Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Batina je iz raja izašla?


starijistarijiUveren sam, doduše na osnovu sećanja koje je varljivo, da je mene majka opasno makljala. Ona, međutim, tvrdi da to ne odgovara istini, ali nimalo, ono nije da joj nisam davao povoda ali uglavnom nije uspevala da me stigne a kad bi me ćoskirala ja bih se toliko razurlao da nije imala srca da krene u napad, što od straha da neko ne pozove policiju, što od straha da se ne “zacenim”. I toga se sećam. U stvari ne sećam sa da su me batine bolele, jer nisu, nego da taj čin, kad rođena majka digne ruku na tebe, jeste prilično neprijatan i zbunjujuć.

Tata me je, ako se dobro sećam, samo jednom ošamario i to tako da sam se vinuo u vazduh i aterirao jedno tri metra od prvobitne pozicije. Taj se nemili događaj odigrao na Hvaru, prilikom zajedničke akcije pranja čamca, u kojoj sam ja prilično nevoljno učestvovao a žurili smo da krenemo na put. Šamar, međutim nije bio rezultat mog zabušavanja, već toga što sam, verovatno iz opravdanih razloga puberteta koji me je žešće drmao, rekao nešto što se ocu ne kaže ni pod kojim uslovima. Ne saćam se baš tačno šta, valjda mi je ona ćuška izazvala trenutnu amneziju, ali mislim da je moja izjava sadržala reč kreten, idiot, ili nešto slično. Uglavnom, kazna je stigla smesta, u obliku peršinga (tata je u mladosti bio rukometaš, pa je imao ozbiljan volej).  Uprkos tome što tim činom na moj pubertet nije bila stavljena tačka, to nipošto, moja adolescencija i hormonalne promene kroz koje sam prolazio se nikada više nisu manifestovale na taj način. 

                                                  

***

Jednom prilikom, pre nekoliko godina, krenem ti ja u pohod za Beograd sa dva klinca i tri torbe – total prtljaga jedno sto kila. Prekasno sam shvatio da je u pitanju preozbiljna avantura, no natrag se nije moglo, a pomoći nije bilo jer nebo je visoko, majka je daleko.

mladjimladjiStvari su se dodatno zakomplikovale pošto nisam mogao da čekiram prtljag direktno (zakasnili smo na aerodrom jer je neko od klinaca usput povraćao po kolima i meni za vrat) pa smo umesto pravo iz Porta prvo leteli za Lisabon, a na lisabonskom aerodromu sam morao da podignem prtljag i ponovo ga predam. Doguram ti ja dvoja kolica s torbama + dvoje klinaca do chek in šaltera,  mudro izaberem šalter na samom kraju reda i primenim čobanski pristup – sateram decu u ugao, između šaltera i nekakvog automata za prodaju koka-kola i tih svinjarija, naredim im da se smire, primenim šargarepa/štap metod (pripretim represalijama i obećam koka-kolu kao mito) i počnem da predajem prtljag. Ali odužilo se to, ona tetka nešto gnjavi, ne ume da nam otkuca imena, prezimena, ja se naginjem preko pulta, kao pomažem nešto umesto da gledam svoja posla i, neizbežno, popusti mi pažnja. I taman vidim torbe kako odlaze niz onu traku, okrenem se kad umesto dva deteta imam jedno. Fali mali! a u tom trenutku ima jedno 4 godinice.

“Gde ti je brat?”

“Maločas je bio tu?”

“To znam i ja, nego gde je nestao?”

»Pojam nemam«, kaze ovaj veći očigledno isprepadan. “Mama će da nas likvidira ako izgubimo maloga”, kaže. I u pravu je.

 

A aerodorom pun, nema gde slamka da padne. Tu ja počnem da se guram kroz onu gužvu, da se osvrćem, razmičem onaj narod. Vidim nema šanse da ga tako spazim pa se, potpuno izgubivši svest o pristojnom ponašanju, kao King-kong se uzverem na neku kantu za đubre i počnem da zapomažem koliko god me grlo nosi

- SINE! GDE SI SINEEEE! SINEEEE!

Gledaju me ljudi ko ludog, vide nešto se događa, pojma namaju šta. “Izgubio sam dete!” zapomažem ja na tri do pet jezika. “Jel’ neko video dete?” Narod me gleda, vidim prepuni saosećanja, svi se nešto osvrću, traže dete. Ta epsko-lirska scena nije trajala vise od par minuta, ali mi je oduzela jedno, brat bratu, pet godina života. Kad, usred te agonije, pritrčava mi ovaj stariji, vuče me za nogavicu i pokazuje ka onoj prokeletoj mašini za koka-kolu iza koje viri mali monstrum i kikoće se. Sakrio se i gleda me kako pravim majmuna od sebe. Njemu je to, naravno neverovatno smešno! Ja još uvek na onoj kanti, a on pritrčava sav nasmejan, širi ruke, kao – odlična fora, baš sam te zeznuo.  

I tu izgubim kontrolu nad sobom, dignem ga za okovratnik pa tupa-tupa, istamburam ga po guzi pred jedno dve hiljade svedoka. On je toliko šokiran nelogicnošću moje reakcije na tako dobar fazon, da čak i ne plače. Samo mlati onim nogicama, gleda da se dokopa zemlje pa da mi zbriše. A narod, ko narod, voli cirkus, prolomio se aplauz, onoliki, žene sa suzama u očima gledaju happy end mini ljudske drame, svi kivni na malog zlotvora i ocetlačitelja a opet im simpatičan. Uto nam priđe neka starija Engleskinja i kaže – »Vidim da vam je teško da situaciju držite pod kontrolom, a ja imam još nekoliko sati čekanja pred sobom, mogu da vam pomognem.« »Hvala«, rekoh, »samo mi ga sklonite s očiju.« I uvalim joj malog humoristu. I tako, uz pomoć te fine žene, koja se odmah upustila u prijateljski razgovor s klincima i fino im objasnila zašto je trebalo da postupe drugačije nego što su postupili, nekako se smiri situacija i mi se nekako dokobeljamo do bescarinske zone. Tu dođe vreme rastanka s baka Engleskonjom. Ja joj se zahvaljujem, a ona mi kaže, da je učiteljica u penziji, da joj je bilo zadovoljstvo da provede vreme s tako zlatnom decom, da su lepu kao lutke, itd. Isl. i na kraju doda: »Da ste dete tako izbubecali negde u Engleskoj, uzela bi vam ga socijalna služba. Ali, da vam iskeno kažem, i ja bih isto postupila.«

***

obaobaNema tome mnogo, dolazimo kući a moji sinovi, moji sokolovi, bez obrva, bez trepavica  i bez šiški.

Šta je bilo? pitam a znam - palili nešto. Majka u šoku počinje da zlosluti : »Mogli ste oči da spržite!« (zašto te majke uvek pričaju o kopanju očiju?) "Mogli ste da se unakazite do kraja života" i sve u tom smislu. Ipak, još uvek ne znamo šta i kako se sve to dogodilo pošto oni ćute kao zaliveni i neće da priznaju. I tu sad nastupi klasična inkvizicija – primenjuju se raznorazi metodi, molbe, pretnje, podvikivanje, good cop/bad cop, udbaške metode, a oni neće pa neće da kažu. Na kraju, posle jedno pola sata gnjavaže ipak doznamo da su našli nekakvu visoko zapaljivu tečnost pa su eto, iz naučnih razloga, baš hteli da vide kako to gori. Onda su u cilju “naučnog eksperimenta” natrpali neke krpe u neko bure, polili ih tim benzinom, nagli se nad bure i ubacili šibicu. I puf! Planulo. Pogledaju se, a obojica skroz garavi! Mnogo ih je to zabavilo! A kad su se umili, s vodom otišle i spržene dlačice pa sad izgledaju kao blajhovani, kao Eskimčad. Pošto je okončan istražni postupak, iznuđena priznanja te ustanovljene činjenice, okrivljeni se povlače u sobu a sudsko veće zaseda.

Situacija je ozbiljna, svaka akcija zahteva reakciju, no reakcija ne sme biti u afektu, poruka mora biti jasna, mere moraju biti ispravno odmerene, kazna mora služiti kao upozorenje, kao preventivna mera, dakle - roditelji smišljaju najstrašniju muku koju roditeljski um može smisliti da na nju bace svoju decu….  

Pozivaju se okrivljeni. Ulaze, ne znaju šta ih čeka. Prvi, povijene šije hoda stariji, (ideja sigurno nije bila njegova ali zbog uzrasta ima veći stepen odgovornosti) za njim korača mali, još skrušeniji (više glumi, takvo dete, dramoser, oću na glumu da ga upišem)

Izriče se presuda: imajući u vidu težinu krivičnog dela i moguće posledice do kojih (da kucnem u drvo) nije došlo ali moglo je, kao i portebe prevencije i stepen ispoljene neodgovornosti, smatramo da je primerena kazna:dve nedelje bez kablovske televizije, bez kompjuterskih igara i bez plej stejšna. Pa ti vidi! Okrivljeni imaju pravo na žalbu u zakonskom roku. A sad, marš u sobu!

Pola sata docnije, osuđenici, pošto su se iza zatvorenih vrata žučno savetovali i međusobno okrivljavali za svoju hudu sudbinu ponovo izlaze pred sudsko veće, ovog puta kao žalioci.

Posle uvoda u kojem izjavljuju da se kaju, da su sad svesni, da neće nikad više, i zahtevaju preinačavanje kazne:

“A je l’ bismo mogli da dobijemo batine?”

 (c)

photos by Dušan Todorović, London


Fantastično, i tako poznato

Fantastično, i tako poznato iz obje perspektive.


Vrlo poznato.

Tu "najstrasniju" kaznu zvali smo "karantin".
Za ranopubertetsku nadobudnost kaznjena sam par puta tako sto sam imala zadatak da resim tokom letnjeg raspusta, kad god ja nadjem za shodno, celu zbirku matematickih zadataka za narednu godinu.
Tada sam i ja mislila da su batine iz raja izasle.

Olga


Eno ih kod kuce

uce francuski - as we speak. Bune se, kao Grci u apsu, kao sta ce im francuski, to vise niko ne govori. Sta da im radim, i ja sam bubao latinski koji bas niko ne govori, pa se ne zalim.


