Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Eurosong: Objektivna subjektivnost ili subjektivna objektivnost ?

svi na Istok !svi na Istok !Kažu da narodu treba dati samo hleba i igara. Hleba još uvek nije nestalo, nacionalisti su uredno na vlasti, a igrice za široke narodne mase su počele večeras. Dakle, dok su učesnice Eurosonga svoje glasove određivale prema glasovima žirija u studiju, pričalo se naširoko kako su pobede nameštene i kako su glasanja politički motivisana.

A onda je sa napretkom tehnike, uvedem televoting i polako ali sigurno, potpisnuto glasanje žirija. Međutim, onda se pojavio novi problem. Imajući u vidu da iz svoje zemlje ne možeš glasati za svoju zemlju, postala je ključna činjenica ko gde ima više dijaspore. Druga važna činjenica je raspad država – prvenstveno Sovjetskog Saveza i Jugoslavije. Iako su granice uspostavljene, a sistemi promenjeni – muzički (ili neki drugi) ukus nije moguće tek tako lako promeniti. Dogodio se fenomen „svako glasa za svoje“.

Kako je to večeras izgledalo?

Od 28 zemalja (Srbija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Belorusija, Norveška, Letonija, Estonija, Andora, Švajcarska, Austrija, Danska, Holandija, Gruzija, Moldavija, Turska, Bugarska, Mađarska, Albanija, Hrvatska, Kipar, Malta, Portugal, Češka, Poljska, Belgija, Island i Izrael) koje su se takmičile u polufinalu biralo se 10 koje će proći u finale gde se već plasiralo preostalih 14 (Bosna i Hercegovina, Jermenija, UK, Francuska, Španija, Grčka, Švedska, Finska, Litvanija, Rusija, Ukrajina, Irska, Nemačka; Rumunija).Šta se na kraju desilo. Svih 10 koji su prošli mogu se podeliti u tri grupe:

PRVA: Ex- USSR zemlje: Moldavija, Belorusija, Letonija i Gruzija

DRUGA: Ex- YU zemlje: Slovenija, Srbija, Makedonija

TREĆA: Zemlje istočne Evrope koje gravitiraju ka Balkanu ili su na Balkanu: Turska, Bugarska, Mađarska

Konsekvence: Još se ne zna, ali predstavnici zapadnih zemalja su vidno besni i ako je tačno ono što javljaju komentatori iz Helsinkija, pripremaju konferenciju za štampu povodom svega.

Srbija se (zar je moguće) ne smatra za jednu od kojih je previše radila dijaspora ove godine. Naime, skoro svi novinari, fanovi, a i kladionice, predviđaju joj jedno od prva dva mesta u finalu. Finale je u subotu u 21h, baš u vreme kada budu pravili Vladu. Uživajte !


"Bugarska gravitira ka

"Bugarska gravitira ka Balkanu."

Koliko ja znam planina Balkan nalazi se u Bugarskoj, prema tome pre se moze reci da je Bugarska centar Balkana. A i evropski deo Turske je 100% na Balkanu.

Dakle exSSSR:Balkan=4:5 + Madjarska koja zaista "gravitira" Balkanu
A i Moldavija gravitira Balkanu, stim sto je exSSSR.
A ako se igramo geografije imamo i 3 crnomorske drzave: Bugarsku, Moldaviju i Gruziju.

EDIT: Ja sam svim srcem navijao za Svajcarsku, prvo sto su zaista od zapadnih zemalja imali najvise sanse, a drugo, sto bi nam to donelo direktnih 12 poena i time postavilo za apsolutne favorite u finalu, al sta da se radi, nepravda...


поздрав

из централне јевропе:)
хехе


Da ti nisi iz NS-a, to mu

Da ti nisi iz NS-a, to mu bar geografski dodje centralna evropa :).


Одговор тачан..

Ја сам новосадиста:)


jos jedan jevropski pozdrav,

i shodno tome sam glasala za Belgiju(i jednom krisom za Izrael), a cerka za Svajcarce...hat, médjutim, niko nije prosao...znaci ostaje nam da glasamo za nekog iz balkanskog / istocnog, ali ste zaboravili i skandinavskog bloka (Svedjani ce biti dobro plasirani u subotu )
ps. one turske i grcke varijante 'sejkit i slicno' su stvarno vec dosadne.


Ko glasa u finalu...

U finalu glasaju svih 42 zemlje, dakle i one koje nisu prosle dalje ...


U pravu si, i u polufinalu

U pravu si, i u polufinalu su sve 42 zemlje imale pravo glasa. To ce se bas onda oduziti u finalu, 42 zemlje, svako daje po 12 bodova, to je bar 2h +2h pesme +1h ostalo=5h show-a.


glasanje je skraceno...

Kada se ukljuci neki studio, onda se odmah pojavljuju poeni od 1 do 7, bez citanja. On samo saopstava 8 10 i 12.

Thats it.


To je bar pametno, skratice

To je bar pametno, skratice glasanje na ispod 1h. Ko bi inace izdrzao. Mada bi poslednjih 4-5 studija kad glasaju mogli da citaju sve zbog dramatike :).
Sve u svemu bice repriza od pre 3 godine, mi i Ukrajna. Njima je tada trebalo pred narandzastu revoluciju. A nama ce sad da daju za "demokratsku" vladu :).


