Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Mrtvakov vinograd, kavkaski bokser i pokojni Senjor Konde

HidrangeasHidrangeasKada probaju vino dégustateurs okreću čašu prema svetlu, promatraju boju, duboko udušu mirise, mućkaju napitak po ustima i na kraju kažu: „osećam aromu šumskog voća, višanja, jagoda“ ili „ima tu tragova čokolade i cimeta,  muškata i nara“; a mi na to ne znamo šta bismo rekli - naše vino je od grožđa. „Koje sorte?“ pitaju oni. A mi im onda nabrojimo sorte, a oni se čude; nešto im nedostaje ... pa kažu, „prebogat bouquet“. Istina, nešto tu nedostaje. Postoji tu jedan tajanstven sastojak a i jedna legenda koja objašnjava zašto je vino osobito. Jeste da je nerado pričam ali ću je vama ispripovedati, jer je prilika; naše vino, kojeg ima u pola sveta, je napokon došlo u zemlju Srbiju.  

Pa, kome se čita, por favor, nek pritisne » dalje.

VinhaVinhaDeo vinograda koji leži na samom vrhu brda zove se Vinha do Homem Morto – Mrtvakov Vinograd. Možda bih bolje opisao taj komad zemlje kada bih rekao, lebdi - jer, da sam ga ja krstio, zvao bi se Vinograd ni na nebu ni na zemlji - tako je visoka i nepristupačna ta nevelika zaravan okružena skoro okomitim padinama. Ostatak imanja, redove čokota na strmoj žutoj zemlji zasadio je moj tast. Probrao je najplemenitije sorte loze i na mestu starog, naredio da se zasadi novi. Samo Mrtvakov deo, nadrevniji i najnepristupačniji, nisu dirali.

Mrtvakov Vinograd je fosil iz davnine. To je ostatak pejsaža kakav je bio nekada, pre vinske kuge. Elem, sredinom XIX veka, ovaj je vinograd volšebno preživeo epidemiju filoksere koja je usmrtila skoro svaki čokot u Evropi. Kako? - To niko ne zna. Neko misli da je zbog nepristupačnosti, neko zbog osobitog tla (oštar pesak oštećuje filokserinu vaš) no znamo da  zahvaljujući srećnom spletu neverovatnih okolnosti u starom delu vinograda rastu čokoti kakvih nigde nema - tridesetak raznih, nikome poznatih, sorti loze. Zvali smo stručnjake u pomoć. Obrtali agronomi lišče, pregledali grozdove, listali knjige, sakupljali uzorke i uspeli da prepoznaju tek desetak; za ostale ne znaju. A ni za tih desetak nisu sigurni, nagađaju jer su takvo grožđe viđali samo po knjigama. Kažu, ovo su izumrle sorte kavih više nigde nema.

Kakogod, izgleda da je baš u vinu iz mrtvakovog vinograda ključ tajanstvenih bukea našeg vina. Pomalo tog, drugačijeg vina u svakoj čaši isceđenoj iz plemenitih modernih sorti daje vinu koje pijemo posebnu aromu i boju. 

Pokojni Senjor Konde, mrtvak lično 

Mrtvakov vinograd zasadio je Dom Pedro Gil. On je bio plemić i rodio se i umro na ovom imanju. Kažu da je raznolikost loza njegovo delo: još ono u vreme on je krstario Evropskim vinogorjima i sa svih strana donosio rasad. A onda je, baš za njegova života, napala filoksera. Mnoge moćne gazde spale su na prosjački štap; mnogi su digli ruku na sebe i potomstvu ostavili samo nabujali korov i jos nabujalije dugove. Naš Senjor Konde se tada, navodno, zavetovao Bogu i Presvetoj Majci Božjoj moleći ih da mu spasu imanje. Jedni kažu da je obećao da će pola onoga što preživi pošast ostaviti crkvi, drugi da će se na kolenima uspeti uz vijugavu stazu i na vrh brda pobosti krst. Bilo kako bilo, vinograd je pošteđen a on svoj zavet nije ispunio – sprečila ga je prerana smrt. Umro je u spavaćici. Ubio ga je, iz puške, nekakav predradnik kad ga je zatekao u postelji sa svojom ženom. I kako je neispunjenje zaveta golem greh, za njega sleduje najgora kazna, večita. Zato, kaže legenda, Senjor Konde, i dan danas tumara svojim imanjem, u noćima sa mesečinom sluša cvrčke ili se na kolenima pentra uz kamenite padine noseći tešku a nevidljivu krstaču. A narod ga zove Mrtvak. 

Zurab, šampion Kavkaza u poluteškoj 

PodrumPodrumVinova loza potiče sa Kavkaza. Sa Kavkaza je trbuhom za kruhom došao i Zurab,  pošto se čitavih nedelju dana sakriven u nekakvoj hladnjači švercovao s kraja na kraj Evrope. Zurab je, inače, u mladosti, bio prvak u boksu, u poluteškoj kategoriji. Zurab je vredan kao kombajn i jak kao zemlja. Zurab sam diže hrastovu burad. Zurab kao od šale istovari i utovari kamion. Zurab zaprašuje, tegli, tera traktor, timari konje, vuče. Zurab priteže presu za grožđe kao četiri snažna muškarca. 

***

Običaj je da se jednom godišnje, na Badnje veče, flaše vina okreću da se ne bi uhvatio talog. I siđe tako Zurab u podrum da okrene flaše. Praznik je, red je da se popije. I Zurab natoči sebi čašu vina, ostavi ga da diše (jer vino se pije tek pošto se nadiše vazuha) i krene da prevrće butelje.  

*** 

Kada se vratio iz podruma, Zurab me odvede u stranu.

„Video sam nekoga u podrumu“. 

„Koga, Zurabe?“

„Duha. Mrtvaka.“

Nisam baš bio siguram da sam ga dobro razumeo.

„Duha? Vampira?“

„Da.“

„Kako je, molim te, izgledao?“

„Nosio je dugu spavaćicu i grudi su mu bile krvave“ – Zurabu je za verovati, on je vojevao u Avganistanu i video ljude grudnog koša punog olova. On zna šta je mrtav čovek.

„I?“

„Nagao se, ovako, nad moju čašu mirisao vino.“

„Pa jesi li se uplašio?“ pitam.

„Ja da se uplašim?!“, kaže Zurab.

„Dobro, de, ali nemoj nikome da pričaš.“

„Ma, neću... Nemoj ni ti.“

DOURODOURO


Dejane

nazdravlje!

Odlicna prica.
Rajski pejsaz.

Olga


Pa dodji u

posetu, draga Olga.


Dejane,

mnogo ti je lepa ova priča, baš mi se svidja,ja volim otkrivanje malih svetova...pa još mrtvak-vampir...malo madjije nikad na odmet...baš je lepo :)
Nego, ja kad čujem reč filoksera, ja se setim prvo Sremca, pa onda moje strina Dare, koja je pristižući u finišu prase u šteti, grcala bez daha "Dabogda te filoksera pojela!" Dugo sam mislila da je to neka odvratna ženetina, a onda mi je stric objasnio da prase može da bude pojedeno od mnogo toga, ali od filoksere - ne...


