Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Don’t shoot the messenger

Piše LW

Gledala do malopre  na RTS Samardžića i Jeremića oko Kosova i dešavanja u SB. Taman htedoh da odustanem, negde kod petog-šestog   Jeremićevog “slažem se u potpunosti sa gospodinom Samardžićem,” kad čuh, po ko zna koji put, argument o nejedinstvu EU.  “Eto, Slovačka je svojim čvrstim stavom, primer da ni EU nema jedinstven stav…, ” ubeđivao nas je Samardžić. 

Nešto pre emisije  čitala sam sutrašnje novine, tek toliko da dođem sebi od ministra Stankovića na TV AVALA, a i od Alimpijevića vala, i vidite šta sam u istim pročitala.

 Instrukcije koje je slovačkim diplomatama u UN dao ministar spoljnih poslova Jan Kubiš potvrđuju da će se u sporu Prišzina –Beograd, Slovačka prikloniti Evropskoj uniji, piše slovački list Pravda.  Slovački analitičari tumače najavljene prioritete kubiša –zajednički pristup zemljama EU, rešenje kosovskog pitanja UN i odbijanje bilo kakvih jednostranih koraka-kao potvrdu da će Slovačka prihvatiti rezoluciju, čak i kada bi bila potpuno zasnovana na planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. 

A u današnjim sam negde našla ovo:

 Miroslav Lajčak, slovački diplomata i bivši evropski izaslanik za crnogorski referendum o nezavisnosti jedini je kandidat za za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u  BiH, pišu Nezavisne novine. Diplomatski izvori tvrde da je Lajčakovo imenovanje usko vezano sa ponašanjem Slovačke oko odlučivanja o konačnom statusu Kosova, jer je ta država jedna od članica EU koje su javno izrazile rezerve prema planu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija za rešenje statusa Kosova. “Ukoliko Slovačka podrži Ahtisarijev predlog o nadziranoj nezavisnosti, Lajčak će biti nominovan…ali ako Slovačka bude protiv, Amerikanci neće dozvoliti da Lajčak nasledi Švarc Šilinga”, prenose Nezavisne navode tih izvora.  

Ko će idući da se izjasni? Neka puca, neka puca, neka pucaaaa…Indonezija.

Ja tipujem na Ruse i OSCE. Taj se OSCE baš nameračio da cinkari Putina oko stanja ljudskih i manjinskih prva i slobode medija. Što sve verovatno ima veze i sa tim  što Rusi miniraju sve bitne odluke Istambulskog samita…MZ će Rusima dati da uknjiže nešto versus OSCE.  Ne znam kako vi, ja ove “diplomatske pobede” tipa al isključismo Sejdijuu struju,  baš i ne rangiram nešto visoko. Poseta predstavnika SB Kosovu bilo je i pre, čini mi se baš negde u vreme usvajanja Ustavnih okvira,  kad je naša strana, takođe,  tvrdila da realno stanje na Kosovu ne dopušta takav korak.   Ovo mi je sve bilo jasno pa time i lako za pisanje. Dočim moram još dobro razmisliti šta znači to da je Nensi Pelozi sama otišla u Siriju i da Sonja Biserko i HO nisu potpisali zahtev za nastavak  oštrije politke uslovljavanja  Srbije zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom. ( uh, sve ok, evo i pisma druge četiri NGO, potpuno podržavam!) Veći prostor saradnji sa Hagom nego tehničkim pregovorima! Upravo to!

Evo, sad slušam Koštunicu. Nije, kao i obično "više nego" to i to. Ne reče  ni da će "propasti plan"  već da neće proći....

 

PS A u Beogradu Roj Ejers. Jeeeee...everybody loves the suneshine...

  


Osvezenje u kasni sat.

Osvezenje u kasni sat. Mislim u odnosu na onaj post o Zoksteru.
Jeremic - Samardzic - nisam gledao, ali da li je za ocekivati da ako su isli mecki na rupu sad budu jedan protiv drugoga.
Slovacka/Grcka/Spanija - deja vu.
A sto ste Biserko tice - e to ne znam - to vidite sami.


I šta kaže Sonja Biserko !

Nije zadovoljna količinom kažnjavanja Srbije !
Ccccc ...


to odlican nik

a sta je vama normalno-da onoliki zlocini ostanu nekaznjeni.

zbog ocite neupucenosti u temu i zlonamernosti, vase cu dalje posltve brisati.


Ako, ako !

Briši --- i ja bih tebe obrisao !


Bojim se da ste Vi zlonamerni

Mnogo je lepo kad je neko tako savrsen, i kulturan i intelektualac, i borac za ljudska prava, i za pravdu, i naravno bezgresan, i sta jos sve ne ... Jos ako imas moc, onda mozes da brises sve ono sto ti se ne svidja. Zar ne?
U Srbiji su na zalost sve dominantnija samo dva principa - ovaj Vas, i onaj Kostunicin/Nikolicev. I oba se zalazu za "brisanje". Posto sam ja protiv svakog ekstremizma (kako srBskog tako i liberalno demokratskog) odlucio sam da se u Srbiju ne vracam.


nadam se da cete svoju odluku i ispuniti

"liberalnodemokratska" ekstremistkinja
jm

PS tamo gde jeste, koji je tamo ekstremizam na vlasti?


Odakle mi je..

poznat ovaj "treći put"..o)


E, Jelena..o)

"Liberalna talibanko"...o)))
Jesi li čula Sonju Liht na temu Ahtisarijevog plana i statusa?


Ako je to toliko bitno

U Holandiji je koalicija CDA-PvdA-CU. Demohriscani - Laburisti - Hriscanska Unija. Cudnan neki ekstremizam zar ne? :-) Vrlo slobodan prevod na srpski: DSS - DS - Obraz. :-D Salim se naravno. Sve to mnogo drugacije funkcionise ovde. Slicnu koaliciju u Srbiji ne bih mogao ni da zamislim.

Sto se odluke tice ... to se nikad ne zna. A to sto ste, koliko sam shvatio, clanica LDP-a, i sto se zalazete za liberalno demokratske principe, ne znaci i da nema ostrascenosti u Vasim recima. Ali to je i onako u duhu srpskog shvatanja politike.


Lako je tebi

iz Holandije se zalagati za "hare krišnju" u Srbiji. Samo mi nije jasno kako valjda normalan čovek može da pristane na lopovluk, bezobrazluk i sve što nam se dešava i očekivati pomirljive tonove u odnosu na suprotan tabor. Mislim nije ovde problem rat jebenih ideja, nego normalnosti i nenormalnosti. Kad i ako normalnost prevlada nestaće i ostrašćenost, garant, bar sa ove, normalne, strane. Mislim, neću da ćutim i da se pravim da je sve u redu, kad nije. A to što ti to doživljavaš ekstremnim, žao mi je ali nije ovo Holandija, mada voleo bih da jeste, u smislu organizovanosti društva pa i države.


Docim su normalni

samo bespogovorni sledbenici nove religije i njenog "liberalno-demokratskog" ajatolaha dok su nenormalni svi ostali?


U holandiji bi se Sonja

U holandiji bi se Sonja Biserko penzionisala.

Tamo ne cekaju nju pa da pokrenu debatu o tome sta je radila holandska vojska u Srebrenici.

Tamo pederi ne samo sto se vencavaju, nego i decu mogu da usvajaju.

Tamo se droge kupuju legalno u prodavnicama, a uciteljice vode decu po Red Light Districtu da im objasne zasto tete sede u izlozima.

Kad bolje razmislim, ne znam sta on tako umeren uopste trazi u Holandiji. Tom izvoru liberaldemokratije.


cvetkovicu,

Mozda je tvojoj umerenosti Srbija ipak jedina ostala:

http://www.youtube.com/watch?v=_qf0puHJ-KM


ko je ovaj lik?

nesto novo? "nenormalko", e, bas lepo!


Ma dobro...

...moramo se nečim baviti do septebra. Sad će Koštunica proglasiti "pobedu", sličnu onoj koju je Milošević naparavio na Kosovu. Tako će Tadiću biti lakše da mu dodeli mandat. Onda će dolaziti neke komisije, radne grupe, trte, mrte,pa će leto. U septebru Kosovo postaje nezavisno. Još pet meseci koje su pojeli skakavci.
A, Slovačka. Pa ona nam je mentor za evroatlanske integracije. I mora trčati bar jedan krug, dok je petao stigne.o)


Ja slusao S.R.I. pa mi

Ja slusao S.R.I. pa mi presede od prazne price,
delovala je kao da nista ne zna,
zasta nisam iznenadjen.

Ti sve ovo u jednom danu,opasno je,
a ima pravilo da se Kostunica slusa samo do 22h,
kazu da,sve kasnije,utice lose na san.

Igra velikih,mi smo samo igracka tu
(sad ispade da branim nase lose poteze,daleko od toga).


Pidola...

..a bilo joj je "odlično" objašnjenje kako bi se kasnije Albanci integrisali u Srbiju.o)


nece moci

rekao aleksandar simic pre neki dan da od integracije nema nista, da na to niko i ne pomislja ( sri jos nisu obavestili), da su albanci sa kosova svi teroristi, krimosi, narko dileri...


milic

a da li vi objasnjavate albancima koje susrecete da nisu svi srbi zlocinci, kriminalci...?


Niksone..

..uči i dobro nauči međunarodno pravo. Ono će ti trebati oko kosova.o)))
I što bi Milićka objašnjavala Albancima.o))
Vidiš da ima problema da objasni beogradskim studentima prava.


drago

ali ozbiljno, jel znas zasto je to jedan od najlaksih predmeta?


ne, zasto bih

kad se to i ne dovodi u pitanje. to samo u vasim glavama zivi taj stereotip o svim albancima koji mrze sve srbe....

pre neki dan sam bila u novom sadu na predavanju pola shefera, i na njega su sa nama isle i dve mlade albanke iz pristine...pitam, kako su vama roditelji reagovali kad su culi da idete ovamo...kazu, molili da, ako moze, ne spavaju u mitrovici, u bgd je, naravno, ok.....dogovorismo se da lobiramo zajedno da u srbiju dodju i coldplay....na putu od bgd do NS su sve vreme cekale da vide indjiju!


ne dovodi se u

ne dovodi se u pitanje??????

u cijim glavama?


REALNO STANJE NA KOSOVU...

MISLIM DA NIJE POZNATO STANOVNICIMA GANE, INDONEZIJE, RUSIJE, KINE, SAD, EVROPE, SRBIJE... CIJA LI JE ODGOVORNOST ZA TO ? DA NIJE SLUCAJNO TO POSLEDICA DUGOG (VISEGODISNJEG) ZAGREVANJA GOSPODE DIPLOMATSKIH JURISNIKA IZ SRBIJE ?


...

Quote:
REALNO STANJE NA KOSOVU... MISLIM DA NIJE POZNATO STANOVNICIMA GANE, INDONEZIJE, RUSIJE, KINE, SAD, EVROPE, SRBIJE...

pa kako bi im bilo poznato "realno" stanje
kada ne znaju ni gde je kosovo?
je l' znate vi gde je pontypridd?

koja je konstrukcija?
da su ganjani ili indonezani znali realno stanje na kosovu
organizovali bi se pa bi pritisnuli svoje predstavnike
da urade nesto sto im ovako, u neznanju, izmiche?


U Juznom Velsu je Pontypridd.

Mada, nisam znao. Pronasao sam odgovor na Internetu. Za 0,3 sekunde.
Inace, konstrukcija je upravo ta koju opisujete. Sto bi se reklo - osnovni postulat demokratskog drustva.
Ne znam da li bi znanje o realnom stanju na Kosovu dovelo do drugacijeg stanja stvari, ali verujem da je Srbija imala to znanje i da ga je NUDILA svetu koji o Kosovu odlucuje, Srbija bi o Kosovu bolje govorila i zbog tog znanja bi bila razumljivija svetu. Ali, i ljudima koji zive na Kosovu.


...

Quote:
Ne znam da li bi znanje o realnom stanju na Kosovu dovelo do drugacijeg stanja stvari, ali verujem da je Srbija imala to znanje i da ga je NUDILA svetu koji o Kosovu odlucuje,

ja ustvari ne znam kad za vas pocinje istorija.

kada je to drzava srbija
[ili jugoslavija (u bilo kojoj mutaciji)]
mogla da siri istinu o realnom stanju na kosovu
(ukljucujuci i istinu o onome sto je drzava srbija radila na kosovu),
a da joj to cini dobro?
posle 1999?

a je l' se secate vi onog zakona o posebnim uslovima prometa nepokretnosti republike srbije iz 1989. godine kojim je ogranicen promet prava na nepokretnostima između fizičkih lica i fizičkih i pravnih lica u periodu od 10 godina u srbiji bez vojvodine, a po kome posebna komisija skupštine odobrava promet kada oceni da se njime ne utiče na promenu nacionalne strukture stanovništva ili na iseljavanje pripadnika određenog naroda, odnosno narodnosti i kad taj promet izaziva nespokojstvo, odnosno nesigurnost kod građana drugog naroda, odnosno narodnosti?


Nemogucnost "sirenja" istine koja ne donosi dobro ?

Nisam siguran da razumem ovaj Vas komentar. Da li mislite da je sirenje lazi ono sto je moglo ili moze da donese dobro Srbiji ?
U svakom slucaju, mislim da vecina Srba NE ZNA realno stanje na Kosovu i to uglavnom zbog toga sto Drzava Srbija NEMA koncept sta je tacno TO sto ona na Kosovu stiti ili zeli da sacuva.


...

Quote:
Nisam siguran da razumem ovaj Vas komentar. Da li mislite da je sirenje lazi ono sto je moglo ili moze da donese dobro Srbiji ?

kako ne razumete?

ako jedna drzava tretira milion+ svojih drzavljana kao da nisu njeni drzavljani,
pa tako nekoliko desetina godina,
onda je ta drzava poslednja kojoj je u interesu
da okolo siri pricu o "realnom stanju"

kad je drzavi srbiji postalo u interesu da se (nova) istina sazna (a to je od 1999 na ovamo),
tada vec uveliko:
1. ona nije mogla na kosovu da cini nista sto joj nije bilo dopusteno
2. kosovo vise nije bilo njeno.
mislim, realno.

Quote:
Drzava Srbija NEMA koncept sta je tacno TO sto ona na Kosovu stiti ili zeli da sacuva

kako nema koncept sta TACNO zeli da sacuva?
pa teritoriju.
ne mislite valjda da hoce da sacuva albance?


...

evo, primera radi, gospodja raskovic-ivic u jucerasnjem poligrafu kaze:

Quote:
Sad i ne govorim o totalnom suverenitetu onom iz XIX veka, jer Albanci malo gledaju taj suverenitet kao suverenitet iz XIX veka, a to je suverenitet nad svakim ćoškom teritorije koju bi oni želeli da bude nezavisna. Znači, mi hoćemo da čuvamo granice naše zemlje

meni ovo deluje kao koncept.
dakle, njen koncept suvereniteta se svodi na kontrolu granica - i to je poslednji krik mode, a ne kao neki tamo albanski zastareli koncept.

pa onda, kada je pitaju:

Quote:
A da li ste Vi recimo kao predsednica Koordinacionog centra ikada probali da stupite u kontakt sa Agimom Čekuom ili Seidiuom i da pričate o bilo čemu što je neka aktuelna goruća tema? Zašto se to do sada nije desilo, neka inicijativa Beograda?

ona vrti brojanicu.

kad je pitaju:

Quote:
A što to niste u ovih osam godina pokazali? Mislim, činjenica je da se sve vreme govori, evo premijer Koštunica na više mesta u ovom govoru govori o tome da nam se otima 15 odsto teritorije, ali niko ne priča o tim ljudima tamo,

ona kaze

Quote:
Jeste, ali kad bi se tako ispunjavale želje, imate istovremeno milion i 400 hiljada Srba u Republici Srpskoj koji ne žele da žive u BiH-u, a svi njih posmatraju kao deo BiH, a niko ih ne posmatra kao deo Republike Srpske. Znači, u Republici Srpskoj milion i 400 hiljada, od kojih je 150 hiljada Bošnjaka, Hrvata i drugih, i milion i 250 hiljada Srba, koji ne smeju ni da pomisle na to da javno kažu, a kamoli da deluju...

i sad mi vi kazete da ona nema koncept?
naravno da ga ima.


HVALA NA KOMENTARU !

Nadam se da je koncept koji je izlozila gospodja Sef Koordinacionog Centra za KiM JEDNO od razmisljanja ljudi u Dzavi Srbiji. Nadam se da ima i DRUGIH razmisljanja u toj istoj Drzavi. Skoro da sam siguran da gradjani Srbije imaju MNOGO TRECIH misljenja.
Tako, mnogo razmisljanja i mnogo KONCEPATA dovodi do toga da KONCEPTA zapravo NEMA. Tako se meni cini.


