Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

ABC - Konacno radi satelitski modem

Everest: Pogled na Everest North FaceEverest: Pogled na Everest North Face17.04.2007.

Probudili su me jakovi. Njih tridesetak su spavali sabijeni medju nasim satorima. Jutro na gleceru je bilo bez ijednog oblaka na nebu.Tek sada vidim gde smo zanocili. Nasi satori su ukopani u kamenjar morene, a sa druge strane presijavaju se ogromni zelenkasti ledeni seraci. Neki od njih visoki su i preko 50m. Juce smo napravili gresku jer smo dosli pre nasih jakova u kamp. Cekali smo ih vise od dva sata da nam donesu nase satore. Zato sam ih danas pustio pre nas, a mi smo polako uzivali u sestocasovnoj setnji do ABC-a (6400m). Ako bi clanovi drugih ekspedicija procitali da sam napisao da je uspon do ABC-a "setnja", sigurno bi se naljutili. Mnogi od njih su tesko podneli dolazak na novu visinu pa su se sutradan odmah vratili za BC (5170m). Po dolasku u istureni bazni kamp, prvo sto sam primetio je polozaj naseg kampa i satora. Cestitao sam Boli (nasem sirdaru) na izboru mesta, jer blizu smo severnog sedla, a drugo, prvi suncevi zraci koji se ujutro pojave obasjavaju nase satore.

Posle vecere nije bilo kartaroskog duela izmedju Baska i Gligora, jer smo svi bili umorni. Prva noc na novoj visini uvek donese malo glavobolje i losiji san, ali sutra vec sve bude u redu.

Pozdravljamo Vas po prvi put iz ABC Everest sa 6400mnv.

vodja ekspedicije

Dragan Jacimovic

 

18.04.2007.

U ABC-u sunce izlazi ranije nego dole u BC-u. Niko nije spavao bas najbolje, jedino se doktor hvalio da mu je ovo najbolja noc do sada! Vec za doruckom dosao je Bola i doneo mi lose vesti. Nas Sherpa Lakpa Tharke se razboleo i mora nazad u BC. Poslao sam sa njim i Sonama za svaki slucaj. Nema temperaturu, nema simptome visinske bolesti, nije malaksao, jedino mu se povremeno gubi vid na par sekundi. Nas doktor kaze da je on u redu, ali bolje neka ide dole u BC, da se malo odmori. Danas smo podigli komunikacijski sator. Svi pokreti su nam kao na usporenom snimku. Kada radite na ovoj visini i kada je atmosferski pritisak samo 464 milibara, onda je dehidracija izuzetno izrazena. Od Sirdara Anila iz britanske ekspedicije Adventure Peak, saznajem da imaju dosta bolesnih u kampu. Cak su neki na kiseoniku. Clanovi naseg tima nemaju takvih problema. Nadam se da ce tako i ostati u narednih desetak dana, jer nam je to veoma vazno da svi budu zdravi tokom perioda aklimatizacije do visine od 7500m.

Pre podne u kampu je bilo suncano, a posle podne je poceo da pada sitan sneg.

I konacno, uspeli smo da sredimo satelitski modem! Sada cemo svakog dana slati fotografije i tekstove o desavanjima tokom uspona, a od sutra krecemo da saljemo i video fajlove.

vodja ekspedicije

Dragan Jacimovic


Radi satelitski?

Pa kako ne bi radio, covece, kad ste se popeli toliko visoko do satelita da mos' motkom da ga oboris:))
Svaka cast! Samo napred.

Nego, jel ste sreli nekog ovakvog tipa?


nema sanse

nece ga ni sresti, danas je derbi i verovatno je na Severu... :)


Ово је мулти-култи лик

видите да има звездин дрес и динамов шорц:)


Sjajno!

Odushevljeno pratim vash blog. Jedva chekam snimke!

Shaljem tople pozdrave :)


klap klap klap

bravo momci, konacno malo normale na ovom blogu...Znam da svako ima svoje muke ali prija mali beg makar i na Himalaje :). elem, samo napred...citamo vas. Za sledecu ekspediciju prijavljujem se za nosaca :)


Jel to zbog dresa ili neceg

Jel to zbog dresa ili neceg drugog? :-)


:)

neceg drugog...


bez naslova

Samo da Vas pozdravim i da Vam pozelim dobro zdravlje i lepo vreme (mislim, lepo na 7500m NV).

