Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Šolja, Pasulj, Tarot, Prsten i Lanac, Dlan

  Piše LW

Drpila sam naslov iz današnjeg Press-ovog  dodatka Lola. Mada mi se isti čini adekvatnim za opisivanje količine izjava analitičara, procena stručnjaka, ocena političara, novinara, broja tv emisija i sl. o tome kad će, i od čega zavisi, nova vlada, i ovaj blog je o novom statusu Kosova. Mada su i Đilas demokratski princip -jedan čovek-jedan kandidat-jedna funkcija i obračun vukadinovićantonic vs krstić tempting. 

 Ukazao mi se sinoć Nikita Hruščov kako u UN lupa cipelom po govrnici. Vitalij Čurkin je naš novi heroj, rekao je Rikeru šta ima. U lice. A  Ričard Holbruk je i dalje, posle sedam i više godina, u Srbiji isto nepopularan, i zameraju mu  izuvanje onoliko. Pomislih juče, dok sam slušala vesti iz NY, šteta što Ameri povukoše Boltona, bilo bi  početak Cold War II. 

 I pored naše euforije i totalne podrške ruskoj ideji o nastavku pregovora mimo i posle Ahtisarija, Ameri su juče u Vašingtonu rekli historijsko NJET toj ideji. A u gorespomenutoj  Loli se kaže: „Pod uslovom da ne naplaćujete svoje usluge, povremeno gledanje u budućnost može da bude korisna i opuštajuća zabava.“  

Za razliku od Antonića, Vukadinovića i Co, ja se gledanjem u budućnost našu političku bavim za DŽ. Osim što me povremeno taj hobi skupo košta. Meni se „javlja“ da je maksimum koji se može postići nekim Ahtisarijem posle Ahtisarija manje više stari  Ahtisari. Razlozi  zašto Rusija i mi insistiramo na produžetku pregovora su

-Da se pokaže da su K-Albanci nekonstruktivni, da neće daljnje pregovor

 -Da Srbiju pokažu kao konstruktivnu, strpljivu i doslednu MZ principima od 0-6 i dalje

-Da Rusi pokušaju da nam svoju podršku naplate našim ne samo usporenim EU integracijama, to je u ovoj priči koklateralna šteta, već direktnim usporavanjem naših  daljnjih NATO integracija 

-Da se iz ličnih amioziteta i/ili dugova iz prošlosti Ahtisari uruši

Mislim da neće uspeti da K-Albance predstave nekonstruktivnima jer se i ostatak sveta polako slaže da je bilo dosta kineskog pozorišta. Koji su i bili pregovori Ahtisari-mi i Ahtisari-K-Albanci a ne pregovri mi-K-Albanci. A i K-Albanci su za četranest meseci pregovora u Beču stekli reputaciju fleksibilnih i odgovornih aktera u pregovrima. Dalje, MZ nad K-Albancima ima znatno veći uticaj nego na Koštunicu i Tadića, tako da se ista može nazvati i „nadzirana konstruktivnost.“  

 Naši se konstruktivnijima neće pokazati. Fake se na kraju uvek provali. Po oceni nekih visokih EU zvaničnika koji se procesom pregovora bave, konstruktivnost srpske strane bi se demonstrirala većim interesom za položaj i garancije srpskoj zajednici na Kosovu u samom toku pregovora. Na pitanje-pa zar sam Ahtisarijev predlog ne sadrži dosta toga –kažu da, ali je i to došlo sa njegove a ne sa vaše  strane. Verujem da je našima teško pokazati tu vrstu „željene konstruktivnosti“ MZ kad K-Srbi i sami ne znaju šta hoće, i zaista im nije lako. ( od ovoga  se izuzimaju, naravno, sever profiteri kojima neregulisanost statusa daje prostor za šverc i drugo). No, nedovršenost odgovara još nekima ovde, koji zbog krize jedne ili druge ne mogu u suštinske reforme svojih snaga. Ni u Hag. Nije Momir Stojanović zglajzao što je otkrio vahabije već što je lanuo da je još neko negde bio i nešto radio.  

Da apsurd bude veći, posledica ovog zahteva za nastavak pregovora može da bude samo formalno-pravno udaljavanje Severa Kosova od Srbije. I komplikovaniji način prelaska ljudi i roba po postojećim linijama podele. Što iz tvrdoglavosti, što zbog objektivne zajebanosti situacije, naši odbijaju da vide koliko autonomije i institucijalnih veza sa Srbijom Sever dobija sadašnjim A-predlogom. Kao rezultat nekog produženja pregovora može se desiti novi-stari A-predlog u kome se, recimo, i zvanično predlaže neki „specijalni“ status za Sever, ali sa planom reintegracije u nezavisno Kosovo a ne u Srbiju. Produžena UNTAES priča.  

Ostaje pitanje naše eventualne spremnosti da platimo cenu ruske podrške odugovlačenju-ponudom sustinske autonomije  što bi rekla SRI- neulaskom u NATO. Ako je to cena koju Rusi traže. Rusija za to svakako ima interesa, jer bi u sred Balkana i u EU prvom susedstvu stvorila nešto poput Gruzije, mogućeg kandidata za EU ali ne i za NATO. Mislim da se upravo na ovom pitanju može videti ko je zaista konstruktivan  ko državotvoran, ko liberalno-demokratski nastrojen, ko evro-atlantski a ko retro-autoritarno. Bi dževa oko toga ko je najzaslužniji za naš ulazak u PfP. Nadam se da će se tako braniti i interes naših daljih atlantskih integracija.

I kohabitaciji nekad može dođe kraj. Trajna kohabitacija vodi integraciji.

    


Ne diraj kohabitaciju..

...vidiš da je na delu svađa ko je veći i tvrđi patriot.o)
No, svakako nije šaljivo, mislim da dobro analiziraš ovu rusku priču koja je za mene kamen oko vrata.
I na pitanju NATO pakta, videće se ko je koliki patriot.
Ne znam dali si primetila, ali u gradu paralelno postoje dva grafita patriotskog rukopisa koga smo hvala bogu upoznali. Ne damo Kosovo i Ne u NATO. Vrlo sinhrono i istim sprejom.
Eh, da Ćurkin. Za vreme dok je ruski minstar spoljnih poslova bio Kozirjev, Ćurkin je bio pomoćnik. To beše početkom devedesetih. Tada su jeli, za sve živo optuživali Kozirjeva, a porcija je pripadala i njegovom pomoćniku. Kao, ne vole Srbe. Svi od Jelene Guskove do Radmila Bogdanovića.
Evo, sad je Ćurkin Srbin...E, vremena, e običaji.


ne u nato

ima i nalepnice, videla ih u 26-ici. legitmno. sasvim.

no je mozda doslo vreme da se srbija odredi i o tome malo konkretnije. bi riga, i posle rige nista.

sto se tvrdoca tice, rascepa ima i na liniji djilas-saper, teska drama ogo big brother celeb, mikijevih ugovora etc!


Eto...

...stalno si budna, i ništa ti ne promiče.o)
Izbori za Đilasa su bili super priča.
A neka malo rascepa. Možda se Krle zato i cima. Igra malo na "patriotizam"..


eto zasto ne hvatamo i ruske spijune

Ulemek je penzionisan u junu 2001. Tomić je posvedočio da je jednom od sastanaka sa Ulemekom, održanom u Tomićevoj kancelariji, prisustvovao i Spasojević. Sastanku su, prema Tomićevim rečima, prisustvovali i savetnik tadašnjeg predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice Rade Bulatović i bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić. Prema Tomićevim rečima, Spasojević je došao na sastanak kako bi "upoznao generala koji je uhapsio američkog špijuna".

Tomić je potvrdio da mu je Spasojević poklonio mobilni telefon s kamerom "kako bi lakše hvatao špijune". U martu 2002. Vojna bezbednost je uhapsila potpredsednika Vlade Srbije Momčila Perišića i diplomatu SAD Džona Nejbora.


NATO

Ja mislim da mi nemamo drugog izbora nego da udjemo u NATO. Licno mi je zao sto nismo primljeni u NATO odmah po padu Milosevica. Tada nam se ne bi dogodio Kostunica za premijera, a to znaci da bi se i Mladic davnih dana nashao u Hagu , a Djindjic bi bio ziv ,i mi u EU ili na pragu. Sami ne mozemo, to je evidentno , jedino ako ne mislite da damo sansu onima koji jedva cekaju da udju u nekakav savez sa Rusima, pa da svoju sudbinu konacno i za sva vremena zapecatimo.


Ja mislim da je to prelomljeno...

...i da će taj problem za nas rešti drugi (NATO), kao i sve krupne probleme do sada.
Ko se ono hvalio zaslugama za prijem u Partnerstvo za mir?


Ko,pa Kostunica i

Ko,pa Kostunica i tehnicka,buduca vlada.
Majstori za ometanje i prisvajanje tudjih zasluga.


Drago ,

NATO je za nas spas. Inace i Rusi su u Partnerstvu za mir , hocu reci , to se caskom moze raskinuti, taj bilateralni sporazum


Naravno da je spas...

...to bi bila ta tačka koja bi značila da smo na Zapadu.
I najveća garancija demokratskoga razvoja.


nato odmah posle milosevica

nisam sigurna koliko je to tada bilo izvodljivo. mislim da je srpska vojska u tom periodu bila ista ona miloseviceva, takoreci non eligible za nato.

secam se koliko se svilanovic trudio i za partnerstvo za mir, dok je kostunica bio na saveznoj vlasti i protezirao pavkovica koji je tada bio uslov za partnerstvo.


Milic i Milic

Kazem , zao mi je sto nismo primljeni , a verujem da nam je to onda bila zelja. I mislim da ne treba da se dvoumimo po pitanju ulaska u NATO , kada nam se za to ukaze prilika


kapi-zabluda

nemajte zablude o prirodi 5 oktobra. nemajte zablude ni da sada postoji pro nato vecinsko raspolozenje.

to je legitimno, naravno. ono sto je zabavno je da je sada situacija kad bi maske morale malo pasti, kad je ocito sa je stalni savet nato-rusija propao projekat, kad se postavljaju raketni stitovi po poljskoj, etc, da ruska podrska odugovlacenja resenja kosova verovatno moze biti ucenjena nasom nato integracijom.

sad je red da se eksplicitnije profilisu i kostunica i tadic oko naseg eventualnog clanstva u NATO da to spoje sa pitanjem nacina lobiranja za autonomiju kosova u okviru srbuje. i da uvedu debatu u javni zivot. debatu na racionalnim argumentima a na mitovima.


Milic- Milic

Nemam zablude, ali zaista. Samo mi je zao sto Amerika tada, nije pokazala malo vishe razumevanje za nashu situaciju. Djindjic bi to vesto izveo , jer ocigledno, njemu se jedino moglo doskociti samo ako se fizicki ukloni. Zato su ga na kraju i likvidirali.


