Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Toma sahranjuje ekonomiju?

Osim rušenja vrednosti akcija na berzi izbor T. Nikolića je izazvao i rušenje vrednosti dinara. Znači osim onih 840.000 akcionara u Srbiji koje je pomenuo Rade na svom blogu, Tomino ustoličenje u Skupštini će po džepu osetiti i svako ko je podigao kredit indeksiran u stranoj valuti. Samo zbog rasta evra prema dinaru u protekla dva dana, na svaki evro rate će dati još po dva dinara u proseku. Svi, pa i Tomini obožavatelji.

 

 Ali trenutni pad berze i kursa dinara je smejurija spram dugoročne štete koju je srpskoj ekonomiji Nikolić izazvao u svojim nastupima nakon što je postao prvi čovek skupštine. Naime, na berzi se samo čekalo kad će početi “korekcija” tj. pad vrednosti akcija (ne samo zbog sezonskih očekivanja kako je Berza navela u svom saopštenju) jer ni samim brokerima i analitičarima nije bilo jasno zašto cene rastu, odnosno otkud tolika tražnja za akcijama uprkos ne tako spektakularnim poslovnim rezultatima. Neki kažu da je to nastalo zbog tražnje hrvatskih fondova, neki zbog domaćih penzijskih i dva nova investiciona, neki da je to zato što su i obični ljudi željni brze zarade nahrupili na berzu. Ali činjenica je da su svi čekali ko će prvi početi da se povlaci sa tržišta. Toma je očigledno bio okidač, odnosno potvrdio je izreku da je kapital najplašljivija životinja. Kapital u Srbiji se očigledno prilično uplašio scene u kojoj za skupštinskom govornicom radikalka Nataša Jovanović priča kako je, tadašnji kandidat za predsednika skupštine, T. Nikolić, zapravo četnički vojvoda, a potom DSS glasa za njega. Voja (nebitno koji) i Toma grobar na istoj strani. Kosovo. Nas i Rusa 300 miliona.... 

E sad, ova “korekcija “ tržišta ne bi značila mnogo da Toma odmah nije nastavio dalje da mrači tržište izjavama da je moguće uvesti vandredno stanje zbog Kosova! Druga, da od evroskeptika postaje protivnik EU, odnosno da mu je bliža Rusija!? Ukoliko takvo “strašilo za kapital” dobije i formalnu moć (mada mislim i nadam se da je to SF), bilo kao deo buduće vlade sa DSS ili kao neko ko podržava i održava manjinsku vladu, bilo kao diktator, tek mogu nastati prave posledice po ekonomiju i životni standard. Crni scenario bi modao da izgleda ovako. Prvi beže strani investitori koji su ulagali novac na berzi, jer najlakše mogu da se povuku. Cene padaju, a oni menjaju dinare koje dobiju za svoje vrednosne papire u stranu valutu. To izaziva pritisak na kurs, koji ionako pritiskaju privrednici i građani koji se sećaju sigurnosti nemačke marke 90-ih. EUR i CHF dobijaju dalje u vrednosti u odnosu na dinar, a građanima plata ostaje u dinarima. Njihove rate za kredite koje su vezane sa stranu valutu, gledano u dinarima, rastu. Građeni teže žive. 

 

Investitori koji su došli i kupili neku fabriku neće odleteti preko noći, ali sigurno neće dovlačiti milione i investirati dodatno.

 

A ti “mrski strani investitori” su jedni od najvećih izvoznika u Srbiji. Sartid je bio primer propasti u kojoj su se gajile pečurke, a sad je, nakon što je postao deo US Steel jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

 

Umesto rasta privrede moglo bi da nastane "tavorenje". 

Međutim, potencijalni novi investitori će još više paziti da li se u Srbiji ustoličava balkanski Čavez. Možda se sećaju i izjava SRS iz predizborne kampanje da je privatizacija bila lopovska, a da će oni hapsiti kriminalce i lopove.

To dugoročno za Srbiju, znači dalji pad za ekonomiju i životni standard. Bez investicija, zemlja koja decenijama više uvozi nego što izvozi, i gde država više troši nego što prihoduje, mora da krahira. 

