Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Pravo na izgled

                                                                                       

         :):)                          To što je Marija izabrana da predstavlja Srbiju, iako se ne uklapa u domaće ruralne standarde tiranije lepotica koje diktira ovdašnja estrada, napumpane, taze ispod hiruškog noža, utegnute, potaman upakovane i razgaćene za preparirane gledaoce koji imaju isključivi tretman porno sapiensa, pa je još i pobedila na evro estradi, ima i jednu malu, bočnu pobedu – pravo na izgled.   

Iza higijenskog zida kojim su nas okružili, osudjeni na ambijent a la mala bara, a puno krokodila, kljukani iznutra beznadjem, nismo imali prilike da čujemo i pokapiramo da je pravo na izgled standard, a da se po svetskim estradnim zabavištima ne švrćkaju samo haremske jadnice.

To nije čula ni srpska komentatorka, jer da jeste, ne bi joj se otkidale pakosne, seksističke  primedbe na račun izgleda drugih izvođačica Eurosonga, tipa «ovoj su zaboravili da daju antirid kremu», jer, gle užasa, dama nije ispod noža, potkrala joj se i neka bora. Ili ona bljuzga kad se, kao, čudi da je švedski muzičar muško. Kao, zeznula se zbog imena, koja provincijalna malicioznost. Uzgred Ola je muško švedsko ime.  

Tanka sam sa osećajnošću za ovu vrstu muzike, no kapiram da je Marija dobra pevačica, ali ono što me je otvorilo u faci jeste baš to što nas je predstavljala devojka koja ne izgleda kao zadnja pornićara, već kao urbana cura koja zna šta hoće.  

 tjatjaDakle, pravo na izgled!

                                      


Jeste sad svi imaju

Jeste sad svi imaju komentare, tipa Vaseg, a pre samo mesec dana su svi pricali najogavnije stvari na njen racun...

PS. Ne znam da li je devojka gay, ali u neku ruku bi mi bilo jako drago da jeste... Mozda bi se svest ovog naroda pomerila za taj jedan promil ka normali...


giger, potpisujem +

giger,
potpisujem + ponavljam vaš komentar:

PS. Ne znam da li je devojka gay, ali u neku ruku bi mi bilo jako drago da jeste... Mozda bi se svest ovog naroda pomerila za taj jedan promil ka normali...

svaka čast!


Giger

Slažem se sa tobom. Sećam se da su je blog mudraci stavljali u koš sa "serbiano ej kafano dza bu". Meni je pesma od početka bila ok..A izgled?...Lez?..Saamim raspravljanjem o tome govorimo da još nismo rasčistili sa tim.


Slatka je

SrBska K.D. Lang

P.S. Osim "B" nista nije bilo maliciozno, da se razumemo


Tolerancija

problem je što "pričanje najogavnijih stvari na tuđ račun" nije nenormalno, ružno ni za osudu u domačem ambijentu. Tolerancija je retka reč, a kao manir se prezire i smatra izrazom slabosti. Prosto mi blam da pišem, ali valja se, valjda... jedna netolerancija radja drugu, to je lanac mržnje sa geometrijskom progresijom. Danas mrziš i prezireš nekog jer nema plave oči, jer je bucmast, sutra jer drugačije misli, ima drugačiju seksualnu orijentaciju...


A čemu malicioznost

A čemu malicioznost uopšte?
Za nas sa jeftinijim ulaznicama - ko je K.D. Lang?


K.D. Lang

je American Lezbo Country Queen (ALCQ - alsikju)


K.D.Lang

Kanadjanka i izvanredna pevacica i umetnik uopste. sve ostalo je nebitno. Izadjite na Google i otslusajte i procitajte o K.D.Lang.
A sto se tice nase pobednice na Euroviziji, juce sam googlovala i pronasla Mariju i tu njenu Molitvu, kao i snimak kada je pobedila. Lep glas, pesma nista posebno. Lepo je cuti da neko Srbiju pomene i u nekakvoj pozitivnoj konotaciji od dosadasnje, opravdano negativne. Inace, devojka izgleda sasvim pristojno i potpuno razlicito od dosadasnjih balkansko-ruralnih-plastificiranih zenetina. Mozda je njena pobeda i politicki trenutak s obzirom na Marijinu sexualnu orijentaciju, kako se bar prica. Pobedila je devojka iz grupe onih zbog kojih bi se "prolila krv" da su izasli i trazili svoja prava. Bravo za Evropu koja je, namerno, ili nenamerno, ustala protiv retrogradne Srbije.


K.D. Lang

slazem se da je super. nisam uopste u negativnoj konotaciji rekao. a da je country kraljica...jeste.

--
even cowgirls got the blues


true love

Moj se komentar odnosio na pitanje Atomskog Mrava.


K.D. Lang

istina...nisam lepo ispratio strukturu blog thread-a.

Kad smo vec kod zvezdanih lezbejki...favorit je ipak Dyker Queen Merrill Nisker (a.k.a. Peaches).


true love

Vi imate prava da zovete stvari i ljude na nacin koji vama odgovara i ja vam ne zameram vec samo napominjem da su ovde gde ja zivim reci kao dyke, dyker, lezbo....quire (ne znam kako se spelluje)derogatory-uvredljive. U obicnom govoru izmedju poznatih, drugara, prijatelja to mozda nema veze, ali samo zbog pogresne primene tih reci i njihove upotrebljive uvredljive vrednosti, te reci su, po meni, preteske. To nema veze sa nekakvom posto-poto politickom koreknoscu, vec sa ljudskim odnosom prema razlicitom.


Jelena, true love, thanx for

Jelena, true love, thanx for the info.
Mislim da sexualna & politička orijentacija Marije Šerifović ne bi uopšte trebalo da budu predmet rasprave.


