Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Šesti princip, sedmo čulo i obesmišljavanje parlamentarizma

Piše LW

i jare i parei jare i pareOstavila sam  sa strane mail koji sam pre mesec ipo dobila od Vlade Ilića o obesmišljavanju parlamentarizma kod nas. Pomislih em vredi, em će zatrebati. Bio je aktuelan big time i onda, ali mi se tad ukazao Peđa Stojaković-ovo će da poootraaaaje. Sinoć mi se, ponovo, ukazao Božidar Đelić u prilično nereformskom i neprincipijelnom izdanju, pa sam pitala i dobila  dopuštenje da delove tog pisma stavim  u današnji blog.

 

ciji si ti maliciji si ti maliGledala sam sinoć i slušala pomno Džeka godine davne 2002 ili 2003 i kandidata za mandatara za sastav  nove vlade Božidara Đelića u Poligrafu. Ako Pinokio metod i blog logika-po jutru se dan poznaje, a što se mene tiče i tekst o Davosu u NINu, koji nije bio ništa drugo nego verzija za odrasle pisama koje je ovde objavio, lažu, da vidimo šta je rekao Poligraf.   I kako sam ja ( ne RW ne Koalicija) shvatila sinoćni nastup u Poligrafu-Koštunica premijer ja podpredsednik vlade. I da, poštedite me logike, ko ako ne BĐ. Ovo nije blog o tome.

 

U pola sata Đelić se ni jednom, ni jednom, nije distancirao od politike Vojislava Koštunice. (To što s njim “mora” u vladu nije prepreka da kaže šta misli. Ili jeste?)  Jedini razlog koji smo čuli, koji jeste potreban  ali ne i dovoljan, zašto on treba da bude mandatar a ne Koštunica je “poštovanje izborne volje građana i zaštita demokratskih principa.” Gde to čvrsto zalaganje beše kad se ONAKO usvajao OVAKAV ustav? Gde to beše kad je BT odlučivao da bude i predsednik stranke i aktivni učesnik parlamentarnih izbora dok je i predsednik države?

 

 BTW, Đelić, ako se sećate, eksplicitno podržava platformu pregovaračkog tima za Kosovo-to su ovi što su sinoć rekli da je novi Ahtisarijev plan ne recimo neprihvatljiv ili apsolutno neprihvatljiv, već “beznačajan.” Pre toga su ga odbacili a onda su na njega pisali amandmane! A u  izmenama se sad, npr, eksplicitno kaže NATO a ne “međunarodno vojno prisustvo”. Beznačajno, nego smo mi i u PfP a  potpisali smo neke sporazume o prolasku i statusu NATO trupa.

dream teamdream teamNekako mu sinoćnja odbrana parlamentarizma nije  išla kako treba.  Nije ni čudo kad su pre toga toliko i oni učestvovali u obesmišljavanju istog. A pri tome sve ređe vidiš neku nužnu tranziciono-reformsku potrebu da odvagaš šta je legitimno ako i nije legalno, jer šta je legalno propisao je nelegalno neko nelegitiman.  

Evo šta mi je, dakle, Vlada Ilić pisao pre mesec ipo: “Apsolutno je nedopustivo da predsdnik republike bude predsednik stranke . On treba da izražava državno jedinstvo. Sada kada se Vlada folira da je i ima i nema, mi nemamo predstavnika države koji će biti predstavnik drzave i svih 10 miliona građana. 

To nije bez veze urađeno, to  sa izuzimanjem kosovskih Albanaca iz birackog tela. Tu imaš negativnu etničku diskriminaciju, a u slučaju članova DS pozitivnu stranačku. U osnovi to je isto.  DS-u je fakticki šef buduće parlamentarne grupe onaj koji izražava političku voilju svih punoletnih građana.

Ustavno rešenje koje u biti nalaže poslanicima da stave svoja ubeđenja i glasove strankama, jer će ove u protivnom da ih smene, direktno je suprotno parlamentarizmu. Svaki poslanik predstavlja sve birače, i one koji su glasali za listu na kojoj je, i one druge, i one koji nisu izašli na izbore. Inače se zakonodavna vlast pretvara u akcionarsko društvo, pa Skupština može da ima samo 10 poslanika, ali da Nikolic ima 30% glasova, Tadic ili Petrović 23-24% itd.