Ne mislim da je ocuvanje ljudi

prioritet drzavnih predstavnika Srbije. Njihov cilj je da eventualno sacuvaju sebe na svojim radnim mestima.
Inace, sta je tacno smetalo nezavisnim medijima u Srbiji (ako to vec drzavni mediji nisu mogli/smeli) da dokumentuje i javnosti predstavi stradanje Srba na KiM nakon 1999. ?


...

Quote:
Nadam se da je koncept koji je izlozila gospodja Sef Koordinacionog Centra za KiM JEDNO od razmisljanja ljudi u Dzavi Srbiji.

pa njeno misljenje je od malo veceg znacaja trenutno,
posto iza njenog misljenja stoji drzavni aparat.
njene pozicije su pozicije s kojih se pregovara.

---

Quote:
Nadam se da ima i DRUGIH razmisljanja u toj istoj Drzavi. Skoro da sam siguran da gradjani Srbije imaju MNOGO TRECIH misljenja.

v.

sta je tacno smetalo nezavisnim medijima u Srbiji (ako to vec drzavni mediji nisu mogli/smeli) da dokumentuje i javnosti predstavi stradanje Srba na KiM nakon 1999.

ja nekako ne racunam da je drugih misljenja bilo
ako ta druga misljenja nisu na neki način ispoljena.

moguce je da neka razlicita misljenja JESU ispoljena,
ali ih na gomili nije bilo dovoljno da skinu raskovicku s pozicije na kojoj se ona nalazi.

nemam utisak da je spoljna politika koju drzava srbija trenutno vodi
drasticno razlicita od shvatanja velike vecine glasaca u srbiji.

bedak, ali je tako.


Bedak.

Bas tako !
Za sve u toj prici.


Ninoslave,

pratim i veoma cenim to što radiš. Ako se već ne baviš nikavim pozitivnim primerima iz albanske zajednice, nemoj da osporavaš da toga ima.

Ja, na primer, imam dosta prijatelja među Albancima i Albankama. Znam pouzdano da se i oni suprotstavljaju albanskom nacionalizmu. Ali i nihov glas je slab kao i naš ovde. Možda još slabiji. Međutim, ne može da se čuje od ovdašnje zaglušujuće tišine prema svemu što je pozitivno.

Na primer, da su tri sela (jedno srpsko i dva albanska) zajedno dobili od jedne humanitarne orgaanizacije opremu za obradu mleka i da zajedno rade već pet godina. Inače opremu su uvezli iz Srbije i servisirajaju je ovde.

Na primer, da u Prištini ima kafe knjižara sa knjigama iz Srbije i to i latinična i ćirilična izdanja. Bila i videla.

Na primer, da je srpski reditelj u Peći na festivalu kratkog filma dobio prvu nagradu. Niko ovde ne zna ni da je učstvovao.

Na primer, da je Mirjana Karanović dobila ovacije u prištinskom pozorištu, predstava je na našem jeziku.

Na primer da se po Prištini voze kola i sa registracijama iz Srbije.

Žao mi je da ti nikad, ali baš nikad ne spominješ period od pre 1998. Do tada, kao što znaš, a znam da znaš, porušeno je oko 250 džamija i drugih verskih i kulturnih spomenika koji pripadju Albancima.

Ne pada mi napamet da pravdam to što Albanci rade od 1999. Nikako. Nemoj pogrešno da me razumeš.

Ali mi je malo gadno da se svi Albanci nazivaju teroristima, narkodilerima, trgovci ljudima i oružjem i svim ostalim večito kačenim epitetima. Pri tome ne mislim na tebe i da ti ti radiš.

Kao što znaš, postoji NVO Inicijativa mladih. Oni organizuju odlaske novinara s obe strane, odlaske mladih s obe strane. Na prošli Exit doveli su oko 70 mladih albanaca sa Kosova.

Ima pomaka. Nedovoljno, naravno. Ali ni tim malim koracima ovde se ne daje nikakav prostor da se ne kvari "zadata slika o Albancima".

Molim te nemoj u tome da učestvuješ. Tebi to ne treba.

pozz i respect

Jasna


HVALA NA OVOM KOMENTARU

SLAZEM SE SA VAMA. U POTPUNOSTI.
RAZLOG DA NIKADA NE POMINJEM DOGADJAJE NA KIM PRE 1998. GODINE JE TAJ STO O TOME NE ZNAM MNOGO, A I ONO STO ZNAM JE POVRSNO I NEDOVOLJNO. PRVI PUT SAM NA KIM OTISAO NOVEMBRA 1998. HTEO SAM DA POSETIM PORODICE OTETIH SRBA O KOJIMA SE U NASIM MEDIJIMA NIJE MOGLO MNOGO SAZNATI. SREO SAM SE I SA NEKIM PREDSTAVNICIMA ALBANACA (SA KURTIJEM, SUROIEM, DEMACIJEM..) U NADI DA ZABELEZIM NESTO I O STRADANJU ALBANACA NA KIM. ONI SU ME PRIJATELJSKI POSAVETOVALI DA SE ODLUCIM KOJU CU "STRANU" PREDSTAVITI I IZRAZILI NESPREMNOST DA SA MNOM SARADJUJU UKOLIKO ZELIM DA PRAVIM DOKUMENTARNE VIDEO-ZAPISE O STRADANJU SRBA.
POSMATRAO SAM SVA TA VOZILA DOMACIH I STRANIH MEDIJA PARKIRANA ISPRED HOTELA "GRAND" U PRISTINI KOJA UJUTRU NISU ISLA KA ONIM SELIMA I SPOREDNIM PUTEVIMA GDE SU SVE CESCE NESTAJALI SRBI TOKOM PRETHODNIH NEKOLIKO MESECI. ODLUCIO SAM SE DA PRATIM TO STO JE BILO IGNORISANO.
MNOGI SRBI SA KOJIMA SAM TADA RAZGOVARAO SMATRALI SU DA IH JE REZIM SM I ZVANICNI BEOGRAD OSTAVIO NA CEDILU I JEDNOSTAVNO IZDAO. FILMCICI KOJE SAM 98-99 GODINE URADIO ("POD OPSADOM" I "KOSOVO U IZDAJI") NISU MOGLI DA SE PRIKAZU NA ZVANICNIM MEDIJIMA U ZEMLJI OSIM NA TV STUDIO B.
NAKON 1999. GODINE STRADANJE SRBA NA KIM JE I DALJE OSTALO TABU TEMA ZA SRBIJU. OSIM KADA JE TREBALO NEKOM POLITICKOM LIDERCICU U SRBIJI DA SE PRED KAMERAMA UOZBILJI I MALO ODIGRA NEKU ULOGU "DRZAVNIKA". STOGA SAM NASTAVIO DA TO I DALJE PRATIM. EVO, DO SADA. SA NADOM DA BI LIDERCICI U SRBIJI JEDNOG DANA POZELELI DA SE UOZBILJE I VAN KAMERA. I DA PRE "DRZAVNICKE ULOGE" MOZDA UPOZNAJU LJUDE CIJU SUDBINU NE DELE, ALI BI DA IH PREDSTAVLJAJU I ZASTITE.
POZDRAV VAMA !!!


GRESKA !

NIJE BIO KURTI. MLADIC SE ZVAO ERLINT KADRIU. MISLIM DA JE ALBIN TADA BIO U ZATVORU U SRBIJI.


Ninoslave, izvini što se mešam,

dobronamerna kritika: od nedavno si na blogu počeo da pišeš ISKLJUČIVO VELIKIM SLOVIMA. Izgleda kao da vičeš na nas. A znam da ti to nije namera. Moj savet je da isključiš CAPS Lock ako hoćeš da ljudi pročitaju ceo tvoj komentar. Ostavi kepsove za slučaj kada stvarno budeš hteo da se na nekog izdereš. A biće prilike, veruj mi.;o)

Inače, poštovanje za ono kako si ceo svoj život izokrenuo da bi se bavio pitanjem sudbine preostalih Srba na Kosovu - i ne samo njih - već sam ti iskazala pa ne bih da se ponavljam. Hvala.


Evo, iskljucio sam caps lock.

Hvala to sto mi uvek nesto lepo kazes. Ma znas i sama, zanela me tema. A, znaci to izgleda kao da vicem na nekoga ?! To bi bilo bas bez veze, jer ja sam izuzetno smirena i uravnotezena osoba koja nije sklona vikanju. Osim kada razmisljam o sebi.


Ninoslave,

mislim da nije bilo fer da se od tebe traži da izabereš stranu.
Ja sam izabrala da budem na strani žrtava i to znaju svi moji prijatelji.

Ja mislim da ni ti ne možeš bezuslovno da budeš na strani Srba, recimo, onog Srbina koji je izveo iz voza Aganija i ubio ga pred svima ili onog koji je upao u kuću advokata Keljmendija, odveo i njega i dva sina (24. marta 99) i pucao im u grudi. Mlađi sin je imao 24 metka u grudima a imao je samo 16 godina.

Ili onih koji su pobili celu porodcu u Suvoj reci...

pozz

Jasna


Jasna, nisam bezuslovno na strani Srba.

Na strani sam onih srpskih zrtava koji za Srbiju, Albance i sire... NISU mnogo bitni.
Pozdrav !


realno stanje na kosovu

ninoslave,
vec duze vreme hocu da vas zamolim za jednu ozbiljniju diskusiju o tome ko sve i kako slika stanje na kosovu i da posvetim vise vremena vasim postovima, ali sve odugovacim jer je teska i velika tema, a ja sam bila u guzvi.

mislim da bi jednom delom diskusija mogla da se svede i na stanje i nacinna koji zivi , ne samo srpsko stanovnistvo u enkalvama, vec i stanovnistva po zapustenim i sve redje naseljenim srpskim selima. ona me neodoljivo podsecaju na ona koja sam oko knina posecivala u leto 98.

sta drzava i/ili nacija cini da te ljude integrise u neke savremene tokove, da im pruzi adekvatno socijalno staranje, gde su njihovi potomci....

biti posvecen tradiciji na neki nacin nosi i samodgovrnost za stanje koje, usled sudara sa modernizacijom, pa i stanjem okoline kao reperom, ne mora uopste da bude dostojno ljudskog zivota po nekim standardima 21 veka u evropi.


Odlicna ideja !

Inace, posecivao sam vise srpskih sela koja su sada sve redja na Kosovu i Metohiji. Narod je tamo uglavnom izbezumljen, siromasan, u strahu za goli zivot. Drzavu tamo nisam sretao. Kazu da ne dolazi cesto i da se kratko zadrzi ako nekad i dodje. I da mnoge gluposti kaze koje skoro niko ne razume. Imam prilicno konkretnih video zapisa na ovu temu. Amaterskih, doduse.
Posvecenost tradiciji kao da je vidljivija unutar manastira. U selima bez struje i ogradjenim bodljikavom zicom tradicija je mozda zaspala u nekom gustom grmlju. I kao da cvrsto spava. Mada, po svoj prilici, ima kosmarne snove.


jedno pitanje

za bilo koga ko je upucen u te stvari, vrlo me interesuje ako neko zna da mi odgovori.

u vreme rambujea, koliko se secam, dve stvari su bile tacke koje je tadasnja vlast navodila kao glavne razloge za odbacivanje tog plana. prvo, da je planom predvidjeno da trupe imaju pristup celoj teritoriji SRJ, a drugo, da je njime bio predvidjen referendum u roku tri godine kojim bi se kosovo moglo odcepiti od srbije.

sto se prvog argumenta tice, mislim da on nije iskren, i da je medjunarodna zajednica zelela da posalje trupe na kosovo, da se situacija smiri, i da je moguce bilo, da je srbija tada na tome insistirala, dobiti ogranicen mandat za te trupe (mozda kao UNPROFOR u Hrvatskoj). secam se da je bilo price u to vreme da EU trazi kompromis tog tipa, o ucescu Rusa i slicno.
a tadasnji rezim po svaku cenu je insistirao da nema pustanja stranih trupa na kosovo.

u vezi drugog argumenta - referendum i odcepljenje - ako sam u pravu da je rambuje to predvidjao, mozda se isto mogao postici kompromis.

moje pitanje je dakle, da li se u vreme rambujea srbija mogla dobiti uslove povoljnije od onih iz rezolucije 1244, pre svega mislim na to da ne bude predvidjen referendum, pri cemu bi srbija pristala na strane trupe. dakle, kakvo je stanje tada bilo i sta je, sa pragmaticnog stanovista u smislu ostanka kosova u sastavu srbije i nalazenja mirnog resenja, moglo da se ucini pre bombardovanja, u vreme pregovora u rambujeu? da li se drukcijim nastupom, koji ne bi tvrdoglavo insistirao na tome da nece biti stranih trupa na kosovu, mogla dobiti situacija gde bi kosovo imalo sustinsku autonomiju, strane trupe cuvale red (kao u makedoniji ili bar hrvatskoj unprofor), ali s tim da kosovo ostane u sastavu srbije (u smislu u kom se o tome sada prica). ili je referendum bio nesto od cega medjunarodna zajednica nije bila spremna da odustane u rambujeu.


Нинославе,

Да ли ти нешто значи име пуковник НОВАК ИВАНОВИЋ ?


NE ZNAM

KO JE TAJ COVEK.


Тај пуковник,

је безбедњак бивше ЈНА-а, који је одиграо најсрамнију улогу у историји Србије од Цара Душана до вечерас.

Дакле, исти злотвор је учествовао у заташкавању догађаја у вези сада већ покојног Ђорђа Мартиновића са Космета, ако сећаш том несрећнику су локални шиптари стакленом флашом од пива расекли анус и уништили му живот.

тада у лето те 85. године се дигла велики фрка, и уместо да наше власти тај злочин искористе као доказ о злочину без преседана, наше власти из војне безбедоносне структуре су у лику овог пуковника исти злочин заташкавали...

Како, тако што је овај пуковник отишао у кућу Ђорђа Мартиновића и натерао његову жену да изјави да је њен муж ХОМОСЕКСУАЛАЦ...том приликом обећавајући јој да ће је запослити и и материјално збринути њу и све њене...

замислите безпбразлука и скандала, хтели су да од паора и сељака од 63. године направе хоносекуалца који се ето на пољани и њиви из чиста мира у сред бела дана бави самозадовољавањем , то јест стављањем флаше у анус. страшно!

и шта ми има да причамо данас и јуче о Космету, кад су наше власти и наш рођени народ и руководиоци учествовали у прогону и злочинима према нашим људина...

снимљен је и филм о овим догађајима, ниједна телевизија није хтела да га емитује, да неби кварила братство и јединство .


Secam se tog dogadjaja.

I pokusaja da se taj nas nesrecnik zloupotrebi. Nisam bas uveren da je doticni pukovnik to radio sam "na svoju ruku". Prisecam se da su Martinovica u bolnici posecivali visoki funkcioneri iz srpske vlasti. Ko li je to bio ? Mozda su ga bas ti ljudi "obradjivali". Kao sto ovi danas obradjuju nas ? Djordje Martinovic nije pristao na ponudu.


Тако је Ниниславе,

овај пуковник је само извршиоц, Стане Доланц је тада био бог и батина, он је чинио све да се то заташка, а за то је користио Титове методе, ангажујући Србе и Црногорце за прљаве ствари,,,

Мартиновић је умро уз стравичне муке, а наше јавно мњење није постојало ни тада ни сада, па је то прошло како је прошло, то јест заборавило се све то, као да је било за време Турака.


Da, da.

Da li se slucajno secate KOJE je SRBE I CRNOGORCE Stane Dolanc angazovao ? Ko su bili tada najvisi funkcioneri u srpskoj vlasti ?


Znam ih sve,

Stambolićevi kadrovi, uglavnom tada su vedrili i oblačili vojni likovi poput Nikole Lubičića, generala Gračanina, a od političara Miloje Vidić, Dušan Čkrebič, od crnogoskih kadrova Vidoje Žarković, Veselin Đuranović, Marko Orlandić i t.d.


Milutine...

čoveče, ti pamtiš kao slon..o)
Pa i Brana Crnčević je kadar, njega ne pominješ. Još iz Krcunovih vremena..o)


Ma Brana

Crnčević je bio genije i najveći opozicionar posle mene dok nije upoznao Pinkija, to jest SLOBU, od tada je prolupao načisto, i ja sam mu to rekao u lice u sred doma omladine početkom devedesetih godina.

naljutio se na mene, i reko mi da ga ostavim na miru, neznam na koju je MIRU mislio.

a i kasnije sam ga prozivao kada sam ga sreo u Knezu kada sam šetao sa dokrorom istorije Đurić Veljkom.


Jao crni Milutine...o)

..lepog li društva..o)


jeste društvo ...

... ja uvek kad vidim Milutina imam osećaj da ih ima više, barem 2: i Milutin i Labud :o)


Kud god kreneš...

