Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

un paso adelante

cupati usi ili ne cupati usicupati usi ili ne cupati usiŠutanovac se “Aligrudiću skini hulakopke da ti iščupam uši”  upisao visoko  na  mojoj  listi  vodviljsko-tabloidnih političara i drugih djelatnika. Sve ih je više, na žalost, i u progresivnom delu Srbije. Pogotovu kad im se broj uporedi sa brojem onih koji mogu da prave strategije, bave se ideologijom i profilisanjem stranaka i izradom ozbiljnih programa.  Znatno ih je više i od onih koji se u javnosti mogu ozbiljnije i argumentovanije nostiti sa političkim oponentima ili napisati zanimljiv autorski tekst o tome šta i kako dalje, čak i u datim nepovoljnim uslovima.

Nije se još desila ni potrebna sektorska diversifikacija, nisu se profilisali u javnosti oni iz progresivnog bloka koji su stručnjaci za pojedine oblasti javnog života. Dijagnostika, nesumnjivo ono gde je progresivna Srbija najbolja, zauzima suviše mesta ( pogotovu opšta mesta o Akademiji,  crkvi, Nikolaju i co ) u poredjenju sa konkretnijim ( verovatno i manje atraktivnim) predlozima šta i kako dalje, počevši sa nacrtima neophodnih  zakona i amandmana pa nadalje,  do ostvarenja sna-moderne Srbije.  To je, između ostalog, razlog što smo tu gde jesmo.

Zar  ne možemo  bolje i efektnije da kriminalizijumeo Velimira Ilića već da ga proglašavamo vođom “kablarsko-ovčarske” mafije?  Posle  kablovske mafije, dečija kolica mafija i svih drugih… fore sa upotrebom takvih kovanica postale su izlizane i kontraproduktivne. One, naime, umanjuju značaj optužbi, a u spomenutom slučaju vređaju sve ljude tog kraja. A i nisu nešto smešne. Tabloidizacijom javnog nastupa protiv tabloidizacije politike u Srbiji! Hm. Nisam sigurna koliko će to dati dugoročnih rezultata ( ako su oni uopšte nekima cilj) stvaranje odgovornijeg društva i postavljanje novih standarda javnog ophođenja.

Zašto je i tako teško reći zašto hoćemo u EU ili NATO. Slušam pre neko veče Milana Markovića iz DS:“ Pa, mi smo geografski u Evropi, pa je logično da budemo i deo EU." Nije valjda. I Švajcarska je geografski u Evropi, pa ima svoje razloge zašto nije u EU. I Norveška. Zašto je jednom od medijskih frontmena DS teško da preko usta prevali zašto se DS tačno zalaže za ulazak Srbije u EU? Jer se to nešto krije, na kvarnjaka ćemo narod da uvedemo, šta, a da ni ne provali da smo mi eksplicitno za vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava, zajedničko tržište i drugo?

Pa i za prenos dela suvereniteta. Ma kako Solanina izjava od pre neki dan, o tome da Tadić treba da kontroliše službe, bila nezgodna i trapava,  način na koji se DS vadio od toga bio je patetičan i nepotreban. Pa šta, EU se i stvarala  tako što su spoljno-politički problemi kontinenta, među njima i višestogodišnji ratni sukobi, postajali ujedinjenjem unutrašnji problemi EU. Ako Srbija ima nameru da postane deo EU ( a Koštunica iako ne da Mladića i sve otovrenije šuruje sa Putinom, nije još uvek rekao da mi i zvanično odustajemo od pregovora  sa EU) logično je da ostatak ekipe zanimaju i bezbednosna pitanja Srbije, jer se sve preliva i sve od svega zavisi u sve povezanijem i integrisanijem svetu. Mnogo je gore što, nesumnjivo, dobru politiku  uslovljavanja erodira trpanjem Koštunice u demokratski blok, što je samo eufeminizan za njihova očekivanja da Koštunica "deliver" i to na veliku štetu reformskih snaga u Srbiji, ali o tome posebno.

G17 je još pre skoro godinu dana proglasila da će im glavni cilj biti deradikalizacija Srbije. Već tada se dalo naslutiti, a sada je već očito, da je razlog bio Dinkićeva paranoja od Vučićevih optužbi za finansijske malverzacije, a samo povod ispadi oko porekla Ivane Dulić Marković. I sad vidiš da oni nisu u stanju da prevale preko usta zašto su radikali takvo zlo. Ispadoše  radikali  problem tek tako, svi mislimo da su no-no i to je to. Ako svaki put kad nam se ukaže prilika ne kažemo zašto su tačno radikali pošast, i šta je trenutno od onoga što zbore  protivustavno, nikad ih se nećemo ni rešiti, jer će oni nastaviti priču o nezasluženoj viktimizaciji. Moraju se skupiti muda i javnosti koja voli radikale reći i pokoja više, a ne samo ih razdvajati od njihovih političkih vođa i amnestirati. Tako bi se skupilo više birača na drugoj strani, jer to umiljavanje svim biračima kriminalnih opcija je i licemerno i kontraproduktivno. I šta, skočio evro zbog radikalske  nestabilnosti, sad je to glavni razlog zašto su radikali pošast. Nikad ih se tako reštiti nećemo.

