Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

raciooonaaalniiii arguuuuumentiiiiii

 I, šta i kad dalje?I, šta i kad dalje?Odavno pravim svoje top liste političkih dešavanja i/ili pojava u toku nedelje, meseca, godine, pa  pratim  kako iste vesti  plasiraju ( ako ih uopšte uvrste u vesti i teme) B92 i Danas. Poredim i sa onim što mainstream mediji smatraju najbitnijim, sa onim što fura treš, sa onim o čemu priča moja ekipa, sa onim čime mi keva ujutro počne prvi telefonski izveštaj, sa onim što mi ćale prvo kaže kad se vidimo, sa onim čime me Nemanja ujutro sačeka u kancu, sa onim o čemu  ćaskam sa šefom....sa onim što privlači pažnju autora i komentatora na blogu. Ima odstupanja znakovitih, da se ne lažemo.

gde ja stadoh ti produžigde ja stadoh ti produžiEvo par momenata iz nedelje za nama koji su meni bili vrlo interesantni. Dva puta sam na TV naletela na odličnog Zorana Živkovića, sa kojim sam BTW dok sam radila u ICG, a i inače, povremno bila u fajtu. U jednom od tih nastupa rekao je otprilike ovako--Ja u potpunosti podržavam politiku DS, i molim DS da počne  konačno i da je sprovodi u delo. Mnogo mi se to svidelo. I u ta dva nastupa a i ranije, Živković npr. o pokojnom premijeru uvek govori kao o promišljenom i obaveštenom političaru, a ne kao o brzopletom i površnom.

bingoooobingooooSamo dan posle ove Živkovićeve ocene, Boris Tadić je konačno skupio hrabrosti da uoči da Koštunica predlozima i zahtevima oko sastava nove vlade pokušava da napravi potpuni ideološki kontinuitet sa prošlom i da to dovede u pitanje. Bolje ikad nego nikad.

Koštunica se, naravno, napravio gluv i izjavio  da  DSS  nije čula "ni jedan racionalan argument zašto”  je olako i preko kolena odbijen predlog DSS-a za formiranje vlade.

ih, kad bi on Koštunicu ovako, gde bi nam bio krajih, kad bi on Koštunicu ovako, gde bi nam bio krajEvo onoga što se meni učinilo vrlo racionalnim mada i vrlo zakasnelim. Tadić je rekao da bi taj sporazum obuhvatio i ustupanje premijerskog mesta DSS-u, i dodao da DS neće odustati od strateških ciljeva koji podrazumevaju što skorije pristupanje Srbije EU i odbranu integriteta zremlje.” Na pitanje novinara zašto je toliko bitan resor policije, Tadić je odgovorio da je to zato što Srbijom "haraju kriminalci".On je kazao da nije pobeđen organizovani kriminal, kao i da paravojne formacije koje su juče formirane u Kruševcu "obnavljaju ideje devedesetih".

Koštunica i Co, ako se ne varam, o formirnaju garde nisu rekli ništa.

Jedan od izvora iz DS rekao je i ovo, po meni najbitnije, ali  i sramno stidljivo, jer ga u BT  spisku strateških ciljeva nema: "Načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš nije ime i prezime, već jedan od  pet principa koji koji se tiču evroatlanskih ( bold JM)  integracija. Njegovom smenom, ti principi bi bili pogaženi."

Sećam se kad sam za vreme bombardovanja na ulici pokušala da kupim američki VOGUE i pitala prodavca da li ga ima. Bio je šokiran. “Taman posla, ništa od tih gadova ne držimo. Pa oni nas bombarduju, oni su NATO.”  “ Da kao i Italijani čije Gracije i Đoje držite i Nemci čije tone auto časopisa imate,” odgovorila sam mu. 

 Zašto se BT stidi ili oseća nelagodu da eksplicitnije odredi DS i oko našeg ulaska u NATO? Priča oko rešenja statusa Kosova, ne pije baš vodu, pogotovu ne kod iole obaveštenijih i zrelijih birača što bi DS birači trebali biti. U čemu on to tačno vidi razliku između EU vanjskopolitičkih ciljeva, globalnih prioriteta  i NATO? U SAD? Da se Rusi ne dosete? Šta i gde tačno, u tom slučaju? Nije li baš on hotlajnom sa komandantom južnog krila  NATO smirivao nerede na Kosovu 2004?  

those where the days my friendthose where the days my friendSpomenuti Živković je, za vreme dok je bio premijer, uspeo da i  srpsko-SAD i srpsko-NATO odnosima odškrine vrata kao niko do tada. Može li Tadić bar, konačno, da poturi nogu i ne dozvoli Koštunici da ih skroz zalupi? 

 I da, zašto je i predsednik Srbije i dalje predsednik stranke! Zašto umanjuje inako tanke pretpostavke konstutcionalizma  u nas!? Zar ne može da drži stranku pod kontrolom iako nije formalno njen predsednik?! Ovako, sve tačne konstatacije, koje je konačno izneo, sam devalvira. Kao što sam  sebi seče i granu na kojoj sedi i nema hrabrosti da kaže da je upravo to -nejasan vanjskopolitički kurs zemlje-razlog evetulanih novih izbora, i da je za to Koštunica kriv.

 


Ko ceka doceka?

"Ja u potpunosti podržavam politiku DS, i molim DS da počne konačno i da je sprovodi u delo"

Ko ceka doceka?

"sa onim što privlači pažnju autora i komentatora na blogu. Ima odstupanja znakovitih, da se ne lažemo."

