Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Fraud suspected - vasa kartica je koriscena u Jugoslaviji !

Moj boravak u Beogradu za vreme ‘njihovog Bozica’ je priordno bio ispunjen zapazanjima sta se sve promenilo. Ne moze se bas mnogo toga promeniti od avgusta, kad sam poslednji put bila, ali su mi tri stvari zapale za oko. Prva je kolicina novih zgrada, pogotvu poslovnih. Zatim broj otvorenih hipermarketa, pracen velikim brojem ljudi koji kupuju u njima. Deluje da se ima sta potrosilti, a po izboru robe zakljucujem i da ima na sta. Poslednje zapazanje je da se na svakom cosku otvorila ekspozitura neke banke.

Sa bankama se mnogo ne volim. Imamo razlicite potrebe. Ja da ne platim sta nisam potrosila i da ne potrosim sta nemam, a one da sto vise potrosim, da se zaduzim i na kraju sve to njima debelo otplatim. Oduvek se trudim da komuiniciramo sto manje, a ovde u Londonu sam navukla ozbiljnu traumu. Otvoriti racun u UK je posle 11. Septembra postalo veoma tesko. Vrse se visestruke provere identiteta,  porekla novca,  kompanije u kome je klijent zaposlen, legitimnost boravka u Kraljevstvu, .... Uglavnom se svede na dosta maltretiranja i natezanja dok se racun ne otvori. Nakon toga slede nedelje agonije slanja kartica, pinova, sigornosnih sifri, potvrda, izvoda, cekovnih knjizica. I nikada ne stigne sve sto treba, pa uslede sati telefonskih razgovora sa masinama: 

- Dobar dan, dobili ste call centar, molim unesite broj vaseg racuna

- Zatim unesite i vas desetocifreni licni bankovni broj

- A onda i vas sestocifreni Internet bankovni broj

- A sada jasno izgovorite u slusalicu mesto vaseg rodjenja

- Molim i da ukucate datum rodjenja

- Spelujte ime vaseg kucnog ljubimca

- Zao nam je, niste prosli security test. Molim sacekajte dok se ne javi operater

.....

.....

- Dobar dan, dobili ste operatera, molim unesite broj vaseg racuna

- A sada vas molim da unesete i vas desetocifreni licni bankovni broj

- !!! Ali ja zovem da prijavim da mi niste poslali desetocifreni personal banking number !!!!

- Dobro, prebacicu vas na odgovarajuce odeljenje, molim sacekajte

.....

.....

- Dobar dan, dobili ste odeljenje za zastitu racuna, molim unesite broj vaseg racuna

.....

..... 

Juce sam se vratila kuci. Zaticem tri poruke na telefonskoj sekretarici. Sve tri su iz moje banke. Razlictiti glasovi, ali sadrzaj gotovo isti ’Ovde vasa banka, molimo javite nam se sto pre na taj i taj broj. Hitno je.’  Prvo sam pomislila da nema sile da me navuku da opet provedem sate diktirajuci brojeve, spelujuci mesto rodjenja i nabrajajuci imena svih hrcaka koji su umrli od hladnoce svaki put kad bi ih mama zbog smrada izbacila na terasu. Hitan poziv iz banke je ipak manje vazan od hitnog poziva iz bolnice, zar ne?  

Nakon pranja kose, citanja mailova i duple turske, ipak odlucih da okrenem broj koji su ostavili. Posle prvog zvona javi se ziva zena s cistim naglaskom ”Good afternoon, this is HSBC fraud iznvestiagation department, how can I help you?”

- Ehmm...ovaj...cekajte.., ostavili ste mi poruku da se hitno javim.  Kakava pronevera?  

- Da li ste vi Gospodja Vujnovic.

- Jesam, kako znate?

- Pa vidim broj sa kojeg me zovete. To je vas kucni broj, zar ne?