Zaostalost....

Meni se cini da malo zaostajes u teorijama zavere. Naime, te fore oko toga da nekom "daju iz politickih razloga" su totalno prevazidjene, sada je fora ko gde ima vise dijaspore...

A i koji je to politicki razlog bio da prosle godine pobedi Finska?


Финска?

то им је да преболе Ахтисаријеву пропаст?:)
хехехе


Ma stoji smajli na kraju.

Ma stoji smajli na kraju. Naravno da nema teorije zavere. Dijaspora+susedi to je bar jasno kao dan.
Nego jos jedna stvar zbog koje mi imamo vise sanse nego Ukrajna.
Pre 3 godine smo bili 1. u polufinalu, Ukrajna 2., a u finalu su sa brojnijim susedima pobedli, uprkos nasoj znatno jacoj dijaspori.
Ove godine pak 3. favorit je Belorusija, te se exSSSR glasovi direktno rasipaju na 2 zemlje, a mi umesto 4 ex republike, imamo 5.
Ostaje favorit iz senke Svedska, al mislim da ce njihov ucinak biti isti kao i prosle godine, upros potencijalnom revoltu zapadnih zemalja. Rusiju ne racunam, posto uz Ukrajnu i Belorusiju kao favorite nemaju nikakve sanse.
Sve u svemu mislim da smo ove godine ubedljivo najveci favorit u finalu, iako je "Lane" svojevremeno izgledalo jace.


Re: Bugarska gravitira ka Balkanu

gore lepo piše:

Zemlje istočne Evrope koje gravitiraju ka Balkanu ili su na Balkanu: Turska, Bugarska, Mađarska


Da, al tako nije pisalo cim

Da, al tako nije pisalo cim se blok pojavio. Uostalom prilicno sam siguran da Mileticu nisu potrebni drveni advokati.


nesto o gravitiranju

Hoce li neko da mi objasni kom delu Evrope gravitira Izrael?


Ja mislim da je sve počelo

Ja mislim da je sve počelo sa sportom, jer je bilo nemoguće da se Izrael takmiči sa, recimo, Iranom u nekakvim kvalifikacijama pa su ga "premestili" u evropske zone u svim sportovima. To se očigledno proširilo i na Evroviziju.


Ovako počinje igra

Ovako počinje igra pokvarenih telefona... Gospodin Miletić je napisao "gravitiraju ili su NA BALKANU", a vi ste prepisali samo ovo prvo i povezali to s Bugarskom.


Uzivo iz Osla...

Norvezani su potpuno poludeli upravo zbog dominacije Istocnog bloka i vec Evroviziju zovu istocna Evrovizija. Mnogo njih najavljuje da finale nece ni gledati. S druge strane, dosta njih je dalo svoju podrsku Madjarskoj, a i mi se tu negde spominjemo kao fina pesmica...

Na nekim forumima se vec predlaze da postoje 2 polufinala, jedno za istocne, jedno za zapadne zemlje.

Ima u svemu tome istine, i mene licno nervira to dijasporsko glasanje. Ali sa druge strane, zapadne zemlje moraju da prihvate "otvaranje trzista". Naletela sam cak i na jedan prilicno fer komentar u kome stoji da i zapadne zemlje moraju da se suoce sa tim da su im pesme losije od istocnih.

Norveska je i inace zemlja u kojoj dominira drzavni intervencionizam u raznim domenima zivota, pa se onda izbor individue zaista dovodi u pitanje. Njima kao da je u krvi da uvode nova pravila i dodatno regulisu sve i svasta (ovo vazi za sve nordijske zemlje, ne samo Norvesku). Sada je na redu i Evrovizija, gde se, kao sto rekoh, predlazu raznorazna pravila kako bi omogucila podjednako ucesce svih delova Evrope.

Kao sto rekoh, ima velike istine u tome (u dijasporskom/politickom glasanju). Ali niko od tih zapadnih zemalja se nije bunio kada istocnog bloka nije bilo i kada su samo oni glasali i predstavljali Evropu. Verovatno bi valjalo uvesti nekakva pravila, ali ne ici u krajnost - jedan od predloga na forumu je bila zabrana glasanja za komsije (?!).


Odavno bi oni promenili

Odavno bi oni promenili nesto da je to moguce. Naime, postoje zemlje koje imaju MNOGO komsija , a neke imaju samo jednog (Portugal ili Monako). Sto se tice podele takmicenja i to bi tesko islo, jer je uvek problem napraviti grupe npr. da li bi Hrvatska htela da bude u Balkanskoj grupi ? Ili Slovenija?


Може,

нека побеђују колико хоће на јевровизији али да српски шампион иде директно у лигу шампиона у фудбалу:)

(нећемо 'леба,хоћемо погаче:)


Хоћемо Каролину!

milosrdni
mislite:

Хоћемо Каролину !?!


јел ово

неки ребус?

збуњен сам:/


Karolina

... je cuven Svedska pevacica i zastupala ih je nekoliko puta na pesmi Evrovizije... poslednji put prosle godine!


Koliko ja znam svedska je

Koliko ja znam svedska je Karola,a Karolina je Makedonka i nastupala je, slicno Karoli, vec na Evroviziji, ali je mnogo sladja :).