Jelena, true love, thanx for

Hm, pa ni ne raspravljamo o njenoj orijentaciji vise :)
Ali, sto volim sto je exponirala Gospodara muva... taj retko mora da predje u defanzivu :)


derogatory

hm, nisam znao. iskreno. znam da se na afirmativnim sajtovima i fanzinima dyke tako i naziva (http://www.dykenight.com/)

Npr. za faggot znam je uvredljiva faza...

A imamo i nasu Queeriju...koja javno primenjuje taj izraz na sebe.

A bas zbog tog ljudskog odnosa prema razlicitom mi je logicno da su oba izraza: dyke i lesbian validni

I had a analogy moment today. I've been talking to more people who don't identify as bloggers but who self-proclaimed bloggers label as bloggers because the activities are seen as the same. I've heard this rhetoric before. From dykes and lesbians.

A lot of dykes engage in activities that lesbians would recognize. Lesbians call dykes lesbians and dykes rebel against that label. Lesbians roll their eyes at the dykes, failing to understand what difference the dykes feel.

The difference is that identity labels are not simply based on activity. Identity labels are a way of self-identifying with a culture, a set of practices, and a set of values. Even when dykes and lesbians engage in the same practices, the dykes don't see themselves as part of lesbian culture or embodying lesbian values. Part of this has to do with gender identity; part of this has to do with politics. And of course, the boundaries are not so cleanly rigid. Some people identify as both dykes and lesbians, depending on what fits at that moment for them. But there are also quite a few on extreme ends (see Michigan Womyn's Music Festival).

One assumption about dykes and lesbians is that they just sleep with women. What about tranny boys/bois? Or what about the various self-identified dykes who have sex with bio boys... but whose only sex practice is anal sex where the girl penetrates the boy with a strap-on? It's not exactly "straight" as most people would recognize... dalje>>


Uvreda

Nije mi namera bila da kritikujem. To je bilo moje licno misljenje. Imam prijateljice lezbejke za koje su ovi termini vrlo uvredljivi. Naucno-popularna objasnjavanja sinonima za ralicite sexualne orijentacije i akcije nisu bile tema ovog bloga.


Uvreda

Slazem se da postoje lezbejke kojima je uvredljiv izraz Dyke. Poenta je da postoji i obrnut slucaj, tj. postoji izgradjen Dyke identitet cije pripadnice sebe tako oslovljavaju i uvredljivo im je da im neko to osporava, te ispada da reci na prvu loptu 'dyke je uvredljiv izraz' nije bas precizno. Uvredljiv je samo ako je upucen osobama koje to vredja, odnosno kada se upucuje u malicioznom kontekstu bilo kakve vrste (slicno kada Srbin kaze za Albanca da je Siptar, a isti Albanac drugog Albanca moze tako da oslovi, jer su motivi i namere sasvim drugacije).

Poenta je da tako nesto nisam uradio. Peaches je Dyke koja sebe tako i identifikuje.


Moja malenkost,

je isto veče kada je Marija pobedila na Beoviziji ustvrdio da će biti visoko kotirana, čak sam na jednom forumu prognozirao pobedu.

tu tvrdnju i prognozu sam bazirao na bazi njenog vizuelnog izgleda, gde sam usatrvrdio da nju niko neće gledati u noge, ZADNJICU, GRUDI, FRIZURU, STAJLING U JEDNOJ REČI, već će svoje uši koristiti više od očiju dok je budu slušali.

upravo se to desilo, oni koji su dali akcenat na vizuelno i na treptaje OCIJU zapravo su glasali za recimo makedonku KAROLINU, a oni koji su prednost dali svojim ušima su prioritet dali glasu, kvalitetu arije, aranžmana i interpetracije svakako.


ako je vec...

.. izgled vazhan,a kazhu i da je devojka lezbejka, ja predlazhem ovaj kostim za sledecu godinu:):):)


Problem sa Silikonskom lepotom

i jeste u tome sto ispod nje retko da nesto ima, tj one koje nemaju nista unutra moraju bar izgledom da privlace. Posto Marija ima izvrstan glas (crknite svi koji ste tvrdili da se domaci festivali namestaju u njenu korist) nema estradne potrebe za silikonom. Ostale (Ceca included) koje ne poseduju nikakve umetnicke kvalitete rade na svom izgledu.
Eeee onog vremena kada su samo Cune, Tozovac i Lepa smeli da se pojave na televiziji a dosao Miroslav Ilic, pa mu Tozovac kaze: "decko jos si ti mali za televiziju, za nekoliko godina ces moci."
Ali fakat Leontina, Ana Stanic, Aleksandra Radovic, Aleksandra Kovac, i ne pokusavaju da se silikonisu a nasa javnost ih i priznaje kao kvalitetne umetnike - u stvari fakat je da mi priznajemo umetnike a ostale silikonske maskare prepoznajemo ko su i sta su. Sira publika u njih gleda ali ih ne slusa.


leontina pevacica? ajde

leontina pevacica? ajde molim te! ona moze da pise textove i ponekad uradi koji aranzman ali pevanjem treba da prestane da se bavi (sto li je pocinjala??). a zar ana stanic nije recnla nos malo, a? a aleksandra radovic se Jedva probila: pevala je na svim reklamama One televizije, pratece vokale mnogim tzv. pevacicama ali se nije uklapala u 'profil'. e sad, kako se postaje 'pevacica' na Onoj televiziji (cak i kad pevas kao aleksandra radovic) moze eventualno da na objasni odredjeni Peja sa Te televizije...jezivi su. zato mi je i drago zbog marije, mada da njena majka nije to sto jeste, nisam sigurna da bi ona dotle dosla. samo jedan remind: da li se secamo emisije 3K-dur? e ona Nije prosla na jednoj od audicija a mala tomaseviceva jeste. mozda i zbog izgleda? to sto jelena dobro peva stoji, kao i marija, ali je jelena lepa a marija nije. i jos jedan remind: od jelene nista ne bi bilo da je nije uhvatio seljko joksimovic i ekipa. oduvek sam govorila da je muzicka mafija najgora. i kod nas i u svetu.
ps. a oko toga da se pumpaju jer nemaju drugih kvaliteta se slazem. zato nasa omladina (a i ne samo omladina) obraca paznju prakticno Samo na izgled.


