Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Eu, mi i ostatak sveta

 Piše LW

Sedim juče pored  drage  poznanice i  cenjene  koleginice  Tamre  Lukšić Orlandić na panelu o pedesetogodišnjici EU.  Prčamo na času. Kaže Tamara da je  bila  dan ranije na sličnom skupu, gde je šef misije delegacije EU rekao :“... Serbia  should form a govermnet in order to catch up with the EU...“ Pomislih, kaže Tanja, da bi bilo bolje da  Serbia  catch Mladic u istu svrhu. Ja dodam da bi  najkorisnije bilo da se Serbia  de-touch from Mladic.  

Sedimo i slušamo dalje.  Ide standardna spika o potrebi boljeg upoznavanja građana Srbije sa EU vrednostima. Zasmeta mi malo ideja-predlog da se krene sa kampanjom tog tipa, čisto zato što ih je već bilo onoliko, da ne bude zabune. Složi se Tamara, kaže samo što još nismo door to door kampanju probali! Pa ne bi to uopšte bilo loše, kažem ja, možda bi naleteli na Mladića. 

Dok smo nas dve tako o tome na marginama skupa, na skupu se Mladić, kao uslov, nije skoro ni pomenuo. Bilo je nekih eufeminizama, tipa očekujemo vladu koja će imati volju da sarađuje sa Hagom.  Kako će se to meriti, i koliko će strpljenje EU  trajati  potpuno nedorečeno. Nastavak  pregovora sa EU je tu iza ćoška- formiranja nove vlade, učinilo mi se, bez obzira na priču o kre/d/i/e/bilnim personalnim rešenjima u određenim resorima. 

Tamara je, BTW, na skupu najavila predstavljnje projekta Evropeizacije Srbije, Fonda za otovreno društvo,  na kome je radila. Slažem se potpuno da je jedini put da Srbija stigne  do EU, taj da se evropeizuje iznutra. Po prirodi posla, ali i iz ubeđenja, ja na skupu spomenem potrebu i značaj regionalne sradnje.  Ne samo kao preduslova EU integracijma,  koji se često kod nas zaboravlja, već i zbog sve očitije  potrebe  da zemlje regiona zajednički lobiraju  ako misle da proces svojih EU integracija sprovedu do kraja. Način  konkurisanja  i dodele IPA sredstava, mehanizma pomoći EU zemljama Zapadnog Balkana koji je nasledo CARDS, samo je jedan  argument u prilog. Spomenula sam i da mi se čini da se oni koji se deklarativno zalažu za naše EU integracije istovremeno oglušuju o EU vrednosti,  a  bivaju politički nagrađivani od EU, politikom sve većeg popuštanja.

 Isti je slučaj i sa regionalnom saradnjom kao EU vrednošću.  Naši je EU busači u grudi  svode skoro  samo na  ekonomsku dimenziju.  Ne kriju  da zbog našeg nezadovoljstva pojedinim potezima bilateralna saradnja u regionu može biti „ozbiljno dovedena  u pitaje,“ kao što smo čuli glede i svezno posete hrvatskih privrednika Kosovu.  Da ne spominjemo „preispitivanje“ odonsa sa onima koji priznaju Kosovo i bez rezolucije SB. A javlja mi se da bi skoro svi u regionu to učinili.  Nisam  ukapirala da su Ameri,  kad su 45 zakupili onaj dvorac kod Pariza i formirali OECD, imali u vidu samo  interes oko uglja i čelika,  kao jedini kohezivni faktor zbog  koga u   Evropi  ne bi  više međusobno tako krvavo ratovati.   

Prvih par godina posle 10/5 sam mislila  da bi nam bio korisniji  ozbiljan  kurs  za  političare  i novinare o suštini EU, nego oni autobusi sa zvezdicama, likovni konkursi i zastavice. Kako je politika uslovljavanja prema Srbiji popuštala sa jedne strane, a EU sve više skretala udesno ( njene nove članice radikalnije naravno, ali i Švedska i Danska u odnosu na svoje prethodne administracije npr)sa druge,  sve sam više gubila kompas  kako i kome kod nas treba predstavljati  EU vrednosti.

