Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Srbija, Kosovo i ostatak sveta

 Piše LW

Znate li onaj kad Kardelj sretne zabrinutog seljaka sa bolesnom kravom? Pita Dr Kardelj šta je, poboljeva, odgovara seljak, ne znam šta joj je. Koji su simptomi, sasluša Kardelj, pa predloži da se štala zagreva noću. Sretne seljaka posle par dana ponovo, kako je, loše je, hm, hm, onda da luftiraš štalu noću. Živne seljak, ode, sretnu se nanovo, kako krava, ma još lošije nego pre. Hm, hm, a da prestaneš da joj daješ seno, nego samo svežu travu da pase, ako ima gde....Pokuša seljak i to, sretnu se opet, ništa, krava i dalje sve slabije, seljak sve zabrinutiji, Dr Kardelj sve involviraniji. Hm, hm, hm, a da je podvedeš nekom biku priplodnjaku, predloži Dr. Kardelj i to. Potrudi se seljak, ode u šesto selo, ništa. Sretnu se opet tako posle jedno mesec dana, pita Dr. Kardelj kako krava. „Crkla“, odgovara seljak. „Šteta, imao sam još par dobrih ideja“, reče Dr. Kardelj. 

 Mada mi ovaj vic deluje sasvim primenjljivo i  na ove izumitelje demokratskih principa, ipak ga koristim pre da opišem kako, jednim delom, vidim pregovore o Kosovu, nove inicijative, i nagađanja šta će i kada biti.  Dugo mi se činilo  da  se ishod konačnog statusa Kosova zna odavno, samo je bilo pitanje kako do njega doći. Nikad mi nije bilo jasno zašto MZ insistira na „pregovorima“ na „rešenju prihvatljivom za obe strane“ i na „kompromisu“. Jer, pitanje statusa Kosova, nije, kako se u našoj javnosti često čuje pitanje rešavanja jednog separatističkog trenda, već, pitanje rešavanja slučaja kad jedna država masovno krši ljudska prava svojih državljanja drugog etniciteta od većinskog. ( I tu je po meni glavni argument zašto Kosovo jeste posebno i zašto odluke u vezi njega nisu primenljive na centralnu Aziju. Plus ogroman razlika u brojevima, koja u donošenju konačnih rešenja nije zanemarljiv faktor) I to u tolikoj razmeri da je bila potrebna NATO intervencija da bi se isto  zaustavilo, i to po cenu kršenja ljudskih prava većinskog stanovništva, tamo gde je ono manjina, kao kolateralna šteta-nemogućnost MZ da kontroliše i potpuno upravlja operacijom koja je imala opravdan cilj.

Dakle, postoji žrtva-ili krivično delo, i postoji počinitelj. I sad sud treba sa počiniteljom  da postigne kompromis oko dužine kazne, da li je, recimo, isti zadovoljan sa dvadesetak godina robije. Što, naravno, ne isključuje prostor za definisanje mnogih tehničkih detalja, posmatranje slike u širem kontekstu,... Svejedno, insistiranje na kompromisu, pa i konstruktivnosti srpske strane, u ovom  slučaju,  malo mi je nelogično.  Kao što mi je potpuno nelogična oštra kritika onih koji se usude da primete da srpski pregovarački tim ubode i poneko zrno i da radi logične stvari sa pozicija države, ma kako  nama oni bili oštri ideološki suparnici.  

Evo par stvari za koje mi se čini da će na neki način uticati na pitanje rešavanja Kosova ili na naš međunarodni položaj i budućnost Evro-Atlantskih integracija, u određenom slučaju. Igranje na rusku kartu je sasvim sigurno legitmno. Pitanje je samo da li srpska javnost zna eventualnu cenu takve odluke. Nadam se da je zvaničnici znaju, ali to me i brine. Rusija se u međunarodnim odnosima vidi kao ekonomski osnažena, naravno, u periodu posle Jelcina, ali je sve očitiji stav Zapada da Rusija sve više boluje od demokratskog deficita. Što zbog novih slučajeva sumnjivih samoubistava vodećih novinarskih kritičara Putinove Rusije, što zbog načina na koji se sprovode regionalni i pripremaju izbori za Dumu krajem godine i za predsednika iduće, da spomenem samo neke od indikatora. Pitanje je da li Srbija u takvim okolnostima, može da zadrži i međunarodnu zaštitu i dobije neki poen u rešavanju ili odlaganju statusa Kosova održavajući „specijalne veze“ sa  Rusijom  a da istovremno zadrži svoju EU perspektivu.  

EU će u maju napuniti 50.  Mada je jasno da se pitanje definisanja njene objedinjene vanjske politike prelama više na interveciji u Afganistanu, neuspeh, zastoj pregovora  ili kriza na Kosovu  joj, zasigurno, ne bi koristili u smislu nametanja sebe i kao političkog, a ne samo ekonomskog,  globalnog igrača. Iako je odavno baš EU najveći donator pomoći u svetu. Tajming se poklapa i sa novom ciklusom odlučivanja o tome da li se produbljivati ili širiti, i sa činjenicom da ma kakav novi ustav i sporazum bude, nacionalne vanjske politike neće gubiti svoju  moć pojedinačnog donošenja odluka. Novi mandat komesara za vanjske poslove može u najboljem slučaju efikasno učestvivati u međunardnim odnosima tamo gde postoji konsenzus 27 članica o svrsi i načinu delovanja. Ići na kartu podele unutar same EU, takođe, je legitimno ali,  takođe, otvara pitanje našeg EU članstva u slučaju pravljenja problema. EU, na 50 rođendan, pre treba botoks intervencija, nešto tipa  UN rezolucijom definisan novi mandat EU na Kosovu, nego dalje komplikovanje odnosa sa Rusijom od koje je energetski itekako zavisna. ( EU alternativa, Naboko, ne razvija se onako kako je planirano, i Plavi potok ga može itekako ugroziti) 

 EU mečka se čačka i sa opcijom podele, o kojoj se javno ne priča, jer se sve tri strane za sada  drže 3 NE principa Kontakt grupe. Meni pitanje univerzalnosti rešenja takođe odavno nije jasno, jer  svet oko nas svakim danom proizvodi nove jedinstvene slučajeve, koji se posebno  rešavaju. Ubrzanje i međupovezanost koje donosi globalizacija, vodili bi, verovatno, međunarodne odnose u tom pravcu i da se nije desio 9/11, ali posle njega ništa nije isto. Osetija nije Kosovo, nema „claim“ koji je Kosovo u 1244 dobilo, da se posle određenog vremena može otoriti pitanje volje naroda, etc...Strah od domino efekta, naravno, postoji, ne samo zbog Bosne, već i zbog eventualnih separatističkh težnji u zemljama koje su već EU članice kao Grčka npr. Iako je pretpostaviti da bi EU prevazišla sve probleme koje bi eventulana, sporazumna ili ne, podela mogla  da provocira, to bi joj  odvuklo resurse preko potrebne na drugim mestima gde vežba  mišiće zajedničke vanjske i bezbednosne politike.

Osim, ako.... Osim ako nije u pitanju samo odluka o tome da li bi novi status Kosova bio presedan ili ne, već ako je  sada u pitanju eksperiment i izvlačenje koje ima veze sa Irakom. Mi pokušali, širili veru u multietničke i multikonfesionalne države, širili veru u state building novog tipa koji ne zadovoljava klasične liberlane preduslove za razvoj stabilinih nation building, ali onda došli Bušovi konzervativci i jastrebovi i sve nam to urušili. A i UNMIK, setite se šta vam je ICG još pre par godina pričao, ima deo odgovrnosti za to što Srbija ima jak sistem upravljanja Severom, bez obzira na naše napore da se pokidaju paralelne  veze.  Sad kad smo preuzeli Kongres, a i predsednicke izbore  ćemo, verovatno, dobiti, jedino što možemo je da reducramo štetu i vadimo kestenje iz vatre. A vi dragi Kosovari, pa možda vam je bolje pola etnički čistog Kosova nego celo sa ovakvim mehanizmima zaštite manjina, ispadoste vi jedina građanska država u celom regionu u kome su, obrni, okreni, sve druge države jedno ili dvonacionalne. Ili su BiH.  Kome Koridor deset, kome Preševo, da li je posle toliko ljudskih tragedija, organizovano humano preseljnje moguće ili nije, manje je bitno od nekakvog  izlaza iz  katastrofe  intervencije u Iraku.  Podela Iraka čini se jedinim rešenjem za sve veće inter-religijske sukobe. Problemi koje bi izazvao nezavisni Kurdistan oko Turske trenutno izgledaju mali, a i oni opet padaju više u EU dvorište. U Turskoj ionako ima sve više zvaničnika, koji se posle talasa Erdoganovih reformi koje su rezultirale početkom pregovora 2005. i tu odmah i stale zbog Kipra, pitaju da im nije bilo bolje da su  i oni 40 godina bili  deo Varšavskog pakta a ne NATO! 

Funkcionalne države  su, trenutno, na globalnom tržištu, mnogo kurentnija roba, nego multietničke i multikonfesionalne polu-utopije, makar i po cenu reduciranja stepena ljudskih i manjinskih prava ili međunarodnih principa povredivosti granica, etničkih, ili administrativnih, Badinterovih ili onih iz Helsinkija. A i vreme je da se to sa snabdevanjem nafte u Iraku više razreši, dosta je bilo rusko-iranske dominacije. Nije isključeno, da bude li se stvar odugovlačila, faktori odluke novog statusa budu i naplata dugova iz prošlosti, tipa ko je prvi stigao na prištinski  aerodrom 99, jer lepo nam je Lavrov rekao -ne mogu oni biti veći Srbi od nas, a boga mi,  i rokanje kineske ambasade. Taj puzzle mora negde da se ugradi, pitanje samo gde.

 

Kosovo je, ako mene pitate, odavno podeljeno, samo što niko ni sa jedne strane neće prvi da vikne car je go. Ahtisarijev predlog je u tom smislu izuzetno dobro rešenje, komplikovano, ali dobro, jer tu realnost vidi. Sa druge strane, on ostavlja dovoljno prostora za nesmetan prelaske preko linija podele poput Ibra i Merdara sto je od izuzetne  vaznosti  pre svega za Srbe iz enklava. Koštuničino odbijanje je, donekle, razumljivo, no samo do mere do koje je to neslaganje „konstruktivno“ sa aspekta MZ, ali i ne stopostotno padanje pod ruski uticaj, na u nutrašnje političkom planu. A kukavičko pristajanje na opciju podele, koja nije isključena, značilo bi još jednu humanitarnu katastrofu i egzodus Srba iz enklava. Čak i kada bi podela bila sporazumna. I otežavanje regionalnih integracionih tokova i stabilizacije regiona. Za šta bi, verovatno sa razlogom, Srbija plaćala cenu odgovornosti za zastoj dinamikom svojih EU integracija. A ulog nije mali. Ako se ne provučemo sa Hrvatima tamo negde 2008 između francuskih i američkih izbora, bar za kandidaturu, mrka kapa.

Slobo-Sadame, Koštunice-Kardelju


Кардељ

је био сеоски учитељ а не доктор.

Питање: Да ли ће, по Вашем мишљењу, принцип масовног кршења права бити применљив и на српске енклаве на Косову уколико им буду кршена мањинска права па пожеле да се одцепе?


mislite intervencija u slucaju krsenja?

pitanje je lose definisnao i slozeno. krsenje ljudskih prava nije samo po sebi razlog intervencije, postoje, naravno i geopoliticki raylozi kao i stepen krsenja istih,...

dalje, ne vidim taj trend trenutno na kosovu, mislim da nasa javnost namerno izvrce realnost na kosovu...a i nadgledana nezavisnost podrazumeva ozbiljnost kosovarskih zvanicnika...jednom recju, nadam se da nece trebati.
poenta je da nemaju sve separatisticke teznje svoje uporiste koje moze dovesti do priznatog otcepljenja.


Молим Вас,

ако Вам није тешко, можете ли ми објаснити:
- О каквим је геополитичким разлозима реч?
- Колики је степен кршења људских права потребан за промену граница?
- Колики степен озбиљности Ви видите код/очекујете од албанских власти?
- Мислите ли да су права мањина на Косову у пракси поштована? Да на пример Срби на Косову живе, у најмању руку, као рецимо Албанци у Македонији или Мађари у Војводини?

унапред захвалан.


to herkul p

ja nisam agata kristi za medjunarodne odnose, ali cu pokusati da vam odgovorim na pitanja.

1. geopoliticki razlozi za medjunarodne vojne intervecije mogu biti citav spektar istih, uzmite samo primere afganistana i iraka. ili sudana i somalije, gde je jedan od razloga to sto unuja africkog jedinstva nije u stanju da se nametne kao regionalni arbitar i stabilizator. pitanje je i gde se krse ljudska prava. medjunarodno pravo se vise primenjuje tamo gde je stepen demokraticnosti veci, nobles oblige, o tome sam vec pisala. neki kazu civilizacijska dostignuca obavezuju. ja izbegavam takve odgovore.
nisam sigurna koliko bi kina mogla da krsi HR pre medjunarodne intervencije. jedno je sigurno, sto su states more failing, sto teze kontrolisu upotrebu sile na svojoj teritoriji, sto su vise podlozne teroristickim grupama, to je i verovatnoca da se tu krse hr veca kao i to da se tu intervenise. kina zasigurno bolje kontrolise proliferaciju nuklearnog materijala nego sudan ili somalija npr. ili jemeni.

2. u tom kontekstu, naravno da ne postoji jasno definisna stepen krsenja hr, ali je ako mene pitate, batajnica bila previsok, i trebalo je intervenisati i ranije. kao i u bosni, a ne cekati 95. sto dovodi do pitanja mogucnosti mobilizacije ljudskih resursa za takve stvari, bez obzira na politicku volju. biti svetski policajac nije bas jednostavna stvar i samo pitanje naftnih interesa.

3. nezgodno je predvidjati stepen odgovornosti albanskih vlasti na kosovu, ni oni nisu homogen politicki entitet. deklarativna volja, sto nije mala stvar, i kamo lepe srece da ju je bilo vise od 90 naovamo, ocito postoji. mislim da je u pitanju i kredibilitet NATO, i to je dobra vest, u smuislu da valjada nisu ludi da cackaju mecku. sto ne iskljucuje postojanje milicija i frakcija koje oni de facto ne kontrolisu. no, i dalje, iz iskustva, tvrdim da je stepen sloboda koje srbi imaju na kosovu vec sada veci nego sto se ovde pretstavlja.

