuzemljeno obigravaju ordinacije plasticnih hirurga ne bi li podigle sta se izvisilo

 

6.sto nisu razumele da zenama nije potrebno” dogovorno i fer seksulano opstenje” nego bezrezervno obozavanje

 

7. sto su uvele politicku korektnost koja je ukinula flert, komplimente, kupovanje cveca i udvaranje

 

8. sto su uvele politicku korektnost a nikad…. se nisu izborile za jednake plate!!!!

 9. sto se nisu izborile za besplatna obdanista pri radnim mestima, dvogodisnja placena porodiljska odsustva, skracenu radnu nedelju, nego su umesto toga vodile rat protiv karmina, stikli i cipkastog vesa.! 

10. sto nisu shvatale da je erotika mocna , drustveno subverzivna , misticna i pre svega Feministicna kategorija koja je zenama pruzala neobjasnjive i zato neotudjive moci.

 

11. sto su se borile protiv erotike a dozvolile najvulgarniju objektivizaciju zenskog tela koja se danas odrzava u opsesivnom vezbanju, izgladnjivanju,operisanju i obnazivanju

 

12.sto su zanemarile da prouce vestine cuvenih zavodnica i kako je na primer Lu Salome vladala nekolicinom genijalnih muskaraca

 

13. sto nisu ucile od mocnih kraljica, Kleopatre, Katarine, Elizabete, Kristine, koje su vladale i svetom i muskarcima i pri tom uzivale u raskosnim haljinama

 

14. sto i dan danas svaka zena koja se bori za mesto Predsednika mora da odsece kosu, zakopca dekolte i prerusi se u muskarca

 15. sto nisu ucile od mocnih zavodnica nego od dosadnih usedelica i bibliotekarki po Filoloskim departmanima 

16. sto devojcice, iako trenutno predstavljaju vecinu na koledzima i dalje potajno sanjaju vencanice, mada ih sve manje oblace, jer su zahvaljujuci “ slobodama “ koje su za njih izborene postale seksualne “ drugarcine” a nisu naucile najvazniju vestinu u igri polova: vestinu zavodjenja.

 

17.sto nikad nisu htele da priznaju da je zenski mozak  drugaciji( vidi blog WN “Female Brain” ) i da zene zato ne igraju sah u kategoriji sa muskarcima

 

18.sto su se vec posle deset godina sve posvadjale i po cuvenom zenskom obicaju pocele sa ogovaranjem  pa Glorija nije htela ni da se slika sa Paljom, A Beti nije mogla da smisli Gloriju, a sve zajdneo su prezirale Naomi….balbablal, a muskarci su samo sedeli i cekali da se kokoske iskokodacu

 

18. sto ne znaju nista o muskarcima pa su dozvolile da ih ponovo” prevare” , “potcine” ‘’slude”, ovoga puta preruseni u… plasticne hirurge.

 

19. sto nisu devojcicama objasnile da priprema hrane  i higijensko odrzavanje stanista nije  srz zenske prirode nego srz vekovne eksploatacije

 

20. sto se nisu pobunile protiv Holivudskog kodeksa iz 1934 kojim su zabranjeni filmovi koji su zene prikazivali kao samostalne, kompleksne, strasne, jednom recju neprihvatljivo opasne po Crkvenim standardima koja je zbog zastite pristojnosti i svetosti braka i porodice neterala Holivud da potpise Kodeks ida sam sebe cenzurise. Pa su tako umesto na Garbo, Ditrih, Dejvis, Harlou, devojcice pocele da se ugledaju na “Peppermint device” tipa D. Dej i D. Rejnolds. A nastavilo se tako do danasnjih dana

 

21 sto su prokockale istorijsku sansu i dovele savremene zene u stanje totalne iscrpljenosti i konfuzije pa se neprestano osecaju za nesto krive: krive sto su uspesne,i krive sto nisu, krive sto su lepe,i krive sto nisu, krive kad su majke i krive kad nisu, krive sto su brbljive, krive sto su cutljive, krive…krive….

 

22.sto ni dan danas nece da priznaju da su krive…

     


Preporucujem stavku pod 4

Preporucujem stavku pod 4 kao korak napred.
Caskala sam u blogu kod Jasmine Tesanovic inspirisana vrlo zabavnom pricom koju je napisala, a kad se pokrenula tema feminizma, sve je postalo tako naporno, svadjalacki i prosto dosadno.
Ana WithAFamilyNameTooHardToPronounce


Odlicno!

Citala sam mnogo o feminizmu, alo do sada ni jedan ovako sazet i jasan tekst.
Jos jednom odlicno!
Smatram da ovaj tekst mora da zazivi na jos nekim mestima, a ne samo ovde na blogu!


Feminizam FUJ

Nezalećite se, bolji je sex od feminizma, balkanskog tipa.


Sjajno

Jednakost prava polova nije jednakost polova.
Moja naklonost


Frustrirani malo ?

A ko ne bi bio da zivi u svetu kakvom ste opisali u 22. stavke. Stvarno znas takve zene ? I stvarno mislis da se drustvo u to pretvorilo ?
Malo ste frustrirani cini mi se.
To vam je kao da gledate sve najnize u pop-culture s muske strane i onda da kazete da su to tekovine Zapadne civilizacije. (?)
Ali kapiram vas... Poneke stvari jesu otisle u Extremizam... Recimo svaka reklama na TV za Auto u "Family" clasi ima zenu kao vozaca, ili u glavnoj ulozi. Jer su Auto kompanije shvatile da su zene te koje cine odluku u porodicnoj kuci koji ce se auto kupiti. (VEROVALI ili NE :)) Sve se na kraju radi o tome kako vam prodati to sto prodaju... Nema veze s feminizmom... Uostalom to sto zena ima moc da odlucuje koji ce se auto kupiti, ne znaci da ne moze da te zavede.... Sta vise... ;)


evo ja se bas nista ne osecam krivom,

a svet je moja ostriga, feminiskinje gore dole.....

a da wn deluje zafrustrirano, deluje....chill wn, get a beer or sth....


pa sta?

a vi i vas osecaj sveta ste kao neka mera svega sta li/

malo ste licni i sebicni


as opposed to

wn osecaj sveta, koji je zakon, ili sta?


