Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

CICERON - Nacistički 007 - najskuplji i najgluplji špijun svih vremena

Mason kao CiceroMason kao CiceroU poslednje vreme ne čitam ništa osim knjiga o špijunima i špijunaži. Posle posete jedom od najvećih špijunskih legala Drugog Svetskog Rata -  mitskom Hotelu Palácio Estoril, počeo sam da nabavljam i sa najvećim interesovanjem prečitavam biografije špijuna tog doba. Sve u svemu, to je veoma interesantan splet zamršenih priča, po žanru nešto između istorijske i akcione beletristike. Potpuno nov u toj tematici, otkrio sam  mnoštvo interesantnih podataka, a jedan od njih, koji me kad bolje razmislim i nije preterano iznenadio - jeste da su obojica najvećih obaveštajaca u Drugom Velikom Ratu - i saveznički superspy –  Duško Popov alias Tricycle i nacistički überspion Ilijaz Bazna  alias Ciceron - rođeni u našim krajevima! Oba 007 su bili balkanski špijuni!

Priče o špijunima su nekako napola ispričane, prepune nagađanja i nedorečenosti, te zato podsitiču maštu. Osećate da tu uvek postoji prećutani deo priče i nadate se da ćete čitajući negde naleteti na njega. Špijuni, posebno oni osobito uspešni u tom zanatu, vole da pišu autobiografije - no nije im baš za verovati, pošto, kada se malo bolje upustite  shvatite da te naizgled iskrene ispovesti vrve konfabulacijama kojima špijuni, po prirodi prevaranti, mažu oči čitaocu a sebe oslikavaju onakvima kakvi bi voleli da jesu a ne kakvi su stvarno bili. Kako sam o Triciklu i Ciceronu čitao skoro istovremeno jednom utisku nisam mogao da se otmem: dva različitija lika teško da je moguće naći. Razlikovali su se po stavu, metodima, nastupu, stilu, izboru poslodavca, moralnim principima... Jedina sličnost je bila u poslu i po tome što su im rodna mesta bila relativno blizu, što je statistički čudno pošto je rat bio svetski, a ne balkanski. Popov je rođen u Vojvodini, a Bazna na Kosovu.

Osim toga i jedan i drugi su bili potpuno osobiti – Popov bogataški sin, plejboj, galamdžija, kockar, naočit, šarmantan, arogantan i samoveren; Bazna neugledan i do te mere priprost da su Nemci stalno sumnjali u istinitost njegovih izveštaja, a Britanci nikada nisu ni pomislili da bi takav priglup tip koji ne zna ni namački ne engleski može da se bavi obaveštajnim i subverzivnim aktivnostima za koje se ljudi obučavaju decenijama. Međutim, on uopšte nije bio glup - on je samo bio potuljen i pravio se glup.  Bazna, kome su docnije Nemci, zbog rečitosti njegovih izveštaja nadenuli tajno ime Ciceron, imao je izvrsnu motivaciju – novac. Naime, ne samo da je želeo da se izvuče iz bede već je namerio i da se obogati.


 

agent Ciceroagent CiceroIlijaz Bazna se rodio u Prištini 1904. u arnautskoj porodici. Dok je bio dete, njegova porodica se preselila prvo u Makedoniju, pa u Istanbul i napokon u Ankaru. Mada na samom početku svoje autobiografije navodi da je direktan potomak nekakvog hrabrog Tahir Paše – činjenica je da se Ciceron rodio kao pripadnik najnižeg staleža, koji se u turskom carstvu nazivao fukarom i da se s tim nije mirio. U mladosti je bio sitan lopov, ukrao je, u najmanju ruku, motocikl i pištolj od francuskih okupacionih snaga posle prvog svetskog rata, te je zato osuđen i odveden na izdržavanje kazne u Francusku. Tamo  je naučio francuski što mu je docnije pomoglo da nađe bolje zaposlenje i mane se krađe. 


