Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Zna li neko kako se isključuje memorija kod čoveka?

 

Kako se ovde isključuje memorija?Kako se ovde isključuje memorija?

Slušam ponovo patriotske glasove iz Srbije. Ne damo Kosovo! Nedavno  pogledah prvu epizodu „Insajder-a“, na B92, pa koliko god da sam znao što šta, pa i preživeo, opet se malo nekako lecnuh i pomislih:

 Bože, pa dobro smo mi i živi!!!

Izmedju mnogih imena koja su spomenuta, a koja su nekako iščilela iz pamćenja, ali i iz medija (u sudskim hronikama ih nije ni bilo ??!), čuh i ime Zlatana Peručića, bivšeg direktora, izmedju ostalog, „Beobanke“! Ne sećam se da sam čuo nešto o njemu proteklih godina, ali se setih svojevremeno jednog naslova iz novina „Zlatan, al od rdje!“

A on je negde nestao (ili nije?), kao i mnogi koji su nestali, a bili su u dodiru sa Slobinim i Kertesovim novcima, da ne kazem nasim .

Borka Vucic nam predsedava Skupstinom, Dacic drzi lekcije iz patriotizma (hm da, sta bi sa kofercetom?), Grand show nas i dalje obrazuje....a Miccun obecava Vladu, bar do Prvog maja, valjda zbog praznika rada!!!

Voja neprikosnoveni sedi u Vladi, koja je povremeno tehnicka, a povremeno prava Vlada, Budzet nije usvojen, ali se pare dele, plate povecavaju u javnim preduzecima, evo sad ce i struja da poskupi, grejanje je  to vec odradilo...

Kriminal ponovo cveta na sve strane, crne hronike su sve crnje i crnje, mito i korupcija su nam zvanican nacin poslovanja i komunikacije....i NIKO NISTA. Niko bar formalno da podnese ostavku! Vuksa ni za živu glavu!

Kosovo nas  ponovo  opseda, tako da niko u ovom osetljivom politickom trenutku ne sme nista ni da pita...U Kragujevcu se sprema novo otpustanje radnika, sada u Vojnoj fabrici, negde oko 1000 radnika je višak! Mashala!

Sve mi se čini da smo i mi višak, u ovoj državi, jer ne pristajemo da ćutimo, jer nam se posle Slobodana ništa gore nije moglo dogoditi od Vlade V.Koštunice & Velje Ilića. Zlobnici kažu da može i gore ako se napravi Vlada nacionalnog jedinstva, koncetraciona Vlada...svi sa svima.

Tek će to da bude cirkus!

Veliki Voja kad neko nešto zabrlja reši to na jednostavan način,  pošalje ga il za ambasadora il za gen.sek Vlade, u svakom slučaju ih zbrine...Ne znam šta mu bi sa Ljiljom Nedeljković, za Maršićanina ne brinem, valjda je još u Švajcarskoj....Ne sećam se gde je čuvena ministarka za prosvetu koja je „ugasila“ Darvina i njegovu teoriju, ali znam da će se crkva & Patrijarh Pavle oglasiti ako ustreba da se zaštite Pahomije, ohridski Jovan i slični im....Tijanić bezbrižno krcka novac skupljen od harača, koji se naziva pretplata, dok Parivodić ne zna kako mu se troše pare u ministarstvu finasija za koje je zadužen...Prle (Davinić) je već  zaboravljen, kao i Aco Tomić, dok Rade Bulatović bezbrižno čisti arhivu, od neugodnih podataka....Guri je već negde zbrisao, kao i Goran Hadžić (sećate se ko je ta persona?)....i da ne nabrajam dalje...

I sve to u i za vreme velikog Voje legaliste...

Tajkune nisam ni pomenuo. Oni su i onako tu, oko Agencije za privatizaciju, svi  osim nesrećnog Bogija (sta bi sa njim, gde ga je?), koga ni Voja više ne pominje, bar do sledećih izbora.

Ma važno je da sad ne usvojim Deklaraciju o Srebrenici, nećemo valjda mi izricati težu presudu sami sebi, težu od one koju nam je uručio sud u Hagu. Sve drugo, napred (ne)pomenuto nije ni važno.....važno je da je veselo, a evo sprema nam se i Beovizija...Jedino nam nema Crne Gore, pa ćemo sad morati sami sebe da potkradamo, a to nam najbolje ide! Kad smo  kod toga  već  sam čuo  ko je pobednik, tako da ću sebe, kao i prethodnih godina (decenija) poštedeti navijačkih strasti te vrste....

Ako se neko priseti još nečega, a ne želi da dobije čir, ovaj prostor mu stoji na raspolaganju.

BKC

PS>Ima li ga Bozza Djelic negde....ni pisma ni razglednice, a iz Davosa je sve delovalo lepse, zar ne?  Zna li neko kako se isključuje memorija kod čoveka? 

 


Ne iskljucuj memoriju Cole,

jer je to upravo ono sto pokusavaju kolektivno da nam urade ti sto ciste arhive.
Novinar Dzejmas Kerol iz Boston Gloga je jednom napisao: Secanje je politicki cin. Zaborav je babica tiranije. (Remembering is a political act. Forgetfulness is the handmaiden of tyranny.) I kod Orvela je postojala "memory hole", crna rupa u kojoj su nezgodni podaci nestajali.
Ko kontrolise proslost (secanje), kontrolise buducnost.


