Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Zašto Srbija još NE treba da bude u EU

eueu

Obožavana mantra svih političara je „priključene Evropskoj Uniji“. Najčešće pročitate vest glede „pridruživanja EU“ koja je skockana u tri reda i gde se govori kako smo „na sigurnom putu“ ka EU i kako svo mi ”oduvek Evropa”. U takvim vestima se uglavnom prećutkuje ono što EU zvaničnici kažu da još treba uraditi. Nažalost, nekada i oni sami (da bi ohrabrili predstavnike vlasti, jer su sve drugo probali) šalju signale koji govore da će nas prigrliti bez onoga što je najvažnije – evropskih vrednosti. Ne, to nije neka glupa fraza. To je veoma konkretan skup normi/vrednosti koje treba svaka zemlja da poštuje/poseduje da bi postala članica.

Poštovanje ljudskog dostojanstva – Da li Srbija, odnosno vlast poštuje ljudsko dostojanstvo. Ako kao ljudsko dostojanstvo vidite kao to da vas neko ne tretira kao roba ili podanika, onda je odgovor DA ili UGLAVNOM DA, ali ako se zapitate da li SVI članovi (ili makar veliki deo) ovog društva imaju ljudsko dostojanstvo poštovano od strane državnih organa, onda je odgovor svakako UGLAVNOM NE. Verujem da svako od nas ima po neki primer. Sećam se Dejanovog bloga i komentara o divljim službenicima.

Sloboda – Što se slobode tiče, odgovor je verovatno UGLAVNOM DA. Međutim, da li je LGBT populacija slobodna ? Da li su sve verske zajednice (one koje nisu tzv. tradicionalne) slobodne ? Da li se osećate slobodno kada vas policajac zaustavi i pita ”gde si krenuo ?” ”čime se baviš ?” ”šta ti je to u torbi ?” itd ? Da li se Romi u Srbiji osećaju slobodno ? UGLAVNOM NE

Demokratija -  Ovo izaziva možda najveće rasprave. Dakle, ako shvatate demokratiju kao vladavinu većine koja se ogleda u slobodnim izborima (a tako je nekako vide međunarodne organizacije), onda je odgovor UGLAVNOM DA. Međutim, ako se doda onaj aspekt poštovanja glasova manjine i mnogi drugi kojima je definicija demokratije danas obogaćena, onda je odgovor drugačiji.

Vladavina prava – Iako ovo svaki predstavnik vlasti ponavlja kao papagaj, shvatio sam da građani, novinari, a često i ljudi koji bi trebalo da znaju mnogo o tome, nemaju pojma šta se podrazumeva pod ovim terminom. Iako ima više definicija, za vladavinu prava je potrebno da je svako jednak pred zakonom (poljoprivrednik iz Vražogrnaca ili premijer), da se poštuje princip pravičnosti (za isto delo ista ili slična kazna i slične stvari), da je zakon iznad svakog akta vlasti, da je vlast ograničena zakonom, da postoji nezavisno sudstvo, da je pravda dostižna itd. Kao što rekoh, ima mnogo definicija, ali svakako da je za Srbiju u ovoj sferi odgovor NE.

Poštovanje ljudskih i manjinskih prava – O dostignućima u ovoj sferi vlasti imaju veoma visoko mišljenje, a predstavnici međunarodne zajednice su skloni da prećute ozbiljne propuste u ovoj oblasti. Baveći se lj. i m. pravima više od 6 godina, mislim da je odgovor UGLAVNOM NE. Dakle, velika je verovatnoća da vam neko ljudsko pravo neće biti ”tek tako” uskraćeno, ali ako se to desi, onda će to tako i ostati. Neće biti ponovo uspostavljeno ili će se to desiti posle katastrofalno dugog vremenskog perioda.

Pluralizam – Imamo ga, mada nas teraju na to nacionalno jedinstvo. Odgovor je DA, ako se posmatraju političke partije i samo taj aspekt.

Tolerancija – Na ovo je takođe potrošeno puno reči na blogu. Mislim da je status Srbije po ovom pitanju jedno veliko NE, mada je za EU relevantno to šta vlast čini na ovom polju. Sem one kampanje sa kravicom, ne sećam se neke druge mere koja se tiče tolerancije. Čini mi se da se ovo nikog ne tiče.

Pravda – Da li žrtve ratnih zločina, otmica, nestanaka, atentata, torture i diskriminacije imaju priliku da u Srbiji vide pravdu svojim očima ? NE. Uvek se setim poređenja sa jednog komentara. Švedska je ubicu Ane Lind uhvatila, osudila, završila sve žalbene i druge postupke iako je ona ubijena nekoliko meseci kasnije od Đinđića. Još je mnogo primera. Saradnju sa Hagom da i ne pominjem, jer vlast hoće ”da završi saradnju sa Hagom”. Zamislite vas kao građanina koji hoće ”da završi saradnju sa nekim sudom” iako isti taj sud zahteva od vas ovo ili ono.

Solidarnost – Ako govorimo o solidarnosti sa siromašnim građanima, onima koji su obespravljeni itd onda je odgovor UGLAVNOM NE. Solidarnost u Srbiji uglavnom postoji da bi se sačuvao socijalni mir ili ako je vreme izbora. Ako govorimo o solidarnosti ove države prema nekoj drugoj simpatičan mi je primer Kosova. Naime, Srbija će pomoći Kosovu da nadomesti nedostatak električne energije, ali tako da struja ide samo Srbima koji tamo žive. Simpatično, zamislite kada bi Nemačka slala struju Danskoj, ali samo za Nemce koji tamo žive. Još manje ima solidarnosti prema zemljama u regionu. Da ne bude zabune, ovde se radi o solidarnosti, a ne o saradnji.

Nediskriminacija – Ova država nema ni Zakon protiv diskriminacije, a kamoli strategiju kako će se protiv iste boriti. Vladin službenik koji je glavni za ovo pitanje kao najobespravljeniju i najdiskriminisaniju grupu u Srbiji vidi izbeglice. Ostali su mu mnogo manje bitni, pa u vladinom predlogu nema definicije nijedne manjinske grupe. A onda možete da zamislite kako će sudija iz Vladičinog Hana da se ponaša kada mu dođe slučaj diskriminacije po osnovu seksualnog opredeljenja (nemam predrasude prema Vladiničinom Hanu, divan gradić). Diskriminacije je u Srbiji pravilo, a zaštita u ovim slučajevima je izuzetak. Zbog toga, Srbija NE deli ovu vrednost EU.

Jednakost polova – Znam da se feministkinje neće složiti samnom ali mislim da u ovoj sferi stanje nije tragično, pa se po mom mišljenju kreće između UGLAVNOM NE i UGLAVNOM DA.

 

I šta sad, pitaju se mnogi od vas? Prvo što možete uraditi je da glasate. Nisu svi isti.


Činjenica da Srbija nije za

Činjenica da Srbija nije za EU nije sporna, pitanje je šta učiniti da se približimo tim standardima, a da pritom ne napravimo sličnu grečku kao ondašnja Srbija prilikom formiranja Jugoslavije, kada se mislilo da će ta tvorevina večno da traje i da su granice i ostale stvari vezane za samostalnost prilikom ulaska u federaciju nebitne. Dakle imamo dve radikalne, međusobno suprotne opcije u vidu Radikala i Čedista sa jedne i nekoliko opet nesrećnih, ali ipak umerenijih opcija sa druge strane. Bojim se samo, s obzirom na pomenutu ponudu i kvalitet političke scene u Srbiji, da za desetak godina ne otvorim neki blog i pročitam copy/paste ovog texta. Nikako da osetimo neke promene.


EU

Za Srbiju i njene građane mnogo je važnije dostizanje standarada Evropske Unije nego samo priključenje istoj. Od tačaka iznesenih u postu za mene su najvažnije vladavina prava, tolerancija, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i poštovanje ljudskog dostojanstva.


Mnogo se priča o EU kao da

Mnogo se priča o EU kao da će nam to rešiti sve probleme.Evo Bugarska je uskoro član EU a ima prosečnu platu od 180 evra.
Stalno se predstavlja EU kao neki kraj istorije,samo treba da se priključimo i sve je završeno.
I posle priključenja EU,države ostaju nezavisne sa svojom vlašću koja treba da i dalje funkcioniše,jer nije u pitanju nikakva nadnacionalna država već jedna međunarodna organizacija sa određenim ovlašćenjima u monetaroj politici i spoljnoj trgovini.
Već počinje da se govorka u EU o apsorbcionom kapacitetu EU,da možda neće više nijednu novu državu da primaju,da je i ovaj broj članica previše-pre su to govorili neki marginalni političari ali sada već to pričaju neki značajni lideri.
Znači niko ne može garantovati da će naša zemlja čak i ako ispuni sve uslove,biti ikada primljena u EU,tako da toliko insistiranje na EU postaje pomalo iracionalno,već mi to liči na neki mit o EU kao nečemu svemogućem za šta treba sve žrtvovati.
Sve političke partije se određuju isključivo prema EU,bilo pozitivno ili negativno,niko i ne razmatra neki ozbiljan geopolitički rezervni plan.Šta ako nas nikada ne prime,šta ako se EU raspadne ili iznenada presahne Golfska struja pa se čitava Zapadna Evropa zaledi?
Državnici i političari bi trebali za svaku situaciju imaju rešenje a ne da sve stavljaju na jednu kartu.


Hokej

Quote:
šta ako se EU raspadne ili iznenada presahne Golfska struja pa se čitava Zapadna Evropa zaledi?

Nisam znao da su stvari tako ozbiljne. Idem da vežbam hokej? :))


Tako je

Vi ste u pravu. Ništa nije sigurno. Ali ta nesigurnost u ishod ne dovodi do zaključka da se neće dogoditi nešto sasvim suprotno - a to je npr. da će Srbija možda u EU biti neka super zemlja. Drugim rečima treba se fokusirati na dosadašnje iskustvo i na neke očigledne benefite iz cele te priče, a to je: iskustvo kaže da smo beda jadna, da nam ne ide, da smo trsli po svim šavovima, šta nam fali da probamo, pa ako ne ide - uvek možemo da izađemo iz EU, ko nas u tome može sprečiti? Vredi pokušati, zar ne? A očigledni benefit je: neće nas napasti Egipat, sada lupetam, ali sigurniji smo u takvoj zajednici ako pričamo o bezbednosti, takođe imamo šansu da isfuramo naše proizvode na strana tržišta i imamo priliku da lakše razmenjujemo iskustva, znanja, tehnologije, robe, ljude, a odatle sledi i razvoj.
Vredi pokušati, ništa ne možemo izgubiti, možemo samo dobiti.