A kad je u pitanju ekonomski program SRS, osim “hapšenja kriminalaca koji su Srbijiu pokrali kroz privatizaciju”, na pamet mi pada samo još ona ideja o “leba” za tri dinara iz pretprošlih izbora. Svako ko zna da sabira može da shvati da onda ‘leba neće biti u prodavnicama, tj. nastaće nestašica kao i kod svake druge robe koja se prodaje ispod cene.

Neko će stajati u redu, a neko će hraniti svinje sa “narodnim hlebom”.  

Pred kraj jedan savet za špekulante. Ako se krene sa zveckanjem oružjem zbog Kosova, onda novac treba uložiti u nabavku Air max patika i šuškavih trenerki jer će verovatno i one ponovo postati moderne pa ćete ih sigurno prodati skuplje i lepo zaraditi;)  

P.S. Ako je sve ovo samo šala i igra nerava DSS sa ostatkom demokratskog bloka i EU, onda (na našu sreću) neće biti ni kraha ekonomije. Novac na berzi će izgubiti samo najnervozniji. Novi fondovi koji su prikupili milione evra od građana će amortizovati pad indeksa, a čim se potvrdi najava demokratske vlade, špekulanti će ponovo “dići” cene akcija. Jelašić ima resurse da smiri kratkoročne turbulencije kursa.  

Ali strane investicije i bolji standard će sačekati. Veliki investitori moraju da vide da li smo ipak ozbiljni u našim namerama da postanemo deo EU. Odnosno, doći će ako ispunimo haške obaveze, i ako pokažemo da nam je Evropa ipak bliža od statusa ruske gubernije ili Lukašenka. I da ekonomsku politiku shvatamo ozbiljno.


Ako tražiš krivca

prati put novca
živi bili pa videli da će se svi naši minusi pretvoriti u plus u kesi bata miška, koji samo čeka da se akcije skrndeljaju još pa da za siću kupi ono što još nije kupio u Srbiji. Sem što mi fizički mnogo liči na štakora još više me scenario podseća na mrak i jezu iz sim city-ja. Da i tamo je scenario predvideo i mračnog grobara ili se varam?


Da li smo ozbiljni?

Quote:
Ali strane investicije i bolji standard će sačekati. Veliki investitori moraju da vide da li smo ipak ozbiljni u našim namerama da postanemo deo EU. Odnosno, doći će ako ispunimo haške obaveze, i ako pokažemo da nam je Evropa ipak bliža od statusa ruske gubernije ili Lukašenka. I da ekonomsku politiku shvatamo ozbiljno

Pa vidi se koliko smo ozbiljni u našim namerama. Vidi se iz aviona.


meni je ovo

sve toliko strasno da jos uvek ne mogu doci sebi.
Gore od njih je samo nasa ucmalost i spremnost da prihvatimo sta nam nude.


Ukoliko Tadic i Kostunica

danas 'ugovore' vladu onda bi svima trebalo da bude potpuno jasno da je poslednjih nekoliko dana na delu bila velika namestaljka ciji je jedini cilj bio da se za male pare pokupe akcije na berzi (i vlasnistvo nad dobrim delom Srbije). Kao i uvek i svugde, zlatno pravilo politike je just follow the money.


toma i pad vrednosti akcija

to je prvo sto mi je palo na pamet kao razlog za novu krizu. od pada slobe, sve politicke 'krize' (pa i smrt Djindjica) ovde su odraz borbe sa sto vece parce finansijskog/resursnog kolaca. Kada se svi kolacici raspodele, onda ce se volsebno pronaci i Mladic (dead or alive), sklopice se svi ugovori, organizovati stabilni politicki blokovi i nastaviti integracije. Tako da, sto se brze pokrade i raspodeli ostatak drustvene imovine to bolje, jer cemo pre nastaviti tranzicioni put 'restruktuiranja privrede'.


Cekajte, a stvarno

privatizacija u Srbiji nije bila uglavnom lopovska????
Moze Toma da prica a mi da ga ne volimo, ali istina je istina - Putnik, i gomila malih preduzeca. Za svaku privatizaciju mito i sl. Pa cekaj ako Toma kaze da treba razbiti kriminal i pohapsiti kriminalce, onda to ne treba da se radi jer je Toma radikal???

Ovo je sve velika namestaljka, kao i prethodno stelovanje kursa na 80. Zivi bili pa videli - tesko da Predsednik skupstine moze da upropasti privredu. Oni koji su digli Evro su kreteni koji su pohrlili u menjacnice a i veliki igraci da bi popazarili akcije. Tuga.