Poziv

takodje vazi, dragi Greganovici. nego da znas ti koliko je ljudi izvrsilo samoubistvo zbog filoksere. Ovde to mnogo vole da prepricavaju, kao sto kod nas pricaju o ratu.


Evo odmah zapisujem...

"zvao Dejan u goste, idemo u Portugal" i lepim na frižider :))) To bi zaista bilo tako leeepo...
Ne sumnjam da je filoksera u krajevima, koji od vina žive, bila ravna posledicama rata...pa kad su naleti filoksere zapamćeni precizno i u okolini Kragujevca, koja stvarno ne zavisi od toga mnogo...sad kad bi napala šljive, to bi bio drugi padež...


Wine for a lunch break

Kako ste me provozali ovom pricom na pauzi za rucak, a pre ambulante za zakasneli pubertet...
Kad sam bila mala, moj deda je imao vinograd u Dalmaciji, za licne i porodicne potrebe. Tim redosledom. Voleo covek da popije... Proizvodio je nesto sto se lokalno zvalo "zutina" i "plavac". Po mom skromnom enoloskom iskustvu, vise kao konzumatora nego poznavaoca, mislim da se zutina pravila od muskadeta. Da li Vi znate nesto vise? Deda je vec dugo na istom mestu gde i jedan od junaka Vase price. U amanet nam je ostavio samo Baba Jagu, poslednju u nizu. Od malena me to ime plasi, pa odrzavam sigurno rastojanje, ne pitam nista.
...A Vas jos da pitam, gde moze da se nabavi vino iz price? Ja sam ono za sta je najadekvatiniji izraz LOZAC/ICA.


Ima valjda svuda po vinarijama po Beogradu

ima u Vinoteci u Njegosevoj 40, u vinoteci Kalenicevoj, to znam sigurno.
A bice i po restoranima. (mislim u Maderi, Absintu, Kalemgdanskoj terasi... ne znam vise)
Ima i po svetu u jedno deset zemalja (UK, USA, Spanija, Ceska, Nemacka...)
Pije se uz jaku hranu, meso, divljac, sir.

nisam bas siguran za te dalmatinske sorte (zutina, plavina i opol). Muskatel je sladak. toliko znam.


mmmm

divna kombinacija, g. Stankovicu - istorija na granici legende, tracak folklorne jeze, sve okupano bogatim ukusom Protugalije. Moze li jos malo, onako cisto komercijalnih detalja - ako ih ima? tacnije, je li "vase" vino u prodaji izgleda bas onako kao na prvoj slici ovog blog unosa? Da znam, da ga potrazim i ispricam svim njegovu bogatu predistoriju i tako ispadnem duplo veci smeker u drustvu. Sta ces, pao sam na ovakav marketing s ukusom.


Slika

je verna. Roze nismo slali u Srbiju, sve je otislo za USA.
Inace, ovo nije marketing, marketing je ovde zabranjen.

--------------------

sta, ova zadnja recenica
treba da bude mimikrija?

-------------------------
Mimikrija, sto rece predsednik (a da nije mimika? zbunjen sam! :-))


rajt ;-)sad ce da te pojure

rajt ;-)
sad ce da te pojure ovi lesinari moderatori ;:-)))))

--------------------------
gde to treba da brisem?
m
...............
maaaa jok! (BoL)

--------------------------
samo kazi, nemoj sad kao nije nista,
ovde sve zardjalo, od kada nije
nista brisano:)
m
.........
ma iskreno, mozes sve da brises i ovde i dalje...samo klickes delete...delete...delete...i onda sve na pocetak! pocetak je uvek najbolji ;-)


wow! jeeeee, lepa prica! ja

wow! jeeeee, lepa prica!
ja sam volela ona tamna vina sa talogom od koga se zarumene obrazi posle dva gutljaja i koja se koliko shvatam piju sa vodom (koju izbegavam, ne volim razblazene ukuse, volim da je Uvek Definisno! koliko god jako bilo, sta god to bilo). jednom sam dobila pola flase sa monte negra iz privatnog podruma, od kumova...pila sam skoro iskljucivo crno vino dok nisam dobila alergiju prvi put, pa jos jednom kao potvrdu...sad samo pijem bela, uglavnom ona suva, ne kisela, ne slatka ali mirisljava, koja rastu tamo gde ima dosta sunca.
eto.
vino jedino i pijem...kad pijem...a ne pijem cesto ;-)


Vino i nije pice

vec je hrana.
Ako pitas, Italijana, Francuza, Portugalca ili Spanca da li pije, reci ce ti da ne pije iako svakoga dana pije vino uz rucak i veceru, a boga mi i uz sir ili prsut. Cak ce se i zacuditi ako ga podsetis na taj detalj jer vino nije za pijancenje vec je deo svakog plemenitog broka. Kao covek da vecera bez vina? Pitam ja tebe?


pa nikako! ali zavisi sta

pa nikako! ali zavisi sta vecera...

kad pomenu francuze i vino setila sam se kad je nas nacionalizam poredjen sa francuskim preko vina pa je receno da francuzi piju casu vina uz rucak/veceru a mi smo - alkoholicari ;:-)

sve ok, a je vino hrana ali je Techna hrana, kao i mleko. kazu da nije tecnost, vec hrana. ali jeste fakat da se pije, tako se unosi. so, nije mnogo pogresno ako se kaze da je pice...a?


Crno vino je krv Hristova

O crnom vinu postoje hiljade pesama, o belom samo jedna: Belo vino sto nisi crvemo.
Rujno vino su pili Odisej i Klio,
Kraljevic Marko i Sarac su se napijali vina.
Crno vino pili su Hrist i Apostoli na Tajnoj Veçeri.
Crno vino je krv Hristova.

dakle pice je...


sto rece moj

pokojni stric (neko koleno ko zna koje) koji je bio tehnolog animalnih proizvoda, profan na faxu u bgd.u, davno, veliki dzentlmen, jako zgodan...pita ga tadasnji asistent (sada zet) zasto pije crno instead belo vino? on mu kaze sledece: 'kad pijes belo vino (zuto), piskis zuto, kad pijes crno, opet piskis zuto! sto znaci, nesto ostaje ;-)'

so pice ili ne, volim da ga gustiram uz klopu...i prijatno drustvo, ali samo malo...


Samo nemoj da brzas

Prvo otvoris bocu, i sipas u sto bokastiju casu, i pusti se da dise jedno pet deset minuta minimum. Tek kad se oslobodi prvih isparenja vino je spremno da se pije.

