Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Tri PALME na (Golom)Otoku sreće III deo

A Goli otok daleko!A Goli otok daleko!

 Evo za jedan dan smo zakasnili da  Dan Evrope, koji je u isto vreme i  dan pobede nad fašizmom obeležimo dolaskom Tome Nikolića, četničkog vojvode na čelo NARODNE Skupštine Srbije. Novoizabrani predsednik NARODNE Skupštine je na prvu sednicu novokonstituisanog saziva došao sa sve bedžom „Stop Haškom tribunalu“. Novoizabranog predsednika NARODNE Skupštine podržali su DSS i SPS!

Nekako u isto vreme privodi se kraju i sudjenje optuženima za ubistvo premijera Zorana Djindjića. Optuženi su, kaže se, pripadali „Antihaškom lobiju“. 

Juče je u Kragujevcu, rodnom gradu T.Nikolića, u centru grada - Pešačka zona, otvoren Trg Evrope. Na istom tom Trgu, već godinama se iz jednog automobila „vartburga“ prodaju slike, posteri, majice.... većine Haških optuženika, od kojih  „izlog“ čine one sa likovima Radovana Karadžića i Ratka Mladića...Oni sa jedne strane, a Trg sa druge! Niko nije ni pokušao da zabrani prodaju tih obeležja koji su začinjeni bogatim audio prilozima guslarskih i drugih pesama o Ratku Mladiću, Čiča Draži, Topoli & Ravnoj Gori !

Medju prvim čestitkama koje je predsednik NARODNE Skupštine T.Nikolić dobio našla se i čestitka ambasadora Rusije...Nekako je sve zaličilo na vreme IB-a, jedino nam je Goli Otok van domašaja!

Gradjanima Srbije „čestitke“ je poslala Evropa i Medj. Zajednica odlaganjem parafiranja sporazuma o viznim olakšicama, odlaganjem podizanja zastave EU u Beogradu.....

Berza je reagovala tako što je vrednost akcija, u jednom danu, zabeležila pad od tričavih pola milijarde dolara!

Danas će NARODNA Skupština izabrati i nekoliko potpredsednika, izmedju kojih se dvoje kandidata svojim doprinosom razvoju demokratije posebno ističu: Nataša Jovanović (kandidat SRS-a), poznatija kao vodonoša u pomenutoj instituciji i Milutin Mrkonjić (kandidat SPS-a) jedan od Veljinih (Ilića) omiljenih likova, zaštitnik lika i dela Slobodana Miloševića...Pordšku će im dati, svakako SPS i SRS, uz terciranje koalicije DSS-NS...

Dakle svi oni koji su bili na svadbi kod sina Dragana Markovića Palme, Arkanovog sledbenika.

Predstavnici EU traže hitno formiranje Vlade, sastavljene od proreformskih i prodemokratskih snaga u Srbiji? Tim povodom su, koliko je javnosti poznato, obavljeni razgovori sa B.Tadićem i V.Koštunicom!!!

Elem nemojte nam više pomagati ko Boga Vas molim. Malo nam je naše muke, pa još treba i da se brinemo zbog Vašeg straha od „skretanja Srbije u desno...“. Nije valjda?

Nama se  što šta može zameriti, bez sumnje, ali daleko od toga da ste i Vi nevini u svemu tome. Što bi rekao Dj.B:

 

O, nisu krivci primitivci što su pokupili mast.
Korov nikne di god stigne. Ma, svaka njima čast.
Krivi smo mi.
Otkud svi ti paraziti što su nam zagustili?
Nemoj stari moj, krivi smo mi što smo ih pustili.
Ma, šta su znali đenerali i brkati majori?
Jedino da viču: "Pali!", ali - nisu najgori.
Krivi smo mi!
Ni svi ti silni infantilni što su puške sanjali.
Ne, ne derane. Krivi smo mi što smo se sklanjali.
Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas.
Ne pitaj mnogo, dospećeš i ti na rđav glas.
Putuj planeto, super smo se družili.
Nama je lepo, taman kako smo zaslužili.
Nisu krivci depresivci, lutaju psihopate,
što su rušili pa sada nama nude lopate.
Krivi smo mi.
Nisu krivi sedativi što ih nisu sputali.
Sorry matori, krivi smo mi koji smo ćutali.
Putuj Evropo i pošalji nam malo peciva.
Nama je dobro - sreća jedna neizreciva.
Putuj planeto, ovde se vrag priziva.
Nama je lepo. Slika jedna neopisiva.
Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas.
Ne pitaj mnogo, dospećeš i ti na rđav glas.
Putuj planeto, super smo se družili.
Nama je lepo, taman kako smo zaslužili.