EU nista ne resava

Slazem se; sada nam masu sa EU sargarepom ispred nosa da bi lakse progutali gorku pilulu u vidu Kosova sto je ustvari pametan pliticki akt. Mozda i udjemo za 10-15 godina u znatno manjem izdanju a i kad se oni olade po pitanju novih clanica. EU nam inace nista nece ni resiti kao sto to verovatno nece ni toj Bugarskoj zbog kolicine primitivizma politickog i kulturoloskog koji tamo postoji. Ni Poljska nije postala nova Nemacka ulaskom u EU, Jedine dve drzave koje napreduju neverovatnom brzinom su Estonija i Latvija i to zbog nekoliko razloga koje mi ionako ne bi imali ni sa EU ni bez EU.


EU

naravno, nista ne resava.
Nece morati da se cekica za vize.
U, jaka stvar.
Sta jos?

Olga


put na duge staze

dugotrajna politicka stabilnost a sa njom, kao sto je neko ovde vec pomenuo, slobodniji protok kapitala, investicija, ljudi. I to je duuug put al najsvetliji sto moze. A i mogli bi da domamimo neke strance na planinski turizam i nocni zivot Beograda pa bi popravili nas uzasan imidz ali to je veliko mozda jer tesko je prodavati imidz.
A onda bi garant poceo Treci Svetski pa bi se Srbija digla na oruzje u anti Dzihad zanosu pa opet ispocetka, jer na greskama se uci.


pa za one

koji sada cekicaju i nije mala stvar.

onda, bice lakse da se ide na skolovanje u EU, lakse da se zaposli u EU, low cost avio kompanije....eto par sitnica koje bi mnogima dosta znacile.....

za ekonomiju najvaznije slobodan protok roba i usluga.....


Prosecna plata

je u Bugarskoj 180 Evra pa sta ?
Nije sustina da udjemo u Evropsku uniju zbog plate. Ja ne znam kada ce ljudi ovde ukapirati da ti niko nikada nigde nece DATI platu, vec da moras da je ZARADIS.
S druge strane:
Sto se mene tice, u Evropsku Uniju ne moramo nikada da udjemo, ali principi koji tamo funkcionisu mogu nam biti samo uzor, a odnose se pre svega na to: da se veci deo kriminalaca nalazi u zatvoru, da su putevi obelezeni, da ne moras da platis nesto sto nisi dobio, da vazduh koji dises nije zagadjen, da policija maltretira iskljucivo ljude van zakona, da te niko ne maltretira ako se nisi prekrstio kad zvone zvona, da ne moras da objasnjavas zasto ne slavis slavu, da mozes da budes crnac pravoslavac, da mozes da izaberes radio stanicu na kojoj nisu narodnjaci, da mozes da ukazes na zloupotrebu vlasti a da nisi izdajnik, da mozes da se pozalis da te poslodavac maltretira, da je pusenje zabranjemo na javnom mestu, da je voznja u pijanom stanju sramota a pored toga i kaznjiva, da je zivotni vek duzi a opsta medicinska zastita na visem nivou, da je nepismenost niska, da je higijena visoka, da si slobodan da se kreces i putujes...
... i sve to sa platom koju si zaradio svojom sposobnoscu i kvalitetima u skladu sa spostvenim zalaganjem ili nezalaganjem.


Mislim da nije problem u

Mislim da nije problem u tome da ljudi treba da shvate da treba zaraditi platu. Ljudi rade ovde, cesto i po vise poslova, da bi sastavili kraj s krajem. Problem je u tome da poslodavci shvate da nisu robovlasnici, da nisu kabadahije, da od profita zivi firma, a ne oni licno, da firma nije jednako gazda, pa da svoje radnike ne prijavljuju masovno kao NKV radnike i cistacice i na to im placaju minimalne zarade i dazbine, a ovi su duzni da rade neograniceno, sve sto je vezano za poslovne i licne potrebe "velikog gazde". To je, na zalost, nacin funkcionisanja najveceg broja "domacinskih", privatnih firmi u ovoj zemlji i u njima najveci broj ljudi bukvalno zaradjuje svoj hleb, a "na hleb" cesto nema sta da stavi od te crkavice za koju radi. Ne zato sto su lenji, nego zato sto je kod nas na delu prvobitna akumulacija kapitala (X-ti put u istoriji, nema kontrole, nema zakona i imamo tipicnu eksploataciju, ne ljudi koji nece da zarade svoju platu, nego onih kojima se ne isplacuje zaradjeno.
A tako nije u EU, mada jeste slicno u mnogim novoprimljenim drzavama.


Alea Iacta Est.

Vise"NE" nego DA.
Ali se sa zakljuckom nikako ne mogu sloziti. NE VERUJEM U DEMOKRATSKE I SLOBODNE IZBORE, dok god je vlast u rukama Oligarhije.


bravo majstore

u pravu ste gosp.Konticu koji demokratski a jos manje slobodni izbori u Srbiji?Kada je to bilo i kada ce biti?sa ovom vlascu Srbija ima tajkunizaciju,transparentnu,javnu i vidnu cak i budalama a demokratizaciju drustva moze da gleda samo u latinoamerickim sapunicama kojih je prepuna televizija.Oligarhija je zajasila siroke narodne mase iliti glasacko telo i jasi li jasi a narod glup pa veruje da zivi u demokratskom uredjenju i jos gora da kada ode da glasa da su ti izbori slobodni.Pa u to ne veruju ni Ivica i Marica a kamoli pepeljuga koja je cekala da joj neko donese cipelu da bi se sretno udala.Gospodin Kostunica je poceo polako ali sigurno da veruje da je uspavana lepotica i da svakog momenta stize princ na belom konju da bi ga poljubio i probudio iz dubokog sna a ne zeli da shvati da je on u stvari konj a da ga princevi jase svakodnevno.Ako je ovo demokratija i izbori se svrstavaju u slobodne onda sam ja indijanac


I šta sada?

Čekati do besvesti da se ta oligarhija sama od sebe raspadne, da zarđa, voljom kosmičkog etra? Nikako da se nešto potrudimo, da probamo da menjamo stvari dok nešto ne postignemo? Verujte u slobodne i demokratske izbore, molim Vas, samo tako ćemo ih jednog dana i dobiti!


u slobodne izbore

cu verovati:
kad budem SMEO da setam 24 h po celom gradu a da me 48 puta ne zaustavi policija 72 puta mi trazi isprave 144 puta me ispreseca svim mogucim i nemogucim pitanjima i na kraju me optuzi za ko zna koju glupost koju nisam ni pomislio a kamo da je ucinim!
kad budem saznao ( kad i ostali gradjani ) da su optuzeni za ubistvo Zoranda Djindjica, sigurno u zatvoru na sigurnoj dozivotnoj robiji bez mogucnosti pomilovanja.
kad budem video da ce taj i taj prodavac koji me je ne Posteno nego i te kako Neposteno prevario pri prodaji te i te komponente za kompjuter, zavrsiti na ulici bezmogucnosti zaposlenja u slicnoj firmi
kad tehnicke podrske svih provajdera doslovce budu izvrsavale svoj posao, a ne prodavale mi nedouceno (ne) tehnicko predskolsko obrazovanje pitajuci me usput da li sam slucajno rodjak tog i tog, jer ako nisam dzaba se BUNIM!
kad budem primetio da za makar 2% SAVEST ovog naroda radi u onim najmizernijim situacijama, primera radi, nonsalantnog sumnjicenja jadnih Roma za kojekakve kradje, ili kad se mangupi ponapijaju i isprebijaju u sred bela dana mladice koji nikog ne provociraju.
kad uvidim da se afere ne zavrsavaju na dnevniku ove ili one televizije nego se procesuiraju dotle da svi osumnjiceni polazu racune pred licem pravde i zavrsavaju na deset godina u zatvorima.
kad budem video pocetak gradnje panteona svim nasim istorijskim licnostima pored kuce cveca ili cele-kule...

mozda ce to videti moji cukununuci, ali ostavicu im testamentom zavestanje da cu ih prezirati mrtav, ako se samo usude da glasaju za bilo koga dok ovom zemljom ne budu slobodno mogli da setaju pripadnici svih rasa i naroda, bez ikakvih viza ni s njihove ni s nase strane i dok ne osvane TAJ dan da svako s ponosom moze da kaze:
Beograd je Beli Grad, jer je cist, jer je zdrav i jer u njemu zive ljudi sa Belim Osmehom.

A sve aluzije na "Hajmo da se potrudimo" odbacujem odmah...jer
rodjen sam 1967 i imao sam isuvise vremena da se nagledam licemerstva, sujeta, zavisti, ljubomora, lazi, kradje, prevara, podmetanja, zlocina i mnogih raznih "drzavnih" tajni, tako da me nikakav kvazi entuzijazam ne moze pokolebati u onome sto znam iz prve ruke, i svojom glavom. A vi koji mislite drukcije imate mogucnost da proverite sve to sto govorite da bi trebali da se potrudimo i bla bla truc, i da za deset godina ustanovite isto sto i ja.
Ko ispred mene stane i pokusa da me uveri u suprotno MORA da bude iskren inace cu ga raskrinkati pre misli. A imam apsolutno pravo da svima koje poznajem kazem: Necete glasati, jer, ako se ispostavi da sam u pravu, ja necu vise osecati potrebu niti imati volje da vas zelim za prijatelje.

Sve ovo bih mogao reci i onim priprostim nazovi mangupskim recnikom ulice, ali postujuci bon-ton Bloga, to sam iskazao ovim stilom.


Kvazi entuzijazam

Prvo kakve veze čitava priča ima sa lažnim entuzijazmom?

Poenta je bila u sledećem: u Srbiji postoji 90% ljudi koji su jako kivni, jer IM se nešto nije obezbedilo, nije im se udovoljilo, nije im se dozvolilo da žive bolje, jer im kradu i neznam još šta. Guess what - tako će im biti za sva vremena, ako ne zasuku rukave i ne poboljšaju sebi život. Jer lepo je to smišljeno - kuka se do neba, treba da se menjaju stvari, ali neka to neko drugi radi, jer većina i dalje želi da spava, jaaaako je umorna posle tolikih godina..... istog tog spavanja.


Na primer

Kako bi ti bilo sta Promenio?

Naravno da treba da se radi...Svaki moj post na ovim Blogovima je usmeren na to: TRreba da se Radi, ali uslovi koji se nude su daaaaleko od normalnih ( recimo da otvoris firmu ) a jos dalje su oni koji trazeci posao izvoljevaju takve stvari, da prosto ne znas da li bi oni da rade ili samo da primaju platu. S druge strane, kad se zaposle oni koji to ne prohtevaju, uslove, dodje cesto do problema jer ili nisu kvalifikovani ili prosto ljudi i kvalifikovani blage veze nemaju koji je vek koja era. Skoro mi s ejavio jedan decko da radi k ao dizajner...Ok. Posle svih nazovi provera pitam ga direktno - ok, znas ti da radis u Photoshopu? A on ce: Naravno da znam. To je macji kasalj...OK. Stavim ga za kompjuter i kazem ajde ukljuci ga i sredi mi jednu web stranu, po izboru...