Hahahah..ma naravno

ponekad covek u trenutku oseti potrebu da podeli osecanja, pa i ocaj sa drugima....Izgleda da nemam holesterola i trglicerida, pa se jos uvek secam..dobro...kojecega!!!
PozBKC


Ima i protivteža, ali samo

Ima i protivteža, ali samo to, nikako više od toga, u obliku malo duže rečenice: "Ako pogledam u prošlost u svakom sam trenutku žarko želeo nešto što nisam mogao imati, i zašto bih sada žarko želeo da gledam u tu prošlost" :)


E, Milane, Milane,

šta sad čovek da ti radi?

Protivteža ... ali ne više od toga. Hm. 'Ajde, de!

Baš si uvek želeo samo ono što nisi mogao imati? (Ili si ponekad i dobijao ono što si želeo?) To jednostavno nije moguće. Ničiji život nije takav.

I sad posle svega ne možeš ni da gledaš kako si se napatio u životu? A kamo lepi trenuci? Druženje sa prijateljima? Rodjenje dece, njihove prve reči, koraci? Hajde dalje ti sam...

Ipak je ovo samo još jedna od tvojih zen-majstorija!!! Je l' da?


Nadri-majstorija :)

Nismo se potpuno razumeli :)

Quote:

...Baš si uvek želeo samo ono što nisi mogao imati?

Ja nisam rekao "samo" nego "nešto" :)

Ja sam, inače, imao dosta sreće i suviše često dobijao ono što sam želeo.

Mogu i volim da gledam u prošlost, naravno, samo mi je budućnost sistematski slađa - mogu da žarko želim i ono za šta sad ne znam da mi se neće dogoditi :)


Aporija

Ovaj tvoj odgovor mi opasno miriše na aporiju.

Ali nisam ni ja više mala:

Kad ukrstim tvoja dva gornja posta, dobijam sledeći zaključak:

U svakom trenutku si imao više želja, od kojih su ti se neke ostvarivale, ali je ipak u svakom trenutku ostajala bar jedna koja ti se nije mogla ostvariti?

Slažem se da je budućnost "sistematski sladja".

A što se tiče dela rečenice: ..."za šta sad ne znam da mi se neće dogoditi", ne znam zašto da ti ne održim ne tako kratki kurs o negacijama. A mogu i da ih zanemarim i pripišem tvojim majstorijama.


Retorika

Bliže je ovo što sam ja rekao plićoj retorici nego nekoj ozbiljnijoj zagonetci koju aporija dodatno implicira.

Mala ili velika, nije mi bio cilj da zbunim :)

Ukrštanje je dobro prošlo, to sam hteo da kažem :) (ja još ne vidim da je ukrštanje bilo potrebno, ali ja se koprcam sa ovim srpskim, tu nema dileme)

Ovo sa negacijama bolje da mi ne diraš, biće mi žao. Tj što da se ne frljam malo dok ne naučim da lepše pišem a jednostavnije. Meni se sviđa ovde ta moja simetrija i jezičko transponovoanje "nije se dogodilo nešto u prošlosti" "neće se dogoditi nešto u budućnosti". I onda mi je neminovno i ono "ne znam" :)

U principu je poruka jednostavna, samo sam je ja zakomplikovao. Ja sam ogroman i nepopravljiv optimista pa tako gledam u budućnost i ne prihvatam a priori da mi se stvari koje žarko želim neće desiti (opet negacije al ne mogu da izdržim, ovo mi je neka romantičnija harmonija).


Intencija

Kažeš:

Quote:
što da se ne frljam malo dok ne naučim da lepše pišem a jednostavnije.

A mi? Mi dotle da se snalazimo kako znamo i umemo?

Šalim se, naravno. Po tvom pisanju ovde bih rekla da si ti zapravo veoma talentovan za pisanje. Ruku na srce, da je komplikovano, jeste, da se ponekad namučim, namučim se, ali to je pitanje zanata, tehnike, vežbe, a ne talenta. Talenat je mnogo više od jasnog izražavanja.

Kažeš na kraju:

Quote:
i ne prihvatam a priori da mi se stvari koje žarko želim neće desiti

Evo malog priloga ovoj tvojoj "tezi": ako podjemo od stava da je život zapravo neograničeni broj mogućnosti, onda je jasno da je za ishod presudna intencija. Tek ako ne postoji intencija tj. želja, javlja se ono što nazivamo "slučajnim" ishodom. Ista stvar je na drugi način obradjena i u teoriji prognoze u vidu jedne "dosetke" kojoj sam se u početku smejala, a zatim je prihvatila kao svoju životnu filosofiju: Postoji jedan jedini način da budućnost sa sigurnošću prognoziramo - da je sami kreiramo.


...

Da, počevši od onog da "ako nešto ne probamo nikad nećemo stvarno znati da li smo mogli u tom nečem da uspemo" pa do toga da je ljudima traganje za fokusom prirodno, pa ga tako, as well, može i svako od nas postaviti, i to ne samo za nas nego i za našu okolinu. Tj naša okolina, kao sočivo, pojačava naš focus (ne uvek, naravno).


Tri tačkice

Sa prvim delom se u potpunosti slažem, a u drugom delu si mi opet žmićnuo izmedju prstiju i zakomplikovao.


