Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Slobodan Antonić-Ispred ogledala

Kad stavismo u fokus i Fokus celog Putina, ajde i celog Antonića iz današnje Politike a time i Politiku.  A posle ide komentar našeg prijatelja i saradnika Vladimira Ilića, koji Politika do puštanja ovog  bloga nije objavila.

Čini  se da i Fokus i Politika prave atmosferu za ono što će u Srbiji uslediti posle 26. februara- presude pred Stalnim sudom pravde, ako ona bude "nepovoljna".

Jer današnja Politika kaže i ovo: Jučerašnji broj sarajevskog „Oslobođenja” iznosi spekulacije po kojima bi naša zemlja mogla biti osuđena za genocid na ograničenom prostoru u Bosni i Hercegovini."

Slobodan Antonić -Iza ogledala
JEDNOGA DANA!
Dok njegova usta kažu „to ionako nije naše”, njegove oči odaju da misli „to nije moje, baš me briga”

 ispred, iza, uvek istiispred, iza, uvek isti


Otvaranje koverte sa Ahtisarijevim planom u Srbiji je bilo praćeno jednom od najžešćih medijskih kampanja. Po sto puta, iz različitih usta i na različite načine, mogli smo čuti tri stvari. Prvo, da treba biti realističan, a realnost je takva kakva jeste i tu se ništa ne može. Drugo, da moramo gledati ono od čega živimo, a da emocije i mitove zaboravimo, kako nam se ne bi ponovile strašne devedesete. I treće, da su naši građani spremni da idu dalje, ali avaj, ima nekih političara koji pokušavaju da zloupotrebe pitanje Kosova, pa podbunjuju narod, kao nekada Milošević.

Svi ovi razlozi nisu sasvim nerazboriti i svakako da javnost ima pravo da ih čuje. Ali zanimljivo je da ste na pojedinom medijima mogli čuti samo njih, i više nijedne druge. Kada čovek gleda B 92 ili čita Blic ne može a da se ne zapita: „Dobro, kako im samo ne dosadi? Sve jedno te isto. Što bar malo ne prošaraju, onako, reda radi”?

Ipak, ne može se sporiti da je u toj unisonosti bilo i lepih primera lične kreativnosti. Meni se, recimo, najviše dopao nastup jednog od pripadnika ,,zlatne” beogradske elite na B 92. On je hladnokrvno obrazlagao sve po uobičajenom repertoaru: „Moramo biti realistični”, „naši građani najviše brinu o standardu”, „Kosovo je ionako izgubio Milošević”, bla, bla... Ali, kada mu je novinar postavio pitanje moguće podele Kosova, odjednom se uzbudio. „Ne podela, ali korekcija granica svakako”! Jer, zamislite užasa, kosovska granica ide do vrha Kopaonika! Tako bi neki neoprezniji skijaš mogao da se nađe oči u oči sa „multietničkom” i „multikulturnom” policijom Kosova. Moram reći da sam se odmah i ja potresao. Ma, ko sme da kvari odmor našoj NVO eliti! Nego, da mi lepo trampimo Preševsku dolinu i još celo Vranje za te skijaške staze. U toj stvari nikako ne smemo biti realistički! U toj stvari ne treba da gledamo od čega živimo! U toj stvari nije Kosovo izgubljeno još 1999!

Da, doista mi je drag taj argument iz realističnosti. Ali, probajte da nekom od pripadnika naše NVO elite zauzmete parking mesto. Jedno jedino parking mesto. Kažem jedno, jer se ovih dana čelnik neke od tih NVO pohvalio da mu je godišnji budžet 1,1 miliona evra, da ima 27 zaposlenih i 36 stalnih honoraraca. Za toliki budžet i za toliko zaposlenih zaista treba mnogo parking mesta. Ali, zamislite da ste mu zauzeli samo jedno mesto. Šta mislite, kolika je verovatnoća da vam kaže: „Dobro prijatelju, biću realističan, šta je tu je, zaboravimo prošlost, nema veze ko je prvi, nema veze šta je čije, pustimo znake, pustimo pravo, ostani gde si i da zajedno koračamo u evropsku budućnost”! A kolika je verovatnoća da vam kaže: „Marš, bre! I ako se odmah ne skloniš, uzeću dizalicu iz kola da te naučim pameti”!

Da, baš volim taj argument iz realističnosti. Ne samo u onoj varijanti da „ne može šut s rogatim” i da je nužno pomiriti se sa jačim zlom. Ali, moj favorit je ipak varijanta koja glasi: „Ma kakvo zlo, čim shvatimo da tako i treba, biće nam lakše”! Jer, „to ionako nije naše”, „ko je ikada tamo bio”, „za tim žale samo popovi i mitomani”, „mnogo su veći problem redovi pred stranim ambasadama”, „time nam samo čine uslugu” itd. Ali, kada to naš NVO elitnik govori, on zapravo govori o sebi. Dok njegova usta kažu „to ionako nije naše”, njegove oči odaju da misli „to nije moje, baš me briga”. Dok njegova usta kažu „ko je ikada tamo bio”, njegove oči kažu „ja tamo nikada nisam bio, šta se mene to tiče”. Dok njegova usta kažu „za tim žale samo popovi i mitomani” njegove oči govore „ja ionako mrzim popove, jedna crkva više ili manje, svejedno mi je”. Dok njegova usta kažu „mnogo su veći problem redovi pred stranim ambasadama”, njegove oči govore „zar ja da čekam u redu zbog tog Kosova, do vraga s njim”! On je izjednačio „biti moderan”, sa „misliti samo na sebe i misliti samo na novac”. I sada pokušava sve nas da ubedi da i mi treba da budemo „moderni”, pa ćemo se dobro osećati, kao i on što se dobro oseća.

Neko je već otmicu Kosova uporedio sa silovanjem. Siledžije su velike i jake, nesrećna devojka bi još mogla dobiti i batine ako se bude previše opirala i možda je stvarno bolje da se mnogo ne brani. Ali, zaboga, kako joj još povrh svega možete reći: „Ma budi pametna, jesu siledžije, ali bogati su, uticajni, ne smeš nikako da pokvariš svoje odnose sa njima, ne smeš se žaliti. Misli na svoju budućnost, misli na to da treba sutra da postaneš deo njihovog bogatog i lepog društva. Otplači malo, pa se vrati. I nasmeši se – kao da ništa nije bilo”! Da li stvarno može da bude – „kao da ništa nije bilo”? Je li vi to ozbiljno mislite sa smešenjem? Da momcima ne padne na pamet još koji put da se zabave na sličan način? A šta tek da kažem o onima koji na sve to dobacuju nesrećnici: „Ma daj, sestro, nemoj da si konzervativna, momci ti samo čine uslugu, ti treba da si moderna, da uživaš u seksu, a naročito treba da uživaš kada se na tebi ispruži Glavni Badža, e onda naročito moraš da dahćeš, stenješ i uzvikuješ – To! To! Još! Još!”.

Da, Glavni Badža baš voli da je veliki ljubavnik. Ali, Srbijo mila, ipak, ne moraš zbog njega glumiti. Slobodno plači. I najvažnije je da ih sve zapamtiš. I one koji su se po tebi ređali i one koji su navijali i dobacivali. Jer, jednoga dana...

Da, da. Jednoga dana!

Politički analitičar

Komentar Vladimira Ilića  na Antonićev tekst koji Politika  još ne pušta

Мени је у овом тексту занимљив део о НВО. Често се истиче да су ставови многих од наших истакнутих НВО личности произашли из саображавања њихове раније комунистичке прошлости новим захтевима времена и окружења. Г. Антонић каже „пробајте да неком од припадника наше НВО елите заузмете паркинг место. Једно једино паркинг место.“ У Блиц News од 11. јуна 2003. изјавио је, говорећи о овим људима, „ da se s njima ne smeš kačiti (smeje se). Ne, zaista, oni su moćni kada ti treba skinuti knjigu sa spiska za bibliotečki otkup, ili da ti se odbije projekat kod neke fondacije, ili da te prosto nema u medijima.“  Захтевима времена и окружења је уистину тешко одолевати. Толико знам као социолог. Можда није незанимљиво макар и на тренутак помислити на који начин ови захтеви утичу на критичаре НВО. Имао сам срећу да ми г. Антонић буде непосредно надређен када је као секретар организације Савеза комуниста на Филозофском факултету у Београду водио борбу против српског национализма изазваног косовским догађајима 1981. године. Као његов заменик у томе сам му искрено асистирао и учио од њега да је онај ко се бори против туђег национализма шовиниста, а онај ко се бори против национализма у властитој нацији – комуниста. Ту можда треба тражити неку везу и неку доследност између раније комунистичке прошлости многих НВО активиста и њихове садашње идеолошке позиције. На ово г. Антонић указује и са овим се потпуно слажем.  Касније, за разлику од њега, никад нисам био дисидент, па нисам имао проблема ни са Милошевићевом, ни са Ђинђићевом, ни са Коштуницином владом. Г. Антонић је постао дисидент 12. децембра 1989. године, када је као функционер Савеза социјалистичке омладине месец дана прерано (Берлински зид је већ био срушен) покушао  да ову друштвено-политичку организацију претвори у политичку странку.  Извесно ми није жао што сам му годинама касније написао препоруку када је конкурисао код Сорос фонда у Будимпешти  и што је он тада добио незанемарљив доларски grant.  Такође не мислим да су Американци, односно USAID,  погрешили што су преко Freedom House (http://www.cedet.org.yu/reports.html#II%20PROJECT%20PARTICIPANTS) финансирали пројект чији је он био учесник.  

Ми смо и творци и творевине свога времена. Рећи ово значи рећи једва нешто више од баналности. Само што ову у основи баналну мисао исказујемо на различите начине.   

Vladimir Ilić, Beograd, 13.2.2007.


Ovo je strašno...

...ali nekako kad je u pitanju Antonić čini mi se kao normalan "razvojni put Bore Šnajdera."
Na kraju, vidi se to i iz Ilićevog teksta.
Ljudi, ovo je tekst koji ubija - tekst bomba, tako da ovde nema mesta zezanju. Nešto toliko ogoljeno strašno, od jednog univerzitetskog profesora, i neformalnog predstavnika vladajuće vrhuške, teško da se moglo čuti ikada. Čak je i Šešelj blaže pretio u februaru 1999. godine.


counter strike -milutin mladjenovic u politici na komentarima

Milutin Mladjenovic (), 13.02.2007, 16:45
Vidim sad na Blogu B92 da je izvesna aktivistkinja NVO Jelena Milic, ovaj tekst ANTONICA tamo prenela u formi teme njenog Bloga, gde se tenutno komentatori istresaju i izivljavaju na autora teksta koji ovde komentarisemo.Iako ponekad imam premedbi na Antonitceve teze, ovog puta je izgleda ubo u centar, cim je uzbudio duhove perjanica nevladinih organizacija u Beogradu.


Шта је спорно Јелена,

ето некада мрска, одвратна, црвена до сржи комуњарска ПОЛИТИКА, од када је преузе глодур Љиљана , постаде већи бастион слободне мисли, него сви форуми Б92 заједно, са све Куриром и Прессом у пакету.

да можда не претерујем, измишљам, јел* Јелана !?


mnogo toga je sporno -recimo izbica

i to sto antonic i co uspevaju to da previde

BTW, ako imate racionalne argumente, dobrodosli ste novajlijo, ako ne, molimo vas da nas postedite vasih vasih kometara.


Пусти то Јелено,

то нити ја нити Ти нисмо у ситуацији да решавамо, сем да лајемо узалуд на кривце тих свињарија.На слици могу бити и моји неки рођаци, а недај боже и твоји, према томе могу ти рећи много знам, баш зато ми није добро!

Иначе нисам новајлија,већ стари кадар АРТИЉЕРРИЈА, којег већ неколико пута желе да пензионишу, што модератори што руководство Блога нам.

Нешто ми слабу имаш меморију Јелена, када моју маленкост ниси упамтила, два пута смо разменили полемику јесенас на твом Блогу, али очито Ти не читаш имена коментатора већ само текст.

П.С.

СРБИЈА ЈЕ ЗЕМЉА ЧУДА, ЗАТО КАДА СУ НАЂУ ДВОЈИЦА СРБА ИСТОМИШЉЕНИКА ОНИ СЕ ЧЕСТО ПОСВАЂАЈУ И БЕЗ РАЗЛОГА.

зар овај Блог није живи доказ за то.


Bogami Milutine...

...sudeći po onim komentarima na Antonićev tekst u Politici, ti imaš istomišljenika - Antonića, lično.


Чини ти се Драго,

ево на интернету је забележено како сам ја тај човек који је Антонића и његовог другара Вукадиновић испрозивао у тој истој ПОЛИТИЦИ, ако хоћеш ево сад цу ти то овде пренети, да видиш шта сам о истим написао...

Ево нашао сам то Драго, видиш и сам да је то било летос, и да је то ПОЛИТИКА објавила.

Milutin Mladjenovic

10.07.2006, 00:12

Hm,Srbija ima analiticara i analiticara,a najvise partiskih,to jest (CITAJ)podkupljenih.Prvih desetak nasih vodecih politickih analiticara izvikanih u javnosti su najobicniji sarlatani koji pisu najobicnije petparacke price. Pogledajmo samo vodece analiticare u Srbiji,i sta oni pisu,i kako pisu:evo da krenemo od Djordja Vukadinovica,covek se trudi da bude neutralan,a u dusi je Kostunicin covek.A sta reci o Slobodanu Antonicu,pa taj toloko lobira otvoreno za vladajucu stranku,da se to vidi iz aviona.Ne samo sto to radi,vec isti analiticar otvoreno napada politicku konkurenciju vladajuce stranke.Sta reci o analiticaru Zoranu Lutovcu,covek bar ne krije da je covek demokrata iz Krunske ulice.Ovako mogu da redjam do ponoci,ali jedno je sigurno i jasno,kod nas nije kupljen samo onaj analiticar koji ne pise i kojem jos nije ustupljen prostor za pisanje u nasim medijima.Da ne duzim,o ovome bih mogao da pisem dest slafni,ali nije ovo mesto za duge price i duge komentare.


Strasno...

...koliko nepismenosti sustavno poredjane u artiljerijeske salve.
"partiski...podkupljenih...slafni...zapeta ispred i..."
Gramatika je jos i dobra. Ono sto je porazavajuce da ovaj covek misli da ima nesto da kaze i da ce to nekom biti interesantno.
C,c,c,c. Sedi - JEDAN.


Муји и Хасу

нисам интересантан !

На срећу, иначе би побегао одавде да је другачије.

друже колективни и суставни Мујо са све Хасом на челу, пењите се на БУКВУ, иде смећи медвед таман на вас.


pali mm i ne realtivizuj

btw, ovo su slike iz izbice, konkretni ljudi, konkretan zlocin


Ma da

sve konkretno, kao Racak, Trnopolje, Markale. Kao i brojne slike CNN-a. Osim poslaganih tela koje je snimio Reuters ne vidi se nista drugo, a vi odmah znate ko je, kada, kako, zasto izvrsio zlocine, i to zovete pravdom?! To mi lici na jednu scenu sa sudjenja Milosevicu: pita Milosevic svedoka Albanca kako je ostao ziv kad mu je prsluk naveden kao dokaz probusen od metaka, on rece "Bog me spasio". E samo Bog vama moze pomoci da dokazete vasu "istinu" o ratu na Kosmetu.


E, pa tako to biva. Ipak

E, pa tako to biva. Ipak neko prezivi. I Vuk je preziveo. Uvek neko prezivi. Sta bi bilo da nema tih koji prezive? Sta bi onda bilo sa pravdom?


Drugacija verzija

The indictment alleges that Serbian and Yugoslav forces shelled Izbica on March 27, 1999. It says that on March 28, 1999, forces of the FRY and Serbia surrounded the villagers, separated the men from the women and children, and then executed the men

Last week Stevanovic testified that the police did not even know that any killings had taken place at Izbica. He said that the police first became aware of the issue when aerial photos of the cemetery appeared on the Internet. He said that it took seven days for the police to find the gravesite and launch an investigation.

When the police found the cemetery at Izbica they launched an investigation. Photographs were taken and sketches were made of the cemetery. These photographs and sketches were shown in court today. The photographs show that five of the grave markers had the letters “UCK” inscribed on them. UCK is the Albanian abbreviation for KLA.

According to the Interior Ministry's documents, when the investigative team approached the area gunfire was directed at them.

The investigation determined that the cemetery was new, because the graves had been freshly dug, and that it was a Muslim-built graveyard, because all of the corpses were buried in individual graves facing Mecca.