 

 

 


Čestitke

Iako se današnji dan(i), bar u Srbiji, mogu pre nazvati praznikom pobede nad antifašizmom, čestitam Vama, i ostalim blogerima (i posetiocima bloga) Dan Evrope i pobede nad fašizmom - nama pojedincima ni grobar ni ostala kamarila sa zahrđalim kašikama, bedževima i sl., ne mogu ni oduzeti ni sebi prisvojiti ovaj praznik. Ničija nije gorela do zore, pa neće ni njima.


Tako je !

Cestitam i ja Vama praznik..koji je ne samo dan za podsecanje, vec i dan - OPOMENA!!!
srdacno
BKC


Srbija - ruska gubernija

Da li Kancelariju za pridrživanje Evropskoj uniji treba preimenovati u Otadžbinsku upravu za pripojenje matici Rusiji?

Svojom najnovijom izjavom da je šteta što Srbija nije ruska provincija, novi "precjednik" Glupštine Srbije samo je još jednom potvrdio tezu da srpski narod voli da bude nečiji podanik. Uostalom, ako se osvrnemo unazad, Srbi su tokom istorije stalno bili pod nečijom tiranijom, da li tuđinskom (Turska, Austro-Ugarska, Nemačka), domaćom (Obrenovići, Karađorđevići, komuno-fašistički režim 90-ih) ili poludomaćom (Broz).

E, sad, razlika između Hrvata i Slovenaca koji ćutke prihvataju svakog novog gospodara i pokušavaju da mu se prilagode, Srbi pruže otpor kad god neko želi da im se nametne. Srbi žude za tim da budu nečija kolonija, ali pod uslovom da im se pruži sloboda da izaberu svog dušmanina, po mogućstvu, aklamacijom u parlamentu ili referendumom.

I, tako, po sistemu "gadi nam se američka pita, hoćemo da sladostrasno uronimo u rusko govance", parlament SR Jugoslavije je za vreme bombardovanja 1999. godine, dok si rekao "patriota" izglasali priključenje savezu sa Rusijom i Belorusijom. Međutim, nastao je problem pošto su naši nesuđeni saveznici uspeli da pobegnu od našeg zagrljaja.

Na stranu to što su nam Rusi do sada doneli samo komunizam i što tokom istorije nikada nisu žrtvovali svoje interese zarad Srbije.

Kakva je razlika između političke elite koja bi želela da Srbija postane pedeset i neka američka država i one koja žudi za Srbijom kao ruskom gubernijom? Nikakva. Kao što nema ni razlike između plaćenika Zapada i plaćenika Udbe.


Moze,

ili Kancelarija za transformaciju drustva u Rusku guberniju...


Quote:Kakva je razlika

Quote:
Kakva je razlika između političke elite koja bi želela da Srbija postane pedeset i neka američka država i one koja žudi za Srbijom kao ruskom gubernijom?

Razlika je jedino u tome što još niko, ni na najsimboličkijem nivou javnog govora, nije aludirao da Srbija treba da postane novi Portoriko, američki satelit par excellence i sl., dok smo, kao što ste i vi rekli, već svedočili i žalu što Srbija nije provincija maćehe Rusije, i brzopotezom priključivanju SRB-u (Savez Rusije i Belorusije, vidi, možda im se svidela skraćenica) u doba vlasti isti onih koji sada polako preuzimaju Skupštinu (i ko zna šta će još) - dakle, na ideološko-političko razini razlike nema, ali na real-političkoj ima - za sada, jedino nam od ruskih fan-ova preti opasnost da možemo postati poslednja rupa na kolonijalnoj slici Evrope.