4. mislim da nisu. ali kad to kazem mislim i na druge manjine koje su nepravdeno zapostavljene i u ahtisarijevom papiru, da se sve svelo na srpsko-albanske odnose. albanci u makedoniji imaju samo administrativnu autonomiju, i pitanje je koliko bi bili zadovoljni da ne postoji eu perspektiva. isto vazi i za madjare u vojvodini. njihova prava na koristenje jezika, dvojezicnost lokalne uprave, etc, neretko se i dalje krse. i novi ustav je doprineo tome. pre svega su ugrozena prava na slobodu veroispovesti, i otud veliki broj napada na adventisticku crkvu i neke druge u vojvodini!


Jelena...

...uputi ga na knjigu Zbignjeva Bžezinskog - Za šahovskom tablom- Možda shvati lakše novi svetski poredak.


Господине, ове се говори о мањинским

правима, не о светском поретку.

Шта ви, бивши министар у влади РСК, мислите о поштовању мањинских права у региону?


A vi mene poznajete..o)

..No ko god ja bio,odgovorići vam.o)
Ljudska prava su bitan segment međunarodnog poretka i njihovo masovno kršenje je razlog za međunarodnu intervenciju. Krše se u celom regionu i to uglavnom na štetu manjinskih zajednica. Zato su sve države u regionu u zaostatku. Najdrastičnija kršenja su na Kosovu, ali ima ozbiljnih kršenja u Hrvatskoj, BIH, Srbiji.
Ima i u Crnoj Gori. Recimo na pograničnom prostoru prema BIH (Bukovica) još nije omogućen povratak Bošnjacima.
Zbog kršenja ljudskih prava sve te države su u zaostatku kad su u pitanji evroatlanske integracije.


Pa gosn' ministre, svaka

Pa gosn' ministre, svaka cast. Misam znao s kim imamo cast na blogu ... Mada s obzirom na kolicinu informacija koju smo dobijali iz komentara, uvek mi se cinilo da se radi o nekom ko je jako dobro upucen.


Не, не познајем Вас

Хвала на одговору.


Herkule

morao sam da se umesam nepozvan (izvinjavam se zbog nepristojnosti), ali postoji nesto sto mi Srbi necemo da razumemo.
Na prvi poziv medjunarodne zajednice (u slucaju krsenja prava manjina) da se prihvate posmatraci sa strane, Albanci ce pristati, sto Milosevic nije smeo i nije hteo, jer bi se pokazala sustina koju je on hteo da sakrije.
Kostunica se ne razlikuje od Milosevica po tom pitanju.
Kakvu mi autonomiju nudimo Albancima i Kosovu videlo se prilikom referenduma, na kome nismo dozvolili glasanje onima koje status Kosova najvise interesuje.
Ovo moze da proguta vecina Srba, cak ogromna vecina: glasaci SRS, SPS, DSS, pa i delom DS.
Medjunarodna zajednica je zrelija nego sto to misli dozivotni premijer VK.


Само нам преостаје

да се надамо да ће се Албанци показати зрелима. Не знам шта их спречава да већ сада покажу своју зрелост осим декларативно?

Оправдане су резерве и то не само у вези са сопобостима младе косовске државе већ и у вези са способношћу међународне заједнице да било кога заштити од било чега.

Видећемо да ли ће се оптимизам показати оправданим. Страх ме је да је реч о друштву којим уз најбољу вољу неће бити могуће владати. У ситуацијама безвлашћа плаћатиће најосетљивији - дакле мањине, ако их буде било.

Уколико поновно дође до масовног кршења права мањина на Косову, надам се да ће они који се и сада залажу за права Албанаца (који узгред већ неколико година нису угрожени, будући да су већина)једнако активно прозивати одговорне.


Ниси у праву

Ниси у праву што се тиче посматрача, јер кад су на крају прихваћени, они су искоришћени да би се у западним медијима антитерористичка операција у Рачку представила као масакр цивила а да би се створило оправдање за НАТО бомбардовање. Опасност такве злоупотребе је била очигледна и она је главни разлог што посматрачи нису били прихваћени.

Косовски Албанци својевољно не учествују у политичком животу Србије већ дуже време и ту апсолутно нема никакве кривице наше власти нити икога до њих самих.


to nikola

na zalost, razloga za nato intervenciju je bilo isuvise, originalnih i neizmisljenih.

to sto k-albanci ne ucestvuju u politickom zivotu srbije nije razlog sa srbija, ako zaiosta zeli i smatra ih jos uvek svojim gradjanima, a ne samo teritoriju an kojoj zive, ne ucini sve pa i da napravi pritisak na UNMIK da omoguci glasanje na celoj teritoriji, emitovanje izbornih materijala na pristinskoj tv i sl.


Nikola ,

zaboravio si da kazesh da su Albanci nakon 1989. godine IZBACENI sa poslova iz javnog sektora.


Za Hercula P. Vi ste ocigledno vrlo mladi

Vi ste ocigledno vrlo mladi pa se ne mozete secati: vic o kravi i Kardelju se odnosi na prakticnu primenu njegove teorije o samoupravljanju, tokom nekoliko decenija u Jugoslaviji - nebitno je dakle da li je bio seoski ucitelj itd.


Битно је што је био сеоски учитељ

јер да је радио оно за шта је био квалификован, и да није триповао да је економиста, не би толико штете нанео. У тој гарнитури, он је и био доктор, гледе занатлијске конкуренције.

Нисам баш толико млад. И свестан сам да је та диктатура веома добро решила мањинска права - ако се добро сећам имали смо чак Албанца на челу државе, што би у демократији било практично неизводљиво.


za HP

A ko je pa bio kvalifikovan 1945 u Jugoslaviji za bilo sta u 'rukovodjenju' zemljom??????
Moj se komentar odnosio na vic, a stari vic se odnosi na sadasnju situaciju. Ovo nije blog o Kardelju nego o necem sasvim drugom. Srdacan pozdrav.


to hercule

zasto bi to u demokratiji bilo neizvodljivo?


Dajte mi

primer. Neki manjinski demokratski izabran predsednik na celu jedne zemlje.

Stekao sam utisak, gospodjo Milic, da ste zagovornik upotrebe vojne sile u medjunarodnoj politici i da koristite svaku priliku da oprvadate titoisticku diktaturu. Ako je tako, onda je svaki razgovor sa vama izlisan.


ako ste vi strekli takav utisak

onda da, slazemo se, dalji razgovor je izlisan


ocekivao sam

potvrdu ili poricanje.
Cini mi se da koristite izraz svetski policajac u pozitivnom kontekstu i da rec diktatura nikada niste upotrebili. Otuda utisak.


hercule poirot

nego, gde ce kada se odcepe? da nisu godinama glasala za diktatora milosevica , a sada za tomu nikolica , ne bi se ni nasli u situaciji u kojoj su danas? jedino ako ne mislish da su retardi ,pa ne znaju sta rade , a opet ,treba im pomoci.neka se urazume i neka konacno ukapiraju da savete ne traze od tome nikolica , a ni od kostunice, jer ce proci kao krava u vicu


Мањине се морају штитити

чак и када су глупе.


hercule poirot

zasto sumnjate da nece imati zastitu? ja mislim da ce im biti mnogo bolje ako se okanu nashih politicara i politike i pocnu konacno da rade i misle na buducnost svoje dece. oni sada zive u getu upravo zbog te zategnute politicke situacije u regionu. pa zar im je u intersu da tako zive i narednih deset godina? da li ste se nekada zapitala ko sve profitira i ko je sada zasluzan za krizu na kosovu koja preti da eskalira u veci sukob. ja bih rekla radikali i dss kod nas , a naravno i razne kriminalne grupe na kosovu.


pitanje ljudskih i manjinskih prava

ne sme biti uslovljeno politickom orijentacijom naravno. niti bilo cime drugim.


RIP sve zrtve...

nacionalistickog nasilja na Kosovu nad srpskom manjinom i u Srbiji nad manjinama 17.marta.
STOP NASILJU!
Biram da kazem NE, dok nasilje ne prestane.
...


Baogam LW, ti si optimistično raspoložena...

...zbog sunca, šta li.o)
Šalim se, ima u ovoj analizi priličan broj stvari sa kojima se slažem, ali mislim da će ova stvar završiti pre američkih predsedničkih izbora. Tako će činejnica da ćemo dobiti boljeg predsednika, što se tiče Kosova, ostati nevažna.
A inače, Kosovo se nama čini većom temom nego što ono objektivno jeste.
Za mene je ključno pitanje odnos sa Rusijom. Ako se dogodi, a nadam se da neće, da nam se oni pojave kao "zaštitnici", odnosno da nam postanu neka vrsta patrona, čemu se nada većiska Srbija, mi smo ga kao društvo na duže vreme ugasili. To će biti veliki gubitak vremena, stalna nestabilnost, providan zid prema zapadu i gubitnička kombinacija. Naša politička elita, većinski je po svojoj prirodi gubitnička, i ja mislim da oni upiru sve snage u tome pravcu, tako da ja tu varijantu oslanjanja na Ruse, ne doživljavam baš "legitimnom", na način na koji ti govoriš. Jučer sam pročitao neverovatnu vest - Koštunica podržao ruski stav o odlaganju. Kao da se priča o Prdnjestrovlju.
Veliki, skoro bih rekao ključni problem u srpskoj političkoj istoriji jeste ta stalno ponavljana dilema -Zapad ili Rusija. Dok ne prelomimo da je Srbija na zapadu, ništa od nas. Svejedno, bila 2008. ili 2018. godina.


to drago

cuj, legitimna, nazalost, jeste, ali je i meni kao i tebi opasna! kao sto rekoh, pitanje je da li su biraci svesni svih spomenutih opasnosti po demokratiju. opet, pitanje je sta to i znaci radiklasko-dss biracu.

zato ti odnosi i jesu tako bitni, srpsko-ruski,jer ma kako hladnoratovski zvucala, oni su nasa realnost, koja nekako prolazi u senci drugih stvari!

kosovo ce, verovatno, biti reseno pre novih predsednickih, ali i kao uvertira za podelu iraka koja se meni "javlja" kao opcija redukciju stete posle predsednickih...u tom smislu sam rekla


Mene jedino...

...umiruje spoznaja da mi nismo za Ruse bili nikada važni, a da su zemlje koje su između nas i njih odlučne na putu za Zapad. Ove stvari oko naftovoda, plinovoda i tih instalacija mogu dovesti do neke vrste zavisnosti, ali ne smatram to ključnim. Naša percepcija je opasna i samoobmanjujuća i meni je fantastično sela Lavrovljeva poruka - Ne možemo biti veći Srbi od Srba -. Oni će u jednom trenutku, a voleo bih da to bude što pre, kazati. Dobro, ne slažemo se ali nema veta. Mislim da će to biti za vreme britanskog predsedavanja, kad to startuje, u aprilu valjda...Naravno, Koštunica i Tadić su im dali priliku da nešto istrguju sa zapadom.
Samo, ne znam hoće li ovi naši nosioci politike prema Kosovu, toga trenutka reći - Dobro, nije prošla moja koncepcija, osećam se odgovornim i povlačim se iz politike. Hoće li možda ovi iz pregovaračkih timova kazati - Za nas više nema posla u spoljnoj špolitici, jer nakon ovakvih promašaja nije dobro da se time bavimo-
Neće na žalost. Smatraće da su kompetentni za naredni neki posao, sasvim suprotan od toga. Dakle, evo, još jednu veliku temu će umesto nas zatvoriti drugi, bez obzira na preambulu, poseban ili neposeban slučaj, Irak ili Kurde.
Mislim da bi naš najkonstruktivniji posao na međunarodnim vezama bio da napravimo bar po jedan most na Savi i Dunavu.


mene ne umiruje mnogo

mene ne umiruje mnogo činjenica da mi za ruse nikada nismo bili važni, mene uznemirava i nervira činjenica da se u srbiji uvek iznova stvaraju i šire mitovi o nekakvim velikim i moćnim saveznicima i zaštitnicima - uznemirava me i nervira činjenica da budale u to veruju, a vera, zna se, čuda ume da čini... uznemirava me, znači, taj problem "iznutra" daleko više nego "spolja", i čini mi se da ga i jelena iz te perspektive posmatra.


interesanta analiza

za promenu analiticki pristup.
Ja sa za razliku od vas ne brinem za EU perspektivu srbije.
Nije pitanje da li ce vec kada ce srbija postati clan EU.
Ne sumljam da vam je poznato da je "reseno" davnih dana da kosovo treba da postane nezavisno 2006 (malo kasnjenje) da posle toga treba da se BIH dovede u red kroz "funkcionalno smanjenje nadleznosti RS" i konacno da srbija treba da postane clan EU 2014.
Taj plan je cini mi se star vec deceniju. Ako uracunamo kasnjenje vezani za neplanirano odlaganje resenje problema kosova i neocekivani porblem sa ustavom EU, taj plan bi trebao da se realizuje najkasnije do 2016.
Inace poslednji put kada sam bio u prilici da se informisem "iz prve ruke" o tome najraniji zamislivi datum po tom globalnom projektu, za pristup srbije EU je bio ulazak srbije 2012.

Cini mi se da je 2014 i dalje realna.

E sad kad znamo, a pretpostavljam da znate za ovaj plan, Postvalja se pitanje ima li on ikakve veze sa pravdom na koji se deo vase analize poziva?

Jedne od najopsanijih zabluda koja se cestop plasira u srbiji, ili barem i kada se ne izgorvi stoji negde u poszadiji kao osniovni princip je da medjunarodna politika funkcionise po principu pravde kao vrhovnom principu.
Kada puk u srbiji to shvatanje prihvati, onda 1.Posmatrajuci sta se desava moze da zaljuci da je ono sto se srbiji desava proizvod nekakave svetske nepravde 2. Zbog toga se iznervira 3. pruza otpor, nesvesno ocekujuci da ce dan kada ce pravda biti ostvarena i "ponovo"!!!!! doci.

Ima li smisla da obajsnjavam zasto pravda nije osnovi princip?
Ti stalni pokusaji da se svet oko nas tako predstavi me podsecaju na ubacivanje slona u frizider. Prosto ne moze da udje. Teorijski koncept pravde kao primernog prinicpia u medjunarodnoj politici pada na svakom koraku. I dovoljno je da se okrenemo oko sebe pa ce nam biti jasno.

To ne znaci da koncept pravednosti nije od znacaja. Jeste ali nije primarni. Primarni princip politike je inetres. Pravda ce doci u obzir samo!!!! i jedino ako nije u sukobu sa prvim principom.