Jasno mi je da se ustavotvorac bojao kupovine poslanika, ali ovako se mogu kupovati cele stranke. A nema načina da se postepeno formiraju relativno odgovorne političke vođe dokle god se skupštinska politika svodi na kompromise partijskih vođstava i raspodelu sinekura.

Ustav se sad, pred Kosovo, pokazuje u svim svojim opasnim potencijalima.  Stvarno mislim da je moguca SRS leading vlada. U celini, ovo je sada sramno  unutrašnje-političko stanje. Do sada su vodili etničku politiku umesto državne (npr štiteci generala vojske susedne, tuđe zemlje, Mladica), a  sada vode stranačku politiku. Od drzavne politike ni traga. Mora se reći da mi moramo da vodimo računa o interesima Albanaca iz Preševske  doline jer su oni naši,  a da su Banjalučani stranci.

I mora se reći da suštinu demokratije čini podela vlasti,  a da politicke stranke predstavljaju samo sredstvo koje cak i ne mora da bude ustavna kategorija. One nisu zabranjene, ali ne postoje one kao subjekti državnog prava, nego su ustanove predviđene državnim pravom institucije tri grane vlasti i gradjani. Ovo zvuči kao za prvi razred političke skole, ali ako se nastavi da se ovo prenebegava još više će rasti otpor građana prema nazovi-parlamentarizmu. Narod bi i sada listom bio za nekog diktatora, nego na sreću ovako opkoljeni EU ne možemo da ga instaliramo. “ 

Ko se mača lati od mača ……


Sjajan tekst !

Hvala !


E stvarno

ovaj put moram da se slozim. Djelicu bi najbolje bilo da se drzi ekonomije.
Los mu je nastup. I nije prvi. Otkada je krenula ova prica sa njim kao premijerom slusao sam ga ili citao vise puta i nijednom nije ostavio dobar utisak. Politicka argumentacija mu je losa i plita. Imao je hiljadu boljih argumenata od onih koje je sinoc izneo.
Da ga ne cenim od ranije i da ne znam sta je ranije radio da ga merim samo po nastupima u poslednjih mesec dana ne bi valjalo.
Los mu je posao. Ja i dalje mislim da bi on bio sjajan premijer. Ali nastup mu je los, da ne kazem katastrofalan.
Samo mi nije jasno zasto meko iz DS to ne kaze????
Zasto on sam ne uzme i poleda sta je ispricao?

Steta je da se bez veze potrosi.

Nema puno ljudi u Srbiji njegovog kalibra...


PR sistem nam smeta

Eh, gde je jednokruzni vecinski kad ti treba...


То што се с неким мора

или што се покушава наћи компромис јесте разлог да се не износи јавно баш свако мишљење, али не и разлог да се мишљење нема.

Стабилност јесте приоритет.

Политика јесте проналажење најисправнијих решења у оквирима могућег.

Компромис је неопходан али се не сме претеривати.

Ко је у стању све ово да помири, треба да се бави политиком. Ко није, нека се бави идеологијом.


herkule,

otkrili ste vrucu vodu u bojleru.

ps od kad su to politika i ideologija razdvojene? u akcionarskim drustvima da, ali...


Уколико

сте расположени за искрену и смисаону размену мишљења боље би било да избегавате кометаре као овај о води у бојлеру.

Није речено да су одвојене већ да се одређена идеологија спроводи у оквирима могућег. Не може се очекивати од онај који нема апсолутну већину у скупштини 100% спроведе своју идеолошку платформу. А кад већ не може да се спроведе паметније је гледати како најбоље прогурати своје идеје, макар делимично, без превелике галаме.

Иначе, теза да председник републике не може бити председник странке је потпуно исправна.


Off-topic

Quote:
Иначе, теза да председник републике не може бити председник странке је потпуно исправна.