Ma kako nema....razlike?

Izemdju nas i Amerike onolika vodurina, a do brace Rusa kopnena veza...Hm!


Što bi Njegoš reka'... Bog

Što bi Njegoš reka'... Bog visoko, Rusija daleko... :)


"Kakva je razlika između

"Kakva je razlika između političke elite koja bi želela da Srbija postane pedeset i neka američka država i one koja žudi za Srbijom kao ruskom gubernijom? Nikakva. Kao što nema ni razlike između plaćenika Zapada i plaćenika Udbe."

Ovo je zlonamerno. Nisam primetio elitu koja bi zelela da postane nova americka drzava, dok ovi drugi jasu li jasu.

Ovi prvi zele nesto drugo, a to je samo postovanje realnosti, dok se drugi zanose nekakvim romanticnim rusofilstvom koje nas je uvek mnogo kostalo. Kostace nas i ovaj put. Sve moze, ali sve ima cenu.


Bas tako.

Slazem se sa tobom u potpunosti.
Uvazavanje realnosti je dobar termin (od 2 reci), jednostavno, danasnje drustvo je globalno.

Sve se transformise i zahteva prilagodjavanje novim uslovima: komunikacijskim, drustvenim, ekonomskim, politickim, kulturnim...


giger: "dok se drugi zanose

giger: "dok se drugi zanose nekakvim romanticnim rusofilstvom koje nas je uvek mnogo kostalo."

Ne zanose se oni uopste time, to im je samo zgodan alibi za pljacku i zlocine.


Quote:Ne zanose se oni

Quote:
Ne zanose se oni uopste time, to im je samo zgodan alibi za pljacku i zlocine

Exactly, to što usput pevuše Kaljinku i mrnjave o majčici Rusiji je ili uslovni refleks (jerbo se zna ko je tradicionalni pokrovitelj totalitarizma u Evropi) ili miomirisna prašina za bacanje u oči prostom puku.


Jeste alibi,

ali mislim da tu ima i zrno nostalgije i ceznje: Matjuska Rosija je utociste za profesoricu/udovicu MM, sina joj plavusana, brata - bivseg ambasadora, armunikase i njihovu trupu. Tolika elita je tamo, malo li je za ljubav?


Poanta na mestu

Quote:
Matjuska Rosija je utociste za profesoricu/udovicu MM, sina joj plavusana, brata - bivseg ambasadora, armunikase i njihovu trupu. Tolika elita je tamo, malo li je za ljubav?

A oni su tamo:
Quote:
(jerbo se zna ko je tradicionalni pokrovitelj totalitarizma u Evropi)


zokster

Je l imas neku sliku, da se nasmejem malo? :-)


Archive special za Dilana Doga


Hvala zokster

Hvala zokster

:-))


zokster

Iako sam siguran da ima podosta takvih, ipak mislim da je kod nas malo bolesnija situacija. Pazi ja bih VEOMA VOLEO kao bi vecina politicara bila takva kakvim ih ti opisujes, jer bi to znacilo da znaju da se ponasaju IOLE RACIONALNO, makar samo za svoj racun.

Bojim se da je u nasem slucaju ludilo ipak vise zahvatilo... i da oni stvarno veruju u to sto pricaju, ako pak malo zahvate u svoje dzepove usput, to nikako nema veze sa tim "romanticnim rusofilstvom"... Vise je kao neka usputna pojava, onako po inerciji.

PS. To ne znaci da su ovi drugi koji su po mom vidjenju malo racionalniji, operisani od ove pojave. Na kraju krajeva zato smo i tu gde smo.


'...Al' čim se pomene

'...Al' čim se pomene fantom promene sevnu šlemovi
O žali bože matore, oni se zatvore čim gazde podviknu, daj...
Upiru se deca da rođene očeve od laži odviknu...
Šta na kraju bidne? Pa znaš...Putnici za Sidney, ajmo, izlaz taj i taj...'


