Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Cist čovek u doba krvi i blata - MILADIN ZIVOTIĆ

 

IN MEMORIAMIN MEMORIAM Sećanja, posebno sećanja na velike ljude ne mogu da izblede. Njihov lik, izgovorene reči i sve ono što su radili, nekako nas uvek opominje, da ne zalutamo, da ne odustanemo. Sećam se jednog od naših prvih susreta u Beogradskom krugu, kada smo se okupili pok Ivan ( Djurić), Žarko (Korać), Nenad (Čanak), Rasim(Ljajić), Mile(Isakov) i ja, kada nam je on govorio o neophodnosti okupljanja svih snaga u jednu pesnicu protv režima Slobodana Miloševića. Ivan Djurić je već otišao za Pariz, a on mu je tom prilikom rekao: »Ivane, neophodan si Srbiji..vrati se, a ja ću za tebe i plakate da lepim...u kampanji...« To je izgovorio čovek stariji od Ivana, bez trunke sujete, zabrinut za sudbinu svih nas...za sudbinu Srbije. Ako Vi odete iz zemlje, mladi će gledati u Vas, pa će i oni za Vama...ostanite i borite se, a ja ću Vam pomoći.«..Tom prilikom se i rodila ideja da osnujemo Savez demokratskih partija (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska unija, Sandžačka demokratska partija, Savez Vojvodjanskih Madjara, Reformisti Vojvodine i Koalicija Šumadija), koji je kasnije sa Savezom za promene i Koalicijom DAN doveo do formiranja DOS-a., a Miladin Životić je tako postao kum našeg Saveza.

IN MEMORIAM (Profesor Miladin Životić, 14. 08.1930 - 26. 02. 1997)

Deset je godina od smrti profesora Miladina Životića, jednog od osnivača i dugogodišnjeg predsednika Beogradskog kruga. Na beogradskom Filozofskom fakultetu studirao je filozofiju, gde je i doktorirao 1961. godine.  Sredinom osamdesetih godina prošlog veka "zbog moralno-političke nepodobnosti" udaljen je sa Beogradskog univerziteta, gde je vraćen tek 1987. godine. Triput je biran za predsednika Filozofskog društva Srbije, bio je osnivač i direktor Filozofsko-književne škole u Kruševcu koju je napustio u znak protesta zbog nacional-šovinizma naraslog u toj školi.

Iako nije verovao u opstanak i obnavljanje nekadašnje Jugoslavije bio je borbi za drukčiju Srbiju i obnavljanje veza na bivšem jugoslovenskom prostoru. Zajedno sa tuzlanskim Forumom građana i Antiratnom kapmanjom iz Zagreba, Beogradski krug je sa Životićem na čelu organizovao građanski dijalog BiH, SR Jugosoavije i Hrvatske "kao oblik trajne saradnje na rešavanju posledica rata i ratnih zločina".  Objavio je osam knjiga iz oblasti filozifije i Contra bellum, knjigu tekstova i svedočenja 1991 - 1996. godina, a bio je i član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 iz Sarajeva.

Životićev odnos prema mržnji, ratovima i bezrazložnom ubijanju na području nekadašnje SFRJ, nema sumnje, imala je većeg odjeka u republikama koje su izašle iz zajednice, pre svega u BiH i Hrvatskoj, nego u njegovoj Srbiji i rodnom Beogradu. O toj njegovoj sanjanoj ali nedočekanoj Srbiji najbolje svedoče reči pisca Radomira Konstantinovića, prvog predsedavajućeg Beogradskog kruga, koji je povodom pet godina od Životićeve smrti rekao da je za njih tada okupljanje u Krugu bila "zavera, ona najteža jer valjda najbitnija: zavera protiv većinskog mišljenja i protiv mentaliteta. Zavera manjinske racionalnosti protiv većinske iracionalnosti". Pre pet godina posle Životićeve smrti Konstantinović je efektno naveo reči pisca Filipa Davida izgovorene na prvoj sesiji Druge Srbije. Jedino što nam preostaje jeste da postanemo izdajnici. Izdajnici sistema koji priziva rat i glad, gde narodi žive u groznici, hranjeni mržnjom i obmanom, bolesni od manije gonjenja i manije veličine u isti mah. Biti izdajnik u takvoj zemlji i takvom sistemu, najmanje je što može i mora da učini svaki moralan i častan čovek, kazao je David sada već daleke 1992. godine.

Miladin Životić – je bio čovek koga su, bolesnog, vukli kroz tunel ispod sarajevskog aerodroma, kada je sa najboljim ljudima Druge Srbije išao tom stradalnom Sarajevu, usred rata, pod granatama, u pohode? Bio je izuzetan čovek u to doba? Čist čovek u doba krvi i blata, kazao je Konstantinović.

.Aktivisti Beogradskog kruga, Centra za kulturnu dekontaminaciju, Žena u Crnom, prijatelji i poštovaoci Miladina Životića, okupiće se u subotu, 03.03.2007.god u 12.sati  u Centru za kulturnu dekontaminaciju sečajući se našeg omiljenog i poštovanog profesora, druga i saborca. O Miladinu Životiću, Beogradskom krugu i Drugoj Srbiji govoriće Filip David, Obrad Savić, Vehid Šehić, Slavko Šantić, Mirjana Miočinović, Jasna Šakota, Žarko Korać, Ivana Čolović, Lino Veljak, Nenad Prokić, Petar Luković, Radmila Šajković.