Pardon

Ali od JT ni ZZJ nista nije uspeo da napravi. Devojka je izgleda rodjena za back vocals i to je to.


cica

Quote:
Problem sa Silikonskom lepotom

Zar nije blize istini reci "Problem sa silikonskim masakrom"?


Gomila predrasuda

Toliko gluposti od ovog bloga ne mogu da podnesem.

Sve predrasuda do predrasude.

Sada da bi bio O.K. ne smes da radis plastiku. Kakve to veze ima?

Priznajem da je interesantno druziti se sa gay ljudima. Drugaciji su i sve postizu teze pa se stvara i neki dodatni kvalitet.

Ali, skoro sam se zakacio sa svojim prijateljem koji je gay jer on sada straight ljude vidi kao seljake. Nemate ukusa, ne znate kako da se obucete, niste cisti...

Stani, stani... sad smo van mode.

Sve je dozvoljeno.

Ja sam gay friendly (very) ali trazim i da oni budu friendly too.

SLOBODA IZBORA

Ako hocu ima da stavim silikon gde hocu (a necu) ali da hocu niko nema prava da s...

Ljut i revoltiran

SLOBODA ZA GAY LJUDE ALI SLOBODA I ZA DRUGI I TRECE I ONE KOJI NISU NISTA OD TOGA NEGO MISLE DA SU CETVRTO!!!!!

HAUG

Odnosno Hag


....

nou misteri et ol- to shto je marija pobedila ???

priznajem da antiestetski proces odabira za najbolji evropski shlager nisam pratio. video sam tek sam kraj, iskljuchivo kao Srbin gonjen radoznaloshchu da vidim kako je moguca pobeda srpskog predstavnika. onda sam video da se radi o predstavnici, chiji je izgled sugerirao na ne bash svakidashnje sexualno opredeljenje (kazu na teveju), shto je verovatno promocioni trik Marijinog dr. Frankensteina- i to uspeo trik, kako se pokazalo. ko rizikuje- dobija !

no, ne mogu a da ne primetim da me je njen nastup neodoljivo podsetio na srpsko-balkanske turbo-kukumavke iz doba sveopshte bede, chija je kolateralna zrtva bio izmedju ostalog i rokenrol, konachno uveo jer od samog pochetka u svom neprirodnom okruzenju i na nepovoljnom tlu; sa njim i poslednji ostaci suvislog i dobrog gradjanskog ukusa, retko prezivelog iz olovnih dana crvenih godina.

i da: kao muzichar tvrdim da ova zena i nije bash neka pevachica i da nema "dobar glas". to je, za mene, nesporno.

za mene je njena pobeda medvedja usluga, jer samo nepotrebno skrece paznju Evrope na Srbiju kao muzichko-scensko carstvo shunda i kitscha. ahahaha

Zivela Srbija!


"i da: kao muzichar tvrdim

"i da: kao muzichar tvrdim da ova zena i nije bash neka pevachica i da nema "dobar glas". to je, za mene, nesporno."

A da ti nisi Seljko Joksimovic? :))))


ne, on je samo malo

ne, on je samo malo fashisticki&sexisticki raspolozen. mada, mozda i jeste Seljko? :-)


guske u magli

kao prvo, nemam pojma ko je chovek o kome govorite. i kakvo je to ime uopce- Seljko?

kao drugo, gospodichna, koji deo mojeg suvishnog komentara vam ukazuje na mene kao fashistichki i sexistichki raspolozenog ?

zivo me zanima ...

i kako to moze neko biti "f.i s. raspolozen" ?

vidim da se razumete u estradu; sa tim u skladu i u prozvoljno vredjanje Drugih.
dakle, molim vas, recite mi- na osnovu chega zakljuchujete da sam "raspolozen" kako tvrdite?


Ima nas narod jednu

Ima nas narod jednu analogiju- naivan ko Francuska sobarica. E to si ti.
Al ajd da ti pomognem, parafraziracu tvoju recenicu odozgo:

"i da: kao basketar iz kraja tvrdim da ovaj Dzordan i nije bash neki kosarkas i da nema "osecaj za loptu". to je, za mene, nesporno."

@BoL, ma nije FiS raspolozen, samo mu je "malo" krivo i jos "malo" vise je ljubomoran. Poslovne frustracije su najgore, gore od ovih dnevno-politickih.


...

... ma ti decko nisi normalan, rekao bih. osim shto sam muzichar, specijalista sam za prepoznavanje maloumnika.
u tom smislu tvrdim da je Coban u belom KReten. eto.
sam si to trazio, choveche u belom.

ovim smatraj nashu malu i, pre svega, beskorisnu, bezsadrzajnu raspravu okonchanom.


Sta je, nesto nestalo

Sta je, nesto nestalo honorara u poslednje vreme, niko ne zove na tezgu, jbg, zivot je nekom majka nekom maceha, eto vidis Mariju S., ceo svet se vrti oko nje, a pojma nema da peva, a ni glasa nema, a oko tebe tako rasnog umetnika nista. Bas je glup ovaj nas narod, ne zna da prepozna prave vrednosti i takvu legendu, velikog Seljka :)).
Ma jesi, ti si muzicar specijalac, a vidi se i jaaaako uspesan. A nemoj da se sekiras, sa takvim talentom da prepozas pravu stvar daleko ces dogurati. Nego, jel si i ti apsolutni ko Seljko, kladim se da jesi.
Ne neviraj se mnogo, sad ce nova tezga, rece mi Milan, video u tarotu :).


Vesna cestitam !

