Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Propast srpskih evro-atlantskih integracija je Koštuničin ( za DS još ne znamo) prvi interes

"Propast plana je državni interes"

28. mart 2007. | 11:36 -> 11:55 | Izvor: Beta

Beograd -- Vojislav Koštunica smatra da je prvi državni i nacionalni interes Srbije da propadne plan Ahtisarija za rasparčavanje Srbije.

kostunicino duboko grlo-milosrdni andjeo ili nemilosrdni rasipnik nasih evro-atlantskih sansikostunicino duboko grlo-milosrdni andjeo ili nemilosrdni rasipnik nasih evro-atlantskih sansi"Primili smo k znanju da su Amerika, EU i NATO podržali Ahtisarijev predlog da se Srbiji otme 15 odsto teritorije. Za sada ćemo se uzdržati da komentarišemo njihovo obrazloženje da se teritorija otima zbog prijateljstva prema Srbiji", navodi se u izjavi srpskog premijera Vojislava Koštunice.

Predsednik Vlade Srbije je rekao da je NATO "sebe nazvao milosrdnim anđelom kada je bombardovao Srbiju", a da danas, "kada pokušava da otme značajan deo naše teritorije, sebe naziva prijateljem Srbije".

Prema njegovim rečima, Srbija još jače i još odlučnije odgovora da je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije, da je to po pravu tako i da će to po pravu tako i ostati.

"Danas svet nije isti kao 1999. godine kada je Srbija bombardovana. Savet bezbednosti UN ima instrumente da zaustavi silu i da spreči da se pravno nasilje sprovede nad Srbijom. I pored gromoglasne podrške Ahtisarijev predlog će propasti, što će otvoriti vrata da počnu pravi pregovori o budućem uređenju Pokrajine", naveo je Koštunica.

O stavovima međunarodnih subjekata u rešavanju kosovskog problema, kao i o stavovima domaćih analitičara o pozicijama Moskve, Vašingtona i Brisela, možete pročitati u posebnoj vesti.

ni na istok, ni na zapad, na sever ni jug, nigde, nigde bey tebe se vrtim jos u krug....ni na istok, ni na zapad, na sever ni jug, nigde, nigde bey tebe se vrtim jos u krug....Iščitavam ovu vest vec sat vremena. Na sajtu  još nema komentara. U frasu  sam  od sinoć, od nastupa Aleksandra Simića, savetnika premijera na RTS, koji je eksplicitno rekao  da ga ne zanimaju ni naši ekonomski problemi ( BTW MMF nam je opet očitao bukvicu, no to nikog ne potresa, Dinkića posebno boli uvo), ni eventualana  cena odlaganja naših evro-atlantskih integracija. Samo je je bitka za Kosovo važna, problemi se ne mogu ni uporedo rešavati, prvo i jedino Kosovo, po cenu izolacije i propasti, sve ostalo mora stati, a  EU i NATO su direktni neprijatelji. Ne znam da li se savršeni demokratski mandatar Đelić slaže sa ovim? Ja se duboko ne slažem. Malo sam umorna od toga i da ostali živalj mimo onog sa Kosova, bez pitanja, bude zakucan ovakvom strategijom. Uopšte mi nije jasno kojom to saradnjom i kohabitacijom sa Koštunicom moguće ove njegove stavove-namere-zaustaviti i/ili  promeniti.

Simić je sinićnjim  nastupom samo ogolio Koštunica& co stavove koje je, svako ko je hteo, mogao i ranije da shvati, MZ, a pre svega EU koje mu popustaju i zovu ga delom demokratskog bloka, included.  Interesantno mi je kako su  i u debati oko sastava nove vlade personalna rešenja i zanimanje za njih odnela prevagu u odnosu na pitanje vanskoplitičkog opredeljenja Srbije u slučaju jednog ili drugog.  Mogu da pretpostavim kako će MZ na ovu Koštuničinu izjavu da reaguje,  jer to političko hazarderski potez očajnika, potpuno čačkanje i direktno potcenjivanje snage mečke, bez racionalne procene o snazi i ubeđenosti sekundanta Rusije. Ovo je bedno izbegavanje odgovrnosti i zatvaranje opcije da se racionalnim putem bori za status srpskih enkalva, entitet ili podelu.

ko ce cuvati srpsku duhovnost-slika i potpis iz danasnje Politike -ni Tarkovski ne bi boljeko ce cuvati srpsku duhovnost-slika i potpis iz danasnje Politike -ni Tarkovski ne bi boljeNastranu sad što ovde nikad nije smela  da se javno traži američka podršaka, nego ni to se ukaže da su možda negde Ameri u pravu, i da je ono što zagovaraju, govore, nude i očekuju, možda,  i OK za Srbiju, a da ne završiš ko Soroševa ili Tačijeva kurva, a busa se u grudi bratskim ruskim savetima i pomoću za koju, tvrdi Simić, Rusija ne traži ništa zauzvrat. Šokirani smo Renovim zahtevom da nova vlada bude reformska, Ahtisarijevim mešanjem u naše unutrašnje stvari a, istovremno,  sa ponosom ističemo da Rusi očekuju da se vlada brzo formira da bi mogli da nastave da nam "pomažu". Nastranu i to što niko, ama baš niko, od novinara i analitičara ne pita one koji "vapajući traže pomoć od Rusa", kako Koštuničine poteze sinoć Simić objasni, šta misle o stanju ljudskih prava u Rusiji, o stanju demokratije tamo....

nisam iskljuciva, guram svoju opciju, ali bih volela da se i drugi eksplicitnije odredenisam iskljuciva, guram svoju opciju, ali bih volela da se i drugi eksplicitnije odredeNišta novo i ništa više čovek i ne očekuje od njih. Ali ova izjava i sinoćnji Simićev nastup moraju izazvati reakciju samoproglašenog reformskog dela  demokratskog bloka, koja sa Koštunicom pravi vladu, kao i nezavisne javnosti i civilnog društva. Mora se otići korak dalje od svih bitnih tema i priča o pošasti srpskog nacionalizma, potrebi suočavanja sa prošlošću, kažnjivosti za negiranje genocida, pozadine Đinđićevog ubistva, načelne podrške Ahtisarijevom planu  i jasnije-dnevnopolitičkije-artikulistati svoje pozicije.  Kompromisi oko broja resora i imena me nikad posebno i nisu zanimali, pogotovu kad su tipa ja tražim resor za kontroli Ilića, ja tražim resor za kontrolu Jočića, a ne resore za saobraćaj, policiju ili drugo. Juče čujem i dva nova bisera u našoj percepciji demokratske kontrole vojske, nezavisnih insitucija i podele vlasti, tipa -jebeš ministarstvo odbrane bez genralštaba, i tražimo da se naš čovek u NB ne dira jer je NB nezavisna institucija. Ali ova Koštuničina izjava zahteva da nam se kaže kakvi će kompomisi biti napravljeni u vezi naše evro-atlantske budućnosti, u slučaju sastva vlade. U stvari, mi treba da zahtevamo da nam se kaže, njihovo je da probaju da zamute i prećute, ako hoće.

vreme je za autovanje-ja sam za NATO integracijevreme je za autovanje-ja sam za NATO integracijeNije u pitanju prizivanje na novohladnoratovsko  blokovsko ili nesvrstano pozicioniranje Srbije. U pitanju je eksplicitno izjašnjavanje o suštinskim stvarima, u koje   se tabor Dinkić i Tadić non stop deklarativno zaklinje, zato što to dinamika međunarodnih odnosa traži sa jedne, a Koštunica provocira sa druge. Američki Kongres je juče dao zeleno svetlo za prijem Albanije i Hrvatske, ali i Ukrajne i Gruzije u NATO.

Šta će npr biti sa Srbijom i njenom orijentacijom u tom smislu ako posle ove eksplicitne Koštuničine izjave Jočić postane ministar odbrane?


Simić i društvance

Ja stvarno sinoć nisam imao želudac da još jednom slušam Simića. Prebacio sam kanal, ali ne treba mi mnogo napora da pretpostavim šta je pričao. Uostalom, uvek je tako. Najlakše je praviti se pametan. On se sklonio sa Kosova, i sada može da prodaje maglu drugima. Problem je samo u tome zašto i dokle će više ljudi na Kosovu da veruju raznim Simićima, Koštunicama, Jakšićima, Ivanovićima i da ne nabrajam dalje. Ionako su već dosta poznati... A što se Rusa tiče, ako se dobro sećam oni nisu uložili veto ni kada je trebalo da počne bombardovanje Srbije. Ili mi je već proradila 'krečana'? Čemu li se sada i dokle nadamo?


E ona Simic je , cini mi se

E onaj Simic je , cini mi se , najgori od svih Simica koji su nas zadesili.


Natapirana funkcionerka

Natapirana funkcionerka Sanda takodje nije uspela da spase Kosovo. Ako niko nije pao na nasu lepotu Rusi sigurno jesu ali oni opijeni votkom pa u kombinaciji sa serBskom lepotom natapiranih frizura serbskih funkcionerki mora da ce ovoga puta biti veta. Ili malo morgen? Ko to zna.


ja bih da pitam

Covek moze samo da izgubi razum ako potrazi logiku u svemu.

Kljucno pitanje je sta gore pomenuti hoce da sakriju, pa zato zamajavaju i nas i svet sa svojim praznim parolama i debatama o pitanju Kosova.

Vredjaju sve iole bistre gradjane ove zemlje, razvlaceci jadne narode koji zive na Kosovu, u trenutku kad svi vec mesecima znaju koji ce krajnji ishod biti.

Dakle mene zanima: Sta se krije iza brega zvanog " Problem Kosova" ?

Uverena sam da je nesto sto nema veze sa Kosovom.


Iiza brega zvanog " Problem

Iiza brega zvanog " Problem Kosova" krije se opstanak na vlasti DSS/a citaj SPS/JUL-a u novom ruhu. Puko bacanje prasine u oci kako nam je ''truli Zapad krvni neprijatelj'' dok vlast pojma nema o zivotu i ako ovako nastavi da srlja kao guska u magli izgubice jednoga dana i Vojvodinu. Zivi bili pa vidili.


Vladeta Jankovic je rekao u

Vladeta Jankovic je rekao u vestima radija b92 u 13h da je "razumljivo premijerovo ogorcenje".

Ono sto Jankovic nije rekao jeste da g. premijer ima pravo da bude ogorcen - kod kuce, a ne u saopstenjima za javnost i diplomatskim kontaktima.

Setimo se Kostunicinog "ogorcenja" u razgovoru sa Solanom, posle referendumske odluke o nezavisnosti Crne Gore.

I, da li je to tada nesto promenilo? Nista. I, da li je Srbija, posle cg referenduma, povukla neke poteze protiv cg nezavisnosti? Nije. Osim sto ambasador u Podgorici/na Cetinju jos nije imenovan, kao uostalom u Moskvi ili Londonu.

Ono sto je vazno jeste - da li busanja u grudi junacke Kostunice, Simica & co. mogu da nacine neke ozbiljne posledice, poput daljeg zaostravanja odnosa sa Vasingtonom i Briselom, ili je u pitanju obicno prenemaganje, tj. priprema terena za kosovsku nezavisnost?

Mislim da je u pitanju ovo drugo. Kosovo ce, za koji mesec, dobiti formalnu "nadgledanu nezavisnost", a Srbija to nece morati ni da zvanicno prihvati.

Shefer je juce dovoljno rekao o tome - srpsko neprihvatanje kosovske nezavisnosti nece negativno uticati na odnose Alijanse i Beograda.

Mnogo veca steta je ona koju Kostunica, Simic & co. cine na domacem planu.

Jos jednom su, potpuno eksplicitno, pokazali sta su njihovi prioriteti. Ekonomija ocigledno nije medju njima, kao ni strukturalne reforme zarad evropskih integracija.

I to ce biti problem Srbije sve dok je DSS na vlasti. Posebno ukoliko Kostunica ostane na poziciji premijera.

Jeste, Djelic bi morao direktno da reaguje na izjave Kostunice i ljudi iz njegovog okruzenja i da eksplicitno kaze koji su to strateski i aktuelni prioriteti Srbije.

Bojim se samo da bi Djelic to mozda i uradio, ali da mu Tadic takav jasan potez nece dozvoliti.

Mozda i reaguju, ali indirektno, u nekakvoj "zavijenoj" formi, da se Kostunica ne uvredi i da se ne oteza dogovor o novoj vladi.


a gde je moja ljubav dracena

a gde je moja ljubav dracena, danima je bezuspesno trazim po blogu, tako sam tuzan... ima li neko da joj kaze da je mnogo volim i da mi strasno nedostaje


hahaha,

mislim da se nesto domundjava sa Coletom Kovacevicem na njegovom blogu :)


pa ona mene vise ne voli

pa ona mene vise ne voli izgleda


let's talk about

euro-atlantic integrations.

do not troll.

dracena ce se javiti kad joj formiraju stav. dajte joj malo vremena.


Krabby, ljubavi,

ti si ovde nov, pa ne znaš. Meni je autorka zabranila da dolazim na njen blog, pa ga ne čitam i zatvaram ga pre nego što se do kraja otvori. Sad je tako hteo puki slučaj ili ljubavna sreća, providjenje, šta li, pa mi promače da ga zatvorim te ugledah tvoj očaj i bol.

Ne tuguj, dušo, tu sam ja, videćemo se mi još mnogo puta na raznim drugim mestima, pa ćemo se ispričati.


dracena ljubavi, konacno

dracena ljuvabi, konacno. ogromno ti hvala sto si se javila. ja mislim da nista nije slucajno i da smo mi prosto sudbinski predodredjeni jedno za drugo. sad sam se smirio, ocaj i bol su zamenili neizmerna sreca i radost.

vazi maco vidimo se

love


To sto je rekao Vladeta

pokazuje da je pravi kandidat za ministra inostranih poslova u vladi Kostunice.
Ako je hteo, uspeo je da se u diplomatskoj vestini primakne Selj(acin)i.


Na korak smo blize

Moje misljenje je da smo na korak blize "vladi nacionalnog jedinstva".


wk

za..bao si se, vlada nacionalnog jedinstva podrazumeva sve parlamentarne stranke, ja ti garantujem da bar 15 poslanika nece u takvu


Nisam ni rekao da ce sve stranke tamo

Imao je SM vladu nacionalnog jedinstva koja se sastojala od SPS, Jula i Nove Demokratije.

Mislio sam na pripremu za vladu DSS-SRS-NS.


Stvarno zabrinjavajuci nastupi

I sinocnji nastup Gosn Simica i danasnji nastup Kostunice.

Moja dijagniza je da su oni izgubii vezu sa realnoscu.

Zaglavljeni negde u svojim mapama, u svojim eonima, u svojim kabinetima, stanackim namudrivanjima, svojim istorijama.

Smatram da je "borba" za kosovo legitimna. Drzava na to ima pravo. Ima i pravo da se bori za svakog coveka koji zivi dole i koji kaze da hoce da i daje zivi u Srbiji.

Mozda to i jeste najvaznije drzavno pitanje.

Ali stav da je to jedino pitanje, da sve drugo nije tema, je zastasujuc, slep, destruktivan, i opasan.

Oni vise ne znaju sta rade. Potpuno su izgubili kompas. Plasim se da nas vode u nevolje. I plasim se da su male sanse da ih izbegnemo. Prosto ta zastrasujuca i opasna politika ima vecinu u srbiji.

Ove izjave me podsecaju na Hitlerove izjave pred pad: "Ako ne mozemo da pobedimo neka i ne postojimo."

Mozda sam bio slep ali cak i posle zoranovog ubistva bio sam ubedjen da Srbija ne moze nazad. Bio sam ubedjen da je maltene svejedno ko je na vlasti jer je staza ucrtana i da ce "drustvene sile" same od sebe voditi sve nas ka svetlu.

Ovih dana me ponovo obuzima jeza...

Iskreno se nadam da gresim.