Ima ko tvrdi da se crno vino pije na sobonoj tempraturi. Pedro, a on se u vino neverovatno razume, uvereno tvrdi, da je crno vino najbolje na 17-18 stepeni. Dakle, ko nema podrum, pré sluzenja ga treba baciti na jedno pola sata u frizider.


pa crno je i meni bolje,

pa crno je i meni bolje, ranije dok sam ga pila, kad je malo ohladjeno. sve te sobne temperature takvih tekucina me asociraju samo na jednu koja se bas i ne pije ;:-)

hvala na savetima! (probam veceras, prihvatam poziv na vecericu, ameri su uvek veliki dzentlmeni (pogotovo ako su italijanskog porekla ;:-))


Ima flasa/bokal koja se lepo

Ima flasa/bokal koja se lepo zove dekanter (veliki poprecni presek), pa u njemu vino moze lepo da dise.
Kazu: crno vino stavi u frizider, a belo izvadi 20 minuta pre jela. To za belo nisam probao jer ne konzumiram isto, a crno uredno.
Jelo (rucak i vecera) bez vina nije jelo.
Vino i sir se najbolje vole i zlochin je razdvajati ih.
Toliko o vinu.
Steta sto Vaseg vina Dejane nema ovde u Kanadi.
I jos samo ovo.
Davne 1975 ili 1977 odem u Lisabon upakovan u Yugotursovu turu (paket- 2 nedelje, nova godina) i potpuno se zaljubim u grad, ljude (koje nista ne razumem kad pricaju al razumem malo kad chitam)i one male restoranchice sa mini stolovima gde sam jeo predivne riblje odreske. POsto nisam razumeo sta pise u jelovniku ja onako nabodem i uvek bude mnogo dobro, i u vino, crno (svi mi prichali o vnjo verde pre nego sam otisao, al ja uporan) joj kad se setim samo. Pa onda one divne antikvarnice svuda po gradu. Ides a ono filovane crkva pa antikvarnica sve jedna do druge ko da nista drugo nema. Pa oni prekrasni tramvaji koji nemaju okretnice.... Pa Kaskais.....
Ostao sam 2 meseca.
Sad zivim na obali Pacifica.
Lisabon nikada ne mogu da zaboravim.
Zavidim Vam onoliko.


Vino je hrana

I u Srbiji se vino vodi kao hrana i zato je dozvoljeno da se reklamira preko TV-a.

Inace Plavac, odgovor za Ana WithAFamilyNameTooHardToPronounce,(autohtona sorta iz Dalmacije) se u Kaliforniji proizvodi kod Grgica (vinogradar poreklom iz Hrvatske) pod nazivom Zinfandel, kako su mi objasnili prilikom posete Napi... spada u takozvana rusticna vina...


plavac

koliko se secam iz memorije pamcenja , bese bas onako tamno crven, i opor...
a zinfandel je sladunjav, ima beli i roze... crni jos nisam video, valjda malo prave za prodaju?

moracu da obnovim gradivo, sreca da ima plavac da se kupi


Plavac Mali

Evo opisa Plavca sa Grgicevog sajta...

"Zinfandel & Croatia
Though his reputation is now firmly rooted worldwide, a part of Mike’s heart remains firmly rooted in his native Croatia. In 1996, convinced that the mysterious origins of California Zinfandel might actually trace back to Croatia, Mike encouraged Dr. Carole Meredith, a distinguished researcher at U.C. Davis, to go to Croatia and inspect a native varietal called Plavac Mali. To Mike’s delight, Carole and a team of experts made the historic discovery that Zinfandel did indeed trace back to a Croatian grape called Crljenak (pronounced tsurl-yen-knock), the parent of Plavac Mali. This encouraged Mike to open a new winery in Croatia, both to produce wine from this special grape and to bring his lifetime of knowledge and experience back to his native country."


Hvala Dejane K

Zanimljiv podatak. Nikad ne bih pomislila da Plavac mog detinjstva (Od 3 godine pijem vino. Ladgli su me/se da je crno dobro za krvnu sliku.) ima neke veze sa zinfandelom.


ojovici staklenom

pratim dokon na teveju neke emisije iz FR o njihovim podrumima te skolovanim degustatorima pica.em treba skole ,em najmanje ,veli voditeljica ,bar decenija prakse dok ne zaradis titulu degustator/a-ke (ako dotad ne zaradis cirozu pa odes po onoj stvari- no zapazicete I otome Oni misle blagovremeno ).
Kodnas se u Selu to oma znalo odmalena .Ili nie.cim srknes znas kolko je gradi,jel’ voda dunavska dodata komini il’ mozda iz bunara popinog podbregom I kolko mere secera obaska.bio je 1 jovica a zvali ga stakleni jer je
Vazda bio ucirisan.e on je umeo svrata od podruma da predvidi sta je uburetu A kod degustacije je imao obicaj da se sav zda sve dok neposrne krajbureta degustira,ako se to tako kaze,jedino nisi mogao mu izvestaj razumeti malko je blebeto od skoncentarcije da bude detaljan.jednom je,doduse zadnji put ,kod Djurice farmera iso da isproba rakiju prepecenicu – tu je bio velemajstor I sire Po sremu gledajuci & umro na poslu,tako se zdao da tacno oceni tardzu damu ko slucajno ne prebaci povrsnost.
To je bila radna odgovornost.
Ovi francuzi ,gledam, srknu iz case pa se umudre,ko da kenjaju,propiraju pritom zubalo ,I onda,pa’ sad ovo . . ispljunu u kanticu to sto su degustirali pa Potom napisu stranicu ipo ,gustu, izvestaja.
Pa ko tu lud?
Sta ima veze kad iz plekanog loncica pijes kakva mu je boja,imal zamucenosti,jese peni,te neki bukee ( valjda nepsujem,izvinte).
A tek nagumu . . .

cece


Kapiram ja

i opanci sluze kad covek nije navikao na cipele.
Nije vino da se covek usvinji, vec da vecera, a ako se i usvinji, da ga izjutra ne boli glava. U tome je fora dobrog vina.
Ovi su tejk nedavno provalili da im trebaju skolovani enolozi pa su napravili katedru na faksi i evo sad imaju kadra. Otada im krenuo izvoz.

Nego u pravi si. Kad idem po sajmovima i probama. Vino pordaje emocije - buckaju oi to po ustima, ali dok im ne prodas zvaku, nista.


Ovo je tek

drugi post koji sam primetio ali je jos bolji od onog prvog- 'odiseje', koja je bi(j)o fenomenalan. Nije valjda da je cerevican = tine & radojka?


Samo za Dr.Wu i ostale goste

jedan veseli vinski haiku od Dr.Piu i Dr.Liu s klinike zakupunkturu

Vino Piu
mene suze Liu


I Lucy

Liu, mmmmmmmmm.

Mr ML, jeste li u Bgrd u periJodu od dvadeseti ovoga mjeseca pa do osmi srpnja?


Jokbre

Na brunei na turnei.


Sta ja lupetam

kakav srpanj, kad je u pitanju sijecanj? To onako u odusevljenju. E, dobro, ondak nista.


De si

pjesnice. Redovno me odusevis.


A ne,

Mi smo samo muzikanti.
Samo za domacina:

Kad rakiju leti hladis
bolje kopas bolje radis
mraz kad zimi zemlju stegne
onda vruca bolje legne


HVALA

ti si moj omiljeni stvaralac folklorne umetnosti.


Tvoja me priča setila...