 

Franz von PapenFranz von PapenSvoju poslužiteljsku karijeru započeo je kod jugoslovenskog ambasadora u Ankari, Jankovića, da bi, pošto je po prirodi bio ulizica i servilan a to diplomate izgleda cene i vole, avanzovao u službi prelazeći iz ambasade u ambasadu dok se konačno, negde usred Drugog Svetskog Rata, nije zaposlio kod britanskog ambasadora Sir Hugh Knatchbull-Hugessen-a. Svoje diplomate u prestonicama neutralnih zemalja (čitaj centara špijunaže) kao što su bili Bern, Lisabon i Ankara, zarećene strane su veoma pažljivo birale, što  potvrđuje i činjenica da je tadašnji nemački ambasador u Turskoj bio Franc fon Papen, čovek izuzetnog kurikuluma - bivši kancelar, visoki aristokrata, malteški vitez, Papin štitonoša, šef nemačke špijunske službe u Americi u Prvom Svetskom Ratu, potpukovnik – ukratko, čudo od čoveka. E, tom se fon Papenu jednog dana, preko prvog sekretara ambasade obratio naš Bazna, koji se u međuvremenu vratio starom lopovskom zanatu. Ponudio mu je fotografije veoma važnih dokumenata maznutih iz britanske ambasade. Teško je zamisliti koliko je fon Papen, sa svim gore navedenim činovima i osobinama mogao da a priori poveruje nekakvom tamo Bazni za koga je znao samo da je sluga-lopov, da ne zna kako treba ni nemački ne engleski, da je po zanatu bravar i da je u mladosti bio osuđivani delikvent. Ipak, kako se ne nude svaki dan tajna dokumenta njegovo pevashodstvo fon Papen je, u čudu, u Beriln poslao pismo u kome je lepo objasnio kakvu je nesvakidašnju ponudu dobio. Još im je preneo da je Bazna  do te mere samouveren da im je za dva filma sa dokumentima tražio 20.000 funti i da je poručlio da će, ako se Nemci ne odluče do tog i tog dana, on fotografije lepo prodati Sovjetima. Berlin, odnosno sam Joahim fon Ribentrop, je bez mnogo objašnjavanja, umesto odgovora, poslao pare da se filmovi otkupe podsetivši tek da se ipak mora delovati oprezno jer je očito reč o ološu.  


Na zakazani dan, Bazna i prvi sekretar nemačke ambasade našli su se na ulici, Ilijaz je pokazao filmove i izgovorio „prvo pare“ a onda su izvršili primopredaju. Dokumenti su, makar na prvi pogled, činili tako verodostojnima da su izazvali sumnju. Među njima se, recimo, nalaziio izveštaj sa Konferencije u Kazablanki između Ruzvelta, Čerčila i Čan Kaj Šeka i podatak da su Anglo-ameri Kinezu obećali Mandžuriju čim pobede Japan, kao i sa Teheranske konferencije, održane novembra 1943. gde su Ruzvelt i Čerčil  obećali Kobi celu istočnu Evropu. Docnije im je dobavio važne podatke o savezničkim bombardovanjima naftnih polja u Rumuniji. Bazna međutim pojma nije imao šta piše u dokumentima koje krade i švercuje. On je samo, na najjajarskiju foru, gazdi dok se kupao maznuo ključ od sefa iz džepa, napravio otisak u vosku, izradio kopiju i onda, dok je bio sam kod kuće vršljao po papirima i fotografisao ih a svaki film od 36 snimaka prodavao za po dodatnih 15 hiljada funti.  