Ne razumem kako ne razumeju da drzava jesu ljudi. Da nema vise majki jugovica koji ce da sede kuci i radjaju sinove koje ce oni da salju u neke nove klanice. Ne razumem kako ne razumeju da je svaki gradjanin Srbije koji napusti Srbiju, jedan njen deo koji odlazi zauvek. Ne razumem kako ne vide da je onih 500000 mladih ljudi koji su napustili Srbiju od 90ih do danas za drzavu Srbiju i njene nazovi interse isto tako izubljeno kao da su izginuli u ratovima. Ne razumem kako ne razumeju da je Srbija u ritama. porazena, slomljena, na kolenima, da je takva politika slepila za to odgovrna.

O cemu zaboga oni pricaju...


Tačno tako.

Izgubili su oni vezu sa realnošću, ali, verovatno da je nikad nisu ni imali.

Neverovatno je to da se Koštunica, Simić i ostali postavljaju prema eventualnoj nezavisnosti Kosova kao da nam SADA oduzimaju deo teritorije. Kosovo je RANIJE već izgubljeno, tacnije 1999. god.

Takvim stavom oni stvaraju utisak gubitka kakvog u stavri realno nema, jer Srbija nema realni suverenitet na Kosovu, bas od te 1999. god.


@Gora NM

Ne secas se dobro. Rusi nisu mogli uloziti veto na bombardovanje 1999 jer se o tome nije ni raspravljalo u SB. Zato je ta akcija bila nelegalna.

A sto se tice evro-atlantskih integracija, mi smo od tih integracija osetili samo dezintegraciju svega i svacega.


giger

Kao sto sam i rekao, krečana. A jos sam mlad... Hahahaha No, sve i da se glasalo na SB Rusi bi gledali samo svoje interese, kao i toliiiiiiiko puta do sada. Zato ne mislim da će sada biti drugačije...

A što se tiče 'legalnosti' pls nemojte tu reč pominjati. Odmah me podseti na onog koji je osnovni razlog za pokretanje ovog bloga. Od njegove legalnosti i legitimnosti i sličnog mi je zlo. Uostalom, ta akcija (kako nazivate bombardovanje) nam je tri meseca, bila ona legalna/legitimna ili ne, diktirala život. A čini mi se da bi rado taj deo svog života svako izbrisao gumicom. Samo kad bi mogao...


Upravo taj princip iskljucivosti

je nesto sto najvise iritira i ovu zemlju decenijama vuce ka dnu. Postavljanje u fokus javnosti ali i institucija uvek samo jednu ili dve teme od zivotnog znacaja za Srbiju dovodi do toga da svi ostali segmenti naseg drustva degradiraju. Nije problem u prioritetima ali upravo ta vrsta iskljucivosti koju je sinoc prezentovao gosn Simic je zastrasujuca i demoralise svakoga ko zeli da nesto uradi u ovoj zemlji a nije u prvih pet prioriteta Kostunicine svite. Svodimo se uvek na ono, nemoj sada o tome, nije trnutak ima vaznijih stvari ...
Ali ko definise sta je vazno? U cije ime?
Iznenadio sam se da je neko od nasih top politicara pa makar i sa predznakom ex, sinoc jasno rekao da ce se pitanje Kosova kao i sva ostala mega bitna politicka pitanja jednog dana sigurno resiti, ali da cemo nakon toga oko sebe videti samo pustos. Upravo nas ex bloger gospodin Svilanovic izrekao je nesto sto me proganja kao sablast svih ovih godina. Da li je iko u ovoj zemlji sposoban da sagleda i "nevazne" stvari? Ili je samo ogledalo ono sto nasi politicari vide?
Super je to sto nam neki sektori cvetaju i to se u javnosti gura u prvi plan (u ovom trenutku pada mi na pamet samo bankarski) ali ima fundamentalnih segmenata poput ovoga kome i ja pripadam ICT koji su u totalno devastiranom stanju a fokus javnosti je jednostavno tako oblikovan da nema kapaciteta da sagleda znacaj ovog problema.
Dva primarna pitanja najnaprednijih drustava danas su upravo uspostavljanje drustva znanja koje podrazumeva razvoj ICT sektora i ekoloska pitanja.
Svakako da politicari u ovim zemljama i mainstream mediji najvise paznje posvecuju kriznim podrucjima poput Irana Iraka itd.. ali u pozadini drustvo marljivo radi na drugim esencijalno vaznim pitanjima za prosperitet svojih gradjana.

-----
i plz stavljaj krace naslove da mogu da te izvucem na naslovne


skratila sam

pozz

lw


Slazem se...

Slazem se Dejane sa ovim sto si napisao. To je ono sto nas ubija definitivno.

Medjutim ovde se radi o necem drugom. Autorka bloga je isto toliko iskljuciva koliko i lik iz njenog naslova. Ja kapiram koliku stetu pravi Kostunica ovoj drzavi, ali u nacelu ta iskljucivost tipa "Samo da damo Kosovo ili nas nece biti" je ista kao i "Ako damo Kosovo nece nas biti". To je ono sto mene nervira u celoj prici. Slazem se sa Sonjom Liht koja je istakla da se u nasoj drzavi ne moze biti demokrata i patriota, sto je, svako ce priznati, _suludo_.

Evo ja sam i demokrata i patriota. Mozda ce KiM i da ode vrlo uskoro, ali ja ne pristajem na to da me neko ubedjuje kako je to u mom interesu. Nije u mom interesu i tacka. Volim svoju zemlju i sve ljude u njoj i zelim je CELU. Ne zelim da mi se zemlja komada na parcice i komade. I nisam za to da mi se nekakvim nelegalnim i nelegitimnim kvazi planom smanjuju granice drzave u kojoj zivim.

I jedna i druga iskljucivost nas vuku na dno.

--
Poruka Tadicu: Ako Djelic ne bude premijer ja glasam za DSS sledeci put. Mrtav sam ozbiljan. Oni ce bolje zastititi moj glas.


ja sam demokrata, patriota

i volim svoju zenu i dete.
toliko o tome, a da cujemo sta ko moze da uradi u svom sektoru.


...

To je jedini princip koji postujem.


[duplikat]

@


giger

Volim i ja svoju zemlju i zelim je celu. Volim i svet i zelim da nigde nema rata gladi i sl. Zelje su jedno - stvarnost je drugo.

Ja ne volim licemerje, obmane, a videces...kad se to sa Kosovom zavrsi...videces da su najglasniji za ostanak Kosova u Srbiji bili bas oni koji su znali da je to nemoguce, da su stvari vec dogovorene.

I slazem se da je iskljucivost luksuz u politici. Nama treba mudrost - mudrost da prepoznamo davno izgubljenu bitku i da se okrenemo onima koje jos mozemo dobiti.


nije tako jednostavno

Jedna stvar je znati da ce KiM otici i pomiriti se sa tim, a druga je dati svoju saglasnost za to.

Ja recimo znam da ce otici i vec sam se odvano sa tim pomirio, ali necu priznati da to tako treba. Ne treba i nije trebalo to tako da ispadne.


Pa naravno da nije trebalo,

Pa naravno da nije trebalo, ali jeste. I ti sad mozes sa tim da se ne miris i to je ok.

Ali ako si politicar i imas iole odgovornosti prema svojim gradjanima, a znas da ce Kosovo otici, nema tu miris ne miris, nego se ponasaj na nivou pozicije na kojoj se nalazis i radi na tome da bude bolje, a ne k'o malo dete u obdanistu da se naduris i kazes: " e ja necu tako".
Zato nas stalno i prozivaju i pitaju - a sta ste vi smislili, a sta ste vi uradili - a mi: " vi nas ne volite i vi niste u ptavu i sl." - a sto se rada tice nista, rezultati=0.


giger

To je narodnjacka logika koja je razlog za nase stagniranje. Ne razumem kako mozes nesto da znas, i da si se sa time pomirio, al' da ipak nedas? A znas da ces da das. Nismo ni mi trebali, nicim izazvani, da dizemo ustanke protiv Turaka i otimamo im deo vekovne teritorije.


giger, you missed the point

"Samo da damo Kosovo" = ne prihvatiti politiku Kostunice & co. u celosti.

Ali je i tebi Kosovo izgleda najvaznije - ko i Kostunici - s obzirom da su ti granice Srbije vaznije od zdravog razuma, buducnosti itd.


lektorka

pitanje granica ne iskljucuje pitanje buducnosti. u ovoj situaciji nama je bitna podrska uticajnih zemalja ne samo za kosmet vec i za sve ostalo i to je zadatak za nasu diplomatiju.
sa druge strane pitanje kosova odrzava kostunice na vlasti. pa on je samo o tome pricao u predizbornoj kampanji. meni ne pada na pamet koja bi bila njegova tema da se resilo pitanje statusa


niksone

mislila sam na POSTOJECE granice, nisam naglasila, sorry.

uticajne zemlje su listom rekle sta misle o kosmetu; da ne potezem sad i ja ovde rusiju, cija nam je "podrska" dragocena koliko i kostunicina politika.


dejan restak

sto ne pozovete nekog iz kostunicinog okruzenja da napise blog!!!???


dosta ih je bilo

srdjan mitrovic, sergej, krle i co !


ja sam ozbiljno postavio

ja sam ozbiljno postavio pitanje. sergej je odavno otisao a i ne verujem da bi on imao nesto znacajno da napise o kosovu, krle nije ``kostunicin covek``, a srdjan mitrovic isto kao i sergej, samo zto nije otisao. zar vam ne bi bilo zanimljivo da se ovde pojavi jankovic, simic ili mladenovic ili cak neko malo anonimniji. ozbiljno je pitanje a ovde se postavljaju razlicita pitanja na koje nema odgovora. na kraju krajeva, ni oni koji su protiv priznavanja nezavisnosti kosmeta nisu jedna homogena grupa. kakve veze imaju na primer jankovic i srdjan mitrovic!!!???


razmisljao sam o Ljušiću

ali on čovek misli da je internet demonska tvorevina i da će Srbija ovakvim tehnologijama izgubiti nacionalni identitet (svinjogojaca) nastao pre dva veka. Naša strategija podrazumeva akcenat na primarnoj proizvodnji koja je u biti trećih zemalja ili zemalja koje raspolažu mnogo većim prirdonim resursima od naše. Otiuda i sva priča o malinama i sličnom bilju....
Čak i kada bi želeli da se u Srbiji bavite proizvodnjom znanja koje ima neograničeni potencijal za razliku od količine obradivog zemljišta, regulativa i drugo okruženje (koje mora stvoriti država) obesmisle vašu ideju u startu.
Takvu poruku šalju nam i ostali iz tehničke vladavine a o jednom primeru ću pisati koliko sutra, da ne trolujem ovde.


sjajna ideja za ljusica, ali probajte sada nekog drugog

tu ste u pravu. nedavno mi je jedan umetnik postavio pitanje da li je neka ideja imovina? stvar je u tome da je znanje zaista neogranicen resurs i potencijal kroz koji srbija moze da napreduje. drzava kod nas ima stav da je uvek zaduzila gradjane, mada bi trebalo da bude suprotno. da oni koji su umni i radni zaduze drzavu. treba napraviti prostora za takve


...

pa evo, moze vasilije krestic da bloguje
kad postane predsednik sanu,
naravno ako bude imao vremena.
do tada, cedomir antic will do.

--------

mene zanima da na sta se mislilo pod onim " duboko grlo"
ispod sandine slike?
w. mark felt ili nesto drugo?


A ko je zenska osoba na

A ko je zenska osoba na slici? Ima nas koji ne pratimo TV i stampu.


Na slici je Sanda Raskovic

Na slici je Sanda Raskovic Ivic, zar ne? Ja za nju nikada nisam cula do pre dve godine pa bih volela da znam ko je ona. Primetila sam da cesto nosi izrazite, cvetne dezene na garderobi. Sta je to sa tim zenama i sa cvecem u kosi, na haljinama, kostimima u zvanicnim, ili nezvanicnim posetama? Inace, na slici je u malo drugacijoj garderobi.


Sanda Raskovic-Ivic

psiho-terapeutkinja, kcerka Jovana Raskovica, podpredsjednica DSS-a i koordinatorica Koordinacionog centra za KiM.

Dr. Jovan Raskovic - psihijatar i jedan osnivaca Srpske demokratske stranke u hrvatskoj 1990., mentor Radovana Karadzica. U svojoj studiji "O psihologiji grupe i drustvenoj paranoji" 1987. u Sarajevu zastupa tezu da "Srbi zbog svoje psiholoske superiornosti trebaju dominirati Hrvatima i Muslimanima".

Nadam se da Dr.Sanda Raskovic-Ivic u tom smislu nije hereditarno opterecena.


Hvala Dunjice. Verovatno je

Hvala Dunjice. Verovatno je opterecena. Deluje po malo nervozno. Blago svima koji su se odvojili od Srbije.


Dunjica:Dr. Jovan Raskovic -

Dunjica:Dr. Jovan Raskovic - psihijatar i jedan osnivaca Srpske demokratske stranke u hrvatskoj 1990., mentor Radovana Karadzica. U svojoj studiji "O psihologiji grupe i drustvenoj paranoji" 1987. u Sarajevu zastupa tezu da "Srbi zbog svoje psiholoske superiornosti trebaju dominirati Hrvatima i Muslimanima".

Ovo me je zbilja iznenadilo. O coveku ne znam mnogo i secam se samo par njegovih intervuja pocetkom 90-ih. I nije mi ostavljao takav utisak - a nije nista tako rasiisticki ni pricao u tim intervjuima. Tebi naravno verujem, ali me ipak interesuje da li si ti to citala iz prve ruke, ili je to neka interpretacija?

Cini mi se da sam negde procitao ovde da je Drago o njemu imao pozitivno misljenje? Jedino sto je on ipak politicki aktivan, pa izbegava da prica o nekim stvarima iz svog "hrvatskog perioda" ...


VVasilije,

http://de.wikipedia.org/wiki/Jovan_Ra%C5%A1kovi%C4%87 (njemacka Wiki)

"He was an impressive public speaker who tended to cast current events in dark, historical, and symbolic terms, which led to his being criticised for increasing ethnic tensions in Croatia. He also noticed that there was no equivalent party in Bosnia and Herzegovina and contacted a professional colleague whom he knew shared his views, Radovan Karadžić, to suggest that he set one up." (http://en.wikipedia.org/wiki/Jovan_Ra%C5%A1kovi%C4%87)

"I feel responsible because I made the preparations for this war, even if not the military preparations. If I hadn’t created this emotional strain in the Serbian people, nothing would have happened.
"My party and I lit the fuse of Serbian nationalism not only in Croatia but everywhere else in Bosnia-Herzegovina. It's impossible to imagine an SDP (Serbian Democratic Party) in Bosnia-Herzegovina or a Mr. Karadzic in power without our influence.
"We have driven this people and we have given it an identity. I have repeated again and again to this people that it comes from heaven, not earth." - Jovan Rašković (citat iz http://www.balkan-archive.org.yu)

Da ne spominjem da se jos zivo sjecam "zivopisne" retorike Dr.J.Raskovica, sto odgovara gornjim citatima.


ma ok Dunjice ...

to je manje vise standardna retorika tih godina ... koja se cula na SVIM stranama ... Sto se mene tice nemoguce je bilo rasturiti ex-Yu iz nacionalistickih razloga mirnim putem. Posebno ne sa onakivm politicarima ... Vec sam negde napisao da je Srbe i Hrvate bilo moguce razdvojiti mirnim putem samo da su na njihovom celu bili dva Gandija. Samo sto se u tom slucaju ne bi ni razdvajali :-)

A razdvojili se na kraju opet nismo ... i necemo :-)

Ali mene je intersovalo ono "Srbi zbog svoje psiholoske superiornosti trebaju dominirati Hrvatima i Muslimanima". Posto to JESTE RASISTICKA izjava koja se ne moze nicim opravdati ...


Kako da znamo

da li je ta izjava uopste autenticna?


Ta izjava je recena

na Kongresu psihoterapeuta Jugoslavije u Sarajevu, oktobra 1987.

A da je podrzavao kolegu iz struke Radovana Karadzica, nije izmisljeno. Pa, i to nesto govori.


Ti sigurno imas

literaturu sa kongresa iz 87 pa odatle potvrda autenticnosti? Ovakve bisere od izjava ni Seselj nebi ovako lose smislio a ne covjek Raskovicevog formata.


a da li je ta izjava tacna?

a da li je ta izjava tacna?