...

Vidim ja da se od pisanja neću para namlatiti :)
Al zato, kaže moja žena, možda hoću od pevanja :)

Ono što sam ja prosto proširenim prigrevačkim (moje selo ravno) pokušao da kažem je da kad neko od nas počne pun strasti da radi nešto onda to ume da bude zarazno, pa odjednom i neka bliža okolina počne da se sve više interesuje. I tako, u nekoj petlji, to često ume da se razvije u kolektivnu strast, vrlo produktivnu i lasting.

Nažalost, često nam se drugi pridruže i u budalaštinama.


Entuzijazam

Da, slažem se da entuzijazam može biti zarazan, ali može izazivati i podozrenje. Najveći problem ipak predstavljaju iracionalni ljudi koji neće da prate, a ne umeju da vode. Tako smo često u situaciju da su svi neke "vodje", a nigde stvaralaštva.

Nisam apsolutno protiv budalaština. Iz nekih budalaština se mogu izroditi i vrlo korisne stvari.


hahaha..o)))

Dracena: "Iz nekih budalaština se mogu izroditi i vrlo korisne stvar".

E, pa blog je, polako, ali definitivno dobio filozofkinju.
Samo ne znam kako da nazovemo ovu pohvalu badalaštini.
Rukoljub...


Rukoljub, Drago,

I laku noć.


:o)))

"Nisam apsolutno protiv budalaština. Iz nekih budalaština se mogu izroditi i vrlo korisne stvari." - Dracena, 2. 3. 07.

Ovo kao da je Borisov citat, komotno bi u potpisu moglo umesto Dracena da piše B. Tadić :o)


o)))

...pa za to mi je ta rečenica zapela za oko.
Dolazi iz istoga kruga.o))


:o)))))

Drago, nešto te ne voli Dracena, a nije mi jasno zašto, mi baš volimo Borisa i sve što liči na njega :o))


Ma, ništa strašno.o))

.....malo je nervozna na našeg ismevanje - površnog, banalnog i nepodnošljivo olakog opravdavanja za dremež.o))
No, zna to biti lekovito. Naročito kad uslede ljutite reakcije. Znači, misija je uspešna, suočavanje je započelo.o)))


Pa ja sam ...

... joj lepo rekla, ali su izgleda izbrisali, ja ništa protiv nje nemam, ona mene samo zabavlja, i baš je dobrodošla :o) Ona je u stvari "Blog-Boki" :o)


To se u atletici...

..u trkama na duge staze zove "električni zec". Taj nabija tempo, dok je još rano da favoriti zapnu punom snagom. prosto, simulira "šampiona"..i otpada na prvoj krivini zbog prefosiranja.
E, u tom slučaju budalaština pomaže.o)))


"električni zec" :o)

Dracena simulira "šampiona" ... Haaa, haa, ha :o))))


Ako skupiš...

...sve te iskaze, odvoji ih u posebne klastere.
Jer, biće teško znati šta je tu čije.o)))
Toliko to nepodnošljivo liči...ali i ima neku kič logiku.


Ma nepodnošljivo liči :o)

Ma biće folder "Dracena featuring Boky" :o)


Eto, nade...

...kad to sve uzmeš i dadeš mu neki novi smisao i formu, postaće vredno....kao kod alhemičara.o)


Još ...

... će Dracena da mi bude zahvalna jednog dana :o)


ko zna draga

samo skupljaj.

bro jutro, vama dvoma : )


Hej Sonja, bro jutro :o)

Ma znaš da ti super ideja, uzeću si vreme, pa ću da arhiviram Dracenine citate :o)


kako unovciti dracenu

ko zna - dracena zamenik, dracena ministar, dracena savetnik, prva zena bia....mozda konacno dodjemo do nekih para, ej bre


Pravo pitanje.o

...tamo važi deviza ( svi smo mi Dracena) ili (svi smo mi predsednik)...uniformisano do neprepoznatljivosti. Čudo jedno, svi isto govore, svi se jednako oblače...jednako se šišaju i farbaju...
Jednako na rečima ne vole Koštunicu, i jednako smatraju kohabitaciju, korisnom, mudrom i državotvornom.
Samo ne znam zašto? Nije valjda novac u pitanju..o)))


Pravo pitanje.o

...tamo važi deviza ( svi smo mi Dracena) ili (svi smo mi predsednik)...uniformisano do neprepoznatljivosti. Čudo jedno, svi isto govore, svi se jednako oblače...jednako se šišaju i farbaju...
Jednako na rečima ne vole Koštunicu, i jednako smatraju kohabitaciju, korisnom, mudrom i državotvornom.
Samo ne znam zašto? Nije valjda novac u pitanju..o)))


A da li ...

... se i Dracena ošišala isto kao Boki?


A, ne...

..postoje šenske i muške frizure. Određen standard.
No, kod žena je kosa boje meda, ako su mlađe od 50.o)))


Onda u redu :o)

Pa lepa ta boja meda :o) Činilo mi se da postoje samo frizure, a ne ženske i muške, kad čitam Dracenu, čini mi se da ima i frizuru kao Boki :o)


To je samo privid.o)

...ne liče frizure, nego sadržaj koji one pokrivaju.o)))


Gde si Sonja...

