Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Gospodar naslova

Vazda su me oduševljavali novinski naslovi. Kako u jednoj, što kraćoj rečenici, sažeti vest, pa makar pritom potpuno obrnuti njen smisao. Najsvežiji primer je „Del Ponte: Gangster i gospodar rata“.

Obično ne čitam vesti o pomenutoj gospođi, ali ova me je privukla svojim naslovim. Pomislio sam da je reč o komentaru njenog lika i dela od strane nekog od istaknutih pripadnika patriotskog bloka (bloga?), no tekst ispod razjasnio je da je izjava potekla od nje same. O nekom drugom, zapravo, što je teško zaključiti iz samog naslova.

Štednja elektronskog mastila, virtuelnih šlajfni, šta li je već?

Majstorstvo pravljenja naslova razvija se godinama u novinarskom esnafu. Moji omiljeni upravo su oni iz grupacije koju zovem „naslovi bez glagola“. Najklasičniji primeri su oni iz svakodnevnice srpskih domaćinstava, kao što su „Peglom na taštu“ ili „Viljuškom na poštara“. Jezički predlozi u ovim slučajevima su odličan alat za predstavljanje ozbiljnosti događaja, a pritom obezbeđuju neophodnu sažetost.

Čujem od starijih da je ranije u novinama postojala funkcija cenzora naslova. Njegova dužnost bila je da pregleda špiglove i uoči na naslovina sučeljenih strana bilo kakav pokušaj subverzivnih delatnosti od strane novinara, bile one namerne ili puka slučajnost. Legenda kaže da je ova funkcija uvedena kada su u jednim dnevnim novinama osvanuli sledeći naslovi sa leve i desne strane:

DRUG TITO, SIN SVIH NAŠIH NARODA I NARODNOSTI ¦ NAJVEĆI KRMAK NA BALKANU

Sadržaj prvog teksta naslućujemo, dok je onaj sa desne strane predstavljao izveštaj sa novosadskog poljoprivrednog sajma. Sudbine urednika i sajamskog izveštača nepoznate.


dobro zapazanje

No ova majka Radikala je ipak gore prosla od nesrecnog nam druga nad drugovima. Evo jos jedne zanimljivosti na koju naidjoh danas, obratiti paznju na tekst latinicom...
http://www.zivelasrbija.org.yu/


Ha, isti lik je pre neki dan

Ha, isti lik je pre neki dan uhakovao stranicu g17+. Mislim da je to retko ko primetio jer je bilo u sred noći po srpskom vremenu. Screenshot se može naći ovde:
http://forum.b92.net/index.php?showtopic=17913&view=findpost&p=1618319


mislim

da je jos uvek mlad. Inace bi bilo tezih komentara. Ili ima respekta, ko zna... Interesantno da se danima ovo ne proverava lol


mislim

da je jos uvek mlad. Inace bi bilo tezih komentara. Ili ima respekta, ko zna... Interesantno da se danima ovo ne proverava lol


Pa ok, to je

Pa ok, to je "issue-specific" vebsajt. Izbori bili i prosli... Ne verujem da administrator(i) proverava(ju) sajt.

Sretao sam dosta takvih (nejasnih, dvosmislenih) naslova na Zapadu ali slozicemo se da "press" jezik ima svoja neka pravila. Recimo, u "engleskoj" stampi (tj. stampi koja izlazi na engleskom) nikad ne koriste clanove (a, the, an).

Evo nekih primera "novinarskog" engleskog:

"Safety Experts say school bus passengers should be belted"
"Drunk gets nine months in violin case"
"Iraqi head seeks arms"
"Is there a ring of debris around Uranus?"
"Prostitutes appeal to Pope"
"Panda mating fails; Veterinarian takes over"
"British left waffles on Falkland Islands"
"Lung cancer in women mushrooms"
"Eye drops off shelf"
"Teacher strikes idle kids"

itd, itd


A i cesto se bave

izuzetno vaznim vestima.

Ovog trenutka na AP zici vest:

Man Pierces Milosevic's Grave With Pole

BELGRADE, Serbia Mar 5, 2007 (AP)— Former President Slobodan Milosevic's grave has been desecrated by a man who pierced it with a wooden pole in an ancient Balkan ritual to make sure that an evil spirit never returns, his former party said Monday.
Itd.