Ambasada III Rajha u AnkariAmbasada III Rajha u Ankari


Bazna nije radio ni godinu dana, jer su već u proleće 1944. Englezi preko svog špijuna u Nemačkoj saznali da iz ambasade u Ankari cure podaci i da se špijun zove Ciceron. Da je rečiti Ciceron u stvari mutavi Bazna to isprva nisu ni posumnjali jer su, kao što smo već rekli, verovali da je preglup za takav posao, a i da bez znanja engleskog špijuniranje i nije moguće. Međutim, u svojoj su se aroganciji preverili. Baznu je, istina, saslušan, kojom prilikom je, naravno porekao sve - “Nisam ja, gospodin ambasador, oćiju mi“ - a onda se, dok su ovi još bili zbunjeni, kao puvanjak iz gaća izvukao iz amabasade i ispario. U slamarici je imao zavidnu svotu od oko 300.000 funti sterlinga koja bi u današne vreme vredela više miliona.


Five FingersFive Fingers


To ali to nije THE END a još manje THE HAPPY END Ciceronove priče. Kada je napokon pare položio u banku suočio se sa neprijatnošču – položene funte su bile MADE IN THIRD REICH – odnosno nije ih potpisao guverner Bank of England već falsifikator iz austrijskih Alpa. Ovaj podatak donekle objašnjava onoliku Ribentropovu velikodušnost. Tako je naš Ciceron ostao i bez karijere i bez love. No on nije odustajao od nauma da se obogati. Posle rata je tužio nemačku državu za prevaru, tražio nadoknadu štete, kukao i bogoradao, ali pare za odštetu nije dobio. Onda je napisao knjigu memoara – Ja sam bio Ciceron – no ni od toga se nije obogatio – prvo zato što se od pisanja knjiga retko ko obogati a drugo zato što je pare morao da deli s nekim ko zna da piše. Po njegovoj životnoj priči u Holivudu je snimljen film "Five Fingers" (Joseph Mankiewicz, 1952) koji je nominovan za dva Oskara, ali se ni od toga nije obogatio. Umro je u Nemačkoj 1971.


Agent Tricycle je bio plejboj, zavodnik – Ciceron uvlakač i srebroljubac. No ovo što se dogodilo Ciceronu – to Triciklu nikako nije moglo da se dogodi – Duško je novce trošio nemilice, pustahijski, pa čak i da su pokušali da mu poture krivotvoren novac, to bi već sutradan otkrio; a čak i kad ne bi, problem falsifikata ne bi bio njegov nego onih koji su pare primili u zamenu za prodatu robu i usluge. I koje je sad tu naravoučenije?


001

Mislim da šifru 001 i rang u skladu sa šifrom, bez sumnje treba da ponese Ilija Čvorović. Svakako, zbog svog poznatog i nadasve uspešnog razotkrivanja špijuna. Da je Hitler imao takve ljude, ko zna kako bi taj drugi veliki rat završio.


Naravouchenije?

Stvarno nisam uspeo da izvuchem nikakvo naravouchenije iz ove tvoje zadnje dve priche o VELIKIM Balkanskim shpijunima, jedino ako izuzmemo to da mi je pomoglo u mom ranijem ubedjenju, da knjige koje se bave pisanjem takvih gluposti, niposhto ne treba chitati, chak ni kao laku literaturu...uvek je bolje prochitati neki strip (Alana Forda npr),nego biografije nekakvi shpijunchica.


Drago mi je

da sam bio od koristi te da sam ti pomogao da shvatiš šta nipošto ne treba da čitaš. Na usluzi, Dejan


Naravoucenije:

trosi odma', mozda su laznjaci.
I, svaka stipsa se na kraju ispali (vidi Dikens i slicno).

Olga


Lik "Cicerona" u filmu

prilicno se razlikuje od faktografije. Koliko se secam filma, batler Britanskog ambasadora prikazan je kao hrabar, odlucan, vest, solidno obrazovan, a romanticna veza sa dobro pozicioniranom "diplomatskom damom" (btw- spijunom od karijere), dodaje i zavodnicki element njegovom filmskom karakteru.