A Dinkić je bar mogao da nauči tačno koga je i kad Šešelj u Zemunu izbacivao iz obdaništa. Pa i Šutanovac:”Šešelj je tamo gde jeste zbog toga što je činio to što je činio!” Zar je teško reći u Hagu, gde se sudi za najteža dela protiv čovečnosti, zar je teško naučiti da u njegovoj optužnici ima mnogo više od “verbalnog delikta” kako nam to Toma i Vučić plasiraju?  Zašto se sa njima uopšte ulazi u debate, kad Jorgovanka Tabaković, njihov visoki funkcioner, javno tvrdi da je Ratko Mladić heroj? O čemu dalje sa njima i pričati?

I, kako i šta dalje, pitaju se svi ovih dana. Slažem se sa svim pozivima Borisu Tadiću da je zadnji čas za radikalne mere. Gore spomenuto mi se čini  relativno jednostavnim za implementaciju a izuzetno korisnim na duge staze i ne vidim ni jedan racionalan argument zašto DS i drugi iz reformskog bloka (LDP i NGO u stvari G 17+ tu nikad mesto i nije bilo) na tome ne insisitraju  ne rade već sada mnogo više zarad ostvaravanja ciljeva koje bi i nove radiklane mere donele. 

Taman da su BT i DS i spremni da prihvate istorijsku ulogu koju su im okolnosti nametnule, pitanje je koliko je moguće da ih  spešno realizuju ako ne preduzmu niz koraka na u utrašnje stranačkom planu  i jasnije se u javnosti ne odrede o nekim vanjskopolitičkim pitanjima. Evo nekih sugestija. 

 DS, ako hoće da zauzme iskreni refromski kurs, mora da izmeni glavna lica DS u javnosti. I mora da u javnosti pusti još nekog osim BT da priča i o spoljnoj politici. On, pre svega u političkom savetu DS, ima ljude koje se na ozbiljniji način u javnosti mogu nostiti sa temama zašto su Srbiji nužne evro-atlantske integracije, na primer. Oni i o diplomatiji i međunarodnom pozicioniranju zemlje znaju mnoog više od virenja kroz ambasadorske ključaonice. Većina tih ljudi je i do sada bila dosledna u kritici politike Vojislava  Koštunice sa ideoloških  i programski pozicija, a ne kao  sadašnje perjanice DS-DSS su prevaranti koje hoće naše i ništa dalje od toga.

 razdvojiti se ili se ne razdvojiti pitanje je sadrazdvojiti se ili se ne razdvojiti pitanje je sadNepoznanica su, do duše, Đelić i Vahović, u smislu njihovog odnosa prema davanju koncesija ruskim energetskim firmama. Ovu priču, oko toga da li DS uopšte može da se izvuče iz DSS zagrljaja zbog energetskih koncesija retko ko poteže. Meni se čini da je stvarni razlog zašto je predsedništvo DS malopre odlučilo da se još malo pregovara sa DSS upravo ovaj aspekt saradnje-koji ih na neki način objedinjuje i oko politike oko Kosova, to jest izbija DS mogućnost da se eksplicitnije odredi prema EU i NATO, te konačno  kaže međunarodnoj zajednici da ih prestane da gura u isti reformsko-demokratski koš sa DSS. Pozicioniranje na međunarodnom planu je ujedno i najjasnije unutrašnje pozicioniranje i isticanje jasnih ratlika između DSS i Ds. Tako je bilo od 5 oktobra naovamo.

vredi li dati tako brzopleto ovakvu lokaciju?vredi li dati tako brzopleto ovakvu lokaciju?A ako u njoj ima nekih elemenata, onda je teško očekivati da DS i Boris Tadić, konačno, podele Srbiju na progresivnu i ( ne narodnjačku, jer to je legitimna politička opcija, a u Srbiji se o tome ne radi) već regresivnu i nedemokratsku  Srbiju koja gazi sve tekovine demokratije kako se ona percipira u 21 veku.  Kakav je stav BT, BĐ i AV, na primer, o novim trendovima. Sklona  sam  verovati Kuriru od juče, koji donosi i slike faksimila potvrde koje im je ustupila urednica sajta Enerdžiobzerver Sika Pistolova, da je tehnički ministar Naumov preduzeću Jugorosgas čiji je vlasnik ruski gigant Gazprom dodelio status preduzeća koje obavlja delatnost od opšteg interesa u sektoru energetike kao i ekskluzivno pravo za gasifikaciju južne Srbije i snabdevanje građana Srbije. O mnogim nepravilnostima u ovoj oblasti, vezi sa politikom prema Kosovu ali i o tome koliko se javnost Srbije time malo bavi već sam pisala i ovde na blogu.