Balkanski sah

Postovani Milici,
cini mi se da nije nemoguce da Rusi, da bi parirali postavljanju NATO-raketa u Poljskoj, salju signale da je Srbija pogodno mesto za postavljanje ruskih raketa. Onda Curkin hitno ustane od stola u Savetu bezbednosti-da bi otisao u toalet- a to se ovde protumaci kao ruska podrska odugovlacenju resenja statusa Kosova.

Srbi vec dvesta godina imaju pogresnu percepciju svoje pozicije u odnosu na Rusiju; bio u Kremlju car, Staljin ili Putin, Matuska Rosia gleda svoja posla a za Srbe
Zemlja pocinje od Kremlja.

NATO je jedina rupa u koju mozemo da se sakrijemo.


globalna rupa

prilicno komotna.
sto se raketnog stita tice, negde sam napisala u komentarima upravo to


Slobodna Evropa...

...imala si potpuno identičan stav,ali kad ga usmeno iskažeš deluje jače.o) Stvarno...


slobodna evropa

da. njih cenim, i za njih uvek dajem komentare.

hvala na pohvalama, sluzim narodu


Za one koji nisu otpratili početak

... "rascepa" koji je inicirao tekst Nebojše Krstića, evo linka.


Menazerija?

Postovani Drago,
Kozirjev->Curkin->Guskova-... da niste, mozda culi da ce i Zajcev da se umesa? Nista me to ne bi brinulo da se mi ne ponasamo kao magarci.


Da, Dr M..o)

...zaista, dobro ste uočili. Jedan Zajcev, ili Medvedev bi bili prirodan niz.o)
Naravno, u nama je problem. Ne samo danas već 150 godina, na razne načine. I nikako toga da se rešimo.


Zbog cega vise ne spominjete ubijene vojnike u Topcideru

Niste ih spomenuli jos od izbora. Nadam se da nisu u vezi te 2 stvari.


shkomi

sutra mi dolazi milijan kostic. pa ce vam pisati. nisam ih spominjala zato sto im pravimo udruzenje, i jurimo neke stvari oko odbrana i pravne pomoci. nazalost, mnogo vesti u pomacima u istraga nema.


U subotu ,u Sava centru

U subotu ,u Sava centru 'bili su prisutni mnogi clanovi Roditelja u crnom.Jos sam bolesna od tog dana.No moja bolest ne umanjuje svu nasu muku koju nosimo,jer dgovornih medju nama nije bilo.Krivci nisu ni culi ni videli vapaj, tugu ,mucninu i ocaj za izgubljenom decom .

Zanka Stojanovic


Rusi, Kosovo i Dobrica Qosja

Zaista je fascinanto odusevljenje Srba sa Rusima. Misteriozno, neobjasnjivo i gotovo hipnotizirano...Nije mi uopce jasno otkud, kako i zbog cega. Je li ikome palo na pamet otici do pravoslavnih susjeda Bugara i pitati ih: kako je vama bilo pod Rusima?
Evo kako to objasnjava Bogdan Bogdanovic ( zaista pravi gospodin, intelektualac i svjedok vremena o kome govori):
"Padam nicice pred ruskom kulturom, ali Rusi su nas na Balkanu uvijek jedino prezirali. A to nijedan Srbin nikad nije mogao da shvati. Oni su nas prezirali, ja to znam, jer smo moja sestra i ja odrasli u kuci gdje je bilo puno ruskih emigranata. Srbi su za Ruse uvijek bili i ostali mali prljavi balkanski narod Cincara, koji slucajno govore jedan slavenski jezik. Gledali su nas sa velike visine, i s pravom. Njihova politika prema Srbiji oduvijek je bila samo izraz jednog dubokog prezira. Oni su razmisljali ovako: kad ste vi Srbi budale, sto vas mi ne bi upotrebljavali u svojim kombinacijama. A Srbi, s druge strane, nikad nisu uspjeli da razjasne svoj odnos sa Rusima.
Srbi su od Rusa do sada bili pet puta ostavljeni. Rusija je ostavila na milost i nemilost Srbiju s Karadjordjem, a docnije je htjela da napravi veliku Bugarsku, do Paracina. To samo lud narod moze da ne vidi. Ne osudjujem Ruse: kad imas budalu pred sobom, tretiraj ga kao budalu. Sad ce Rusi tek Srbe da sutnu, jer vide da su sve upropastili, da je stvar definitivno izgubljena.
Kosovo Srbe ne zanima. Oni ga kontinuirano napustaju vec decenijama, odlaze u Beograd i odatle najavljuju borbu za "srpsku kolevku". I ta bitka je izgubljena prije no sto je i pocela. Ja znam Kosovo, jer sam tamo sedamnaest godina boravio u Mitrovici, jer sam ga obisao uzduz i poprijeko, a Dobrica Cosic je tamo bio svega dva dana u lovu, iako je Cosic (Cosja, Qosja) porijeklom Albanac. Pazite, kralj Dusan, koga mi Srbi zovemo carem, zvanicno se proglasio kraljem Srba, Grka i Arbanasa. On je, dakle, mogao sa Albancima, jer je taj narod u sustini radin i lojalan. Cosic, Beckovic i Milosevic ne mogu ni s kim. Sad je Kosovo geto, napusteno. Oni su sve bitke izgubili i pritom napravili to da Srbi nemaju vise ni jednog prijatelja u svijetu. Kako ce te ljudi cijeniti kad pokusavas da unistis susjede, narode i ljude s kojima si od pamtivijeka zivio i koji su ti, po logici stvari, najvazniji i najblizi?"

Also sprach Herr Bogdanovic ;)


Idealizovanje

dodao bih nekoliko komentara na teze o jucerasnjem igrokazu u UN.

Nastup ruskih artista je u ovoj zemlji svakako dobio aplauze za svoju tacku i verovatno bistu u galeriji zasluznih "srpskih prijatelja".

Sama predstava je nastavak ranije prikazanog koncepta : "Rusija ce braniti ceceniju/abhaziju/...iju do poslednjeg Srbina na Kosovu". Takodje ne treba zaboraviti ni komercijalni efekat predstave. Tu bi ruska poruka mogla da bude "Dodjete nam".
A dodjemo NIS, EPS i sta god treba...
Mislim da si isuvise idealizovala namere brace Rusa.

Sto se tice EU tu se Rusi ne bi mnogo mesali. Evrntualno mogu skuplje da nam prodaju gas te komercijalni efekat predstave i nije toliko ugrozen.

NATO je druga prica i braca Rusi imaju mnogo razloga da se protive nasem ulasku u konkurentsko pozoriste. Ali to je ipak samo igra moci gde smo mi sitni i bez ikakvog znacaja.

Mi generalno ne bi trebalo da se prikljucujemo NATO zato sto ne mozemo imati mnogo koristi od toga a mnogo kosta.


nato-da ili ne

ciao borise.

ja mesecima pokusavam da pratim celu kosovosku pricu i sa energetskog aspekta. oterzava mi to sto je energyobserver site zatvoren za DZ citanje, ali uvek se nadje izvora. kosovski novinari, npr. kad sam zadnji put bila u pristini, pricala sam i sa batonom hadziju i sa jos nekima, i kapiram da su rusi vec stavili sapu na privatizaciju KEK-mozda je to njihov interes za odlaganje. pratim i pricu kako i cime snabdevadi strujom aluminijumski kombinat u podgorici, koji su kupili rusi, sad kad je bugarska u eu i kad je zatvorila kozloduj. i pratim i koridore i naftovode, ali, naravno, nikako da sklopim neku jasniju sliku.

no prica sa NATO je dosta jasnija. ja postujem svaki ne nato stav. licno sam pro NATO big time, cak i pre pro EU. no ovde se na blogu ta rasprava nikad nije ozbiljnije otvarala, nikad u pravcu NATO kao zastitnika lib-dem vrednosti politickih a ne samo vojnog saveza, sve sve svelo na kritiku sve nepravde sveta, ili jos gore na cist antiglobalizam u ne argumentaciji.

u ovoj prici sa ruskom inicijativom, podrskom odugovlacenju resenja, mene zanimaju dve stvari. to da nam je Eu perspektiva ugrozena je jasno.

1. kako odugovlacenje utice na polozaj srba u enklavama, na njihove zivotne odluke, otici ili ostati? nekad pomislim na mesu selimovica i na izjavu BOLJE KRAJ UZASU NEGO UZAS BEZ KRAJA. pri tome ne mislim na same uslove zivota na kosvu vec na nemanje info o statusu, na osnovu koga bi se odluke donele.

2. kako odugovlacenje sa rusima utice na nasu NATO perspektivu? mislim da je sadasnja pozicija u kojoj smo se nasli, a slazem se sa GS da je ocito da je sad srbija na nekom potezu, interesantna i sa aspekta NATO i toga da li je BT spreman da plati cenu ruske podrske, ako ona ima veze sa nasim NATO clanstvom. to se moze lako ispitati, ako se zeli.


Kako se zove...

ona NVO organizacija - Atlanski savet-, jel tako?
Pa, ne ja mislim da je upravo to mesto gde će prestati kohabitacija. Uostalom, videćemo kome će pripasti ministarstvo odbrane u podeli karata oko vlade. U ovom trenutku je to važnije od policije.


hoce ili nece prestati drago

nije mi jasna recenica kako si napisao. a priznajem, nisam ni tako sigurna, ako si rekao da hoce bas tu prestati.

jak je kosovski sindrom i tatin uticaj!

a sule MoD. uh! cuj, nekako i aca vlahovic bolje zvuci. ima se bar sta privatizovati.


Ma, da...

..ne može potpuno jasno.
Al, možda se čovek trzne jednog jutra, kao onda kad je pozvao na izbore Srbe sa Kosova. A, koliko je taj sindrom jak, ne znam. Mislim da ga oni sami mistifikuju do mere da izgleda jak.


stanovnici Kosova

Odnosno Srbi u enklavama nemaju, slazem se, mnogo izbora ali nema ni mnogo nade, kakva god da je odluka/resenje. Svakako ili ce se uklapati u kosovko drustvo (uz sve rizike i teskoce koje uz to idu) ili ce se okrenuti samoizolaciji (gde god, rezultat je isti).

Ti ljudi koji su ostali na svome su u ovom trenutku potpuno izolovani. Potpuna informativna blokada je rezultat zajednickog rada i iz Beograda i iz Pristine. I jednoj i drugoj strani odgovara da se prepucava bas oko njih. Sada da li je tu u pitanju pojacavanje strahova ili ublazavanje istih, njima se situacija ne menja. Deklarativne tvrdnje im nece pomoci.

Sto se clanstva u NATO tice ne bih mogao bas da kazem da bi mi bilo zao sto ne ulazimo u taj savez. Posle licnih iskustava misljenja sam da nam neka vojska ni ne treba. Narocito ne u sastavu nekog vojnog saveza angazovanog po raznim ratnim zonama.