To je lepa ideja, ali je nesprovodiva u praksi. S druge strane, ako premijer, koji ima pravu izvrsnu vlast, sme da bude clan ili predsednik stranke, ne vidim zasto bi predsednik, koji ima delimicnu izvrsnu vlast morao da da ostavku na svoju poziciju.

Ako je neko bio predsednik stranke, nece se on promeniti time sto da ostavku.


То није питање

форме, већ суштине. Није довољно да да оставку на место председника странке - председник републике не сме да се понаша као страначка личност већ да има у виду опште интересе свих грађана.
То је, такође, немогуће постићи у потпуности, али је и делимичан успех - успех. Када би то било немогуће парламентарна монархија би била боље решење од републике.


Interese SVIH gradjana

Srbije tesko da ce zastupati LIDER bilo koje od politickih stranaka u Srbiji. Ne zbog toga sto je to nemoguce, vec zbog toga sto politicke stranke u Srbiji nemaju potencijalne DRZAVNIKE medju svojim LIDERIMA. Zbog toga Srbija i nije bas DRZAVA. Vise je to neki obor ili stala u raspadanju u kojoj politicke stranke UMEJU vec sasvim lepo da se snalaze. I tako, mucemo i mekecemo ka Evropi.


Bas tako, mr. Poirot. Samo,

Bas tako, mr. Poirot. Samo, to je gotovo neizvodljivo u nasim prilikama (to da se prestane sa praksom da lideri stranaka ucestvuju u vlasti i istovremeno vode stranku).

Neke -- ma skoro sve! -- stranke "vuku" glasove iskljucivo zbog lidera, jer im je lider jedini "identitet" koji imaju. Jedino su Radikali uspeli da ostanu jaki bez lidera. Seselj nije tu a Grobar je samo v.d.

A onda dolazimo i do fenomena okostavanja stranackih vrhuski koji je verovatno i glavni uzrok gorepomenutog stanja -- unutarstranacka praksa se jednostavno prenela i na drzavne institucije...

Jedina stranka koja je imala smenu na vrhu je GSS (koliko sam ja upucen). DS je na to bila primorana zbog poznatih tuznih okolnosti.

U nekim drugim zemljama, sasvim je normalno da se maltene celokupan vrh stranke menja svakih par godina. Kod njih je to kao firma -- ako im padne podrska makar za 2-3%, lete glave. Novi glavni odbor dolazi na kormilo i idu dalje... Stranacke konvencije/izbori su redovni, delegati glasaju... Budale, brinu o idejama, principima, stranci, programu.

A ne kao nasi - cim protivkandidat izgubi na unutarstranackim izborima, on pizdi, histerise, osniva krila i frakcije, proglasava fatvu, itd itd. Nije ni cudo sto nam je politicka scena takva kakva jeste...


Pa, ako cemo pravo

Pa, ako cemo pravo i ovo otkrivanje "obesmisljavanja parlamentarizma kod nas" nije mnogo daleko od "otkrivanja vruce vode u bojleru" ili "rupe na saksiji"! Dijagnozu znamo!!!
Ima li leka??? Sta je najbolje uciniti u datom realnom okruzenju (seseljevci, DSS legijalisti, G17,6tiprincip+, SPS...itd)? Sta je Djelic trebalo da kaze u Poligrafu? Kako da brani parlamentarizam? Sta treba da uradi DS? Da zazmuri i zamisli svet bez Kostunice (sta bi bilo kad bi...) ili da mu se suprotstavi i iznese svoje uslove i istraje (bolje ikad nego nikad) na osnovinim principima parlamentarizma?
Na nekom od prethodnih MiM blogova postavio sam bajkovito pitanje: Dodje Tadic kod LDPa i kaze: uradicu sve sto vi kazete? Poslusacu svaki vas savet! Dakle,...? Zamolio sam nekoga ko je blizi LDPu (ja sam samo obican glasac koji je zaokruzio 3), ili vidovitiji od mene, da iznese predlog LDPa! Nije bilo odgovora!
Odgovor smo, srecom, pre par dana dobili od Cede Jovanovica...parafraziram: "Podrzavamo Djelica i spremni smo da na nove izbore idemo zajedno sa DSom!" To je za mene pravi pristup!!!
Sta ti o svemu tome mislis Jelena?