Meni je npr. veoma zanimljivo ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Nisam video nikog da to prokomentarise.

Nek naprave i ministarstvo za Bugarsku? za RSK? za RS? za HR?

vise niste Milic i Milic? mora da su vec pitali, izvin'te ako sam dosadan.\
edit: nasao odgovor na pitanje ;)


pa i sam broj ministarstava....

bila sam prosle nedelje na nekom seminaru o the new public management. sjajan tema, sjajan pristup, no se srbija, pa ni onaj njen bolji deo, ne hvata za takve dugorocnije projekte, vec samo za ad hock akcije...no, to je posebna tema.

svasta mi je prolazilo kroz glavu, i broj ministarstava, o kome niko i ne prica....secas se da smo konstatovali negde i da je odvratno sto se niko i ne otima i ne pita oko ministarstava obrazovanja i zdravlja!!!

ima jos jedno bitno pitanje, ministarstvo za eu integracije ili kancelarija. ja sam veliki zagovornik kancelarije a ne ministarstva.

ovo oko kosova, pa jos je de facto u sastavu srbije, jos se pregovara, mozda i ima smisla, ali opet, bolje na nivou tela, nego bas ministarstva.


trazenje racia u srbiji

ja ne bih bas toliko nade polagao u tadica. da je imao znanja/hrabrosti/pameti/cega-god da 'pocne da sprovodi politiku ds-a' on bi to i uradio. bitno da se on sa dss-om slaze oko kosova. pre mi se cini (momenat oko izjasnjavanja o 'gardama') da to radi cisto da bi se prenelo: eto, tadic rekao. a delo?
privlacenje paznje ljudi - uh, toliko toga se dogadja, a sto je katastrofalno, da mogu da govorim kao hor (gde svako peva nesto drugo), ne bih uspeo da spomenem ono sto mislimda treba spomenuti.


kafo

pa i nije bas toliko polaganje nade, ali ajde da uocimo i ponesto OK. pa da pritiskamo. dok se bar eksplicitno ne odrekne NATO. i ovo oko garde jeste nesto, nemojmo bas biti toliko sitnicavi.


jelena

da smo uredjena drzava, ja bih bio sasvim zadovoljan tadicevom izjavom jer bi posle usledilo delo. recimo - sta sad sprecava antiteroristicke jedinice da reaguju identicnom akcijom, kod 'garde', kao sto su kod vehabija? zato mislim da je deklarativno, i ne toliko vredno. sa druge strane, ja imam taj problem sam sa sobom - uocim to 'ok', i rodi se ta nada. a onda pogledam prethodnih 20 izjava/postupaka, pa se dogode sledecih 20 izjava/postupaka i onda samo jos vise ispizdim jer ne vidim tu logiku racionalnog. mislim da bi trebalo da se, konacno, kod tadica, dogodi niz ok postupaka, da bih uzeo to za ozbiljno. ali, evo jos jednom, podrzacu to 'ok' - pa da pritisnemo.


kafo -ucenjivacki kapacitet dss i bt

Quote:
ja imam taj problem sam sa sobom - uocim to 'ok', i rodi se ta nada. a onda pogledam prethodnih 20 izjava/postupaka, pa se dogode sledecih 20 izjava/postupaka i onda samo jos vise ispizdim jer ne vidim tu logiku racionalnog

same here. apsolutno. non stop se pitam koliki je i sta tacno ucenjivacki kapacitet dss.

takodje, kapiram da bt za vratom dahce x buducih ministara , predsednika uo, koji jedva cekaju da se uleti u vlast-pare, sad se jos privatizuje eps, nis i ko zna kad, u iducem mandatu mozda ce se neko i pitati ko nam je ministar prosvete, ko zdravlja, etc...

no, imamo nesporazum oko garde i one nesretne policijske akcije u kojoj su ti tipovi pobijeni u potpuno izolovanoj kuci, koja je mogla da se opkoli i da se ceka da se predaju kad im nedostane rezervi, to sam i babicu pisala, da je ikome uopste bilo stalo da se sazna otkud im oruzije, sta oce, etc...

drzavni tuzilac mora da reaguje na sve izjave gardista koje su prethodile skupu. sad kad se tadic donekle izjasnio, imamo materijal da ga pritisnemo.

imaj u vidu i da su novi izbori verovatni ( ja imam nocnu moru od toga, to ce da kooostaaa, jos jedna kampanjaaaa, lako je tadicu i kostunici oni ce kao premijer i predsednik imati medijski prostor...), ldp kaze da bi sa tadicem, tako
da ove tadiceve izjave, ma kako blage, neodredjene i zakasnele, ipak daju prostora za kakvu takvu nadu.

pitanje kosova jeste tesko i komplikovano, i mogu da razumem donekle neke poteze.


jelena

da me ne razumes pogresno - ja se slazem sa tobom za vehabije, ali sam se mozda pogresno izrazio, jer sam se stavio u njihovu ravan: satro anti-terorizam, akcije, ovo ono... a sa druge strane samo ogradjivanje.
kao sto rekoh, podrzavam sad ovo sa nadom, ali zestoko cu da naljtim sam sebe ako me opet izvrte kao magarca.
cak i ovo oko novih izbora moze mozda da ispadne na dobro, jer ce sad biti ozbiljniji... uh, zaleteo sam se! jel vidis sta mi se dogodi kad doputim da se javi nada kod ovih nasih cudaka? :) a tako nam treba malo nade...


kafo....