Slazem se sa tobom da nam ova prica sa Rusima i odugovlacenjem ne cini dobro. Sve lici na ono "oces kakis neces kakis". Igrati nostalgicno na kartu na koju je igrao Broz posle 1948. nije bas dugorocno korisno. Pogledajte gde smo. Parafraziracu Montgomerija od Cavtata (pre nedelju dana na RTS): "U bivsoj Jugoslavoiji nismo ulagali u razvoj gradjanskog drustva i ne vladinog sektora da ne bi naljutili Tita koji nam je bio prijatelj". Mislim da nam ne treba prijatelj koji ce ignorisati zlo zarad svog interesa.


lorens od cavtata

je btw prodao gajbu za veliku kintu. no ti je citat super. slazem se. moja poenta tu je da nikad ne krivim toliko nekog drugg ko gura svoj interes, nego sto mi ne umemo da nadjemo zajednicke, i onda npr guramo svoju pricu.

sto se vojski tice, cuj, ne bih se ja uopste bunila za svet bez haliburtona, blekvotera, bez oruzija totalno, etc. ali nekako mi se cini da su snase male. u granicama realnog-standard i kvalitet zivota NATO zemalja je Ok. misije su druga stvar, ali svako lakse kad imas profi vojsku, pa ko hoce hoce ...


Vilijam sa Jadrana

je jos rekao i jednu stvar koju su nepazljivi propustili "da nije postojao dogovor da ce Kosovo biti nezavisno mi ne bi ni kretali u intervenciju 1999. godine".

Mislim da nisi bas upoznata sa fudbalom ali ovo odugovlacenbnje lici na utakmicu u kojoj gubis 6:0 i 15 minuta pred kraj odugovlacis. Kao odgovara ti rezultat a ustvari se plasis da ne primis jos koji.

Mogu se donekle sloziti sa delom o pristojnom zivotu u NATO zemljama ali mislim da smo mi daleko od toga. DMihajlovic(onaj sa brkovima) rece da je za vreme Slobe pitao nekog NATO zvanicnika kada bi mi mogli u NATO a ovaj mu odgovorio "ajde se vi prvo vratite na planetu".

Situacija se nije mnogo promenila tako da mislim da NATO i pristojan zivot u ovim krajevima nisu mnogo povezani.


posle intervencije nema kajanja

pa i perisic se trtio da je imao ideje oko nato inicijative, ali za pocetak, fakli mladic, pa jos mnogo toga.

sta je alternativa ako nisi nato? to je pitanje. jer posle krize identiteta nastale posle pada berlinskog zida, nato je nasao svoju novuulogu, bilo je o tome dosta i u rigi, ali ovde se pricalo samo o tome zahvaljujuci kojem savetniku i pismu smo uleteli i u PfP bez mladica.

elem, terorizam, priridne katastrofe, etc, nisu neasto sto ce i srbiju dugo zaobilaziti....svaka regionalna inicijativa-integracija je dobro dosla u tom smislu. nato clanstvo reducira i stepen mogucnosti regionalnih sukoba.


NATO

Naravno ne bih zeleo da ocenjujem jednu medjunarodnu organizaciju (NATO) na osnovu trenutnog angazmana. Posle svega sto se dogodilo u Evropi (i na svetu) u prethodnih 20-tak godina normalno je da je i njima potrebno da preispitaju svoje prioritete i alternativne pravce angazovanja. Nazalost trenutno su upleteni u mnogo gadne stvari i to ih nekako zamajava.

Alternativa NATO ima , recimo, u regionalnoj saradnji. Sada tu jeste problem sto je NATO svuda oko nas ali i EU je pa se ne potresa mnogo ljudi oko toga.

"nato clanstvo reducira i stepen mogucnosti regionalnih sukoba."

Nisam siguran , posebno sto ne znam primer za tu redukciju. Pre bih rekao da ih NATO kao takav "ignorise i osudjuje". Ne bih smeo da se upustam u detaljniju raspravu o ovome (nemam pred sobom argumente).

Potrebno je da malo prekopam po arhivi ali mislim da bi Kipar bio dovoljan primer


Energetika

je veoma zanimljiva za posmatranje. Istina neophodno je drzati se osnovnih matematickih operacija (npr.sabiranje) da se ne odlepi. Cesto sve zvuci ko MDrecun + PVujovic o islamskom terorizmu. Teorije i stvarnost se tu mesaju najneverovatnije. Kada jos u pricama nastupe ljudi iza ogledala. Vau..

Inace energetiku pratim zbog posla i mnogo je zabavno.


heritidz energetika

vodili mene pre dve tri godine u heritidz, u leglo neokonsa, dodje jedna atrel ili tako nekako, odrza nam predavanje o americkim interesima u centralnoj aziji, da se smrznes

a bio i u ninu tekst ljiljne nedeljkovic, kako su rusi divni i to, a holandjani oce da ih pljackaju na kamcatci, no je ostatak bio dobar, informativan, kuda ide plavi potok, kuda naboko, sta rade turci iz dzejhana, sta grci te, sta albanci...nas nige u praksi


Lula mira

Kanda je usla neka losa ruka vutre pase sad bulazni onako u prazno. To bi Hare nazvao supljarenje? Tako nazalost izgleda Srbija i ova spika o vladi, Kosovu, vehabijama i budzetskim davanjima tj otimanjima, koja nece uticati na ukupnu ekonomsku situaciju. Kao i Ahtisari koji dolazi u sred izbornog postupka (mada najavljan) a planirano je da taj postupak traje do donosenja novog ustava (tamo nekog limburga). Bez pasulja, tarota i ostalih desperata danas je 50. rodjendan Spike Lee-a i sta reci; zahvalan NY i ostatak nepolupanih lobanja!?


interesantan tekst u danasnjoj politici o kosovskom statusu

Vojska diplomata

Nemački državnik Oto fon Bizmark definisao je politiku kao umetnost mogućeg. Prevedeno na jezik običnih smrtnika to znači da u politici sve zavisi od okolnosti, rasporeda snaga i ukrštanja različitih interesa. Postoji uvreženo mišljenje da su Srbi kao narod uvek bili udaljeni od ovakvog realpolitičkog rezona i da su nepovratno vezani za iracionalne političke projekte. No, novija istorija Srbije, odnosno njen bolji deo, govore nešto suprotno. Tokom 19. veka Srbija je isposlovala nezavisnost upravo zahvaljujući diplomatiji, kojoj su oružane snage samo asistirale u ostvarivanju strateških ciljeva, ali kojoj su bile nesporno podređene. Istina je da Srbija, pored nezaobilazne vojne, ima i značajnu diplomatsku istoriju koja se u odnosu na onu vojnu nedovoljno ističe. Najnovija dešavanja oko rešavanja statusa Kosova i Metohije prava su prilika da se na to podsetimo.

Egzemplar modernoj srpskoj diplomatiji postavio je Jovan Ristić, čovek koji je na Berlinskom kongresu sedeo sa državnicima takvog kova kao što su Bizmark ili Dizraeli i koji je uspevajući da ne uvredi nijednu veliku silu, isposlovao za svoju državu nezavisnost i značajna teritorijalna proširenja. Ristić je najbolji primer kako se jedna nepovoljna diplomatska pozicija, u koju je Srbija bila bačena Sanstefanskim mirom, preokreće u stameniju i održljiviju poziciju koju je Srbija zauzela na samom Berlinskom kongresu. Jednostavno govoreći, Ristić je imao instinkt da oseti usklađenost interesa Srbije s interesima velikih sila, pa je koristio nezadovoljstva nekih sila prethodnim Sanstefanskim sporazumom, pokušavajući da ta nezadovoljstva iskoristi kao polaznu tačku za realizaciju srpskih interesa na budućem Berlinskom kongresu.

Ovaj državnik je svoje ciljeve ostvario, jer je pored urođenog instinkta imao i visoko obrazovanje, kao hajdelberški doktor istorije i filozofije, te je uopšte predstavljao diplomatu kojeg bi poželele mnogo jače i razvijenije države od tadašnje Srbije. No, i tadašnja ruralna Srbija procenila je ispravno svoju poziciju i svoje snage i delegirala u odbranu sopstvenih interesa sposobne ljude poput Ristića koji mogu doskočiti izazovu trenutka. Nije bilo ni bespotrebnog junačenja, niti negativne selekcije – upravo onoga što će obeležiti neke mračnije periode naše diplomatije i države. Tako je Srbija radila tada, kada je sticala nezavisnost, a ne treba da radi drugačije ni danas kada je brani, braneći zapravo svoj, makar formalni, suverenitet na Kosovu i Metohiji.

Kosmetsko pitanje kao svojevrsnu srpsko-albansku kvadraturu kruga mogu, naime, rešavati samo kreativne diplomate, ukoliko ne želimo da taj problem ponovo rešavaju maskirni vojnički odredi. Umesto „umetnika mogućeg” na brdovitom Balkanu uvek mogu na scenu stupiti „tehnolozi smrti”, poput onih koji trenutno na Kosovu prete nasiljem u slučaju odlaganja nezavisnosti ili onih u Srbiji koji u tom slučaju naprosto ne bi mogli da ne uzvrate istom merom. Na međunarodnoj zajednici, odnosno na njenim najmoćnijim članicama, je da proceni da li je miran, spokojan i uravnotežen Balkan u njihovom interesu, ili je pak potrebno otvarati nove traume i stvarati nove ožiljke. Umesto novih trauma, uvek je isplatljivije, u čisto političkom smislu, traženje stabilizujućih rešenja, što bi u ovome slučaju bilo stavljanje entitetski podeljenog Kosova i Metohije pod evropsku jurisdikciju, gde bi svaki od entiteta imao pravo da ostvaruje specijalne veze sa Srbijom, odnosno Albanijom, dok bi sve države zajedno napredovale u evropskim integracijama. Srbija tako ne bi bila dovedena u traumatičnu poziciju da gleda svoju kolevku pod suverenitetom neke novostvorene albanske države, ne bi bila preplavljena novim izbeglicama i ne bi bila skrenuta sa evropskog puta. Istovremeno, ostvarivanje svojevrsnog status kvoa na Kosmetu, koji bi samo dobio svoju jurističku formu, predstavljao bi predah za Srbiju koja bi se mogla okrenuti sopstvenom privrednom i političkom jačanju i koja bi u nekoj pretpostavljenoj svetlijoj budućnosti mogla da pojača svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji. No, dostizanje ovakve pozicije tzv. zamrznutog konflikta nije nimalo lak zadatak i on se ne može ostvariti drugačije nego snažnom diplomatijom koja će svoje akcije, poput paukove mreže, isplesti oko glavnih centara iz kojih se odlučuje o sudbini sveta. Stoga nam je u ovom momentu neophodna „vojska diplomata” koja će biti na dužnosti pameću i znanjem, a u koju bi se „regrutovali” mladi, obrazovani stručnjaci koji se makar malo mogu približiti onom opisanom „ristićevskom” diplomatskom egzemplaru. Jer u politici, kao i u životu, nema nijedne pozicije koja se ne bi dala popraviti nabolje, te je ona umetnost mogućeg, kao što ju je „krstio” Bizmark.

istraživač -saradnik u Institutu društvenih nauka
Neven Cvetićanin
[objavljeno: 20.03.2007.]

bold by LW


bogami

kljucne i cveticanin po koju...