Da li je izjava tacna?

Ja sam se pouzdala u navedene izvore, gore. Svjesna sam da svaki izvor treba uzeti s dozom rezerve, SVAKI. Kako ustanoviti autenticnost? Raspitati se kod svjedoka dogadjaja? Ne znam. Najbolje sto mogu je da trazim po daljim izvorima. Za pocetak sam nasla jedan drugi clanak, koji potkrepljuje neka drugacija misljenja http://www.profil.co.yu/prikazitekst.asp?Tekst=368

A sto se tice mog vlastitog sjecanja? Cijela psihoza u Hrvatskoj ´90. i ´91. je cinila da mi se krv ledila. Izjave Dr.J.Raskovica nisu cinile da vjerujem kako ce animoziteti biti prevazidjeni. Ja sam doista mislila, slusajuci ga: "Ovaj covjek je lud. Bolje neka se drzi svoje struke." Ja sam njegove izjave dozivjela kao dodavanje ulja na vatru. A doista, nije mnogo bilo potrebno. "Lov na vjestice" (propaganda, novo zakonodavstvo, otpustanja s posla) s jedne strane, i balvan-revolucija i naoruzavanje s druge, u Hrvatskoj je vec nezaustavljivo vodilo ka velikoj tragediji...


i u kom kontekstu je data,

i u kom kontekstu je data, ako je tacna?


Kontekst je neizostavan

za razumijevanje. Slazem se apsolutno.

Ja sam ti u gornjem postu opisala kako sam ja licno dozivjela. Svi smo se bojali u to vrijeme; svi koji se nisu zagrijali ni za jednu od suprotstavljenih opcija (hrvatskih i srpskih), jer smo vidjeli sta se iza brda valja. U tom kontekstu ja izjave Jovana Raskovica nisam dozivjela kao "deescalating". Stavise.

P.S. mada, ako je izjava o superiornosti tocna, onda - sorry, nije mi potreban kontekst da se zgrozim.


Dunjice: o Raskovicu

Dunjice, sinoc si me "navukla" da potrazim o Raskovicu malo vise informacija i pokusam da proverim ono sto si ti citirala. I nisam bas ubedjen da je ono tacno - posebno citat sa onom inkriminisanom rasistickom recenicom. Ali prvo da kazem da naravno ne dovodim u pitanje sta i kako si ti ovde nama prezentirala (sto se i moglo ocekivati;). Otprilike tako i ja radim: pogledam prvo na vikipediju, pa onda potrazim druge informacije/dokumente i ako nadjem neki UN dokument onda ga tretiram kao verodostojnu informaciju i citiram ga.

Kao prvo ova dva pometnuta izvora ne saopstavaju nam istu informaciju. I mislim da ona inkriminisana rasisticka recenica (o dominaciji Srba) sa navodno nekog petog kongresa psihoterapeuta Jugoslavije predstavlja neciju zlonamernu interpretaciju. Tako nesto i na takvom kongresu ne bi rekao niko normalan ... a ako bi rekao onda bi to mogli da nadjemo bilo gde na netu i svi bi to znali.

Da se vratimo sad onom UN dokumentu na kome postoje dve tvrdnje iz dva izvora:

1. the Serbs are . . . the only ones with an instinct for leadership and they must exercise it over the other peoples of Yugoslavia. They must dominate them.» 135 Patricia Forestier

Ovaj prvi izvor sam nasao na netu: PSYCHIATRIC GENOCIDE . Nisam bas sve detaljno procitao, ali dovoljno da procenim da se radi o uobicajenoj propagandi: izmedju ostalog, citiraju navode BiH vlade o 50-100 hiljada silovanih zena od strane Srba. A na ovom originalnom UN sajtu postoji poseban UN dokument Rape and sexual assault u kome se konstatuje oko 1100 slucajeva (sa procenom o MAX 10000) ... i naravno ne samo na jednoj strani ...

2. Croats, according to Raskovic, «are castrated and afraid of everything. They cannot exercise any authority. It is up to the Serbs to guide them.» On the other hand, «Muslims have anal-erotic personalities and are the sort who love to amass riches.» *136 Jovan Raskovic, Luda Zemlja 129 (1990).

Za ovaj drugi deo bi nam naravno trebala knjiga da znamo sigurno sta pise, ali sam nasao jedan intervju iz casopisa Danas u kome soiolog Dr. Dusan Bjelic prica o toj knjizi i kaze "...i njegove poslednje knjige Luda zemlja, u kojoj je tvrdio da su Srbi edipalni, Hrvati kastracioni, a Muslimani analni, te da zbog tih razlika ne mogu živeti zajedno...". Naravno i ovo moze biti sporno, ali je jasno da ni o Srbima nije rekao nista pozitivnije ... i da je ono u dokumentu izvadjeno iz konteksta.

Sve u svemu ipak ostaje da covek procita tu njegovu kjnigu pa da stekne pouzdano misljenje:-)

Onaj clanak iz profila je opet VRLO POZITIVAN. Naravno, ja ne verujem novinarima mnogo kad se radi o neautorizovanim informacijama/izjavama, ali mi veliki deo deluje uverljivo. Tog novinara ne znam, a covek i ne krije da je bio prijatelj sa Raskovicem pa mu sigurno mozemo uracunati i odredjenu dozu pristrasnosti ...

Inace na pocetku tog teksta se nalazi i deo autorizovanog intervjua o kome mozda napisem jos jedan post.

I tako ti ja Dunjo moja, ipak ostajem pri onom tvom stavu da covek ne sme nikome i nicemu da veruje potpuno (osim Vasiliju:)))) ... i da sve treba proveriti...

pozz


VVasilije,

e, stvarno si se trudio! Srdacno hvala.

Ovaj intervju sa sociologom dr.D.Bijelicem se tice direktno inkriminiranog mog citatam, odnosno potkrijepljuje ga, iako istrgnutim iz konteksta (sto nikako ne sporim). To sto su u tekstu zakaceni i "edipalni" Srbi, pored vec pomenutih "kastracionih" Hrvata i "analnih" Muslimana, po meni, dodaje na uvredljivosti jer vrijedja i vlastiti narod.

Moze biti da psihijatrija ima neko dobro objasnjenje koje kaze da nije nista lose grupu ili narod nazvati "edipalnim" ili "kastracionim" ili "analnim", nego da se radi o sasvim prihvatljivoj plakativnosti. U tom slucaju sam mojim skretanjem paznje na inkriminiranu recenicu jednostavno - usr*la motku. Tada bi to bio sasvim dovoljan razlog da se ispricam citaocima zbog vlastite "zabludjelosti" i "zavodjenja" na stranputicu.


ma nisam ni ja kompetentan za tu oblast ...

... pa ne mogu da dam odredjeno misljenje. I slazem se sa tobom da zvuci uvredljivo za sve (valjda se kjniga zove zato i zove Luda zemlja) - ali to bi trebao da nam objasni neki strucnjak. Mislim posebno ono sto i ti istices: da li je ovo uobicajeni nacin u psihijatriji govoriti o narodima ...

Jedino sto se pobija onaj rasisticki prizvuk iz one sporne prethodne recenice ...


Dunjice

vaš citat se ne nalazi ni na jednoj stranici knjige Luda zemlja kako vi tvrdite(provjerite), tako da je vase pisanje zlonamjerno i propagandno ili imate suvise povrsan pristup prikupljanju informacija. Takodje iz tog dijela knjige se ne moze izvuci ni slican zakljucak koji vi stavljate u usta Raskovicu.


Poverenje

Ambidekstralni Vasilije: "I tako ti ja Dunjo moja, ipak ostajem pri onom tvom stavu da covek ne sme nikome i nicemu da veruje potpuno (osim Vasiliju:))))".

Nikome, sem narodnoj miliciji.


Jovan Raskovic

je jedan od rijetkih ljudi sirokog duha u srpskoj politici 90-tih. Pravi uvid u njegovu misao sazet je u knjigu Luda zemlja.


Pa i ja sam imao dobro

Pa i ja sam imao dobro misljenje, mada nisam mnogo znao o njemu. Ali ovo sto je Dunjica citirala je CIST RASIZAM.

Zato sam je i pitao da li je to ona licno citala ...


Po pravilu su

ovakvi bombasticni citati cista propaganda. Ona najgora iz 90-tih


Borise iz RS,

imas pravo, ovakva retorika je uveliko pridonijela krvoprolicima ´90tih na Balkanu.


Citala si

njegovu knjigu?


Ta njegova knjiga

govori o jednom drugom Jovanu Raskovicu u odnosu na propagandne slike obje strane.


Osobno smatram pogubnim

kada jedna osoba u vlastitoj licnosti pokusa "pomiriti" babe i zhabe. Psihijatar u politici me cini sumnjicavom, sorry.


Zavisi

koliko imas informacija o Raskovicu da bi mogla izvesti sud?


Pa,

nisu ni svi psihijatri isti. Mi smo imali lose iskustvo do sada sa njima, ali ne valja generalizovati (mada razumem, potpuno).


Naravno da nisu svi isti

Nisu ni svi pekari isti ;-)

Nego, rekoh da smatram pogubnim kada se to pomjesa s politikom. Prije svega kad se zaborave granice koje dijele psihijatriju od politike.

Za Dr.Raskovica su na pocetku njegove politicarske karijere u Hrvatskoj govorili samo: "Ovaj je lud." Nije mu pasala ta epska retorika (kosovskog ciklusa) uz ozbiljne probleme tog vremena i tog regiona. ... Kasnije je sve otislo u p.m., da prostite i, uvjerena sam, da tu ima doprinosa i ta njegova retorika.


Ta njegova retorika

je bila krajnje odmjerena. Zbog toga su ga i makli ovi iz Beograda. Za Slobu je bio klasa. Srbi u Krajini bi drugacije prosli uz Raskovica. Ali pametan covjek uvijek smeta budalama zeljnim vlasti.


Jovan Raskovic

je izjavio da su Srbi lud narod a ni njegova cerka (natapirana funkcionerka DSS-a) ne misli bolje o njima. No, njoj je lepo, putovanja, privilegije... a za Kosovo manje vise.


cisto da spomenem da je jovo

cisto da spomenem da je jovo raskovic n=bio za prihvatanje plana z4. ko zna o cemu se radi jasno mu je da je u tom trenutku to bio dalekovid i promisljen stav


Niksone sinko...

...ne govori na pamet.
Jovan Rašković je umro u julu 1992. godine, a plan z-4 ponuđen u januaru 1995. godine.


bash bi bilo

dobro cuti shta o raskovicu kao politicaru, misli drago kovacevic


Šta mislim...

Postoje nesporne i sporne stvari, kad je u pitanju Jovan Rašković. Jedna stvar su njegovi intelektualni kapaciteti koji su za mene nesporni,zatim da je neosporno bio ličnost sa harizmom, a druga je stvar njegovo praktično političko delovanje. Danas mnogo ljudi o njemu pričaju nekritično, bilo da ga potpuno glorifikuje ili potpuno osporavaju.
No, ja mogu reći da je on bio neuspešan političar. Prvi razlog te neuspešnosti je bilo vezivanje za Dobricu Ćosića i SANU, i pod tim okolnostima on nije imao teorijske šanse da artikuliše neku autentičnu politiku.
Druga bitna stvar je što se našao između dva saveznika, Miloševića i Tuđmana, i to je podrazumevalo njegovo sklanjanje sa terena bilo kakve politike vezane za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, te njegovo usmeravanje na pravljenje stranke Radovanu Karadžiću. Kad mu je napravio stranku, sam Karadžić ga je javno ponizio u Sava centru,prilikom beogradske promocije SDS-a, ne pomenuvši ga, niti prilikom pozdravljanja gostiju i zvanica, a narerdo je na desetine imena. Namerno, jer je Rašković koji dan ranije dao neke protiv Miloševića.
Razapet između svega toga on se po nekada gubio. Dao bi izjavu protiv Miloševića, a onda verovatno nakon pritiska prijatelja iz SANU, reterirao i slao mu pismo izvinjenja.
Iako sam svestan njegovih političkih nedoslednosti, pa i nekih stvari koje mu objektivno ne idu u prilog, ja moram kazati da prema njemu gajim izvesne simpatije, zbog tragičnog političkoga položaja u kome se nalazio.
Kao ličnost, po formatu, on je više kopalja nadvisio ćerku. Ovo što ona trenutno radi na političkoj sceni je meni više od gluposti.


Drago,

hvala na odgovoru!


Nije uobicajeno za

Nije uobicajeno za psihijatre da prave podele kakve je eventualno napravio Dr. Raskovic, bar tako mislim, a nisam ni cula, niti da postanu politicki aktivni u ekstremnom smislu kao neki drugi psihijatri o kojima smo citali i slusamo cesto. Verujem da je pametan i da mu se, eto, omaklo da kaze nesto sto u stvari ne misli.


Zenska na slici je miljenica

Zenska na slici je miljenica Premijera VK kojom je on mislio da sarmira medjunarodne pregovarace ali ne padaju svi na natapirane funkcionerke kao (neki/mnogi)Srbi.


ma da zato su nam poslali

ma da zato su nam poslali olbrajtovu, karlu del ponte i biljanu kovacevic vuco :o)))


nikson wrote: (30 Mart, 2007

nikson wrote: (30 Mart, 2007 - 01:43) *novo

ma da zato su nam poslali olbrajtovu, karlu del ponte i biljanu kovacevic vuco :o)))''

Da znas. Znali su oni da Srbi padaju na lepotu. Da su poslali Kim Besendzer i jos neku lepoticu Srbi bi se odmah priklonili Zapadu. :)))


Nevena, za "Zensku na slici"

Ovim komentarom si me stvarno nasmejala. A tek Rusi kako bi reagovali. A sta da radimo ako ne stave veto pa Toma Nikolic stvarno ode u svoje selo, kako procitah u vestima. Ajd' sto moze da ode, al'zamisli da ga vise niko ne vidi:) Juuuuu, boze me sacuvaj!


da li je ideja imovina?

pretpostavljam da se ovdje misli na znanje; da li je znanje imovina? Itekako, kako i sam rece, Niksone. Intelektualno vlasnistvo, engl. Intelectual Property, vlasnistvo nad proizvodom ljudskog uma. U vecini drzava na svijetu je to pravno regulirano, zasticeno, bas kao i materijalni posjed.

Primjeri intelektualnog vlasnistva su patenti (najstariji oblik, vjerujem), autorska prava, ali i ideje, koncepti, informacije, a zasticeni su licencom. Vlasnik tog prava moze zabraniti koristenje njegovog vlasnistva u javnosti odn. u komercijalne svrhe.
P.S. kamo ode ovaj post....? Ovo je bio komentar na Niksonov.


Covek koji misli da je

Covek koji misli da je internet demonska tvorevina, koji ne samo da misli, nego i zivi zivot otklona od te tvorevine je na celu Zavoda za izradu udzbenika. Covek se cesto pominje i kao potencijalni ministar prosvete. Tako nam se resavajju "male stvari" dok se o "Velikoj" vodi parnica sa jednim jedinim ciljem da sto duze traje kako bi se mogla non-stop unovcavati na domacoj politickoj sceni.

Sve su to povezane stvari. I ne bih se slozila da su tehnicari izgubili osecaj stvarnosti. Oni imaju svoju stvarnost i svoje ciljeve i to svako svoje: Kostunica svoje, Velja svoje itd....Oni se o nasoj stvarnosti i o nasim ciljevima informisu samo toliko koliko im treba da bi nas mogli lagati da su nam ciljevi isti.

Mi ni ne pokjusavamo da pomislimo da im ciljevi nisu ni EU, ni atlantske integracije, ni mnogi drugi podciljevi koji vode kulturoloskom, tehnoloskom i ekonomskom napredku drustva i svih pojedinaca koji cine ovo drustvo.

Vreme je da se ozbiljno pozabavimo ciljevima grupe koja je na vlasti, a i SRS\SPS postave koja ceka u rezervi, ako nesto krene naopako. Ali stvarno.