Cekam nekih 10 secundi dok cujem kako kucka po tastaturi. Postaje mi neprijatno. Kakva to pronevera i to bas sa mojim parama.  „Primetili smo sumljivo koriscenje vase kartice, pa zelimo to sa vama da proverimo.”  Oblio me znoj i vez zamisljam kako neki maloletni haker trosi moju tesko zaradjenu platu na sladoled i hamburgere. Pocinje da mi se vrti u glavi. Glas se ponov cuje i zena kaze: "Sumljivo ponasalje je u tome sto je vasa kartica koriscena u Jugoslaviji". "Mislite u Srbiji?" "Verovatno.  Da li ste vi potrosili 70 000 ehm, hmm... sedamdeset hiljada ovaj, .... njihovih para u jednoj transakciji?”. "Da. Jesam", pravdam se, "to smo platili poklone za novu godinu". "U redu, znaci to ste bili vi tamo. A da li ste sada vratili kuci?". "Jesam". "E pa onda je sve u redu, odblokiracemo karticu. Znate, u cilju bezbednosti vaseg novca, proveravamo sumljive transakcije. Hvala sto ste zvali"

Meni pao kamen sa srca. Zahvalim se ljubazno, pozelim joj srecnu novu godinu i spustih slusalicu. Gledam u moju karticu i razmisljam po kakvim se samo mestima ona provlacila i nikome nije bila sumljiva. Ni kad mi je pre par meseci iz masine u Bogoti povukla Kolumbijske pezose, ni kad sam platila hotelske racun u Lagosu u julu, pa ni u Islamabad-u u avgustu. 

Kad god roditeljima kazem gde putuejm oni se zabrinu i uvek pitaju da li bas moram da idem u tako rizicne zemlje. Treba da se cuvam da me ne pokradu, da mi ne podvale, ne naude, nesto ne spakuju u prtljag. Da ne naletim na neke kriminalce ili teroriste. A za ovdasnje bankare, skupo placene profesionalce za procenu rizicnih transakcija moja Srbija ispade najsumljivija.


kakvo iskustvo, a? pa ko jos

kakvo iskustvo, a?
pa ko jos ide u srbiju?! samo gastosi da obidju familiju...

ja nisam imala problem te vrste iako sam koristila vizu DB.ke...ili nemci su mozda malo manje nepoverljivi...malo vise naivni...? ko ce ga znati. ali meni se prevara desila kod nas ovde pre 2 dana, za 3 nedelje boravka u 'domovini', prevara ko vrata. 9 meseci nista, nema prevara u EU, sve normalno i ok i onda dodjes kuci i zeznu te, sitno ali te zeznu, sitno ali neoprostivo. sitno bas onoliko koliko vrede. neka takvi i ostanu i nek ih proveravaju, nek proveravaju strane vize i masterkartice i dalje. valjda Im tako treba. Im, jer necu vise Nam.
ako IM! pa me sad pljujte koliko hocete...


hsbc

ja mislim da je to dosta i do same banke.

ja trenutno imam dva racuna sa HSBC-om i nisam previse zadovoljan. u poslednjih 5-6 godina sam promenio nekoliko banaka i kako je Olivera pomenula, postalo je toliko tesko otvoriti racun da ne mogu vise da se maltretiram.

u poslednje vreme, HSBC pokusava da automatizuje sve sto rade i generalno im je customer service katastrofalan.


Ne samo Jugoslavija i ne samo kartice

... sa nama u grupi (cak ispred nas) su Brazil, Bugarska (Bon Voyage u EU) i Ukraina. Dalje, Godaddy.com ne prima uplate sa srpskih IP adresa, kartice ne rade online ako je merchant promenio naziv zemlje u Serbia (VISA jos uvek vodi pod Serbia and Montenegro), slanje paketa iz UK u Madjarsku je 25 funti a u Srbiju 75 (istina isto je i za Grcku), ako Amazonu ne platis expediting service verovatno paket nece stici, PayPal hoce da uvede Srbiju u svoj sistem ali nase banke nisu kompatabilne (101 zemlja trenutno u sistemu), imacemo Velikog Brata u licnoj karti, niko ne zna kad cemo moci da prodajemo preko interneta a da za to koristimo nase banke.... ma vazno da smo mi zivi i zdravi!


ja sam platio sasvim

ja sam platio sasvim normalno na godaddy.com
kartica izdata ovde, placanje sa ovdasnje IP adrese


Kad?

I ja sam do pre 2 nedelje... a onda cvrc. Morao da im saljem emailom koje domene da mi produzuju a zvanicno objasnjenje:
"
Discussion Notes
Support Staff Response
Dear Dejan,

Thank you for taking time to contact Online Support. I apologize for any inconvenience regarding this matter, however you are currently unable to make any purchases from a Serbia IP address. If you would like us to make the charge for you, you are able to log into your account and add the items to the shopping cart. Once the items are added to the shopping cart, you can respond with the last four digits of the payment method you would like to use to make the purchase. We will be able to make the purchase on your behalf and add the items to you account.

