Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Napustamo BC (bazni logor) i krecemo ka Middle camp

Put na vrhPut na vrhPosle doručka spakovali smo solarne panele, akumulatore, radio uredjaje, kablove za rasvetu u ABC-u i jos mnogo tehničke oreme koja nam je juče bila potrebna.

Posto ćemo se posle aklimatizacije ovde vratiti svi su ostavili deo stvari u svojim satorima. Trpezarijski sator i kuhinja ostaju u BC-u, a od osoblja kuvar i jedan njegov pomoćnik. Drugi kuvar kreće sa nama i on se vise neće vraćati nazad. Dakle, imamo dva kompletno opremljena kampa sa neophodnim pomoćnim osobljem.

Krenuli smo oko 13h. Ranac na ledja i pravac u planinu. Navukli su se oblaci pa je bilo dosta lako za pesačenje. Ovog puta namerno smo isli sporije, tako da nam je trebalo oko 5h do middle camp-a. Pustis misli da odlutaju ko zna gde, dok noge same znaju put. Jedino te probude kolone jakova koje se vraćaju iz ABC-a. Svako pesačenje po morenama bilo kog glečera je vrlo monotono i dosadno. Ali, sto se mora nije tesko :-)

Ovde je za 600-700m vise nego u BC-u, pa je nesto i hladnije. Na nebu je puno gavranova, koje ovde zovu Gorak. Oni prate ekspedicije i kolone jakova zbog hrane.

Do sada nijedan član ekspedicije nema problema sa visinom. Zdravstveni bilten je odličan, a atmosfera u timu je svaki dan sve bolja. Neka tako i ostane.

vodja ekspedicije

Dragan Jaćimović


DodatakVeličina
75m.jpg6.46 KB
76m.jpg4.69 KB
77m.jpg4.97 KB

Srecno

Srecno, srecno.

P.S.

Kako pisete blog?


Pa za sada se dovijamo preko

Pa za sada se dovijamo preko "brace Rusa" jer imamo problema sa tehnikom, ali se nadamo da ce da proradi kada stignemo u ABC (Advanced Base Camp). Inace prethodna javljanja mozete videti na sajtu ekspedicije www.serbia-everest2007.com a ubuduce ce svako novo javljanje biti i na blogu b92


ehey

sretno, sretno, sretno na putu u nebesa.
let the force of peace be with you.
you'll be in our prayer.


uh!

sto bi i ja sa vama!!
srecno!


Hvala, trebace.

Hvala, trebace.


Ovo izvestavanje

je super ideja. Mnogo ste hrabri!
Srecno.


Ljudi,

zavidim vam! Čuvajte se i pišite kad god možete.


За викенд

сам препешачио око 30км по војвођанској лепотици Фрушкој Гори,баш ме занима колика је ваша дневна рута..и како се снализите на том ваздуху.Колико трају припреме за тако нешто?
Поздрав из НС.


Ozbiljne prpreme za ovako

Ozbiljne prpreme za ovako nesto traju i po 3-4 godine sto se psiho fizicke spreme tice. A organizaciono, nikad kraja jurenju sponzora :-)


da li

idete sa kineske strane ili nepalske? mene je drugarica lozila da idemo da jurcamo frajere u base camp i posto nismo imali pare za high season morali smo da putujemo u low season ( novembar - decembar). Naravno kada smo dosle u first base camp na 6300m krajem novembra prosle godine nije bilo ni jednog planinara osim mene i nje!!!!
ali bilo je predivno na toj visini. zavidim vam! da li ste napravili kamenu kulu zelja?


Idemo sa tibetanske strane.

Idemo sa tibetanske strane. Pre neki dan smo imali Pudja ceremoniju (osvestavanje opreme). Mozete pogledati slike na sajtu, a ako sve bude u redu narednih dana ce te ih videti i ovde.


То још мало па

к'о освештавање магнетне резонанце на ВМА...


obavezno

otidite u zenski manastir pre nego sto krenete na 6300m. Ja sam zbaoravila ime (Rongbuk Monastery???) manastira ali mislim da je nekih 7km pre BC. Na Tibetu vlada misljenje da svi planinari treba da obidu ovaj manastir for good luck.
Takode ginger ili djumbur moze da pomogne na high altitude. Kao caj ili u hrani. Veoma je popularan kao caj sa limunom na Tibetu.
How exciting!!!! If I new before I could help you with organisation in China.


...

Srecno!


samo napred

Moje misli ce biti sa vama i gledacu uvis. Drzite se!


bez naslova

Od srca - puno srece.

PS moj cetvorogodisnji sin, kada sam mu rekla da ovo pisu cike koje se penju na Mont Everest porucio Vam je
sledece:
"Srecan Vam put na Mont Everest"


Srećno dragi ljudi

Srećno hrabri ljudi.
Fantastično!
Samo napred!


uh, kako je vama

uh, kako je vama extra!!!
uzivajte!


Srecno!!!

Joj i ja vam bash zavidim. Divan blog! Konachno neshto exciting.

:)


Drzimo vam palceve. Pozdrav

Drzimo vam palceve. Pozdrav svima.
Dragane, ili ko je vec za "sokocalom" molim te prenesi Gagi moj veeeeliki pozdrav.

Boris Jankovic
AOB


Srećno..

Lak uspon i srećan silazak sa planine želim.
Napravite nam lepih slika na krovu sveta...Gledao sam sinoć neki uspon...Kamp 3 mi posebno brutalno deluje čak i iz udobnosti moga doma.
Pozdrav


Majstori

Želim vam čelične noge, velika pluća, apsolutnu koncentraciju i lepo vreme. A kad stignete na vrh, da nam posle svima bar delić tog osećaja prenesete.
Napred, i hvala za blog.