Cole,

pa nemojte tako. Imamo predsednika skupstine iz kragujevca (grobara, ali ne vise kao rako-kopaca) imacemo i podpredsednika (slatkorecivu Natasu koja ako se ne varam i dalje ima samo srednju turisticku)... pa gde ce nama kraj biti. Sada ce da se razmile i po upravnim odborima i divota. Ulozice u nas grad bezuslovno kao Velja u Cacak pa ce evropa moliti da je primimo.

Elem, dosta sarkazma (...pu, pu , ne dogodilo se...), mozda ce ovo zvucati kao klise ali meni vise ovde zivota nema. Cak sta vise dobio sam neopisivu zelju da zavrsim skolu i da pobegnem odavde pa bilo gde.

Takodje je potrebno dodati da tu gde se sada odrzavaju Dani Evrope obicno onaj sindikalni predvodnik vodi par desetina nezadovoljnih (ne)radnika iz zastave da im kaze njihova prava te da ce biti zanimljivo ako ih izvede i ovih dana.


Vi u KG ste super prošli za

Vi u KG ste super prošli za Dan pobede nad fašimom, mi u Bgd očekujemo podržavaoce lika i dela Ratka Mladića na Trgu Republike (ako nešto nije promenjeno u međuvremenu), još će da molimo za sindikalce sa polutkama.


Zato Vi u beogradu trebate

Zato Vi u beogradu trebate da pokrenete inicijativu za borbu protiv plave petokrake. O.K. ako nema vise energije da narod izlazi na ulice neka barem uradi neku sitnicu od kuce kako bi napakostio skupstini. Hajde da im svi posaljemo po mejl koji ima atachment od 1GB i to na svakih dva sata, hajde da krenemo sa potpisivanjem on-line peticije za nove izbore, hajde da pokazemo nezadovoljstvo nekako jer ovako samo cutke kao ovce idemo na klanje.

Zasto LDP kao visoko-energicna stranka ne pokrene setnju?


Srbija je velika tajna

a još veća Beograd - kako to da pred pad Miloševića u Bgd nije bilo skoro nijednog nezavisnog medija (problemi sa bgd lok. samoupravom su samo excuse) za razliku od drugih većih gradova u Srbiji? Kako, eto, i Bgd doživi radikale kao najjaču stranku na prošlim izborima? Kako, svaki put kada prođem Trgom Republike, a Žene u crnom ili neki drugi NGO organizuju protest/manifestaciju, ja vidim ili nezainteresovane građane koji prolaze, ili po nekog provokatora ili zabludelog sina koji se osmehuje zaludnosti društvene akcije? Relativno dobar standard života (svakako među najboljima u Srbiji), sve izraženiji potrošački mentalitet nastao usled toga, puni kafići, zainteresovanost tek za puku svakodnevicu ispunjenu zarađivanjem kojeg dinara viša, hvatanjem kojeg užitka ili provoda više, i sl., nisu politički pool koji bi generisao protestnu političku akciju - Bgd je sve više mesto dosadne nezainteresovanosti srednje klase u nastanku, i duhovno i politički više podseća na neku zabit američkog Srednjeg Zapada nego evropsku metropolu (Istanbul u kome izlazi milion ljudi na proteste, ili Pariz gde za predsedničke izbore imaš jaku angažovanost barem omladine). Otud i uspon radikala, otud i masovno glasanje za nit smdi nit miriše opciju (DS), otud je i činjenica da je apstinencija do sada bila u porastu (nije u pitanju samo razočaranost elitama i političkim životom, tu je i faktor lenjosti ušuškanih srednjih slojeva i dobrostojeće omladine) - ja ne očekujem Beograd kao žarište političke akcije zbog Beograđana, nego koncentrisanosti političkih i kulturnih elita u njemu - manpower na protestima je uvek bio kombinovan, malo domaćih, malo iz drugih mesta - u Bgd je ad hoc pokrenuti značajnu masu ljudi na ulice uvek veći problem nego u drugim gradovima Srbije, mislim da se to i do sada pokazalo.


Setnju (demonstracije) protiv cega

Setnju (demonstracije) protiv cega konkretno? SRS je pobedila na izborima i ima najvise poslanika, normalno je da je Predsednik Skupstine iz njihovih redova. Ali za to smo krivi mi iz opozicije, zato sto smo osvojili samo 5% na izborima. Izbori su bili fer i posteni - zasto onda protestvovati?

