Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

RUC-crna rupa u srpskom pravosuđu-gde su predmeti o pogibijama naše dece

porodica pokojnog Medica ispred svoje kuce i sama kucaporodica pokojnog Medica ispred svoje kuce i sama kucaSvratili su nam jutros neki od RUC, da nastavimo formalnosti oko registracije udruženja i dogovorimo se šta i kako dalje.

Tokom pomena žrtvama NATO agresije Milorad Ivanović  i Blagoje Žarković su u ime Roditelja u crnom prišli premijeru Koštunici i uručili mu pismeni zahtev da ih  primi. Premijer Koštunica je obećao da će ih  primiti. Podsećaju, da su  mu  sa istom molbom, na istom mestu i istim povodom obratili i tačno pre godinu dana, kao i više puta posle toga. Bez rezultata do sada. Nemoguće da za godinu dana nije imao vremena da nas primi, kažu!  

Prisustvo na  pomenu su iskoristili  da priđu i  ministru Stojkoviću i Aleksandru Tijaniću. Na Tijanićevu sugestiju, RUC su mu danas predali zvaničan zahtev (!) za prijem i razgovor.  

Milorad Ivanović nam priča  o svom  februarskom pokušaju da sazna dokle Okružnom sud u Leskovcu stigao sa istragom o ubistvu njegovog sina. "Bili smo kod istražnog sudije Mihajla Petrovića, moj advokat i ja. Izneo sam mu nove dokaze i dokumentaciju u prilog tvrdnji da je moj sin ubijen. Pogledao ju je, pročitao i počeo da se trese. Rekao nam je da je ceo predmet poslan u Beograd u Ministrastvo pravde. Savetovao mi je da predmet pokušam da vratim natrag u Okružni sud u Leskovcu i ako po zakonu, istražni  mora da u roku od 6 meseci predoči rezultate istrage. U slučaju mog sina Srđana, istražni sudija Mihajlo Petrović za devetnaest meseci nije saslušao ni jednog svedoka niti sudskog patologa Radovan Karadžića. Na moje pitanje zašto eshumacija nije urađena, kad je Ministarstvo pravde odobrilo sredstva, nije mi ništa odgovorio."

   Blagoje Žarković nam priča o tome gde je predmet njegovog sina, za koga se tvrdi, i pored slika koje ste imali priliku da ovde vidite, da je izvršio samoubistvo. „Moj predmet je mrtav u Nišu. Obdukciju su radili Miroslav Milić i Miodrag Zdravković. Istražni sudija bio je Radomir Mladenović. Goran Predolac, vojni bezbednjak, bio je prisutan kad sam ja slikao telo mog masakriranog sina. Istražni sudija u ovom predmetu Mladenović je zamenjen, ne znam zašto. Predmet bi trebao da bude kod Zorana Popovića. Moj pravni zastupnik Vladan Batić je više puta pokušao da stupi u kontakt sa Zoranom Popovićem i sazna gde je predmet, ali bez uspeha.“  

Milijan Kostić nam priča gde je , trenutno, predmet o pogibiji njegovog sina. „I predmet mog sina bi trebao da bude u Okružnom sudu u Leskovcu. Po mojim saznanjima, oni su poslali dopis Miniastarstvu pravosuđa, da je i moj predmet u Beogradu. Ministarstvo pravde tvrdi da nema osnova pod kojim bi se ti predmeti slali njima. Moj pravni zastupnik Vladan Batić, pokušava da u Okružnom sudu u Leskovcu sazna za sudbinu mog predmeta."

Danas su  bili  kod ministra pravde Zorana Stojkovića. „I on nam je usmeno potvrdio da je Ministarstvo uplatilo sredstva Okružnom sudu u leskovcu za eshumaciju Srđana Ivanovića i Radomana Žarkovića.  Iako istražni sudija Petrović tvrdi da je predmeti poslati u Ministarstvo, Stojković se našao začuđenim. On tvrdi da predmeti  ne mogu  da budu u Ministarstvu,  te da ga je lično zvao predsednik suda u Leskovcu Ilić da uplati sredstva za eshumaciju. „U ovom trenutku ni ja ni moj advokat, a očito ni istražni sudija pa sve do ministra pravde, ne znamo gde je predmet o pogibiji mog sina“ kaže Ivanović!  Ministar Stojković im  je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da  ponovo pokrene postupak za eshumacije i da razjasni zašto  okružni sudovi  u Leskovcu i Nišu  to još  nisu uradili“ 