To da li je neko omanuo što je rekao  ruska provincija a ne ruska gubernija manje je bitno od toga da saznamo da li i DS učestvuje u davanju  dela suvereniteta Srbije Rusiji zarad veta u SB. I ako ne učestvuje, zašto se tome eksplicitnije ne suprotstavi. U pitanju su strateške odluke za Srbiju. Ona je već, na osnovu dogovora svih zemlja regiona a na inicijativu SP i EC, postala deo zajedničkog tržišta strujom JIE, koje je potpuno kompatibilno sa EU tržištem. Ovim netransparentnim uplivom Rusije u monopol na srpskom tržištu i u oblasti transporta gasa, ali i nafte, Srbija podriva svoju reputaciju zemlje koja se u energetskim tokovima nosi tržišnim pravilima poslovanja, što se posle lako može proširiti kao stav ostatka sveta i kada su druge oblasti razmene u pitanju.  Srbija, takođe, podriva svoju mogućnost da bude deo zajedničkog EU pokušaja da smanji svoju energetsku zavisnost i poveća diversifikaciju u oblastima nabavke i transporta. Znajući koliko i kako Rusija ume da zavrne slavinu u vreme najluće zime čak i svojim dojučerašnjim sunarodnicima, nisam sigurna koliko je ovo mudar potez, jer će Kosovo ionako biti  nezavisno, što Tadić itekako dobro zna. Izbor Tomislava Nikolića samo je demonstracija Koštuničine namere da od Srbije napravi rusku energetsku koloniju i tačku iz koje se komplikuju JIE strateški energetski tokovi koji povećavaju diversifikaciju nabavke energenata za EU, zarad dobijanja ruskog veta. Da cela stvar bude još apsurdnija, sa Tomislavom Nikolićem na čelu pralamenta, ova mešetarenja Naumova i drugih sigurno će biti „zaštićena. “ Srbija će postati energetski potpuno zavisna od Rusije,ali je pitanje frke od ruskog evetulanog veta već prevaziđeno. Razvijene zemlje zapada sad su još tvrđe, upravo zbog Tomislava Nikolića na čelu parlamenta, u nameri da priznaju  Kosovo u slučaju veta, ako se kosovski političari posle samoproglašenja nezavisnosti, obavežu na puno poštovanje Ahtisarijevog plana i saglase se da međunarodne trupe ostanu da čuvaju mir na Kosovu. Talasom bilateralnih priznanja kosovske nezavisnosti drastično promenjene okolnosti od trenutka usvajnja iste,  bi rezoluciju 1244 stavile van snage.

Čini se da je Srbiji preko potrebno ozbiljno  isterivanje DS na čistac, koje prevazilazi cinkaroško-tračerski pristup i vodviljsko-tabloidnu politiku. Jer, ako se ispostavi da je DS pouzdan partner, ako DS smogne snage da Srbiju povede ka Evro-atlantskim integracijama bez Vojislava Koštunice, koji svaku  takvu iskrenu nameru svojom jasnom vanjskom politikom obesmišljava,  onda takve provokacije mogu samo da umanje šanse za funkcionalnu predizbornu koaliciju, rasterećenu od nepotrebnih novih ličnih amioziteta koji uvrede izazivaju. Odnosi su ionako teški sa razlogom-s obzirom na ambivalnetan stav DS o suđenju za ubistvo pokojnog premijera.


jelena

na koji nacin se evropa oslobadja energetske zavisnosti od rusije? i odakle bi mi to uvozili gas a da ne ogranicimo suverenitet?


niksone

pogledajte na google o projektu nabuko npr...pa nemacko predesdavanje eu, imate i to na sajtu, ne krije da mu je prioritet saradnja sa zemljama centralne azije...iymedju ostalog i tako sto se bar razdvajaju snabdevaci od proizvodjaca...

pogledajte i ovde imate dosta toga

otidjite i na sajt enerdžiobservera

mi mozemo da uvozimo gas, ali ne i da dajemo neverovatne koncesije ruskim firmama o cemu mozete da citate u ekonomisut, broj od nove godine, negde sam okacila taj tekst ceo

itd, itd...


na zalost,to u vezi Rusije

na zalost,to u vezi Rusije je samo maska..kako stoje stvari,fasizam ce ponovo u Srbiju...


pa to se ne iskljucuje, na zalost

sadasnja rusija klizi ka autokratiji koja progleda kroz prste sve vise rastucem nacionalizmu i ksenofobiji i kao takva se udaljava od osnovnih eu vrednosti


jelena

kazete da se rusija udaljava od eu vrednosti, a ja se pitam kada je bila bliza tim vrednostima. a na kraju postoji li sansa da i neke ``ruske vrednosti`` budu legitimne...