DSS za sada vrlo uspesno izvrsava zadatak ogadjivanja (ne mogu da se setim druge reci) demokratije gradjanima Srbije. SRS ceka da DSS obavi zadatak. Demokratija ce se posle DSS tesko uspostaviti.


slika

he,he svaka cast za sliku. salu na stranu, mislim da nije pogresan stav kostunice u osnovi, ali je sada kasno menjati nesto. mozda jedino da se napravi neki novi plan da se kosovo povrati na drugi nacin, kroz ekonomiju...


svasta ce covek procitati

Buduci da se narod nije ni pitao da li je uopste za pridruzivanje NATO-u, svi NATO lobisti i ljubljenici istog treba da budu vec srecni. No to razocarenje sto se sa tim integracijama nije dalje odmaklo je upuceno na pogresnu adresu. Uzbudili se neki duhovi sto premijer jedne drzave kaze da je plan za rasparcavanje iste neprihvatljiv. Smesno. Mozda bi neki i voleli da se drzava podeli sakom i kapom susedima, ko sta voli i kome se svidja, ali nismo mi tako liberalno drustvo, ti dometi demokratije koje neki propagiraju su daleko ispred nas. Mene zacudjuje da uopste i postoji neko ko takve stavove zastupa. O cemu se tu radi nije jasno. Da li o odsustvu elementarne logike, svesti o drzavnim interesima, ideje o buducnosti naroda? Tu frustraciju koju osecaju trebalo bi da upute na malo zapadnije politicke adrese. Da se pitanje Kosova resilo na jedini ispravan i legalan nacin, posle pada Milosevica, raspolozenje politicara i naroda bi bilo svakako na strani svih mogucih integracija. Ali ne, na zapadu se cak i o Djindjicu raspredalo kao o srpskom nacionlisti, doduse manjem od Zlobe ali su to sve srpska posla. I dok se ta srbomrzacka zapadna politika ne promeni, i dok nasi "prijatelji" sa zapada ne pocnu da vode drugaciju politiku, nece ni mnogi u Srbiji biti prijemciviji za istu. Vi mozda mislite drugacije. Ne znam samo u cemu ovozemaljskom bi to misljenje bilo utemeljeno.


metastaza

Quote:
Da li o odsustvu elementarne logike, svesti o drzavnim interesima, ideje o buducnosti naroda? Tu frustraciju koju osecaju trebalo bi da upute na malo zapadnije politicke adrese. Da se pitanje Kosova resilo na jedini ispravan i legalan nacin, posle pada Milosevica, raspolozenje politicara i naroda bi bilo svakako na strani svih mogucih integracija.

Hajde vi sad meni "ovozemaljski utemeljite", ideju o buducnosti ove nase zemlje, koji je to jedini i ispravan nacin postojao za resenje pitanja Kosova posle MIlosevica i sl.


Pitanje Kosova

bilo je rešeno u vreme Miloševića. Kao što su bila rešena i mnoga druga pitanja tog vremena.
U tome je ključna zamena teza koja nas košta sve ove energije i vremena.


verica rakocevic i goca bozinovska o kosovu

citam sad u pravdi ( a patim bez rahmetli kontrakurir projekta zvanog opozicija, sta je canak jeo, gde je vesna bila, sta je tacno batic rekao, lepi leka ovde, lepi proka onde, sve izmedju onoga sta su milanka i brat karic radili)

citam u pravdi dakle pitaju sagovornike vulina, brajevica, filu, gocu bozinovsku i vericu r dva pitanja ( alo brajevicu!)

da li srbija treba da priyna neyavisnost kosova

i treba li srbija da prekine diplomatske odnose sa onima koji jednostrano priynaju kosovo

dakle, ove dve daleko najracionalnije.

VR "ipak, svet je potrebniji nama nego mi svetu!"
GB " pre svega se zalazem za mir. ...ako ce nezavisnost da im donese mir onda neka im bude...mi smo najbolje yiveli u vreme kad je kosovo imalo najvecu autonomiju...


vr i gb

pa ako su vam to uzori to je bas lepo


to zloinaopako

ko su moji uzori, mogli ste do sada shvatiti.

poenta je da su i pevaljke i kreatorke shvatile.

plus, da prica mi bi isli i u druge vrste pregovora, mozda bi i priznali kosovo, bla, bla, ali narod ne da...i nisu bas utemeljene


...то јест

Quote:
Pitanje Kosova bilo je rešeno u vreme Miloševića. Kao što su bila rešena i mnoga druga pitanja tog vremena.

Коштуница и Тадић погибоше (и на крају успеше) да поново изгубе нешто што већ осам година немају и што је већ увелико изгубљено.

Ако није тако, предлажем Коштуници да прву седницу нове владе одржи у Приштини, "саставном и неотуђивом делу" земље на чијем је челу.


najkrace moguce

nezavisnost Kosova se propagira kao neophodno prihvatanje realnosti, uslov sirenja demokratskih vrednosti na toj teritoriji, kao nesto najnormalnije sto se desava svaki dan. Kako stvaranje jednonacionalne drzave ide ruku pod ruku sa idejom o gradjanskom, demokratskom drustvu, jedino znaju neki belosvetski trubaduri. Nezavisno demokratsko Kosovo je oksimoron. Bili su prakticno nezavisni i do '89 pa se nisu proslavili postovanjem ljudskih prava. Argument tipa Albanci su dozivljavali represiju pa su zasluzili nezavisnost je neutemeljen. Ali to je neciji interes, Srbija na kolenima. Svi su izgledi da ce tako biti, a evo vec sada se krivica buduce nemire (metod kristalne kugle) pripisuju opet Srbiji, cak i Rusiji. Kada budu proterivali i ono malo Srba sa severa Kosova, bice to demonstracija vrhunca ideje demokratskog razvoja Kosova kako ga zapad vidi. Zivi bili pa videli.


za metastazu

Ma nije problem sto kostunica kaze da je to neprihvatljivo.

problem je zatvaranje svih druih tema. problem je sto misli/kaze/nagovestava da je sve drugo ne manje vazno, nego nevazno/nebitno/nije tema´.

A jeste tema. Vrlo je vazno hocu li sutra moci da izdrzavam decu. Osim ako ni deca nisu vazna jer smo izubii kosovo.


ja ne branim nikoga

pa ni Kostunicu. Narod je dao ocenu njegove politike na izborima. Ne znam na sta mislite da zatvara sve teme i da Vas on sprecava da gajite svoju decu. Valjda za ne´sto postoje i ministri i lokalne samouprave, ali iz iskustva znam da svi prvo nauce sta ne mogu da ucin za boljitak svojih gradjana, na koga mogu da prebace odgovornost za svoje necinjenje pa tek onda razmisljaju sta da ukradu. Moja prababa je odgojila petoro dece pod nacistickom okupacijom, svi su izrasli u fantasticne osobe. Ja samo zameram "medjunarodnoj zajednici" sto konstantno projektuje Srbiju kao nekakvu nakaradnu tvorevinu, politicari im dolaze kada treba nesto od Srbije da se otcepi ili da se preda neki ultimatum. Za 10 godina pracenja BBC-ja na primer, ne secam se da sam procitao jednu jedinu pozitivnu vest o nama. Stvarno mislite da je to realnost? Ali to je svet u kome zivimo i svako ima pravo da se sa tim ne slozi.


ovoj diskusiji bih dodao samo jos jednu stvar

culi ste kako mediji pa i naš nazivaju ostala ministarstva (resto od ministarstava moci), sporedna ministarstva.
Ako se kreira takva atmosfera nije ni čudo što nam je sve ostalo sporedno i nebitno. Takodje onda nije čudno što nesposobni likovi ili luzeri dobijaju pozicije recimo ministarstva prosvete.
Velja je vodio ministarstvo koje se izmedju ostalog staralo i o telekomunikacijama, a njegov stav o ICT mozete zamisliti. Vidjao sam ga cak na nekim skupovima na ovu temu, ali samo na onim u Hajatu i slicnim lokacijama. Slon u staklarskoj radnji bi napravio manje stete.
Sada tom coveku traze neko ministarstvo koje ce ga podmiriti. Nadam se da opet ja necu zapasti u njegov sektor. Mi smo svoje odrobijali.


jesmo dejane,

jesmo dejane, mi smo svoje odbrojali - svi zajedno. godinama diskutujemo, filozofiramo, konstatujemo, kritikujemo - i niko nista konkretno ne preduzima da srusi ovaj "visepartijski sistem" .

na zalost, posle tragicne pogibije djindjica, u srbiji vise ne postoji niko ko moze da napravi i sprovede praktican plan rusenja ovakve partijske drzave.

izgleda da cemo se jos dugo dugo, vrteti po okruglim stolovima, blogovima i komentarima - a da nista prakticno nece biti uradjeno.

hocu da zakljucim, sto ce verovatno izazvati dosta kritike ovde, da nam je inteligencija i opozicija jalova i neprakticna, samim tim nesposobna da ukine partijsku drzavu.


А као ови пре њега су били бољи,

ма дај, Борис је био министар телекомуникација док је још на теразијама било оххоо двојника...ништа није урадио под милим богом, или му нису дале његове газде?!

и не само то, та банда из птт-а купује телекомуникације по републици српској, а не уме, не зна, неће да среди, уреди и унапреди телеконмуникационе посред Београда.

ин је мрзети и исмејати Вељу Илића, али он такав какав је, бољи је од 98 % Дс-кадрова гарант.


telekomunikacije

tadic nije bio nadlezan za resavanje pitanja dvojnika. time treba da se bavi telekom. on je trebao da inicira poboljsanje interneta u nasoj zemlji (kao sto je na primer uradjeno u makedoniji), ali to je vec druga tema


Ko gaji nasu decu?

"Ne znam na sta mislite da zatvara sve teme i da Vas on sprecava da gajite svoju decu."

Da li zaista misite da vaspitanje i gajenje dece nema veze sa drzavnom politikom? Potcenjujete znacaj drzave.

Zamisite mladi bracni par u srbiji. On radi ona se tek porodila. Njegova plata je republicki prosek recimo 30000.Ona ne moze da nadje posao a dete je malo. Moraju da plate stan.Dete kosta mesecno 100 Evra. Nema porodice koja bi mogla da im pomogne. On je zavrsio fakultet, ona je zavrsila fakultet. Vredni i obrazovani ljudi. Dali sve od sebe. Prezivece svakako. To dete ako ostane kako jeste ce mnoge stvari imati tek kada dodje u poziciju da samo zaradjuje. Mnoge stvari ce videti i nauciti ( sto je mnogo vaznijne) tek kada se osamostali Brata i sestru verovatno nece ni imati.
Ovo na srecu nije moja situacija ali je u Srbiji uzasno cesta.
I da li to ima veze sa drzvanom politikom? Ja mislim da ima.

I sad na tu situaciju imate predsednika vlade koji kaze da to nije bitno...

Ja mislim da je ta izjava strasna i neodgovorna. Zapanjujuca. Uzasna. Bezobrazna. Mnogo je bitno.

Pominjete vasu babu... Svaka cast nasim starima. Ali bio je to drugo vreme. Ne radi se tu o spremnosti na odricanje porslih generacija i nasem individualizmu. Radi se o relanoj cinjenici da je ovo novo vreme.

Po mom vidjenju ljudi kao vrsta su jedinstvena ziva bica na zmelji. Njihova jedinstvenost nije u njihovoj fizickoj manifestaciji vec u kulturi. Kutura je ljude izdigla od ostalih vrsta. To nagomilano znanje koje se prenosi sa enetracije na generaciju i koje je od vremena vase babe do danas neverovatno napredovalo.
Pre 70 godina je bilo dovoljno da dete zna da cita i da pise pa da moze da se takmici ravnopravno sa drugom decom. Danas vise nije tako. Da bi vase dete danas postalo covek vi ili bio ko kao roditelj mora svom detetu da da mnogo vise nego sto je to bio pre 70 godina. Ako hocete stvarno da ga osposobite za zivot.
razlika izmedju deteta rodjeno recimo u evropi ili na biskom istoku nije u potencijau nego u tome kako je taj potencija u prvih 20 godina njegovog zivota iskoriscen. Posle tpoga mouce su samo prepravke... Licnost je vec formirana. Kapacitet je dobio svoje konture.

Strasno je sto ti koji brinu o srpskom nacionalno inetresu verovatno kao i vi nisu svesni zastarujuceg znacaja koji kulturni model koji dete prima ima na njegov buduci razvoj, pa ako hocete i na sudbinu nacije. U veku koji je poceo svinjogojci nemaju sta da traze. Gajice svinje za oni koji su o ovome o cemu pricam vodili racuna.

To za medjunarodnu zajednicu ste u pravu. Ali kako bih rekao, njihovo ponasanje je stanje stvari. To je zadata veicina. Nema pravde ? Nema. Ali posao onih koji su izabrani jeste da u takvom sistemu kakav jeste za vas i za mene urade najbolje sto se moze uraditi. Njihov posao je da tu decu zastite i da im pruze sansu a ne da se dure, pricaju o mitovima i govore nama i sebi u bradu kako je svet nepravedan.

Oni nisu zato birani. I zbog svega toga je ideja koju je sinoc gosn Simic izrekao strasna. Stavicna. Glupa. I sto je najzaninljivije po te iste nacionalne interese o kojima pricaju kontrproduktivna.


Potpis

Potpisujem

i respect to igipop

Miroslav


zar ti to ne govori da bi

zar ti to ne govori da bi trebalo da se mijenjate?


ljudska prava

dace bog da nikada ne udjemo u nato i eu iz nekih milion razloga. rusima moram priznati ne verujem nista posto oni rade za sebe i mislim da im je sasvim svejedno pitanje statusa kosova (ako ostane u srbiji nema veze, ako dobije nezavisnost eto nama nove teritorije ili novih ruskih drzava (malo iz moldavije (1), malo iz gruzije (2)...)). Oko stanja ljudskih prava u Rusiji (nema ih) pa isto je kao i u zapadnoj Evropi i Americi samo sto su potonji samo mnogo perfidniji pa je upravo iz tog razloga potrebno i malo vise inteligencije da bi se shvatilo kako se ljudska prava i tamo uopste ne postuju osim na recima (u Americi pandur moze da ubije coveka u trenutku kada mu ne vidi ruke, jer se to smatra opasnoscu).
inace o ljudskim pravima mislim po onm starom "ko o cemu k.... o postenju" posto svi koji o njima mnogo pricaju vrlo cesto se zalazu za razne zabrane (uglavnom politickih protivnika) pa me zanima da li je samo u pitanju licemerstvo (u redu je ono za sta se ja zalazem, ali ako neko drugi ima suprotno misljenje onda ga zabranim) ili su prost slepi kod ociju.


Horor dolazi na kraju

Cao Jelena.
Nastup gSimica kao i nastup gSvilanovica pokazali su da vladajuca ekipa u Srbiji bas i ne zna sta bi htela. Nemojte pomisliti da Svilanovic ide u istu grupu on je tu bio kao neko ko je pomogao da se Simic izrazi. I pokaze stav ekipe. Hvala mu na tome.

Stav je jednostavan. Imam kod kuce crtac u kome Kalimero vice "To je nepravda" to je stav i ovde. I nadamo se da ce doci neka velika koka da nas zastiti.

Meni je najinteresantniji stav bio povodom Goranove opaske da "nema besplatnog rucka" i da ce Rusi svoj interes mozda traziti kroz privatizacije u Srbiji.

Stav bese da je coveku dosta praznih floskula kao sto je "nema besplatnog rucka".

HOROR

Dobio sam poziv da se u roku od jednog dana javim u vojni odsek. odoh u kancelariju koja se zove "Popuna i Mobilizacija" tamo pokusase da mi upisu ratni raspored u Gardijskoj brigadi. Nisu.


za borisa

"Dobio sam poziv da se u roku od jednog dana javim u vojni odsek. odoh u kancelariju koja se zove "Popuna i Mobilizacija" tamo pokusase da mi upisu ratni raspored u Gardijskoj brigadi. Nisu. "

wow! je zezas ili...?


Nazalost

Ne zezam se . u 13.45 sam izasao iz tog divnog mesta .
Mislim da pokusavaju da popune makar gardu pa da organizuju neku jurnjavu po sumi.