Please let us know if we can assist you in any other way.

Regards,
Brian P.
Online Support Technician
"
Proveri ti to pa javni da im se... :)


kod mene je sve bilo ok...

kod mene je sve bilo ok... doduse to sam radio pocetkom 2006


E, pa...

... nema vise. Izgleda da ih je neko odavde skoro posteno z...


a zasto grci? ;:-))))) kaze

a zasto grci? ;:-)))))
kaze mi drugarica grkinja da radi solidan posao u nekoj drzavnoj laboratoriji u atini...i radi kao sekretarica u najsirem smislu te reci, dobro zaradjuje a prijavljena je kao - cistacica :-) i nisu im 2 godine uplacivali doprinose :-) pa su se bunili pa ce kao sad da im uplate. koliko ono bese je GR u EU?!!
e mozda zato i grcka!
balkan...to je ono sto sever EU ne moze da skapira nikako...i ne treba, moz se pokvari, mogu da pocnu da se tope.
a to 'zivi&zdravi'?! najveci procenat kancera u evropi je ako se ne varam u vojvodini...so? vazno je da srbija 'Zna Svoje Prioritete'.


Nisu me proveravali za Brazil

Ej Dejane, samo da ti kazem da sam u abgusu bila iu Brazilu. Niko me nije proveravao.


Siguran sam,

da je tako. Kolege :) su objasnile kako to ide sa bihejvioristikom. Lista je sa uputstva Diners kluba, tipa, nemojte u Brazilu i Bugarskoj da placate nasom karticom u restoranima :)


Super priča. Ja za divlje

Super priča. Ja za divlje zemlje imam jednu karticu koja tereti račun gde je relat. malo novca. Kad potrošim internet bankingom sa sigurnim ključem ubacim opet malo. Pa ako izhakerišu ili naprave nešto nemaju mnogo vajde.

E sad mislim da ti britanski bankari malo preteruju. Pa već godinama u tom smislu Srbija nije divlja. Sećam se ono devedesetih kada sam odlazio sa masom gotovine u malim novčanicama (u banci me prvi put kad sam tako dizao gledali kao narkodilera).

Možda ću promeniti stav kada se žena sutra bude čula sa bankom. Dobila juče isto takvo pismo da im se hitno javi. A bili i mi tamo.


sva sreca da ja nisam ovoga

sva sreca da ja nisam ovoga puta 'trosila' svoju visu :-)
nego da li znate srdjane da od pre mesecdva u nasim bankama ne mozete da uplatite devize na opet Nas devizni racun neke druge osobe? tako sam morala mami da dam punomoc na moj konto da bi mogla da ima punomoc de uplati (kad zafali ;-)
rekli su joj da je to zbog 'sprecavanja pranja novca' :-)))))))) fenomenalno!!!


Ja sam to uspeo...

... za drugara u Kanadi. Ima racun u nasem Rajfajzenu, otisao na Bezistan i uplatio na blagajni devize na njegov devizni. No frks no problems i bez punomocja.


ali to nije nasa banka.

ali to nije nasa banka. mozda ne vazi? nemam pojma ali moja mama i mama moga drugara, obe imaju racun u domacoj banci (privatnoj) ne mogu to vise da rade od novembra cini mi se. a kad si to uradio?


E tu je verovatno...

... kvaka. Ja sam to poslednji put radio jos u Maju 2006. Mozda se promenilo. Inace Rajfajzen je nasa banka koliko i Komercijalna ili Meridijan. Samo su vlasnici stranci.

Inace ima i pozitivna jedna promena. A to je da je sada moguce slanje para sa deviznog racuna na drugi devizni racun u inostranstvu. To je do skoro bilo cak i protivzakonito.


to je starina

a ne novina :-)
moja mama je to meni radila punu godinu dok nismo napravili varijantu da mi uplacuje na moj devizni kod nas a ja visom nasom dizem u nemackoj. mislim, mnogo je jeftinije.


e tugo moja...

roditelji, sedeci u srbiji, uplacuju devize deci, koja su u inostranstvu...


pa svaki pocetak je tezak.

pa svaki pocetak je tezak. uostalom, kako mislis da mi stigne kinta od gajbe koju izdajem u beogradu?
...samo se bunis :-)


gde si bre,

komshija,
Srecna ti Nova Godina!


Dobro me podseti

Ej da, zaboravih da cestitam Novu Godinu !!!


