Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Epilog konzularog ciklusa

Posle tekstova  o Konzulu dobrotvoru i Konzularnom sadisti svoj "konzularni ciklus blogova" zaključujem  prevodom pisma koje sam pre dve nedelje poslao ambasadoru svoje zemlje Portugala, u Beogradu. Do danas nisam dobio odgovor. Pismo nisam imao nameru da objavim, ali kako odgovora nema pa nema, odlučio sam da ga podelim sa Vama. Ukoliko odgovor ne dobijem u dogledno vreme, pismo ću proslediti svima onima koji u demokratiji u kojoj živim imaju nadležnost i volju da provere moje sumnje i da nepravilnost za koju verujem da postoji isprave. A takvih je, verujem, mnogo.

Ime osobe na koju se pismo odnosi izbegao sam. Da ne bude da zovem na hajku.

Moje pismo Njegovom Prevashodstvu Ambasadoru Republike Portugala u Beogradu,

Obraćam Vam se, kao šefu diplomatske misije Portugala u Beogradu u vezi sa događajem čijim sam bio svedokom i koji sam smatrao izuzetno neprimerenim.

U Januaru 2006, u restoranu Zaplet, u Beogradu, službenica portugalske ambasade XY, je u razgovoru sa osobama za stolom, među kojima sam se i ja nalazio, pričala o svojim iskustvima iz života u Beogradu, kojom prilikom je u jednom dugom monologu prepunom snažnih i negativnih emocija, izrazila, na osnovu utiska koji sam stekao, svoje nipodaštavanje Srbije i njenog naroda, kulture i običaja. Tom prilikom je, inter alia, direktno rekla i insinuirala da su Srbi koristoljubivi i oportunisti, zavidni i nevaspitani, bez principa i morala, da bi čak uporedila srpske žene, po načinu na koji s eoblače i misle, sa prostitutkama dodavši da ni muškarci, oportunisti kakvi su, nisu mnogo drugačiji. Na moje pitanje da li se oseća superiornom u odnosu na Srbe, gospođa XY nije odgovorila. Šokiran takvim izjavama i shvativši ćutanje kao potvrdu odgovor podsetio sam je da su donedavna, a ponegde i sada, sami Portugalci bili žrtvama maltretiranja i diskriminacije u inostranstvu na šta mi je gospođa XY odgovorila: “To nije isto, mi smo imali Imperiju”. Pošto je razgovor otišao predaleko, i to u pravcu koji nisam bio u stanju da tolerišem, prekinuo sam je i napustio restoran u društvu treće osobe koja je delovala jednako šokirana kao i ja stavom portugalskog diplomate.

Potpuno sam svestan ove moje tvrdnje sadrže veoma teške optužbe te sam baš iz tog razloga proveo toliko vremena razmišljajući da li je prikladno ovakav stav prijaviti nadležnima. Ipak, uveren sam da se nalazimo pred veoma opasnim fenomenom, rasizmom, koji ne može biti ni zataškavan ni relativizovan pošto ga ne toleriše ni evropsko  niti portugalski zakon. Smatram svojom građanskom dužnošću da na rasizam skrenem pažnju svaki put kada na njega naiđem. Pri odluci da vam se obratim pomoglo mi je to što sam čuo da se ista gospođa XY u više svakodnevnih situacija u samoj ambasadi zauzimala stavove koji mogu biti smatrani rasizmom i de se nije uzdržavala od pokazivanja prezira  prema onome što je srpsko, što se poklapa sa onim što sam čuo i potkrepljuje mišljenje koje sam formirao o njoj.

Verujem da osoba koja ima stav koji sam opisao nije prigodna da obavlja funkcije konzularnog službenika Portugala, pošto negativne predrasude koje ima prema čitavoj jednoj naciji mogu da štete ljudima koji se obraćaju konzularnoj službi portugalske ambasade. Osim toga, svojim netolerantnim stavovima gospođa XY nije tipičan predstavnik tolerantnog i humanog stava koji deli velika većina Portugalaca. Njeni stavovi deluju mi neprihvatljivima i mišljenja sam da ona ne može da radi sa ljudima prema kojima oseća prezir i koje nipodaštava. Stekao sam utisak da gospođa XY gaji snažna negativna osećanja prema sredini u kojoj obavlja svoje profesionalne dužnosti, da nije u stanju da izbegne generalizaciju negativnih predrasuda, te da ima tendenciju da meša osećanja sa službom. Toga, po mom mišljenju, ona ne može da pruža usluge na način na koji bi trebalo. Na taj način ona narušava ugled Portugala kao tolerantne zemlje, obeshrabruje strane turiste da dođu u Portugal čija ekonomija u velikoj meri zavisi od turizma, a dovodi u pitanje i porodični biznis moga tasta koji delimično zavisi od izvoza vina na srspko tržište. Povrh svega ona poništava moje dugotrajne i iskrene napore koje tokom godina ulažem u promociju Portugala u najboljem svetlu, a čemu se svim srcem već godinama posvećujem kao građanin, novinar, kulturni promoter i umetnik.

Veurjem da rasizam, čak ni u najblažoj formi, ne može biti tolerisan niti relativizovan te da mu se mora prići na najrigorozniji način. S druge strane, uveren sam da jedan činovnik Portugalske države, koji ima stavove kao ove koje sam opisao u vezi sa službenicom konzulernaog odeljenja u Beogradu, jeste izuzetak a ne pravilo, i da je reč o incidentu, koji je se, unatoč svemu, ne može tolerisati.

Obraćam se diraktno Vama i ne instancama koje se generalno bave pitanjima rasne diskriminacije i zloupotrebe položaja i sredstvima javnog informisanja pošto verujem da će Vaše Prevashodstvo ovaom slučaju prići s najvećom ozbiljnošću, da ćete moje tvrdnje proveriti na nepristrasan način i dozvoliti službenicima ambasade koji svakodnevno sarađuju sa gospođom XY da iznesu svoje mišljenje po pitanju koje sam pokrenuo, dakle, o karakteru i stavovima svoje kolege/pretpostavljene, bez straha od represalija i da ćete, ukoliko se utvrdi da gospođa XY zaista dopušta da se njeni stavovi koji oslikavaju osećaj rasne superiornosti utiču na njen rad, on biti povučena sa svog položaja i zamenjena nepristrasnim i humanim licem, kakvih zasigurno ima u ministarstvu.

Uz izraze najvišeg uvažavanja,

DS

 

 

PS. Zahvaljujem se svojoj advokatici iz Pariza na vredim savetima.


ooooo

voleo bih da ti akcija uspe...
........
hvala na upozorenju DS


Tom logikom bi i mi mogli

.. istom merom da im odgovorimo, pa i mi smo imali imperiju u jednom trenutku i to par vekova pre njih. Da ne govorimo o tome šta je SFRJ bila za Španiju (ekonomska sila) do kraja osamdesetih, a o Portugalu da ne govorimo. Živeo sam u Portugalu godinu dana, nisu ni oni cvećke i moglo bi im se zameriti što šta, ali ovako generalizovati stvar je upravo to što si napisao: rasizam.


Ma mani je tih

carstava i imeprija pun kufer.

Inace ja ya evo 12 godina nisam osetio ni trunku rasizma u Portugalu.


Ni ja

... za onih 12 meseci koliko provedoh u Bragi.


O izjavama i drugim lekovima

Morao sam da obrisem komentar. Ovako cenzurisan ne lici ni na sta.


Ali,

Quote:
Inace ja ya evo 12 godina nisam osetio ni trunku rasizma u Portugalu.

zato se rasizam u Srbiji itekako oseca, pa se gospodja samo utopila u opstu atmosferu i postala ista kao oni koje je kritikovala i to na zalost prilicno tacno.
Ipak, ona to sebi nebi smela da dozvoli.
S druge strane ja je razumem, jer cak i ja kao rodjeni Beogradjanin nemogu vise da podnesem tu kolicinu sljama koji zivi u Srbiji i ovom gradu.
Ne mogu vise da trpim to odsustvo osnovne kulture da se ljudi organizuju kako bi sredinu u kojoj zive ucinili kvalitetnijom. Ovakvo svoje ponasanje, i zivot u totalnom komunalnom i svakom drugom svinjcu Srbi tumace kao odraz svoje vrhunske inteligencije.

Sta mislite, kako se ponasaju nasi ambasadori po svetu i kakve gluposti izvaljuju.
Sto pre shvatimo da smo jedan nekulturan narod (i to jedna polovina sa agresivnom nekulturom i druga polovina koja to pasivno posmatra)utoliko imamo sanse da se u jednom dugotrajnom procesu oporavimo.
Medjutim, ja mislim da je ovo samo jedna zavrsna faza nestajanja jednog naroda.

A sta da misli Portugalac koga pretuku neizmenjeni potomci nendertalca u sred Beograda misleci za njega da je Rom ?
Covek je u dvostrukom cudu, prvo zato sto ga neko tuce, a zatim mu nije jasno cime bi to zasluzio sve i da jeste Rom ?
A onda pomisli, pa dobro, moze to da se desi u svakoj demokratskoj zemlji. Svuda ima kretena i kriminalaca.
Medjutim, tada ga stigne i treci sok. Policija je ravnodusna. Policiju ne zanimaju ni Portugalci, ni Romi , i sto je jos interesantnije ni Srbi, ako ga vec nije ona sama tukla.


hrabro!

i bas mi je drago sto si odlucio da objavis pismo....dodje mi kao neka slatka, efemerna uteha za muke svih nas koji okapavamo po redovima raznoraznih ambasada, prikazujuci diplome, svedocanstva, uverenja, potvrde o ovome ili onome....yebeshga kad nisam guzata, izblajhana pevaljka pa da mi se vize izdaju diskrecionim pravom konzularnih sluzbenika

a mislis da bi XY bila gadljiva na sitno/srednje/krupno mito, povlastice, beneficije, da joj je neko od plebsa iz srbije ponudio?