Trebalo mu je deset minuta da nadje ikonu Photo shopa na desktopu. Na kraju je rekao: A pa ovo je nova verzija ( CS2), ja sam se obucavao na sestici.
A trazio je pre svega toga da mu plata bude minimum 500 eura mesecno, inace mu tata nece dozvoliti da radi ( ima 25 g. ).

Nek mi neko kaze jesam li ja blesav?


ahah

ovo je dobro. Ja sam imao ama baš ista iskustva


Kako sada da Vam odgovorim...

...a da me ne shvatite pogrešno? Odličan ste primer dali. Jeste, Vi ste bleskasti :-)), jer upravo Vi niste spavač, a pričate da jeste. Upravo je u tom primeru suština nekog minimuma što svako od nas treba da uradi. I šta će Vam taj radnik i za evro plate, ako nije kadar da odradi posao koji se zahteva? Ali ono što Vi radite je ispravno - tražite kvalitet, pa kvalitetne ljude i zapošljavate, ono što treba taj dizajner da uradi je da prihvati svoje nedostatke-neznanje, da se prilagodi situaciji, nauči da radi pod novim uslovima i postane kvalitetan. Tako će on naći posao drugom prilikom. Ili ga neće pronaći, a može da kuka na zlu sudbinu koliko god hoće, to mu neće rešiti problem / problem je u njemu. I nije završio priču na taj način - i kada nađe posao - mora stalno da radi na sebi.
Eto, na to sam mislio. (Nemojte se molim Vas ljutiti na ono što sam Vam rekao da ste bleskasti, verovatnije je da sam ja blesav kada nisam shvatio ranije na šta ste mislili :-))


Mislim da je rec o

Mislim da je rec o kolektivnoj svesti,koja je u Srbiji na uzasavajuce niskom nivou,i koja pokazuje da se nismo mnogo odmakli od stanja svesti jednog paranoidnog drustva.U Srbiji se EU uglavnom shvata kao izvor fondova za rupe bez dna,iz kojih cemo moci da zahvatamo nekontrolisano,bez mere,po nasim sopstvenim potrebama.Sa druge strane,nismo spremni da prihvatimo osnovne standarde na kojima se zasniva EU,kao zajednica civilizovanih,kulturnih i naprednih drzava Evrope.Dok ne promenimo svest kako to treba da izgleda napredno drustvo buducnosti,ne vredi da potpisemo ni koliko veceras Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju.Uopste nije rec o stavljanju parafa na papir,vec o sertifikaciji cinjenice da je Srbija prepuna zatucanih i suptilno zatucanih,koji sa gadjenjem gledaju na standarde evropskog drustva,i isto vide samo kao izvor novca za krpljenje nasih busnih dzepova.


Gorane...

...znaci EU se mnogo zaj....a sto je primila Bugarsku i Rumunija. Bolje reci prekrsila svoje principe


Na osnovu cega,molim Vas,Vi

Na osnovu cega,molim Vas,Vi donosite takav zakljucak?I ako mozete bez psovki,sa ili bez tackica,bio bih Vam zahvalan.


Dragi Dejane...

...na osnovu toga sto sam u Bugarskoj proveo 6 meseci (od Marta 2006 do Septembra 2006), a i bio sam u okviru jednog seminara u Sofiji pre dve nedelje gde smo upravo o tim temama razgovarali.


Plasim se da mi je tesko da

Plasim se da mi je tesko da Vasu ocenu prihvatim kao validnu samo na osnovu 6-mesecnog licnog utiska,i da pri tome pomislim da je evropska komisija lazno sertifikovala da su Bugarska i Rumunija ispunile sve uslove za prijem u EU.


Vi...

...ne znate kojim povodom sam bio sta sam radio u Bugarskoj, zato nemojte da budete suvise brzi sa zakljuccima.


Pa dobro g. Cvijus..

Ako bi bili ljubazni da nam objasnite zašto je EU pogrešila primivši Bugarsku. Bez obzira koliko ste boravili u Bugarskoj i šta ste tamo radili.


Pa gospodine Kovacevicu...

...kada ste me tako lepo zamolili, sa zadovoljstvom.
Da vas ne bi gnjavio, mozete da primenite na Bugarskoj sve kriterije gospodina Miletica pa cete odprilike dobiti sliku Bugarske pred ulaz u EU, koja dosta lici na Srbiju kako ju je i Miletic opisao. Mada, posebna prica je korupcija koja podseca na Srbiju iz najgorih dana `93-94, pa do pluralizma gde je ATAKA jace tamo nego Radikali ovde. Kada je nediskriminacija u pitanju, Romi su npr u losijem polozaju nego u Srbiji.
jedina prdenost koju sam mogao da primetim je to sto nisu imali ratove i zlocin(c)e tokom 90-ih.
Secam se kad je cuveni mafijas Georgi Ilijev ubijen, novine su pisale "Cutite da ne cuju u EU", par nedelja kasnije je komisija najavila da pridruzivanje bi se mozda odlozilo.

Mada, ruku na srce, radujem se za bracu Bugare i zelim im sve najbolje.


Hvala g. Cvijus

Izložili ste svoje viđenje situacije u Bugarskoj i uporedili ga sa onim u Srbiji.Manje, više, vašem opisu se ne može proturječiti. Za odnos prema Romima znam, za korupciju znam, za Baj Mileta znam. Da, velika je razlika između Bugarske i neke srednje razvijene zemlje EU kad je kvalitet života u pitanju. Međutim, bugarsko društvo je zadnjih 15 godina u progresu, procesi koji se tamo događaju su na tragu evropskih vrednosti. U Srbiji, koja je 1989. godine bila EU za Bugarsku, društvo je u neprekidnoj regresiji, vrednosno potpuno dezorjentisano, bez koncenzusa kuda ide.
Što bi rekao pokojni Zoran Đinđić - U Srbiji se zaleva korov -.
U Bugarskoj se ne zaleva korov, nego je ona na dobrom putu. I prijem Bugarske, kao i Rumunije je ohrabrenje da nastave na tome putu. I one se kreću baš ka vrednostima EU sa jedne jako loše pozicije, ali sa reformisanim bezbednosnim sistemom, sa institucijama koje svaki izborni krug sve bolje funkcionišu, sa ekonomijom koja beleži velika strana ulaganja.
Ako se nastavi trend koji je sada, za 10 godina će Bugarska biti za nas Švajcarska. Bez obzira na hvalisanja sadašnje vlasti o nekim rezultatima.


Cvijus

"jedina prdenost koju sam mogao da primetim je to sto nisu imali ratove i zlocin(c)e tokom 90-ih."

Eh, Cvijuse, malo li je?

Olga


uzor nevaljalima i ako treba NATO trupe

Mnogo je vazno sto nisu imali zlocince i ratove ali je cinjenica da su ratovi imali veze i sa nasom istorijom i njenim neresenim pitanjima i da ima i dalje mnogo ljudi u Srbiji koji u njima nisu ni indirektno ucestvovali ali su spremni da preispitaju svoju (nasu) krivicu. Sa druge strane, mislim da je jako jako vazno sto je Bugarima potencijalno jedina prednost ta sto nisu ratovali jer to znaci da smo po svemu ostalom isti a po tome i ne bi morali da budu u EU jer nisu dozreli za to sa cim se ja sto posto slazem jer sam poznavsla i Bugare i Zapadne Evropljane i oni se ne daju porediti. To nije zbog kulturoloskih razlika vec su prosto bratko ########## obrisano by GM

nazivanje nekog naroda primitivnim i sl. nije bas nesto sto zelimo ovde ########


Neverovatno..

...kažete nebitno skoro 40 miliona ljudi.
Hajde, pošto vidim da ste "patriotski" nabrijani, kako jedno sedam Srbija može biti nebitno.
Pa NATO uzima samo one koji se mogu uklopiti u njihove stnadarde. Biti u NATO znači vredeti.


e sad ovo ne razumem

jel to moj post trebao da bude u vezi sa NATO? Drugo, sta znaci
'patriotski nabrijani'? Molim vas da mi odgovorite da bih vas razumela.


Znači..

..."patriotski nabrijani"...značilo bi da vam je patriotski tonus povišen..Ništa ružno,i ako Vas je povredilo, izvinite..
Da, pominjete NATO..Pogledajte zadnju rečenicu i čitav post.


OK

Ne znam odakle
patriotska nabrijanost' u mom postu ali nema veze. I kakve to ima veze sa Bugarskom? Moj stav prema Bugarskoj nema nikakve veze sa patriotizmom. Mozda ja cak nisam ni Srpkinja pa zato ne znam sto donosite te zakljucke.
BTW, citav post NIJE bio o NATO. Naziv mu je bio takav namerno jer sam znala da ce to da privuce paznju.
Takodje, koristila sam neke jake reci priznajem ali i dalje se drzim mog opsteg stava. Najvise me kod ovog celog bloga nervira to vadjenje iz konteksta sto vecito vidjam u prepucavanjima i sl. Zato se uzdrzavam komentara jer mislim da su uglavnom besmisleni. Niste razumeli moj post u celini a ovakve komentare vidjam na blogu stalno.


ah, razumela

mislila sam da ako dodje do sukoba vezanih za kompleksne razvoje na bliskom istoku, nasi susedi tu nece odigrati veliku ulogu ali bi mogli da pripomognu svojim politickim pozicijama i geo polozajem.
i molim vas nemojte se hvatati sad za tursku jer ona je bila samo deo moje ideje...
prijatno


Molim Urednistvo da intervenise

da se pocistе odavde komentare antibugarske sadrzine.
Sta ako sam ja bugarskog porekla i citam ovaj blog?
Uostalom jedna divna zena koju poznajem poreklom je iz Sofije. Najmanje zbog toga ne mogu da dozvolim da se pricaju ovakve stvari...Ma sta ja uopste dokazujem nekome da Bugari nisu primitivni. Juce Muslimani i Albanci, danas Bugari, sutra ko?

EDIT: Hvala Gorane na razumevanju. CM


Evo ja se prva izvinjavam

Izvinite na jakim recima. Reci da su Bugari primitivni jeste uzasno.
Medjutim to je bio jedini uvredljiv komentar koji sam ovde videla. Sve ostalo samo su bila misljenja i argumenti.


