Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

DA LI SI TI MOJA MAMA?

Ima jedna popularna slikovnica za decu u kojoj  zagubljeno pile ide od jedne do druge zivotinje i pita je”  Da li si ti moja mama? “ Pita gusku, pita patku, pita kravu, pita macu, pita kucu dok na kraju vec ocajno i potpuno zbunjeno ne nadje svoju pravu mamu, koku.

Ova slikovnica sluzi da deci pokaze da svako ima samo jednu pravu mamu i da ce je uvek prepoznati jer svaka mama lici na svoje potomke. Slikovnica je medjutim bolno I opasno zastarela i nase je misljenje da je krajnje vreme da se povuce iz upotrebe jer deci  daje laznu i pojednostavljnu sliku roditeljstva..Stvari su odavno mnogo slozenije..Slikovnicu bi mozda trebalo zameniti nekom slozenijom formom kao sto je  na primer “soap opera” ili jos bolje  grcka tragedija..na primer ….Kralj Edip…

 Evo zasto…Industrija vestacke oplodnje u svetu, a narocito u Americi cveta u nepredvidljivim pravcima Evo nekoliko mogucih scenarija za buduce slikovnice:… 

1.kao sto smo vec pisali u ovom blogu mnoge uspesne i prezauzete zene odlucuju se na vestacku oplodnju birajuci svoje donatore preko kataloga u kojima su oni zavedeni pod siframa tipa XZ72.. Tako rodjeno dete nikada ne moze da sazna ko mu je otac.Osim ako se donator najednom ne odluci da poseti svoju vec odraslu decicu rasejanu po svetu…I saopsti im da imaju polu bracu i sestre…Kao sto se nedavno i desilo.Jedan dobrovoljni davalac, polu-hipik, polu-umetnik koji se godinama izdrzavao na ovaj nacin,  odlucio je da otkrije svoj identitet i upozna svoju decu i svoju decu jedne s drugima. Sto je s jedne srane dobro, jer sta da su se deca sama nekim cudom srela i zaljubila u recimo brata ili sestru…ili …mozda  tatu?

 

2.postoje zene,  uspesne i situirane koje zive same i ne mogu da imaju sopstvenu decu..One imaju donatore oba pola. Naime, mlade devojke I mladici ponekad se odlucuju da doniraju svoje jajne celije  za solidnu sumu novca koja ima omogucava, na primer da otplate koledz ili se izdrzavaju za vreme studija.

Zamislimo sad na primer ovakav scenario. Mladi par studenta bez novca sa velikim dugovima zbog studiranja( koledzi u Americi su sve skuplji) odlucuje da postanu donatori. Ali posto nisu vencani u kliniku odlaze odvojeno i nikog ne obavestavaju o svojoj vezi. Uspesna zena koja sama ne moze da ima decu izabira ovo dvoje mladih i ocigledno inteligentnih i nadarenih donatora sa prestiznog koledza i radja ( ili iznamljuje nekog da joj rodi) njihovo dete. To dete, na prime decko , dakle u ovom slucaju ima 3 mame..jednu koja je biloska, jednu koja ga je rodila i jednu koja ga je odgajila..O. K. od viska ne mora da boli glava..Vazno da je dete zdravo i  da raste srecno I voljeno. I decko raste…

 

3. pretpostavimo zatim  da je pomenuti par donatora, zahvaljujuci voj maloj finasijskoj potpori od donacija uspesno zavrsio studije, otplatio dugove i resio da zasnuje svoju porodicu. Oni se vencavaju i imaju svoju decu. Jedno od dece je na primer devojcica. Devojcica raste  I jednog dana upoznaje zgodnog i uspesnog mladog advokata sa zapadne obale, sina one uspesne gospodje iz prethodne tacke. Zaljubljuje se i udaje za njega ne znajuci da se udala za rodjenog  brata? Soap opera ? Da jos uvek, ali zanr opasno preti da se pretvori u reality show. Za uspesne. Jer za sve ovo treba mnogo para.

 

4.ili devojka  se odlucuje da bude donator da bi sebi omogucila studije na elitnom koledzu. Ima recimo 21 godinu…Zahvaljujuci ovom vrlo plodonosnom( u svakom smislu te reci) izvoru prihoda zavrsava jedan od najelitnijih koledza i zapocinje briljantnu karijeru. Lepa je, uspesna i naravno bogata..Zahvaljujuci sve poodmaklijoj industriji lepote izgleda savrseno i u 40-tim. Na jednom sluzbenom putovanju upoznaje mladog advokata sa zapadne obale iz prethodnih tacaka. One je 20 i nesto godina mladji od nje…Ali u savremneom drustvu to vise nije ni tabu ni prepreka. Ona odlucuje da je vreme da i sama ima decu. I radja dete sa njim. Ne znajuci da je rodila dete svoga sina. To je varijanta Edipa

 

5. nedavno je jedna uspesna zena koja ima devojcicu resila da zamrzne svoje jajne celije i sacuva ih za svoju cerku.Njena devojcica usled urodjene mane nece nikad moci da ima svoju decu. Ali ce zahvaljujci maminim janim celijama jednog dana mocu da rodi svoju sestru ili brata.Sta vec bude zelela.