Izuzetno zapazanje i pun pogodak.
Volela bih da se ovaj tekst prosiri medijima, volela bih da to bude prekretnica na nasoj sceni.
Pravo na izgled ! Pravo na licni pecat ! Pravo na licno opredeljenje ! Pravo na kvalitet bez potrebe da se isti pakuje u bilo cije diktate !


Hej, nemamo mi samo patent

Hej, nemamo mi samo patent na ogavne komentare i spustanja. Proviri malo napolje.


diskriminacija

noboole, nije reč samo o ogavnim komentarima i spuštanjima, već o diskriminaciji. recimo, na osnovu izgleda.

ne kapiram ni to "izgleda kao lezbejka". mis'im, како то izgledaju lezbe? pljuc. opet predrasude i diskriminacija.


Pa recimo ovako...

ili ovako

ili ovako

Eto koliko "izgleda kao seka leza" ima smisla... Stereotipi imaju dva kraja.


Ko je uopšte bila voditeljka?

Ubili me u pojam jer je moj kablovski provajder sinoć privremeno ugasio HRT pa nisam mogla da pratim Jurosong sa normalnim voditeljem, već sam bila osuđena na ONO što se oglašavalo preko RTS-a kao kobajagi voditeljka.

Osim priglupe, proste i neduhovite voditeljke sa RTS-a, unižavajući komentari su itekako živi i zdravi, pa čak i među komentarima na blogu B92. Jedan sam zapazila jutros, i baš me je iznervirao jer odiše istim prostaklukom i provincijalizmom o kome pišeš, Vesna. Na nekom od blogova o Jurosongu se neki šaljivdžija dosetio da dopiše kako je Marija na takmičenje otišla ne bi li izbegla vojsku. Duhovito, nema šta. Taj komentar je suma sumarum nepostojanja prava na izgled u Srbiji. Svaka ne-porno pevaljka će biti "svedena na pravu meru" od nekog provincijskog mangupa ovakvim "duhovitim" komentarom.


Ako me sta vise uzasava od

Ako me sta vise uzasava od 100%-ne prostote, to je dvadesetcetvorocasovna 100%-na politicka korektnost...

Grozno.


ujeee

giger, ti mora da si giga srećno biće ako si u mikrolokaciji gde imaš 24 sata okruženje političke korektnosti:)

htedoh reći, opet, nije reč o prostoti, nego o diskriminaciji. može neko i da bude "prost", mislim, da mu vire dlake iz ušiju i da mljacka dok njupa, al da ima razvijenu osećajnost za drugog. a ima GI i finih, al bezdušnih.


Tachnije

Quote:

Na nekom od blogova o Jurosongu se neki šaljivdžija dosetio da dopiše kako je Marija na takmičenje otišla ne bi li izbegla vojsku. Duhovito, nema šta. Taj komentar je suma sumarum nepostojanja prava na izgled u Srbiji.

Taj komentar je postavljen na forum.hr ... komsije dakle. Ako imate zeludac idite tamo pa iscitajte sta se sve pishe...


Ja sam to pročitala ovde

Ispod Duletovog ili Goranovog bloga. Ne na forum.hr.


...

E baš...

Baš je i meni dosta tih seljačkih komentara!!
A HRT ukinu, po nekom burazerskom dogovoru,
pa tako ne mogu da biram koga ću da slušam - za svoje pare.
Hrvati su, inače, u nekoj emisliji prokomentarisali Mariju (još pre pobede) rečima - da sada kvir i pobedjuje.
Ali ona i na to, uostalom, ima pravo!!


Pravo na izgled

Naravno da pravo na izgled niko ne osporava:)))


bjork

ni bjork ne izgleda kao barbika, pa nisam čula da se ceo island podelio i da je riknjavao od radoznalosti jel lezba il jok. koga briga, bre.


pa ko sto rekoh, vrednosti u

pa ko sto rekoh, vrednosti u srbiji je mere samo spolja. tu smo 'najjaci' (ili smo samo Tu jaki?? mislim, pakovanje included).


Pogledah juce, na

Pogledah juce, na internetu,zahvaljujuci jednom od komentatora koji je postavio link, malo od euro-songa. Bili neki Ukrainci. Za mene uzas! Tu Mariju sam videla i cula jedanput, opet preko kompa i opet zahvaljujuci jednom od komentatora bloga i njegovog linka. To kako ona izgleda nema ama bas nikakve veze, cak sta vise, mnogo je pristojnija i interesantnija od stancovanih, izoperisanih prostakusa koje je BS nazvala trandzama. Mene zanima dokl ce ovaj prostakluk da traje i da li mu se vidi kraj. Ima i u belom svetu u kome zivim raznih likova i razno-raznih kvazi stvari, vrednosti i ostalog, ali ono sto valja stoji, netaknuto. I sve je politika. I to sto je ova devojka pobedila i ta njena turbo-rok-estrada je zadovoljavanje masa i podilazenje odredjenim grupama i slojevima u Srbiji. To bi bilo najmanje opasno da nije drugih strasnih stvari kada se napadaju mirovni protesti i ucesnici prebijaju od strane neo-naci-kvazi-patriota bez mozga, kada jedan niko i nista drzi narod u saci i izivljava se nad njim svojim inacenjem u skupstini koja je sve, ali skupstina nije i kada se krivci za pokusaj ubistva gradjana Srbije ne kaznjavaju. I to sve u jednom danu. Alal nam vera. A ko je pa meni kriv sto dozvoljavam sebi da cak i trepnem na sav taj mrak i uzas sa ovolike daljine nadajuci se da cu da se vratim, da ce biti dobro, da cu da pomognem i ja na neki nacin. Ma nema tu pomoci.


diskriminacija, opet

lepo je što političke face čestitaju pevačici na pobedi, ali nije lepo što diskriminišu i kad (ne)čestitaju. Nisam čula (dozvoljavam da sam neobaveštena), da je Biljana Srbljanović dobila telegrame čestitki od Vlade Srbije za pozorišnog oskara.