The Investigating Judge assigned to investigate the scene ordered an exhumation of the bodies and exhumations began on June 2nd 1999.

101 bodies were exhumed and sent to Kosovska Mitrovica and to Belgrade for forensic analysis and identification, and on that basis a list of the corpses was compiled. 15 of those identified on the Serbian list coincide with the list of names contained in Schedule F of the indictment, but the rest do not.

It is worth noting that many of the bodies found at Izbica were not even from the area. They were brought there from somewhere else and buried.

Following the identification process, the bodies were reburied in cemeteries in Vucitrn and Kosovska Mitrovica, according to interior ministry documents.

Gen. Stevanovic said that the indictment’s version of events at Izbica is illogical. The indictment claims that Serbian forces captured as many as 4,500 villagers, separated the men from the women, and then executed the men. If that had been the case, then more than 100 men should have been killed. Obviously in a group of 4,500 villagers there would have had to be more than 100 men.

The defense put forward by Milosevic is that the cemetery at Izbica was a KLA cemetery, not the site of a mass killing.


Glas otpora

Koji Stevanović? Daj raji malo podataka. Zamenik ministra policije u vreme rata na Kosovu. Miloševićev svedok odbrane. Pitaj moga brata lažova. Svi su bili tamo da lažu za njega a pomalo i za sebe.

Taj baja je svedočio deset dana. Nađi deo gde su mu našli ratnu beležnicu. I šta tamo piše? Da te podsetim.

- 900.000 proterano
- ostalo još 300.000

Svedočio je po kosovskoj optužnici.

Ima nas još koji umemo da čitamo transkripte. A ima i na sajtu FNP na našem jeziku.

Ne radi to, ne valja se. Ne stavljaj samo šta ti odgovora. Daj izvor. Tako se radi ako hoćeš nekog u nešto da ubediš.

Jasna B.


Bas taj Stevanovic

Ovo za beleznicu si nasla na sajtu Fonda za humanitarno pravo ako sam te dobro razumeo. Pitaj moju sestru lazova.

Sto se tice izvora, nisam duzan da ga otkrivam dok to u pogledu svojih podataka ne ucini autorka bloga kojoj sam se obratio. Ako je tebe imenovala za advokata, neka javi. A tebi mogu reci samo da izvor mojih podataka mozes naci na netu.


Ne,

nisanm našla na sajtu FNP, nego slušala svojim ušima unakrsno ispitivanje dotičnog. Na www.domovina.net što si mogao i ti. Tamo sam čula još svašta. Recimo, da je išao u Potočare 19. jula da izvede holandski bataljon. Otkud baš on? Spasilac. Aha.

Jasna B.


Pa

prvo si pominjala jedan sajt, sad drugi. Na ovome nisam nasao nista o Stevanovicu, pogotovo ne o beleznici. E sad, jedino da ti verujem na rec...U stvari, kad malo bolje razmislim, vecina tih "dokaza" je i bila "pricam ti pricu" od strane nepismenih seljana


Glasu...

Ja verujem Jasni, a savetujem i tebi.
PS Nemoguce je da su bash svi "seljani" i da "prichaju prichu".


Za Glas,

nemoj da mi veruješ na reč. 2. juna 2005. godine Obrad Stevanović je svedoćio ko zna koji dan i u unakrsnom ispitivanju ima i ovo:

Q. All right. This is a meeting. We'll look maybe in due course at item 3, which says, "Clearing up the terrain," but just go over to item 4 and then we are back where we were, Mr. Prendergast. "Results of the operations: "Last remaining large groups broken up.
"About 2.000 liquidated - many more than previously in a single operation. "Left the country - 900.000. "Terrorists remaining - 1.000. "Civilians remaining - 300.000." Was that a satisfactory result for those of you who were supervising this campaign, to have got rid of 900.000 people?

Pa onda on ne može da se seti da li je 800.000 ili 900.000. Čini mu se da je 800.000.

Dalje ga pita sudija da li je to njegov rukopis i njegov ratni dnevnik. On potvrđuje itd.

Dakle, imaš referencu, pa ti vidi sam.

Jasna B.


Da

i sta ovo dokazuje? Da je veliki broj ljudi napustio svoje domove. Jer je Stevanovic rekao da je uzrok toga bilo "etnicko ciscenje" od strane nasih snaga? Nije. U cemu je onda problem?


Za Glas,

koji kaže: "i sta ovo dokazuje? Da je veliki broj ljudi napustio svoje domove. Jer je Stevanovic rekao da je uzrok toga bilo "etnicko ciscenje" od strane nasih snaga? Nije. U cemu je onda problem?"

Pa zar si očekivao da kaže? Mnogo si naivan. Nije lud. Naravno da nije Rekao, jerbo je i sam u tome učestvovao. Čuva sebe i Miloševića. Došao je da laže kao i svi njegovi svedoci.

Jasna B.


Znaci

nije rekao, onda nema problema. Onda je to verovatno rekao jedan od onih svedoka koga je sam Bog spasio zaustavivsi metke izmedju njegovog prsluka i tela.


@ glas otpora

glas otrpora wrote:
Jer je Stevanovic rekao da je uzrok toga bilo "etnicko ciscenje" od strane nasih snaga? Nije. U cemu je onda problem?"

Koja glupost: tvrdite da je skoro milion ljudi planski napustilo domove, sta li, da bi nakon deset godina ti isti imali pristanak medjunarodne zajednice da proglase nezavisnost od Srbije. Ja ne znam kako se moze desiti da skoro milion ljudi napusti jednu teritoriju u roku od nekoliko nedelja, osim da su proterani. A sad, to sto srpska vojska i policija nisu mozda bas zasle u svaku kucu i stan da svakoga pojedinacno proteraju to ne dokazuje nista. Ali vrlo mnogo dokazuje cinjenica da je svako ko je isao na Kosovo u to vreme donosio namestaj i kucne aparate, tepihe, pare, zlato. Ko je dao za pravo drzavnim organima da dozvole i ucestvuju u toj otimacini imovine tada jos uvek njihovih sopstvenih gradjana? Znam za puno ljudi koji su svasta doneli sa Kosova. Znam i kako se zovu i gde zive i gde rade. Neki su vojna lica. Znam svasta jer oni su se sami time predamnom hvalili. Nemojte da nam ovde svijate ruho koristeci Milosevicevu retoriku.Onu po kojoj su sami Albanci izrezirali celu situaciju da strani mediji mogu da objave da se desilo etnicko ciscenje.

Covece, urazumite se. Etnicko ciscenje ne izgleda drugacije nego bas onako kako se i odigralo na Kosovu, a fizicki progon milion ljudi bio je njegova kulminacija. Drzava koja dozvoli da milion njenih gradjana napusti njenu teritoriju ne zasluzuje ni po cemu da ima suverenitet nad proteranim gradjanima kad se oni vrate. Donosite rezolucije u vasoj skupstini do mile volje, to vam nista ne vredi. Mozda samo za unutrasnju upotrebu. Da ste malo bili drugaciji, da ste priznali etnicko ciscenje, zatrazili oprost, vratili imovinu koja je pokradena, ulozili novac da obestetite tamosnje gradjane, podigli spomenike zrtvama na mestu masovnih grobnica u Beogradu (i da poruke budu na albanskom i srpskom) mozda bi danas i imali pravo da kazete da je to bila fasisticka klika koja je etnicko ciscenje sprovela a ne Srbi. Ovako, ko vas pita.


corn mouth : Etnicko

corn mouth : Etnicko ciscenje ne izgleda drugacije nego bas onako kako se i odigralo na Kosovu

Odlicno si ovo rekao corn mouth - verovatno ne postoji bolji skolski primer etnickog ciscenja nego sto je bilo proterivanje ne-Albanaca sa Kosova prilikom povratka izbeglih Albanaca sa NATO snagama ... Tu jednostavno nema opravdanja niti olaksavajuce okolnosti. U miru, i bez trunke opasnosti od oruzanih sukoba, pred ocima javnosti i pred kamerama su ljudi proterivani, kuce ime paljene a mnogi i ubijani. A NATO snage se trudile da koliko-toliko zastite te jadne ljude da ne budu lincovani. Sumnjam da ce se vise tako nesto u Evropi desiti

Inace za proterane i izbegle Albance sa Kosova tokom bombardovanja stvari nisu bas tako jednostavno kako bi to neki hteli da prikazu. Posto me je tada jako nerviralo kretensko bombardovanje, pratio sam i ostale dogadjaje detaljno. U toj brojci od 800-900 hiljada ljudi nisu samo izbeglice u toku bombardovanja. Naime pre pocetka bombardovanja je po evidenciji UN bilo u zapadnoj Evropi i svetu oko 250 hiljada ljudi koji su se vodili kao izbeglice (a i nekoliko desetina hiljada u Crnoj Gori). U Nemackoj je recimo bilo oko 15o hiljada koji su u dogovoru sa tadasnjim Milosevicevim rezimom vracani na Kosovo do pred samo bombardovanje (a njima se nije vracalo i to uglavnom zbog ekonomskih razloga) ...

Inace od onih 500-600 hiljada izbeglih u Albaniju prilikom bombardovanja je NARAVNO bilo i onih koje je izgleda srpska vojska namerno isterala (kako cujemo i iz svedocenja u Hagu) ali je NARAVNO i bilo ljudi koji su izbegli ZBOG RATNIH DEJSTAVA. Pa toga ima u svakom ratu. Koliko se secam bilo je podataka i da je polovina srpskog stanovnistva pobegla iz Pristine. Uostalom i nedavno su u ratu u juznom Libanu, kad su Izraelci videli koliko ima civilnih zrtava, TRAZILI od stanovnistva da bezi iz zaracenog podrucja - pa se posle ratnih dejstava i sklapanju primirja, stanovnistvo vratilo nazad ...

Inace prvih mesec dana bombardovanja nije prakticno ni bilo izbeglica na albanskoj i makednoskoj granici (osim prvog dana) ... pa su se zapadni novinari prvo cudili i onda poceli da "izvestavaju" o stotinama hiljada ubijenih (sto se kasnije ispostavilo kao LAZ). E onda je pocela da tece reka izbeglica ... ocigeldno potpomognuta i od vojske. E sad da li su oni hteli samo privremeno da sklone narod/civile ili su hteli da ih trajno proteraju nece se nikad sa sigurnoscu saznati ... Osim naravno da se ZNALO jos na pocetku da ce biti svi odgovorni na srpskoj strani i osudjeni. Pa mora neko biti kriv ... a ne moze valjda NATO da snosi i trunku krivice ...

To sto je narod bezao u Hrvatskoj prilikom Bljeska i Olluje, ne bi samo po sebi bilo zlocin i etnicko ciscenje ... da su recimo Hrvatske snage posle 10-ak dana kad je nastupio mir vratili te ljude nazad. Zlocini i etnicko ciscenje su bili zato sto su oni bombardovali te civile, sto su palili prazne kuce (da se ljudi ne mogu vratiti) ... i sto ogoromnoj vecini ljudi ni posle toliko godina nisu omogucili da se vrate nazad.

E tako je jedino i za etnicko ciscenje ne-Albanaca NEDVOSMISLENO jasno da je to to - i da je ocigledno trajno. Za ono prvo ce uvek postojati razne dileme i razlicita gledista.

Pozdrav i laku noc,
Vasilije

PS. A to da Jasna ovako "prevodi" sadrzaj beleznice pa umesto "napustili" ispadne "proterani" je i bilo za ocekivati. Od nje covek ne moze ni ocekivati da se zalaze za ISTINU I PRAVDU. Niti, ne daj boze da ima krivaca i na dugim stranama. Nego samo na srpkoj. Pa se onda i javila sto joj smeta da je ovaj covek ponudio i inoformacije po kojima se moze pomisliti da su UCK-ovci pokusali da pikazu kao zrtve i one koji to nisu. A da Srbi nisu imali pravo na "kolateralne stete" to se podrazumeva - svi Albanski civili su UVEK I SAMO NAMERNO UBIJENI (a NATO je prilkom "humanitarne akcije" i sa najsavremenijim/najpreciznijim oruzjem ubio vise civila nego vojnika). A zaboravljeno je da je i UCK od samih Amerinkanaca samo godinu dana pre smatrana teroristickom organizacijom i da su je sumnjicili za veze sa Bin Ladenom.


U pravu si

proterani su od strane NATO bombi, i opsteg haosa stvorenog ratom. Hoces reci da ti nije jasno kako ljudi beze iz svojih domova i zona ratnog dejstva, da se to prvi put desilo na Kosmetu?! O cemu ti pricas, covece? Sto se tice ovih koji su donosili sa Kosmeta, u ratu se svasta desava, pa i to, ali ako hocemo da sankcionisemo takve stvari, ajmo da vidimo i sta je druga strana radila, da sankcionisemo i to, pocevsi od ubijanja policajaca i vojnika, proganjanja Srba, otimanja njihove imovine, paljenja manastira i kuca pa na dalje. Isti taj Kostunica koji je, po vama, strasan nacionalista, da ne kazem nesto gore, odmah po dolasku na vlast oslobodio je 1300 terorista iz nasih zatvora. Nisam cuo da ste ga tada napadali. Nemoj ovim sitnim bezakonjima sa nase strane da prikrivas mnogo vece bezakonje, pljacku i teror koji se sprovodio i sprovodi na Kosmetu prema Srbima i nasoj imovini, Politika je pre neki dan imala temu posvecenu tome, razmere se mere u milijardama dolara, a ne ne koliko televizora ili ogrlica. Pravda nije selektivna, i polovicna pravda je gora od nepravde, mi treba da izigravamo jako ozbiljnu i pravnu drzavu, da nadoknadimo stetu nanetu nekim gradjanima, a prema nasoj drzavi i gomili gradjana nema nikakve nadoknade, nije bilo nikakvih zlocina? Znaci, pusti me te tih prica, zmuri na jedno oko koliko hoces, ali ima ljudi koji nece da ih prave budalama, koji nece da ih zasipaju g****** i svim ostalim, dok su ti koji to rade notorni zlocinci mnogo vecih razmera.

Covece, urazumite se. Etnicko ciscenje ne izgleda drugacije nego bas onako kako se odigralo na Kosovu i Hrvatskoj, a fizicki progon stotina hiljada Srba bio je njegova kulminacija. Drzava ili pokrajina koja dozvoli da stotine hiljada njenih gradjana napusti njenu teritoriju ne zasluzuje ni po cemu da ima suverenitet nad proteranim gradjanima kad se oni vrate. Glasajte protiv rezolucije u nasoj skupstini do mile volje, to vam nista ne vredi. Mozda samo za spoljasnju upotrebu. Da su bili malo drugaciji, da su priznali etnicko ciscenje Srba, zatrazili oprost, vratili imovinu koja je pokradena, ulozili novac da obestetite tamosnje gradjane, podigli spomenike zrtvama na mestu masovnih grobnica u Kleckoj ili Gospicu (i da poruke budu na albanskom, odnosno hrvatskom, i srpskom) mozda bi vi danas i imali pravo da kazete da je nasa vlast bila fasisticka klika koja je etnicko ciscenje sprovela. Ovako, ko vas pita. Kad od vas ne zavisi!


:(

Quote:
A sad, to sto srpska vojska i policija nisu mozda bas zasle u svaku kucu i stan

Jesu,jesu!


Glas otpora,

Vi zaista verujete u ovo sto ste napisali, ili se salite?Skoro milion ljudi, Albanaca sa Kosova je bilo proterano tokom akcije Milosevicevih zlocinackih jedinica u prolece 1999.godine.Sta ste mislili, da ce medjunarodna zajednica mirno gledati kako Srbija po drugi put za sedam godina ozivljava praksu nacistickog terora u Evropi - koncentracione logore, masovna i prisilna preseljenja stanovnistva?
Dok se i poslednji zlocinac ne nadje u pritvoru Haskog suda, pravde (kakve - takve, jer se ljudski zivoti ne mogu vratiti) nece biti.
A Srbija bolje da razmislja kako da pocne da se pere od te stravicne stroke iz 90-ih godina proslog veka, umesto sto u svojoj smesnoj Skupstini usvaja nebulozne rezolucije, i drzi neke idiotske vojne parade po principu "srpska vojska napad ceka, spremila je malog topa".


Milic i Milic,

koliko shvatam, vi ste autori ovog bloga.Moje postovanje.Za gazda Milutina Mladjenovica se nemojte sekirati - u pitanju je doajen svih srpskih foruma, sjajno opisan u briljantnom dramskom delu Biljane Srbljanovic.
Sto se Antonicevog teksta tice, komentar nemam.Izuzev mozda onoga da kada budale pricaju, pametni zacute.