Pitam se, iz ciste razdoznalosti, kako je moguce da Ilijaz Bazna (ili Basna, a mozda bi danas u Pristini bio Basnaj?) nije, barem pasivno znao engleski ili nemacki, ako je vec bio, recimo, poliglota (albanski-maternji, makedonski, turski, francuski i srpski)? Treba napomenuti, da je tada (a i kasnije, sve do polovine XX veka), francuski bio oficijelni jezik u diplomatiji.

Da li je moguce da je u ovom coveku, zapravo, postojalo dve licnosti: jedna potuljena, udvoricka, koja odaje utisak priproste i priglupe osobe, dok je druga licnost mogla da obuhvati sve osobine klasicnog, romansiranog spijuna.

Gledajuci sa danasnje vremenske distance, dozvolio bih mogucnost da su bas ovakvi, naizgled potuljeni, priprosti, neupadljivi, govorno i jezicki "zakrzljali"-- upravo najkorisniji za svoje poslodavce. Naravno, ostaje dovoljno mesta i za one tipa Tricikl, ali su, pretpostavljam, znacajno malobrojniji (a u danasnje vreme, mozda i kontraindikovani).

PS: Dejane, sjajan tekst (kao i prethodni) i tema za razmisljanje!


Prica je veoma interesantna.

Prica je veoma interesantna. Iako kratka ima puno toga u njoj.

Naravoucenije zavisi od osobe koja ga trazi i koja se uvek vodi svojim licnim afinitetima.

Tako bi za mene naravoucenije bilo:

Neko ceo zivot provede da bi ostvario jedan cilj, pa ako ka promasi - promasio je i ceo zivot.

Neko shvati da zivot ne ceka da se ostvari cilj, pa napravi koliko-toliko ravnotezu - ako i ne ostvari cilj, barem je uzivao na svom putovanju.


Mene je u ovoj priči

najviše zaintrigirao motiv izdaje na kućnom nivou. Nije potrebno imati poslugu a bi čovek shvatio kakva je to grozna izdaja kada je kućni poslužitelj nelojalan. To je ravno preljubi. Pustiš ga da ti slobodno vršlja po kući, što je ogromno poverenje, a on te na prvoj krivini proda.


Bas lepa prica, majstore.

Naravoucenije se, naravno, ne nalazi u prici vec u glavi onoga koji pricu cita. Mozda: "Ko trazi vece...". Ili, poredeci ova dva balkanska spijuna: "Bolje proziveti ceo zivot u bogatstvu nego jedan dan u siromastvu":))

Nego, bio je jos jedan nas tip, spijun visokog kalibra, o kome se malo pise, ili barem ja ne znam da se pise. Kad je Zorge bio u Japanu, jedan od njegovih najblizih saradnika sve vreme je bio Branko Vukelic, agent Kominterne. Nigde ne mogu da nadjem vise detalja o njemu. Znam da je, posle pada Zorgea, Branko ostao u Japanu, tamo se ozenio Japankom i imao dete sa njom. Neko mi je rekao da u Tokiju postoji Brankov grob, i ja sam nekom prilikom pokusavao da ga pronadjem, ali su Japanci ljubazno odmahivali glavom.
Bile su poznate terevenke koje su Zorge i Branko pravili (Zorge je voleo da pije), nesto kao ovaj tvoj "prvi" tip.
Ovo pominjem zato sto, po sopstvenom priznanju, proucavas/zabavljas se spijunazom ovih dana, pa, reko', da pitam ako znas nesto vise.


Branko Vukelic

U knjizi "The Question of Bruno" Aleksandra Hemona (Doubleday, a division of Random House, New York, 2000), pominje se Branko Vukelic i kaze se da je umro od tifusa u zatvorskoj bolnici posto je uhapsen u oktobru 1941 u Japanu zajedno sa Sorge-om i Klausen-om.
Ne znam da li je to istorijska cinjenica ili samo pisceva umetnicka sloboda. Ali je dobra prica.