Veruj mi d amislim da

je postena. da nije korumpirnana. Tako vele i oni koji je bolje poznaju.

Odnosno kayu da je jednako zla prema svima, bogatima i siromasnima, pevaljkama i finim ljudima.


hm,

jednako zla prema svima? Ma ona je isfrustrirana, nesrecna. No to je neopravdava, mislim njeno ponashanje. Poznata mi je ta "sorta" (kako moja baka ume da kaze) sluzbenica iz srpskog konzulata, ovde u Nemachkoj. Tu nisam dozivela diskriminaciju, ali svakako taj "ja-sam-ta-iza-shaltera" sindrom! Fenomen o koji se svi saplicemo, i u nashim konzulatima, a i u stranim ambasadama. Nego sto si ti chekao vishe od godinu dana da sastavish to pismo?
Da, i u sluchaju da ti neodgovore, ti ga poshalji u nadlezno ministarstvo, ili ga josh bolje, lichno odnesi.

:)


Dejane Cvorovicu

Slazem se da neko na takvoj funkciji nikako ne sme da dozvoli da licna misljenja uticu na posao koji obavlja.
Ali gospodja ima pravo na svoje misljenje i normalno je da ga podeli sa "prijateljima" u kafani. Naravno ako za stolom ne sedi Cvorovic.
Slazem se da da gospodja nema lepo misljenje o Srbima.
Bolno je sto je njeno misljenje TACNO: "Tom prilikom je, inter alia, direktno rekla i insinuirala da su Srbi koristoljubivi i oportunisti, zavidni i nevaspitani, bez principa i morala.." Zar to nije tacno? Prosetaj do bilo kojeg najblizeg saltera i naci ces takvu osobu. Ako hoces imenom i prezimenom, onda Velja Ilic. Oces spisak?


odogovrila

gospodja Klara.

A ja kao Cvorovic ne bih intervenisao (i nisam citavih godinu i nesto dana) da nisam primetio da njeni stavovi uticu na njen posao. Ja duboko verujem da ona moze posteno i ispravno da obavlja neku drugu korisnu funkciju za portugalsku drzavu, i da bi joj povlacenjem s radnog mesta ucinili uslugu.

S druge strane ja imam decu koja kojima su roditelji razlicitih nacija i konfesija i koja svuda na svetu mogu biti zrtve diskriminacije zbog svog prezimena koje nije ni otud ni odovud - Tiago-Stankovic. Stoga moja povecana odgovornost u skretanju paznje na najmanji tracak diskriminacije.

Ostavljam otvorenom mogucnost da sam se prevario u proceni, zato u pismu i molim da se njen stav/rad preispita i da se kod njenih saradnika proveri da li je ona psihicki u stanju da radi sa ljudima sa kojima radi.


Svakako

da bi joj ucinili ulugu. Izgleda da je jadnica posle tolikog druzenja sa nama postala prava Srpkinja: "laje" po kafanama, mrzi sve sto i najmanje ne lici na nju i, kako sam kazes, dozvoljava da joj licni stavovi uticu na posao.
Dobro je sto ce tvoje pismo imati odjeka i verovatno ce je (posle provere) povuci.
Eh, da samo taj pelcer hoce da se primi i kod nas pa da se i mi rastosiljamo "koristoljubivih i oportunista, zavidnih i nevaspitanih, bez principa i morala" samo na osnovu jedne denuncijacije.


A da vi probate da ukucate u

A da vi probate da ukucate u google rec racism, pa da procitate sta znaci.

Za moderatore: ovog bi vec trebalo banovati, s obzirom da je slaganje sa krajnje rasistickim stavovima, takodje otvoreni rasizam.


Svako ima pravo

na licno misljenje, predrasudu, mrznju... To njemu na savest. Problem je u tome sto je gdja sluzbenik ambasade koji svoj stav izrazava na javnom mestu u inkriminisanoj drzavi, sto je u najmanju ruku nevaspitano.


Meni se, ipak, čini

da treba ceniti iskrenost osobe čiji identitet štitiš.


Cenim ja

to nijednog trenutka nisam doveo u pitanje. Ni iskrenost ni postenje.


Da,

ali jedno je iskrenost, a drugo je rasizam.


Da,

ali iskreno izražavanje rasističkih stavova je i dalje rasizam.


nijednog trenutka nisam

dovodio u pitanje rasizam osobe o kojoj reč. samo smatram da je uvek bolje i lakše kad osoba otvoreno pokaže svoje đubre na videlo.


Mixed emotions

Moram priznati da mi susret sa sunarodnicima sve cesce ostavlja los utisak. U Srbiji je mnogo nervoznih, prostih, agresivnih ljudi. Nekad simpaticna neposrednost se sve vise pretvara u odsustvo uljudnosti, nametljivost ili sirovost u opstenju. Skoro svaki sluzbeni kontakt mi ukazuje na postojanje dve vrste zvanicnika. Prvi, posteni i dosledni, ali zamrznuti u SFRJ rezimu, bez ikakve sklonosti osavremenjavanju stavova i postupaka. Drugi, nadmeni, aljkavi, prosti, cesto i nestrucni. Reklo bi se, pravi odraz srpskog novog doba. Mnogo puta sam doziveo da najobicnija kupovina knjige u nekoj od beogradskih knjizara potraje vise od pola sata jer prodavci ne mogu da se dogovore koliko sta kosta i da li se prvi i drugi deo naplacuju odvojeno ili zajedno. Da ne pominjem namrstene policajce i policajke pri pasoskoj kontroli, koji bi valjda najradije svakom prvo opalili par samara, sigurno je zasluzio, pa tek onda pregledali pasos. O svakakvom polusvetu koji se na ulici/Pinku vidja, ne bih ovog puta.
S druge strane, tu je rodbina, prijatelji. Neki normalni ljudi kakve sam sretao svuda u svetu. Obrazovani i kulturni. Iako oni predstavljaju moju Srbiju, verovatno i Vasu, Dejane, nisu li ipak prilicno tiha manjina?
O svojoj zemlji, njenim stanovnicima, kulturi, tradiciji i proslosti ne mogu misliti lose, niti dozvoljavam kome da nas bez argumenata blati. Ali kako braniti Srbiju koja bira poslanike koji u ovakvom trenutku ne mogu da se dogovore oko vlade? Kako braniti one koji se zalazu da obijac samousluga avanzuje s mesta ministra unutrasnjih poslova na mesto ministra odbrane ili one koji kohabitiraju sa osobama koje su nas kupile za rodjeni novac? Samo citanje vesti na ovom sajtu ucini da se normalnom coveku zeludac veze u cvor. Na stranu to sto sam se uvek, cekajuci pred nekom od ambasada, pitao ko su ti ljudi oko mene i odakle se tako prosti pojavljuju. Niti sam snob, niti imam predrasude o drugima zavisno od njihovog imovnog stanja, ali neke pojave s kojima se sluzbenici ambasada srecu su stvarno na granici kriterijuma ljudskog u civilizacijskom smislu.
Na kraju, pozdravljam Vas napor i, pretpostavljam, plemenitu zelju da ukazete na odgovarajuce odsustvo minimuma pristojnosti u slucaju sluzbenice XY. Ali, jesmo li mi koji ove blogove citamo, pisemo, komentarisemo, zaista sposobni da nepristrasno sagledamo utisak koji nas narod i zemlja ostavljaju? Licno, mislim da bi se protiv predrasuda trebalo boriti prvenstveno ciscenjem sopstvenog dvorista i vaspitanjem sopstvenih ukucana.


Razumem ja sve

to, ali za posao koji podrazumeva rad sa strankama pretostavlja da se mora imati jak zeludac.
I ne moze se isti arsin primenjivati na sve. I mora s eimati minimum razumevanja za kuturne razlike. KO voi da radi samo sa finima neka traži posao u biblioteci ili kao dvorska dama, a ni tu joj rad sa finima nije 100% zagarantovan.

sdruga strane, ja i cistim sopstveno dvoriste.


bas tako

niko od onih koji joj budu dosli na salter nije kriv za zlu srecu koja je nju zadesila - da dobije mandat u beogradu.

isto kao i prethodnik se zapitam, ovde u becu, da li je moguce da su "ovo" moji sunarodnici (nekih 100.000, mahom iz okoline pozarevca), koji nas "reprezentuju" u ovom gradu i u ovoj drzavi.

ovo tvoje, veoma uctivo, pismo zalsuzuje svu podrsku.