2 Milutina u pratnji 2 labuda.o)


Znaci, Stambolic

je mogao da zastiti istinu o stradanju Djordja Martinovica. A, nije. Nego, zar nije jedan njegov kadar posle ispao i njegov ubica. I to bas onaj koji je hteo da zastiti Srbe na KiM i uopste svuda na planeti. Naravno, ako su glasali za njega.


Jeste živa istina Ninoslave,

fakat je tako, ko će koga ako ne KUM kuma.

inače, ako budem u situaciji ovde , napisaću tekst o kumstvu u Srba, to će biti najveća burleska posle Nušićevih komedija.


Mala ispravka

Pomenuti politicar Vidic se zvao Dobrivoje.


Tako je Dr M

Dobrivoje, nego ja sinoć kasno u noć pobrka silne Vidije i Miloje sa Dobrivojem.


Evo, konačno...

..Sonja Liht, nemušto govori kako sve treba što pre završiti. Optužuje Zapad šta to nije uradio ranije, nego sada mora "demokratska vlast" nositi odgovornost.
Vrlo brzo će i Tadić početi ovo govoriti, s tim što će brinuti za sudbinu Baskije i stabilnosti Evrope.


Ideja za novi blog.

Zašto, Jelena, pored ovih zanimljivih blogova, ne dodate i jedan o ukidanju Građanskog saveza Srbije i interesima šačice ljudi iz vrha? Zašto ne napišete nešto o likvidaciji jedne od najuglednijih stranaka Srbije gde su lokalni odbori dovedeni na milost i nemilost halapljivom LDP-u? Hvala.


Dobra ideja. LDP nije isto

Dobra ideja. LDP nije isto sto i GSS, sledbenici GSS nikada nisu ispoljavali taj fanatizam ili ostrascenost, koji je izgleda zastitni znak LDP-a. Vesna Pesic na primer uvek je istupala racionalno, pozivala je na mudrost i smirenost i nikada nije raspaljivala destruktivne politicke strasti. Politicki stavovi mogu biti bliski, ali stranke se razlikuju i u nastupu kao i u vrednostima koje sire svojim javnim delovanjem i nacinom ophodjenja sa politickim neistomisljenicima, te metodima koje su spremne primeniti u borbi za politicke ciljeve. Tu ono sto je bio GSS i ono sto je LDP nisu uopste isti.


cccccc..o)

...kakav žal za GSS-om.o)
Baš dirljivo.o)))


E baš ...

... dirljivo :o)


Ma gde si ti...o)

..ne stvarno. Kad mi dođu ovi tadićevci i počnu plač na temu GSS-a, a hteli pre dve godine da ga usisaju. I sad idu "krokodilske" suze. Nestadne onakva stranka, onakvi odbori. Misim..o)))


Najbolje da sam Tadićev! o)

Najbolje da sam Tadićev! o)


i usisali su ga! skoro sve

i usisali su ga! skoro sve sto vredi preslo je u ds (jesic, gaso knezevic...), ali i poneki skart, valda mu to dodje kao kolateralna steta (Snežana Lakićević-Stojačić).
medjutim, evidentno je da imaju drugaciji nastup. sledeci na redu je verovatno SDU, a onda glavna bitka sa LSV-om


Nema bitke Niksone...o)

Niko ništa ne mora.o) Jeste, jeste. Prva garnitura GSS funkcionera je otišla Tadiću. Mislili su da samo tako mogu politički preživeti.o)
A, koliko ko vredi videćemo. Vreme ti je majstorsko rešeto.o)
P.S. Šta ono reče za međunarodno pravo. Nema ništa lako kad hoćeš da to temeljno savladaš. Ako nisi stalno u materiji, zaboravi. Odnese "ladna Morava".o)


pa tako sam i napisao. evo

pa tako sam i napisao. evo na primer gaso knezevic, ne mora da prezivi ``politicki`` jer on svakako zasluzuje postovanje. sa druge strane fenomen snezane lakicevic stojacic mi je najbolje objasnio jedan DS-ovac kada je rekao da se ona svugde trpa.

p.s.: sto se tice materije i toga da stalno budes u njoj apsolutno si u pravu drago i to je ono sto ja mislim da doprinosi uspehu i znanju. tu si ubo u centar

inace hteo sam nesto drugo, a to je da je predmet najlaksi ZA POLAGANJE jer vecina profesora smatra da se to pravo ne postuje, ne primenjuje i da s`toga nije potrebno postavljati visoke kriterijume. takodje utice i to sto ce se malo njih baviti time


A Niksone...

...mislim da oni silno greše. Međunarodno pravo je i te kako bitno, i tu baš treba postavljati visoke kriterijume. Ali, ako je međunarodno pravo ono što tumači Branko Rakić ili Čavoški, onda pravo i ne treba.
Hoću ti reći da su vodili bitke za koje su znali da su izgubljene, i koje nisu bile pitanje prava nego pitanje politike. Raspad SFRJ, haški tribunal, Kosovo...to su pre svega politička pitanja,a ratnim gubitnicima je mesto u magarećoj klupi. Ali, sukcesija, imovinski sporovi, druge stvari...vrlo precizne i temeljne procedure...


kod sukcesija, imovinskih

kod sukcesija, imovinskih sporova... je stvar u tome sto ce se malo njih baviti time. ne radi se o cavoskom vec o sasvim drugim profesorima koji su na suprotnom polu od njega.
sa druge strane, medjunarodno pravo ima ipak osnovu u unutrasnjem (nije bitno cijem) i zbog toga, ako neko odluci da se bavi time ne dolazi na nepoznat teren ako je unutrasnje izucio kako treba.


Nesto mi nije bas dan ...

... ali ovo je bocknulo u oči :o)) Ma da, bre, a sigurno će te "krokodilske" suze i posle kohabitacione ljubavi, posle ljubavi su suze najveće :o)

P.S.: Neću da trollujem, majke mi :o)


Ma da...o)

..i zec plače posle ljubavi sa ježom.o)))


Auuu :o)

U stvari koštunjavi nije kornjača, nego je jež :o))


Da, ježurka..o)

..ježić.o) Zatvoren i bockast.o)


a samo ...

... (mu) se na zeca diže, inače baš voli da spava :o)


Svako ima...

..nešto što ga pali..odnosno svoga zeca..o)))


E ako je tako,

a ja ti verujem, naka su zečevi živi i zdravi, samo da pali :o)))


Imamo ovde Tamara...

osobu, koja je kao dugo vani pa ne zna baš prilike, jeli, u zemlji. Ali, sve zna o zebrama, viskiju, mafiji, LDP-u kao takvom..o) kako je tu upućena, pitam se..o)


A odakle toliko zna?

Evo ja ništa ne znam o zebrama, viskiju, mafiji. Kako je tu upućena, pitam se i ja :o)


A, kaže iz medija...

Gleda RTS - satelitski progam..o)


Internet iskljucivo,

Internet iskljucivo, elektronski medij najpristupacniji dijaspori. Sto ukljucuje i ovaj sajt. A vase zlobno podsmehivanje najrecitije govori o tome kakvi su ti LDP-ovici i njihove pristalice. Neposredniji izvor verovatno nije potreban!


"Internet isključivo"


Osecam se prozvanim - ako se

Osecam se prozvanim - ako se ovo "u inostranstvu" odnosi na mene, onda je komentar na moj(?) racun zlurado podmetanje. Inostranstvo je navedeno u vezi sa glasanjem. Sto se upucenosti u prilike tice, ljudi u dijaspori itekako citaju elektronske medije i prate sta se desava u zemlji, a na ovom blogu ih ima poprilicno.


Ako se ovo "Tadicevci"

Ako se ovo "Tadicevci" odnosi na mene, onda je to pucanj u prazno. Moj glas su svojevremeno dobili jedino Panic, Depos i koalicija Zajedno, a desetak godina ne glasam jer ne zivim u Srbiji. Unutrasnje razmirice nekadasnje opozicije su bile veliko zlo i devedesetih, a danas su tu jednako gadni svi akteri na politickoj sceni. GSS je bio jedna vrsta izuzetka u svom racionalnom pristupu, uz ljude poput Micunovica i ostalih racionalnih politicara koji su danas, u vreme Jocica, Sutanovca i slicnih, na margini. Intrige i prljavi trikovi uvek uspevaju bolje od postenog i odgovornog odnosa prema politici, kakav je krasio recimo jednu Vesnu Pesic, barem kako je se ja secam iz devedesetih godina.


Deluješ vrlo prepoznatljivo..o)

..jedino nisi pomenula džip i konja..o) Inače, zebra je tu, mafijaši su tu..o)
Laku noć, ne bih te zadržavao.


Konja? za tu aferu ne znam.

Konja? za tu aferu ne znam. A dzip se pretpostavljam odnosi na ono sto se desilo u toku predizborne tisine. Ta afera je vrlo brzo zaboravljena. Ceda Jovanovic je jedan od najnapadanijih politicara koga su resetali jos dok je bio clan DS-a, njegov imidz je nesto sto nema veze s GSS-om. Koliko ima istine u zamerkama LDP-u (od apsolutizma pa na dalje), u to da ne ulazim, ali cinjenica je da je imidz ove dve partije veoma razlicit. LDP je daleko agresivniji, dok je GSS krasila odmerenost i racionalan pristup. To je prosto cinjenica, koja mnogima smeta. Mnogi podrzavaju ideje GSS-a i LDP-a, ali im veoma smeta ostrascenost i agresivnost potonjeg, ako je to prepoznatljiv stav, nije prepoznatljiv slucajno. Verovatno se pre radi o necem objektivnom iz cega ovakav stav mnogih ljudi proizilazi. Recimo, gadjenje prema propagiranju politicke ostrascenosti, koja diskfalifikuje vrednosti za koje se GSS uvek borio.


Drago,

ima jedna zebra kod Patrijaršije a nije Čedina a nikla preko noći. Nju niko ne spominje. Što li?


... pa baš zato,

jer nije Čedina.


Ma svaka šuša ima...

...bar jednu zebru..o)
Zamisli šta bi mogli reći Vuku Bojoviću..o))))


Šta će ...

vuku zebra, pitam se ja :o)


Vuk..

gazi zebru.o)


Jasna..o)

A, nemoj..Ta pred patrijašijom je osveštana..o)))


Jasna !

U normalnim zemljama ne da bi bila samo zebra ispred Patrijaršije, nego bi ulica bila zatvorena za saobraćaj !
Nemaš ti pojma !
Čeda --- buahahaha !


nenormalni,

u normalim zemljama ne bi primali u Patrijaršiju ratne zločince niti bi ih patrijarh blagosiljao, ako razumeš šta hoću da kažem.


No, ostavimo Jeleni da nam

No, ostavimo Jeleni da nam ostavi prostor za dalju razmenu mišljenja na, nadam se, novom blogu.


Nije li ona aktivista LDP-a?

Nije li ona aktivista LDP-a? Ljudi iz GSS-a nisu bili optereceni aferama (tipa zebra, poslovi s mafijaskim klanovima i slicno), a GSS je imao prilicno drugaciji imidz od LDP-a, kao i staz borbe sa Milosevicevim rezimom koji je bio vrlo specifican. GSS je puno izgubio ovim stapanjem, mada rukovodstvu stranke to mozda i odgovara. Nekadasnji simpatizeri autenticnog GSS-a mogu samo biti duboko razocarani ovim potezom i gasenjem stranke koja mozda nikad nije bila mnogo popularna, ali je igrala vaznu ulogu devedesetih godina. Nekada najaktivnije opozicione stranke iz devedesetih se polako gase i nestaju - uz GSS tu je i propali SPO. Ostaju DS i stranke koje su od DS-a nastale (tu spadaju i DSS, i G17+ i LDP), radikali i socijalisti.


A da li mislite

da je GSS ono sto je zastupao Svilanovic , Kostunicin dupelizac?


Kapi..o)

..nemoj tako pred Jelenom..o)...cccccc..o)


a sta je to zastupao? da li

a sta je to zastupao? da li je autenticni gss natasa micic!!!???
bilo je i drugih ljudi u gss-u...


Pa i Nataša Mićić...

...zašto ne.


niksone,

ako si pratio njegov blog, mogao si da vidish sta je zastupao. sa novom funkcijom , donekle je promenio svoj pristup resavanju problema


tada nisam pratio blog. on

tada nisam pratio blog. on je vec otisao kada sam ja dosao. sve su svemu ne znam sta je po vama sporno u njegovim stavovima. znam da je bila neka frka oko njegovog odlaska ali mi nije jasno o cemu se radilo...


natasha micic

je jedina osoba koja je uspela da ucutka radikale u skupstini , a ne sme se zaboraviti ni da je proglasila vanredno stanje u srbiji. zato o njoj moramo govoriti sa duznim postovanje. uostalom ,njoj je i vesna pesic odala priznanje da je puno ucinila za gss. drugo , vesna pesic je podrzala ldp , a i inicijativu da gss pristupi ldp-u . naglasavam , da nije bilo ldp-a , gss ne bi sada ushao u skupstinu.


usao bi gss u skupstinu u

usao bi gss u skupstinu u tom slucaju sa DS-om, kao sto fakticki i jeste


niksone,

ne znam o cemu pricash . ti koji su presli u tadicevu ds ,vishe nisu bili clanovi gss . i ono sto mene posebno raduje, jeste da medju njima nisu vesna pesic i vojin dimitrijevic


isto kao i 2003. inace, mene

isto kao i 2003. inace, mene raduje da su medju onima koji su prepoznali DS kao svoju opciju gaso knezevic i goran jesic


Niksone...

A ko ti je taj Goran Ješić...


Buahahaha !

Nataša Mićić !
Mislim - dobra je !


nisi ti dzabe

nenormalko


predsednik opstine indjija

predsednik opstine indjija bivsi clan otpora.


Koliko li će taj Ješić još stranaka promeniti !?

2, 3, 5 !?
U stvari, promeniće koliko mu bude trebalo, "jer je normalno da čovek promeni mišljenje" kada mu zatreba !


pa nije 2,3,5 promenio je

pa nije 2,3,5 promenio je jednu stranku. a na kraju krajeva nema puno razlike izmedju nekadasnjeg gss-a i ds-a


Goran Jesic

je DSu pristupio tek posle kampanje za Ustav (septembar/oktobar 2006), posto verovatno vise nije mogao sam da se bori sa radikalima u svom okruzenju.

Sto se mene tice Vesna Pesic je mnogo jaca politicka figura od Gase Kenezevica, Snezane Lakicevic Stojacic, Dragora Hibera, Radmile Hrustanovic, Gorana Jesica... zajedno. I mene raduje da je ona, kao i Goran Svilanovic, prepoznala LDP kao svoju opciju.


Uspela je ...

...da ih ućutka iz dva sasvim jednostavna razloga, da budemo precizni:
1)Zato što je bila jedini predsedavajući koji je to zaista želeo
2)Za njenog vakta, lepih li vremena, radikala je u onom današnjem leglu nerada bilo tri puta manje nego danas.A poznato je da opasnost od grupacija kakve su radikali raste sa povećanjem broja jedinki unutar te agresivne grupe.


gresite levitan,

tada su u skupstini bili vojislav seselj , tomislav nikolić,aleksandar vučić, natasa jovanovic.


Baš mi je žao

Baš mi je žao svih onih ljiga koji su uvek hvalili GSS jer je to bilo IN, a "držali se kraja", tj. kad dođe do stani-pani trčali kod Tadića i njemu sličnih. Baš mi je žao što više nema GSS-a za koji bi takvi mogli stalno govoriti: "Ah, oni su divni, baš je šteta što ne mogu za njih da glasam jer su tako mali." Baš mi je žao što nema GSS-a koji ima više glasača kojima je on opcija br. 2, nego što je onih kojima su radikali opcija br. 1. Baš mi je žao što nema više koga da se barabama obraća kao gospodi umesto da ih tretira kako zaslužuju, da ih moli da se urazume umesto da im samo skrene pažnju da će sve što rade platiti i to ne u nominalnoj vrednosti nego s kamatom koja s protekom vremena može postajati samo veća a ne manja. Baš mi je žao što nema GSS-a koji bi lavirao između DS i DSS, i kao mirio ih, na svoju štetu, umesto da i jedne i druge obriše sunđerom. Baš mi je žao što je LDP naučio nešto iz grešaka GSS. Eto, ožalio sam sve što treba, a sad idemo dalje.


Natasa Micic

je proglasila vanredno stanje jer joj je to receno da uradi. Ne mogu da verujem da i dalje mislis da je ona u tome imala vecu ulogu od drzaca za olovku kojim je potpisana odluka o uvodjenju vanrednog stanja.


bilo nekad

pa znash sta , u zemlji u kojoj ladno ubiju premijera, i to uz pomoc drzave (cik negiraj umesanost vojske , predsednika drzave , policije DB, BIA ) , veliki je rizik proglasiti vanredno stanje jer te moze caskom pojesti mrak. majke ti , gde ti zivish?