Pa sto nisu uputili molitvu... he he

Ne slazem se da je to problem, samo smatram da je veci kada ex- Yu izgubi od ex-USSR kada je obrnuto onda mi ne smeta... Objektivno nema sta


Glasanje u Srbiji ?

Gospodine Mileticu,

Molim vas pojasnite zasto u Srbiji nije moglo da se glasa sa fiksne mreze vec samo SMS-om?!?
U Hrvatskoj i CG je moglo. Ne znam kako je bilo kod ostalih susjeda.
Za mene moze da postoji samo jedan logican razlog. Sa glasovima sa fiksne mreze ne moze da se manipulise.
Svajcarska je nezasluzeno izbacena.
Cestitam svima.
Poz.


objasnjenje...

Koliko se secam pravila, svaka "nacionalna televizija" odredjuje brojeve telefona, ali i to da li ce biti moguce preko jedne ili vise mreza itd. EBU se ne mesa u to.

Evo naprimer u BiH - nije postojalo glasanje preko SMS nego samo pozivom na 096 22 25 XX (XX je broj pesme).


Nije mi jasno..

Pa ne vjerujem da to direktor TV tek tako izabere mrezu. Pozivi nijesu besplatni. Neke mreze su favorizovane a neke uskracene, a i drzava je ostecena za PDV.
To nije njegova privatna televizija i ovdje se ne kupuje licenca, pa da dajes prava onome ko ponudi vise novca.
Kako se dobija posao na javnom servisu?
Telekom Srbije je ostecen sigurno a i drzava Srbija za dio PDV-a.
Poz.


Ne znam kako je ove godine

Ne znam kako je ove godine bilo glasanje u Srbiji. Secam se da je tokom Beovizije bilo moguce glasanje na sve nacine - sa fixnom, iz svih mobilnim mreza, a i SMS-om. Nista nije nedostajalo...


Samo SMS-om

Samo SMS-om.


Zaboravljate svi

da su Letonija, Madjarska, Slovenija i Bugarska clanice EU, i da, fakticki pripadaju Zapadu.
Tako da taj argument glede dominacije istocnih zemalja ne stoji u potpunosti.
Inace, moji favoriti su, pored Marije Serifovic, za koju navijam iz sveg srca, Izrael (imali su najbolju pesmu), Holandija, Danska, Estonija (ne znam da li je neko primetio da estonska predstavnica malo lici na Svedjanku Carolu)i Turska.


Pa vi ne znate rezultate..

Zar vi ne znate rezultate. Izrael, Holandija, Danska i Estonija vam se nijesu plasirale u finale. Samo Turska.


Ja znam rezultate,

Vi niste shvatili znacenje mog posta.


Evrovizija

Odavno nema blage veze sa pesmom Evrope nego ima veze sa komercijom i politikom. Srbija jeste usla u finale ali nema sanse. Prvo pesma ''Molitva'' je vec dosadila i Bogu toliko je forsirana, drugo kad debeljuca poludecak izadje onim hodom na binu svi se smeju. A da su barem znali da je obuku nego je obukli u crno, valjda simbolicno za Srbiju.
Istini na volju Srbija moze da ocekuje glasove od Rusije, Belorusije, Kube...:((( (samo sto ova poslednja i ne glasa).


Vi ste mnoooooogo

Vi ste mnoooooogo neinformisani. Ako vas Eurovizija ne zanima, onda prosto nemojte izvaljivati gluposti. Da iole pratite znali biste koliki je favorit Srbija kako medju novinarima i ljudima direktno u Finskoj, tako i na kladionicama. Takodje biste znali i koliku podrsku i od koga moze da ocekuje.

Ovako osim sto ste maliciozni i omalovazavate nekog na osnovu fizickog izgleda, sto je za prezir, ispadate ekstremno glupi jer evrovizija nema veze ni sa "komercijom" ni sam politikom. Televoting je uveden pre 7-8 godina i evrovizija predstavlja iskljucivo dijasporu i podrsku suseda.

E tu nastupa paradoks koji cete i videti sutra na delu u vidu poena koja ce zemlja, koja je po misljenju svih NVO&co najomrazenija u regionu, dobiti od tih istih suseda koji je toliko mrze. Ali ne od politicara na vlasti, vec od raje koja glasa. Glasa 5 exYU republika, a ja potpisujem da ce od njih Srbija imati minimum 45 poena, ako ne i preko 50.


Covek u belom (11 Maj, 2007 - 11:45) *novo

Ma jasta, vazno je da ste vi informisani i da vasim, o tako mudrim informacijama ucutkujete one koji znaju o cemu govore. Niti je ovde ko vredjao fizicki izgled, niti je omalovazavao glas medju ''informisanim'' histericno popularne prestavnice Srbije. Uostalom, sutra uvece ce se videti ko je u pravu. Da li ce utracenih 10.000 Eura u kladionici njene majke i menadzera nesto pomoci ili saka glasaca gastosa srpske dijaspore (koja ce potom biti kriva sto molitva nije pomogla) kao i saka naroda iz Srbije koja ima mobilne telefone.


Bas potvrdjujete ono

Bas potvrdjujete ono Ajnstajnovo. Neka recimo Marija izgleda kako vi kazete "kao decak", ali je to mnogo manji hendikep nego kad je neko kako to Ameri vole da kazu mnoooogo "spor".
Nego moram da se okanem corava posla i diskusije sa vama, imate dole link na bbc danasnje vesti, no pretpostavljam da je to ipak previse za vas intelekt i jos je na engleskom.