Kada politicari predstvaljaju svoje odluke i projekte oni se trude da ih stave u oblande pravde jne bi li za nas obicne ljude oni postali prihvatljivi (jer za nas kao pojedince pravda jeste vazna).
Ja kao virtuelni lik mogu to da kazem vi kao predstavnik odredjene politike ne mozete. Ili mozda mozete ali to moze da ugorzi vasu politicku poziciju.

I znate ako je to tako onda to treba tako reci.

vec sam vam to jednom rekao reci cu vam ponovo ako nas koji citamo ovo cenite nemojte koristi arguemnte pravde kada objasnjvate poziciju srbije. em je uvredljivo, em dobra ne donosi.Svesno ili ne produbljujete zabludu koju nam je sloba ostavio u nasledje

Srbi ce lakse tako shvatiti i prestati da glume marka kraljevica....


parcijalan odgovor to igipop

oko eu dinamike sirenja. vremenski raspored koji ste vi izneli je mozda jednom bio u igri, ali ja vise nisam u isti sigurna. iz vise razloga. setite se elamr brokovog predloga razlicitih eu clanstava, pisali smo o tome ovde, tipa ZARA basic, pa na dalje....mislim da je ta opcija sve realnija, i da su zapravo rumunija i bugarska vec druga generacija zemalja sa nejednakim statusom u eu.

iako cak i the economist, koga jako cenim, u svojoj studiji o eu povodom pedesetogodisnjice, u delu INS AND OUTS kaze " SO IS IT TIME TO DEFINE BOUNDARIES OF THE EU? EVEN ENTHUSIASTS FOR ENLARGEMENT THINK IT MAY BE APPROACHING ITS NATURAL LIMITS. THE WESTERN BLAKANS, NOW SURROUNDED BY EU COUNTRIES, OBVIOUSLY OUGHT TO BE IN..."
ja nisam tako sigurna kao vi.

drugi razlog je nacin na koji su IPA mehanizmi pomoci zamenili CARDS program, i ukljucili i tursku u isti paket.

treci je mamandman u francuskom ustavu, koji posle hrvatske trazi referendum za svaku iducu zemlju.

interesantno mi je da u vasem rasporedu, hag-suradnja sa hagom, ne igra nikakvu ulogu.


Igi

jesi li studirao istoriju kod Radosa Ljusica i Slavenka Terzica?
Ili novinarstvo kod Ljiljane Smajlovic?


Ne

Pronalazite da je nesto sto sam napisao netacno?


Igipop

pravde nema ni u srbiji. nas sopstveni politicari lazu cim zinu, pa sta onda ocekivati od sveta.

nego treba uciti od zoran djindjic. evo opet njegovog izlaganja:

- Izvodi iz predavanja studentima banjolučkog univerziteta na temu NACIONALIZAM I PATRIOTIZAM. Ovo je bilo poslednje predavanje dr Zorana Djindjića.
Predavanje je održano 21 februara 2003 u vjećnici Banskih dvora u Banjaluci za vrijeme posjete RS tragično preminulog premijera Srbije.

U istoriji su se nekoliko puta pojavili takvi primeri koji su vodili sudaru sa realnošću ali se ispostavilo da nijedan organizam, bilo da je država ili ideologija nije dovoljno moćan da kontrolište svoje okruženje i svako koji je to pokušao na kraju je propao, od Rimskog carstva preko raznih velikih imperija. Još je Čarls Darvin kao jedno veliko saznanje formulisao sledeće: "U surovoj borbi za opstanak uspevaju, ne ni najveći, ne ni najjači, ne ni najpametniji, nego oni koi se najbrže prilagođavaju promenama u svom okruženju". To je formula uspeha. Onaj ko misli da je njegovo okruženje zapravo samo pozornica na kojoj on definiše svoja pravila, izvesno vreme možda može da živi u toj iluziji. Posle izvesnog vremena se sudara sa posledicama te svoje arogancije i na kraju strada. Znači, suština je da svako društvo ili svaka zajednica realistično shvati svoje mesto u jednom mnogo većem sistemu koncentričnih krugova: to je najpre njegov region, zatim potom šira zajednica, kontinent, pa potom celo čovečanstvo. Treba pokušati da otkrije ako je moguće koje su ravnomernosti i zakonomernosti u ponašanju tog okruženja i da pokuša to da iskoristi za svoj interes, da vidi da li se nešto dešava gde on može pronaći svoje mesto- ne da se suprotstavlja tome slepo i da na kraju strada kao Don Kihot koji se bori sa vetrenjačama, ali ne ni da se potpuno podredi tome i da naprosto parazitira na logici tog okruženja, nego da živi svoj individualni život tako da izbegne opasnosti koje ne može da savlada i naravno, da negde dobije i neki udarac jer se ne može sve predvideti, a u krajnjem slučaju uvek se nešto neočekivano desi.

To je neka opšta teorija društva i koliko god izgledala trivijalno, vrlo je poučna jer smo je mi kao narod često zanemarivali i tražili možda ponekad opravdanje u tome da mi nismo u ovome svetu, jer smo nebeski narod i za nas pravila ovoga sveta ne važe. I tako smo na kraju plaćali ovozemaljsku cenu za teoriju kojom smo željeli da pokažemo da mi nismo ovozemaljski. Ali, na kraju je ipak, merodavna ona rampa gde vam naplate cenu. Ako se ona nalazi na zemlji, onda se vi zemaljski putnik. Ako vi letite kao anđeo po nebu, onda nemate putarine koju treba da platite i onda u principu i nema troškova. Čim postoje troškovi to znači vi ste uključeni u jedan materijalni sistem i vi morate da predviđate da li su ti troškovi previsoki za vas da ih preplatite. Naravno, okruženje u kom mi živimo bilo kao nacija, bilo kao zemlja, ima neke svoje pravilnosti, ono nastaje kroz vekove i sasvim sigurno nije neki haos sa kojim se mi svakoga dana susrećemo nego poseduje određene zakonomernosti koje, ako ih pratite, pažljivo studirate, mogu da vam pomognu da se orijentišete i da predvidite šta će se događati. Znači, 89-e godine nije bilo teško predvideti propast komunističke ideologije u svim njenim elementima, i ekonomskom, i političkom, i ideološkom, i nije bilo teško tada shvatiti šta će dominirati poslednjom decenijom 20. veka, 21. veka, kako će se težište svetskih događaja pomeriti sa sukoba velikih ideologija i blokova na globalnu konkurenciju, na ekonomiju i u krajnjem slučaju na informatičke tehnologije. To nije bilo teško predvideti, ali, mnogi ljudi koji su vodili narode nisu to predvideli i zbog toga su mnogi narodi stradali, jer su bili vođeni starim idejama i pretpostavkom da se svet još uvek kreće po starim zakonomernostima. To je kao da imate mapu grada gde su ucrtane sve ulice i skretanja itd., ali je to možda mapa nekog arheološkog grada koji je tu postojao pre hiljadu godina i kad se vozite tim gradom logično skrenete u pogrešne ulice i zalutate i na kraju ne dođete na taj svoj cilj. Tako želim da obrazložim stav da postoje određeni trendovi u nečemu što se zove svet, u nečemu što se zove čovečanstvo i da za svaki narod i za svaku naciju koja želi da uspe u tom okuženju je važno da razume te trendove. Ako nije dovoljno jak da se tome suprotstavi, da promeni i nametne svoje trendove, mora da razmišlja o tome kako da se prilagodi i kako da ih iskoristi za svoje interese- svoje male interese u velikom svetu. U poslednjih sto ili dvesta godina mogu se primetiti trendovi koji su u nauci analizirani i istraživani, koji su bitni i obuhvatni da se mogu čak nazvati megatrendovima, nečim što zaista utiče na sudbina celog čovečanstva i što menja i redizajnira oblik društva na zemaljskoj kugli. Znači ne nešto što je sitno, ne nešto što je prolazno nego nešto što zaista menja faze razvoja ljudskoga roda.
Ljudsko društvo ili određeni deo ljudskog društvo se od nekog stanja kreće ka drugom stanju. To je proces koji nije završen, ali se može prepoznavati kod određenih manifestacija.

Prvi taj veliki prelazak, velika transformacija je od industrijskog ka informatičkog društva.U 19. veku se desio prelazak od agrarnog ka industrijskom, u 20. veku se desio prelazak od industrijskog ka informatičkom društvu. I to izaziva ogromne promene u mentalitetu, načinu ponašanja i razmišljanja ljudi, kojim instrumentima i oruđima se služe da zadovolje svoje potrebe i koje su kvalifikacije neophodne da bi bili uspešni. Ono što je nacije i pojedince učinilo uspešnim u industrijskom društvu nije dovoljno da bi bili uspešni i u informatičkom društvu.

Drugi veliki megatrend je takođe u oblasti ekonomije- prelazak sa proizvodne ekonomije na ekonomiju usluga, koji izaziva velike promene u strukturi društava. Postoji možda desetak karakterističnih tendencija koje menjaju strukturu društva, strukturu institucija i strukturu svesti i naravno, iziskuju drugačiji način ponašanja da bi društvo bilo uspešno. Recimo od nacionalne ekonomije ka svetskoj, od zatvorenih malih tržišta ka konkurenciji u kojoj na skoro svakom mestu na zemaljskoj kugli danas ljudi mogu da proizvedu šta žele. Znači više nema privilegije ni za jedan deo, ni za jedan narod, ni za jednu ekonomiju. Svaka ekonomija danas na svetu može da proizvodi iste stvari. Sada se postavlja pitanje šta možemo mi da proizvedemo bolje, uspešnije, brže, kvalitetnije, jeftinije da bi bili konkurentni u odnosu na to što se proizvodi u Kini, u Rusiji, u Brazili u Evopskoj Uniji ili bilo gde drugo na zemaljkoj kugli. To je nešto sasvim novo i to stvara ogroman pritisak svetske konkurencije i iziskuje pripremu vlastitih kapaciteta i potencijala za oštru međunarodnu konkurenciju. Zamislite sada uporedo kao neki primer da vaši fudbalski klubovi igraju u nekoj igri u kojoj su Manchester United, Sao Paolo, Milan i svi ti svetski klubovi. Ako želite da dobijete neku utakmicu to bi iziskivalo ogromne pripreme, trening i sasvim drugi pristup igri. Znači, lako je biti prvi u seoskoj ligi, ali postavlja se pitanje da li će u 21. veku seoske lige da postoje ili će sve biti jedna liga u kojoj možete biti ili među najboljima ili da budete na začelju. Nema više ili ste najbolji, ili ste najgori, znači samo postoje uspešni i neuspešni.
Više ne postoji istok-zapad, komunisti-kapitalisti, katolici-pravoslavni, ovi ili oni.
Postoje uspešni ili neuspešni. I to je svetska liga 21. veka. Pre svega u ekonomiji, a onda naravno i u idejama, u inovacijama, u kvalitetu institucija i u svemu drugome što prati taj trend. Takođe postoji jedan trend od centralizacije ka decentralizaciji, od toga da su se odluke ranije donosile na hijerarhizovan način, u jednom centru, i da su ih onda drugi nivoi organizacije društva samo sprovodili, ka tome da se delegira, da se decentralizuje i da se odluke donose na onom nivou društva gde su ti organi koji na kraju sprovode te odluke, blizu građanima i gde građani mogu da ih kontrolišu, i da ponašanje tih organa tretiraju kao servis koji služi građanima, a ne kao sprovođenje neke volje vlasti..."


Mozda se nismo razumeli

razmisljanja Zornana Djindjica na ovu temu su mi bliska. procitao sam to predavanje i nema nicega spornog u njemu.
kao u ostalom i u citavom njengovom dozivljaju medjunarodne politike.

MiM je analizirala dogadjaje oko kosova i u kontesktu toga kao argument upotrebila koncept pravde.

Moja ideja je da ljudima u srbiji za ono sto se desavalo i sro ce se desavati ne treba nuditi argumente pravde vec interesa.
kada ljudi shvate da je tako prestace da glasaju za radikale, sps dss i slicne nedogovrone politcare koji se kako zinu pozivaju na kosmicku nepravdu, vec da im treba reci istinu da je srbije slaba, siromasna, na kolenima i da ce ako tako nastave biti sve gore i gore.

Meni kao coveku je pravda bitna. Problme je sto u drustvu u kome zivimo (ne samo u srbiji)nije tako.

Jedan od stvari o kojima je zoran pricao u tom predavanju je da moramo prvo razumeti svet oko sebe.
samo to zelim. Kada gradajni srbije budu razumeli svet oko sebe i mehanizme koji determinisu njegov buduci razvoj bice im bolje.

Pomenuli ste situaciju u srbiji. Naravno nisu nasi politicari nekavi pravednici.

Ipak ima jedan znacajna razlika.
Medjunarodna politika je za mene zadata velicina. Ni vi ni ja na to ko su imena ne mozemo uticati.
Na unutrasnjem planu taj uticaj kroz institut izbora postoji.

I dok je demokratija, koliko toliko popravila ponasanje politiocara na uniutrasnjem planu( ne mislim na srbiju vec generalno)
na nivou medjunarodne politike oni se ponasaju kao da su u srednjem veku.

To je i inace najveci problem nacina na koji je ustrojen svetski poredak (vrednosno) Prosto na medjunarodnom nivou demokratija (gotovo uopste) ne funkcionise


igipop

ocigledno vas nisam dobro razumela. apsolutno se slazem sa vama. nego, pored politicara, na pamet mi je palo i sve ovo sto se deshava na nasim univerzitetima tj korumpiranost drustva. za to smo sami krivi, naravno , pa opet ne znamo ili ne zelimo da se sa tim izborimo. zato mi je to nashe moralisanje odvratno.


to igi i kapi

ko to rece, kant mislim, pravde nema ali mi ne bi smo bili ljudi kad joj ne bi stremili!

zasto pravda ne bi mogla d ase definise kao legitiman interes? nekad mi se cini da se pod terminom interes zaista podrazumeva samo finasijski interes. ( ne kazem za vas dvoje, nego generalno)

mislim da se i na medjunarodne odnose moze uticati itekako, bez obzira na velicinu drzave, njen ekonomski znacaj ili geografski polozaj.

pokusacu da vam u e formi nadjem tekst o problemima donsenja odluka u globalnom 21 veku, o dieji pravljenja L21 po analogiji sa G8 o kome sam pisala pre dve tri godine.