Moze da se salje ali samo

Moze da se salje ali samo ako je clan uze porodice u pitanju za izdrzavanje ili lecenje. Sad ne znam da li to proveravaju. Ja uvek napisem "izdrzavanje" kad saljem deci i unucima za rodjendan. Nisu trazili neki dokaz ni za srodstvo ni za svrhu, ali su mi naglasili uslove.


Ne mora vise...

... provereno :)


Uobičajena rule-based reakcija

Olivera, ovo je uobičajena reakcija kod UK izdavača i nema veze sa Srbijom.

Ovde je software "doneo" odluku da ste vi odstupili od uobičajenog načina na koji trošite novac. Obično je to rezultat primene više pravila tako da je ukupan broj tamo nekih poena prešao granicu. Ovde je to bila činjenica da ste u drugoj zemlji, da je račun veliki i da je u prodavnici (software "zna" da je prodavnica posto po raznim identifikacijama tih mesta gde se primaju kartice).

To se u blažoj formi često dešava i u UK. Jedino, pošto se ovde radi o lokalnim telefonskim pozivima koji su jeftini, ovde traže da se preko telefona čuju sa vama dok ste još u prodavnici.

Vaša odgovornost za zloupotrebljenu karticu je ograničena na mali iznos (50, 100 funti) ili ne postoji. Tako da se ne treba plašiti korišćenja kartice. Ali, što više ostali igraši u kartičarstvu gube utoliko je gore i po potrošača posto se ti troškovi na kraju, i na razne načine, prebace na potrošače. Zato je bolje da postoje neke kontrole, iako umeju da iritiraju.

Videćete, sledeći put kada budete trošili u Srbiji, čak i veće cifre, verovatno vas neće zivkati. To je sada u kompjuteru registrovano kao deo Vašeg ponašanja.


To ima smisla

Moram da priznam da mi je prijalo sto se brinu o mom racunu i sto ce danas-sutra da reaguju na neki pravi fraud (nadam se :-))Ali mi je zaista smesno da nekako bas proveravaju Srbiju, a ja trosila i u Nigeriji i Kolumbiji i najludjim zemljama za koje covek pomisli da je prevara zanimacija cele nacije.


Software je kriv za sve :)

Da bi se razumelo ovakvo reagovanje banke treba procitati brdo knjiga na temu data mining-a. I ko zna koji software oni imaju, al' u svakom slucaju Milan je dao lepo objasnjenje.


No prejudice

Ne radi se o Srbiji, Bosni, Balkanu ili sta vec. Radi se o "Behavioral Pattern" koriscenja kartice. Cim se nesto 'chudno' dogodi, program to primeti i cimne vas. Nema veze koja zemlja, cak i ako vam se odjednom kartica upotrebi u Texasu a vi 99% vasih tranzakcija obavljate u Californiji. Zasto vas nisu cimnuli u Lagosu, Bogoti i Islamabadu ? A mene su cimnuli u Briselu ?!
Takodje ima uticaja i koliko ste ostali. Ako upotrebite karticu u Islamabadu i onda za par dana je upotrebite u vasoj obliznjoj benzinskoj pumpi - program vas skida sa liste za 'pozivke'.
I na kraju ovaj sistem takodje prati STA kupujete. Ako vam je 'Patern' da svojom karticom kupujete lekove za artritis, umetne zube i mehanicka kolica - vasa banka ce pod hitno blokirati karticu cim vidi da je neko njome kupio 'Skateboard'.
Opet, rejting sistem koje Banke imaju prema zemljama nema veze s ovim. Ovo su samo programi koji prate 'ponasanja' potrosaca.


Osim toga, ako vam

Osim toga, ako vam (slučajno ili namerno), dvaput naplate nešto, zovu vas iz banke da provere šta se dešava jer vide dva identična iznosa u razmaku od dve sekunde...


ej olivera,

po kolicini gluposti koju istreses na jednom blogu ozbiljno ugrozavas moju dosad omiljenu blogerku world news...i'm in awe....


A ovo tvoje "istresanje" je...

ocigledan primer nedostatka kucnog vaspitanja.


ocigledan

fratello, ocigledan!