 

BKC i D.Banjac

 

 

 

 


Hvala Cole,

nadam se da će i oni mlađi koji se ne sećaju ni Beogradskog kruga (osnovan u februaru 1992.) ni Miladina doći da vide i čuju ko je bio Miladin Životić i šta je bio taj Beogradski krug. A bio je jedina svetla tačka u onoj pomrčini.

Kako je aktuelan ovaj citat Filipa Davida i danas a izgovoren je pre 15 godina na prvoj sesiji Beogradskog kruga.

"Jedino što nam preostaje jeste da postanemo izdajnici. Izdajnici sistema koji priziva rat i glad, gde narodi žive u groznici, hranjeni mržnjom i obmanom, bolesni od manije gonjenja i manije veličine u isti mah. Biti izdajnik u takvoj zemlji i takvom sistemu, najmanje je što može i mora da učini svaki moralan i častan čovek".

Tačno tako - manija gonjenja i manija veličine u isti mah.

Vidimo se u subotu.

pozz

Jasna


Samo se mislim

kao na onom grafitu "Džabe ste kreciliŽ"..Ipak kad setim Miladina i mnogih drugih, da ih ne spominjem...ponovio bih sve, mozda malo mudrije, ali istim putem...!
Ne znam da li cu biti u subotu fizicki biti u Bgd-u...ali cu svakako biti sa Vama!
BKC


časni oci i majke

jasna,
sasvim je okej da ste vi odlučili da se borite protiv jednog lošeg sistema, i to je za svaku pohvalu.

međutim,
mislim da postaje problematično kada vi počnete da viđate fantome tog sistema u svakoj živoj zamislivoj situaciji, i da se ponašate kao da postoji samo ili vaša perspektiva, ili taj vaš neprijateljski sistem, večni protivnik.

okej je ovo što filip kaže da je moralno i časno da čovek postane izdajnik takvog sistema (recimo, ja se tako sada osećam spram izraelskog državnog sistema, i baš bih voleo da sretnem čika-Fiću ili čika-Žareta na nekoj manifestaciji u j-opštini pa da ih pitam šta oni misle o tome), ali kada vi počnete da razmišljate mehanički, automatski: "ili moj stav, ili smrt - ili nekakva ekskomunikacija" [kako ste onda tražili za EmSi Flekicu, ili za Raleta Nastića zato što mu se dopao Ćirjaković], drugim rečima, kada postane izbor samo ili vaš stav, vaša definicija problema, ili proces i kazna;
kapiram da ste onda postali postali veoma jednostrani, da vas je borba premorila, zamračila vizuru i da je vreme da ustupite svoje mesto mlađima u prvoborilačkim redovima... šta vi mislite?

meni se čini da ste vi prvoborci i prvoborilice često sputani ideološkim okvirima svoje borbe, i da ako se neko suprotstavi motivima te ideologije, ili ideologiji samoj,
vi ste spremni da ga veoma lako bacite pod led. kako vi doživljavate sebe, kako bi se osvrnuli na već decenije ideološke borbe protiv srpskih ala i budala? ;)


Srdjan Fuchs: "okej je ovo

Srdjan Fuchs: "okej je ovo što filip kaže da je moralno "

A koji si ti moj pa da budes na ti s Filipom Davidom na javnom forumu? Sta stoji iza tebe, koje delo, milsim, sta si ti to ostvario u svom zivotu te se osecas slobodnim da delis Jasni Bogojevic lekcije s tih visina (tacnije daljina), ako smem da priupitam, molicu najljubaznije?


Zokster,

oprostite, al' šta se vi koji đavo mešate? ko je vas bilo šta pitao? šta se vas tiče koji su moji motivi da budem na ti sa filipom? lepo sam pitao ženu, i ona je najnormalnije odgovorila. šta se vi sekirate?


Fuchs: "ko je vas bilo šta

Fuchs: "ko je vas bilo šta pitao? šta se vas tiče koji su moji motivi da budem na ti sa filipom? "

Ovo je javni forum, pa prema tome pitanje "ko je mene bilo sta pitao" otpada kao smesno i suvisno. Sto se tice drugog pitanja, "sta se mene ticu Fuchsovi motivi da bude na ti sa Filipom", ono proizlazi iz prvog, naime ovo je javni forum i bilo kakvo tikanje ove vrste je krajnje neumesno, da ne kazem nepristojno.

Ne sekiram se ja, Srdjane Fuchsu, zbog tebe, vec zbog nekih osnovnih pravila pristojnog ophodjenja na javnom web forumu i mog blogerskog mira radi.


Molim Vas i sve druge

da se prema ovom Blogu odnosite sa duznim pijetetom, jer on ipak nije kao ostali...vec je posvecen secanju na jednog velikog coveka...!
Unapred HVALA!
BKC
PS:Dakle izbegnite, na ovom mestu, licna prepucavanja...imate dovoljno mesta na drugom!