Pa da, Toma je bas poznat

Pa da, Toma je bas poznat kao veliki protivnik kriminalaca, ubica i sl.
Ko je otvoreno pretio Djindjicu uoci ubistva? Ko je organizovao odlazak paravojnih formacija u bosnu i tamo ih dresirao da odnose stvari iz kuca i predaju njegovoj "HUMANITARNOJ" organizaciji kako bi ublazili bol rodjaka srba ubijenih u ratu? Cijem predsedniku se sudi u Hagu? Ma Toma jedino moze da natere vojvodjane i novopazarce da se odcepe a u tom slucaju bih nekako i uspeo da dobijem strano drzavljanstvo ili da me primi neka zemlja kao azilanta jer sa ovim pasosem nepostojece drzave jedva da mogu u Grcku na more.


Znaci ako Toma kaze

"Hapsiti kriminalce" to u stvari ne treba raditi jer je to rekao Toma


Naravno da treba ali on nije

Naravno da treba ali on nije kompetentan za tu radnju jer bi prvio trebao sebe uhapsiti.
Ne okrecite moje izjave, jasno sam stavio do znanja da se srbija treba obracunati sa svim kriminalcima ali to trenutno niko ne moze da uradi, LUSTRACIJA je resenje.


Naravno,

Ali ko da je sprovede, ili da ko posle 2.S. Rata pravimo spalire za batinanje. Znaci ko ce da sprovede lustraciju kada tvrdim da je ceo drzavni pod-aparat (misleci na tehnicki deo drzavnog aparata) isto korumpiran kao i vrh. Kad su politicari ako su i poceli kao posteni ucenjeni da cute i sagnu glavu - da li to znaci da mora da se u sustini pokrene nova Francuska revolucija u kojoj bi giljotina radila po volji mase? Ja na zalost ne vidim pravni kapacitet bilo koga da vodi taj proces, jer ponavljam ko nije uprljao ruke, taj mora da cuti. A najstrasnije je da je u sustini iza svega siva finansijska emininencija, koja nikako nece dozvoliti unistenje sopstvene baze za sprovodjenje moci - bilo insistiranjem na osttanku sadasnjih politickih garnitura u poziciji i opoziciji, bilo korupcijom bilo koga ko se uzdigne kao moguci buduci lider. Videli smo sta se desilo jednom nepotkupljivom - i to je postalo upozorenje za sve.

Paradoksalno koliko to moglo da zvuci jedan od najjednostavnijih izlaza za nagli prekid sa trenutnim stanjem bi bio 6-mesecna vojna diktatura u toku koje bi se pohapsili svi korumpirani politicari, sudije i policajci, pa od preostalih pravile nove partije za nove izbore. Na zalost znajuci od koga je sacinjen vrh VS to je takodje tesko izvodljivo a da bude prava katarza u vrhu Srbije


Problem je samo u tome sto

Problem je samo u tome sto je za njega Zapad=neprijatelj=kriminalac.

Bilo je brljotina u vise privatizacija i tokom prve, kao i tokom druge vlade nakon 5. oktobra, i to bi trebalo razresiti.

Ali ako je nekom tokom kampanje glavna poruka kad je u pitanju ekonomija to da je privatizacija lopovluk, i da treba hapsiti lopove, kad to tako stoji jedno do drugog, meni pada na pamet da smatra da treba hapsiti investitore. Dovoljno je samo pomenuti reviziju privatizacije kao sto je to svojevremeno DSS radio tokom kampanje za predsednicke izbore pa da to ima jak uticaj na zastoj investicija. A kad bi neko sa retorikom T. Nikolica dobio stvarnu vlast, onda bi nastao pravi problem.


Pa evo, stavite se vi u

Pa evo, stavite se vi u polozaj da imate neke velike pare (mozda i imate ;-) ) , eto recimo ove 2.000.000.000,00 Evra koje je Srbija izgubila u prsla (EDIT: ovo "prsla" je trebalo da pise "prosla" ali je ovako jos bolje) 4 dana i da li bi ulozili u nasu zemlju gde su obecanja dolazece vlasti da ce hleb biti 3 dinara ili u okolinu?