Quote:
a tako nam treba malo nade...

moj osnovni problem sa mojom srbijom ( drugom, trecem, dugacijom, kako god..) je sto se stalno trazi ta nada, pesimisticki konstatuje, tacno naravno, sve lose sta drugi urade, ali se ne popunjava ispravnim potezima, prostor koji postoji. nada se stvara, na njoj se radi, ona se mora artikulisati u ostvarljive ciljeve i u postojecim okolnostima. hocu reci mi smo sebi jedina nada, ali moramo da radimo vise i na sebi i da radimo vise, ne samo da konstatujemo, konstatujemo i budemo kalimero.

mi imamo dve "nase" poslanicke grupe, i ako se konstituise skupstina, koliko ce proci da neko od njih izadje sa predlogom opsteg zakona o antidiskriminaciji.

kad ce predlog amandmana za promenu odredbe da mandat pripada stranci a ne poslaniku?

kad ce amandman na odredbe u clanu 63 o tome ko ima pravo da odlucuje o abortusu?


jelena

jeste. stoji sve sto si rekla. super je sto imas taj optimizam. a, i metode za delovanje. ok, sad malo lakse tece vece :)


kafo-ili za laku noc ili za insomniju...

zaboravih jos jedna bitan faktor, kako se ta nada ostvaruje, nije lose i kad neprijatelj ili politicki oponent nema ucenjivacku moc nad tobom!


jelena-trebalo bi za laku noc, ali ...

ce biti, kako vidim, insomnia.:)
da, mislim da je to onda vrh politickog delovanja. ma, i zivotnog. ali, je lep san.


ipak laku noc-racionalan potez cj -otovreno pismo bt!

BEOGRAD, 6. maja 2007. (Beta) - Lider Liberalno demokratske partije
(LDP) CCedomir Jovanovich pozvao je vecceras predsednika Demokratske
stranke (DS) Borisa Tadicha na razgovor na kojem bi trebalo da
definissu zajedniccku politiku kojom bi se osigurala evropska
buduchnost Srbije.

Jovanovich je u otvorenom pismu upuchenom Tadichu, koje je dostavljeno
medijima, naveo da bi razgovorom trebalo da se definisse i "jasan
odgovor na politiku ucena i ignorisanja interesa gradjana, u ovoj,
odluccujuchoj nedelji ustavnog roka za formiranje vlade".

On je kazao da je situacija u drzzavi "kriticcna" i da su partneri sa
kojima Tadich pregovara o vladi, "ne zzelechi da promene dosadassnju
politiku, uveli zemlju u duboku institucionalnu krizu".

"Occigledno je da u pregovorima oko sastava nove vlade DS ima velike
tesskoche da obezbedi evropsku perspektivu Srbije za koju je dobio
poverenje gradjana na izborima", naveo je Jovanovich.

Kako je dodao, "mi ne mislimo da je najvazznije pitanje u Srbiji ko
che biti na ccelu BIA. Spor oko toga je odraz bezperspektivnosti i
sstetnosti sadassnje politike koja ne zzeli promene u Srbiji".

Zato je, prema njegovim reccima, "neophodno da dve najveche
proevropske partije u Srbiji, DS i LDP definissu jasnu politiku koja
bi obezbedila reforme, modernizaciju i evropske integracije Srbije".

"Iako januarski izbori nisu omoguchili da Srbija dobije Vladu koja bi
vodila takvu politiku, uvereni smo da vechina gradjna Srbije, ne samo
onih koji su glasali za nasse stranke, jedino u takvoj Vladi vidi
buduchnost nasse drzzave", smatra Jovanovich.

LDP je do sada pruzzao jasnu podrssku DS u njenim naporima da formira
takvu vladu, ali je, kako je rekao, occigledno da ta podrsska nije
bila dovoljna.

"Ako podrsska za takvu politiku ne postoji u Skupsstini, smatramo da
tu podrssku zajedniccki moramo potrazziti od gradjana", smatra lider
LDP-a i dodaje da "svaki izostanak jasno definisane proevropske
politike slabi gradjansku i modernu Srbiju, a jacca nazadni sistem
vrednosti i njegove ccuvare".

LDP, kako je Jovanovich naveo, zzeli da zna kakva je pozicija DS u
danima odluke o novoj vladi ili novim izborima.

(Kraj) zzp/vbr


jelena

vec sam video to pismo, i pomislio sam da je tovj post povezan sa time. ok, malo racionalnog od bt, nadoveze se racionalno od cj. nije lose :)


redosled

ja sam pismo malopre videla tek, i odmah ga postavila.


Uh...pripalio mu je...

...baš vruću ćušku..o)
A Tadić će do kraja nedelje napraviti vladu sa Koštunicom uz sav ovaj dramolet.o)


Uh milion pitanja...

..samo kako ih poredati.
1. Šta je uopšte politika DS-a ( pitanje od milion dolara)- pa taj Živkovićev iskaz tumaćim više kao dosetku nego što drugo.
2.Da, uspeo je da drži hotlain 17. marta, 2004. ali mi se čini da je upravo posle toga odmah smenjen..zar ne
3. Misli li šef još uvek da je dobra stvar "sabornost predsednika i predsednika vlade"...i vidi li Koštunicu kao proevropsku snagu..( prosto, nije provokacija nego se to dalo naslućivati iz njegovih javnih nastupa)...


najbolje da predsednik Vlade nije proevropski orijentisan

vidi kako uvodi novine u pravoslavlje, bas je moderan politicar.