Milutine,

pa kad su takav bastion slobodne misli, što ne objaviše pismo profesora Ilića?
Inače i glodur se veselila u Savezu komunista. Nisu je valjda poslai u Ameriku 'nako.

Antonić prelazi brzinom lastinog repa štivo propušteno dok je bio partijski sekretar ili primao Sorosove grantove, pa nije stig'o da pročita kosovski ciklus, kojim sada smara vlastitu decu, Bibliju i ostale stvarčice važne za sadašnji trenutak i trend i naklonost Koštuničinu.

Uredno slaže ruho pored kreveta i preti li preti. Jednog dana....

Jasna Bogojević


Jasna,

Vi i ne znate kome odgovarate:)
Nego, Antonic je samo portparol ovog patoloski bolesnog rezima.To smo vec apsolvirali.


Zarkow,

'ajmo na ti, ako nemaš ništa naročito protiv.
Kako stvari stoje, nećemo se dugo dopisivati. Ukinuće nam internet ko u Ingušetiji što je onaj pokojni. I bioskop, i telefone a meseci će se zvati po njima:

januar - Koštunica
februar- Bećković
mart - Antonić
april - Crnčević
maj - Šormaz
juni - dodaj dalje, izmeni al' da usvojimo:)))

Jasna B.


Jasna,

sa zadovoljstvom prihvatam tvoj predlog:)
Ne verujem da ce se bas tako desiti, mada Srbija jeste zlocinacka drzava, nespremna da raskrsti sa zlocinima koji izjedaju njenu zivu biolosku i sociolosku supstancu.Bice tu jos dosta tumbanja, cenim - ali verujem da cemo se na kraju izboriti sa tim zlom.Nicija do zore nije gorela.

A sada...

Juni - Palma
Juli - Jankovic (Vladeta)
Avgust - Velja Selja
Septembar - Toma Grobar
Oktobar - Vucelic
Novembar - Vucic
Decembar - Mircic

Tako bi oni hteli.Tako, ipak, nece biti.

Laku noc:)


U bre Jasna, pa gde mi nadje

U bre Jasna, pa gde mi nadje Vuchelica ? Fuj


Dusho,

na moj post odgovaras, ja sam nasao Vuchelu :)Jasna me lepo zamolila, pa ja da ucinim dami.


Nisam videla od

Nisam videla od zaprepashcenja. Pa pre bih podnela Mirchica nego njega. Zamisli rodjendan mi je 26. Vuchelica. Blaaaak


Ma blaaak za sve njih. Laku

Ma blaaak za sve njih.
Laku noc, Bebo:)


Adio, sweet dreams :)

Adio, sweet dreams :)


a meni 26. tome grobara, da

a meni 26. tome grobara, da prostis.


Rozika

da prostish ni ti nisi bolje proshla. :) Ali Vuchela *&$%$!! #$#@^&*!! ali 26. je cool :))


Bejbi,

evo namučih se da nađem ono o dnevniku Stevanovića i nađoh ali propustih ostalo. Malo je meseci koliko je kandidata:)) Ko je avgust?

Jasna

EDIT: Sad videh, Velja. Joj. Da se menjamo za nekog drugog domaćina:)))


E pa Jaco chestitam ti Velju

E pa Jaco chestitam ti Velju selju. :))


E pa Bejbi,

lahka tebi noć. Valja sutra nešto raditi. Znaš kakvi su ovi u Hagu. Ne mere za te pare da se ne radi a ista smo vremenska zona:)))

Ako sutra bude pristojan dan, doleteću, može mi se, pa da srknemo tu kafu već jedared.

Jasna


Jaco

Ajd, mmmmmmm kafa,kafa ja radim na kafu :))


Beki,

al' popodne, u svakom slučaju posle dva. Živa?

J.


Si

Samo polslepodne Dogovoreno :)


Dushice,

pa ovo nema smisla:)Dok ja rmbacim, ti pijes kahvu:)
Nego, nemoj da te gazda Mile salece po Knez - Mihajlovoj k'o Teofila Pancica.Znas da sam ljubomoran covek:))
Da, pozdravi Jasnu:)


menjaza

ja cu vama 2 tome grobara a vi meni 1 selju. pazite, 2 tome za jednog velju:)


Rozika

E, necemo tako. Ne mozete mi dati 2 zla za 1 dobro :))


2ge palme

ah, ne - smor! ja sam druge palme...


Kofi

2 palme na otoku srece :))) Ipak nije loshe. Moze da se zamisli prava palma, more,,,, A shta cu ja na Vuchelu da zamislim?


JJ

pa, dobro kad tako postavis, slazem se da nije lose :)))
inace, u gani se ime kofi daje onome ko je rodjen u petak - otud kofi anan... ja sam sreda aka kweku


u je, super, a u nedelju?

u je, super, a u nedelju?


saznacu

razlicita su imena za male i female...
ajde sibam ja mail ekipi iz gane, pa javljam kad odgovore... ali sva su imena cool ;)))


E supper.:))) Vidish kako su

E supper.:))) Vidish kako su nas braca iz Gane razgalila


sama sam se obrisala.

sama sam se obrisala.


Jelda?

Jelda?


dok ne dodje trol patrol:)

moj mesec lepo zvuci i na hrvatskom- rujan:)


da pustam bajagu ili

da pustam bajagu ili videosex? :)))
meni techa kaze: bas si lep ko bajaga?!?!?! hvala ti, techo


Coco,

a moj kolovoz malo vuče na Velju. Mislim onaj treći slog. Ili na Brze pruge Srbije (Ingušetije:)))

JB.


:) ili na gucu- prva dva

:) ili na gucu- prva dva sloga:)


Coco,

sve se uklapa u Velju i Guča i vozovi. Izbor nema da brineš:)))

J.


jasna

stvarno, sudjen ti je taj Velja, svi dokazi na njegovoj strani:)


A ja listopad. To je mjesec,

A ja listopad. To je mjesec, a ne Vuchela


Ispravka

Nije Ingušetija nego Turkmenistan. U pitanju je pokojni Saparmurat Nijazov.


Pope,

jes' Turkmenistan, izvini. Greška u brzini. Fala.

Jasna


Ispravka ispravke

Nije Turkmenistan, nego Turkestan.

Ta druga imenica u našem jeziku postojala je barem 150 godina, da bi zatim nedavno bila zamenjena engleskom varijantom "Turkmenistan", pod uticajem izrazite brojčane nadmoći polupismenih domaćih prevodilaca.


nastavak

Jun - Jocic
Jul - Velja
Avgust - Aligrudic
Septembar - Stojkovic ( skakutavo oko )


Јасна,

ствари су јасне, да јасније не могу бити.

када сам ја почео да читам ПОЛИТИКУ, који је није читао никада у животу, јер је била до зла бога досадна и личила ми на лист комунист и Борбу.

Можеш мислити како је ПОЛИТИКА узнапредовала, јер ја сам исти ЧАРЛС БУКОВСКИ, и ја сам почео да пишем у његовим годинама, и ја читам и пишем само оно што је и мени самом интересантно.


Ma znam Milutine,

ti si stvarno preporuka. Ali me nešto nisi ubedio.
Čarls Bukovski, hm. I skroman si, vidim.
Počeo si da pišeš u njegovim godinama! S istim uspehom ili malo većim? Samo pitam.

Jasna B.


Eeeee, super :))))Milutin

Eeeee, super :))))Milutin isti Charls Bukovski! Jal po picu, jal po cupikama, poshto po pisanju nije. Mozda lichi?


Ma, dushice:))

Angelina Jolie je tu bila umesana, provereno:)


Ma kakva Andelija, ona je

Ma kakva Andelija, ona je hajtek riba, a Milutin je vishe hipichki lik. Mozda Sonja Savic?


Ja mislim Mica trofrtaljka.

Ja mislim Mica trofrtaljka.


Gazda Milutine,

a šta na to kaže Teofil Pančić?


Ево ЈАСНА ,

ово је текст који је написао овај човек ко зна одакле, који је видиш и сама Јасна мени упућен, а исти текст је написао када је прочитао моја вићења стања ствари око Космета.

Да се разумемо, када неко о вама напише нешто тако, а да тог човека нити знате ко је, нити сте чули за њега, мислим, када сам га проо читао.разишљао сам да престанем да после овога пишем и дописнице.

Овако нешто нису људи написали о Марку Твену и Џојсу заједно, морам мало да нашалим, али мало.

Milan Glogovcan (Glogovcsán) (ipon@vnet.hu), 07.02.2007, 13:39
Od danas imam novo iskustvo. U citanju tudjih komentara. Da budem jasan i otvoren, ako je rec o sadrzaju tog, novog, iskustva. Treba pazljivo procitati, dva puta, cak i meni koji sam vican citanju, komentare gospodina Milutina Mladjenovica. Rec ja o prostom, ali najvisem dosegu - raciu. Umnost je najvisi oblik moralnosti. Ali je u isto vreme moralnost jedini preduslov da se uopste kroci na put umnosti. Gospodine Mladjenovicu, nakon svega procitanog, ja Vam zavidim. S postovanjem. mg


Milutine,

zar nisi skapirao da te covek lozi?


Па,

Кулове, пардон ЖАРКОВЕ ,па зар ниси скапирао да сам ја тебе давно овде наложио, ја те сада већ видим само као обично згариште овде.


Milutine,

ne trabunjaj.Cike u belom su vec na putu.Bolje se vrati na poljance.


Milutine

jel' si to sam piso' il' ti neko pomago' :)))) e stvarno riknucu od tebe vecheras. Prevazisho' si sam sjebe :))


Milutin, pa naravno

Vidis da je piso'!:)


Piso' je, al ko mu je, da

Piso' je, al ko mu je, da prostis, pomagao? :)


Kako ko

Pa Andjelko, ko drugi:)


O, jeee

Aaandjelko? A ja mislila on nema milos' i srce :)


Jasna,

u knjizevnim krugovima jos postoji rasprava da li pisanija Milutina Mladjenovica lice na dela Carlsa Bukovskog, ili cak Fransoa Rablea.Da bi se ta dilema otklonila (a i da biste zaspali sa osmehom na licu:)), posetite blog Biljane Srbljanovic.


Žare,

ne brigaj. Spavam dobro. Što i tebi želim.

pozz

Jasna


Hvala, Jasna. Veliki pozdrav.

Hvala, Jasna.

Veliki pozdrav.


Nećete verovati,

ovaj lik koji je hvalio Gazda Milutina (Milan Glogovcan) stvarno postoji. On je neobično aktivan, kao i naš Hazjain, na forumu Nove Srpske Političke Misli (a gde drugo?!), gde neumereno hvali komentare Đ. Vukadinovića.

A Biljana, fakat, ima antidot za ovoga, ama sada spava...


Uzmi Milutine da citas dela

Kulturnog javnog radnika Andjelka Trrrpkovica:)


Nije problem sto se

Nije problem sto se kritikuju NVO, ali je problem sto ni Antonic nije mnogo manje nezavisan od organizacija koje kritikuje. Kao da samo iza NVO stoji neki inters, a eto nas Antonic pravi altruista


Niksone...

...a ove pretnje i prostakluk, to ne vidiš?


Koje bre pretnje

On se samo buni sto i on to ne moze. Mislim da ima 1,1 milion evra i 57 zaposlenih. A i bice da se s nekim pobio oko parking mesta.

Ispisao je gomilu budalastina, to stoji, ali nije pretio. Osim ako se u paranoji sve ne shvata kao pretnja.

Takodje u sagledavanju sebicnog zaboravio je da kaze "meni se ne gine zbog teritorije" ili "hocu da moja deca imaju normalan zivot, a ne da ih ubijaju". Posto je po njemu vrhunski sebicno zeleti bolje, valjda treba ziveti u izolaciji.


Percepcija...

...kakva paranoja, o čemu ti pričaš?
Pročitaj poslednje tri rečenice i ako tu ništa ne vidiš, izvini, nebih da ti smetam..0))


Evo pretnji

Quote:

Da, Glavni Badža baš voli da je veliki ljubavnik. Ali, Srbijo mila, ipak, ne moraš zbog njega glumiti. Slobodno plači. I najvažnije je da ih sve zapamtiš. I one koji su se po tebi ređali i one koji su navijali i dobacivali. Jer, jednoga dana...

Da, da. Jednoga dana!

(Masna slova moja.)

Ne mislim da ČJ "navija i dobacuje", ali sudeći po članku, SA očigledno smatra.


Evo i komentara iz Politike

cisto da vidis kako Antonic NE PRETI i kako te njegove
ne-pretnje razumeju njegovi istomisljenici:

Учитељица живота (), 13.02.2007, 13:58
Ни 1914. као ни 1941. неки Срби нису веровали да ће ЈЕДАН ДАН икад доћи. Но, ОН је ипак дошао 1918. односно 1945. Ови нељуди међу нама што данас свом народу и својој Србији раде ове нечасне радње, стоје на погрешној страни као и они несрећни Срби неверници који у прошлом веку у два маха не вероваше у своју Србију. Историја се понавља и ево нас и трећи пут у последњих 100 година у истој ситуацији: Србија опет доживљава невиђену голготу. И тај ЈЕДАН ДАН је поново на видику, само што га савремени српски фарисеји не виде, јер су убеђени да историја почиње од 5. октобра 2000. Но, њихов презир према историји не зауставља историјске процесе који се управо, по ко зна који пут, циклично понављају. Браћо Срби, нека свако од нас који чврсто верујемо у нашу Србију учини бар по неко мало дело у корист наше опште ствари, и тај ЈЕДАН ДАН ће нам брже доћи. А онда Фарисеји, нек вам је Бог у помоћи.


Vidim i sta da napisem kada

Vidim i sta da napisem kada to vidjam svaki dan. Antonic trazi zrtvu, `unutrasnjeg neprijatelja`. On cak sa ovim tekstom ni ne analizira (pa makar i pogresno), on se ovde obracunava i prepucava i to prevenstveno sa nama na ovom BLOG-u i trenutno cita ovo. Juce sam bio na sajtu stormfront. Sta tek za to reci? Evo Antonicu poseti malo to pa prokomentarisi


E ovo ste dobro primetili

bas sam i ja pomislio kad je pomenuo "silovanje devojke" jer sam u jednoj takvoj raspravi ucvestvovao.

Savanovic:
"...znaci li to da bi, u nekoj hipoteticnoj situaciju u kojoj bi zatvorski cuvari silovali cedomorku, Levo Krilo sleglo ramenima i reklo 'Pa sta se cudite?' Sve se nesto mislim da bi Borislav Pekic, da je ziv, ovo prokomentarisao sa 'Kakav britanski osecaj za pravo'. Bez sleganja ramena, siguran sam..."

Corn:
"paralelu izmedju cedomorke i drzave Srbije nije tesko uspostaviti, Albanci na Kosovu su njeni gradjani ili njena deca. Ko li su zatvorski cuvari?
Mozda ste mislili na MZ ali kakva logika moze povezati silovanje sa priznavanjem nezavisnosti "cedima" koja nisu "umorena". Znaci nije to. Hajde, budite dobri, recite nam ko su zapravo zatvorski cuvari. CM"

----

U pitanju je poziv na linc - pamti pa vrati, sad ne mozemo da vratimo ali kad tad cemo moci. I unutrasnjem i spoljasnjem neprijatelju.... Uzas.

I cela ta jeftina patetika oko silovanja Srpkinje koja ima pravo da roni suze....To valjda treba da probudi uspomene na sve one price o silovanjima na Kosovu koje su nacosi sirili po Srbiji krajem osamdesetih. Grozno. Ovako nizak nivo rasudjivanja se zaista ne moze ocekivati od onih koji se predstavljaju kao teoreticari drustvene strukture, profesora na Filozofskom Fakultetu, vec samo od sarlatana. Sramota.


ti su najgori,

sto su im puna usta brige za ugnjetene, ljudskih prava, i opsteg boljitka covecanstva...
brige za narod, za ocuvanje tradicije...
licemera kolko 'oces

bez grize savesti, svakome u facu - a kolko si ti tu dobar?

koliko je tvoj sat brige za potlacene, manjine, naciju, veru...?


care..

..nabadaš suštinu teme koja me ovih dana iritira, cak više i od "ko da mi otme iz moje duše Kosovo" :)


to nikson

kritika sama po sebi nije problem, naravno, ali ovo nije kritika rada nvo, ovo nije ni nepoznavanje uloge civilnog sektora u drustvima modernim, ne, ovo je mnogo vise od toga. i opasnije.