P.S. Kladim se da od nekud vucete tezak kompleks od doticne Marije S., samo se nadam da vam nije uzela decka ispred nosa :).


Covek u belom (11 Maj, 2007 - 20:26) *novo

Ma bitno je da si ti brz i da si ukapirao da je Srbija vec pobedila. Bice kao pobeda nad NATO paktom samo pesmom umesto.... Hajde da ne raspravljamo dalje, da sacekamo i tu ''pobedu'' pa da je proslavimo na srpskom jeziku. Tssssssssssssssss.... I covek u belom cuo za Ajnstajna!

P.S. Nisu me dodirivale ni vece ''zvezde'' od tvog idola Marije Serifovic (ili je Sefirovic?) a ti i dalje prosipaj bisere nad biserima. Tsssssss......


Evo Nevena prosla

Evo Nevena prosla evrovizija, ajde dajte jos neki dokaz svog blistavog uma, nemojte da ste sada tihi, mora da imate neko objasnjenje, hajde da cujemo jos malo vase bisere, bas nam nedostaju, a i to tsssssssssss, tako dubokoumno :))).


Nevena...

To sa "debeljucom", "poludecakom" i "hodom", je u najmanju ruku nekorektno. Niko od nas nije birao kako ce izgledati i kako ce se ponasati...
Shame on you!


man of constant... (11 Maj, 2007 - 15:06)

Da, hod je bas bio decacki dok je devojka izlazila na binu. Publika je na prvi pogled mogla da ocekuje da izlazi reper u patikama a kad ona tamo a ono - molitva jedne male Srbije na Balkanu.


Evo rešenja :)

Na Evroviziji imaju pravo da glasaju samo države koje ne učestvuju na istoj :)


Pa to i ne bi bilo previse

Pa to i ne bi bilo previse interesantno. Glasali bi samo Italijani :).


:(((

Meni je jako žao što neću moći da gledam finale, pošto ću 12. maja biti na Ravnoj Gori... Mada, možda budem gledao preko 3G...


Ju, Queeria dragi,

oma mi se tastatura promenila na ćirilicu. Sama, čim čula Ravna gora:)) Majkemi!
Baš me prijatno iznenadila kako je pametna.

Ne brigaj, prepičaćemo ti sve. Ako ne budemo na Ravnoj gori il' u Hagu:)))

Hag


Pozdrav Gorane!

Veoma interesantna tema - mada problem sa evrovizijom su odavno ustanovili Italijani doduse - svi znamo da vec dugo ne ucestvuju na ovom takmicenju sa sve komentarom - sta ce nam Eurosong kad imamo kvalitetniji San Remo.

Najveci problem je sto se slazem sa Italijanima u potpunosti oko ovoga. Ukidanjem zirija prestale su price o namestanju - ali ne mogu da ne primetim da je prilicno nestalo i kvaliteta u pesmama jer publika bira na osnovu raznih, sopstvenih kriterijuma, koji najcesce nisu zasnovani na kvalitetu. Kvalitet je bio i ranije uzdrman, a sada i upropascen.

Mislim da je dovoljan pokazatelj za ovu tvrdnju proslogodisnji pobednik na eurosongu - hard rok grupa sa maskama cudovista???? Ja bi se kladio u levu ruku da je evrovizija pop - song takjmicenje i po meni je Lordi promasio temu. Jesu mi simpaticni (volim ja i tvrdji zvuk), ali za Evroviziju nisu. Ali srecom po Lordi - ne pitam se ja.

Jedini lek za ovo takmicenje po meni je vracanje zirija, pa sta kostra u glasinama, nek kosta... inace ce nas sve pojesti razni Rusi sa pribaltickim zemljama po komsijskom principu i/ili najskandalozniji nastupi koji ce privuci paznju publike koja cesto ima i manje od 12 godina jer sve sa mobilnim ima pravo glasa :) Nemam nista protiv misljenja dece, cak ga vrlo uvazavam, ali pesme se slusaju, a ne gledaju, ali ko ce to objasniti 10-godisnjaku koji ima mobilni, a mnogo ih ima u zadnje vreme, ne samo u Srbiji, ali to je druga tema.


Za Nevenu

Komentari poput Neveninog su zaista van svakog razuma.
Kao prvo Evrosong nije izbor za Miss Evrope vec za najbolju kompoziciju i izvodjaca.
Drugo..Marija Serifovic je bila kompletno primjereno obucena svom stasu i imidjzu.Valjda Nevena kao zensko znas da crna boja garderobe uopste, in live ili na TV opticki umanjuje kilograme na doticnoj osobi dok svjetliji tonovi dodaju iste.
Trece..to sto je isforsirana od strane radia i TV ne znaci da je nekavalitetna.
Licno kao poznavalac muzike (koju i sam radim na zapadu)MOLITVA je aranzerski produkcijski i vokalno za ovakav vid takmicenja dovedena gotovo do savrsenstva.S tim moze neko da se slozi ili ne stvar ukusa, ali siguran sam da ce svaki poznavalac muzike potvrditi moje rijeci.
Usput receno moj favorit je bila Holandska pjesma , docim onaj DJ Bobo po meni nije trebao da se pajoavi na bini, jer ono je krajnji kic iz polovine 90-ih godina, uzasno aranziran a jos gore izveden.