Pa, smesan je i taj.

Pa, smesan je i taj. Pogotovu ako "pole" shvatimo u zargonskom znacenju.

Gle ovaj tek: "Hitler žije v Mitrovici"
http://www.iformat.hnonline.sk/c4-10055440-22500145-j00000_detail-hitler-zije-v-mitrovici


Pa valjda ce sad vlada moci

Pa valjda ce sad vlada moci da se sastavi kad je radio glogov kolac:)))


Metastaza stvarno

Neko ko se bori protiv ratnih zločina majka radikalima, ratnim zločincima?! Nemoj samo onu teoriju: ti ekstremi sa druge strane samo jačaju radikale! Majka radikalima je Srbija ovakva kakva jeste. Problem je što je to zemlja i nas drugih. A novinski članci? Vremenom sve kraći i gluplji!


ja u njenu funkciju

ne ulazim, da prostis. Cinjenica je samo da sto ona jace pisti, oni vise urlaju, a nama sve gore. Zasto je to tako, nisam skroz upucen, mada ako potrazite na youtube milan tarot, sve ce vam se samo kasti.
Oni nju vise vole nego Seselja, da se kladimo...


Uspeli su

Sami si rekao da nikad ne citas vesti o pomenutoj gospodji. Ovu si procitao ;) oni imaju jedan click vise.

Inace zanimljivo je gledati kako se tokom dana menjaju neki naslovi na b92.net


Mislim da Kurir prednjaci sa

Mislim da Kurir prednjaci sa takvim naslovima, pa je jedan od najzanimljivijih naslova glasio HLOROR.
A u nastavku teksta su nam lepo objasnili da je nastao horor usled prekomerne koncentracije hlora, sta li vec...


Doobaaaar ti ovaj naslov!

Doobaaaar ti ovaj naslov!


Акростих

Јел се сећа још неко оног лика који је у Политици, рецимо 2000те или тако нешто, објавио чланак у акростиху?

Кад се прочита како треба „Једва чекам твој осмех...“.

Остатак није за цитирање.


Likovo ime je

Bosko Jaksic, a akrostih je objavio kao dopis iz Rima.


prije nekoliko mjeseci na

naslovnoj kurira je izaslo:UHAPSEN MLADIC.
Listajuci dalje dodje se do crne hronike a u njoj vijest:
mladic star toliko i toliko iz bla bla obio trafiku, redari reda i mira ga uhapsili.
Kurir zabraniti!


Miguel, priznaj,

ima i Kurir svoje zvjezdane trenutke ;-)))


:) samo jedan.

kad su nakon snimka Severine, i opste gungule oko cijele price(ukljuceni i pravnici, psiholozi... da raspravljaju o moralnosti izbacivanja snimka u novinama)sutradan objavili naslon:
I JOS SLIKA :))


Ima Dunjice,

kako da ne,zvezdanih da zvazdaniji ne mogu biti. Evo jednog nepolitičkog naslova od pre nekoliko dana kada je Đoković igrao sa Federerom. Naslov preko cele zadnje strane

IZVUČE SE FEDERER!

j.


Đoković?

Ne znam toga, je li on ima veze s Jelenom?


ZABRANITI UZROKE, A NE POSLEDICE

"Kurir" je samo posledica svega onoga (ili ovoga)sto se dogadja na politickoj (i drustvenoj, uopste) sceni ne samo Srbije. Kad budu otklonjeni uzroci, nestace i "novinari" "Kurira". Zabranom "Kurira" i inih takvih nebi se nista postiglo. Jedino bismo imali jos jednu "zrtvu" rezima. Represija (a zabrana bi to, ustvari, bila) samo radja veci otpor. Makar i onaj tihi dok ne eskalira u nesto mnogo vece. Valjda nas istorija (kako god je tumacili) necem uci!?


Represija!