Lepo..

Lično poštujem to što ste se izvinili.
Svaka čast, priznati grešku mogu samo dobri ljudi.


Postujem izvinjenje.

Postujem izvinjenje. Zasmetao mi je stereotip o Bugarima u jednom Vasem komentaru. Medju mojim poznanicima i prijateljima ima Kineza, Arapa, Bugara, Rumuna, Ukrajinaca, Nemaca, Francuza, Engleza, Amerikanaca... Zivim u sredini gde je to moguce. Uvidjam kulturoloske razlike ali nemam predrasude.

Ako imate vremena uradite harvardski Test implicitnih asocijacija koji je nedavno pominjala Z.Buturovic: measure your attitudes. Srdacan pozdrav. CM.


Cenzura

Molim Urednistvo da se ponasa korektno! Ovde je stajao odgovor na poziv za intervenciju Corn Moutha. Bilo je to nekoliko korektnih recenica vrlo smislenih i nicim uvredljivih, kojim sam pokusao da argumentovano odgovorim na ovo kukanje za intervencijom. Nijednom recju nisam uvredio nikog! Posle nekoliko minuta od postavljanja, na mom topicu se pojavio nepotpisan komentar. Pretpostavljam da je moderator napisao komentar, ali kad ga je vec napisao na mom topicu mogao je i da ga potpise, a ne da izgleda kao da sam ga ja pisao. Ja sam naravno isti komentar izbrisao, jer ne zelim da pod mojim imenom pise nesto sto ja nisam napisao, posebno ako se sa time ne slazem. Kada sam danas pregledavao odgovore primetio sam da celog topica nema! O cemu se radi? Ne svidja vam se drugacije misljenje? Ili i dalje nista skapirali da kada nesto ispod necijeg imena dopisete to treba i da potpisete? Smatram ovaj potez vrlo nekorektnim i molim da bar dobijem objasnjenje zasto je topic sklonjen! I dalje se nadam da Blog b92 zeli da se njegovi ucesnici i urednistvo medjusobno jedno prema drugima ponasaju korektno i sa postovanjem. Drugacije ne bi valjalo. Unapred hvala!


Dragi Fabio, join the club

Dragi Fabio, join the club :) BTW, nije morao moderator da Vam dopiše to u topic, to pravo imaju, koliko vidim, svi VIP blogeri. Ja sam doživljavao prave uvrede u vidu izmene sadržaja mojih topica ali moderatori nisu ni prstom mrdnuli...


Sramota!

Ako je tako, to je stvarno sramota! Bahatost za primer. Sto niste nesto preduzeli? Znajuci sebe, ako se to jos nekoliko puta ponovi, moderatori ce imati mnogo vise posla nego da sada dok je vreme pokusaju da se ponasaju normalno i korektno prema svakom ucesniku Bloga. Ovde se kritikuje vlast zbog odnosa prema manjinama, a redakcija se bahato ponasa prema obicnom blogerima. Ne daj boze da takvi dodju na vlast. Da sam bar napisao nesto uvredljivo , ali ovako bez razloga i bez obrazlozenja, ne mogu da razumem. Elem, nadam se da je u svacijem interesu da Blog b92 sto duze traje, cuvajmo ga zajedno, jer vrlo je ranjiv!


Niste me razumeli.Uopste

Niste me razumeli.Uopste nisam govorio o razlozima Vaseg boravka u Bugarskoj,niti prirodi Vaseg posla.Moj komentar je sasvim principijelan-govorim o relaciji Vasa ocena-sertifikat evropske komisije,i signifikantnosti istih.


G.Cvijus,pridruzujem se

G.Cvijus,pridruzujem se molbi g.Kovacevica.


kratko bih...

Rumunija ulazi u UE jer je jos 1988 ili 1989 ne secam se tacno, skinula Causeskog i ZNAMO kako zavrsila s njim. Uopste ne zelim da se pomisli da je potcenjujem ili smatram "nizom" spram nas, iako mnogi ljudi u Srbiji posmatraju Rumuniju kao zadnju rupu na svirali sto je i te kako em ruzno em vrlo vrlo lose. A sto se tice Bugarske, oni su nas tri puta prevarili( II. Balkanski rat, Prvi Svetski i Drugi svetski rat ) i Bugarima jednostavno, ne treba verovati. To je predivna zemlja. Zaista, predivna, ali naucen sam principu broja tri i trebace mnogo vremena da narod Srbije uz juznu prugu i uz granicu s Bugarskom, o p r o s t i i poveruje da Bugari nikada vise nece krenuti na Srbiju. Bugarska ulazi u UE jer je poslusna, jer je dala teritoriju za Nato Baze i jos mnogo toga... Ni Rumuni ni Bugari, a ni Makedonci, nikada nece javno ustati protiv svetskih sila. Oni se kao nacije ne dice idejama da su ne znam kako bitni za svetske dogadjaje. Jednom recju, poslusan narod i nema problema.

( oh ja znam da se vi necete sloziti sa mnom! )


Smrtna kazna

citat: "Rumunija ulazi u UE jer je jos 1988 ili 1989 ne secam se tacno, skinula Causeskog i ZNAMO kako zavrsila s njim"

EU je protiv smrtne kazne.


"oh ja znam da se vi necete sloziti sa mnom" M.Kontic

Pa i necu!
Ne moze se o drugim drzavama i njenim gradjanima pisati tako otfrljoke.
Ne moze se ni o cemu pisati otfrljoke.
Mozda i moze... ali ne javno!


Ekonomija Korupcija

Su dve kljucne reci. Kada se to sredi drzava Srbija ce biti dobrodosla u EU.


Mislite?

Ja ipak mislim da je u pitanju politička stabilnost. Jer ako o ekonomiji i korupciji (dobro, de, ovaj korupcija nam je strašan problem, ali ne kao u Bugarskoj) pričamo, onda nemamo problem, at all! Šta će Bugarska i Rumunija u EU onda? Sve je jako jednostavno, položili smo ispit pre polaganja - samo da sarađujemo sa Hagom, and there we go - ako želimo (referendum), eto nas u EU. I naravno da se odlučimo više - jel' 'oćemo da pikimo ili nećemo? Jel' smo se suočili sa prošlošću ili ne? Sve su nam na tacni isporučili, kao da smo mala deca... Više oni nas lože da uđemo, nego što smo mi spremni da im verujemo u to.
A ja se stalno ponavljam - we got nothing to lose. :-)


Sta traze...

Poenta mog bloga nije bila da napisem sta je EU bitnije - ovo ili ono, vec da napisem nesto o vrednostima EU i da li kod nas ima tih vrednosti i koliko.

Moguce je da udjemo u EU a da ne postujemo sve te vrednosti, kao sto smo pre nekoliko dana usli u PfP. Danas smo na predavanju slusali dva experta koja su bila potpuno slozna u tome da je totalno nepredvidivo kada ce neka zemlja uci (sem ako proces nije dosao do kraja kao u slucaju Rumunije i Bugarske). Oni se slazu da je moguce da zemlje Balkana udju za 3,5 ali i za 10, 15 godina.

Jedno je pitanje kada ce se to desiti, a drugo pitanje je da li kod nas ima evropskih vrednosti.


Nema

Nema tih vrednosti, očigledno je. I ne treba da uđemo SADA u EU, ako već o tome pričamo, to bi bilo najgore. Taman da za sve loše osobine nađemo "izgovor", i da ih zadržimo za sva vremena, da sačuvamo samodestruktivnu nit za buduća pokoljenja. Ali u tome i jeste poenta stremljenju ka EU - da promenimo moždanu hemiju, jer sam ubeđen da smo svi svesni da ovako ne ide, loše nam je nas samih. A sama realnost ulaska - ne ulaska: pa koga briga ako mi dostignemo taj polu-ideal - da ustanovimo onaj sistem vrednosti koji poštuje čoveka, njegov duhovno - ekonomski benefit dostojan običnog čoveka, slobodu, mir, mir, niko nije kriv i ostalo. EU je savršena šansa, reper kojem treba da stremimo u sadašnjim uslovima kako bi probali da se popravimo i da nam bude bolje, a sam završetak te priče i nije tako bitan, jer ako to ostvarimo, koga briga da li smo u EU, Srbiji, na Marsu ili Alfa Kentauri-ju? U nama samima je potencijal, treba ga iskoristiti! :-)


Mogu se sloziti...

...da moramo promeniti mozdanu hemiju i svest.Ali,ne verujem da ce se to desiti skoro,mozda nece nikad.Setite se kako je prosao covek koji je zeleo da promeni svest Srba...


Sustina

Kada bi na sva pitanja pobrojana u uvodnom tekstu odgovor bio DA - onda bi to bila drzava u kojoj bih ja volela da zivim, pa bila ona u EU ili ne.

Kada meni i mojim komsijama ne bi trebala ni stap ni sargarepa da bi tezili ka dostizanju tih DA, niko nam ne bi ni nudio sargarepu niti potezao stap.

Kada bi dostigli te vrednosti i preraspodela resursa bi bila pravicna, prema radu, prema doprinosu i sa elementima solidarnosti pa bi i prosecna plata bila bolja, a ekstremno siromasnih ne bi moglo da bude.

Kada shvatimo da su sva ova "DA" jednako bitna, i da postojanje makar jednog NE, umanjuje vrednost i korisnost svih drugih DA, onda cemo shvatiti da je Put u Evropu samo skraceni naziv za plostizanje sinhronizovanog DA.

Kada teznju za dostizanjem ovih DA ne budemo smatrali jednako radikalnim kao sto su teznje Radikala, onda cemo znati i da izaberemo one koji u nase ime mogu da izvedu radove na tom putu.

Nije nama problem u vlasti. Kada mi budemo nacisto sta to mi u stvaru zelimo, onda cemo znati i da izaberemo. Mi sada biramo one koji ce nad nama vladati, a trebalo bi da znamo kuda zelimo da idemo da bi birali one sposobne koji za taj pravac znaju da citaju kompas, putokaze i ostale znakove pored puta.


a demokratska kontrola

nad oruzanim snagama i obavestajnim sluzbama :))


A u kojoj drzavi to ima? Ko

A u kojoj drzavi to ima?
Ko kontrolise CIA?
Ko kontrolise sta se radi u Guantanamo zatvoru?
Ko kontorlise gomilu drugih stvari o kojim nemamo pojma?
Slazem se da su ovi nasi dripci (Bulatovic & CO) ogrezli u privatni rat koji vode protiv reformatora, ali mislim da pucate (ponovo) iz pogresne puske. Nema kontrole, nece je biti ni kad NATO u potpunosti bude kontorlisao vojsku, odnosno bice objavljeno nesto sto njima (NATO) direktno smeta, nista vise.