Brook je rekla

za sebe i nista dalje od toga, tako da vas komentar niti stoji, niti ima smisla.


Odlican tekst!

Odlican tekst!


Nije baš tako crno

Žene su preuzele svoje živote u svoje ruke, rade, razvode se, a prema muškarcima sve češće imaju "muški" stav. Smuvaju ga, opale se, i kažu mu da ne bi bilo loše da pali kući, jer je kasno. Muškarci su sve zbunjeniji ženskim stavovima, koji su sve manje tradicionalni. Tako je i došlo do pojavljivanja sve većeg broja i sve veće mode travestita. Oni izgledaju kao super žene i imaju sve atribute za koje žene danas ne mare. Srediće se i to, ako u medjuvremenu muškarci ne izumru i nestanu sa lica zemlje.


bez zelje da kritikujem,

al' stvarno mi ovaj post deluje pausalno i bez jake konstrukcije.
pod 3 i 4 bas suprotno, a i koji je to poredak prirode?
(taj sto zagovara dr maric?),sa 6 i 7 se mogu sloziti najiskrenije,8 i 9 nije tacno, posto su se za to zene(ne samo feminiskinje)najvise borile, ali im ovo zabetonirano musko drustvo to nikako nije dalo, posto bi ovaj vestacki uspostavljeni odnos snaga, tada krahirao,10, ovo k'o da je postulat iz 1001 noci, koji najvise sugerisu frustrirani muskarci, a kao dobronamerno,....pa ne moram dalje.


ako ne zamerate

A sto je 3 i 4 suprotno?
U 8 i 9 pise izborile, a ne borile.
10, iz hiljadu jedne noci, je jedna od poenti. Borba za pravo zena je kroz istoriju bila simbolisana zenom rudarom, ili nekom proleterkom s kacketom i treger pantalonama, a ne zeljenom zenom, koja je tu da vlada. Poenta je ne juriti muske prednosti nego eksploatisati svoje(taj je poredak prirode).


pa ne zameram,

3-nisu kukale i kmecale, nego rintale i vodile racuna o porodici i deci, a da pri tome nisu imale adekvatan odnos drustra prema tom radu, o nekim drugim,(intelektualnim, umetnickim,...), da i ne pominjem, 4- pa to su jedino i koristile kao strategiju, posto nista drugo nije ni imalo efekta. a li time sebe stavljale u savaim drugu kategoriju od zeljene.8,9, pise nisu se izborile.
A za 10, to kako ste komentarisali borca za pravo zena, mi lici na setreotip za podsmeh, opet onuih koji ne shvataju
da su najvise za zenska prava ucinile sasvim normalne zene,(sa svim potrebnim atributima i osobinama), koje su se kroz istoriju sretale sa problemima svog polozaja u drustvu.Ta ideja da zena treba da eksploatise svoju zavodljivost i seksualnost da bi dosla do cilja i da je to prirodan poredak stvari, mi stavrno nije blizak i vise odgovara haremskom mentalitetu (ili sponzorusama), jer smatram da zene imaju i neke druge izrazene kvalitete,kao adute i prednosti za postovanje i kvalitetniji tretman od onog koji im je nametnut, a koji itekako zavisi i od emancipacije celog drustva, narocito onog muskog dela, a ne samo akcija samih zena da ostvare svoja prava.


jos me vas komentar potsetio,

na mog druga Rusa,(doktor, obrazovan iz fine porodice, prati sva desavanja u svetu, ima kriticki intonirano misljenje i ispravnu argumentaciju....),koji o ovom problemu pak kaze-pa nisam se ja ozenio, da se sa zenom raspravljam sta bi ona htela i da filozofiram, nego da mi bude lepa, zenstvena i krotka-


da ne bude prepirrka

Necu vise o tackama dnevnog reda. U tekstu se komentarise nacin borbe za zenska prava koji su koristile feministkinje, a ne osporava se da su zene rintale. Dakle, ne kaze se niti ja tvrdim da zene nisu rintale, nego da vi niste u pravu, ili bar da olako omalovazavate drugaciji, smeliji i originalniji pristup, pribegavajuci stereotipu, koji je lako zastupati.

Najbitnije, lepota je velika prednost zene. Ko to ima pravo da proglasi ovaj adut banalnim i nebitnim. Ta prednost se strasno fino proteze kroz milion drugih stvari i treba imati osecaj i ukus pa je primetiti u intelektu i u vestinama. Feministkinje oblace zenama pantalone da bi im izborile jednaka prava. Pokazuju da mogu da budu muskarci, a ne da im to nije potrebno da bi imale svoja prava.