niksone

vec sam vise puta o tome pisala, i govorila na pescaniku, danas nije rec o rusiji genralno, nije rec o ruskoj kulturi, o klasicnoj knjizevnosti i muzici, o duhovnosti, ovde je rec o putinovoj rusiji danas.za mene je prvi kalviriski PIC i dalje nesto najlepse sto sam ikad cula.

sto se legitimnih ruskih vrednosti tice, ja jako cenim antifasizam u drugom svetskom ratu ( uz ogradu da je cena postizanja bila totalitarizam)

otklon -kad je mozda mogla da se priblizi eu vrednostima-se uzima od prerioda post sovjetskog saveza kad se ocekivalo da rusija mozda ima resursa da krene putem prave demokratije, i kada je jeljcin, kakv takav, omogucio anstavka mirnog demontiranja SSSR. kasnije godine putinove vlasti obelezio je sve vec autoritarnost, smanjenje slobode medija, rada NGO nacionalistickih demonstracija, homofobincnih demonstracija, ksenofobnih ispada protiv kineza i drugih imigranata...


Ovo je vrlo proizvoljno i

Ovo je vrlo proizvoljno i povrsno napisan tekst koji vrvi od hipoteza. Ne kazem da Rusi nemaju nameru da preko energetike uticu na nas ali oni uticu na celu Evropu, zar ne znate za nemacko-ruski deal? Kao energetski dzin koriste tu cinjenicu. Nekada su tenkovima ulazili u Istocne zemlje danas rade drugacije.

A to da ce Djelic i Vlahovic da se odrede je cista budalastina. Jedan je cist karikaturan lik koji moze da se odredi samo kada mu osvane slika u tabloidima, a drugi koji je igrac velikog kalibra moze da se odredi samo preko svoje firme Eki. Setite se samo tuce oko Energoprojekta ili namere da se drzi energetika. Znaju Vlahovic i Djunic vrlo dobro sta je najveci projekat u buducnosti. I ako im to bude odgovaralo pustice i Ruse ali ne zbog politike nego zbog profita.

Polozaj Srbije u odnosi na Evropu i Ruse ce odrediti sposobnost gradjana da shvate prioritete. Osim toga mozda ce i da shvate nesto kada Rusi naprave deal sa Amerikancima oko Kosova koji ce da bude u njihovom interesu sto nuzno ne mora da znaci i nas interes. Ako uopste znamo koji nam je interes oko Kosova.


povrsno citanje teksta i povrsan komentar amateru

ako bi ste se potrudili da tekst procitate, kao i neke komentare, videli bi ste da je jasno receno da eu pravi dilove sa rusijom da obezbedi snabdevanje ali uporedo pravi velike pokusaje da se energentima snabdeva sistematski i jeftino i sa drugih strana, pre svega iz centralne azije a tu transportni koridori JIE imaju veliku ulogu o tome recimo u nemackoj koja jos predesdava eu posebno vodio racuna i time se bavio Gernot Erler

poenta je da ono sto se moze mocnoj eu-a i njoj uz velike i sve koordiniranije napore-energetska sigurnost je jedina vanjskopoliticka tacka oko koje se stvara konsenzus i pored neslaganja poljske i drugih sa podvodnim gasovodom rusija nemacka-dakle, ono sto s emoze eu ne moze se srbiji.

srbija cini dve greske istovremeno u andi da ce joj rusi spasti kosovo

1. potpuno postaje energetski zavisna od rusije ( gas i nafta)
2. ugrozava davanjem koncesija i monoplola rskim gasnim magnatima mogucnost da eu anstavi sa svojim planom diversifikacije snabdevanja

vi imate pravo da o BDJ i AV mislite sta hocete. moje polaziste je da su oni clanovi politickog saveta DS, da je jedan i kandidta DS za premijera, i da u trenutku kad su sve oci uprte u DS, kad MZ ocekuje od ds istorijski odgovorne poteze, pa i LDP, i smatram da je pismo CJ Tadicu odlicno, vrlo korisno insistirati da se oni javno odrede o nekim od ovih stvari.

sposobnost gradjana da shvate prioritet zavisi itekako i od odgovornosti politicara da im na pravi nacin objasne kako stvari stoje, sta su im namere, te sta cene i polsedice preduzimanja nekih poteza ili necinjenja drugih. cutanjem o ovim strateskim pitanjima DS se bas i ne ponasa tako, i upravo ostavlja mogucnost za zabludu da je OK traziti rusku podrsku( sto samo po sebi ne bi bilo i nista lose i neubicajeno, a i pitanje statusa kosova jeste istorijska stvar za srbiju) pod ovakvim okolnostima.