Jel opasnije

od poziva na linc za vreme Sablje, proganjanja ljudi bez ikavog osnova, hapsenja i maltretiranja. Sta je sve tada pisano i objavljivano, na ivici je bilo da uhapse Kostunicu, Patrijarha, zabrane pojedine partije, ali je neki glas razuma prevagnuo. Znaci, tada se i pretilo, ali su pretnje i ostvarivane, a ovde se od jedne recenice pravi "Noc dugih nozeva"?!


Navedite mi i jednog coveka

Navedite mi i jednog coveka koji je bio uhapsen za vreme Sablje, a da za njega mozemo da kazemo da je posten i da ga ne mozemo vezati za neke kriminalne radnje


Bas ovo sto pricas

pozivi na “nepostenje”, “neke kriminalne radnje” bili su sustina Sablje, a to je totalni iskorak iz pravnog poretka. Ljudi su hapseni samo zato sto je neko procenio da su “neposteni” ili “vrsili neke kriminalne radnje”, ne zato sto je postojala OSNOVANA SUMNJA da su umesani u KONKRETNU kriminalnu radnju, tj. ubistvo premijera. Sablja je bila izgovor za obracun sa politickim neistomisljenicima i drugima sa kojima su njene kolovodje imale nerasciscene racune. Zato na tvoje pitanje odgovaram kontra-pitanjima: ako je 10.000 ljudi uhapseno za vreme Sablje, gde su sada ti silni ljudi na sudjenju za ubistvo premjera, a ako nisu imali veze s tim, zasto su onda uopste hapseni?


Izvini, ali pokazujes

Izvini, ali pokazujes elementarno neznanje i neobavestenost.

Quote:
Ljudi su hapseni samo zato sto je neko procenio da su “neposteni” ili “vrsili neke kriminalne radnje”, ne zato sto je postojala OSNOVANA SUMNJA da su umesani u KONKRETNU kriminalnu radnju, tj. ubistvo premijera.

Prvo, osnovana sumnja je uvek stvar necije procene. Kada te na primer policijac pretresa, on to radi na osnovu sopstvene procene da recimo posedujes oruzje.

Quote:
ako je 10.000 ljudi uhapseno za vreme Sablje, gde su sada ti silni ljudi na sudjenju za ubistvo premjera, a ako nisu imali veze s tim, zasto su onda uopste hapseni?

Ti ocigledno nisi upoznat sa time da je akcija sablja bila akcija protiv organizovanog kriminala. Niko nije ni spomenuo da su svi oni hapseni zbog sumnje za ubistvo premijera. Hapseni su i zbog toga, ali su neki hapseni i zbog drugih stvari npr. posedovanja oruzja, prodaje droge itd. Neki od njih su osudjeni, protiv nekih se jos uvek vode postupci, neki su uhapseni pa oslobodjeni, ali im je npr. oduzeto neko oruzje.

A sada jos jednom pitanje za tebe: ko je to uhapsen a da nema veze sa bilo kakvim kriminalnim radnjama?


Ne, ti pokazujes elementarno neznanje i neobavestenost

Pobrkao si sumnju i osnovanu sumnju. Niko nema pravo da hapsi samo "na osnovu sopstvene procene", vec ta procena mora biti OSNOVANA, na nekim objektivnim, materijalnim elementima. Sama cinjenica da je bilo uhapseno 10.000 ljudi, a da je procesuirano mozda par destina, najvise stotina, govori koji je bio smisao te akcije, hapsilo se bas onako odokativno, po cisto subjektivnoj "sopstvenoj proceni". Izricane su gomile lazi preko Biroa za informisanje, huskano na linc neistomisljenika, i pokazalo se kasnije da su to notorne neistine. Ti se ocigledno ne secas da je odmah na startu objavljen foto-robot navodnog ubice koji za koga se ispostavilo da je potpuna greska, tako se odvijalo i sve ostalo. Sablja je zapoceta kao akcija na pronalazenju odgovornih za atentat na premijera, to je bio razlog zasto je uvedeno vanredno stanje. Onda se to prosirilo na "organizovani kriminal", da bi pod taj kriminal potpalo sve i svasta, od nelegalnog posedovanja oruzja do nesredjenih imovinskih papira, tek da se ima neko pokrice za celu brljotinu. Pricas o "organizovanom kriminalu", a osim sto su ubijena dvojica vodje zemunskog klana, na vrlo sumnjiv nacin, ko je jos od ostalih sa liste klana uhapsen? Legija, Bagzi, Simovic, dolaze tek kasnije, mnogi su i dalje na slobodi. I o cemu onda dalje da pricamo?! Da bi se prikrilo ovaj fijasko hapseni su potpuno nevini ljudi. Posto to to nije dovoljno jasno, odgovaram neposredno na tvoje pitanje, valjda ces sad razumeti, ako ne, potrazi pomoc kod nekog drugog: svi oni koji su oslobodjeni bili su uhapseni bez ikakve osnovane procene, bez ikakve povezanosti sa kriminalnim radnjama, a takvih je 90%.


MORAM DA SE UMESAM

Zar je moguce da postoji tolika nesloga?Zar je moguce da je dovoljan samo jedan tekst u Politici, pa da pripadnici "dve Srbije" odmah pocnu jedni drugima da vade oci?Nije sve crno-belo!Da li postoji nesto izmedju Obraza i Natase Kandic?

Mi stvarno moramo da propadnemo

Izvolite, pljujte me i jedni i drugi


Shto se deresh?

Shto se deresh? Izmedju obraza i Natashe Kandic pitash? Kohabitacija, mozda?


Pusti ga...

..."legalista". Podmeće krupnim slovima a ne dere se.o)
Pozdrav Bebo.o)


Cao Dragec :) ma prepao me:))

Cao Dragec :) ma prepao me:))


Slaba vajda

Mozete da me etiketirate koliko vam je volja.Ako nisam s vama ja sam verovatno protiv sebe.Pomenuti legalista je glavni krivac za nastanak pomenute podele na dve Srbije.On je sprecio da 6.10.2000. pocistimo sljam ispred nasih domova.
Kad smo kod kohabitacije...pozdravite vase drugare iz autobusa.Isti vam je nastup.


Bash si ti neki ego

Bash si ti neki ego manijak?! :) Prvo se deresh sa ooonolikim slovima, a sada ponavljash sto puta. Josh samo da lupish shakom o astal :)


Draga,

u nasoj kuci samo ja lupam shakom o astal:)


Oko legaliste se slazemo,

Oko legaliste se slazemo, ali nemoj da mi prepadas zenu:)


Zarkow

Ne morash vishe da glumish supruznika, nema Mileta:))


Bebo,

tu i jeste kvrc:)Mile nas nadgleda iz volovska kola:)))


Slaba vajda

Mozete da me etiketirate koliko vam je volja.Ako nisam s vama ja sam verovatno protiv sebe.Pomenuti legalista je glavni krivac za nastanak pomenute podele na dve Srbije.On je sprecio da 6.10.2000. pocistimo sljam ispred nasih domova.
Kad smo kod kohabitacije...pozdravite vase drugare iz autobusa.Isti vam je nastup.


Slaba vajda

Mozete da me etiketirate koliko vam je volja.Ako nisam s vama ja sam verovatno protiv sebe.Pomenuti legalista je glavni krivac za nastanak pomenute podele na dve Srbije.On je sprecio da 6.10.2000. pocistimo sljam ispred nasih domova.
Kad smo kod kohabitacije...pozdravite vase drugare iz autobusa.Isti vam je nastup.


Da li su neki materijalni

Da li su neki materijalni dokazi dovoljni to je stvar necije procene. Tada taj procenjuje da li postoji osnovana sumnja na osnovu tih dokaza. Ako postoji onda se ide dalje... Ako tebi to nije jasno, raspitaj se kod nekog pravnika.

Vanredno stanje jeste uvedeno zbog ubistva premijera i to nije sporno. Sporno je sto si rekao da su hapseni oni koji nemaju veze sa ubistvom. Jeste, ali su imali veze sa kriminalom. Ne ocekujes valjda da te za vreme vanrednog stanja neko nece hapsiti zbog tuce u kafani, samo zato sto nemas veze sa ubistvom premijera. Dalje, tome je i sluzila akcija sablja da se pronadju atentatori i da se pohapse kriminalci i to ne samo oni koji imaju veze sa atentatom nego i oni koji imaju veze sa nekim drugim kriminalom. Da zakljucim, vanredno stanje se uvodi zbog atentata, sablja se sprovodi zbog kriminala(u sta se naravno podrazumeva i hapsenje atentatora).

Sto se tice oslobadjanja to je sasvim neka druga tema. Ona je izmedju ostalog vezana i za dolazak Stojkovica na mesto ministra pravde.

To kakva je saopstenja davao biro za komunikacije, to sto neki jos uvek nisu pohapseni je neka druga tema.

Tvoj tekst je sirok i odvlaci od osnovnog pitanja koje glasi: da li je uhapsen neko ko nema veze sa kriminalom? Ja ne znam ko je taj 90%, ko je to toliko nevin kada tako tvrdis


Meni se čini da su ovo...

ipak pretnje. Zlokobno zvuči poslednja rečenica. Ako je i od dvorskog analitičara - mnogo je! I onda on predstavlja "umerenu, treću" Srbiju. A mi iz NVO smo talibani!!!


da li ce sonja liht nesto reci

priznajem, zanima me. ona njena zadnja ocena o nekim-nasim NVO je bas bila neprijatna.


Jelena, znamo oboje da će ćutati

A i Antonićev kolega Milan Nikolić. On je rekao šta je imao kada je kampanju Inicijative proglasio "prljavom". Ovde je sve čisto. Čovek najavljuje obračun kada stignu braća Rusi! Kako ono beše: Ćuruvija dočekao bombe...


verovatno-a gde su zlocini

nazalost. znas sta me jos fascinira? ovaj cinizam kojim je "popisao" nase stavove o kosovu,nase razloge da javnosti kazemo kako realno stvari stoje.....da nigde, ni jednom recju ne prenese da je nase najcesce zajednicko polazno stanoviste to da su se na kosovu desavali tako masovni zlocini nad albanskim stanovnistvom da se nesto moralo preduzeti. i da suverenost drzava podrazumeva i obavezu da stiti ljudska prava svojih gradjana.

mislis da je to slucajan previd?


Ma kakvi...

Nego mnogo je lakše obračunati se sa nekim ako mu pripišeš finansijski motiv, nego vrednosni. Moj lični stav je, na primer, da je slučaj Kosovo specifičan oblik dekolonizacije, pošto je tom teritorijom još od ulaska srpske vojske 1912. godine vladala neka vrsta vojnog režima (sa malim prekidom od 1966 do 1989). I ne vidim nikakvo kršenje međunarodnog prava. Ali Antonić polazi od pogrešnih premisa, proglašavajući ih za munjom u kamenu uklesane istine. Na primer, nezavisnost Kosova je protiv interesa Srbije. Ili korišćenje organicističkih teorija, već toliko puta viđenih kod nacionalističkih teoretičara: država ili nacija kao organizam koji pati, ima srce, glavu, dušu, može da bude silovana u ovom slučaju... Prosto si onemogućen/a da sa njim vodiš bilo kakav smislen dijalog, jer on je pošao od pretpostavke da je nezavisnost Kosova loš scenario, pa ajde onda dalje da diskutujemo. Ja sam član ovog društva koliko i Antonić i nemam pojma ko je on da mi određuje šta su interesi ove zemlje i plus da pokreće hajku na mene jer mislim drugačije! U tome je poenta. A ne treba zanemariti ni njegovo oduševljenje epskom poezijom. Zaneo se malo čovek:

"a što pitaš za prokletog Vuka,
proklet bio i ko ga rodio,
prokleto mu seme i koleno
on izdade cara na Kosovu
i odvede dvadeset hiljada
gospo moja, ljutih oklopnika"


Alzir?

Pokusavam da pronadjem koji bi skorasnji dogadjaj najvise licio na ovo sto se desava sa Kosovom, i po mom misljenju to je sticanje nezavisnosti Alzira. Priznajem, postoje znacajne razlike, ali ne uspevam da pronadjem nijedan slicniji slucaj.


Nijedan nije identičan...

ali Istočni Timor je možda dobar za poređenje. Trebalo bi da uskoro to bude i Palestina, to će takođe biti nešto slično (mada ponavljam, nema identičnih slučajeva).


Za Draga

Drago, jedna dobronamerna kritika. Slazem se sa tobom, samo jednu stvar da dodam. Organske teorije(a ne organicisticke, osim naravno ako ja ne znam i za njih pored organskih teorija) ne moraju da budu karakteristicne samo za nacionaliste u pezorativnom smislu. Kod nas je uz pomoc te teorije Slobodan Jovanovic objasnjavao neke pojmove (npr. pojam uprave). Slobodan Jovanovic je bio i nacionalno, ali pre svega gradjanski orijentisan i bio je jedan od pametnijih ljudi u Evropi u ono vreme. Kada je pisao izmedju dva svetska rata on je stanje u Nemackoj jos tada komentarisao kao ``nacionalni egoizam``. Organske teorije su danas uglavnom prevazidjene jer su se pre svega pokazale kao neadekvatne da bi se uz pomoc njih nesto objasnilo.
Medjutim, ovo sa Antonicem moze da bude jedna vulgarna varijanta organske teorije.


A sta mislite

o presudi nemackog suda u kojoj stoji, povodom nekih zahteva tamosnjih Albanaca, da je "humanitarna katastrofa" pocela tek nakon pocetka bombardovanja, kad su ljudi prirodno poceli da beze od bombi i ratnih dejstava. Jel i u nemackom sudu sede srpski sovinisti? A zaboravili ste da stavite i sliku sprzenih Albanaca nakon sto ih je pogodila "pametna" NATO bomba, kao i mnogo sta drugo. Sve ovo sto prezentujete bilo je na sudjenju Milosevicu u Hagu, i dobro se zna kako su prosli takvi "dokazi" i "svedoci".


Kakva Sonja Liht?

...Neće naravno niko od ovih ljubitelja nacionalnog jedinstva.
Nego, hoće li neki Sonjini politički prijatelji i partneri čija bi reakcija sada trebala zbog funkcije koju imaju.
Mogla bi se recimo oglasiti ženska vlada kojoj je ona spiritus movenens, ili bar neke članice te vlade. mogli bi i promoteri te Vlade, Tihi i Prle.
Ovaj tekst je zaista za najširu moguću reakciju.


pa da nismo razjurili bozu djelica

sa bloga:) mogli smo sad i njega da pitamo!


Kakvo je to...

...suočavanje sa krivicom.o)))


cuti, i ti si pao drago

negde dole :)


Zakačila me...

...blog sablja.o)))


Pustite vi Bozu Djelica. Jos

Pustite vi Bozu Djelica. Jos cemo da vidimo ko ce da se smeje na kraju ... Mislim da bi Drago mogao da plati pice mnogima ovde na blogu ako Boza postane premijer (a cini se da hoce). Casu Zilavke - znam da voli (ja preferima Blatinu ako je vec do HEPOK proizvoda)
Uzgred, Antonic se dokazao u poslednjuh par meseci, zasto ga uopste koristite kao temu za blog? Nije ni prva ni spolednja pretnja.


to djole-zbog ovoga

Čini se da i Fokus i Politika prave atmosferu za ono što će u Srbiji uslediti posle 26. februara- presude pred Stalnim sudom pravde, ako ona bude "nepovoljna".

Jer današnja Politika kaže i ovo: Jučerašnji broj sarajevskog „Oslobođenja” iznosi spekulacije po kojima bi naša zemlja mogla biti osuđena za genocid na ograničenom prostoru u Bosni i Hercegovini."


Ako shvatam ono smejanje,

Ako shvatam ono smejanje, dobacivanje i navijanje - o tome se radi - zbog toga toliko zgrazavanje. Znaci dok je Srbija silovana, domaci izdajnici se smejali i dobacivali. 26/2 - idealan trenutak za eliminisanje politickih protivnika na neki preiod. Ne znam sta da kazem na tekst Antonica - tekst je nepotrebno lirski opsiran, tu i tamo zalazi u zastranjivanje bez jasnih argumenata (tipa Krchmar za Vranje, parking - gde me nadje, 1.1 milion na 63 zaposlena = 1450 po zapolenom mesecno - ali bruto). Ne bih se ja mnogo uzbudivao. Cak ni zbog "Da da. Jednog dana".
Sto se tuzbe tice dosta se o tome reklo kod SK na blogu. Ono sto me zaima je tehnicka strana naplate odstetnog zahteva. Kazu 200 milijardi. Pa na koji nacin ? Cak i 20 sto je realan zahtev ima da bude kuluk za jedno dve generacije. Ne znam kako Vi vidite resenje.