Dosta se dugo cekalo na vas

Dosta se dugo cekalo na vas novi post, i kad dok sam pretpostvljao da ce se ticati konferencije "Od nekažnjivosti do odgovornosti" koja je, kako juce citam odrzana u BG, ili mozda jos jednog posta o postradilim vojnicima (ako nista drugo a ono kao "update" stanja dokle se stiglo), stize post koji se tice Kosova. Analiticno, tacno, gadja gde treba. Ima puno delova i rezona sa kojima se slazem, mozda kao nikada do sada, kad je vas post u pitanju.
Recimo onaj o kurentnijim drzavama - bolje stabilna jednonacionalna nego nestabilna vise nacionalna - odlican PET. To naravno ne znaci da ne verujem u multinacionalne i multi konfesionalne ideale, za koje ipak, kazem, tesko da su na Balkanu ostvarljivi (nacionalni kljuc podele kao osnovni kriterijum - i sve bi doslo na svoje mesto)
Pa onda ono da je Kosovo odavno podeljeno - ja bih rekao prirodno. Izgubili smo dobar deo teritorije (ljudi se se s razlogom i u opravdanom strahu razbezali), ali i dalje postoji mogucnost da se prilican deo ljudi i dalje zadrzi tamo, mozda cak i po enklavama, upravo ako se uvazi ta realnost podele.
Ima i stvari koje su mi malo nejasne, recimo deo recenince "bez obzira na naše napore da se pokidaju pararlelene veze" - kako to bas vi mozete da ih pokidate?


to djole

Sto se konferencije tice, na zalost, bila sam vec prihvatila drugu obavezu, tako da nisam mogla da dodjem, ali bilo je dosta mojih prijatelja i saradnika, pa ce biti o tome i na blogu, naravno.

oko update roditelja, pa pokusavamo da im napravimo udruzenje, zvanicno, i objerdinimo pravnu pomoc, ali to ne ide tako brzo, pre svega sto smo svi tu ukljuceni potpuno volonterski. no, mogli ste i u replici gde su gostovali batic i pelevic da cujete koliko opstrukcija postoji. neverovatno!

kad sam rekla mi smo pokusali da ih sprecimo, paralelne veze, mislila sam-parqfrazirala-MZ u periodu za koji sigurno znam, kad sam radila u UNMIK i ICG, tad su svi zvanicno bili protiv paralelnih veza koje je Srbija ostvarivala na severu, pre svega u oblastima gde je i UNMIK pokusavao da daje usluge, ali se stalno zatvaralo oko pred time da unmik nije bio u stanju pogotovu u zdravstvu i skolstvu da to ispuni, tako da je upravo on de facto i legalizovao pralelelne instucije na severu.

nadam se da je sad jasnije.


Jelena,

odličan tekst!!!
I pozdrav!


to lektorka

hvala, otpozdrav. kako dete? sta slusa ?


ne pitaj

stalno gleda "čudesnu šumu", peva "bob je majstor, znaju svi" i hoće nazad u novi sad (bili smo nedavno)... :) još on nije taliban kao oni tvoji! :)


cula sam da si bila i u bgd

no ja sam bas bila u guzvi, ima dana i nedelja kad je sve regularno, ima kad bas bude guzve da se nesto napise, obavi do tad i tad, pa sam propustila in vivo upoznavanje. jako mi je zao.

moji su turbo nemoguci, ali su ok.


i meni,

ali nadoknadićemo! nije to bilo moje poslednje putovanje, da zlo ne čuje! :)


ovo mora da je

jedno od najneupucenijih, najzlonamernijih i najbeskorisnijih tumacenja situacije na Kosovu i Metohiji. Nesto ovako besmisleno nisam procitao jos od Mirinih tekstova u nedeljnoj stampi. Svaka cast!


Mišljenje je kao dupe,

svako ima svoje. Ovo Vaše je tzv. 'dupe-mišljenje' bez argumenata iskonski primer obogaljenosti društva u Srbiji. Kada biste pročitali onoliko knjiga koliko je pročitala LW i predstavili svoje kritičko mišljenje, možda biste imali sasvim dovoljno znanja da sami napišete pomalo upućenije, korisnije i manje zlonamerno štivo.

Ja obožavam da čitam Jelenu Milić gotovo isto onoliko koliko obožavam da slušam Peru Lukovića, Žarka Koraća, Nenada Čanka i Vasilija Mesarovića (u zavisnosti od raspoloženja, i redosled je promenljiv). Zanimljivo, isto sam uživao čitajući i slušajući ih i pre 'Concentration in IR'.

LW, you rock. Ako ima mesta da se volontira oko projekta roditelja, tu sam od Maja (kao budući tata, sjajno ću se uklopiti u turbo-volonterstvo s turbo-klincima u pozadini). Džejms Lajon mi savetuje da nađem veze - pa kao povratnik, evo da pokušam. CV na mail?


to kume! znaci izgorela kesa!

hocukuci@verat.net


ne mislim uopste

da je takvo besmisleno tumacenje potrebno detaljnije podvrgavati kritici jer bi to bilo kao da vicete ua takmicarima na special olympics. No, ako je moje misljenje dupe misljenje i to jos obogaljeno onda ste vi alter supak MM-a. Koliko sam knjiga procitao znam ipak samo ja, a koliko ste vi puni mrznje, vristi vam iz posta. Za takve postoje odgovarajuce institucije.


Gordost i predrasude :)

To koliko sam 'pun mržnje' vidi se iz gornjeg posta (s kim se družim i na kojim jezicima, prim.aut.). U svakom slučaju slažemo se da za 'takve' postoje odgovarajuće institucije - zbog toga sam ja ovde gde sam, a Vi tu gde jeste.


Trla baba lan da joj prodje dan

Prosto me odusevljava diletantski pristup jednoj tako ozbiljnoj temi kao sto je Kosovo. Jos vise me odusevljava kada kritikujete majku Srbiju i politicare sa i bez osnova, a da pri tom nemate zaokruzenu sliku zbivanja koja sezu mnogo dalje i dublje.

Divim se vasim neutemeljenim izjavama i deklarativnim pristupom probemu. Jos vise se divim hrabrosti da napisete takav tekst a da niste ni nogom krocili na neki od sastanaka sa MZ ili UNMIK-om ili OSCE-om ili Kontakt grupom.

Razlika izmedju mene i vas je u tome sto ja vec 8 godina boravim na Kosovu i poslednje 2 godine prisustvujem svim vecim i vaznijim sastancima na svim nivoima sem na najvisem.

Zbog toga i kazem divim se vasim pausalnim izjavama baziranim na kvazi-intelektualnom pristupu i nemanju uvida u ono sto realnost na terenu jeste svih ovih godina.

Moj prvi radni dan na Kosovu je bio uvidjaj masakra u selu Staro Gradsko. Raspitajte se, mozda su se ti zeteoci ubili sami? O deci iz Obilica ili Gorazdevca i da ne pricam...

PO meni nezvisno Kosovo je s ekonomske tacke gledista neodrziva tvorevina koja ne moze sama po sebi da opstane. A to je samo jedan sloj price. Drugi sloj je taj da na takvom Kosovu zaista nema mesta za Srbe, a to nije propaganda, to je realnost. O nekom sazivotu je smesno pricati. Kao i o preteranom optimizmu koje UNMIK-ovi zvanicnici uporno prezentiraju kao "svoj uspeh na terenu" i "ispunjenost" standarada.

Moj komentar na to? Standardi nisu ispunjeni, a kad ce ne znamo (to je ono sto ja od miloste zovem Djekna sindrom).

Za razliku od vas smatram da je smesno pisati o Kosovu na blogu. To je prica sa toliko slojeva, problema i dimenzija da ni mnogo umnije glave od moje i vase ne mogu da sagledaju sve, a kamo li da rese.

I da dodam ja ne favorizujem zvanican stav i ponasanje nasih politicara-daleko od toga smatram da su mogli mnogo vise i mnogo bolje. Smatram da su protracili vreme zadovoljavajuci svoje privatne finansijske interese.

Ali ipak ne mogu da otcutim vas povrsan pristup temi.

Sto se tice enklava u slucaju nezavisnosti to je vec gotova prica. Nema te sile koja ce da ih zadrzi da ostanu sve i dobiju sjajne uslove. Vec dugo su izlozeni tihim pretnjama i ucenama. Poslednja u nizu takvih je cestitka od KEK-a u visini od nekoliko hiljada eura za racun za struju.

Ne mora Srbe niko puskom da tera jer postoje mnogo suptilnije forme za to...

Kao sto rekoh prica ima toliko slojeva da je nemoguce ici korak po korak.

Smesno mi je i beskrajno me zabavlja kad ljudi poput vas pokusavaju da "rastumace" realnost i Ahtisarijev plan a da nisu kao sto rekoh ni nogom krocili na neki od sastanaka, niti ucestvovali u procesima. Jer stvarnost je znacajno drugacija.
Pozdrav sa Kosova


pozdrav iz beograda

na osnovu vasih kriterijuma o kosvu bi mogao pricati vrlo mali broj ljudi.

prisustvovanje sastancima na kojima vi pisustvujete svakako nije kriteriji.


kriterijum a ne kriterij

Svako od nas moze da komentarise dnevnu politiku ali onda je to pijacni nivo rasprave izmedju dobronamernih gradjana.

Za ozbiljnu diskusiju potrebno je temeljno poznavanje situacije, spolja i iznutra. I smatram da je veoma korisno videti politicare, analiticare, diplomate ambasadore i ostale u akciji, pre i posle sastanka.

Dakle slozicemo se da nije nuzno ali je veoma korisno.

A ja ne dajem sebi za pravo kao vi da pricam o temi koju nedovoljno poznajem, o realnosti o kojoj gotovo da nemam pojma, barem ne u proteklih nekoliko godina, itd.

Dovoljan mi je vas komentar o paralelnim institucijama na Sevru. To mi je sve reklo o tome koliko i sta znate.

Ipak svaka cast za hrabrost. Treba stisnuti petlju pa tako uprazno pricati.


Nije mi pri ruci Vujaklija, ali...

..sumnjam da su i Vama pri ruci Kenneth Waltz, Robert Keohane, Joseph Nye, Andrew Linklater, Scott Burchill, za početak, dakle autori elementarne literature IR koji bi Vam bez daljnjeg bili od koristi u tumačenju mitoloških kosovskih dimenzija van granica samog Kosova.. no, ipak:

criterion [kraiˈtiəriən] noun — plural criˈteria [-ə]
a standard used or referred to in judging something
Example: What are your criteria for deciding which words to include in this dictionary?

Arabic: مِعْيار، مِقياس
Czech: kritérium
Danish: kriterium
Dutch: criterium
Estonian: kriteerium
Finnish: kriteeri
French: critère
Greek: κριτήριο
Hungarian: kritérium
Icelandic: forsenda
Indonesian: kriteria
Italian: criterio
Latvian: kritērijs
Lithuanian: kriterijus
Norwegian: kriterium, skillemerke, målestokk
Polish: kryterium
Portuguese (Brazil): critério
Portuguese (Portugal): critério
Romanian: criteriu
Russian: критерий
Slovak: kritérium
Slovenian: merilo
Spanish: criterio
Swedish: kriterium
Turkish: ölçüt, kriter


TO kume

Hvala Djole na ulozenom trudu. Mozda i nekom bude od koristi jer su kriterijumi ovde na blogu ocigledno veoma rastegljiv pojam.

Inace kao profesionalnom prevodiocu meni vise godi srpski jezik koji jeste moj maternji. Toliko o Vujakliji...

U svakom slucaju, svaka cast kume!

Mitovi i legende su za malu decu u politickom vrticu a realnost za ozbiljne igrace.

Inace sve ostalo ovde moze da se podvede pod naslov mog prvog posta, TRLA BABA LAN DA JOJ PRODJE DAN

Pozdrav virtuelnom kumu sa (pravog i realnog) kisovitog Kosova


to innana -poznavanje kosovske realnosti -lw

nekako mi se cini da se znamo. nemam nameru da vam nabrajam sve reference na osnovu kojih bi rekla da ne lupam u prazno. potrudite se sami. interesantno je da evo i vi ipak ulazite u pricu o kosovu i na blogu.

naglasicu samo jedno. cesto idem u pristinu. redje ali da i u enklave. vrlo retko u zadnjih par godina u mitrovicu. vrlo retko. no pisem za jedne pristinske novine, odrzavam dosta kobntakata sa srbima koji zive u pristini, vidjam na skupovima-seminarima- najcesce u nisu-ljude sa kosova okupljene oko samoastalne liberalne stranke,....

nadalje, smatram da srpski zvanicnici i neki mediji uporno prave iskrivljenu sliku, sa razlogom i namerom, o kosovoskoj realnosti.

jedna od njih je da i u pristini skupa struja,i da su restrikcije ceste, te da ti racuni nisu nikakvo etnicko ciscenje vec suocavanje sa 21 vekom i trzisnim cenama.


A, jeli...

..znaš li Miletića i Popovića..o)
Pa Miletić je bio kod mene na okruglom stolu u septembru, u medija centru.


sta znam li ih

pa ja ih poslala u fridrih nauman, pa smo ih onda obucavali po nisu...naravno...


Miletić u SAD

..zovem ga pre neki dan, čovek se javlja iz SAD.
Ali, rasturiše im skupšinu...o(
Ja ih čuo na radio slobodnoj evropi, i nisam verovao da to priča neko od Srba sa Kosova. Zovnem Ani Mari Repić da mi da njihove kontakte, zovnem ih na konferenciju i oni dođu. Sa Oliverom Antićem.
Vidiš, diskretni su. Nisu te pominjali.o)))


kad ti krijes da si bio ministar u vladi RS

mogu i ja da precutim nesto od background aktivnosti...mnogo volim tu skrvenu moc :)


Jasno mi je od pocetka

Da se krecete u odredjenim krugovima. POsle 8 godina ovde ja odlicno znam ko u koju tikvu duva, ko je kome simpatija, ko se s kim druzi itd.

POznati su mi licno krugovi u kojima se krecete pa i Petar sa radija Kontakt plus. Ja ga poznajem kao obicnog novinarcica koji je ovuih dana dobio na znacaju.

Bojkot osnivanja skupstine i upad su mu ucinili uslugu, covek se (ne) zasluzeno nasao u zizi javnosti. Pre toga nikad niko cuo za njega nije.

Samo jedan covek iz te price moze da se okarakterise kao neko ko ima dobar potencijal da se bavi politikom a to je Oliver. Svi ostali, ma kojom se bojom kitili su polu-pismeni priuceni politicari, seljacka (buzdovan) varijanta.

Opet kazem smesno mi je kad neko tako ambiciozno puca visoko kao vi a ispostavi se da je to pucanj u prazno, jer Kosovska realnost ima toliko slojeva i lica da je tesko to objediniti u nekoliko blog stranica.

Pa onda te vase bombasticne i jake izjave u kojima tumacite ono sto mislite da znate...

Nama koji stvarno jesmo objektivni analiticari i posmatraci to deluje u najmanju ruku smesno.