Licno ne volim da se dok na vestima pricaju o Kosovu rade popune jedinica. Zvuci zlokobno


upravo zlokobno

flash-back & déjà vu, da li da se nadamo da je bila iznimka, greska...?


Ne mogu da procenim

Mnogo su bili smoreni a opet tamo je jos desetak naivnih cekalo


IGNORISITE POZIVE!!!!!!!!!!

A sta bi se desilo da jednostavno svi koji dobiju poziv bojkotuju i iscepaju isti? Da li u tom slucaju dolaze na vrata da vode ljude? Zar ne moze da se ignorise?


ma sta da se ignorise. to su

ma sta da se ignorise. to su redovni pozivi za regrutaciju. drzava treba da objavi rat, da bi bilo takvog poziva, a od toga naravno nema nista


ne zeza

dobio je jos jedan moj drugar. mada ovo je sada redovan rok za poziv, regrutacija


Samo je bilo pitanje trenutka

pratim te vec danima, mnogo si se raskokodakao ;)
a trebalo bi da peglaš umesto toga.
izdao si državu, a znaš da takvi završavaju na frontu.
sad se čudiš.


sari

nisu potrebne platnene pelene. Ide na nosu.
A ovi genijalci su se verovatno uplasili lepog i neostvarivog plana da Srbija do 2010 ima profesionalnu vojsku pa bi da vicu na nekoga. Mislim nece u rat. Ne mogu da obore vladu (nema je) pa velim ostaje samo vijanje po sumama dok ne dodju sumari.


za borisa-konstanca trst

cuj, a da rusi ne sabotiraju ovo- evropski komesar za energetiku ir esorni ministri rumunije, srbije, hrvatske i slovenije i italije potpisace 3.4. u zagrebu deklaraciju o projektu izgradnje panevropskog naftovoda ...


Nafta

Nafta je veoma vazna ali bih ti ukazao na nekoliko detalja.
Matematika je jasna. Treba samo uporediti kojiko je nafta/derivati bitna za funkcionisanje drzava. Naftovod je OK , mislim, i sa ruske strane. Njima je isto tako potreban neki naftni put u Evropu.Nebitno kuda

Ukazujem ti na gas i puteve gasovoda.


Jelena

I Ti i ja cas posla mozemo da osmislimo nekoliko teorija zavere koje bi zvicale veoma istinito i sluzile bi za razbibrigu, medjutim nezgodno je sto ljudi na polozajima zive teorije zavere. i veruju u njih.

Tako da mi svi ovde mozemo da razmatramo sta je njihova politika ili namera ali ne mozemo da prodremo u te dimenzije. U tom kontestu je i verovanje u ruski veto u imaginarno saveznistvo i posedovanja dobra koja ruse interesuju.

Prosto mislim da bi miniranje projekata kao sto je naftovod bilo cista zloba, bez koristi.

Slika iz zivota(ilustrativna):

Taksista koji me je vozio juce slusao je intervju sa Ljiljom Darvin Colic koji je vodio Marko Sava Jankovic. Ukljucivali se i slusaoci. Bilo je zabavno ali mi je najdraza recenica o navecoj srpskoj prednosti. "To je svetosavska vrlina i spremnost za trpljenje..." Mislim da nas zato ne vole


Mlohavi bi da ratuje, hahaha

Jao, Kostunice, Kostunice, sprema se i za tebe jedno lepo mesto u Hajatu...


Nepristojan komentar...

Upravo se vratiih s puta i da vidim sta ima na blogu, kad vidim sliku nevoljene mi Raskovicke u potpisu ...duboko grlo...
Dragi Milici, zgadiste mi oral, sta vam je to trebalo.
Taman sam poverovao da postoji nesto sto me veseli i raduje u ovoj napacenoj zemlji, kao ono, ajme mene...
Mislim, mozda je ovo dobar potez u prevenciji polnih bolesti, kao: Zamisli kako Raskovicka i Kostunica rade ono oralno, ali, bljak, bljak, bljak... ne mogu...
Zelim da uzivam....
Posle ovog ce mi ostajati gorak ukus u ustima...
Bljak, Sanda Raskovic Ivic...
Uh...

Kiss,
Boban Stojanovic

ps. Moj decko se zgadio na istu pomisao!!!

+ Bonus informacija: Iz pouzdanih izvora sam saznao da se Raskovicki oseca iz usta...mislim, neprijatam miris...


wow bobane, ne cackaj mecku

mislila sam samo na to da prica i u javnost pusta ono sto kostunica oce :!

mada je i njeno proslo, i premijer se konacno autovao i sam rekao sta misli i planira, izgleda da je prelomio. pametno!


Postavio sam vec ovaj komentar na jos jedan blog.

cinim to i ovde. U zelji da podelim to sa svima koje ova tema zanima.

Vratio sam se sinoc sa Kosova i Metohije. Bio sam tamo 4 dana sa cetiri Rusa - ekipom 1-og Kanala Ruske TV. Hteli su da posete neke nase svetinje (manastir Devic u Drenickom kraju) i ljude (raseljena lica koja jos zive u kontejnerima, blizu Gracanice). U Devicu im je monahinja Anastasija govorila o visegodisnjem stradanju i naporima ovih hrabrih i smirenih zena da se sve to nekako izdrzi. Ipak, nije mogla da im objasni kako je moguce da Srbija koja toliko brine o Kosovu jos nije uspela da im pomogne da postave zvono u zvoniku. Staro je unisteno tokom Pogroma u Martu, 2004. Ljudi u kontejnerima su im govorili o strahotama zivota koji zive. Gospodja Raskovic-Ivic ih je jednom posetila pre pola godine i LICNO OBECALA da ce im kuce biti izgradjene do Novembra prosle godine. Nosila je sarenu haljinu sa zirafama i lavovima i provela je u kampu oko 2 minuta. Onda je otisla. Nije im se vise javila. Kljuceve nije poslala. Rusi su snimali i cutali.


И Нинославе,

шта је решење за Косово и Метохију !?

зна ли ико то решење, а да није шиптар ?

српски политичари су увек за решење које није могуће, то ми јасно већ сто година, него шта ти лично мислиш шта је решење?

сем Чеде Антића и понеког појединца ја већ годинама слушам најшупљије приче о Космету, да шупљијих нема на овом свету.


Veliki predatore

dozvolite mi da se umesham. resenje je da se prihvati predlog ahtisarija. imate i drugo resenje , da ga ne prihvatimo. pa sad procenite, da li biste da ratujete ili ne?


Да се прихвати кажете,

лепо, то значи да се нешто поклони што вреди сто милијарди намање.Не ја нисам за то, ја сам за класичну трговину!
Јер,ако нисам у ситуацији да користим ту земљу, а нисам, а од мене се тражи да подпишем, е то увек кошта, иначе да не кошта и да подпис није важан, план би био донет још пре неколико година...

лудаке и манијаке сматрам свима са српске стране који мисле да постоји неко друго решење него шта сам га изложио.

ми на Космету имамо посла са класичном мафијом како локалног, тако и медђународног карактера, а са таквима се може само трговати, никако преговарати, и то по систему узми или остави.


predatoru,

culi ste za ovo : kasno marko na kosovo stize


Ali Markov konjic

i dan danji rze...

Doduse, konjic je sada malo promukao, mi smo malko ogluveli. I tako, nikom nista.
Nama posebno.


...

već sam stavila ovo na drugi blog, ali ne mogu da odolim...
Marko po drugi put medj Srbima...


METAFORA

ja dodjem kod vas u stan, vas podstanar se pobuni da ga maltretirate, ja iz humanosti zauzmem deo stana (vi se malo pobunite ja vas pretucem) i dam ga podstanaru, dovedem predsednika kucnog saveta (naravno mog prijatelja), on kaze da zbog mira u zgradi vi treba da date deo stana podstanaru i na kraju odem u opstinu i uknjizim taj deo stana na tog istog podstanara.
da li zvuci poznato?

P.S.
mrzim metafore ali posto ih dobar deo nasih politicara korist (uglavnom pogresno) kako iz vlasti tako i iz opozicije (ovi cak i vise) reko' i ja da pokusam.


Metafora

Metafora bi bila uspesna da su Albanci sa kosova podstanari. Ali nisu. I oni su na svom ognjistu tamo. Znaci neuspeo pokusaj.


Зорице,

добро ниси подстанари, већ станари на пола територије Космета, али као такви хоће да буду и станари оног другог дела где немају папире...ово није метафора, већ факти, сад ако ти не уложиш неки амандман па...


re predatoru

Pola teritorije Kosmeta se ne moze navati faktom. Cak i pausalna procena bi odstupila od te racunice. Na moju i vasu zalost, prodavalo se tamo puno poslednjih decenija,zatim migracije i emigracije, natalitet (kod nekih u porastu kod nekih u padu)takodje, su ucinili svoje vremenom tako da su fakti malo drugaciji. Faktor vreme ne moze se zanemariti. Panta Rei.

Nekad mi se cini da u pojedinci koji su licno prodali bilo svoja imanja bilo drzavni interes najglasniji za ocuvanje svojine (davno otudjene) sve misleci da je vreme zataskalo prodaju.

Da smo imali drzavnike sa vizijom fakti bi bili drugaciji, ali nismo. Fakat je da smo ovde i SM smatrali vizionarem. Kakva vizija, takav i rezultat.


Odgovor na Vase pitanje

sta licno mislim da je resenje tragedije na KiM sam mozda donekle dao u komentaru za Milic i Milic. Verovatno ce Vam to izgledati kao "da nije moguce". Tim GORE po SVET. Tako mi se cini.
Pozdrav !


postovani ninoslave

hvala vam na ovom postu. zivo me zanima sta bi blog komentatorka inana rekla na ovo?

sinoc sam slusala simica kako neskriveno izrazava svoj stav o svim kosovarima-albancima, kao ekstremistima, terosristima, neprihvatljivo drugacijima...rekao je eksplicitno-kakva reintegracija o tome niko ne govori...

ja zaista ne vidim drugi nacin, ako neko misli d aje jos moguce zadrzati kosovo u okviru srbije, formalno pravo, da pokusa i da k-albance integrise u nase drustvo!

mislim da se i tako brani interes srba sa kosova.


Postovanje Vama.

Nisam strucnjak za ovu temu i oprostite ukoliko je moj komentar vise stvar licnog uverenja i osecaja, a ne konkretan politicki stav ili predlog za akciju.

Nemam utisak da je na KiM potrebna bilo CIJA reintegracija ali mislim da je INTEGRACIJA ne-albanskog i albanskog stanovnistva na KiM ono sto bi moglo da bude razresenje (katarza) svog stradanja i desavanja u ovom regionu. Imam utisak da se to se moze pokusati TEK onda kada postoji svest o sopstvenoj odgovornosti ili "krivici" za trenutno stanje stvari, a time i drustvena volja i politicka moc da se ta INTEGRACIJA ucini stvarnom.

Osim Srbije i Kosovskih Albanaca, odgovornost za tragediju koja traje na KiM snose i politicke i vojne institucije medjunarodne zajednice koja upravlja regionom od 1999. godine. Zbog toga je razresenje tragedije na KiM dostojan IZAZOV za ceo SVET.

Konkretan stradalnik od tog tzv. ne-albanskog stanovnistva na KiM koga sam licno upoznao ili kamerom dokumentovao u poslednjih devet godina je bio obican gradjanin, civilno lice, muskarac, zena, starica, starac ili dete. Pustali su me da ih snimam u nadi da ce biti VIDJENI od SVIH na svetu. Da ce ih SVET cuti. Da ce ih SVET zastiti. Ili makar da Srbija zna za njih. Jer, ljudska bica su. Bez obzira na sve. Tako mi rekose. Ja im verujem.


Ninoslave,

a je l' u ovoj haljini? Nju obožava. Stalno je u njoj. Nisam znala da i u crkvu ide tako. Da unese malo optimizma:)))

Ne znam da povećam.

al to je ta garant:)))


Da. Ovo je sa skupa u Gracanici. Valjda prosle godine.

Doduse, ne znam da li je bas tu haljinu nosila kada je posecivala Srbe koji zive u kontejnerima
u Gracanici. Kljuceve od novih kuca je obecavala. Toga se ovi ljudi secaju i govore o tome. Dok jos cekaju u kontejnerima.


Srpski brend - PROPAST

Prvo, Kostunica je danas definitivno (a ko je ikad sumnjao u to) pokazao da je eto tako sto je seo u stolicu Milosevica imao iluziju da ce on moci isti taj program da sprovede. Naravno ne ide, ne zbog licnosti, nego jer je ta politika apsolutno besmislena i unapred osudjena na propast.
Drugo, mi smo kao narod obicna stoka, jer mi samo cekamo da se neko u ime nas uneredi, pa da se valjamo onda u tim istim go..ima, cak i kada nas niko na to ne primorava. Da se neko ovako igra sa zdravim razumom bilo kog drugog naroda na kugli zemaljskoj, pa ljudi koji imaju imalo samopostovanja bi ga prvo u katran, pa onda u perje, pa neka onda prdi o "nacionalnim interesima".
Trece, samo kod nas je propast uspeh, evo culi smo direktno, bez uvijanja, danas, najzad, konacno, napokon, tako da nema vise sta da se kaze o tome. Propast je najveci srpski brend, treba ga zastiti, onda definitivno propasti u potpunosti i na taj nacin obezbediti prihod za Srbiju i sve njene gradjane dozivotno, tj. sve dok naredna kometa ne tresne u planetu, Iran nuklearno ne zarati sa Amerikom ili dok globalno otopljavanje ne ucini planetu nepogodnu za zivot kakvog danas poznajemo. Ali cekajte, pa tek ta globalna propast ce nas obogatiti, jer mi smo vec to sve zastitili, tako da ce samo Srbi imati para da se ukrcaju u svemirske brodove za kolonizaciju Marsa i Saturnovih i Jupiterovih satelita. A onda izmedju nas i propasti celog suncevog sistema, a zatim i svakolike vasione nista vise nece stajati na putu.

Znaci to je ta dalekosezna politika naseg vrlog premijera, aminovana naravno od Beckovica, Cosica i ostalih propalih propaliteta nase propale inteligencije. Ma kakvo Kosovo...


nato

jel moze nekako integraciju u evropu, ali bez natoa?

povraca mi se od vojnih saveza.


No, Sir, Mr. Vitas! -

to je package deal. Prvo da udjemo u Nato, da nakupujemo malo oruzja od njih - mislim Amera - (ako nemamo pare onda da se povoljno zaduzimo u te svrhe), paaa cemo onda polako o integracijama, vizama i slicno.


nsarski

pa bolje i nato, nego neka jso


Pa,

ja bih nijedno, ako mogu da biram:)


nsarski i kapi

nsarski i kapi, a sta mislite kad bi se potukli komandant mark i blek stena, ko bi pobedio


Ja ne poznajem zasluzne gradjane,

ali ako su skloni tuci, i ako bi unistili jedan drugog, pobedili bi Humanizam i Renesansa.


a zagor protiv komandant marka?

a zagor ptotiv komandanta marka?


Xexe,

nemam pojma o cemu je rec. Ali, odgovor je univerzalno isti:))


krabbybetty

daj josh neke podatke, pa da ti odgovorim


kapi

ne znam koje podatke da ti dam, citala si valjda stripove, znas o kome se radi. ako ne zans to su likovi iz lunov magnus stripa


nsarski

ja bih nato, za svaki slucaj, s obzirom na rusofile kojih u srbiji ima dosta. evo, videcesh koliko ih je u ns, kada se bude odrzao miting


OK, javi mi kako je bilo

posto ja sigurno necu biti tamo. A i zivim daleko:)


ne brinem

b92 ce nas sigurno informisati. Inace , ti su skupovi idealni za pravljenje fotografija


ne brinem

b92 ce nas sigurno informisati. Inace , ti su skupovi idealni za pravljenje fotografija


amen kapi

tacno to, od dva zla manje...oko prednosti saveza odgovorih jos i nasarskom tu negde dole


oh kako prizemno i povrsno shvatanje nsarski...

od toga sto se srbija razvali izvozeci amerima, od stitova za pancire na dalje.

a vi vitas, pa verovatnoca da sa nato ne idete negde, ako se vojska profesionalizuje je mnogo veca nego sa ovima i sa rusima kako stvari stoje.

sta je alternativa savezima? blackwoter i ostali privatni warlords contractori, ad hock koalicije voljnih, ...
ne, savez je bolji, bar se zna ko i kako utilise the force!

a pritom je nato savez koji stiti osnovne vrednosti liberalnih demokratija,


.

