Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

I opet taj pasos

 

WANTEDWANTEDIzlazim iz nase amabsade i hodam Belgravijom. Lepom kraj, nema sta. Sve same ambasade. Gledam u zastave i prepoznajem zemlje u kojima sam bila. Stavise, u dzepu mi je pasos ispunjen vizama tih zemalja. Moj pasos, koji je spreman za penziju, a da nije ni dve godine napounio. Sta ce, nema vise slobodnih strana. Istrosio se. A lepo se drzao. Ukazivali su mu poverenje u mnogim ambasadama, i to bas ovde na Belgraviji. Samo ga eto nisu bas lepo primili u nasoj.   

Stojim na salteru i predajem dva uredno popunjena formulara, tri sveze fotogrrafije, uverenje o drzavljanstvu tek pristiglo DHL-om iz Srbije. Zatim je tu i moj, narednih devet i kusur godina vazeci pasos, ali na zalost bez praznih strana. Imam kod sebe i licnu kartu, izvod iz Maticne Knjige rodjenih, vencani list. Cak i overenu zdravsvenu knjizicu. Sasvim slucajno, imam i potvrdu o placenim porezima u Srbiji za 2006-tu. U torbi mi je, ako zatreba, i jos po neki originalni dokument izdat u Srbiji.

 To je gomila crnog na belom. Sa jedne strane gomile ja, u priorodnoj velicini i punom koloru, a sa druge strane predstavnik moje zemlje za salterom konzulata ambasade moje zemlje. 

- Novi pasos ce da vas kosta kosta 133 funti

- A ne, ja znate zelim da dobijem onaj pasos na pet godina koji kosta 77 funti, kao sto pise na vasem sajtu. Evo vidite koliko mi kratko pasosi traju. Ne bih da vadim pasos na deset godina i placam skuplje. 

- E pa ne mozete vi da dobijete pasos na pet godina. Taj se izdaje samo vojnicima.  Vi morate da uzmete ovaj na deset, cak i ako ga menjate na svake dve.

- Dobro, u redu. Ipak su to samo pare. A novi pasos mi treba. 

Cinovnik ambasade odlazi i ubzo se vraca pruzajuci mi parce papira: Evo Olivera, ovo vam je potvrda da ste predali,  pa zovite za jedno pet, sest nedelja i pozovite se na ovaj broj

- PET, SEST NEDELJA !!! Pa na vasem sajtu pise da se pasos izdaje za pet dana!

- Moze tamo da pise sta god ko hoce, a ja vam kazem kako jeste. Zovite za jedno sest nedelja da se raspitate. 

Sluzbenik ambasade je postao nervozniji. Predpostavljam da mu nisam prva od jutros.  Prva, sta? Prva koja veruje zvanicnom sajtu ambasade?  Pa i nisam bas u potpunosti verovala sajtu. Htela sam da sve proverim telefonom. I to, opet kao sto pise na sajtu, zvala izmedju 14 i 16 sati. Ali se niko nije javljao. Cele prosle nedelje. Pomislih da nije zbog Uskrsa. Na tom istom sajtu pise da Ursks spada pod drzavne praznike i da je neradan dan. Pod datumima kad se ne radi pise PROMENLJIVO.   

Sajt ambasade, inace izgleda veoma lepo. Bar se meni svidja. Na pocetnoj strani pise „Svrha ove prezentacije je da vas informiše, ali i da bude sredstvo koje će nam omogućiti da sa vama uspostavimo pravu komunikaciju. Taj cilj možemo ostvariti samo uz vašu podršku. Biće nam veoma drago da odgovorimo na vaša eventualna pitanja..... ”. E pa na to sam se vec jednom navukla. Kada sam preko tog istog sajta postavila pitanje vezano za vizu moje prijateljice koja je dolazila iz Dubaija u Beograd. Na postavljeno pitanje mi niko nikada nije odgovorio. Verovatno poziv sa naslovne strane sajta vazi za neke druge ljude, a ne za mene. Mozda se i na telefon javljaju nekim drugim ljudima. Ja sam ipak samo drzavljanin njihove zemlje koji uredno placa sve poreze i ne koristi nijedan od fondova, jer i kod lekara ide privatno.  

Ali to mi sada i nije vazno. Malo sam u soku zbog cinejnice da sam dosla dezinformisana, a i zbog saznanja da sam sada u ozbiljnom problemu.  

- Ali znate, meni pet-sest nedelja ne vrsi posao, pasos mi treba ranije.

- Pa mene ne zanima sta vama vrsi posao. To vam je tako kako sam vam rekao. Zovite za jedno pet sest nedelja. Ili cemo mi da zovemo vas.  

