Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Mića Marković

MILIVOJE MIĆA MARKOVIĆ

Kompozitor,dirigent, muzičar, publicista...

Studije prava i paralelno muzička škola "Josip Slavenski" gde diplomira 1959.

Studije u Gracu /Austrija/ na Odseku za džez Visoke škole za muziku. Diplomira 1969.  Diplomski rad iz predmeta Kompozicija i aranžiranje arhiviran je manuskriptu na Akademiji.

Urednik u Televiziji Beograd. Autor i voditelj niza govornih emisija i reportaža. Autor muzike za  TV seriju Otpisani,. kao i muzike za više filmova i TV drama.

U dva navrata nastupi na džez festivalu u Montreu sa ansamblom Stari Tračeri i Korni grupom.

Početkom 1978. Zamenik direktora i glavnog urednika Produkcije gramofonskih ploca RTB.1980 sa Stjepkom Gutom osniva Marković- Gut sekstet  sa kojim tokom pet godina nastupa na nizu evropskih džez festivala:Northsea u Hagu, Midelheim u Belgiji, na festivalima u Italiji /Ivrea, Bari/,  Bugarskoj,Nemackoj, Turskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumuniji, turneja po Belgiji i Holandiji, koncerti po svim rebublikama bivše SFRJ.U dva navrata sa ansamblom član kulturne delegacije SFRJ na Kubi i u Rusiji.

1987. kao prvi džez kompozitor u svetu izabran za predsednika SOKOJ-a (Saveza organizacija kompozitora Jugoslavije).

Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon, objavljen u Prosvetnom glasniku Republike Srbije.Držao klasu saksofona i klarineta na muzičkoj školi "Stanković" u Beogradu. Izabran za  predsednika Udruženja kompozitora Srbije.

Govori i piše engleski, slovenački, nemački i ruski.