Moja majka je Sremica, sremskokarlovačka, baš, baš, polu -švapska Sremica. I ona, valjda kao ništa ne svetu, voli da gucne vina. Nije da zna o vinima, ne zna, ali voli i ume nekako da uživa. Ako ne stigne u Karlovce na Grožđenbal, ja moram da donesem neko lepo vino. Ja biram makedonska, ona ište sremska..."I šire, samo mi šire sine donesi...".
Nju valjda miris vina seća na detinjstvo:igrali se po vinogradima, pili širu mesto soka, momke. Ali, ne na tatu. Tata ništa nije pio, a i bio je rodom iz mnogo manje romantične rakijaške Srbije.
To prvo.
Drugo, setila me tvoja priča i onog tupkastog filma, limunada živa, ali prepuna divnih pejzaža i te priče o porodičnoj tradiciji i vinima, tajnama, sa Kianu Rivsom...zaboravih....kako se zove?
I na kraju, setila me da večeras treba da sipam sebi vina i opet pogledam film: "Sideways".
Hvala...


A ja volim

jogurt. To mi ostalo iz detinjstva. :-)


Jogurt i...

...pogačice! Gorica me pljuje po ceo dan, ona kuva i mazi me, a ja glodjem pogačice 24 h u Bgd...jaooo...Deki, ajd' da idemo na jogurt sa kravicom i pogačice iduće nedelje! Pliiiz!


Ma ja bih jogurt u pekari

(muski hasam burek). al ne bi Gorici bas bila losa ideja da i mene pozove na neku vecericu, dugo nisam jeo njene djakonije. :-) Donosim flasu pa da se isponapijamo ko tinejdzeri.


Eve, sad...

...smo pričale, opšte radovanje i ludenje, jer dolazim, a rekla sam da dolaziš i ti...tako da URAAAAA!


URRAAA

najvolem kad idem u Bg bez blize obitelji pa mogu da se pravim da me jos nije prosao pubertet.


Pustilo te?

Pustilo i mene! Idemo da se glupiramo !!!


moj tata iz tog

moj tata iz tog polunemackog, ovoga puta banatskog ali sa pogledom iz beograda kraja, nikada, ponavljam nikada nije seo da ruca ili vecera a da nije nasuo sebi belo. nekad crno, zavisi, ali belo uglavnom...ima 100 kila i nema holesterol. ozbiljno kazem. doduse on ga cesto sece kiselicom...banatski rizling+kiselica...


ma melem

dobro za zdravlje i za duh i za druzenje.


a narocito za

foliranje...
po restoranima, mislim

a i ako hoces da ispadnes obrazovan u drustvu...
nista lakse

dobro sad moras da vladas bar osnovnim pojmovima..
-molim vas gospodine vratite ovu flasu, bas vam je corked ...

-... to sto sam narucio unfiltered, ne znaci da treba da mi donesete kompot... pazite malo na taj talog, booozeeee

ima dobra fora cuo sam je na nekoliko mesta ,,verovatno ima i u portugalu slicna
maime na samrti matori vinogradar zove sina i zadnjim snagama mu saopstava, slusaj sine, veruj mi sad ovo sto cu da ti kazem, vino moze da se pravi i od grozdja...


Ovde s epravi od grozdja

keve mi. Moj komsija trpao bobice od zove (za boju) i borvnice i karamel (za ukus) pa ga strpali u bajbok na 2 godinice.

A po tom foliranju u restoranu, prepoznaje se eurotrash.


Porto

je prava stvar.
Prava varijanta je beli (nije toliko sladak kao crn) sa Roquefort sirom i parmanskom sunkom. Genijalno.
Ovde tu belu varijantu mesaju sa tonikom. Kao spricer, nit je vino, nit je voda.
Kad je prica o vinu, uvek se setim jedinstvenog Jonha Hustona i njegovog odgovora na pitanje sta bi promenio u svom zivotu u slucaju da se opet rodi:
"Ne bih opet cirkao whisky, uzivao bih u vinu...."


Pazi, o portu poseban blog

inace nama pola proizvodnje ide u porto, ali prodajemo na veliko izvoznicima. Posebno volem beli i rubi. Tu Englezi imaju takav monopol da mi nemamo sta da trazimo.
Ima ja bure sopstvenog porta 1999 berba, to mi je dozivotno.


Cuj Englezi

gde su im ti njihovi vinogradi?
Negde oko Fatime? :))))

Sta bi sa buretom?
Jel zakopano il je u podrumcetu?

Sta kazes za juzno-americke varijante?
Ima dobrih kapljica. Cileanci su odlicni.


Juznoamericka vina su tabu tema

POhvaliti ih je ravno veleizdaji.
Englezi su skoro svi na severu (ova zemlja nema istok i zapad vec samo sever, sredinu i jug) dakle, kod mene u kraju. Inace ja se sa Englezima u nacelu fenomenalno slaze, ali ovi expats su nepodnosljivi. Kapiraju da su Portugalci (pa i ja) nekakvi papuanci/pigmeji sta li.

Bure je u podrumu. Odnosno, ne volim vino koje je sazrilo u buretu (izgubi vocni ukus i dobije ukus na karamel i suvo voce i dde sladje) pa sam ga posle 5 godina u buretu flasirao i eno ga u podrumu, u katakombama, posto je nelegalno.


nemoj tako,

bas sam skoro probao jedan dobar malbec...

al to je sve jedan u deset.

cileanci su u modi trenutno, al kazu da oni bas doradjuju ukus vestacki, mislim ukusno je kad se pije, al nije to poenta... mislim oces da pijes vino a ne tecnost sto lepo mirise.
nadje se i par izuzetaka, da ne gresim dusu


Chille

bio tamo prvi put pre 10 godina.
Fenomenalna zemlja. Sada bez pokojnika jos mnogo bolja.
Cirkao crno domace i to u pristojnim kolicinama.
I to sa dimljenim lososom, kojeg tamo ima ko kod nas bureka. Posle toga cesto se desi da pazarim ta ista vina.
Deki, imam ovde sasvim pristojan podrum, suv ko barut, a i ´ladan, pa ako je berba 1999. nelegalna, cuj, mogli bise dogovoriti, da ti je pricuvam.
Dajem casnu pionirsku rec da cu je cuvati.


zazidano

ne moze ga gestapo naci.


sto coveka,

a on se siroma mucio i brao bobice, birao borovnice...

sve prirodno

mesto da je lepo ko svi posteni vinari kap-dve hemudze i boga da te vidi...

slabo se 'vatam za portugalska crna... nikako da popamtim ta imena, na sta koje grozdje lici i iz kog kraja...
sta mu dodje baga, a kakva su iz barriade..

ko i svi posteni foliranti, zadrzavam se na vino verde


Vataj se vataj

najbolje crveno je iz mog kraja, Douro.
Ako gledas price/quality odnos, Portugalci siju Francuze samo tako.

A od zelenog vina (vinjo verde) mise dva puta tako smuclo da ga obilazim u srokom krugu.


pa kad preterujes,

oce to od kolicine...

nego cekaj, kad si vec u radnji, osim sto je zeleno, trebalo bi valjda da ima neki region i za njega, i valjda preovladjujuca sorta..? nije valjda samo komercijala

dok je jos bilo krokana da se kupi kod nas u .7 buteljkama, pio sam ga samo tako( a i podsecao je na verde), medjutim ispljuvase ga ovi strucnjaci ovde samo tako...

inace ovde najvise i ima iz doura. kupujem ga samo na prolece, provalio sam da mi ide uz kapamu, od mlade jagnjetine. inace, jok.


kapamu,

koju ti, kako cujem ovde u komsiluku, spremas majstorski.
Pa zovi ponekad na degustaciju.


moze,

samo da stigne nekako maj


bas tako, nekako da stigne,

ovde kad krene ova mrazevina, nema budjenja do maja.