Srbija

Mislim, mi bas volimo da nam je Srbija nesto posebno, ako ne po najboljem, a ono po najgorem i najozloglasenijem.
Meni je moj Citi Amex priljezno prijavio "opasnost od pronevere" jer sam placala u UK preko praznika, a zivim u US. A preko leta ni reci kada sam istu koristila u Srbiji, ili ranije u jos nekoliko zemalja po svetu.
Nema bas sve veze sa srpskom notornoscu, znate. Niti je sve sto se neocekivano lepo ili ruzno u Srbiji desi cudo zivo.


Ništa čudno

Ništa čudno, mene su svojevremeno zvali radi jedne veće transakcije u gradu u kome živim, nešto smo kupovali za firmu pa sam provukao preko moje (privatne)kartice da dobijem poene. Kada su saznali da je OK više nisam imao problema radi sličnih stvari.

U drugoj prilici su me zvali kada je neko probao da koristi ukradenu American Express karticu moje žene. Kartica je prijavljena čim je ukradena, a sutradan zovu da provere da je slučajno nismo našli i probali da je koristimo. Kažu da je neka žena provukla sitnu transakciju, pustili su je jer nisu bili sigurni. Nakon sat-dva zovu ponovo da jave da su uhapsili ženu se sa ukradenom karticom, prilikom kupovine 2 velika televizora (tada je to bilo par hiljada $).

Letos sam bio u Srbiji i "bankomati" na svakom ćošku su bili veoma prijatno iskustvo. Sleteo sam na Surčin sa manje od 50 dolara u kešu, ni to mi nije trebalo. Međutim, na početku sam mogao da koristim i Visu i MasterCard na svim mašinama, kasnije su mašine primale ili jednu ili drugu. Ono što u takvoj situaciji zasmeta je promena (juče je moglo a danas neće), posebno ako si hiljadama kilometara od kuće i ne možeš odmah da proveriš da li je problem sa mašinom, ili sa tvojim računom.


Nije sve tako crno, ali nije ni belo

Citam komentare pa ispada da nismo bas toliko najgori, medjutim ja sam imao neprijatno iskustvo bas vezano za Srbiju.

Imam "srpsku" Masters karticu i hteo sam da platim nesto preko PayPall-a. Nisam mogao da se registrujem, jer Srbije nema na spisku. Nema ni SGC ni Jugoslavije.

Onda sam pokusao da platim preko MoneyBookers-a, gde sam se uredno registrovao. Pokusaj da platim - "we cannot validate your card". Probam sa Visa Electron - isto. Ista poruka, bez ikakvog dodatnog objasnjenja. Onda sam hteo da obrisem kartice sa naloga - ne moze, to ne postoji kao opcija (!). Hocu da ugasim nalog, ne moze ni to. Pise da se za to mora slati "complaint".

Napisem ja ceo complaint. Vec sutradan (iznad mojih ocekivanja) mi se jave sa izvinjenjem da sistem ne radi zbog skorasnjeg raspada Srbije i Crne Gore ali da ce proraditi do kraja nedelje. Ako zelim i dalje da ugasim nalog, da im se javim ponovo.

Naravno, sistem nije proradio do kraja nedelje. Nije ni sledece. A i zasto bi? SCG se raspala pre sest meseci, ne vidim zasto bi bas te nedelje u decembru sistem naprasno proradio.

Nalog jos nisam ugasio, sve se nadam mozda jednom i uspem da posaljem tih 10 dolara...


wk,

bas me ta tema koju ste pokrenuli interesuje. Da li neko zna objasnjenje zasto Societe General (SG) u Bg nije isto sto i SG u Parizu? Zasto sa ovdasnjom karticom ne mozemo da otvorimo Pay Pal racun (nema veze sa raspadom SCG)? Koliko su u stvari "strane" banke "strane"?


Strane banke koje nisu strane banke

Koliko ja znam, a bilo je spominjano i u drugim postovima, "strane banke" su kod nas zapravo vrlo malo strane. One su registrovane kao domaca preduzeca, jedino sto su im vlasnici strane banke. Dakle Societe General nije filijala Societe General iz Francuske; to je potpuno odvojeno preduzece, i francuska je koliko i Komercijalna Banka. Razlika je u tome sto su vlasnici jedne banke neki Francuzi a druge neki Srbi. Kao akcionari, nikakve oni obaveze prema vama nemaju vece nego inace - ni pred nasim ni pred francuskim sudovima. Za vase pare koje date njima garantuje vam drzava Srbija u skladu sa nasim propisima. Isto kao sto bi garantovala da Vi i ja sada osnujemo banku.