Kakvi su to nasi zemljaci

Kakvi su to nasi zemljaci (ili sunarodnici) u Becu?
Mozete li, cincili, da nam ih opisete?
Ja sam cuo, od Austrijanca koji je rukovodio gradilistem u Beogradu, sve najbolje o Srbima u Becu.


dakako

da ima sjajnih predstavnika naseg naroda u becu, ali isto tako je nepobitna cinjenica da velika vecina onih koji nas "predstavljaju" nemaju zavrsenu ni osnovnu skolu (ne zato sto nisu imali mogucnosti, vec zato sto nisu hteli) i u skladu sa svojim nivoom se onda i ponasaju.

taj isti austrijanac (rukovodilac gradilista u beogradu) je sigurno propustio da vam kaze kako "nas srbe" ovde zovu - tschuschen npr., a to ne potice od hipoteke koju su ostavili silni srbi koji su se skolovali, kroz stoleca, u ovom gradu, vec ima sasvim druge korene...

ekonomski emigranti koji su se nastanili u becu su sazidali sve one divne zamkove s labudima & lavovima u okolini pozarevca i negotinskoj krajini...a, talas emigranata izazvan politikom pocivseg nam predsednika je otisao u neke druge zemlje i mahom ne u austriju...

ako treba mogu ja i dalje da eleboriram na ovu temu, ali ne bih da trollujem na dejanovaom blogu...


U posebnom slucaju se

U posebnom slucaju se apsolutno slazem. Jedino sto se za nas sa ove, nista nece promeniti uklanjanjem pojedinih zlikovaca sa one strane saltera. Kada resimo vecinu postavljenih uslova za belu listu i malo se kultivisemo, onda punom literarnom paljbom po konzulatima i ambasadama. Ovako, zna se sta cak i zec sa sirotinjom radi...


Vidis

ja ovde ne radim na slucaju Srbije, vec svoje zemlje Portugala, na sta, kao gradjanin i poreski obveznik imam pravo.


A da li bi to radio da u

A da li bi to radio da u prethodnom zivotu nisi bio Srbin i samim tim iskusio sve "slasti" pripadnosti "nebeskoj" naciji? Ne zelim ovim da dovodim u pitanje tvoj osecaj za pravdu, samo da kazem da sve sto covek radi, radi iz licnih razloga i nakon licnih iskustava.


Ja sam i u ovom

životu Srbin. I Portugalac.
A nepravdu kjoj sam lično bio izlagan najbolje mogu da prepoznam.

Jednom ja i Lucija ulazili u Grčku. Ja sa SRJ, ona sa EU pasošem. Razdvojiše nas u dva reda. Ali ona se vratila među nas neevropljane. Grk je šalje natrag u drugi red, kaže tami ide brže, a ona neće. Kaže: Ko ste Vi da me odvajate od mog čoveka i da njega preslišavate kao da je kriminalac? Sram Vas bilo?

Grci se, inače, lože na te takve dramske patos-nastupe, pa mi čestitao na ženi i prestao da me kinji. Tad sam i zatražio PT državljanstvo.


Cestitam i ja na zeni. Eto,

Cestitam i ja na zeni. Eto, sad em ne morate da se razdvajate po redovima, em ti mozes da se izdires na EU carinike bez da se izlazes opasnosti da dobijes gratis "total body search" i jos par sitnica predvidjenih za one sa SRJ pasosem u takvim slucajevima. Nego, je li Lucija tad uzela nas pasos, za slucaj da se odnos snaga u svetu promeni?


deca da

ona nije, cekomo da se promeni neki zakon, nemam pojma, za sada ovako telekomandovano ne može.


Dejane, Dejane..

Pa dobro bre, koji je bio cilj ovog posta? Da nam pravis zazubice jer zivis u uredjenoj zemlji i time, mozda, da potvrdis gospodjine reci “To nije isto, mi smo imali Imperiju”?


Dipl. predstavnici

Quote:
Osim toga, svojim netolerantnim stavovima gospođa XY nije tipičan predstavnik tolerantnog i humanog stava koji deli velika većina Portugalaca.

Pitanje je, koliko, uopste uzev, sluzbenici diplomatskih i konzularnih predstavnistava zaista predstavljaju gradjane/narod(e) svojih drzava, da ne govorimo o tolerantnosti i humanosti.

Dejane, da li bi, eventualno, dozvolio mogucnost da pomenuta gospodja XY dosla do ovako skandalozne generalizcije, imajuci u vidu svoje licno, pretpostavljam, veoma skromno i ograniceno iskustvo u "druzenju" sa nereprezentativnim i veoma malim uzorkom zena i muskaraca u Beogradu? Ili su, pak, zaista u pitanju iskljucivo rasisticka i sovinisticka predubedjenja? Ili, mozda, i jedno i drugo?

U svakom slucaju, kao poreski obveznik Portugala, imas puno pravo da trazis da Min. inostranih poslova povede racuna o izboru diplomatskih i konzularnih predstavnika, kao i da povuce gospodju XY.

Na kraju, pitanje je da li gradjani Srbije uopste znaju da mogu da se zale na sikaniranje, omalovazavanje, maltretiranje i vredjanje ljudskog dostojanstva prilikom trazenja vize ili obavljanja nekog drugog posla u (ispred) konzularnom odeljenju bilo koje strane ambasade? Licno, smatram da mogu i treba da se zale, i to nadleznom/ resornom ministarstvu, kako Srbije, tako i drzave cije predstavnistvo je u pitanju.
Naravno, ukoliko zavredjuju, mogu se slati i pisma pohvale.


Podseti me ovim na jos jedan

Podseti me ovim na jos jedan primer EU zeceva i srpske sirotinje. Pre nekoliko godina, kada sam u relativno kratkom roku nekoliko puta putovao za Nemacku, svaki put bi mi u njihovoj ambasadi uredno zaheftali neku cedulju za prvu stranu pasosa. I dan danas imam te rupice da me podsecaju na defloraciju dostojanstva od strane uvazenog konzularnog predstavnistva SR Nemacke. Posto su sa mnom u redu cekale stotine ljudi, verujem da smo svi imali isto iskustvo. I sad, nek mi neko kaze, koliko prava ima njihov konzulat da ostecuje zvanicnu putnu ispravu izdatu od strane druge drzave? A mogao sam da se zalim, nije da nisam...


Rasizam ili glupost

U svakom slučaju si u pravu što reaguješ na glupast, mada mi se čini da zlo uvek treba da bude imenovano, a ne u stilu XY...
Tako pružaš šansu da neko misli da imaš stil Ilije Čvorovića, a sa druge strane postoji opasnost da zbog inteligentnih izjava jedne službenice sve portugalske i ine diplomate budu gledane malo drugačijim očima.
Senjora XZYW je verovatno poslata na službovanje u Srbiju po već zasluženom dosadašnjem polit'diplomatskom radu. Posle tvoje intervencije i ovog lepo sročenog pisma, radno mesto kafe kuvarice u portugalskoj ambasadi u Luandi će za nju biti kao kad neko izvuče glavni dobitak na lotou. A senjora je samo malo kontaminirana našom turbo folk kulturom, pa je posle nekoliko kapljica lošeg rizlinga bila malo iskrena.
Šta da ti kažem, pokušam pre nekog vremena da gledam tenis. Ovaj naš mali baš dobro bekhenduje... al kad ugledaj naša nacionalna obeležja na tribinama, bi mi malo muka. Kako li na tu našu kulturu gledaju oni koji nisu sa Balkana?


Stalkeru,

evo linka, u Srbiji, prema zakonu, informacije od javnog znacaja dostupne su svima:
http://www.mfa.gov.yu/Embassies/lisabon/portugal_e.html


ma daj

o cemu pricas, to svi rade. prosetaj torontom da vidis na koliko kuca visi kanadska zastava. to ni u doba najveceg nacionalnog ludila ne videh po Srbiji.


a kad vec

setas, notiraj i broj portugalskih, italijanskih, americkih...


Potvrdjujem. Kanadjani svoje

Potvrdjujem. Kanadjani svoje zastave kache gde stignu. Svaki treci auto ima one sto se kache "za prozor". Normalno da ih ima na drzavnim zgradama ali sam ih vidjao i da vise sa terasa stambenih zgrada, da sluze kao zavesa, u barovima, na fasadama barova, na majicama ljudi, na stolovima direktora (priv. firmi), itd... crveni javorov list se moze videti na svakom koraku.

To je tako jedna normalna pojava.

Strane nisam vidjao nigde osim na hotelima i ambasadama i u nekim pogranicnim gradovima gde se vijori i americka zastava.


strane nisi vidjao?

milentije, trebalo bi vise da setas...


Deki

kad vec ispravljas komentare (nemam nista protiv) ucini mi i ispravi, majke ti, moju gresku u kucanju... J u H.
Zahvaljujem.


ispravljam

da sve bude po bon-tonu.


tranquilo

ma sve je ok. Razumi me, emocija je prejaka... :)))
Prosao sam slicne situacije, a neki su zbog naci stila ostali i sa klimavim zubicima :)))


Ni Svajcarci, Norvezani, Danci itd. nikada nemase imperiju...

Jel' se doticna gospodja oseca superiornom i nad njima? Da mi javimo i tim narodima da su i oni stoka primitivna. Po tom kriterijumu Mongoli su preterano fin svet. Njihova imperija bese najveca.

Jos jedno pitanje, koja je zasluga doticne gospodje za izgradnju i odrzanje te imperije?

Da prostis, ali j... ti budale koje u bilo kojoj konverzaciji koriste kao argument nesto sto se desilo stotine godina u proslosti.


Ja uvek nosim

sluku Cara Dušana u džepu, pa kad sretnem Švajcarca iili Norvežanina natrljam mu je u nos. I viljušku, koja je, kao što svi znamo srpski izum.


viljuska?

Nije valjda da i nju nosis u dzepu? :)))
A sijalica?
Nego, majke ti, nemoj samo da XY, zbog tvojih pisanija zavrsi u Brazilu.