Vlada Ilic

OStroumno i tacno. Potpisao bih veoma rado ovo pismo. I predlazem da bude objavljeno svugde gde moze. Recimo u Novoj Sprskoj Politickoj Misli, posto je ovo pismo zasluzilo da bude u casopisu takvog imena, za razliku od onoga sto je actually u tom casopisu.


nova srpska politicka misao

haha...to neko shvata ozbiljno?
Kompletna politicka scena ovde je najobicnija sprdnja, to se kosi sa zdravim razumom. Uostalom, Djelic je svojevremeno smislio onaj mehanizam za legalizaciju ratnog profita i svih ostalih vidova pljacke koja se ovde odvijala, a i dalje traje. Kako se ono zvalo? Zakon o ekstra profitu? To je naucio na studijama u Svajcarskoj?
Pa dil Tadica i Kostunice po kome ce ipak Voja ostati premijer je najavljen ovde na blogu jos u toku kampanje.


It is humanly impossible...

da jedan čovek predstavlja sve gradjane. Jedan čovek može da predstavlja samo gradjane koji dobrovoljno pristaju da on bude njihov predstavnik. Demokratski princip - nasilno nametanje volje većine svima - ne može da proizvede predstavnika, jer on ne može da predstavlja manjinu koja ne želi da im on bude predstavnik. On može da bude "predstavnik" ali ne i predstavnik. Ako prihvatimo da je on ipak predstavnik (a nije!) doći ćemo u situaciju da sve više institucija postaje nazovi-verzija onoga što nam u stvari treba. Na primer: nazovi-parlamentarizam.


Beskrajno ponavaljanje istoga...

...zar ne LW?
B. Đelić zna da neće biti premijer, kao što zna da je u zadnjoj nedelji izborne kampanje Tadić izašao sa njegovim imenom da bi očuvao 150.000 glasova koji su visili između DS i LDP-a. Božidar Đelić zna da će biti ministar finansija i potpredsednik vlade i zato se ponaša onako kako se ponaša. Napadne povremeno Dinkića, a DSS, pored svih mogućih priča o smislu rezultata izbora i besmislu "šestoga principa", grčevito zaobilazi, overavajući pomirljiv stav tako što ih svrstava u "demokratski i proevropski blok".
Dakle, vladu imamo krajem marta, a u vladi V. Koštunicu kao premijera,a Đelića kao ministra finansija.
Ova priča sada služi samo kao "kontrola štete", i uverevanje prevarenih birača da bi DS istrajala na Đeliću, ali bože moj, Kosovo, budžet, penzije, građani, stabilnost, život ne može da čeka..o))))
E, onda će dve nedelje pričati kako je Tadić, je li, državnički popustio, a DS dobro prošla jer ima dosta ministarstava.
Potom će predsedničke izbore raspisati negde na jesen, a lokalne tek početkom sledeće godine. Računaju da bi Tadić sigurno pobedio, jer nema alternative, ali sa lokalnim će otezati, sa namerom da se jedan deo priče zaboravi, drugi krene na fonu uspeha na predsedničkim, a treći, nadajući se nekom rezultatu Vlade i kontrolisanim medijima...
Sve u svemu, politička klasa jaše dalje..ali je malo zadihana.


Hm...