.


Sorry,

nisam vican visokoj politici. Jedino sto jos nikad nisam cuo da vojna sila brani demokratiju. Evo, sad su angazovani u Avganistanu, masovno eliminisu opoziciju po selima - iz aviona. I pajtaju se sa Islamom Karimovim i slicnim demokratama. Gulbuddin Hekmatyar - njihov covek na terenu. U Kongo ni da zavire - nije njihov teren, a i demokratija je u odlicnom stanju tamo.
Izvinjavam se, necu vise, da se ne brukam.


Ne brukas se,

u pravu si. Sada im je pajtos i onaj Musaraf, demokrata u p. m. Medjutim, izgleda da moramo da biramo. A meni je americka demokratija daleko bliza od ruske (jesi video ovu stlsku figuru - 'daleko bliza'). Citaj: milije mi je americko govno od ruske votke, ako bas mora da se bira. Evo nece ni W jos dugo, bice bolje.


Vojislav Koštunica:

Quote:
Srbija još jače i još odlučnije odgovora da je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije, da je to po pravu tako i da će to po pravu tako i ostati.


tamara = carica

29 put.

xx


...

Ove sve vesti, izjave, mišljenja i sl. koje slušamo o Kosovu spadaju u kategoriju "već vidjeno" ili bar "očekivano".
Mene brine nešto o čemu retko ko razmišlja, a mislim da je realno za očekivati.
Koliko ste puta čuli od nekoga ko iznosi svoje mišljenje o našoj sadašnjoj i ekonomskoj, i političkoj situaciji i kaže "Ma za sve to su krivi oni prekodrinci. Zbog njih smo mi ratovali, gubili vreme i novac..."? Koliko će vremena da prodje od zvaničnog priznavanja nezavisnosti Kosova do trenutka kada čujete nekog Šumadinca, Beogradjanina ili bilo koga ko kaže nešto slično. Ali ovog puta za ljude sa Kosova? Sada će biti krivi ti jadni ljudi koji najmanjeg uticaja imaju na celu ovu priču. Opet se stvara zla krv u narodu, a oni koji dovode do toga će biti nacionalni heroji, koji su eto bar pokušali i dali sve od sebe da sačuvaju Kosovo.


ne bi me zacudilo

da su legija i mladic vec zapoceli pripreme za novi ratni pohod , a milanovic i tijanic napravili novi spisak zaposlenih u rts-u koje ce zrtvovati u slucaju ponovnog bombardovanja tv bastilje.


Fras sam dobila pre nekoliko minuta

cuvsi, na TV-u da ce se sutra u mom Novom Sadu odrzati miting sa radnim naslovom RUSIJO POMAGAJ! PA DA LI JE MOGUCE DA SU OPET MITINZI NAREDU!?


28.03.1989.

Vremeplov
UDAR NA SFRJ - Srpska skupština ukinula je 28. ožujka 1989. autonomiju Kosova i Vojvodine, zagarantiranu Ustavom SFRJ, što je bio najozbiljniji udar Slobodana Miloševića opstanku jugoslavenske federacije. Nakon prevrata u Crnoj Gori, Srbija je Predsjedništvu SFRJ osigurala četiri glasa i tako ostalim republikama pokušala nametnuti svoju prevlast.


rusijo pomagaj

ko je organizator, maja i radikali?


Ne znam ko je organizator

Ne znam ko je organizator sutrasnjeg mitinga u NS. Nisu ni rekli.


Quote: I pored gromoglasne

Quote:

I pored gromoglasne podrške Ahtisarijev predlog će propasti, što će otvoriti vrata da počnu pravi pregovori o budućem uređenju Pokrajine", naveo je Koštunica.

A sta je do sada bilo?
Jel su pregovarali ili su se zajebavali?
Jel su do sada krivo pregovarali?
Pravi?
Covece,vredjas drzavu,mene vredjas.

Quote:

U frasu sam od sinoć, od nastupa Aleksandra Simića, savetnika premijera na RTS, koji je eksplicitno rekao da ga ne zanimaju ni naši ekonomski problemi ( BTW MMF nam je opet očitao bukvicu, no to nikog ne potresa, Dinkića posebno boli uvo), ni eventualana cena odlaganja naših evro-atlantskih integracija. Samo je je bitka za Kosovo važna, problemi se ne mogu ni uporedo rešavati, prvo i jedino Kosovo, po cenu izolacije i propasti, sve ostalo mora stati, a EU i NATO su direktni neprijatelji.

Ne mogu uporedo da resavaju probleme,
cemu onda ministar odbrane,
cemu onda ministar pravde,
cemu onda ministar finansija,
cemu onda ministar.

Ovo vise prelazi svu mogucu i nemogucu vrstu "normalnog",
udara nam jake samare,boli,vredja.
Dokle...?


mi, nato i raketni stit

bus i putin su pricali telefonom o kosovu...

Buš i Putin su, kako se dodaje, razgovarali na Bušovu inicijativu, a bilo je reči i o situaciji u Iranu i planovima SAD o protivraketnoj odbrani u centralnoj Evropi. Putin je Bušu izneo razloge za zabrinutost Rusije zbog planova SAD da izgrade antiraketne baze u centralnoj Evropi.

i sad, zar nije lepo imati anti nato, anti americku zemlju u sred svega toga da sa pola vijagre podjebavamo amere...ruse skroro nista ne kosta, ali nas


neka postavljaju antiraketnu

neka postavljaju antiraketnu odbranu negde drugde a ne meni ispod nosa. sa druge strane sada amerikanci u sred ovoga imaju zemlju (kosmet) koja se ne bi bunila protiv toga


Imaju...

ali njima treba Kopaonik gde vojska ima radare - vide se Otrantska vrata direktno. I Solun po vedrom danu.


Ma mnogo im treba

Kopaonik, daj bre, pa to su toliko prevazidjene stvari da bi bile smesne da nisu tragicno ozbiljno shvacene! Sa satelitima, avaksima, interkontinentalnim raketama, bas im treba neka vrska cuka da gledaju Solun! Ajmo samo malo ozbiljnosti. Pa ja sam na google earth video moj auto parkiran, a njima treba Kopaonik da vide Solun???? Jao, jao...


e niksone neobavesteni

i jesu je postavili negde drugde. kao sto nas i koridor 4 obilazi i umanjuje znacaj koridora 10.

a sto se kopaonika tice, kamo takva energicnost kad je davinic potrosio pola budgeta drzavnog da se utali sa izraelcima, ...


dve stvari

nisu te dve stvari isto. takodje, neko kada mu kazem da ne treba potpisati nezvisnost, pita me da li bi ti isao u rat na kosmet, a da li cu biti deo protivraketnog stita to niko ne pita a kao od mene zavisi. eto vidite kako su reagovali gradjani u ceskoj na ideju instaliranja americke baze tamo


to nikson

nas niko i ne pita dal ocemo, jer nema potrebe, otisli su negde drugo. kad im nesto treba, zavrnu nam ruku, i potpisu sporazum o provozu trupa...

cak i zestok pacifista i/ili anti-nato orijenstisan covek morao bi da se pita sta dobija da pisa uz vetar, a sta dobija da dobrovoljno bude deo sveza, koji btw medjusobno ne ratuje, ima solidan kvalitet zivota u zemljama-najbolji na svetu -svojim clanicama...


nego,

takvi smo mi srbi, beskrupulozni i nezahvalni . nashe ne damo ,tudje hocemo, moljakamo, trazimo, otimamo. sta ce nama ovo, sta ce nama ono, mozemo mi bez ovoga ,onoga, a ovamo stalno idemo i kukamo da nam udele neki kredit. nego ,nikson neka se spremi za vojnu vezbu. bice mu cast valjda da pokusha da odbrani kosovo. procitah na blogu jasmine teshanovic ...


nixone

nixone, to te oni samo loze da mora da se bira izmedju rata i priznavanja kosova.

uopste ne znaci da ce biti rata ako srbija ne prizna kosovo.

to im je samo fora za to sto nemaju problema da ga oni potpisu. za to sto pricaju da su za nezavisno kosovo, uzeli su dobru kintu od nekog. njih nije ni zanimalo koliko ce dobiti na izborima - vec da uzmu kintu.to sto su im sutirali standove i klince po ulici, to njih bas briga. oni imaju dzipove, obezbedjenje i lovu.


mene su vec pitali ovde da

mene su vec pitali ovde da li cu ici u rat ako ga bude na kosmetu. odbio sam da odgovorim ovde i necu odgovoriti ni u ubuduce, a preporucio bih onima koji takva pitanja postavljaju da se ostave toga.
bio je skoro neki lik iz SAD-a koji finansira nevladine organizacije. ladno je izasao jedan (iz neke nase organizacije), apsolutno van teme i nicim izazvan da mu kaze kako je nezavisnost kosmeta za njega prihvatljivo resenje. e to se meni gadi cak i da je najbolje resenje na svetu.
u nevladinim organizacijama ima jako puno ljudi koji se zaista bore za demokratiju i ljudska prava. medjutim sve je vise i onih koji su tu samo zbog novca.


Niksone,

jedno cisto pragmaticno pitanje: sta je lose u tome da ljudi nesto rade za novac? Pa makar i u NGO sektoru. Od neceg se mora zivjeti, pa se mnogi snalaze kako znaju i umiju.

Cesto puta ti koji su u NGOs "radi novca" dodaju tako neophodni i rijedak zacin tom sektoru - profesionalizam. Naravno, nije pravilo, ali mi je vazno da se razbije ta povrsna slika o tome da je samo (cesto nesposobnim) altruistima pristup dozvoljen...


dunjice,

dunjice, ne radi se ovde o NVO vec o LDP


e vidite ja o tome i pisem.

e vidite ja o tome i pisem. nije rec o onima koji su zaposleni u nevladinoj organizaciji(obavljaju tehnicke poslove) ili onima koji dobiju lep honorar za na primer strucno predavanje o nekoj temi. radi se o onima koji su se tu angazaovali iskljucivo zbog novca i izigravaju strucnost, a nikada sutra ne bi izasli na neki protest. takodje meni je gadno da kazem neke stvari i da menjam svoj stav zbog novca. a bas takvih ima sve vise po nvo, ali i po strankama. inace, moj hobi je da takvima to govorim u oci, jer u suprotnom ne bi imalo smisla da ih kritikujem. eto neka ih lustriraju nadlezni u organizacijama neka to pokazu prvo na svom terenu.
na kraju krajeva cenim one koji su uradili nesto za nvo altruisticki (a licno mislim da upravo su ti altruisti i strucniji), koji su tu iz ubedjenja, inace ako prevagnu oni drugi mozemo da sanjamo o nekakvoj iole normalnoj zemlji


americka verzija

donji se pika...nesto ne funkcionise

J


dve verzije a mi izmedju

Ruska verzija

..."Ruska strana je potvrdila principijelan stav da je protiv nametanja bilo kakvih scenarija i da je za nalaženje rešenja koje bi bilo prihvatljivo i Beogradu i Prištini", navodi se u saopštenju Kremlja.
i sad ima jos ...

Americka verzija:

Izasao covak na brifing i rekao:"razgovarano na inicijativu Busha..pricalo se o raketnom stitu u Evropi..Iranu..Kosovu..i dogovoreno ja da se nastave razgovori i saradnja u resavanju ovih pitanja..KRAJ.

A dan pre receno da je Bush predlozio Putinu otvorene i konkretne razgovore o izgradnji raketnog stita u Evropi..

e,jedan duva..drugi ladi..

pa sad svako neka veruje veziji koja mu odgovara

J


Putin dolazi (po Vecernjem Listu)

...Konačno utvrđivanje datuma dolaska Vladimira Putina u Hrvatsku i duljina njegova trajanja, osim o rasporedu predsjednika Mesića, ovisit će i o njegovim obvezama u susjednim zemljama. Naime, još početkom 90-ih, u vrijeme djelovanja Kontaktne skupine za bivšu Jugoslaviju, Moskva se odlučila za "uravnotežen pristup" prema svima. To znači da ruski lider neće kročiti u hrvatsku metropolu a da ne posjeti barem Beograd, a vrlo vjerojatno i Sarajevo.

Naš je izvor uvjeren da će cilj Putinove lipanjske turneje biti ponajprije reguliranje statusa Kosova te upravo o tome ovisi i njezino trajanje i određivanje mjesta koje će posjetiti.

....

vrlo zanimljivo


Dobro, Jaksa,

uzimajuci u obzir sve gore navedeno, imas li neki educated guess?
Ja se licno u ovome snalazim kao guska u magli - moze ovo, a moze i ono, a mozda sve to nema veze. Mozda se samo pale.

Poz.
ns.


nemam

evo sad izasao predsedavajuci saveta bezbednosti i rekao da UN SEC CON. salje delegaciju da ispta stanje na Kosovu,icice u Pristinu i Beograd,jer jeste da ima Ahtisari,ali pojedine clanice Saveta Bezbednosti hoce same da se uvere o cemu se radi..koliko se ja secam usvojen ruski predlog..

Pa vidite..sedeo ispred i cekao vise od 6 sati da se oko jednog press statement-a usaglase..Britanci skoro nista nisu dobili sto su trazili-oko osude Iranaca za onih 15 vojnika...razvodnjeno skroz..najvise ih zavlacili Rusi,Indonezija ..i jos neki...ali uspese..

ne znam...sad stvarno pocinejm da mislim da je sve moguce a Kostunac dolazi ovde u Njujork u ponedeljak.Pricaju mi kolege ovde da ce biti dosta rasprava i dosta svadja oko Kosova..

eto..moje da Vam kazem..ja kao "Fox news" (Nsarski bez komentara)..we report you decide fair and balanced..

J


Jakša, hvala vam na fer i

Jakša, hvala vam na fer i balansiranom izveštaju :)

Ovim je definitivno usvojen ruski zahtev. Pitanje je da li će te posete imati nekog efekta, u smislu izmena u odnosu na Ahtisarijev plan, ali nije nevažna činjenica da se Rusima, u ovom slučaju, popustilo. Ostaje pitanje kada će doći slučaj, a moraće, kada se Rusima više neće popuštati.

Vidim da ovde na blogu niko nije pomenuo najavljenu posetu V. Putina Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i, verovatno, BiH. To će verovatno biti ključni događaj za ovdašnje suočavanje s realnošću, kada će zvanični Beograd dobiti informaciju od, ipak, jedinog kredibilnog ruskog izvora za te stvari - hoće li biti famoznog veta, hoće li biti odugovlačenja u postizanju statusnog rešenja itsl.

Bio je zanimljiv i sastanak EU u Briselu - podrška Ahtisarijevom planu, ali ne jednoglasna i bezrezervna.

Ključno pitanje je, ipak, da li su ovo samo diplomatska simuliranja ili je zaista moguće komplikovanje situacije. Meni se čini realnijim ovo prvo.


Business plan

Ja bih nekako da uvezemo neke, recimo, Avganistance i da im prodamo celu Šumadiju. Zatim da tvrdimo da je naša, pa da je Koštunjavi (tvrd je orah voćka čudnovata) brani i čuva joj nezaviznost. A profesori u Šumadiji da imaju plate kao kolege na Kosovu - po 60 tisuća dinara (nivo srednja škola) mesečno, i bog da nas vidi!

Kome se svidja predlog neka se javi! Plan je dugoročan!


Kud će veće

Afganistanke od vas Mariška, eh da nam je takvih još nekoliko iljada...


Nausea...

...iliti mučnina mi se javlja na pomen reči Kosovo. Zna li iko ikoga ko bi ratovao?