Quote:
Novine

Proslava Đurđevdana u DSS juče je imala dve novine. Koštunica je, suprotno običaju, dao izjavu novinarima, a DSS je slavu, za razliku od dosadašnje tradicije, proslavio van stranačkih prostorija, u restoranu "Kalemegdanska terasa". Obred sečenja slavskog kolača prethodno je obavljen u centrali stranke. Domaćin slave bio je šef poslaničke grupe u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić. Pored brojnih javnih ličnosti, poslenika medija, slavi su prisustvovali predstavnici više partija: Velimir Ilić, Dragan Marković, Ivica Dačić, Vojislav Mihailović, Sulejman Ugljanin... Viđeni su i funkcioneri SPO Srđan Srećković Vojislav Vukčević.


Djurdjevdan

Sve vernik, do vernika. Gomila klovnova. Imam zelju da ih izvredjam i nazovem svakako. Uzdrzacu se.


drago-za bolji zivot

ili kako se zvala ona knjizica kojom je boza mahao, u kojoj ni reci nema o kosovu :)

pa platforma im i nije tako losa.

nego, vide li ti i da kostunica dopusti pitanja na slavi, ostace samo blog u stilu--slava je a ti o topcideru!:))

sto se sefa tice, cuj, da je neko drugi u pitanju, ladno bi mu rekla da je pitanje zlonamerno, ali me u tvom slucaju brine, jer ako i ti ne umes da shvatis kontekst i sta je tacno rekao, onda...neko zaista ima problem...bojim se da je covek samo pokusao da nam objasni kako, na zalost, eu i sad i mz, svrstavaju kostunicu ( pa mu i ustav pustise ako se secas) ali necu dalje upadati u klopku da budem tumac njegovih izjava, jer je za razliku od mnogih drugih u srbiji, jasan i dosledan. a kamo srece da imamo sabornost, ali oko EU i NATO i haga!

pomisli smao pristane li na neku varijantu ahtisarijevog plana! pa bio bi veci faktor stabilnosti nego sloba! i bez haga nad glavom, tj sa sansom da to i ostane u istoriji. Uh.


Ma videh...

...i videh da slavi u kafani..o)
Nego ne videh je li bio ruski ambasador..o)
Eeee,platforma. I cipele imaju platformu..o)
Izvini za šefa, ne provociram, ali kraj tolikog staža u politici morao je videti da je V. Koštunica čovek bez ikakve vizije i kojem je važnije šta će o njemu misliti Sima Spasić, nego bilo kakva evropska perspektiva..
nego pročitah lupetanje onog Milana Nikolića. Kaže čovek neće Koštunica premijerko mesto jer ne želi da uđe u čitanke kao neko ko je izgubio Kosovo...pa kao da nije i sada premijer, ili kao da hoće da to da nekome drugome..ili...o)))


dragooooo

da li si ti gledao aleksandar simic-goran svilanovic tv duel. sta bi jos hteo. lepo je goran sve rekao i oko haga, ne samo oko mladica nego i oko 5 drugih, ne samo oko pogresne politike oko kosova. mislim stvarnooooo:))

covek se pre izbora odredio, podrzao politiku ldp-gss, mislim sta jos, stvarno :))

jedino njegovo "krivino delo" je sto je rekao da je kostunica premijer i da je donekle logicno da i premijer i predsednik pokusavaju da sacuvaju deo teritirije, mislim ko ne bi od ljudi na vlasti.

zaista ne vidim gde si mogao da procitas, cujes, gs stav da je kostunica vizionar. jednostavno-covek jeste osoba sa kojom eu komunicira, tj komunicirala je intenzivnije donedavno i od istog imala ocekivanja, ....

milan nikolic je vrlo zanimljiva pojava. sa levicarskih pozicija sa kojih nastupa, meni je nekad potpuno smesan, o globalizaciji nema pojama, ni o outsourcingu...a ova "analitika" tipa bela rada cupkanje latica, oce nece biti vlade, ...to malo zavisi i od medija koji biraju sagovornike redovne.

a nikolic je danas odvalio ili juce jos nesto-sve smo blize odluci ili vlada ili izbori! nije valjda, pa to i moji talibani kapiraju, da vreme istice :)


Dobro...

..jeste. Samo ja očekujem od njega više, jer više može.
Vidim da je Dinkić u nekoj panici. Šta li njega muči..o)


imunitet

to ga muci :))


Opao mu imunitet? Pa nek

Opao mu imunitet? Pa nek pocne da koristi vitamine.

I sveze voce.


pa vec se oporavljao i

na kopu onoliko :))

pa nista. tezak je silazak sa vlasti, tezi nego sa kopa.


ipak mislim da je u pitanju

ipak mislim da je u pitanju nestasica studentkinja ekonomskog fakulteta koje misle da je baja i rado bi mu se podale.


salu nastranu coco i zoks

ali secate li se vi d aje taj pre jedno 7-8 meseci proglasio glavnim ciljem g17 deradikalizaciju srbije! i?

da li vi primecujete neke rezultate? i jos gore, ko ih sad i pita za to, i od novinara? niko.

ona plavsic ide okolo, sta god je tema emisije, ona o makroekonomskim rezultatima ( bas bi ih uradili bez mmf i konsultanata i wb) i o ravnomernom regionalnom razvoju! o radikalima, pa to se kao podrazumeva, oni su posast i nista. Velja je OK, velja kaze Toma je OK, baba za dedu, unuce za babu, ker za unuce...kako ono bi, i uvedose radikle u mainstream i legitimnu politicku opciju!


to drago-evo EU opet kostunica deo demokratskog bloka...

evo ko kostunicu trpa u demokratski blok i po meni realno vrlo otezava polozaj BT!