nenosoul (11 Maj, 2007 - 09:31) *novo

Moj komentar se nije odnosio na pesmu i kvalitet glasa prestavnice Srbije. Odnosio je se na ono sto se danas u svetu trazi a to su dobro razumele neke bivse zemlje Sovjetskog saveza koje su poslale mlade i vitke devojke sa obnazenim pupkom. Tome nije kriva Srbija, niti njena ovogodisnja prestavnica ciju su pesmu preforsirali mediji u Srbiji, nisam kriva ni ja nego je to realnost. Cinjenica je da se zadnjih godina od raspada komunizma glasa politicki i da zemlje poput Holandije nisu vise interesantne jer svet stalno trazi nesto ''novo'' sto on naziva ''promenama''. A to sto neko ne razume intenciju moje poruke nije do mene nego je do njegove van pameti.
Sto se komentara tice o DJ-u holandske pesme stvarno je bez veze. Psiholoski posmatrano neko mora biti kriv pa makar to bio i DJ. Osim toga izgled jednog DJ-a je bitan a nije bitan izgled jedne pevacice (u ovom slucaju iz Srbije). Pa mogli su barem da je nauce da hoda kako treba dok izlazi na binu a ne da se ljulja kao neki ulicni macho mangup koji je pobegao sa casa pa je krenuo po ulici da iscikava prolaznike.
Devojka je bez sumnje O.K. ali su je toliko ispopularizovali da je bas postalo dosadno. Ona je po srspkim medijima osvojila ceo svet, ma kakvi, vec je pobedila. SVASTA!


Ma pobedice Karolina

za nenosoul:

Naravno da i stas igra ulogu, sve je to dio shou biznisa, a ti se mozda lozis na ove malo muskobanjaste...? :) Holandija je bila ocajna, uz to imao sam utisak da sam pesmu vec cuo, dakle blagi plagijat... BTW, "radis" li muziku na Zapadu ili na zapadu?... Ako je na Zapadu, da li to znaci da u tome automatski ima vise kvaliteta?? Ili i ti tom Zapadu rado pakujes mrvu Istoka?

Ma pobedice Karolina, ima sjajne noge! :)))


e moj Brazzo

Ne zelim da polemisem sa polu svijetom poput tebe, jer je ocigledno da imas problem sa sexualnoscu pa ti je neophodno paljenje na ribe sa TV-a ,jer si svijestan da ih ne mozes imati.
I to sa velikim ili malim slovom ....hahaha.....prepusti mojoj pismenosti i takodje muzicki uticaj koji vrsim na muzicke tokove na ZAPADU.
Ako malo pazljivije procitas ja sam komentarisao ,aranzman i produkciju a ne stil kompozicije.

Ipak tvoju "pismenost" moras malo usmjeriti ka sirem kulturnom obrazovanju da bi mogao sa mnom da polemises.


Sanremo

Što se Italije tiče, Eurosong svojevremeno (1956.) i jeste pokrenut kao pandan festivalu u Sanremu (mada je tada viđen i kao tehnološka novotarija - direktan tv prenos sa više država u igri nije bio nimalo naivna stvar).
Pre nekoliko godina, negde u štampi se pojavila duhovita opaska da bi Italijani bili spremni da na Eurosongu učestvuju svake godine, ali samo ako bi se uvelo pravilo da njihova pesma mora da pobedi :)


:-))) E ovo me stvarno

:-)))

E ovo me stvarno zabavilo :-) "Hocemo ali nam prostrite crveni tepih, poljubite cizmu i cestitajte nam in advance, sto cemo vam se pojaviti". To mogu samo Italijani, "Njihova Visocanstva"...


Ruža iz Malog Iđoša

Ne zaboravimo da je Mađarica Ruža iz Malog Iđoša, tako da možemo slobodno dodati još jedno brojanje SFRJ


ako

madjarska ne pobedi to ce biti josh jedan dokaz o kvalitetu glasanja... cura ima fenomenalan glas, a i pesma nije losha;-)


Upravo htedoh

napisati i ja da je Ruža Magdolna (prezime, ime) cura iz Srbije (Mali Iđoš - Kishegyes), koja je prošle godine pobedila na muzičkom takmičenju na mađarskoj televiziji, i da je stalno naglašavala odakle je, a jedna od pesama koju je izvela je bila i Ederlezi - delom pevana na mađarskom, a delom na srpskom.
Možda će se neki naši mediji setiti da naprave intervju sa obe cure


Ne morem da verujem!

Je l' vi to stvarno pratite taj cirkus???
Je l' bi mogao neko od vas da objasni i zašto, pa da se i mi ostali priključimo?


ja ne.. ali

zato pratim ove nepolitichke blogove, pa me zainteresovala Magdolna Ruzsa, jer ima stvarno dobar glas;-)


Gledao sam povremeno

Gledao sam povremeno sinocnje polufinale. Svake godine je sve gore i gore . Pesme su ocajne , scenski nastupi su bili jos gori. Na jednom norveskom blogu su izlazili komentari po zavrsetku svake pesme i jedina , koja je ( uz , naravno norvesku ) pozitivno ocenjena je " Molitva" . Mada ni o ovoj pesmi nemam bog zna kakvo misljenje , nekako se kod ovih severnjaka primila. Za ocekivati je da se od njih dobije podosta poena. Neki komentari su bili tipa ....VI SES NESTE ÅR I BEOGRAD..
I onda se postavlja pitanje . Trebamo li tu paradu kicha ? Ovde cak nema ni pijanstva , kao u onoj pesmi. Sa pijanstvom je to mnogo lakse svarljivo.