Dobro..

Ko joj je rekao?
I zašto tako podcenjuš. Dobila je formalni predlog i mogla da to ne potpiše..Ona je potpisala, i verujem da bi opet kad bi trebalo i kad bi bila u prilici.
Sve mi se čini da neki drugi ne bi...


Ona je dobila zahtev od

stranaka vladajuce vecine u to vreme. Pre svih od DS-a. Njena uloga u svemu tome je minorna. To je isto kao kada bi rekli da je Nemanja Kolesar najzasluzniji za hapsenje i isporucivanje Milosevica Hagu samo zato sto je to objavio na konferenciji za stampu.


bilo nekad

nije joj receno da uradi nego je vlada dala predlog ,a ona je kao vd predsednik republike srbije , prihvatila taj predlog. mogla je i da ga ne prihvati! ne dezinformishi javnost!


tek sad vidim da je ovo bilo

tek sad vidim da je ovo bilo upuceno meni (tj post je odgovor na moj, tesko je razabrati od medjupostova). svilanovica nesto posebno ne cenim, niti ga se secam iz vremena 90-tih. secam se da je svojevremeno vrsio licnu promociju ogromnim oglasima na stranicama vremena, sto mi bas nije bilo po ukusu. gss prvenstveno cenim zbog onoga sto su radili 90-tih, a ova novija desavanja i detalje kojekakvih intriga ne znam. o natasi micic, svilanovicu i drugima iz vremena posle 2000, sem u toliko sto su ucestvovali u DOS vlasti, ne znam bas mnogo.


I ideoloski...

... i u javnoj manifestaciji dve stranke se razlikuju.

Slazem se da nam je potrebno ukrupnjavanje politicke scene ali ja bih radije da sa tescene nestanu neke druge partije.


boris drenca

hajde argumentuj! citaj malo ono sto pishe Vesna Pesic , ili je slushaj, a ona je jedino merodavna da govori o GSS.


Razlike

Ideoloski GSS je od samog pocetka naginjao levici odnosno socijaldemokratskoj opciji. Ne pricam sada samo o antiratnom angazmanu vec i o zastiti ljudskih prava (koja podrazumevaju i prava radnika) i pravu na razlicitost...
Sto se liberalno-demokratske opcije tice ona je nekako percipirana kao (ekonomski) suprotnost socijaldemokratiji. Da sada ne bi ulazili u raspravu o dva koncepta (liberalnodemokratskog i socijaldemokratskog)da ponovim mislim da se ideoloski ne uklapaju. Sto se tice javnog nastupa jasno je . GSS sa zvoncetom (secate li se) a LDP ipak sa megafonom. Svakako ne mislim da je za tenkove bilo potrebno zvonce a za lupanje raznih maksima po gradjanima megafon.


Boris Drenca

Uf

Da citao.
Kao neko ko nije glasac ni jednih ni drugih primetio sam samo osnovne razlike dve stranke. Nista vise. Ne pada mi na pamet da ulazim sada u analizu lika i dela jednih ili drugih.

Govorite: GSS to je Vesna Pesic. Nije samo Vesna ima tu jos ljudi.Ona se samo najlakse prepoznaje. Prednost GSS u odnosu na ostale stranke (izvinjenje SDU) je sto nije jedna osoba bila GSS i sto su se culi razni glasovi. Nekad razliciti...


Boris Drenca

Vesna Peshic je jedna od osnivaca GSS , a i danas je u GSS , zato nju navodim. Osim toga, jako je cenim.


cool

cenim...


Srbija na Bliskom istoku

Slucajno sam juce gledala vesti na HRT i prilog o Savetu Bezbednosti i Kosovu, poceo je otprilike ovako - Premijer Srbije, Vojislav Kostunica, zbunio je novinare, da ne kezemo neku tezu rec, izjavom da Ahtisarijev plan nije prosao na SB, sto su kasnije demantovali svi ostali ucesnici sednice. Oni su rekli da nije bilo ni ocekivano da se na prvoj sednici dodje do usvajanja rezolucije o Kosovu...

Hocu da kazem da pol. vrh gubi kompas u svom "agresivnom diplomatskom nastupu" i na velika vrata vraca Slobinu igru dvostruke stvarnosti, ili istine za domacu upotrebu.
U to su me uverili i proslonedeljni komentari savetnika Simica. Govoreci o resenju Kosova, covek je izjavio da je to tako veliki problem da nema brzih i lakih resenja, te se pozvao na situaciju na Bliskom istoku, koja eto traje vec decenijama i u kojoj se i dalje ne nazire resenje! I to nam je za primer?!
Ergo, Srbija i ne trazi neko razumno, odrzivo resenje koje ce doneti mir i stabilnost u region, nego se bori za hiljadugodisnji Rajh i sva resenja procenjuje sa te vremenske distance. U tom vremenskom okviru i politicari procenjuju svoje delanje. Iz te perspektive, svi mi zajedno ne vredimo ni p. boba...
Nije se onda cuditi njihovim stetnim izjavama i postupcima, posto cilj i nije da ucine nesto za boljitak vecine, sada i ovde.


Eto

Simic zna...
Zna i da je Kipar podeljen vise od 30 godina , siguran sam.
Inace HRT je dobar kontrolni medij za ono sto se desava kod nas.


.

.


Pristojan PR

Cela prica oko Sednice (Saveta bezbednosti) je jedan Pristojan PR. Procenjeno je da bi za domacu upotrebu bilo dobro da se 3.April pokaze kao "Kostunica u Boju za Kosovo - 20007" i da rezultat toga bude : Nista , samo neke konsultacije. Njegovom zaslugom, naravno.

Iako smo, u vecini slucajeva, (kada citamo nesto vise od Politike i VN) znali da ne bi trebalo nista znacajno da se desi 3.4. trenzija stvorena u Srbiji je prlod akcije koju su napravili ljudi zaduzeni za PR.

Mozemo reci da je uspelo. Kostunica se narodu predstavio kao neko ko je "pobedio". Njegov problem je sto je na svim drugim poljima "izgubio".


evo ODLICNOG pisma NGO-mada zasluzuje i ceo blog

Vaša Ekselencijo,

Srbija se ponovo našla na političkoj agendi i Evropske unije i međunarodne zajednice i njenih institucija. Ovog puta zbog statusa Kosova.

Međunarodna zajednica pokušava da nađe mehanizam koji bi privoleo Srbiju da zauzme konstruktivan stav prema tom procesu, i da otvori put za njenu integraciju u Evropu, uključujući tu i pregovore o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom, i to pre nego što Srbija ispuni svoje obaveze prema Međunarodnom sudu za zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.

Međutim, približavanje Srbije Evropskoj uniji i nastavak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji nisu primarni interes i najvažniji politički cilj svih partija koje se smatraju delom “demokratskog bloka”. Ovo se pre svega odnosi na Demokratsku stranku Srbije sadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, koja će učestvovati i u budućoj vladi, i na ostatke prethodnog režima, koji i dalje presudno utiču na razvoj događaja na unutrašnjem planu.

Nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju ne mora da podrazumeva da će puna saradnja sa Haškim tribunalom zaista biti osnovni prioritet buduće vlade.

Ukoliko bi se pregovori o stabilizaciji i asocijaciji nastavili pre nego što Srbija izruči ratne zločince Haškom tribunalu – što je i bio razlog za prekid tih pregovora maja 2006. – politički kredibilitet Evropske unije i njenih predstavnika u Srbiji bio bi znatno potkopan. Evropska unija narušenog kredibiliteta bila bi manje efikasna u svojim zahtevima od Srbije da sarađuje sa Haškim tribunalom, što je i bio slučaj tokom prve runde pregovora.

Takav korak bi mogao imati i reperkusije u susednim zemljama. Mnogi ljudi u Bosni i Hercegovini bi se mogli osetiti povređenim, naročito nakon presude Međunarodnog suda pravde. To bi moglo voditi ka daljem pogoršanju političke situacije u BiH. Štaviše, Hrvatska i njeno stanovništvo bi se ponovo mogli osetiti izdanim od strane Evropske unije i međunarodne zajednice, imajući u vidu da je Hrvatske godinama bila izložena mnogo većem međunarodom pritisku da sarađuje sa Haškim tribunalog nego Srbija.

Teško je zamislivo kako se u takvim okolnostima može ostvariti regionalna saradnja kakvu bi Evropska unija želela.

Takav korak bi mogao potkopati i nastojanja Evropske unije u drugim delovima sveta, gde koristi uslovljavanje u korist saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom. Sa kakvim kredibilitetom će se gledati na Evropsku uniju i njene principijelne stavove ako Evropske unije stekne reputaciju da uslovljavanje koristi kao politički instrument a potom menja svoje političke stavove bez obzira na to što ti uslovi nisu ispunjeni?

I kada budu nastavljeni pregovori o stabilizaciji i asocijaciji spoljni faktor može da potkopa napore Evropske unije da Srbiju privoli na punu saradnju sa Haškim tribunalom. Sve aktivnija uloga Rusije u razgovorima o statusu Kosova mogla bi da bude shvaćena od strane mnogih Srba kao široka podrška “srpskoj stvari”, i time znatno ohrabri protivnike pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Imajući ovo vidu, pozivamo Evropsku uniju da započne novi oblik dijaloga sa srbijanskim društvom i zvaničnicima.

Evropska unija treba da sagleda kontekst koji je širi od tehničkih pitanja koja dominiraju pregovorima o stabilizaciji i asocijaciji. Samo istinski transformisana Srbija može da obezbedi punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Taj dijalog treba naročito da insistira demokratskoj dimenziji Srbije i njenom ispunjavanju političkih kriterijuma za proces evropeizacije. To je jedini način da se potstaknu reformski procesi koji su sada zaustavljeni, a institucije ojačaju i demokratizuju.

Takođe, krug učesnika u takvom dijalogu Evropske unije i Srbije treba proširiti predstavnicima civilnog društva, omladine, malih i srednjih preduzeća, pro-evropski orijentisanih partija (uključujući one koje su nedavno ušle u srpski parlament) i profesionalnih udruženja.

To bi doprinelo jačanju “unutrašnjeg” pritiska za evropeizacijom i ograničilo monopol vlade na komunikaciju sa Evropskom unijom i pogrešnu interpretaciju njenih poruka i namera. Takođe bi doprinelo širem prihvatanju evropskih vrednosti u Srbiji i njihovom razumevanju kao načina za ostvarivanje interesa svakog pojedinačnog građanina.


Ma, potpisao...

..bih ovo pismo sa obe ruke..


ha, ha, ha

"Taj dijalog treba naročito da insistira demokratskoj dimenziji Srbije i njenom ispunjavanju političkih kriterijuma za proces evropeizacije. To je jedini način da se potstaknu reformski procesi koji su sada zaustavljeni, a institucije ojačaju i demokratizuju".

ma, vazi:)


Tako je!

... i obe noge.


I zubima..o)

...istinu možeš svačim potpisivati..o)


a pogotovo zubima ...

... tako može i da ujeda :o)


Potpis koji grize...

kohabitaciju..o)))


čak je i bezbedan potpis,

bez besnila :o)


Potpis mu dođe...

..kao cepivo.o)


Potpis ...

... protiv besnila :o)


M&M

Ima dva pisma. Kamo drugo? I ko su potpisnici ovog pisma?


Jasna,

Iskreno Vaši,

Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Jadranka Jelinčić, Fond za otvoreno društvo

Biljana Kovačević-Vučo, Komitet pravnika za ljudska prava

Obrad Savić, Beogradski krug


ne stizem da ga nadjem

ovo su potpisali sonja, jadranka, badi i biljana


drugo pismo

Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Građanska inicijativa su pre dva dana poslale pismo Briselu u kome su zatražile od Evropske unije da nastavi sa nesmanjenim pritiscima da bi Srbija u potpunosti ispunila obaveze prema Haškom tribunalu.

Te nevladine organizacije su navele da Brisel ne sme da podlegne iskušenju da trguje suštinskim principima u razgovorima o konačnom statusu Kosova.


Suštinski iste...

..zato sam napisao "sa obe ruke"..


Bila bi to loša poruka

Mnogo mi je bliže pismo onih koji se zalažu da se razgovori ne nastavljaju dok se ne uspostavi saradnja s ICTY. Ako EU sada popusti, nikad neće videti Mladića. Ni neka buduća vlada koja bi htela da ga izruči neće to smeti, jer će im ovi sadašnji - koji stalno muzu EU, dobijajući od nje sve a da zauzvrat ni svoje obaveze ne izmiriju - prebaciti da previše popuštaju, da kupuju nešto što je moguće i ukrasti. Nastavak pregovora o SSA bez izručenja bar Mladića bio bi jasna poruka EU Srbiji da prošlost nije (više) važna, da se zločin, prevara i muljanje isplate, a pošten i odgovoran odnos prema sebi i prema EU (kao našem budućem državnom domu) kažnjava metkom. To bi, takođe, bila poruka EU mnogo grđim lošim momcima od onih u amaterskoj družini VK, da EU nema kičmu i da možeš da je vozaš i muzeš koliko ti je volja. Sve može, sve je OK, Đinđić je OK, Mladić je OK??? E, neće moći, iskreno se nadam.


Dule, evo celog saopštenja

Beograd 3.april 2007

Beogradske NVO zahtevaju od EU nesmanjeni pritisak na Srbiju

Četiri nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava iz Srbije juče su uputile pismo na adrese šefova vlada 27 zemalja Evropske Unije (EU), izražavajući svoju duboku zabrinutost zbog nedavnih nagoveštaja da će se smanjiti pritisak na Srbiju vezan za saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKTJ), uprkos tome što Srbija nije ispunila u potpunosti svoje obaveze prema toj instituciji, a što je bio preduslov za nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Evropska komisija privremeno je prekunula pregovore sa Srbijom u maju 2006. godine, zbog nesaradnje sa MKTJ, posebno naglašavajući propust Srbije da uhapsi i isporuči bivšeg komandanta Vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića.

U februaru 2007. godine Međunarodni sud pravde proglasio je Srbiju krivom zbog toga što nije sprečila genocid u Srebrenici, precizirajući da Srbija nastavlja da krši svoju zakonsku obavezu da kazni počinioce. Nakon ovakve presude, posebno bi bilo štetno da EU povuče svoj zahtev da Srbija ostvari potpunu saradnju sa haškim Tribunalom. Suprotno nadama Nemačke, kao predsedavajućeg EU, da će presuda Međunarodnog suda pravde „pomoći da se zatvori bolno poglavlje istorije regiona“, vlada Srbije proslavila je ovakvu odluku suda i dalje odbijajući da uhapsi lica optužena za ratne zločine i umešana u genocid, uključujući generala Mladića.

U pismu šefovima vlada zemalja članica EU zastupa se stav da Brisel ne sme da podlegne iskušenju da trguje suštinskim principima u razgovorima o konačnom statusu Kosova. To bi samo dovelo do jačanja ekstremnih nacionalista, zaustavljanja procesa reformskih snaga da se distanciraju od nasleđa Miloševićevog režima i onemogućilo razvoj demokratske Srbije, koja zaslužuje svoje mesto u zajednici evropskih naroda.

Pismo su potpisali: Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Građanska inicijativa.

A evo nove dežurne analitičarke, pardon, direktorke NVO za Fonda za političku izuzetnost i izuzetne izjave, kako i prilči nazivu istog.

5. april 2007. | 07:29 | Izvor: B92

Direktorka Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht iznenađena je ovakvih stavom pojedinih nevladinih organizacija. Ona za B92 kaže da je inicijativa potpuno pogrešna, jer se ovakvim saopštenjima pomaže protivnicima saradnje sa Haškim tribunalom i ulasku Srbije u Evropsku uniju.

"Ovih dana sam slušala gospodina Mišela Fušea koji je bio ministar za Evropsku uniju, sigurno nije manji Evropljanin od navedenih nevladinih organizacija, a čovek ima potpuno drugačiji stav prema tome kako Evropa treba da se ponaša i prema Srbiji i prema ovom problemu. I sama sam zatečena i zapanjena - ne razumem kako je moglo doći do kratkovidog pristupa ovih organizacija koje su se u velikoj meri i u različitim fazama zalagale za što bržu evropeizaciju Srbije", kaže Lihtova.

Sonja Liht ističe da ovakva inicijativa pojedinih nevladinih organizacija ne prevazilazi okvire rada civilnog društva u Srbiji i naglašava da nevladin sektor nije homogena masa zbog čega i doprinosi razvoju demokratije jednog društva.