Deki,

Dule

majstore, mnogo nam nedostajes.


vriiiistim

od smeha! sva sreca da mi je telefon zvonio 3 puta i da sam tako morala da uzmem vazduha i uozbiljim se. vrlo si slikovito docarao sve scena, a psebno mogu da zamislim onu "sklonite mi ga s ociju" :-)))

biljanina predstava, igrana u becu na nemackom, pre par godina (dal bese "supermarket", ne secam se vise), ali psovke naravno na nasem jeziku... ima jedna scena gde otac tuce dete uz povike "ja sam te rodio, ja cu te i ubiti", naravno ide na nasem jeziku. danima nisam mogla da dodjem sebi od smeha, a morala sam da prevedem i drugarici koja je belo gledala. kako sad ja njoj da objasnjavam nacin na koji mi volim decu, da otac radja dete, a ne majka...itd.

deki, nek potraje ova tvoja humoristicna zica...ulepsao si mi dan, a kako je tebi tad bilo, to sam znas ;-)


a mama kaze:

"jesam li te zato od kila mesa podigla"? pa udri, mlati.

kako to "kilo mesa" nisam ni ja muzu mogla da objasnim.

copy right banjicki komsiluk
(nisma znala da su psovke isle na srpskom)


nego sta

nema sanse da se to na nemackom tako lepo iskaze, da bude socno. a, s obzirom na to koliko nas ima u vienni, nase psovke su se vrlo odomacile...zato i ostade u zivom secanju...


Scena iz jedne samoposluge u Cikagu

Scena iz jedna samoposluge u Cikagu. Starija Bosanka sa unukom koji stalno nesto trazi: Nano nano, kupi banane. Nano, nano kupi cokoladu. Nano nano ... I tako jedno 10-15 minuta. Nana ga uglavnom strpljivo ignorise. Na kasi, oni iza nas i posle jos jednog "nano, nano" ona ostavi stvari, okrene se prema njemu, rasiri ruke i izdere se "Sta je bolan. Prestani. Ovim cu te rukama zadaviti." Ja i muz dobro nismo pali na zemlju od smeha. Mali se ucutao, a nana kad je videla da smo je razumeli malo se postidela, slegla ramenima i kaze "Sta da mu radis. Nista ne slusa."


genijalno!

zivele nane!


.......ne mogu da odolim..........

Od tatine "kile mesa"...........

pozdrav

..molim bez "galame"......hvala


odličan text

:-)


Ma grozne su

te situacije (pogotovu u prodavnici, u mom sluchaju) kada bih najradije uradila to shto si i ti na aerodromu (malo "istamburam"), ali ne smem. Ovde u Nemachkoj bi neko nazvao policiju, sledila bi najmanje novchana kazna. Jedna majka je detetu udarila shamar na javnom mestu i platila je kaznu od 100,00 €!!! Dobro, i ja smatram da je shamar neadekvatan metod, jer je ne samo fizichki bolan, vec je i ponizan. Medjutim to malo po guzi i moze. Zadnje tri godine samo chitam struchnu literaturu vezanu za vaspitanje i odgoj deteta. Svi su protiv bilo koje vrste fizichke kazne. Pokushavala sam da se pridrzavam svih tih pravila, ali je teshko svu tu, meni zaista razumnu teoriju, sprovesti u praksu. Koliko god da se trudim, ipak chesto uhvatim sebe u greshkama. Mislim da idealnih roditelja nema. Najbitniji je balans izmedju izrechene kazne i pochinjenog. Teshko ga je pronaci, ali uz dovljno ljubavi i paznje se i najstrozija kazna da brzo zaboraviti.

P.S: Preporuka svim roditeljima za decu u bilo kom uzrastu:
THE SECRET OF HAPPY CHILDREN - Steve Biddulph
:)


Slatko sam se

Slatko sam se ismejala!!!

Nego, shvatih kako se vremena menjaju.... Mene su kaznjavali tako sto su zabranjivali da idem napolje, u parkic sa drugarima!!! Za mene u to vreme i nije bilo vece kazne...


A je l' se secas

kad se onda skupi "delegacija dece" iz parkica i dodje ti na vrata da moli roditelje da te puste ipak da se igras? Evo samo saaaada...:)) A roditelji neumoljivi.


Neverovatno!

to sam skroz zaboravio!
njih pet-sest prasnjavih!


Druže,

sapatniče, slatka prijo...eee...kad dobiješ treće dete provališ u čemu je osnovna teškoća - imaš samo dve ruke. Ne mož' to sa'vatati, strava...
Elem, otvori se prvi soping centar u Ljubljani sa reklamom sloganom - Grad u kome se ne mozete izgubiti! Odlično. Krenemo mi tamo da tražimo neke detinje andramolje. Sin prvenac 5 godina, za njim tapka ćerka 1,5 godina i beba-sin u kolicima...U jednom trenutku prvenac nestao! Bio tu i nema ga! Držao mi se za pantalonu i nema ga! Mislila sam da cu da umrem tu i odmah...da skratim, naravno našli ga posle, dovela ga neka baka, mladić se okrenuo i otišao za nekom zanimacijom i onda prišao njoj...baka se slatko smeje, prestolonaslednik trepće k'o svračak na jugovinu, a ja bi' sve nešto da ga otmem od bake i istamburam ga...
Falim ti se bože tad se izgubio i nikad više, ni ovi mlađi se nisu gubili...sve, sve, ali to gubljenje je previše za mene.


de si bre kevo

tebe cekam!


Jao prijatelju,

ćerka mi prokašljala ovo dana, juče baš jako... pa sam se bacila na čajeve od 18 trava i lišća, propolise, medove svih sorti, supe...dve noći ne spavam...madmoazel spava kod nas u krevetu i pokašljuje mi u uvo...moj mačak ne razume što bi njegovo mesto bilo zauzeto zbog njene bolesti, pa se ugurava i on...njena maca Marica ne kapira zašto je gazdaričin krevet prazan, pa se i ona utrpava kod nas...razmišljam da pređem i spavam u mačećoj korpi...trenutno žmu spava ko šišmiš na suprotnom rubu kreveta, u sredini se širi bolesna princeza, kojoj na stomaku spava maca, uz njih se stiska mačak na leđima, a ja kičmom na ivici i marici pokušavam da ne padnem u policu sa knjigama...upravo sam je potopila čajevima, pa svratila da vidim šta se dešava...


Da i kapiras da ja

kad mi je mladji bolestan spavam na krevetu na sprat, gore!
pre jedno par meseci, ja na spratu, u pola noci zacujem neke urlike (stariji ima nocnu moru!) skocim, okinem glavom u plafon, krenem nizbrdo, u mraku se okliznem i skrzim se ko nko moj.
kad sam stigao do deteta u agonji on je vec mirno spavao a ja sam danima copao. da sam slomio vrat nasli bi me tek ujutro.


I ja...

zaboravih...delegaciju musavih, kad stoji, s' noge na nogu, pred vratima i počinje uvodno izlaganje sa "Teta...jel može...napolje...samo malo...", a ti čekaš u sobi rezultat pregovora i onda nevezanih pertli utrčavaš u lift, a za tobom delegacija, koja te jedva stiže.


Meni je

najteze bilo kad mi se zabrani crtani u 19:15!


delegacija i batine

E da secam se i ja delegacije, a moja baba ih terala da cekaju napolju dok se unutra pregovara :)

Inace, i ja sam samo jednom u zivotu popio batine od caleta, i to je bilo bas za gubljenje. Krenuo iz skole pa zaboravio gde je kuca. Posle par sati cale se zabrinuo znao gde sam pa isao i trazio me po celom kraju. Konacno vraca se kuci, a ja stojim ispred vrata. Nije ni pitao gde sam bio, samo pljas! :)


Dejane

Sjajno....evo jedna kratka anegdota. Dodjem u petak -pre oko 3 meseca u obdaniste smrvljena i zgazena kao vocka - radujem se vikendu i mislim - sve samo lepe misli. A tamo imam sta da vidim - u junjavi i guzvi potpuno sam propustila informaciju da je bas taj petak bio dan za babe i dede - preciznije deca mogu da dovedu svoje deke i bake u obdaniste. Sedi moja Nina u cosku sa otalima bez baba i deda i kao nesto crtaju a ostali vilene kao ludi sa svojim staramajkama specijalno friziranim za tu priliku. A ja, ljuta ako paprika i pravac kod glavne vaspitacice da joj objasnim kako je to najgnusniji cin koji su mogli da izmisle. Kako neko kome je baka daleko moze to da prihvati, i sta ako je nekome umro deda. A ona me gleda i kaze gospodjo deca to moraju da prihvate - a ja penim i dalje kako je to surovo i da deca moraju da budu bar malo u ovom groznom svetu zasticena. Sve u svemu - ona me, iznervirana mojim urlanjem mrko pogleda i samo ostoro kaze- a vasa Nina kaze da je vi tucete kod kuce. Uh, kad tad nisam umrla. Pa zar u petak? Ninu naravno niko ne bije - ja sam protiv toga ali htela je da mi vrati jer sam ja bila protiv njene ideje da dovodi babe i dede. Sve u svemu divan vikend mi je sledio posle toga plakala sam dva dana bez prestanka- tako da ste vi odlicno prosli. Hvala na tekstu ....


Tu se kaze

nju ne tucem, al tebe cu da tucem.
Meni nije jasno kako ti prosvetni radnici vas zene mogu tako d aisteraju iz takta.
Lucija se tako ponekad vrati iz skole sva porazena. Prigovaraju joj da joj dete suvise izrazava misljenje!
Place, sumnja u sebe.
Kako da nema misljenje? Pa mi na tome radimo od rodjenja da ih naucimo da misle svojom glavom i sad bi neka budala da ih ucutka posto joj je lakse da radi s ovcama. Pa ko voli s ovcama, nek ide nek cuva ovce.
Ja kad sa svojim urodjenim stavom odem u skolu, stoje mirno kao djacici. Vljda shvate da znam da imam prava da zahtevam da svoj posao obavljaju kako treba i u skladu sa osnovnim pravlima moderne pedagogije.


Slažem se

Najvažnija uloga roditelja (za mene) je da nauče
(daju dozvolu) detetu da misli i da oseća.


Kada stvari

u skoli postanu ozbiljne, ja posaljem muža tamo sa strogim odelom stečajnog upravnika i one se smanje ko mišovi. U školi večito postoji tretman majki kao "previše emotivnih", čitaj - histeričnih. Mene se doduše boje, prošli put se stara razredna mog sina sakrila iza aparata za vodu kad sam ušla u zbornicu...ali to ponekad nije dovoljno, mora da ode muško u školu, tek tada shvate da je stvar jako ozbiljna.
Meni su recimo prebacili da moj mlađi sin ima previše mašte...na moje pitanje kako to negativno utiče na njegovo ponašanje ili učenje, nisu znali da odgovore. Poslednji put mi je učiteljica prebacila da je sa istim tim sinom teško razgovarati kada se pomenuti sin bori za neka svoja prava i stavove, jer ima za svoje zahteve i mišljenja uvek i argumente (?!!)Ostala sam bez reči, na kratko...a onda sam sručila kamion argumenata protiv te njene izjave, da ne bude sumnje na koga je dete.


to je tako tipican

komentar.
kakvi su mu roditelji, on je jos i dobar.
Ni Lucija nije za bacanje, i ona je cvrsta, argumentovana i nepokolebljiva. al posle dodje kuci pa pati.
Mozda imas parava, mozda je ipak musko na ceni.


a pazi sad slucaj

sretnem na ulici neki profanku mog starijeg. presrete me zena uzbudjena: (ocigledno joj ovaj ometa nastavu, z asta je potom bio kaznjen, no nije to tema). elem kaze ona meni da mi je sin suvise opinativan, da se stalno nesto buni, da ima komentare koji nisu primereni, mada su istniti. pitam ja - daj primer. kaze ona, prokomentarisao je naglas da sam na brzinu pregledala test i da sam pri pregledu poghresila. Pitam ja - jel to istina. Ona kaze jeste, ali nije morao da kaze. Nije morao, ali mogao je, kazem ja.