Rezultati popuštanja politike uslovljavanja katastrofalni su  za Srbiju, samo što to još niko neće javno reći. Ni EU neće proći  bez svog dela  računa za naplatu  zbog  neodlučnosti  i spuštanja standarda.  Neprijatnost koju EU sada oseća zato što je rasipno i brzo  ispucala a svoje mehanizme uslovljavanja, pa sad nema više što drugo osim da se nada dobroj volji da će Mladića isporučiti isti oni koje je Stalni sud pravde osudio za nehat u isporučivanju odgovornih za genocid, dok im omogućava nastavak pregovora,  samo je početak.  Oli Ren je već osetio i ono gore. Morao je da upozorava da bi došlo do nasilja na Balkanu, ako proces donošenja konačnog statusa Kosova  bude blokiran ili usporen, za šta bi bili odgovorni  upravo ti  kojima daje EU perspektivu „preko veze“. Političko nagrađivanje onih koji ne poštuju d od demokratskih procedura i donesu nešto što nema ni u od ustava, onih koji su umesto da reformišu, dodatno feudalizovali vojsku, policiju i službe, verovatno ima i svoju skuplju  cenu nego što je samo-krčkanje Oli Rena. Pitanje je samo  kada ček na poček stiže na naplatu.

EU je početkom devedesetih bila jedno i imala  je skromije aspiracije.  Svet nisu mučile ovakve globalne krize kao 2007. Ameri su imali i volje i resursa da greške koje je EU na Blakanu napravila, pre svega svojom neodlučnošću, saniraju svojim  većim učešćem u dešavanjima od 95 nadalje.

A javlja mi se   se da će šumar opet doći i razjuriti i nas  i Nemce.* Kako ja razumem diplomatski jezik Amera "snažno podržati" nešto jeste NEŠTO! ( Vašington podržava plan Ahtisarija za nezavisnost Kosova, saopštio Stejt department uoči posete Nikolasa Bernsa Briselu.
Američki državni podsekretar Nikolas Berns će na razgovorima u Briselu iduće nedelje "imati niz sastanaka na temu Kosova sa evropskim liderima, kojima će preneti snažnu američku podršku planu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija", saopštila je kancelarija portparola Stejt departmenta Šona Mekormaka.)


 

 I stavljanje statusa Kosova u jednačinu odnosa snaga  SAD i Rusije jeste marginalizovanje EU u slučaju koji je u njenoj  direktnoj zoni interesa. Meni i ova naša unutrašnja podela -Koštunica i Sanda da lobiraju Ruse, Tadić i Jeremić Amere, dok Brisel kao da ostavljamo po strani uz njihovu saglasnost iako se baš o EU misiji na Kosovu priča, izgleda uvredljiva za EU. No, sa toliko  spuštenim  standardima, kontradiktornim porukama i  bez jedinstvenog  stava o tome šta činiti u slučaju neizglasavanja rezolucije o Kosovu, čini mi se da je sama tome doprinela.      


jedno pitanje

U cemu to vidite popustanje pritiska EU? Po kojoj ce to logici biti kriva Srbija ako dodje do nasilja na Balkanu?


Realno

Realno nama jos uvek nije mesto u Evropi, dokle god vecina srpskog naroda ne prihvati evropske norme ponasanja, morala i svih ostalih kategorija, kao svoje, mi tamo nemamo sta da trazimo.

Procitao sam juce knjigu izneverena revolucija od Protica i totalno sam izgubio nadu da cemo uskoro uci u EU.


jelena,

zasto ljudi kod nas pominju 10/5, a ne 5/10, kako se kod nas formalno oznacava datum?
je li to da mu se da na dramaticnosti (a la 9/11)?