"Ne verujem da ovo može da baci senku na rad civilnog društva u celini, jer oni koji znaju šta je civilno društvo shvataju da postoji ogromna različitost u njemu i da osam organizacija može da predstavlja samo osam organizacija. Verujem da će jednim ovakvim potezom samo smanjiti podršku onih građana kojima je istinski stalo i do ulaska u Evropu i do izručenja i kažnjavanja svih onih koji su optuženi za ratne zločine", kaže ona.


a i evropski pokret...

sa gensekom ksenijom milivojevic i jos 17 ngo je zatrazio hitan nastavak pregovora....


Jelena...

da li si primetila kako se brzo zaboravilo ko je Ksenija Milivojević? A meni je još uvek u glavi ono pokazivanje gde je sedeo Srđa Popović, afere, ogorčeni napadi i rušenje vlade Zorana Živkovića, pa onda trčkaranje po veeelikim ambasadama sa dokumentima, pa čekanje izbornih rezultata u G17 sa uglednim ambasadorima... Eeeeh!


zlopamtilo sam ja

i zivkovicevu vladu su oborili VIA bastion demokratije KURIR!

i nije ona iz g17 otisla zbog ideologije!


Ma znam da si zlopamtilo...

zato te i pitam :-) Glede Kurira, ono javno svedočenje o tekstovima koje su G17ovci nosili da se objave (sve se plašim nije bilo plaćanja) je takođe zaboravljeno. Meni se čini da bi to bilo dovoljno za kraj političke karijere te interesne grupacije, a i kraj novinarskog "ugleda" Kurira... Ali avaj, Srbija je ovo!


Milić and Popović,

A Snežana Milivojević, hm. što reče Biljana S. NEBITNA kao i ona, druga beše, Minićka. Totalno nebitne. In my point of view, da kažem.


ovo pismo je glupo i

ovo pismo je glupo i nesvrsishodno, mada s`obzirom da je u srbiji skoro bio karl gersman finansijer nevladinih organizacija mogu da pretpostavim sta je motiv da se napise. mada bi sada organizacije mozgli da traze veca sredstva. ako se ne povecaju za 100% onda nisu nista uradili


Dobro bre Niksone...

ti se ovde predstavljaš kao nekakav pristalica EU, otvorenosti prema svetu, a onda prvom prilikom sve što dolazi sa zapada, sumnjičiš da za pare kupuju po Srbiji ljude da bi radili protiv Srbije. Mislim, kakva je to logika. Šta to ima vredno u Srbiji da Zapadu ljubomorno smeta pa hoće da sruši, i da nas bey toga ostavi.Koju vrednost? Jeli Zapad neprijatelj Srbije?
Jesi li i ti na stanovištu da treba kao Putin. Ono, ukinuti NVO.
Čoveče, koliko će NGO još morati projekata provesti,i stranih para potrošiti, kad studenti prava razmišljaju na taj način.


NVO

ne drago, ovom inicijativom nvo upravo zagovaraju zatvorenost prema svetu. cemu sluzi ta inicijativa osim da se uspori put ka EU. da onemoguci razlicite kontakte, da meni onemoguce da putujem. e pa tu se radi o tome da li je nesto u mom interesu. koliko ja vidim zapad prema meni nije neprijateljski raspolozen, ali ove organizacije jesu.
i sta je pogresno u tom razmisljanju drago. jel hoces da kazes da u nvo ne postoje oni koji bi sve rekli i uradili samo da dobiju novac ili neku privilegiju? i takvih ima sve vise kao i u strankama. ja sam bio clan otpora i drago mi je zbog toga sve vise jer nijedna organizacija nece vise tako funkcionisati.

dodatak: vidim da se sonja liht ne slaze sa ovom inicijativom tako da je to jos jedna potvrda da ni zapad, ni nvo sektor, kao i sve ostalo nije jedna homogena gruopa ljudi i interesa


nikson: "vidim da se sonja

nikson: "vidim da se sonja liht ne slaze sa ovom inicijativom"

Sonja Liht je Sonja Sliht.


pa da slihta se

pa da slihta se finansijerima kako je nije sramota.


Niksone...

..izvini, drag si mi,ali imam utisak da ti ovde ništa ne razumeš.
Sonja Šliht je deo "intelektualnog servisa" Borisa Tadića.
A kad je Borisa Tadića, onda je i Vojislava Koštunice.
Ovo što traže NVO treba Srbiji, a ne EU ili SAD-.
I ne zatvaraju Srbiju NVO, nego Koštunica, Tadić i Sonja Liht.
Razumeš sada...


te nvo su za zaustavljanje

te nvo su za zaustavljanje integracija i to je ono sto stoji u tom pismu. ono sto po vama treba srbiji se ne postize takvim pismima vec na drugi nacin.
ako je sonja liht deo intelektualnog servisa borisa tadica, onda je biljana kovacevic vuco deo intel. serv. cede jovanovica, ali je stvar u tome sto BKV nije ni do kolena sonji liht


Ne ljuti se, zaboga...

nije ovo ništa lično. Kako misliš da se Srbija može bilo gde integrisati ovakva kakva je. Sa koruptivnom vlašću, sa nesuočavanjem sa prošlošću, sa ovakvom politikom prema zapadu, sa ovim proruskim ambicijama...
Gde da integrišeš Velju Ilića, osim u ono selo gde gradi kliniku bez dozvole..


da ali je stvar u tome sto

da ali je stvar u tome sto se tim pismom nista ne postize. nece zbog toga niko postati manje koruptivan, a ni velja ilic nece stati sa gradnjom bolnice. cak mislim da se postize sasvim suprotan efekat


Znači Niksone..

..mi ne treba da se menjamo. Da nas prime ovakve kakvi smo..


Mnogo više

je to potvrda da je Sonja Liht prešla na stranu zločinačkog udruženja, pokoštuničarila se i da joj je važnija neka foteljica u ili pri kohabitacionoj vladi nego interesi građana Srbije.


postoje ozbiljne sumnje da

postoje ozbiljne sumnje da je sonja liht zataskavala skrivanje ratka mladica. takodje nikada sonja liht nije spomenula nesto protiv tadicevih kravata, sto iskljucuje njenu sposobnost da normalno razmislja i bori se za interese svakog drugog osim mene i vas.


Eh, Niksone..

..ne stoji ti ta poza cinika.
Nego da te pitam. Zašto koristiš tezu o "stranim plaćenicima" kad su NGO u pitanju, a ne recimo, kad je u pitanju oprema za bolnice, škole, sudove...ili za Narodnu kancelariju..
Hajde, razmisli malo koliko si žrtve negative propagande protiv NGO sektora..


ne koristim ja tu tezu nego

ne koristim ja tu tezu nego mnogi koji su usli u nevladine organizacije iskljucivo zbog novca, slepo sprovode odredjene interese do te mere da im se cak cude i finansijeri tih organizacija. tim argumentom pokusavaju da obesmisle svaku kritiku na njihov racun. naravno da ima i onih drugih.
drago da li ste vi u nekoj NVO? ako jeste da li pratite ko se tuda muva?


A kako si Niksone...

zaključio da baš NVO koje nisu bliske tvojim stavovima rade isključivo za novac. I pošto je Inicijativa mladih za ljudska prava dovela Geršmana (a ti si vidim bio u Novom Sadu), lično sam prozvan, pa me živo interesuje kako si ti to sve lepo sklopio? Ja verujem (kao i ljudi koji su potpisali ovo pismo) da nema slobodne i demokratske Srbije bez usvojenih evropskih vrednosti! Ne integracije radi integracija. Prvo vrednosti da usvojimo, a posle ćemo o integracijama. To je poenta ovog pisma. I postoji bitna razlika. Oba pisma (mada se ona ne poklapaju, zato i nije jedno pismo) potpisale su organizaicje koje se bave zaštitom ljudskih prava i promocijom tranzicione pravde. Sonja Licht se time ne bavi. Ona obučava mlade političare! Što je takođe legitimno, ali sa ljudskim pravima nema nikakve veze!


tacno je da nema evropskih

tacno je da nema evropskih integracija bez usvojenih evropskih vrednosti i obrazaca ponasanja. licno mislim da evropa prvo dolazi u zakonima kod nas a onda u svemu ostalom, ali to je proces koji treba da omoguci da se ti zakoni zaista i primenjuju, sto opet podrazumeva usvajanje odredjenog sistema vrednosti. medjutim, to uopste ne treba da dovede u pitanje tezu da moramo sto pre da se integrisemo u evropu jer su to ucinile i druge drzave koje nisu bolje od nas po mnogim stvarima koje se ovde koriste kao izgovor da nismo jos spremni za EU. bivsa SFRJ da nije bilo ratova bi vec bila u EU, sa istim gradjanima, koji danas po misljenju nekih nvo, nisu spremni za EU


Niksone..

Radim godinama u NVO. Već 12 godina. To što ti pričaš potpuni je plod negativne propagande i velika glupost.
Trošenje para u NGO prolazi trostruke filtere. Filter države, filter upravnih struktura NGO i filter donatora.
Procedure konkurisanja za projekte isto tako. Relaizacija isto tako. Najveći broj projekata danas u Srbiji finansira Evropska komisija ili neke fondacije zapadnih vlada.Nema ruskih fondacija ni tajkuna. Nema Miškovića, Beka,Karića... I nema šuškanja ni muvanja, nego tenderi, pa ako zadovoljiš, zadovoljiš.
Dakle, kad bi se dogodilo da neka organizacija uzme pare za projekat, a ne realizuje ga, posledice bi bile da pare mora vratiti, a projekat nikada više dobila nebi.
Niksone, to je najobičnija satanizacija NGO koja se priča kako bi se zagluljivao narod. Plate u NGO su manje nego kod države za slične poslove, a rad i kvalitet svakako veći.
Dakle, ovo što si napisao ne pričaj pred ozbiljnim ljudima, jer su to insinuacije, daleko i od činjen


Hej kolega Kovačeviću...

Stvarno radiš u NVO? Možeš li reći u kojoj ili i dalje kriješ svoje "profesionalno poreklo" :-) A baš bih voleo da znam gde radiš!


Da, radim...

..pa skoro su naše organizacije bile zajedno na seminaru u Ohridu..o)


Moraću da se raspitam...

na drugi način :-) Naći ću te, ne brini se!
Pozdrav


drago ja ne osporavam rad

drago ja ne osporavam rad nvo kao takvih vec samo napominjem da u njima ima sve vise onih koji nisu smeli pre petog oktobra da izadju na ulicu, a sada glume velike borce za ljudska prava itd. to upravo moze da se obije o glavu vama koji ste tu 12 godina, jer sam licno slusao mnoge od njih kako su u nevladinim organizacijama samo zbog profita. takvi ce sutra da prime donaciju i od beka i od miskovica i ostalih, a nece nista da urade. evo voleo bih da vidim sta ce se desiti kroz par godina ako se to nastavi.


Opet ti Niksone...

Ko ti je rekao da je tu zbog profita, ili te zeza ili ne zna šta govori. NVO su neprofitne organizacije. Kako će biti u neprofitnoj organizaciji zbog profita. U NVO nije moguće uzeti pare a da ne uradiš posao. Takvi su mehanizmi.
Ako pod profitom misliš na platu, pa valjda se ne može džaba raditi. A rekao sam ti da plate nisu bitno različite od onih kod države.
Da, i ne plaši se. Neće Mišković i Beko finansirati NVO.
Kad bi i hteli, ova država nema zakon koji bi to omogućio.


e drago sada kao kostunica.

e drago sada kao kostunica. to je neprofitna organizacija. pa sta? kao da neko nije tu iz drugih pobuda? meni je jasan mehanizam u nvo sektoru, ali samo kazem kakvih ima.
evo bas kada je bio gersman izlazi jedan da mu kaze kako smatra da kosovo treba da bude nezavisno, kako je to najbolje resenje. nicim izazvan. dakle nije rekao da je to realno ili da se tome nece suprostavljati, vec da je to samo po sebi dobro!!! cak mu je i gersman odgovorio da je to pitanje interesa, a ne da li je dobro ili lose.


Šta znači "čak" i Geršman?

I zašto neko ne bi mislio da je nezavisnost Kosova dobro rešenje? BTW, čovek ne radi u nevladinim organizacijama.


Pa onda ih imenuj prijatelju...

Ovako ispada da su baš one organizacije koje se tebi ne sviđaju profiterske. Pretpostavljam da nisi hteo da kažeš da Nataša, Sonja, Bilja, Badi Savić ili Staša nisu smeli da izađu pre 5. oktobra!?


a jesu li izasli pre osme

a jesu li izasli pre osme sednice?


Slabo ti poznaješ istoriju...

prijatelju! Posebno skoriju. Raspitaj se gde je bila Nataša Kandić tokom osamdesetih, gde Srđa Popović, gde Lazar Stojanović, gde Vesna Pešić... Mogao bi čak i svog predsednika da pitaš. Neki od njih su protestovali kad je hapšen! A i ti si pominjao 5. oktobar, ne osmu sednicu. I malo je degutantno da ih stavljaš u isti koš. Verujem da shvataš zašto. Ako ne shvataš, onda teško da ti mogu objasniti.


ne stavljam u isti kos 5 okt

ne stavljam u isti kos 5 okt i osmu sednicu samo pitam gde su bili oni tada. inace sto se tice srdje popovica on mi je ok uvek kada ga slusam odusevim se


niksone, niksone,

"jel hoces da kazes da u nvo ne postoje oni koji bi sve rekli i uradili samo da dobiju novac ili neku privilegiju? "

Pa nemoj da kad govoriš ovo gore misliš na Otpor i na lovu koju je Otpor dobio. Jednokratno i u kešu. Pa se izgasio.

Ovih osam NVO uradile bi sve što mogu da se uhapse optuženi za najmonstruoznije zločine, što bi tek otvorilo put u Evropu sasvim i bezuslovno.

Nije samo Mladić. Gde je Hadžić, magacioner, koji je sve do bekstva bio savetnik u NIS-u. Hej, magacioner-savetnik. Šta je savetovao? Kako sa štekuju naftu? Ili hrastovinu iz Spačve, koju svi koji "drže do sebe" imaju u novim gajbama od po milion kvadrata.

To su oni koji ništa ne bi uradili zbog para, za razliku od ovih osam koje bi sve al' im nešto ne ide. Tako nekako, zar ne?

Ima još petorica koji se ne hapse a ko zna sa kakvim se ličnim opisom i ličnim ispravama nalaze po Srbiji. Kao, na primer, što se godinama krio Martić, priučeni policajac i predsednik takozvane RSK.

Da ne spominjemo na koje su pasoše izašli Guri, Radovanović, Rođa Đorđević, Marko Milošević i mama mu i ini, što optuženi za ratne zločine, što za organizovani kriminal.

Znaš li koliko tebe lično košta Martić i svi oni čije "zasluge za srpski narod" sada plaćamo što u kešu, što u naturi (karte, apartmani za family u Hagu i slično)

pozz

Jasna


to za ratne zlocince nije

to za ratne zlocince nije nista sporno i nema veze sa onim sto ja pricam


turbo naj evropljanin -Priđi, Antoniću, stigla je i tebi sloboda

SRBI I „EVRO-SRBI“
Da li je u Srbiji na dnevnom redu pitanje nacionalnog identiteta?

Kada sam u maju 2001. godine u „Helsinškoj povelji“ pročitao izraz „evro-Srbi“ slatko sam se nasmejao. U uvodniku tog broja, naime, stajalo je da u Srbiji, osim Srba, žive i izvesni „evro-Srbi“. Oni naseljavaju, pisalo je tamo, uglavnom Vojvodinu i Beograd i igraju „glavnu ulogu“ u evropeizaciji Srbije. Što je, valjda, u Srbiji više tih evro-Srba, a manje onih „običnih“ Srba, Srbija će pre ući u Evropu.

Ideja o pretvaranju Srba u evro-Srbe izgledala mi je tada bizarno. Nacionalni identitet je nešto poprilično postojano i ne može se tek tako menjati, mislio sam. A onda se dogodila Crna Gora. Tamo je, još 1997, ogromna većina ljudi delila veći komad svog identiteta sa nama. Bili su deo iste istorije kao i mi, pisali istim pismom, navijali za iste timove... Tada je tamošnja vlast stala iza projekta nacionalnog preumljenja. Do 2002. godine elita je gotovo sasvim „montenegrizovana“. Do 2006. montenegrizovano je i dovoljno naroda da se dovrši razdvajanje. Crna Gora sada stvarno izgleda kao država nekog drugog naroda. Naroda koji nema srpsku istoriju i smeta mu srpsko ime u nazivu crkve ili jezika.