I naravno dovoljno ste me zaintrigirali da dam komentar.

A sto izbegavate Mitrovicu? Mitrovica je lakmus test za Kosovo, to bi barem trebalo da vam je jasno?


Innana..

..bilo bi zanimljivo čuti kako vi vidite rešenje.
S obzirom na tako visoke kontakte, formalne i neformalne.
To da kosovska realnost ima mnogo slojeva, to nam je jasno,ali se meni čini, da je Kosovo ovakvo kakvo jeste neodrživo. Kao što je verovatno ekonomski neodrživo i u slučaju samostalnosti. Ne, nikada neće biti suvereno u onom smislu kako to vidi većina Albanaca, ali ni Srbija tamo više neće biti sa svojim suverenitetom. Kosovo je prostor sa koga će ljudi odlaziti da bi živeli, a ne tu dolaziti da bi živeli.
Dakle, kakvo god formalno rešenje bilo, to će biti godine i godine međunarodne uprave. Zašto smatrate lošim da se ljudi uče transnacionalnoj perspektivi Kosova i da je ta perspektiva nemoguća?


Wishful thinking

It's time to wake up and smell the flowers...Iliti sagledati realnost na terenu

Odusevljava me kolicina optimizma kada je u pitanju transnacionalnost...Nekada su nas ucili da je bratstvo i jedinstvo jedini ispravan koncept...To sto se nudi poslednjih godina nama sa Balkana koji smo ratovali jedni protiv drugih bi kao trebalo da pomogne da rane zacele i da opet pocnemo da se uvazavamo, volimo itd....

Dosta vremena sam provela po raznim seminarima i skolicama koji su imali za cilj da "pomire" Srbe i Albance. Narvno bez uspeha. Jedini primer gde ces videti Srbe i Albance da sede zajedno je posao odnosno biznis. Para vrti svet, tako je oduvek. A kada se posao zavrsi i svako ode na svoju stranu, onda se opet mrze.

Nema ovde buducnosti jer moj sin ne zna Albanski niti ce ga uciti, a isto tako neko drugo dete ne zna Srpski. Za pocetak tu nema ni komunikacije. Novi narastaji Albanaca rastu zaslepljeni tolikom mrznjom da je to za ne verovati. Dakle realnost je da obe strane gaje svoj podmladak uceci ih da mrze i da nikad ne zaborave. To je jos jedan sloj price.

I da dodam pored dosta jezika koje poznajem, govorim i Albanski, pricam sa Albancima svaki dan. Samo oni Albanci koji su rasli uz Srbe su ok. raspolozeni prema Srbima. Sa mladjima to nije slucaj...

A sto se tice mog vidjenja pa nisam toliko uobrazena da bih pomislila da imam gotovo resenje za Kosovo...Kao sto rekoh razgovarah sa mnogim umnim ljudima pa ipak ostade nam taj tamni vilajet. Jer to jeste buducnost Kosova-TAMNI VILAJET sta god MZ odluci, sta god Srbi uradili.


kosovo -tamni vilajet

rekli ste i d aje ekonomski neodrzivo. sta vas navodi d apomislite da bi ostajuci u srbiji bilo odrzivo? vidite i ja sam bila na mnogim seminarima, ne sa ljudima s akojima je neko trebao da nas miri, jer se ja nisam ni zavadjivala, i to ljudi znaju. gledam mlade iz iniicjative koji vode mlade iz srbije u pristinu, nekad i ja idem sa njima, upoznajemo mlad epristine, imamo radionice, pricamo o zajednickim temama, gej populaciji, polozaju zena, medijima, etc...

gledam i albanske novinar ekoje je inicijativa dovodila letos u bgd, bili smo svukuda, cujemo se redovno.

verujem d aje onima koji su ziveli na kosovu-srbima-sada texe, jer se albanci ne osecaju kao drugorazredni gradjani vise. niko ih tako ne tretira.

ne mogu reci da me moj urednik, za kog apisem besplatno nije dakle posao u pitanju, mrzi niti ja njega. stavise.

licna iskustva, ma kako siroka bila, ne mogu biti jedino merilo.

gledam i dijalog koji je helsinski odbor organizovao izmedju zena srpkinja i albanki na kosovu, bilo je teskih sudbina sa obe strane, udovice, majke cija su deca pobijena, pa opricaju.

uz duzno postovanje, zelim da verujem i da nasa delegacija koja pregovara ne mrzi kosovsku pregovaracku stranu.


Jedno je cvece brati...

Dakle drago mi je da imate pozitivna iskustva. Zlo i naopako bi bilo da ih nemate. Uvek je bilo i bice pozitivnih likova ma kome pripadali u etnickom, verskom i svakom drugom smislu. Ko kaze da ja nemam svakodnevne razgovore sa svima pa i sa Albancima. Ali ja se ne zanosim ko vi. Malo je iskrenosti u tome, a mnogo sminke. Kad slusate sta nude za Srbe rekli bi Kosovo je Kalifornija.

No Jelena i sami kazete da ne mozemo stvari gledati kroz licno iskusstvo, jer ako bi neko ko ne poznaje Kosovo citao ovo sto ste napisali covek bi rekao da je Pristina New York u kome cveta diversity...Dok vi vodite vas small talk sa Albanskim Youth i ostalim asocijacijama, dotle pored vas promice realnost. I dok caskate o tako divnim temama kao sto su gay prava, prava zena i sve ostale trendy teme (to je bas fensi i politicki korektno kaj ne) desava vam se pred nosom niz diskriminacija, problema i sta sve ne.

Izmedju vas i Srpskog pregovarackog tima nema neke velike razlike barem u jednom, a to je negacija realnosti. Promice vam zivot obicnih malih ljudi koji se svakoga dana suocavaju sa nizom izazova.

Meni ta realnost ne promice. Naprotiv.

Naravno uvek postoji ta neka nada da cemo ako nista drugo za pocetak nauciti da zivimo kao dobre komsije, al za jedno desetak godina. A dotle ko ziv ko mrtav.
A kad sledeci put vas put nanese u ove krajeve svratite i do Mitrovice. Ne ujedamo.


ujedate

mada ste u pravu sto se slicnosti sa kalifornijom tice. i tamo je drama sa strujom.

zasto mislite da ostatak sveta, uza srbija included, nemaju male ljude sa svojim svakodnevnim problemima? jel to neka istorijska ekskluziva srpskog zivlja na kosovu i metohiji? zato ih, nadalje, toliko geotizirate i stitite od realnosti sire, koja njije njihova mikro realnost? trece, ako je sve tako kao sto kazete, st aonda ti ljudi mogu da urade sami za sebe, osim da vicu nepravda! d adonesu neke odluke, pretpostavljam, ga se politizuju umesto sto se viktimizuju.

nisam sigurna d aima smisla dalje raspravljati sa nekim ko smatra da su dijalog sirpskih i albanskih zena fancy tema u pezorativnom smislu, i ko smatra d aima ekskluzivno pravo da oderedjuje st aje realnost zivota na kosovu.


Zamena teza

Prvo ja nikoga ne stavljam u geto, geto je realnost, koju vi uporno negirate. Kako, zasto i ko je kriv sto Srbi zive u rezervatima na Kosovu, to je druga prica. Da li ih zaista samo strah sputava da zive punim plucima, ili nesto drugo, to takodje druga prica...

I draga Jelena, vidim da nema vajde od price sa vama jer i dalje koristite neka opsta mesta i pausalne izjave a i argumenti su vam na smesno klimavim nogama.

Dakle, struja mora i treba da se placa. Tacka. Svi bez razlike. Ali isto tako da ste bili na pregovorima za struju videli bi ste sta je opstrucija Albanske strane. Onda bi Jelena znali da cak i u slucaju da 110% ljudi placa struju, KEK krije ko zmija noge da oni ne mogu fizicki niti da proizvedu niti da uvezu struju. Tako vam je to na Kosovu...

Inace Srbi i drugi ne-Albanci malo toga mogu da urade. Veoma brzo svako ce za sebe doneti odluku. Ostati i ziveti kao drugorazredni gradjanin ili otici u Srbiju i ziveti kako tako a neki i veoma bedno (obisla sam vecinu kampova po Srbiji te s toga kazem bedno i mizerno).

I za kraj ja nigde ne pomenuh razgovor Srpkinja i Albanki...sem da sam saradjivala sa mnogima koji su radili na pomirenju. Jeste siti se ispricaju al kad dodju kuci mrze se podjednako...Svi ti seminari po Crnoj Gori i Makedoniji, a najcesce u Ohridu su bili zgodni za ucesnike da se ogrebu za put, provod i nesto love ili dzeparca. Pomirenje je bilo krajnje farsicno, no to ne znaci da ne treba da se trudimo i dalje. Naprotiv...

Dok vi tako kontemplirate na temu sta i kako, ja cu hvalabogu nastaviti sa konkretnim. Jer nesto ne verujem u prazne price, pogoto ne sa nekim ko zivi u nekoj distorziji realnosti. Smatram da je moj imperativ da se borim za interes svoje zajednice na terenu svakoga dana pre svega, na svim poljima, uz duzno uvazavanje ovih ostalih. I dok ljudi poput vas, ili Petra koji ima materijala za politicara koliko i Seceroski sa cetkama i metlama, mlate praznu slamu, ja iza sebe imam solidne i konkretne rezultate. Jer zivot se odvija svaki dan, 24 sata dnevno, bez obzira na dnevnu politiku.

A sto se tice bezveznog poredjenja ljudi odavde sa svim malim ljudima ovog sveta, upravo vam rekoh, poredjenje vam je truba. Ja se bavim specificnostima zadate teme, sada i ovde. KOliko god ima slicnosti sa ostatkom sveta, mene taj svet ne brine toliko.


zamena zamene

dijalog sam spomenula ja, kao jednan od primera da se isit moze sprovesti i da postoji, na sta ste ga vi nazvali fancy trendom ili sta vec.

getoizacija dodatna, koja samo otezava zivot jeste problem. samoizolacija takodje, bez obzira koliko ga vi ili neko drugi poricao.

pitanje je zasto kek ne moze da uveze struju, koliko srbija blokira neke stvatri da bi eps ili neko drugi uleteo je takodje zanimljivo.

vidim da se svodite na nivo licnog, pretpostavljam da je petar miletc u pitanju,. ako je on, imala sam priliku da ga upoznam. pa, iskreno, mnogo mi se cini boljim, od npr bakija anddjelkovica, olivera ivanovica, i pogotovu milana ivanovica i jaksica!

vi nastavite sa konkretnim,sta god to bilo, za razliku od vas ja ne smatram da iko ima ekskluzivu na temu kosva, koje je i pitanje srba koji ne zive na njemu, jer nacin na koji se neke stvatri odvijaju na i za kosovo uveliko utice i na nase zivote.


Innana

O tome je trebalo ranije razmisljati. Valjda Vam je jasno da je sa Milosevicem prica zavrsena.
Evo sta je o Kosovu rekla istoricarka Dubravku Stojanovic:
"1912. godine u Prvom balkanskom ratu Srbija je vrlo brzo vojno ušla na Kosovo i ta teritorija vrlo brzo je pripojena srpskoj državi uz teritorije Sandžaka i dela Makedonije. Novine su tada bile pune patriotskih usklika, govoreno je da je osvećeno Kosovo, da je ostvareno Lazarevo obećanje, da je vraćena srpska srednjevekovna država i tako dalje. Tom patriotizmu u tom trenutku niko nije odoleo, pa čak ni večito cinični Skerlić. Međutim, dobitak te teritorije 1912. godine pokrenuo je u srpskoj skupštini 1913. godine jednu strašno zanimljivu raspravu, na koju mislim da smo dužni da se danas vratimo i da počnemo od nje kada razmišljamo o tome kako je Srbija uspela za jedan vek da izgubi deo svoje teritorije. Ta skupštinska rasprava vodila se oko teme koju su oni tada zvali - uređenje novih krajeva, dakle, kakav će se politički poredak uvesti na teritorijama koje su tada pripojene, dakle, na Kosovo, u Makedoniju i Sandžak. Vladajuća Radikalna stranka Nikole Pašića smatrala je da u tim novim krajevima treba da se uvede specijalni vojno-policijski režim, da su to krajevi koji nisu dovoljno kulturni, kako su govorili, da oni nisu dovoljno politički razvijeni, da se ustav Srbije, koji je zaista bio demokratski, ne može proširiti na te nove krajeve, da oni ne mogu dobiti pravo glasa, da ti novi stanovnici, a podsećam, to je bilo oko milion ljudi na Srbiju koja je pre tih ratova imala negde ispod 3 miliona ljudi, ona je sa tim novim krajevima dobila još jedan milion, dakle, radilo se o gotovo trećini stanovništva tadašnje Srbije.

Opozicija je vrlo žestoko ustala protiv takvog koncepta govoreći da su to građani Srbije, da ih moramo tretirati jednako, da oni moraju osetiti zadovoljstvo što više nisu u Osmanskom carstvu, što su sada ušli u sastav Srbije, da oni moraju dobiti politička prava, da se mora izvesti agrarna reforma, da ti ljudi dobiju vlasništvo nad zemljom. Da se mora čitav niz evropskih reformi tamo sprovesti da bi oni osećali neku vrstu zadovoljstva što su promenili svoj državni status. Ta rasprava trajala je nekoliko meseci i naravno kao pobednik iz te rasprave izašla je većinska i vladajuća Radikalna stranka Nikole Pašića i tamo je uveden poseban vojno-policijski režim. Dodatan problem bio je u načinu na koji je taj režim sproveden, jer niko od činovnika, niko od policajaca, niko od vojnika nije hteo da ide tamo. Hteli smo teritorije, ali nismo hteli njima da vladamo demokratski, evropski, civilizacijski, tako da se tamo odlazilo po kazni, pa bi kažnjeni činovnici, a činovnici su u Srbiji najčešće bili kažnjavani zbog korupcije, odlazili tamo da rade u opštinskim, poštanskim, železničkim i ostalim državnim poslovima. Kažnjeni policajci, koji su recimo tukli u Srbiji građane, pa su zbog toga bili kažnjeni su odlazili tamo, kažnjeni oficiri. I mi smo dobili jednu, ne samo u pravnom smislu posebnu upravu, jer ti ljudi nisu imali pravo glasa i na njih nije bilo prošireno važenje ustava Srbije, već smo dobili jednu kažnjeničku, legionarsku ekipu koja je sprovodila svoju ličnu volju, koju više niko nije mogao da kontroliše, jer su se ti ljudi samim tim što su po kazni bili poslati tamo, dodatno loše ponašali, jer su imali još i tu vrstu besa prema državi koja ih je na taj način kaznila"


innana

evo josh nesto vrlo zanimljivo:
http://blog.b92.net/node/1359
sta da vam kazem , nesreca srba na kosovu je ta sto se uvek stave na stranu pogresnog coveka . godinama su glasali za milosevica, pa onda za dss, sada za srs.ja tu vidim i vashu krivicu jer ako ste upoznati sa situacijom na kosovu i smatrate se strucnim da o tome raspravljate,sto zavlacite taj jadan nash narod tamo, sta vam je zapravo namera? nadam se da niste dete pa da josh uvek verujete u deda mraza. uozbiljite se, ne vredi zemlja ako na njoj nema ko da zivi!