Ovo sto ste boldovali...

Je li to moguce?


verovatno da kad bi

mladic bio u hagu, srbija bila konstruktivinija...


I kad bi elegantno...

....izbegli ovakvu pomoć Rusije.o)


joj, zaboravih skroz

al potpuno se ne zezam :(

godine.


Jelena, meni ovo u boldu

Jelena, meni ovo u boldu lici na stepenicu ka podeli Kosova. Ili bar na stvaranje jedne potpuno nefunkcionalne kvazi-drzave. Zaista, nije mi jasno kako bi to resenje funkcionisalo. To vise nije jedna drzava dva sistema, sto Draskovic govori pozivajuci se na primer Kine. Ovo su 2 drzave, jedna kvazi/drzava, tri sistema. Komplikovano i nestabilno. Plus bi Srbija morala da otplacuje sve kosovske dugove, a taj neki srpski entitet zaista ne znam sta ima profitabilno. Tacnije - onda bi se otvorilo pitanje granica entiteta. Ko bi pristao na to? Albanci? Mozda pre marta 1999. godine, eventualno mozda i 2002, ali vise ne, nemoguce.

Uostalom, ne znam sta to Cveticanin govori novo. Ili je tek sada odlucio da do kraja iscita B. Krstica? Ili da ga tek sada primeni? Ili su ovo probni baloni nekih bg-kuhinja? Jedino novo u svemu je da je tekst objavila Politika ali, srecom, i time se sve manje iznenadjujem.


to johnny011

slazem se. no pogledajte BH. MZ nema uvek adekvatna resenja, nekad se nadje i u cjatnotu, nekad je bolje bilo kakav kraj rata-dejton.....

sto se samih granica entiteta tice, i tu ste u pravu, i oko podele, no imajte u vidu da se odskora otovreno prica o korekciji granica, sto je do pre godinu dve bila totalna no no tema...

nadalje, ovaj predlog ima i problem sa izvesnoscu eu clanstva, koje nije bas tako jasno vise, ni za srbiju ni za kosovo.

meni je zanimljiv ovaj drugi bold gde se prica o status kvo, cisto mislim da je to tacno ono sto nasi sad sa rusima zele da postignu, a da je cvjeticanin deep troath


jeste,

to mi deluje realno, da je ovo to što BG i Moskva vide kao novi pravac. Da li je čudno što je Blic, odmah nakon prvih info. o sadržaju Ahtisarijevog plana krenuo sa serijom tekstova o podeli Kosova kao "jedinom realnom rešenju"? Ima li to veze sa (novom?) politikom DS-a? Ni u Politici ovo nije prvi put, mada iskreno govoreći bilo je više onih kontra toga. U svakom slučaju, entiteti ne moraju da znače formalnu podelu, ali taj neki BiH model, to da, i još "razređeniji". Btw. Labus je to govorio pre jedno 2 godine, sada da li on ili mu je šapnuo Čeda Antić, a Čedi ekipa Dobrice etc. manje je važno.

Važnije je ko bi pristao na entitete? Granice, je l', kao veliki problem, ekonomski resursi (kome šta), neminovno "pomeranje stanovništva" (beše li Dobrica lansirao taj strašan predlog za BiH?) jer entiteti, ma kakvi bili, neće moći da pokriju baš svako naselje. Pitanje je samo ko bi se više selio, Albanci ili Srbi.

Niko ne može da garantuje da neće biti raseljavanja Srba kada dođe do odluke o nezavisnosti, ma kakva ta nezavisnost bila. Još ako to raseljavanje Bgd vlasti malo pripomognu... Ipak, bez obzira na sve greške Srbije, predstavnici kosovskih vlasti , UNMIK i onih najuticajnijih zemalja nisu učinili dovoljno da taj strah od nezavisnosti odagnaju od kos. Srba.

Ako Bgd bude još jače i formalno insistirao na entitetima, strah Srba na Kosovu od nezavisnosti bez podele ili entiteta biće još veći, ako je uopšte moguće da se taj strah poveća.

ps: nema potrebe za persiranjem :)


johnny011-podela

da sve te negativne spirale....

blic su o takvim trendovima obicno skoro najbolje obavestene novine kod nas.


blic

pa, da.
a i tradicionalno je najbolje obavešten o gibanjima unutar ds.


ma jok

dajete cvjeticaninu previse znacaja. osim ako se nesto u medjuvremun nije promenilo.

znate ja mislim da je ta prica oko podele kosova jedina odtrziva prica.

Sve ostalo je promuti pa prospi. Nije u intersu ni srba ni albanaca.

Mogu to da zovu i korekcija granica i evropska teritoja sa pravom na praane vez i sta god.

Samo sam stekao utisak da postoji jak lobi protiv toga. Ne toliko u srbiji kolio na zapadu i mednu albancima.

Iskreno radovalo bi me kada bi se tako nestio desilo.

To mer ecimo inetresuje. Ima li volje ( na zapadu ) da se tzako reci problme?


podela kosova-to igipop

u svakom slucaju je ili tema o kojoj se ne prica, ili je hus hus tema, ali je jos tu, i pored kontakt grupe ne, i sl....sad, verovatnoca dogovrne podele je pitanje.

kostunica je ustavom novim sebi tu opciju zatvorio ili jako iskomplikovao.

mislim da rusko odugovlacenje-odrzavanje statusa kvo-ide de fakto tome na terenu, i institucije razdvojiti, ...pa onda prepoznati.

ja smatram d aje svaka podela duz etnickih a ne kulturoloskih-politickih granica pogresna i da ce doneti mnogo nesrece.

kad razmisljate o podeli, kako vidite presevo, sandzak,s est madjarski vecinskih opstina na severu vojvodine, da uopste ne spominjem bosnu etc?


Etnička podela Kosova...

...je veoma opasna rabota. To bi tek otvorilo na zapadnom Balkanu mali milion minijaturnih žarišta. Etnička podela Kosova nije interes Srbije, iako mi se čini da se upravo na njoj vrlo intezivno radi. Jučerašnje obraćanje Lavrova Dumi, govori o tome. On kaže kako Rusija hoće rešenje koje će zadovoljiti obe strane.A to teorijski znači da se dve strane mogu naći na podeli.
Dakle, Rusija nas zastupa u dva vrlo opasna pravca. Na pravcu podele i na pravcu statusa kvo. Status kvo, misli se tamo, vodi ka razgovorima o podeli.
Ali, kakve sve opasnosti nosi, ne smem ni da pomislim.
No, nadam se da će SAD-e naći dovoljno jakih argumenata da Ruse naprave kooperativnim, bar do oktobra.


A što, Drago?

I podržavam ideju o nekoj široj konferenciji na kojoj bi se razmotrila prekompozicija granica na Balkanu. Jer ovakve kakve su Bosna, Srbija, pa i Crna Gora i Makedonija očigledno ne funkcionišu...


Pa ima tu još kandidata....

...ako pratimo taj princip, doktore. Recimo, Mađarska,Bugarska,Rumunija, Hrvatska,Albanija,Grčka,Turska,čak Slovenija. O Italiji da ne pričamo.
Od sedamdeset sada pograničnih opština u Srbiji, malo bi ih našao da nebi bile predmet razgovora na toj konferenciji koju zagovaraš.O drugima neću da pričam. Nigde ta konferencija nebi odvela nego u liliput. Ko bi dao toliku vojsku da provede zaključke te konferencije.
Da ne pričam koliko su procesi koji se događaju, koliko je globalizam potpuno stran samom duhu takve konferencije.
Pa samo pitanje Kosova, male teritorije od desetak hiljada kvadratnih kilometara nosi u sebi ovoliko dinamita, a zapravo se ne radi o promeni granica.


Pa, dobro niko nije

rekao da je rasturanje Jugoslavije bilo dobro rešenje. Ako je nezavisnost toliko dobra zašto je Gordon Brown pre neku nedelju upozoravao na opasnost od 'balkanizacije' (balkanization je bio termin) UK kada je Scotish National Party potezao pitanje referenduma? (uzgred, ovde su se ljudi uglavnom podsmevali posle uspeha CG referenduma; reakcije uglavnom tipa: Još jedna država?)

Pusti sad priče o globalizmu (uzgred, kako to da se ta teza ne poteže kad je u pitanju odvajanje Kosova, male teritorije od desetak hiljada kvadratnih kilometara kako ti kažeš?)- Balkan je od toga daleko decenijama. Meni se samo čini da postojeće granice na Balkanu stvaraju nepotrebne tenzije koje ometaju pa i sprečavaju normalan život a pitanja koja navodiš kao suštinska (vojska, dužina procesa) mi se više čine kao tehnička.


Doktore...

....Jugoslavija se raspala po granicama država članica. Tu nije bilo promene granica. U odnosu na Čehoslovačku, raspadala se delom ratom, ali neki delovi su otišli mirno. Makedonija, Crna Gora, pa i Slovenija.
Kosovo, koliko god bilo poseban slučaj, ipak je imalo neke granice. I principi kontakt grupe nigde ne tangiraju promenu granica. Promena granica bi se dogodila podelom.
Ne može se "pustiti globalizam" jer su upravo globalna kretanja dovela do potpuno drugog gledanja na granice od onoga koji ti predlažeš kao glavni zadatak te neke konferencije. Globalizam je potpuno ukinu klasični državni suverenitet, granice učinio nepromenjivim, ali je relativizovao njihov značaj. Sve "suverene države" su danas van osnovnih civilzacijskih tokova. S. Koreja, Kuba, Iran, Sirija...
Neće Kosovo biti tako suverena država.
A za te konferencije je bilo vreme, negde posle balkanskih ratova, ali nije to onda imao ko da sazove.


Granice.

Voleo bih da cujem sta bi Kinezi mislili o ovakvoj relativizaciji granica glede Tajvana, npr. A oni su u centru globalizacije. Ili Indija sa Kasmirom. Ili Izrael. Ili Japan sa Kurilskim ostrvima. Ili Englezi sa Maldivima (Folkland). Koliko znam, niko od njih ne bagatelise granicama.
Kurde i situaciju sa njima de ne pominjem, ali 'ajde, oni su treci svet.


Pa Šarski...