NO, malo mesto, pa se svi poznaju i ogovraju. ja sam njenom sinu, kada sam dosao ovde, drzao casove engeskog jedno 6 meseci. pametno dete, al ubijeno u pojam. Sad ima 25 godina, zivi s kevom, cuti ko tutumrak, a kod kuce nema pristup internetu da ne bi gledao pornografiju.

pa ti vidi! ne da mu mama u 25 godina da gleda gole zenske?
i ona oce da moj sin bude kao njen. pa ne moze, sestro, a placena si da radis sa svakakvima, i s onim ko gleda gole tete i ko gleda gole cike, i ko nema misljenje i ko ima misljenje, i ko prica i ko cuti. takav ti je zivot.


Uz bozju pomoc

Ja se iskreno nadam da moji nece sa 25 godina ziveti kod mame i tate, a za internet cemo lako.


jebote, jelice,

pa sta si to htela da mu uradis kad ga je zena sakrila iza aparata za vodu...

zaboravi pitanje, bolje je ovo:

kod vas u skolama imaju APARATE ZA VODU????

mene su nastavnici stalno tuzili kod roditelja da sam "lider". to je tada bilo nesto najgore sto moze da ti se kaze. znaci, stalno se nesto izdvajas, nesto kao mislis i to jos i kazes. dobro - i navodis drugu decu na hohstapleraj. "liderstvo" kad ti zapisu u disciplinskoj svesci, gotov si.


meni su zalepili

4ku iz vladanja jedne godine jer nisam htela da odam ko je maznuo mindjuse na xxurziji. kao ja znam, oni ne mogu da provale, ona nece da se prijavi...i ko treba da na*ebe? pa ja, normalno...sto je povuklo posledicu da nisam dobila ni jednu diplomu na kraju osnovne skole.
ps. nisam ja krala, da se razumemo ni cuvala strazu, samo mi se riba 'pohvalila'...jbga.


Ma, Biljana...

...ONA se sakrila iza aparata za vodu(promaklo ti "SE")... ona se navatala strave od mene, valjda...šta god je pitaš ne zna da odgovori, zna da vergla svoju priču, al' čim je prekineš i postaviš potpitanje ili tražiš objašnjenje, ona počne da kopa u mestu i štuca...valjda se prepala da ću opet da je nešto pitam, a ona nije obnovila gradivo.
Imaju aparate za vodu, mada nemaju dovoljno čaša, jer su sve po patosima...mi smo srećno lizali česme (ono kad ti voda pocuri u uvo, pa za vrat...a u zbornici imaju i aparat za kafu i pićenca i sve...a, deca k'o deca, povuku jednu čašu, ispadne ih sto na pod...i onda 1 sat mogu da koriste aparat, pa do sutra gotovo...


ti nisi bila u JNA

mene su u JNA slali po raportima jer sam huskac i lider!
posle kad sam, kao pismen, dobio priliku da vrsljam po izvestajima sa obuke (da se smejem gramatici itd.) provalio sam da u dnevnim izvestajima obuke - to je nesto kao dnevnik u skoli - u rubrici vojnik koji se posebno istakao u negativnom smislu (postojala je nakakva definicija za to, ali sad se ne secam) je bilo moje ime. ali skoro svaki dan! a ja se uopste ne secam da sam nesto tu bog zna sta rovasio. cak sam se trudio da budem dobar i poslusan.

na rastanku me je kapetan pozvao na razgovor u cetiri oka i rekao: taki kao ti se u ratu odstreljuju. ! toliko me iznenzadio da nisam odgovorio.


Bialjna !

Bili su u pravu tvoji nastavnici !
Ti se stalno nešto izdvajaš, kao "kao" lider.


nenormalko=kauljev!!!

druze, ko te banovao? i zasto?

a ja se bas cudim gde si.


Moguće...

..ali ja tipujem da je Jovilim, ili Milivoje sa Foruma..
Ponavlja iste konstatacije na isti način..


ma kazem ti, imamo mi nasu sifru

kauljev, sad sam te trazila zna stormfrontu, nema te nesto?
(jovilim je isto kauljev)


Eto...

..čovek sa jednim identitetom, a hiljadu imena.o)


Kada je moj sin zbog

Kada je moj sin zbog kijavivce ostao kod kuce kako ne bi ostaloj deci preneo nazeb,nastavnica engleskog koju iz milje, svi kod kuce, zovemo srpkinja, pocne da me investigatejuje zasto ga nisam pustila u skolu. Ja objasnim razloge, a ona pocne sa tiradom kako je kijavica samo kijavica i nikakva bolest. Ja se iznerviram i izjavim kako ja nisam americka majka, vec srpska i kako se to kod nas radi kada su deca pod nazebom.
Posle ispricam citav dogadjaj svojoj ovdasnjoj drugarici koja mi, posto sam zavrsila, preprica sliku koju je u mislima dobila, a na kojoj ja, srpska majka, povezana crnom maramom, uterujem koze u stalu. Nisam je ispravljala sto se koza tice.


Pazi, ja s vremena na vreme

drzim nastavu na faksu. NIje amfiteatar nego mala sala, nas jedno 20, napakovanih gusto. Odmah isporveravam ko je slinav, i odma mars kuci.
Ma ne pada mi na pamet da udisem tudje mikroorganizme zbog studentske preterane revnosti.


Mani ti te

liberalne pristupe sa kijavicom...ja to odmah ostavljam kod kuće i počinjem da primenjujem etno pristup "Jova Šaljić&comp", supa sa deset vrsta povrća i obavezno da gviri pile-ćurka i da šapuće tiho...i čajevi dovučeni iz Bgd...kad ih izvučem na pult, moj žmu kaže "Tvoja najveća sreća je što je ukinuta inkvizicija"...i ne dolazi u obzir da moje dete slini, kašlje i kija po drugima i u onim uvek prevrućim razredima, pa da dogura do temperature, a onda spavanja nema...dakle sa crnom maramom i kozama, ali to je to!


Of topic vize

Dejane jesi li proverio ono što sam napisao o vizama.

Da ponovim još jednom:

Članovima porodica EU državljana nisu potrebne vize u slučaju da putuju sa nosiocem EU državljanstva. Uslučaju kada je ista propisana po zakonu države članice EU vizu je ambasada dotične države DUŽNA DA IZDA PO SKRAĆENOM HITNOM POSTUPKU BEZ NAPLATE
ZNAČI BESPLATNO!!!AKO NEKA AMBASADA TRAŽI DA PLATITE VIZU POZOVITE SE NA DIREKTIVU 2004/38 EU.Do kraja 2007 g. sve države
EU MORAJU DA OVU DIREKTIVU DA IMPLEMENIRAJU U SVOJE ZAKONE.

Ova direktiva nalazi se na sajtu EU na svim jezicima Unije.
Iz nje su izuzete države Engleska,Irska Danska zog specifičnosti zakonodavstva.KADA SU VIZE U PITANJU NEMOJTE DOZVOLITI DA VAM ISTU NAPLACUJU.


Care! obozavam te

eto meni materijala za jos jedan krstaski pohod, jos cu sudski d atrazim da mi vrate pare za oca i majku, retroaktivno. Pa nek su me tabali, nema veze.


ljubi ga tetka

moj sestric je u periodu od 8 do 12 godine bio poznat u kraju po stilu koji je negovao, izgledao je kao Sovjetski tenkista, polu-nagoreo, polu-izusivan.

Prvo je u slicnom poduhvatu kao tvoji klinci, bio nagovoren od nekog lokalnog klinackog provokatora iz kraja da baci zapaljene sibice u praznu flasu od benzina koja je buknula pa je on onda zavrsio u Tirsovoj sa opekotinama 3 stepena po licu. On onako naivan i glup, ostade bez kose, obrva, trepavica, sa licem kao da ga je bacac plamena milovao na Staljingradu 1942, a doktori tese poludelu majku (posto se mali vragolan nije odmah sa vrata prikazao majci, da ga ne oplavi, nego je uleteo u kupatilo da sam sredi stvar, pa kad mu je pola koze ostalo na peskiru, krenuo da skici) da je mali i da ce to sve priroda resiti sama. U Tirsovoj je bio poznat pod nadimkom "Vatrogasac" a najbolji drugar mu bio jedan isti takav sa nadimkom "Staklorezac" koji je protrcao kroz staklena vrata i jedva mu spasli nogu.

Nakon sto je isfurao sa calmom oko glave posle tri nedelje boravka u bolnici, svratio je do skolskog dvorista da se malo poigra i posto nista pametnije nije mogao da smisli upao je u saht. Jedva su ga izvukli, sva sreca da su videli da je upao, inace on glasa nije pustio, ko veli, bolje da sedim i cutim ovde u sahtu nego kuci da me mama izlema sto sam opet napravio glupost. Onda je zavrsio na usivanju noge u Majci i dete,(sa sve onim preostalim zavojima po glavi iz Tirsove sa kojima je izgledao kao da je utekao iz Povratak Mumije) a njegova nezna majka a moja sestra je izricito trazila da se usivanje obavi bez anestezije, kad se dete bavi, nek' se onda i zabavi.
To su samo dve od vise epizoda kojima nam je svima skratio zivot za 10 godina cirka. I on i njegova sestra. Sada mali vragolan ima 16 godina, 1,90 visine, ne odvaja se od kompjutera i vec dve godine mu glasa nismo culi da je pustio. Valjda sve dodje na svoje.


taj rmpalija

sad gleda gole tete na netu. sto posto.
da je ziv i zdrav.


Mila majko,

šta ste vi preživeli...da kandidujete za neku lentu, orden, nešto...koji heroji ste! Meni bi već puštali elektrošokove da sam preživela pola od pomenutog.


