Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

total eclipse of the mind

Piše LW

Na šta se svela "snažna diplomatska inicijativa" Vojislava Koštunice glede i svezno misije propasti Ahtisarijevog plana?

Kolika je cena takve (NATO i EU su lažljivi neprijatelji)  i tako vođene ( prst u oko)  vanjskopolitičke orijentacije i kursa koji Srbija zauzima?  Da se ne lažemo, ovo odavno prevazilazi same pregovore o Kosovu pa bi i Đelić& Co  to morao imati u vidu, koju će snositi generacije u Srbiji?

Može li se i koliko dugo kohabitirati na unutrašnjem planu, a imati različitu viziju spolnjopolitičkog pozicioniranaj zemlje?

Kako će ta promena kursa uticati na  našu položaj u regionu?

Da li je NATO pošast ili organizacija sa jasnim mandatom očuvanja  liberalno-demokratskih vrednosti, u procesu suštinske transformacije sa ciljem da odgovori globalnim pretnjama poput katastrofa i terorizma?

Da li je retro in u spolnoj plitici-sta je danas sa politikom nesvrstavanja i kome se ona može?

Šta i koliko progresivne snage u srpskom društvu mogu ( i moraju da učine) da zaustave magnetnu iglu koja sve više ide ka autoritarnoj vlasti, partitokratiji i putinovskoj Rusiji?

Ko i zašto ima monopol u Srbiji na definisanje državnih i nacionalnih ciljeva?

Kolike su šanse da Srbija p/ostane neuralgičan tačka na Zapadnom Balkanu, pa izolovana tača na ZB, mali poligon za rusko podjebavanje raketnog štita i NATO širenja, mala ruska interesna zona ko banana republike u Latinskoj Americi gde CIJa na kraju zaustavlja i reformatore i okupatore i populiste bez velike osude bilo koga, a da  Rusija, EU i SAD live happily ever after  i cenkaju se oko suštinskih stvari tipa cena barela nafte na svetskom tržištu?

Ivan Marović je na ovom mestu imao sjajan serijal o suočavanju sa budućnošću i globalnim opasnostima. Ja otvaram serijal o lokalnoj pošasti koja zahvata nezainteresovanu ( ili zainteresovanu za bizarnosti ili podeljenu na progresivne grupe i pojedince koje zanima samo po jedna tema ma kako bitna ona bila ili smatraju da je nemoguće paraleno hendlati više tema i time se reduciraju na poziciju Aleksandr Simića-Srbiju-vrednosnoj i ideološkoj promeni spoljnopolitičkog kursa Srbije-koji će imati direktni uticaj i polsedice na unutrašnja politička kretanja.Moj guru iz Foruma za međunarodne odnose, Ljubiša Sekulić mi je jednom objasnio suštinu međunarodnih odnosa: " Lako je Pakistanu i Indiji, kad ponestane argumenata potegnu činjenicu da su nuklearne sile!" Vinča je "pacifizirna" još davne 2002, i to je bilo najveće vanjskopolitičko dostignuće  Srbije  od 10/5 naovamo! Što se može Indiji i Rusiji nama se ne može. Ili je Koštunica na chatu sa Žirinovskim? Kako god,i dalje je neobavešten ili su u tehničkoj vladi gluvi tielefoni jer lepo je rekao genije Parivodić:" Velika nužda je najjači pravni princip."

 Pošast je em neizlečiva em kanda i zarazna. Evo moj slučaj. Potpuno sam u paranoji, složila sam se oko jedne stvari i sa Vukadinovićem i sa Krletom!

"Ne, gospodine Krstiću, nažalost, više zaista nije dovoljna samo neodređena mantra kako „nikada nećemo priznati/potpisati nezavisnost Kosova”, ali da „ni po koju cenu ne smemo kvariti odnose sa našim evro-atlantskim saveznicima”. Vukadinović-Krstiću VIA Politika

 Evo delova dva vrlo zanimljiva teksta objavljena u današnjem Blicu. Boldovala ja.

 Patrijarh Pavle: Hladnokrvno presuđivanje o statusu i istoriji

Patrijarh srpski Pavle poručio je u vaskršnjoj poslanici da „ne možemo, a da se i ovog Vaskrsa ne osvrnemo na Golgotu i Veliki petak naroda Kosova i Metohije, na pomračenu savest svih onih koji sebi daju pravo da, gazeći pravni poredak u svetu, hladnokrvno presuđuju ne samo nametnutom menjanju statusa Kosova i Metohije već i čitavoj našoj istoriji, kulturi i državnosti Srbije“.