Hm...iako osvedoceni pesimista, vise nisam bas siguran da ce se Kostunica sa lakocom ususkati u fotelju "predsednika izvrsnog veca" (to je njemu, mislim, primerenije nego izraz "premijer"). Cini mi se(!) da su DSS i G17,6tiprincip+ prekrdasili ovim otvorenim ucenjivanjem i ponizavanjem DSa (da ce "sestiprincip" potegnuti iza zatvorenih vrata,nisam ni sumnjao, ali ovo je ipak "malo" previse)! DSS ima platformu, DSS kaze da LDP nece biti deo vlade "jer DSS tako kaze", DSS i G...+ kazu sesti princip,...itd,itd. Ne verujem(!) da bas tako izgleda dobro i unapred(!) osmisljeni scenario dogovora sa DSom! Dakle, nesto je poslo po zlu...
Osim toga, digla se prevelika prasina i cak i u DSu moraju bti svesni da je vreme za "pokazivanje zuba", te da ce ako prihvate ovakve nebuloze vrlo brzo prepoloviti glasacko telo...
itd,itd...
Nadam se da sam u pravu...:)


Jedno pitanje za Vas,

gospodine Kovačeviću. Pošto niste odgovorili Čedomiru Antiću, a i mene zanima, da li ste Vi bili ministar u Vladi Republike Srpske Krajine?

Ne morate da odgovorite, samo pitam.


Dilan Dog..

Imao sam više puta isto pitanje i na njega ne odgovaram iz principijelnih razloga.Neću sada zadovoljiti ni vašu znatiželju. Inače, u mojoj široj porodici isto ime ima troje ljudi različitih generacija. Ako nekada budem VIP bloger imaćete biografiju.o))
Pozdrav,


Vesnu Pesic za predsednicu

Vesna Pesic za predsednicu, sad na predsednickim izborma, posto ce joj konkurenti biti Kostunjavi i Toma Nikolik, a Boris podrzavati zvanicno kostunicu zbog premijerskog mesta, koje mu je valjda znacajnije , ako bude po ovoj novoj uceni dss-a i g17 jos ima sansi i da pobedi Vesna, zamislite Vesnu i tomu U drugom Krugu

Sretan *8* MART

mali Forum LDP-a

http://www.ldpcukarica.org.yu/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl


Quote:U pola sata Đelić se

Quote:
U pola sata Đelić se ni jednom, ni jednom, nije distancirao od politike Vojislava Koštunice.

Kao da je vodio politiku zajedno sa njim... Ma dajte Boza nije Kostunica to je bar jasno

Inace tekst je dobar, a sto se tice Kostunice, onaj ko ga opisuje na prvo mesto treba da stavi vlastoljubivost, pa onda sve ostalo


Sedmi princip

Ugasiti televizor, dati oglas za izdavanje stana a onda u red za vizu? Drustvo sa Bezanije moze u konvoj!


Sta se Ceda uhvatio ds-a

neka gura svoj stav, ionako je mnogo bolji , od bilo kog drugog, covek nikoga ne laze , i ima hrabrosti da govori ocigledne istine, Ponekad pomislim da mu je zao sto je osnovao svoju stranku, kao da mu je zao sto se odvojio od ds-a, opet ih poziva u koaliciju ! a njih boli ona stvar. mada djelica treba podrzati za premijera, ali neka to rade odvojeno , iz dva pravca.
Cedin buntovnicki a Boris nek glumi legalistu, tako ce i kostunicu istisnuti prema desnici


bio sam odsutan par godina...

Bese li Damoklov?


Srbijo - zemljo gluposti

Šta će nam onda izbori kad će se stranke dogovoriti ko će biti predsednik , a ko premijer ?Ovim oni čak i krše njihov ustav po kojem se predsednik bira izborima , a ne u skupštini. Lepo su mogli u ustavu napisati dodatak da se sve uzima po potrebi ,a ne kako je napisano !
Koje li gluposti ?Bilo je bolje u Titovo vreme , imali smo jednog predsednika doživotnog , ali se bar menjao predsednik vlade SFRJ. Ovime ćem imati dva doživotna - doživotni predsednik Tadić i doživotni premijer Koštunica!
Srbijo- zemljo gluposti !


cudno

A da li ste procitali da je novi predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija o Kosovu , gori po nas nego onaj prethodni?
Sta mislite, koliko ce predloga josh biti, i kakav ce zadnji izgledati? Znate, kada slusham Djelica sada, s obzirom da je zadnjih nekoliko godina ziveo u Srbiji, ja se pitam da li je moguce da Srbija ( sta li, vazduh , ljudi u njoj) tako pogubno moze delovati na inteligenciju coveka? A tako sjajnu biografiju je taj covek imao do skora. najobicnije laprdalo


E, svaka cast!