Pretpostavljam da po nasim propisima, strane banke ni ne smeju da rade na nasoj teritoriji.

I dakle, posto je SC u Beogradu srpska a ne francuska banka, Vi i dalje imate manje-vise iste probleme koje biste imali da ste otvorili racun u nekoj drugoj banci.

Sto se tice otvaranja PayPall racuna, mislim da je tu problem krajnje prozaican. Mnogi sajtovi nisu updateovali listu drzava koje postoje. Kako smo mi njima zanemarljivo malo trziste, jedostavno se nisu potrudili. Mozda i gresim, ali malo-malo vidim po neki sajt gde Srbija ili nije na spisku (ni u jednom obliku) ili gde stoji Serbia & Montenegro.


Imao sam takvih problema s

Imao sam takvih problema s paypal-om. Only much worse.
Pa koristio sam adres u inostranstvo pa su me slali sifru tamo, pa to sam nabavio preko prijatelja. Pa onda taj IP problem, pa mogu to da resim ako saljem fotokopi pasosa faksom. Ali u stvari nije ni to moguce... itd

Odustao sam mada ovo je trajao nekoliko meseca. Ma nije to toliko vazno sto zivimo u srbiji. Problem je o tome kad 'you dont fit' into one of 'their' lables.


bganon,

mi smo pre par meseci platili uslugu preko Paypal-a od prijatelja iz inostranstva i nismo imali problema iako smo odavde radili transakciju. Jel' mozete da pojasnite IP problem?

Wk, da li je moguce da ove Dinkiceve banke nisu daleko od onih u Slobino vreme?


Moj paypal,

je recimo moj samo zato sto ga ja koristim i sto imam sifru za njega. Inace je na ime mog prijatelja koji zivi u inostranstvu i vezan je za njegov tekuci racun tamo. Znaci nema nikakvih govorkanja da paypal proradi sa nasim bankama skoro.

Nisu problem banke vec zastareli zakon o deviznom poslovanju koji je uveliko bio ovakav i za vreme SFRJ.

Recimo, po zakonu vi ne smete da kupujete akcije na stranim berzama koristeci svoj devizni racun u Srbiji. Ili recimo da se kladite na online kladionicama ili kockarnicama (sto je dobro ali govorimo o principu :). Razlog je sto, da biste to radili, morate da otvorite privremene racune kod njih i stavite potrebnu kolicinu novca kao depozit, sto nije dozvoljeno.

Taj podatak ni Dinkic nije znao (intervjuisah ga jednom o tome) ali od tada (2003) do sada nikakvih bitnih promena. Znaci, sve banke i par brokerskih skola i kuca krse taj zakon na futures i options trzistima, ali im se gleda kroz prste. Ovde se nikad ne zna sta se sme a sta ne sme. Tj. sve moze a nista se ne sme.


Aniram problem je bilo o

Aniram problem je bilo o tome da moj IP adres je u srbiji a kucni adres nije. Tzv 'security measure'.

Ne znam kako ste upseli ali svaka cast. U svakom slucaju osecam se kao da sam ja onaj doing them a favour a ne that they are serving me. Kao sto rek'o 'whatever'.


Banke su ok, ali drzava nije

Bankarski sektor je reformisan, tu nema spora. I Dinkiceve namere su verovatno bile iskrene. Problem je sto ako nastane neka cudna situacija - npr. setimo se da ponovo zaratimo sa celim svetom - jedini garant da vas novac nece nestati je to da npr. Societe General bas ne voli da se cuje u svetu da banka u njihovom vlasnistvu nije isplatila svoje klijente. Ili malo realnije, koliko bi na berzi pala vrednost obveznica Republike Srbije ako SRS dodje na vlast?

Ja mislim da su nase banke sasvim ok, koliko mogu da budu. Evo, ja svu ustedjevinu drzim u banci. Ali ne bih bas rado ulazio u neke dugorocne aranzmane sa njima. Srecom, covek ni nema sta da radi na duzi rok sa bankom, ako se izuzme kredit za stan. A tu su oni u problemu, a ne vi.

S druge strane, ja nikada ne bih uplatio zivotno osiguranje u domacoj osiguravajucoj kompaniji. One nisu 'reformisane' kao sto je sredjen bankarski sektor. A uopste nisam siguran da li ce ovde za 20 godina da bude Republika Srbija ili nekakav "Americki sektor privremenih okupacionih snaga". Mislim, ovde se vec ratovalo sa NATO-om, a nisu se bas naucile prave pouke.