Verde je iz okoline grada Porta

uz atlantik. Tamo je klima vlazna pa grozdje ne dozri vec je kiselo i od njega tako kiselog prave vino. malo rezi. Meni je od toga muka i posle prve case. Mnogo kiselo.
A Dourovacko ne samo uz kapamu vec i uz divljac, uz gulas, uz sir Queijo da Serra (ima ga u WholeFoods-u i najbolji je sir na kugli zemlajskoj) uz prsutu. Crni Porto uz dinje, uz breskve, uz cokoladne kolace, itd.


Kapama

sta to bese?
Ima li neki recept?


evo ima

pnbb-kazu majstor za istu.


Kapama

Zatražite od mesara ili to učinite sami, da se meso zajedno sa kostima isecka u sitne komadiće oko 2 x2 cm.

Sastojci za 4 porcije
1 kg. lista spanaća
500 gr. jagnjećeg mesa s kostima (rebra, leđa, vrat)
2 glavice crnog luka ili jos bolje dve-tri veze peraja od maldog luka.
aleva ili tucana paprika
biber, so, ulje (količina ulja se određuje prema masnoći mesa)

Priprema
Na uju proprzite meso, dok ne ispari voda, onda dodate luk (beli deo) pa i to porprzite, Pred kraj dobro nasolite, pobiberite i popaprite, promešajte pa onda u to dodajte seckano meso predhodno takođe malo nasoljeno, promešajte, dolijte kašiku mlake vode, poklopite i lagano dinstajte oko 20 minuta a moze i vise ako jaghnjetina nije bas mlada

Pretpostavka je da ste predhodno spanać očistili od peteljki, oprali ga dobro i odbacili svaki list koji ima malo žutog na sebi.
Sad taj spanać iseckati na rezance i umešati ga u onu predhodnu masu, doliti malkice mlake vode, poklopiti i krčkati oko 20 minuta. Dodati i seckana peraja od luka.

Služi se sa obaveznim kiselim mlekom, a od ukusa zavisi, da li je kravlje ili ovčije.


Valeu

Obrigado:))))
A moze li da se sluzi uz Anu Carolinu?


mala ispravka

kolko spanaca toliko i luka - mlad crni, zaboravi glavice, a jos bolje ako zviznes i pola praziluka

i ko ce bre da se muci samo za 4 porcije?

mada na kraju kolko god da skuvam opet se pojede iz dvaput


..a tajni

dodatak?


Ja stavim

kasicicu karija ili turmerica.


tajni dodatak

je kad odes da gledas basket pa za to vreme luk malo zagori
i meso se uhvati za dno serpe

pa onda moras lagano da ga ostruzes varjacom


To je tako lose za zdravlje

a tako ukusno.


lozis mi komsije,

da se nerviraju:))))


Dejane, u čemu je tajna da

Dejane,

u čemu je tajna da Portugalci piju onako svakodnevno ona malo što bi Žabari rekli frizzante vina (ne znam kako se to kaže naški). To, da se takva vina piju svakodnevno, nisam nigde drugo od vinskih zemalja video osim tamo.

Meni se sviđaju takva vina, nisam se sa njih skidao tih 15-20 dana koliko sam pre 5-6 godina proveo tamo kod tebe ali posle zaboravih da potražim razlog. Pretpostavljam da je nešto sasvim logično ali nemam pojma šta.

P.S. Srećan si čovek. Pravljenje vina je verovatno jedan od najlepših poslova.


To je vinho verde

valjda. Mada ne znam bas mnogo o njemu, iz porstog razloga sto nisam bas neki pristalica tih kiselih napitaka. Kazu da je osvezavajuce leti, pije set uzasno hladno i popularno je u Brazilu. Da ga piju svakodnevno, to nisam ni znao. Gde si ti to bio?


Prošao sve osim Algarve (ta

Prošao sve osim Algarve (ta gužva i to me zaista nije zanimalo).

Išao autom kroz čitavu Francusku i Španiju do Lisabona (preko Evore). Onda tu nekoliko dana, pa gore uz obalu (Cascais, Sintra, Coimbra pa tako sve do Porta). Onda uz Douro, pa natrag u Porto, pa tu par dana. Pa unutrašnjost. Jedino nisam Bragu video od većih mesta.

Zemlja je potpuno fantastična. Onaj deo uz Douro gde je hrast plutnjak za mene je najlepši.


Jeste vinho verde

i jeste kiselkasto, ali mu je glavna odlika, ako se ne varam, i da je con gas, iliti malko gazirano.
Ja se jos manje razumem, ali sam ga celo proslo leto pila bas cesto - osvezava, lagano je, i taj kiselkast ukus bas prija uz laganu hranu i letnje vreline.
Kvalitet je verovatno so, so, mada sam videla i boce od oko $30, sto obecava solidnu ocenu.


gosin Stankovicu

opet jedan lep tekst, sta da ti radim.
nego, jesi mislio ti vec o nekim "pismima iz lisabona/port.", ili tako nesto?
mozda znas "pisma iz spanije" gordane cirjanic, bila hit valjda bas tokom rata ili neposredno posle. ne sto na to lici, ni sto na to mora da lici, nego je prosto eventualno relevantan kontekst za ovo sto ti pises.
ajde, pozdrav, bio si brzi od mog komentara, ali nemam zamerki. :)


To volim

puno hvala. A za pisma, ne radim ali radim vodic, Citali ste jednu lisabonsku pricu.


"pisma"

figurativno. naravno da mislim na price, putopisne crtice... sto-sta sto si ovde vec pisao, ne samo lisabonsku pricu.


Ma ne znam sta cu pre

od pisanja se ne zivi.


lisabonska impresija

Lisabon, 17. Sep. 2003.

u proshlosti,
dok sam se josh borio sa nekim povredama, iskreno, kojima nisam bio uzrochnik, primer: moj narod i moja zemlja su sauchestvovali u drastichnim razaranjima, da bi zatim druge zemlje doshle, i pod izgovorom da idu na jednog vodju imeno, unishtile moju celu zemlju i ranile sve moje sunarodnike; imao sam problem da kazhem da sam Srbin ali sam i istovremeno osecao gnev prema drugim zemljama jer su one unishtile moju celu zemlju, ranile ceo moj narod i gurnule nas, namerno, u strmoglav natrag u vreme.
u retkim trenucima opushtenosti, u pauzama izmedju ambivalentnih osecanja i konflikta izmedj stida i ljutnje, prijala mi je jedna zanimljiva pogreshka, dolazeca od spolja, naime, ljudi su, buduci nevichni da razaznaju poreklo mog akcenta kao i boje moje tamnjikave juzhnjachke puti, chesto upitkivali da li sam ja Portugalac! meni je to bilo simpatichno, u mojoj unutarnjoj razdeljenosti, jer, Portugaliju sam veoma zavoleo sa chuvenim filmom nemachkog reditelja Wenders-a 'Lisabonska pricha', a i ta zemlja mi je izgledala nekako neutralna i politichki korektna, i osecao sam da s njom mogu biti prijatelj.
sada, kada sedim u ovom prelepom gradu u kojem dominiraju simpatichne nasmeshene kuce zhivih, pastelnih boja, i sa krovovima od opeke, jedna shiroka reka i jedan veliki okean, mogu da kazhem sa sigurnoshcu da sam zaljubljen u ovaj lepi grad i u zemlju kojoj on prestolstvuje, i u njegove uzane ulichice i smeshne, bucmaste tramvaje, staru tvrdjavu narushenu strashnim zemljotresom iz proshlosti, i u ovu lepu kafanu shto se smeje nad crvenim krovovima grada i nad rekom (il' je to okean?), i govorim o svojim zemljama i o potrebi da se razume da su i moji narodi pripadnici velike obitelji, govorim univerzalni Jezik i podizhem zdravicu:
- Zhivotu, prijatelji, sa velikom nadom i s izuzetnom snagom!