Quote:
U suštini, u EU vlada veliko razočaranje", kako je to predočeno, zbog toga što demokratske političke stranke, koje su na izborima dobile mandate glasača da sprovedu nužne reforme i Srbiju usmere u evropske integracije i poboljšanje ekonomsko-socijalne situacije, nisu u stanju da se slože oko jasnog i stabilnog novog programa vlade i pouzdanih ličnosti koje će ga sprovoditi.

osim ako ne misle na manjinsku ds vladu, u sta sumnjam :))


Hohohoho --- Živković !

Ova oda Živkoviću je više nego smešna !


tolerantni

boga mi kakva je ponuda, imajte to u vidu, a zivkovic sve bolji i bolji....relaksiran u nastupu. lako artikulise misao. sadrzinski drugaciji od zivkovica iz perioda 2000-2003, koncept gradjanskog uredjenja promovise sasvim dobro.

a i inace, ne zaboravite 95-96 veliki je zivkovicev doprinos tome!


Šta...

Pa za Tadića je Živković politički "golijat", a nema više ni razdeljak po sredini..


a ni kozni mantil

a neki ga jos nose. i to sa tankim belim salcetom. :))


o)

..ja pričam o češljanju a ne oblačenju..o)


pa ti drago ko

tijanic:))


Hajde, hajde...

...sad sam ozbiljan.
Čovek na koga aludiraš, što se mene tiče, ima puno poštovanje.


say no more

:)


nato

jelena, da li se vi bezrezervno zalazete za clanstvo srbije u natou? da li je to stav ldp-a? da li ste u partiji ikada razmatrali demilitarizaciju kao politicku vrednost za koju bi se trebalo boriti? pitam vas ovo kao potencijalni glasac.


to nikola vitas

ni jedan blog milic i milic pa sad jelena milic nikad nije bio zvanican stav ni ldp ni gss, da ne bude nesporazuma. ne znam da li se u ldp pricalo o tome, ne cujem ni o nato nista eksplicitnije.

ja se zalazem za ulazak srbije u nato.

srbija je ipak zemlja od 7 miliona ljudi,na dobrom mestu, i kao takva, potencijalno dobar partner u globalnoj borbi protiv terorizma etc.

sam koncept demilitarizacije, vidim da ga je mislim kosta rika ili tako neko uveo, raspustio vojsku, ja nemam nista protiv, ali mislim da je to za srbiju suvise komplikovano i skoro neostvarivo, a kako stvari stoje bolje nam je da se medjunarodno-politicki profilisemo kao nato partner. sa profi vojskom, bez redovnog sluzenja etc...

i jos jedan argument u prilog-ja sam iskreni pristalica humanitarnih intervencija. ( ne zloupotrebe istih, naravno)

kako bi vi resavali genocid u darfuru, koji traje vec 4 godine, i ocito da ga sve druge metode nisu zaustavile?


to jelena

hvala za odgovor. nisam mislio da je ovo zvanicni stav ldp-a, vec sta je zvanicni stav ldp-a po tom pitanju.

meni je nato jako odbojan i dalek. borba protiv terorizma je toliko efikasna da se poslednjih nekoliko godina broj nastradalih u teroristickim akcijama povecava za 20-30% godisnje. istina, te akcije se ne odvijaju na tlu usa.

genocid u darfuru zapocetak nije trebalo pomagati. siguran sam da znate istoriju sukoba.

mislim da je iz mog pitanja bilo jasno, ali ajde da to ponovim - ja se zaista zalazem za potpunu demilitarizaciju citavog regiona.


to nikola vitas

hm, i sad je frka medju zagovrnicima humanitarnih intervencija zasto SAD oklevaju i ne reaguju, zasto jos uvek pustaju sudanske paramilicije da luduju, kad sudan vise i nije neki partner, ako je ikad i bio, u borbi protiv terorizma. no i dalje ostaje pitanje, kako sad kad se desava spreciti? odgovor nije sto su i pomagali sudanske milicije.

oko povecanja procenta terosristickih akcija, kazu, ne mozemo nikad znati da li je post 9/11 dao rezultate ili ne, jer ne znamo da li je al kaida planirala samo te napade ili jos neke, koji su osujecini, ili spreceni meram i u SAD i drugde.

pitanje je i za koliko bi se broj teroristickih akcija povecao da borbe, akcije u afganistanu npr, nema.

najstrasnije je sto se u iraku dnevno desava toliko road side bombaskih napada u kojima gine toliko ljudi. jesu amri digli poklopac levog totalitarizma u iraku, ispod koga je prokuljo sav talog pod pritiskom, ukljucujuci i verske sukobe, ali nisu ni samo ameri krivi sa to sto se sada desava u iraku.

sto se demilitarizacije celog regiona tice, lepo zvuci, no se bojim da je kasno, hrvatska i albanija ce uskoro u nato...ja pricam o srpskom ulasku u nato imajuci i te regionale trendove, tesko izmenljive, u vidu, a odnedavno i sve ocitiji interes rusije da ima u regionu svoju tacku iz koje moze da provocira.


irak, terorizam

sto se tice iraka, cinjenica je da je od americkog ulaska tamo poginulo verovatno vise civila nego u svim otmicama aviona i bombama od severne irske do bliskog istoka. za mene je i drzavni terorizam, terorizam.

sto se tice regiona, ja bih radije da srbija bude nenaoruzana, bez obzira na to sta se desava u komsijskom dvoristu. jasno mi je da je to u ovom trenutku san, ali budimo realni, trazimo nemoguce.