Toliki tekst za ovo malo gluposti !

Strašno !


EU vrednosti

Quote:

sve sam više gubila kompas kako i kome kod nas treba predstavljati EU vrednosti.

Dok su devedesetih vlade u EU bile uglavnom neoliberalne, na sva usta se pricalo o EU vrednostima. Sad stvar dolazi polako na svoje mesto (malo levo, malo desno, u proseku na centar), pa se postavlja pitanje EU vrednosti.
Za mene koji zivim u toj istoj EU, njene osnovne vrednosti su:
1. Pristojno ponasanje
2. Higijena i briga o zivotnoj sredini
3. Posten rad i zelja za poboljsanjem sebe, a zatim i drugih.

Eto, nista vise od toga.

A zasto to ne moze kod nas?
Nazalost, duga i tuzna prica.
Na tome bi i NVO trebalo da se angazuju - promena sistema vrednosti obicnog coveka, koji bi na duzi period omogucio da Srbija postane otvoreno i prosperitetno drustvo.


to djole

nisam imala nameru da kazem, mada je verovatno tako ispalo, da sam ja potpuno izgubila veru u eu, a tek ne u eu vrednosti. samo, to je bilo vreme estradizacije politike big time, nisam imala puno outlets osim tih talk show, pa sam onda sebe pitala kako zaobici kontranapade tipa -a zasto vi mucite crnce. i sad vam kad kazete eu i nekompatibilnost sa nacionalizmom vrate sa bracom kacinski, a u pola minuta nemate prostora da elaborirate uporedite....mislila sma vise na taj problem.

moje eu vrednosti su dosta razlicito postavljene od vasih, ali to je ovde manje bitno.


LW

..kakva je ono elaboracija i najava podele Kosova od strane Gorana Svilanovića.


Da pozovemo coveka nazad na

Da pozovemo coveka nazad na blog da nam objasni?


Ne bi bilo loše...

..slažem se.
Ali, pretpostavljam da bi Jelena mogla da nam da neke informacije dok se to ne dogodi.


ah drago, opet ne pratis na casu

pa ja pisala o opciji podele, ne kao o necemu sto zagovaram, nego kao o necemu sto mi se ne cini vise tako no- no temom u MZ ima jedno dva tri bloga zaredom:)), a ti tek kad se i goran oglasio obratis paznju. zaista, nabildacu komplek manje vrednosti :)

hocu, kasnije.


Ma ne...

...bar pratim šta ti pišeš, stvarno.
Nego, on je bio iscrpan do mere da je skoro dao akcioni plan, izložio strategiju i taktiku.
I kazao kako podela ne bi bila opasna.
Pozdrav,


Darovi

Izvinte na onome što ću sada reći, ali odlazak Kosova i EU podrška tome, samo je magla za ono što je cilj. Ulazak u Iran i kontrola naftnih izvora, ono je što mnoge interesuje.
Nakon što je Britanija prevarila samu sebe i videla bogato Kosovo, sada je netko pokušao dignuti svet u zrak zarad vlastitih ciljeva. To je trebao biti poklon Evropi za njen rođendan.
Odlazak Kosova se radi po istom scenariju kao i sve ranije. I opet im neki u Srbiji pomažu. Kosovo samo, bez Srbije koja ga okružuje nemože, redukcija struje to dokazuje, a pritisak sa zapada dodatno daje do znanja da se oni Kosova žele rešiti. Ako ga prepuste Srbiji onda priznaju da supogrešilli. Davati ga Albancima pokušaj je pranja vlastite savesti. Protiv samostalna Kosova su i mnogi muslimani, jer veruju da će ih se time učestalo ucenjivati. Po onoj neveru Danajcima i kad darove nose.


