Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Ruža Ćirković

Ja sam Ruza  sa devojacckim prezimenom  Chirkovich. Moja dva sina, Andrija  i Luka se prezivaju Matich.Mislim da je za njih  mozzda dobro da imaju svoje, a ne moje prezime.Mada mi se ccini da bi jednome od njih, po duhu, visse odgovaralo da se preziva Chirkovich, ili barem sa oba prezimena.Po profesiji, i visse nego po profesiji, sam novinar. Novinarstvom se bavim od 1977. godine. Pisala sam u dnevnom listu “Politika”. Bila sam novinar unutrassnjo-politiccke rubrike-  izvesstacc  iz Ustavnog suda Srbije  i Ustavnog suda Jugoslavije , a zatim  izvesstacc iz Savezne skupsstine.

Nasuprot preovladjujuchem missljenju, moj stav o skupsstini je sledechi: druge zzene vole sspanske serije, ja volim skupsstinu.Zatim sam bila novinar spoljno-politiccke rubrike – tamo sam se bavila neutralnim drzzavama i nemacckim jezicckim podruccjem.Pet godina sam radila i na Televiziji “Politika”- sve ssto i u “Politici” i joss i autorsku emisiju  sa ekonomskim temama“2+2 = 5”.Pet godina sam radila u Novinskoj agenciji Beta.Tamo sam se bavila ekonomijom.Sad sam zaposlena u nedeljniku NIN.Vech pet godina pissem redovnu kolumnu ponedeljkom (Moj izbor) u dnevnom listu “Danas”.Jednom meseccno pissem kolumnu (Iz menadzzerskog ugla)u  listu moje drugarice Radojke Nikolich “Biznis magazin”.A da, rodjena sam u Uzzicu, a zzivim u Zemunu.To bi bilo sve ssto ja smatram da je vazzno da se o meni zna.


DOBRO DOSLA :))))


Pa, prezimenjakinjo...

...a verovatno i dalja rodjako (potez Uzice-Nova Varos-Kokin Brod), svakako DOBRODOSLA! Sa paznjom citam komentare i kolumnu (mada se nalazi u listu koji se trudim da generalno zaobilazim u sirokom luku, barem od poslednje dve "cistke"). U svakom slucaju, samo napred!


Ružo, dobrodošli na blog.

Vidim, puno radite na sve strane, i podižete decu (o tome kako se izlazi nakraj sa troje, uz posao, preporučujem divan blog Jelice Greganović iz Slovenije). Takođe imam troje. Jedno studira, drugo dvoje malih, još ih treba servisirati oho-ho.

Rado čitam vašu kolumnu u Danasu, jedinom dnevnom listu koji kupuje moj muž. Da mene neko pita, ne bih kupovala ni jedan, sve ima na internetu. Ali eto, on voli papir. A i kad bi svi razmišljali kao ja novine bi se polako ugasile a to ne bi bilo dobro. Znam, za neke novine bi BAŠ TO bilo dobro, ali nećemo o njima.

Drugo, da parafraziram komentar vašeg prezimenjaka, vašu kolumnu u NINu ne pratim, priznajem, jer to glasilo zločinačkog udruženja zaobilazim u širokom luku. Od nedeljnika, kupujem samo Vreme. Moj muž se protivi, kaže: bio veliki zaokret u uređivačkoj politici, ne može, bre, da se čita... ali ja ih uporno finansiram jer tu piše Teofil Pančić, Ljuba Živkov, a od nedavno i neka (za mene) misteriozna ličnost Predrag Ž. Vajagić koji piše u Vremenu uživanja (poslednja strana) i koji je nestvarno duhovit ali i precizan u komentarima.

Ono što sam htela da vas pitam, jeste sledeće:

Kako doživljate novinarsku scenu u Srbiji? Da li vam se čini, da osim par časnih izuzetaka, to više nisu novinari, već isključivo PR lica. PRovi vlade, partija, kapitala, centara moći, NGOova... Pri tom tu mislim i na štampane i elektronske medije.

Šta se desilo sa istraživačkim novinarstvom? Da li je takva situacija i u svetu? Je l to dolazi od globalizacije?

Koje kolumniste volite da čitate?