amateru, a ovo

sa bloga od pre nekoliko meseci

Dejan Stojadinović u novogodišnjem Ekonomist magazinu postavlja pitanje-Zašto je od javnosti sakrivena činjenica da je Srbija veliki posao oko snabdevanja gasom i dalje gasifikaciju zemlje predala u ruke ruskog Gasproma; da li iza neuobičajenih ekonomskih koncesija Srbije stoje političke koncesije Rusije, i tvrdi da je Gaspromu poklonjena ključna uloga u gasifikaciji Srbije. “Medijska buka koja je napravljena povodom potpisivanja Memoranduma o izgradnji gasovoda kroz Srbiju poslužila je, osim u predizborne svrhe, još i da se sakrije činjenica da je Srbija veliki posao oko snabdevanja gasom i dalje gasifikaciju zemlje predala u ruke ruskog Gasproma. Ključni događaj, u vezi sa tim se odigrao još početkom 2006. godine, kada su Ministarstvo energetike i Vlada, Gaspromu prepustili kontrolu nad preduzećem Jugorosgas – u kojem on danas poseduje 75 odsto vlasništva, a Srbijagas samo jednu četvrtinu...Da je država uložila 60 miliona dolara u izgradnju gasovoda Niš – Dimitrovgrad, što je bio jedan od osnovnih proklamovanih prioriteta Ministarstva rudarstva i energetike, danas bi Srbijagas, a ne Jugorosgas, kontrolisao gasifikaciju Srbije. Iako Srbijagas ne poseduje sredstva za samostalno sprovođenje ovog posla, država je mogla da raspiše tender za pronalaženje strateškog partnera u ovom velikom poslu, i zadržati pravo kontrole u svojim rukama. A zainteresovanih za ovo ulaganje je bilo više, od mađarskog MOL-a do italijanskog ENEL-a. Ova investicija bi bila isplativa mnogim kompanijama, posebno uz evropske cene gasa koje će i ruska kompanija primenjivati. Propustom (?) srpskih vlasti, Gasprom je sva ova prava stekao za manje od pet miliona evra, koliko je platio dodatni udeo u Jugorosgasu. Ceo, izuzetno zanimljiv tekst možete pogledati ovde.

Da podsetimo, u martu 2006 u Beogradu Radna grupa za finansiranje i regulativu gasne infrastrukture jugoistočne Evrope održala je dvodnevni sastanak kome su prisustvovali visoki predstavnici Evropske komisije, Svetske banke, udruženja gasnih operatera, velikih gasnih kompanija, sekretarijata Energentske zajednice i svih zemalja regiona. Centralna tema skupa bila je sigurnost snabdevanja gasom zemalja Evropske unije a zaključeno je da Srbija u tom projektu ima ključno mesto, s obzirom na to da upravo preko naše zemlje vode najkraći distributivni putevi od velikih nalazišta tog energenta u Kaspijskom basenu, Rusiji, Ukrajini, Turskoj i Iranu do potrošača u Evropi. Na sastanku radne grupe dogovoreno je da austrijska kompanija OMV, koja je veoma prisutna u rumunskom gasnom i naftnom sistemu, potpiše ugovor o partnerstvu sa Srbijagasom. "To znači učešće u zajedničkim projektima bez obzira u kojoj se zemlji grade gasovodi, kao i jedinstven nastup prema trećim licima u ovom sektoru - rekao je tom prilikom Svetislav Krstić, predsednik Upravnog odbora Srbijagasa. Zašto je odluka promenjena?


Jedno me zanima...

Sta bismo mogli da zakljucimo iz nedavnog skandala sa Putnikom, kada je zapravo ruska firma ostecena u prilog Acione s Kipra (koju drzi Beko)? Slazem se sa Vasim stavovima, ali mi deluje gotovo nadrealno da je u slucaju u kome se biralo izmedju Rusa i domacih Spekulanata (da ne kazem tajkuna) izabrano ovo drugo (po cenu ogromnog besa prvih. Iz ostecene firme je receno da ce svim investitorima preporuciti da ne ulazu u Srbiju). Mozda gresim u svojoj zacudjenosti, ali voleo bih da cujem sta Vi mislite.


andii

ja sam se cak i u spekulacijama ogranicila samo na energetiku, na gasifikaciju, to jest na monopol na gasifikaciju. mislim da je to ono sto rusi od nas traze. i naftovode, i nis. za eps ne znam. ostale sitne ribe idu u privatizacije same. medvedevi ne. imajte u vidu da su na kosovu velike debate oko toga treba li graditi te blizu pristine, imajte u vidu da aluminijumski kombinat u podgorici radi nas truju, d asu kozloduj i jos jedna bugarska nuklearka zatvoreni 1.1.2007 ulaskom bugarske u eu, te je vrlo veliki interes da se kontrolise sektor energetike u regionu, mimo svih onih drugih argumenata-transportnih.