 Diplomatska ofanziva spala na nekoliko poseta

Narednih dana čelni ljudi Srbije, na prvom mestu predsednik Boris Tadić i njegovi savetnici, posetiće sve zemlje članice Saveta bezbednosti UN sa zahtevom da se pregovori o statusu Kosova nastave. A da li će uspeti da ostvare svoje ciljeve, ostaje nam da vidimo jer se „diplomatska ofanziva“ koju srpski zvaničnici najavljuju od 10. marta, kada su završeni zvanični pregovori između Beograda i Prištine u Beču, svela se na tek poneki kontakt sa predstavnicima svetskih sila.
U toj ofanzivi, najznačajnija je bila Tadićeva posetu Berlinu i Briselu i njegova pisma upućena članicama SB. U to vreme ministar spoljnih poslova Vuk Drašković posetio je Ženevu i Strazbur, a ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zorana Lončara i predsednicu Koordinacionog centra za Kosovo Sandu Rašković-Ivić ugostila je ruska Duma, dok je savetnik premijera Vladeta Janković razgovarao sa ambasadorima Gane i Indonezije u Beogradu. Tumačenjem da je posle januarskih izbora sadašnja Vlada samo tehnička, premijer Vojislav Koštunica se za nenarušavanje teritorijalnog integritete Srbije, do jučerašnjeg putovanja u Njujork, zalagao isključivo iz kabineta u Beogradu.
Koliko je naša pozicija slaba, govori i činjenica da se nijedna zemlja nije ponudila da bude posrednik u razgovorima o Kosovu u kojima bi zastupala srpske interese bilo u EU, bilo u Savetu bezbednosti UN, saznaje „Blic“ iz diplomatskih krugova.
Ovakvom nezavidnom položaju Srbije doprinela je težina kosovskog pitanja, ali i činjenica da Srbija nema ambasadore u čak devet od 15 zemalja članica SB. Naime, zbog nemogućnosti dogovora između predsednika Tadića i premijera Koštunice, imenovani ambasadori još nisu otputovali u Rusiju, Belgiju i Slovačku, dok su ambasadorska mesta u Rimu i Londonu upražnjena već skoro godinu dana. Srbija nema diplomatsko-konzularna predstavništva u Kongu, Gani, Panami i Peruu pa ambasade iz okolnih država pokrivaju diplomatske poslove vezane za ove privremene članice SB UN.
Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda ocenio je da nam ta činjenica nikako „nije od pomoći u velikoj diplomatskoj ofanzivi“.
- Za jednu jaku diplomatsku ofanzivu važno je da premijer, predsednik i njihovi najbliži saradnici posećuju čelnike zemalja od uticaja za buduću odluku o Kosovu. Ipak, kraj diplomatskih napora ne završava se samo na njihovim posetama već se očekuje da ofanzivu nastave ambasadori iz Srbije koji zastupaju naše interese u tim zemljama - kaže Vejvoda za „Blic“ i ističe da nedostatak ambasadora otežava nastavak diplomatskog rata.
Vejvoda smatra da je diplomatska ofanziva Srbiji potrebna i u ovom kasnom času, ali samo uz svest da je moguće tek okrnjiti delove Ahtisarijevog plana. On ističe da srpska diplomatija ne treba previše da se oslanja na Rusiju, već da igra na sve karte, uključujući SAD, a pre svega Evropsku uniju čijem članstvu težimo.


Kompletni idioti...

...sto bi rekao aligrudic, ali mu se onda bumerang vrati, jer kompletni idioti sede u vladi Srbije - cak i da to pre nismo znali, nakon saznanja da nisu poslali ambasadore u 9/15 zemalja, covek ne moze a da ne bude ponovo zapanjen njihovim idiotizmom. Dakle, kompletni idioti!


a jel moze neke demonstracije

al da budu bez cede i borisa?

Samo da znate gomila sveta bi se okupila


Cijena

Promatrajući sa strane, ja bih rekla da se cijela ta "ofanziva" svela na oslanjenje na Rusiju. Koliko će to koštati niko ne zna. Ali se bojim da će ispasti da se za spas 15% teritorije od Albanaca, dalo 100% Srbije Rusima. Da li se isplati?


Cijena je

naftna industrija i gasovod.


Jelena..