Ivanović, Žarković,  Kostić i drugi RUC se slažu i nadaju da će „medijski i politički“, a nadaju se i pravno,  objedinjeni njihovi predmeti možda i videti sudske epiloge. Strahuju, da će ako ostanu pojedinačno prepušteni na milost i nemilost, ti predmeti završiti „kao i njihovi sinovi,“ kako situaciju opisuje Blagoje Žarković. Svako od njih je, pojedinačno, iscrpljen i zdravstveno i materijalno,  u individualnim  naporima da se istina, koja se očito zataškava, istera na videlo. Većina ih je do sada promenila više pravnih zastupnika. Petežno zato što su predmete napuštali iz straha ili pod pritiskom. Čini im se i da je i medijska i politička ravnodušnost, a ne samo institucionalno zataškavanje u kome Vojska očito ima udela,  deo nečije strategije da ih ostavi da se kao pojedinci bore protiv sistema i u toj borbi ne uspeju da istraju. Nadaju se da će objedinjeni imati više snage. Spremaju se da idu i na internacionalizaciju slučaja.  Spremaju se da u petak svi budu uz Janka Jakovljevića koji u 11 sati u PP ima ročište po tužbi protiv Vuka Tufegdžića.

Ponavljamo brojeve žiro računa koje smo RUC otvorili da bi mogli da funkcionišu kao krupa građana-zajedno-i da bi mogli da finansiraju pravnu pomoć koja je zahtevna i skupa ne samo zbog složenosti predmeta već i zbog očitih malverzacija koje rezultiraju opasnom i iscrpljujućem odugovlačenju. RUC se zahvaljuju svima koji su im do sada pomogli na bilo koji način.  


DodatakVeličina
RuC-InstrukcijeZaUplatu.pdf57.29 KB

kuc, imal koga?

dragi roditelji,
nadam se da cete istrajati u tom ludilu zataskavanja, bezzakonja, zaplasivanja, lazi i cutnje.


Nema nikoga, draga Sonja,

Nema nikoga, draga Sonja, naravno. Cim su drzavni zlocini u pitanju, svi se razidju ili zaobilaze u sirokom luku - nije dovoljno zanimljivo (a moze biti i opasno), uostalom znamo sve o tome, to zivimo poslednjih dvadeset godina.


A ...

Quote:
Nemoguće da za godinu dana nije imao vremena da nas primi, kažu!

... možda nemaju vremena?


ma nema nishta

dok ne izadjemo na ulice, jer svi se oni (politicari ,vojska, sudstvo,policija, stampa, televizija) prave gluvi . oni reaguju samo na buku i govnjive motke.to ih jedino moze uzbuditi!


kuc ima li koga

nema ...nema mnogo ni na blogu, ni na b92, pa ni u danasu. ..govori li nam to nesto?


Da li postoji neki nacin da

Da li postoji neki nacin da ovo izadje u siru javnost, kao i tekst na blogu Jasmine Tesanovic: Pozvati na zakonsku odgovornost ministra Stojkovica ?

Mozda kao oglas, tipa trazimo slicne slucajeve - uverena sam da bi se jos mnogi oglasili znajuci da nisu sami.


to snezana 7...

snezana, ne zavaravaj se. sve je ovo bilo, ovako ili onako, u siroj javnosti dovoljno puta. te glas, te blic, kad se nesreca desi. no sistematski se slucajevi svode na seriju pojedinacnih, ne dozovljava se da se uoci ni d apostoji trend ni u nesrecama, ni u nacinu zataskavanja...

u slucajuRproblem je dodatno veci, kao i u vecini slucajeva momaka poginulih u JNA na kosovu, koji su tamo odvedeni pre kraja redovne i osnovne vojne obuke, sto su to porodice na ivici egzistencije, i sto ne znaju ni elemente lobiranja, insistiranja, animiranja javnosti ...

pitanje je zasto su mediji hteli da guraju slucaj kolege curuvije i slucaj ivana stambolica, i time dosta doprineli, na ovo vrlo slabo obracaju tu vrstu paznje. osim kao kratku vest retko si gde video novinar ad aje obuhvatio sve slucajeve, predlozio nesto, ukazao prstom na nekoga...vrlo, vrlo inidikativno...

mnogo je autsajedera u nasem istrazivackom novinarstvu, bez obzira kako se emisije zovu...

pa ni b92 se nije potrudio da od kada objedinjujemo pricu o RUC napravi neki ozbiljniji prilog...gosotovanje dva advokata, batica i prelevica, u emisiji kojoj to nije bila jedina tema, je sramno nedovoljno!