 

6. sve masovnije zamrzavanje jajnih celija oslobadja zene ubistvenih otkucaja’ bioloskog casovnika” .Zene sada mogu da odloze materinstvo mnogo duze nego ranije. To je nova revolucija jednaka revoluciji koju je izazvala pojava kontraceptivnih pilula…Zene vise nece biti robovi biologije….

Ali ova nova i sve rasprostranjenija praksa zahteva potpunu redefiniciju pojma porodice, roditeljstva, nove moralne norme pa mozda i potpuno nove zakone…Da li ce ti zakoni monstruozno ugroziti pravo na slobodu izbora? Da li ce se mesati u duboko licne i intimne zivote buducih roditelja?  Sa industrijalizacijom procesa” proizvodnje beba” sanse za ovakve scenarije postaju sve vece.  Jedna jedini donator moze da “proizvede” stotine beba sa svojim genetskim materijalom I te bebe imaju sve vece sanse da se jednom sretnu.  Sta ako mnoge zene uljuljukana novim mogucnostima zaborave svoje zamrznute celije sve do kasnih 50-tih.? Da li je prekasno.? Biloski vise nije. Da li je prirodno? Da li smo pobedili prirodu? Da li smo je konacno savladali?

Sta ako najednom procveta crno trziste neupotrebljneih  polnih celija? Citav ova nova  futuristicka situacija trenutno je potuno  neregulisana.Naucnici pomeraju granice moguceg, klinike zaradjuju, doktori brinu o telesnom zdravlju i bezbednim medicinskim procedurama. Ali neko ce morati  u jednom trenutku, i to uskoro, da napise novu slikovnicu za buduce narastaje sa istim onim  nazivom :

Da li si ti moja mama?


deca se prave

od ljubavi!


:)

Ja se pitam, sta je bilo i kako je bilo onda na pocetku kad nas je bilo veomala malo...slicna situacija ???


Padne mali jež

leđima na kaktus i kaže "Mama, jesi ti!?"


likeeee it

elem sto se tice "problema": pre stvaranja svojih bebica ljudi ce dati dna na analizu a uskoro sa napretkom genetike geni ce se proveravati i "ispravljati". nije romanticno za nas ali nekim novim klincima ce biti ok.

dont happy be worry


u americi

je i onako vishe drkadzija nego jebacha.


he, he, hvala Bogu pa smo po

he, he, hvala Bogu pa smo po nečemu slični sa Amerikom...

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


ej, pedja...

... jel' znash da su prvog (ili jednog od prvih) klona, kupili jedan lezbejski brachni par iz amsterdama (barem tako je javila holandska shtampa pre par godina)!!!!
:):):)


Kazezoze,

kako ti to znas?


pa napisao sam

da sam prochitao u novinama... brujala shtampa o tome, al'nisam upoznat kasnije da li je to samo novinarska patka ili je istinito, znam samo da su platile neku ogromnu svotu nekom kanadskom doktoru (nauchniku)da im klonira bebicu.


Natalitet

U kojoj god drzavi, gradu, selu radili test ; ispostavi se da je negde oko 10% trudnoca vanbracno. Odnosno da svakoj 10toj osobi 'Tata' nije pravi tata. Mozemo smatrati da je ovaj procenat u proslosti bio jos veci a populacije jos uze povezane. Dakle u proslosti su ovakvi 'bliski susreti' imale vecu mogucnost desavanja.
Princ Al Saud, sa pocetka 20tog veka je ujedinio Saudijsku Arabiju malo ratom ali vise brakovima. Covek je napravio toliko dece (i posto mu oduzmemo onih 10%), da danas ima oko 5000 unucadi. A polu-braca i polu-sestre bi stupali u brak otvoreno radi politickog ujedinjenja.
Primeri koje si naveo bi mogli da se dese iz neznanja. Ali u proslosti bi se slicne incestoidne stvari desavale na otvoreno i jos bile favorizovane - sto je 100 puta gadnije.
Inace NOVOM metodom ce moci Gay parovi imati decu. Zapravo, pravu njihovu decu. Ubrizgavanjem genetskog materiala u "Prazne" Chelije, moguce je da Dve Zene imaju Dete ili da dva muskarca (uz pomoc "nosilje") imaju dete.
Dakle... deca sa 2 mame ili deca sa 2 tate.
"Da li ste moje mame ?"
"Da li ste moje tate ?"