Sve me više brine

Sve me više brine Koštuničino stanje svesti, čini mi se da se on sve više gubi. Sad već počinje da šalje "vapaje" Rusiji i da deli zemlje na prijateljske i neprijateljske. Ajde da "vapaj" i progutam ali on kao da želi da iskreira novu političku realnost u kojoj su Srbiji neprijatelji svi koji priznaju nezavisnost Kosova. To je Milošević 2. deo. A i ovaj bezobrazluk gde traži da mu se pre dogovora, da mesto premijera, pa da ON vidi sa kim će da formira vladu...Mora da mu neko kaže otvoreno ne, plašim se da će se njegova moć rasuđivanja samo pogoršavati, a to znači-teško nama!


jeco

moze mu se, kada potrazivanje vrshi od tadica


Pa valjda će i taj Tadić i

Pa valjda će i taj Tadić i ta DS imati nešto da kažu povodom njegovih stavova, prosto će morati ako sa njim uopšte i formiraju vladu. Ja prosto ne mogu da zamislim DS koji podržava Koštunicu u njegovoj samoubilačkoj misiji udaljavanja Srbije od EU.


jeco

Sive celije su mu odavno atrofirale. Sandra mu daje elektrosokove i pusta mu traku svojih muzickih zelja pa on to onda reprodukuje. Kad bi mjaukao mislim da bi bilo suvislo. Bio bi to onda pravi Kostunjavi.


Ovo mi je osvezilo dan u

Ovo mi je osvezilo dan u bukvalnom smislu!
:)))


ja cula da je Sanda R-I

veoma dobra psiho-analiticarka (specijalizirala u Engleskoj, s odlicnim ocjenama). Znaci, sve se uklapa ;-)


to jecan ne neko nego tadic i ds

njemu su biraci vec rekli sta su imali, to mu nije dovoljno da bude premijer, ostalo je na ds


Izvinjenje

Sutrasnji miting nema radni naslov RUSIJO POMAGAJ, vec BOG TI POMOGAO RUSIJO! Sve u stilu Nebeskog naroda!


to gothsa

mogu samo da zamisljam kako bi izgledale reakcije na miting bog ti pomogao ameriko, ili ameriko pomagaj.

stvarno, ciji su ovi placenici! ko njih placa!


jos jedan dss-ovac u akciji

rozmari di karlo o sastanku direktora za balkan kontak grupe

SAD žele rešenje Kosova do juna"
28. mart 2007. | 07:29 -> 20:34 | Izvor: B92, Beta
Vašington, Beograd, Moskva -- Pomoćnik državnog podsekretara SAD za Balkan Rozmari Dikarlo rekla da SAD žele da se problem Kosova reši do juna.

"Nameravamo da u narednih nekoliko nedelja vodimo intenzivne pregovore, ne samo sa Rusijom, nego i sa drugim članicama Saveta bezbednosti, i sa Srbijom i Kosovom. Ali mi želimo da ovo pitanje rešimo do juna", kazala je Dikarlo.

Ona je danas u Londonu prisustvovala sastanku direktora za Balkan u ministarstvima spoljnih poslova članica Kontakt grupe, koji su razmotrili plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija za budući status Kosova.

Kako je za BBC ranije rečeno u Forin ofisu, taj sastanak, koji je održan iza zatvorenih vrata, bio je rutinski i nakon njega neće biti saopštenja za javnost.

To je poslednji skup ovog foruma pre nego što rasprava o Kosovu, kako se očekuje, početkom aprila počne u Savetu bezbednosti UN.

BBC konstatuje daje je Dikarlo izbegla direktan odgovor na pitanje da li je postignuto jedinstvo Kontakt grupe oko budućeg statusa Kosova.

"Naravno da smo razgovarali o predlogu Martija Ahtisarija. Svima nam je taj predlog vrlo poznat, jer se sa njim sastajemo već godinu i po dana, i nastavićemo da razgovamo, u nastojanju da nastavimo ovaj proces", rekla je u odgovoru Dikarlo.

Na pitanje da li je Vašington spreman da prizna Kosovo bez nove rezolucije Saveta bezbednosti UN, ukoliko Rusija ostane pri stavu da neće podržati nametanje nezavisnosti Kosova, ona je rekla da se SAD zalažu za nastavak konstruktivnih reazgovora sa Rusijom.

"Neću spekulisati o tome šta bi Rusija mogla ili ne bi mogla da uradi, i šta bismo mi nakon toga mogli da uradimo. Želim samo da jasno kažem da mi u ovom trenutku želimo da nastavimo konstruktivne razgovore sa Rusijom i sa drugima, i da se sa njima tesno konsultujemo", kazala je.

"Mi podržavamo predlog gospodina Ahtisarija, i želimo da se ovo pitanje reši što pre na najbolji mogući način, kako bismo svi mogli da se pozabavimo budućnošću, a ne tragičnom prošlošću Balkana", rekla je na kraju razgovora za BBC Rozmari Dikarlo.

Stavovi dve članice Kontakt-grupe su jasni. Američki i britanski ambasadori u Beogradu, Majkl Polt i Stiven Vordsvort, podržali su, u zajedničkom intervjuu FoNetu, Ahtisarijev predlog o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo, kao jedino moguće rešenje.

Oni su rekli da predlog Beograda o suštinskoj autonomiji nema podršku međunarodne zajednice.

Vordsvort i Polt objasnili su da je predlog Beograda o suštinskoj autonomiji Kosova neizvodljiv, pošto bi zahtevao civilnu i vojnu podršku međunarodne zajednice, "a nema zemlje spremne da pošalje svoje snage na Kosovo, kao podršku autonomiji kojoj se protivi 90 odsto stanovništva".


ima li odlaganje resenja statusa kosova veze i sa ovim

Kome odgovara odlaganje reforme bezbednosno-obaveštajnog sektora u vojsci

Gorele su neke vatre

Dragan Vukšić

Građani Srbije čekaju novu vladu i sa zebnjom broje svaki propušteni dan. Novu vladu čekaju brojni zadaci, među njima i nastavak poodmakle reforme Vojske Srbije. Članstvo u Partnerstvu za mir reformu vojske čini još značajnijom. Reforma takozvanog bezbednosno-obaveštajnog sektora jedan je od najosetljivijih i najsloženijih zadataka, ne u organizacionom već u suštinskom smislu. Manje je poznato da ona slabo napreduje. Brojni su otpori, naročito iz Službe bezbednosti. A neposredna prošlost teško tereti službu i njene pripadnike. Vojna bezbednost je pri kraju Miloševićeve vladavine bila teško zloupotrebljena, a neki njeni pripadnici, naročito rukovodeći, zloupotrebili su takvo stanje. Za nove zadatke reformisane službe potrebni su i novi ljudi i novi odnosi, uspostavljeni na čvrstim temeljima. Do toga se može doći samo ako se uklone prljave naslage iz prošlosti. Značajan korak u tom pravcu bio bi ako bi se odgovorilo na barem neka pitanja, manje zbog prošlosti, više zbog budućnosti.
1. Zašto su i kakve "vatre gorele" u Generalštabu VJ 5. oktobra 2000. godine? Nema sumnje da su te večeri u Generalštabu gorele vatre. Na nekima se pekla nečista savest Miloševićevih sledbenika, a na najmanje jednoj je spaljivana dokumentacija. Bilo je mnogo dokumenata, vatra je bila povelika, pa je i svedoka podosta. Uništavani su i lični dosijei. Pukovniku Službe bezbednosti je te večeri usplahireno naređeno da uniši moj dosije. Da li je te večeri dosije i uništen i da li je služba prestala da se bavi mnome? Pokazalo se da je vojna bezbednost i posle 5. oktobra 2000. nastavila da radi kao u Miloševićevo vreme. Zašto i po čijem odobrenju?
2. Da li su neovlašćeno objavljivana tajna vojna dokumenta, da li je Pavković, kao načelnik Generalštaba, dostavljao dokumenta Haškom tribunalu, i da li su ta dokumenta krivotvorena? Treba se samo podsetiti šta je sve objavljeno samo u jednim novinama - Nedeljnom telegrafu. Javnosti je nedovoljno poznato i da je u Generalštabu radila vojna komisija za odbranu (lika i dela) Slobodana Miloševića, ili kako se već zvala, i da je na njenom čelu bio Pavkovićev drug iz klase Vojne akademije, general-potpukovnik Zlatoje Terzić. Upućeni tvrde da su članovi, aktivni i penzionisani, mahom generali i pravnici, za to dobijali dobre pare. Nije nepoznato i da je Pavković dao brdo dokumenata Haškom tribunalu. Koga je Pavković time hteo da zaštiti? Naravno, sebe. A da li je i koga time teretio? Što se falsifikovanja tiče, zašto je i kakva dokumenta Pavković imao interesa da dostavi Hagu, imajući u vidu njegovu javnosti dobro poznatu "istinoljubivost"? A da li je krivotvorenje dokumenata bilo na štetu države i naroda? Iz iskustva znam da nas međunarodni faktori, odavno, bolje poznaju nego mi svoj džep, da nas neki sažaljevaju, a neki ismevaju, zavisno od toga da li misle da smo toliko naivni, ili toliko pokvareri - pa uspevamo da slažemo i same sebe.
3. Da li bi bilo moguće da se dođe do dokumenata i izjava, koje bi potvrdile šta se u Generalštabu 5. oktobra uništavalo, ko je i s kojim ciljem dostavljao tajna dokumenta medijima, šta je Pavković dostavio Tribunalu, da li je bilo krivotvorenja i kakve su posledice takve rabote? Prema sadašnjem stanju stvari, slabi su izgledi za to. U vojsci još važe stari propisi o tajnosti. Penzionisani pukovnik Službe bezbednosti Blagoje Ljubisavljević, u Odbrani od 1. februara 2007, argumentovano je ukazao da je tajnost u vojsci neprihvatljiv recidiv prošlosti. A što se tiče sagovornika, ima ih sijaset, od najodgovornijih do neposrednih izvršilaca. Tu su svi načelnici i generali vojne Službe bezbednosti: Geza Farkaš, Milan Đaković, Aco Tomić, Momir Stojanović, Branko Gajić, Aca Vasiljević... Sve te radnje bile su predmet interesovanja Službe. Naravno, sem onih koje je ona organizovala. Zatim, tu su i Ojdanićevi i Pavkovićevi zamenici i pomoćnici, neki pripadnici njihovih kabineta, članovi pomenute komisije. Da li su spremni da govore? Naravno da dobrovoljno nisu. Pod Miloševićevom, Ojdanićevom i Pavkovićevom, i ne samo njihovom zaštitom, progonili su druge i ostvarivali lične interese - položaje, činove, stanove... Danas je njihov vrhovni interes da se to sve zaboravi.


milic i milic oprostite

milic i milic oprostite, da li vam je buda milic neki rod mozda?


ne

nije


to sam i mislio

to sam i mislio, hvala na odgovoru, vi ste tako jedna fina dama.


za dunjicu

Cesto citam blog B92 i vase komentare u zelji da vidim na bazi raznih misljenja kakva je situacija u Srbiji, ali ne komentarisem jer ne poznam konkretne ljude o kojima cesto diskutujete, pa tako ni Sandru Raskovic Ivic. Ali zato sam sreo pok. Jovana Raskovica i znam nesto o njegovim stavovima i radu. Dunjica je dala nekoliko dosta povrsnih ocjena o njemu i citirala nekoliko navodno njegovih autenticnih izjava (bile su pod navodnicima) od kojih je jedna cisto rasisticka. Nekoliko citalaca je vec postavilo pitanje autenticnosti, ali Dunjica je izbjegla odgovor. Molim vas Dunjice ili citirajte egzaktno spomenuti zbornik tj. tacan naslov, izdavac, na kojoj je to strani, koji pasus itd. ili se izvinite citaocima bloga i ispravite svoj navod. U suprotnom rusite ugled bloga i svih ostalih sudionika u ocima citalaca. Srdacan pozdrav svima, Zarko.


Nije mi jasno otkud toliko

Nije mi jasno otkud toliko kritika na racun nastojanja Srbije da sacuva deo svoje teritorije.
Ako nam otimajuci 15% teritorije cine dobro,sto ne uzmu 30-40% da nam bude jos bolje i da se jos vise priblizimo evroatlantskim integracijama.


Zarko2,

Za svaki od navedenih citata je naveden i izvor. Kao sto se vidi, tu je i Vikipedija, u kojoj je clanak autoriziran, znaci - prihvacen kao istinit, autentican. Prilozi o Dr.J.Raskovicu mogu se naci u srpskoj, engleskoj i njemackoj Wikipediji.

Navedeni citati mogu se naci i u nekim drugim izvorima, npr. The policy of ethnic cleansing
28 December 1994

Final report of the United Nations Commission of Experts
established pursuant to
security council resolution 780 (1992)

Annex IV The policy of ethnic cleansing
http://www.ess.uwe.ac.uk/comexpert/ANX/IV.htm#II-II

Tu pise da je citirano iz knjige J.R. "Luda zemlja", strana 129., izdanje iz 1990. godine.

Osim toga, navela sam u jednom drugom postu i jedan afirmativan izvor: "Zaboravljeni testament Jovana Raskovica", autora Dragana Tanasica.

Molim Vas da procitate sve moje komentare, u kojima mi nije namjera da diskvalificiram J.R., nego navodim kontradiktorna misljenja/izjave njegova i autora koji o njemu pisu.
-------------
edit: Upravo sam pronasla clanak Davora Ivankovica iz Bosnian Institute, London, koji govori o tome da je i sam Raskovic pred kraj zivota sa zaljenjem govorio da se "osjeca odgovornim za stvaranje emotivnog naboja medju Srbima" http://www.bosnia.org.uk/bosrep/report_format.cfm?articleid=3061&reportid=170
Tu se kao vazan izvor navodi i pomenuti tekst Dragana Tanasica.


Za Dunjicu

Dunjice,molim vas ne zasipajte me literaturom koju ste citali o pok. J. Raskovicu. Samo mi odgovorite eksplicitno izvor sledece vase tj. njegove recenice (Naslov Zbornika, Izdavac, Godina, Strana, Pasus, moze i malo siri izvod) : "Srbi zbog svoje psiholoske superiornosti trebaju dominirati Hrvatima i Muslimanima".Pozdrav i hvala.


Pise, treba procitati

Quote:
Tu pise da je citirano iz knjige J.R. "Luda zemlja", strana 129., izdanje iz 1990. godine.

Ovdje:http://www.ess.uwe.ac.uk/comexpert/ANX/IV.htm#II-II
pise >>Jovan Raskovic, who was to become a founder of Croatia's Serbian Democratic Party (SDSC), for example, wrote that «[t]he Serbs are . . . the only ones with an instinct for leadership and they must exercise it over the other peoples of Yugoslavia. They must dominate them.» *135 Croats, according to Raskovic, «are castrated and afraid of everything. They cannot exercise any authority. It is up to the Serbs to guide them.» On the other hand, «Muslims have anal-erotic personalities and are the sort who love to amass riches.»


Za Dunjicu

a tu pise sledece Studija iz 1987. i skup u Sarajevu, citiram:

"dunjica (28 Mart, 2007 - 18:06)

psiho-terapeutkinja, kcerka Jovana Raskovica, podpredsjednica DSS-a i koordinatorica Koordinacionog centra za KiM.

Dr. Jovan Raskovic - psihijatar i jedan osnivaca Srpske demokratske stranke u hrvatskoj 1990., mentor Radovana Karadzica. U svojoj studiji "O psihologiji grupe i drustvenoj paranoji" 1987. u Sarajevu zastupa tezu da "Srbi zbog svoje psiholoske superiornosti trebaju dominirati Hrvatima i Muslimanima".

Nadam se da Dr.Sanda Raskovic-Ivic u tom smislu nije hereditarno opterecena.(zavrsen citat).

I ja sam samo molio da ili eksplicitno citirajte tu studiju ili objasnite citaocima da ste se malo zaletjeli ne provjeravajuci mnogo. U suprotnom bi mogli pomislili da pabircite po vikipedijama i lupetate gluposti kao imnogi na ovom blogu.