:(

nemam reci...


gostovanje u emisiji

pretpostavljam da mislis na onu repliku, ili kako se vec zove emisija. videla sam to i sjadilo mi se i smucilo. kada se progovori o ovakvim stvarima u emisijama koje se vecim delom bave "velikim pitanjima" i "velikim problemima", prica o tragedijama "obicnih" ljudi poprima gusiteljski efekat. ne funkcionise nam pravosudni sistem, tacno, eto teme za razglabanje i za projekciju, a veza sa ovim o cemu ti pises (i jasmina, i carlo, i zokster, naravno) se zagubi umesto da se intenzivira.

degutantno je zapravo to sto ove nesrecne ljude treba pretvarati u svojevrsne medijske zvezde da bi se skrenula paznja na prave probleme, i... ali da ne davim i ja o svemu sto je jasno.

retko se javljam na ovakve blogove upravo zato jer imam veliki problem sa pricom o tome, tj. JA ne umem dobro da pricam o tome. ja se uzvrtim, ja bih nesto da uradim, a udaram u zid umesto da... nekome razbijem glavu.

poz.


b92 i ruc

sad treba ja da im sve kao sublimiram, u frci su, da bi eventualno pratili dolazak ruc na sudjenje koje janko ima u petak u 11 u palati pravde protiv vuka t.

mislim stvarno!


bez utehe

i bez trunke sale, odnosno bez ostatka afirmativno:

a ko ce, ako ne ti?

evo, duvam ti u ledja, ne kao ona vasa kosava sto opet tamo brije, nego kao topli vetar podrske. ah, j... ga.


to lektorka

pa sve imaju na blogu, pobogu! na blogu jeste vec sublimirano, sav pozadinski rad, sve drugo, ...dakle jasnije od toga ne mogu. zar im je tesko, zvezdama istrazivackog novinarstva, da to procitaju i pozovu roditelje u emisiju!

ako je to emisija za jednokratnu upotrebu...onda....ne, ovo mora da se prati stalno....

a nije senzacionalisticki ko pare sa kipra, sudjenje premijeru, etc, obracun beba-biljana ostatak sveta da bi se neko na b92 zainteresovao na duze i kako treba...


ne znam tacno sta je planirano

ali, daj, pa naravno da im JESTE tesko da urade to sto kazes.

i mislim da ti treba da budes u emisiji.


Sta cekamo?

Ja, na primer, pretrnula, utrnula, cekam hoce li Kostunica prihvatiti mesto premijera.

To naravno, nema veze sa strahotom kroz koju prolaze RUC. Kazem, nema veze zato sto je Kostunica ovde mnogo. Izvrgavaju nas ruglu, smeju nam se u lice, prave nas budalama sa svih strana. Kostunica- to je sistem sam koji je montiran 90 i koji zivi.

Kako ne mogu pomoci mnogo, a da bih i sebi pomogla da sacuvam dostojanstvo ljudskog bica resila sam da svakog meseca (kad primam drugi deo penzije koji mi ne ide na komunalije uplatim skroman iznos na racun RUC sve do onog dana kada nas ti roditelji ne budu obavestili da udruzenje vise ne postoji jer se do istine doslo i vinovnici budu kaznjeni). Takodje izjavljujem da od sada iznos TV pretplate preusmeravam na racun RUC, sve dok javni servis ne pocne redovno da izvestava o RUC i ne preuzme aktivnu ulogu javnog mnjenja za vrsenje pritiska na drzavune organe.


zoricag: "Takodje

zoricag: "Takodje izjavljujem da od sada iznos TV pretplate preusmeravam na racun RUC, sve dok javni servis ne pocne redovno da izvestava o RUC i ne preuzme aktivnu ulogu javnog mnjenja za vrsenje pritiska na drzavune organe."

Ovo je hvalevredna gradjanska inicijativa. Podrzavam!


draga zorice

secas li se da su ministar odbrane i co na nekom sastanku roditeljima ponudli dogovor-nagodbu, paket koji je sadrzavao i oslobo]enje od placanaj tv pretplate! dno dna!

dosli su mi juce, ne znam gde su otkucali to pismo,tuga i jad, pa sam uzela i preuredila ga, stavila im zaglavlje, etc, pazi tijanic im je reako da napisu zvanicnu molbu za prijem!

j...zemlju u kojoj ti juris novinare, a plus javni servis, a ne oni tebe za ovako veliku pricu.

onda sam napisala u tom pismu, tacno to sto i ti kazes, da je inters cele srbije da sazna istinu, da to nije samo pitanje poginulih vojnika kao pojedinaca i njihovih porodica, vec svih nas koji placamo tu vojsku, etc...i rts...