Drage majke

Ja jos nemam decu, al se slatko secam svojih bisera. Skoro sam gledao neke fotke i vidim sliku sa mora sedimo na klupi moja majka, ja u sredini i tetka sa druge strane. Mama besna kao ris, ja bordo u licu suzne oci a tetka (mamina sestra) isto uplakana. I tu se moja draga Gordana seti sta je to bilo. Setali smo pored neke litice, i oko mene krene da se vrzma neka pcela/osa i ja krenem da bezim (naravno sve vreme trcim po ivici) moja Gordana uspe da me stigne i onako bez daha me dohvati i oplete, utom prileti moja tetka sa sve "pa nemoj, pa..." nadrlja i ona, a cale prsne od smeha kad nas je video svo troje napizdjenih na klupi pa slika.
Sve u svemu tu sam skapirao da stvarno treba imati zivce kao konj i izdrzati trenutak da vidite vaseg juniora kako veselo trckara po litici i pritom ostanete normalni.
Prema tome svim majkama i ocevima "SVAKA CAST", ne znam kako uspevate


eeee. a scena sa njegovom

eeee. a scena sa njegovom milom sekom. godinama je pokusavala da ga nudi gostima, postarima, popisivacima, skupljacima starih stvari, aktivistima stranaka sto dolaze na vrata, sve sa dzavolskim osmehom, "teto/ciko, hocete vi da uzmete naseg batu?", ljubimica tetkina, nezna dusa.
elem, moja majka (strasno vezana za svog unuka), zove taj dan kad se kreten zapalio i mala se javlja. Ona u tom trenutku ima 12 godina i strasno je nadrndana, (mada je ona lose volje od kada se rodila), igra igricu ili sta vec bi u ono vreme, moja staramajka ne sumnjajuci nista kaze: "daj mi mamu", seka odgovara: "ne moze, mama je u bolnici". Moja mama, zabrinuto, gotovo panicno: "A sto? Sta se desilo". Seka, ravnim glasom: "Odvela je batu", moja mama, zapomaze: "sta mu se sad desilo????". Seka: "neki decak ga polio po glavi benzinom i zapalio".
Moja mama pada pored telefona, a za njom i tata, ja jednom pa drugom nitroglicerin pod jezik pa trci kod sestre, stizem posle 7 minuta trcanja i zaticem malog sampiona flegmatizma kako sedi i dalje IGRA ONU ISTU IGRICU.
Sestra je povremeno razmisljala da ih ponudi trgovcima ljudima, ali smo se plasili da bi mi njima morali da platimo da ih uzmu.


“Mama će da nas likvidira ako izgubimo maloga”

Mi smo izgubili mamu.

Poznato izletište u okolini Beograda, i poznati izleti generacija ’60. Radnja se odvija pred Novu godinu, recimo ’69. Sneg i divota od hladnoće: šetali, sankali, grudvali, smejali… Ali se u jednom trenutku roditelji odvojiše par metara od deteta im, nešto sa rukama: jedan par crta po vazduhu, drugi drži Ф, i sledeće čega se sećam je da sedam u princa, točkovi šlajfuju po snegu, otac napadno ćuti i turira, kreće i – odosmo.
– Tata.
– ––
– Taaaataa!
– Molim, ćero.
– A gde je mama?
– Koja mama?
– Taaata!
– Mama? A Mama! Kako gde je?
Tek tada je pogledao na tzv. suvozačevo: prazno! Okret, nazad na brdo – jedva, po snegu koji je napadavao... Ali suvozača nije bilo ni gore...
Čekala nas je u podnožju.
– Sa kim? Pa sa komšija Dacom: dobro te me vide, onako čudno jadnu, na sred platoa.
– Pitaću ja komšija Dacu, što ne gleda...


batine

eh, da me je mama vise tukla umesto sto mi je pridikovala, i dan-danas pamtim njene dramsko-lirske nastupe, jos me grize savest.
moj brat je bio jako zivahno dete, svakih pet-sest meseci je bio u gipsu (kako ruka zaraste, tako koleno strada), izbezumljivao je roditelje svojim nestaslucima i eksperimentima. a ja sam imala faze da sam bila od onih dosadnih cica koje nisu mnogo ni pesak volele, da ne isprljaju svoju novu haljinicu. i tako bi brat cesto upao u nevolju, mama posle odredjenog vremena prepustila kaznjavanje tati, pa bi onda ovaj sa kauca (pred tv-om) cesto uzvikivao ime sina jedinca i onda cekao da mali, ridji kovrdzavi dodje po kaznu. (nekad bi malo i pukao kaisem, ono kad se uhvati na pola, pa ga zategnes, a on puca kao sto ce tvoja guza uskoro.) brat je znao da ne dolazi, krio bi se u ormarima ili pod krevetima. a onda sam ja, zlica, tatina mezimica, smislila sjajnu strategiju - pozvala bih brata sa umilnim "dodji da ti tata da cokoladu". brat bi dotrcao momentalno, a moja prefriganost bi ucinila situaciju komicnom i izazvala sazaljenje prema bratu, koji bi, posle citavog cirkusa, prosao uz opomenu s' osmehom.


Najgore mi je bilo kada

Najgore mi je bilo kada mama zacuti pa mi kaze da joj se gubim sa ociju i da samnom vise nema sta da razgovara. Batine sam gutala, odbrojavala u sebi dok je pokusavala da izvuce fijoku u kojoj su stajale drvene varjace.


varjace!!!

jao, da! mislim da je taj izum sigurno patent srpskih majki. nigde nisam cula da neko bije decu varjacom osim kod nas. moja mama doktorirala na tom predmetu il obrnuto ja doktorirala jer bese: 3 x na dan zbog nejela i ostalo po zasluzi...


najbolje

moja jadna majka je jednom toliko poludela od brata i mene da je razbila varjacu... srecom, udarivsi o kauc. bilo je podjednako edukativno kao i same batine - brat i ja smo momentalno ucutali i umirili se k'o bubice.
ali, bilo je zato dana kada je drvenarija zavrsavala i na nasim guzama, a najgore kad ti posle toga kaze "sedi i cuti". ko da sedne takav ranjen?
(moram da kazem da malo preterujem i kitim, ali lep je ovaj povratak u nestasne godine.)


Pukla varjaca

Kuvala moja mama pekmez ali neke velike kolicine pa joj zatrebala varjaca ciji je radni deo bio velik kao dlan ruke a drska sigurno 40-50 cm. Probala ona da isproba jednom po mom dupetu ali sam akrobatikom za dlaku izbegla udarac, a varjaca udarila o stok pa mili brate pukla na dva dela. Uh sto sam bila srecna!


hm.. nije uvek najjasnije ko je "razumna" strana

Ja sam imao "situaciju" na Kalenićevoj pijaci. Jesen, subota, lepo vreme, neviđena gužva... Ali, zbog nečega mi je izgledalo kao dobra ideja da petogodišnjeg sinčića povedem sa sobom na pijacu. Nema ko da bude s njim, ili tako nešto. Časkom ću ja to, i eto nas nazad za deset minuta... A na pijaci - masa sveta u potpuno haotičnom Braunovom kretanju. Trenutak nepažnje, i za čas se između nas nađe deset ljudi. Naravno, pokušaš da "zaobiđeš", da se vratiš nazad, ... veliki je repertoar dobrih ideja koje naglo pogoršavaju situaciju. I naravno, morao sam na kraju da vičem iz sve snage, uz opšte simpatije pijačnog estabilišmenta,a i klijentele bogami. Što se međutim u onoj gužvi nije čulo na dalje od tri metra.

Ako je neko od nas počeo da gubi prisustvo duha, to svakako nije bio on. Našao sam ga posle nekih pet minuta na jednoj tezgi u nonšalantnoj imperatorskoj pozi kako sa onim svojim mudrijaškim starmalim izrazom raspravlja izuzetno ozbiljne teme sa vlasnikom tezge. S kojim se već bio dogovorio da je ovo najbolji način da se reši situacija. Za njega, to što sam se ja pojavio, nije bilo nikakvo iznenađenje, ni neki poseban događaj - samo puka potvrda ispravnosti njegovih razumnih pretpostavki. Pogledao me svojim setnim plavim očima (na mamu), i - zdravio, Gorane (počeo me zvati "tata" tek sa deset godina). Ako si završio, mogli bismo da pođemo...

Nikad nisam morao brinuti da li su njegovi gosti posluženi...


ko je razumna strana

Da, to je stvarno pitanje.

Moja bratanica ... u dobi od tri godine se mota oko majke dok ova sprema ruchak.
Iako ju je majka par puta upozorila da se odmakne od sporeta, jer su ringle josh vrele, ona je ne dobijajuchi odgovor shta to znachi vrele, naslonila svoju ruchicu na jednu od njih. Ceo dlan je teshka opekotina.
Bol je bila strashna i nakon lekarske intervencije. Plakala je tiho.. I u jednom momentu rekla je majci:
"Ti si kriva shto sam se ispekla. Nisi me chuvala".
Majka je pita: "Zashto sam kriva, pa upozorila sam te?"
"Trebala si me istuchi, sad me ne bi ovako bolelo"


:)

Fenomenalan text:) Iako nemam decu još uvek, shvatam da može biti i te kako zabavno s njima...Tri sina? Fali jedna devojčica:)


Mala deca, mali problemi.

Velika deca...upravo su mi javili da je moje zensko cedo danas zapazeno kako je, sedeci na velikom motoru, projurilo preko Terazija. Otisla je tamo pre dva dana - ja sam na Midwestu. Terapija?


Nsarski,

plivaj na Terazije, sad i odma'...kukuuu crni čoveče, auuu...čuj terapija?!!


Ma jok,

nije potrebno. Vozio je moj neobuzdani brat koji je odlican vozac. Ja tu nista ne bih pomogao - samo ne razumem sto je pristala.


uuu

uuh...preseče me...


Mene je tetka, mamina mladja

Mene je tetka, mamina mladja sestra, kao malu, stavljala na vespu koju je vozio njen decko. Neke mamine koleginice su nas spazile i nastala je citava frka. Ja se toga ne secam, ali mama mi je pricala. Da bude jos veca panika, u to vreme sam bila u kolicima pa su i kolica bila na vespi. Kako smo svi stali, nemam pojma.


Majka

Jelena da li je tvoja majka radila kao f. montazer?


Jeste.

Jeste.


Majka

To sam i mislio... ti i ja smo se culi telefonom kada si stigla u Ameriku... ona mi je dala bila tvoj telefon... kasnije smo se nekako izgubili... pogledaj moj mail u profilu... ako hoces, javi se...