A lakat, druže,

a lakat? Ne zaboravi lakat da nosiš...znaš na onoj fresci, na kojoj žena laktom proba vodu za kupanje bebe i to u vreme kad se "oni bre ni kupali nisu"...noge kako...i lakat...ja uz viljušku uvek imam i lakat.

Ako si napisao, treba. A ta priča da diplomatski radnik može bar među prijateljima da provaljuje rasizme, to vodu ne pije. Diplomatski radnici moraju da paze šta, gde i pred kim pričaju. Na žalost duže no što im traje radno vreme, jer oni i van radnog vremena predstavljaju svoju zemlju, što im ista obilatom platom nadoknađuje. Kome to ne sviđa, ne mora da bude diplomata...sumnjam da su gospodžu na kolenima molili da se bavi diplomatijom...dakle, u'vatila se u kolo, sama 'tela, pa nek nauči da se ponaša. Pogotovo je nedopustivo da njeni lični stavovi utiču na njen posao, tj. na odnos prema strankama. A da je stav države koju zastupa, takav kakav je njen, ne bi imali ambasadu u takvoj zemlji...Doduše, šta sve može da umili međ' diplomatske radnike, imala sam prilike i ja da vidim, među našima...što ne znači da je to u redu i da to treba tolerisati ili da o tome ne treba govoriti i pisati. Oni su na jako odgovornim mestima, tako moraju i da se ponašaju i dobro da poznaju svoj posao.


Dobra ti ova za lakat

samo im pokazes lakat a oni ne znaju da oces d aim kazes koliko smo mi, bre, cisti i okupani.


I litar Shljive,

treba nositi sa sobom. Ja kad god kazem prosechnom Nemcu da sam iz Srbije, on prvo shto izgovori je:" aaaaa Sliwowitz!"


vlad-mane!

ti rece: Po tom kriterijumu Mongoli su preterano fin svet. Njihova imperija bese najveca.

a moj sin filip, evo pre pet minuta o veceri, dok smo razgovarali o slucaju superiornost-imperija-viljuska-lakat-itd. rece:
Po tom kriterijumu Mongoli treba da su superiorni u odnosu na sve. Njihova imperija je bila najveca.

cudne li koincidencije!


Hrabro...

Hrabro, Dejane!
Ja inače mislim da je ona jedna nevaspitana osoba, i da jadna, ima neke probleme.
Nema opravdanja za takvo njeno ponašanje.
Lepo je imati mišljenje o svemu, ali svi znamo da ga ne možemo "bubnuti" tek tako.
Čini mi se da je ona pravi sadista, da sedi u kafani i "filuje" sagovornike...
Svašta.


aman ljudi

recite senhori XY da se spricer pije sa dobrom podlogom.


[ Šokiran takvim izjavama i

[ Šokiran takvim izjavama i shvativši ćutanje kao potvrdu odgovor podsetio sam je da su donedavna, a ponegde i sada, sami Portugalci bili žrtvama maltretiranja i diskriminacije u inostranstvu]

Na zalost, ovo je tacno.Ja zivim u Kanadi i par puta sam imala prilike da cujem komentare o Portugalcima koji impliciraju da se radi o primitivnim i prostim ljudima. Ja sam nalazila za shodno da stanem u odbranu svojih Evropljana, sto sam i cinila.
Bah, o svakome se moze ovako i onako...


posmatrajte to

i sa drugacijeg stanovista...

mozda je doticna dama tipovala na poziciju u ambasadi u njujorku, londonu... riu? u svajcarskim alpima?

a zapao joj beograd...

ljudski je da pre podne proklinje kolege, klijente i radno mesto, a popodne sudbinu i ostatak sveta...

slicno se ponasao, tamo negde pre rata, jos jedan sluzbenik diplomatskog predstavnistva, s tim sto je njegova imperija bila veca... a i on valjda nije mogao da preboli kairo... odnosno aleksandriju


.....................Darel..........

......Pisao o Beogradu i Srbiji jako lose.........
Al' dobar mu onaj kvartet, majku mu imperijsku........


a i kvintet

nije los...

ma alkoholicar, pusti ga...


nasmeja me

tako je moja prababa Zorka, Vranjanka, kada bi je pitali dal na veliki Bora dodje neki rod (ja bih vole da nam dodje ali nikada nisma uspeo da utvrdim istinu) odgovarala. Ama pusti, bre, tu pijandUru.


advokatica uzvraca

preko mene.


a sto XY?

sto ne ime i prezime da svi znamo?


Njeni pretpostavljeni

znaju. Smatrao sem i smatram da nema potrebe da ovde povlacim ime.
Nije zena skinhead, samo mislim da je nepodobna za ono sto radi, oa kovelim nema potrebe da od nje pravim babarogu. oVde je vise pitanje principa nego licnosti.


Iz iskustva

Za Portugal ne znam, ali iz iskustva znam, da se u mnogim zemljama za poslove ove vrste opredeljuju ljudi, koji ne mogu da pronađu odgovarajući posao u svojoj zemlji.Neki se odlučuju za taj posao potpisivanjem ugovora na određeno vreme, pa nakon isteka ugovora potraže posao van diplomatije. To svakako nije opravdanje za ovakvo ponašanje, ali govori o profilu ljudi.


Ma ko bi ga znao

covek je mnogo jedna raznovrsna biljka, jedan ovakav, drugi onakav, a kad ga presadis jedan s eprimi, drugi se ne primi, u svakom slucaju dovoljno je da na jednog neprijatnog da naidjes, i eto ti belaja.


ima dosta istine

u Micinom komentaru.
Primer: u Pragu je, krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih atase za kulturu bivse SFRJ bio jedan seljober, koji je ispunjavao svoje slobodno vreme svercom kozmetike i Tv aparata iz obliznje Nemacke. Covek je imao diplomatski pasos, pa je mogao da radi sta hoce. Zao mi je sto sam mu zaboravio ime, jer vrlo bih ga rado imenovao, da ne ispadne da sam i ja u stilu XY, ali je lik zaista potpuno besmislen i sramotan. U toj nasoj ambasadi, koja je na najelitnijem mogucem mestu u Pragu, odmah pored Karlovog mosta (kralj Aleksandar je kupio tu zgradu) tokom 5 godina mog boravka, nije se desio nijedan kulturni dogadjaj. Kultura(izjava atasea na jednom koktelu) je pod B.


Takodje iz iskustva

Dodao bih, to su savremeni "cergari", ali o drzavnom trosku, i za veoma, veoma pristojne plate. U nerazvijenim i srednje razvijenim drzavama, odnos plate diplomata u maticnom ministarstvu i na sluzbi u predstavnistvu moze biti i veci od 1:20 (mozete misliti kolika protekcija ili korupcija je potrebna da bi se "dobilo" odredjeno, veoma lukrativno mesto). Imao sam prilike da upoznam veoma razlicite ljude, razlicitih stavova, obicaja, iz razlicitih kulturnih miljea. Tesko je generalizovati, ali, mozda bi jedna osobina mogla da bude imanentna diplomatiji kao profesiji: tvrdicluk, odn. preterana, gotovo apsurdna stedljivost.


Upravo tako

Quote:
Za Portugal ne znam, ali iz iskustva znam, da se u mnogim zemljama za poslove ove vrste opredeljuju ljudi, koji ne mogu da pronađu odgovarajući posao u svojoj zemlji

Posao u diplomatiji u razvijenim zemljama sa pristojnim standardom uopste nije trazen posao.
Naime, ne postoji motivacija da se napusti zemlja u kojoj ti je dobro.


Upravo

Obe konstatacije su apsolutno tačne.
To su i razlozi zbog kojih se neki odluče da sklope ugovor samo na određeno vreme. Pa ako naleti nešto bolje u njihovoj zemlji, vraćaju se tamo. A ako ne, onda idu na produženje ugovora - do sledeće prilike.


Pita neko dolje- da li nasi

Pita neko dolje- da li nasi gradjani znaju da mogu da se zale na sikaniranje od strane sluzbenika stranih konzulata?
Ja sam, jos kao drzavljanin SRJ napravio scenu u italijanskom konzulatu u Baru, vicuci iz sveg glasa zbog ponasanja osoblja konzulata prema meni.
Oni nisu vjerovali da to moze da im se desi, pa su me nijemo gledali, ukljucujuci i policajca u paradnoj uniformi.
Dosao sam sjutra, u pogresno vrijeme, i dali su mi vizu.
Jedan ulazak, nekompletna, rekose, dokumentacija.
U pasosu sam imao sest iskoriscenih viza za Evropu, na po pola godine.
Sad sam drzavljanin odvratne drzavne tvorevine RCG.
Cekam da dobijem srbijansko drzavljanstvo.
Kad ga dobijem, odmah idem da trazim vize, makar kao drzavljanin RCG imao prolaz bez vize.
Dakle, samo sa srbijanskim pasosem u Evropu.
Ako nekome nije jasno zasto, pitajte suprugu g.Stankovica.


Ne verujem da

je dranje bas najbolje resenje. (nije da nisam probao).