Gledam u coveka, koji nije preterano ljubazan, ali nije bas ni neljubazan. Nije drzak, nije bezobrazan. Sasvim je OK, rekla bih. Cak mi je i simpatican. Iako bih volela da nije i da mogu u da ga iz dubine svoje duse zamrzim u tom trenutku. Ali to bas i ne bi imalo puno smisla. On mi samo saopstava proceduru. On je vlast, a ja sam dosla da od vlasti nesto trazim. Tacnije, on je cinovnik aparata vlasti jedne zemlje. MOJE zemlje. I tu me nesto zaboli duboko u stomaku. Bilo bi mi lakse da me upravo odbijaju za vizu u nekoj TUDJOJ zemlji, da pricam sa nekim ko ne moze moje ime ni da izgovori, a kamoli procita sa gomile papira izmedju nas.  

Vise nisam besna, nego tuzna. Osetih se iznevereno. Kazem: ‘Dobro, hvala’, uzimam svoje papire i okrecem se. Vec zamisljam kako cu da izgledam i zvucim glupo kad se vratim na posao i kazem da ne mogu na sluzbeni put sve do juna, sto znaci da ne mogu da obavljam svoj posao. U glavi mi neprijatan razgovor sa sefom i smisljam uvodnu recenicu. A da pocnem s nekim Kafkinim citatom? 

Jedna zena u cekaonici mi se obrati. Htela je da mi pruzi malo podrske i moja ocekivanja ucini realnijim:

- Nemojte da se nervirate. To je tako. Nece to biti ni za sest nedelja, Ja sam moj cekala mnogo duze. Vec sam zaboravila i da sam predala. Prosli su meseci.  

Gledam u zenu i nasmesih joj se. Simpaticna mi je ta Srpska prisnost. Pomaze da se osecam malo bolje.

- Pa dobro Gospodjo, uzvratih prisnost, a sta ste radili bez pasosa svih tih meseci? Kako ste putovali?

- Ma putovala sam ja. Imam ja ovaj njihov UK pasos. Rezervni.  

Kao sto rekoh, setam Belgravijom. Gledam sve te zastave i po prvi put u zivotu pozeleh da i ja imam rezervnu drzavu!


olivera

svaki put kada udem u nasu ambasadu pricinjava mi se da vidim sliku tita, pa milosevica kako se smejulje sa zida odmah nasuprot ulaznih vrata. nisam odvano bila pa ne znam ciju sada drze. a kolko su zastava promenili od mog dolaska u englesku?! vise i ne znam koja je nasa. mesam je sa francuskom i holandskom.
sve se promenilo ali nasa "ljubaznost" ostaje ista. a da, i cene su im malo skocile!!! sto manja zemlja to vise para traze za pasos.


Ima slika Hilandara

Izgleda da smo odustali od portreta, sad su manastiri u modi. Tako je u stvari lakse, ne gledas nikoga kako ti se podsmeva dok cekas da platis velike pare za malo vredan pasos.


Da, ali obrati paznju na

manastirske prozore, mozda se neko ceri...ispotiha.


Quote:Novi pasos ce da vas

Quote:
Novi pasos ce da vas kosta 133 funti

Draga Olivera, moraš priznati da vredi!
Živela Srbija :)

www.queeria.com


A koliko zaista vredi?

Ej Queeria, sasvim iskreno. Koliko mislis da bi trebalo da se naplacuje za Srpsko Drzavljansto? Sa sve pasosem?


Naplaćuje? Ja mislim da oni

Naplaćuje? Ja mislim da oni treba nama da plaćaju za tu blamažu :))

www.queeria.com


Well.....

vec sam se uplasila neosnovanog nacionalizma......
....
....
Mada bih ja jako volela da, kad dobijem taj novi pasos, mogu da budem ponosna na njega. Mozda ipak bude i toga jednog dana. Budimo pozitivni.


Pa ja mislim da treba raditi

Pa ja mislim da treba raditi na tom rezervnom... Zato dragi moji (situacija je teška pa može i drage moje) koji/e ste državljani/ke država prvog sveta (Hrvatska, Slovenija itd.) molim vas javite se... Ja bih neki bolji pasoš...

www.queeria.com


Rumunski ?

Ili Bugarski deluju sasvim super s ove tacke gledista.


Slažem se... Može i

Slažem se... Može i bugarski i rumunski pasoš... Mada imam pik na hrvatski :)

www.queeria.com


A sazto bas Hrvatski?

Volis da igras sah?