Ne preteruj Đole..

Ima ko kontroliše. Ima i zna.
Nego mene je strah da ovde i kad bi se izborili za kontrolu to skoro niko ne bi znao da radi.


Meni se ipak nekako cini da

Meni se ipak nekako cini da je sluzba ipak samo sluzba i da radi za "nekoga", a ne za "narod" i njegovo dobro. CIA je verovatno kontrolisana od Kongresa ili sta ja znam vec, a ko kontrolise Kongres - njegovi clanovi, a ko su oni - narodni predstavnici, a ustvari kontorlisani od strane multinacionalnih kompanija (ko da pare, radis za njega), cija je politicka struja dobila izbore u odredjenoj drzavi SAD. I na kraju dobijamo da je najjaca armija na svetu kontorlisana od upravo tih kompanija. Rezultat toga je vidljiv (malo vise u slucaju Busha, malo manje u slucaju nekih "demokratksih" SAD vlada).


Tako funkcionišu demokratije..

..sto mana ali nema ništa bolje..


Eto i tako i mi dobismo po

Eto i tako i mi dobismo po glavi. O tome ja pricam - nekome treba liberalno trziste (sto uopste nije lose), koje hoce da progura nekim idejama (liberalnim), a zarad svog jos veceg profita. I ako onda neki loklni mafijas (Sloba) kaze "cek malo, ovde sam ja gazda" bude sto bude - prvo ga ostave bez zemlje, a onda ga posalju u zatvor gde mu sude za primer, da nikom drugom ne padne napamet da radi tako nesto. Tako je i mafija u Italiji prosla, prosao bi i Tudjman verovatno.


I onda

Mirkosoft tuži državu Ameriku, a ova izgubi parnicu...


djole, da li ste culi

za sansajn akt


Nisam, sta je to sansajn akt?

Nisam, sta je to sansajn akt?


U Srbiji je,...

...cini mi se,problem svih problema,upravo nasa DB,BIA,OZNA ili kako god hocete.Tek kad rasformiramo to leglo zla,mozemo da predjemo na ostale stvari.Biljana Srbljanovic je imala post o tome,pa mozete svasta procitati tamo.

A,to,da li postoji drzava sa civilnom kontrolom vojske i sluzbi bezbednosti(na pravi nacin)???Naravno da postoji-Skandinavske zemlje.Ima tamo jos mnogo toga lepog...


kontrola...

To može da spada pod nekoliko pomenutih vrednosti :))) počev od one da niko nije iznad zakona, u okviru vladavine prava


2012

je godina kada bi Srbija trebalo da udje u EU.

To ce verovatno oznaciti pocetak kraja Unije kao takve i njen lagani raspad.....

Mi smo strucnjaci za rasklapanje "igracaka"...

Jos k'o mala deca smo to dobro izucili :)


Svi kriterijumi gore

Svi kriterijumi gore pobrojani za ulazak u EU(vladavina prava,nediskriminacija itd)su obične šarene laže.Nisu to nikakvi uslovi za prijem u EU,već najvažniju ulogu igraju geopolitički razlozi i politička podobnost.
U Sloveniji raseljavaju Rome i izbrisali su desetine hijada svojih građana samo zbog porekla.U Estoniji i Letoniji živi 40% Rusa u statusu građana drugog reda čak i nemaju državljanstvo,a o manjinskim pravima da i ne govorimo.
Našu politiku i sada kreira EU,oni određuju sve a članstvom u EU Srbija,C.Gora,Makedonija,BiH biće obične monete za potkusurivanja koje niko neće pitati za bilo šta.
I neće nikada moći takve države da istupe iz EU,jer su već sada toliko zavisne od stranog kapitala iz EU da su u nekom polukolonijalnom statusu,a formalno članstvo neće ništa promeniti.Nama već sada sudbinu kreiraju birokrate iz Brisela,a Koštunica,Tadić i ostali su samo tu da stvaraju neku iluziju,jer kada podvikne neki niži činovnik iz Brisela oni moraju da igraju kako im oni sviraju.
EU je samo jedna šarena laža kojom mašu pred našim političarima,tobože ako pristanemo na nezavisnost Kosova ima da nam svane.
A sve to da ne bi birokrate u EU imale neprijatan osećaj da stvaraju presedan formiranjem jedne nezavisne države od dela teritorije jedne formalno suverene države, i da pribave neku saglasnost jedne države da se njena teritorija smanji.
Briga njih što bi Predsednik ili Premijer Srbije pristankom na nezavisnost Kosova sebe oterali u političku penziju ili što bi radikali došli na vlast,sve je to za njih "prihvatljiv rizik" samo da isteraju svoje.


hmm..

Mi jednostavno nemamo preduslov za ''visi nivo svesti''.
Tehnoloski i materijalno unisteni.
Ko moze da ocekuje visi nivo svesti kod naseg sveta,kad mu se unazad sesnaest godina plata krece u razmeri od 50-200e danas,u proseku.
Svaki i minimalni napredak gradjanina kao pojedinca je uz hiljadu i jednu muku.
Stanovnistvo koje popije dvadest miliona tableta bensedina mesecno,''NI ZA GDE JE NIJE''.
Mi smo ostali u ofsajdu 91.I,sad ni EU, ni dragi bog nemaju soluciju da nas vrate ponovo u igru.
A,i koji cemo da igramo kad ne znamo jos.Mozda I naucimo,ali
trajace to dugo....
I,iskreno nikako ne bih voleo da budemo kandidati za ulazak u EU,sa platom od dvesta e. Pa da prodjemo ko rumuni u Britaniji.
To nije dobro ni za EU,ni za nas kao narod.Spremi se dobro,pa onda putuj.


Demokratija - UGLAVNOM NE

Quote:
Demokratija - Ovo izaziva možda najveće rasprave. Dakle, ako shvatate demokratiju kao vladavinu većine koja se ogleda u slobodnim izborima (a tako je nekako vide međunarodne organizacije), onda je odgovor UGLAVNOM DA. Međutim, ako se doda onaj aspekt poštovanja glasova manjine i mnogi drugi kojima je definicija demokratije danas obogaćena, onda je odgovor drugačiji.

Ne bih se složio s ovom kontatacijom, jer u Srbiji je ukinuto da na izbore mora da izađe 50%+1 od upisanih glasača, da bi izbori bili validni. Da u ovoj zemlji vlada princip vladavine većine Vladu i Skupštinu treba raspustiti jer više od 50% glasača na prošlim izborima nije glasalo... znači žele ANARHIJU :)

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


cenzus

Momak (ili šta god da si), da je po tvom, izbori bi u retko kojoj državi uspevali. Znači ti si ovde za anarhiju, što ti ipak ne ide u prilog s obzirom kakve stavove ovde zastupaš :)))


sta ti

ovo rece?


Draga Angie...

...nadam se da si pismena i da umeš da čitaš. Ne mogu da se setim šta sam govorio dok sam pisao odgovor Queeria-i, ali mogu da pokušam da objasnim šta sam napisao kao odgovor, pa ti želim puno sreće da ti se moždane funkcije uključe za shvatanje istog :)
Kome uopšte može da padne ideja o vraćanju granice od 51% da bi izbori uspeli i kakve to veze ima sa demokratijom? Glasa ko hoće, a računaju se glasovi onih koji su izašli. Meni recimo ne pada na pamet da izlazim na izbore. Da se kandiduje neko normalanpa da razmislim, ali pošto je izbor više nego očajan nemam nameru da trošim vreme. I šta sad, ukoliko ima više od polovine ljudi koji smatraju da ne postoji dovoljno kvalitetna opcija za koju bi mogli da daju glas treba izbore poništiti? Pa opet drugi izborni krug. Pa šta ako i to ne uspe )kao što su brojni evropski i svetski primeri da retko kada 50% glasača uopše izađe). I čemu bi to vodilo? Obesmišljavanju izbora, dakle anarhiji!
Cenzus od 50% je obična glupost. Sama ideja o ograničavanju glasanja se suprotsavlja ideji i smislu demokratije. Upravo zbog toga smatram da je odgovr Queeria-e potpuno nelogičan. Hvala na pažnji :)


....hmmmm,

evo kontakt, kontakt,..kshh, kshhh,...nesto preskace,
al' da probam,...ti ne bi da izadjes-jer kandidati ne valjaju, ali si saglasan da budu izabrani oni (iako losi), za koje nije glasalo ni 50+1% i bilo bi ti ok!
AAAAAAAAAA, toooooooooooo.
(bas logicno i dobro padnuta ideja)


Pa naravno da sam saglasan

Pa naravno da sam saglasan, ne živim samo ja u ovoj državi. Ostali koji ne misle kao ja i koji misle da postoji dovoljno kvalitetna opcija kojoj vredi dati glas će izabrati pobednika. Što, zar ti misliš da bi trebalo da nemamo vlast? Nekako mi je glupo da objašnjavam zašto ta opcija nikako ne bi bila dobra.
Pretpostavaimo (i teorijski i praktično vrlo moguća opcija) da jednostavno glasači ne žele u dovoljnom broju da izađu na izbore i da ostvare tih 50% + 1 glas. Šta onda da radimo? Da ih teramo puškom na birališta? Da ih izgladnimo pa da čekamo da se predomisle i konačno zaokruže svoj listić? Da ih poubijamo i tako povećamo procenat izašlih? Ili da jednostavno nemamo vlast?
Osnovno demokratsko pravo je pravo građanina da NE glasa. Zašto mu to ukinuti? Ne vidim svrhu. Neka pobedi onaj sa najviše glasova i neka se smatra da su svi oni koji nisu izašli glasali za njega (važi samo za predsedničke izbore, pošto je kod parlamentarnih to nešto drugačije, jer ne postoji apsolutni pobednik nego su bitni i procenti), pa neka ne izlaze i dalje ako im to odgovara. Ali neko mora da vlada, zato iako neću glasati poštujem izbor većine koja to bude uradila.

p.s.
Mislim da ste izbore malo pomešali sa usvajanjem Ustava, gde je potpuno smisleno da taj cenzus postoji.


Pa Queeria i postoji

zato da bi se sto vise krugova okretalo, jer od tih okretanja samo Queerijci imaju koristi;)

Kad u ovoj nasoj zemlji jednog dana posle ne znam koliko krugova ne bude izaslo na glasanje ni 30% glasackog tela, a izbori ne budu ponisteni nego se silnom kamuflazom( namestenjem) bude izglasala unapred dogovorena vlada, bojim se da ni anarhija nece biti prava rec za ono sto ce uslediti.
Ali tada ce sve drzave oko nas biti u Evropi, pa ce i Evropa imati jedan ustav koji ce joj dozvoljavati da udje s vojskom u Srbiju i zavede Red koji ovaj narod izgleda ne kapira da mu treba i da red mora da se postuje REDOVNO od svih strana. Mi smo sada u spostvenom zatvoru, ali ako ovako nastavimo da ne slusamo sagovornike i svima redom( svako svakom ) solimo pamet, usput blanko potpisujuci sve sto nam se desava i vlada ne polaze racume narodu niti narod ima predstavu sta Vlada uopste treba da cini...bicemo u Evropskom Zatvoru i umesto sto sad ovi nasi idu u Hag evropski zlocinci ce ici na popravni rad u Srbiju.