...baš si našao uporedbu. Kinu, Indiju i Japan.o)
Oni su u globalnom rasporedu nešto drugo.
Srbija je otprilke jedan Bombaj.I nalazi se unutar Evrope koja pravi neku svoju zgradu. U svim procesima, važna je i kvantitativna komponenta, jel tako.
No, video si. Ni jedna Kina ne može sebi dozvoliti da silom vrati u sistem Tajpeh..proglasili "preambulu", smislili - jedna zemlja - dva sistema, pa kad se ekonomski dovoljno približe, onda će se i prirodno integrisati.


Drago, ja malo

drugačije gledam na taj 'gubitak suvereniteta' o kome pričaš. Ponovo moram da te podsetim na primer UK (tj Škotske) ili Španije ili Italije kad pričaš o relativizovanju savremenih granica- ako su granice toliko nevažne zašto je UK vlada do pre neku godinu finansirala unionističke bande po Belfastu, zašto su ratovali za Falklande, zašto strah od balkanizacije? Pa čak i u okvirima te transnacionalne EU se svaka država grčevito bori za svoje nacionalne interese.

Možda je slučajnost ali se koncept relativizovanja suvereniteta u Evropi do sada odnosio isključivo na slovenske zemlje (moguće je da sam u krivu, uveri me u suprotno). Ja znam da je nerealno očekivati nove Berlinske kongrese, ali mi se čini da bi podela ipak bila pravednija nego davanje (makar i nadzirane) nezavisnosti Kosovu. Iskreno, nemam poverenja u razmeštanje albanske vojske po Pančićevom vrhu.

Uzgred, nikada Iran ne bih stavio u kontekst 'država van osnovnih civilizacijskih tokova'.


Doktore...

...definicija državnih intersa danas se razlikuje od onih definisanih pre 80 godina. Sistem bezbednosti je potpuno drugčiji. Kažem, vredi načelo nepromenjivosti granica, ali granice nisu ono što su bile. Drugo, na Pančićevu vrhu neće biti nikakva vojska. Vojska u Evropi više nigde ne čuva granicu. Zadnja država u Evropi koja je povukla vojsku sa granica je Srbija,tu negde pre koji mesec, a njene granice su najupitnije.
I ja imam lepo mišljenje o iranskoj kulturi, ali ono što se događa zadnjih 30 godina je izolacija zemlje..


Pa zašto onda

Albanci s Kosova insistiraju na odvajanju od Srbije? Čemu onda ceo ovaj fuss oko Ahtisarija, oko SB UN, oko nezavisnosti?

A stvarno mi nije jasna logika po kojoj su granice Bosne ili Kosova nepromenljivije od ex-Jugoslavije koja je bila suverena zemlja, sa jasno definisanim granicama (i, uzgred, teritorijom čija je površina, otprilike, jednaka površini današnje UK).

Potpuno je svejedno da li će na Pančićevom vrhu biti vojska, policija ili KZK. Bojim se da će neprijateljstvo uvek biti isto.


Pa zar ..

...na Kosovu nije bio rat doktore?
Zar Milošević nije na glavu Srbiji navukao ceo NATO savez?
Zar nije suludo skoro tri meseca insistirao da nas bombarduju i danju i noću?
Zar u tom ratu nije kapitulirao, a proglasio pobedu?
Zar nije odbio sporazum u Rambujeu?
Zar pre toga nije izbegao svaku mogućnost unutrašnjeg preuređenja zemlje kad je Kosovo u pitanju?
Eto zašto...
Nego, da ja tebe pitam.. Šta misliš šta bi radile srpske vlasti da im neko sada vrati pod suverenitet Kosovo...


Da, na Kosovu jeste

bio rat, ali on ne traje od Miloševića, nego mnogo duže (ja sam, doduše, mislio da je NATO intervencija bila isključivo humanitarna, ali ti kao da hoćeš sad da me ubediš da je to ipak bio rat za teritorije).

Nikada Albanci nisu bili ni za kakvo preuređenje Srbije (na šta me natera; nikad nisam pomislio da ću napisati nešto što se može protumačiti kao odbrana onog skota): ni onda kada su tražili republiku nosivši Titove slike, ni sada kada traže nezavisnu državu mašući američkim zastavama. I ja to smatram potpuno legitimnim- Albanci su uvek u borbi za ograđivanje svog životnog prostora koristili sve što im je u datom trenutku na raspolaganju (i masovna 'trovanja' i štrajkove rudara i opstrukcije sistema i toliko još drugih stvari).

Meni samo nije jasno zašto su u celoj toj priči srpski zahtevi za podelom teritorije manje legitimni i zašto se stalno izbegava kompromis koji bi obema stranama bio zadovoljavajući.


podela i irak-to drago

ha, ne pratis na casu :)
dakle, podela je bila ali se bojim da vise nije no no tema. razlog-ocaj u iraku-resenje-podela iraka.

sto se pravca u koji nas rusi vuku tice, da tu se slazem potpuno.


Prati..to LW

...neće biti podele Iraka. Zbog Turske.
A kad bi i bilo, to sa Kosovom veze nema. Kosovo je već proglašeno "posebnim slučajem", i što god to značilo u Evropi je.


kurdistan

jeste tema, ali je s...u iraku takvo da mi se cini da drugog izlaza nemaju. jeste kosovo poseban slucaj, alije zgodno da se vezba!


Sam Kurdistan...

...je kao pola Balkana. I sve u velikim državama. A Kurda 20 miliona i sa ni jednom od tih država nisu zadovoljni.
Neće biti vežbanja. Evropi ta vežba ne odgovoara.
Meni je samo "žao" ovih šverc mahera u S.Mitrovici. Oni gube u svim varijantama, osim status kvo varijante.


Mada LW...

...zanimljiva mi je ova tvoja teza glede povezivanja Iraka i Kosova...moram priznati.


mada drago...

nisam ocekivala izjavu "evropi to ne odgovara"

who the hell is eu da moze toliko da dobaci i ko je pita! vidi kako se ren unezverio i oko kosova, bice nemira! hello, jer to on o regionu kome satro daje eu perspektivu!

a i nije samo pitanje kome 20 mil kurdistanaca, nego i I-Kurdistanska nafta :))


opušteniji komentar

kakva crna eu??!!
ne mogu da prebace dalje od varšave,
a i to je pitanje.
nesposobna, birokratizovana, ne-efikasna.
ono što vredi jeste slobodno tržište i sloboda kretanja,
ali se i to moglo bez stvaranja te kreature od unije.
srbija mora u eu,
jer nema alternativu.
ali, da je sreće, kao što nije, bili bismo ili 51. država
ili imali odnose sa sad kao portoriko.
eto.


pa recimo

da sam na tragu zoranovog razmisljanja na temu...

sto se tice argumentacije... situacija je takva da za bilo koje resenje moze biti izrecen citav niz kontraargumenata.

Znaci isto vazi i za osdrzavanje stanja kakvo je trenutno

i za vracanje kosova pod jurisdikciju srbije

i za odvjanje kosova...

prosto ni jedno resenje nije savrseno.

Etnicku podelu nisam pomenuo. kriterijum mi je (bi mi) bila volja stnaivnika kosova. Nije vazno oje su nacionalnosti.

Ako ima jedan deo teritorije koji jako ne zali da ima nista sa srbijom to je isto toliko legitmno kao kada postoji jedan deo teritorije kosova koji jako zeli da ostane u istoj druzvai sa beogradom.Ako je to opredeljenje bazirano na nacionalnosti onih koji se opredejuju to ne znaci da je moj riterijum etnicki, vec onih koji zele/ ne zele / da budu ne budu u istoj drzavi sa beogradom.

Sto se drugog argumenta tice...pa , recimo da je kosovo jednistven slucaj :)

Znate, ako kosovo postane nezavisna drzava, pristnia ce sa populacijom koja ne zeli da bude u toj drzvai imati isti problem koji je beograd imao sa stanovnicima kosova koji nisu zeleli da budu pod beogradom. druga mogucnost je ono sto se desilo recimo u hrvatskoj da ti koji ne zele da zive pod pristinom jednostavno napuste kosovo i dodju na golo da zive u srbiji. Konacno sta ce jednoj mladoj drzavi porbem sa neposlusnom popuacijom koja ne zeli da ih pirhvati i zivi prilicno homogeno skoncentrisana u nekoliko opstina na severu?
mislim ako ne zele da dele istu politicku sudbinu sa ostalim stanovnicima srbije, zasto bi zeleli da je dele sa srbima koji zive recimo u leposavicu?
Da prevedem na svakodnevni jezik, ako je albancima stalo da imaju svoju drzvau sta ce im taj osmi putnik u liku srba.

Ima jos jedan argumet koji se u celoj toj raspravi slabo potezao a po meni je vrlo vazan. Kada bih recimo ja bio drzava srbija smatrao bih svojom obavezom da zastitim svakog gradjanina srbije.
Pa tako recimo ako na kosovu zive ljudi koji ni pod kakvim uslovima ne zele da zive u drugoj drzavi "borba" srbije da ispuni njihov zahtev je sasvim na mestu...

Ma znate sta ova prica je ispricana. Argumenti su izneti. samo sam hteo da pojasnim svoj stav.Samo mi se cini da bi to bilo najprakticnije resenje...


Vukadinovicantonic,kao

Vukadinovicantonic,kao jedan.
Kako li su se dogovoroli,svako je imao po jedan red,ili do zareza eventualno tacke pise jedan,a zatim istim tempom nastavlja drugi?
Iako mislim,da su samo raznosaci misli nekog drugog.


Sanda Raskovic o priblizavanju rusiji i evro-atlantskim integrac

RAŠKOVIĆ IVIĆ: Možda to samo tako izgleda spolja, mi se nismo samo vezali za Rusiju. Vrlo smo otvoreni i za sve ostale, evo trenutno su dva koordinatora pregovaračkog tima i savetnici predsednika Srbije i premijera Srbije su u Njujorku i razgovaraju sa svim članicama Saveta bezbednosti i takođe sa predstavnicima svih velikih grupacija kao što je Organizacija afričkih zemalja.
RSE: Može li to preveliko okretanje Rusiji da udalji od EU i uspori ulazak u evropske integracije?

RAŠKOVIĆ IVIĆ: Kao što ni naše okretanje evrointegracijama nije antirusko, tako i ovo naše okretanje Rusiji nije antievropsko. Uostalom, ne treba zaboraviti da je Rusija evropska zemlja, takođe. I to je nešto što ide jedno sa drugim. Mislim da je svet zaista okrenuo leđa tom nekakvom blokovskom svrstavanju i da njega više nema. Ne znaci da, ako se mi okrećemo Rusiji, da smo protiv EU i da smo, ako se okrećemo prema EU, da smo nužno protiv Rusije.

.........

nigde odgovora na pitanje o atlantskim integracijama


Pa, naravo...