Koliko sam ja uspeo da pronadjen,

Branko je umro 1945 u zatvoru, podlegavsi povredama od mucenja. On je, inace, radio kao dopisnik "Politike" u Japanu, i dopisnik francuskog list "Vu". Klausen je nestao bez traga...Kao i Zorge, Branko je znao za operaciju "Barbarosa" i za pripremu napada na Perl Harbur.
Mislim da Brankov grob nije oznacen, i Japanci izbegavaju da pricaju o njemu.


Eto vidis,

tvoje informacije su potpunije od mojih... Hvala, hvala.

Japanci izbegavaju da pricaju o njemu ili mozda samo ne znaju... Mislim, ako je bio spijun, o njemu se sigurno nije pisalo po novinama ili znalo puno van krugova koji su usko vezani za temu...
A znas kako je danas: ako nije napravljen film o necemu - po mogucnosti sa Mel Gibsonom ili Tom Kruzom, siroke narodne mase ne znaju o tome...:)::)


Ma imam ja drugara koji mi je pricao,

ali ja nisam dobro slusao, da je on jednom cak uspeo da pronadje Brankovog sina u Tokiju i da sa njim prica, ali da ovaj nije hteo, ili nije smeo, da ga odvede na grob. Sa tim istim drugaroma sam nekoliko godina kasnije pokusao da nadjem taj grob ali nismo uspeli. Raspitacu se jos kod njega o tome - sad je na putu u Centralnoj Americi pa mi je nedostupan. Javi cu ako nesto novo saznam:)

P.S. A sto se brisanja tice, udji na post klikom na "uredjivanje" i obrisi sve...


Evo mi nove teme

Branko Vukelić.
Inače, Japanci su koristili Popova za špijunažu (preko Nemaca) pošto su njihovi autentični ljudi bili previše uočljivi. Otuda Popovu podaci o Pearl Harboru.

Popov je doprineo raskrinkavanju Basnaja, pošto se u nekom razgovoru, njegov spymaster, istrčao da Nemcima puno pomaže nekakav njegov komšija koji nije baš iste narodnosti ali je najbliži stranac, a kako se Nemcima Popov prodavao ka Raguzin, ne bi li prikrio činjenicu da je Srbin, zaključio je da je najbliži komšija stranac Albanac, te je tu pretpostavku dojavio Eglezima.


Hehe,

The plot thickens!


hvala za pricu o ciceronu

sto se branka i japana tice, bio je veliki tekst o tome u politikinom zabavniku pre godinu dve. mislim da je pisao onaj njihov genije petar milatovic. probacu da nadjem i skeniram. ili ako ima neko ovde iz zabavnika da reaguje i posalje dejanu.


Branko Vukelić

Naš veliki prijatelj i sin Branka Vukelića živi i radi u Beogradu. Inače Branko Vukelić je umro od tuberkuloze u zatvoru. Bio je oženjen japankom aristokratskog porekla. Kada se ona udala za njega, njena porodica je se odrekla.
Kada je sin Brnka Vukelića završio srednju školu, majka ga je poslala u Beograd na studije. Osnovao je društvo japansko-srpskog prijateljstva.


Aha!

Jel sa tim ima veze Branko Vukelić-Yamasaki?


Yamasaki

Naravno


OK,

onda je taj moj drug razgovarao u Tokiju sa nekim drugim, a ne sinom (to je bilo pre oko 25 godina). Mozda sa majkom? Moram da se raspitam. Ali, u svakom slucaju, hvala za informaciju.


Za Dejana Stankovića

Ako Vas interesuje mogu Vam poslati knjigu haiku poezije koju je moj otac zajedno sa sinom Branka Vukelića objavio prošle godine (na srpskom jeziku).


Nećeš mi verovati

ja sam tu knjigu "Pitanje Bruna" preveo na srpski i objavio pre nekoliko godina. Špijunska priča me je najmanje dotakla - valjda je konkurencija bila jaka. Thenutno čitam žitije Waltera Schellenberga.


Verujem, sto da ne...