Ne, volim da slušam

Ne, volim da slušam Tompsona... pa bi užitak bio bolji kad bih imao i CRO državljanstvo...

www.queeria.com


CRO drzavljanstvo

iskreno da ti kazem, lakse ga je dobiti, nego izgubiti. Vjerovao ili ne.


Dunjice..o)

Hrvatska ima na 4,5 miliona stanovnika 8 miliona pasoša..o)


Hrvatska

kaze: 4,5 miliona u matici; 4,5 mil. u dijaspori. Opet racun nekako ne valja. I ne znam jesu li Hrvati(ne) iz zapadne Hercegovine dijaspora ili creme de la creme ;-) ? Mislim, "sluzbeno"?


a sta nudis? ; - )

...


I dušu i telo

I dušu i telo :)

www.queeria.com


pricekaj samo

da pitam muza. mozda se zezne pa kaze da. pospan je. onda si ga nadrljao.


Ja i moj dugački, seksi,

Ja i moj dugački, seksi, vlažni jezik :)
I šta kaže?

www.queeria.com


eh, taj pasos..

otvaram ja racun u banci pre 6 meseci ovde u Americi. Bankar gleda pasos, ne moze da nadje moju drzavu u sistemu. Onda se smejemo, ja od muke, objasnjavam da je moja drzava cesto menjala ime i gde se nalazi.
On me onda upita: "Mogu li da te upisem kao drzavljanina Rumunije?".
"Moze."
I tako svaki puit kad odem u banku, bankar se seti mog slucaja i smeje se, smejem se i ja...i tako.


ja danas bio u banci

drzavljanstvo: Serbien und Kosovo


Serbien und Kosovo

Uf, das ist fantastisch :)

www.queeria.com


U kojoj to drzavi

Serbien und Kosovo kao drzavljanstvo?


in unsere Deutschand

in unsere Deutschand


Unser Deutschland

ist (noch) nicht so doof. Sowas würden sie nicht mal im letzten Kaff sagen. Oder, mindestens - NOCH nicht.


Drzavljanstvo je skuplje

Po secanju, ono je oko hiljadu i po dolara. Ispis iz istog oko hiljadu.
A treba ti kad ti se npr. beba rodi u inostarnstvu.

PS Zar ti ne bi bilo jeftinije i brze da odes do Srbije po pasos?


sve se iz Serbia-e, draga, izlizalo...

...i stari pasos, i novi, i papiri, i kola, i avioni, i ekipa...Osim nas par Davida sto se jos rvemo sa Golijatima od mogucnosti da nesto napravimo od sebe - pa time i od Srbije, if possible...

Ja se u Nemacku "izvozim" po potrebi, jer radim na nekom projektu EU - pa jos nisam imala tu osobenu priliku da me moji tamo negde u Nedodjiji kasiraju za pasos. Ali da se osecam kao outcast, i to onaj bez greske, svaki put kad stanem u red za BILO STA u ovoj zemlji, digne mi de pritisak na 200. A enterijeri, a face...a slike...venecijaneri, zapljuvani prozori ...pa tih odrednica koje bi ih opisale, nema ni u najcrnjim dubinama moga vokabulara.

A tamo sam, iskreno, sve cesce primorana da zalazim...


Da, bas se rvemo.

Ja sam navikla da se izvinjavam zbog svog porekla, ali mi jos uvek tesko pada kad naidjem na neprijatnosti 'kod kuce'.


Ja ponekad odem u ambasadu

Ja ponekad odem u ambasadu zbog overa, ovljašćenja i sličnog.

I, kao što kažeš, ljudi su ljubazni.

Poslednji put, pre nekoliko nedelja, sam bio svedok gde je jedna osoba imala sličan problem iako sa nekim drugim papirima, nije htela da prihvati dodatni rad i dugo čekanje nego insistirala da se vidi sa konzulom, konzul došao i ljubazno joj rešio problem tu na licu mesta.

Pretpostavljam, nagađam, da kad su i pasoši u pitanju kozul ima neka diskreciona prava ako vam je pasoš hitno potreban.


Pa nisam pitala da razgovaram sa Konzulom

Ali me nista ne kosta da probam. To je u stvari dobra ideja. Thanx. Javljam sta sam uradila. ( Mada su meni objasnili da od ambasade nista ne zavisi. Procedura je takva da traje nedeljama. )


NIJE UPALILO

Bar znam da sam sve pokusala


Sta,

konzul prilegao posle rucka, da malo vari, pa ne moze do telefona?


Nisam ni stigla do konzula

Rekli su mi da "ne znaju gde su poslali materijal koji sam predala" i da "ne mogu da mi nikako pomognu". Ali, bar se neko javio na telefon.