I konacno, koja je to prednost koja je muskarcu obezbedjivala veca prava od zene? Ako je snaga i brutalnost, zar nije lepota pravi odgovor. Zasto je ona losije sredstvo


stvarno vas ne razumem

bas potpuno, malo konfuzno konstruisete to sto hocete da mi kazete.
pa da probam ovako,
Ja ne osporavam zensku lepotu i umilnost i sl. kao kvalitet i evidentne osobine koja zena ima, ali mislim da je banalizovanje u kom kontekstu im se predlaze da je najbolje da to oruzje koriste u svojoj borbi za svoja prava, posto su na takvu upotrebu vekovima jedino i bile prinudjene.I to je stereotip!Znaci da do svega ostalog, sto bi im normalno pripadalo, treba da dodju zaobilaznicom.Pa zar dans bilo ko normalan misli da je to zenama bilo kakvo zadovoljstvo i da je to prirodno, da treba da su prvo zavodljive , da bi opravdale svoju pamet i ostale sposobnosti i da budu priznate i uvazavane.Pa zar stvarno mislite da je neki specijalni dozivljaj, da gomila zadriglih muskaraca, prvo treba da kolaci oci i dahce, da bi nekoj pametnici dozvolili mesto koje zasluzuje uz , naravno, mnogo manju nadoknadu i uvek spremnost da bude poslusna, jer kad prestane da trepce, prestaje i ovaj uvredljivi aranzman.

Koji je to originalniji i smeliji pristup, pa to svaki drugi muskarac govori kao jedini argument, uz naravno prebacivanje krivice.Po meni to je stav neemancipovanih, onih koji svode ovaj slozen, vekovni problem na haremske odnose, jer tako ne mora nista da se menja.
Za 8 i 9 procitajte ponovo sta je napisao wn, a sta sam ja , pa probajte da povezete.
Ko je proglasio lepotu banalnom i nebitnom?
To sto zene oblace pantalone je potpuno beznacajno za ovaj problem-a i super im stoje i nisu ni malo manje zavodljive u njima.
A pitanje , koja je to prednost , koja je muskarcu obezbedjivala veca prava je na nivou potpune neozbiljnosti ili,(izvinjavam se) diletantnosti.

ps. a sta cemo sa onim zenama koje lepotu, zgodnocu i zavodljivost nemaju kao jacu argumentaciju, da li one onda po vasem misljenju trebaju da budu neka druga kategorija, kada vec ne mogu da koriste ovu zamisljenu formulu, kao jedino prirodnu?


Nisam hteo da se svadjam s vama

Ostajem pri tome sto sam reko i ne mislim da je diletantno, niti da je tesko razumeti sta sam rekao, narocito ne zbog loseg izrazavanja.
Dakle, odgovoricu samo na zadnje
Prednost koja je muskarcu donela veca prava jeste fizicka nadmoc i veca brutalnost. Mozete i dodati vecu bezobzirnost prema porodici, ali on je jednako eticki negativan i koriscenje lepote kao prednosti je jednako opravdano. Pa, iako svi muskarci nisu bili takvi, pa iako nisu svi bili jaci, ipak su muska prava bila veca. Ne radi se o borbi pojedinacne zene, s pojedinacnim muskarcem, nego o principima ponasanja koji se zavode.


ja se ni ne svadjam,

samo vam iznosim svoje misljenje, sa kojim se vi ne slazete, a stvarno vas ne razumem bas najbolje, barem ne to kako ste napisali.
A ovo je muski svet, gde je muskarac postavio pravila u kojima je zena , iako je 21. vek jos uvek u podredjenom polozaju, bez obzira sto njeni kvaliteti to ne zasluzuju, a lepota je dar prirode , koji niko ne osparava, samo sto se ovaj problem , kako je istorija vec pokazala njome ne resava, vec naprotiv, samo odrzava i ostavlja zeni sporedne uloge, u kojima ona kao trofej mocnika ima suzenu mogucnost svoje realizacije i zavisi od stepena zadovoljenja muske frustracije, a ne od kvalitetnog i ravnopravnog suzivota sa njim.Dokle god ona mora da zavodi, da bi bila primecena,(a ne samo u slucajevima, gde je emotivno zainteresovana),to je potcinjenost.

A niste mi odgovorili, sta je sa onima, cije cari nisu glavni argumenti, kako da se one izbore za ono sto im drugim kvalitetima pripada, ako vec zagovarate teoriju
koriscenja lepote, kao najprirodnijeg oruzja.


Pa odgovorio sam vam na sve

Imate u zadnje 2 recenice. Paralela je isuvise jednostavna. Odgovorio sam i na 8. i 9, jos prvi put


Uvek sam se pitao zasto se

Uvek sam se pitao zasto se recimo onih par uticajnih zena u americi, u doba kada je sve pocinjalo oko prava, nije dogovorilo i ubedilo svoje muzeve da donesu zakone i obaveze sto se tice zena. Imali su i sjajan izgovor da komunisti to rade sa druge strane. Nekako mi se cini da je njima bilo draze da poziraju kao prva dama amerike, trose pare i rade sve i svasta nego da zahtevaju prava. Ipak su se one dobro udale i teskom mukom dosle do toga sto su zelele. Mislim da se zene dele na one koje su na nekom polozaju (ili imaju muza koji je na nekom polozaju) i one smatraju da samo zena koja se izbori vredi, i one koje se drze zajedno iz sentimentalnosti. Ove prve ne haju mnogo za prava jer bi im to povecalo konkurenciju za ono za sta su se izborili dok ove druge se zalazu na njih u nadi da ce im ona nadoknaditi nedostatak inicijative. Nemojmo o tome da i mi nemamo emocija ali dobar deo onih koji pokazu emocije zavrse kao papucari (sto i ne mora da bude lose). Ali dobrim delom zensko koje optuzuje muskarce da su samo snaga i britalnost u stvari latentno zeli takvog. Sto rece jedna zena "koliko puta sam samo na lepe oci dobila nesto sto ovako se nebi dalo" Bitno je samo da zena nije brkata, a i to moze da se depilira. Lepota nije bitna, bitno je malo ljubavi ali one prijateljske. To vam retko ko moze da odbije. Sa lepotom sami sebi pravite problem jel unistavate sebe a malo ko moze da postigne trazene ideale. A uz to oni muskarcima nisu toliko bitni.