U ovom narodu koji nije usvojio borbu protiv gluposti i koji nema nimalo samosvesti ne bi došlo ni do kakvog otpora u slučaju zabrane recimo Kurira. Narod (mrzim tu reč)samo guta ono što mu se servira, kada bi mu se serviralo nešto drugo gutao bi to drugo. Kao ovce. Problem je u onima koji imaju interes i mogućnost da još više zaglupljuju ljude (e ova reč je već bolja) tim toalet papirima koji se samo uklapaju u opšti "domaćinski" model. I zato represija, nego šta! Pa da vidiš kako bi stvari išle mic po mic bolje bez Kukurira, Knina i ostalih. Sve to praćeno bogatim kulturnim programom na televizijama, bez granda, magazina in, kikotanja, serija u kojima se priča leskovački. Bez 48 sati svadba, moj dnevnik, bez tarot Milana i bez onih kvizova za maloumnike u kojima voditeljke i po sat vremena najavljuju slušaoca koji nikako da se javi! A pare od poziva se samo gomilaju! Bez svega toga i sa normalnom vlašću koja će to da sprovodi možda još ima šanse za nas!


podrska za predloge,

osim mozda za nin. Rijetko procitam nesto interesantno, ali mislim da je Nin stvar 'ukusa'.
Zabranjivanje kurira i ostalih nabrojanih bljuvotina nije represija, nego prije svega diskvalifikacija.
Kurir nije posledica, nego je jedan od uzrocnika kretenskog razmisljanja kod mnogih i bolesnog oblikovanja svijesti javnosti.
A ovde ne da ce ga zabraniti, nego na bilbordima najavljuju da ce dobiti 'sestru'(PRAVDA sa sve B.Crncevicem, isidorom B., Toholjem,...)


a dovoljno,

je preispitati poslovanje takvih tkz. novina. Jer, nemoguce je da su toliko jeftine, a da se stampaju od svojih para. Zato dobre novine i imaju finansiskih poteskoca ( Danas- npr.)


Dobro se setili

Tu foru su skinuli iz casopisa "Bre" od pre neku godinu. Ali oni su otisli i korak dalje, pa na naslovnu stavili tipa sa rasirenim nogama i rukama, presavijenog preko haube milicijskog "keca". Cisto da nas ne lupi srcka...

A slicna fora je bila i sa naslovom "Karic u buli" na naslovnoj strani "Bre"-a na kojoj je bila fantasticna montaza "dragog nam predsednika" (pozdrav legendi Preletu koji je u tu svrhu pozajmio svoje zmijsko telo), koji, da prostite, prilazi s ledja jednoj muslimanki.

Momci su bas znali posao...

P.S. Kao sto ste vec mogli da provalite, ovo moje je odgovor na komentar koji je ostavio Miguel. Ali, eto, dusmani ne dadose :)


E toliko si me nasmejao sa ovim krmkom

Pa red je i da krmak udje u novine, bas ako je bio najveci na Balkanu.


"ZVEZDANI TRENUCI" NOVINARSTVA

Vec kao gimnazijalac u Bihacu, poceo sam da grickam novinarski hleb. Secam se, jednom prilikom, da je neko na velikom odmoru listao zagrebacki "Vecernji list" i nase dokono zezanje prekinuo komentarom:
- Pazi ovo. Rek' bi neko da je ovo najveca kurva na svetu...
Pogledamo:
Na drugoj strani, preko cele stranice naslov ENGLESKA KRALJICA PROSLAVILA RODJENDAN. Naravno, isla je vest (ne duga)o tome, a levi stubac, malo nize i ne mnogo sitnijim naslovom UHAPSENO ... PROSTITUTKI. Nadnaslov je bio nesto kao USPJESNA AKCIJA SUP-a.
Tada mi je puklo pred ocima da je naslov cudo i bitan koliko i sam tekst ( i knjizevno delo, naravno). Mnogo se toga moze sugerisati i to po onoj narodnoj "da se Vlasi ne sete".
"Vecernje novosti" su nekako pred NATO bombardovanje imale gaf na internetu posle kojeg su brzovozno smenjeni svi koji su radili na tom sajtu. Cak i daktilograf. Naslov (i tekst)je objavljen povodom 22. decembra - Dana Vojske SRJ, a slovna greska je takva (ja sam sklon da verujem da je to, ipak, bilo namerno uradjeno) da je o Vojsci SRJ receno da su najveci krvnici na Balkanu i da ce Slo. Milosevic izvrsiti smotru itd., itd. Zao mi je sto ne mogu da citiram doslovno. Imam to na disketi, ali od tada sam promenio nekoliko racunara (koji se na visokoucenom srpskom zovu laptopovi), pa je i disketa postala neupotrebljiva, a ni ovaj nema ulaz za diskete.
Elem, taj naslov nije dugo ostao na sajtu (svega nekoliko sati).
Bas bi bilo zgodno da, ako neko ima taj naslov (sa nadnaslovom i podnaslovom) ili ako se tacno seca kako je glasio, da nas podsti. Mislim da je to antologijsko.
Vec je ovde primeceno da B92 na sajtu ima naviku da menja naslove jedne te iste vesti (Vrlo je ilustrativna vest-vesti o (ne)podmetanju bombe pod automobil Cede Jovanovica. Promenama naslova toj-tim) vesti-ima od dogadjaja je ispalo ni vino ni voda, a citaoci (to je, cak, i na nekim blogovinma manje-vise eksplicitno receno) su se ostili kao neko kojima se manipulise.
Pozdrav svima.