Vesna

Kako da cestitaju Biljani kada im je domet ovaj koji vidimo i o kome slisamo do tacke totalne umrtvljenosti?


pa kako da joj stigne

pa kako da joj stigne cestitka iz vlade kada vlade nema :-))) a i da je ima, kako da joj posalju telegram i da misle o tome kad 'gori hilandar', 'kosovo hoce nezavisnost', 'slava je a na slavi se ne pita'...


odlican blog, vesna. konacno

odlican blog, vesna. konacno da neko prozbori rec o tiraniji tapaciranih:)))kao, zene koje nisu tapacirane, nisu pozeljne...a,ha:)))
marija im je ocitala lekciju, ne samo dok je pevala, nego i na konferenciji za stampu...


hmm

Biljana nije dobila čestitanje od političkog establišmenta jer drugačije misli. A očigledno ne postoji ni automatizam čestitanja, već valjda sede i čupkaju latice bele rade, ovog volEm, ovog ne volEm, a odani saradnici 'fataju beleške šta mož' da bIdne, a šta ne mora da znači.

Ne isključujem da pevačicu Mariju već čekaju zanosne ponude kako da je turbo srede, sa sve perikama, skalpelima, liposukcijama, pa da nam se i vizuelno uklopi.


Ma jok

Nije Biljana pobedila na TV pa je pitanje dali su uopste i (sa)znali za njenu nagradu. Mi smo bre seljacka nacija i bitne su pobede u seljackim aktivnostima koje donose sto vise "navijaca" a ne "intelektualne" igrarije koje ta nasa gospoda niti ne razumeju. Ja zaista verujem da njih sem njih samih nista drugo ni ne zanma. Ljudi onaj rece" Bog je stvorio svet za sest dana a ja sam ga uzdrmao za dva."Njih i nije brigaa za Mariju, briga ih jek oliko ljudi ce cuti da su cestitali i zapamtiti to.


изравната шализбиља

и шта рећи, ил' . . . боље ћутати
не терати мака на конаца
те пустити шализбиљу крај нас
да смушеност вртложно изравна
док се санак . . . сам уживо машта.


Sjajan post. Mislim da da u

Sjajan post. Mislim da da u slucaju da je tacno i da je lezb, ovo treba iskoristiti kao veliki impuls u razbijanju tabua o tome, u drustvu kakvo je Srbija. Svako ima pravo na svoj izbor. Devojka je profi, kako je samo superiorno delovala dok je pevala na kraju kako pobednik, opusteno se odsetala kroz publiku. A glas ... Zelim joj sve najbolje.


...

već je bilo na blogu...al' evo još jednom

no wonder our perception of beauty is distorted

http://www.campaignforrealbeauty.com/flat4.asp?id=6909


hvala Snežana

za link:)

a da, imam malu frkicu da me neko pogrešno ne razume, nemam ja nish' protiv lepih ljudi, taman posla. samo 'oću da kažem da mi je pun kofer negativne selekcije i izvrnutih vrednosti. obrušavanja na drugačije. poturanja loših kopija modela za porniće u običan život. diskriminacije svega i svakoga ko ne misli, ne izgleda i ne oseća kao oni.

mala digresija: jednom prilikom, sretnem nekog "našeg čoveka" u holandiji i kaže on meni, pljujući po novoj si domovini:
- e, vidiš, koji su kreteni, pogledaj samo koliko hendikepiranih imaju. to kod nas nećeš da vidiš.
- pa, kod nas ih kriju, rekoh, ne želeći da ga uvredim, al baš tako ispade.


Rhymes and rhymers pass away...

"If anything is sacred, the human body is sacred" - Walt Whitman, I Sing the Body Electric, Leaves of Grass.

Ili, što bi rekli za Ernestine Ruben za nju ljudi nisu samo fotografije, pa tako ona ne pravi samo fotografije nego kreira "...living, breathing versions full of sweeping movement...".

Tako i za fotku dole, Side Neck, 1981, kaže "...An early image that interrupts our visual expectations..."


jjagoda sa zelenjaka:.

da sam ja neetko:
svim majkama bih izbrisao boore,
ućinio da sinovi ih voole..
nebi ti meni svakog dana
po ovoj omorini išla sama
po zelenom vencu goredole
tražeć jagode od onog istog, tvog..
jaaa bi ti ih
već probrane
kačio na kvaku
već oprane
i pošećerene..
svakog dana oko pola tri


fixere

Za ovo ne bambi, pingvin brale :))))))lavju


Fixere, bubo lenja

Kamo pesma za juče? Misliš da mi ne vodimo evidenciju? Još jednu pesmu na sunce! :)))


Treba stvarno biti kratkovid

Treba stvarno biti kratkovid i zlonameran,pa koristiti ovaj uspeh g-djice Serifovic kao potku za raspravu o nacionalizmu i tamo neka tri prsta.Zar ne uvidjate glavnu prednost njene pobede!?U srbiji(i drugim balkanskim drzavama)gde je posast komunizma ostavila dubok trag u mentalitetu ljudi,prebacujuci sistem vrednosti sa sadrzine na formu,znaci s kvaliteta na povrsnost(usled razloga koje me mrzi sad da objasnjavam),ovo je prava prilika da mladje generacije,shvate da se sustinske stvari ipak izdizu nad prvim utiskom.

Jedan od glavnih razloga nase propasti treba traziti u ovoj deformaciji naseg mentaliteta.Uzmimo na primer,sistem negativne selekcije,kod nas tako zastupljen.Desetljecima unatrag,zaposljavanje ljudi,na odgovornim pozicijama,uglavnom,nije vrseno,izborom strucnih i talentovanih ljudi,vec po rodbinskim,klanovskim, kumovskim linijama,pa do izbora na osnovu fizicke privlacnosti.Sve ovo je dovelo do formule,pogresnih ljudi na pogresnim mestima,sto je opet odvelo u degradaciju sustinskog kvaliteta i narocito,uspeha.Jos tragicnije,stvoren je sistem vrednosti kod potomaka,koji je na zalost danas preovladjujuci.Kao sto znamo,jedan od glavnih razloga zapadnjacke uspesnosti je anatemisanje ovakvog naopakog sistema vrednosti.Uzmimo jedan transparentni primer.Slucaj Mc Donaldsa.Primeticete,da je politika zaposljavanja tamo vodjena ne diskriminativnim kljucem,a poznati su rezultati uspesnosti te kompanije.