No tada ce Queeria biti Gerila sa svojim mestom u Savetu Evrope a mozda ce imati i prednost u nekim politickim stvarima... Kada bi pitali Queeriu da zavede Red u Srbiji, to bi bilo po shvatanjima LGBT organizacija u ovoj zemlji, najbolje resenje.

Mislim da ne bi bilo dovoljno poslanickih mesta pa bi Queeria prosirila Parlament na trodomni...


Demokratija

Kanavaro (ili šta god da si), ako shvatamo demokratiju kao vladavinu većine onda tu većinu treba i poslušati. A većina kaže da nema normalnog kandidata... Nađite ga, klonirajte ga, vratite Tita ili proglasite anarhiju (btw. za mene anarhija nema negativnu konotaciju).

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Kameno doba

Predraže, nema potrebe da bilo šta tražimo, kloniramo ili proglašavamo. Naime, već postoji sistem koji je najmanje loš i koji funkcioniše tako kako funkcioniše. I to na Vašu žalost ne samo kod nas nego u skoro svim demokratskim zemljama. Ali pošto Vam se to ne sviđa, možda bi za Vas idealno rešenje bilo da se vratite tamo gde po svojim stavovima i pripadate... u kameno doba! Verujem da tamo ima sasvim dovoljno anarhije da zadovolji Vaš istančani ukus :))))
Srećno!

p.s.
Uzgred, demokratija jeste vladavina većine, ali one većine koja ŽELI da se izjasni. Ako nekog bilo kakvim sredstvom prinudno terate da glasa, to više nije demokratija.


priroda i drustvo

Mislim da bi se svi gorenavedeni principi mogli podvesti pod tri od pomenutih kategorija, manje-vise. Tolerancija, sloboda i pravda. Iz tolerancije proictice i nediskriminacija itd.. Slazem se i sa Vasim ocenama, mada je perspektiva razlicita (tacnije, ne bavim se Vasim poslom, a on Vas cini bolje informisanim).

Jedino sto bih dodala ovoj listi jeste pitanje zastite zivotne sredine. Ne smatram ga nimalo nebitnim. Zemlje clanice EU (kao i ostatak razvijenih zemalja u svetu) ovom problemu posvecuju mnogo paznje (i investiraju u postupno ublazavanje istog). Nebriga o prirodnim resursima, zagadjenju (vazduha, vode), reciklazi itd. je u ovom drustvu uzasavajuca. Politicari eko-teme ignorisu, smatrajuci da one nisu od drustvenog znacaja (jesu i tek ce biti), a kada ih i dotaknu, sve se svede na isprazne price o "neverovatnim" prirodnim bogatstvima Srbije. Sve i da ih ima toliko koliko oni pricaju da ih ima (u onom maniru u kom obicno "loze" manje upucene ili na-sve-srpsko-ponosne patriote)... pitanje zastite istih se nikada ni ne pomene. Znatan deo gradjanstva ih u tom nemaru i nekulturi dosledno prati.
Od toga je jos gora samo cinjenica da se ekoloski aktivizam u Srbiji svodi na tek poneku ekolosku organizaciju, a one, nazalost, imaju mizeran uticaj i broj aktivista.
Na kraju, i clanice EU i dalje prevaspitavaju svoje gradjanstvo i rade na unapredjenju ekoloske svesti, i to je proces koji ce jos potrajati. Ovde to pitanje nije ni otvoreno. Izgleda da ce proci jos mnogo vremena dok taj proces ovde uopste zapocne - kada steta bude daleko veca, dakle i vise sredstava potrebno. I s obzirom na stepen evolucije srpskog drustva, taj ce proces trajati unedogled.

Sorry ako je off topic - nisam mogla da ne pomenem ovo. =(


Smatram da sve ove uslove

Smatram da sve ove uslove treba da ispunimo zbog svega, zbog kvaliteta zivota nas, gradjana ove zemlje, a ulazak u EU mogao bi biti logicna posledica, ali nije ni neophodan, ako mi sve ovo ispunimo.
Medjutim, pitam se da li neko stvarno veruje da je Bugarska ispunila ove uslove, Madjarska, Rumunija, da li one zaista islunjavaju ove kriterijume, pitam se da li je ispunjavaju Slovacka i Slovenija koje tretiraju Rome kao nizi oblik zivota, kao biljnu vrstu, kojoj ne treba ni kuca ni ognjiste?
Da li se stvarno radi o standardima, a ne o politickim manipulacijama i igricama?


Paralele

Sloboda - LGBT populacija nije slobodna ni u Evropi. Naprotiv ozbiljno je diskriminisana u poslovnom odnosu: imaju manje plate i sporije napreduju sem ako nisu deo lobija. Prekomerna upotreba polozaja i sile je jednaka kao i ovde pritom odnos prema 'manje' evropskim narodima je proporcionalno losiji sto 'manje' vrednom narodu pripadate.

Vladavina prava - Najlosije vodjen postupak u Srbiji je ispravniji od vecine procesa u Hagu. Pogledajte samo paralelu Seselj-Haradinaj (ogradjujem se od lika i dela G. Seselja koji mi je krajnje antipatican) i sve ostale price padaju u vodu.

Tolerancija - primer geta muslimana u Engleskoj i Nemackoj? O tome ste zapravo zeleli da nam pisete?

Pravda -
Da li žrtve rata, otmica, nestanaka, atentata, torture i diskriminacije imaju priliku da na Zapadu vide pravdu svojim očima? Recimo u ratovima na ovim prostorima potom rat u Iraku gde ginu oni koji nisu Iracani? Meni se cini da je i ovde odgovor NE.

Solidarnost - Tu bi mogla da se pise prica o kartonskim gradovima, beskucnicima Pariza ili Londona zasto ne i Budimpeste koja svoje gradove unutar grada vec pravi.

Nediskriminacija - Aha pominjali ste raseljene Rome iz Slovenije?

Nemojte nam prodavati rog za svecu. Svega toga negde vise, negde manje ima i u Evropi. Ili prosto recite da je razlog novac jer za veliku vecinu ovog naroda on jeste primarni cilj sakriven iza parole "ulazak u Evropu". I stoga, po mom misljenju, ono sto je potrebno je da radimo i naucimo da taj novac pravimo OVDE pa ce nam ta Evropa doci sama.


Solidarnost

Gorane,

Govorite o solidarnosti prema drugim drzavama, da li biste objasnili sta po tim podrazumevate?

Takodje, primer koji ste nazvali simpaticnim je problematican, posto Kosovo jos uvek nije susedna drzava. A kako je Srbima tamo jednostrano uskracena ta ista struja, onda je usledio i ovakav odgovor Srbije- pretpostavljam. Naravno, dobro dodje i koji jeftin poen u predizbornoj kampanji, u to nema sumnje.

Ja pod solidarnoscu podrazumevam nesto sasvim drugo, sto nedostaje nasem drustvu, a to je solidarnost prema slabijima, ugrozenima na bilo koji nacin... Na primer, kad cujete da pijani muz u stanu do vas tuce zenu, pozovete policiju, a ne da se pravite kao da vas se to ne tice. Ili slicno. Ali to je samo jedna od vrednosti koju nase drustvo nema.


Pa Kosovo je u CEFTA

....a Koštunica nikako da nam objasni kako, kad on nudi ono čuveno rešenje "manje od trudnoće više od nevinosti".
U Bukureštu je bio Agim Čeku, a potpis za Kosovo dao Riker, bez obzira na preambulu.


DK

Cinjenica da je Riker dao potpis govori da Kosovo nije drzava, ali to uopste nije tema mog komentara. Tema je 'sta je solidarnost', pre svega sta autor bloga podrazumeva pod solidarnoscu prema susednim drzavama, posto mi je taj koncept nejasan, naoricito posto autor insistira na tome da je mislio na solidarnost, a ne saradnju sa tim drzavama.


Glasanjem svakog pojedinca do EU

Lepo analizirano i opisano,prizemljeno,ljudski napisano sa porukom da se brze i sigurnije dolazi do EU jedino uvodjenjem demokratije u pravom smislu, jedino stalnim u upornim glasanjem i to pogotvo onih koji to do sada nisu,kao osnovom uspostavljanja vrednosti koje trazi i daje EU,a koje svi prizeljkujemo.Pri tome sve to predstavlja proces i sto se pre prihvatimo ucenja i pripremanja za nacin zivota koji nas ocekuje ,pre cemo NE pretvoriti u DA,uz postovanje svih nasih specificnosti.Najveci zadatak je da dopremo do svesti i prihvatimo da nas mladi vode tamo,uz pomoc starijih i da svi sve to treba da radimo za sebe pa odatle i da podjemo u EU,menjajuci sebe.Jovan


Često se razočaram

Često se razočaram kada vidim da veći deo ljudi koji ostave komentare robuje raznim teorijama zavere. Ne moraju to biti one najpoznatije i najčešće, ali ima tu dosta LIGHT verzija, kada on/ona pokušavaju da nam otkriju neku veliku istinu (u ovom slučaju o EU) i nešto što nismo znali (ovog puta je to činjenica da EU uopšte nema vrednosti ili im one nisu značajne).

Meni je sve to zbilja tužno jer i dalje mislim da ovde dolaze ljudi koji su inteligentniji i obrazovaniji i koji bi trebalo da mi daju nadu. Međutim, jedino što pomislim je da oni koji nemaju pristup kompjuterima i koji se informišu preko Kurira, Press-a, Svet-a itd moraju da imaju mnogo uvrnutije razmišljanje o tzv "geostrateškim razlozima" i sličnim glupostima.

Nemam ništa protiv euroskeptika, to je zaista potpuno legitimno ako se bazira na činjenicama. Na mojoj klasi ih ima nekoliko, znam jako puno ljudi sa kojima se može argumentovano razgovarati na ovu temu. Ali niko od njih nikada nije pljunuo na ono što se zove "vrednosti EU" niti sam čuo kako "toga u EU nema".