Da li zato sto ih je DSS podrzao? DSS Vlada je bila 3 godine u koaliciji sa SPS, sada je DSS podrzao SRS u izboru Predsednika Skupstine. Ne razumem sta tu bilo koga cudi i zgrazava - DSS je vise od 3 godine u koaliciji sa strankom SPS. Svi su kao nesto zgrozeni i zapanjeni. Izgleda da dosta kasno palimo!

Sa cime izaci onda na demonstracije? Najlogicnije je izaci na demonstracije sa onim sta si zastupao u tacki 1 izbornog programa, tj. na onome na cemu ti se zasnivao izborni program - sa time opozicija ne moze danas na demonstracije (nezavisno Kosovo). Da je u tacki broj 1 bilo uvodjenje demokratije, sa ukidanjem DB i KOS, te otvaranjem svih dosijea i lustracijom, mogli bi da izadjemo na demonstracije, a bilo bi nas i daleko vise u Skupstini, najmanje 15-20%. Ovako nema smisla ni ici na demonstracije, a ni kukati ovde na blogu zbog izbora Nikolica.

Zivot ide dalje, treba nesto raditi - a ne kukumavciti. Jedino resenje u borbi protiv diktature policijsko-partijske drzave u Srbiji je osnivanje NARODNOG POKRETA 6. OKTOBAR, koji bi u programu imao sledece ciljeve:
- Uvodjenje demokratije u Srbiju,
- Ukidanje DB i KOS,
- Otvaranje svih dosijea i lustraciju,
- Povracaj konfiskovanog i nacionalizovanog,
- izglasavanje Zakona o preispitivanju porekla imovine...

Sve vas puno pozdravljam!


da li bi neko stručan

mogao da napravi kakvu takvu analizu koji slojevi i koliki procenat stanovništva bi bio pogođen ovim LBSLovim predlozima. Tako bi imali ideju koliko je pridev 'narodni' pogodan i koliko bi sveukupni pokret bio uspešan.

n.p. moje amaterski-odokativno dumanje po gore navedenim tačkama:
1. Uvodjenje demokratije u Srbiju
2. Ukidanje DB i KOS,
3. Otvaranje svih dosijea i lustraciju,
4. Povracaj konfiskovanog i nacionalizovanog,
5. izglasavanje Zakona o preispitivanju porekla imovine...

bi bilo:
1. žestoko bi pogodilo slojeve u čijim rukama su 'novci', jes manjina, ali moćna
2. ne znam
3. po podacima bivših komunističkih zemalja gde je i do svaki treći čovek bio upleten u mrežu pisanja dosijea, plasiranja 'vesti', i drugih doušničkih rabota, možemo samo povlačenjem paralele zaključiti da bi popriličan broj ljudi(valjda ne i većina 'naroda'), a posebno moćnika, bio protiv toga
4. ovo vrlo precizno može da se izračuna
5. uf, ovo bi bio pun pogodak, a što se tiče tačnih podataka verujem da u BIAi već postoje podaci o svakom direktorčiću, koji je uništio svoju fabriku/firmu/štagodmujedatouruke, sve sa tačnim ciframa (verovatno se to obilato koristi). šta mislite zašto bi država otplatila sve neuplaćene doprinose iz prošlosti, i zašto o TOME niko ne priča?

elem, volela bih da neko ko zna više od mene napiše nešto preciznije i pametnije. najviše bih volela da sam totalno promašila u svemu...


Aniram,

Aniram, mnogi bi bili pogodjeni ovim programom, ali velika vecina bi bila za njega. Ti koji su pogodjeni, nikad nisu ni bili sa nama, nikad nisu ni glasali za nas, jednostavno protiv njih se i borimo sve ove godine.

Pogledajmo stvari iz drugacije perspektive, dakle ne ko bi bio pogodjen programom - vec ko bi bio za ovaj program. Pre nego sto nabrojim ko bi bio za nas, naveo bih i tacke:

6. prevodjenje drustvenih firmi u 100% vlasnistvo zaposlenih,
7. neprihvatanje nezavisnog Kosova - protiv upotrebe sile u resavanju problema Kosova, znaci apsolutno protiv rata.