WK, osiguranje u SRB

IJI... ha, ha, ha. Bas smo pred (svetski) Bozic, negde oko 20tog decembra dobili obavestenje da je zivotno osiguranje koje je uplaceno u WIENER S. Austria ZAKONOM ZABRANJENO U SRBIJI, pa se eto obavestavamo da ce se to direktno proslediti u WIENER S., Beograd. Dobili smo i broj da se raspitamo. Upitali smo ljubaznu sluzbenicu koji je to Zakon po kome je meni zabranjeno da uplatim bilo koje strano osiguranje, zena nije znala da kaze. Sustina je da me oni spasavaju EVENTUALNE zloupotrebe od strane Austrije, jer ako se nesto izvrgne, ja tamo, kao drzavljanin XYSrbije nemam nikakva prava (u dubinskoj strukturi: a ovde cemo jopet da vas z.j..avamo)... ludnica!!!

Za Dejana Nikolica:
Ta prica da Dinkic jadan ne zna da je ostao stari zakon na snazi o nemogucnosti slanja para u inostranstvo i zabrana deviznih racuna je smejurija. On je po meni produzena ruka Slobinih hordi bankara pljackasa!!! Ovde u Novom Sadu banka do banke ko konteineri, i trafike imaju bolji poslovni prostor. Ovo sto ljudi pisu po forumima i blogu o njihovom statusu se nigde ni ne pominje.


Za sada...

Za sada je direktno poslovanje inostranih osiguravajucih kuca zabranjeno u Srbiji Zakonom o osiguranju koji kaze otprilike da se imovina i lica mogu osigurati samo kod osiguravajuceg drustva sa sedistem na teritoriji Srbije. Zato one ili osnivaju osiguravajuca drustva kao sto je to ucinio Wiener S. ili kupuju kao sto je to ucinio Generali.

Zivotno osiguranje uplacivano direktno kod Wiener S. Austrija je oduvek ovde bilo polulegalno ( svakako ga niste uplatili u njihovoj poslovnici ). Jedino ne vidim ko Vam je to ljubazno pisamce poslao, jer ukoliko je to WS i to bilo nas ili austrijski, nemate se cega bojati, izgleda da stvar funkcionise.

Ne znam da li je to dobro, ali mislim da nije strasno, ipak smo tek izasli ( ako smo ) iz kamenog doba.

Pozdravljam Vas


Pa bas to je i tema

Stvarno me intrigira zasto je uplata u WS Austrija polulegalna? Akko mogu da uplatim da mi se preko transfera novca otstampa rad u stranom casopisu, zasto ne mogu istim transferom da uplatim zivotno osiguranje? Posto drzava kaze ne, ja odem u Madjarsku i uplatim. Nema tu nista polulegalno - to je ilegalno a zna se ko pise, predlaze i izglasava Zakone.

U prevodu: Nece Mali Mikica moci da posluje sa inostranstvom i bude cist, neka se svako oseca da je van Zakona. S druge strane, lopurde mogu slobodno da sibaju pare tamo vamo pa nazad, pa da jos i prodaju ukradeno i izadju cisti i umiveni.

Srecan Bozic!


Sta ce biti...

... ne znam, ali ne vidim po cemu bih imao vise poverenja u Societe General Srbija nego u Wiener Staedtische Srbija? I WS ne bi voleo da se zna da WS Srbija nije isplatila osiguranu sumu.


Nisam sigurna...

Quote:
I WS ne bi voleo da se zna da WS Srbija nije isplatila osiguranu sumu.

verovatno ce sve to zavisiti i od puta kojim je nasa zemlja krenula i sopstvenog kredibiliteta. Akko se u buducnosti desi da vlasnik, nas covek, i osoblje, nasi ljudi, pronevere novac nasih ljudi koje stiti nas zakon, ne verujem da ce iko WS izgubiti ista od svog ugleda, sem akko se Srbija u medjuvremenu drasticno ne promeni.


BTW

... vlasnik WS Srbija je WS, a predsednik upravnog odbora je takodje Austrijanac...ali dobro, koga je zmija ujela ( a u nasem slucaju radi se o gomili raznih gmizavaca, a ne jednoj zmiji ) ima razloga da se plasi. Razlika je u optimizmu koga ja imam nesto malo vise ( ali samo malo ) jer prosto drugacije ne bi imalo smisla funkcionisati.