Boze,

pa gde su ga poslali, u sinternicu?
Ili obliznju pekaru?
Da covek pozeli da je pogresio broj!


I jesam pogresila broj

Nakon toga sam zvala curu koja radi kao agent za UK Home Office. Apsolutno je bila spremna da saslusa moje probleme oko cinjenice da ce da mi istekne UK visa, a da novu necu imati gde da 'lupim'. Razmotrice kako moze da mi pomogne pa cemo da se cujemo sledece nedelje.

Posvetila mi je 20 minuta svog vremena, dala mi odgovore na sva postavljena pitanje. A ja sam za nju samo stranac u njenoj zemlji koji ce radije njen broj da okrene.


Uh, nemoj vise,

razbicu monitor od besa.

"Staljin nas je ubijao, ali nas nije dovoljno ubijao."


Ali će zato...

..poslednji Staljinov brk baš ovde biti obrijan.


da jos malo dosolim

cinjenicom da ima zemalja u kojima je moguce imati 2 vazeca pasosa (npr za nesmetano putovanje u Izrael i arapske zemlje), ili zemalja sa pasosima od 64 strane...


Ili se samo dodaju strane

To rade Amerikanci. Ne mora da se vadi novi pasos, vec se samo dodaju strane. Pasos tehnicki i dalje vazi, samo mu nedostaje mesta za pecate.


Moj pasoš

Onaj stari SFRJ (koliko li je to decenija daleko?) je istekao još 97, mogao sam navodno da ga produžim do 2002, ali nisam ni hteo. Šta će meni pasoš države koja ne postoji?

Posle 96 sam i onako imao UK pasoš, pa mi nije bilo ni na kraj pameti da vadim naš. Najbolje je bilo kad sam 98 morao da vadim vizu sa SRJ, jer naravno treba viza sa zapadnim pasošem. A ostalu Evropu sam prošao bez pogleda, a kamo li pečata, ali zato u mom starom UK pasošu imam uredno vize SRJ i pečate sa Surčina.

I eto, prodje 10 godina od te 96, i meni istekne pasoš, UK naravno, (pošto sam taj stari SFRJ i zagubio) i morao sam ga da produžim. I to je bila jednostavna procedura, samo pošaljem stari, i nove slike i 66 funti, i za 7 dana dodje meni stari, isečen po ćoškovima, i novi, sav nov i sjajan.

I opet me čeka isto, imaću samo domaće pečate, jer naravno ostatak sveta je normalan i nema takve granice. Samo mi ostajemo kao suvenir starih dana, takoreći za muzej.

I onda se nađem u situaciji da bi hteo da pljujem po nama, a žao mi je, jer smo to mi. I naravno, hteo bi ja da budem ponosan na moju Srbiju, ali svaki put kad bi to hteo dođe fudbal, i Argentina ili Holandija, sad je počela i Nigerija da nas bije u košarci, tako da stvarno nemam nešto na šta bi bio ponosan.

Imam ja rezervnu državu, tj pasoš, ali nije to ono pravo. Nemogu ja da gledam Englesku i da navijam za njih, jednostavno, nemogu. Nikad oni neće biti "moji" ma koliko ja živeo ovde. Jebi ga, kad si navikao na tako nemožeš da se prebaciš preko noći.

Sad meni dođe kao da gledam strani pasoš kad gledam sprski, nemam tu asocijaciju, isto i naše dinare i sve ostalo. Kao što kažeš, lakše mi dođe kad me ponižava stranac, nego naš, od našeg mnogo više boli.

Uživaj u Belgravia-u, to je bar dobar (i VEOMA skup) kraj Londona, izađe ti jeftinije da odeš na odmor u Srbiju i tamo izvadiš pasoš. E još kad bi Easy Jet počeo da leti, pa da mogu iz Londona da dođem do Beograda (ili Niša) za 70 funti a ne 170, gde bi mi kraj bio?

Pozdrav svim našima u emigraciji

SZ


dosla sam ovde...

dok je bila Yugoslavia, koja se geometrijskom regresijom smanjila na mini yugoslaviu pa je postala cudo od zemlje zvano srbija a I pitanje koliko ce I ona da traje. Ne mogu da objasnim ljudima odakle sam! Pocela sam da govorim Beograd ko da mi je to drzava.
Sada kada razmisljam mozda je i bolje da pocnu da izdaju pasose za drzavu Beograd. Ustedece tih sest nedelja (?)koliko im treba da izdaju novi Srpski pasos.


Uha ha ha ha

A sta kazes na Suverenu Drzavu Vracar ? Ili jos bolje Dorcolska Narodna Republika?