...kad je to strategija - i istok, i zapad, i sever i jug -Kao Toma Nikolić u predsedničkoj kampanji.
To je strategija iz akademije. Hajde da budemo između.
I odatle dolazi - Ne NATO...


i na kraju bude ko kod dzeja

ni na istok, ni na zapad, na sever ni jug, nigde, nigde...jos se vrtim u krug...


apel

sa takvom nashom politikom ,dogodice se sledece :albancima na kosovu ce puci film , izbice neredi na granici prema srbiji , sukob ce se prosiriti i na srbiju, nasha vojska i policija ce se umeshati , a to znaci opet nato intervenciju.i sada, kako to spreciti? jedino demonstracijama, masovnim. to je trebalo uraditi i onda kada je pokusan atentat na cedomira jovanovica, dva dana uoci izbora.imam utisak da mnogi ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. nemamo puno vremena.


kapi

kakvim demonstracijama? za nezavisnost kosova i metohije?


niksone

evo da ti razlozim:
demonstracijama protiv kostunice, tadica i ostale bagre koja je na vlasti. demonstracije ne treba da prestanu dok se mladic ne nadje u hagu , dok kostunica ne bude svedocio na sudjenju za ubistvo djindjica, dok se ne razrese ubistva vojnika na strazi i druga naravno, dok se.... da ne nabrajama , trebalo bi mi dva sata najamanje. kapirash sada? ako dodje do rata, pretpostavljam da cesh biti dobrovoljac i to u prvim borbenim redovima!


kapi

prvo ja ne prizivam rat. drugo, to da li bih bio dobrovoljac necu da kazem ovde, kakav to ima smisao?
a zasto je tadic bagra? ne izrucuje on mladica, ne poziva on na svedocenje, ne bavi se on rasvetjlavanjem ubistva.


Pa u tome jeste problem...

Niksone...u tome što on ništa ne radi.


drago

koja su njegova ovlascenja? ajde realno recite sta on od onoga na sta je ovlascen ne radi dobro? ja ne tvrdim da je savrsen ni bilo sta slicno, ali zbog kojih to poteza na koje je ovlascen ga treba nazivati bagrom?


niksone

ne zanima me ,samo zelim da to pitanje postavish sebi , i svakog jutra da ga postavljash


kapi

ako vi mislite da ja o tome nikada nisam razmisljao jako gresite, ali nije ovo mesto da pisemo o tome, nadam se da razumete zasto


Samo razmišljaj...

Niksone..ne moraš pisati.o)


Da, to je to...

....negde, početkom 2001. godine,razgovarao sam sa jednim akademikom, istoričarem. Pričam ja kako mi trebamo u NATO, kako su Rusi naša zabluda i da se toga treba odreći, a on kaže...ne, kakvi,Rusi su naš oslonac, kakav NATO, treba tu igrati između Rusa, Kine i NATO. Napisali smo, kaže on, promemoriju o tome i poslali na najviše mesto.
Ne pitah ga šta je "najviše mesto" jer mi je bilo jasno da to nisu slali ni MIP-u ni Vladi Srbije. Slali su tamo odakle dolazi Sanda Rašković, tim krugovima.


uzas

Sta biste drugo mogli ocekivati od vecine akademika? =)
SANU je i tako staro leglo zadrtih rusofila koji se mozda ne secaju sta je pisao Fjodor Sherbatski ili sta ono bese naslikao Maljevich, ali izuzetno cene rusku kulturu u njenim najsiromasnijim periodima, a tu i tamo bi bili u stanju da i Putina svrstaju u "kulturne radnike" Rusije i Evrope.
Uzas.

A NATO je neizbezan i bolje bi nam bilo... da bude sto manje raspolozenih za pisanje onih grafita. Znam, ne pisu ih akademici. Problem i jeste u tome sto se time bavi jedan deo mladje brainwashed populacije. Uzas.


.

.


Srdjan Mitrovic je upravo

Srdjan Mitrovic je upravo izbisao sve komentare sa svog prljavog, pljuvackog bloga uperenog protiv glumice Sonje Savic.

Predlazem da se Srdjanu Mitrovicu uskrati dalje pravo pisanja, tj. vodjenja bloga na B92.


predlog odbijen...

predlog odbijen...


Zokster

Zokster (ne)prijatelju moj,

Upravo sam hteo da ti se zahvalim na pokazanoj uzdrzanosti "meni za ljubav" na SM blogu, kad ono ...

Ako nije slucajna greska, a izgleda da nije, SM ne samo da je izbrisao komentare vec i celi blog!

Uz to uspeo je jos i da izbrise tvoj komentar-informaciju i moj odgovor na blogu "Prolece"!

Ukoliko se (za pocetak) ne javi sa punim izvinjenjem svim ucesnicima bloga, odmah se pridruzujem predlogu za skidanje sa VIP blogera a ako to nije moguce onda bojkot (aktivni i pasivni)!

Uvek za pravu stvar, uvek za dostojanstvo bloga!


i ko je sad

prrrrrrrrrssso????


znam da ste ljuti, ali ne

znam da ste ljuti, ali ne preterujte. Evo, mene je najvise brisao, pa nista strasno. Malo smo svi preterali. Desava se.A i dobro je sto je sve to izbrisano
pozdrav


Tri praseta, ne radi se o

Tri praseta, ne radi se o tvom ili necijem pojedinacnom slucaju, da li mu ti prastas ili ne, rec je o nekim principijelnim stvarima koje se moraju postovati, a odnose se na sve ucesnike ovog bloga, kako na one koji pisu tako i na one koji komentarisu. Nedopustivo je da se Mitrovic svima nama ruga brisuci SVE postove sa bloga. Za cije babe zdravlje su pisani toliki komentari? Cemu sluizi blog? Za privatno izdrk..nje Mitrovica kako mu se cefne?


zoks

to sam i ja danas mislila. ali kako je sve postalo poprilicno gadno, najbolje je da se to cudo obrisalo, svakom za nauk. Covek je preterao, ali i mi nismo bas mutavi, pa onda nekad sve to ispadne ruzno. Na kraju, ova zavesa mi se najvise dopala.Ja sam valjda nesto naucila. za ostale ne znam
pozdrav


Tri praseta, pa nije ovo

Tri praseta, pa nije ovo Mitrovicu prvi put, ima nas ovde sa boljim pamcenjem. A ovo nije njegov propust ili greska, nije cak ni njegov manir. Ovo je pravi Srdjan Mitrovic - sitan insinuator sto dela pod devizom: brisi i begaj kad uprskas.


zokster kadija...

cekaj, ako je izdrkavanje sto on brise sve postove sa bloga, zar nije tvoje izdrkavanje sto ides na svaki blog i paste-ujes iste postove?
cemu tolika zelja za odsecanjem glave? a, druga sansa? mada mislim da ni prva nije potrosena onim postom...


Kafajegotova

Kafa,

Nemojte se u ovom slucaju hvatati za Zoksterovu slamku.

Ja sam protiv Zoksterovog recnika upravo zato sto pruza priliku za skretanje sa sustine, a u ovom slucaju ipak mislim da je sustina znacajnija od forme.

Druga sansa, naravo i svima, pa i treca ako treba, ali samo ako se neko iskreno izvini i ne bi bilo ljutis kada se sledeci put budemo citali.

Ovakav kakav je SM ne zasluzuje da bude VIP bloger. Toliko.


City Lights: "Nemojte se u

City Lights: "Nemojte se u ovom slucaju hvatati za Zoksterovu slamku."

Samo jedna napomena: to niposto nije slamka. Daleko od toga.


city_lights - extra nick :)

pa, vi ste sad za sustinu nad formom jer se poklapa sa vasim razmisljanjima, stoga ne mogu da prihvatim...
zasto mislite da srdjan duguje vama izvinjenje? ako (diskutabilno) treba ikom da se izvini, to je onda sonja, zar ne? ja mislim da je post bio krajnje interesantan i mene je navelo na potpuno drugacija razmisljanja, ali sam primetio da ovde ljudi osecaju neku iluzornu moc tipa ja! zahtevam da se meni! izvini... a ni hajke nisu strane. jednostavno, izrazi misljenje, bez nekog nasilja.


KJG

Bas mi je drago da ti se svidja moj nick,

Ali, normalno bi bilo da duguje izvinjenje Sonji za napisano, a SVIM ostalim ucesnicima za postupak (please nemoj koristiti zamenu teza, nigde nisam pomenuo: ja, meni, ...)

Ako se neko prihvata javnog posla (blog je javan, a ne privatni) mora da prihvati kritiku svog rada (pod uslovom da je argumentovana), sto je i SM mogao da trenira u pogledu Sonje S ali se odlucio za drugaciju varijantu tretiranja njenog javnog nastupa - licniom uvredom.

Brisanje celokupnog sadrzaja bloga je apsolutna zloupotreba osnovnog prava svakog domacina da uredjuje bolg. Pravo da se komentari brisu je da se pod kontrolom drze uvredljivi, primitivni i ostali trolovski ucesnici kao i da se zastiti integritet ostalih ucesnika koji postuju uobicajene norme ponasanja, a ne da se svi zajedno kazne jer "ja necu vise da se igram i posto me vi ne volite uzimam sve igracke sa sobom".

Zrelost je razmisliti sta pisete, ali isto tako i istrpeti kritku. Dokaz da ste sazreli je da mozete da shvatite kada ste pogresili i da to priznajuci umesto slabosti pretocite u iskustvo.

Bez zle namere, ali upravo zbog toga mislim da je vreme odrastanja jos uvek pred SM.


city_lights

ja, licno, mislim da srdjan ne duguje nikom izvinjenje. ja sam isto, gledajuci i slusajuci neke njene intervjue, pomislio da je prsla. i ona je trebalo da razmislja o cemu prica. mozda je ona necim uvredila sahta, sto, po onome sta je govorila, nije iskljuceno...
ali mi se vecina epizoda sanjarenja svidja, sto gosti, sto nacin kako komunicira sa gostima.
salzem se da ukidanje bloga moze da se tumaci na razne nacine i ja licno mislim da nikad ne bih brisao komentare, ali sta sad? nekad je bolje povuci se.
i mi svi treba da odrastemo, to je po meni proces koji nema kraja. ja isto ucim na ovom blogu, kao sto naucim nesto nekad i na putu do prodavnice.


zox

da prostoji 'principijelna stvar' o kojoj govoris ili mozda pre, razumevanje odnosa blog-komentator, ti ne bi mogao da vodis privatne bitke na blogu koji nije Tvoj (ciji god da je!) a vodio si ih samnom, sa Wu.om, sa dracenom, sa lukicem ranije i mnogim, mnogim drugim blogerima sa Bloga B92, kako ti se ko ucini zgodnim za igru.

Ovo nije tvoj blog.
Nije ni moj.

ovaj ili bilo koji drugi blog je blog druge osobe. ti na svom blogu takodje mozes da brises ili cak i da ne dozvolis nikakvo komentarisanje ako ti se tako dopada. da li znas zox da dosta blogera ovde izbegava da pise o odredjenim temama jer te ne zeli na svom blogu? izvini ali ko si ti da govoris Ko sta Sme na SVOM blogu da radi?! da li znas sta je blog uopste?