Pazite, pitanje odstete ce

Pazite, pitanje odstete ce se posebno razmatrati. To NEMA direktne veze sa ovom tuzbom Bosne i Hercegovine. Govorio je tuzbi Radoslav Stojanovic u Poligrafu. Evo ga dole link

http://www.b92.net/info/emisije/poligraf.php?yyyy=2007&mm=02&nav_id=232260


Procitah tekst Niksone, ali

Procitah tekst Niksone, ali ne nadjoh o odsteti.
Inace, imao sam prilike face2face pre nekog vremena pitam BT o ovome - sta misli. Rekao je tada - mi moramo da izrucimo Mladica, a onda oni mogu da pritisni njih da odustanu (oni = SAD, njih - FBIH). Eto, bukvalno to. Slaze se sa Stojanovicevim tvrdjnjama. Videcemo. Ako nas proglase krivim, jao si ga nama, ako nas ne proglase, opet je na nama velika odgovornost, koju do sada nismo postovali.


E, ja ti nisam pomenuo da

E, ja nisam spomenuo da nema reci o odsteti osim u jednoj recenici gde kaze da zahtevi za odstetu idu do komicnih razmera. Ipak korisno za procitati.
U svakom slucaju poseban postupak ce ici za odstetu, ako se naravno pokrene. I jos jedna bitna stvar. Po meni na samom sudu bi bila otezavajuca okolnost da je RM osudjen za genocid, ali sa druge strane njegovo izrucenje bi moglo da dovede do pritisaka SAD na BiH, kako ste Vi napisali. Na to do sada nisam obracao paznju, sada mi je jasnije.

Trenutno najavljuju na Radiju Slobodna Evropa da ce biti malo kasnije reci o tuzbi.


Važi Đole...

...vrlo rado.o))) Svejedno "Žilavka" ili "Blatina".


Pazi sta si rekao - ja cu

Pazi sta si rekao - ja cu stvarno da se javim :)


Pa nismo deca..

...brijemo se. Čovek se drži za reč...o)


istina boli

Istina boli sve vas koji ste profitirali radeci u tzv NVO.Komunisti bili komunisti ostali.Zbog vas takvih imamo najezdu stetocina iz Zemuna.Njih hranite.Pre nego sto pocnete da se bunite podnesite poreskoj upravi racun,kako ste se finansirali i ko vas finansira.


E, hajde se malo edukuj oko..

NVO. Zaista. Deluješ urbano, ali ima tema na kojima sam sebe diskredituješ. Kako da ti kažem,parole šupljo zvuče i sve zvoni okolo.o)))


Blog DN: hehe ekipasaBanjice

Blog DN:

hehe
ekipasaBanjice (28 Januar, 2007 - 21:56)
Ja sam onaj sto ti je stavio kobasicu iz peska u spomenar....Vidimo se Biki

zizizizizizizizizizi
Biljana Srbljanović (28 Januar, 2007 - 22:00)
poljubci na daljinu.
vazno je da ovde ima i sluzbenih lica, ko sad sme da me pipne bre!!!!!

poludelo SL
ekipasaBanjice (28 Januar, 2007 - 22:16)
A ko je to smeo ikada da pomisli da uradi???

Blog JT, saopstenje Zena u crnom:

nebuloze
ekipasaBanjice (23 Januar, 2007 - 23:47)
Zasto Aleksov ne tuzi tadasnji Rdb zbog tzv torture?Zato sto zna da ne govori istinu.Zasto ne napisete zbog cega vam je organizacija bila zabranjena?Zbog duplo vodjenih knjiga i novca koji ste primali iz Nemacke.Da niste tuzne bile bi smesne.....

slazem se
ekipasaBanjice (24 Januar, 2007 - 13:51)
Samo napred nepokolebljive.Ipak setite se da ste drzavljani Republike Srbije u kojoj vaze odredjeni zakoni.Zakoni se donose da bi se postovali.Mislite o tome.A ako vas neko bude na bilo koji nacin mimo zakona ugrozavao,zovite.Lepo je sto vam se svidja moj nick.Inace Banjica je divan deo grada.

jasta, ekipo s Banjice,
dunjica (24 Januar, 2007 - 14:08)
jasta, ekipo s Banjice, zakoni se donose da bi se postovali. Kao sto su se postovali rasni zakoni u nacistickoj Njemackoj, sve se takmicili ´ko ce bolje da postuje zakone, pa ni do danas da se sasvim ne oslobode hipoteke holokausta.

corn mouth (24 Januar, 2007 - 21:55)
"Zakoni se donose da bi se postovali.Mislite o tome.A ako vas neko bude na bilo koji nacin mimo zakona ugrozavao,zovite..."
Pa red bi bio i da se predstavite ako ste vec bili dovoljno smeli da ovo napisete. Da vidimo ko to stoji iza optuzbi koje ste izneli. Hajde da vidimo, je l' smete da stavite kao ulog svoje ime i prezime i svoj kredibilitet? Ako ste sigurni u ono sto tvrdite onda ne vidim razlog da se plasite.


P

narodi koji imaju ovakve politicke analiticare, ne treba da brinu za svoja parking mjesta!


Sreća te je ovom DSS

Sreća te je ovom DSS mračnjaku, koji se naslađuje slikovito opisujući silovanje, ruho odavno spalo, pa ozbiljnim ljudima njegovi tekstovi služe samo za sprdnju.


super je i ovaj Lenjinov

super je i ovaj Lenjinov odgovor, jel to iz Nove Srpske Denuncijatorske Misli?


Nije ovo za sprdnju...

...ovo su pretnje iz vrha vlasti.
A, čovek je stvarno na rubu pameti. Kako samo opisuje silovanje?
Gospode kako se ovde brzo smrkava, što bi rekao Kiš..


(Samo naizgled) poziv narikačama, od S. Antonića

Baš kao i Dragu, i meni se čini da je ovde u najavi jedna Noć Dugih Noževa.

Ljudi, pa ovome još sviću Plamene Zore.

Ovim tekstom je otvorio sezonu lova na neistomišljenike. A prisetimo se samo njegove hajke na „Spskog Sen Žista i Petooktobarske Montanjare”, Čedu Jovanovića i ostale saradnike Zorana Đinđića, NIN, 2004. godine.

«Otuda levi ili desni ekstremisti nikada na vlast ne dolaze glasačkim listićima ili biračkim kuglicama, već isključivo bajonetima i puščanim zrnima.»

«Već iz ovoga što je rečeno, jasni su glavni činioci koji ograničavaju mogućnost većeg političkog uspeha srpskih montanjara u budućnosti. Prvi takav činilac jeste demokratija. Kao što se vidi iz njihovih neprestanih žalbi na «defektnost» i «zaostalost» ovdašnjeg društva, oni ni u narodu, niti u inteligenciji, ne mogu da imaju većinu. Otuda prava šansa za naše montanjare može biti samo neka izvanredna okolnost, neki društveni i institucionalni haos, neko novo i veliko vanredno stanje, u kome će se moći nametnuti kao vođi.»

Ma, za sve je kriv Žika Pauk.

Žiko, daj nesretniku doživotno parking-mesto. Pa i manje budale su ga dosad dobile! Hoću da u Srbiji kakvu želim antonići postanu - atavizam!


Kad bolje razmislim,

i pročitam (nije mi lako) još neke njegove "analize", ispada da on, potpuno nesvesno, radi baš za one koje napada.

Naime, ako misle da će se srpski robespjeri nametnuti kao vođe samo zahvaljujući nekom društvenom haosu ili vanrednom stanju, zašto rade sve da do tog vanrednog stanja dođe?! Jer, Društveni Haos i Rasturene Institucije su već do sada debelo ukorenili.


to krasici

on kao da namerno previdja da sad ta opcija ima i politicki artikulisane predsatvnike u pralamentu! ili je to "greska demokratije" koja se mora ASAP ispraviti. legalisticki, ako moze. ako ne,ima nacina.

jer sad je mnogo, mnogo, teze reci niko nikad nece u srbiji ni pomisliti da kosovo moze da bude nezavisno....


Da, oni bi to ispravljali ASAP,

ali nisu baš sigurni koje TAČNO legijalističko oružje ovaj put smeju da upotrebe. Pa onda, daj malo sondiranje terena plus kolateralno navlačenje dodatne omraze, sa tim prostačkim, pornografskim alegorijama. Pa pročitaj samo komentare na sajtu Politike. Pa cela tema i jeste tako napisana da "uvrće" na linč NVO sektora i liberalne Srbije.

To ti je, Jelena, kao onaj nesretnik na tvom blogu, kad si imala temu Ruski gas + priča o Kosovu, koji je govorio o čedomorki koju, dopavši zatvora, sad siluju stražari a kako LW samo skrene pogled i sleže ramenima. Pominjao je to malopre i Corn Mouth. Čist Stormfront.

Razumeš li ti odakle nekim muškarcima potreba za ovakvim patološkim metaforama?


ne razumem. i ne zelim.

pokusavam da vidim ideolosko politicku pozadinu.i fasadu. i sustinu. pokusavam da ne ulazim u privatno. i ovako je suvise jezivo.


Ma, kakvo crno privatno!

Ovo je već odavno na nivou fenomena, kod nas!

Nikako da se neko ozbiljno poduhvati analize ove sramne instrumentalizacije u političke svrhe.

Mišljenja sam, na primer, da kad bi Antonić napisao da je Srbija silovani mladić koji mora da stenje i uzdiše glumeći zadovoljstvo .... blablabla .... da bi se digla kuka i motika, sva ova nazadna, stormfrontovska Srbija, a bogami i nešto Crnogoraca - da ga linčuju!


Svaka cast draga Krasici

zaista ste to dobro zapazili. Veoma je uvredljivo porediti Srbiju sa silovanim muskarcem a pozeljno je porediti je sa silovanom zenom. Razum sa tim nema nista. To je arhetip. Jer muskarac je onaj koji siluje i koji stiti od silovanja, istovremeno. Sta je lik a sta je senka zavisi od situacije, mozete menjati po zelji. A zena je u oba slucaja silovana. Silovanje muskarca se tu ne uklapa jer remeti predstavu o njegovoj moci.

Dalje, mozete da gledate pornic i da se prepustite nagonu suzbijajuci razum, a mozete i da suzbijete nagon zarad razuma i da se zapitate u kakvoj teskoj zivotnoj situaciji su bili oni koji su bili prinudjeni da glume zadovoljstvo da bi publika uzivala i ko su oni koji su njihovu nesrecu zloupotrebili i, na kraju, koliko vi saucestvujete u zloupotrebi posezanjem za pornografijom (e.g. Mandragora, Wiktor Grodecki, 1997).

E tako i Antonic prepusten nacionalistickim strastima suzbijajuci sopstveni razum (ako ga uopste ima) ni najmanje ne brine o zenama koje su silovane i njihovim dozivotnim patnjama i uspomenama. On bezocno, pornografski, zloupotrebljava scene silovanja, sa pozicije potentnog srpskog muskarca, zarad raspirivanja nacionalistickih strasti podilazenjem arhetipu i nadajuci se, kao i svaki "autor" pornografskog materijala, da ce njegov crap postati kultom armije konzumenata.

I na kraju, da je rec o pornografiji, vidi se iz toga sto u tesktu nema nikakve fabule. Nazovi radnja je uspostavljena na metafori brutalnog sexa i jeftine patetike zrtve koja "treba da place" kao sto svaka silovana zena ima pravo da place.

Jos jednom, izrazavam najdublje gadjenje ne samo tekstom koji ovde prenosite nego, jos vise, uredjivackom politikom lista, koji je, glede kredibiliteta moram reci, pre nekoliko nedelja najavio smak sveta 21.12.2012. Toliko o kalasturama iz SS (Srpskog Sarajeva).


Hvala vam, CM.

Ovo je upravo onaj osvrt na tu porno-politizaciju jednog arhetipa o kome je Krasici govorila.

A da je Antonić proizvođač porno-krepa, nema nikakve sumnje.

U pristojnim mislima i fabuli uvek je oskudevao.


Dragi Corn Mouth,

odlično ste ovo napisali. ... da je Srbija silovani mladić to bi remetilo predstavu o muškarčevoj moći... u pravu ste.

Do sada sam Antonića doživljavala kao nekog ražalovanog čizmaša, a sad kad ovo vaše pročitam ... to o poziciji potentnog muškarca. Uf, još više mi pripadne muka.


Да

Да, Слободан Антонић баш воли да је велики љубавник. Али, Сребренице мила, ипак, не мораш због њега глумити. Слободно плачи. И најважније је да их све запамтиш. И оне који су се по теби ређали и оне који су навијали и добацивали. Јер, једнога дана...

Да, да. 26. фебруара!


Cudna Vremena

Meni ovo stvarno nije jasno. Gospodin Antonic je ocigledno "odlepio". Covek u sebi skriva toliko mrznje je i pakosti koju do sada nismo upoznali. Jeste da su i njegovi raniji tekstovi koketirali sa ovim emocijama ali ovo je definitivno "otkrovenje".

Prosto mi je zao coveka. Mislim ako vec nema parking mesto mozda ne bi ni kola treblo da ima. Da mu NVO sektor i kola nije ukrao pa trazio otkup?

Skijanje je veliki greh. Ko skija taj i uziva i zna kako treba da se zivi. A to ne valja. MI smo zemlja mucenika i ako se ne mucimo i ne placemo nismo dobre patriote. Gde ste bre videli "dobrog patriotu" na skijama??

NO najgori su ovi sto se smeju kad im je lose. Alo bre! Treba svi da placemo. Da napravimo jedan oltar na sred terazija da se predjamo u kolonu i ne pomeramo. Da ponavljamo imena nasih zlotvora u sebi toliko puta dok kletva ne bude bacena. I da cekamo, cekamo dan kada "Osveta nasa krvava ce biti".

Nikad nisam bio od onih sto vredjaju ali pisca ovog teksta bih slobodno proglasio za Klovna!


Djole, ti pazi sta pricas...

...ima Jasna Hag ovo:

Quote:
NO najgori su ovi sto se smeju kad im je lose. Alo bre! Treba svi da placemo. Da napravimo jedan oltar na sred terazija da se predjamo u kolonu i ne pomeramo. Da ponavljamo imena nasih zlotvora u sebi toliko puta dok kletva ne bude bacena. I da cekamo, cekamo dan kada "Osveta nasa krvava ce biti".

ozbiljno da shvati. I propade vam onda skijanje


Domazet

Djole, ti pazi sta pricas...ima Jasna Hag ovo:

"NO najgori su ovi sto se smeju kad im je lose. Alo bre! Treba svi da placemo. Da napravimo jedan oltar na sred terazija da se predjamo u kolonu i ne pomeramo. Da ponavljamo imena nasih zlotvora u sebi toliko puta dok kletva ne bude bacena. I da cekamo, cekamo dan kada "Osveta nasa krvava ce biti".

ozbiljno da shvati. I propade vam onda skijanje

Izvini, šta sam propustila? Ulogovala sam se pre sat vremena. A malo i ne razumem. Šala? Cinizam? Šta li? Objasni, pls?

Jasna B.


Bez namere da

bilo koga branim ili napadam, hocu samo da konstatujem da je "parking mesto"

Quote:
„Dobro prijatelju, biću realističan, šta je tu je, zaboravimo prošlost, nema veze ko je prvi, nema veze šta je čije, pustimo znake, pustimo pravo, ostani gde si i da zajedno koračamo u evropsku budućnost”!

metafora za teritoriju (citaj: 15% drzavne teritorije).
Zakljucak, ovom prilikom, ostavljam N/A.