Nisam znala, ali dobro je da je prevedena. Hvala na tome, dragi Saco. Ja sam malo van tokova sto se tice literature u Srbiji...

Nego sad malo privatno: da te pozdravim i da ti kazem da mnogo volim tvoja pisanija ovde ali sam se tek od juce i zvanicno prikljucila da komentarisem. Samo napred. Tvoja bivsa koleginica sa faksa:):):)


Nećeš mi verovati

setih se nedavno nekog našeg zajedničkog boravka u Londonu.
De si, bre?


Жбир

Имали ми једног уселу,ђурица се звао.из добре куће бијо ал осто нежења.умиљат некако са свима да продивани усваку кућу улазијо ако штогод помоћи треба неком,првије бијо.наши сељани простосрдачни,без задњих намера( но брица вазда у џепу од реекле) отворени у дивану кад се опусте причали ишта нетреба.а тај ђурица онда лепо оде код госн Попе и редом по сокаку о свакоме новости.тако лепо овај бијо информисан о свпјој парохији.
А не лези враже ,одлазијо је ђурица и уопштину па то исто ал малко друкчије приповедо комесару ондашњем ( године су педесете очлог века ) партизану паји босанцу.е пасад папазјаније,ако сам се адекватно изразијо.
код попе је спремала једна туњава вера која се,била онако прсата / гузата, малко швалерала сатим комесаром па јој се овај док су се поткамаром мазили излајо нешто о попи,а онаонда то Господину казала.Попа школован ома је повезо одакле су дивани процурили и отказо ђурици сретања.е сад како су паи баш те информације биле битне да се зна очем се под црквеним сводовима дивани он услови ђурицу
-ил ћеш идаље о попи ми реферисати или ће село сазнати којисити
десило се ово друго ,па смо ми деца онда сокаком зађурицом викали
- ђурииицаааа пиии*да
отада ниуједну кућу у селу ушо ние и убрзо се отселијо негде убачку,посрамљен.
ову двојицу жбирова коју , оку легло, помиње г станковић ми се чини да је красила иста карактерна особина коју ђурици прихефташе његови исела.


Dakle, to vaše selo

je pravi mikrokosmos. Nema čega nije bilo. Kao kod Miss Jane Marple u St. Mary Mead.
Inače, Čerevićane, svaka me vaša pričica mnogo obraduje.


I sad se setih Dejane,

jos jednog Balkanskog spijuna velikog kalibra, Mustafe Golubica. Istina on je radio za NKVD, i koliko znam, njemu se pripisuje ubistvo Trockog u Meksiku. Ispravi me ako gresim, ali mi se cini da je on jedno vreme bio sef Sovjetske obavestajne sluzbe u USA.


Izgleda da je

Dušan Kovačević provalio da nam je to blizak zanat. :-)
To su, naravno, sve najamnici, o sopstvenim obaveštajnim službama pojma nemamamo a nikada nećemo ni znati. Hoće li neko od njih ikada napisati knjigu?

PS - Cekaj, ne juri. Mustafu sam kontemplirao za sledecu priliku ako publici ne dosadi ova tematika.


stenogrami sa solunskog

stenogrami sa solunskog procesa apisu devesto sedamnaeste. sudski stenogrami + opis streljanja. bolje od svih meomoara.


Nacionalni past-time.

Uvek se zgranem kad odem u Bg. i vidim da svako ima "spijunku" na vratima:))


Nsarski

Sto nacionalni past-time?
"Spijunke" u Beogradu su valjda iz vremena pre interfona, ali kao, naprednija, gadget verzija onih starih, najcesce otvor sa resetkom ili kakvo malo staklo. U mojoj zgradi u BG bilo je jos tih originalnih, sa resetkicom. Ovde cesce mogu da se nadju.

Olga


hvala Dejane,

samo nastavite sa ovim spijunskim serijalom. blog vam je odlican i sa uzivanjem citam svaku vasu pricu.

pozdrav