Da rezimiram,pobeda g-djice Serifovic,trebalo bi mladjim narastajima da bude pokazatelj,da nije sve u vizuelizaciji,prvom utisku,predrasudama,vec da sistem vrednosti treba dislocirati u smeru sustinskog kvaliteta.

copyright by S


Ponekad je relativno skroman

Ponekad je relativno skroman izgled dobar saveznik nekoj umetnici,jer je svi procenjuju po njenim umetničkim kvalitetima a ne po izgledu.Možda je teže u početku karijere se probiti,ali kada se neko kao Marija Šerifović već afirmiše,možda će joj njena spoljašnost pomoći da se što duže održi na vrhu.

Drago mi je što je jedna devojka skromnog izgleda(da ne kažem ružna) postigla takav uspeh,jer su dugo u našoj muzici dominirale žene sa imidžom porno-zvezdi.

Quote:

Treba stvarno biti kratkovid
doggy (13 Maj, 2007 - 17:23)

Treba stvarno biti kratkovid i zlonameran,pa koristiti ovaj uspeh g-djice Serifovic kao potku za raspravu o nacionalizmu i tamo neka tri prsta.Zar ne uvidjate glavnu prednost njene pobede!?U srbiji(i drugim balkanskim drzavama)gde je posast komunizma ostavila dubok trag u mentalitetu ljudi,prebacujuci sistem vrednosti sa sadrzine na formu,znaci s kvaliteta na povrsnost(usled razloga koje me mrzi sad da objasnjavam),ovo je prava prilika da mladje generacije,shvate da se sustinske stvari ipak izdizu nad prvim utiskom.

Jedan od glavnih razloga nase propasti treba traziti u ovoj deformaciji naseg mentaliteta.Uzmimo na primer,sistem negativne selekcije,kod nas tako zastupljen.Desetljecima unatrag,zaposljavanje ljudi,na odgovornim pozicijama,uglavnom,nije vrseno,izborom strucnih i talentovanih ljudi,vec po rodbinskim,klanovskim, kumovskim linijama,pa do izbora na osnovu fizicke privlacnosti.Sve ovo je dovelo do formule,pogresnih ljudi na pogresnim mestima,sto je opet odvelo u degradaciju sustinskog kvaliteta i narocito,uspeha.Jos tragicnije,stvoren je sistem vrednosti kod potomaka,koji je na zalost danas preovladjujuci.Kao sto znamo,jedan od glavnih razloga zapadnjacke uspesnosti je anatemisanje ovakvog naopakog sistema vrednosti.Uzmimo jedan transparentni primer.Slucaj Mc Donaldsa.Primeticete,da je politika zaposljavanja tamo vodjena ne diskriminativnim kljucem,a poznati su rezultati uspesnosti te kompanije.

Da rezimiram,pobeda g-djice Serifovic,trebalo bi mladjim narastajima da bude pokazatelj,da nije sve u vizuelizaciji,prvom utisku,predrasudama,vec da sistem vrednosti treba dislocirati u smeru sustinskog kvaliteta.


Evrovizija i slična takmičenja između država su u svojoj suštini nacionalistička,jer nema bolje podloge za izlive nacionalizma od sučeljavanja država.

Ne treba preuveličavati značaj jedne pobede na Evroviziji,i misliti da će to nešto naročito značiti.
Uostalom Marija je prilično tesno pobedila ukrajinsku pesmu,koja je i po tekstu i scenskom nastupu stupidna,i verovatno je bila najgora od svih pesama što dovoljno govori o kriterijumima na tom takmičenju.


Kakakv je ovo budalasti naslov !?

Pravo na izgled !
Kakva lapidarnost !
kakva glupost !?
Sigurno je konstruktor ove sintagme veoma ponosan !


a ti vidim opravdavas svoj

a ti vidim opravdavas svoj nick, m? potpuno.


Ja čak nisam razumeo ni

Ja čak nisam razumeo ni zašto bi bila potrebna tolerantnost pa da Vesnin naslov prođe bez ovakvog komentara!?

Naime, npr, ako nije uobičajeno da pravo na slobodu implicira prečesto ruganje nekome kome je sloboda ograničena (a u retkim slučajevima se uvek neko nađe), Vesna samo skreće pažnju da bi sličan slučaj trebao da bude i sa pravom na izgled.

Ili naslov ima i potencijalno alternativno značenje, koje ja ne razumem?

Zašto je uopšte potrebna toleratnost za nešto što svi osećamo kao ispravno?


khm

tolerantan, ponašaj se
:)


Imam li pravo !

Ili je sada važno samo "pravo na izgled" !
Mislim, šta reći !'


nemas pravo :)

au, bre, plavi vrat od tvog gusenja. ne drobi...


e

mojne izvrćeš. šta "samo", bre!

:)

paz'vamo, tolerantan, ti si možda neko srećno biće koje se ko guza na nošu uklopilo u okruženje svojom pojavom, mož'biti nisi nikad ni video ni čuo da je neko nekog nagazio jer je drugačiji, pa ti ja u to ime skidam kapišon.

:)


Polovinu tvoga odgovora nisam razumeo !

Šta će nekom toliko pismenom sleng !
Šta mi skidaš --- nokšir, ili šta !?