Ljudi,

kao nekog nepozeljnog rodjaka iz pasivnih krajeva, rodjaka koji ne ume da se ponasa, zapodeva kavgu, pljuje po podu, i slicno, nas na ovu zurku:

nisu pozvali.
Mi smo tu nepozeljni. Nasa ostala mudrovanja i utesna izvrtanja su samo prazne price. Treba ozbiljno da se zamislimo nad tim.


Lepo si reko, Ski

nas i ne zovu zato shto deci bushimo balone. I psujemo po podu :)


samo nam eu fali

mim were here


Kao i uvek mudro zborish,

mim were here


pa, ako vi koljete po kucama

pa, ako vi koljete po kucama to je vase pravo, a ako ste mislilina ratna dogadjanja u ratu kolju svi (za to cak ne treba da se potvrdi ici daleko samo pogledajte Irak, a ostale primere iz istorije cak necu ni da navodim), a to nije stvar pod kojom sam podrazumevao etatizaciju, vec recimo uredbu kojom je u EU zabranjena prodaja krastavaca nepravilnog oblika (znate ono kad kod nas na pijaci kupite krastavac u obliku kifle, sto je samo jedan banalan primer a postoji ih previse).


Da, mi necemo u EU iz

mim were here


Bebo, on je mislio

mim were here


Bebo, a i oglas smo dali:

mim were here


naravno kad nema argumenata

mim were here


Ne treba država,

ali bi recimo mogla crkva. Jer, crkva treba za sve da se pita.


Shta, Kras, da se crkva pita

Shta, Kras, da se crkva pita za krastavac?


pa Bebo, nema malog i nevažnog pitanja

ili da se crkva pita i za kriv & kvrgav ili - nizašta! Nema između, moliću lepo.


Crkva treba da se pita samo

mim were here


Ti to mora da pričaš o nekoj drugoj zemlji,

jel da? O nekoj gde je crkva odvojena od države.

I mi bismo Zloinaopako, voleli da se ona meša samo u živote onih koji joj pripadaju po svojoj volji, ama ova SPC nije baš tako liberalna. Ona baš voli da se meša u državne poslove i da utiče na živote svih nas zajedno.

Pa što ne bi, onda, i u krastavce i iznutrice?


Crkva i drzava

ja bas i nesto ne vidim da se crkva mesa u poslove drzave, a voleo bih da mi neko navede kada je crkva u poslednjih 60 godina donosila bilo kakve drzavne odluke, ali smatram da svako treba da ima pravo da komentarise, kritikuje ili podrzava odluke vlasti. Ako neki umetnik, naucnik ili bilo ko drugi sme da iznese svoje misljenje ne shvatam zasto bi to bilo zabranjeno crkvenim velikodostojnicima (btw. kod tih istih crkvenih velikodostojnika neki zajednicki politicki stav nisam primetio, vec ponekad i veliko razmimoilazenje u pogledu svetovne politike)


zloinaopako

to sto ti ne vidis "crkva mesa u poslove drzave" ne znaci da to nije tako. ne znaci ni da ti trebaju naocale sa jacom dioptrijom.
stvar je izbora, da li zelis da nastavis da drzis glavu u pijesku ili ne.


navedi mi primer i ako je

navedi mi primer i ako je argumentovan podrzavam sve sto kazes, a to ako neko od svetovne vlasti se sastaje sa nekim od crkvenih velikodostojnika ili bilo slusa bilo trazi neciji savet ne znaci da je to mesanje u drzavne poslove.


Crkva je pozvivala vernike

Crkva je pozivala vernike da glasaju. Glasanje nije posao duha i ne treba da se time bave. Chak je i Patrijarh glasao


to nije drzavni posao

i mnogi drugi su pozivali da se glasa ili da se bojkotuje referendum (jedino tada su pozivali), ali to nije mesanje u drzavne poslove. Mesanje u drzavne poslove bi bilo nametanje crkvenih pravila drzavi (npr. zabrana prodaje mesa u vreme postova, rad nedeljom (zabranjen u Italiji (i u Hrvatskoj) bas na insistiranje crkve), obavezno krstenje i vencanje u crkvi (jao pa tako je u Grckoj), mesto sefa drzave (engleka kraljica je i vrhovni crkveni poglavar)).