te uticajne zene

o kojima vi pricate, nisu uticajne zbog nekih svojih kvaliteta, nego preko muzeva, i njih koriste za sopstvene potrebe, a o drugima ni nemaju neku razvijenu ideju.
Drgo, ne mislim da zene bas pate od nedostatka inicijative, vise im okolnosti stavljaju barijeru, koju ce, po mom misljenju tesko same da uklone i za to je potrebno da se celokupno drustvo promeni, emancipuje i prihvati i prizna i njih i njihove sposobnosti kao konkurentne.Evo po nekom skorasnjem istrazivanju u USA, ustanovljeno je da kada bi zene domacice bile placene za sve poslove koje obavaljaju, njihova prosecna primanja bi bila oko $180 000 godisnje, sto prosecni zaposleni muskarac moze samo da sanja.Znaci da su sve one zene koje ne odlaze na posao negde van kuce, uskracene za ove pare, a i za postovanje za sve ono sto godinama rade , a niko ne priznaje.Da ne pominjem one koje idu i na posao, a drugu smene rade u kuci i oko porodice, a opet je on glavni.Poznati problem, da zena i muskarac sa istim kvalifikacijama i na istom radnom mestu primaju razlicite plate, naravno u korist muskarca, necu ni da pominjem.
kakve veze zenstvenost, lepota i treptanje ima sa svim ovim, ja stvarno ne znam.
A to u vezi emocija, papucara ili ne, zar to ne spada u neciju intimu i varijacija na temu kvaliteta konekcije dva bica?


To i kazem, one zene koje su

To i kazem, one zene koje su mogle svojevremeno, a izgleda mi i sada, da se izbore za ravnopravnost zena to nisu uradile zato sto nisu ni htele. Cak je i u Turskoj zena bila premijer (ili predsednik) u neko skorije vreme. Ali na tim polozajima, covek je coveku vuk, nema mesta za emotivnost i dobronamernost. Tu zena prestaje biti zena i postaje politicar (ne musko, molim vas). I nisam reko da zene pate od nedostatka inicijative, mada je imaju manje nego muskarci, vec da ih tako vide druge zene koje dodju do necega. One gore navedene.
E sad, to sto vi mislite da vam muskarci stavljaju barijeru to je opticka varka. Ne ulazim u to dali nemate isto placen posao. Vrlo verovatno nemate. Ali barijera nije bas takva kao sto se cini. Velikim delom to je samo izgovor da neko ko nam se ne svidja ne dodje na neko mesto vec dodje neko drugi. To sto je neko zena to je samo izgovor koji postaje sve slabiji i slabiji. Nista se ne desava odjednom. Vi cete morati da naucite da je svet novca surov svet, mi da ste vi jednako vredne ko i crnci i svi mi ostali. Ali mi se cini da vi sporije napredujete.
E sad, za ove gluposti oko domacica stvarno neznam. Prvo, zena to ne radi muskarcu nego radi i sebi. A drugo, onda bi velika vecina muskaraca bili psihoterapeuti i dobijali njihovu zaradu zbog svega sto moraju da preslusaju od zena. E a za postovanje to je vec druga prica. Znam domacice koje su stvarno sredjivale sve i drzale pod kontrolom i one su ga i dobijale. Ali za one koje ratosiljaju posao za sat vremena i posle ceo dan piju kafu po komsiluku njima ga nebi ni dao. Kao ni onim muskarcima koji ceo dan provode u kafani. Da ne zaboravimo da u polovini slucajeva i musko sredjuje po kuci, ponekad iskuha rucak, popravlja stvari... A u slucajevima da zena postane jedini izvor prihoda za porodicu muskarac preuzima ulogu zene u kuci. Ovde vrlo malo verovatno ali ne i u svetu.
E sad, uvek se moze postaviti pitanje zasto ima malo zena fizikalaca, malo ih radi u rudniku... a opet vecina su u industriji odece i obuce, uglavnom su sekretarice. Dali bi sada trebalo da se uvede obaveza da umesto da budu domacice 20% zena mora da radi na gradilistu i nose dzakove. I zamisli koliko bi njoj trebalo da se izbori za ravnopravnost da joj muskarci nebi svako malo skidali dzak cementa sa ledja pod izgovorom da je zensko. Frustrirajuce, zar ne.
Na zalost, sve je to nastalo putem prirodne selekcije. Zena nije bila kralj jer nije mogla da podigne 20 kila tezak mac i da jurisa ispred vojske. Ali su zato uglavnom prezivljavale ratove. Tradicija se vrlo sporo menja. Ali se opet menja. U pogledu na prava pre sto godina mislim da ste mnogo napredovale. Na ona pre 50 mozda i niste. Sada se to vise ne svodi na borbu za jednaka prava vec za ispravljanje nepravdi. Ne verujem da u bilo kom zakonu i ustavu stoji da ako je zaposleni zensko on dobija manju platu. Mislim da bi se vec cula buka oko toga. Drzava bi trebala onda da krene sa kontrolom plata radnika, ali bi privatnici to verovatno shvatili kao ogranicavanje slobode da rade sta oce.


fascinira me

kako nasim ljudima prvo resenje koje padne napamet za sve zivo je da drzava zabrani, kontrolise, odobri, prepise, natera ili se na neki drugi nacin umesa u zivote ljudi.

pa jel vam nije bilo dosta?