Zarko

molim vas, budite ljubazni pa nam napisite eksplicitno izvore (Naslov Bloga, Autor, Godina, Strana, Pasus, moze i malo siri izvod) a u svezi s vasom izjavom: "lupetate gluposti kao imnogi na ovom blogu"
U suprotnom bi mogli pomislili da pabircite po blogu i lupetate gluposti kao i mnogi na ovom blogu.


oibibio

pravi komentar! :)


Za Dunjicu

Dunjice,molim vas ne zasipajte me literaturom koju ste citali o pok. J. Raskovicu. Samo mi odgovorite eksplicitno izvor sledece vase tj. njegove recenice (Naslov Zbornika, Izdavac, Godina, Strana, Pasus, moze i malo siri izvod) : "Srbi zbog svoje psiholoske superiornosti trebaju dominirati Hrvatima i Muslimanima".Pozdrav i hvala.


Luda zemlja, ISBN 86-7503-015-0

str.129


Za Dunjicu

Dobro, indirektno ste priznali da navedeni citat niste citali neposredno vec su u pitanju "izvori" iz druge ruke koji prepricavaju izvore iz trece ruke i naravno "malo" istrgnuti iz konteksta kako bi citat sto bolje opravdao unapred negativnu tezu o autoru. Mislite malo o tome kad preuzimate citate drugih.


Zarko2,

autor knjige "Luda zemlja" je Dr.Jovan Raskovic. Molim Vas, mislite malo o tome prije no sto tvrdite da

Quote:
su u pitanju "izvori" iz druge ruke koji prepricavaju izvore iz trece ruke i naravno "malo" istrgnuti iz konteksta kako bi citat sto bolje opravdao unapred negativnu tezu o autoru.


Dunjice,

ti znači nisi tu njegovu izjavu čula lično, nemaš zvučni zapis sa pečatom autentičnosti, služiš se problematičnim polucitatima...

Zarko2 verovatno TAČNO ZNA zna da Rašković tako nešto nije mogao da kaže, tj. nije rekao, tj. svi drugi, treći i ini izvori su falsifikati, laži, krivotvorenja... - hoću reći, Zarko2 INDIREKTNO PRIZNAJE da to misli.

Al' te izvoza napasnik, uh!!!


Neozbiljno je

iznositi necije izjave pozivajuci se na nekog treceg. Vikipedia nije referentan izvor. To zna svako ko ima ikakve veze sa naukom. Mislim da je ovde u pitanju pokusaj bacanja ljage na jednog od rijetkih trezvenih politicara iz onog mahnitog vremena.


Lektorka i Dunjice,

zašto nam dirate Žarku? Ona je nežna dušica, sklona borbi za istinu i originalne citate. Ta borba joj najbolje ide uz haljinu na žirafe. Roberto Kavali, jednom rečju.


Icke,

znala sam da je neka zavera u igri, takoreći psiho-triler!

Šta mi preostaje da kažem, do da uz haljinu na žirafe sigurno najbolje ide - sunce Žarko :)


Tačno, jezikoslovice,

a pogoto ako je haljina Kavali od pre 4 sezone! Kupljena sepecijalno za posetu kolektivnm centrima. Pa ti vidi...


Kakva modna pista...

Naviru mi paralele (stigoh preko tvog nicka čak i do princeze Dajane, mada se paralele tu ipak usložnjavaju i na kraju osipaju u prah i pepeo, zar ne?), samo me i mučnina spopada. Lutkarsko pozorište, ali u publici ne sede nasmejana deca. Pa ti VIDI, da...


Draga, u publici nema nasmejane dece,

pa čak ni onih podrugljivih starkelja sa balkona Mapeta.

Ovo je, bojim se, odavno počelo da vuče na snuff autore i njihovu publiku.


Meni je jedan bloger rekao,

Meni je jedan bloger rekao, kako je u jednom postu, na jednom blogu, Lektorka rekla za sebe da je mnogo pamenta i ... zamalo da mu poverujem (da je Lektorka mnogo pametna).


Jok,

ti si.


u, bre, batice,

kolika rečenica, a nizašta.


Covece u itd,

evo, ni ja ne mogu da poverujem. Ni da sam rekla, ni da sam pametna (posebno ne toliko da shvatim ovo što si napisao). Hajde daj izvor, citat, tako ti svega!


Evo malo D.

Evo malo D. Kovacevica:

"Trojke su Djuro (Tamara/Davide/Lektorka) sta???"
"Osnovne jedinice teroristickih grupa!!!"


Jesi ti siguran ...

... da je sve u redu?


Kod mene u stabu je super, a

Kod mene u stabu je super, a kako je kod vas, jel' se ima sta popit' i pojest'?


Ma lepo si se ti ...

... ugostio, ako bi mogla još i muzička želja, to bi bio vrh, je l' da?


Aha, jos ako moze Ceca

Aha, jos ako moze Ceca (pardon Arkanova udovica), pa "nek crknu dusmani".


Žao mi je ...

... ostaćeš bez muzike.


Mala analiza trojke:

Mala analiza trojke:
1. Jezicko/pravopisni inkvizitor, spreman da ognjenim macem posece svakog ko se drzne da i jednom recju komentarise jezik/pravopis
2. Ponosno zensko celjada iz plemana Kusovceva, na privremenom radu (lepljenja plakata, doduse virtuelnih) u BG-u
3. urbani Beeôgradjanin ('des bre batice)


A da se ti malo opustiš, šta misliš?

Evo i muzike.

Nije za tebe, nego za nekog drugog, ali evo, ti gledaj, slušaj, nerviraj se (ionako je loš snimak). I nije Ceca, naravno :)

prolećna pesma za nekog drugog


Lektorka,

Quote:
Al' te izvoza napasnik, uh!!!

Dao si covjek truda. zar to nije za pohvalu? ´Ajde, stavi ruku na srce i reci: zar ne bi voljela imati tako savjesnog studenta?

Pozdrav!


Dunjice,

pa, taj savesni student bi kod mene za početak naučio da se služi ogledalom. Potom i logikom (za početnike). Na kraju bi mu bilo zabranjeno da gleda scene ubitačnog tužakanja po sudnicama iz američkih filmova iz 50/60-tih godina. A ako ništa ne bi pomoglo, dali bismo mu Raškovićevu knjigu u ruke, pa makar i sam morao da potraži citat...
I tebi pozdrav!


PROPAST

Ja sam u soku zbog same reci propast i njenog koriscenja u svrhu "odbrane" Kosova. Koje dno! Nama ce da bude dobro ako Vama nesto propadne. Tipicno. Jeste da mi nemamo resenje, ali samo Vama neka propadne. Konstruktivno, nema sta. Iz dana u dan izbija na videlo jedini cilj vladajuce garniture, opstanak na vlasti, zbog vlasti, daleko od toga da imaju ambiciju da nesto stvarno urade, i to se vidi i kroz temu Kosova, i kroz pregovore o vladi, i kroz jadni servis RTS.

2007-ma je ekonomski gotova za Srbiju, privremeno finansiranje pola godine, ma kraj price. Jos kad bi i mi mogli da se zamrznemo, pa da se odmrznemo za par godina, ali ne moze, evo mi zena trudna i to ide svojim tokom, nece da popriceka!

E Radoje, Radoje, da si znao da ce i za 100 godina isto da bude...

Radoje Domanovic, "Vodja"
...
Vođa ide napred, uz njega najodvažniji (manje dvojica. Za njih se ne zna gde su. Opšte je mišljenje da su izdali i pobegli. Jednom je prilikom onaj govornik i govorio o njihovu sramnom izdajstvu. Malo ih je koji drže da su propali u putu, ali ćute i mišljenje ne kazuju da se svet ne plaši), pa onda redom ostali. Najedared se ukaza grdno velika i duboka kamenita jaruga, pravi ambis. Obala tako strma da se nije smelo ni koračiti napred. I odvažni zastadoše i pogledaše vođu. On oborene glave, namršten i zamišljen ćuti i odvažno korača napred lupkajući štapom pred sobom to levo, to desno, po svom poznatom običaju, a to ga je, kako mnogi vele, pravilo još dostojanstvenijim. Nikoga on ne pogleda, ništa ne reče, na njegovom licu nikakve promene ni traga od straha. Sve bliže ambisu. Čak i oni najhrabriji od najhrabrijih došli u licu bledi kao krpa, a niko ne sme ni reči da primeti pametnom, oštrom i odvažnom vođi. Još dva koraka, pa je vođa do ambisa. U smrtnom strahu, razrogačenih očiju stuknuše svi, a najodvažniji taman da zadrže vođu, pa makar se ogrešili o disciplinu, a on u tom koraknu jedanput, drugi put i strmeknu u jarugu.


xixixiii....


...


Meni se place

"Samo je je bitka za Kosovo važna, problemi se ne mogu ni uporedo rešavati, prvo i jedino Kosovo, po cenu izolacije i propasti, sve ostalo mora stati,"
I da sve ostalo stane, i da se izolujemo i da svi dubimo na glavi - Kosovo je nezavisno, a neko ko hoce da vodi zemlju pravi se da to ne vidi... Ili stvarno ne vidi...
I Srbi glasaju za njega?!
Citao sam o nekom britanskom istrazivanju po kome smo najneinteligentniji narod u Evropi.
Zar je moguce da je u pravu?
Meni se place...


pa covece sta sada to ima

pa covece sta sada to ima veze. stav da se ne prihvata nezavisnost kosmeta ne znaci da se prihvata izolacija. ta pitanja nisu povezana, bar ne za sada. problem nase izolacije je u poslednjih 20 godina, a ne u tome sto je sanda raskovic obukla haljinu sa zirafama kako tvrdi LDP


Koji idiot ...

... je napisao ispod slike Sande Rašković "Koštuničino duboko grlo" !?


Koji idiot ...

... pita?


Tužiću te Ćilimima ...

... zbog govora mržnje !


!


Da, da !

Pa ti vidi !!


Smanji doživljaj,

i opusti se.


Ne mogu da se opustim !

Ukrutio sam se !


na sta?

na 'duboko grlo'? meni je super ta dvosmislenost :D


Lupanje po voždu

Jedno je govoriti kada voda dođe do grla, a drugo je zazivati da voda naiđe. Srbija danas ima istorijsku šansu koja joj se pružila ni krivoj ni dužnoj. Ona je ono što je nekada bio "Bizant", kapija Evrope. Evrope koja bi da menja svet, ali nebi da je menjaju. Da je kriza unutar Evrope velika govore učestali "spontani" nemiri po većim gradovima članica EU. Srbija danas takvoj nemirnoj i uznemirenoj Evropi treba! Treba joj jer je u sebi integrisala stotine tisuća Muslimana, treba joj jer je Kosovo do demokratije udaljeno svetlosnim godinama, jer još jedna crna rupa na tom delu Balkana netreba. Evropa treba, a od danas i traži Srbiju.Spremna je da zaboravi sve i da joj da sve. Ako mislite da je ovo suludo, pogledajte trenutak izveštaje iz Rijada, pa će vam sve biti jasno.Pogledajte berze, pogledajte Moskvu. Evropa "drhturi" od "ruske zime" i oseća "irački" miris baruta u svom dvorištu. Srpsko ne, ovoga puta će je pocepati. Žurba nikom nije pomogla, čekanje još i manje. "Mudro" bizantinsko vladanje Tadića i Koštunice nije bilo samostalno. Neko im je tako reko da rade.


Zasto ulaziti u savez siledzija!

Ne znam zasto Srbija zazire od EU i NATO? Verovatno zbog "Milosrdnog Andjela" 1999. godine. Daleko bilo, Rusi pa i Kinezi jos uvek nisu napali Srbiju, verovatno zato simpatije prema njima postoje.

Sto se tice anglofila i ostalih naprednjaka, kojih je svakako ovde i previse, kraljici Viktoriji je odgovaralo da Srbija ostane u Otomanskom carstvu. Nisu zeleli da se Rusija siri na Balkanu. Toliko o progresivnom zapadu. I nista se nije promenilo od 19. veka.

Zapad pokazuje trenutno toliko vizije prema Srbiji da ce prokockati sva dostignuca demokratskog pokreta u zemlji jos od 9. marta 1991.


a sto je samo po sebi

a sto je samo po sebi progresivno da se rusija siri na balkan? u vreme kada se francuska sa progresivnim idejama sirila po evropi, protiv toga su bili i rusi i turci, pa i dobar deo engleza. a takodje kada smo imali jedini parlament na balkanu to su osudile i turska i rusija nazivajuci ga ``francuskim rasadom u turskoj sumi``


Because I don't like

Because I don't like arrogant cowboys and boarding school bully boys. Also, everything was better than Ottoman Empire.


R

dobro je sto se vi ne pitate.
inace nije loshe da se upoznate sa ovim http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_in_the_World


Licnost Jovana Raskovica

Licnost Jovana Raskovica mozda najpotpunije odslikava integralni tekst njegovog
cuvenog govora u Kninu, stampanom svojevremeno u NIN-u.
Zamislite sliku nekoliko stotina poluobrazovanih gorstaka, prethodno nasmrt preplasenih
orkestriranom medijskom presijom memorandumskih glasnogovornika, kako na temperaturi od preko 40 stepeni, zblanuto slusaju svog „ucenog coveka“, takoreci gurua, ocekujuci od njega da ih povede u „ljuti boj“, a on, zagledan visoko u /srpsko/ nebo, u visokooktanskom
nacionalnom transu, besedi neke njima nerazumljive recenice, valjda naviknut da tako cini
s onim svojim „akademcima“ u Beogradu.

Zalio se u nekom kasnijem intervjuu na tu atmosferu neprijemcivosti prilikom svog govora, ne shvatajuci da „goloruki narod“ nije dosao da slusa leporekog govornika, vec da stane u stroj iza svog vodje, za koga im je sugerisano da je onaj pravi.

Ovaj detalj moze da znaci dve stvari; ili da je Raskovic tako los psiholog, da nije poznavao ni sopstveni narod u kraju u kome je ziveo i radio ili da je podlegao licnoj sujeti, kada su mu vec „bogovi“ tako namestili, pa pozeleo malo neodoljive zlatne istorijske prasine, po oprobanom cosicevskom receptu, po kome ne postoji nikakva korelacija izmedju licnih kabinetskih
vojno-strateskih/poetsko-filozofskih projekcija, verbalnog ili literarno visekratno prezentiranih sunarodnicima i njihove terenske operacionalizacije u jedinom podrazumevajucem obliku, koji se zove – rat.

Za memorandumske projektante Nebeske Srbije nije bilo dovoljno sto je i Raskovicu bila „strepnja dublja od nade“. Ocekivali su od njega „transparentniju“ dozu pragmticnosti, sto
ovaj nije blagovremeno ukacio, pa je sebi cak dozvolio da s Tudjmanom malo „ekumenski“
prodivani, naivno verujuci da je dovoljno jak, vican i vlastan da izbori neke koncesije, a
usput ostavi i dojam iskrenog mirotvorca.

E, tu je retoricki malo predozirao dozivljaj, sto je za Franjine prisluskivace bila nevidjena
poslastica, pa su se svojski potrudili da bude i vidjena, pre nego sto se i ohladila „skemlija“
na kojoj je cestiti Jovandeka sedeo.
Ostalo je istorija. S pouzdanijim i agilnijim Slobinim terenskim igracima.

Inace, tom prilikom je Raskovic prvi puta upotrebio sintagmu „lud narod“, ali se iz objavljenog stenograma moze zakljuciti i da je to „ozbiljno“ upozorenje svom domacinu dao ne bez stanovite doze pritajenog divljenja drcnosti, srcanosti i suicidnoj slobodoljubivosti svojih sunarodnika.


odustatii biti samo posmatrac

dali se svi vi tako i u privatnom zivotu odricete svega?amerika i evropska unija namecu svoje interese jer su jace i to je cinjenica ali nemogu to podrzavati i pravdati,kao i kad je hitler krenuo u osvajanje zar je trebalo mu se prikljuciti jer je jaci?ili se boriti za pravednost i pravo zahvaljuci kome ljudi i opstaju.dali bi se u privatnom zivotu odrekli necega vaseg,a zatim svojim prijateljima pricali kako ste postupili mudro,i kako je taj nasilnik u pravu.definitivno u srbiji nema nikakvih vrednosti nikakvih ciljeva,danas ljudi veoma lako odustaju od svega.