..najpre, veoma sam zadovoljan sadržajem onoga što si govorila u "Peščaniku".
Drugo, Srbija nema suvislo definisanuu spoljnu politiku, pa je onda izlišno govoriti o "uspehu ili neuspehu diplomatske ofenzive". ovo što se zove "diplomatskom ofenzivom" je tek očajnički pokušaj da se domaćoj javnosti poruči - Činimo šta možemo -
Da je to diplomatska ofenziva koja bi išla u pravcu što boljih odnosa unutar Kosova i odnosa u regionu, pa onda eventualnih popravki plana u tom pravcu, to bi bilo za poštovanje.
Ali, ofenziva u smislu da je definisanji cilj - propast Ahtisarijeva plana -, a da se ne zna šta je to što čeka nakon toga, to nije ni politika, ni diplomatija, ni međunarodni odnosi, ni unutarnja politika - to je jednostavno, politikanstvo i destrukcija.
Pomenu Đelića. Pa, evo, Evropejci sada imaju šansu da kažu da su za Evropu, a ne Rusiju i Belorusiju. Mislim, bolje da to kažu odmah, nego na direktno postavljena pitanje od onih protiv koji sada vode specijalni medijski boj.
P.S.I molim te, objasni ljudima da nisi monarhist. Evo, nešto što si rekla o monarhijama, koristi se već dva dana za vrhunski argumenat da je najbolja budućnost Srbije - monarija..o))


jelena monarhista

naravno da nisam. highlight je bio da su najuspesnije zemlje, one u kojima je najbolji kvalitet zivota,clanice nato, protestantske i parlamentarne monarhije (protokolarno i turisticki, a i dobro je za one glossy pages ...a i kraljica britanska nije sirotinja boga mi ko ovi nasi podstanri, a i ne bi odlikovala Parivodica vec odlikuije i promovise genijalce poput Geldorfa.

SMATRAM DA je KRIVOKLETSTVO PREDSTAVLJATI SE KAO NJKV I PRESTOLONASEDNIK U ZEMLJI BEZ TRONA. Potpuno su mi strane ideje restitucije monarhije koja je u Srbiji simbol perioda kad bas nije cvetala demokratija-tj iz nase kohabitacije crkve i krune nije izaslo nista dobro tipa razjedinjenje vlasti, postovanje svetovne vlasti, hr...etc

Ja sam, kao ateista takodje, koji ocito postuje mnoge protestantske postulate, u stvari PRO NATO kao najbolji nacin da se Srbija stabiliyuje i razvije!


Ma, znam je...

..nego se landara tim podatkom.o)
Da, slažem se, NATO je najbolji način da se Srbija stabilizuje, razvije, ali i disciplinuje. Odnosno, da spozna gde joj je mesto.
Zamisli, šta bi bilo sa Turskom da nije u NATO.


Ili zamisli samo sta bi

Ili zamisli samo sta bi Cedomir Antic pisao da je na SVOM blogu?


Ali stvarno,

zamisli?


Zamisli..o)

Zamisli?


Da sam, da sam

na mestu NjKV, ovu situaciju bih shvatio kao idealnu da pokažem kako sam neophodan Srbiji. Posredovao bih između stranaka koje se natežu oko formiranja nove vlade i u slučaju uspeha pokazao kako mogu da obavljam jedan od osnovnih poslova koje šef države treba da obavlja.

To je tako kad imamo Predsednika Republike koji je istovremeno šef svoje partije, i kad su svi prošli i budući kandidati za to mesto takođe partijski ljudi. Nikom u ovoj zemlji čak ni na pamet ne pada da bi na tom mestu bolje pristajao neko ko ili nije ili nije previše vezan za neku partiju. Ali, u tom grmu i leži zec: ovde nema nijednog neuprljanog ili nekompromitovanog vanstranačkog autoriteta (a nema, istini za volju, takvog ni stranačkog).

Između ostalog, nema tog jakog političara koji bi poput De Gola tokom alžirske krize državnički izašao pred građane i saopštio istinu o Kosovu, da je Kosovo za Srbiju izgubljeno odavno i da je taj gubitak zapečatio Milošević još 1999. svojom kampanjom ratnih zločina i etničkog čišćenja Albanaca, kada je za dva meseca proterano u Makedoniju i Albaniju 800.000 ljudi.