Andii,

Mene najiskrenije zanima neka cinjenica koje upucuje na to da je Beko vlasnik!? Ne trazim cvrst dokaz vec osnovanu sumnju. Tracevi u novinama se ne racunaju ili rekao mi kum cija svastika je ozenjena za coveka koji ima insajd info. Projekat od cca 40 miliona evra je isuvise ozbiljna stvar da bi se tek tako licitiralo o vlasniku, posebno imajuci u vidu veliku medijsku paznju koju je izazvao.


anadih

ja vam na to pitanje uopste ne mogu odgovoriti jer pojama nemam, ne pratim to tako pomno kao neke druge stvari


Negde u blizini teme. (Mada

Negde u blizini teme. (Mada je to vec sad i besmisleno jer je DSS dovoljno proziran). Ako je DSSu na srcu ocuvanje Kosova kao najbitniji nacionalni&drzavni interes, zasto su dopustili Nikolica, kada ce to ocigledno lose uticati na nase pozicije?
Ljudi su smesni. Sa jedne strani izgleda osetljivi na pritiske iz Evrope posto, koliko vidim sa vesti B92, "pregovori" i dalje traju, a sa druge dopustaju da se scene 90tih ponovo sire u svet.
Jos kada cujem likove koji analiziraju situaciju sa pozicije, kao DSS ima ideologiju i ne znam ti ja kakav plan sa svim ovim sto su sad proizveli. Jednostavno, skup su sastavljen od:
a) nesposobnih
b) uplasenih
c) korumpiranih
d) ljudi kojima je od zatvora jedini spas poslanicki imunitet
e) profila koji koji se mogu opisati svim mogucim kombinacijama a), b), c) i d).

U stvari i x) onog tipa naucnika koje nikada nije trebalo izvlaciti iz prasnjavih prostorija tamo nekih zabacenih instituta i uvlaciti ih u politiku sa njihovim ustajalim idejama iz donje police progrizene misevima i moljcima.


noobole

slazem se sa vama da je dss odavno jasan. medjunarodna zajednica nam cini ogromnu stetu guranjem kostunice u demokratski blok.

ja sam upravo pokusala da otovrim ovde pitanje malo jasnijeg sagledavanja i pozicioniranja DS-jer DS jeste kljucni faktor- i njegovih reformskih potencijala, te uvela jednu temu koja mi se cini jako bitnom a marginalizovanom.


Vas Jelena nema, nema, pa

Vas Jelena nema, nema, pa onda tri posta u tri dana.
Nego evo i mog komentara:
BDj kaze u "Kada ce nam biti bolje", a za BT i AV ne znam:
1. Omoguciti Ruskim firmama da ravnopravno ucestvuju u uslovima privatizacije srpskih preduzeca (misli se na energetiu - gas, nafta, struja)
2. Obezbediti podrsku Rusije za kljucna drzavna pitanja, narocito oko Kosova i Metoije
3. Traziti od Rusije da se ne mesa u nase unutrasnje politicke prilike.

Sto se tice clanstva u EU, spomenuste Norvesku i Svajcarsku. Evo ja imam predlog: Hajde da mi postanemo Svajcarska i Norveska, ne po parama, nego za pocetak po "brain-set"-u. EU ce doci sama od sebe. Znaci da pokusamo obrazovanjem, kulturom, propagiranjem nekih drugih vrednosti. Ima ljudi koji to mogu da urade. Koji su i dan danas idoli i ikone u koji se svi kunu, mladi pogotovo. Plasiti srpskog "domacina" evropskom unijom, tesko da ce dati neki rezultat.

Kazete: Isterati DS na cistac
Ajd ovako:
DS + LDP + manjine = koliko?
SRS + SPS + DSS(+NS) = koliko?
I odredi se DS, i kaze, idemo sa LDP (gde im je realno i mesto), i sta onda? Ja ne zivim u Srbiji ali ne bih nikom u Srbiji pozeleo Tomu, Ivicu Dacica i Velju na vlasti.
Kako prevrnuti deo biraca na pravu stranu? Posle gotovo sigurnog gubitka Kosova, to ce biti jako, jako tesko. Ne moze se ocekivati da neko ko vam udara cuske i sljage, postane neko kome tako zarko zelite da se priklonite.
Stoga donekle mogu da razumem muljanje i muljatorsku politiku (copyright Srdjan Kusovac) iako je ne opravdavam.


to djole

tvoji citati bozine knjige upravo potvrdjuju moju tezu on oce i jare i pare to jest treutno nemoguce. kao i za bolji zivot ili kako se vec taj pamflet zove, ta knjiga je skup simpa preporuka od kojih neke nemaju nikavo uporiste u realnosti, a neke su potpuno nerazradjenje u smislu kako ih ostvariti

"1. Omoguciti Ruskim firmama da ravnopravno ucestvuju u uslovima privatizacije srpskih preduzeca (misli se na energetiu - gas, nafta, struja)
2. Obezbediti podrsku Rusije za kljucna drzavna pitanja, narocito oko Kosova i Metohije
3. Traziti od Rusije da se ne mesa u nase unutrasnje politicke prilike."