Kako je to postignuto? Kako je tolikom narodu „prelomljen mozak“? Odgovor je jednostavan: razvojem i učvršćenjem poželjnih stereotipa. Na jednom kraju nalazili su se negativni stereotipi. Oni su isključivo bili vezani za Srbiju i Srbe. Svi ih znamo: „nasilni“, „zaostali“, „krivi za ratove“, „hegemonisti“, „izvođači genocida“... Na drugom kraju stajali su pozitivni stereotipi, naravno o Evropi i Evropljanima: „razvijeni“, „tolerantni“, „miroljubivi“, „napredni“... Ovi stereotipi nisu utuvljivani samo beskrajnim ponavljanjem. Oni su bili praćeni i ekonomskim potkrepljenjem. Biti sa Srbijom donosilo je sankcije ili besparicu. Biti sa Evropom, biti „Montenegrin“, značilo je imati novca – od „suporta za unapređenje lokalne uprave“ do „fija za facilitatore i program-asistente“.

Ko ne želi da bude dobar i voljen? I ko ne želi da dobro živi? Kada se stvari tako postave, izbor dolazi sam od sebe. Lepo je i lako putovati u Brisel ili dočekivati u luci „Ruzvelt-DDG 80”. Lepo je i lako biti Montenegrin. Iza tebe stoji država, iza tebe stoji EU, iza tebe stoji „Ruzvelt-DDG 80”. A biti Srbin-Crnogorac? To znači biti sam, biti po strani od poslova, znati da za tvoju decu nema državne službe, gledati svoje pismo samo na porodičnom grobu i bojati se da ćeš na vratima svoje crkve sutra zateći novog, nepoznatog sveštenika koji će ti reći: „Priđi, Mašane, stigla je i tebi sloboda.”

Crna Gora i projekat „Montenegrin“ dolaze mi, ovih dana, često na pamet. Pogotovo kada čujem kako Kosovo nema veze sa našim identitetom. Uopšte, ne smejem se više identitetskom inženjeringu. Naučio sam da to radi. Gledam kako isti mehanizam negativnih i pozitivnih stereotipa i ovde melje. „U Srbiji je zabeležen jedan veoma redak psihološki fenomen“, začuđeno primećuje jedna profesorka psihologije – „negativni autostereotipi“. To je ono kada ljudi svoju sopstvenu grupu vide kao „glupu“, „zaostalu“, „primitivnu“, „idiotsku“... Obično etničke grupe imaju pozitivne stereotipe o sebi, a negativne o drugima. Vrlo retko se dešava da se negativni stereotipi razviju prema svojoj sopstvenoj grupi. Za to je potrebno više strašnih, traumatičnih iskustava, za to je potrebno „utuvljavanje ponavljanjem“. Tada mnogi žele da napuste grupu. Negativni autostereotip je jasan znak krize identiteta i neizbežni uvod u njegovu promenu. Postaje se neko drugi. Postaje se – „evro-Srbin“.

„Srbin sam i ne podnosim ćirilicu! Hoću latinicu! Osećam se ugroženim od države Srbije“, piše jedan posetilac sajta B92. Dobrodošao. „Građansko društvo (jeste ovde) daleka budućnost, a Srbi su ksenofobičan, zatucan i primitivan narod“, piše druga posetiteljka. Dobrodošla. „Možda moja mala nacionalna svest još nije ustala sa noše, ali osećam da i to malo g... nacionalnog ponosa koji ponekad osetim neverovatno smrdi“, piše jedan B92 „bloger“. Dobrodošao. Evropa baš čeka na sve vas koji „ne podnosite ćirilicu“, mislite za neki narod da je „zatucan i primitivan“, a za svaki nacionalni ponos verujete da „neverovatno smrdi“.

Što se mene tiče – pa makar nikad ne ušao u Evropu – držaću se mišljenja da Srbi nisu ništa pametniji, ali niti išta gluplji od drugih naroda; neću Srbiju smatrati najboljom zemljom na svetu, ali ni „crnom rupom iz koje treba otići“; neću se zanositi idejama o „najstarijem pismu“, ali ni izbegavati da pišem istim slovima koja su koristili i moj otac, i deda, i pradeda. I znaću tačno šta ću da uradim ako me na ulazu u crkvu sačeka neki novi, nepoznati sveštenik koji će da mi kaže: „Priđi, Antoniću, stigla je i tebi sloboda“.

politički analitičar
Slobodan Antonić
[objavljeno: 05.04.2007.]


Najevropljanin

B92 - 20. 11. 04.

Tadić "Najevropljanin"

Beograd - Priznanje "Najevropljanin" u oblasti politike za 2004. godinu dodeljeno je predsedniku Srbije Borisu Tadiću.


B92 - 20. 11. 04. Tadić

B92 - 20. 11. 04.

Tadić "Najevropljanin"

Beograd - Priznanje "Najevropljanin" u oblasti politike za 2004. godinu dodeljeno je predsedniku Srbije Borisu Tadiću.


...

Quote:
To je ono kada ljudi svoju sopstvenu grupu vide kao „glupu“, „zaostalu“, „primitivnu“, „idiotsku“...

mozda je uopste ne vide kao sopstvenu?


Sa tim čovekom...

nešto debelo nije u redu.
Nije ovo obično budalakanje..o)


B92 - 20. 11. 04. Tadić

B92 - 20. 11. 04.

Tadić "Najevropljanin"

Beograd - Priznanje "Najevropljanin" u oblasti politike za 2004. godinu dodeljeno je predsedniku Srbije Borisu Tadiću.


A ja još štošta ne mogu

Da ti iskreno kažem, Slobodane (ili Mašane, ne znam ko govori u prvom licu) - boli me Q-C što ti ne možeš da vidiš ćirilicu nigde sem na dedinom grobu! Ja na dedin grob čak ne mogu ni da odem kad hoću, jer mi treba viza. Zbog takvih kao što si ti.


Milić i Milić

ne znam nista o autoru teksta "SRBI I EVRO-SRBI“
i pitam se sta je u njemu sporno i da li se vi sa stavovima autora slazete ili ne.


>-(

Ok i 'de ja sad da se denem? Sa jedne strane su ljudi koje nije blam da spucaju pokusaje normalnih ljudi u zemlji u kojoj zive da naprave progres. I tu mislim na ljude iz onih NGO koji zele da npr. mojoj porodici naprave problem na putu koji vodi u EU. Sa druge strane, tu je S. Antonic koji ce napraviti onaj clanak sa kojim se prilicno slazem (izuzmimo tu smaranje sa cirilicom), a u stvari je lik koji nema frtalj zdravog razuma, sudeci po stavovima o Kosovu (kao Kosovo nam je svima utisnuto u mali mozak). I sta sad sa jedne strane Kostunicavi klonovi, a sa druge Ultraz NGO borgovi? And I in the middle. ;-))


Glas Amerike

SAD i Britanija tvrde da Savet bezbednosti nije odbacio Ahtisarijev plan

04/04/2007

Emyr Jones-Parry, 15 Mar 2007
Britanski ambasadfor u UN, Emir Džons Peri
2-339139 un- kosovo barbra schoetzau mmd Predsedavajući Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, britanski ambasador Emir Džons Peri izjavio je ne očekuje odluku o budućem statusu Kosova pre nego što članovi Saveta bezbednosti posete Beograd i Prištinu, kako javlja iz Njujorka novinarka GA Barbara Šocau.

Britanski ambasador u UN izjavio je da će Savet bezbednosti sastaviti misiju za utvrdjivanje činjeničnog stanja koja bi Srbiju u Kosovo trebalo da poseti još ovog meseca.

Pošto članovi misije sastave svoj izveštaj, tek onda će se nastaviti razgovori o budućnosti Kosova shodno predlogu koji je Savetu bezbednosti podneo specijalni izaslanik UN za Kosovo, Marti Ahtisari.

Britanski ambasador Džons-Peri izjavio je da članovi Saveta bezbednosti shvataju osetljivost pitanja i da razmatraju sastav, ciljeve i vremenske okvire predstojeće misije.

”U Savetu bezbednosi postoji uverenje da želimo više od pukih informacija jer brinemo zbog rasparčavanje jedne države. Istovremeno, mnogi u SB priznaju da smo dostigli tačku na kojoj je predlog predsednika Ahtisarija logičan, neophodan politički korak koji, ako se sprovede pažljivo, može dovesti do stabilnosti, zaštite prava i pomirenja izmedju Kosova i Srbije i unutar balkanskog regiona.“

Govoreći u svojstvu briantskog ambasadora u UN, Džons Peri je izrazio uverenje da je Marti Ahtisari iscrpeo sve mogućnosti tokom pregovora izmedju Beograda i Prištine i da je podneo ”pažljivo formulisan“ paket koji sadrži sve elemente potrebne da se pitanje statusa reši.

Peri je inače sinoć, posle prve diskusije o Ahtisarijevom planu u Savjetu bezbjednosti, rekao da među članicma tog tijela Svetske organizacije postoji značajna podrška prijedlogu koji je predočio glavni međunarodni pregovarač.

Britanski ambasador je najavio da će njegova zemlja sa Francuskom, Njemačkom, Italijom, Rusijom i Sjedinjenim Državama najverovatnije već ovog meseca početi da priprema nacrt moguće nove rezolucije o Kosovu.

Predsjedavajući Savjeta bezbjednosti, takođe je negirao tvrdnje da je Ahtisarijev plan na sinoćnjoj sjedinici Savjeta bezbjednosti odbačen.

Rozmari Dikarlo
Rozmari Dikarlo, pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
I pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rozmari Dikarlo danas je u Stejt dipartmentu ponovila stav britanskog ambasadora Perija da Ahtisarijev prijedlog nije odbačen.

«Nije se govorilo o odbacivanju ili prihvatanju prijedloga. Ahtisari je predstavio svoj plan, strane su predstavile svoja gledišta, a predstavnici članica Savjeta bezbjednosti su potom o tom planu diskutovali. Mislim da ćemo u narednim nedeljama imati puno takvih konsultacija unutar Savjeta bezbjednosti. Mislim da će se razjasniti šta Ahtisarijev plan konkretno znači, šta može da učini i kako može da pomogne regionu u cjelini. Nadamo se da će se Savjet o tome izjasniti u narednih nekoliko mjeseci», kazala je Rozmari Dikarlo.

Ona je i danas ponovila da Vašington u potpunosti podržava nadziranu nezavisnost za Kosovo, koju predviđa Ahtisarijev plan.

Takođe je kazala da službeni Vašington sumnja da bi dalji pregovori i odlaganje procesa određivanja kosovskog statusa mogli da dovedu do održivog rješenja.


pitanje svima

Kada će neko konačno reći da je Sonja Liht srpski nacionalista?

Kada će neko reći da zbog tog svog srpskog nacionalizma nije podržala pismo 4 navedena ngo-a?

Kada će neko reći da Sonja Liht podržava Borisa Tadića jer je i sa njegovim ocem ideološki bliska?

Kada će neko reći da podrška Tadiću g-đe Liht nikako i niukom slučaju ne može biti zasnovana na osnovama realne politike, već jedino & isključivo jer je ona god damned nacionalista?

A možda ni finansijski razlozi nisu isključeni?

Kada će neko konačno obelodaniti da Sonja Liht, u doba vladavine S. Miloševića, nije - ne, nikako nije bila predsednica Fonda za otvoreno društvo, donatora koji je finansirao 90% ngo-a u Srbiji?

I, na kraju, kada će neko otvoreno i slobodno progovoriti o kukavičkom ponašanju Sonje Liht u periodu Miloševićeve vladavine, za razliku od onih koji je danas tako zdušno kritikuju, a koji su u to vreme svakodnevno bili prozivani u režimskim medijima, prisluškivani i praćeni, proglašavani državnim neprijateljima?

Ja nemam hrabrosti da bilo šta od toga kažem. Ali, verujem da će se već neko naći.


kada ce neko reci da ako je

kada ce neko reci da ako je sonja liht srpski nacionalista da je to pozitivno i u interesu nas? kada ce neko reci da pismo 4 nvo ima veze sa politickim interesima a ne sa stvarnom vrednosnom opredeljenoscu? kada ce neko reci da je tadicev otac intelektualac koji je napisao odlicne knjige i bio profesor mnogima koji bi danas najradije da ga kritikuju zato sto je cedomir jovanovic krsio statut DS-a? kada ce neko reci da ni vodje drugih nvo, kao na primer BKV, nemaju proslost sa kojom se mogu pohvaliti?


niksone

Provlačenje Sonje Liht po blatu od strane nekih NVO i pojedinaca, a sve zbog toga jer smatra da je ulazak u EU pitanje prečeg prioriteta od suočavanja sa prošlošću i da u opisu posla NVO nije podrška LDP-u (i samo LDP-u) - već predugo traje. Ukoliko neko pozitivno odgovori na pitanja koja sam postavio, uveriće me da su ti napadi opravdani.


Niksone,

Ja bih nju pre zamolila da prestane da brine o nashim interesima, jer to nije briga nego zavlacenje. Sto se tice Tadicevog oca:
Intervju: AKADEMIK LJUBOMIR TADIĆ: Stranački sporovi ugrožavaju Srbiju
Dnevnik, 11. decembar 2005.
- Kohabitacija predsednika i premijera Srbije mora biti nastavljena, pre svega zbog Kosova i Metohije, a stranačke stvari moraju biti stavljene u stranu u interesu države i njenog opstanka. Boris Tadić i Vojislav Koštunica već su nastavili saradnju organizovavši pregovarački tim, jer se država ne sme zanemariti i dovoditi u pitanje zbog stranačkih sporova.
Njihova saradnja biće nastavljena kroz sva pitanja koja su otvorena pred Srbijom
-izjavio je za “Dnevnik” akademik Ljubomir Tadić, otac predsednika Srbije.

Neka se zna pod cijim je uticajem debilko junior


Kapi..o)

..nedostaje još jedino:
- I obavezno pitati Crkvu..


Drago

tata je veza sa crkvom


a crkva veza sa nasim

a crkva veza sa nasim ekonomskim interesima. hoce li to neko jednom shvatiti? pogledajte sve pravoslavne zemlje i bice vam jasno. pogledajte carinske stope i bice jos jasnije. crkva treba da ima svoje mesto u drustvu i tu je kraj price. u stvari, postoji i druga varijanta, cupanja brkova...


niksone,

svako treba da ima mesto u drustvu ,ali odgovarajuce, sto znaci prema zaslugama. kada je u pitanju nasha crkva , ona u srbiji ima mesto koje nikako ne zasluzuje.


kapi sta ste imali iz

kapi sta ste imali iz matematike? tu je tadic rekao da je 1+1=2 i nista vise. inace ako ste zaljubljeni u tadica, a on ne uzvraca ljubav probajte za koji mesec mozda vise nece biti predsednik


niksone

niksone,
samo htedoh reci da je boris tadic pod velikim uticajem svoga oca . evo josh jednog dokaza : http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=9988
I da citiram Bebu Popovica:
" Ta neistinita priča dolazi iz rukovodstva Demokratske stranke, a u tome joj pomaže direktno Služba državne bezbednosti. Oktobra 2003. godine je napravljen dogovor Koštunice i Tadića kome su prisustvovali i Dragoljub Mićunović i otac Borisa Tadića, akademik Ljubomir Tadić. Dogovor je podrazumevao način podele vlasti u Srbiji i sklanjanje iz DS-a ljudi koji nisu po volji Koštunici i koji će ga podsećati na politiku njegovog arhineprijatelja Zorana Đinđića. Želje su bile zajedničke. Najveći problem koji je Tadić imao bio je i ostao Čedomir Jovanović, zato što je, iako mlađi od svih, jedini pored talenta, imao političko znanje i hrabrost.Takav je predstavljao ogromnu opasnost za lenjivce i neznalice koji su se dočepali vlasti. Preuzeli su stranku sa kojom ne znaju šta da rade. Stranka traži politiku koju oni nemaju. Prepoznatljivi su po tome da se nikome ne zameraju... Oni su ``korektni``, obilaze gorane, trudnice, pionire i pčelice! Sve vole i svi ih vole. Istovremeno u senci tih ljubavi i kohabitacija dojučerašnji podstanari iznajmljenih soba beogradskih gazdarica, danas zidaju zgrade, fabrike, lokale, pekare...

http://www.cedajovanovic.com/code/navigate.php?Id=66


beba popovic vodi obicnu

beba popovic vodi obicnu propagandu i to je jasno. jos njegov nastup u insajderu nije bio samo svedocenje o dogadjajima nego politicki marketing


niksone

vode ih i ostali , ali ono sto on prica odgovara realnosti, u tome je razlika.


O,ne........

Pa gde vi zivite?Kakav vam je to komentar bas danas kad je Beba opet i kao i uvek dobio sudski spor protiv novinara - klevetnika i taj je kaznjem maksimalnom kaznom!Ili ste mozda danas doputovali odnekud pa ne znate sta se ovde desava.Ako Beba vodi propagandu Sudovi se izgleda ne sale pa oslobadjaju li ga oslobadjaju.Cestitke gospodinu Bebi na pobedi nad bezumljem.


cestitka i sudu ako je doneo

cestitka i sudu ako je doneo pravicnu odluku. a sto se tice tog novinara sta je mene briga za njega, nisam ga ja terao da klevece.
i kako ste to napisali pobeda nad bezumljem, to se zove stradanje javne reci. koristiti sto teze kvalifikacije. ``pobeda nad bezumljem``, ``borac za demokratiju``...