Pimjetili ste njen izgled,

Pimjetili ste njen izgled, drago vam je sto je Marija (iako izgleda kako izgleda?!) pobjedila, cak ste sjeli, razmislili i uzeli za shodno da napisete tekst o tome...
Ako progresivna, evropska, tolerantna Srbija "jos uvijek" ovako razmislja, onda "vam" stvarno nema pomoci...


bad beat

e, sad je pitanje: a, sta, zapravo, si ti hteo/la da kazes?


ma daj Bad_Beat

mašiš temu, čovek
:)
a svidZa mi se vrlo & osobito ovo "vam". idi!


Kontekst recenice (u cije

Kontekst recenice (u cije postojanje ocigledno sumnjate) odaje da ""vam"" nije bilo upuceno "Vama" nego stanovnicima drzave Srbije...
Time znaci navoda, barem privremeno (a vjerovatno zauvijek), izuzimaju mene kao pripadnika te grupacije...

Ne mislim da sam promasio temu.

Pozdrav


Bad_Beat

razumela sam da se "vam" odnosi na stanovnike Srbije, samo nisam razumela cime si se izdvojio do ne pripadanja, iz "te grupacije", kako kazes. novom mikrolokacijom? promenom identiteta? psihe?

d'izvines, beznadje koje zveci kad kazes "stvarno vam nema pomoci", je bas srpski. ocu kazem, tuknes na ovdasni mentalitet:)

ne ljuti se.


Homoserb

Prijatelj iz KG se nasali i privuce moju paznju na Mariju - ne znam da li smo dobili pobednika ili pobednicu!

Sinoc je svedski TV komentator odmah primetio, da je na Eurosongu nastupalo puno gay-eva skupa sa nasim Sestricama. Izrazio je veselje, da je najzad i Marija postigla lep uspeh za lezbejke!

Nazalost je homoseksualnost jedna od najvecih tabu tema u Srbiji. Mozda ce ova pobeda pomoci ka boljem razumevanju skrivenih talenata tih ljudi.

Preporucujem kratku pricu mladog Milana Dobricica za bolje razumevanje precestog srpskog negativnog povezivanja fizickog izgleda sa umskim kapacitetima na adresi: http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/hok.htm

LP MMM, Ljubljana


Ne pokusavam biti neko

Ne pokusavam biti neko drugi, me definisem se preko porijekla, boje koze, seksualnih preferencija, izgleda...pa radi toga nemam razloga da se ljutim...

Moje, kako ti rece, beznadje je fundirano proteklim godinama, proslosedmicnim politickim zbivanjama i tvojim tekstom koji povrsnoscu ukazuje na povrsnost a ne mojim mentalitetom...

Ne znam nista o tebi, nisam citao tvoje ostale tekstove, ali iz nekih razloga tvoj tekst shvatih kao "stav" gorepomenute Srbije...

Moja greska...Prema tome...IMA NADE...valjda


ok, nije dovoljno sočno...

pevačica koja se izgledom ne uklapa u stereotip domaće tresimesi pevaljke, ali prođe gusto sito turbo estrade i zombirane publike koja priznaje samo cice kao ispale iz najgoreg pornića, meni je simpa ilustracija da može i "drugačije".

Bad_Beat, izvinjotka na kvadrat što, provlačeći priču o tolernaciji, ne izvukoh neki rosniji uzorak.


kuku meni...

A sto ste vi svi navalili na devojku te ruzna je ,te lezbejka je...koga briga.Pobedila je.Svrcka se njoj (koliko ja mogu da primetim)kako izgleda ona je sebe odavno prihvatila zasto ne mozete vi.Cemu tolika rasprava?Sto bi moj tata rekao:"Mala je simpaticna jaaako,skace tamo,cuda pravi..."i tako...


Eeee, Srbi, Srbi... :-)))

ZNALA sam da ce izazvati ovoliku lavinu komentara.
Kao, svi su kul, nikog nije briga sto je cura NEOBICNA, ali na NEOBICAN NACIN neobicna. Kao, niko ne "udara na trag", a ovamo 501 blog o njoj!!!

He, he, he, speaking of mentalitet...


kao

i svagde u svetu kich je jako popularan, znachi nije srbski izum, pre bih rekao uticaj zapada.


Moguce,

ne poricem.

Ali su Srbi tako zdusno prihvatili tu azdaju, da su joj u njihovim rukama od miloshte odmah nikle jos dve glave.

Od svih uticaja, najlakse se lepe oni LOSI. Pogotovo na "nagrizena" drustva.


da ali je kod nas kich mejnstrim

da ali je kod nas kich mejnstrim!


a

u americi je umetnost!!!!
pogledaj samo holivud, VRHUNAC kicha:o)


zato je Tarkovski

izjavljivao da ce se holivud raspasti. samo koliko jos da cekamo


Sigurno,

ali kich je (smesno zvuci, ali - duhovna) hrana za siroku populaciju neimalaca ukusa (a takvih je u svakom drustvu najvise) bilo za film, ili za muziku, ili za bilo kakav vid umetnosti - pa samo gutaju ono najsarenije. Samo da "sljasti-bljesti", a ima li sta "ispod", ma koga briga. Pruza laznu sliku vrednosti, velicine a posebno lepote.

A ono, plastika, staniol... svetla se ugase, bine se razmontiraju, a ostane - prasincina. Svetlucava, doduse...


to

se kod nas nekad zvalo "sharena lazha", nazhalost nije vishe "lazha":):):)


Da, sad UBI koliko je

Da, sad UBI koliko je istinito. Plasim se samo da ne postane "lazom" sve drugo, sto jos iole vredi.


;-)

nekad

Pridjoh sinoc radnji jednog grnchara,
sto cupova cuti, a sto progovara,
dok najednom jedan cup glas ne dizhe;
ko nas kupuje, ko prodaje, a ko shara?

sad

Znash li kakav razlog, kakva smisla ima
shto ljiljan i chempres zovu "slobodnima"?
U jednog je deset jezika al' cuti,
u drugog je dvesta, al' ne miche njima!