Za kraj, ne volim kada ja lično ili neko drugi površno čita napisano. Dakle, ne idealizujem EU, niti kažem da se "tamo gore" vrednosti poštuju 100%.Pa ipak, ako ti je neko pravo povređeno, možeš očekivati da će sistem da funkcioniše, javno mnenje da reaguje i da će se nešto desiti.


Разлози које

Разлози које наводите су, напротив, разлози зашто Србија треба да уђе у ЕУ. Сад.

ЕУ ипак није циљ, већ средство; средство за пут до најбоље могуће Србије. Бар ја то тако видим. Мени чланство у ЕУ ништа не значи само по себи.

Али ако могу Румуни и Бугари -- може и Србија.


ko tamo živi

U Rumuniji i Bugarskoj ne žive samo Rumuni i Bugari


Румуни и Бугари

Румуни и Бугари као национална одредница, не етничка. Националност/држављанство и етничка припадност нису исто. Толико би требало да знате.


hmmm

Znam zato i kažem. U Rumuniji valjda žive Romi, Mađari itd. Valjda su i oni ušli. Ako tvrdite da ste mislili na državljanstvo onda mi odgovorite

1. kako zovete etničku VEĆINU u Bugarskoj i Rumuniji
2. kako zovete sve državljane te zemlje.

Mislim da je korektno za etničku etničku većinu koristiti tu odrednicu, a za druge reći da su građani Rumunije ili Bugarske


У реду, сада већ

У реду, сада већ залазимо у семантику. Када нпр. играју Румунија-Бугарска, већина људи ће рећи "играју Румуни и Бугари", без обзира што у оба тима вероватно има играча који нису (етнички) Румуни и Бугари. To није сасвим исправно али је конвенција.

У том контексту сам и ја размишљао када сам написао "Ако могу Румуни и Бугари..." у мом првом одговору.

Очигледно је да постоје проблеми када се говори о нацијама-државама или националним државама (nation-states, јел'). Ненационалне државе (Аустралија, Канада, САД...) националност схватају потпуно другачије од нас. Нпр. ако имам Француски пасош, ја сам "(a) French national" а неретко и "French" -- иако очигледно нисам, етнички.

Погледајмо и Србију: док су за нас Србијанци они који живе у Шумадији и централној Србији, за Хрвате, рецимо, сам и ја Србијанац -- иако сам из Баната. Ми никада нећемо рећи за војвођанског Мађара да је Србијанац (иако би то ипак било прихватљиво). Код нас постоји диференцијација (реално, Србин није нужно Србијанац; Србијанац није нужно Србин) иако је ми никад не узимамо у обзир. Не говорим румунски/бугарски па не знам да ли и код њих постоји нешто слично. У енглеском, нпр., такође постоји разлика између Serb (eтн. припадост) и Serbian (националност - држављанство).

Да одговорим на Ваше питање (коначно): нац. већине у двема поменутим државама зовем Румунима и Бугарима. Мањине у тим државама сматрам држављанима тих земаља. Дакле, не доживљавам их као Бугаре и Румуне ако то нису.

Поздрав


Udjes, izadjes i gotovo!!

Neko je pomenuo da se lepo moze uci u EU pa ako nam ne ide slobodno mozemo da izadjemo11 :)) He, he, da je to tako lako svaka buduca clanica bi trebala da ima simulation test, pa da vidi dal moze ili ne moze. ALi probe nema.
Nije tako lako uci u EU, to svi znamo. Mnogo vise stvari treba da se ispuni od onog nabrojanog, a sto je najgore, sve ono sto je napisano u Beloj Knjizi, napisano je za mazanje ociju. Mnogo su bitniji uslovi koje niko javno nece da iznese vec ih vija u svilen papir ili valja u med. Politika je cudo, jer nam uporno govore da je najbitniji preduslova za ulazak u EU izrucenje Mladica!! Pazi bogati!! Tipicno mazanje ociju.
Zar ne treba zivotni standard dici na zavidan nivo, sto pribliznije standardu ostalih zemalja clanica EU, zar ne treba prvo stabilizovati bilo koje potencijalne i postojece izvore kriznih situacija, unaprediti pravosudni sistem, izvrsiti standardizaciju i mnoooooogo toooooga jooos!!!
Jedno mi samo nije jasno, UKOLIKO JE U BUGARSKOJ PROSECNA PLATA , JOS UVEK TAKO NISKA, PA STA CE ONI U EU! Ne znam, ali imace mnogo problema sa odlivom radne snage. Kada se granice formalno izbrisu i kada se liberalizuje trgovina, prvo- bugari ce ostati bez radne snage jer ce svi otrcati tamo gde je plata veca, drugo- pola postojecih firmi ce prestati sa radom zbog nedostatka radne snage :), a ostala polovina zbog nedovojne konkurentnosti. Pa sta sledi dalje, sve te propale firme ce pokupovati neke strane firme za sitne pare , poceti da osvajaju bugarsko trziste , naravno zivotni standard a i plate ce se povecati kroz desetak godina posle mukotrpnih promena-tranzicije. Eto, to je neminovnost, ukoliko niste pre ulaska ekonomski jaki, a zivotni standard je na visokom nivou:))


eh

teorija zavere... opet...


Simulation test

Svaka potencijalna članica i ima "simulation test". Pa ako položi test - a onda lepo može da uđe u EU. Čudi me da niko nije izašao iz EU? Pre će biti da im odgovara tamo, nego da je to neka tamnica naroda, pa im više ne daju da se "osamostale". A ekonomija nije No. 1 branik za ulazak u EU - svi su već tamo, pogledajte mapu, mi smo 1/47-ina populacije Evrope, ako budu imali problema zbog naše integracije trajaće par godina, jer smo sitni, lako će se podići standard. Problem je naša - politička stabilnost - pravna država - namera. I opet - Bugarska je odličan primer - manji standard, a idu u EU, zato što su položili simulation test, imaju kvalitete koje mi nemamo. A živi bili pa videli - za 5 - 10 godina će u Bugarskoj standard biti na zavidnom nivou. Nije 456.000.000 stanovnika Evrope baš toliko blesavo.
Da ne govorim da će po Vašem scenariju Bugarsku da dovedu do prosjačkog štapa (kao što se svima u Evropi dogodilo), jer npr. Danskoj straaaaaašno odgovara da zarade na Bugarskoj, pa onda kada ovi toliko osiromaše da nemogu da se prehrane, onda će Bugari da nagrnu u Dansku (može im se, oni su u EU, a kada jednom uđeš u EU - nema nazad, hehe), da zarade kintu, da uzmu Danerima 'lebac iz usta. A to Dancima baš odgovara. Kako da ne! Zavera iznad svega!


Bravo...

Jedan od normalnih i cinjenicnih komentara, ali sta vredi kada ovom sto si napisao niko nece poverovati - narodu je to sto si napisao "previse jednostavno", oni vole neke teorije gde se otkrivaju zavere nekih mocnih zemalja & ljudi, a ako su Srbeki pritom zrtve ... pa to je onda divota...


Selektivne zavere

Ako je to tako, što ne daju mašti na volju, pa smisle i neke "realnije" i mnogo verovatnije teorije zavere. A to je da nekome u ovoj zemlji nikako ne odgovara da uđemo u EU, ili preciznije, nije stvar o ulasku - neulasku bilo gde, nego o kočenju da se napravi normalna država. A to je zato što je ovo "privatna država", država malog broja "faraona", koji u takvoj, sređenoj i pravnoj državi nikada ne bi bili toliko moćni i bogati koliko su u Slobinom despotizmu bili (a ne daju se, preživeli su lustraciju, pa čak sada idu i dalje).
Imate dovoljno argumenata - vidite gde žive, šta voze, kako su se iživljavali, a neki se i dalje iživljavaju. Kako ono beše - Marko zaradi pare - na flašama? Kako ono beše Arkan zaradi pare? Na poslastičarnici? Zamislite da su otvorili neku industriju, bilo čega, recimo industriju papira, pa koje bi tek to bogatstvo bilo? Da kupe Ameriku?
Žao mi je, ali ne smišlja narod zavere, smišljaju ih likovi kojima ne odgovara da većina dobro živi, jer bi oni u takvoj situaciji ostali kratki za moć i bogatstvo (možda bi neko i u 'apsani završio?), a zatim svoje teorije "kontra" zavere lansiraju i plasiraju među običan svet, koji slepo, ali selektivno, veruje u iste. A zavera postoji, kod onih koji smišljaju "kontra" zavere.

Legenda: "kontra" zavere su zavere u kojima CIA i Amerika želi zlo meni, Vodzu Modzu, gde EU želi da mi otme silne pare koje posedujem (ipak sam prošle nedelje pazario 3 para čarapana, otkuda mi pare, a?, ima se, može se?), gde ako se dokaže da je neki optuženik u Hagu zaista ratni zločinac, onda je meni (?) Srbinu, napravljena nepravda, jer siroti zločinci trebaju da budu na slobodi, itd., itd., itd...
P.S. U zaveri tih "naših" ljudi, Srbi i jesu žrtve... Eto razmišljancije...


Evo mojih odgovora:

Поштовани Горане, ако сам добро разумео, Ви мислите да ли испуњавамо САДА услове за улазак у ЕУ? у том случају, ево мојих одговора:

Poštovanje ljudskog dostojanstva: NE!
У Србији је то НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ! Значи, све лоше потиче од непоштовања људског достојанства! Осврнимо се око себе... међусобно вређање, оговарање и батињање - на сваком су кораку: комшија комшију, министар новинара, "навијач" навијача, полоцајац навијача, возач возача на раскрсници, путник контролора карата у БУС-у (и обрнуто)... примера је свуда! МИ СМО НЕВАСПИТАН НАРОД!

Sloboda: УГЛАВНОМ ДА! (ако не рачунамо Србе и Роме на Космету)

Demokratija: ДА!
Мислим да је прошло време (великих) крађа гласова и да сада заиста влада већина! Мада, видели смо да је и СПС још увек битна странка и поред мањине коју "ужива" у Србији.

Vladavina prava: НЕ! НЕ! и НЕ!
Овде владају закони јачег и корупција!

Poštovanje ljudskih i manjinskih prava: Углавном ДА!
Наравно, то је релативно, јер нашем човеку никад довољно поштовања, али мислим да је увреда због Ислама или неке друге припадности све мање! Ингеренцију над Косметом ионако нема више Србија, тако да Албанце (и поред њиховог броја) не можемо више рачунати у мањину. И малом детету је већ јасно да ће та област бити одузета Србији пре уласка у ЕУ! Што се Прешевске котлине тиче, места насењена Албанцима су толико хомогена да дођемо на исто! А, што се штампе, радија и ТВ-а тиче - ту је јасно. Пазимо се и нема увреда!

Pluralizam: ДА!