Koga ti to

citiras Srdjane?


dada

prilicno presudno, mora da se navede...da ne ganja sokoj ;-) mada sto sokoj ganja, moz da polegamo svi, ne bi nas ni videli :-))) ali GEMA kad ganja... :-(((


sebe

:)


A jel to onda

kad nas Olivera nije upoznala?


to je tad,

al' mislim da je bila nesigurna da l' da me ti privaljuje, pa sam zavrshio na izletu kod nekih dulsinih drugara u nekoj jako staroj kuci (neki tvoji vrshnjaci) u gorama oko koimbre. chovek doktorirao na kamiju, pa smo sedeli u kuci njegovih predaka, i uz svecu, vino, masline i sir razgovarali o proshlosti.

ps. znash i dulce i pedra onda?


Naravno

i jedno i drugo. Sto mene tebi da privaljuje? Inace sumnjam da se ona libi takvih stvari, drugarcina je to.


greshka, greshka,

"me ti", edit.

izljubi onda dulce kada je sretnesh nekada! kako predivna zhena! tad sam se prvi i jedini put zaljubio u jednu 40-ogodishnjakinju! :)

ps. a Oke? drugar prve klase.


I ja preferiram

Dulce.


codex_casti

lepa prica, mogao bi da posaljes jednu flajku tog nekog ekstra vina da se napijemo ko ljudi :). i malo da nas zapahne miris portugala... i tih neki planina i tog nekog dobrog portugalskog sveta.. mislim ako nije problem?


Godinama sam kao

amila teglio vino na grbaci po lufthansama i British Airwaysima. Nema vise. Sad ima u BG. Stvarno e mogu da vucem. :-) Inae alkohol 13%. Odvaljuje.


Uostalom...

...kako ono ide...litar tečnosti u avion, EU, kesice...a vi uskoro predsedavate istom, moraš da nam daješ svetli primer...


da li mi verujete

U drzavi Ontario Canada postoji jedna regija koja ima klimu kao Provansa i tamo postoje nepregledni vinogradi i bezbroj malih privatnih vinarija..savrsenih enterijera..Ali mi je sve nekako mirisalo na maple sirup..
Ja ipak najvise volim crnogorski merlot...


:(

Presao sam pre par meseci Portugal od Lisabona, preko Coimbre do Porta. Ali sa samo par jura u dzepu, tako da me je mimoislo isprobavanje vina. Prica je odlicna, jos jedan razlog da se ponovo tamo ode. Btw, na Kavkazu i u Kazahstanu svaki drugi tvrdi da je bivsi bokserski sampion.


Nikola,

čuo sam da je i Borat bivši bokserski šampion u poluteškoj :-)


:)

Ma to sa bokserskim sampionima je tamo prava pomama. U nekom vozu na jugu Rusije me je slucajni saputnik Kazahstanac 36 sati gnjavio pricom o svom sinu bokserskom sampionu. U pocetku je bilo simpaticno, ali posle je krenuo da opisuje borbu po borbu: on jega levom, i onda direkt, ovaj njega, pa u ugao... I tako satima na nekoj mesavini ruskog, nemackog, i ko zna kog lokalnog dijalekta.


Ima probe vina i za dz

ako odes do proizvodjaca. Nego vidis ti sto ti je los tajming, da si krenu u Portugal samo par meseci kasnije mogao sam da ti organizujem probu za dz.


Hvala!

Hvala u svakom slucaju! Nadam se da ce biti jos prilike. Citavo moje luzitansko putesestvije bilo je navrat-nanos. Kako sam se premestao ka severu tako su mi se kvarili utisci. Koliko mi se Lisabon dopao, toliko Porto nije. Osim sto smo flasu porta smo tamo hladili u Atlantiku i onda ispijali slatko vino iz slane boce. Iz nekog kafea u pozadini trestali Doorsi kroz noc. Uh, sav se najezim kad se setim... :)

edit: odgovorio na pogresnom mestu...


Porto je malo

selo (neveselo). No lepsi je i monumentalniji od Lisabona.
A lisabon ima dusu.


da...

Meni Porto (s velikim P) nije nimalo prijao. U Lisabonu sam spavao u hostelu poput onih svratista iz Kaurismakijevih filmova. Preko puta St.Apolonije. Mesto zasluzuje najtoplije preporuke svim putnicima nesklonim konformizmu. :) Tih par dana proveo sam lutajuci gradom i ne pamtim da sam se negde tako dobro osecao. Sedeti na obali Tejoa citati Pessou - to je potpuna sreca.


Grad sa dusom

ali i grad krajnosti - malo, malo, pa palata, a pored nje udzerice i ruine.
Prelep grad, autentican, tradicija sacuvana na najbolji moguci nacin, a opet sve funkcionise.
No, mnogi su vec puno bolje od mene opisivali Lisabon i svoje utiske o gradu.
Cascais presladak, takodje, a Sintra je cudo (ja sam je videla po kisi, i bila sam u oblacima kad smo se peli na Pena palatu; ne znam nikoga ko je obilazio, a da nije bio te srece da mu se pruzi pogled sa vrha na pola Portugala).


Cao Dejane/Saco

Super ti je ova prica, a vinogradi jos i lepsi. Nego reci ti nama gde mozemo da nadjemo to tvoje vino u Americi pa da ga isprobamo sa Queijo de Serra sirom iz Whole Foods-a (posto nas mrzi da pravimo kapamu).


Da, stvarno!

Kod mene u komsiluku Whole Foods! Da trazim?


U USA

mislim tek od januara febnruara, rasprodata berba. i za sada samo od NY do VA. East coast


Dejane,

jeste li regulisali ovo reklamiranje sa vasim imenjakom,(Restakom)?:))))))


Dejane,

Je'l mrtvak pravi i porto ili je od toga odustao pod pritiskom ponuda = potraznja.

Olga


ma pravi mrtvak porto

al to ne ide u srbiju.
O portu obecavamo poseban blog kad skupim malo inspiracije.


Angie: Curiosity

killed the cat. :-)
Ovo nije marketing, vec marketizing.I jos vam dajem recept za kapamu a vi tako. Lepo li je to?


nije-nego,....