....šta ima na Mediteranu.o)


kakav sad mediteran

nemoj me opet zbunjivatu dok pijem kafu. napravila sam kikice/pletenice,stavila maramu, stirkujem nosnju i gldeam u okean :)


hahaha..o)

Izvini, ovo sa Mediteranom je neopreznost koja može zvučati kao provokacija.o)
Zamišljam sklad širokog okeana i šara na nošnji.
Ma ceo okean bi trebalo tako išarati, da bude jedno veliko jeleče.o)))


memorija pamćenja

jedna Ivana K. koja pesme voli da piše veli akonto teme:

Moje uspomene su moj rodoslov
Živimo zajedno u incestuoznoj komuni
u kojoj naizmenično radjamo
ja njih i one mene
One nose moje ime
ja sam kuća na čiju adresu stižu
zastarela pisma

Ljudi, te prenaseljene kolonije
prolaze jedni kraj drugih
bremeniti unutrašnjim svetovima
I kad se sudare
kao gusarski brodovi spremni da pljačkaju
pripiju se jedni drugima
uz topla i hladna mesta
otvore kofere i rašire košulje
odgurnu kapke sa očiju i topovskih rupa
i u njih udje rulja novih uspomena

Svrha mog postojanja
je da se nastavim kao memorija
u kući mog deteta
Ona će me umnožavati
i oblikovati u isečke
za mozaik koji će sklapati
celog života . . .


Secanja ....

Nezgodno je to...
Mnogi bi zeleli da se ne pominje sta su radili gde su bili i po cemu su poznati. Nikako ne vole da im se pominje proslost. Dobar broj ste nabrojali.
Neki su se sami javili.
Jednog sam cuo na TV NS da izvestava sa fudbala (bez nenaoruzanog naroda i ustaskih hordi...), jedan me je ubedjivao u ispravnost stava oko kosova, treci smatra da bi svi sada propali da Sloba nije naterao profesore univerziteta da mese hleb (ne pitajte ni ja ne razumem)....

Cudan neki svet, ranije u strahu, pa nadmen i sada se samo oni sa elementarnom kucnom pristojnoscu nadaju zaboravu. Nepristojni se ponose...


Da elementarno domace vaspitanje mi ne dozvoljava

da stvari i ljude nayovem pravim imenom, ili bar imenima koje oni lako razumeju...Sasvim hladno prolaze pored mene oni koji su hapsili (pa i mene!), prebijali i krali..a meni je neprijatno, umesto da bude obrnuto...Sve je naopacke...Otuda je secanje strasan sport..a ja imam jos uvek dobru memoriju...eh!
BKC


kazu

nije dobro za zdravlje ali, nekako (pretpostavljam i Vi) mi se ne da da zaboravim (i ljude i postupke).

Vole bih samo da nisam toliko lican. To tek ne valja za zdravlje. Valjda zbog toga nisam neke stvari pokusao da stavim na papir.


Jednom sam razgovarao sa

pokojnim selenicem na tu temu.,.,a on mi je savetovao, a bio sam puno mladji i bez "rana", da sve sto mislim obavezno napisem, zapisem....on je tvrdio da je bas to lekovito!
Ja ponesto imam i zapisano,...ali je daleko od toga, iz vise razloga da , ce ugledati svetlost dana!Pisite!
Poz.
BKC


Pa, zapisuješ na blogu...

..prezimenjače, i to vrlo lepo.
Nego, čemu neverica u objavljivanje. Pa Meša Selimović je prvi roman objavio navršenih sa 56 godina života.o)
Zato, nemoj ove depresivne priče o zaboravu. Imaš još i te kako mnogo posla gde je tvoje sećanje potrebno..


Hvala prezimenjace

mada sam ja iskreno pre da sve ode u recycle bin...Naravno ima puno stvari na koje jos uvek gledam iz emotivnog ugla, licno...a zasluzuju malo objektivniji sud..Znate, kad sa odredjenim ljudima prodjete razne situacije, pa i rizicne, onda uvek trazite i opravdanje kasnije za njih, pa i kada se ne slazete sa njima ili njihovom politikom...Prosto prijateljstvo se "kovalo" (kako to arhaicno zvuci!!!) u ratnim i teskim vremenima. Ipak mi se cini i trudim se da zadrzim kriticku notu prema svemu u cemu sam ucestvovao...mozda previse stiteci i neke koji to svakako nisu zasluzili.Priznajem politika me je delimicno iskvarila,ali ne toliko da lazzem, ali ipak ponekad precutim...ono sto bi trebalo da se zna. Sve ima svoje granice, pa i strpljenje...mozda jednoga dana i objavim ponesto, iza cega cu moci da stojim,,...dotle neka se krchka...!
Hvala,
poz.
BKC


do opravdanja ...

... nisam stigao , samo objasnjenja. Slazem se da treba pustiti da odstoji....

U kakvim smo vremenima ziveli ...sve smo pojeli...sa secanjima.

Porodicna legenda kaze da su najbolje sarme koje se podgreju cetvrti put. Niko od nas to jos nije doziveo. Najdalje su stigle do treceg podgrevanja. Uvek se sve pojede.

Navijam da skrcckate.