Pozivanje na glasanje jeste

Pozivanje na glasanje jeste za tebe posao crkve???? To znachi da je za tebe u redu da Patrijarh bira ko je bolji a ko loshiji?! Zar nisu svi pred Bogom isti. Simbolika tog china je ochita, ne treba objashnjenje. I zar nisu zabranili Kobasicijadu u Turiji zato shto se odrzavala u vreme posta? Chak su i bacili epifaniju na stanovnike sela. Nisu hteli da ih venchavaju, da ih ukopavaju....crkvena zvona im zvonila non-stop. I to tebi u redu? Jedne godine su se bunili shto se sabor u Guchi odrzava u vreme Petrovdanaskog posta. Ej Gucha!!! Jedva zivu glavu izvuko Velja Ilic koji je mazznjavao njusvi na Guchi bash u to vreme. Zar nisi primetio da se Gucha ne odrzava vishe za vreme posta? Idi bre choveche, shta mi napricha za ovo kratko vreme


glasalo se na referendumo o

glasalo se na referendumo o ustavu, a ne o politickim strankama (sto znaci ni o ljudima koji jesu pred bogom), a sto se tice kobasicijade nisu je zabranil nego je odrzana. da baci epifaniju je pravo crkve, a onaj ko ne posti nije vernik tako da ne bi trebalo to da ga zabrinjava. neko je pomerio vreme odrzavanja sabora u guci (pretpostavljam organizator) pa cak iako je to uradjeno zbog gospojinskog posta, a sve institucije se bore za svoja uverenja i za sto bolji polozaj u drustvu.
onog dana kada svestenici budu sedeli u skupstini (93. god. bio jedan kao poslanik spo pa mu njegov vladika rekao da bira izmedju crkve i politike) tad cu i ja da se pobunim zbog mesanja crkve u svetovne poslove.


Tanjug 20.05.2006

Srpska pravoslavna crkva (SPC), u poslednje vreme i posle petooktobarskih promena znatno je ojačala, a njeno učešće u političkom životu eventualno može da se opravda velikim poverenjem stečenim u narodu, ocenjeno je danas za okruglim stolom na temu ''Crkva i politika'' koji je otvorio ministar vera Milan Radulović.
Profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Marković izjavio je na skupu koji je organizovao časopis ''Nova srpska politička misao'', da je SPC od povratka na društvenu scenu počela da striče vaninstitucionalnu moć, pri čemu su joj najveći rivali postale domaće nevladine organizacije.


a sto bi trebala crkva da

a sto bi trebala crkva da uradi (mozda da ugasi samu sebe). Gde je tu odlucivanje vezano za drzavne poslove.
Kada se govori o mesanju crkve u drzavne poslove ne misli se o snazi i uticaju neke neformalne ili formalne grupe vec o moci da suprotno stavovima sekularne vlasti namece svoje odluke (primer bivseg predsednika Irana (cini mi se da se zvao Hatami) koji nije mogao da izvrsi bilo kakve reforme zbog protivljenja ajatolaha i ostalih verskih poglavara)


evo zloinapoako pa moram googlati za tebe

Najgore je to sto se mijesa i u poslove drugih drzava. Ne sumnjam da ce ljudi koji trenutno zive u Srbiji da ti nabroje malo vise primjera.
---------------------------------
Uostalom, ako te zaista zanima, mozes naci na net-u, googlaj loma, samo ce ti se kasti.
---------------------------------

Srpski patrijarh Pavle narušio je Hristovo pravilo "Bogu što je božje, a caru što je carevo", baveći se sadržajem crnogorske državne himne i nazivajući je "neonacističkom i paganskom", izjavio je agenciji MINA potpredsjednik Skupštine Crne Gore Dragan Kujović.
Kada se već upustio u takve ocjene, a patrijarh je živa slika Hrista, koja riječju i djelom mora predstavljati istinu, bilo bi poželjno da narodu kaže gdje je u tekstu crnogorske himne našao fašizam i nacizam, kazao je Kujović.