Djelic - laprdalo (vulgaris),
BT - folirant (trivial)
VK - rainy man,
DJ - funjara (ordinary)...etc...
(Da ne bude zabune, radikali su van konkurencije!)


laprdalo?

Samo da podsetim citaoce bloga na intervju Bozidara Djelica koji je jos poodavno dao u Vremenu. Obratio sam paznju na 3 stvari: preciznost sa kojom je postavio 'dijagnozu' naseg drustva, na skole koje je zavrsio, i na profesionalne reference. Posle svega, mislim da je rec laprdalo sasvim neprimerena!


Mislim da će DS skupo da plati

za politiku koju vodi. Naročito, u vezi sa njihovim odnosom prema DSS-u. Stvarno se nekad zapitam koja je stranka u pitanju, DS(S) ili DSS!?

Nema razlike u stavovima: slažu se kad je pitanju Kosovo, slažu se kad je u pitanju saradnja sa Haškim tribunalom- za ovo poslednje ću staviti smajli :-), slažu se oko "Ustava", slažu se oko himne Bože pravde, da ne kažem se načelno svi slažu oko neophodnosti ulaska države u EU...

Pa, u čemu je onda razlika između njih? Ja znam da nisam za DSS, mada, trenutno nisam ni za DS, baš iz tog razloga. A što se tiče sastava vlade, jasno je da Đelić neće biti premijer, naravno- biće Koštunica.

I sad ja ne mogu da zamislim još 4 godine da gledam vesti koje počinju sledećom rečenicom: "Predsednik Vlade Republike Srbije, Vojislav Koštunica izjavio je..." :-))


O cemu vi pricate??

Preslusao sam Poligraf, i Bozidar Djelic eksplicitno kaze da je 6. princip foteljaski princip, jos iz doba kominterne, gde se zanemaruju izborni rezultati i fotelje se dele po internom dogovoru!

Takodje, sve vreme ga je novinarka minirala, kako on toboz brani sebe kao licnost, tj. brani svoju 'fotelju', sto je smesno! Pa covek je samo na gubitku baveci se politikom u Srbiji, njegova plata je recimo 1/10 njegove plate u finansijama u najvecim svetskim bankama! Imajte to na umu, pre nego sto bilo sta komentarisete! Za razliku od gotovo svih ostlih politicara, koji se grcevito bore za fotelje jer nisu sposobni nista drugo da rade, Boza je *PROFESIONALAC* u svom poslu, i ne pristupa politici da bi se obogatio. Preslusajte Poligraf, i obratite paznju na ono sta prica, i imajte na umu da njegove reci treba tumaciti bas onako kako su i izgovorene, za razliku od ostalih politikanata, koji kazu jedno, misle drugo, a rade trece!

Ako DS ne stane cvrsto iza Boze Djelica, to ce biti velika sramota, jer nisu postovali mandat koji im je dat na izborima i pogazili su demokratski princip koji bi trebalo da im bude prioritet. (Komunjarske preraspodele fotelja u 2007, pa to je stvarno za neverovati!)


Bozidar Djelic

Ja sam uvek Bozidara Djelica gledao kao strucnjaka i nekoga ko nema neke posebne politicke govore. Medjutim, danas sam citao njegov intervju u novostima i slusao sam poligraf i cini mi se da se Boza veoma izvestio za politicke govore. Ako ne bude premijer, bice mi vise zao danas nego sto bi to bilo pre par nedelja. Boza govori argumentovano, ima veliko znanje i sto je jos vaznije salje jasnu poruku.


-petre-

Slažem se sa tobom.
Iz nekoga razloga verujem Djeliću.
Pitam se samo, da li je dovoljno spreman,za borbu sa vukovima. Ovde ne pomaže logika i zdrav razum, već knjiga o ponašanju ludaka.


pa to jeste

Ono sto Boza stalno govori, to je da je 2+2=4, dok vecina ostalih politicara nalazi najrazlicitije kvaziargumente kojima dokazuje kako je 2+2=3, a ponekad i 5!