Blog nije Chat room!
Blog nije Forum!

Blog je neciji web prostor gde vlasnik Ima pravo da Pise sta hoce ili Brise sve komnetare koji mu smetaju! i da! ti pises mozda za svoje babe zdravlje, jer nije obavezno da se ovde ostavljaju komentari. niko to ne trazi ni od tebe ni od mene!

sve ovo vazi za sve one koji su umislili da su Neophodni na bilo kom prostoru sem u svojoj kuci. Blog S.M.a ili Zeljke B., ili Biljane Srbljanovic ili Jelene Milic ili Gorana Markovica su Njihovi blogovi i Da, imaju to ekskluzivno pravo da brisu SVE sto im se ne dopada. takva su pravila, a tebi ako se ne dopadaju, otvori svoj blog pa pozovi ljude da ti se jave. i sam postavi svoja pravila.

ne znam kako vam to svima vec nije jasno?!?!

da je softver o kome vec mesecima pricaju gotov, to ne bi ni mogao da komentarises na vise od pola blogova, a ja sigurno ne na ovom. pre par meseci je jelena pobrisala pola komentara sa svog posta jer su joj zasmetiali odredjeni komentatori i ona se nisi bunio? pa sta ako je brisala? njen blog - njena stvar! O Tome Pricam! Skapiraj!!!

ps. ovo i ako bloger bude brisao, sasvim mi je svejedno...takodje, izvinjavam se na izlivu besa na ovom prostoru. nece se ponoviti.


BoL, to da neko ima prava da

BoL, to da neko ima prava da prebrise sto pedeset komentara raznoraznih ucesnika i na kraju obrise ceo blog, to malo morgen!

BoL: "ti ne bi mogao da vodis privatne bitke na blogu koji nije Tvoj (ciji god da je!) a vodio si ih samnom, sa Wu.om, sa dracenom, sa lukicem ranije i mnogim, mnogim drugim blogerima sa Bloga B92, kako ti se ko ucini zgodnim za igru."

Zaboravila si Cvetkovica, kad je ono pokusao da rehabilituje Ljubisu Ristica, pa sada aktuelnog Cedomira Antica, on mi je narocito prirastao srcu, steta sto je zakljucao svoj blog. A to sto ti mislis da je igra, uopste nije igra.

Ostaje nam da sacekamo taj novi softver, kako bismo zajedno mogli da odahnemo. Ili me odmah banujte, pa da skratimo pricu.

PS

Briga me sto ce mi pristup blogu uskratiti tipovi kao onaj Nastic sto se javno hvali da je navijac "Rada" ili Mitrovic sto u svemu vidi zaveru LDP-ovaca, ili zaboravni, neobavesteni g. Antic itd, itd.


da nema prava da obrise, ne

da nema prava da obrise, ne bi postojala ta opcija...
ti bas vidis veliku sopstvenu ulogu na ovom blogu. jel si vajas skulpturu?


ne zox

ja ne radim vise to sto ti mislis, vec duze vreme.

i nisam mislila na nastica ili srdjana.

nemoj da se poredis sa cvetkovicem, pliz.

ps. mogu blogeri da obrisu sve, kazem ti. njegov post, njegov blog, njegova kuca. jelmerazumes?


BoL: "nemoj da se poredis sa

BoL: "nemoj da se poredis sa cvetkovicem, pliz."

To bi mogla da potkrepis odgovarajucim mestom iz mog posta, ovako to ostaje kao obicno podmetanje. Meni je potpuno svejedno ko stoji iza pokusaja da se rehabilituje Ljubisa Ristic, bio to Cvetkovic, Goran Markovic, Restak, ti ili ko god hoces, ja bih isto reagovao.

I ne, nemaju prava vlasnici bloga da brisu cele blogove sa komentarima - time se rugaju nama ucesnicima. Zasto smo mi uopste ovde? Ili mogu, ako insistiras - ali tad ih treba bojkotovati. Ili otici sa bloga B92.


mi smo ovde jer zelimo...ili

mi smo ovde jer zelimo...ili ne zelimo...ne moramo. i mogu da brisu sve. prihvati tu cinjenicu, pliz.
urgirao si da ukinu blog dejanu stankovicu. dejan je jos uvek bloger.
urgirao si da ukinu blog marku vidojkovicu. marko je jos uvek bloger.
sad trazis da ukinu blog srdjanu mitrovicu...dalimerazumes?

....gde se deo onaj blog b92 od juna meseca...? i avgusta...?


Ne 'urgiram' nego govorim

Ne 'urgiram' nego govorim ono sto mislim. I mislim da to sto govorim govorim s razlogom.

S druge strane, s bloga B92 otisao vam je Janko Baljak, najbolje ime koje ste dosad imali, bez reci objasnjenja od strane urednistva bloga. Toliko o tvom pitanju "gde se deo onaj blog B92 od juna i avgusta"


pa stvara ukusa. meni je

pa stvara ukusa. meni je najbolje ime sa liste levo goran markovic. ali to nije poenta price. ako vise puta kazes identicnu recenicu o predlogu da se odredjenom blogeru ukine blog na b92, onda je to Malo Vise od iznosenja misljenja. i to na vise od jednog posta.

ovo zaista postaje otuzno.

nisam protiv trolovanja ali jesna protiv zloupotrebe bloga za licne obracune.

bloger Moze da brise Sve sto mu se ne svidja, svidjalo se to nama zox ili ne.


samo jedno, bebo

tvoj argument o anti-forumskom/chat propagiranju bloga malo ne pije vodu. skroz si mi simpaticna i tvoj entuzijazam je za postovanje, ali ti si, brate, kraljica trolovanja/chatovanja. jedino si u pravu u tome da svaki domacin to treba sam da odluci da ostavi ili ukine, ali ako pricamo o svacijem dobrom ukusu i meri...
nadam se da se ne ljutis, to mi nije namera, ali hajde da koristimo iste arsine za svakoga. u ime tog juna, avgusta.


stevie

ne govorim o trollovanju. i sama volim da trollujem i ne smeta mi to, ali pogledaj sta se trenutno desava na postu Tvrdjava Gorana Markovica. pricam o tome. i o generalnim pravilima vodjenja bloga, tehnickim. autor moze da post cak i ukine za komentare, svaki. da ne zeli nikakvu interakciju sa komentatorima. to je malo besmisleno ali ima i toga. jedan bloger se nikada ne uplice u komentare. samo postavi post i otvori za komentare.

ps. de na tebe da se ljutim? :-)


BoL i stevie

to se zoxter naljutio, jer je manicno isao i trolovai svaciji post sa inicijativom da se srdjan ukloni sa bloga...
ali kako BoL troluje, to je work of art ;))


Novi softwer

Ajd´ sad da cujem u cemu je kvaka, sta nam lipo donosi taj novi softwer? Jos nisam skuzila.

Moze li mi netko objasniti?


evo ja cu!

blogeri ce moci da banuju komentatore koje ne zele na svom blogu ;-)


BoL, pa jel nisu mogli i do sada?

?


nisu dunjice.

blogeri za sada mogu da brisu komentare ali ne i da banuju. banovanje rade moderatori i administratori/urednistvo bloga. kad stigne softver, onda ce da se vidi 'ko se kome dopada' :-)


Jos pitanje, BoL,

a jel ce moci banovati s tudjih blogova? Znas ono kada Biljana S. "intervenira" u tekstovima na tudjim blogovima; da li ce se tako moci banovati netko samo sa SVOGA ili po zelji?


moram da pitam

koja je onda svrha jedne razmene misljenja ako nije u razmeni? nepristojnosti i odvratnosti treba uvek banovati i brisati ali tu su moderatori. sta ako blogeri rese da im se danas ne slusa tudje misljenje iako nije ni uvredljivo ni nekulturno?


Onda blogeri prestaju da budu

blogeri. Ipak, vecina blogera ZELI tu razmenu, komunikaciju sa drugim i....stvari se nastavljaju svojim tokom. To je sve.


Bebo od Loncara i troll

apropos troll-a - ne napisali ti ovo pre tacno sat i po???

MOLIM VAS DA SE Z.A.U.S.T.A.V.I.T.E!!!!!!
NIJE VAM OVO TATA DAO!!! ALO!!!!!!!!


jesam sonja

kod gorana nisam htela da zaustavim troll kao troll, i zato sam to ostavila samo tom postu. trenutno se troluje na jos par meste pa nista nisam napisala. nije rec o trollu.

ovde sam se pojavila da odgovorim na pitanja a nisam ga ja ni pocela. a ima i kad ja pocnem samo se trudim da isti ne izgleda kako izgleda trenutno kod gorana markovica.

ps. molim jelenu milic da pobrise sav moj troll na svom blogu. izvinjavam se za isti. takodje molim dunjicu i ostale da mi se jave na email da im kazem to oko banovanja, blogeraja i vec kojecega.


kako izgelda troll kod markovica, a kako izgleda ovde?!

identicno Bebo.
eh principijalnosti gde si


sonja

nije sasvim nepoznato da nam se misljenja razlikuju. oba trolla su ruzna, tu se slazemo, s tim sto je ono novi post GORANA MARKOVICA a kako izgleda kad se kod gorana ovako troluje kao veceras, mislim da si upoznata bar ti jer ga je tako jednom otrovao bloger koji je banovan zbog tebe.
LW je budno, koliko vidim, izleteo je novi post. jos jednom molim da se sav moj trol obrise. hvala.


ah, dobro, sonja, sad se

ah, dobro, sonja, sad se troll-uje troll...
ionako, autori posta obrisu ako hoce, a ako ne, opet dobro.


Zokster,

ovo sto si gore rekao:

Quote:
BoL, to da neko ima prava da prebrise sto pedeset komentara raznoraznih ucesnika i na kraju obrise ceo blog, to malo morgen!

naprosto nije tacno. Evo sta je rekao Vidojkovic na svom blogu koji je ceo izbrisao:

Quote:
E, dosta je bilo lupetanja po mom blogu. Kad ovoliko degenerika ima među kompjuterski pismenim ljudima, kako li je tek među kompjuterski nepismenim. Srećom, imam mogućnost da vam unapređujem komentare svojim duhovitim intervencijama, a mogu i da ih brišem, a mogu i jednostavno da ukinem mogućnost komentarisanja onoga što sam napisao. Kao, evo, sad :) Pa, ovo je do jaja! Nema lepšeg poklona samom sebi za početak radne nedelje od postavljanja bloga koji nije moguće komentarisati. Šta vi kažete? :)))

On je bio dozvolio komentarisanje, a onda je sve obrisao i ostavio gornji briljantan tekst. Ja ne znam ko je doticni bloger, vidim neki mu se klanjaju (valjda oni sami znaju zasto), ali da je vrhunski bezobrazluk u pitanju, to je jasno.
Hocu da kazem, brisanje ovde "prolazi" - a da li je to dobro ili ne, oko toga treba zajednicki da se dogovorimo.


nsarski, ako se secas, ja

nsarski, ako se secas, ja sam predlozio i onda da se Marko Vidojkovic izbaci sa bloga B92 zbog tog svog bezobrazluka.