Moj je tata

vozio motor kad je bio mali student a nama posle nije dozvoljavao.
Kao, vremena su se promenila, saobracaj nije isti.
Nase dve znatno starije sestre bile su zapazene kako se sa svojom ekipicom kesaju za trolu na rolsuama, valjda kad trola podje sa stanice da dobiju na ubrzanju, pa su im i bicikl i rolsue bili zabranjeni a mi smo se posle jedva izborile za rolsue ali samo pod striktno kontrolisanim uslovima.
Ispastale smo takodje i njihove pasjaluke sa sankama, dok smo mi dosle na red a i roditelji bili stariji i zivci im vec otisli od predhodnih lomatanja, sve je bilo problem.
Al' smo za uzvrat mogli da navlacimo ekipu kao niko drugi, valjda im je taj deranzman bio manji nego da moraju da se misle. E tu privilegiju smo koristile do koske.

Olga


ns

sta da ti kazem, sarski, moja majka je imala srece da nikada ne sazna da sam i ja leta '89 od terazija do slavije na "zadnjem sedistu" harlija proletela kroz mnoga rdeca svetla semafora ;-)
kad mi neko kaze harli dejvidson, radije pomislim na serza genzbura


kud me podseti

Auu, kad se setim kradje kola i "grand prix" voznje po beogradskim ulicama... ajoooj, sta me ceka! (moj je jos bebac)

A ja bio lukav pa sam stavljao kontejner na mesto odakle sam ukrao kola, da bih uparkirao na isto to mesto na kraju veceri da matorci ne provale. Ne lezi vraze, jedno vece vracam se ja, a keva dosla sa nekom prijateljicom iz grada i parkirali tik ispred kontejnera... "A gde su kola?"... mozete misliti nastavak price...

Sreca te se nikad nisam slupao, sto je pravo cudo kad sada razmislim...


Tajna srećne dece

večno u nedoumici oko toga da li je batina iz raja ili ne, često sam pitala iskusnije, matorije roditelje šta oni misle. odgovori su bili jednoobrazni - ma udri samo, iz raja je batina, nego šta. kud svi turci, tud i ja, ali sam u potaji kupovala knjige i priručnike na zadatu temu, a najpraktičnija i najbolja mi je Tajna srećne dece.
Dopala mi je ruke kada je moj mlađi sin imao oko 2.5 godine. Piše u knjizi da se može primenjivati čim dete može da sroči jednostavne rečenice i objasni gde je pogrešilo. Odmah sam se bacila na posao. Dignem ruku i kažem sinu 'Stani i razmisli. Gde si pogrešio. Zašto se mama ljuti. Kako ćemo da se popravimo.' Dete dalo pravilne odgovore i ja oduševljena. Dva dana raj u kući. Sve rešavamo pričom. Treći dan, ja viknem 'Stani i razmisli', kad on istim tonom i sve sa ručicom 'Stani Ti. Ti razmisli!'... ček, ček,... u knjizi nije pisalo da je dvosmerni proces. Kod starije ćerke ne deluje. Navikla na preki sud i kad joj postavim ista pitanja ona ćuti. Kažem 'kada smisliš javi mi', dođem posle pola sata, ona kaže'zaboravila sam ona silna pitanja koja si mi postavila'. Morala sam da iščitavam nastavak knjige nekoliko puta, podvlačim raznobojnim flomasterima, ali vredelo je!


ja se secam da smo brat i ja

ja se secam da smo brat i ja najcesce dobijali batine kada putujemo negde kolima, a cesto smo putovali na skijanja po evropi, letovanja....auto mali, mama i tata napred, nas dvoje pozadi sa jos gomilom stvari uguranih ispod nogu i sa strane ... dosadi nam gledanje kroz zadnju sofersajbnu, dosadi nam sve i krecemo da se bijemo i grizemo i onda cale koji vozi samo provuce svoju ogromnu saku i mase njom levo desno pa koga zakaci, a ne moze da ne zakaci, malo mesta, nemas gde da se sakrijes...


fenomenalno secanje

i ja se secam caletove sake, a i mojim klincima je moja ogromna.

a znas ono kad se vozi po krivinama, pa ja i brat pozadi letimo levo desno, pa jedan drugog prikucavamo za lim od fice. a on mladji pa gluplji, pa ja njega i u levoj i u desnoj krivini zakucavam, a on ceka kad ce centripetalna sila njemu da krene na ruku. :-)


hahaha

"a znash ono kad se vozi po krivinama"

Znam i ja. Udarim glavom u prozor i kukam:" Tata pazi kako vozish razbicu ti prozor!" Moja glava manje-vishe ...


hahaha

...to letenje po krivinama je super, bas kao i malo brdasce na putu kad ti se zeludac popne do grla i nazad...uh, kako smo to voleli...a onda obicno bude: mama , meni je muka... tata iskusno odgovara: gledaj napred, disi duboko, a mama : gledaj sine napred, sad ce mama da ti objasnjava znakove koje prolazimo: evo ovaj znaci da ne smemo da vozimo vise od...i obicno tada pocnemo da bljujemo, brat ili ja...:)


I enjoy a good spanking

A sta ces kad pocnu da vracaju?

Olga


Кајша нитованог зов

Немам николе брата сина ујемог.умро.а цео свој живот бијо је загипсован,те ноге једно дес пута ,лева нарочито је рикњаваламу
отфудбала ,онда руке , десна му била ко крива дрина јер је сваки пут ушрех зарашћивала па кад се руково никад да потрефи шаку пружену ,па прсте сваки засебе крљо,онда мандркно скоња о светом сави једне завејане зиме (и коњ скрљо ногу па га морали ликвидирати сиротог ) па збокичме у кориту саставијо заливен угипсу годину ,главу кознаколко пута му разбијали содом политром убирцузу , секли сножем . . ма да не набрајам још.
а бијо је баш брезобразан још ко мали,све диро ,са свом децом исела се туко тако тек да се туче,јајима тек снешеним из кокошињца директ се гађо углаву ,пенџере туђе камењем разбијо а ушколи најгори. е онда уји моме ко лебац добром то дозвижди па пошље жену наћошак у радњу код кум Глувог да купи новог кајша зачакшире ал снитнама то било у моди здраво па ниџу заручком увати те намигујући жени каже
- ајд сине усобицу , давиш коте зове
пага одвуче у поменуту неким креденцима натрпану,узану , подупре врата изнутра , те вошти ди довати,скајшом нитованим, нинегледа, а ниџа ни сузе да пусти акамоли да се дере ко ми други што смо урлали кад развуку понама.
После биво још безобразнији онако сав избубецан.
Довојске није ни стиго јер се ајзлибан којим је убосну на наруковање кренуо тамо у Брдима иза мајевице унеки усов камени на пруги забијо а он баш бијо крено да пи*а накрај вагона, па одсудара онако унатраг протчо конпозицијом и закуцосе улокомотиву леђно те му прсла глава после имо рупу употиљку мого си шаку турити уњу. наравски, војске га ослободили чак инеке новце добијо али пропијо за пар вечери сдругарима .е онда једне године украде мотор однашег ветеринара и исве снаге се судари сваљком којим су пут утврђивали па стојо паркиран код браца Јовине капије да му одоше рука и нога унакрст.и ребра .е онда тако угипсаног кад је проходо га једно вече дочеко умраку неко коме се замеријо и тако га избо утрбу брицом да је умро прексутра не долазећи себи.стимга гипсом и саранили.једва сандука закуцали.Мирму души . . . .тамо дије.


Cerevicane, skidam kapu

pa vi uvek ispadnete zvezda mog bloga umesto mene!
ovo je fenomenalna prica! odusevljen sam:-)
nemojte nikada zaboraviti da navratite, molim vas!


Čerevićane,

Majstore!


Черевићан

ti treba da imas svoj VIP blog.
Imas ovde veliki fun club, i ja spadam.
Ova ti je prica do bola tuzna.

Olga


Ja sam citao knjigu

prica gdina cerevicana, i tvrdim da samo cudnom igrom sudbine ista nije knjizevni hit.


I ja bih zelela

tu knjigu.

Olga


'De ima

da se pazari ta knjiga? Želim i ja da je pročitam.


Ima, al' ne znam dal' moze da se pazari

Nudio gosn Cerevican pre par meseci, ovde na Blogu, tako, stize i meni ova dragocenost, pod naslovom "Pečalbade". Autoru svaka cast i jos jednom, veliko hvala.
Jelici drage volje pozajmljujem (na revers) ovu predivnu zbirku prica, prvi put kad bude dolazila (ili prolazila) kroz Bgd.

A sada, za zakasnjenjem, prica o decjim nestaslucima.

Imao sam 4-5 godina, i sa caletom sam cesto isao u setnju. Kalemegdan je bio omiljena i gotovo svakodnevna destinacija. Ne mogu tacno da se setim ko se od koga izgubio, ali jasno se secam da sam u trenutku kad sam shvatio da caleta nema nigde na vidiku, pomislio da je sigurno otisao kuci, ili, da ce, kad ustanovi da sam ja otisao kuci, i sam krenuti doma. Od pomisli do realizacije nije proslo dugo. Otisao sam do dobro znane stanice trolejbusa 11 (ne na okretnici, nego kod "Kolarca"), sacekao veliku zelenu trolu, pitao da li je to broj 11, usao, seo u stolicu (za kartu se nisam plasio da li ce mi neko traziti, jer sam znao da deca ne placaju). Posto sam napamet znao put do kuce, brzo sam stigao, usao na vrata (tada se stanovi nisu zakljucavali, jer nije bilo potrebe). Kod kuce, sok! Mama unezverena, gde mi je tata?! Posle nekog vremena, i otac je stigao (neko od komsija otisao je do Kalemegdana da ga nadje). Secam se samo njegove zelene face (od besa). Batina se vise ne secam, ali po naknadnim pricama, bilo ih je, poprilicnih.

Sad razmisljam, naglas: sta cu ja, kukavac sinji, ako ovaj moj zvrk (3), za nekih godinu-godinu i po, podje ocevim mu stopama?


Peđa,

fala ti k'o bratu.


Nema na cemu,

ko-sestro :-))

PS: opcija "posalji mejl", valjda radi.


Pedja

*


Jelice, procitao

procitao (al' server mi vratio mail)


Obrisala,

a bogami odoh i da spavam, izmuči me jedan kod Jasmine na blogu, ko da pričam sa isključenim bojlerom...auuuh...
(Deki, izvini za gnomovanje, evo mož' da nas kazniš, samo nemoj da biješ ;)


Obrisala,

pisemo se i laku noć.


J,

laku noc!


Odlican pisac koga iz ne

Odlican pisac koga iz ne znam kog razloga izdavac nije malo vise izreklamirao. Nije mi jasno zasto. I proza i poezija su mu sjajne. Posto se javlja pod nickom, mogao bi da nam dozvoli da ga izreklamiramo i zvanicno, ovde preko bloga, uz puno ime i prezime.

PS:Ovo je doslo ovde, a trebalo je da bude ispod komentara Draga Kovacevica o knjizi koju sam i ja procitala.