Najnoviji flert Koštunice s Putinom govori mnogo i o jednom i o drugom. O naivnosti prvog i o beskupuloznosti drugog. Ali i o štetočinstvu i jednog i drugog, kojima uopšte ne bi smetalo da 800.000 gorepomenutih povratnika i ostalih ca. 1.000.000 njihovih sunarodnika i dalje, možda još decenijama, životare bez lične karte i pasoša, bez sportskih reprezentacija (a vek jednog sportiste prođe za par godina) i izlaska većine sportista na međunarodnu scenu uopšte, bez auto-tablica, bez kredita i obavezujućih saveta MMF, bez većih stranih investicija, bez evro-atlantske perspektive i bez mnogih drugih drangulija koje na Zapadnom Balkanu znače kakvu-takvu normalnost, a nedostižne su bez rešenja statusa Kosova.


cek samo drago

da nadjem vremena da napisem, svasta sam ja jos trtljala nego nije sve moglo da stane :)


Super su ti...

...one reči što nisu psovke, ali tako zvuče..o)


Cdmr Ant mrsh.

Cdmr Ant mrsh.


A da li ...

... mu je Adam Ant jedan između tri u familiji?


A da vi niste gospodja u

A da vi niste gospodja u belom?


Uhhh ...

... ni u najružnijim snovima :o)


Dobro dosli u domacinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Sve mi se čini...

da je u pravu Pera Luković kad kaže:
- Živi bili, pa najebali.o)


Sve mi se čini...

...da je stvarno u pravu, pa evo, ponestalo mesta :o)


Dobro došli u domaćinsku Srbiju!


Druže,

šta da kažem, pobedio si :o) Na ovoliko mesta g. predsednik više ne može da stane :o)


Samo..o)

..ako svaki put proguta onu so sa hlebom, oštetiće bubrege, a od silnog krštenja otupiti prste.o)


Ja ...

... preporučujem manje hleba i više soli, pa će da sigurno stane na ovol'ko mesta :o)


Jos par postova, pa sledi

Jos par postova, pa sledi ona slika Tadicevog centralnog nervnog sistema.


Vic koji ovih dana kruzi

Vic koji ovih dana kruzi osnovnim skolama, a tice se odlaska Kostunice za Tursku:

"Krenuo da se raspita kako su Turci uspeli da vladaju 500 godina Srbijom".


I pokazali...

..da je moguća - nemoguća misija..o)


budale jedne

placem, davim se
sve za cerrrrebralni
sistem
g predsednika


Sonja..o)

..gde si u ovu noć punu slika i soli..o)


"Krenuo da se raspita kako

"Krenuo da se raspita kako su Turci uspeli da vladaju 500 godina Srbijom".

drumovi ce pozeleti turaka, al' turaka nigde biti nece!


Ma srediće Velja ...

... drumove sve do Turske.


ja cu tebe i zoksa

u betonski kalup pa u jezero...majke mi...istrolovaste mi ozbiljnu temu...samo vas gledam...


evo neću više,

majke mi :o)


To ti je ukras bloga...

...Tamara, Zoks i njihove kreacije..


A može i pozitvno ...

... da gleda na to, dobila je arhivu materijala za novu temu npr. "Dobro došli u domaćinsku Srbiju!" :o)


Šta ima da gleda..o)

...kad je dobila vrhunske resurse, a sama tema neophodni šarm i duhovitu stranu istine.o)
To je nagrada, a ne trolovanje.


eee, tako se priča:

"To je nagrada, a ne trolovanje." :o)

Samo da još da napiše, a oprema vrhunska :o)


vreme za sliku

Tadicevog cerebralnog organa:

.


wow!

.


evo predloga za tamaru i zoksa

jedan blog mi o vanjskoj politici, ozbiljna tema, ozbiljni komentari, jedan vama ustupamo prosotor radite sta ocete :)


E sad sam ja radoznao

Da li ima bagova u ovome, kad se ovako suzi - profesionalna radoznalost, izvin'te :)

Vučko


He

Da li može da ode širina u minus? Da li je neko razmišljao o tome?


Sad počinje

da bude kritično :)))))


Još malo

I u minusu smo :)


Hoće li ovo

otići u minus? :)


Baš je uzbudljivo :)

a?