Sve moj demokrata do mog demokrate

Svako ima pravo na izbor, to je osnovni postulat demokratije, kao i na slobodu govora.
Zelite da mi kazete da narod sa Kosova sam skrivio svoju nesrecu time sto podrzava SRS a ranije SPS?
Vecu budalastinu skoro nisam cula, i nasmejali ste me od srca. Sta bi onda trebalo da se desi u NS ili u Beogradu gde je takodje bilo i ima radikala i ovih ostalih...

Sto se tice citata neke tamo istoricarke, mene istorija ne interesuje, inresuje me bliska proslost i buducnost...

Ja sapadam u red analiticara, te nikoga ne zavlacim, na pogresnu adresu je otisao vas zahtev. To treba pitati prevashodno DSS i ove ostale koji se bave pregovorima...

Da rezimiram svoj stav:
1. Ogranicena "kupovina" vremena ima smisla samo ukoliko Drzavni tim Srbije se opasulji pa ponudi nesto konkretnije. sad je situacija izvuci maximum iz minimuma, jer je odavno jasno u kom pravcu stvari idu. Dakle ako i dodje do ponovljenih pregovora i diplomatskih ofanziva, valja raditi na stvaranju sto bolje pozicije za nasu zajednicu na Kosovu.

2. Paralelno sa politickim delom price, moraju se preko radnih grupa finalizirati dogovori iz oblasti energetike, trgovine, finansija, zastite ljudskih i gradjanskih prava, povratak i rekonstrukcija, izgradnja infrastrukture, itd.

3. Kakav god da bude status Kosova, sta god da se desi morate racunati na katastrofalnu situaciju na svim poljima, na visok stepen nezaposlenosti, kriminala, iseljavanja i migracija, korupcije i bezzakonja. Kosvo jos dugo nece biti sposobno da ima pravnu drzavu, da bude ekonomski razvijenije...ukratko bice to "slepo crevo" Balkana iliti Tamni vilajet kako ga ja zovem.

Ovo je moj neki najkraci osvrt na situaciju.

A sto se tice prica kojima nas EU i MZ zasipa da je status quo neodrziv, to je samo delimicno tacno. Jer sa statusom ili bez statusa, ja ne vidim da ce ista da se promeni u nekoj skorijoj buducnosti gledano u globalu.

Opstanak Srba sa Severa Kosmeta je usko vezan za spremnost Beograda da finansira Sever i ostatak srpskih institucija na Kosmetu, kako i predlaze Ahtisarijev paket. Dokle god Beograd bude davao lovu ovde ce biti Srba. A posle par godina? Predvidjam da ce to biti recimo jedan kritican momenat za Srbe i da ce tek tada otici dobar deo, a ne pre toga, barem kada je Sever u pitanju...pod uslovom da Sever ostane u granicama Kosova, naravno.


Innana

Drago mi je da ste se od srca smejali , samo da znate , ja se nisam od srca smejala kada sam se susretala sa ljudima izbeglim sa Kosova, pa od njih licno cula kako ih je Milosevic zrtvovao tako sto se nasha vojska povukla sa Kosova posle potpisivanja Miloseviceve kapitulacije, ostavljajuci narod na cedilu.Da su otisli na vreme , bar bi se snasli i prodali svoju imovinu kao sto su to uradili mnogi tadasnji mocnici SPS-a,JUL-a i SRS koji sada sede u Beogradu , Nishu, Krusevcu i kuju velike planove kako da taj narod josh vishe iskoriste. No , evo nesto iz mog licnog iskustva, izaslo bilo u "Demokratiji" ( 6. oktobar.1997 ). Tu novinu je inace Milosevic vrlo brzo zabranio, jer naravno, nije bilo pozeljno da se istina cuje. Dakle ,evo citata: " Po zasnivanju radnog odnosa u Pristini, ponudjen mi je smeshtaj u studentskom domu br 4 u kome je "levo krilo" zgrade bilo predvidjeno,navodno, za asistente dok se ne sagradi univerzitetsko naselje ( btw , to naselje nikada nije izgradjeno). Mi domci, inace sa fakultetskim diplomama ,ziveli smo najblaze receno "kao stoka", najceshce i bez struje i bez vode, u uslovima gde je higijenu jednostavno bilo nemoguce odrzavati..."


polu-istine

Sve moze da se "obradi" da posluzi kao argument za tezu, a nista zgodnije od polu-istine...
Vidim da ste lose upuceni u stvar ili barem polovicno, dajete neke citate iz devedesetih. A ne znate da su stanovi u Pristini deljeni sakom i kapom i da je u jednoj porodici bilo moguce naci masu primera gde su i muz i zena dobili po stan. A ovo ne pricam tek tako, videla svojim ocima na stotine ugovora.

Ipak vi se ne drzite zadate teme, Milosevic je pokojan vec izvesno vreme, ne bih da vodim prazne razgovore tipa "sve bi bilo u redu da je Pera na vreme otisao u policiju". Jer nam je svim poznat barem opsti deo price.

Verujem vam da se niste smejali kad ste sretali raseljene sa Kosova. Nisam se ni ja smejala u Pristini 1999 kada smo pomagali ljudima da izvuku ako nista drugo a ono barem zivu glavu. Moja prica nije neko intelektualno nadobudno preklapanje, ja pricam pricu iz prve ruke.

Dakle, mene ste vi nasmejali sa svojim krajnje uproscenim tumacenjem situacije...

Druga stvar vidim da mahom citirate umesto da se hrabro upustite u analizu onoga sto jeste.
Vidim takodje da bi ste vi Srbe s Kosova pustili niz vodu, ko ih sisa kad su glasali za pgresne, jel? Pogresno, i ruzno. Jer politicko opredeljenje ne sme da bude prepreka cuvanju necijih ljudskih i gradjanskih prava i sloboda. Revanshizam kao koncept ne pije vodu, niti te ljude treba "kazniti" ili ih pustiti njihovoj sudbini, bez obzira koju partiju voleli ili ma ciji dres nosili.

Zasto Kosovski Srbi upiru pogled u Beograd je veoma kompleksno pitanje. Delimicno ima veze sa politikom od '99 do sada. A obican svet je takav, poput nekog deteta upire pogled gde jedino moze-u majku Srbiju, sto je meni sasvim prihvatljivo i razumljivo.


Innana,

Vaša pojava ovde na Jeleninom blogu o Kosovu je prilično osveženje - neko ko zaista živi na Kosovu sada, svestan je kompleksnosti situacije, vidi ono što većina nas u Srbiji ili rasejanju ne može da vidi od monohromatsko-debilizujućeg filtra medija stavljenih u funkciju "borbe za Kosovo", a kivan na Jelenu (a i neke komentatore) što pokazuju svoju uprošćenu sliku situacije, koja se ne poklapa sa Vašom slikom sa terena.

Čitajući Vašu raspravu sa Jelenom, Kapi i Dragom, pitam se da li bi mogao da se nađe zajednički interes između Vas i uprave Bloga B92, da Vas uvrsti u VIP blogere, gde biste mogli da prikažete Vaše viđenje situacije u jednoj seriji postova - nešto kao što je Ivan Marović radio u vezi globalnih kretanja (globalno otopljenje, fosilna goriva itd).

Znači da dođete u jednu situaciju u kojoj biste mogli da prikažete svoje viđenje kosovske stvarnosti - ne kao reakciju na tuđe neznanje, nego kao akciju informisanja nas, van Kosova, o kosovskim realnostima.

Pretpostavljam da bi, u jednoj seriji blogova, moglo da se nađe mesta za portrete tekuće generacije političara na Kosovu - da li samo srpskih, ili i srpskih i albanskih - to već odlučite sami. Takođe, slike ovih raznoraznih pozitivnih akcija i načina kako su sabotirane od strane ove ili one strane, onda prikaza funkcionisanja srpske zajednice na Kosovu - kako u Mitrovici tako i u enklavama, i slično. I ovo nabrajanje je svakako nešto na šta možete imati primedbu - ali nije mi cilj da bude konačna lista, nego samo da razigra maštu o tome šta bi sve mogle biti teme.

Ne zamerite - videvši da ste trenutno na Kosovu i da prepoznajete naivnost komentatora koji na Kosovo i dolaze i imaju bilo kakav kontakt sa "situacijom na terenu", za razliku od, siguran sam, većine nas koji ovo čitamo - meni teško pada kada primetim da je najveći deo Vašeg komentara u stvari diskvalifikacija onoga kome se obraćate. Ako Vam je to motivacija da se uopšte javljate, ok - bolje i to nego ništa. Ali ako biste imali interesa da učinite nešto na informisanju javnosti, meni bi mnogo više prijalo da čitam Vaše tekstove u kojima se ne obraćate prethodnom komentatoru, nego "publici".

Možda Vam ova Vaša javljanja ovde pomažu da se oslobodite frustracije, koju ne sumnjam da skupljate "na terenu" - ali čini mi se da je šteta da, kad te već ovde sa nama i kad želite da pričate o ovoj temi, ne podelite Vašu sliku Kosova sa nama na jedan, čini mi se, efikasniji način.

Pozdrav,

Vučko


Hvala

Hvala od srca na lepim recima, ali ipak mislim da nisam za prvu ligu iliti VIP sekciju, jer nemam nikvo "zvucno' clanstvo, niti pripadnost nekoj od "zvucnih" asocijacija.

Bucu uvek raspolozena da prokomentarisem pisanje o Kosovu na adekvatan nacin, tako da cu se javljati s vremena na vreme.

Samo se nadam da moji komentari nece biti obrisani jer je i toga bilo na drugim blogovima.

Vucko, tekuca generacija "politicara" na Kosovu je tuzna slika na obe strane, srpskoj i albanskoj. Ja to zovem seljacka politika- "buzdovan" varijanta. Kakav narod, takvi i politicari.

Od 1999 na Kosovu imamo jednu sliku prave anarhije, i u Srpskim delovima Kosova. Onda na scenu stupaju samoproklamovani predstavnici, ljudi sumnjivog obrazovanja i morala. Ne bih da citiram Andrica, pre bih ga parafrazirala: dodje momenat gde pametni zacute a fukara se ostrvi.

To se desilo na Kosovu.

Moje iskustvo kroz rad na izgradnji NVO sektora i NVO mreze kaze da su samo pojedine NVO bile iskreno zainteresovane da se nesto uradi za zajednicu Srba na Kosovu, dok na Severu je malo toga uradjeno zbog jednog veoma tvrdog stava politickih predstavnika koji i dalje postoji.

Ako bih isla na to da stvari maksimalno uprostim Srbiji fale skolovane i islifovane diopomate koje nemamo jos od pre II Svetskog rata. Nema ko da se adekvatno bori. Nemamo definisan interes na Kosovu. U takvoj situaciji, razni samoproklamovani "predstavnici Srba s Kosova" i "politicari" skupljaju kajmak za sebe i svoje naslednike. Dobar deo je zbrinuo sledece 3 generacije.

To ti je neko opste mesto...


Innana,

taj termin VIP je po meni prilično nesrećno sročen - ni ovi VIP-ovi ovde ga baš ne vole.

Koliko shvatam, uskoro će doći do promene blog softvera ovde, posle koje će, ako sam dobro shvatio Dejana Restaka, biti malo razblažen taj "VIP" status - postove će moći da pišu i "običniji".

Meni se čini da je glavna stvar da li neko ima šta da kaže, a ne kojoj "grupi" pripada. Takođe, postoje mesta gde je moguće početi blog bez mnogo "pompe" što se tiče značaja neke osobe - evo recimo, Dule Glavonja je prebacio svoj blog na http://dulenedeljkovic.blog.hr/

Naravno, ovo mesto ovde je jako prometno, tako da bi pisanje ovde imalo, čini mi se, mnogo veći smisao. Takođe, pozicija gde niste samo komentator bi obezbedila da Vam drugi ne mogu brisati to što napišete.

Ovo za Andrića što kažete da se desilo na Kosovu... zar Vam se ne čini da nas je sve to zadesilo još odavno? Izgradili smo, čini mi se, jednu saprofitnu kulturu političara, gde kao da je normalno da se lično bogatstvo stvara na destrukciji nekadašnje zajedničke imovine i generalno javnog interesa.

Pa zar Vam se ne čini da je taj konačni rat sa Albancima 1999. takođe bio neka vrsta ruiniranja opšteg interesa? Meni taj rat izgleda kao konačna kapitulacija bilo kakve smislene politike u odnosu na taj problem, koji vučemo još od Balkanskih ratova.

I - možda ne znam baš previše istoriju - ali stvarno nemam dobru ideju kakvi su bile te diplomate pre II svetskog rata, da li su bile bolje i koliko. Meni se čini (a evo kvalifikujem se maksimalno za šamare sa Vaše strane :)) da je naš najozbiljniji problem u vezi Kosova bio i ostao neumerenost u ambicijama u vezi toga šta je zaista moguće postići sa situacijom na terenu.

I u tom smislu me zaista plaši ovo čega se i Jelena i Drago pribojavaju - a to je da zbog svojih neumerenih ambicija u vezi Kosova ostanemo "ostrvo", kao Kuba, u interesnoj zoni Rusije, na ogromnu štetu i za preostale Srbe na Kosovu (gde god oni bili za nekoliko godina) a i matice, koja daljim iscrpljivanjem, smanjuje i mogućnost da im pomogne. Čini mi se da nam u ovom trenutku nedostaju hrabri političari, koji se neće ponašati kao onaj majmun iz "Ta divna stvorenja", što gurne ruku u rupu da izvadi iz nje mamac, a onda neće da pusti, bez obzira što će zbog toga biti ulovljen :(

Kažem - verovatno je naivno, ali meni stvar tako izgleda. Bilo bi mi drago da me neko razuveri, što se tiče ovoga gore. A takođe bih voleo da vidim Vašu sliku tekuće situacije u formi koju sam gore opisao. Verujem da bi činjenice i konkretni primeri situacije sa terena svakako pozitivno uticali na naše ideje o tome šta Kosovo jeste u ovom trenutku i na koju stranu ide, ili treba da ide.