Moje dete kao da je

Moje dete kao da je prikljuceno na struju. Ona i kad je bolesna sa temperaturom 39 trci i skace. Cim izadjemo na ulicu ona mora da trci, i trci li trci... Energije kolko ti srce hoce.
Pre 3 godine, tada je imala 2,5 krenemo nas dve u Englesku preko Praga, avionom. U Pragu smo presedale i pauzirale 3 sata. Ono je bilo strasno- sve vreme je trcala, cela 3 sata! U tom trcanju zapazim jednog gospodina sa TROJE dece, jedno drugom do uveta-najmladje kao moja Ana, i lepo se setkaju. Gospodin se mirno setkao sa svojom decicom oko 1,5 sat a ja sam trcala.
Pre neki dan je uzela makaze i osisala samu sebe i sva vazna se pojavila ispred mene izjavljujuci samozadovoljno - Zar nisam lepa!


:)))

posalju mama i tata mene i brata kod dede u Nemacku. Avionom, sami nas dvoje , ja 4 , brat 2. Imali smo one torbice oo vrata da putujemo sami i da nas kao stjuardese paze i stvarno nas jesu uredno smestile u avion i dale nam da jedemo...i to je bilo to..ja , kao starija sestra, uredno odlozim nase pasose u kesu za povracanje( da se ne izgube) u dzep sedista ispred nas..izadjemo mi iz aviona, dodjemo na pasosku kontrolu, trazi cika pasose, ja rondam po toj torbici oko vrata, po rancu, ne mogu da nadjem, on nas pusti i mi se nadjemo sa dedom i deda mi odmah trazio pasose da mu dam da se ne zagube, ja opet trazim, ne nalazim, vratimo se do kontrole, ali vraga, avion vec ociscen i spreman za novo poletanje...nikada nismo nasli pasose.


Sisanje.

Ta ista koju sam pomenuo gore. Dodjem kuci jednog dana, a ona nakaradno osisana, ostrigana, sve nejednako, igra se. Frizura - model "srecom kosa brzo raste". Ja pitam: "Pobogu, sta je bilo, ko te je osisao?" A ona sva ponosna: "Sama". Dobro, da je ne traumiram, shvatam - nasla makaze negde (?!), pa gleda kosa, gleda makaze, moze, slaze se - osisala se. Predjem preko toga bez vece frke, malo saveta i OK.
Sutradan odem po nju u obdaniste. Auh, Bogo moj! Celo obdaniste osisano na istu mustru! Vaspitacice zgranute, ja ne znam gde da gledam. Moje cedo ponosno: "Ja sam ih sisala. Sama".


:)

Ja ih imam troje a uskoro cu imati prvo unuce.
Sad su divni mladi ljudi, puni raznoraznih fenomenalnih ideja,radoznali i vrcavi ...onakvi kakvi su bili i kad su bili mali. Svako od njih je od mene dobio po cusku i malo jace...Po svemu sudeci da je mene vise bolelo sto sam to uradila nego njih...kazu njima bilo smesno...kad se izgubim iz vidika oni se kikotali...:). Tako mi i treba.
Svako od njih sam izgubila po jedanput i srecno ih ponovo nasla.
Trudila sam se da ih ne vaspitavam mnogo iz jednostavnog razloga....volim ih. Samo sam ih mnogo volela. One cuske...sigurna sam, nikad nisu zasluzili i ne verujem da su bile potrebne.
Najsmesnije sto su uradili zajednickim snagama bilo je ovo...
Starija cera i sin zabavljaju mladju sestru koja je jos u kolicima a ja perem sudove....vreme prvih vecih nestasica. U sobi iza ormara veliki dzak sa secerom koji smo dobili od nasih roditelja u panici.... Elem, ovo dvoje rese da budu kreativni...uzeli celu teglu Pavloviceve masti i namazali malecku od glave do pete -u debelom sloju a onda probusili dzak sa secerom koji je iz njega potekao kao voda...skupljali ga u male serpice i njime polivali sestru na njeno opste zadovoljstvo...kad sam se zamajana sudovima okrenula da vidim sta je tako slatko smesno ... bilo je zaista slatko iznenadjenje....tek prohodala, jedva drzeci balanas od kikotanja , moja mala secerlema se caklila od masti i secera od glave do pete, duge trepavice posute belim zrncima presrecno su treptale....a ovo dvoje je zalivaju sa svih strana u umetnickom zanosu....utapkavaju gde fali...Prizor je bio najlepsi na svetu. Bila sam opcarana!
Jeste priznajem da mi je trebalo deset dana da usisam sav secer iz tepiha...ni tresenje nije mnogo pomoglo....

Ovo je bio prizor iz andjeoskih faza...kreativnost ih je naravno uvodila i u djavolje faze kad su cuske uletale da ih kao bozem resetujem....da li sam bila u pravu...nemam pojma...da ne volim sto sam to radila , da mrzim taj cin....da li je bilo potrebno....hmmm....ne znam.....ali da smo se negde tamo slozili da je bila lekcija i za njih i za mene...da, jeste ....bila je lekcija...Decu ne treba tuci nikada.


Ko u crtanom filmu!

Ko u crtanom filmu!


Bila sam u skoro identicnoj

Bila sam u skoro identicnoj situaciji na aerodromu, kad sve prodje dodje mi ono "dal' da placem il' da se smejem".
Pre nego sto sam rodila prvog sina, mislila sam - samo da je zdrav i da ne bude miran - nekako mi mirna deca nikad nisu delovala srecno. EEE.... pazi sta zelis :)))

Uvek sam se uzasavala onih kaiseva sto su ljudi koristili dok deca uce da hodaju - pa nisu deca kucici ! Eee...kad sam pocela da ih gubim kojekuda, pomislila sam na te kaiseve - kao genijalan izum :))


Da li ste primetili

izum - lisice?! To sam videla, dok su moji bili mali, u jednoj radnji detinjoj...plastične lisice, jedna normalna, druga prilagodljivog obima...lepo se ulisičiš sa detetom i slobodno ideš u gužvu. Nisam ih kupila, nekako mi izgledalo ipak malo previše, treba da vučem dete za sobom, ulisičeno, k'o da je jedva uhvaćeni krimos.


Ko sme mene da tuce

Ko sme mene da tuce


Gotcha

Da li je to ona mala ljutica sto samoj sebi sece siske?


da,da buduca frizerka.

da,da buduca frizerka. Model za uspesan susret sa Princom.


Tako je

i moja sestra o Bozicu i NG sva usplahirena pitala - Pa, neces valjda da ga vezes TIME?! Ja nisam bas bila voljna da joj pricam kako i sta se desava u gradu. Elem, tek kada smo stigle u Sidnej, e da dozivi ona iz Viene taj vatromet sa Mosta, bilo joj je jasno. ta svaka druga mama vodi svoju''kucu'' isto. Ja inace nisam potpala pod uticaj cola, hamburgeri i slicne praznjikavosti, ali nakon , ako se dobro secam okruglih 10 godina kupila dozu Koka-kole. Da me digne taj secer odande ili skapah brate!
Onda me prvih par dana pitala i gledala malko ispod oka - A sto pijes toliko puno tih vitamina (imas u hrani i vocu). Onda kada je stiglo cetvrto jutro pita - A sta mislis da i ja uzmem nekoliko? Ja ne mogu vise!
Kako je bilo nakon 4 nedelje, mozete samo da zamislite. Ovaj moj trci i skace, cita , i slaze neke Vavilone od kocki, ugurava mi se u krevet od druge goddine sa omiljenom knjigom na sklapanje i sav ozaren vice Aro Bora ( mada sada vec cisto kaze Aurora Borealis). Vaspitacice me jure da im kazem sta to ja radim sa njim, jer on nece da prica sa njima uopste. Kazu da on njima pokazuje mesec i vice This is a crescent moon. I nervira se sto one nece da pricaju sledece faze. I onda su mi poslale izvestaj da cacka nos, da slaze lisce u neke geometrije i lance i vice -This is DI EN EJ chain! I lupa nogicom o pod. Mole da ga naucim pesmice i slicno. A ja se jadna mislim - Jaoj meni do boga miloga, sto ucinise geni. Onda smo se lepo sastali u kancelariji direktora i lepo sam im se izdrala (bas vise nisam mogla) i rekla im da je to tek pocetak, pa ako ne znaju, morace da se suocavaju sa svojim neznanjem. Onda sam im jos i dodala moj IQ, malko iznad proseka, i ubila ih u pojam. A one jos pocele da me navijaju kao on pokazuje neke znake autisticnosti. Ma onda im nisam pomenula samo ovce, nego i uniforme iz Maovog doba i sta sve jos ne.I lepo sam im rekla cime sam se ja bavila pre no sam dosla ovde. Sada vladaju muk i tisina.
Eh da - i ne smeta im sto mu ja saljem kuvanu hranu i sveze iscedjene sokove, i sto nije bio uopste zainteresovan za Mek i slicno podgrejano iz konzervi.
Inace mi odgovara na pretnje - Dobices batine, poljupcima. Uzas jedan mali muski! Ali katkada kada pretera nema knjiga za citanje i ne razgovaram sa njim po dva sata. Onda se vere po meni i radi sve da mi skrene paznju. Ili... sevaju usi od vucenja, a ljudi me okolo, je l' te gledaju, kao kucku!
Mislim se sta bi tek radili da dodju u Srbiju, pa da tamo vide kako sevaju guze nakon PRAVIH batina!
Dejane, molim te da pises nesto/sve, samo ne politiku. Dodje mi bas muka, a o stotinama postova na nicim izazvanu gospodju Pametnicu, obicno odskrgucem. I ako nema nista novo, ja okrenem na Cirkovica i njegove blogove i sita se naodmaram.
Pozz svima


CcCcCcCcCc...

Pre nekog vremena bila je diskusija (sva sreca cyber diskusija na blogu b92, jer bi vrlo verovatno prerasla u fizicku ''diskusiju'') na temu prava deteta, te nema batina, te niko od trenutno prisutnih niti je dobio batine od roditelja, niti je popreko pogledao, a kamoli udario svoje dete... a meni je bila dodeljena etiketa psihopate koji maltretira decu (mom matorom takodje), ja smo konzervativan, nazadan, ovakav i onakav. Gde su sad svi ti suvereni vladari apsolutne istine, pravedni zastitnici ljudski i decijih prava?? Sada je komentar ''ha, ha, ha simpatican tekst''?!?!?? Za moje slicne tekstove (verovatno ne toliko simpaticne) po mnogima sam trebao da budem naglavacke obesen za palceve na terazijama.
P.S. Naci cu datum objavljivanja konkretnog bloga, autora i naslov, kao i najinteresantnije delove (za one koje mrzi da listaju ceo post i sve komentare).