Tja.. pa i nije...

očekivao sam više od ovog softvera :)


evo

jedan
poljubac
za
toleranciju
autorke
bloga
tamaru
i
zoxa
xxx
xx
x


dobro dosli u domacinsku srbiju


Nikson - Dickson

Bio i ostao.


zokster dobro dosao u domacinsku srbiju


vrhunski argument-rekla jelena -to drago

S.I molim te, objasni ljudima da nisi monarhist. Evo, nešto što si rekla o monarhijama, koristi se već dva dana za vrhunski argumenat da je najbolja budućnost Srbije - monarija..o))

nisam gledala taj blog mnogo, moracu, ha da probam tako i za NATO mozda prodje, po sistemu rekla jelena :)) nisma ni znala d asam tako jaka i uticajna


Na tebe se pozivaju..o)

...tek kad kažeš nešto što ne stoji.o)
A toga je tako malo.o)
Nego, pomenula si red zemalja najveće razvijenosti, i ljudi počeli zaključivati da su te države razvijene zato što su monarhije, a ne za to što su prve zbacile feudalizam, ograničile vlast monarha, dali političke slobode i stvorile građansku klasu.o) I da je monarhija tamo muzejska kategorija, a ne politički subjekt.


ma plus protestantizam i NATO

minus kostunica and co


I upravo proporcijonalno...

...sa udaljenošću od Moskve..o)


Koštunica zna šta radi !

Videćete !


"videcemo"? pa, dokle vise

"videcemo"? pa, dokle vise da ga gledamo? sto nije uradio nista do sada?


Kafa naivan kao i uvek. Nego

Kafa naivan kao i uvek. Nego sta je nego radio, i to dan i noc. Vidis onaj izraz potuljene kornjace na njegovom licu, pripremio se da radi za 'nacionalnu stvar' jos sto godina.


apropos njegovog rada - kaze

apropos njegovog rada - kaze moja keva: kako li je njegovoj zeni, kada vode ljubav?


Legalisticki.

Legalisticki.


Kafo, stidi se !

Kako te nije sramota !
Sada će te administratori banovati zbog govora mržnje !
Šta ima njegova žena sa tim !?


pa, to nije bilo ismevanje

pa, to nije bilo ismevanje njega i zene u intimnom cinu, nego ismevanje njegovog rada kao premijera... nije sve bukvalno


kafa je gotova

mislite da vode ljubav?


Ne sumnjam da zna sta radi.

Ne sumnjam da zna sta radi. Samo sto ne obelodani svoju politiku da vidi da li ce za nju dobiti podrsku? Verovatno zato sto je ne bi dobio.

Dakle, problem je sto mi ne znamo sta je njegov cilj. Ja na primer, nisam sigurna da zelim ka tom cilju.

Da je cilj njemu vazan, jasno je. Ne preza ni od cega, ne obazire se ni na sta. Sve je sporedno, daleko, daleko sporedno za njega i umiranje od raka materice i novci i laze i paralaze. Sve je nebitno dok se do njemu samo znanog cilja ne stigne.

Neposteno je ne oglasiti cilj ili lagati o cilju ka kome se vodi drzava i nacija. Neposteno je (a na stranu sto nije ni demokratski) samoproglasavati se za vodju. Neposteno je taman i da nisi uzurpator vlasti, kreirati (i raditi na ostvarenju) nacionalni interes uz skrivanje tog interesa od nacije.


Videli smo...

...i pao nam je mrak na oci. Samo da svi progledaju pa da ga vise ne vidimo.


Nenormalko

Vicevi su za prvoaprilski blog.


OFANZIVNO U DEFANZIVU !

Ne bih zeleo da opterecujem diskusiju na ovom blogu teorijama i analizama o ovom ili o onom aspektu krize na Kosovu i Metohije. Samo bih da sa vama podelim jedno licno iskustvo. Neka za to posluzi razgovor koji sam vodio 4-og Februara ove godine sa Ambasadorom Misije Srbije pri Ujedinjenim Nacijama u Njujorku :

P.J. - Bilo bi nam zaista potrebno da imamo stotinak Vasih DVD diskova sa filmovima o stradanju naseg naroda i svetinja na KiM. Znate, dolazi nam sutra na koktel Mati Ahtisari i mnogi drugi i to bi bila odlicna prilika da im predstavimo i poklonimo ovaj vazan dokument.
N.R. - Mislite na ove moje amaterske video zapise o stradanju Srba na KiM ?
P.J. - Hm,... da. Nije to bas amaterski !
N.R. - Jeste, jeste. Amaterski je. Ali, znate, vec sam Misiji poklonio stotinak diskova sa tim filmcicima u Januaru prosle godine kada je DVD izdanje stampano i predstavljeno u SAD.
P.J. - Hm,... stvarno. Cuo sam nesto o tome. Izgleda da se to zagubilo negde. Znate, bila je guzva i sve to. Nemam zvanicnu belesku. Ali, verujte da je ovo stvarno vazno sada da se uradi. Pustimo sada sta je bilo.
N.R. - Dobro. Nek je bilo sta je bilo.
P.J. - Znaci, donecete mi diskove sada ? Poslacemo i vozaca sa vama. Znate sta, napisacu i zvanicnu belesku o tome i mali govor o znacaju da stradanje ljudi na KiM konacno prestane.
N.R. - Fantasticno. Ubedili ste me. Odmah Vam donosim diskove, Vasa ekselencijo.