Dragi moji Globalisti

Dragi moji Globalisti,

ne znam da li da vas zalim ili da vas prezirem. Ne znam da li ste rodjeni bez osecaja pravde, casti i ljubavi ili ste produkt burnih vremena. Sta u ovom tekstu, gore pomenutog gospodina, nije tacno. Zasto vas toliko boli kada neko direktno, bez ulagivackog zanosa, kaze javno ono sto je svakom normalnom coveku,bez mrznje,jasno. Ne znam, mozda se vasi zivoti svode na to ko ce vise i jace da pljune prokletog Milosevica. Mozda svi vi dugujete njemu svoje karijere. Sta je sad problem, Milosevica nema vec 7 godina a prema nama se idalje ponasaju kao prema manje vrednoj naciji koja ce za jedna osmeh prokletih amera da se odrekne sopstvene teritorije. Zar ste toliko sebicni i kratkovidi da mislite da cete lagodnije ziveti ako ispunite sve naredbe Fasisticke Amerike.


ne, lagodnije cemo ziveti kad se resimo fasizma u srbiji

onaj koji vriste o navodnom silovanju srbije o ovome godinama cute


Maksimilijane,

kako Vam iz ove tačke gledišta izgleda ideja da se Hrvatska odrekne Kninske krajine? I da se pri tome podeli na dva dela - primorje i ostatak?

Kako Vam izgleda ideja da se Bosna prvo silom nacionalno preuredi, kroz ogroman zločin, pa da se onda "srpski deo" priključi Srbiji? Znate, u Bosni je "silovanje" imalo malo dublje značenje nego ovo sada za Kosovo.

Žalosno je, evo i ovde na blogu ima sveta koji je morao da beži iz Krajine, sa Kosova, tu su i Srbi iz Bosne. Oni pokušavaju da nam kažu kako smo bezosećajni, kako se "borimo na strani neprijatelja"...

Stigao je račun. Odvajanje Kosova nema veze sa osmehom Amera. Ima veze sa činjenicom da držanje silom dva miliona ljudi u obespravljenosti (da ne kažem teroru) deset godina, a onda pokušaj da se proteraju sa svoje imovine i iz svoje zemlje i pri tome neselektivno ubijanje istih - više nema niko na svetu ko bi gledao sa simpatijama. U tom smislu to nije svetska, nego kosmička zavera.

Ne vidim kako one, koji za takve stvari tapšu po ramenu, neko može smatrati prijateljem.

Ovo je "untergang". Ovo besramno koprcanje, oni mrtvi fazani juče nad Beogradom, vojna parada olupina, kuknjava... to je samo gubljenje vremena i energije. Nadam se, ovaj put, ne i života.

Žalosno je što možda moramo da izgubimo još nekoliko godina u ovom kur*enju, pre nego što priznamo da je ovo bio kraj i krenemo da radimo na ozdravljenju naroda, koji ova neodgovorna ekipa nastavlja da raspamećuje i tera u frustraciju.

Od ovoga kur*enja nikome neće biti bolje. Ni izbeglima sa Kosova, ni izbeglima iz Hrvatske... samo još više sebe ukopavamo i moralno i ekonomski.

Ja se izvinjavam, ali kao neko ko sebe smatra patriotom, ja ne mogu da odobravam tako nešto. Možda je nekome važnije 15% teritorije, "svete zemlje" - na grani. Ali meni je važnija zdrava nacija, svesna svojih grešaka, svesna sveta u kojoj je, kao i država odgovorna prema susednim državama i prema svojim građanima - u ruci.

Ovo neandertalsko busanje u prsa, dok se upropašćava i svoja i okolne nacije, je po meni direktno protiv interesa Srbije i srpskog naroda.

Pozdrav,

Vučko


Maximilijane,

u tom tekstu sve je sporno a naročito biografija autora. Ti mora da nisi pročitao odgovor profesora Ilića. Pročitaj pa se opet javi.

Jasna B.

P.S. Ti si bezbedan, ne brini, tebi neće Antonić ništa. Čak će te možda i unaprediti. A mi onda da se čuvamo i tebe.


Uživanje je čitati Antonića !

Šteta što ne bloguje ovde, bili bi manje osuđeni na ove što mantraju k'o Švabo tra-la-la sve prepisujući jedni od drugih.
Jedno te isto, spinuju po 1000-ti put !
Doduše, ako se dobro plaća, nemam ništa protiv !
Plata treba da se odradi !


Samo ...

... se vi udobno smestite i nastavite da uživate.


:)

:)


I ako je moguće...

lw was here


A ako ne ide u uvo ...

lw was here


Levo krilo...

...ovaj Tamikin komentar prevazilazi granice obicne infantilnosti. Sta nameravas da uradis po tom pitanju. Da se razumemo, ne mislim da treba da ga cusnes pod tepih brisanjem. Mislim da bi morala da malo porazgovaras sa njom.


Preporuka:

lw was here


S tim...

lw was here


Pa ...

lw was here


Ne sumnjam..

lw was here


Ma da, opet si u pravu Drago :o)))

Neka se oni koncentrišu na tekst, sigurno će nešto "konstruktivno" da nauče :o))

Drago, budi mi dobro, bori se, odoh ja malo da odmaram, nešto me umor danas smlatio, a sutra svakako nastavljam :o)


Ok Tamara...

....morali su pisati žalbu.o)))


Ups, vidim :o)

odoh ja, da ne remetim idilu :o)


to tamara and drago

samo vas gledam

lw


Ma ništa...

..samo ti radi svoj posao.o)))


I?

Ipak si samo gurnula pod tepih? Ja sam mislio da ti pod moralnim ciscenjem Srbije podrazumevas nesto malo komplikovanije?


to domazet

ne pada mi na pamet da se bavim moralnim ciscenjem srbije. zvucis kao antonic.


Hmmm...

...znaci nista Hana Arent, Karl Jaspers i ostali?


He, he....

pa zar ti, Alberich, nisi na ovom blogu postao personne historique posle onog debakla od pre par dana?
Mazohizam, mazohizam...


Hmmm,

Macak,

Ja mislio ti fizicar!? A ono, ti se bavis autosugestijom!!?? Otkuda to?


Patuljak,

pogresna ti je premisa.Pored toga, tvoj izobliceni lik u parabolicnom ogledalu Tomasa Mana zaista deluje strasno, pa sam prinudjen da se bavim autosugestijom....


Pogresna mi premisa?

Vidis ti molim te. Ja posao od one da za slikare i fizicare vazi prokletstvo 'ili si Leonardo ili si moler' (da prevedem za Draga, u slucaju fizicara glasi: 'ili si Ajnstajn ili predajes fiziku u srednjoj skoli'). (gotovo) Nista izmedju.

Dobro, ako nisi fizicar, sta si onda, slikar?


Naine,

mislim da nije u domenu tvojih spoznajnih moci da saznas (shvatis) ko sam, ili cime se bavim.Na osnovu tvojih nastupa ovde (mada verujem da ti to nije bila namera), ja sam razumeo da ti vuces neku gvozdjuriju uz Park Avenue, i kukas kako je zivot pun stresa...


Lako se uzbudjujes pa zaboravljas...

...da nije u pitanju Park nego Michigan Avenue, sto ti je vec vise puta ljubazno stavljeno na znanje (loonalde, Krasicka, ovaj izgleda uopste ne pazi sta vi pricate).

A sto se tice toga cime se bavis, ja sam samo krenuo od susednog bloga na kome ste ti i jos nekolicina drugih analizirali onu glupost od clanka o Skroj Propasti Sveta u Politici. Tada vas je jedan od ucesnika u analizi predstavio kao fizicare sa doktoratom. Ja nisam primetio da si se ti izuzeo iz te price a bio sam ubedjen da se ti nikada ne bi kitio tudjim perjem. Nista vise.

I na kraju oko onog ko si ti, iznenadices se (a mozda ipak i neces) ali meni je odavno jasno ko si ti ali ne bih da kazem jer ne bi bilo pristojno a mislim i da je zabranjeno pravilima Bloga.


Halucinogeni deluju....

Ne znam o cemu govoris.Na blogu sam se registrovao pre par dana, pa u toj temi ("propasti sveta u Politici") nisam ucestvovao.Pomesao si me sa nekim, sto me ni najmanje ne iznenadjuje.Godine, godine.....
A to ko sam ja, nije tajna.Bolje ti je da razmislis ko si ti, Rajh - majsteru.
Takve nacisticke spodobe se u ogledalu raspadaju u sitan prah.


Sto jes', jes'...

...greska. Zavede me jednacenje po zvucnosti v u w. A i pominjanje Sluzbe. Lepo ti kazem da ni ja nisam savrsen. Samo ti se cini.


O, da.Jesi savrsen.

Savrsen begunac od razuma i morala.Cak je i terapija kompleksa intelektualne inferiornosti koju pokusavas da izvedes, kao self - induced egzorcizam na ovom blogu, dozivela fijasko.Na kraju, isterao si samog sebe iz rupe.
Sto se tice pretnji koje si mi uputio, nisu me narocito uzbudile.Medjutim, prateci tvoj trag na ovom blogu, vidim da ti nije prvi put da ljudima ovde pretis.
Iz tog razloga, hteo bih da te podsetim na nesto sto si izjavio na blogu Nebojse Spaica, odgovarajuci Tamari Cetkovic.
Naime, rekao si da te je za neprijatelje bas briga, jer sta god radio, oni te mogu pronaci.
Sasvim si u pravu.Nacisticki smrad se oseca sve do Neptuna.Trag je lako pratiti.


@ S Savanovic

Quote:
Ja posao od one da za slikare i fizicare vazi prokletstvo 'ili si Leonardo ili si moler' (da prevedem za Draga, u slucaju fizicara glasi: 'ili si Ajnstajn ili predajes fiziku u srednjoj skoli'). (gotovo) Nista izmedju.

"Chacun appelle idées claires celles qui sont au même degré de confusion que les siennes propres"
--------
@ m&m
Ce demon de frivolité peut par contagion devenir fatal à l'ordre public. Faut sortir le sabre.


Arslancicu,

Ako nastavis da editujes imam da se uobrazim da i ja volim skupe cipele.


slobodno

ne zanimaju me takvi detalji. Ali kad vec pomenuste cipele nece vam one biti od velike koristi. Nije stvar u cipelama, zapravo...Mozda ova slicica moze pomoci drago moje DOMUZ ET, vise nego ma kakva dalja rasprava...


Nisam mislio na tu slicicu...

...srdacni moj CM, mada kada smo vec kod nje, rekao bih da ocima ne mozes da vidis prasice i prasetinu. Otkuda to?

A mislio sam na onaj deo teksta o tvojim slobodnim asocijacijama na setnje Matije Beckovica. Ne valja ti to sto se lako uzrujas pa onda iz tebe izbije sva tvoja primitivnost. Koju ne mogu da prikriju ni naknadna editovanja ni citati na francuskom.


Eee moj Domaz E.T.

al' ga lupeteš, ne možeš da staneš. Ma znaš šta, super mi je ova M&M sablja: ja okačim jednu glupost na tvoj post, za koju sam sigurna da će da peva sablja, pa tako ode od jednom još jedno 4 tvojih nebuloza :o) Ufff, baš mi je super fora :o)


to tamara

poslacu ti racun kucni za internet majke mi :))

znas li ti koliko traje to uredjivanje komentara, ciscenje...


Ćuti...

...kako si nas pomlatila jučer samo zbog jednog prsta.o)))


Ma ja ću da ti platim

Jelena !

internet vreme za ceo mesec dana, da bi mogla da očistiš sve komentare koji ti remete koncept jednomulja.

ispada da svi ovde lupaju, svi su glupi, svi su nepismeni , svi su budale, sem naravno tamare ćetković i njene četvoročlane bande, i to isto onakve kakvu je KINA imala u doba kulturne revolucije.


Nemoj se trošiti Milutine...

....pa tebe bar niko ne briše.o))


Ma Ti se šališ Drago,

imaš lep smisao za crni humor.

Milutin Mlađenović


to nitulim

ja cu uskoro poceti da vas brisem, jer vasi komentari nikavog smisla nemaju. odvano. ili se koncentrisite i naoruzajte argumentima ili radi blog sablja.


Evo zadnja nebuloza ...

... ma platicu, no problem :o))


Tamara...

..pa gde si ti...o)))
Imam filing da bi jedan adekvatan citat mogao da razvije priču.o)


Ufff Drago ...

... Tamara se izležala do bola, kao da mi ćale Crnogorac :o) Boli me kičma danas :o) Samo da dođem sebi, pa dobiješ novi mail :o)

Evo ti dok ne zapeva sablja :o)

"Ne želim da me kroz dvadeset godina moje, ili bilo čije dete upita zašto nisam ništa uradio da se reši barem neki od velikih problema ove zemlje." - B. Tadić, 28. 5. 04.


Za dvadeset godina..o)))

...dakle,on će ova "državna" pitanja rešavati dvadeset godina.o) I to tako da reši "barem" jedno.o)I da ga ne bi pitala deca, gde si bio kad je "grmilo".o)))
No, sreća postoji MZ i ona rešava.
Milo je rešio Crnu Goru,Ahtisari će Kosovo,Solana saradnju sa Hagom.
I onda ostaju "mala" pitanja.


Prezime...

poslao sam na Narodnu kancelariju, na Blic...Vesi...gl.uredniku, Andjelku Trpkovicu...ne sme da nas zatrpa svakodnevica i 1000 drugih problema...
BKC


Perzime...

..Narodna kanecelarija ima samo faks. Na sajtu nema podatka o e-mail adresi.
Naravno, ne sme da nas zatrpaju problemi.


Postoji

Ova stranica "zahtev", za podnosenje zahteva, kao i telefon: 011 361 88 88.


Haaaa :o)))

A kad drugi umesto njega to srede, on će da stane na binu, pa će da kaže:

"Moramo krenuti napred." - B Tadić, 29. 5. 04.


Kao u auto školi...

...iz rikverca u prvu.o)


:o)))

Možda će konačno u prvu, do sad izgledalo kao da je stigao tek do rikverca u auto školi :o)


Hm ..kao da mi citas misli

isti slucaj sa kicmom,...i jos malo tezze..Uh!
a sad nesto o citatu i nekima od nas sa Bloga...Nedavno se Djelic hvalio iz Davosa, kako ce ovo ili ono cim postane premijer...ja ga upitah, znam coveka, sa kojim ovlascenima je otisao tamo, koga predstavlja ali ga nema, kao ni odgovora...?Pitam se zasto?
Pa on je bio sam "zrtveni skakac" jer najnovije informacije govore da ce Veliki Voja i dalje biti premijer, da ce Micun, veliki Manitu...biti predsednik Parlamenta....itd...Djelic ga je kako sam i pretpostavio "isp...o"...ali nije samo ON! Kako ce mnogi glasaci DS/a podneti cinjenicu da su glasali za Voju, neprikosnovenog!
Ipak TATA (SANU) i dalje vodi glavnu rec..
Eh....
poz
BKC


Branislave...

...poslao apel na Narodnu kancelariju zahvaljujući linku koji nam je Vodžo postirao.


Tvoja volja je ovde zakon

Jeleno !

ja ne tražim ovde smisao da bih nešto napisao, vec imam obavezu prema OPRAVDANOSTI, nijedan moj komentar nije neopravdan, misli malo o tome, ako ti to nije napor.

mene ovde brišu ne što nekoga vređam , što nekog psujem, već isključivo zato što ljude razoružam svojim odgovorima, a moderatori i Blogeri ne vole da su goloruki pred mojom malenkošću.

skandalozno je ovo što se ovde meni dešava, kada meni neko ovde opali šamri, to je poželjno i baš lepo, ali kada ja tom istom uzvratim adekvatno, eeee to je vandalizam , to je nedopustivo i to je za svaku osudu i brisanje.

*ajd sad briši ovo, da bi mi dala za pravo.


ej, ne slihtaj se

Milutin Mladjenovic (), 13.02.2007, 16:45
Vidim sad na Blogu B92 da je izvesna aktivistkinja NVO Jelena Milic, ovaj tekst ANTONICA tamo prenela u formi teme njenog Bloga, gde se tenutno komentatori istresaju i izivljavaju na autora teksta koji ovde komentarisemo.Iako ponekad imam premedbi na Antonitceve teze, ovog puta je izgleda ubo u centar, cim je uzbudio duhove perjanica nevladinih organizacija u Beogradu


Hahah...

.....šta ćeš, takav čovek, voli NGO sektor.o)))


ej, ne slihtaj se

Milutin Mladjenovic (), 13.02.2007, 16:45
Vidim sad na Blogu B92 da je izvesna aktivistkinja NVO Jelena Milic, ovaj tekst ANTONICA tamo prenela u formi teme njenog Bloga, gde se tenutno komentatori istresaju i izivljavaju na autora teksta koji ovde komentarisemo.Iako ponekad imam premedbi na Antonitceve teze, ovog puta je izgleda ubo u centar, cim je uzbudio duhove perjanica nevladinih organizacija u Beogradu


Ništa ne shvataš

Jelena,

pa ja sam to mogao da napišem pod pseudonimom pere detlića, ali ja nebi bio ja kada se iza svakog teksta nebih podpisao, i ja stojim iza toga.

tragikomično je Jelena mene optuživati za šlihtanje, pa ja da sam takav ovde bi bio najomiljeniji Bloger i komentator, u zvezde bi me dizali i kleli se u mene.

naprotiv svi moji problemi na ovom Blogu su ti, što to nisam, a Vi svi bi baš to voleli da jesam.