Tako su 'raspodelu fotelja' nazvali vrlo mastovito 'princip o podeli odgovornosti'. Tipicna verbalna podmetacina, tu skolu verbalne onanije (da izvinete na izrazu) ocigledno su dobro savladali. Nazalost, izgleda da im je to ujedno i jedina skola koju su savladali.

Sa druge strane, ozbiljan svet ne polaze mnogo na te verbalne 'dosetke', na nivou desetogodisnjeg deteta. Nekoliko primera: sta to Seselju vredi u Hagu? Ili sta nasem pregovarackom timu to vredi? Ko njih, u ozbiljnom svetu, uopste slusa?? (naravno, svi bi ih slusali vrlo pazljivo kada bi oni ponudili neke ozbiljne argumente, tj. neki novi kvalitet, a ovako, mlacenje prazne slame plasirano kroz jeftinu demagogiju -- pa na to se niko ozbiljan ne moze upecati...)

U svakom slucaju, podrzavam Bozino uporno ponavljanje ociglednih istina (svaka mu cast na izdrzljivosti i zivcima!), mozda ce to 'navodnjavanje pustinje' ipak imati i neki efekat...


Kompleks vise vrednosti

LDP & Co utripovali da je Boza njihov kandidat pa su sad razocarani sto se ne ponasa kao jedan od njih.

Nikad manje partije i veceg kompleksa. Drugovi, od vas NE zavisi.

-----

A Koraksic je od fenomenalnog komentatora postao los agitator. Bas zalosno.


zavisi

zavisi, sakrij se u misju rupu :)


albert. humbert

o kakvom bre kompleksu nize vrednosti govorish ? u odnosu na koga? nemoj da me zasmejavash. e, a da li znash sta je svojevremeno dinkic rekao za djelica: - djelić laže kao pas! on je potpuno šizofren i šizoidan! on je najobičniji manipulant destruktivne psihološke prirode- i sada zamisli , ds ce formirati vladu sa g17+ i dss. inace, palimo vas za djelica. znash valjda da tadic nema muda da se suprostavi kostunici i svome tatici. bice kako oni kazu.
pa naravno da od nas ne zavisite. zavisite od psihijatra.


koji bre kompleks?

Quote:
o kakvom bre kompleksu nize vrednosti govorish

Ni o kakvom. Govorim o kompleksu VISE vrednosti.

A vidim i da je frustarcija nemoci uzela maha...


Mozda nije 100% vezano za temu, ali ...

kakva je budalastina taj šesti princip??? Jocicev citat: "Ako DS hoce da preuzme odgovornost za predsednika republike....".

Pa nije mi jasno kako uopste neko sa gramom mozga moze da toleriste ovakvu glupost? Kakve veze ima funkcija predsednika drzave??? Pa nisu bili izgori za predsednika niti su pregovori oko toga ko ce izabrati predsednika, vec oko Vlade. Ukljuciti predsednicku funkciju u te pregovore je blatantno krsenje izborne volje gradjana. Pa to je kao kad bi DSS rekao - e ne mozete vi da imate premijera jer demokrate u americi imaju kongres!!!


Nije trebalo ovo da kazes

Quote:
Pa to je kao kad bi DSS rekao - e ne mozete vi da imate premijera jer demokrate u americi imaju kongres!!!

Nije trebalo ovo da kazes...vec vidim Jocica kako zove Tomicu M. da mu kaze kako se setio 7. principa


ima veze

Quote:
Kakve veze ima funkcija predsednika drzave???

Ima veze sa (pre)raspodelom vlasti unutar neformalne koalicije, tzv. "demokratkog bloka".

Quote:
Ukljuciti predsednicku funkciju u te pregovore je blatantno krsenje izborne volje gradjana.

Ova recenica nema nikakvog smisla. Partije mogu da ukljuce u pregovore i vremensku prognozu ako hoce. A ne ponuditi mogucnost radikalima da ucestvuju u izvrsnoj vlasti je krsenje izborne volje gradjana.