Ninoslave - P.J. - Pavle

Ninoslave - P.J. - Pavle Jevremovic?


Da.

Ambasador.


Ninoslave..o)

..skoro sam jednoj grupi mladih političara iz regiona objašnjavao šta je to "senzacionalizam patnje", tako drag balkanskom političkom nervu i medijima.
Da sam imao ovaj vaš dijalog, ne bih morao ništa objašnjavati.
Koliko god mi to bilo znano, uvek ponovo ubode..


"filmovima o stradanju naseg

"filmovima o stradanju naseg naroda i svetinja"

Narod i svetinje.


To bi zvucalo bolje.

Ali, moji amaterski video zapisi beleze samo stradanje Srba. Uglavnom one slucajeve koje profesionalni i vojni mediji nisu belezili i cinili dostupnim siroj javnosti.


I probode !

"Balkanski politicki nerv i mediji" uglavnom konstatuju i reaguju na onu patnju koju ne osecaju i koja daje izgled na kakvu-takvu politicku/finansijsku korist onome koji je "konstatuje". Stoga je ta "konstatacija" uglavnom zakasnela, povrsna, pateticna i bljutava.


hvala Zox & Tamara

LOL!!!


Cijena...

...prava sitnica!

http://yahti.com


Nacionalni interes??!!

Osnovna stvar koja se moze primetiti kod vecine predstavnika vlasti u Srbiji je da ne znaju sta je glavni interes drzave a sta glavni interes gradjana(naroda) koji na njenoj teritoriji zivi.

Naivno gledajuci cini se da bi drzavni inters morao da proizilazi iz interesa gradjana (naroda). Vecina gradjana (bilo koje drzave na svetu pa i Srbije) ima veoma jednostavne zahteve i interese te ih ne bi trebalo zaboraviti (ni kada se krene u ofanzivu, kakvu god)

1. Interes za kvalitenim zivotom (ako ne moze onda bar kvalitetnijim od trenutnog)
2. Interes za bezbednim zivotom (bez rata, ubijanja…)
3. ......
4. ......

(dodati na osnovu relevantnih istrazivanja)

Interes drzave bi trebalo da bude jasno (i javno definisan) politicari (iz koje god stranke) koji dodju na vlast morali bi da ga postuju i stite. U Srbiji zahvaljujuci ljudima na vlasti takav interes nije definisan. Bar ga ne znamo javno. Da li neko cuva kako ne bi raspricali ili sta?

Sada se ne moze reci da neki od ljudi ne misle da je ono sto proklamuju nas interes ; preciznije da nisu umislili da je svasta gore navedeno zaista nas interes i u skladu sa time su spremni da odu u SB (ofanzivno) i do Ruske ambasade, do neke od popularnih beogradskih kafana….

Ofanziva traje li traje. I kako neko ranije priometi nigde naroda , samo teritorija .
A narod cine gradjani koji su pojedinci. Zbir interesa pojedinaca cini interes grupe.


Juhuuu, pobedili smo. Juče

Juhuuu, pobedili smo. Juče je Ahtisarijev plan doživeo potpuni fijasko u SB (plus Sejdiju nije bilo dozvoljeno da govori već je to učinio Riker umesto njega) dvostruka pobeda-otprilike to je bio juče stav Koštunice i njegovog tima. Mogu samo da se nadam zbog onih jadnih ljudi na Kosovu da će se ovo ekstra vreme koje smo dobili zbog Ruskog stava, iskoristiti da se zatraži najveća moguća zaštita za Srbe na Kosovu i da će pregovori ići u tom pravcu, što veća prava, što veća zaštita a ne na zahtevima da se smeni Ahtisari, da se pregovara još 5 godina, to bi bio potpuno fijasko i dokaz naše političke retardiranosti. Jer čak i Rusi su više puta na razne načine saopštavali da hoće da nam daju određeno vreme da bi mogli da korigujemno naše zahteve i učinimo ih "realnim" i tako poboljšamo status Srba u tom nekom novom Kosovu. Samo da ne bude ko sa Miloševićem gde smo sve ponude odbijali dok na kraju sila nije rekla svoje!