Ako ste za malo ISTINE - sveze iz Helsinkija !!!

Pre svega pozdrav, iskrenim ljiteljima Eurosonga ako ih ovde uopste ima... E pa ovako, recimo da vam ovo malo text kucka neko ko se nalazi u samoj areni Hartvel u Helsinkiju, a nije iz delegacije RTS niti neke medijske "obavestajne" sluzbe, niti sa prostora SR,HR,BH,SL,MK itd. ali je i vise nego dobro informisan.

PRVO - Slozio bih se da ne bi trebalo da bude bitno kako neko izgleda, iako je muzika danas nesto sto se gleda, nazalost.

DRUGO - "Molitva" je po svim standardima pristojna baladica, koja je doduse krajnje laicki iz-komponovana, jer cika Graja, umislio da zna sta je orkestracija. No dobro, simpaticno je videti koliko mu se ovde neki profi muzicari smeskaju, da ne kazem smeju.

TRECE - Cika Gorki Stojanovic koji "rezira" ovde godine u Finskoj vazi najdosadnije re-da-telja. Marija ima najdosadniji nastup.

CETVRTO - Ako niste do sada shvatili, mada to vise nije bitno, jer je stvar gotova. Beovizija je bila apsolutno namestena. Zeljku J. su odbili nekoliko pesama za koje je on garantovao da bi imale dobar plasman. Zasto? Megaton ekipa je imala zadatak da ukloni sve potencijalne konkurente na BV tako da je to bila sigurna pobeda. Cak je i kumica dragog Graje ostala kratkih rukava, jer joj je isti porucio "Izvini kumo ali..."

PETO - Cak je i cika Tijanic morao da proguta pricu jerbo bi da se razotkrilo bilo belaja. Ekipa iz RTSa je ovde pred kolapsom posto je "zvezdica" nervozna i nezadovoljna, ali je u fazonu "pobedjujemo" sigurno.

SESTO i ajd´ da kazemo POSLEDNJE - Srbija u 99% ipak pobedjuje, sve prognoze ukazuju na to. Malo dijaspora, malo susedi i dragi nam komunisticki istocni blok. I ako vas zaista zanima EBU nije nista o ishodu SF saopstavao, ono sto se zna je da ce reformi u organizaciji biti, ali ne u glasanju vec ce biti vise polufinala po regijama tako da ce u finale uci svega par izvodjaca. Ali o tome ce tek biti reci.

Toliko, cista vas ne pale mnogo ovi "objektivni posmatraci".

Ah da, ja moj glas dajem Sloveniji cisto sporta radi!!!!!


1. Slazem se u potpunosti 2.

1. Slazem se u potpunosti
2. Ne slazem se u potpunosti, i u velikoj meri oko ovoga se moze diskutovati. Znam Graju jos sa ETF-a i kao jedan od najboljih ucenika Miska Mijica zaista se razume u posao. Iako je orkestracija zaista diskutabilna, akustika je perfektna i dinamicki stvar je odradjena "inzinjerski" perfektno, a to je mnogo vaznije, zbog dopadljivosti narodnim masama, od harmonijskih finesa.
3. Ne slazem se uopste. Evo samo citata sa BBC-a koji se itekako moze uzeti kao objektivan:
"It was less a reaction to Lordi and more an application of the first rule of Eurovision: get yourself noticed.
The award for strangest stage performance of the evening went to Serbia, whose singer Marija Serifovic, was slowly groped by a chorus of bouffant beauty queens."
4. Verovatno istinito, mada nema previse veze sa celom pricom. Jedino me zanima kad ste vec insider, kako je sva ta dogadjanja oko Beovizije prezivela Marina T. i sta je ona bila, trojanski konj?
5. A zar je Zeljko u Turskoj bio bolji?
6. Ne bas 99%, al jedno 60% da. Inace evo nas malo na BBC-u u pozitivnom tonu.


Ti zvucis prijatelju

Kao neki los gubitnik. Zvucis kao neko ko je izgubio na Beoviziji, pa se sada trudi da nadje nesto lose nasoj pesmi gde god moze.
Sve je relativno druze, nije "Molitva" izkomponovana kao "Eine Kleine Nachtmusic", ali kakva joj konkurencija, pesma je super! A to je ono sto se racuna.


Ne znam da li cete ovo videti jer je stari blog

Ali bih svakako voleo da vas pitam... a sta sad kazete? Sto je najgore za 6. ste bili u pravu. Mada i sam ne verujem da je do toga doslo jer pobedom Lordi od prosle godine kako sam vec napisao je obesmislena ideja evrovizije kao POP takmicenja. Evo mojih pitanja pa ako vidite molim vas komentar na njih.

1. Mislite da bi mozda Mira Skoric bolje prosla koja je najvise kukala da je namestena Beovizija i rekla da vise nikad nece ucestvovati?