Milutin:"a moderatori i

Milutin:"a moderatori i Blogeri ne vole da su goloruki pred mojom malenkošću."

Mislis pred tvojom velicinom?


Izvinite Zarkowe

a gde vi vidoste veličinu? Ja ne vidim ništa :o)


Malo si dezorijentisana Tamika....

...brisanje mojih postova se desilo na susednom blogu. Ovde jok. Da ti nisi nesto nervozna?


Doktore Z,

vuče Braja gvožđuriju u svojoj glavi. Tu je dole, pokušavši da uvuče Vinču u priču, hteo da insinuira kako on o tome mnogo zna kao bivši vinčanski insajder.

Pa ajd sad reci, Brajčilo, kako si leba ti mislio da povežeš te babe & žabe? To čak ni tvojoj stupidnoj mitomaniji nemože da pođe za rukom.

Nemoj da se pravdaš, znamo da nije bilo samo da bi se pohvalio. Ima tu neka druga agenda...

Ajde, mikrofon je tvoj. Pokloni se i počni.


Brajo,

Zamolio sam te da mi objasniš kakve veze ima Institut u Vinči sa NVO sektorom ili sa bilo kojom od tema koje su pokrenute ovim blogom.

I? Hoće li to skoro, po tvom mišljenju? I zašto nije do sada?


Ma kakvi Davide...

...neda se Braja na to namamiti.o)


dupli post.

ali kad je već tu, da se ne baci.

rekao sam to danas kod Queerie, pa ću da se ponovim (jer tamo obrisalo ceo thread - i neka je - pa otpalo i to moje upozorenje):

ljudi, dajte samo da svi primimo k znanju da ovaj Braja u potpunosti instrumentalizuje blogove. on se pojavljuje isključivo na temama i blogovima koji pokreću neka važna pitanja za građansku i liberalnu Srbiju. on je tu da zamuti vodu, da skrene temu u nekom sasvim drugom pravcu, da zapodene neke "jektičave" svađice (Donald S.), da pervertuje sve što neko kaže pa mu tu rečenicu vrati nazad kao udarac (Krasici), da relativizuje zločine u Srebrenici (Zarkow), itd.

bio je ovde kada se pričalo o Ahtisariju, o Dobrici Ćosiću, o Borisu Tadiću, danas kod Queerie o Matiji Bećkoviću, evo sad kad se priča o Antoniću.

niko od njega do sada nije čuo ni jednu suvislu rečenicu, stav niti tvrdnju.

priznajem, i ja sam se navukao sa ovom Vinčom. poznajući braju, mislio sam da je konačno odlučio da svoj prigušeni smisao za humor zameni jednom ili dvema suvislim rečenicama, pošto je u toj vinči stvarno ranije i radio. međutim, Drago, u pravu ste. Od ovog brašna se ne da bogzna šta umesiti.

Predlažem da ga aktivno ignorišemo i nastavimo sa razmenom mišljenja među (ne)istomišljenicima.


David,

u pravu ste.Sa tom kreaturom se zaista nema sta raspravljati.Problem je samo u tome sto on ima moc da liferuje desetine besmislenih postova, bez logickog pocetka i kraja, koji samo reflektuju stanje njegove latentne psihoze.


Potpuno si u pravu Davide,

...ja u zadnje vreme na uopšte ne reagujem na njegove postove.


Dobro jutro, Drago,

ti si u sustini potpuno u pravu, kao i David, samo je problem u tome sto D - zet neumorno maltretira koga god stigne na ovom blogu.Posebno se ostrvio na Corn mouth - a, mislim da je to iz jednog sasvim specificnog razloga (pored toga sto Corn obrise patos sa njim u svakoj raspravi).I ti i ja znamo kojeg.Takav harassment moze da u svom bolesnom umu smisli samo neki matori bezubi nacista, a ja po default - u tesko mogu da ostanem nem na takve gadosti.
Najgori su ti dinosaurusi sto su nekako pobegli od pravde Nirnberskog suda.


Zarkow..

...džaba je sa njime brisati pod. On se vraća opet, pa opet. I krade vreme. Sećam se kako ga je na forumo jedan klinac isprašio oko Krleže, ali on se na to vraćao danima.
Čoveka je nestalo sa foruma, a Domazet, traje li ga traje.
Ako ne može na vrata taj pristupa kroz dimnjak. Jedino se boji struje i strujnog udara.o)))


Znaci,

prikljucivanje na uticnicu jedino resenje??:))
Mala sala, naravno. U pravu si, moderni Sava Savanovic.Samo, tragovi krvi na redengotu ostaju, po tome se prepoznaje.


Macak...

...dosta tesko podnosis moje tekstove!? Sta te najvise pogadja?


Hajde,

lepo se vrati u taj kovcezic.Uskoro ce Sunce.
Nista me ne pogadja, totalno sam indiferentan.Samo konstatujem ovde dobro poznatu cinjenicu - da si ofucana nacisticka krpa.


Prezimenjace

pogledaj Blog Jelene Krajsic Kako spavate i moj zadnji komentar..pa da pokusamo jos nesto da uradimo...mobilisemo ljude da se pomogne
hvala
bk cole


Pogledao sam...

..i razmišljam šta činiti.
Koja vrsta pritiska bi bila primerena. Kako ih naterati da budu normalni?
Gde im je sada Investicioni plan, sada kad direktno treba pomoći?


Bilo bi dobro da

svako od nas napise bar jedno pismo Narodnoj kancelariji, medijima....da izvrsimo pritisak na one koji su za to zaduzeni,....vreme jako brzo curi!!!
bkc
naravno..hvala


G. Cole,

evo, ja uzimam na sebe da pisem nekom mediju, kao i Narodnoj kancelariji.Mozete li ostaviti neki njihov mail, molim Vas?
Pisacu i Ministarstvu zdravlja, samo mi dostavite na mail (otvoricu tu opciju) detalje slucaja, da znam o cemu se radi.

Hvala.


Drago,

sada sam na brzinu pogledao blog Jelene Krajsic, vidim o cemu je g. Cole govorio.Zaista strasno.U ovoj zemlji su izgubili razum, o dusi da i ne govorimo.
Nacionalni investicioni plan, pitas?Dinkiceva manufaktura za pranje novca.
Hajde da radimo bas ono sto je g. Cole predlozio - da pisemo raznim institucijama, sami da prilozimo koliko mozemo, i vrlo bitno - da u javnosti neprestano trubimo oko svih ovakvih slucajeva - mozda ce se neko "od nadleznih" postideti, bar zbog sopstvene okoline!


Tako je....

ONI se samo plase ulice i reakcije javnog mnjenja jer ih to moze kostati funkcije...sve ostalo ih ne zanima!!!
uzas,kakva drzava..kakav odnos prema gradjanima...a posebno u ovom slucaju gde se radi o 10 to godisnjem detetu!!!
hvala
bkc


Evo, ostavio sam...

...post na Jeleninom blogu.
Spreman sam se uključiti i pisaću Narodnoj kancelariji, ministarstvu zdravlja, Fondu zdravstva, resornim odborima DS-a za zdravstvo i socijalnu zaštitu.
Svako od nas bi trebao i da uplati neki iznos koji može.
Treba celu stvar pratiti svaki dan, raširiti je, verovati da može da se realizuje, davati podatke o prikupljenim sredstvima. Sve to onda utiče na ljude.
Cole, nebi bilo loše da se oglasi dečakova škola, neka lokalna NVO, neka gradska ustanova u Kragujevcu. Sve bi to moglo biti od pomoći...da postignemo kritičnu masu prisustva u javnosti.


Drago,

ovo nije izolovan slucaj, siguran sam.Mnogi roditelji ne izlaze u javnost sa svojom mukom kada im dete, daleko bilo, tesko oboli.Ali Srbija je Srbija - ima para za ratove, za vristanja udovice najveceg narko bosa na Balkanu ispred Skupstine, ali nema za zdravlje dece (ili bilo koga drugog, uzgred).
Ovo je bruka i sramota.Mozes li da ovde ostavis mail Narodne kancelarije?Mozes i meni da posaljes na mail, imam otvorenu opciju.


Sasvim je moguce da...

...se Slobodan Antonic buni jer nije uspeo da ugrabi parking spot. I donekle je intrigantno zasto bas Krasicka i Drago vide sebe u 'silovateljima/posmatracima silovanja' Srbije. Medjutim, ne bih o tome.

Nesto me drugo zanima. Ono oko budzeta od 1.1 milion dolara i 27 stalno zaposlenih i 36 temps. Zavoisno od uslova 1.1. milion dolara na toliki broj zaposlenih moze biti i mnogo i malo. Takodje, kako se radi o specificnoj organizaciji koja nije 'proizvodna' u nekakvom klasicnom smislu tesko je tek tako reci da li je investiranje u takvu neku organizacuju opravdano ili ne. Tesko je staviti cenu na opste dobro, koristim ovde termin 'opste dobro' u nedostatku boljeg termina kojim bih opisao 'proizvod' NGOa. Ipak, da pokusam da stavim sve u kakvu takvu perspektivu. Polazim od pretpostavke (koja se moze diskutovati) da je i Institut u Vinci organizacija koja proizvodi 'opste dobro'. Zanima me koliki je sadasnji godisnji budzet Vince i koliko ima stalno zaposlenih a koliko temps u Vinci. Takodje, ne bi bilo lose ako bi Vladimir Ilic, ili neko drugi ko se takodje razume tako dobro u tokove finansiranja usmerenih ka proizvodnji 'opsteg dobra' mogao da kaze da li i koliko novca iz izvora posvecenih toj vrsti proizvodnje dospeva u Vincu?


Ne mesajte babe i zabe...

..NVO su posebna tema i nisu predmet ove diskusije...To sto se "analiticar" njih dotakao nema nikakve veze...mogao je da pomene bilo koga..Sustina je da se radi o jednom jadnom prljavom pamfletu najnize vrste...Nisam clan ni jedne NVO ali me redovi za vize vrlo nerviraju iako odavno ne putujem zahvaljujuci ovakvim analiticarima i drugim kreatorima nase stvarnosti..Kosovo je izgubljeno 1999 svidjalo se to nekom ili ne...i nije potrebno da budemo realisticni(glupog li izraza) nego realni i da prihvatimo stvarnost kakva je i idemo dalje...


Nisu predmet diskusije?

Pa moguce, nisam bio svesan da je diskusija usko usmerena. Ja sam, zapravo samo podelio interesovanje sa Vladimirom Ilicem. Jer mi se ucinilo da LW hoce da raspravlja o necemu o cemu Politika (a vidim i ti) nije htela odbijajuci mu komentar.

A sto se tice Kosova, tu se slazemo, Kosovo je izgubljeno. Postavlja se samo pitanje da li se i koliko taj gubitak moze 'naplatiti'. I tu se, koliko vidim, slazemo. Razlikujemo se jedino u visini cene. Ti mislis da je je dovoljna cena za gubitak Kosova nestanak redova u kojima cekas za vize. Ja mislim da je to potrebna ali nikako i dovoljna cena. I to je to.


Ja cenu nisam pominjala...

..a redove za vizu sam pomenula u kontekstu Antoniceve analize koja je vise nego banalna ..Kada sam pisala komentar nisam procitala tekst V.Ilica...bila sam pod utiskom bljuvotina koje su me podsetile na devedesete..Ocigledno je doslo do nesporazuma...a ja se nikako ne bih slozila sa Politikinim ne objavljivanjem komentara V.I...Medjutim, ostajem pri stavu da u "slucaju" Antonic NVO su manje vazne u odnosu na sustinsku poruku njegove price i u odnosu na jezik koji koristi..Njegova zavrsnica sa silovanjem devojke-Srbije...pa to je za povracanje...


i nvo su tema

itekako


NGO kao tema

Pa ja nisam imao nameru da stavljam u fokus NGO nego sam se vise poveo delom oko toga kako opravdati ili ne opravdati budzet jedne organizacije koja nema, da kazem, opipljiv proizvod. Pa sam, posto nisam ekonomista, pokusao laicki da uporedim dve organizacije kojima je zajednicko to da su budzetski finansirane i ciji je proizvid neopipljiv i koji ja (u nedostatku boljeg termina) ja zovem 'opste dobro'. Nadao sam se da ce se poredjenjem budzeta ove dve organizacije (normalno, svedenog po glavi zaposlene/zaposlenog) steci kakva takva slika o tome koliko su pomenute organizacije uspesne u proizvodnji tog neopipljivog 'opsteg dobra'. Uz (dozvoljavam uproscenu) pretpostavku da veca budzetska izdvajanja po zaposlenom/zaposlenoj ukazuju na veci potencijal u proizvodnji 'opsteg dobra'. Na zalost, nisam posedovao potrebne podatke da ovu, makar i vrlo uproscenu, analizu dovedem do kraja pa sam se nadao da ce mi neko pomoci sa potrebnim podacima. Kokliko vidim, nije bilo odziva tako da ne mogu da izvrsim poredjenje. Moram da priznam da sam malo razocaran da se niko nije zapitao cak ni to zasto uopste poredim Vincu sa nekom od NGO...


Ovako nesto...

..odvratno odavno nisam procitala...Covek koji sebe naziva analiticarem dohvatio je dno dna...suvisno je bilo sta drugo reci...

PS Ne branim Politiku ali mi nije jasno kako bi mogla da objavi komentar na neki tekst u istom broju...Mozda mislite na online izdanje?


da na kometare ispod teksta

pogledaj ih. vrlo su indikativni.


Da li ste kojim slucajem

Da li ste kojim slucajem procitali komentare ispod antonicevog teksta u politici? grom i pakao.


Ne bih da komentarisem Antonica

ali bih rado Vladimira Ilica. Ovaj covek se poziva na Lenjina, ima pravo na to, ali od konteksta u koji ga stavlja, Lenjin bi se sigurno postideo. Zeleci da pokaze Antonicevu karijeru, on cinkari kako mu je pomagao da dobije pare od Soros fonda. Vladimir Ilic vezan je i za Helsinski odbor. Sad se ja pitam, kakve veze imaju Soros i Helsinski odbor sa Lenjinom/komunistima?! Znam da ih izjednacavaju nedotupavi desnicari, antikomunisti, monarhisti i njima slicni, ali neko ko se poziva na Lenjina i pri tom razmece kao vrlo obrazovani sociolog, da u ovome vidi "doslednost"?! Lenjinova misao koju Ilic navodi potpuno je istrgnuta iz konteksta i dat joj je suprotan smisao, jer Lenjin bi se danas, pre svega, okomio na razno-razne Ilice i politicke snage ciji su oni glasnogovornici. Oni su perjanice "imperijalizma kao najviseg stadijuma kapitalizma". Borba protiv "srpskog nacionalizma" stavljena je u sluzbu jacanja americkog ili nekog drugog sovinizma i imperijalizma, kako bi se uklonili poslednji ostaci alternativnog politickog projekta u Evropi. Takve ljude u mom drustvu zovu "NATO-levicom", to je jedan mutirani oblik levice koji se pretvorio u svoju suprotnost.

Ilicev stariji kolega i istomisljenik u ovim stvarima, takodje u vezi sa Helsinskim odborom, doduse manje militantan, Todor Kuljic, na nedavnoj promociji svoje knjige u Kolarecvoj zaduzbini vrlo egzaltirano se pozvao na Markuzea kao na svog intelektualnog uzora. Nesto mi je tu odmah zaskripalo u usima. U kakvoj su vezi Markuze i Sonja Biserko? Osim sto imaju 3 ista slova u prezimenu, nista drugo mi nije palo na pamet do sada.

Ilic se za vreme poslednjeg studentskog protesta vezanog za skolarine bas "proslavio". Na sednici Veca Filozofskog fakulteta, snishodljivom retorikom, zahvaljivao se dekanu zato sto je "ostro" reagovao protiv studenata. Na hodnicima fakulteta presrece studente, i gestapovski ih ispituje da li su za protest. Udri po onima koji se bore za jeftinije obrazovanje, protiv pljacke i korpucije na Univerzitetu! Bas levicarski, nema sta! Da li je to posledica neciste savesti u pogledu njegovog samorazumevanja, ne znam, nista drugo mi ne pada na pamet.