Izvor BLIC - novi ministar

Izvor BLIC - novi ministar odbrane, nazalost ipak DSS. MiM drzim za rec da ce im se popeti na glavu po pitanju nastradalih vojnika, a RUC zelim puno strpljenja i istrajnosti na putu do istine i pravde.


Mucno

Da RUC ohrabrim zeleo bih ali ne znam kako, da verujem da ce se nesto u skorijem roku promeniti - ne verujem, sve dok je sadasnji/buduci premijer Kostunica i (ne daj Boze) novi ministar odbrane takodje iz redova DSS-a.

O politicarima da i ne govorim, ali pitam se da li obicni ljudi zaobilaze ovu temu zato sto su prosto otupeli i ne reaguju vise ili zato sto je ova tema toliko mucna da je nekada lakse pobeci i praviti se kao da dubinu ove strahote ne vidimo ili kao da se nikada nista nije ni dogodilo?

Jer ko god da pocne samo malo da razmislja o tome sta se dogodilo Draganu i Drazenu (navodim njih dvojicu kao najstrasniji i ocigledno najprljaviji slucaj skrivanja istine od strane VJ) u trenutku ce shvatiti u kakvoj zemlji zivi, a to ce biti mnogo mucno i mnogo gadno.

Tada ni mala zavaravanja poput sitnih, malih uspeha drzave u vidu rasta proizvodnje ili tu i tamo neke odradjene privatizacije ili licni uspesi pojedinca, bolji posao i plata, kredit, ne mogu odrzati iluziju da se kako tako pokusava ziveti normalno. Gde, u zemlji MRAKA i STRAHA, gde danas jesi a sutra mozda ne?
Da li je neko igde procitao da je bilo ko od ostalih vojnika dao bilo kakvu izjavu, da je makar anonimna izjava prosledjena novinama, medijima, dve i po godine je proslo a i dalje muk ... misle verovatno da nisu valjda ludi da i njih pojede MRAK! (A ko i ne bi tako mislio posle svega sto je zvanicna i nezvanicna vlast cinila ne bi li sve zataskali).

I sta sad, ostaje usamljenim roditeljima da se bore za istinu o svojoj deci, sebe i njih radi dok ostatak Srbije cuti?

E, pa jeste mucno i gadno, ali je ista takva i prava slika o nama, kao sto i jos neutvrdjena istina o njihovoj smrti ide svima nama na dusu.

Mislite ljudi, (oni koji to jos mogu) pa ko moze neka se i na dalje pravi lud. Ko ne moze, neka pomogne RUC koliko moze ne bi li istrajali u traganju za istinom.

P.S. Milici, mnogo lakse bi bilo da se RUC-u otvori PayPal racun za slanje novca jer vecina ljudi u inostranstvu vec ima otvorene naloge kod PayPal-a.


to city lights

"Da li je neko igde procitao da je bilo ko od ostalih vojnika dao bilo kakvu izjavu, da je makar anonimna izjava prosledjena novinama, medijima, dve i po godine je proslo a i dalje muk ... misle verovatno da nisu valjda ludi da i njih pojede MRAK! (A ko i ne bi tako mislio posle svega sto je zvanicna i nezvanicna vlast cinila ne bi li sve zataskali)."

cuj,u ovoj prici zestoko nedostaje i karika tipa istrazivacko novinarstvo. dakle, ajde sto rezim sistematski zataskava, ali kako to da imamo novinare koji satro jure pare sa kipra, etc, uvek idu one spektakularne najave, dokumenta, obrada emisija, imamo feljtone po novinama dosije ovaj, onaj, imamo sve vrste mafija, pre neki dan sam videla d aima i sljunkana mafija-kradu sljunak iz drine na veliko-a nema vojno-sudske mafije!

i zasto ni jedan novinar ne pokusa da te kolege, koji bi sad vec trebali da su se skinuli iz vojske, nadje, pita...

gde je geeracijska solidarnost? ovi sto strajkuju na filozofskom, to je bedno, samo zbog kinte, to nije ni solidarnost u sirem smislu ni ideoloski orijentisano, to se tamo napija i dokolicari...

gde je NGO jaca podrska?

sta rade HR organizacije i lokalne i strane koje se jos bave srbijom?

ovo NISU pojediniacni slucajevi krsenja HR pojedinaca, vec drzava terora i dalje!