Ja bih tada na pasosu sigurno imala Puza kao grb (iz Pozoristance Puz).


jao...

pa odmah da delimo drzavu a tek smo je stvorili! ajde malo da uzivamo u njoj da izadamo nove pasose, postavimo nove ministre, vladu mozemo i kasnije, nije frka. delicemo se sutra.


eh... sve je to zato što se

eh... sve je to zato što se kod nas između službi još uvek dopisuju poštom, ono preporučeno, pa na potpis. u najboljem slučaju nosi kurir. nema šanse da se koristi e-mail koji niko ni ne kapira kao službeni dokument. jedna mi načelnica odeljenja il tako nešto, jednog velikog preduzeća tipa zdravstveno osiguranje, rekla kako nisu umreženi ni sa susednom službom u istoj zgradi, a kamoli sa drugom opštinom. komp joj neka drndava devedesetosmica, izlaz na net ni nema...
a opet, juče me jedna kod mene na poslu pita kakva je razlika između mejla i faksa. čemer i ništa drugo.

spori smo. dajlap.

u tom smislu zagovaram odcepljenje kneževine beograd već više od deceniju. ;) a bogami i ostalih varoši po srbiji, tipa okrug. pa ujedinjenje isponova sa srebrnim pasošima...


Neki nasi tipovi u Americi, valjda,

poceli da proizvode neke kucice od keksa (nejestive, mada ne razumem sto bi se keksu oprastalo) i pofali im karamela za ukras i dekoraciju, finu nabacu tih kucica. Posalju mejl u jednu nasu veliku konditorsku firmu, nudeci saradnju, siguran visegodisnji profit,... Cekaju, cekaju, narudzbine stizu, a nasijenci se ne javljaju. Tek nakon oko 4 meseca, neko se iz Srbije seti da uzvrati mejl u kome , naravno, prihvataju posao decenije. Ali, avaj, ovi nasi odustali od patriotskog iscekivanja i morali da sklope dil s nekim Meksikancima koji tope karamele. Sad su svi bogati, debeli i veseli, osim nasih pacenika.


A tek nasa ambasada u Holandiji!

E, to treba videti. Lici na kancelariju Gige Popovica (iz Boljeg Zivota - ako se secate). Salter drven, izgreban. Izmedju vas i pripitog sluzbenika staklo koje nikada nije prebrisano. I cak kroz onaj mali otvor mozete da osetite miris dobre domace rakije.
I tek tu sam se osetila grozno i ponizeno. Pre mene je bio neki Amerikanac. Sredjivao papire. A pripit sluzbenik, brkova zutih od duvana je bio jako fin sa njim. Onda na red dodje jedna zena. Nasa. I njegovo crveno lice se promeni. Izgubi se lazni osmeh i vrati se ona drskost na koju smo navikli, od malih sluzbenika sa "velikim" i "vaznim" poslovima.
Jedna cudna stvar koju sam primetila kod nasih sluzbenika po ambasadama - puno su finiji, prosto neprepoznatljivi sa strancima, a pred ljudima iz svoje zemlje glume neke velicine.
Posle te epizode i epizode sa nasim sluzbenicima JAT-a na najsmrdljivijem salteru na Amsterdamskom aerodromu, pozeleh da me nema, ako vec postojim da nisam Srpkinja.


Quote:Lici na kancelariju

Quote:
Lici na kancelariju Gige Popovica (iz Boljeg Zivota - ako se secate).

Pa kako da se ne sećamo... Skoro bila 165. repriza na Tijanićevom servisu.

www.queeria.com


Gige Popadica,

da budemo precizniji. Najavljuju reprizu u junu, na zahtev gledalista.


Izvinite zbog zamene prezimena

eto, vidite da je repriza potrebna.


Jasno,

a i najsimpaticniji lik (navodno) se, tako drazesno, zove Slobodan. I to u jeku 9. ofanzive.


I treba da se reprizira

da nasi sluzbenici uvek imaju na umu kako trebaju da izgledaju i urede (ne)radni prostor
Zna Tijanic sta radi:)


ovo

kao da sam ja pisala pre 6 godina. Jedina je razlika sto ja tada nisam predala papire na Belgraviji vec se lepo spakovala i otisla kuci da izvadim novi pasos. Nije me kostalo nista i dobila sam ga za 2 nedelje. Doduse moj tata je presedeo u Ljermontovoj tih dana kako bi cerki pomogao.
Dobijam USA pasos sledece godine i jedva cekam da se oslobodim torture viza, papira, cekanja i uopste razmisljanja da li mogu negde da putujem ili ne zbog vize.