Pozdrav,

Vučko


Mnogo pitanja malo prostora

Namerno izbegavam da dam svoju analizu jer ne znam gde bih prosto pocela. Bilo bi lepo da i mi obicni smrtnici dobijemo prostora na blogu, i nadam se da ce za to doci vreme.

Sve postavke i bojazni vezane za Rusiju i za to sto Srbija moze da uradi su naopako postavljne.

Ako podjemo od pretpostavke da je MZ jos pre godinu dna imala "kostur" za paket koji ce ponuditi, ako su vec odavno date glavne smernice za pricu, onda je malo problematicno zapoceti diskusiju o tome sta je bio i sta jeste manevarski prostor Srbije. Pustimo Ruse, mena tu neke velike fame.

Srbija uporno propusta da preduzme konkretnije korake na terenu, bilo da se radi o veoma dubioznoj spin-of privatizaciji, bilo da se radi o na primer interesima srpskih velikih firmi poput Jugopetrola, Elektro-kosmeta i ostalih. Cinjenica je da MZ fura svoj neki fazon i da kad god zapnu sa privatizacijom oni donesu neku novu Odluku ili amandman na odluku pa onda legalizuju to sta su napravili.

A onda tu je i pitanje drzavne imovine, koje je trebalo poceti resavati jos 2002. a ne sada. Sada nam ostaje da se zalimo nekim medjunarodnim sudovima, a vidim da ni to jos uvek nije fokus drzave.
Dakle, car jeste go, da parafraziram Draga.

Jedino sto moze jos uvek da se uradi je da se borimo svim sredstvima da se koliko-toliko ispune standardi, da trazimo ako nista drugo nesto poput svog entiteta ili barem da ojacamo maksimalno pozicije Srpske zajednice.

Jer Albanci bi najradije "cistu" situaciju, i iako pricaju da ce obezbediti neka jadna prava za manjine situacija je drugacija.

Podji od toga koliko je komplikovano jednom Srbinu da registruje firmu na Kosovu, jer nema pristup institucijama, i ako ga ima skoro sve je na Albanskom ili je verzija na Srpskom katastrofa.

Dakle cak i ako bi hteli da saradjujemo tu ima mnogo problema i opstrukcija. Albanci prave psine na svakom koraku, veoma lukavo i sracunato. Prosto pozelim ponekad da im skinem kapu za borbu za njihovu stvar.

S druge strane MZ jos odavno gleda kako da se izvuce iz cele price. Nezvanicno ce vam priznati "znate malo smo se presli u racunici", ali ce vam reci da kad su poceli da jedu to sto ne treba jesce hrabro do kraja jer nemaju kud.

Inace stekla sam utisak da ce se ispostaviti da je misija UNMIK-a ma koliko losa bila, super efikasna za buducu misiju EU. Predstavnike EU koje sam videla u protekloj godini kao i strane diplomate, to je plac majke bozije.

Sve u svemu nisam optimista.


Innana

juče mi vas preporuči jedan bloger (inače se trudim da zaobilazim Jelenine blogove) i stvarno vidim je čovek bio u pravu- od vas zaista ima šta da se pročita.

Stvarno mi nije jasno po kom kriterijumu se biraju VIP blogeri ali bilo bi sjajno kad bi se otvorilo neko mestašce i za vas. Molim vas pišite što više*!

*i ne samo po Jeleninom blogu.


vucko,

ako neko kaze "znam vitosevica odlicno.videh ga prosle nedelje. pa sta?.." , onda ja samo mogu reci :" pa nishta onda , sacekacemo da se ahtasarijev predlog prihvati u savetu bezbednosti".
dobro je da ovo procitate, a obavezno i komentare.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=03&dd=15&nav_category=206&nav_id=236563
e sada, pitam ja vas, zar mislite da je njima u interesu da reshavaju neshto po pitanju kosova? naravno da nije, njima savrseno odgovara ovakvo stanje kakvo je sada, jer kako bi inace mogli da "love u mutnom"? njima apsolutno odgovara nezakonje, a funkcionishu na principu, ti meni-ja tebi. pa pogledajte,tamo uvek isti pobedjuju na izborima. drugi nemaju shanse jer ih unapred proglase za izdajnike. sve je tamo pod kontrolom, njihovom naravno.


Kapi,

pa Mitrovica nije baš neka milionska metropola. Nije mi uopšte čudno što Innana poznaje tog Vitoševića.

A ovo za "sačekaćemo..." - pa tako smo mogli da kažemo i za bombardovanje - zaslužili, dobili. Ali ne dobija po nosu Vitošević. On će da rasproda i da se pokupi u stilu. Po nosu dobijaju oni drugi, što nemaju kud. Meni je stvarno neprijatno da ih tako sve stavim "u isti koš".

Ako ne možemo puno da im pomognemo, dajte bar da ih iole razumemo, i da se ne ogrešimo o njih, svaljujući na njih sve podjednaku krivicu i živeći u uverenju da su oni to i zaslužili.

A što se tiče ove vesti i komentara - moja varijanta ovog vica koji se pominje u komentarima je: "dragi putnici, voz se zadržava u Prištini 20 minuta, iskoristite priliku i završite neki od naših fakulteta". Ali znate - ja sam ovaj vic čuo sredinom '80-tih, još ranije nego ovi komentatori...

Pozdrav,

Vučko


ah vucko,

da je samo vitosevic u pitanju... inace univerzitet pristine je smesten u mitrovici, a moje -pa nishta, onda cemo sacekati ... -,odnosilo se na njeno -pa shta.
kazem , izborom kostunice za premijera, nas vishe niko nece pitati nizashta.ako ste primetili, nakon sto smo odbili prvi ahtisarijev predlog , drugi je bio josh gori po nas.sto vishe budemo odugovlacili i oslanjali se na ruse pri tom, blizi smo nato intervenciji. jedino resenje je da uzmemo govnjive motke i da poteramo ove sa vlasti. jeste da nije demokratski ,ali vodi u demokratiju.dakle novi "5.oktobar" , a onda ponovo Sablja , zatim lustracija, nastavak saradnje sa hagom i td.


Uh Kapi

to sa motkama... ja u to ne verujem. Kad mi je "nada dublja od strepnje", ja se nadam nekim prevremenim izborima, za par godina, na kojima bi DS i ova ekipa oko LDP i možda G17+ (ako uspeju da održe nos iznad vode) i manjine mogli da naprave vladu.

I pitam se šta bi trebalo raditi da se tako nešto desi - jer to znači pokretanje jedne ogromne inertne mase naroda, zatrovanog mržnjom '90-tih, da izađe iz te ljušture frustracije, ksenofobije i osećaja samodovoljnosti, dok mu radikali i narodnjaci pričaju upravo suprotnu priču. A to neće ići batinom, ni mrzovoljom. To je znao onaj što su nam ga ubili. To je donekle pokazao Đelić, čak i ovde nama na blogu. Ali izgleda da njegovo vreme još nije došlo.

Ovo tiho sagorevanje Kosova i sva ta "trulež" dole, koju opisujete Vi i Innana, očigledno će još neko vreme goreti kao žarište infekcije. A, na žalost, u njemu će goreti i naši nesrećni sunarodnici dole. Zato sam pomenuo Innani da nama nedostaje hrabrih političara, umesto ovih koji nisu potpisali Rambouillet accord, ni Ahtsarijev plan, koji nisu primili Holbruka, Ahtisarija... i tim ružnim zabijanjem glave u pesak i prebacivanjem vrućeg krompira nekim svojim budućim naslednicima - samo produžuju agoniju. Dok se ostaci dedovine, u obliku prirodnih monopola poput telekomunikacija, rudarstva, naftne industrije itd polako rasprodaju, a pare se troše na podmićivanje, pred izbore, državnih službenika platama koje država ne može da izdrži.

Nadam se samo da će ova nova kilava Koštuničina vlada, koja nam se očigledno smeši, uraditi makar nešto sa Mladićem i Hagom.


Vucko,

Ja sam veliki pesimista po tom pitanju. I da ne zaboravimo, Milosevica je srushio 5. oktobar ,a ne Parlament. I ovog sadasnjeg , jedino to moze pomeriti sa vlasti. Znachi ,govnjiva motka.


Na zalost pogresno

Da ste pazljivije citali ono sto pisem onda bi i procitali da malo toga zavisi od Srbije a jos manje od Kometskih Srba. Na zalost ili srecu, zavisi od ugla, od njih malo toga zavisi.
Ocete primer? U proteklih 6 meseci prodefilovase silne diplomate kroz Mitrovicu. Sad imaju novi trend pa hoce da razgovaraju sa svim predstavnicima. Razgovor obicno traje kurtoaznih 45 minuta, naskrabaju nesto, ne slusaju sta im se prica, dodju da vam kazu da oni daju punu podrsku Ahtisariju i da nezavisnost neizbezna. Kazu znate nece vam biti lako, ali cete ziveto ko carevi jer eto mi cemo biti tu.

Kad bas hocu da budem cinicna, ja to tumacim u fazonu malo cete biti silovani, ali vi se opustite, mi cemo to silovanje da nadgledamo.

Ono sto ih jedino stvarno interesuje su 3 stvari: odnos sa Beogradom i koliko Beograd utice na zbivanja ovde, odnos sever/jug medju Srbima, i da li cemo da budemo mirni na severu ili cemo da pravimo probleme ili nedajboze da se odcepimo pa pridruzimo matici. Sve ostalo i svi ostali aspekti price ih ne interesuju, sve i da su predlozi konstruktivni.

Dok je Joakim Riker bio na celu stuba IV (Pillar IV) bio je izuzetno gluv za sve konstruktivne predloge koji su ruku na srce postojali. Nije uvazavao k-Srbe a ni nase strucnjake. Ako ne znate sta je stub IV da uprostim, oni su zaduzeni za privatizaciju i sve ostalo u tom smislu.
Dakle ako uprostim analizu, Pristina (MZ/UNMIK) ima svoj neki autisticni svet i distorziju u kojoj zive, otuda i nakaradni izvestaji sa terena. Jer na moje zaprepascenje oni su ubedjeni u to sto govore i pisu. Ima cestitih stranaca koji to otvoreno kazu i priznaju da situacija na terenu je jako losa, ali su i oni nemocni da uticu na stvari.

E sad ne branim ja ove politice sa Kosova, to je barem jasno iz postova. Ali mi je smesno sto opet vi onako iz besa i revansisticki kazete "neka neka videce oni sta ih ceka"...
Ja vama kazem da deset udarca batnom po tudjim ledjima nije nista...

Znam svaki zarez u Ahtisarijevom planu. Smjela sam se sat vremena kad sam videla "promene" koje je uneo. Smejala se od muke. Jer je bilo prostora za popravke, i bilo je stvari koje su vazne a prepustene su slucaju, da se to resi kroz neke buduce razgovore. Diplomate nam stalno imputiraju kako cemo nakon resenja statusa imati sjajnu priliku da ispravimo stvari na terenu. A sta cemo sa svim ovim godinama bez rezultata?

Tacno je da je status quo neodrziv, ali isto tako status nije magican niti ce resiti mnogo toga. Ahtisari je samo veoma vesto "legalizovao" postojece stanje na terenu. Nista vise ni manje. On ne daje nesto cega nema u sustini. On samo je preslikao relanost, sto je lose na mnogo nacina.

Ne dopada mi se ni kako se resava pitanje Univerziteta, iako ima tu dobrih pocetnih premisa, ima i stvari koje ne postoje nigde i krajnje su nakaradne.


inanna

Ovo se zove iznosenje poluistine: " A ne znate da su stanovi u Pristini deljeni sakom i kapom i da je u jednoj porodici bilo moguce naci masu primera gde su i muz i zena dobili po stan. A ovo ne pricam tek tako, videla svojim ocima na stotine ugovora" . Naravno da znam, nego , niste napisali kljucnu stvar - kome su ti stanovi dodeljeni. Nama koji smo tada dosli na Kosovo sa strane, sigurno nisi. Posto znate dobro situaciju na Kosovu , pa pretpostavljam i ljude, recite nam ko je sve to dobio stanove. Recimo, da li se na tom spisku nalaze imena: Zdravko Vitosevic , Dragica Radovic , Baljosevic, Milovan Knezevic , Zvezdan Milanovic , Nebojsha Mitic i td (svi sa medicinskog fakulteta u Pristini osim Knezevica koji je redovni profesor na stomatologiji, a u onu vreme je bio prodekan)? Bio bi poduzi spisak, zato cu se ovde zaustaviti.Inace svi ovi koji sam nabrojala su sa Kosova, i u vreme kada sam ja dosla u Pristinu, imali su vec stanove, tj bili su stambeno obezbedjeni. Drugo, odgovorite mi, da li je izgradjeno univerzitetsko naselje u Pristini za vreme Milosevica ? Trece, recite mi gde ti ljudi zive i rade sada? Samo u Mitrovici ili imaju tezge svuda u Srbiji?
Rekli ste da Vas ne zanima istorija. Pa , kako da Vam kazem , ne moze se jednostavno reci - puj pike ne vazi- za ono sto je bilo, jer Zapad ima i oci i ushi i pamcenje . Dala sam Vam link gde Svilanovic kaze da su pogresili on i Kostunica sto Djindjica nisu poslusali po pitanju Kosova. Btw, Srbi sa Kosova su Djindjica smatrali izdajnikom. Drugim recima, Srbi sa Kosova su sami krivi za ovo sto im se deshava , jer su uvek
pogresno odlucivali. Znate, ako ja imam pravo da glasam na izborima , ja onda moram snositi i odgovornost za ono sto sam izabrala. Logicno zar ne, jedino ako ne mislite da su Srbi na Kosovu mentoli pa ne znaju sta cine.
Inace ,volim da citiram da ne bi bilo rekla- kazala. Drugo , ne mogu ja znati o cemu su recimo pricali Kostunica, Svilanovic i Djindjic , zato je logicno bilo da dam link .Ja ne proucavam istoriju poput Dubravke Stojanovic,koja to, btw, radi veoma profesionalno, koritici svu dostupnu dokumentaciju , pa je bilo normalno da je citaram , tj mnogo bolje nego da prepricavam sta je ona rekla.I josh nesto, ono sto sam napisala u prethodnom javljanju, mozete lako proveriti. Pronadjite samo " Demokratiju " (izasla u ponedeljak 6. oktobar 1997) . Naslov " Srbi na Kosovu -razocarenje". Verujem da DS taj list ima u svojoj arhivi .


Kapi,

ovaj... ja se izvinjavam što upadam, ali pokušavam da shvatim zašto se razgovor sa Innanom razvija na ovu stranu.