I nije smisao zabrane u Zakonu o deviznom poslovanju nego jednostavno osiguravajuce drustvo kod koga se osiguravate mora imati sediste negde ovde. Kako je to u drugim zemljama, voleo bih da mi neko kaze ( ali ko stvarno zna ). Tj. da li Austrijanac moze osigurati zivot kod Dunava u Beogradu ( jeste smesno, ali pitanje je teorijsko )? Ako ne moze, onda nemamo razloga da se ljutimo, a ako moze ... neka mu je Bog u pomoci!

Srecan Bozic i Vama i naravno svima koji pogledom prelete preko ovog reda.


Banka vs. osiguravajuce drustvo

Ne kazem da je SC bolji ov WS, vec jednostavno sa bankom covek ima kratkorocna posla a sa osiguranjem dugorocna. Ako naslutite da je ovde 'klimavo', karticu racuna u ruke, i podignete sve pare i kraj price. Sa zivotnim osiguranjem to nije tako jednostavno. Ne verujem ja ni jednima ni drugima previse, ali sa bankom cu lakse da izadjem na kraj.


Jednom kada upropastite kredibilitet...

...on se tesko vraca. Bas to se dogodilo Srbiji, uglavnom tokom 1999. i neposredno nakon bombardovanja, a prica je u nesto manjoj meri potrajala i narednih godinu dana.

Naime, kao "osvetu" za bombardovanje gradjani Srbije, uglavnom mladje dobi, smislili su da bi bilo dobro pronaci brojeve ukradenih/snimljenih kreditnih kartica, i potom ih koristiti za sopstvene potrebe. Nije velika mudrost pronaci tako nesto na Internetu, pa su tako vrata za zloupotrebe odskrinuta.

Medjutim, doslo je do potpune pomame - ljudi su shvatili da mogu da kupe i naruce sve i svasta (diskove, jakne, knjige, elektronsku opremu), da im to stigne na kucnu adresu, a da pritom ne plate ama bas nista. Bili su dovoljno bezobrazni da narucuju na svoje ime i na kucnu adresu. Pazljiviji su narucivali na dedu ili babu. U ceo lanac je bila umesana i carina i posta, sto sam licno osetio nekoliko puta kada su mi (iz potpuno legalno narucenog, da ne bude zabune) paketa pred mojih ocima vadili po deo sadrzaja (npr. 1 DVD) uz komentar "ionako si ukrao". Veci je problem bio kompletirati paket na ocigled ljudi u posti, nego zaraditi novac da narucim neku stvar sa Amazona.

Jednom prilikom me je prijatelj zamolio da mu sa nekog anonimnog italijanskog sajta narucim neke semplove - prilicno egzoticna stvar, nema puno kupaca, svi se znaju... I ja to uradim. Kad ono frka - te hoce kopiju pasosa, kopiju izvoda sa racuna, krvnu sliku. Na kraju se ja pobunim i pitam na sta to lici, jer sam vec danima slao sve i svasta. Covek se silno izvinjavao i umesto objasnjenja mi posalje neku statistiku iz svoje banke: od 47 transakcija koje su dosle iz tadasnje SRJ, 46 je bilo sa ukradenim karticama i on je morao da vraca novac. Ona poslednja je bila moja.

Vlast ovde nikada nista nije uradila da pronadje ljude koji su velikodusno ostavili svoje adrese i imena kada su vrsili krivicna dela. Posta i carina su i dalje leglo ne korupcije, nego onog najgoreg kriminala koji podrazumeva da vam otvore paket, uzmu sta im se dopada i ostatak mozda dobijete, a mozda i ne. I tu imam licnog iskustva.

Zato, nazalost, uopste nije cudno da su vas zvali iz banke. I ja bih isto ucinio kada je Srbija u pitanju, a ne u slucaju Kolumbije, Brazila i ne znam koje vec drzave - tamo se, ocigledno, ova vrsta kriminala sankcionise. Kod nas je to decija igra i jedna posebna vrsta patriotizma. Mozda su se stvari promenile, ali mi se nikada nismo potrudili da im to objasnimo i pohvalimo se kako smo uhvatili one koji su krali. Naprotiv, ti zahtevi nikada nisu ni obradjeni.


Ima toga i kod nas

ja sam proletos malo vise trosio na tajlandu pa su me iz SocGen banke zvali da provere jel sam to ja ili neko ukrao broj.