Pozdrav


ovo

kao da sam ja pisala pre 6 godina. Jedina je razlika sto ja tada nisam predala papire na Belgraviji vec se lepo spakovala i otisla kuci da izvadim novi pasos. Nije me kostalo nista i dobila sam ga za 2 nedelje. Doduse moj tata je presedeo u Ljermontovoj tih dana kako bi cerki pomogao.
Dobijam USA pasos sledece godine i jedva cekam da se oslobodim torture viza, papira, cekanja i uopste razmisljanja da li mogu negde da putujem ili ne zbog vize.

Pozdrav


bela

ali onda ce svi da te pitaju kako si mogla da zabatalis nas pasos, pa steta je, nemoj ni vozacku da zabatalis, steta je, ai licna ti je sigurno istekla steta je, kako ce dete da ti ima nas pasos ako ti nemas steta je, a ti nemas pojma kako da im objasnis da ti ne pada na pamet da krvavo zaradjen godisnji odmor potrosis na redove po supovima i mupovima naravno uz scenografiju svima nam dobro poznatu a koja je izostavljena iz recnika nostalgije, da bi konacno stigla na red i salterskim radnicima lose lazes da nemas ni jedan drugi pasos, ali nema veze, ionako je cela akcija propala jer su kolosalno otkrili da nemas papir da dokazes da ti tata rodjen na srpskoj zemlji..#$###$%%$### :-)


A slusajte ovo

Jednom ja cekam u ambasadi da overim neki dokument i naidje neki nas covek ciji je pasos istekao ali ima uredna dokumenta zemlje u kojoj zivi sa sve pasosem. Oce da overi potpis. Sluzbenica mu kaze da ne moze bez naseg pasosa...i ovaj se izvrne od cuda....pocne da joj objasnjava...i ona kao nesto i razume ali ne popusta nego kaze...ne znam ja zovite vi Ljermontovu pa ako oni kazu moze ja cu da vam overim...i covek lepo uzme mobilni i zove....kaze Ljermontova ...jel moze yo to i to...odslusa nesto i zatvori telefon...okrene se ssluzbenici i kaze...rekli moze...ona kaze pa eto...ja vam kazem sta da radite a vi tvrdoglavi...dajte to da vam overim....i sad ode ona da nam overava dokumenta...a mi cekamo i cekamo ...pa jedno sat i po...i jos nije gotovo...ova sedi iza onog saltera...mi pitamo kad ce...ona kaze...pa molim vas vi kao da ste nesto nervozni....imamo guzvu...idite naegde na kafu pa dodjite za pola sata....
Osim nas tamo nikog vise nije bilo...al ajde...odosmo mi na kafu i ovaj covek mi kaze....a jel vi znatee da ja nikog nisam zvao...samo sam pricao sam sa sobom...Ja kazem...pa ucinilo mi se....:) i puknemo od smeha....Posle pola sata vratismo se a sluzbenica iznese neeku veliku knjigu metar sa metar preko vrata jer ne moze kroz salter i mi potpisasmo da smo primili
dokumenta i odosmo....
Mnogo neka smirena zena....ta sluzbenica....:)


1999 sam

dobila licnu kartu koja nigde nije zavedena. Da li ja postojim za njih?


Naravno - to nema veze

Neko nije zaveden, neko je vise puta. Ja imala dva maticna broja, ali se eto i to sada resilo. Jos samo i pasos da dobijem i da budem mirna sledece dve godine.


olivera

da li si pokusla da razgovaras sa kompanijom za koju radis da oni ili nazovu nasu ambasadu ili posalju pismo da imas sluzbeni put u junu i da je ceo slucaj hitan.
ps: above is valid if you are working for english company which i hope you do!


Probacu i to

nemam sta da izgubim.


GOOD LUCK!

Javi sta si uradila.
dan je lep, petak je a ja sam u covent gardenu.
have a good weekend!


Imaš ličko prezime..

..možda možeš uzeti hrvatski pasoš. A onda ti viza ne treba..


Tacno je da nas ima u Lici

Al moj tajo je iz Hercegovine. Mozda bih mogla da uzmem Bosanski, al' taj mi nece neki bas zivot olaksati.

Sad cu i ja da pocnem ko Queeria. Da dajem i dusu i telo za pasos.


Tim bolje...

Pošalji taju u hrvatski ured u Mostaru i vratiće se sa pasošem.o)
Ta kakav je to Ercegovac a da nema hrvatskoga pasoša...o)
Ne treba duša, dosta je izjava volje..o)


Quote:Sad cu i ja da pocnem

Quote:
Sad cu i ja da pocnem ko Queeria. Da dajem i dusu i telo za pasos.

Ne može!!! Ua, konkurencija!!! Ja sam se prvi setio da nudim dušu i telo za pasoš!!!

www.queeria.com


Queeria

patentiraj!!!