Postovani(a) LaMar

pogledajte http://www.b92.net/biz/fokus/komentar.php?yyyy=2007&mm=05&nav_id=245896
Nije je sve tako kao sto na prvi pogled izgleda - veci deo ove price je i spekulisanje u prethodnom periodu (krcag ide na vodu dok se ne razbije)
Ali da smo u 2 dana izgubili 2 milijarde????? TO je kao sto Microsft kaze da je od piraterije izbubio toliko i toliko milijardi dolara, zato sto bi svi korisnici racunara na svetu da nema piraterije kupovali Windows. A linux? A MacOS.
TJ 2Mil Eura bi se izgubilo da je bilo toliko ulagano u poslednja dva dana, a nije i kako se secate jedna jedina strana investicija preko 1Mil Eura je bila 063 Mobilna u svih 6 godina tranzicije.
Inace da bi ste shvatili sta je to 2 Mil Eura evo jedne paralele - SAD imaju godisnji deficit od 800Milijardi dolara ~ 600Mil Eura. Da bi funkcionisala SAD dnevno mora da izmisli 2Mil Eura (pozajmi ili opljacka ili neko u nju finansira - najvise Arapi, Izrael i Kinezi). E sad neko je izracunao da smo mi u 2 zadnja dana izgubili 2Milijarde evra investicija........ Ma dajte molim vas. Da nije tuzno koliko se laze u ovoj zemlji bilo bi smesno, tj bas takvi ekonomisti koji to tvrde i vode ekonomiju ove zemlje pa nam tako i ide.


Maxim...divizija...

...Lupetanje


Odgovor za najveceg Maxima

Quote:

Pad indeksa Beogradske berze je zaustavljen, Belex line koji prati celo tržište je porastao za 0,41 odsto u odnosu na juče, a indeks koji prati najlikvidnije kompanije Belex15 je porastao za 0,82 odsto. SRX koji se prati i preko Bečke berze i koji se uglavnom sastoji od banaka je porastao za 2,33 odsto.

Danas je i promet na berzi porastao za 48,5 odsto na skoro 330 miliona dinara.


Iz svega prilozenog, sledi da je ovo u prethodna dva dana bila necija spekulacija, a ne Tomin izbor. Ako imate argumente onda nemojte da lupetate nego ih dajte a ne da laprdate ko pijana Marica


Maxime,

Kolichina gluposti koju si izneo u onoj prvoj anallizi pokazuje da je besmisleno troshiti vreme na tebe.
Mora da je i tebi samom to jako teshko.
'Ajd sad u rupu iz koje si izbauljao.


Lune - ko te ne zna

Poznato je da ste jaci strucnjak za ekonomska pitanja iz senkruga u kome se krijete, pa dajte bar jedan ekonomski biser koji tako cesto pred stanovnike obora prosipate. Ovako ja argument od Vas i ne videh, osim pokusaja da literarnu fekaliju prospete po ovom elektronskom mediju.


LaMar (10 Maj, 2007 - 14:53

LaMar wrote: ...Pa da, Toma je bas poznat kao veliki protivnik kriminalaca, ubica i sl.
Ko je otvoreno pretio Djindjicu uoci ubistva?...''

http://www.youtube.com/watch?v=N2Z3G0D3x4E


A inace ON Djindjica poredi

A inace ON Djindjica poredi sa Titom?!? ON???
Ej, jadni ti ljudi sto ga slusaju na tom mitingu!!!


LaMar (10 Maj, 2007 - 15:12)

Ne poredi ON Djindjica sa Titom u ideoloskom smislu nego u smislu da ce vrlo brzo posle obolele noge i hramanja uslediti smrt. I tako je i bilo i sa Titom ali i sa Djindjicem. Prvo su pokusali na Kopaoniku da ga ucmekaju pa kad nije uspelo na putu prema aerodromu pa kad ni to nije uspelo onda su ga konacno ustrelili pred zgradom vlade.
A ko stoji iza toga nije tesko pogoditi, to i mala deca mogu da pretpostave. Taj je sada vratio radikale da ponovo uspostave haos i poseju strah i trepet iza kojeg ce se zakloniti PRAVE UBICE.

DOLE TROLICNI VOJISLAV KOSTUNICA!


Brojke (milijarde) i slova (DSS)

Kapitalizacija berze - 10.000.000.000 Eura

Shodno kumulativnom padu berze u protekla 4 dana, svinjarija u reziji DSS koshta oko 2 milijarde Eura.