Izvor
Danas

Ne samo SPC, nego sve crkve koriste priliku koju im pruza ekstremni antikomunizam. Sve sto je „komunizam“ navodno doneo, pa i ono sto je bilo modernizatorsko (npr. polozaj zena) zeli se odbaciti a crkva se smatra olicenjem antokomunizma i najvecom zrtvom komunizma. SPC bi bila luda kada ne bi iskoristila priliku: od identiteta je Srbima ostalo samo pravoslavlje, jer se po drugim stvarima (poreklo, jezik) malo razlikuju od suseda. Impresionirani navodnom moći SPC, politicari joj podilaze a njeni velikodostojnici zaboravljaju na pastirsku misiju crkve i zele da uticu na drustvo preko politickih vrhova. Bliskost s drzavom je boljka mnogih pravoslavnih crkava.

Izvor B92 forum


sto se prvog primera tice

sto se prvog primera tice vise bih voleo da sam video patrijarhovu izjavu nego necije reagovanje na nju, a ovo drugo je necije misljenje (i samo to jer nigde ne pokazuje neko delanje npr. promenu polozaja zena) o tome sto crkva radi. necu da sporim pravo da crkva kritikuje drzavu ili podrzava neke odluke, ali to radi svaki gradjanin koji razmislja o politici tako da i crkva (i sve ostale crkve) treba da imaju to pravo


zloinaopako

mim were here


Fin srBski gulaš, Bebo.

Samo pazi da odmah posle opereš sudove, nemoj da ti dođe Meteor u inspekciju. o))


meteor je

mim were here


Sad sam bash oprla ulazna

Sad sam bash oprla ulazna vrata. Nemoj sutra poshtar da dodje, shta ce da pomisli o meni? I kako cu u EU sa musavim vratima. Bojim se da nece da me prime :))


bas lepa slika, ali je i ne

mim were here


Sloboda ličnog izbora je OK by me.

Nego ovo htedoh da te pitam (btw, volim crevca na žaru, šta ću o)), ako si liberal, a nisi ni eldepe a ni za duleta glavonju, kako se onda odlučuješ pri glasanju? Milsim, ako nije indiskretno, ko najviše odgovara tvojoj opciji?


ne glasam (glasao

mim were here


Apstinent, znači.

Možda čekaš stranku koja će se odlučnije suprotstaviti ulasku u EU? Mada, mislim da to DSS dosta uspešno radi, za sada o))

Za Duleta sam sigurna da nema ništa sa pravim liberalima.

Ali, ovo oko LDPa grešiš. Meni je to sasvim OK i liberalno kad se jedna partija zalaže da se poštuju ljudska prava, da ratni zločinci budu iza rešetaka, da vlast polaže račune građanima, da zemlju vode odgovorni političari, da se štiti ljudski život, a na kraju i da gorepomenuti popovi ostanu u crkvama.

Pozdrav i laku noć.


pa ako svestenici treba da

pa ako svestenici treba da ostanu u crkvama onda i svi ostali treba da ostanu na svojim radnim mestima. upravo takav stav nema nicega sa liberalnim jer svako mora (ne treba) da ima pravo na svoj misljenje bilo da se radi o politici ili bilo cemu drugom.


Pijaca

mim were here


ovo me podseti na tita (ne

mim were here


o boy, ...Shta da ti radim.

mim were here


da li postoje pravila za

mim were here


Kakve su ovo gluposti !

mim were here --- pa tako sto ( 100 ) puta.
Pola bloga mim were here !
Strašno !!!!