tacka jedan-potpuno se slazem, ali se u srbiji trenutno upravo desava suprotno, to jest ruska preduzeca imaju turbo VIP tretman -to sto urusavamo nasa zarad ruskih je jedno ( takodje vrlo diskutabilno) odluka zarad visih drzavnih ciljeva-kosova, ali monopolski i povlascen polozaj koji srbija daje ruskim preduzecima u trenutku kad srbija otvara trziste ipocinje da ozbiljnije ucestvuje u regionalnoj trgocvini i razmeni, ugrozava ravnopravan polozaj drugih pretendenata!

tacka dva i tri se medjusobno iskljucuju, i to sve jasnije vidimo na delu!

upravo zbog toga, zbog tog spiska lepih zelja koji veze sa realnoscu nemaju, mislim da bi i kandidat za premijera DS trebao da se update te da javnosti kaze sta misli o tome.

a pauza nije izazvana nicim drugim no seminarom u nemackoj, prilicno time and energy consuming o the new public management-u

btw ja potpuno ne razumem kusovcevu ocenu da su u stvari oni u sredini najgori, te da je toma principijelan ko djindjic etc...potpuno ne shvatam smisao tih navoda. uz svu kritiku, po mogucstvu politicku i ideolosku DS, oni su, ali samo ako oko sebe okupe i ostale progresivne snage, jos uvek jedina nada za ozbiljniji otklon od radikala. a ne komedija od g17.

edit-a vidi ovo leba ti promace svima vlahovic izjavio juce za press da ne pamti tezi politicki trenutak od 5 oktobra naovamo! a 12 mart???


Poštovana, Neverovatno ste

Poštovana,
Neverovatno ste uporni u neplodotvornom puritanstvu. Posle one priče o g. Popoviću (VBP, kako ga vi zovete), sad ste izdvojili izjavu Šutanovca.
To je kap u moru. Nije bitno (naročito za funkcionalnu predizbornu koaliciju). Uostalom, setite se kakve su sve poruke i pesmice mobilisale ljude 5. oktobra.
Ipak će se sve (ne vidi onaj ko neće, najčešće od straha) završiti na ulici - po drugi put, kao i većina relevantnih revolucija. Remake je neophodan.
Za ostale stvari, osim za one o kojima pojma nemam, uglavnom se slažem.
'Ajmo, 'ajde, isprljajmo ruke ponovo, a čisti su još u osnovnoj školi.
Lektor. Hanibal Lektor (ex slučajni prolaznik)


Fenomenalna analiza

sa sve argumentima. Postujem. Malo kojoj zeni bih tako nesto izgovorio.

Ranije bih se i pozabavio informisanjem o osobi koja ovako nesto napise. "Nazvali ste stvari pravim imenima" - Skidam Kapu. No, kao sto rekoh, MRTAV SAM i nemam vise razloga da se informisem o bilo kome, jer o bilo cemu sam informisan samo da provirim glavu kroz prozor i osetim odkud vetar duva. Vetar mi prenosi informacije i sve saznajem iz vetra. Kad je dan vedar a sunce nije prejako, kad malo lahora obasja ulice kroz nalet osmeha i kojekoje shale od kojekuda:), znam da se tog dana nista ZGOREG ne moze zbiti u ovoj zemlji Srbiji. No kad se gadno naoblachi kad mu nije vreme, no ono iznenada, znam da su se gadno posvadjali nasi tajkuni od kojih su samo jedan deo cele te fatamorganske klike, usko receno, Politicari ove nase scene.
Da do-objasnim detalj: - Malo koja zena stigne dok ma sta god komentarise, da predstavi stvari pravim imenima a da pritom ne zakasa u neku rupu ili zamku, i odatle potom kritizira sve cega se dohvati. Evo sam se nagledao zenskih komentara, i ni jedan mi se nije posebno dopao. Izdavajm Jasminu Tesanovic, zbog nevidljivih metonimija, meni tako dragom obliku "konspiracije sa plebsom". I to je takodje nas problem pored svih ovih koje ste naveli.

Uzaludnost Svih Pokusaja KOMUNIKACIJE sa svima koji poseduju VOLJE( namerno velikim slovima ) i SNAGE da nastavimo da uradimo sve ono zbog cega stojimo u mestu, jeste nas Kosmicki Problem, a nas nacionalni geneticki modus vivendi je NEODGOVORNOST. Da li iz vaseg komentara smem da naslutim da ste vi VOLJNI DA PREUZMETE ODGOVORNOST u slucaju da Neki Savet bas vas izabere da svakog od njih ponaosob navedenih zamenite u njihovim funkcijama? Ja verujem da ste sposobni za to, ali da li vi HOCETE, je moje pod pitanje?