Gospodine Kovacevicu, vi ili

Gospodine Kovacevicu, vi ili ste slepi ili ne zelite neke stvari jednostavno da vidite. Moje primedbe Fuchsu bile su iskljucivo principijelne prirode, i nista vise od toga.


Niti sam slep, niti ovo drugo,

samo sam sve zamolio da ipak vodite racuna o karakteru Bloga...pa samim tim i Vas...Ne sporim Vase razloge, vec samo mislim da postoji jos mesta na Blogu, gde se o tome moze voditi rasprava///dakle nije mi bila zelja da Vas dezavuisem, vec samo da ne kvarimo..secanje na pok. Miladina...nista vishe.
Izvinjavam se, ako ste me pogresno razumeli!
BKC


Gospodine Kovacevicu,

Gospodine Kovacevicu, primetio sam kod vas pomalo neobicnu osobinu da stavljate primedbe tamo gde im najcesce mesto, vreme ni povod nije; ako vec potrzete razloge pijeteta i desetogodisnjicu smrti Miladina Zivotica, s objasnjenjem da ne treba da "kvarimo secanje na pok. Zivotica", a navodno ga kvarimo time sto gdja Hag i ja ulazimo u raspravu sa Fuchsom, mislim da gresite, mi samo ukazujemo na neke nacelne stvari koje bi, pretpostavljam, zasmetale i samom Zivoticu da je ziv. Blog nije mesto za odavanje posmrtnih pocasti, drzanje nadgrobnog slova ili negovanje pijeteta; forum je u prvom redu mesto za razmenu misljenja i sukob misljenja. A sto se tice pijeteta i duznog postovanja prema pok. Miladinu Zivoticu, vase informacije radi, i gdja Hag i ja bili smo nedavno u Centru za kulturnu dekontaminaciju na komemorativnom skupu posvecenom njemu u spomen - to smatram pravim mestom i prilikom za iskazivanje postovanja i pijeteta prema preminulom.


Nisam ni sumnjao da imate takvo misljenje

o G/dinu Zivoticu...nisam znao da ste bili, ali smatram to Vasim vise nego lepim gestom...Ne bih dalje da ulazim u raspravu sa Vama na ovu temu...naprosto, jer je ocigledno da se i razlikujemo, sto ne znaci nista loshe naravno, kako gledamo na Blog! Ako ste primetili ja uglavnom pokusavam da se drzim teme, pa sebi ne dozvoljavam da ulazim u polemike sa onima koji se ovde izzivljavaju ili su u najmanju ruku nevaspitani.Ne zbog toga sto ne bih mogao, nego naprosto jer je to jalov posao, kojim se ne postize nikakav efekat, a oni sa druge strane dobijaju "slagvort" da nastave sa svojim "pisanijima". Dakle shvatite ovo kao najprijateljskiji savet, ignorisite ih, pa nece imati priliku s kim da polemisu, osim sa samim sobom...a to vec spada i neki drugi "domen".
Nemam obicaj da delim lekcije nikome, pa ni svojoj deci, a nekmoli ucesnicima Bloga, ali mi dozvolite pravo da pokusavam da odrzim nivo Bloga, koji uslovno receno "uredjujem".Ali kad osetim da je i to sporno, a tu sam vec negde, ne brinite...mislim da znam sta je mera!
Srdacno,
BKC
PS>Tumacite me kako god, samo nemojte pomisliti da sam neprijateljski raspolozen ili cinican.Naprotiv!


Srđane,

nije ideologija nego sistem vrednosti.
A ovo čika ovaj i onaj prosto mislim da je glupo i da komentarišem, kao što se nadam da i ti misliš da je glupo to što si napisao.

Oko Čirjakovića, izgugluj malo pa vidi o kome je reč, pls.

pozz

Jasna


Hague,

u redu. meni se učinilo da je ideološki.

pratio sam polemiku oko tog ćirjakovića: priča je, kao, da je on konkurisao za novinara na b92, pa ga nisu primili, pa je kod njega bilo nekog revanšizma i onda se slizao sa protivnicima. moguće da je i pre toga trzao na tu našu (srpsku, srbijansku, svejedno, mada mislim da je ovaj drugi termin malo PC-foliranje) naci-stranu, pa da li zbog toga, ili zbog odsustva talenta nije bio primljen, ne znam.


Branislave,

hvala mnogo na podsjecanju!

Sve ste rekli, sta da se doda?


Pa nista..ne treba dodavati

samo se ponekad setiti ljudi kao sto je pok.prof Miladin i njemu slicni.,...Nadam se da ce doci vreme u kome ce njegovo/njihovo delovanje biti, makar i sa zakasnjenjem, na pravi nacin valorizovano....
S postovanjem,
BKC


Sigurna sam,

dozivjeti cemo to vrijeme.
Srdacan pozdrav!


Pozdrav

Draganu Banjcu


Hvala u Draganovo ime,

jer ne znam koliko cesto prati desavanja na Blogu!
Poz.
BKC