S.R.E.C.N.O

PS sin me pita ceo dan a kada ce da stignu:)


Svaka čast!

Naj ste jaki! Samo polako i bez žurbe! Slikajte, šaljite, pišite- svi smo uz vas.


DRAGANE

koliko dugo ostajte na ABC? da li ste koristili boce sa kiseonikom do dolaska do ABC?


Ne, kiseonik se koristi

Ne, kiseonik se koristi iznad 8000m. Za sada je bitno da se sto bolje aklimatizujemo, a to podrazumeva strpljenje i lagano, korak po korak. Jedan ruski alpinista je rekao da ne mozes doci na Himalaje i usput sticati kondiciju, vec mozes samo da trosis akumuliranu energiju.Zato je potrebno tempirati formu i snagu, kao i za bilo koji drugi sport.


Е људи

свака Вама част,ја да одем тамо не би такнуо комп:)


A kako bi onda Vi videli sve

A kako bi onda Vi videli sve ovo i kako bi mi znali za Vasu podrsku? :-)


cestitke

nadam se da ce vas sreca pratiti i da cete sto lakse prebroditi sve faze prilagodjavanja.


dragane

ja sam jos u vozu do lhasa poceli da koristim kiseonik. a dok sam stigla do new tingri vec sam se navukla debelo. cak su mi nasli i neke jastuke sa kiseonikom koji mogu da se koriste pri spavanju. gledajuci unazad mislim da je altitude sickness vise psiholoske prirode. drugarica koja je bila sa mnom kao da je bila u deliblatskoj pescari! bilo mi je tesko ali videti everest "UZIVO" je najveca statisfakcija. popeti se na everest je jos veca.
sta jedete od hrane? proteine? carbs? sugar?


Hvala

na ovim neverovatnim izvestajima!!!
Najiskrenije vam se divim + zelim puno srece
Pozdrav sa zemlje!


bravo drugari

s vama smo u mislima 24/7
imajte lepo vreme i siguran uspon,uzivajte


Ua, moderatori

:))))!

___________________
*

ok,evo i tebi jedna
jel sad u redu?
*-)
(desi,tchelovek?nema te nesto ovde...bas me cudi zasto:-)
pozz,mln


АБЦ (или) Зашто шкиљиш

Небо плаво нада мном
А ја
Нити облак
Нити тица јесам
Ил бар дуга шарна
Да се увис свијем
Док гаврана мноштво
Крешти усред крша
Сањам ето
Освојено небо
и заставу нашу
Где ветром лепрша

вама ЕКСПЕДИЦИЈО желим успешно горедоле!


Držite

se.
Kad otvorim blog B92 naježim se istog momenta od pomisli na to gde ste i šta radite. Odježim se tek kad se diskonektujem pa još malo.


Pridruzujem se pozdravima - svaka cast na najvisem...

...(u svakom pogledu!) blogu. Sjajna stvar - to je onaj momenat u kom blog zamenjuje bilo kakvo tradicionalno izvestavanje i u kome ulazimo u novu epohu. Lepo vreme, dobro raspolozenje i uspesno spustanje!


Sreća sreća radost....

Još malo pa ste gore...Jbeš derbi...Navijam za vas.
Napred naši!!!(Htedoh reći plavi,al onda pomislih, daleko bilo da poplavite tamo...Mislim da ne crtam vraga)


Напред наши

Само напред и навијамо за вас!

Имамо и пар предлога-питања, па ко стигне и ко зна (и од публике) ако може нека одговори, разумемо да људи који су тренутно на Евересту имају много пречих ствари да се на њих сконцентришу.

1) Да ли неко има информацију колико се људи са наших простора (прабивше и бивше Југославије и Србије итд) попело на Еверест? Ја сам нашао информације о две вишечлане експедиције које су успеле '79 и '89-те, затим два Словенца '96 и '97... али је изгледа теже наћи податке после 2001.
(извори
http://www.everesthistory.com/everestsummits/summitsbyyear.htm
http://www.adventurestats.com/tables/allesum.htm )

2) На званичној презентацији експедиције http://www.serbia-everest2007.com нема детаљнијихи информација о члановима експедиције - било би лепо чути по коју реченицу о њима и њиховим претходним искуствима.

Слике које постављате на званичну презентацију су сјајне, једва чекамо и видео снимке!