Možda nisam upućen u "priču", ali meni se čini da Innana nije napadala Vas u vezi stanova. Takođe, Vi joj nekako odgovarate kao da pretpostavljate da je ona neki Miloševićev zaostali agent tamo, a ja uopšte nisam pod tim utiskom, izvinite ako sam pogrešno razumeo Vaše razumevanje njenog "političkog stava".

Meni se čini da bi bilo sjajno da imamo nekoga ovde na blogu ko piše o Kosovu sa Kosova, a čini mi se da sad imamo i sjajnog kandidata.

Ja joj zaista ne bih zamerao što je opora prema onima koji pišu o Kosovu, a nisu tamo - ne znam kako bi ste se Vi odnosili prema nama, da ste u njenoj poziciji.

U tom smislu bih molio i Vas, a i Jelenu i Draga i ostale, da pokažemo malo razumevanja i poštovanja prema njoj, a gospodina Restaka i B92 da je ohrabre da se pojavi i u ulozi nekoga ko bi nam dao malo realističniju sliku o situaciji na Kosovu danas.

Hvala Vam unapred na razumevanju.

Pozdrav,

Vučko


Vucko,

Ako pazljivije procitate moje i njene odgovore, bice vam jasno. Svi ti ljudi koje sam pobrojala su iz Milosevicevog rezima , onda su bili povlasceni i sada su povlasceni. Pa taj Vitosevic je sada rektor Univerziteta u Pristini. Ja sam na Kosovu provela tri godine, i dobro znam o cemu pricam. A zna i ona.Kaze da je svojim ocima videla ugovore, pa eto prilike da saznamo i pravu istinu o Kosovu.


Kapi,

ja vidim da i Vi i ona znate gomilu nekih insajderskih informacija, ali mi nije jasno zašto ste u klinču... evo, sad vidim da ste malo popustile i to me zaista raduje.

Ja sam stvarno umoran od tih slika za debile koje dolaze sa javnih medija, gde retko kada dobijete mnogo više od negativnog naboja - "njihovi" su uradili "našima" ovo, nepravedni svet nam radi ono... nekako, kad se bilo šta probije kroz medije, upakovano je kao tabletica za podgrevanje nacionalne frustracije i jedinstva. A rad onog "koordinacionog centra" ili kako se već zove je pokriven, čini mi se, kao da je u pitanju BIA ili KOS.

I ja stvarno ne bih insistirao da sad Innana nama krene da vadi po imenu i prezimenu ljude sa kojima se svakodnevno sreće - mislim, nije ona tamo u vakumu. Pretpostavljam da može neke stvari da kaže plastično, a da ne da obavezno JMBG svakog aktera. A čini mi se da ima dosta toga što bi mogla da nam kaže, osvežavajuće drugačije od onoga čime nas po pravilu kljukaju - realnije, životnije, manje jednodimenzionalno.

Meni se čini da bi vredelo truda da investiramo malo poštovanja međusobno ovde. Inače, čini mi se, propuštamo da saznamo mnogo štošta što bi trebalo da znamo i da osećamo te ljude dole na način koji bi možda bio pošteniji prema njima.

Hvala na razumevanju,

Vučko


Kapi, Ala ste Vi ljuti

Znam Vitosevica odlicno.Videh ga prosle nedelje. Pa sta? Znam pola profesora onako iz vidjenja i prica jer se PU nalazi u Mitrovici, pa ne mogu cak i da hocu da ih ne vidjam i ne srecem.

Znate malo pocinje da zamara prica sa vama. Zamara jer ste puni neke gorcine i besa, sto postujem, al to nije topic ovde. Niti je topic da se vracam u proslost jer to ne mogu da promenim. Svoj doprinos u borbi protiv "Tiranina" sam dala.

Ajde ako mozete budite sada i ovde. Pricajte o necemu sto nam je svima mac nad glavom. O situaciji koja se zbiva upravo sada.

Pustite proslost isoricarima i nekima koji vole po tome da kopaju.

Ja sam na Kosovo dosla prvi put 1999. kao rodjena Beogradjanka (mada to i nije neki bitan podatak). Suprug je odavde. Sin rodjen ovde. A uskoro cekamo i drugo.
Dakle mene interesuje sadasnjost i buducnost.

Buducnost i nasledje koje cu ostaviti u amanet. Zelim da nasa deca ne moraju da nose breme, sramotu, teskobu sto su rodjeni u Srbiji. Nije patetika, nego borba za gradjansku opsciju.

Zato vam i kazem manite se proslosti i stanova. Vecina je ionako prodata.


Innana,

Nisam ljuta nego sam zabrinuta. Izborom Kostunice za premijera, sudbina Kosova je zapecacena.Pa taj covek je odbio da primi Ahtisarija. Da li Vi znate sta to znaci? Tako se ponashao i Milosevic pa smo prosli kako smo prosli.


Nemate razloga za sekiraciju

Sve i da je pokojni Djindja ziv, ne bi bilo drugacije.

Jeste Kostunjavi glumi ludilo i to je lose za nas imidz, ali verujte mi i dok je Djindjic bio ziv stvari na Kosovu su bile skoro iste kao i danas.

MZ je protracila sve ove godine, sto oni i sami priznaju, al tek na kraju balade ili pred kraj da budem precizna.

Cinjenica je da smo delimicno i sami krivi ali nesto nisam pod utiskom da smo imali velik manevarski prostor.

Sad je situacija daj sta das.


Innana,

Jeste bio ostavljen mali manevarski prostor, ali bar je postojao i taj mali. Sada se, kazem, vishe necemo pitati nizashta.Problem je sto Zapad ne veruje Srbima. A kako da im veruje kada je, na primer, Kostunica bezbroj puta slagao Karlu del Ponte u vezi Mladica, pazite, SLAGAO ?!Da li to sme da radi covek koji misli dobro svom narodu? Drugim recima , oni Srbe smatraju prevarantima, a za to smo sami krivi. Posle Milosevica prevaranta, imamo Kostunicu prevaranta na vlasti,i narod to tolerishe. Nash narod moze da tolerishe , ali Zapad nece!


Cena gluposti se mora platiti..

...dakle i jedni i drugi su u bedu. Ciljevi koje su postavile političke elite nisu dostižni jer su naprosto passe. Svaki dan ustrajavanja na tim ciljevima je golo gubljenje vremena. Kosovo je prostor sa koga će veliki broj ljudi otići,za poslom i za životom. I Srbi i Albanci. Kulturna perspektiva otišlih je potpuno drugčija od one koja se smešta u klasične, nacionalne okvire. Ona će imati uticaja i na kulturološke obrasce na Kosovu.
Kosovo čeka protektorat, ma kako bilo formalno rešenje.
Dakle, zato ja tvrdim da je jedina moguća perspektiva Kosova transnacionalna, što mislim da je i perspektiva Srbije. I nikakvo iznenađenje neće biti, ako za deset - petnaest godina u Srbiji bude radilo stotinjak hiljada Albanaca sa Kosova.


Kao 30-godišnjaku

meni odgovara srpskohrvatski kog se nisam odrekao. Pošto studentski život delim s najboljim prijateljima, Hrvatom iz Bosne, i Makedonkom (Rumunkom po ocu), u nas vlada pravo kulturološko bratstvo & jedinstvo. U takvoj sredini nije bitno je li crni luk, crveni luk ili kromid - testera ili žaga, sirće ili ocat, kriterij ili kriterijum - važno je da se dobro razumemo dok dobro polemišemo, na primer ovako:

(...) Ova gledano samo od aspekt na socioloskite-izlozeni pricini za toa koga i zosto nastanal brakot kako poim za covecka zaednica. Denes se pomalce i pomalce go ima zatoa sto ne ni treba, sve mozeme sami za zal, ili mislime deka mozeme sami da go zememe, kupime ili otmeme. Sme go izgubile poimot za society a cim mozeme sve sami, togas nema veke potreba da pravime social contract zaedno for mutual protection (osobeno ne koga spored americki ustav na primer, i protection sega mozes sam da si osiguras-right to bear arms, ne?). A cim nemame veke potreba za social contract, toj e de fakto mrtov veke denes, samo sto uste ne sme go zakopale i edinstveno nesto sto ne drzi site zaedno vo zabluda vo eden vid society e toj mit i ideologija deka drzavata ke ni pomogne koga ke ni treba pomosh, koga navistina ne mozeme sami, koga ke mora da refer to the social contract with that state in order to obtain basic needs. A so se pogolem prodir na market, drzavata e sve poslaba da toa ni go dade na nas. I sto se slucuva? luge koi propagaat niz sistemot na self-reliance ako mozam taka da go narecam, smetaat deka mozat da se oslonat na drzavata, no sfakaat deka taa vo meguvreme ne moze nitu saka da im pomogne ili pruzi toa sto im treba i oni se avtomatski veke naogaat sebesi nadvor od toj social contract.

Da ilustrujem i najsvežiji primer, sinoć smo sedeli skupa i razvijali diskusije o balkanskoj mitologiji, Marko iz Kaknja, Behar iz Đakovice, Ori iz Tirane i ja, iz Beograda. Kulminacija neobaveznog okupljanja završena je projekcijom "Karaule", a jedan interesantan zaključak se nametnuo na kraju balade - u stanu se u tih par sati govorilo sedam jezika - srpski, hrvatski, albanski (dva dijalekta), engleski, francuski, italijanski i nemački. Falio nam je i makedonski, ali pošto koleginica rabota na drugiot masters, ona si otide doma porano na spienje.


vlada gligorov o ruskom vetu

Ruski veto

U času kada je MMF upozorio da bi bila potrebna odlučna vlada, kako ne bi došlo do teških ekonomskih posledica, odlučno je rečeno da je neophodno što pre postići sporazum o novoj vladi - zbog Kosova. Iz istog razloga neće biti važni ni rezultati izbora, na kojima su oni koji su glasali za demokratske partije iskazali volju da bi predsednik vlade trebalo da bude iz Demokratske stranke. Ali šta je demokratija prema Kosovu? Nije li, na kraju krajeva, sa istim obrazloženjem, bilo nevažno ni kako se donosio ustav?
Budući da sve zavisi od Kosova, šta je tačno ruski stav? Odgovor na ovo pitanje je nešto jasniji posle skorašnjih izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. On je više puta ponovio da Rusija neće podržati nijedan predlog koji nije prihvatljiv za Srbiju i za Kosovo. To je prilično zapanjujući stav. Utoliko pre što je Lavrov, ako je verovati novinskim izveštajima, takođe izjavio da Rusija neće biti uzdržana kada se bude odlučivalo u Savetu bezbednosti. To znači da je Rusija svoj glas, koji naravno ima snagu veta, pozajmila Srbiji i Kosovu.
Rusija je, takođe, stavila do znanja da će imati aktivnu ulogu u ovom sporu, da smatra da bi trebalo da se nastave pregovori između Srbije i Kosova, i da neće rešenje do kojega će se doći smatrati presedanom za slične sporove, recimo u ruskom susedstvu. Može li se to sve nekako usaglasiti? Odgovor je negativan.
Ukoliko Rusija namerava da utiče na to da dođe do novih pregovora između Srbije i Kosova i ako ima za cilj da se ti pregovori završe dogovorom, tada se to ne može postići ako unapred kaže da obe strane mogu da računaju sa tim da Rusija neće dozvoliti da Savet bezbednosti donese odluku ukoliko se dve strane o njemu ne sporazumeju. Jer, tada ne samo Rusija već i Ujedinjene nacije gube mogućnost da utiču na ishod tih pregovora. Strane u sporu bi imale interes da teže da ostvare svoje maksimalne interese, a ne da se dogovore. Tako da, ako Rusija zaista namerava da svojim glasom podržava obe strane, ona neće moći ni da obezbedi nastavak pregovora niti da utiče na njihov ishod.
Sa tim bi trebalo uskladiti i stav da sada Rusija ne insistira na tome da se rešenje koje se nađe za Kosovo može smatrati presedanom za slične slučajeve. Lavrov je rekao da je ruski stav načelan, a da se ne rukovodi ruskim interesima u sporovima u njenom susedstvu, u kojima ona inače ima veoma značajnu, aktivnu, i ne baš nepristrasnu ulogu. Prvobitni je stav bio da rešenje koje se prihvati u slučaju Kosova mora da ima univerzalnu primenu. Sada se zastupa stav da bi rešenje trebalo tražiti od slučaja do slučaja. Ili, ako se zaista zastupa stav da bi u sporovima kao što je ovaj oko Kosova međunarodna zajednica trebalo samo da posreduje u pregovorima sukobljenih strana, tada bi trebalo realistično proceniti posledice.
Recimo, u slučaju Kosova, Evropska se unija sprema da preuzme najveće obaveze. Za to je potrebna odgovarajuća rezolucija Saveta bezbednosti. Ukoliko je ne bude, Rusija, što je jasno svima, ne bi mogla da preuzme tu odgovornost. Ne bi, naravno, mogla ni Srbija. Ko bi onda preuzeo odgovornost za bezbednost, vladavinu prava, privredni oporavak i socijalnu održivost Kosova? Preostaju samo lokalne vlasti i NATO, to jest Amerika. Da je tako, Rusija može da proveri na primeru nerešenih sporova u sopstvenom okruženju gde ona igra upravo tu ulogu. Koju bi na Kosovu morala da nastavi da ima Amerika. To bi najverovatnije vodilo priznavanju nezavisnosti Kosova, prema čemu bi se drugi određivali onako kako smatraju da im je u interesu.
Ovde bi usput trebalo imati još jednu stvar u vidu. Ukoliko se oteža zadatak Evropskoj uniji, i ukoliko Rusija preuzme odgovornost za to, to neće povećati, već će smanjiti neslaganja u samoj Uniji. Oni u Evropskoj uniji koji imaju razumevanje za stav Srbije su, u velikoj većini, veoma privrženi NATO-u, a to je prevashodno zato što zaziru od Rusije. Toga su, nema sumnje, ruski političari svesni.
Iz svega ovoga se ne može zaključiti hoće li Rusija uložiti veto u Savetu bezbednosti, ali se može zaključiti da je njen trenutni stav, uzet u celini, neodrživ i da bi trebalo očekivati njegovu evoluciju. Što se tiče Beograda, tu ne bi trebalo očekivati nikakvu evoluciju. Kao što je Milošević sve opravdavao Kosovom, tako će nastaviti da čine i ovi koji su sada na vlasti ili se tiskaju oko nje. Vladimir Gligorov


Ма пусти ти то

...него нам реци шта каже Влада о Стаљиновој другој петољетки, о НЕП-у и нестанку СИЗ-ова у нас, то му је посао, у то се разуме...