Pa posao drzave je da sve

Pa posao drzave je da sve radi kako treba. A to se postize preko ustava i zakona. Da toga nema mi bi jos ziveli u nekoj vrsti plemenskog drustva i ratovali selo protiv sela. To sto vi mislite da imate pravo da radite sta vam je volja to i nije bas tacno. Zamisli da piroman i pedofil mogu da rade sta im je volja a da nema drzave da zabrani, kontrolise, natera ili se na neki nacin umesa u sve to. Meni je muka od salterusa koje misle da imaju pravo da ignorisu i baba u autobusu koje misle da imaju pravo da me gaze po nogama. Da ne pricam o vozacima koji svi misle da su jedini na svetu. I za to postoji drzava da to kontrolise. Sto rece jedan deda:"dok je bio komunizam nisam mogo da pricam sta ocu ali sam mogo da legnem i spavam ispod svake kruske. Sad mogu da pricam sta ocu, ali ni u kuci nisam siguran"


bas sve?

Quote:
Pa posao drzave je da sve radi kako treba.

e srbi su tamo gde jesu, najvise zahvaljujuci svojem shvatanju uloge drzave.


zakljucak!

kvodfak i zoran bi se svakako razumeli, a samnom izgleda
nemaju bas puno zajednickog, pa neka tako i ostane.
pozdrav


hajde angie, molim te

pomozi i meni da razumem ono dole queeria vs ana....nervira me, okrecem 'vako 'nako...ne kapiram. daj neki zakljucak


;)

To je valjda razumljivo, mi smo muskarci a ti si zena. Mi smo na jednoj talasnoj duzini a vi na drugoj. Ne bi bilo toliko price oko nerazumevanja muskarca i zene da to nije tacno.


ni sa ovim se

ne slazem, mi smo jednostavno iz drugih prica,(vas dvojica sa ovog bloga i ja), a sa vecinom muskaraca koje poznajem, se odlicno razumem i u glavnom smo saglasni oko vecine stvari.


vi kazete "sve americke feministkinje"

znaci nije drugarica, feministkinja radi ovo, ne radi ono.... SVE su u pitanju.
zato dopustam sebi da kazem da su vam Sve tvrdnje netacne, nedorecene, neproverene, izmisljene, stereotipne, jednom recju, upotrebicu Vas izraz, zajabali ste se.


sonja k.

zao mi je sto trenutno nemam vremena da reagujem na ovaj blog, a tacno bih o tome sto ste Vi rekli pisala. neke tvrdnje koje je iznela WN su donekle i tacne, ali su navedene potpuno nekriticki i bez osvrta na sve mehanizme koji su do ovakvog stanja doveli i jos uvek dovode...
Feminizama ima milion. Neke od njih bespostedno kritikujem iz sasvim drugacih razloga od WN. Ne postoji Feminizam, jedan jedini pokret za emancipaciju zena koji govori u ime SVIH zena, dece, muskaraca, i svih ostalih.
Podrzavam Vas i priduzicu Vam se za koji dan ovde, ako jos bude aktuelno. Pozdrav.


Draga Umbra, divim se vasem

strpljenju, divim se sto ste napisali i ovih nekoliko redova o Feminizmu, emancipaciji kao pokretu SVIH...Hvala Vam, mislim medjutim da se ovaj tekst sa naslovom "u cemu su se sve americke feministkinje zajebale" ni ne moze komentarisati....
pozdrav


sjajno

Vrednost teksta i jeste u tome što je možda u nekim tačkama nekritičan i ličan. U svakom slučaju je pronicljiv, duhovit, šarmantan, zajedljiv. Pravi "ženski". Meni se izuzetno dopada.


Podrška za drugarice feministkinje!!!

Evo još jednog bloga za bojkotovanje...

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


queeria

iznenadjena sam Vasom netolerancijom.
Ana WithAFamilyNameTooHardToPronounce


zbunjena

Queeria je potpuno u pravu, a vi ste duhoviti
Queeria je potpuno u pravu, a vi niste duhoviti
Queeria je duhovit, a vi niste u pravu
Queeria je duhovit, a vi ne razumete
Queeria i Ana misle isto, a sonja ne razume


zakljucak za sonju k

draga sonja, kako sam ja shvatila, pedjici se ne svidja postavka stvari u postu wn (kao ni meni), a ani se dopada, mada nisam sigurna da je potpuno izostrila sta se tu desava, pa je onda pedjicin komentar dozivela kao netolerantan, a on je u stvari protiv iste,(netolerancije).


kao sto se ni meni ne dopada

postavka..razumela sam pedjin post, ali me je onda ana skroz zbunila i tako se ja iznervirah iz bez veze - u svakom slucaju, hvala ti angie.


Draga Sonja K,

Ja ne zauzimam niciju stranu, samo mislim da blog trebada bude kreativan i zabavan nacin za razmenu misli i u principu nisam pristalica banalnih diskusija tipa: "ti nisi u pravu/ti pricas gluposti/da ti ja objasnim kako treba..."


Ana, Vas princip

je i moj princip. Ali bas zbog tog principa mi nije jasno da smatrate da se moze razmeniti i jedna pozitivna, konstruktivna misao na temu "KAKO SU SE SVE AMERICKE FEMINISTKINJE ZAJEBALE."
Posle toga slede dvadeset "teza", bez i jednog dokaza (ne mislim da sve mora biti "dokazano") ali zato u svim "tezama" Mrznja, Zajedlivost i detinjasti Sarkazam.
Zbog tog "SVE", zbog te zajedljivosti prema milionama zena, prema emancipaciji ljudi, tvrdim da je ovaj tekst i pored "nasih" principa budalastina i ne zazluzuje nikakvu razmenu misli. U tome se slazem sa polusalom Queerie - i takodje polusaljivo kazem bojkot.