Поздрав
Милан и Радица


Srbi na Everestu

Pa do sada su se pored pomenutih popela dvojica Srba - Dragan Jacimovic 2000. i Iso Planic 2005.
Sto se tice kritika sajta da nema vise podataka o clanovima ekspedicije, prihvaceno. Potrudicu se da sto pre postavim nesto o svakom od njih (a trazicu i da mi posalju). Inace, za one koje nesto vise zanima o prethodnim pripremnim ekspedicijama i ponekim ucesnicima ove, pogledajte www.est.co.yu . Oni su 6 sati ispred nas, tako da Dragan obicno postavlja blog predvece po njihovom vremenu, pa ocekujem da u nardnih 3-4 sata to uradi i posalje nov materijal.

Nebojsa
webmaster www.serbia-everest2007.com i www.est.co.yu


kako je ovo uzbudljivo

za mene ispred kompa na 'zemlji', a kako li je tek vama uzivo na vrh brda!
jedva cekam sledeci izvestaj, drim fige, mislim na vas i zelim vam svima puno srece!


EXTRA, bravo za vas svaka

EXTRA, bravo za vas svaka vam cast ! Evo upravo na discovery ponedeljkom ide dokumentarac o Everestu, ali bolje je da to cujemo od vas ! Posebno me interesuje tz "death zone", pa ako moze nesto vise o tome !?
Inace puno pozdrava Jacimovicu i pitanje da li je Goran Ferlan sa vama ! Njemu je bas malo falilo da osvoji vrh, ali i da izgubi zivot ! Dragan se koliko secam posednji put popeo bez kiseonika, pa me inetresuje kako ce sada ! I neka se cuva, jer ko se cuva njega i bog cuva !
Inace ko ne zna Dragan je ostao na vrhu skoro nekih pola sata prosli put bez kiseonika sto je neverovatno, iako ljudi redovno padaju cak i visinama od 5000 ( video sam posledice visinske bolesti i oticanja mozga !
E pa kada vidim Dragana na vrhu mogu da kazem da sam ponosan sto sam Srbin !


Death zone

Death zone ili sto bi Srbi rekli "Zona smrti" je iznad 8000m. Vec na 5000m je 50% kiseonika u odnosu na nivo mora, a na 8000m je 30%, tako da je to veliki stres za organizam. Ovo pricam iz licnog iskustva kada smo prosle godine isli na Lobuche East 6119m (Kumbu region, neplaska strana Mt. Everesta). Kada smo stigli u ABC (oko 5200m) iz koga se krece na vrh (ipak je dosta manja visina od Everesta, pa nisu potrebni visinski kampovi) poceli smo da se grudvamo da bi ubili vreme do dorucka. Posle samo 5 bacenih grudvi, disao sam duboko kao da sam trcao sprint na 100m :-) Imali smo i jednog clana u ekipi koji je pio vrlo malo vode sto je na tim visinama ubitacno, tako da je dehidrirao i otekao u licu, pa ga je Dragan odmah poslao u Orso, 1000m nize. Na tim visinama uopste nema zezanja sa pravilima prirode. Dobra aklimatizacija je samo neophodan uslov da mozes da se necemu nadas, a mnogo toga zavisi od vremena, individualne reakcije organizma i iskustvu vodje. Ovaj poslednji razlog je zasto neces moci da visi Jacima na vrhu, jer on komanduje usponom iz satora, ali ces moci da budes ponosan na ostale svoje sunarodnike, kao i bivse (Bosna, Makedonija)koji su isto deo tima. Nemas pojma kako mi je bilo drago kada sam u Orsu prosle godine video jedno od buradi iz cuvene "jugoslovenske ekspedicije" iz 1979. godine. Lepo je znati da je tamo ostao neki "nas" trag, iako su gao uglavnom odradili Slovenci. Do skoro se to i zvao "jugoslovenski smer", ali je sada preimenovan u "slovenacki".