Svojevremeno su Ilica i Kuljica njihovi oponenti u jednom sporu vodjenom u casopisu "Sociologija" prozvali "milicevskom neoboljsevickom skolom", aludirajuci na naseg najveceg sociologa Vojina Milica. Nije mi bilo jasno u kakvoj su oni vezi sa (neo)boljsevizmom i Milicem, Vojin Milic bio je casni komunista i promisljen, temeljit naucnik. Mozda je odgovor da je rec o Milicima koji su autori ovog bloga, a ne o Vojinu Milicu, ne znam, nista drugo mi ne pada na pamet.


prepoznat si

Bas tako!


Niko da odgovori pnbb - u !

Pnbb je u gornjem delu postavio zanimljivo pitanje --- koliko sam ja dobar u boračko-ljudsko-pravaškim aktivnostima !
Niko od NVO-jaca neće da odgovori !
No, ja ne bih bio tako strog --- od nečega mora da se živi !
Poštenije je biti ljudsko-pravaški nezavisni borac, nego npr. --- šta ja znam --- recimo, lopov !


meni je recimo indikativno...

kako gosn. Antonic simulira uzvike silovane devojke...
Taj hiperrealizam nenamerno otkriva bit velikog masturbatora.

kicsoh


ima jedan lep tekst Vesne

ima jedan lep tekst Vesne Pesic na blogu www.odnaszavisi.org apropos Antonica.


Hvala...

... odličan je!

BTW, nigde tamo ne vidim spisak 15 poslanika Koalicije koji odlaze u Skupštinu. Da li neko ima link?


pa ima

pogledaj u vestima na naslovnoj sajta


Hvala i čestitke ...

.... gdinu Miliću!


Zaista,

iskrene cestitke i puna podrska!


ne manipulisati pitanjem...

bilo je , odnosno trebalo bi biti, upuceno svim korisnicima velikih reci

sa koliko se nula pise

nebeska srbija
nezavisno kosovo
tisucljetni san o hrvatskoj drzavnosti


Znam !

Akcentirao sam one koji su ovde najglasniji !


Vizura

"Pogledi" komentatora Antonica na NVO, lice na poglede presvetog Ilariona na skolsku zgradu... i on(an)o sto je nakon toga sledilo.


Tekst je potpuno idiotski, a

Tekst je potpuno idiotski, a najidiotskije je ono pateticno i krestece poredjenje Srbije sa silovanom zenom.

Mislim da ovakve komentare samo treba prenositi bez ikakvog daljeg komentarisanja.


Prva Skupstina

Nadam se da cete sutra glasati protiv rezolucije.


Ovi opet reki NE , Jos jedno " istorijsko" , al ce nas kostati

Vlada za odbacivanje Ahtisarijevog plana
Utorak, 13. februar 2007. 20:25

Vlada Srbije predložila je Skupštini da odbaci sve stavove predloga izaslanika UN Martija Ahtisarija o statusu Kosova kojima se krši suverenost i teritorijalni integritet Srbije kao medjunarodno priznate države.

ne znam za vas ali ja sutra protestvujem


Ko hoce , nek dodje na proteste

Ako neko ima bejzbol palice neka ih sutra ponese, mozda cemo morati da prevaspitavamo neke poslanike, policiju sigurno .


to miki21g

ostavicemo ovaj post.


Kada smo kod silovanja

kako se zove ovo što Antonić,Vukadinović,Lepa Ljija & co rade Politici? Što se tiče prozivanja podseća malo na onaj govor Vojislava Šešelja po ubistvu Pavla B. "niste vi novinari svete krave ,krave jeste ali svete niste...",što mnogo i ne čudi znajući da se naš Slobo Antonić najglasnije zalaže za legitemizaciju istih.


2 Adam,

potpuno se slažem sa vama. Da je pred Specijalnim (ili Haškim, što da ne?) sudom osnovano odjeljenje za ratne huškače, koji su na neki način bili opasniji i od samih izvršilaca, tu bi završio i poneki pesnik, a, ne zaboravite i poneki - novinar. A svakako treba dodati - i poneki politički analitičar.


...

Citajuci komentare primecujem da ima nekoliko kolega sociologa i moram priznati da me su me neki bas zacudili, posebno jedan komentar vezan za Vladu Ilica. Ali ko ne shvata vezu sa Lenjinom i ne mora, nije nuzno.

Meni je Antonic ipak bitniji ovde. Covek je iznad svega opasan i nije mi jasno kako to neki ne shvataju. Molila bih sve one koji to ne kontaju da uzmu njegovu knjigu "Nacija u strujama proslosti" koja je pisana par meseci pre atentata na Zorana i u kojoj ovaj neprosvecenei nezavisni DSS fasista naziva Zorana izdajnikom i do te mere satanizuje i njega i sve bliske Zoranovoj ideji (npr. neke NGO lidere, Teofila Pancica, koji mu je BTW mozda i najveci trn u oku, itd...) da je nekako nuzno zapitati se kako tako nesto moze da ne izazove buru reakcija, ako nista ono bar drugara iz struke. U poredjenju sa ovom knjigom clanak koji ovde komentarisemo je malo dete. Problem sa antuntunom je sto on nikada svoje profasisticke stavove nece reci javno u medijima koje prati veliki broj ljudi (mozda se plasi, aili je to stvar karaktera, zbilja ne znam), vec ce dusu svoju olakstati u knjigama za koje racuna da ih nece bas toliko ljudi videti. I to ga cini opasnim. Veoma opasnim. I drago mi je da je neko iz strucne javnosti (i to bas veliki Vlada Ilic) konacno resio da nas opomene ko je zapravo antuntun. I hvala na tome!!!!


i posle su strane NGO krive...

iz izvestaja HRW o stanju HR u Srbiji 2006

Zastupnici ljudskih prava
Organizacije za ljudska prava u Srbiji još uvek rade u okruženju u kome se često nalaze na meti neprijateljske kritike medija i nekih političkih stranaka. Vlasti nisu adekvatno reagovale u 2006. godini na verbalne napade i pretnje upućene predstavnicima civilnog društva. Vladini zvaničnici često su iskazivali svoje negativne stavove o civilnom društvu i nevladinim organizacijama.


Slobodana Antonica je

Slobodana Antonica je vrbovala Elektrodistribucija jos za vreme studija... A evo ga i ispred ogledala (javnosti)


Zoxter: "Antonica je

Zoxter: "Antonica je vrbovala Elektrodistribucija jos za vreme studija..."

Neverovatno je koliko je Srbija mala zemlja! (I koja sticajem okolnosti postaje sve manja.)

Dakle, ništa se ne može sakriti! Pa ipak, odakle Zoksu ovaj podatak za koji znaju samo oni koji su sa Antonićem studirali političke nauke? Priznajem da je to za mene potpuna misterija.

Dakle, Antonić je zaista postao inkasant, i to na drugoj godini studija, negde u jesen 1980, nešto kasnije od svog generacijskog kolege pok. Zorana Todorovića-Kundaka. Kao deklarisani šezdesetosmaš sa naočarima-lenonkama, očito je bio poželjan izbor za efikasno čitanje strujomera.

Ista se stvar mnogo ranije desila i sa Matijom Bećkovičem, potonjim nacionalnim inkasantom.

Verujem, dakle, da je čisto gubljenje analizirati smušene sastave intelektualaca, članova EDB. Bilo bi daleko plodotvornije, zar ne, pozabaviti se njihovom glavnom delatnošću, to jest njihovim doprinosom elektrifikaciji zemlje.

U tom smislu, pozivam časne svedoke da kažu ono što znaju na tu temu.


E, ludilo, Anonic stvaaaarno

E, ludilo, Anonic stvaaaarno lichi na lika koji u mojoj zgradi ochitava brojilo svakog meseca. Ovaj moj se zove Dragan i ima nadimak Djubre.:) E sad mi nije jasno, jel ih biraju po fizionomiji da liche jedan na drgog ili moraju da imaju neka znanja za struju?.


Zanimljivo, Karlo...

...te 1980.godine, Elektrodistribucija je bila vrlo aktivna glede regrutacije novih inkasanata. Sa te godine i iz te generacije ima neuobičajeno veliki broj pregalaca.
Na snimku "slave" gde su novinari postavljali pitanja neprimerena slavskoj svečanosti, okupili su se kao da im je godišnjica mature.o)))


Ocigledno

Ocigledno, pogadja ovaj tekst u tanku zicu cim ovoliko komentara.

Samo niko da se seti da argumentovano odgovori na Antoniceve teze vec sitno ironisanje, ponavljanje ideologiziranih floskula, insinuacije ili napad na licnost.

Mnogi ljudi ne razumeju znacaj Kosova za Srbe i da je interes Srba da izvuku u pregovorima najbolje sto mogu a ne na prvu loptu da prihvate nesto sto odgovara nekom sa strane ili "I ja" ljudima i strankama.


Antonić je malo džarnuo

Antonić je malo džarnuo NVO i svaka mu čast na tome.Gledajući naše vrle predstavnike nevladinog sektora kako sve i svakoga kritikuju a posvećuje im se zavidan medijski prostor,uvek se zapitam da li i oni podležu nekom obliku demokratske kontrole.Da li ih je neko izabrao,da li imaju neki demokratski legitimitet i da li iko ima pravo da i njima uputi neku kritiku.Danas je moguće izražavati svakakve stavove o vladi,parlamentu ali čim neko nešto negativno progovori o NVO to nije u redu.
Iza floskula o "prihvatanju realnosti","izgubljenom Kosovu još 1999 godine",i sličnim nebulozama krije se samo težnja da se predstavi da je javnost u Srbiji podeljena i da ima značajan broj pristalica razbijanja Srbije i podele Srbije na srpski deo(Cen.Srbija i Vojvodina) i albanski deo(Kosovo,odnosno deobe jedne države po etničkim granicama.


Babicu brate,

vidim trezven si covjek i pametan, kazi mi sta ce biti s nama u Republici Srpskoj? Ocel bit kakog pripajanja il nece?


Izvinite

Gospodine Babicu, da li ste sigurni da znate o chemu govorite kad govorite o civilnom drushtvu, nevladinom sektoru i demokrtaiji? Mislim, da li su vam jsni sami pojmovi, i njihova znachenja? Demokratska kontrola, ko bira NVO.. to sve upucuje da pojam nemate o toj temi. Prosto je neprijatno kako se olako upushtate u nesto shto ne poznajete mnogo. Zato vam predlazem ili da guglujete ili da prvo prochitate neko gradivo koje govori o tome, pa da onda krenete sa iznoshenjem mishljenja. Stvarno je glupo prichati o nechemu a ne znati elementarne stvari. Pozdrav


Cini mi se da ste malo

Cini mi se da ste malo previse pod uticajem politike Vojislava Kostunice.

NVO nisu `demokratske` organizacije u smislu da ih neko bira i s`toga nemaju demokratski legitimitet i ne podlezu vidu `demokratske kontrole` ma sta god vam to znacilo.

NVO nemaju nikakvu ulogu u tome da se pokaze da je Srbija podeljena ili je u krajnjem slucaju to najmanje znacajno. Pogresno analizirate ulogu nevladinih organizacija, pa makar to cinili i sa aspekta interesa koji stoje iza nekih od tih organizacija


U pravu si

njih ne bira nasa vlada, ili nasi gradjani. Njih biraju strane vlade ili sluzbe, i svakako imaju za cilj da dokazu da postoji i "druga Srbija", ma koliko bila beznacajna u broju pristalica. Sve skupa, zajedno sa strankama koje su im ideoloski bliske, skupise jedva 5,3% izaslih na izbore, znaci nekih 3% u ukupnom birackom telu. A pretenduju da se izjasnjavaju o krupnim nacionalnim pitanjima, i jos misle da je istina na njihovoj strani. Svako ima pravo da zivi u svojim iluzijama.


Javnost u duhu sreskog špijuna

Glas otpora i pobede: "NVO biraju strane vlade ili sluzbe... Sve skupa, zajedno sa strankama koje su im ideoloski bliske, skupise jedva 5,3% izaslih na izbore."

Nevladine, ili tačnije nedržavne organizacije (precizniji prevod), niko ne bira, njih slobodno osnivaju građani, onako kako im se ćefne. One, takođe, ne izlaze na izbore, jer im je to - logično - zabranjeno osnivačkim aktima.

Do sada niko nikada nije dokazao da je neka nevladina organizacija sa liste "nacionalno nepoželjnih" (Fond za humanitarno pravo, Helsinški pokret za ljudska prava i dr.) igde ikada prekršila ijedan zakon, što nacionalno osvešćeni i osveštani državni službenici čine na svakom koraku; tu naravno mislim na njihovu enedemsku korupciju.


evo, edukuj se

http://sh.wikipedia.org/wiki/Nevladine_organizacije
bez veze da se brukas, ai vise je dosta kukanja kako vas koji drugacije mislite, napadaju ngo, b92


Bas zanimljiva definicija na Wikipedii

"Jedna korisna definicija civilnog društva je da je ono 'Sfera institucija, organizacija i pojedinaca locirana između porodice, države i tržišta u kojoj ljudi učestvuju volonterski da unaprede zajedničke interese'".

Bas mi se svidja. Problem je samo sto NVO o kojima pricamo niti rade na volonterskoj osnovi niti unapredjuju zajednicke interese.


Ja vam savetujem da pazljivo

Ja vam savetujem da pazljivo procitate definiciju.
Zajednicki interes se ne odnosi na celo drustvo, vec na clanove organizacije. S`toga je apsolutno bezmisleno reci da ne ostvaruju zajednicke interese, jer se to odnosi na interes clanova organizacije.

Takodje NVO nastaju udruzivanjem gradjana. Postoje i druga resenja. Na primer u Severnoj Koreji je zabranjeno da se gradjani okupljaju u vecim grupama od cini mi se troje ljudi.

Jos jednom vam napominjem da pogresno analizirate interese koji stoje iza nekih od tih organizacija.


Quote: Izvinite JJ Beba (15

Quote:

Izvinite
JJ Beba (15 Februar, 2007 - 02:31)

Gospodine Babicu, da li ste sigurni da znate o chemu govorite kad govorite o civilnom drushtvu, nevladinom sektoru i demokrtaiji? Mislim, da li su vam jsni sami pojmovi, i njihova znachenja? Demokratska kontrola, ko bira NVO.. to sve upucuje da pojam nemate o toj temi. Prosto je neprijatno kako se olako upushtate u nesto shto ne poznajete mnogo. Zato vam predlazem ili da guglujete ili da prvo prochitate neko gradivo koje govori o tome, pa da onda krenete sa iznoshenjem mishljenja. Stvarno je glupo prichati o nechemu a ne znati elementarne stvari. Pozdrav


Ogromni deo tzv."civilnog sektora" je zauzeo antidržavni stav i podržava odvajanje dela teritorije sopstvene države.Za takve stvari treba da imaju demokratski legitimitet,jer je to vođenje državne politike.
Čudi me takva jednodušnost tzv."civilnog sektora" da su baš sve medijski eksponirane NVO protiv zalaganja Republike Srbije da sačuva teritorijalni integritet i da su baš sve na liniji SAD i dela tzv."međunarodne zajednice" da se Kosovo proglasi nezavisnom državom.
Pošto je evidentan pritisak SAD na Srbiju da se odrekne 15% svoje teritorije,naš tzv."civilni sektor" je samo jedan od instrumenata tog pritiska.


to babic

i udruga za cuvanje lika i dela radovana karadzica je NVO


Quote: to babic Milić i

Quote:

to babic
Milić i Milić (16 Februar, 2007 - 12:38)

i udruga za cuvanje lika i dela radovana karadzica je NVO


Uglavnom se pod NVO podrazumevaju organizacije kao što je Fond za humanitarno pravo,Helsinški odbor i druge slične organizacije,koje su se bez izuzetka svrstale na stranu SAD i dela Zapada u pritiscima na Srbiju da pristane na nezavisnost Kosova.
Pošto se ove NVO zalažu za deobu teritorije po etničkim granicama i podelu Republike Srbije na srpski i albanski deo,čudi me da se mogu istovremeno zalagati i za građansku državu.
Znam da postoje i druge NVO,kao pomenuto udruženje za istinu o Radovanu Karadžiću,ali takve organizacije nisu naročito medijski eksponirane i nemaju nikakvog uticaja.


ono sto ste babicu prevideli

je da su to pre svega organizacije za zastitu ljudskih prava.