Krcka se krcka

sve je uvijeno pomalo...stavljeno u rernu...!!!Ma nije to vazno sta ja mislim da me pogresno ne razumete...naprosto samo jedan veliki broj ljudi iz sveta politike ne zasluzuje ni portir da bude u Vladi, npr...ali takvi smo kakvi smo...Moracemo i to da pobedimo...Naravno nisam ja u problemu, nego naprosto sitiaciju vidim kako je vidim a ona nije ohrabrujuca.Dakle u tom smislu je i tekst,nikako licno!
Poz.
BKC
Evo malo pre sam postavio Bog o pok.prof Zivoticu..i probah da nadjem neku slicicu na Internetu, da je zakacim...ni jedne jedine nema...a kojekave shushe, imaju 100.tine..Ne treba njemu slika, pa ni moj tekst..al je red, red!


slazem se...

Koliko dobrih ljudi....zaista dobrih. Vi postaviste blog o Zivoticu i odmah se setih drugih, koji nazalost vise nisu sa nama, a imali smo prilike da ih slusamo i ko je hteo saslusamo.

Oko ljudi koji ne zasluzuju mesto portira... Mnogo je to. To je odgovorna funkcija....


pametan chovek

ANALIZIRA svoju proslost da bi u potpunosti shvatio sebe.pametan cchovek zna da izvuche naravouchenije iz gresaka koje su napravljene ali ne tako sto che da ih podvuche pod tepih.pametan chovek zna (nauchi) TRANSENDENTALNO sebe da prebaci u stanje svesti kome che mochi normalno da funkcionise i tako postane koristan.kao i sve u dualnom svetu u kome zivimo proslost je mach sa dve ostrice.pametan chovek nauci da hoda po ostrici.
kako se osloboditi takve proslosti o kojoj vi prichate?
sa strpljenjem, razumevanjem i ljubavlju i sa nadom i verom da ono sto radimo je pravilno.


Nadam se da ste sve dobro procitali

,,,tako da sve sto sam napisao nije samo moj licni stav ili razocarenje, vec glasno razmisljanje o svemu i situaciji u kojoj se nalazimo vec vise od jedne decenije, skoro dve! Pametan covek ne zzivi u Srbiji, ako ste to hteli da me poducite...ali kad smo vec tu hajde da se manemo ostrice noza, pa da nekako malo mirnije zivimo...Da nemam strpljenja, razumevanja pa i ljubavi..svakako sve ovo ne bih izdržao...Hvala Bogu te i moje neposredno okruzenje poseduje slicne osobine...Ovde nisam ja, ili samo ja u pitanju...A sto se transcedentalnog tice, ali i drugih vestina...poznate su mi hvala!Svako ima svoj put koji bira ili pristane da ga drugi vode.
Poz.
BKC


ma ne...........nikako

niti sam htela da vas poduchavam niti da pametujem.pogresno ste me shvatili.komentar( opste pprirode) je samo kratka crtica u moru spoznaje koje sam ja licno morala da naucim da bih prezivela bas onako kako ste rekli svako ima svoj put.....koliko sam puta poshla nekom putem da shvatim da sam na pogresnom putu...zar ne? niko se nije naucen rodio.strpljenje se uchi kao sto se i jlubav uchi i tome nema kraja.verovatno vas zbunjuje moj nachin pisanja a ja sam samo pod uticajem istoka.evo naprimer iz tao te chinga.to sam chitala jos dok sam bila u bgd-u.tako sam nekako i uchila engleski kroz prevode textova.evo:not knowing that one knows is best;thinking that one knows when one those not know is sickness.the sage is never sick;becouse he is sick of the sickness,therefore he is not sick.na moju srecu zivim u zemlji gde se zen i budizam (drvo zivota) duboko ukorenilo pa mogu sebi da dozvolim da budem u "tom fazonu"a volela bih u tom fazonu da zivim u bgd-u gradu u kom sam rodjena.ako me vi ne razumete onda zamislite kako mi je. ovde definitivno nisam iz financiskih razloga.morala sam da se sklonim iz zemlje srbije da bih ostala u zivotu.i sad sam svedok vase uzasne borbe,totalno vas razumem(ma koliko nerazumno sve to zvuchi)na vasoj sam strani u svakom slucaju......
p.s.psiho-analizom se bavim od kad znam...shvatam to kao nachin..."put"kojim eventuoalno moze da se dodje do resenja?
"sidnrom yugoslavija" jedno duze vreme sam provela na kauchu ako shvatate sta hocu da kazem...u sendvichu izmedju ludila i smrti.a ono ostrica noza to se tako kaze "razor edge"kritican polozaj u prevodu inace termin se koristi u psiho analizi pa eto i ja naucila da ga koristim.pozdrav.v.l.