Nebojsa
webmaster www.serbia-everest2007.com


EXTRA, bravo za vas svaka

EXTRA, bravo za vas svaka vam cast ! Evo upravo na discovery ponedeljkom ide dokumentarac o Everestu, ali bolje je da to cujemo od vas ! Posebno me interesuje tz "death zone", pa ako moze nesto vise o tome !?
Inace puno pozdrava Jacimovicu i pitanje da li je Goran Ferlan sa vama ! Njemu je bas malo falilo da osvoji vrh, ali i da izgubi zivot ! Dragan se koliko secam posednji put popeo bez kiseonika, pa me inetresuje kako ce sada ! I neka se cuva, jer ko se cuva njega i bog cuva !
Inace ko ne zna Dragan je ostao na vrhu skoro nekih pola sata prosli put bez kiseonika sto je neverovatno, iako ljudi redovno padaju cak i visinama od 5000 ( video sam posledice visinske bolesti i oticanja mozga !
E pa kada vidim Dragana na vrhu mogu da kazem da sam ponosan sto sam Srbin !


EXTRA, bravo za vas svaka

EXTRA, bravo za vas svaka vam cast ! Evo upravo na discovery ponedeljkom ide dokumentarac o Everestu, ali bolje je da to cujemo od vas ! Posebno me interesuje tz "death zone", pa ako moze nesto vise o tome !?
Inace puno pozdrava Jacimovicu i pitanje da li je Goran Ferlan sa vama ! Njemu je bas malo falilo da osvoji vrh, ali i da izgubi zivot ! Dragan se koliko secam posednji put popeo bez kiseonika, pa me inetresuje kako ce sada ! I neka se cuva, jer ko se cuva njega i bog cuva !
Inace ko ne zna Dragan je ostao na vrhu skoro nekih pola sata prosli put bez kiseonika sto je neverovatno, iako ljudi redovno padaju cak i visinama od 5000 ( video sam posledice visinske bolesti i oticanja mozga !
E pa kada vidim Dragana na vrhu mogu da kazem da sam ponosan sto sam Srbin !


Basko & majstori !

Pozdrav Basku i svim clanovima expedicije. Posebno pozdravljam Baska jer sam svakodnevno svedok njegovog visegodisnjeg upornog pripremanja za ovaj podvig. Zelim vam svaku srecu. Vlatko i ceo NP


Ekspedicija Everest 2007-članovi ekspedicije

1. Dragan Jaćimović vođa ekspedicije

2. Miloš Ivačković član ekspedicije – vodja uspona

3. Dragana Rajblović član ekspedicije

4. Marko Nikolić član ekspedicije

5. Petar Pećanac član ekspedicije – fotograf i snimatelj

6. Simo Dragićević član ekspedicije

7. Dragan Petrić član ekspedicije

8. Basar Čarovac član ekspedicije

9. Ilija Andrejić član ekspedicije

U sastavu je i jedna dama. Dragana Rajblović iz Beograda prošle godine postala je prva žena iz Srbije na vrhu preko 8000m (šesti vrh sveta Cho-Oyu 8201m) i tako stekla pravo da potpuno ravnopravno sa ostalim članovima ekspedicije podeli draž uspona na ovu magičnu planinu.


Dragana Rajblovic i ostali,

primite moju ogromnu podrsku i ozbiljno divljenje! Svaka cast i ajde sad, popnite to planince!


Sa sajta www.est.co.yu

Quote:

...

Dok članovi ekspedicije polako pristižu u Bazni kamp, pokušavam da sredim misli i napišem šta se sve to desilo u poslednjih 48 sati tokom uspona na vrh Cho-Oyu (8201m)

...

Na prvom mestu, Dragana Rajblović iz Beograda, sada već slobodno mogu da napišem:

Prva žena iz Srbije (a siguran sam i iz regiona Zapadnog Balkana) koja je izvršila uspešan uspon na vrh preko 8000m! I to kako: Sa osmehom na licu, sa takvom jednostavnošću i smirenošću, sa takvim odnosom prema prirodi i planinama i uvek spremna da pomogne onome ko penje pored nje.


Vodji ekspedicije,

dajte neku fotku ekipe, volela bih da vidim Draganu i ostale.


Fotke

Malo pre mi se javio Dragan i sada ce probati da postave fotke i novi izvestaj, a slike dosadasnjeg toka ekspedicije mogu se videti na www.serbia-everest2007.com

Nebojsa
webmaster www.serbia-everest2007.com


da li

nosite i nasu zastavu da je postavite kada stignete na vrh sveta?


Zastava

Naravno da i zastava ide na vrh.


Zaboravih da pitam:

jel sa vasom ekipom i onaj Serpas, Appa, koji je bas sada na usponu i pokusava da obori svoj licni rekord - 17 puta do vrha?


Samo napred...

.. majstori i sredite tu planinicu!!!