Meni se ucinilo kao najbolje

Meni se ucinilo kao najbolje resenje. I sa ove istorijske distance mislim da je jedini smislen odgovor toj drskosti i aroganciji koji su pokazali sluzbenici Konzulata.
Na radnom mjestu, ne u druzenju u kafani.
U svakom slucaju vika (ili dranje, kao sto ste Vi probali)je bolja od denuncijacija koje sadrze prijateljske razgovore za kafanskim stolom kada ljudi imaju pravo na gresku, afektaciju, pretjerivanje ili, prosto, imaju slab dan.


verujem

brdjanine da vi u svom cojstvu i junastvu mene vise cenili da sam pribegao kuburi nego demokratskim metodama, koje nazivate denuncijacijom. Medjutim krenuo bih vam paznju da gospodja prima platu od mojeg poreza, pa sam ja, eto nasao za shodno da zamolim da se izvrsi kontrola njenih postupaka, te da se ispitaju njene kolege i da s eutvrdi da li su moje sumnje osnovane. Ukoliko je oni podrze i utvrde da su moja strahovanja neosnovana, ja cu biti veoma zadovoljan. moze biti da je imala los dan, da je otvorila dusu, i u tom slucaju ja cu ispasti tuzibaba i nista vise. strah me je da to nije tako. ja sam ipak sto puta promislio i dobro se raspitao pre no sto sam se na ovaj korak odlucio.

A molio bih vas da svoj rat sa svojom zemljom i sugraánima, s kuburama ili bez njih, prenesete na neko drugo prikladnije mesto, posto ovde postoje granice preko kojih necu dopustiti da se predje.

svako dobro.


Stankovicu, Mislim da ste

Stankovicu,
Mislim da ste podlegli slicnom sentimentu i predrasudama kao i vasa sagovornica iz restorana.
Gotovo da mislim da ste u njenom postupku prepoznali sebe i ono sta vas duboko razdvaja od onog tipa ljudi kojima zelite da licite.
Kako je izgledao taj susret sa sobom, koliko Vas je opeklo to iskustvo?
Da li mozete da pretpostavite kako mogu da Vas sagledam u vasem inferiornom pokusaju ruganja onome za sta mislite da je dio mog identiteta?
Pomenuli ste neke eticke kategorije o kojima, sa covjekom koji denuncira svog sagovornika iz kafane, nije moguce razgovarati.
Zaista, ako onome za cime ste posegli da biste me diskvalifikovali potrazimo izvorno znacenje, neizlizano prekomjernom upotrebom, naci cemo tacan razlog zasto Vi niste moj sagovornik.


ikao sam

ja govorio sa vama u jednini, jer nemam predrasuda o grupi kojoj pripadate (a cak i ne znam koja je to grupa, niti me zanima) vas ce me napis navesti na razmisljanje.


a ja sada

ponovo pitam, poshto nisam dobila ogovor: Zashto tek posle godinu dana? Zar secanje na to veche nije malo izbledelo?
:)


blio je tu jos

detalja, kojima nisam bio svedokom, pa nisam mogao da se pozovem na iste. ali ih je vrlo lako otkriti.


Stankovicu,

Za koju li se grupu veze "cojstvo i junastvo" i "kubure"?
... banalno, kao da je iz arsenala vase sagovornice iz portugalskog Konzulata.
Jel'da?


Brdjanine,

To sto si napravio scenu u konzulatu u Baru je vredno svakog divljenja, i opravdava u potpunosti tvoj potpis. Vjerovatno ti nije ni prvi a bogami ni poslednji put da pravis takve perfomanse. Tesko je normalnom povjerovati da postoje takvi, narocito ako dolaze iz uredjenih zemalja, pa nije ni cudo sto sluzbenica Portugalske ambasade ima takave stavove.
To sto trazis Srbijansko drzavljanstvo, iskreno se nadam da ces ga dobiti, a mi drzavljani odvratne CG necemo zaliti za tobom, nego sradoscu ocekujemo da svi sa takvim stavovima potraze Srbijansko drzavljanstvo. Oni su zeljni takvih stavova.
ps. Cim dobijes trazeno drzavljansto potrazi vizu u portugalskom konzulatu.


Kao drzavljanin Srbije

Voleo bih da znam sta htedoste reci sa "Oni su zeljni takvih stavova." Ja eto bas nisam. Ako ima neko od prisutnih drzavljana rbije da jeste, nek se javi, cisto da znamo da li ste u pravu.


figurativno

jasno da je gradjanima Srbije i previse raznoraznih brdjana koji svoju pravdu istjeruju galamom bukom siledzistvom.


Cime se ne

razilkuju od komsiluka? Ili od ostatka covecanstva?


Podrzavam u potpunosti

Ko god je proveo odredjeno vreme u inostranstvu moze da potvrdi... (cisto da ne idealizujemo zapad)


podrzavam

To sto trazis Srbijansko drzavljanstvo, iskreno se nadam da ces ga dobiti, a mi drzavljani odvratne CG necemo zaliti za tobom, nego sradoscu ocekujemo da svi sa takvim stavovima potraze Srbijansko drzavljanstvo

podrzavam u potpunosti


Marojevicu,

Moj potpis je dio identiteta te drzave koju ti od mene branis. Bio je dio njenog imena, dosledno navodjen u svim njenim zakonima, titulama suverena i nazivima institucija. Od kad je laz preobratila tu drzavu u nakazu moguce je da takvi kao ti pricaju o mom nadimku sa nipodastavanjem.
No, da ne zamaramo ostale ucesnike...
To sto trazim drzavljanstvo Republike Srbije je moje pravo, utemeljeno na clanu 23 Zakona o drzavljanstvu i tu tvoja frustracija niti komplikuje niti uproscava stvar...
Kada dodam da sam u Srbiji rodjen, pa kada dodam da mi je i otac rodjen u Srbiji, pa kada dodam da mi je u Srbiji rodjen i djed po majci i svi njegovi preci... pa kada dodam da u Srbiji zivim, mislim da bi mozda neko mogao da pomisli i da imam pravo na srbijansko drzavljanstvo.
E, sto se tice vaseg zala, ostace mi i drzavljanstvo RCG, i licna karta.
Da glasam.
Tek toliko.
Znaci, nema razloga da se uzbudjujes.


Gospodine Marojevic

Quote:
Oni su zeljni takvih stavova.

Nismo.


Snezana7plus

Znam,


Izvinjavaj se, izvinjavaj

Rijetka prilika da se neko od vas izvini.
Nije ti ovo RTCG, CKL, Pobjeda....


Brdo, da ti nije

muž Srbi(ja)n(ac), :)?


dilemičan

sve pomnije nešto posmatram svoje okruženje .posve normalno je a ustvari potpuno poludelo obzirom da ga čine normalni ljudi koji su poludeli pa su automatski takozvani nenormalni ljudi postali normalni ,ustvari upravo onakvi kakvi bi ljudi trebalo
da budu ,a ne onakvi kakvi u biti jesu.oni.
i šta sad?
uključiti se u sveopštu igranku zarad psihičkog mira ili se potruditi, unapred znajući da je posao jalov ,nešto promeniti.
i odakle početi?
mudri bi kazali - od sebe ,jer najlakše je menjati druge i tako u startu otpočinju nesporazumi te se ubrzo shvati da od ideje do realizacije puta & neima.
stoga odustati?
nikako ,jer smisao života jesu izazovi ,što ozbiljniji to i
primamljiviji ,što neizvesniji trebali bi da budu i
atraktivniji za pokušaje iznalaženja im rešenja.da probam čačkati oko duhovnih sloboda osoba koje srećem,iako sumnjam da se u njima još nisu ni začele potrebe za tim slobodama ? ma nema veze, ionako sam spreman da gubim, jer od kad znam za sebe imao sam specifičan pogled na ljude u okruženju gledajući ih naime onakvim . . . .kakvi nisu.


Odvratne

price o Srbima, koje pricaju diplomate u Beogradu, deo su "folklora" kojim, verovali ili ne, diplomate pokazuju (ili je bolje reci dokazuju) da se nisu preterano "slizali" sa lokalcima, odnosno da nisu "podivljali", ako mogu tako da prevedem izraz "avoid going native".

Gospodja o kojoj govorite, ocigledno nije previse visokog karijernog ranga, pa se plasi za svoju poziciju i time sto prica, dokazuje da nije "zastranila". Nazalost, govoriti lose o Srbima, davno je postalo drustveno prihvatljivo ponasanje i koliko mogu da se setim, nikad niko nije optuzen za rasizam kad je derogativno govorio o Srbima (ukljucujuci i pariski "krug" modernih filozofa ratnicki angazovanih u svim lukrativno-analitickim poslovima tokom prethodnih dvadesetak godina).

Rekao bih samo da na osnovu procitanog, nemam utisak da je ta gospodja neka posebno zla vrsta, vec jadna zena uplasena za svoju sadasnjost i buducnost; sitni karijerista obrazovan na naslovima bulevarskih novina.


Misho

"deo folklora" kojim, verovali ili ne, diplomate pokazuju (ili je bolje reci dokazuju) da se nisu preterano "slizali" sa lokalcima, odnosno da nisu "podivljali", ako mogu tako da prevedem izraz "avoid going native".

ovo mi je bacilo novo svetlo na problem.


"Avoid going native"

sasvim lepo i uspesno sprecava se na veoma jednostavan nacin- ogranicenim mandatom (2, 3, 4 ili maksimalno 5 godina). Negativni stavovi o naciji domacina mogu biti odraz laznog osecanja superiornosti (strog vizni rezim, zemlja u tranziciji sa pripadajucim sindromima, krizno ili ratno zariste), sto moze biti slucaj u Beogradu, ali i u glavnim gradovima drugih zemalja u tranziciji.
Naravno, ni jedna veca grupa, pa ni diplomatski kor u nekom glavnom gradu nije potpuno homogen, naprotiv. Postoje "kruzoci", u kojima se diplomate i clanovi njihovih porodica druze, "stariji" i iskusniji prenose svoja iskustva i satvove "mladjima", odn. novopridoslima. Moguce je da je gospodja XY, igrom "slucaja" upala bas u jedan od najekstremnijih, odn. najmalignijih. Ne bih je, stoga, opravdavao, niti jadikovao nad njenom "sitnom karijerom". Stvari, jednostavno, treba nazvati pravim imenom.