A zasto ne moze

Jednog dana cu da kazem da si mi ti bio uzor.


E, pa, Queeria,

ako slusas Thompsona da bi se kvalificirao za hrvatski pasos, onda nema boljeg dokaza da si dushu vec prodao... (Iako bi vise odgovaralo - ne bih da vrijedjam - da si prodao pamet... ako je istina za Thompsona ;-)


Molim vas da uđe u zapisnik

Molim vas da uđe u zapisnik da se, kao budući državljanin države Hrvatske, želim ograditi i ispričati zbog današnjeg incidenta u Zagrebu i ovom prilikom hoću poželjeti puno puno uspjeha vašoj hokejaškoj momčadi.

www.queeria.com


A sta je bilo danas u Zagrebu?

A sto se tice moje hokejaske momcadi, ona se zove "Fortuna Düsseldorf" ;-)

P.S. Vidjela u sportskim vijestima za Zgb. Od BBB nisam nista dobro ni ocekivala, ali sam iskreno iznenadjena da su se pridruzili i gradjani. Zagrepcani. Da je bilo u Splitu, Zadru ili Osijeku, ne bi me iznenadilo, ali Zagreb... Evo, trazim u hrvatskim izvorima, da vidim sta kazu, da li se netko ispricao?


Znam ja

Thompsona, trenutak samo da se prisetim...
" (nesto)...ljepa li si,
Slavonijo, ravna ti si,
Herceg-Bosno, srce ponosno!!!..."
Ako se to racuna kao data dusa, je l' moze bivsi decko iz Splita da prodje kao "dajem i telo", pa da trazim HR pasos, please.... :)))))


Thompson

Evo jedan primjer zasto ne bih preporucila Thompsona kao alibi za dobijanje hrvatske putovnice:
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=178032


uff

sad se setih nečega: profesorka diplomatije na jednom predavanju reče, onako usput, pa i ne znam da li su svi čuli, da nam se u diplomatskom svetu iza leđa smeju.. pa, kad je ovako sa konzularnim.. mogu misliti šta li je tek sa ostalim poslovima koje bi jedna diplomatska misija trebalo da obavlja.. horor.


Ja sam se opametila

pa vadim pasosh u Srbiji. Mnogo jeftiniji, chini mi se tri puta jeftiniji, a i gotovo za dva-tri sata (sa vezom), a bez za dva-tri dana! Odluku donela inache zato, shto sam ovdashnjem konzulatu postala persona non grata, nakon mnogobrojnih nezgodnih situacija. Ne bih sve da nabrajam, evo jedna situacija:
Recimo da sam zamrzla chudovishte na vratima koje deli brojeve, a mi stojimo napolju po kishi, suncu i ostalim vremenskim nepogodama i chekamo da po pet sledecih brojeva budu prozvani, a rodbina i prijatelji chudovishta nonshalantno prolaze i ulaze na sporedna vrata. Eto, sad zamislite kako bi vi odreagovali!?


Nesto se desilo sa porukom

Nesto se desilo sa porukom koju sam upravo pisala, naprasno me vratilo na blank, pa se izvinjavam unapred ukoliko saljem vec poslato.

Ono sto sam ukratko opisala bilo je moje najcrnje iskustvo sa nasim diplomatskim sluzbenicima - aprila 1999, u jeku bombardovanja i moje poodmakle (pa da kazem jos i rizicne) trudnoce, inostrani boravak koji sam imala istekao je, a posto se u to vreme promenio i osnov moga boravka, nova viza morala je biti drugog tipa koji sam tada mogla dobiti samo u konzulatu ove zemlje u Srbiji, a koji je, pak, zbog bombardovanja bio zatvoren. Na moje pitanje kako da se ta stvar resi svakako bez moga putovanja, salteras iz naseg konzulata u zemlji moga boravka nabusito je odvalio: "A cega se vi to plasite? Bombardovanja? Pa nema nikakvog bombardovanja, mozete slobodno da udjete u Srbiju"!!! Naravno da ga nisam poslusala, stvar sam morala resiti (ipak) izlaskom u trecu zemlju za koju mi tada nije trebala viza, i na koncu, uspesnim "boxovanjem" vize u zemlji moga boravka, nakon porodjaja, uz silne izjave, garancije, otpusne liste, bla, bla... Zbog srpskih diplomata, kao i celokupne garniture koja je drzala vlast u zemlji u poslednjih 17 godina, konacno sam i uzela drugo drzavljanstvo cim je to bilo moguce. Ali, avaj, stigma moga srpskog porekla nikako da me napusti (zato se i potpisujem kao freshapatrid). I uvek me "pukne" kad se najmanje nadam (tek toliko da ostanem fresh po tom pitanju) - bas danas, eto, zatekoh cerku u skoli kako sedi sama za stolom i cita knjigu dok se druga deca jure oko nje. Pitam je: "Sta je sa tobom, zasto se ne igras sa drugom decom?", a ona meni objasni kako ona bi, ali niko nece da se igra sa njom jer je ona poreklom "Srbin", a Srbi su, kazu deca, "ukrali zemlju drugim ljudima". Odmah da kazem, dete mi je vec nauceno da tim stvarima ne pridaje narocit znacaj, ali ja sam se u tom trenutku sa besom u sebi po ko zna koji put pitala zasto Srbiju uopste nije briga sta (eto sada, i mala deca) drugi misle o njoj?