ZASTO SMO ODUSTALI DA HOCEMO, je pravo pitanje za sve nas. Daj da neko objasni svimanama slepcima, a sto NECEMO? Sto MI UOPSTE TRPIMO TE BARABE? Koja Perverzija povezuje te huligane pa nismo u stanju da UKACHIMO gde je caka, te im sve ovo dopustamo? Ima ova strana BLOGA da se raspadne od ako ne Istine ono bar Uverenja mnogih, ali mi tu demokratiju na delu jos ne vidimo? Kad mogu Grcki mediji da stupe u generalni strajk, a jel bi mogli mi da nadjemo nacin da APSOLUTNO BOJKOTUJEMO Tu Vladu tu skupstinu te malverzacije, da bar pokusamo, a ne samo da cekamo i blejimo?


da,

sjajna je analiza


hvala

hvala. prija, naravno, ako je kometar uopste bio o mom tekstu.

btw, malo sam uredila jedan pasus za koji mislim da je bitan da poveze uvod sa zakljuckom (tekst je pisan u dnevnoj sobi dok su talibani urlali komentaisuci evrosong pa ...)

"I, kako i šta dalje, pitaju se svi ovih dana. Slažem se sa svim pozivima Borisu Tadiću da je zadnji čas za radikalne mere. Gore spomenuto mi se čini relativno jednostavnim za implementaciju a izuzetno korisnim na duge staze i ne vidim ni jedan racionalan argument zašto DS i drugi iz reformskog bloka (LDP i NGO u stvari G 17+ tu nikad mesto i nije bilo) na tome ne insisitraju i vec sada ne rade mnogo više zarad ostvaravanja ciljeva koje bi i nove radiklane mere donele."


da jelena,

komentar se odnosio na vash tekst.


to mirko kontic

hvala. prija, naravno.
cemu ovaj komentar malo kojoj zeni bi to rekao?

btw, malo sam uredila jedan pasus za koji mislim da je bitan da poveze uvod sa zakljuckom (tekst je pisan u dnevnoj sobi dok su talibani urlali komentaisuci evrosong pa ...)

"I, kako i šta dalje, pitaju se svi ovih dana. Slažem se sa svim pozivima Borisu Tadiću da je zadnji čas za radikalne mere. Gore spomenuto mi se čini relativno jednostavnim za implementaciju a izuzetno korisnim na duge staze i ne vidim ni jedan racionalan argument zašto DS i drugi iz reformskog bloka (LDP i NGO u stvari G 17+ tu nikad mesto i nije bilo) na tome ne insisitraju i vec sada ne rade mnogo više zarad ostvaravanja ciljeva koje bi i nove radiklane mere donele."


Mirko,

ti prvi da krenes sa promenama u svojoj glavi a propos iskazane mizoginije!!!!

jel imas kapaciteta za to?


???

@Mirko Kontic:

Dakle, "Malo kojoj zeni bih tako nesto izgovorio" znaci - sta???

Inace, odlican tekst Jelena.

Generalno mi se dopadaju tvoji tekstovi u poslednje vreme, mislim da si se lepo pozicionirala, sto ti otvara mogucnost da mozes da pises i sopstvene stavove. Sve to, za razliku od ostatka koji se nalazi na jednoj ili na drugoj strani te svaku svoju misao mora da uklopi u 'bogu ugodan' sablon zacinjen uobicajenim floskulama koje se ocekuju od pripadnika tog i tog bloka.

Veliki pozdav.


Policajac ili pajac - bilo sta...

Vec x puta sam rekao da mene ne brinu "oni" nego "ovi". U te "ove" se savrseno uklapa gospodin Sutanovac (i ne samo on, naravno). Mada, ruku na srce, tesko je u Srbiji ocekivati nekog "normalnog" (ma sta to znacilo) kao policajca, pa i policajca ministra u tom smislu. Od 2000. pa na ovamo imamo/imacemo Pakleni trio (© Gordi) Mihajlovic/Jocic/Sutanovac, s tim sto ovaj poslednji mora da vezba jos malo na drugim mestima dok ne zasedne na ono koje je sam sebi odredio.
Dakle, i u vreme Djindjiceve vlade imali smo, po mom skromnom misljenju, nista boljeg. Poceo je tako sto mu se ime pojavilo na listi extraprofitera, sa koje je kasnije volsebno nestalo. A zavrsio kao pisac, iako je kristalno jasno da covek ima problema da kaze najobicniju prosto-prosirenu recenicu. Koliki napon samo jadan ulaze da ne ubaci jedno dvaes' "jebiga" u minuti, da proba da da pogodi slaganje imenica i glagola makar u 50% slucajeva, a u legendu je usao sa onim poznatim "gospodin Legija". Uvek je veliku pomoc imao u svom kolegi po sili i vokabularu Momcilu Perisicu.
Da rezimiram: ako je situacija bila takva i u vreme Zorana Djindjica, nije mi jasno kako neko ocekuje da ce biti bolje sada?