WN - su imali odlicne tekstove, ovaj to nije.


Dear Sonja

Originalni tekst WN je potpuno preteran, ali meni zanimljiv kao npr. Borat. Pretpostavljam da je to stvar perspektive...
Ja zivim u zemlji u kojoj su svi, za razliku od Srbijice, potpuno opsednuti politickom korektnoscu, do te mere da ona postaje parodija same sebe. U Engleskoj je najnezahvalnije biti Evropljanin (ali ne drzavljanin EU) belac, heteroseksualac, verski non-extreme... Onda iza tebe ne stoji nikakva institucija, ostajes samo svoj.
Drugo pitanje je o cemu treba pisati u blogu, ko i po kojim pravilima bira one koji ce svoje tekstove objavljivati. Mislim da su se neki tu sasvim neopravdano nasli samo zato sto su javne licnosti. WN blog je vrlo zabavan uprkos nedostatku biografije. Pitam se da li je blog prihvacen zbog vesto smisljenog pseudonima ilio ....


Ana i devojke

petak je...

sta se smarate sa tim feministicko filozofskim temama :)

Gde idemo veceras?

Cheers,

Vlad


Hej, Max Vlad

Sta radis? Da li se situacija na licnom planu popravila?
Evo jednog edgy predloga za tebe. Idi da gledas Shortbus. Ja bas vodim Muza na isti, ali u Manchester-u...


Ana

stanje redovno, nema napretka. :(

Shortbus...gde mogu da ga pogledam. Zvuci interesantno...jel to dodje kao alternativa.

puno sexa a nije porn :) vec budi mastu...

MaxMagnus,

p.s. sad ce feministkinje da me banuju :)


shortbus

Ne vidim nista u tvom mailu sto se suprotstavlja feminizmu. Pa i feministkinje upraznjavaju sex, koliko je meni poznato.
Na znam gde se daje u Londonu, pogledaj na netu ili sutra u Gardian-u.


shortbus

Ne vidim nista u tvom mailu sto se suprotstavlja feminizmu. Pa i feministkinje upraznjavaju sex, koliko je meni poznato.
Na znam gde se daje u Londonu, mislim film a ne sex. Pogledaj na netu ili sutra u Gardian-u.


SHORTBUS

naso'

Daje se u Curzon Soho :) veceras 9:10pm...

idem da gledam...

Poz.

MaxMagnus


Shortbus

Moj drug Scotty (Scott Matthews) radio muziku za taj film, aj' bas javite kad pogledate sta mislite, kako vam se dopalo.
Inace je John Cameron Mitchell oko ovog filma organizovao bio sjajnu audiciju: posto su glumci uglavnom naturscici, i seks je dosta eksplicitan i obilan, on je zahtevao od ljudi da se skidaju i opste tjekom audicije, pa ko izdrzi i nema problem - prosao je.
Zanimljiv autor, mislim da bi i clanovi Queerie bili zadovoljni i ponosni kada bi culi makar deo prica sa zurki oko ovog filma:)
(Btw, ja nisam bila, verujem drugu na casnu izvidjacku.)


shortbus

Draga Stevie,
Dopao mi se film. Puno dobrog humora i sprdanja na racun americkih klisea (gay three-some tokom sex-a pevaju americku himnu jedan drugom u ...) i opsedutosti sexualom osvescenoscu. Gay love prikazana mnogo dublje nego straight one. (Pitam se, pitam se da li ovo govori o opredeljenju rezisera?)
Dobra muzika. Odlicna animacija New York-a.
Film u medijima stalno porede sa "Nine Songs", valjda zbog eksplicitnosti. "Nine Songs" je film iskljucivo o seksualnom odnosu izmedju muskarca i zene. Po mom misljenju mnogo dublji u tom smislu neko "Shortbus".
Svejedno, "Shortbus" is great adult fun.


Ana,

hvala.
Sinoc sam se videla sa Scotty-jem, lepo mu je krenulo posle filma, ugovori, promocije i sl.

John Cameron Mitchell je svaki film napravio u slavu gay ljubavi (i vruceg seksa, eroticnih fantazija), i cuveni je govornik na temu seksualnih sloboda. Naravno, gay all the way.


Draga Ana,

zanimljiv da....ali nije bas kao Borat : ))) - taj se inteligentno sprda, WN mislim da pokusavaju da kazu nesto "pametno"
Zato sam i procitala, kao i hiljadu drugih tekstova, knjiga sta god, koje su "preterane". I to je bar meni dovoljno. Dalje nemam sta da dodam.

Drugo pitanje... pojma nemam pravila, dobro je po meni, da pisu i ovo i oni, rekla sam vec da su mi se neki tekstovi WN dopali, odnosno neki tekstovi "poznatog" Ivana Marovica su mogli i da mi se ne dopadnu.

Ali kazite vi meni Ana, ako ja sada nalupam dvadeset teza zasto amerika u svojoj istoriji nije imala ni jednog predsednika afroamerickog porekla...gde je granica?