Ka

To se zove brisanje a moze i cenzura, kako ocesh. Nekome se nije dopalo.


ni meni se ne dopada

neozbiljnost trola. zaista eu integracije i upoznavanje serbije s aeu vrednostima ne vidim kao pitanje klanja i rakije.

takodje, vise puta je na nasem blogu bilo receno, izvinjavamo se za trol, brisite ga. brisati trolove je dosadno i traje, pa vas molimo da ih i ne pravite.

svi kometari nanize od pitanja podele kosova bi bili pobrisani ( cak i oni dobri o ulozi crkve) kad bi brisala sve djuture, ovako rucno je jako sporo.


Pa ako te umara brisanje ...

... onda ne briši !
Šta da se zaključi o prihvatanju "EU vrednosti" ako je pola poruka obrisano --- sem, ako ti poverujem na reč !


Milici

Primila k znanju. Zaobilazicu ubuduce.


OZBILJNO PITANJE

sta su EU vrednosti???(nije u pitanju trolovanje vec ozbiljno pitanje posto sam ga postavio nekoliko puta i sem nekih floskula nikad nisam dobio konkretan odgovor, a posto ih svi pominju voleo bih da znam koje su).
inace imao sam priliku da veliki broj puta odlazim u zemlje EU i stvarno nisam primetio bilo kakvu razliku u rezonovanju izmedju njih i npr. nas (posto svi upotrbljavaju mnozinu, ajd' da i ja to uradim) ili preciznije receno mene jer kakvi su drugi to me ne zanima (njima, a i meni ce da sudi neko drugi na nekom drugom mestu).