;-))

Pitali je, malu, sto ne progovori
vec je leto trece, nemost na zlo sluti!!!
na to otac njen ce, slegnuv, uzdahnuti:
"Pustite je, ljudi, i dok cuti- zbori!"

JN

btw., odakle su stihovi koje navodis??


stihovi

su od Omera Hajama, perzijskog pesnika iz 12 veka.


Potrazicu, hvala

Ovi moji su izleteli, onako, ispod prstiju. Nadam se da sam uspesno nagovestila svoje vidjenje ove sharade.


sjajno!

:):):)
al' kako sprechiti epidemiju koja je toliko uzela maha.. mozhda je to ipak individualna borba?..:o)
ja to radim trenutno ovako!
:):):)


:-)

:-)

lepo.

Ja zapucam na neki kej pa trrrciiiim, dok me kere ne povijaju, a onda tek sto trcim!...Brze cak i od ti' prstica na gitari :-)
posle toga mi je mnogo lakse da ignorisem neke pojave.


ovde

tmurno vreme,oblaci sunce zaklonishe,
a sumorne kishe mi vidik zatvorishe;
zato sklopim ochi i kroz meditaciju trazhim
istinske vrednosti koje um mi razbistrishe.
:):):)


a ovde leto..

...pa je sve lepo ako se ne gleda tv....


a ja

sam svoj TV bacio pre nekoliko godina, tako da jedino gledanje u ekran je u ovaj kompjuterski, a i ovde prolece sa kishom doshlo proshle sedmice.. dobra je ova kisha za bashtu, uopshte mi ne smeta;-)


no sreca nasha

da nas na evroviziji nije zastupao trkulja


Otvoreno je novo pitanje

U skupštini SrBije imaju sledeći problem: kojoj partiji je naklonjena porodica Šerifović?

DOKLE BRE?

I što reče jednom patrijarh Pavle: "Budimo ljudi, iako smo SrBi."

Možda neko shvati kao troll, ali morala sam.


,

,


sloboda slobodnima!

iliti, pravo NA SEBE, pravo da se BUDE SVOJ.
Da ne elaboriram, zainteresovani će pronaći (taj) put.
Pozdrav i čestitke Mariji i svim autentično slobodnim ljudima!
Nije lako biti original(an).

p.s. trudim se, što više mogu, da me sopstvene želje, a pogotovo, naročito tuđe, ne odvedu u ćorsokak... mada, dešava se... greši se... nis(a)m(o) savršen(a)(i) + uvek imam keš uz sebe (stl. fig)... za svaki slučaj
p.p.s. i svi punti... kad se zbroje... sve dođe na... moje... tvoje... svoje (pesma kaže)
p.s.3. ne nosim cipele... samo klompe

Vidim, štambiljanje je i dalje omiljena (duhovna) disciplina. Ma, nisu ljudi krivi, već je to njihova priroda (da li?!). Ni makac. Prihvatanje i razumevanje drugih, započinje prihvatanjem i razumevanjem sebe. U kompletu. Tek je onda (samo za neke) promena moguća. Ne i nužna. Ima li hrabrih?


Pravo da se bude svoj

Možda je jasnije kad se kaže "biti ono što jesi". Čini se na prvi pogled ništa naročito, ili jako malo, u svakom slučaju mnogo manje od onog što mi u detinjstvu i ranoj mladosti zamišljamo da bi trebalo da budemo. U suštini je užasno mnogo: BITI ONO ŠTO JESMO JE MAKSIMUM koji čovek u životu može postići. Radjamo se potpuno realni i svesni svojih ograničenja, svoje sićušnosti, običnosti, nesavršenosti, slabosti i u ranom detinjstvu sebe potpuno prihvatamo. Onda prodjemo kroz vaspitanje koje pokušava da našu dušu utera u pretesne okvire, kao nogu u četiri broja manju cipelu i mi bivamo prinudjeni da negiramo veliki broj svojih osobina, i, što je posebno štetno, a u suštini beskorisno za proces vaspitanja, svojih potreba i emocija (ljubomoru na mladjeg brata/sestru, ljutnju na roditelje ili nastavnike itd.). Kao odrasli ljudi stičemo samostalnost i sa njom slobodu da se vratimo tamo gde smo bili na rodjenju, ali na jedan kvalitetniji, svesniji i odgovorniji način. Ponovo upoznajemo svoje pravo ja i paralelno druge ljude. I odjednom sa razumevanjem i prihvatanjem sebe, stičemo i za njih razumevanje, simpatije i neku vrstu blagog sažaljenja. Naši kriterijumi za ljude se menjaju, počinjemo da cenimo pre svega duhovne vrednosti (dobrotu, toplinu, iskrenost, spontanost, senzibilnost, zrelost, empatiju, posvećenost, istinoljubivost itd.), a one spolja vidljive (autoritet, imidž, status, bogatstvo) gube za nas svaki značaj. Ceo proces je izuzetno naporan i bolan, naročito ako smo se mnogo udaljili od svog pravog ja, ali se isplati. Treba se odreći nade da ćemo ikad istinski postati ono što smo mislili i prihvatiti to kao svršenu stvar. Treba privići okolinu na naš novi karakter, naučiti kako sprečiti ljude na nižem stupnju razvoja da zloupotrebljavaju našu otvorenost itd. I pre svega treba smoći hrabrosti da budemo uvek realni i iskreni prema sebi samima.


. a u prirodi :

Zeleni leptir

Zeleni leptir, da. Kako niste čuli? A, čuli ste, ali ga niste videli. E, pa: voli ružičast povetarac, ne ljubi cveće, odmara se na listovima, onim što, još zeleni, padaju na površinu vode, vodu pije sa jagodice kažiprsta desne ruke žene sa pogledom devojke, i tu je, tu je, ali: samo za sebe. I, lep je.


Zeleni leptir,

ružičasti povetarac i njihova polka