Sa zakasnjenjem, opravdanim,

Vam odgovaram..nisam bio pri comp...Nema recepta za borbu, unutrasnju posebno, sa neprilikama u kojima smo se nasli, a posebno sto za to nismo krivi.Valjda je osecanje benzadja bilo tim vecce...Tako da se svako od nas i dovijao na razlicite nacine kako da razresi dileme i sukobe...Nemam nista protiv Vasih "modela"...a i razumeo sam Vas.
Problem i jeste, pa i kod mene, unutrasnje prirode, zasto, kako, koliko jos..protiv koga....SA KIM?
Poznat mi je termin na ostrici noza u razlicitim kontekstima, pa i kao metafora, naravno....ali smo isuvise dugo u tom "stanju" pa se bojim da smo vec "kliznuli" a da to i ne osecamo!
Zelim Vam da se vratite u rodni grad i da u njemu prozivite najlepse dane!
POZ
BKC


Uteha

G. Kovačeviću, evo malo poezije, da se setimo da o istim stvarima možemo razmišljati na različite načine:

DIOTIMA
(Frudrih Herderlin)

Dodji pa mi ublaži, o milje nebeske muze,
Haos doba, ko nekad što si mirila elemente,
Razmrsi praskavu bitku mirnim zvucima neba,
Dok se u grudima smrtnim ne spoji razdeljeno,
Dok se priroda ljudska, spokojna i velika,
Iz previranja doba ne digne moćna i vedra.
Vrati se u oskudna srca naroda, živa lepoto!
...

(Diotima - učiteljica u Platonovim delima; kod Herderlina simbol univerzalne ljubavi)


Lepo je vratiti se u vreme antike

.."proveo" sam odredjeno vreme "druzzeci" se sa tom literaturom, kao osnovom manje vise svih umetnosti, i ne samo umetnosti, naravno...Jos uvek, bar za mene, Aristofan je bio i ostao otkrovenje, posebno "ZZabe", npr. Moj otac je kao glumac takodje igrao glavne uloge u prilicnom broju predstava "klasike" (Edip, Okovani Prometej,---pa tako preko Makbeta i Lira, do Jegora Bulicova...Strindbergovog oca...itd)tako da sam odrastao sa tim junacima, dilemama, tumacenjima,razmisljanjima....Deda mi je poreklom iz Brankovine...pa sam nesto malo vremena proveo i sa Desankom Maksimovic, u njenim poznijim godinama....itd, da Vas ne davim sada biografskim podacima...sestra mi je direktor biblioteke..i to Vam sve navodim ne kao pricu o sebi, vec da bih Vam opisao ambijent iz koga sam usao u politiku, koja je daleko veca tragedija od svake anticke.
To ne menja na stvari...i Vas tekst je oplemenio ovaj sturi Blog koji se nazalost bavi svakodnevicom.
Poz i HVALA!
BKC


Molim

Htela sam samo da podsetim da su sva vremena bila teška, a da je ipak u svim vremenima bilo lepote, samo ako čovek ima čulo za nju. I sadašnje vreme je ima u izobilju. Ako smo sposobni da vidimo lepotu ovog sveta, zaborav nam nije potreban. Savršeno se sećam svakog detalja svog života od svoje druge godine i to me uopšte ne opterećuje, naprotiv, ispunjava me. Opterećuje me ružna sadašnjost kad na kratko ugasim "čulo za lepotu".


Za sve covek treba da bude i raspolozen,

jako je tesko iskljuciti se iz svakodnevice, o kojoj i vi govorite kao necem ruznom....dakle,razmem Vas pootpuno sta ste hteli da kazete, ali kad ste javna licnost,a jos to i shvatate ozbiljno ,onda stvari stoje nesto drugacije....svakodnevno!Naravno da se i ja secam svih svojih godina....i relativno bezbriznog i srecnog detinjstva..steta je sto moja, ali i druga deca, svoje pamte po strajkovima, ratovima, bombardovanjima,,,,,,,,nestasicama, redovima, kolonama...tada i cula za lepotu lagano atrofiraju,Nadam se ne za uvek!
BKC


Potpuno se slažem sa vama

Potpuno se slažem sa vama da je iza nas strašno vreme, da u teškom vremenu živimo, a da je budućnost naše dece veoma neizvesna. Ali ipak mislim da nema razloga da klonemo duhom.

Ne znam da li se neko seća jedne situacije iz 1994. kad nam je NATO prvi put ozbiljno zapretio bombardovanjem.
Ja sam tu pretnju shvatila veoma ozbiljno i organizovala odgovarajuće pripreme, u koje su spadale i vežbe "civilne zaštite". Jedna od njih se sastojala u sledećem: ja pustim el. budilnik da zvoni (sirena), svaki ukućanin stavlja "svoju" šerpu (šlem) na glavu, uzima "svoju" flašu vode i mirno i bez panike odlazi u "sklonište" (obližnji jarak).

Kad sad moje ukućane pitate o toj epizodi, oni se slatko smeju. Malo je u životu tako tragičnih situacija u kojim se čovek ne može nečemu radovati. Milorad Pavić na jednom mestu uzvikuje: "Sve je prolazno, samo je radost večna!"


Ja ipak tako drasticne mere nisam

primenjivao vec sam pokusavao da delujem relaksirano na porodicu, u smislu...da je kako Vi citirate Pavica.." sve prolazno.." a verujem da je njemu radost vecna!!!Voleo bih da i nama bude
POZ
BKC
PS>izvinite sto kasnim sa odgovorom ali sam bi odsutan...nisam ja B Djelic


bez naslova

Quote:
Zna li neko kako se isključuje memorija kod čoveka?