Slazem se,

ali samo sa pola.

Quote:
Ova recenica nema nikakvog smisla. Partije mogu da ukljuce u pregovore i vremensku prognozu ako hoce.

Ne, ova Vasa recenica nema smisla. Naravno da teorijski mogu da traze sta god hoce. Ne budite neozbiljni. Ali politicki je to neprihvatljivo. Kako bi bilo reci: ako mi vama damo premijersko mesto, vi morate da smenite ovo troje sudija sa vrhovnog suda? To je apsolutno isto. Upravo zato su odvojeni predsednicki izbori od parlamentarnih. Da je tako kako vi kazete, onda bi trebalo da bira skupstina predsednika, kao sto je bilo u nekadasnjem saveznom parlamentu. Bas bih voleo da DSS pokusa da ubaci princip vremenske prognoze, pa da vidimo kako ce proci.

Quote:
A ne ponuditi mogucnost radikalima da ucestvuju u izvrsnoj vlasti je krsenje izborne volje gradjana.

E, sa ovim se slazem. Trebalo bi Tadic da im ponudi premijersko mesto. Ali setite se, Toma Nikolic je taj koji krsi izbornu volju gradjana. On je jasno i glasno javno rekao da nije zainteresovan za vlast. Znaci svesno je marginalizovao milion+ svojih glasaca. Nadam se da oni to nece zaboraviti do sledecih izbora.


primer(i)

Quote:
Kako bi bilo reci: ako mi vama damo premijersko mesto, vi morate da smenite ovo troje sudija sa vrhovnog suda?

Bilo bi idiotski. Primer je neprimeran i beskorisan. Takodjer opisuje nesto sto bi bilo nelegalno.

Na DS-u je da odluci kako ce reagirati na ponudu/ucenu. Stvar njihove procene i vestine. Nema nikakvog razloga da se javnost uzbudjuje i da se najobicnije politicko pregovaranje/trgovanje prikazuje kao rusenje drustvenog poretka. A bas je interesantno kako su u toj "brizi" najglasniji oni koji se zalazu rastakanje drzave.


Alberte, Alberte

Alberte , ako i dalje nastaviš da objašnjavaš logiku G-17 i DSS , na kraju će se desiti da SRS ima i premijera i predsednika pa ćete onda imati ne šesti nego deseti princip , ali demokratski !
Logika o kojoj Jočić govori je 2+2= 7 , a ne 2+2=4 !


Reče danas neko iz Bg

Reče danas neko iz Bg sindikata - 7 princip - kupus dinar.

J.


Jerry,

meni jedino nije jasno zasto o interesima DS vecu brigu brinu LDP&Co nego sama DS? Jel moze neko to da objasni? Da su o pravljenju vlade najglasniji oni o kojima NE zavisi.

Ili da nije u pitanju briga o drzavi? Od strane ekipe koja se otvoreno zalaze za rastakanje iste? To meni lici na 2+2=22.


principi, legijalisanja i sl

Šta kažete o šestom principu ili o tome kako ukinuti izbore ?


Znam da je rasprava izlisna, ali...

Pitanje

Quote:
Kakve veze ima funkcija predsednika drzave???

Odgovor:
Quote:
Ima veze sa (pre)raspodelom vlasti unutar neformalne koalicije, tzv. "demokratkog bloka".

A sta ako kandidat za predsednika DSS, DS ili G17.6+ (he,he,he...) ne bude izabran? U "brizljivo osmisljenu" podelu "odgovornosti" ukljucuje se Toma Nikolic? Hoce li tada "premijer" podneti ostavku, pa Jovo nanovo!
Mozda bi kao 7. princip moglo da se uvede da ce stranke podrzati zajednickog kandidata na izvlacenju brojeva za LOTO!!!


Re:Nesh

To sam i ja napisao u svom odgovoru. Ako recimo SRS ima i premijera i predsednika , koji je to onda princip ?


To je makar jasno !

Radi se o principu - "Vecina ludaka je znacajnija od manjine pokvarenjaka". O tome se radi.