Bez obzira...WM jos jednom, po meni treba da pisu i osvezenje su za ovaj blog i onda kada im se otme "budalastina" kao sto "zajebale se feministkinje."
p


Kako se Nigella Lawson poigrala sa stavkom 10

Da li je neko gledao Friday Night With Jonatan Ross prosle nedelje? Gost mu je bila cuvena kuvarica - zena koja je vesto izgradila svoju karijeru prigrlivsi oberucke cinjenicu da je zena i sve nametnute klisee koji uz to idu. Nazvana je "Kitchen Godess". Neformalno - "Soft Porn in the Kitchen". Kada je snimaju, malo zumiraju vanglu, pa dekolte, pa serpu, pa ona lize prst... Gostovanje kog velikog provokatora je bilo povodom Bozicnog serijala. Dali su samo insert, jedan od epiloga koji nema veze sa kuvanjem. Posle ponoci, Mrs Lawson ogladni, usunja se u kuhinju u crvenom svilenom penjoaru, izvadi chorizo iz frizidera i odromnim nozem maskrira kobasicu... I to je sve! Jedenje nisu prikazali. Nadam se da ce muski deo gledalista da ceni dobru salu i da nece da navuce kastracijski strah.
Za one u Engleskoj, serijal pocinje sutra u 9 pm.
Nadam se da ce da ga otkupe i u Srbijici.


Nigella,

the Goddess.
Sve je lako kada ti je tatko politicar, a muz u godinama (drugi po redu, prvi neki novinar, koliko se secam) Charles Saatchi.
Svaka joj cast, to samo britanska skola PR-a moze da iznedri:)


Nigella Forever

Stevie, u pravu si i za rich & famous dad i za engleski PR, ali se mora priznati i da Nigellica ima sve odlike prave, autenticne femme fatale: pametna je, lepa k'o boginja, bogata, prvi muz, koga pominjes, je umirao od raka dok je ona pravila Forever Summer, mislim (dzumle sa onim famoznim lizanjem prstica, uh). Jedino mi nije jasno zasto/kako je pukla u USA (too sophisticated, perhaps?- nadam se da Brookily nece ovo da procita).


otkud pukla u usa?

bas je sad krenuo ciklus njenih emisija na food channel.

P. S. mene licno zena nevidjeno iritira, i bas mi i nije nesto sophisticated, ali ako se tebi svidja, nemam nista protiv :))


Ne znam

ovde su to tako predstavili (ili se meni tako ucinilo). Izvinjavam se i tebi i Stevie i WN ukoliko nije tacno, :). Sto se tice ostalog, treba imati u vidu da je u UK situacija sa lepim zenama nesto kriticnija nego u drugim cornerima sveta.


pa onda daj sta das?

:))))


Sad,

but true, :))))).


Pa nemojte tako o Nigella-i

To da li je lepotica ili ne je stvar ukusa. Kao kuvarica nije nista posebno. Vise je cook nego chef. Ali to je sve savrseno stilski ukomponovano. Sam cin kad ona npr. rukama masnim do lakata odvaja piletinu od kostiju, nije sofisticiran sam po sebi, ali je kao deo njegog imdza savrseno prikladan. Ona je izabrala da bude antiteza trendu izgladnelih manekenki, ciji pol nije na prvi pogled prepoznatljiv. Ja joj se divim kao biznismenki. Mudra zena.


Upravo tako, Wu

Nigella je jako lepa (za moje standarde i ukus), kao i sve ostalo sto si pomenuo, osim sto mislim da umesto sofisticiranosti vise igra na loptu nonsalantnog sokiranja svojim leprsavim samozadovoljnim stavom. Ne verujem da bi joj bio stran ni svinjokolj uz rakiju.
Moj komentar se zaista odnosio na kako se pravi imidz i karijera prakticno ni iz cega.
A sto se kulinarskih mudrolija tice, ne zovu je neki dzabe "masna Najdzela" (sto moze biti delimican razlog njenog "neprimanja" u US).
Svaka cast za sve malopre nabrojane uspehe, moj stav je krajnje neutralan, sa blagim naginjanjem na pozitivnu stranu.


Stevie, genije!

Quote:
Ne verujem da bi joj bio stran ni svinjokolj uz rakiju.

Prava definicija veselih žena vindzorskih (tj, engleskinja), :))! Pekicevski precizno!


e u tom slucaju

jos bolje mogu da zamislim rachel ray na svinjokolju....


Vidite Dr Wu

To je feminizam. Ko voli nek' izvoli!


Nigella

feminista. Jeste li sigurni, Ana?

SašaWithAFamilyNameImpossibleToPronounce(AndIt'sNotHrkljuš)


Ma ne Nigella,

nego koncept da zena moze da nasali na nacin koji se tradicionalno dozivljava kao rezervisan za muskarce.
Postajem radoznala. U kom kontekstu je Vase ime tesko za izgovor? Gde zivite?


Za Engleze

Inače je sasvim normalno (možda malo predugačko). Što se tiče života, Cambridge, UK, trenutno. What about you?

Ovo za Hrkljuš je sa konferencije gde se hostesa-Japankica skoro ugušila dok nije izgovorila prezime štovanog kolege iz Splita.


Zivim u Manchesteru

A mozda se odnekud i poznajemo? Da li da otkrijem misteriju imena?
Ja se bavim strasno main-stream profesijom gde svoje ime moram da kazem najsiroj populaciji UK bar 10x u toku dana, a da oni to i koliko-toliko zapamte. Zato sam sve svela na first name. Zvuci kao da sam estradna umetnica i to me strasno zabavlja.


aha

:)

V.


Za Engleze

šta je ovo?


mah,

after it's all said and done, meni jamie najbolji ;)


Jamie - plemenit decccko

Svasta je lepo uradio za podizanje kulture ishrane medju neprivilegovanom decom u UK, jos nije ni dobio Sir.
Neki recepti su mu dobri, upraznjavam i sama, ali me malo dekoncentrise sto mu stalno curi pljuca, ali to uopste nije inspirativno.


Ana,

pa jel ti milis u taj bioskop, ili kuvas rucak?

MaxMagnust the cook

p.s. ja odo' aj posle da sortiramo utiske :)


balavi Jamie

Edna Average (je l' ima to u USA?) ga stalno zahebava da mu sline cure iz usta. Kaze: kako mozes da kuvas kad ti stalno bale idu i pljujes kad pricas?