Tolerancija: НЕ!
Ми смо НАЈНЕТОЛЕРАНТНИЈИ народ у Европи! Уз "браћу" Бугаре, Хрвате и Албанце!

Pravda: У Србији???? хехе... смешно.

Solidarnost: Углавном ДА!
А, Ваш коментар (уз дужно поштовање) ми говори да сте врло мало путовали (или живели) у ЕУ. Дођите некада у Француску или Немачку и обратите пажњу на инвалиде, труднице и старије особе у метроу или јавном превозу! Њима се устаје још само на Балкану!!! Наравно, постоје изузеци, али у просеку - на Западу се људи возе трамвајем у стилу: платио сам карту и ЈА ЋУ ДА СЕДИМ! А...устаће (ваљда) неко други! А, тек што воле да подижу ноге на седиште поред вашег!!! Не, тамо их савршено не интересује да ли то вама смета. Или, нед'o Бог да изгубите кључ од улазних врата зграде. Боље, потражите хотел или неког пријатеља код кога ћете преноћити јер врло је вероватно да вам нико неће откњучати врата и поред тога што лупате дуже од пола сата. Мада, неко ће највероватније позвати полицију - тако да можда и имате среће! Јесте да смо склони да "гурамо нос у туђе ствари" али боље и тако...

Nediskriminacija: НЕ!
Ако имамо Рома и Србина истог нивоа образовања и сличних способности - посао ће пре добити - Србин! (У фирми коју држи Ром - биће обрнуто!) У државним предузећима (а, често и у приватним) посао сараднице ће припасти пре лепој него способној жени и сл...
Узгред...Владичин Хан је далеко од "дивног градића"...али, ствар укуса... Мени се више свиђају другачија села!

Jednakost polova: Па рекох већ! Углавном НЕ!
ПОЗДРАВ


hmmm

pa tvoji komentari su samo ugao gledanja na neke stvari...

Jedino sto se ne bih slozio sa onim kako je u drugim zemljama. Putujem i previse i mogu da vidim kako je to u Evropi. Naravno da nije idealno, naravno da ima svega i svacega, ali mi se cini da se ljudi iz Srbije tokom 4-5 dana boravka negde nepogresivo fokusiraju na LOSE detalje koje vide tamo negde. Valjda im je posle lakse kada se vrate u Srbiju. Takodje, vecina onih koji zive preko, stalno prenose te ruzne detalje. A kad ih pitas, zasto se onda ne vrate u Srbiju, onda se svi ucute...


Evropa sad

Pozdrav za Gorana od skolskog druga iz Cacanske Gimnazije...

E sad, malo o Evropi,

Ja eto silom prilika ima mogucnoct da malo proputujem po Evropi, pa malo po Africi, pa Americi, ... Sto vise vremena protekne da se ne mrdnem nigde iz Beograda, pre nego sto i odem negde (na par dana), to je sok veci prilikom kontakta sa Evropom. Isto tako i to odusevljenje brzo splasne, ne zato sto pocinjem da vidim neke lose stvari tamo, vec jednostavno meni pocinje da biva lose tame jer im uzasno zavisim. Sad, ne zavidim im ja toliko na prepunim robnim kucama, na tacnim vozovima, na cistim ulicama, itd. vec pre svega sto se na vecini ljudi tamo vidi da su srecni, odnosno srecniji od nas.
Sad kakve to ima veze sa temom tvog bloga? Pa sto se vise priblizavamo normama koje si gore naveo, to cemo se u celini vise pribliziti nacinu zivota kojim se zivi u Evropi. Pluralizam, tolerancija, pravda, nediskriminacija... Na zalost, svakom dana se srecem sa necim sto mi je potpuno neprihvatljivo i sto je u suprotnosti sa normama koje treba da usvojimo. Mnogo je primera koji na zalost nisu izuzetak vec su pravilo. Mislim da je jedini nacin da se protiv toga borimo, da se svuda i u svakoj situaciji i na svaki raspolozivi nacin borimo za postovanje tih normi. Na zalost, ono za sta se Evropa borila vekovima ne moze se koda nas desiti za par godina. Odnos vlasti prema ovim normama je ipak ono gde se na zalost Srbija razlikuje od zemalja kandidata. Znaci desavaju se i desavace se situacije u kojima ce svakom od nas biti ugrozena prava, ali ce odnos vlasti prema tom problemu biti ono sto ce uciniti da se takvo nesto ne ponovi. Znaci, Srbije jeste veoma zaostala u pogledu postovanja demokratskih normi, ali se jednom mora napraviti rez, odnosno treba bar formalno usvojiti nacela demokratije kao postulat. I treba svakog politicara koji prekrsi osnovne norme ponasanja (cime podstice druge) priterati uz stub srama. Primer je eto nas kapitalni ministar koji se toliko puta poneo kao siledzija i sto u sustini niko nije sankcionisao, pametni su se iscudjavali kako se takvo nesto i desilo, neobrazovani su bili odusevljeni... U sustini, u Srbiji je toliko mnogo kompromisa i sleganja prasine oko stvari za koje takvo nesto ne sme da se desi.
Znaci, mislim da su i ljudi i institucije u Srbiji vrlo lenje i da smo mi u sustini vrlo lenji, i preplaseni, i da smo "misevi" kako rece sada vec cuveni frizer (vidi Kurir). U ove lazne kompromise i lenjost smatram i jedan vrlo prisutan stav da neko "nije clan nijedne partije", ili "da nece da glasa ni za koga jer su svi isti", ili sl. Ti isti posle po ceo dan pricaju kako ih zezaju u opstini, kako ih gazda tera da rade po ceo dan, itd. Drugim recima, svako od nas treba nesto da uradi, mislim da je najmanje sto moze da uradi da izadje da glasa, ako ne zna za koga jer misli da svi lazu, neka izabere nekog koji najubedljivije laze, ako su svi isti, neka izabere najlepseg, ako ne razume sta svi pricaju neka glasa za onog koji najmanje prica, ili onog koji zna sve padeze, ili onog za koga mu se ucini da bi s njim popio pice itd. Sustina svakog uspeha je kontinuitet, i zelja da se u svakom trenutku napravi pomak, makar on bio najmanji moguci. Sto se Evrope tice, mislim da je cela sustina puta u Evropu sam taj put a ne sam cin ulaska. Inace svi protivnici EU treba da budu upoznati sa sumama novca koje EU daje zemljama koje su upravo usle u EU kako bi se ove u sto kracem roku dovele na nivo slican proseku stare EU. Dovoljno je samo reci da je za sve ove zemlje (novih 12) najveci problem naci nacin kako da se taj novac potrosi! ...


Čačak...

Eh, koga ja sve neću sresti ovde :)))) Valjda je još nekih normalnih ljudi izašlo iz te Gimnazije, a ne samo onih ideologa Obraza...

Anyway, moja poenta jeste ista kao tvoja, naročito deo o tome što najviše kukaju oni koji neće da glasaju i o tome da je poenta put u Evropu, a ne sam čin ulaska.

Nažalost, političari su uspeli da prodaju ljudima šarenu lažu u obliku fraze "evroatlanske integracije" "ulazak u EU" "približavanje EU" itd a da više od 95% ne zna šta ustvari to znači, koje su evropske vrednosti itd. Samo čekam da podrška padne kada se budu usvajali neki ekonomski standardi itd. Biće to veoma tužno...


Nisam za ulazak Srbije u

Nisam za ulazak Srbije u EU.Ne svidja mi se kod EU sto ima previse propisa uskoro ce morati da placaju porez i na vazduh ako im i ne stave zabranu npr.Za sve clanice EU disati od 10-15 posle toga snalaziti se po propisanom zakonu clan taj i taj a dok covek prelista zakonik ima da ga napusti dusa.Bila sam u raznim zemljama ali nigde nema takve slobode kao sto je ovde.Bojim se da cemo da izgubimo ono svetsko a nase u nama.Iskreno se nadam da ce EU da se raspadne pre nego sto joj se Srbija pridruzi.I da ce po stoti put Srbi ispasti najpametniji narod pored one dve zemlje koje su odbile clanstvo EU kad im je to bilo ponudjeno.Bravo za njih.


postavljam kontra pitanje "

postavljam kontra pitanje " ZASTO BI SRBIJA UOPSTE TREBALA BITI U EU ? " Srbija je mozda izlizano zvuci geografski u Evropi ali pitam vas sta bi dobila a sta izgubila ako bi usla u EU?Novi svetski poredak koji rastura sve pred sobom je velika pretnja Srbiji iz mnogo razloga.
1.ljudsko dostojanstvo
Srbin je pravoslavac a znamo sta pravoslavlje propagira i koliko postoji (2000 godina) Pitam se da li ijedna clanica EU ima to sto ima Srbija po pitanju postovanja ljudskog dostojanstva koje poistovecujem sa verom.Mislim da nema
2.sloboda
relativan pojam.Zavisi kako se gleda ali sto se tice opredeljenja Srbija sada ima slobodu ali na zalost u jednom delu kontrolisanu od strane tajkuna i bogatasa.Versku slobodu ima ali postoje politicari koji bi tu malo da se umesaju ali u sustini ta vrsta slobode postoji
3.demokratija
ona u prevodu znaci vladavina naroda ali sam misljenja da prava demokratija ne postoji ne u Srbiji nego nigde u svetu jer sve kontrolisu pojedinci koji su enormno bogati
4.vladavina prava
to ne postoji ni kod nas a jos manje u EU i svetu.Setimo se koliko su prava manjina ugrozena bas u zemljama clanica EU
5.ljudska i manjinska prava
manjine su u Srbiji sa vecim pravima nego u EU to zasigurno znam jer poznajem gomilu ljudi koji zive po zemljama EU i znam kako im je
6.tolerancija
tolerancija je u Srbiji tabu tema jos uvek ali ima pomaka.Ne verujem da su u EU bas toliko tolerantni uostalom vidite i sami koliko nas ucenjuju zbog prijema
7.pravda
definicija pravde u Srbiji i u EU nije ista.Ono sto je za njih pravda za nas je smesno i obratno.Moglo bi se reci da je tu pata karta
8.solidarnost
Ako u Srbiji ne postoji solidarnost onda zaista neznam gde postoji.Pa ljudi su u Srbiji toliko puta dokazali solidarnost da je izlisno govoriti na tu temu.EU misli da je solidarnost kada nekoj zemlji uvede sankcije da bi joj posle slala pomoc u hrani sa istekom rokova,pokvarenim lekovima...

Ovo su moji neki odgovori na ono sto ste napisali pa se zaista pitam sta dobijamo a sta gubimo ulaskom u EU?Moje licno misljenje je da ne treba ulaziti po svaku cenu jer se mnogo toga stavlja na kocku