2. Da li je Srbija ostecena zato sto nije isla pesma zeljka Joksimovica?

3. Da li je dosadan nastup Gorcina Stojanovica bio odbojan ili privlacan publici? Ili je ipak bolji nastup Ukrajine sa trcanjem unaokolo i sopanjem pratecih vokala po dupetu?

O nesposobnosti komponovanja, teoriji zavere sa Tijanicem i tome da se muzika danas gleda... no comment.

Inace da je Slovenija imala dobru pesmu - imala je i meni se mnogo svidela. Kao i Francuska i Rumunija, koji su prosli dosta lose nezasluzeno. Cak i nesrecni Britanci su imali POP pesmu, zato su i pukli. Makedonci isto odlicna muzika, samo sa malo teksta i mnogo refrena pa je prosla kako je prosla.

A iskreno sam zaprepascen kako je Marija pobedila sa POP pesmom bez zvezde na glavi i sljokica ili maske cudovista...


Malo vijesti...

esctoday.com objavio da je prema današnjem 500 Big Poll, Serbia na prvom mestu. Ja se lično bojim naše (moguće) pobede i nisam siguran da želim da se to dogodi.... Zamislite u sred finala 2008, u hali Spens ili gde već, nekom od natjecatelja se strovali reflektor (a la South Park) na vugla, zato što se tamo neki Voja Mešetarević ugradio, pa naručio kineske reflektore... missim...

Moj maleni utisak od sinoć: Komentatorko RTS-a, prokletstvo nek je za navek na tvoja pokolenja!!! Užasna je bila, ne zna da izgovara engleski, ima neumesne komentare, neduhovita.
Npr. meni se dopala Danska. Drama Queen je kvintesencija ideje Eurosonga danas (koju malo ko uviđa) - dobrovoljna glorifikacija kiča. Šteta što ne prođoše... A pomenuta javnoserviserka je prokomentarisala je Danca u stilu "ali sve mu je oprošteno, zato što je srpsku pesmu naučio napamet". Da se ispostavilo da misli da smo neka ruska (ex) gubernija, mozda bi ga i gosn Toma anmestirao u svoj njegovoj sablaznjivosti zapanjackoj dekadentnoj.

LM, Šerifovićina fotka je jedina stavljena uz prilog na oficijelnom Eurosong sajtu o sinoćnjoj pres konferenciji, ali ne znam jesam li jedini kome je proradila ona urođena "conspiracy theory" sajkoza :)))
(fokus na njenu ruku)


a da pogledamo Mariju ovako?

Devojka ima 22 godine, Romkinja je, dosla je na beogradsku estradnu scenu iz neuticajnog Kragujevca, dokazala se svojim glasom, a ne stasom... Dakle, u zdravom drustvu ima sve predispozicije da joj se oda priznajnje za rad i trud. I glas. Kome treba da je stavlja u teorije i zavere, neka to i cini. Samo napred. Glupost je nepresusna.


Ali ja tako želim da

Ali ja tako želim da verujem da je lezbejski lobi za sve zaslužan :)) Pustite me da verujem ili ću vas tužiti zbog ugrožavanja prava na veroispovest :P


Ako je to posredi, a

Ako je to posredi, a pretpostavimo li da taj lobi fercera po principu quid pro quo, ne bi li bilo logično da se očekuje neko autovanje nakon pobede, 'nako sekund pred odjavnu špicu Eurosonga? Da poništi ove nedaće što našoj domovini načinio dss ovih dana? :)

Meni ionako bilo sumnjivo otkud sad ovo u Alliance :) Ima izgleda neko inside information :p


Sa nekim ljudima ne možeš

Sa nekim ljudima ne možeš da napraviš šalu ni oko Eurosonga. Mislim da je bilo jasno da se zezam (po receptu "pravim ridikuloso tendencioznu konstrukciju": da su "Oni" namerno stavili Srpkinju kako drži podignutu ruku kao da puca iz pištolja, ne bi li se pokazalo još jednom kakve smo kanibalske kabadahije. Time sam hteo da se sprdam sa omiljenim uglom gledanja stvari čiča Tome i njegovih simpatizera.)

E sad, izvinjavam se što odmah svoju lošu šalu nisam propratio i hrpom patetično-patriotskih floskula, da ne bih a priori bio stavljen u kategoriju zavidnih zlobnica, ono, "i lepša i bolja i mlađa sam od njeee...".


Pravo kazes Kato

Napokon pozitivna selekcija u Srbiji, neko se probije i uspe na osnovu relevantnih kvaliteta. Super pozitivna prica koju treba prepricavati, ali se i dalje kod nas nadje dovoljno pljuvaca da i to ocrni.


Verovatno jesi,

jer svim normalnima je bilo drago sto je Marija prosla dalje, a neki i u tome traze nesto negativno. Sto se tice njene ruke, ne vidim u tome nista lose. Devojka fantasticno peva, ne izgleda lepo, ali Evropljanima to ne smeta. Ovim ovde "Srbima" izgleda smeta.


Nikome ne pade na pamet ovde...

Da su mozda pesme iz istocne Evrope stvarno bolje. Meni se cini da istocno Evropljani se vise trude, salju profesionalne muzicare, i zaista im je stalo. Ovi sa zapada vrlo cesto zvude kao pobednici seoskog letnjeg festivala muzike.