to nikola-demilitarizovani region etc

drzavni terorizam je, naravno, par ekselans terorizam. i ruski u ceceniji, i srpski na kosovu. samo se bojim da je irak blize failing state, potpunom raspadu, nego nekoj formi drzave, i da verski sukobi tamo nisu posledica drzavnog terorizma, vec i odsustva drzave, koja bi mogla da zavede red i ima monopol na upotrebu sile.

postavicu kasnije jedan nato link, o mandatu nato o kome se mnoog manje govori, a to je angazman u saniranju prirodnih katastrofa. setite se zemljotresa u pakistanu. svi oce da pomognu, al ko je jedini imao logistiku?

ma i ja sam realna i trazim nemoguce, demokratsku kontrolu nad vojskom i sluzbama, transparentan budget za vojsku, ultra transparentnost u rasprodaju vojne imovine, parlamentarni nadzor nad poludrzavnim i potpuno odmetnutim organizacijama koje proizvode i trguju oruzijem....resenje afera ubistava vojnika, ....


to jelena

rat u iraku i uloga usa/nato u njemu, moraju se posmatrati u celini, dakle od prvog americkog uplitanja u irak vs. iran, dovodjenja sadama na vlast, naoruzavanja iraka, etc, pa sve do 'oruzja za masovno unistenje'. sve zajedno to je jedna od najkrvavijih post wwii epizoda, a motivi su, cini mi se, vise nego jasni i nemaju mnogo veze sa pravdom ili demokratijom.

misije saniranja katastrofa! odlicno. potpuno se slazem. za to im ne trebaju ni puske, ni nukes. nemam nista protiv ni obaveznog sluzenja / obuke u nekoj takvoj jedinici za sve gradjane i gradjanke. tim pre sto ce 'prirodnih' katastrofa biti sve vise. eto predloga, mozda bi tako nesto trebalo formulisati kao 'zakon o transformaciji vojske u civilne sluzbe pomoci u slucaju nepogoda'. ali onda ne mozemo u nato ako nemamo vojsku... ih.


uh nikola, a 16 miliona devojcica u indiji

slazem se da je cela bliskoistocna postww2 prica odvratna. ali to i dalje ne opravdava demokratski deficit tih zemalja.

ovo oko devojcica sam spomenula, zato sto mi je neverovatno kako to nikog ne pogadja, a toliko je fetusa i beba ubijeno u indiji u poslednjih 20 god. i onda mi je indija u SB ja treba da se drzim SB odluka....a ameri su najveci skotovi na planeti. i slusam onog popvica, pazi covek je bio na svadbi kod palme, koji mi se poziva na odrzavanje medjunarodnog poretka od 45 naovamo. pa slika se jedno sto miliona puta promenila. za pocetak, raspao mu se sssr pa je to dosta toga izmenilo.

saljem link o L 20 mislim da bi to vas moglo zanimati.
http://www.brookings.edu/comm/policybriefs/pb152.pdf


12 miliona

ne razumem sta srbija u natou ima sa 12 miliona devojcica u indiji?


Pominjete Darfur, pominjete

Pominjete Darfur, pominjete Irak... šta je sa Kurdima u Iraku? Ako su Albanci "zaslužili" nezavisno Kosovo zbog državnog terora nad njima, kako Vi kažete, kako to da Kurdi nisu zaslužili svoju državu? Amerikanci i Britanci su u Iraku, dakle imaju mogućnost da odrade ono što su odradili i na Kosovu ali neće. Zašto?


atomski

ja se slazem da je u iraku trebalo intervenisati mnogo ranije, kad je poceo genocid nad kurdima. no, ima nesto. u darfuru je jednsotavnije, mozda su i kolateralne stete manje....kosovo je bilo jos jednostavnije, a case je postojao. imajte i to u vidu. ja tvrdim da i u indiji treba intervenisati, samo kako?

dalje, ja ne kazem da kosovo treba da dobije drzavu, medjunarodno pravo je tek odnedavno obogaceno humanitarnim intervencionizmom, i stvaranje nove drzave nije nigde predvidjeno kao jedini odgovor na post intervencionisticki period.

dosta sam o tme pisala u nekom od prethodnih blogova.


Nažalost, "humanitarni

Nažalost, "humanitarni intervencionizam" možda dobro izgleda na papiru... u stvarnosti smo imali "Milorsdnog anđela" koji je najmanje štete naneo VJ (o paravojnim formacijama da i ne govorim) na Kosovu ali je zato porušio mostove na Dunavu, pobio nevine ljude u Grdeličkoj klisuri itd. To nije kolateralna šteta, kad su ciljevi stotinama kilometara udaljeni od Kosova. Imamo i Irak gde je, sa upravo humanitarne strane gledano, situacija gora nego pre intervencije anglo-saksonskih snaga. Po meni je iluzija da su obe intervencije bile "humanističke". Mislim da je ideja za koju se zalažete zapravo jedna utopija. Da se sve to odigrava pod "okriljem" Ujedinjenih Nacija pa da te akcije imaju makar neki legitimitet, ovako...


jelena

ja se zaista nadam da niko na ovoj planeti nije toliko lud da 'intervenise' u indiji. mozete li da zamislite koji bi pokolj i pomor tamo nastali? desetine miliona ljudskih zivota su u pitanju. to sto vi zagovarate je stravican genocid. i seselj je oslobadjao vukovar.

irak - u iraku je trebalo NEintervenisati 80tih. pogledajte ko su sada americki saveznici po trecem svetu i videcete gde ce za 20 godina padati americke bombe.

voleo bih da mi kazete sta jeste zvanicni stav ldp o ovim pitanjima. ako vi niste u stanju, mozete li da me uputite na nekoga ko jeste?