Ima toga... koliko volite.

Čuven je naslov iz predratne "Politike" o dolasku Nj. V. kraljice Elizabete II: "Kraljica se isprcala u Dubrovniku". No to je bila greška slovoslagača, koja je ušla u sve relevantne istorije žurnalizma kod nas.
Jedna, danas "perjanica" srpskog novinarstva je svoj prvi tekst naslovio: "Naftarica ubila domaćicu". Noćni urednik valjda nije primetio, pa je tako otišlo. Sutra izjutra su se u "Boki", "Brionima", "Šumatovcu", "Lipi", "Prešernovoj kleti" sprdali svi, počev od konobara pa do novinara.
Ipak, neprevaziđeni su sportski novinari: japanski ping-pong igrači se zovu "Kosooki majstori celuloidne loptice iz zemlje izlazećeg sunca", stadion Crvene Zvezde se nikad ne zove tako nego "naš najveći stadion" ili makar "Marakana"...
Mislim da se neko i ozbiljno bavio tim glupostima, i da negde čak postoji i knjiga sa takvim naslovima.
Ipak, radijski i televizijski "žurnalisti" su van svake konkurencije. Ali - na jedno uvce ušlo, na drugo izašlo, pa valjda nema veze.


Nece biti da se radilo o Elizabeti II

Nece biti da se radilo o Elizabeti II koja je dosla na presto 1952. godine, posle smrti svoga oca Dzordza VI.

Na stranu naslovi, cudim se prevodilackom geniju koji misli da je "gospodar rata" odgovarajuci prevod engleske reci "warlord".


nije prvi

Nije valjda da se jos neko seca ovog MOG texta,odnodno naslova,eto javljam se,ali da dodam,nije mi bio prvi text u Novostima,imam jos neke naslove "Devojke padaju sa neba",prica o devojkama padobrancima,"Tri tone van zone",kad je zabranjeno teskim kamionima da udju u "krug dvojke","Uvenuo Dunavski cvet",o isoimenom restoranu,a doticni o domacici je bila prica kad je na Toplicinom vencu stvarno ekplodirala nafta pec i ubila zenu koja je tu zivela u nekom podrumu...i nije nocni urednik vec je dnevni urednik to prihvatio i pomogao oko naslova.U to vreme Novosti su imale posebnu skolu naslova,najbolji je bio sef deska Zoran Markovic..a za kompliment "perjanica" srpskog novinarstva-hvala puno,ali ja stvarno to nisam,ima mnogo boljih od mene,a ja i prirodom svog sadasnjeg posla i ne radim u srpskom novinarstvu..U svakom slucaju hvala,verujem da imam jos takvih naslova u Novostima,ali davno je bilo,a jos da dodam,bila je to bar za mene odlicna skola sto se tice profesije.


Jaksa,

to sa "Dunavskim Cvetom", je l' to bila ona situacija kada je kelneru bilo potrebno dva sata da donese hleb? Sva klopa tu, ali hleba nemaaaa.


a ja sad kao

treba da se iznenadim otkud znas :)))

Tacno,tako je bilo

Veliki pozdrav

J


Secam se i one

proslave Prvog Maja u Sumadiji:) Ma, pamcenje mi je sve bolje.
Pozdrav, majstore.
N.