Ja sam gledao polufinale u Americi sa gomilom ne Evropljana, i oni se uglavnom slazu sa izborom (sem mozda Andore). Veliki "favoriti" sa zapada (Svajcarska, Danska) su mojim prilicno objektivnim ne Evropskim prijateljima bili nepodnosljivi za gledanje (da ne pricamo o Poljskoj, Belgiji, ili Hrvatskoj).


Ja zivim na Islandu, danas

Ja zivim na Islandu, danas je njihov predstavnik ceo dan kukao i pljuvao "istocnu mafiju".
Najvise im smeta ovaj ex-sssr i ex-yu fenomen.
Ja sam im samo predlozio da i oni podele svoju zemlju na nekoliko delova i pobedjuju na evroviziji


Ja ne mogu da verujem da se

Ja ne mogu da verujem da se Evroviziji daje toliki značaj... Ja ne mogu da zamislim da Tadić, ne daj bože Koštunica, izađe da kuka sto nismo ušli u finale, zbog zapadno-evrospskog lebota.


ne stvarno ,

sta vam je? umesto da nam je drago sto se plasirala u finale , neki su ovde skoro besni. devojka je sasvim ok i nesporno je da dobro peva. e sada, kako izgleda, ociglednoje da to nije vazno cim se plasirala u finale. ono sto je bilo do nje, sjajno je odradila i to treba postovati. totalno smo zastranili , a i za to su krivi ova vlast i Miloseviceva, jer su nam ogadili sve sto je srpsko.


Jaoo

mukica :) To je onaj motociklista koji izgleda kao da ga je plima izbacila? :) Pa i da nije nastupala nijedna pesma iz tog istočnog mafijaškog tabora, zar misli da bi prošao u finale?

Ono je bilo grozomorno. Blam za tu zemlju u kojoj niču neverovatno dobri muzičari.


pozdrav iz severne Evrope

Ovde je "Molitva" od samog pocetka svrstana medju prvih pet a moj komentar bi bio:
1. Eurosong je takmicenje za slager, ako je ko ispustio iz vida.
2. I ovde je bilo strucnih komentara da je mali minus Marije Serifovic izgled jer na danasnjoj muzickoj sceni dominira kako ko izgleda ali da je ona nepobitni favorit.
3. Da je dijaspora odlucna karika u tome da se "Molitva" plasirala veoma visoko onda bi Turska bila na prvom mestu.
4. Nepobitna istina je i da zapadna, srednja i juzna Evropa imaju razlicite mentalitete i razlicite ukuse.
5. ZapadnoEvropljani juznoEvropljane tretiraju kao "strano telo" ali se polako navikavaju da je i to Evropa. I, nisu oni ni malo operisani od nasih boljki samo vi u Srbiji malo znate o tome.
6. I severnjaci glasaju jedni za druge: radi slicnih ukusa, radi komsijskih odnosa ali i radi predrasuda.
7. Zasto ne komentarisati Eurosong?
Zar za nas uvek i na prvom mestu politika treba da bude glavna zivotna preokupacija?
Opustite se malo od biranja Vlade, vulgarnog i neodgovornog ponasanja politicara, ministara, narodnih poslanika.
Ukoliko im budete davali manje znacaja splasnuce kao probusen balon i ostace im da se dive samima sebi.

Neka je sa srecom Mariji Serifovic i "Molitvi" pa da se iduce godine vidimo u Beogradu.


Graja, Raja i Zlaja Eurosong dovode u BGD !!!

`Ajmo jos jedared:

§ Cika Graja & Co ako je neko prespavamo apsolutni genije. To ne bih sporio ali za sve one izbljuvke koji su uz pomoc pinka odrzavale cika Slobu na vlasti godinama. Ako je Graja muzicar prve klase onda mu se opus Maje Nikolic prilicno raz-stimovao. Ali raja to kupuje, prema tome dabome matter of taste...

§ U V.Britaniji veliki broj ljudi godinama unazad bojktotuje ESC i ovde godine najveci broj ljudi koji je to nekada redovno pratio nema nameru da se onim sto oni "nazivaju politically incorrect" mada su sami za to krivi, zamaraju. UK, DE, SP, FR imaju osigurana mesta u finalu za navek i uz to exlusive pravo na obrtanje love. Npr. nemacki telekom nadzire kompletno glasanje u celoj Evropi. Njima se jel´... za sve te stvari. Uostalom pre 20, 30 godina su iste te zemlje lobirale za svoje omiljene susede tako da eto, raturene YU rasturene SSSR pa neka se sad cesu.

§ Srbija pobedjuje odn. jedno od prva tri mesta joj ne ginu. Ali cini mi se da cemo se definitivno videti u Beogradu.

§ Samo kratko u vezi opaske kako BBC pozitivno komentarise nastup Srbije. Hm, samo bih da vas podsetim da je BBC jedna od big4 u EBU i njihov je zadatak da o svima pricaju sve najbolje, te je tako uprkos pljuvanju po izvodjacu iz Ukrajine, to glavna maskota svima i svugde. POSLEDNJA VEST je da je Ukrajina glavni favorit, a Srbije drugi... klad.kvote i razna online glasanja.