....marketization is justified as self-defence by dealing with all relevant constituencies as business relationships,

No salim se malo, nije tako strasno.

A za recept-hvala, iako ja kuvam odlicno, pa i kapamu,
ubacila sam se u taj deo, zato sto sam cula kako pnbb,(koji mi je komsija), majstorski kuva istu, al' nece da kaze recept do kraja-ne odaje tajni sastojak, pa ja pokusala....no ne da se on zbuniti oko tajni- a ja te kuvarske, barem, uvek kazem do kraja.

A postujem sto ste vi svoj tajni sastojak odali.


Draga Angie

o marketing necemo, o kuvanju mozemo do sutra, volim da kuvam nije normalno ... i Kuzin nuvel i etnicke kuhinje, ma sta ocete. I dobro mi ide. A najvolim da skuvam "od sta ima u basti". Imam i ekolosku bastu (nista fertilizer samo kompost i stajnjak) Jos imam bundeva, blitve, raznih kupusa, praziluka, luka sargarepe, rotkve i karfiola. Kakvo je to zadovoljstvo nabrati pa kuvati. Blitva bila ziva pet minuta pre nos to je upala u lonac. :-) Imao sam i zivinu ali mi je pobise zbog pileceg gripa.
Kuvanje me smiruje, i uzasno je kreativno.


Dex,

marketing sam specijalizirala & pr, iako sam bazicno umetnicke struke-kreativac, tako i kuvanju pristupam
sa tog stanovista. Svaki recept prekrojim i dam mu neki drugi karakter, toliko sam jela sama izmislila i stavrno uzivam u tome-jos od nabavke-mirisem sve na pijaci, svi me znaju,(gde god da zivim), vade ispod tezge, mesari me zovu telefonom, kada ima nesto sveze i izuzetno i tako...
Samo ne pravim kolace, ja sam slanisa.

A za jagnjetinu, da li za kapamu ili rostilj, ili rernu,
(naucila sam od mog kuvara, dok smo ziveli na Tajlandu i drzali restoran), prvo je treba drzati u pacu-sa nekim alkoholom-ja stavim ili u pivo ili malo konjaka,(tajci stavljaju neki svoj cudni viski-Mekong), da odstoji ili se sa svim tim sastojcima,(celer, zelen, sargarepa, luk, beli luk, biber, so...), malo prokuva u vodi da ogrezne-doda se pomenuti alkohol i poklopi,...e onda ide finalna obrada, kako ste vec smislili, sa povremenim prelivanjem ovog soka.Rezultat je potpuno mekana i rastegljiva u raspadu, a socna varijanta mesa.


Angie's twist

odlicna ideja. Malo me blam da menjam recepte, ali trenutno sam na kursu kod kucnjaka brazilke. Kako ona fenomenalno kuva ... sirotinjsku hranu (malo mesa, puter ne zna sta je, pavlaka isto - sve na bazi malo mesa, puno neocekivanih kombinacija voca i povrca) A tanjir skroz saren. I vecinu stvari pravi u papenovom loncu.
Kapiram da cu kad-tad napisati kuvar.


Dejane,

to je u stvari najbolja kombinacija, malo mesa, puno povrca voca, bez zivotinjskih masti,(puter, pavlaka),
ja bih jos dodala malo ljutog i obavezno usitnjena neka vrsta nuts-a, u zavisnosti od podloge,(npr, na zelenu salatu-listici badema, na stimovanu boraniju & sargarepu
drobljeni kikiriki),...necu vise, posto cu i ja verovatno napisati neki kuvar:)))).
Ako je papenov lonac-expres lonac, to bas i nije najbolje,
jeste da sve dobro ostane unutra, ali se ubrzanom odradom
izgubi autenticnost ukusa ,-ako nije , onda nista.


jeste express lonac

al zena tamo obradi meso, a onda samo u vruce doda povrce i voce i kuva ga jedno 5 sekundi. povrce ostane krckavo a meso se raspada. i kljuka nas turmerikom i ljutim piri-pirijem. i kako ona kaze zlenim mirisima (travkama)


ne preterivati,

neke stvari bas i ne mogu bez putera ili pavlake... odnosno mogu, naravno,ali nije to to

doduse vidim da DS mlecne masnoce nadoknadjuje iz drugih izvora... istovremeno holesterol ubijajuci vinom


pa ceo trik i jeste

u balansu!Nasa kuhinja, koja je mesavina kuhinja raznih osvajaca,(Turaka, Austro-Ugara...), sa autenticnim
delovima kuhinje naturalnog stanovnistva, ima tu veliku manu, da je pikantna, ali ne izbalansirana, pa previse mesa, koje se jede u glavnom sa skrobnim proizvodima-sto je najgore, previse zivotinjske masnoce(omega6), skoro nimalo izvora omega3, koje regulisu ove prve-stetne, puno testa i mlecnih proizvoda,(kajmak, puter, pavlaka), koji usporavaju varenje, a uticu na talozenje negativnog holesterola za zidove krvotoka.Onda, nasi obicaji sa medom & slatkim ujutro na taste-samo se blokiraju enzimi, umesto prvo malo svezeg voca, da se varenje podstakne, a i unese zdrav secer za energiju.
A pavlaka i puter-naravno, tamo gde je neophodno, ali ne preterivati.


Zar nije previse voca i

Zar nije previse voca i povrca nezdravo za nas sa nultom krvnom grupom ? :)


Milane,

pazi kada i to znam:)))), posto sam i ja nulta grupa, kao i moja deca.Pa koliko sam citala o tome, za ovu grupu nije preporucljivo da budu vegetarijanci, znaci meso jeste neophodno da bi sve potrebno bilo uneseno.No sve umereno,
pa i voce i povrce.Ljudi sa ovom krvnom grupom obicno imaju nivo gvozdja na granici-nisu malokrvni, nego je to jednostavno karakteristika, pa treba da unose namernice koje u sebi sadrze ovaj element.Takodje sve sto je zeleno, zbog ostalih minerala & dinje obavezno, za ciscenje jetre.


Umerenost iznad svega!

Ne treba jesti previse voca i povrca, treba biti umeren u svemu. I sto raznovrsnije... Znaci - ne treba samo voditi zdrav zivot, treba ponekad ziveti i nezdravo, kako bi se dostigao nekakav balans! :-)))


TO

i kazem!Carobna rec-BALANS!

(narocito se slazem za ono nezdravo)


s tim krvnim grupama me upropastise

u kuci smo svi 0-. neka babavestica - alimentolog ili kako se vec kaze, mi je naredila da ne konzumiram pasulje, graske, mleko, u svakom slucaju sad smo na mukama jer smo sve zabranjeno pozaboravljali i nagadjamo. mislim da je maso kao dobro za nas.
inace mediteranska dijeta caruje - maslinovo ulje i bareno sve. grci puse ko turci [nije lose poredjenje ] a zive ko kornjace od te superhrane.

a za veceru danas - upravo idem da jedem - mrtva hobotnica.