Odvratne

price o Srbima, koje pricaju diplomate u Beogradu, deo su "folklora" kojim, verovali ili ne, diplomate pokazuju (ili je bolje reci dokazuju) da se nisu preterano "slizali" sa lokalcima, odnosno da nisu "podivljali", ako mogu tako da prevedem izraz "avoid going native".

Gospodja o kojoj govorite, ocigledno nije previse visokog karijernog ranga, pa se plasi za svoju poziciju i time sto prica, dokazuje da nije "zastranila". Nazalost, govoriti lose o Srbima, davno je postalo drustveno prihvatljivo ponasanje i koliko mogu da se setim, nikad niko nije optuzen za rasizam kad je derogativno govorio o Srbima (ukljucujuci i pariski "krug" modernih filozofa ratnicki angazovanih u svim lukrativno-analitickim poslovima tokom prethodnih dvadesetak godina).

Rekao bih samo da na osnovu procitanog, nemam utisak da je ta gospodja neka posebno zla vrsta, vec jadna zena uplasena za svoju sadasnjost i buducnost; sitni karijerista obrazovan na naslovima bulevarskih novina.


Samo pogledaj komentare na ovom blogu...

i eto ti dokaza da je pljuvacina i blacenje Srba i Srbije (i kad treba i kad ne treba) ne samo drustveno prihvatljivo nego i politicki pozeljno.
Od

"Bolno je sto je njeno misljenje TACNO: 'Tom prilikom je, inter alia, direktno rekla i insinuirala da su Srbi koristoljubivi i oportunisti, zavidni i nevaspitani, bez principa i morala..' Zar to nije tacno?"

pa do

"Tesko je normalnom povjerovati da postoje takvi, narocito ako dolaze iz uredjenih zemalja, pa nije ni cudo sto sluzbenica Portugalske ambasade ima takave stavove. To sto trazis Srbijansko drzavljanstvo, iskreno se nadam da ces ga dobiti, a mi drzavljani odvratne CG necemo zaliti za tobom, nego sradoscu ocekujemo da svi sa takvim stavovima potraze Srbijansko drzavljanstvo. Oni su zeljni takvih stavova."

Pa zasto gospodja iz ambasade da kaska za drugima, da bude van trenda. Naucila je od najboljih... Srba samih i njihovih im dragih suseda/susjeda/susijeda/bratskih naroda.

Vise covek i ne sme nesto lepo da kaze o Srbiji i Srbima jer automatski postane nacionalista/hegemonista/jatak ratnih zlocinaca i njihov ideoloski istomisljenik. Neke negativne karakterizacije Srbije i generalizacije Srba su vec pocele da se tretiraju kao apsolutne istine i dogme.


Баш лепо

Баш лепо речено, Владмане. Заборавио си само овај бисер да цитираш

mali baš dobro bekhenduje... al kad ugledaj naša nacionalna obeležja na tribinama, bi mi malo muka.


Dejane

Pa znaš li ti šta se sve priča za kafanskim stolom?
Kad bi se posle svake takve priče slala protesna pisma, poštari bi tražili povećanje plate.
Na osnovu onog što si iznio, mislim da je tvoja reakcija suviše sentimentalna.
Više bi uradio da si svojom ponašanjem nastojao razuveriti dotičnu gospodju.


od kad je gospodja

na vlasti vizni rezim je znacajno poostren.
mene samo zanima da li je to kooncidencija.

veruj mi, 100x sam promislio, dok nisam prelomio.


aj em so hepi aj em serb, aj

aj em so hepi aj em serb, aj em so heeepi aj em serb. skru ju litle porto girl, zvezda iz bedder forever, but litle morgen


Rasizam i vino

Što jest jest, ona je rasista, ali ja bih ipak da probam tastovo vino. Gde može da se kupi?


kod kalenica

u kalenicevoj - Espirito de Viño
Njegoseva - kod Lovca - Wine & Whiskey

ima u duty free na aerodromu beograd

ima u maderi, na kalemegdanskoj terasi. dalje ne znam.


Da ne omanem u izboru

koje predlažeš, inače preferiram crna vina.


ima samo jedno

quinta das hidrangeas


E bash

cu da ga potrazim ovde ... Inache sam i ja ljubitelj(ica) crnog, po mogucstvu polu-suvog vina!
:)


Mutatis mutandis

Moje pismo Njegovom Prevashodstvu Ambasadoru Republike Portugala u Beogradu,

Obraćam Vam se, kao šefu diplomatske misije Portugala u Beogradu u vezi sa događajem čijim sam bio svedokom i koji sam smatrao izuzetno neprimerenim.

U Januaru 2006, u restoranu Zaplet, u Beogradu, službenica portugalske ambasade XY, je u razgovoru sa osobama za stolom, među kojima sam se i ja nalazio, pričala o svojim iskustvima iz života u Beogradu, kojom prilikom je u jednom dugom monologu prepunom snažnih i pozitivnih emocija, izrazila, na osnovu utiska koji sam stekao, svoje oduševljenje Srbijom i njenim narodom, kulturom i običajima. Tom prilikom je, inter alia, direktno rekla i insinuirala da su Srbi pravdoljubivi i idealisti, skromni i vaspitani, principijelni i moralni, da bi čak uporedila srpske žene, po načinu na koji s eoblače i misle, sa damama dodavši da i muškarci, džentlmeni kakvi su, nisu mnogo drugačiji. Na moje pitanje da li se oseća inferiornom u odnosu na Srbe, gospođa XY nije odgovorila. Šokiran takvim izjavama i shvativši ćutanje kao potvrdu odgovor podsetio sam je da su donedavna, a ponegde i sada, sami Portugalci bili žrtvama maltretiranja i diskriminacije u inostranstvu na šta mi je gospođa XY odgovorila: “To nije isto, mi smo imali Imperiju”. Pošto je razgovor otišao predaleko, i to u pravcu koji nisam bio u stanju da tolerišem, prekinuo sam je i napustio restoran u društvu treće osobe koja je delovala jednako šokirana kao i ja stavom portugalskog diplomate.

Potpuno sam svestan ove moje tvrdnje sadrže veoma teške optužbe te sam baš iz tog razloga proveo toliko vremena razmišljajući da li je prikladno ovakav stav prijaviti nadležnima. Ipak, uveren sam da se nalazimo pred veoma opasnim fenomenom, rasizmom, koji ne može biti ni zataškavan ni relativizovan pošto ga ne toleriše ni evropsko niti portugalski zakon. Smatram svojom građanskom dužnošću da na rasizam skrenem pažnju svaki put kada na njega naiđem. Pri odluci da vam se obratim pomoglo mi je to što sam čuo da se ista gospođa XY u više svakodnevnih situacija u samoj ambasadi zauzimala stavove koji mogu biti smatrani rasizmom i de se nije uzdržavala od pokazivanja poniznosti prema onome što je srpsko, što se poklapa sa onim što sam čuo i potkrepljuje mišljenje koje sam formirao o njoj.

Verujem da osoba koja ima stav koji sam opisao nije prigodna da obavlja funkcije konzularnog službenika Portugala, pošto pozitivne predrasude koje ima prema čitavoj jednoj naciji mogu da štete ljudima koji se obraćaju konzularnoj službi portugalske ambasade. Osim toga, svojim stavovima koji očigledno ukazuju na predrasude gospođa XY nije tipičan predstavnik tolerantnog i humanog stava koji deli velika većina Portugalaca koji su i u 2. svetskom ratu radije odrabrali da budu neutralni nego da se bore protiv fašizma. Njeni stavovi deluju mi neprihvatljivima i mišljenja sam da ona ne može da radi sa ljudima prema kojima oseća poniznost i koje preko svake mere kuje u zvezde. Stekao sam utisak da gospođa XY gaji snažna pozitivna osećanja prema sredini u kojoj obavlja svoje profesionalne dužnosti, da nije u stanju da izbegne generalizaciju pozitivnih predrasuda, te da ima tendenciju da meša osećanja sa službom. Toga, po mom mišljenju, ona ne može da pruža usluge na način na koji bi trebalo. Na taj način ona narušava ugled Portugala kao tolerantne zemlje, obeshrabruje strane turiste da dođu u Portugal čija ekonomija u velikoj meri zavisi od turizma, a dovodi u pitanje i porodični biznis moga tasta koji delimično zavisi od izvoza vina na kosovsko, bosansko i hrvatsko tržište. Povrh svega ona poništava moje dugotrajne i iskrene napore koje tokom godina ulažem u promociju Portugala u najboljem svetlu, a čemu se svim srcem već godinama posvećujem kao građanin, novinar, kulturni promoter i umetnik.

Veurjem da rasizam, čak ni u "pozitivnoj" formi, ne može biti tolerisan niti relativizovan te da mu se mora prići na najrigorozniji način. S druge strane, uveren sam da jedan činovnik Portugalske države, koji ima stavove kao ove koje sam opisao u vezi sa službenicom konzulernaog odeljenja u Beogradu, jeste izuzetak a ne pravilo, i da je reč o incidentu, koji je se, unatoč svemu, ne može tolerisati.