Niksone, nisam ni očekivala drugačije

nego da udariš po ličnoj diskreditaciji Bebe Popovića.

Ali, momci, slabo vam ide to razvodnjavanje teme, majke mi. Vi još od Insajdera ne možete da se oporavite?


bas ste me nasmejali sto bih

bas ste me nasmejali sto bih se ja oporavljao od insajdera. meni je to bila zanimljiva emisija. vidite beba popovic je u toj emisiji vodio propagandu za cedu jovanovica i to je jasno, a i vi sada radite to isto. s`tim sto je beba popovic i knjizevni kriticar :o))))


niksone

uozbiljite se ili cu posumnjati u vashu inteligenciju!


Niks, zariba ti nekad

elementarna logika, pa ni makac.

Taj Insajder nikako nije bio propaganda već hrabro iznošenje mnogih istinitih činjenica, a bogami i mnogih imena o kojima se ovde i danas ili ćuti ili šapuće. Za to je trebalo imati muda i zbog toga je za mene Vladimir Popović, ajd da se izrazim rečnikom tvoje generacije - faca!

A običnom, jeftinom propagandom bavi se "vaš" pulen Tijanić, i to na najsramniji mogući način. Neka kao najsvežija ilustracija posluži emisija kojom je prošlog meseca na RTSu obeležio četvrtu godišnjicu atentata na Đinđića. Dalje ništa nije potrebno reći.


i ima 50 telehronitelja oko

i ima 50 telehronitelja oko sebe! ja kada sam bio u otporu i to kao maloletan nisam imao nikog. ja ne sporim da je on rekao i istinite stvari ali je tu bilo mnogo propagande i to je evidentno. jednostavno necu da dozvolim da me zaglupjlujete i tacka. imate koga mozete mene ne!


Beba ima 50 telohranitelja?!

Baki, tebi je nešto pozlilo?

Ljudi, ovaj puče ko cvekla. Gotovo.


Samo ga gledam

i razmišljam: kako glupom obrazložiti da je glup?


To je najuzaludniji...

..od svih mogućih poslova.o)
E, primer Niksona govori da više ne postoji razlika između Tadićevog i ovog drugog DSS-a.
Pogledajte kakav je to odnos prema "Sablji", ubicama Đinđića, političkoj osnovi tog atentata.
To je za njega propaganda koju Beba i čeda rade iz partijskih razloga. Ljudi, mi smo u mnogo većim govnima nego što mislimo.


Ma ne ...

... to je Nikson pao u vlastito govno, samo ga još niko obavestio nije :o) NDSS sindrom, eee, kad nije nije stavio potpis protiv besnila :o)


drago sada si me nasmejao.

drago sada si me nasmejao. samo toliko


dobro jer nema

dobro jer nema nijednog???
inace tamara dobro se ti drzis, mozda i prodjes kod borisa... :o))))) samo da uklonimo ove popove, koji kvare tu ljubav


Ufff, fala,

dobro mi je i bez njega.


Nikson - Dickson.

Nikson - Dickson.


niksone,

Kostunica nema nijednog telohranitelja , mogu da potpishem. A ne verujem da ih i Tadic ima. Sta ce im , kada su na njihovoj strani?


kapi

hahahaha

ova mu je posebno dobra"...нарочито онима који су недавно протерани из наше јужне провинције Косова и Метохије".
mislite da su jevreji naseli na ovu njegovu bljuvotinu?


kapi

nadam se da niko ko je proteran sada ne cita ovo. i nadam se da vi nikada necete biti proterani bilo gde.


Evo opet ja, mada nisam Kapi,

Ajde sad lepo, svojim rečima, obrazloži zašto si dao link na Stormfront i šta si time hteo da kažeš?

EDIT: Evo, Jelena Krajšić na svom blogu ponudila jednu drugu temu o tvom omiljenom sajtu Stormfront, baci pogled da vidiš s kim se družiš na tom sajtu.


krasici

dao je zbog toga da bi me poistovetio sa onim kretenima tamo jerbo su oni protiv tadica kao i ja. to je isto kao kada ldp poistovete sa srs jer je opozicija shatro demokratskoj vladi . imbecilna logika.


Ali, Kapi, treba biti mnogo bolestan

pa bilo šta tražiti na tom sajtu, makar i argument kojim ćeš zavrnuti neistomišljenika u svađi.

A da li si bacila pogled na onaj link koji sam dala gore, sa tog istog Stormfronta? Čoveče, pa zar to baš nikako ne može da se zabrani? Užas, do povraćanja.


Sramota, šta drugo reći!

Strašno je što i na našim serverima uvek ima tih mini-stormfrontova. To se brižljivo neguje i gaji, i niko ništa ne preduzima.

A ovaj glavni Stormfront server je, koliko razumem, u Americi? Da li je iko odavde tražio zatvaranje istog ili makar brisanje tog gnusnog spiska Jevreja u Srbiji? Zar B92 nije pokrenula neku akciju? Pa, eno, videla si moj link, na tom spisku se nalazi i administrator sajta B92.


videla sam,

i vlast je ,naravno ,upoznata sa tim , ali ne reaguje.

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=237958


>

postoje ti stormfrontovici, a postoje i sorosfrontovci. svako ima svoj sajt.


kapi

ti pored tadica sada i mene vredjas. evo nadam se da ce on, ja necu, imati prilike da pored tvojih vestih prstiju na tastaturi oseti i tvoje oralne sposobnosti :o))))


Niksone,

ovo je sa istog sajta kao i to pismo. Šta misliš? Treba li nešto da rade policija, tužilaštvo i sud? Nek zabrana, neka ćorka, a?

Динко Грухоњић

...један од оних пљувача који су жучно протествовали против нашег обележавања годишњице почетка НАТО агресије на Србију... Име које ми је, поред осталих (попут Бранислава Лечића, Филипа Шварма, и других), зазвонило у ушима приликом читања оног фамозног саопштења и осуде „нацистичког скупа“.

Нисам хтео да кварим тему о меморијалном скупу изношењем неких чињеница везаних за ову персону, тзв. „новинара“. Због тога је боље отворити нову тему.

Правим сада малу дигресију, и осврнућу се на сјајну књигу „Случај Национални Строј“, аутора Горана Давидовића. Не знам да ли сте приметили једну врло интересантну појединост, која малтене повезује ова два случаја.

По Горановој књизи, једини новинар који је био присутан на трибини на Филозофском факултету 9-ог новембра 2005. године, био је управо дотични Динко Грухоњић.

Ко је тај човек, и шта ради у Србији?

1. Шеф дописништва агенције БЕТА за целу Војводину.
2. Председник Независног Друштва Новинара Војводине.
3. Ради за Радио Дојче Веле.
4. Умешан у израду часописа „Безбожник“ – гласила које предњачи у пљувању и вређању Српске Православне Цркве
5. По националности Хрват (како се сам представља), а неки спекулишу да му је право име у ствари Сабахудин, и да је босански муслиман.

Динко Грухоњић је једини имао снимак са трибине на Филозофском Факултету, и врло га добро искористио у пропагандне сврхе; на исти начин дотична персона користи агеницју БЕТА за ширење верске и националне мрже према српском православном живљу, промовишући свој часопис „Безбожник“.

Тај исти човек се дрзнуо да говори о нама, српским патриотама, који смо се тог 24-ог матровског дана сетили својих мртвих.

Треба добро мотрити на Динка Грухоњића. Ако неко одједном опслужује овако утицајне медијске сервисе као што су БЕТА, Дојче Веле, а при том је један од најбучнијих лајаваца против целог српства, онда не могу а да се не запитам:

За кога дотични Грухоњић ради? Чијим парама финансира своју анти-српску пропаганду?

Мислим да је велика грешка што на су са овог форума склоњене теме о утицају шиптарског и усташког лобија у Србији. Динко Грухоњић је чист пример постојања истих.

Било како било, могу само њему и њему сличнима да поручим да постоје они који нису љигаве и накарадне креатуре, жељне новца и пуних стомака (читај – политиканти у Србији); има оних који мотре на то што се у Србији ради, и да ће доћи време када ће сви они одговарати за сва злодела која су нам учинили.

Један његов текст на Образовом сајту

едит - Дотични скот је, заједно са Ненадом Чанком, Весном Пешић, Јањом Беч, и Џудијем Мостовом, учествовао на трибини поводом 10-годишњице тзв. злочина у Сребреници, која је била одржана 25. јуна 2005 године у српском народном позоришту, у Новом Саду.

едит бр.2 - добио сам информацију да слика коју сам овде био поставио није његова (Грухоњићева), па молим ако неко има праву да постави овде.
__________________

Нек буде правда макар се небеса срушила!


ja sam ovde jos pre mesec

ja sam ovde jos pre mesec dana i vise skrenuo paznju na taj sajt.


Džoni...

a zašto postavljaš pitanja tako i tim tonom.
I zar se neke stvari ne mogu loše raditi i iz nekih drugih motiva,a ne samo zbog nacionalizma.
Sonja Liht je već neko vreme politički, partijski angažovana osoba.Ona je deo političkoga projekta Tadićeve stranke. Za moj ukus Sonja Liht nije nikada bila neki izuzetan NVO poslenik, iako treba poštovati ono što je radila.
Čudi me, da misliš, kako se u EU može, onako skokom.
I da misliš da tu gomilu stvari koje treba obaviti, a ova vlast bez pritiska očito neće, treba nekom drugom a ne nama. Smešno.


Drago,

kako se lahko ovde zaboravlja. Lepo kaže Pera L. da se u Srba pamćenje meri u milisekundama. Dok je Sonja Liht bila dugoooogoooodiiiišnjiiii direktor Soros fonda šta misliš da su ovi što je sada hvale mislili? Samo pitam onako, radoznalosti radi.

Ali to je sada pase, sad se radi o političkoj izuzetnosti a izuzetno je napadati nevladine organizacije koje ne menjaju stranu kao šešire. To jest, ne menjaju nikad.


Nepodnošljivo lako...

Jasna. A šta su mislili, to znamo.
Nego, kako ti tumačiš osobu koja u imenu svoje organizacije ima "političku izuzetnost".
Eto, možda je Nikson pišući o profiterstvu, mislio na tu organizaciju.o) Ne bih se smeo zakleti da to ne financiraju Beko i Mišković.o)


Pa dear Drago,

rekoh, politička izuzetnost je k'o više od autonomije a manje od nezavisnosti. Mnogo smešan naziv. Nemam reči šta se od te žene napravilo.


Evo Jasna...

šta mene ohrabruje...jedna mala, ali značajna vest, objavljena u današnjem zagrebačkom "Jutarnjem listu"..
STUDENTI PRIKUPILI 500 KNJIGA

"Više od 500 knjiga prikupljeno je u projektu "Biblioteka Balkana" koji su pokrenuli studenti Marko Kovačević, Jelena Radovanović, Ivan Senjanović i Teja Vutmej,a sva literatura jučer je preraspodijeljena u knjižnice četiri fakulteta u Zagrebu i Beogradu. Kako ističe Tea Vutmej, razmjena knjiga između dviju zemalja pokrenuli su zbog toga što su knjige koje nedostaju u jednoj zemlji često vrlo dostupne u drugoj. Projekat je naišao na dobar odziv i veliki broj donatora."
E, sad, jedan od pokretača ovoga projekta je Kovačević, mada nije Drago, ali je iz moje porodice.o)
Znam da mu je i "Samizdat B92" bio donator.
No, najveći problem kod prikupljanja knjiga u Srbiji imali su, ne po pitanju doniranja, nego zahvaljujući činjenici da se u posljednjih godinu dana skoro sve štampa ćirilicom, a ćirilicu studenti u Zagrebu ne znaju.
Eto, jedne loše strane u forsiranju ćirilice.
Ti mali projekti, za koje Nikson tvrdi da su profitabilni, grade mostove među ljudima, a koštaju samo malo dobre volje i ljudskog razumevanja.


"Dok je Sonja Liht bila

"Dok je Sonja Liht bila dugoooogoooodiiiišnjiiii direktor Soros fonda šta misliš da su ovi što je sada hvale mislili?"

S obzirom da sam ovde jedini direktno "hvalio" Sonju Liht, osećam se dužnim da vam odgovorim, draga Jasna, da sam i 1990-ih o njoj mislio ono što mislim i danas. Kao i da sam o prioritetima Srbije nekada razmišljao na način sličniji vama, dok me stvarnost nije razuverila u realističnost tih mojih prioriteta. Eto, vidite, ne znam ko je promenio stranu, ali znam da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojima se ljudi ponose činjenicom da nikada menjaju mišljenje.


...

JB wrote:
Ali to je sada pase, sad se radi o političkoj izuzetnosti a izuzetno je napadati nevladine organizacije koje ne menjaju stranu kao šešire.

J011 wrote:
Srbija jedna od retkih zemalja u kojima se ljudi ponose činjenicom da nikada menjaju mišljenje.

Johny,
opet frazetina. Lepo ti je Zox rekao da vodis racuna.

A da vidimo i ovo:

Quote:
Kao i da sam o prioritetima Srbije nekada razmišljao na način sličniji vama, dok me stvarnost nije razuverila u realističnost tih mojih prioriteta.

Kako to objasnjavas?
CM


corn

Žao mi je, ali ne zavredjuješ da ti bilo šta objašnjavam.


"Koliko nam je kao društvu,

"Koliko nam je kao društvu, a bogami i kao pojedincima pre svega, potrebno suočavanje sa prošlošću, toliko nam je potrebno i okretanje budućnosti."
© Johnny011

ovo me iritira da ti dam konkretan primer
i lepo ti kazem ne svadjam se
a ti se vredjas
ali hajde ako ti je tako lakse
Pozz.CM


corn

Žao mi je, bez ikakve ironije, ako sam te uvredio. Tačnije, rekao si mi da govorim u frazama i posle toga, što sam shvatio kao poziv na svađu, nisam video svrhu za daljim razgovorom. Kao što sam i Zoxteru rekao, kad si se na njega već pozvao, ukoliko ja govorim u frazama, onda "druga strana" govori u parolama. Naravno, ovakva komunikacija nigde ne vodi.

Mogao si da vidiš postove koje sam razmenio sa Dragom. Bio sam vrlo konkretan. Ako su i to bile fraze, onda okay, ja tu ne mogu ništa.

Suočavanje sa prošlošću ne sme da koči EU integracije Srbije. Svaka NVO, kao i pojedinac, ima pravo da bira svoje prioritete. Ali, ne želim da bilo ko, pa i NVO, zahteva dalju obustavu pregovora Beograda sa EU, bez obzira na razloge. Neka traže bilo šta, samo ne ono što će otežati život gradjanima. Na to nemaju prava. Dalja obustava pregovora sa EU bi trebalo da oslabi Koštunicu? Da, tako se igralo sa Miloševićem, pa ga je tek kombinacija NATO + 5. oktobar srušila. A imali smo 8 godina sankcija. Nema izgovora za zahtevanje mera čije će posledice osetiti celo društvo.

U vezi sa menjanjem prioriteta - da, oni se menjaju. Modernizacija i EU integracije su po meni ono što bi moglo dovesti do ozdravljenja i unapredjenja društva u Srbiji. Tehnološki napredak, ekonomska ulaganja, brža privatizacija, veća zaposlenost, usvajanja i sporovođenje zakona u skladu sa EU principima... Nikako logika "prvo evropske vrednosti, pa evropske integracije". I vrednosti i integracija. A, pre svega, integracije. Pa će se vrednosti s njima ustanovljavati. Kao i sa Španijom i Portugalom, zemljama koje su imale "pakao na zemlji" decenijama, pa su ušle u EU. I to nam mnogi stranci govore. Zbog toga su po mnogim pitanjima "mekši" nego što bi se očekivalo.

Naravno da su stvari komplikovanije od ovoga, ali pokušao sam da iznesem neke osnove.


nije stvar u promeni

nije stvar u promeni mišljenja nego stava u pogledu svečega u ovom slučaju konkretno znas i sam, šlihtanje Tadiću.

Razlozi siroko poznati.


Slažem se, tj. nema šta da

Slažem se, tj. nema šta da se slažem - očigledno je, da je S. Liht uz Tadića. Ali ne vidim ništa loše u njenoj real-politici. 8 nvo kažu da su uz LDP zbog zajedničkih vrednosti. Ona je, barem mi se tako čini, uz Tadića zbog realne politike. A takva politika kaže da je DS snaga koja bi trebalo da predvodi Srbiju u EU integracijama. LDP za to još nije spreman (pet odsto glasova). Njeno ponašanje vidim kao razumno.