sjajn tekst nikole samardzica o eu i nama

Nova gvozdena zavesa u iščekivanju restauracije bipolarnog sveta

Prosjak pred bogataškim vratima

Nikola Samardžić

Berlinska deklaracija, koja je obeležila pola stoleća od potpisivanja Rimskih ugovora, ponudila je idejnu platformu prihvatljivu za pola milijarde Evropljana. Sa stanovnicima preostalih većinski protestantskih zemalja i Japanom, oni spadaju u najuspešnije i najsrećnije učesnike celokupne svetske istorije. Deklaracija je podsetila na ostvarenje "snažne želje za slobodom ljudi u centralnoj i istočnoj Evropi", u stvari na ishod borbe nekoliko generacija protiv nacističkog, fašističkog i komunističkog totalitarizma, njihovih socijalnih demagogija i kolektivičkog pokroviteljstva nad mišljenjem, kulturom i privređivanjem. Ali ton deklaracije, mada je blaga i obazriva, podseća na stvarnost u kojoj su Evropljani samo oni koji su svoje ukupne vrednosti i sisteme prilagodili zajedničkoj institucionalnoj formi i politici. Da su Evropljani već u Evropi.
Srbija nije u Evropi. U geografskom smislu, pojam Evrope danas je malo važan. Geopolitiku su prevazišli istorijski poraz nacizma i savremena znanja i tehnologije. Ozbiljna evropska retorika u Srbiji je ugašena u kontinuitetu politike od ubistva Momira Gavrilovića, preko pobune Crvenih beretki i ubistva premijera Đinđića, do "šestog principa". Naredna generacija nomenklature koja je zatrla Vukovar, Srebrenicu, krajinske Srbe, jugoslovensko Kosovo i urbanu Srbiju, spustila je novu gvozdenu zavesu u iščekivanju restauracije bipolarnog sveta. Nju ne interesuju, kao u berlinskoj poruci, "demokratija, stabilnost i blagostanje izvan svojih granica". Predatori koji pregovaraju o novoj "demokratskoj" i "proevropskoj" vladi najavljuju nastavak državnog protekcionizma, partijske otimačine i političke arogancije. U evropskoj perspektivi Srbije, događaji su ionako prevazišli ne samo društvo koje je slabo pismeno, ostarelo i ko zna od čega sve umorno, nego i nomenklaturu, koja se vezala za sopstveni začaran krug, bez obzira na nesporne sposobnosti opstanka i regeneracije. Zatvorena u sve svoje granice, Srbija je prosjak pred bogataškim vratima koji, umesto da traži pomoći i posla, odgriza sopstvene udove.
Srbija nema ni toliko snage da prihvati odgovore koji se otvoreno nude. Izveštaj MMF ukazuje na falsifikate u bilansima koje podnose vlada i NB, na neodrživost državnog socijalizma koji generiše korupciju i troši ekonomsku supstancu. Vladajuća Srbija odbila je i nalaz i preporuke za budućnost koje podrazumevaju ne samo liberalizaciju ekonomije i politike nego su sklone da u Srbiji vide potencijale za reforme čije je sprovođenje bolno i naporno. Ahtisarijev predlog pojavio se nakon nekoliko meseci provedenih u razmetanju pregovaračkog tima koji se najviše bavio cinkarenjem, Udbi, međunarodnog posrednika, i prekrajanjem svetske politike. Taj izveštaj samo je jedna od potvrda nekompetentnosti Srbije u međunarodnim odnosima. Superioran u odnosu na balkanske rasiste i šoviniste, Ahtisari je ponudio neumoljivu dijagnozu kao oslonac ponuđenih rešenja koja će ostaviti u nezadovoljstvu i Beograd (nezavisnost Kosova) i Prištinu (dugoročna nesamostalnost, tj. evropska uprava i monitoring, i faktička podela). Kao da je osetio da je najbolji put za Srbiju i Kosovo u zbiru njihovih najgorih komplementarnih osobina.
Bez usvajanja izveštaja i preporuka MMF i Ahtisarija nemoguće je zamisliti evropski put Srbije. MMF je ukazao na pogubne posledice populističkog socijalizma. Ali bi usvajanje liberalnih reformi, čineći državu jeftinijom, efikasnijom i svedenom na osnovne funkcije, a građane bogatijim i samostalnijim, osporilo ekonomske i socijalne osnove autoritarne politike čiju bi reviziju, u njenom tradicionalnom smislu, nametalo otvoreno suočavanje s novom kosovskom stvarnošću. U međuvremenu je Srbija, umesto reformi i denacifikacije, obnovila najprljavije političke strasti, i one za koje se smatralo da pripadaju jednom davnom istorijskom trenutku i nemaju značajnu osnovu. Nova sabornost pomirila je kvislinge, naciste i staljiniste. Sve koje je Berlin proterao.
Nekažnjavanje politike iz devedesetih postalo je presedan novih pljački i nasilja. Proteklih pola veka i modernizacijske potencijale Srbija je ponovo krenula da zatrpava nanosima krivotvorene prošlosti. Umesto da se obračuna s nasleđem koje je čini nesrećnom i neuspešnom. To je nasleđe njenog kolektivizma, to je ideologija malih poseda i slabih karaktera.
U Srbiji su jasne i unisone zvanične, crkvene i mafijaške poruke ispunjene eurofobijom. EU se neće preterano baviti Srbijom kao kuhinjom postsovjetske političke paranoje, ali se nalazi pred nekom vrstom načelnog izazova ovdašnje autoritarne politike koja se vezuje za status Kosova i perspektive nastavka reformi, naročito njihove spoljnopolitičke orijentacije. Dok zalaganje, u Srbiji, za evropske vrednosti, kao simbolična volja političke i društvene manjine, prevazilazi sopstvene granice. Nekad je dovoljno učiti od drugih. To važi za sve. Zato je potrebno da Berlin bude srce Srbije


krasan jedan istoricar

ma to je jedan krasan istoricar pogotovu kada upotrebljava izraz "jugoslovensko kosovo" na koje je posle 2WW srbima bio zabranjen povratak zakonom. Inace u tekstu ima toliko slobodnih procena i u najmanju ruku pretencioznih izjava (sto nije cudno jer tekst pise visoki funkcioner jedne opozicione partije) koje samo sluze za promociju njegove politicke opcije.