Jos bolje ....

.... Zapravo moguce je da se dete rodi samo sa jednom Mamom....Moguce je da zena rodi samu sebe !
Kao klona... ili da rodi svoju dvojajcanu bliznakinju. Ovo je vec pitanje dizajna.
Brave new world ah ?


Solomone

To je jos uvek u domenu naucne fantastike. Kako bi dete sa 2 bioloske tate doslo do X hromozoma?


Marija Z.

Hmmmm... Ne secam se celog chlanka... ali mislim da ide ovako ... Zene imaju XX dok muskarci imaju XY hromozome. Ako dva tipa zele da imaju kcerku.... X od jednog X od drugog ... i eto kcerka. Sad ako dve zene zele da imaju sina.... E to vec ne znam.... potrazi malo na netu... pre par nedelja je taj chlanak izasao...


trka dva uchesnika

jedno je chovek, a drugo je njegov tehnoloshki razvoj.
prvi ubedljivo gubi. gazi ga sopstveni "boljitak".
koji paradoks.


mammmaa


Ideja

za fotku je odlična, bebe smešne i slatke sa dupićima, a mama kao reklama za glad.


bas tako. iz nje nisu izasle

bas tako. iz nje nisu izasle te tri bebe :-)


Nedavno

je otac-donator sperme u USA izgubio sudski spor... naime, majke, lezbijski par je tuzio oca-donatora i dobio ga na sudu pa covek sad placa alimentaciju. I sad ti okolo dr...


?!?!? a sto su ga tuzile?

?!?!? a sto su ga tuzile? daj neki link, info. zvuci sumanuto...


Nemam

link a mrzi me da pretrazujem Google/Yahoo, znam da sam o tome citao na naslovnoj strani yahoo.ca pre mesec-dva, nevolja je sto u takvim slucajevima ne navode imena. U pozadini svega je naravno novac, par je dospeo u finansijske teskoce a neko je trebao da se brine o detetu. Prica nije sumanuta, u USA/Canadi se tuzakaju za totalno neverovatne stvari i novine cesto donose takve tekstove... recimo jedna zena je dobila na sudu milionsku odstetu od supruga od kog se razvela pre 30-tak godina, u penzionerskom dobu je shvatila da je za njenu propalu karijeru kriv njen prvi suprug. Sud je to naravno uvazio...


Te vesti se i ja

sećam...mislim da se par razišao i da je onda ona kod koje je ostalo dete, tužila biološkog oca i uspela da dobije izdržavanje.


Eto,

Jelica se toga jasnije seca nego ja... no moja poruka je bila upucena mushkarcima :P


Zar nije sve pocelo u Africi?

Zar tom logikom nismo vec svi braca i sestre?


Чиј’ самја?

Исциклуса : узјап векова заћорен
Данас у басену медитерана дан ко летњи ,тек тек ветрић малко ми браду мрси, но прија ,па шта друго у доконости својој него да потражим мир локалног неолита мнајдре те уживам у тишини историјског камења и таман се у лотосу сунцу окренут мантром стадох опуштати кад ми ненадано мраком главе севну стихми од кадгод ваљда окружењем испровоциран
Нешто ми се побркали живци
Измешали крајеви почетке
Полако ме лудост обузима
Сам усеби препознајем претке
те умоменту обуземе тема о личности мојој .на кога сам ја то? коме сличим иако се трудих претежни део својег досадашњег трајања да будем само свој ? присетих се поређења из дечаштвами ,глава одсечена дедина ,има очи бабине ,ма исти ујо му, неки ће опет ,шаљиви.они школованији поменуше генетику,те претке из мрака прошлости.ваљда зарад окружења тренутног пажња ми одлута баш ка њима . . .те из главе покушах да посве оквирно претпоставим колико их њих укупно директно утицаше на моју днк спиралу .претпоставих 25 година живота јединке као време кад се продужавала врста приновом у породици те склон рачунским радњама позвах упомоћ геометријску прогресију и . . . .блага ме језа обузе ,ма невероватно, у чуду се питах ,јел могуће да је до времена када је валета основана на малтешкој пенинсули званој свињска глава 1576. г било мојих 154.794 директних предака размештених у 17 генерација (оно знате, дете,па мамамуитатаму,па њихови татамамадедовибабе,
поопет њиови чукундедеичукунбабе те . . . . на унапред одређеној години сви они ђутуре).Даље (рецимо до смене првог у други миленијум имосам 1.335.021.393.777 предака ,а још даље у мрак прошлости базајући до времена када је Исус започињао мукотрпни ход хришћанству више ни цифру нисам умео да изговорим јер чак укупно 604.462.909.807.315.000.000.000 мојих директних предака кроз 79 генерација беше). о онима пре њега нисам смео ни да помислим и сви они одреда неког трага у мени оставише да испаднем ,какав испадох . А рекох спочетка како се трудих да на себе самог личим .
колицколи успех утоме?
Касније упознах са рачуницом комшију из пансионата у валети Џона, обоисту у маноел театру ,веле најстаријем у еуропи,
занесењака као ија штосам.
разрогачено ме погледа иза својих пепељарастих диоптрија те луцидно упита
- а шта ако је неко од набројаних био, којим случајем,стерилан тјст јалов(а).
стварно, шта онда , затекохсе учуду.