NATO i Balkan

Postovana Jelena,

u prilog stupanja Srbije u NATO govori i "Pecarosko pravilo" iz Marfijevog zakona:

"Kad se crvi razmile iz konzerve, jedini nacin da ih skupis je da uzmes vecu konzervu".


MURPHY'S LAWS OF COMBAT

sto reko i nas narod, kud svi turci tu i mali mujo. gledam po blogovima koliko se prica o sluzbama, sa razlogom ali nekonstruktivno, ja sam ubedjena da bi ulazak u nato i to popravio. mada, nece nas nato ovako rasafljene i samonekontrolisane. no, to je velika tema, a evo sta o tome kaze moj omiljeni politicki analiticar.

MURPHY'S LAWS OF COMBAT

1. You are not a superman.
2. If it's stupid but works, it isn't stupid.
3. Don't look conspicuous, it draws fire. (This is why aircraft carriers are called "bomb magnets")
4. When in doubt, empty your magazine.
5. Never share a foxhole with anyone braver than you are.
6. Never forget that your weapon was made by the lowest bidder.
7. No plan survives the first contact intact.
8. All five-second grenade fuses will burn down in three seconds.
9. If your attack is going really well, it's an ambush.
10. Try to look unimportant because the bad guys may be low on ammo.
11. If you are forward of your position, the artillery will fall short.
12. The enemy diversion you are ignoring is their main attack.
13. The important things are always simple.
14. The simple things are always hard.
15. The easy way is always mined.
16. If you are short of everything except enemy, you are in combat.
17. When you have secured an area, don't forget to tell the enemy.
18. Incoming fire has the right of way.
19. Friendly fire - isn't.
20. If the enemy is in range, "SO ARE YOU!!!!".
21. No combat ready unit has ever passed inspection.
22. Beer math is: two beers times 37 men = 49 cases.
23. Things that must be together to work, usually can't be shipped together.
24. Body count math is: two guerrillas plus one porta-pot plus two pigs = 37 enemy.
25. Radios will fail as soon as you need fire support desperately.
26. Anything you do can get you shot - including doing nothing.
27. Tracers work both ways.
28. The only thing more accurate than incoming enemy fire is incoming friendly fire.
29. Make it tough for the enemy to get in and you can't get out.
30. If you take more than your fair share of objectives, you will have more than your fair share of objectives to take.
31. When both sides are convinced they are about to lose, they are right.
32. Professional soldiers are predictable, but the world is full of amateurs.
33. Murphy was a grunt.


Dr M..

...to je tzv. kreativni pristup. o)


Quote: Ja u potpunosti

Quote:

Ja u potpunosti podržavam politiku DS, i molim DS da počne konačno i da je sprovodi u delo.

Sta je tu Zivkovic lepo,pametno rekao?
Koja je politika DS-a?
Super,podrzava nista,vidi se da je njihov clan.
Po tome,moze da se kaze da podrzava sve stranke,
svi imaju isti program,svi hoce u EU,borba protiv kriminala,korupcije,bolji standard i,bla,bla,bla.
Ali politika,program nije samo papir s kojim se mase i o kome se prica,a kasnije stavi u fioku,zguzva i baci u kantu,nego treba valjda po njemu i da se radi,da se oseti.

Quote:

Tadić je rekao da bi taj sporazum obuhvatio i ustupanje premijerskog mesta DSS-u, i dodao da DS neće odustati od strateških ciljeva koji podrazumevaju što skorije pristupanje Srbije EU i odbranu integriteta zremlje.

Najnovije je rekao da ne treba ni da budu u vladi,
vazno je da se ide pravim putem.
To verovatno podrazumeva(ustvari ne podrazumeva nista),
ako se ne radi kako treba bice najglasnija
opozicija(kao i proteklih cetiri godine,gde bi svaka vlada
samo mogla pozeleti takvu opoziciju).

Samim ustupanjem,cega god,on je odustao od brzog pristupanja EU,i svega ostalog za normalan zivot.
Na koji nacin ovakva vlada moze da ima neki cilj,
koja ce ziveti toliko,sve dok ima prostara za ucene,ustupke,
dok ljubav ne ispari.
Kostunica je rekao,ups,greska,on nista ne kaze.
Tadic je rekao,e bas lepo,nama ipak treba neko ko ce i da radi nesto.

Rekli su oni svasta,uradili nista.


to pidola

Quote:
Po tome,moze da se kaze da podrzava sve stranke,
svi imaju isti program,svi hoce u EU,borba protiv kriminala,korupcije,bolji standard i,bla,bla,bla

mozete li ovo da kazete za dss, sps, radikle, cak i teorijski? ne. a oni se sve eksplicitnije ogradjuju ne samo od atlantskih vec i od eu integracija, i hrle u zagrlja majcici rusiji, putinovskoj rusiji koja je antipod eu vrednostima.

u tom smislu, a imajuci u vidu slozenost situacija oko kosova, ds se, konacno, makar malo jasnije pozicionirala, i to jeste za pohvalu.


JM

Da,slazem se.

Quote:

mozete li ovo da kazete za dss, sps, radikle, cak i teorijski?