Obraćam se diraktno Vama i ne instancama koje se generalno bave pitanjima rasne diskriminacije i zloupotrebe položaja i sredstvima javnog informisanja pošto verujem da će Vaše Prevashodstvo ovaom slučaju prići s najvećom ozbiljnošću, da ćete moje tvrdnje proveriti na nepristrasan način i dozvoliti službenicima ambasade koji svakodnevno sarađuju sa gospođom XY da iznesu svoje mišljenje po pitanju koje sam pokrenuo, dakle, o karakteru i stavovima svoje kolege/pretpostavljene, bez straha od represalija i da ćete, ukoliko se utvrdi da gospođa XY zaista dopušta da se njeni stavovi koji oslikavaju osećaj rasne inferiornosti utiču na njen rad, on biti povučena sa svog položaja i zamenjena nepristrasnim i humanim licem, kakvih zasigurno ima u ministarstvu.

Uz izraze najvišeg uvažavanja.


nije lose

ovo. jedino sto za vreme 2 rata nisu nista birali, imali su domaci fasizam.


Bilo kakve predrasude

su pogresne cak i ako su pozitivne. Imam drugaricu (Srpkinju koja zivi u Americi) koja tvrdi da nije rasista zato sto se samo zabavlja sa crncima.
Ona je rasista, ali ne prema crncima nego prema belcima i azijatima. Pravilo glasi ovako:
Ako ti je stav prema nekoj osobi bilo kako drugaciji (pozitivno ili negativno) iskljucivo zato sto je ta osoba odredjene nacionalnosti/rase/pola/seksualne opredeljenosti, ti si nacionalista/rasista/seksista...
Pa sad se pazi sta pricas!


Anti rasizam = maska

Ja sam misljenja da tolerantnost i antirasizam, koji zagovaraju vlade vecine zemalja, nemaju koren u narodu.
Cinjenica da je rasizam protivzakonit znaci samo da ce ljudi pripaziti pred kim sta pricaju. Za sesnaest godina provedenih u Engleskoj bio sam svedok gomile primera koji idu u prilog teoriji.
Doduse cudi me da nisi dobio odgovor. Ja bi' licno ocekivao da dobijem odgovor pun saosecanja i obecanja, da bi me skinuli s' k****.

P.S.
Mozda je ambasador mnogo fin neki covek da se udostoji odgovora, tamo nekom Srbinu.


Ma fin je

svi su oni fini. al fin sam i ja. I mene cudi da mi nije odgovorio. videcemo.


hm, da

Quote:
Cinjenica da je rasizam protivzakonit znaci samo da ce ljudi pripaziti pred kim sta pricaju.

naravno... ali ce se posle par decenija nepostojanja rasizma u medijima i institucijama drasticno smanjiti njegova kolicina. sto ne znaci da ce nestati. niti da je suplja politicka korektnost jedino sto treba ciniti. ali nikakav "koren u narodu" nije nepromenljiv za sva vremena.


Dejane,

koliko dugo je ta osoba zivela u Srbiji?
Pitam ovo namerno. Evo sta se meni desilo:
Ranih devedesetih sam putovao vozom iz severne Nemacke u Bg., prvom klasom. U kupeu je pored mene bio samo jedan bracni par iz Danske i niko vise. Putovanje traje oko 24 sata, i, razume se, razgovara se o svemu - da ubijes vreme. Ispostavilo se da su ti ljudi dobili posao kao konzularni radnici Danske u Beogradu, ali nikad nisu bili u tim krajevima, i sve ih je zanimalo.
Prvo, bili su zgranuti da neko iz tih krajeva zna engleski (cak bolje od njih). Oni su se raspitivali za neverovatne stvari, tako da sam iz njihovih pitanja razumeo da oni sa ogromnim predrasudama putuju u zemlju gde ce sluzbovati - kao Gogen kad je isao na Tahiti.
Oni su bili ubedjeni da idu medju divljake, i pitali su, recimo, da li se kod nas koristi toalet papir, da li zene smeju same da izlaze itd. Ja sam pokusavao, sto sam bolje mogao, da ih uverim da je Srbija obicna zemlja, malo siromasnija, istina, ali da u njoj nema niceg zastrasujuceg. A oni su, najpre, bili uplaseni. Ne znam koliko sam uspeo u sve da ih uverim.
Dve godine kasnije, sretnem iste ljude na Kalenicevoj pijaci. Kupuju kao i svi ostali, muvaju se, biraju. Pozdravimo se kao stari prijatelji. I pitam ih kako su se snasli. Nisu mogli da nahvale zemlju, ni da mi docaraju koliko im se svidja sto su tu.
Vreme i boravak sa nekim, upoznavanje, ipak mogu da ucine svoje.


razocaranje/odusevljenje

je obrnuto porporcionalno ocekivanjima.
ima, recimo ko ocekuje da je u srbiji ludilo, ko kod kusurice u filmuu, ima ko ocekuje da ce da bude car u selu, taj se razocara. a ima ko ocekuje da ide medju ljudozdere pa kad ga niko ne sazvace on se odusevi.

to je moje iskustvo.

ja, recimo ima sledece iskustvo, nevezano za ovaj slucaj. na aerodormu u Becu, cekam i vidim neki Spanci cavrljaju. decko iz neke medjunarodne organizacije, neka klinka dolazi da predaje spanski na nekom institutu i njena keva, kao fina gospodja, sva naminikirana i nafrizirana.

videli spansku knjigu koju sam imao kod sebe, pa se raspricasmo. baba krenula da obezbedi cerku dok se ne snadje, a cula da je kod nas sve jeftimo i da ima starina, kupuju joj se bidermajer namestaj. Ja kazem, slaba vajda za namestaj ali imamo nesto etno starina koje mogu da se izvezu. cilime na primer. i imam jednog prijatelja koji ima antikvarnu radnju. Uto baba poce da me tretira kao kad turisti gledaju da skinu s vrata marokance dilere cilima. a niam insistirao, samo sam pomenuo. Ja se tu povucem.
u avionu sedim pored onog decka, ovoga puta razgovor na engleskom. proslo malo vremena i decko mi se izvini za babino ponasanje. Pitam ja sto? on kaze da ga je bilo jako sramota sto je ona rekla - (to ja nisam cuo) - nesto kao "samo mi je jos trgovac cilimima falio"

posle sretnem tu klinku i decka na ulici u bg. Kazu videli cilime, odusevili se, ali hoce antikne i eto kakva sreca da su me sreli da im kazem gde je taj antikvar a i izlazli bi malo uvece pa da ih malo provedem.
Reko - nisam ni diler ni animir dama - desculpe estoy con prisa, hasta la vista baby.


ah, kako u tom beogradu

svako svakog srece na ulici....


Pa, ja se cesto muvam (kad sam tamo)

oko Kalenica guvna, a poznato je, ako dovoljno dugo sedis tamo, ceo svet ce pored tebe da prodje:))


Da, imas pravo, Dejane.

To razocaranje/odusevljenje takodje vazi i za nas kad negde idemo. Ocekivanja su tu kljucna.
Jedino sto mi ne idemo u diplomatsku sluzbu.

P.S.
U matematici se kaze "obrnuto proporcionalno":))


Popravio

ja inace svaki dan radim na jedno 4 jezika. pa sve vise brljam i mesam.
mora d ami odstoji tekst, pa ga onda procitam i pocnem da sam sebe hvatam u glupostima, i brljanjima. sta ces. hvala, ovu neu zaboraviti. :-)


Haha, "odstoji"!

Kao vino.
Ti kao Tolstoj - negde sam citao da je on ostavljao rukopise da mu "odstoje" po nekoliko meseci.


Evo, setih se i ja...

dakle tad sam stvarno mogla da se zadavim od smeha...pomagala sam nekim Slovencima (neposredno posle pada zlotvora) da organizuju posetu Bgd, kao saradnja studenata PR, i bla, bla...nagovore mene ti Slovenci da idemo vozom u pripremanje posete, vozove ja inače ne trošim, al' 'ajde...
Ja kao nepar u delegaciji, upadnem u spavaću kabinu sa nekom mladom Slovenkom, iz primorja, radi u Tomosu, poslalo je na sajam automobila u Bgd, službeno...nismo baš pričale, ja sam se trudila da ne dobijem koleru od kabine, baš sam bila dekoncentrisana...ujutru stižemo u Bgd, ukloparavamo ka stanici. Ona Slovenčica se umila braon vodom iz još braonskije česmice u kabini, ja čekam da joj otpadne nos od te higijene, a ona se sva unezverila i pita me da li je kolosek na koji ćemo stati daleko od stanične zgrade...ja kažem da nije, ali ipak ne razumem šta je brine, jer uporno lepi lice na onaj musavi prozor...pitam je ja u čemu je problem...kaže ona, rekli joj da u Beogradu otimaju mlade devojke, pa se boji da sama pređe razdaljinu od koloseka do stanične zgrade...lepo sam se zaprepastila, gledam je, ne mogu da verujem...more, reko dete, džaba se nadaš, ti narodni običaji otimanja devojaka su kod nas ukinuti, a i konkurencija je jaka, baš će tebe neko da prtači, da noge salomi po onim šinama, a i kud će posle s' tobom...posle je gledam kako klipše ka stanici sa koferčetom i sve se osvrće...da l' se bojala il' se ipak nadala?...


:-)

jeliceeeeeee, umirem od smeha :-)))) bice da se nadala :-)))


bas me zanima

od koga je to cula.