Hvala

Hvala svima koji ste podrzali nasu ekipu i drago mi je da vam se svidja ovaj Blog. Dragan ce opet pisati cim budu u mogucnosti jer imaju problema sa satelitskim modemom. A dok to ne budu u resili ja cu vam (inace sam webmaster sajta ekspedicije) prenositi njihove reci na ovaj blog. Sreca da bar satelitski telefon radi, pa mozemo da odrzimo kakav-takav kontakt. Inace, planiramo ako sve bude u redu i direktan prenos zavrsnog uspona i na ovom blogu i na sajtu tako sto cemo na svakih pola sata objavljivati vesti kada krenu iz C4 na vrh. Preneo sam im vase pozdrave i zelje i kazu da im to mnogo znaci. Hvala vam jos jednom svima na lepim zeljama i podrsci.

Nebojsa


srecno

pre svega, dobre uslove, lak uspon & silazak i puno lepih utisaka koje cete nesebicno podeliti s nama...


Srećno celoj ekspediciji i

Srećno celoj ekspediciji i želim vam lepo vreme!


Ималајка

Дневник ми Но. 29052003:
У Непалу фешта . Краљ Н-рендра & краљица Штогаапи,
насмејани ,заставицама отпоздрављају што имају НАЈвишљу земљу на СВЕТY ,а Сер Едмунд Хилари, видно физички скомоло, се кези множини камерманијака.
Слави се на велика звона 50 година како се поменути Сер са личним шерпасом у комаду спустио са Монт Евереста, дотада неосвојивог (кажу).
Присети ме тај догађај на једну из нашег села ,јединицу ГаздаПроке , Јуцу .Бааба је, немајући мушкога Потомка, решијо да је за своје новце ишколује ,па је била једна од ретких женских која се у новисад на учење спремала и на то била јако поносна.
Наше село је узДунав на фрушкогорској падини па се простире на 2 нивоа ,доњи-село и град- горњи.Газда Прока је на Граду имао кућу у плочицама са 8 прозора и две ајнфорт капие.
Лети, кад су живци опуштени, а ми шалабајзери само мерили којој да се међ' ноге завучемо , наравски пробасмо и код Јуце.Сећам јој се одговора :
- јес' Ти малко луд?, '
на мој упит :
- бил' се дирала самном,брезобразно
док смо лизали сладоледа уз рингишпил на Сеоској Слави чекајући ред за вртење.
Пробали идруги :
- ма ни у лудилу савама ,био јој је аргуменат.
Дооообро.
Наравно село неби било село да јој већ прави школарци – који су отоме верању по бестрагији хималајској начули од неких тужибаба , не наденоше надимак Ималајка , а који је пратио наш урлик :
- аој Јуцо навр'села мога.
Данас када на Хималаје се пење 'когод има времена вишка'(упс),а донатори се нуде да направе жичару горе-доле, у оно доба неосвојивости га ,Јуца је Ималајка уистину споносом то шпицнаме носити могла.Незнам јел' остала доследна ставу и касније наспрам сличних понуда,обзиром да живот, тај играч . . . . нас разбуца.

Вама ,ЕКСПЕДИЦИЈО желим успешно горедоле !


Uzasno i Velicanstveno (Milivoj Jugin o poletanju Apola 11)

Pozdrav celoj ekipi, zelimo vam mnogo srece, lepo vreme i dobro zdravlje!

Bas smo odgledali celi serijal na Diskaveriju o Everestu, pa nam je bilo posebno interesantno da ste upoznali Russela Brycea, i da su ponovo na planini Mons, Tim i ostali.

Ako neko nije u toku koliko je (i dan danas, sa svom tehnikom) tesko stici do vrha Everesta, neka potrazi seriju na internetu. Mislim da bi se mnogi onesvestili od straha i brige za vasu ekspediciju.

Koliko ljudi ima sada u ABC-u? Jel' guzva? Godine kada je snimana serija Russelu je glavni problem bio kako da se probije kroz guzvu na putu do vrha i nazad... Jel bas cela ekipa planira da izadje na vrh (vas svih deset)? Za kada se to okvirno planira?

Momci i devojke, stigli ste daleko. Najteze tek ide. Voleli bi da smo sa vama, da vam ikako pomognemo.

pozdrav,
M & R


Pa polako se pravi guzva,

Pa polako se pravi guzva, jer Everest je uvek bio i bice izazov. Ja ne idem na vrh jer vodja ekspedicije komanduje usponom iz baze odnosno visinskog kampa, ali ostalih devet idu. Sada nam predstoji postavljanje visinskih logora i polako napredovanje i cekanje pravog trenutka za izlazak na vrh. Povratne karte su rezervisane za kraj maja, tako da imamo sasvim dovoljno vremena.

Laku noc iza ABC svima koji nas pratite.


Sta se desava ako vise ekipa

Sta se desava ako vise ekipa istovremeno ceka pravi trenutak za uspon na vrh ... i taj trenutak se desi. Kojim redosledom se, onda, krece u osvajanje vrha?


Guzva

Pa to je prilicno individualno kada vodja oceni da se krece na vrh (pogledaj na www.est.co.yu pricu o nasem usponu na Cho Oyu 2006, treba i iskustva i srece). Inace uvek postoji sastanak vodja ekspedicija gde se prave dogovori i strategija, mada i svako gleda prvo sebe. Vrlo lako moze da se desi da nekad bude i ko pre devojci...


Hocete da pustite coveka da

Hocete da pustite coveka da se spusti bordom sa vrha Mt.Everesta :)


Puno srece i LEEEEEPO VREME

Puno srece i LEEEEEPO VREME zelim !!!!!

Nisam citao detaljno... Koji pravac se penje?