NVO imaju pravo da, uz dobro opravdanje (koliko je to u skladu sa njihovom misijom, principima itd), podrže neku političku opciju. Jedni su bliski LDP-u, neki DS-u. I, umesto da te NVO saradjuju, s obzirom na različite ciljne grupe i prioritete, jedni druge provlače po blatu, tračare u čaršiji, miniraju kod donatora... Neki bi rekli - srpska/balkanska posla.


ono sto je rekla sonja liht

ono sto je rekla sonja liht je razumno. a vi jasna kao da sedite u nekoj kafani, pa krenuli sa nama da ocijukate i kokodacete. sonja liht je po vama iz konkurentske organizacije i vi umesto argumentima da osporite njene tvrdnje dosli ste nama ovde da saopstite ko se kome slihta. za sta se plasite? za sredstva? inace, to pismo 4 nvo je glupost i nema nikakav smisao. inace mozemo postaviti pitanje zasto je bas sada napisano


Drago,

ne može u EU skokom, naravno. Ali, ne mogu ni da se složim s jednom od konstatacija da bi ovoj zemlji prioritet trebalo da budu evropski vrednosti, a tek onda EU integracije. To, jednostavno, ne samo da nije tačno, već je i opasno. Da su tako drugi razmišljali, EU bi imala makar dvostruko manje članica (kakva je bila sutiacija u Španiji, Portugalu, Grčkoj, Slovačkoj). Upravo integracije u EU će doneti sa sobom jačanje evropskih vrednosti u Srbiji. Ili, blaže rečeno, to su procesi koji bi trebalo da traju istovremeno.

U svakom slučaju, vrlo jednostavno pitanje: da li će pismo 4x2 NVO (bila su dva pisma) pre ubrzati ili usporiti ulazak Srbije na belu šengensku listu? Pre će ga usporiti, svakako. E, zbog toga sam protiv njihovog gesta. I zbog toga razumem protivljenje S. Liht i s njim se slažem.

EDIT: Ukoliko je S. Liht i bliska "Tadićevom političkom projektu" (ja zaista ne znam da Tadić ima ikakav projekat, a pogotovo ne politički), za odredjene NVO se može reći da su bliske "političkom projektu LDP-a". Nemojmo se folirati, to je činjenica. Možda ćete reći da je LDP postao blizak projektu tih NVO? Možda je to i istina. Ali da su bliski, to je izvesno. Dakle, ta bliskost sa polit. partijama o kojoj govorite nije ekskluziva S. Liht.


Džoni...

..naravno da možeš tako razmišljati, ali se opet vraćamo na isto. Ne može se doći na belu šengen listu, ako nisi potpisao ugovore o readmisiji i počeo da ih provodiš, ako nisi doneo zakon o azilu i ako nemaš integrisano upravljanje granicom. Taman bio Boris Tadić i Sonja Liht još pametniji nego što jesu. Vidiš, ovde u opšte nema Mladića, Karadžića i ekipe. Ali, u ovoj zemlji je još na snazi Zakon o boravku i kretanju stranaca iz sedamdeset i neke, pa kad zateknu kakvog čoveka koji traži azil naši ga zveknu u zatvor.Prošle godine su, mimo evropskih standarda sa granice vratili blizu trideset hiljada ljudi. Srbija je zemlja čiji građani posle ruskih državljana podnose na zapadu najviše zahteva za azil (i ovde smo sa Rusima rame uz rame, pravoslavna braća što bi rekao Nikson). Granicu je do skoro, a ja mislim da to još u nekoj meri traje, držala vojska. Nema elektronskog nadzora i još nekih stadardnih procedura.
Da ti ne pričam o ovoj atmosferi oko Kosova, ovom ratu protiv zapada, kriminalu na granici koja postoji, a vlast je ne prizna bez obzira što tu drži carinu.
Ne može se tako nigde Džoni, o tome ja pričam...a pričaju i NVO. Jer, niko Koštunici nije branio doneti zakon o azilu. No, on sve pravda Kosovom, Mladićem, Baskima, međunarodnim pravom te radikalima.
Pa oni su za ovih nekoliko godina srušili sve institucije, osim onih koje njih dvojica drže. Nema ničega do "tehničkog" premijera i predsednika Srbije. Ni Ustavnog suda, ni Skupštine, ni legalnog državnog tužioca...ničeg moj Džoni, a ti gledaš u 8 NVO.
TZek pod pritiskom, kao i Sloba, ova ekipa će po nešto uraditi. Drugačije - jok. I nbije meni to drago.


Drago, sve što si rekao -

Drago, sve što si rekao - potpuno stoji. Postoji mnogo, mnogo toga što se mora ispuniti za EU integracije - granice i zakon o azilu su medju problemima koji bi se mogli relativno brzo ispuniti (posebno zakon o azilu). Koštunica je, naravno, pokazao da ni za toliko nije sposoban. Tačnije, njega za to uopšte nije briga. Ali ono do čega je meni stalo u ovoj zemlji jeste da ljudi bolje žive. Da osećaju da imaju budućnost, da postoji perspektiva, da će sutra biti bolje. Da mora da se mnogo radi, ali da će na kraju biti i zarade. Koliko nam je kao društvu, a bogami i kao pojedincima pre svega, potrebno suočavanje sa prošlošću, toliko nam je potrebno i okretanje budućnosti. Svet je otišao koliko daleko..... Ratko Mladić, Vojislav Koštunica & ekipa nas već dovoljno koče. Šta, zar je sad potrebno da NVO zahtevaju neku vrstu odmazde nad gradjanima Srbije zbog nečinjenja pokvarenjaka na vlasti? Mislim da nije potrebno. Da li će Koštunica osetiti dalju obustavu pregovora sa EU? Ne. Osetićemo ti, ja, naše porodice i naši prijatelji. O tome govorim.


Ima Džoni...

..šta je kohabitacija nego projekat. E, sad, je li ga smislio Tadić ili ko drugi, to jeste pitanje.


eps i 17 ngo ( g17 +takoreci :)

Evropski pokret u Srbiji i 17 drugih nevladinih organizacija saopštile su da ne podržavaju inicijativu jednog broja nevladinih organizacija da se ne nastave pregovori između Srbije i Evropske unije uz nesmanjeni pritisak EU oko obaveza prema Tribunalu u Hagu.

"Nastavak pregovora sa EU u što kraćem roku, uz garancije nove vlade da će biti ispunjene obaveze prema Haškom tribunalu, je od presudnog značaja za ubrzanje procesa evropske integracije, konsolidaciju proevropskih snaga u zemlji, kao i uspešno sprovođenje reformi i procesa demokratizacije društva", navodi Evropski pokret.

Njihov stav je da će upravo nastavak pregovora sa EU olakšati punu saradnju Vlade Srbije sa Tribunalom u Hagu.

Potpisane organizacije su Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradska otvorena škola, Centar za civilno-vojne odnose, Centar za moderne veštine, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Centar za proučavanje alternativa, Centar za razvoj Srbije, Grupa 484.

Potpisani su i Građanska čitaonica PIRGOS – Pirot, Građanski pakt za jugoistočnu Evropu, Odbor za građansku inicijativu - Niš, Resurs centar Majdanpek, Timočki klub – Knjaževac, Zaječarska inicijativa, Ženska vlada Srbije i Anglo-srpsko društvo Beograd.


Osnovaću i ja NGO !

Šta košta da košta !


Garancije?

Garancije nove vlade da će sarađivati s ICTY? Ha, ha. Koje crne garancije? Verovati novom-starom premijeru, koji je već toliko puta davao takve garancije, pa posle tvrdio da to nije nikad rekao?

Kohabitatorska vlada ne može dati nikakve pouzdane garancije ni za šta. Prevedeno - ne može uzimati nove kredite! Nego treba da vrati stare kredite (poželjno, s kamatama). Prevedeno - pre nego što počnu pregovori, ne samo da se uhapsi Mladić, nego i svi koji su ga skrivali. Sa svakim novim danom broj tih koji su ga skrivali se uvećava, ergo kamata je viša.

A što se Tadića tiče, umesto što plaća samo formiranje Vlade unapred, na neviđeno, i to blanko podrškom sebi bliskih NVO-a toj vladi i njihovim saučesništvom u laganju EU, bolje bi mu bilo da uslovi formiranje te vlade zahtevom da "tehnička vlada" prvo uhapsi Mladića. Sa sve pripadajućim, gore opisanim, svakim danom sve većim, kamatama.


Dobro, sada ozbiljno

Posto sam eto laik, objasnite mi, molim vas,sta je to sto akcija tih NVO donosi drzavi Srbiji? Hajde, neka je hipoteticki akcija uspesna i proces ka EU zaustavljen dok se ne srede obaveze prema Hagu.


NVO

sluze da se budale chude


sluze da bi kapi imala

sluze da bi kapi imala materijal za samozadovoljavanje


niksone,

tako se ljubav ne izjavljuje


dobro, kapi neka sam ja i

dobro, kapi neka sam ja i budala. ali, ovo nije blog ekskluzivno posvecen jednom obliku razmisljanja. Verovatno ga citaju i oni koji tek donose sud o tome sta ko radi i koje su posledice. A nisi dala(o) nikavo obrazlozenje. Ja ga cekam. Da ponovim, moze li mi neko racionalno objasniti sta je to sto ce biti dobro kao posledica ove akcije? Mozda detaljnije. Dakle situacija je prekid procesa sa EU i nista dok se ne izruce oni koje treba izruciti.


noboole

Pa na to pitanje mozesh i sam sebi odgovoriti , ako prethodno se prisetish koliko je puta karla del ponte dolazila u bg , i dobijala lazna obecanja od srpskih zvanicnika da ce mladic biti izrucen u odredjenom roku. drugo , zasto da ne poverujem da pare koje dobijamo od Zapada , ne odlaze u privatne dzepove kojekakvih srpskih tajkuna ( pretpostavljam da si procitao ovu vest http://news.serbianunity.net/2007/03/06/1668/)? reci mi sta nas sprecava da izrucimo mladica? koliko nas samo kosta to skrivanje zlocinca? koliko nas kosta ovo odugovlacenje sa resavanjem statusa kosova? da li ti verujesh kostunici kada kaze da je propao ahtisarijev predlog?


Auuu..Niksone..

..kakav džiberizam. Brzo se izvini dok ne potoneš još dublje...Kapi to nije zaslužila..
Ovome se od tebe ipak nisam nadao.


i ja se pitam cemu spc...

i ja se pitam cemu spc... samo sto je ona uvek bila bliza vladinoj organizaciji nego nvo


haha, spc je potpuna

haha, spc je potpuna smejurija. mada, nisu daleko od stavova konkurencije u biznisu. sshtim da u Srbiji sve veci impakt imaju. bre, ima da se plasimo mantije kad je vidimo. to je mozda cilj.


Šta donosi?

Šta akcija četiri NVO donosi dobrog Srbiji? Puno toga. Ako EU ostane čvrsta u stavu da nema razgovora o SSA dok se ne uspostavi saradnja s ICTY, ta saradnja će biti brže uspostavljena, ili će se bar znati ko hoće a ko neće evro-integracije pa će birači na narednim izborima imati jasniju ponudu i lakši izbor. Saradnja s ICTY znači brže hapšenje i izručenje haških optuženika, stoga brže rešavanje slučaja Topčider i drugih, brže reforme u vojsci i policiji, bržu integraciju u NATO pa time i bržu evro-integraciju. Takođe znači distanciranje države od zločinačkih politika prošlosti, ispunjenje zahteva iz presude Međunarodnog suda pravde, pa time i bolje odnose sa susedima, pa pored ostalog zato i brže evro-atlantske integracije. Dakle, nameran zastoj u pregovorima danas, uslovljen dosadašnjom prevarantskom, džeparoškom politikom VK prema ICTY i EU, mogao bi pomoći da se koliko sutra pregovori ubrzaju. Naprotiv, popuštanje Zločinačkom udruženju danas vodilo bi tome da sutra pregovori zapadnu u ćorsokak, a da u međuvremenu nacionalisti postanu još jači i s više domaćeg i međunarodnog legitimiteta.


i sta onda da cekamo 4

i sta onda da cekamo 4 godine za nove izbore. to pismo 4 nvo sluzi ili da se opravdaju finansije ili kao odredjena podrska ldp-u. upravo se govori da ce ove godine biti smanjeno donatorstvo nvo i valda je ovo nacin da privuku sredstva. meni je zanimljiv bas trenutak u kojem se salje ovo pismo


niksone

prvo kazesh :
"sta onda da cekamo 4 godine za nove izbore" , a zatim "kao odredjena podrska ldp-u"
shvatash li koju si nebulozu izvalio? mislim ,koji je interes ldp-a da izbori budu za cetiri godine?


kapi to je bio odgovor na

kapi to je bio odgovor na prethodni post. ali, inace ne znam kako ce biti ali sam siguran da ldp-u sada nikako ne odgovaraju izbori


citav stav je danas pod sumnjom

politicka situacija nije linearna .

nista nije "onako kako nam izgleda" ; iako zvuci kao ezoterija , ali ima tu mnogo slojeva .

pre 2, 3 godine , gornje redova bih podpisala , borila se za njih svim snagama .

danas,
sumnjam !
Sumnjam u te 4 NGO ; sumnjam u ICTY , sumnjam u Ljudaka prava , najvise (posle mucenja zarobljenika, onih pasa i sado-mazo izivljavanja ...)

danas : treba mnoooogo vise dokaza , provere dokaza , komparativnog istrazivanja da bise "istine" dokazale kao takve .
Pozitivno pravna prica nije dovoljna .
sve je pod sumnjom .


kapi

ne znam, mislim da nisi u pravu. do sad je bas bilo zategnutih situacija u kojima mi se cinilo da ze nas bas zavrnuti (mislim na medjunarodne institucije koje mogu da vrse pritisak), pa Kostunichava vlada nije uradila nista. A takodje mi se cini da npr. Mladic moze biti izrucen samo ako se rasture organizacije koje ovu vladu drze u shaci i/ili je i cine. Sto dalje znaci da cak i ako se napravi pritisak na nasu politiku kroz maltretiranje ovih nekoliko miliona ljudi koji zive u Srbiji, samo se nailazi na zid koji nece popustiti jer bi to za te organizacije znacilo samoubistvo. Resenje se mora traziti drugim putem. A ostale stvari koje pominjes (npr. Kosovo), nisu tema sad. Mada, ako te bas zanima, naravno da smatram totalno nerazumnom ideju da Kosovo treba da ostane u Srbiji. Ono sto me je skoro zapanjilo doduse je da Kostunica zaista veruje da je to nacionalni interes Srbije. Nadam se da Tadic po tom pitanju samo zeli da bude popularan u onom delu naroda koji se ponasa kao ovce.


cini mi se da je upravo

cini mi se da je upravo tadic rekao za vreme kampanje da je kosmet blize nezavisnosti, nema tu sta da se crta. u svakom slucaju kosmet je odavno nezavisan ali od srbije. u pogledu svog statusa van srbije kosmet ce biti veoma zavisan a to ljudi tamo ne shvataju.


niksone

svasta je tadic govorio za vreme kampanje.


noboole,

pa sto je dss izashao iz dos-a, ako je vec dos hteo da se obracuna sa mafijom ? mislim, ne drze te organizacije vladu u shaci, nego je to jedna te ista bagra. btw , u te organizacije spada i sanu. inace, nemam ni trunku sazaljenja prema milionima koji su glasali za srs, sps, dss-ns, g17+, a nemam ni za one koji su naivno dali svoj glas ds-u verujuci tadicevim laznim obecanjima.


prave stvari cujemo od jelene ...

ovo za sonju biserko , da ne chekiram tvoj blog ne bi primetila nikad .

zaista te pohvaljujem za pravovremenu obavestenost i isrcpnu informaciju .

kad sam jednom rekla , sto tebe nisu stavili na onu listu ldp-a ( a stavili b.cincarevic) nije bilo sa ironijom (ucinilo mi se da si tako shvatila )
ja i sad tako mislim .

GSS je skrajnut i zakinut u tom novom / starom dilu sa LDP ekipom . pa , racunam da nije bilo mesta ...

Dakle , sonja b.

to je odmak HO od dosadasnje politike . HO je , osim "aktivizma i odbrane ljudskoh prava" NVO koja je u javnosti , a i u politickoj realnosti prezentovana kao najpre politicka pojava .
Isto je za ove 4 narecene , koje se sada slazu .

gledala sonju , na preskok ...
zena odlicno izgleda !nikad bolje .
otoplila je , omeksala ;
...nikad bolje ; mora da se zaljubila ili neka vrsta proleca , svakako .

bila si standardno dobra u pescaniku .
to je josh jedino , sto imam zivaca da odslusam i ispratim ;
ma, cak i to samo one likove koji su , za mene ok ; ostalo jok.

W&M