Ma daj, pa to nije normalno :o))

Nego, jesi ti videla grafit pored železničke stanice u LJ?

Piše:
Slovenija gre naprej!
jest pa u pizdi.

Prevod:
Slovenija ide napred!
a ja u pizdi.


Nisam,

kažem ti ja malo trošim vozove...to "Slovenija gre naprej!" je bio fudbalski slogan od pre valjda 4-5 godina kad je slo reprezentaciji dobro išlo u fudbalu, pa su Predin, Lovšin i Kreslin napravili i pesmu sa tim naslovom. Ovo drugo je svitac.
A tko je onu ubogu slagao da kod nas još važe hajdučki običaji silovanja i otimanja djevica, to stvarno ne znam. Potpuno me je zaprepastila svojim očekivanjima, izvin'te strahovima.


Uz zakasnjenje

Prilog na temu Konzularnog sadiste, doduse radi se o cariniku al' slicno je.
Elem, negde pred kraj 2002 krenem sa porodicom za USA.
Sletimo mi na JFK ('Where America greets the World' ogroman natpis na zidu) popunimo formulare za ulazak, dodjemo na red kod carinika, on pogleda pasose te pita: Jeste li Poljaci? Ne odgovorim ja mi smo Britanci (posto smo doputovali s' Britanskim pasosima) Ali odakle ste poreklom? Iz Srbije, znate one zemlje sto ste je onomad bombardovali. On me tu odmeri od glave do pete te kaze: Kako ste dobili Britanske pasose? Tu je vec poceo da me nervira, jer mi je cerka bila oko sest meseci stara i posto se tek probudila pocela je da place i bacaka po kolicima, a ni petogodisnji sin nije bio u najboljem raspolozenju, elem ja mu odgovorim: 'Dobili smo ih Postom'.
Velika greska, proveli smo sledecih 45 min ponovo popunjavajuci ulazne kartone i ponovo cekajuci red, a vracao me je zbog gresaka tipa: moras da se potpises na kartonima dece al' njihovim imenom i prezimenom (moj potpis uz opasku 'on behalf of ** nije bio dobar)ovo slovo izlazi iz okvira predvidjenog kvadratica, kad mi je to rekao ja sam demonstrativno tresnuo olovku o pod uz 'You can not be serious, it was on the line' to ga je izgleda otkravilo te se nasmejao i pustio nas.
Krajna linija svi ti sluzbenici su na kraju krajeva ljudi, samo ispranih mozgova.


Diplomate - Andric - Second Life

Dejane, sa malim zakasnjem stize jos jedna cestitka. Hvala na tekstovima. Jedino sto nedostaje je Andricev opis diplomata. Kao da je za inspiraciju imao portugalskog diplomatu iz tvog bloga…..


Quote:
Cini mi se da u diplomatskoj sluzbi svih zemalja ima, vise nego i u jednoj drugoj “promasenih ljudi” koji su pogresili vrata pa sada niko ne moze da ih izvede a oni ne umeju da nadju izlaz i da se vrate. U drugim strukama takav “zalutao” covek ostaje neprimecen, peva u hour, ne pomaze ali i ne kvari, pa se njegov glas i njegov sluzh i ne mogu proceniti. U diplomatskoj sluzi prilike prisile vecinu ljudi da moraju pre ili posle da istupe samostalno i da pokazu kakvi su i sta umeju.


……………….
……………….


…. upravo ta sluzba (diplomatija) ima svoje spoljne, sjajne strane kojima privlaci i vara ljude. Stoga u njoj ima vise nego i u jednoj drugoj sluzbi ljudi koji su pogresili vrata, pa sada niko ne moze da ih izvede napolje, a oni sami ne umeju da nadju izlaz i da se vrate. Pogreska u izboru zvanja placa se u svim sluzbama, ali nigde tako skupo i tesko kao u diplomatiji. U drugim strukama takav zalutao covek moze da se izgubi u mnozini i ostane neprimecen, dap eva u hour u kom ne pomaze ali i ne kvari, pa se njegov glas i njego sluh i ne mogu proceniti. U diplomatskoj sluzbi prisile coveka da mora pre ili posle da istupi samostalno i da pokaze kakav je i sta ume. Ko taj ispit ne polozi postaje i smesna i zalosna figura u sluzbi za koju nije a koja vise ne moze da se oslobodi, olupine koja jos dugo i dalje plovi. To truje zivot i pokriva dusu i stvara nesrecnike narocite vrste. Od njih ta neobican i neobicno teska struka koja i u najpovoljnijem slucaj trosi i deformise coveka, stvara nastrane ljude mizantrope i candidate za samoubice.




Andricev opis diplomata jedan je od najboljih u literature o diplomatiji. U digitalnom formatu imam samo engleski prevod teksta http://www.diplomacy.edu/Books/knowledge/Andric.htm Andricevu pricu o diplomatiji preveli smo 1998. u vreme najzesce medijske demonizacije ex-Yu/Balkana/Srbije sa namerom da pokazemo da odavde – ne tako cesto – dolaze i lepe stvari. Paradoks je mocno PR-sredstvo. Jos uvek se secam reakcija na sastanku direktora diplomatskih akademija (septembar 1999). Tekst je preveden na 20+ jezika. Mislim da su i Portugalci preveli.


Evo i jedne ideje. U Second Life-u napravili smo Diplomatski muzej. Buduci da si se bavio istrazivanjem o Mendezu da li bi mogao da nam pomognes u pripremi postavke o njemu. Link na stranu sa informacijama o “Diplomacy Island” u Second Life-u: http://www.diplomacy.edu/projects/vd/sl.asp Pozdrav, Jovan


jesi li ti

arnin kurbalija? kuma arnin? :-)


Tacno. Pre par meseci cuo

Tacno. Pre par meseci cuo sam se sa Arnom. Pomogla mi je da napravim vezu Arnin-kum - Dejan s' bloga. Da li su se oni vratili? Javi se na .


pozdravljam

Dragi Dejane,
hvala ti na reakciji u moje ime i ime ljudi ,koji zive u Srbiji.
Mislim da ovo isto pismo treba da uputis i portugalskom Ministarstvu inostranih poslova i portugalskom Ministarstvu kulture.Verujem da ce tada tek doci do prave reakcije.Ovako ima tendencija da se ,,zataska skandal na pomolu,,


DIRECTIVE 2004/38/EC

OF EUROPEAN PARLIAMENT AND COUCIL

of 29 april 2004.

CHAPTER II

RIGHT OF EXIT AND ENTRY

Article 5

Right of entry
...........
2.Family members who are not nationals of Member State shall only be required to have an entry visa in accordance with Regulation (EC) No 593/2001 or,where appropriate,with national law.For the purposes of this Directive possession of the valid residence card refered in Article 10 shall EXEMPT SUCH FAMILY MEMBERS FROM THE VISA REQUIREMENT.

Member States shall GRANT SUCH PERSONS EVERY FACILITY TO OBTAIN THE NECESSARY VISAS.sUCH VISAS SHALL BE ISSUED F R E E
O F C H A R G E ( BESPLATNO!!!!)=DŽABA=BADAVA ITSL.
AS SOON AS POSSIBLE AND ON THE BASIS OF AN ACCELERETED PROCEDURE.(npo ubrzanoj proceduri).
...................................................

5.Where a Union citizen,or family who is not national of a Member State,does not have necessary travel documents or,ifrequired necessary visas,the Member State concerned SHALL, BEFORE TURNING THEM BACK,GIVE SUCH PERSONS EVERY REASONABLE OPPORTUNITY TO OBTAIN THE NECESSARY DOCUMENTS OR HAVE THEM WITHIN A REASONABLE PERIOD OF TIME OR TO CORROBORATE OR PROVE BY OTHER MEANS THAT THEY ARE COVERED BY THE RIGHT OF FREE MOVEMENT AND RESIDENCE.

SOURCE OFFICIAL JOURNAL OF THE EUROPEAN UNION 29.6.2004
L 229/39 EN. JEZIK.

Skoro da je nepotrebno reći da u originalu se velika slova ne upotrebljavaju a ja sam ih ovde upotrebio radi lakšeg uočavanja detalja.

Ako vam ambasade traže da i pored svega platite vizu turite im ovo pod nos.Nema potrebe da dodajem da su SVI KONZULULATI EU DRŽAVA sa ovim zakonom već godinama upoznati (direktiva EU ima snagu nad nacionalnog zakona) ali da zaslugom neznanja naših gradjana a najviše NEPISMENOŠĆU SRPSKIH DRŽAVNIH ORGANA i sredstava javnog informisanja naši ljudi i dalje veruju da
je plaćanje vize normalna stvar.Stranci ovo neznanje iskorištavaju a Srpski "organi" verovatno imaju druga posla
i nemaju vremena da se bakću sa sitnim parama i pravima gradjana.

Ovo nije prvi put da MIP nema pojma o pravima naših u EU
a vlada ima valjda druga posla nego da SEDAM GODINA čekićari
o pravima Srpskih gradjana da putuju kao i ostali normalan svet.

Zbog nepismenosti ODGOVORNIH LICA??? smo pristali da plaćamo (pojedine grupe gradjana) vize za svoje članove familije a pregovarački timovi vlade čine sve što je u njihovoj moći da
BESPLATNE VIZE budu DEBELO NAPLAĆENE.

Sve ovo po sistemu J...Š tudje pare ili kad mogu da plate državi Srbiji mogu valjda platiti i EU TO ŠTO JE DŽABE NEMA VEZE !!!!