A da je gornji tekst briljantan - stvar ukusa, molicu. Kao i citiranje Stevanovica po ontoloskim pitanjima zenskog bica.


To sam propustio.

Moj propust, izvinjavam se. Ali, ako je to proslo, onda ce verovatno i ovo. Ne kazem da se slazem, samo konstatujem.

P.S. Mozda nisam ni stigao da procitam jer je sve obrisano:)

P.P.S. Tek sam sada video ovaj dodatak o Stevanovicu kao i o briljantnosti teksta. Oba su bili, sa moje strane, pod navodnicima. Mada briljantno nisam stavio kao treba, "briljantno" - sitan propust, izvini. Izbegavam teske reci, takva mi narav:)


tripraseta

Ne znam zasto smo preterali.

Ja bih uveo pravilo, uslov da neko postane VIP bloger, a to je da ima mininum stila.

Ovo je najfunjarskija stvar koju sam na blogu video, kao neko polu izvinjenje, kao kada bi neko rekao "sta vam je ja ubio samo deset, a ima ih koji ubise stotine".

Da li bi se time umanjio njegov greh?

U svakom slucaju, posle toga sledi sraman beg sa bloga uz brisanje svega, i puj pike ne vazi?

Ako se neko javno izvini onda to mora biti iskreno ili ne vazi, a za samar svim ucesnicima bloga SM mora da snosi posledice. Ko se na takav nacin blogerima poigrava ne zasluzuje da bude na VIP listi.


mislim da je paralela sa

mislim da je paralela sa ubijanjem deset i stotinu preterana - kakvo ubijanje?!
sto sve tako licno shvatate - opalio nam samar?! sto ovakve reakcije i inicijative nisu bile kad je queeria pisao o pavlu ili ceci etc.?


Kafa

Nema potrebe za bukvalnim shvatanjem, njegov greh nije tako veliki ali je SM prvi upotrebio poredjena tipa moja mala uvreda, a vidite sta su drugi radili pa nista.

A sto se tice ostalih blogova, pa ne mogu svi citati sve sto se pojavi na blogu, a kada god naidjem na na nesto slicno i imam vremena budite sigurni da cu odreagovati na isti nacin.

Uzgredno poredjenje:
Kada je Roberto Alagna napustio Milasku operu LaScalla posle prvog cina zbog toga sto mu je neko zvizdao i tako opalio samar svima koji su dosli na premijeru Aide Milanska opera mu je zauvek zatvorila vrata. Ali daleko smo mi od Milana, ali mozda bi ovo poredjenje bilo poucno za drugu sansu o kojoj pricate.


city_lights

opet si pogresno protumacila - opera pripada i radi zbog ljudi koji tu dolaze, a blog je licna stvar i ne moras da dolazis... ok, treba da postoje pravila ali mesate malo grandmothers i frogs


Kafa, ovo je zaista smesno

Ako blog ne postoji zbog ljudi koji dolaze da ga citaju, onda mogu svi da vode privatne dnevnike i stvar u redu - licna stvar onih koji ih pisu.
Po vasem shvatanju VIP blogeri so cool tipovi koji rade licne stvari a mi ostali smo slucajni voajeri koji vole da guraju noseve u licne stvari drugih ljudi.

Odgovornost VIP blogera prema ostalim ucesnicima nije nista manja nego umetnika u teatru prema gledaocima. VIP blogeri i postoje radi ostalih, kao i umetnici radi publike. Oni su domacini a ostali su gosti, a pravila ponasanja uvek postavlja domacin.

Mislim da ipak vi ti koji ne razlikujute babe od zaba.

Ah,setih se, ja sam on, a ne ona.


city_lights

sorry za pol
pa da li smo voajeri, ja to ne bih olako odbacio...
ne mislim da su vip blogeri cool face, generalno
blog i jeste licni dnevnik, jer niko ih ne placa, bar zvanicno, da pisu, a u pozoristu dobijes pare, zar ne?
odogovornost vip blogera jeste, u najvecem broju slucajeva, odogovornost prema samima sebi - da li ce nesto da napisu ili ne...


City Lights, imam vec dosta

City Lights, imam vec dosta iskustva sa takvim prljavim igracima kao sto je Mitrovic, pa sam za svaki slucaj sacuvao moj izbrisani komentar:

City lights, da ne komentarisem sad tvoju opasku o mojim "prirodno nekulturnim komentarima", nije ni trenutak ni mesto, ali ako vam je vec stalo do pristojne, kulturne, civilizovane i kakve god hocete rasprave sa autorom bloga Mitrovicem, i uz to mislite da je dostojan toga, posle onog i onakvog njegovog objasnjenja gde kaze da svoj blog smatra dolicnim mestom za postavljanje smradnih tekstova iz sahte, ali ne i za nedolicne (citaj: negativne) komentare, onda izvolite, igrajte, tancujte, cupkajte i i vrtite se zajedno svi u krug, u kolu, po njegovim, Mitrovicevim, pravilima i po mogucstvu gledajte da se sto vise ogradite od LDP-a, 'skojevstine', 'radikalizma' ili takvih nekih nebuloznoh optuzbi. Umesto da upitate Mitrovica kojim je on to putevima dosao do cinjenice da je i Sonja Savic, kao i mnogi ovde, povezana sa LDP-om i deo LDP-ovske svetske zavere protiv Mitrovica i Fuchsa. Kaze da je googlovao njeno ime, pa mu je to googl kao satro izbacio. Nisam isao na Googl da proveravam, ali zna se dobro da je Sonja Savic glumica u prvom redu, te pretpostavljam da je Mitrovic morao da gugla i gugla kao sumanut dok nije dosao do podatka sto povezuje Sonju Savic sa njemu omrazenim LDP-om.


zokster

nisam najbolje razumela. pa sta ako sonju savic povezuje sa ldp-om? bilo bi strasno da ju je povezao sa DSS, mislim bila bi to uvreda za nju. pogledaj sta je ona ucinili za nashu kinematografiju. ja je licno jako postujem kao glumicu!


Kapi, sve sto je u vezi sa

Kapi, sve sto je u vezi sa LDP-om za Mitrovica je, razumljivo po sebi, diskvalifikacija. Stvar je sto je Mitrovicev blog bio napisan difamatorski i krajnje uvredljivo po Sonju Savic. Izbrisao je prvo sve komentare a onda i blog kad je kolicina kritickih odgovora postala neizdrzljiva za njegova nezna pleca.


jel tebe strecnula cela

jel tebe strecnula cela prica samo zato sto je, po tvom tumacenju, diskvalifikovao ldp?


Zar stvarno ocekujes da

Zar stvarno ocekujes da odgovorim na tvoje idiotsko pitanje?


lep ti je recnik - mislim da

lep ti je recnik - mislim da gubis u debati...


Eto ti ga sad - debata. Ako

Eto ti ga sad - debata. Ako nisi primetio, od pocetka ODBIJAM da razgovaram s tobom.


ali ipak odogvoris - dobra

ali ipak odogvoris - dobra samokontrola.


Zokster

Shvatam tvoju politicku orjentaciju (znas i sam da nije moja, DSS jos manje), ali nadam se da shvatas i zasto sam te savetovao da smanjis politicki dozivljaj.

Gde je politici mesto ti opali kako god hoces ali u ostalim slucajevima zaobidji malo, mases kao crvenom maramom Kafi i slicnim likovima i dajes im slagvort za izbegavanje sustine i automatsku zamenu teza.

A za ban ili bojkot tipova kao SM prvi cu te podrzati, kao sto cu podrzati i izvinjenje ako do njega ikada dodje (tesko, ali treba se nadati).


City: Ne, ne verujem da

City: Ne, ne verujem da shvatas moj politicki dozivljaj, jer ga i nema; molio bih te da se uzdrzis od saveta te vrste; smatram idiotom svakog ko ovde na blogu poteze LDP kao nekakav argument ili protivargument; kao sto sam dosad vec stoput rekao, nisam clan LDP, niti sam to ikad bio, kao sto nikad nisam bio clanom nijedne stranke, prema tome ta crvena zastava kojom masem je licno moja, individualna, ne nosi nikakva stranacka obelezja, i njome volim da masem pred nosom raznoraznih budala u svoje vlastito ime - uzivam u provociranju i odgovorima, tome valjda sluze forumi, da se interaktivno druzimo i komuniciramo i vidimo ko je kakav.


Zokster, necu vise

Primo k znanju i suzdrzavacu se ubuduce, samo mislim da ti tvoj licni nastup vise steti nego koristi - Vidi na blogu BS kako ti je VV odgovorio.

Ja blog shvatam malo drugacije, provociranje izaziva reakciju koja je u 99% slucajeva pocetak trola koji ne donosi nikakav kvalitet a i obezvreduje sve argumente.

Steta je energiju i inteligenciju koju nesumnjivo imas trositi na puko trolovanje radi trolovanja, a sve radi odredjivanja ko je veci trol.

A sad obecavam, necu te vise smarati.


zokster

ja se slazem sa onima koji kazu da je pravo vlasnika bloga da uradi sta god zeli sa svojim blogom, mada licno mislim da brisanje komentara i zakljucavanje bloga rade ljudi koji su strasno sujetni pa ne mogu da izdrze kritiku.zelim reci , konkretno u ovom slucaju ,mitrovic je doziveo fijasko, pa se brze bolje povukao u shaht. to samo tako treba shvatiti i nikako drugacije.


pridružujem se predlozima, a evo i dopune:

1. Predlažem da se RTV B92 uputi apel za zabranu serijala South Park zbog ismevanja javnih ličnosti na osnovu njihovih fizičkih i mentalnih osobina.

2. Predlažem da se svim kablovskim operaterima uputi zahtev da prestanu sa emitovanjem svih late-night talk show programa, u kojima se kritikuju javne ličnosti na osnovu njihovih fizičkih i mentalnih osobina (primer: Džej Leno, Konan O'Brajen...).

3. Predlažem da se uputi zahtev Petru Lukoviću da prestane da objavljuje tekstove u komima kritikuje javne ličnosti ismevajući se njihovim navodnim fizičkim i mentalnim osobinama (Lj. Smajlović, Koštunica, Ćirjaković itd).

4. Predlažem da se banuju svi komentatori koji su govorili da je Boris Tadić brisao usta zastavom posle felacija.

5. Apelujem na Uredništvo VIP bloga B92 da što pre uvede novi softver, koji će omogućiti autorima da banuju komentatore.


to all-lw

ciao. ovo je trebao, iymedju ostalog, da bude i post o mogucnostima podele kosova a ne bloga:)

zakljucavam