Sram

Ja sam moju Dunjicu tri puta u zivotu udarila, oshamarila. Bio mi pao mrak na oci. Poslije toga, vec nekoliko sekundi kasnije, stidjela sam se same sebe beskrajno, i pred njom i pred samom sobom. Zamolih je svaki put da mi oprosti. Njene puse i zagrljaji oprostenja su me posramili vise nego ista, vise nego najgore durenje ili predbacivanja.

Jednom prilikom, kasnije, kada me naljutila, stajala je uza zid sobe i po njenom pogledu punom straha sam shvatila da ocekuje da cu je udariti. Nisam, a nisam ni imala namjeru. I danas se stidim da me se rodjeno dijete u nekom periodu zivota, ili u nekom trenutku - makar najkracem, plasilo. Moje dijete, koje ucim kako se suprotstaviti svakome tko je ugrozava, kako braniti sebe assertively, u jednom trenutku plasilo se MENE.

Kasnije, kada je postala malo starija (ca. 6 godina), razgovarale smo o tome. Zamolila sam je da mi oprosti, jos jednom. Zagrlila me, poljubila najsladje, i rekla: "Znam, mama, ne brini."


ma jebale me fashirane shnicle ...

(ups, nadam se da me moderator nece banovati zbog nepristojnosti, ali zbog autenticnosti reakcije, morao sam!)

dragi Dejane, od srca me nasmeja tvoj blog i odgovori ostalih "sapatnika". odavno me nista nije tako slatko nasmejalo ovde, posto su ostale teme uglavnom "ozbiljnog" karaktera.

hteo bih da svemu dodam i moje iskustvo kao klinca, potpuno se slazem sa tvojim klincima, vise sam voleo btine da istrpim nego svo zhvocanje i mentalnu represiju koja je sledovala za neki nestasluk.

bio sam vrlo aktivno dete, prilican problem za samohranu majku, ponarocito kada se setim svih gluposti koje sam radio.

da krenem sa nekima od njih:

naime, svoj prvi "informativni" razgovor sam imao posle prvih 7 dana provedenih u skoli. osmaci su me nagovorili (mangupi jedni) da pritisnem jedan taster i time sam aktivirao zvono koje je oznacavalo kraj casa, te sam skratio nastavu citvih 20 minuta u celoj skoli. savesne tetkice su me uhvtile na delu i odmah odvele kod ucitelja a on kod direktora. mozet misliti kakva je bila reakcija majke kada je cula (pobogu, pa zar u prvih 7 dana, kakav li ce hohstapler biti od njega kasnije?). ipitivala me je celo vece sta i zasto sam to uradio te kako je bilo kod direktor na sta je dobila sledeci odgovor: znas mama, meni se jako svidja direktorova kancelarija, i ja hocu dabudem direktor kada porastem! u poverenju, on je celav! Sta da odgovori zena?

posle dve nedelje presretne je ucitelj ponovo i kaze joj da sam opet bio kod direktora (na sta zamalo shlog nije dozivela). ali ovaj put je bio drugaciji. jelte, posto sam posle nemilog prvog dogadjaja obecao da cu se popraviti (kao i svako dobro i lepo vaspitano dete), otisao sam kod direktora da mu kazem da sam se POPRAVIO!

jedan veliki problem imao sam od ranog detinjstva. jos kao jako mali, pre skole naucio sam da citam i pisem (mamina dika!). pri prijavljivanju za skolu psiholog je rekla mojoj majci da to i nije bas bilo pametno da se uradi jednom detetu, posto ce mu biti dosadno na nastavi. vrlo brzo sam shvatio da ne volim da pishem (ne volim ni danas, verujte na rec, radije kucam na kompu ili pisacoj masini!). to nije bio prevelik problem MENI s obzirom da sam brzo kapira o cemu se na nastavi radi i cak sve pamtio, ali da pisem nisam hteo nikako. probali i ucitelj a vala i majka, i milom i silom, nije islo nikako.
dosla jednom mama da me pokupi iz skole i pita me gde je sveska da proveri jesam li napisao sve sto treba. rekoh da je kod drugarice da prepisuje. na to se ona obradovala da sam najzad sve sam napisao i da neko najzad i od mene nesto prepisuje. na to je dobila odgovor od mene, da ne prepisuje za sebe vec za MENE!na sta je ona poludela!odvela me je kuci, naredila da deset puta napisem Azbuku pisano i deset puta stampano kao kaznu, a da me ne bi bila, zakljucala me po prvi i poslednju put samog kuci i izasla napolje da se izduva. kada se vratila kuci, nasla me je kako spavam bezbriznim snom i sva skoro zadovoljna otisla da proveri da sam sve uradio. usledio je drugi shok u vidu texta: mama, sto je mnogo, mnogo je (posle par puta napisanih azbuka). kasnije mi je priznala da nije znala sta da radi, da vristi od besa ili da se smeje. po priznanju, smejala se u WCu 15 minuta. i onda se dosetila da primeni (kako uskoro saznadoh) drakonske mere. naime spremila je moje omiljeno jelo, fashirane shnicle, a onda ih stavila na TA pec koja je stajala odmah pored mog pisaceg stola, probudila me i naredila da zarvsim zapovedjeno. kada ugledah shnicle, oci mi se zacaklishe i prosto sam poleto ka njima, ali avaj, avaj (jala jala). tada saznadoh da ih mogu pojesti AKO i SAMO AKO (onaj cuveni matematicki uslov!) uradim sto mi je zapovedjeno! ne mozete ni zamisliti zapomaganje koje je usledilo: te umrece ti tvoja mala pticica (koja je, bogu na istinu, vise licila na MICHELINovu maskotu) od gladi, kako imas srca, jedna je majka (preuzeto iz vica o Perici) i slicno. No, naravno, morala je ostati pribrana (sto je kako kaze jako tesko izdrzala) i kategoricna. tada videh da je vrag odneo shalu i da ce se ONE ohladiti, te sam pozurio sa domacim zadatkom. kada sam zavrsio, u slast sam ih pojeo! i znate sta, vise nije bilo problema sa pisanjem, gotovo uvek sam bio prvi!

svako ima svoju cenu, za mene su uvek to bile fashirane shnicle i kasnije otkrih, kiflice sa sirom!


Prosvetni radnik!!!

Ja sam prosvetar, profesor matematike. radim u osnovnoj skoli. Postaje malo mucno s obzirom na sve gluposti koje vrhunski strucnjaci ugradjuju u nase skolstvo ali to je druga prica.
Uvek sam verovala da deca moraju da imaju svoje misljenje, ali to je jedan od razloga sto u poslednjih pet i vise godina odbijam da budem razredni staresina. Jer, ja ih ucim da za sve sto urade postave sbi pitanje: Zasto? ali to je onda u uskobu sa kolegama. A batine? Uh, pa mogla bih vam ispricati kako sam u skoli lupnula dvojicu, najboljih drugova koji su se pobili ali onako divljacki. I ocekivala sam da dojure roditelji. Pitam oca jednog od njih dali je rekao da je dobio pljusku - kaze: nije. Zasto? Pitam klinca a on kaze: "Pa, bili smo krivi," Mada, batine vise sluze da onaj ko bije istrese frustraciju a ne da zaboli onoga koji je bijen. Tako da, moj vam je savet, ako vec bijete decu, tucite ih kada niste besni. Bes ne donosi nista dobro.


dopao mi se ovak komentar, mnogo

moj stariji mnogo voli profesora matematike, a nije bas neki matematicki mozak. mnogo mu bolje idu druge stvari, ali ovaj mu je profesor omiljen i to iz vise razloga. prvo nije zabusant. ozbiljno predaje, kad je strajk (sad su ovde prosvtari u svadji s ministarkom pa strajkuju jednom nedeljno) on se uvek upise u strajk, ne primi platu za taj dan a sve casove odrzi. to sto sam ja tim cinom opcinjen, to je jedno, ali potpuno me iznenadilo to da to klinci cene. kao drugo, jeste strog, ali voli decu i to se vidi. i trece ne samo da im dopusta da imaju misljenje, vec ih ponekad i pita. anegdota za koju ja znam, je kada je javno ustvrdio da sve na ovom svetu ima veze sa matematikom. ovaj moj kaze nema - npr. religija. profa kaze, ima, je si li gledao the da vinci code? a mali kaze, knjiga ima veze sa matematikom ali nema sa religijom. profa se slozi. i posle mi pohvali sina kako lepo misli. a kad su profesori zabusanti, pa cak i kada su popustljivi, to klinici ne vole.

a sto se batina tice, ne tucem decu, al veoma cesto sam u iskusenju. i to u besu. ali stalno nesto pretim.
jednom utrcim u sobu da ih zgormim, derem se jos iz hodnika ko onaj lik iz biljanine drame, a jedan smugnuo pod krevet a drugi, ne moze da stane, pa se bacio na pod, kao iracki zarobljenik, stavio sake na potiljak i vice: "danger, danger, this is not a drill!" odmah te prodje bes, pa izadjes da se ne smejes bas pred njima. :-)


Evo jedne price

iz sveta gde se deca ne smeju tuci...
Moja prijateljica ima cerku koja je mali djavolak. Pamcenje joj je neverovatno, upija sve sto cuje il vidi, uci brzo i primenjuje sve sto je naucila. Ima 5 godina. Jednog dana mama je odvede u kupovinu koja nije trebalo da obuhvati i njene zelje i prohteve. I kao sto uvek biva ona je spazila nesto sto je moralo biti njeno. Nije pomoglo ni razumno objasnjenje, ni ubedjivanje, ni zaprecivanje kaznom, ni ignorisanje...nista...ona se drala kao sasava...hoce tu igracku pa hoce. Mama joj se jos jednom obratila ocajnickim tonom da bi je na kraju uzela u narucje i izletela na ulicu. U tom momentu klinka krene da se dre...upomoc, upomoc , kidnapovana sam....i ne prestaje....E sad , u sred velikog grada veoma je mla mogucnost da te neko od ljudi prepozna... i moja prijateljica shvati ozbiljnost situacije...onako besna i iznervirana izgledala je jos sumnjivije....ljudi odmah zastali ...neko vec spreman da zove policiju....i u tom, nekim cudom naidje njena komsinica sa sve svojom decom koja im pritrce uz srdacan pozdrav....to je malo otkravilo uozbiljene, napete ljude koji su se tu sjatili...policajac se vec stvorio ... ali i on je brzo shavtio o cemu se radi pa se sve zavrsilo bez vecih neprijatnosti....
Posle mi je prijateljica pricala da je kad je dosla kuci i malo se smirila imala najiskreniju nameru da malu izdeveta ...a onad se predomislila pa preduzela druge vaspitne metode....kaze:mislim se...ako je tresnem pozvace mi policiju...:)