Nesto se desilo sa porukom

Nesto se desilo sa porukom koju sam upravo pisala, naprasno me vratilo na blank, pa se izvinjavam unapred ukoliko saljem vec poslato.

Ono sto sam ukratko opisala bilo je moje najcrnje iskustvo sa nasim diplomatskim sluzbenicima - aprila 1999, u jeku bombardovanja i moje poodmakle (pa da kazem jos i rizicne) trudnoce, inostrani boravak koji sam imala istekao je, a posto se u to vreme promenio i osnov moga boravka, nova viza morala je biti drugog tipa koji sam tada mogla dobiti samo u konzulatu ove zemlje u Srbiji, a koji je, pak, zbog bombardovanja bio zatvoren. Na moje pitanje kako da se ta stvar resi svakako bez moga putovanja, salteras iz naseg konzulata u zemlji moga boravka nabusito je odvalio: "A cega se vi to plasite? Bombardovanja? Pa nema nikakvog bombardovanja, mozete slobodno da udjete u Srbiju"!!! Naravno da ga nisam poslusala, stvar sam morala resiti (ipak) izlaskom u trecu zemlju za koju mi tada nije trebala viza, i na koncu, uspesnim "boxovanjem" vize u zemlji moga boravka, nakon porodjaja, uz silne izjave, garancije, otpusne liste, bla, bla... Zbog srpskih diplomata, kao i celokupne garniture koja je drzala vlast u zemlji u poslednjih 17 godina, konacno sam i uzela drugo drzavljanstvo cim je to bilo moguce. Ali, avaj, stigma moga srpskog porekla nikako da me napusti (zato se i potpisujem kao freshapatrid). I uvek me "pukne" kad se najmanje nadam (tek toliko da ostanem fresh po tom pitanju) - bas danas, eto, zatekoh cerku u skoli kako sedi sama za stolom i cita knjigu dok se druga deca jure oko nje. Pitam je: "Sta je sa tobom, zasto se ne igras sa drugom decom?", a ona meni objasni kako ona bi, ali niko nece da se igra sa njom jer je ona poreklom "Srbin", a Srbi su, kazu deca, "ukrali zemlju drugim ljudima". Odmah da kazem, dete mi je vec nauceno da tim stvarima ne pridaje narocit znacaj, ali ja sam se u tom trenutku sa besom u sebi po ko zna koji put pitala zasto Srbiju uopste nije briga sta (eto sada, i mala deca) drugi misle o njoj?


novi pasosi

ja sam krajem 2001. promenio pasos u nasoj ambasadi u Londonu [tada nije bila na Belgravia Sq] za jedan dan. izdat je bio na 4 godine i koji mesec [zbog vojske] i kostao je 70 i nesto funti. nekih 3 i po godine kasnije kad je bio skoro popunjen, policajac na Surcinu je primetio da mi je hologramska nalepnica na fotografiji polomljena po ivici fotke [posto svi ga "gledaju" rukama] i rekao da moram da ga zamenim odmah. Put za Beograd i vadjenje pasosa je kostalo isto koliko i novi pasos u Londonu. Taj drugi sam 2005 dobio na 10 godina, ali se nalepnica opet brzo polomila i puni se pecatima i vizama. Na zalost nemam rezervni, pa moram s njim da putujem. Naravno da, kao i vecina, imam problema da objasnim koja zemlja je u pitanju, ukljucujuci da li meni treba viza ako letim za Beograd :)

sto se tice osoblja ambasade, promenili su ih [od kako sam ja bio poslednji put pre par godina] i bili su relativno ljubazni, ali je naravno jedna jednostavna procedura trajala previse vremena i kostala previse para.

treba celoj diplomatiji jedna velika reforma, ali pre svega NOVI, BOLJI pasosi POSTOJECE zemlje.