Mislim da bi ste odgovor trebali potraziti od gospodina Bozze Djelica ( mada ne znam kada biste ga dobili) jer on, izgleda, ima taj uredjaj i fantasticno barata njim - malo off, malo on:)


Dobar predlog..

nisam ga se odmah setio!
Mozda da rasspisemo poternicu za Bozzom...ili se zavukao negde pa pregovara oko Vlade....sad ce oni cas....do Nove godine sigurno.Setite se samo kako su Ustav brzo sklepali.,,,,oar godina i etoo!
poyz.
BKC


Dobar predlog..

nisam ga se odmah setio!
Mozda da rasspisemo poternicu za Bozzom...ili se zavukao negde pa pregovara oko Vlade....sad ce oni cas....do Nove godine sigurno.Setite se samo kako su Ustav brzo sklepali.,,,,par godina i etoo!
poyz.
BKC


Jao prezimenjače...

...pa njega su, uz njegov pristanak žrtvovali pre nominacije. Zadržali su tako 150.000 glasova, a sad zajedno traže dobar izgovor da Koštunica dobije mandat.
Ostalo je još da dogovore šta će dati Dinkiću. Ministarstvo finansija ne, ali bi on onda ministarstvo za ekonomske odnopse sa inostranstvom. I zato je fajt sa Parivodićem...
No, za ovu prevaru će snositi posledice.


Evo Cole,

zaboravio si savetnike istoričare, koji pišu ili savetuju nešto oko udžbenika. Dajem prilog listi.
Super je ovo sa SRS i Javnim komunalnim preduzećem i vladom u izgnanstvu. Daleko ćemo dogurati.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

NOVI SAD (1. mart 07) - Kancelarija Inicijative mladih za ljudska prava u Novom Sadu protestvuje zbog promocije knjige “Srbi rimokatolici, takozvani Hrvati", koja će se održati danas u Matici srpskoj.

Promocija ovakve knjige ne služi na čast Novosađanima i ozbiljno dovodi u pitanje ugled jedne od najstarijih i najuglednijih kulturnih i obrazovnih institucija u Vojvodini.

Inicijativa podseća da je autor ove publikacije je dr Nikola Žutić, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju, a izdavač knjige Srpska radikalna stranka.

Organizator promocije knjige u Matici srpskoj je Javno komunalno preduzeće "Lisje", odnosno takozvana Vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu, čiji je premijer direktor "Lisja" Milorad Buha.

Knjiga, u kojoj se tvrdi da su do početka 20-og veka u Istri i na Kvarneru većinsko stanovništvo činili Srbi, koji su sa namerom i planski asimilovani i "rasrbljavani", samo podstiče fašisoidne ideje i poziva na obnovu neprijateljstava između dva naroda

Eto. Baš super. Sami ćemo sebi doakati. Niko nam ne treba.

Jasna B.


B Kovac: "Zna li neko kako

B Kovac: "Zna li neko kako se isključuje memorija kod čoveka?"

Dekapitacija je proverena metoda.


welcome

back.


De si, klokane?

De si, klokane?


:)

setkam se po blogu.


Eh sta ce sve nesrecni Novi Sad da dozzivi

..a sta da kazem za nekog ko se preziva Buha....
UZZAS!!!
BKC
PS Hvala za ovu sramnu inf.


Da li ste gledali film

Da li ste gledali film "Groundhog Day " , kod nas prevedeno kao "Dan mrmota" ?
To je onaj film u kome se glavnom liku jedan isti dan ponavlja i nikako da dodje "sutra".
Film je lagana ljubavna komedija - na prvi pogled. Na drugi vas malo natera da razmisljate : sta je potrebno promeniti da bi doslo sutra ?


Gledao, gledao...

dobro poredjenje...!!! Ima jos jedan tako lagani film u nasem prevodu se prikazivao kao "Idiotska nocc"...u kome gl junak upada iz neprilke u nepriliku...spletom razlicitih okolnosti, nezavisno od njegove volje///Na zalost ima puno filmova sa kojima bi mogli da se poistovetimo....
Eh ti mrmoti....
BKC


bilo bi divno

da 'mesto dana mrmota na ovim prostorima rola film Trči Lola Trči!


Ja se secam...

..odlicno svega ali mi to ne pomaze u zivotu vec deluje suprotno...Pitam se cemu Insajder i slicne emisije kad kod nas ne postoji javno mnjenje...sve je postalo prazna dosadna prica...Zar je vazno kako su nas pljackali kad svi znamo da smo opljackani a lopovi nisu u zatvoru vec su postali tajkuni, biznismeni...ili kako god se zvali...Kupili ljudi skoro celu Srbiju i vladaju njom...zato ovi sto smo ih birali i ne zure da prave Vladu...Izvini Cole, ali za to nije kriv samo Kostunica vec svi koji su bili na vlasti od 2000te...


Slazedm se samo ne sa istim stepenom

odgovornosti....neko je imao mogucnost da ih privede pravdi a neko ne!!!
BKC


Naravno,

nisam ni mislila bukvalno tj nisam mislila na pojedince vec na one koji su bili "glavni" i koji su bili u mogucnosti da to urade a nisu...Tacnije, htela sam da kazem da su mnogi sadasnji tajkuni mogli biti u zatvoru jos 6 oktobra 2000te...tako da bi sada ziveli bez njih...Kostunica jeste sve "minirao" ali kada se htelo kao u slucaju SM nasao se i modus da se to uradi...Iskreno me zanima da li ce Insajder izneti istinu o Miskovicu, Beku....preprodavcima struje...vlasniku TV Avale kod koga je Vlahovic bio zaposlen devedesetih i ustedeo 300000 maraka kada smo mi radili za 5 maraka....To je sam rekao u nekoj emisiji...da je on (Vlahovic) bio vrlo situiran kada je dosao na vlast....Ako se pogleda koliko covek ima godina i da potice iz Rekovca (ceo Rekovac ni sada ne vredi koliko V ustedjevina za vreme SM)onda je jasno da je vrlo sposoban...Uostalom, taj je uzeo velike pare u Hemofarmu po Slobinom zakonu a mi po njegovom zakonu (najboljem u Evropi..tako je pricao)nismo uzeli ni kintu...Zasto njega pominjem...Zato sto su takvi usli u DOS i nisu dozvolili da se stvari rasciste do kraja.....