Bez zezanja, Jamie je ok, samo sto ja imam utisak da ima jedno 50 italijanskih sav(j)etnika koji rade oko njega. Sto se mene tice, jedini car je Voki (sa onim Andrasom iz Hyatta). Kad kaze ono: Sad cemo da met'emo... onim njegovim unjakvim cincarskim glasom, meni suze na oci krenu. Pis!


e bas me briga sta ti kazes

ja cu i dalje da volim jamie-ja. blah :))


Ne kazem ja

nego Edna, ;).


Ne u moje ime

Ana, ja ti nisam bas neki feminista (evo, vidis, ne mogu ni da izgovorim to feministkinja - tesko mi je da profesije ili zvanja prevedem u zenski rod, npr. psihologinja, inzenjerka i sl.- sta mogu kad mi je bljak neprirodno!)
Borim se za svoja (i tudja, kad su osnovana i/ili ugrozena) prava i da se priznaju moje vrednosti, sposobnosti, jedinstvenosti; strano mi je da se sazivljavam sa gomilom isfrustriranih zena podjednako koliko su mi strani i muskarci soviniste (pritom ovde zaista ne stavljam label ni na koga); zanima me i razumem se vise u fudbal i basket nego u najnovije trendove boja lakova za nokte; a humor cenim nadasve, pa, Wu, drago mi je ako sam mogla da pruzim makar mali dorpinos (a ono za Pekica, hvala najlepse, ozbiljan kompliment):)


Idi, bre, Ana

Ala je smešno to sa kobasicom. Hoću da kažem - autentično, nevidjeno, duhovito, inspirativno i zaslužuje ne samo Srbija da ga uveze, nego svima da uz emisiju dadne i kobasicu. E, sad idem da popijem čašu vode. Uguši me smej od Kuhinjske božice.


su krive za sve

Negde davno sam naisao na jednu karikaturu feminiskinje sa natpisom "zeni treba muskarac kao ribi bicikl". To mi je ostalo kao definicija feminizma, neznam, mozda je tacna a mozda i nije. Dakle, zene su samostalne, mogu same, treba da se drze zajedno, pokusaju da manipulisu muskarcima. I takvoj zenskoj osobi treba da posaljes cvece i bombonjeru, eventualno neku pesmu?! Hm... Pomalo lici na zivot paukova: Ako zensko bude zadovoljno mozda mi ostane glava na ramenu. A opet, koliko je sve danas okrenuto zenama. Pocevsi od svih reklama. Ono sto nije vezano za sport(fudbal i pivo) je uglavnom zenska reklama. Cak i one reklame za muske mirise i kreme su vecim delom namenjene zenama da kada zele da kupe nesto muskarcu uzmu tako nesto. Onda ceo princip porodice se bazira na tome da muskarac radi i donosi novac, sedi pored televizije i ima sex, dok zena kupuje, sredjuje, dizajnira porodicu i njen zivot i upravlja iz senke. Onda forsiranje kvota, manipulisanje sa zenama politicarima, svi razvodi braka sa velikim obestecenjima... Zena uvek ima prednost da dobije dete pri razvodu. Mozda zvuci cudno ali meni ovo lici na forsiranje stava da sa zenom je jedino dobro imati sex za jednu noc, ali i tu treba da se pazi jer ako ste bili losi ili ona ima neke druge planove moze da vas optuzi za silovanje.
I onda ako vam neko kaze da sva ta propaganda vise vodi u neku feminofobiju (valjda bi se to tako reklo) i polarizaciju onda ispadne muski sovinista. Moram da vam kazem da sa vama nije lako ziveti i bez feminizma.
Mislim da je negde u trenutku kada se pocelo sa emancipacijom zena krenulo u pogresnom pravcu. Mislim da je feminizam vise otisao u borbu ka samostalnosti nego ravnopravnosti zena. To je pokusaj da se zena postavi kao trofej. Na zalost, mali broj zena odgovara idealu tako da plasticna hirurgija ima pune ruke posla.
Jedna me stvar interesuje, sta u stvari zene zele, i sta zele da postignu s time sto dobiju. Svestan sam da je zensko poimanje sveta drukcije nego musko zato me uvek interesovalo kako one vide sve ovo i zasto reaguju onako kako reaguju. Izuzeci su ONI dani u mesecu kada znam zasto reaguju onako kako reaguju :)


Vladislava Đorđević kao Tesla

Kad je mogao Bowie ...

TESLA: TOTALNA REFLEKSIJA

Opis: multimedijalni koncert - Na tekstove pesnikinje Marije Stojanović, muziku su komponovali Anja Đorđević, Vladimir Pejković, Božidar Obradinović, Igor Gostuški, a režiju potpisuje Miloš Lolić. U skladu sa osnovnim konceptom preispitivanja emotivne strane Tesline ličnosti, u ulozi velikog naučnika pojavljuje se – žena, to jest glumica Vladislava Đorđević.

Tesline auto-refleksije služe kao vezivno tkivo između songova, koje izvode pevači i glumci Žarko Dančuo, Slobodan Stefanović, Mirjana Jovanović, Ivana Knežević, Milan Antonić, Marko Marković, Dragoljub Bajić, a njima se pridružuje i kompozitorka Anja Đorđević sa svojim nesvakidašnjim vokalnim izrazom.

Mesto: Jugoslovensko dramsko pozorište Vreme: 16. decembar


Tesla-Zena

Zvuci intrigantno. Zao mi je sto necu biti u Bgd 16/12. Moze li da se dobije neka kritika iz novina posle premijere?