Ja sam mesanac :)

I slanisa i slatkisa (jel se tako kaze ?)
To sto spominjes kvalitet sastojaka. Probise nama amaterima usi sa tim savetom (UK cooking programi). I ja jednom da proverim, uradim eksperimenat - ne bas meso pred istekom roka ali odstojalo sa jedne strane, a posebno probrano i potpuno sveze sa druge. Identican tretman i, ti vec znas i sama, dramaticna razlika u kvalitetu jela.
Sto se tice malih tajni jos manjih majstora ja sam jednom greskom u pac za teletinu, a gde nisam imao dovoljno kiselijih sastojaka pa hteo da nadoknadim sa portom/sherijem (mi ovde cesto mesamo crno vino i port za pac) greskom stavio visak sezamovog ulja (i ovde se, znaci, radi o Thai influences). Jak miris nam je uvukao nervozu u operacije ali je rezultat bio odlican.
(ostale "greske" ljubomorno cuvam kao i tvoj komsija :) - salim se, nisam neki strucnjak


Kuvarice manje zbori

Od paprike i skembici
mlade rotkve i prasici
zeludac me zaboleo
zivot mi preseo


Ljubinko i Desanka

Ma sve mi ti licis (mirises) na ovog Ljubinka..


Oprosti mi Katrin

Jel pasuje Ljuba Alicic?


Ma neeeee

Al pasuje Krsman Jakšić


Tiše snajo, ne šali se glavom

O Krsmanu ni šapatom!
Oterala ga internacionala neku noć kao narodnog neprijatelja. Otad ne pevamo njegove pesme; Ne sme se, lete glave. Pripitali neki za Krsmana, pa oterali i njih; ni jedan se jos nije vratio.

Nego udri brigu na veselje. Evo ti jedan Mile Kitić, ne mora da platiš:

Jedno stablo a dve grane jedna vene druga lista
hej zivote hej sudbino zasto nisi svima ista


Zivotni nauk

a uz koje vino ide taj tvoj Mile Kitic, je l kalifornijsko?


leba ti tine

ko su ti likovi o kojima ti pricas. za mileta sam cuo, jednom sam ucenio neke klijente koji su me vozili da cu izaci iz kola i vratti se autostopom kuci ako ne promene muziku. nista strasnije nisam cuo od diamonde galas.


Krsman Jakšić

Muzičar. Oterali ga komunisti onomad; otad mu se gubi trag. Priča se da je iz niskih pobuda, da bi se svetio komunistima, opštio s njihovim ženama; U crnom, obučen kao Zoro, pa im se izgleda zamerio.
Poznate pesme: Drugarice prokletnice, Ti si žena sto se jednom radja, Crna ženo sa očima plavim.
Više moze da se pročita u arhivi pokojnog advokata, gosn Gugla.

T&R


A sto ne bi moglo?!

Ide Mile puticem i peva
u ruci mu maramica bela


Srcha

Daj bre nesto za srchu, sta si se stiso sa tim Miletom Kiticem, Ljubom A?????

Ko je jos na njih srchio? Sinan S.,Shaban B,Toma Z., Sasha M.. Na potezu Lipovica - Chachak na takve se srchi..

Drz se Mile, jos si ziv
za te muke nisi kriv
daj jos malo dobre volje
pa ce opet biti bolje

Nemoj sada da se pravis..sviro si i ti na tom potezu..pricalo se stalno o tvojim brzim prstima..

P.S. Izvinjavam se za trolovanje.Nece se ponoviti


Odlicno. East Coast

Odlicno. East Coast odgovara. Javi kad stigne a i u kojim bi radnjama mogli da ga trazimo. Jer ovde sada vina ima na sve strane. Pocetkom 90-tih (kad sam ja prispela u Ameriku) po barovima se pilo samo pivo. Uglavnom su imali po nekoliko vrsta vina i to ne bas mnogo dobrih. Medjutim poslednjih godina vino je dozivelo pravi procvat. Na sve strane vinoteke, vinska skladista, vinski barovi, organizuju se turisticka putovanja sa posetama vinarijama u Kaliforniji pa cak i Evropi, kursevi o raspoznavanju vina ...


Dva bloga, dva bisera

Dejane,

Dva divna bloga u samo dve nedelje...tu mora da je pomoglo i vino i ovako divan pogled...

Iz gornjih komentara shvatih da je i Tanja izgleda ljubitelj tog vino verde..a mozda i nije, pa molim te resi dilemu...pije se kao aperitiv, skoro je kao sampanjac, ali sa manje mehurica i ni previse sladjano, a ni kiselo...

Molim te brzo pisi blog o Portou, gradu u kojem verovatno nikada niko nije nosio visoke stikle:-)ali koji je zaista zbrdazdolasto divan.

ovde Milan i Tanja kuvaju samo puding (40 kesica prefinjenih vinskih aroma nabavljenih u furioznoj Tempo kupovini), i tamane dve po dve kesice za zimski san & svaki dan - hemijska egzotika.

prijavljujemo i da imamo neotvorenu flasu vina, ne znamo kog porekla....ukratko vino nam slabo ide....ali kada ti budes ovde, mozda vec budemo u formi da popijemo po jednu casu, s tobom.

nadamo se da nas se neces odreci zbog loseg ukusa:-)

blogerski pozdrav

___________
*
jedva cekam da se vidimo,i da znas,ne verujem da cemo uspeti da te pratimo u tvojoj "faster than furious" fazi u kojoj ces biti za vreme svog boravka u beogradu ((-*
pokusacemo,kao sto bismo voleli,znas,da makar pokusamo da te ispratimo...(po) dve case vina-tj/ml a ti...ooovaaaj.mozes li istolerisati nas nedostatak kondicije za blagoalkoholne napitke od grozdja? ((-*
sante --> a la votre --> a la tienne

konacno jedna od stvari koje smo cekali ovde na blogu 92...postavljanje oinonpiontes posta. (oinonpiontes --> starogrcki naziv za sve posvecenike u vina, vinopije, kenjubilivit)... cekamo jos uvek ono tvoje portugalsko domace sto testiraju u Vrscu misleci da je firnajz...voila!usrecio si coveka koji je vukao 14 flasa vina iz provansalskih vinarija sve do bgd...vinarija mog prijatelja,jedna od radnika... a vino... vredno tog vucaranja par hiljada km...
------> ------> ------>
upravo forsiramo pudinge + zelju da ti se dojavimo na sjajan post kako sam postao katolik
pudinzi iz laboratorija
dekijevi postovi o poljskim opaticama
ponocna setnja

(zivot ponekad i nije bas tako los,naprotiv...)


Vec pola sata

lupam glavu oko toga sta da vam odgovorim, i dzabe. Kako god napisem zvuci bezveze. Kapiram bolje ce to biti uzivo.
sijasuun

dejan


Dejane,

samo ti silji bisere i ne lupaj glavu za ni zbog nista.


sto ti umes

da mi sde uvuces pod kozu


Sheeeet man!

Samo kazem. Great respect za sve sto pises. Hrabrost i disciplina - to nema svako.


trudim se

a to za hrabrost, imas pravo. objavljivati fikciju je kao skidati gace na javnom mestu. :-)


Razumem te.

A za disciplinu, mislio sam na andricevsku disciplinu. Ziv ti nama bio i, please, bori se protiv snaga haosa i bezumlja. Mi radimo koliko mozemo sa svoje strane.