Za ovaj program bili bi najmanje 90% demokratski opredeljenih glasaca na prethodnim izborima (oni koji su glasali DS, koaliciju oko LDP, G 17) svakako i deo koji je glasao DSS-NS koaliciju, narocito bivsi glasaci SPO-a iz ove grupacije.

Ovakav jedan radikalan i sustinski program, sigurno bi podstakao veliki broj glasackih apstinenata da se ukljuci u politicka zbivanja.

Mozda i najvaznije, ogroman broj radikalskog glasackog tela (radnici i seljaci) bi podrazao ovaj program, jer se direktno podudara sa njihovim materijalnim interesima.


higijena

Ne znam da li je neko već primetio, ali ne mogu da verujem da je Politika od pre par dana, prenoseći završne izjave optuženih u procesu veka u Srbiji, izostavila izjavu Zvezdana Jovanovića o tome da mu za Čedu ne treba nož, već samo higijenske rukavice?!

Da li ova informacija za onu urednicu nije bitna, ili mora da krpi ono što je neoprezni kolega izjavio na sudu?

Meni je odgovor jasan.

Đubrad.


OTPOR!


Bosanski grb

Da li samo mene polozaj ruku ove odlucne zene asocira na "Bosanski grb" (u prevodu "malo morgen")?


Lakat

i ono iznad je poruka za njih.


Dje nadje svoju fotku iz

mladosti...?
Ja sam moju negde zaturio..dal da uzmem jednu iz DB arhive?


Dok ne

nađeš...može opšta.


A sto ne bi moglo ?

Ja kao trecepozivac se nisam ni raspakivao od 05.10.2000/te..znam ja nas najbolje!


PALMA

E moj druže Cole,
Naiteže je živeti u hladovini pogrešne PALME.
No da bih promenio hladovinu neophodno je, izgleda da
odeš daleko od ovog pustog ostrva. Hvala ti za tekst ove
pesme genijalnog Djordja Balaševića, a lepo se sećam i tvojih reči da, sve dok se normalni ljudi povlače ovakve PALME nam život odrežuju. Na žalost izgleda da su im koreni jako duboki i biće potreban Tornado da ih isčupa i baci na pučinu.
Tvoj prijatelj iz SKC


Ako mi je tacna pretpostavka ko stoji iza

4mJagodina....pozdravljam te...hvala za post! Nisi bio na proslavi 30 god SKC/a a ni ja...mene nisu ni zvali...a i sto bi me zvali?
Hm, a sto se tice Tornada, pa ni Milosevic nije mislio da bi mogao Tornado da ga iscupa...pa eto...Bicce, biccce...Znas kako izgleda kad Palme iscupa vetar....
Poz
BKC
Sto se tice Dj.B...tekst je zaista ok....


COLE

Dobra ti je pretpostavka,
Ni mene nisu zvali, ali mi nije ni malo žao.
Verovatno nismo ostavili dovoljno traga u SKC.
Međutim , najvrednije od svega iz tog perioda imam:
TEBE, PUJU i još jednog do dva prijatelja kojih se vredi sećati do kraja života.

U Miloševićevom TORNADU nisam učestvovao, jer sam imao
neki čudan osećaj da ća se sve ovako izdešavati, ali ovaj korov koji se konačno pokazao i koji guši novo rastinje treba čto pre počupati. Tu sam, računaj na mene.


Hvala druzze...javi se

na mail

ili telef koje znas
pozdrav
BKC


ne volem, daklem... Shizove

ne volem, daklem...
Shizove i nervne bolesnike, pre ih pustali za vikend,
sad ih puste pravo pred KA-ME-RE, ej ne vo-lem
sve te lezibejke, da prostite, prorocice, transvestite
nek mi gospon-dame ne zamere...

ne volem
teget girtlu na teget mantilu, sestu licku, sedmu silu
opa-cupa, preko Okucana
NE VOLEM izbore, televizor, plakate,
DOOOSTA!, ako boga znate,
LUDNICA JE KANDA OTKLJUCANA sirom ostala...(prover'te, molim vas)...