Naravno da ne mogu nikako da kazem,ja.
Fali g17,a oni i dss,zar to ne vicu na sva usta.


g17?!

jesu to oni kojima je velimir ilic OK, a velimiru ilicu su Ok tomislav nikolic i palama?! g 17 je jedna od najvecih prevara u srbiji, i ja prosto ne mogu da verujem da oni uspevaju da se prodaju za reformsko-eu-demokratsku opciju.

molim vas!

ne, dss sve cesce govori da je eu samo jedna od opcija, a radi sve da nas gurne rusima, a ako iole pratite vanjsku politiku videcte da su odnosi rusije i eu takvi da nisam sigurna da mozemo i jare i pare.

plus je ideoloski i vrednosno sve vise inkopatibilno, jer je rusija sve deficitarnija sa demokratijom i vladavinom prava i ljudskim pravima.


Pidola,

Pidola,
Citirate Zivkoviceve reci koje je prenela Jelena

Quote:
Ja u potpunosti podržavam politiku DS, i molim DS da počne konačno i da je sprovodi u delo.

Za "razilku" od njega vi mislite "sasvim suprotno"
Quote:
Ali politika,program nije samo papir s kojim se mase i o kome se prica,a kasnije stavi u fioku,zguzva i baci u kantu,nego treba valjda po njemu i da se radi,da se oseti.

Dakle, Zivkovic kaze, parafraziram, moli DS da konacno pocne da politiku DS sprovodi u delo, a vi za razliku od njega tvrdite, parafraziram, da program nije samo papir, vec po po programu treba da se i radi!!!
Ne bih da sitnicarim ali za kritiku necijih reci, dela itd...ponekad treba malo vise od "dobre volje"!

Pozdrav!


nesh

Da,Zivkovica sam citirao,nije kritika,samo ne razumem sta je tu super sto je rekao.
Izvini,a koju politiku DS-a podrzava?
Kada krenu da je sprovode,onda moze da podrzava,ovako je malo bezveze,rekao nesto,isto kao i da nije.
I za mene nije politika program i zelje,da na papiru,prazne price pred kamerom,nego dela,koja cemo i mi i drzava osetiti.


Pidola,

Pidola,
Zivkovic je, bar se meni tako cini, upravo jedan od najzescih kriticara onoga sto radi DS!

Quote:
Izvini,a koju politiku DS-a podrzava?

On "podrzava" politiku DS (onu za koju se DS na papiru zalaze) i poziva DS da pocne da sprovodi tu "svoju" politiku!!! Dakle, po njemu (a i po meni) DS vec duze vreme ne sprovodi "svoju" politiku!!! Poruka je vrlo jasna!!! Pomalo cinicna i u njegovom stilu, ali vrlo jasna!!!


Ali Neš...

...više se ne zna zašta se oni na papiru zalažu. Oni više nemaju ni papira, imaju samo predsednika..o)))


ma imaju papira

Ovo je naročito seksi...o)

..Demokratska stranka u borbi za demokratsku Srbiju i Demokratska stranka u Demokratskoj Srbiji nisu isto...o)
Bože sačuvaj - ovo mora da su pisali zajedno Gavrilović i Šule...


ma drago, polako...

If it's stupid but works, it isn't stupid.


Ma slazem se...u stvari

Ma slazem se...u stvari Predsednik ima njih....ali, ja u to drustvo nikako ne bih svrstavao Zivkovica...that's all...:)


Pa Živković i nije...

...u društvu. On je za sada u prirodi.. Ali, ako Tadič propadne na predsedničkim izorima, eto njega ponovo u društvu, a onda će Tadić u prirodu...o)


Drago, jel ti ovo sa Tadicem

Drago, jel ti ovo sa Tadicem u prirodi, a Zivkovicem u drustvu optimisticki ili pesimisticki scenario..:).?
A sada ozbiljno: Mislim da je Zivkovic okacio "politiku" o klin...tj ne verujem da moze imati znacajniju ulogu u DSu...That's finished!!! Nazalost!


To se ne...

..kači o klin bez velike nevolje. Ja mislim da on čeka u zasedi spreman za trenutak kad će Tadić politički tresnuti..o) Što je i pošteno. Znam kako su njega zeznuli kad je trebao nositi listu...i mislim da on to nije zaboravio..


Drago,

Mislim da je suvise pametan i realan da bi se zanosio mogucim povratkom u vrh stranke. Od toga nema nista! Doduse, to je samo moje skromno misljenje. Bumo vidli!


nesh

Da,ali treba da podrzava nesto sto se sprovodi,a ne papir.
Ja onda ne razumem njegov stil.
Super,politika nam je u ironiji i cinizmu.

A i kako Drago rece,od programa je ostao samo BT.


Ma Zivkovic je "obican"

Ma Zivkovic je "obican" gradjanin iliti "clan" stranke koga, i pored najostrijih kritika na racun sadasnje "politike" DSa, ne mogu da najure, kao sto su to ucinili sa drugima. On, nazalost, ne utice nimalo na politiku DS, vec iznosi svoje stavove...Ali da ne sirimo pricu...
U sustini se slazemo!!!


Sto se Zivkovica tice u tim

Sto se Zivkovica tice u tim emisijama je dosta toga pamenog rekao a sentencu o podrsci DS shvatite bas tako ali sa primesom cinizma zbog katastrofalne politike koju vodi sadasnji predsednik stranke i sto one DS iz perioda Djindjica vise nema.
Pragmaticna i spremna da resava probleme odmah i dobro a ne da Tadic prihvata DSS-ovo razvlacenje "pite"do sudnjega dana.


Upravo tako!!!

Upravo tako!!!


pa upravo sam je tako i shvatila

i zato mi se i svidela!


a zasto...

je "oda" smesna? Sta je tu nije jasno kod Zivkovica?