Znaci, neko je

strpao 2*109 Eura u dzep samo izglasavanjem Tome za preCednika skupcine.

Na 92-jci pise da akcije kupuju, uglavnom, stranci. Da li se zna koji? Rusi? Sejselski ostrvljani, Kiprani?


neki nasi bivsi gradjani,

neki nasi bivsi gradjani, koji se seckaju po "majci" rusiji ?


a neki po Sloveniji

mislim neki nasi koji su preko Kipra stigli do dezele. Sada mirno kohabitiraju sa ostalim sugradjanima na suncanoj strani Alpa. A i Beko stize uskoro. Da , da mislim Milan Beko koji Sloveniju smatra za svoj drugi dom (!) . Bezecovao vinograd u Brdima . Goriskim. A pogled puca na Padsku nizinu!
Milina .


kakva veličanstvena kombinacija

sa baucima iz mraka, Kosovom, patiotizmom, politikom, principima. Ona dvojica su maestralno odigrala tačku "ne možemo se dogovoriti oko vlade".

Sram ih bilo sve zajedno! (Što mi je žao što ja ne učestvujem u kombinaciji!)


a koliko bi kostali izbori?

a koliko bi kostali izbori? Stvaaaarno? cisto da uporedimo. Iako, taman i da su mnogo skuplji bili bi isplativiji.

EDIT: hoce li se ikada odmotati kolo oko spekulanata i ko je profitirao ovom krizom. Taj ju je verovatno i izazvao...


Pa nisam siguran ali mislim

Pa nisam siguran ali mislim da je za referendum potroseno 20.000.000 Evra a svi znamo da je trajao dva dana.


Kol'ko!?!!

20 miliona!? Pa za te pare su mogli da odrade i analizu krvi i urina kompletnom življu.


Pa u sustini, takodje sam

Pa u sustini, takodje sam nacuo pa nemogu da pouzdano tvrdim u referncu, da najvise novca odlazi na placanje kontrolora i strankama a to bi po meni trebali da promene (ako narodu nije do postenih i fer izbora netreba ni da glasa a kamoli da dvadeset stranaka posalju po dvoje kontrolora pa tako gledaju da zarade i vise se nikad ne pojave u stranci do narednih izbora).

A i priznacete da je dvadeset miliona sitnica u odnosu na to koliko smo izgubili u protekla cetri dana samo!!!


Da ako se ne zavrse

kao ovi prethodni. Onda bi bili trostruko skuplji -* znaci pamet u glavu i stedite novac svoje dece - glasajte pametno


Mučnina

Cika Miloje, stvarno je degutantno da likujete u ovakvoj otužnoj situaciji koja nas je zadesila. Lupili smo u dance, a izgleda, i zalepili.


Postovana Mariska

Daleko od likovanja, samo cinjenice. Na zalost nas svih ekonomija i politika su nam u stanju u kome su. Berza je ostvarivala nerealno veliki skok - najveci na svetu bez ikakve ekonomske osnove u pozadini. Pad berze, mada podstaknut Tominim izborom, bio je neminovan. Tako i za izbore - pravo da Vam kazem nisam siguran da bi formiranje Vlade ovako na silu donelo dobra Srbiji - bolje izbori, ali sada pametno, sto neko rece referendumski a ne da se najvise medju sobom bore demokratske stranke. Ako bi se na njima ponovila situacija sa ovih prethodnih opet bi cekali 90 dana pa opet izbori... ad nauseam, a Srbiju sve to kosta. Zato poziv da se pametno izadje na izbore, da ne trosimo pare koje bi nasa deca mogla da trose kad je vec za nas kasno.


Voice of America

Povodom izbora Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije, naš saradnik Branko Mikašinović razgovarao je sa predsednikom Poslovnog saveta SAD-Srbija, Džonom Sejlorom, o posledicama tog izbora i tekućem političkom zastoju u Srbiji.

SEJLOR: Ekonomska situacija će stagnirati iz četiri osnovna razloga: slaba saradnja sa Hagom, nerešen budući status Kosova, zemlja je bez vlade još od januara meseca i izbor Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine. To su sve negativni faktori. Siguran sam da predsednik i premijer žele da učine sve što mogu, ali zemlja se nalazi u ćorsokaku kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom planu. Kao rezultat toga, strani investitori će ili usporiti ili obustaviti priliv investicija.