Jos jedna prica

Moja rodjaka ima konje trkace koje neguje i trenira na obliznjem hipodromu. Inace je medicinska sestra. Ima i troje dece, dva sina i cerku. Elem,nismo se dugo videle i ja odem kod nje za vikend. Posle predivnog dana na snegu koji je napadao do preko kolena ..nahranimo decu i oni zaspu kao klade...mi se raspricale i odjednom cujemo policijsku sirenu pred kucom...dva nocu...Policija kuca na vrata i krene sa hladnim, formalnim preispitivanjem ko je ko i sta radimo....mi se zblanule...napokon dobijemo objasnjenje...jedan od njenih sinova (6 godina) sedeo je u policijskom autu ususkan u toplu cebad...sta se zbilo....on i njegov mladji brat su se probudili dok smo mi pricale...resili da malo zveraju kroz prozor koji su otvorili...i verovatno se naginjali da pipnu sneg koji je napadao skoro do prozora i jedan od njih se izvrnuo dole...ovaj drugi zbrisao nazad u krevet posto mu je ovaj drugi rekao da ce on nazad kroz vrata. Dok je zaobilazio kucu neko ga je video i pozvao policiju. Bogami ...moja rodjaka je morala debelo da objasni sve sto se desilo...cak je morala da zove doktora u cijoj klinici radi da posvedoci da je ona savesna i brizna majka. I tu nije kraj....posle par dana odemo na hipodrom gde ona, njena deca i muz borave godinama i svi ih redom znaju. Tog dana su u okviru hipodroma otvorili mali kasino....Rodjaka mi predlozi da odemo na pet minuta samo da zvernemo kako izgleda....Njena prijateljica velikodusno ponudi da ona pricuva Jelenu (8) u hipodromskom klubu dok se mi ne vratimo. I mi sidjosmo iz kluba dole niz stepenice u kazino udjosmo i izadjosmo ...nije proslo ni petnaest minuta....kad pred kazinom policajac nas ceka, dva socijlana radnika i psiholog i Jelena s njima....sta je bilo...ona je posle tri minuta posto smo mi otisle odlucila da krene za nama, nekako eskivirala onu jadnu zenu koja se izbezumila od neprijatnosti sto joj je utekla za tren....Gde dete u kazino i jos samo....kuku....Bilo je zaista neprijatno i mucno sa socijalnim radnicima koji su kao iz rukava vec pretili oduzimanjem deteta....moja se rodjaka rasplakala...sva se prepala...Vidim ja nista ona ne moze pametno da kaze od soka...pa im ja objsnim da su oni tu svaki dan i da ih svi znaju...da je dete bilo sa poznatom osobom i pouzdanom...dodje i ta zena koja je cuvala...dojdu ljudi iz konjusnice...dzokeji i mnogi vlasnici konja...i na kraju se ovi socijalci smiluju...napisu zapisnik i daju mojoj rodjaki zabranu ulaska kazino od godinu dana. Jelana koja je sve to uozbiljena posmatrala...kad smo krenule kuci...onako brizno kaze mami...ma bas te briga mama, ti ionako ne volis da ides u kazino...nemoj da si tuzna... A meni se bas dopalo , ja mogu da idem meni nisu zabranili...
Nas dve se pogledamo al nije nam do smeha...Kad smo se vratile kuci...moja rodjaka je zatvorila sve moguce izlaze iz kuce ukljucujuci i otvor na kaminu....jer nemoj da najmladjem padne napamte da krene uz odzak u potrazi za deda mrazom koga je pominjao ceo dan...Uf....


Booom

Uvod
U vreme moje skole nije bilo petardi. Jedan moj skolski drug (pozdravljam sve svoje drugove koji ovo eventualno citaju, prepoznace) resi da u kabinetu hemije napravi bombice. I naravno booom, ode kabinet u vazduh. Njemu na srecu nista
Razrada
Ja profesor sa dosta iskustva. Razredna osmom razredu. Odeljenje ko napravljeno da profesori kosu cupaju. Ima ih 35 , od toga 15 pravih pravcatih vukovaca. Uvek imaju svoje misljenje, uvek nesto pitaju... kolege ih zovu ONI TVOJI...
Na velikom odmoru cuje se neki prasak u zbornici i utrcava sekretarica skole da me zove. Ulazim u ucionicu a tamo direktor (I direktor i sekretarica malo deblji) crven ko rak, vidim strefice ga srce. Po ucionici sitni, sitni komadici lavaboa. Vode koliko hoces, a svi cute.
Sta je bilo?
Svi cute i slezu ramenima. Direktor urla kako su razbili lavabo. Ja da bih smirila situaciju pitam ko je redar. Zaduzim te dve slatke devojcice da ociste sve i naredim da me cekaju posle casova da raspravimo pricu.
Cetiri casa su sve kolege pokusavale da saznaju ime krivca i bas niko u tom trenutku nije gledao u tom pravcu.
Znam, ako ne uspem da saznam sta se zbivalo mogu samo da kazem hvala i dovidjenja i da prepustim staresinstvo nekom drugom.
Udahnem duboko udjem i ... pre nego sto progovorim ustane jedan i kaze: "Ja sam razbio lavabo."
Majko moja, sta sad? Malo ja reda radi odrzim pridiku. I izjavim da me bas i ne zanima nogo toga ali da zelim do sutra novi lavabo
Pitaju koliko kosta. Odakle znam. Nisam ja nikada u kuci razbila lavabo.
Epilog
Oni su tog dana skupljali pare za lavabo. Neki roditelji su odbili da daju pare za glupost pa su mnogi dali od dzeparca. Dvojica su otisla tramvajem u kupovinu i isto tako doneli doticni. Sutra ujutro sam zatekla jednog sjajnog momka kako pokusava ogromnim francuskim kljucem da skine ostatke strog lavaboa ... Dovela domara i stvar legla. Nisam dala da bilo koga kazne iako je bio veliki rat sa kolegama, ali do kraja godine nisu nikakvu svinjariju nap0ravili, uvek bilo nemoj ko onaj lavabo.
Kasnije sam saznala kako su ga razbili.
Ubacili su slucajno parce papira i kada su pustili vodu napunio se lavabo vodom. Onaj krivac je pitao sta bi bilo kada bi ubacili petardu u tu vodu, izvadio petardu iz torbe i zapalio a jedan drugi je ubacio u tu vodu i BOOOM
Kasnije sam tu svoju sjajnu decu, i mnogu drugu sretala na raznim mestima. Najvie sam se radovala kada sam ih vidjala na demonstracijama protiv Slobe. Da, da, naucila sam ih da razmisljaju. Secam se predsednik OZ je bila jedna divna devojcica ali ne bas najbolji djak sto je uobicajeno. Oni su je izabrali i nisam dala da mi kolege drze slovo zbog toga... Bila je to nas amala lekcija iz demokratije...
Bas ste me podsetili na mnoga, mnoga dogadjanja u skoli. Ja bih takva odeljenja dala nasim sadasnjim vodjama pa da se pokazu... Da vide kako je tesko biti vodja i biti pravedan... i uz to ispunjavati zakon...


kazneni sastav

Mene tata bije zato nemoze da bije niko drugo pa bije nas. :-) Pa naprimer kad on hoce da gleda TV on ne kaze "hocu da gledam TV" nego kaze "deco na spavanje" a to se ponekad desi u 10 sati ujutro.

filipe stankovic


maloletni f.s. (12)

je zbog duhovitog teksta gore, osudjen na vezbanje francuskih glagola. zato sto ne mogu da kaznim nikog drugog osim njega, pa koristim priliku.


za: filipe stankovic

Imaš navijače u mojoj kući, 4 komada, dva punoletna, dve maloletne.Čitali tekst (uaaaaa!!), čitali komentare (uaaaa!), pa se saglasili u jednom komentaru: "Ne daj se Filipe! Na ovom mestu bi trebalo da pišu samo deca od ovih što misle da sve znaju!A nemaju pojma!"

p.s.ovo pišem pod pritiskom i emocionalnim ucenama, ja mama, tako mi i treba :))


Pismo Filipe Stankovicu:

Momce, kazi ti tvom tati ovako: "Nemoj tata da me teras da ucim francuske glagole po kazni jer cu onda razumeti da je ucenje kazna, pa necu uciti kad sam dobar".
A francuske glagole nije lose da naucis, po kazni ili ne.


ma eno ga u avliji

pika fudbal. a vezbanje glagola nam dodje nesto kao male bonding, posto sam ja francuski skroz zaboravio ucimo zajedno.


Ja sam kao mali

pod prisilom ucio i francuski i klavir, pa nisam naucio ni jedno ni drugo. Ali zato odlicno pamtim sve filmove koje sam video bezeci sa casova francuskog u bioskop.

P.S. Jos gore, moji roditelji su medjusobno pricali francuski ili nemacki, kadgod su se dogovarali kako da nas, decu, kazne. Ja sam sve do 15. godine smatrao da su ti jezici posebno odvratni.


Francuki se desavao

pod poluprisilom.
Ucio nas je tata, iz nekog razloga u kuhinji.
Mi pruzale veliki otpor i pitale se cemu to a posle bismo se za svoj racun preoblacile u maminu garderobu i stikle i pred ogledalom podrazavale francuski dijalog.
Glavni argument za ucenje je bio taj sto po misljenju roditelja osoba koja drzi do sebe treba da govori barem dva strana jezika tecno a ako nauci tri moze da nauci i trideset tri.
Posle su digli ruke. Nakon jednog duzeg vecanja zaklucili su da od ovog projekta nema nista i da treba da se pomire sa mogucnoscu da ce od njihove dece mozda ispasti mediokriteti.
Ovog "mediokriteti" mama i tata su se silno plasili i pokusavali i nas da zastrase al' se nama fuckalo.
Naravno kasnije svi zalimo sto nismo slusali savete svojih roditelja.

Olga


Eh, daa,

ali sam ja zato samouk izucio visoku skolu upadanja u bioskop i utakmice, "kesanja" na javni prevoz, i slicno, sto "mamini i tatini" sinovi nisu mogli ni da sanjaju. I taj street smarts mi ponekad dobro u zivotu dodje - naravno, ne vise da se svercujem i kesam, nego da "stipam" zivotne krivine:)
Istina, ne tako davno sam se prosvecovao sa polu-fals kartom (glasila na tudje ime) na avion Toronto-Amsterdam. I sve proslo OK.


Joj Nsarski

mangupe!
U mojoj kuci nije bilo vrdanja, roditelji stariji, vrlo socijalno namazani, znali su sve zive fore provaljivali su svaki pokusaj muvanja.
Jedino sto su se nekad pravili malo ludi, filozofija: ne treba da bude bas dozvoljeno al' nek bude i neki presedan.

Olga


ovako se to

Cool! Vaspitne mere.

Batina / cuska ne poznaje razlike.
Gde ovo nadje?! I love You Tube! Adikt sam, ili cu uskoro postati.

Olga