Pa DOS nije bio Sveto pismo

niti su u njemu sedeli sveci...Naprosto protivnik je bio isuvise ozbiljan i opasan, da bi se gledali detalji koji su kasnije postali kobni...po sve, pa i po nas, koji nismo bili u tom loncu...Ali ocekivati da je pravda bas toliko mocna, spram ponudjenog kapitala je u najmanju ruku naivno, sto ne znaci da tome ne treba tezziti.Zao je i meni sto mnogi nisu u zatvoru..
Ne ocekujem da ce mediji, pa ni Insajder bas otkriti sve...sto se zna...!Mozda u nekim memoarima, za 50 godina...Zalosti!
Ipak ne odustajemo od minimuma ljudskog dostojanstva.
POZ
BKC


Ma znam...

...da nije Sveto Pismo...to je bilo jasno od pocetka kao i cinjenica da je tako moralo biti da bi diktator otisao...Mene samo nervira jednostranost u pogledu na stvari...Iako mislim da je Kostunica jedan od velikuh krivaca za mnogo sta ipak mislim da su neki "analiticari" u vremenu sadasnjem pristrasni...i da se jos nije pojavio niko ko je sposoban da nasu blisku proslost i sadasnjost "analizira" bez uticaja novih "centara moci" tj bez uticaja love....Ne postoji grupacija koja zaista zeli ciste racune...To je nas najveci problem...Cak i predstavnici mnogih NVO se ponasaju, po meni, neposteno...Ako uzmemo primer ovog sudjenja u Hagu za genocid...Da li je normalno da se neko ko je gradjanin ove zemlje ljuti sto nismo osudjeni?...Oni dobro znaju sta bi to znacilo...jos vecu izolaciju, odlaganje ulaska u EU, da i nasi unuci placaju ostetu, omrazenost u Svetu...itd....Iz toga ja zakljucujem da ti ljudi misle samo o sebi...jer njima je ovako bas fino dok imaju o cemu da pricaju...u suprotnom, kada bi celom narodu bilo bolje, oni bi ostali bez posla i privilegija..S druge strane, zasto bi jedna drzava i jedan narod kolektivno odgovarali za nesto sto su cinili pojedinci i to pojedinci iz druge drzave (pojedinci iz RS koja pripada BIH)i pojedinci iz SRJ koja vise ne postoji...Kakve ja, na primer, imam veze sa tim zlocinima...kada sam kao i ti 10 godina provela po ulici, tribinama....boreci se da diktator ode i boreci se protiv ratova.......Znam ja da nigde ne pise da je zivot pravedan ali ne znam nijednu zemlju koja je ovako tesko prolazila kroz tranziciju...ipak sa nama nesto "kolektivno" nije u redu...Nemamo svest o zajednistvu i opstem dobru...svima se sve vrti oko njih samih...a sta ce posle njih biti to ih(nas) ne zanima....Pozdrav
PS Izvini ako sam malo zloupotrebila tvoj blog tj "skrenula" sa osnovne teme...


Sve ok

razumem tvoj jed i zabrinutost
poz
BKC


jeseni

"ali ne znam nijednu zemlju koja je ovako tesko prolazila kroz tranziciju.." nije na Hag za to kriv.
da smo odmah promenili cip u kompjuteru, onda tranzicija ne bi bila problem. Ako vec nemas morali problem sa svim, onda makar pragmaticno gledaj.
Nisu nam ni nvo krive, jer taman da i svi odu u hag za njih toliko ima posla u nasoj zemlji, da ne brini se njima buducnost nije ugrozena.


Neznam...

...sta je sporno sa Hagom..Naravno da su odavno tamo morali da budu oni koji su krivi...Ja sam samo konstatovala da su neki zalili sto svi nismo osudjeni osim naravno njih koji vode te NVO...samo oni u Evropu a mi svi u Hag...ili u logor zvani Srbija...Ima posla za njih..ali zato nema za mlad svet koji mora da se dovija kako da bezi odavde...Iskreno, neke americke i evropske NVO za su zaista uradile korisne stvari tj projekte od kojih su nasi gradjani imali vajdu..pravili su ljudi naselja, uvodili telefone...yaposljavali mlade ljude na tim projektima itd...A nasi? Samo pricaju prazne price ili one koje vec i vrapci znaju...ni na koga ne uticu...javno mnjenje ne pokrecu...vecini idu na zivce...A oni su vrlo lepo za to placeni od "tamo nekog"....Nemam ja moralni problem jer ne zavisim ni od koga pa ne moram nikome da se udvaram///Razmisli da li ti imas taj problem....