Lep pozdrav!


ako smem da pitam,

a cega si menadzer ako pises iz menadzerskog ugla? (ne spomenu u bio)


Znam unapred da ti se nece

Znam unapred da ti se nece dopasti moj prilog ali ja nekako mnogo prezam od novinara. U svom zivotu sam srela samo dva za koja mislila da su O.K. ali kad ja tamo, a ono... Jednog je pregazilo vreme pa je se ''ispisao'' a drugi je mlad i hteo je da promeni Srbiju i ucini je lepsom i boljom ali ga je vrlo brzo ''usvojio'' jedan penzionisani diplomata (bio covek nekada u Brozovo vreme ambasador u Finskoj) i on sada upravlja mladim novinarom. Osim toga njemu prete anonimni milioneri biznismeni sa masnom i tasnom tako da od promena Srbije malo sta ostade. '
Vidim da si ti radila u Politici (brrrrr...) a da pises i za NIN (jos gore brrrrrr....) dok danas citam i od sada cu pratiti tvoje kolumne.
Zelim ti puno uspeha u radu i da znas OD NOVINARA ZAVISI.
Pozdrav


Demonstracije prerasle u

Demonstracije prerasle u nasilje
Anamari REPIĆ, Radio Slobodna Evropa

Sedamdeset osoba povređeno, a 13 uhapšeno - bilans je protesta koji je u Prištini organizovao pokret “Samoopredeljenje”, protiv plana za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija. Kada je više hiljada demonstranata krenulo ka Vladi i Skupštini, policija je upotrebila suzavac.

Više od sedamdeset lica je povređeno kada su pripadnici Kosovske policije upotrebili suzavac na demonstracijama koje je organizovao pokret “Samoopredeljenje” protiv plana izaslanika UN Martija Ahtisarija za rešenje statusa Kosova. Policija je intervenisala kako bi rasterala demonstrante pošto su neki od njih pokušali da probiju kordon policije i dođu do sedišta Vlade i Skupštine Kosova. Prilikom te intervencije 13 demonstranata je uhapšeno.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Elsani je potvrdio ove informacije i dodao da se za sada ne zna koliko je policajaca povređeno. “Protest se pretvorio u nasilje i policija je morala da reaguje pošto su demonstranti, iako prethodno upozoreni, počeli da uklanjaju barikade i kamenicama gađaju policajce. Policija je upotrebila suzavac i tada je došlo do sukoba”, izjavio je Eljsani, dodajući da je policija reagovala kako bi sprečila da se demonstranti približe Vladi i Skupštini Kosova.

Portparol Vlade Kosova Uljpijana Ljama izjavila je da je policija reagovala u skladu sa situacijom. “Policija je bila profesionalna i odgovorila proporcionalno samo u trenutku kada je nekoliko demonstranata pokušalo da sruši barikade oko zgrade vlade”, kazala je Ljama i dodala da je proces rešavanja statusa na pravom putu te da nema razloga za protest.

Više hiljada građana protestovalo je na centralnom gradskom trgu Skenderbeg, upozorivši da je Ahtisarijev plan u saglasnosti sa planovima Beograda i da ne vodi nezavisnosti Kosova. Demonstranti, koje su predvodili lider Samopredeljenja Aljbin Kurti i aktivista Adem Demaći, uzvikivali su parole protiv Ahtisarijevog plana i Pregovaračkog tima Kosova, te tražili odlazak misije UNMIK-a.

Aljbin Kurti je izjavio da Ahtisarijev plan ide u prilog Srbiji, a posebno delovi koji se odnose na decentralizaciju i zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa. “Ahtisari je doneo paket ali u njemu nema nezavisnosti. Ovaj predlog daje autonomiju Srbima unutar Kosova, a Kosovu autonomiju unutar Srbije”, rekao je Kurti, koji je članove kosovskog Pregovaračkog tima nazvao obmanjivačima, koji ne žele nezavisnost već samo da se održe na vlasti.

Protest je počeo u 14.00 a demonstranti su se razišli u kasnim popodnevnim satima. Tokom protesta na glavnim ulicama Prištine, ispred institucija Kosova i sedišta misije UN bile su raspoređene dodatne policijske snage. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je prethodno izjavio da “građani imaju pravo da protestuju, ali nemaju pravo da destabilizuju Kosovo”.


chisto profilisanje

chisto profilisanje Kurtijevo na albanskoj pol. sceni.

ali, bolje bi bilo da Kosovo padne njemu u ruke nego Haradinajevom klanu .


Otpozdrav

Samo zelim da se zahvalim na komplimentima gospodji ciji muz kupuje Danas i koja me nahvali. I da dodam da sam i samom sebi prilicno misteriozna licnost, te da ne brine misleci da je u toj proceni usamljena...