cher,

ovo je sjajno:):):)


~~~

Quote:
а шта ако је неко од набројаних био, којим случајем,стерилан тјст јалов(а).

Onda sledi samo jedna istina: poshto u ta davna vremena nije bilo veshtachke oplodnje mora da je prirodnim putem prevazidjena ta sitnica...

PS.

јалов(а) - ovo (а) precrtati jer u geometrijskog progresiji nema smisla...


odavno je poznato da su deca nasledna

jer akko vaši roditelji nisu imali dece, vrlo je verovatno da ih nećete imati ni vi, i obrnuto ;o)


Dobro

i nadasve logichno zapazanje... svaka chast gospodjo :)

Mada je sushtina mog komentara bila u precrtavanju onog nepotrebnog (a) iz rechi jalov(a)... ako razumete sta hocu kazati :P

(sve ovo u vezi gornje price mister chareta i "vestachke" oplodnje prirodnim putem jalovih predaka u 25-om kolenu unazad...)


nekako

se komentar okačio za Vaš, igrom slučaja. ne zamerte.


Ne

zameram, u pitanju je samo igra sluchaja jel'te...


Čitajući početak,

Quote:
Ima jedna popularna slikovnica za decu u kojoj zagubljeno pile ide od jedne do druge zivotinje i pita je” Da li si ti moja mama? “ Pita gusku, pita patku, pita kravu, pita macu, pita kucu

setih se jedne druge slikovnice:

Ide mala zebra i sretne kravu, pa je pita:
- Ko si ti?
- Ja sam krava.
- Šta ti znaš da radiš?
- Ja znam da dajem mleko.
Nastavi mala zebra i sretne ovcu:
- Ko si ti?
- Ja sam ovca.
- Šta ti znaš da radiš?
- Ja znam da dajem vunu.
Ode dalje mala zebrica i naidje na konja.
- Ko si ti?
- Ja sam konj.
- Šta ti znaš da radiš?
- Skini tu pidžamu, pa ću da ti pokažem šta znam da radim.


chitajuchi kraj

(o konju...)

Zeko u šetnji

Šeta zeko šumom i sretne mazgu, pa joj kaže:
- Zdravo, ja sam zeko, tko si ti?
- Ja sam mazga.
- A što je to mazga?
- Mazga je kad ti je tata konj, a mama magarac.
Zeko slegne ramenima i ode dalje, pa naiđe na vučjaka:
- Zdravo, ja sam zeko, a ko si ti?
- Ja sam vučjak.
- Što je to vučjak?
- To je kad ti je tata vuk, a mama pas.
Zeko slegne ramenima i ode dalje. Naiđe konjska muha:
- Zdravo, ja sam zeko, a ko si ti?
- Ja sam konjska muha.

Zeko je pogleda s lukavim smješkom, pa kaze:
- Daj nemoj me za*ebavat!


Ajd još jedan

Seta lav sumom. Naide na hijenu:
Ko si ti?
Ja sam hijena.
Danas cu da te upisem, sutra cu da te pojedem.
Seta dalje. Naide na antilopu:
Ko si ti?
Ja sam antilopa.
Danas cu da te upisem, sutra cu da te pojedem.
Seta lav dalje. Naide na zirafu:
Ko si ti?
Ja sam zirafa.
Danas cu da te upisem, sutra cu da te pojedem.
Seta dalje. Naide na nilskog konja:
Ko si ti?
Ja sam nilski konj.
Danas cu da te upisem, sutra cu da te pojedem.
A ja cu sad da te naguzim!
Pa mogu ja i da te precrtam - odgovori lav.


blue; ova nova,

hrvaCka faza, je f-e-n-o-m-e-n-a-l-n-a! :))))).


:)

Moja drugarica A. ima osmoro dece, od kojih je sestoro usvojila, dvoje rodila. Usvojena deca su razlicitih rasa, nacija, kontinenata: Indonezanin, Kineskinja, Etiopljanin, Surinamac... Ona je prava mama koka, zaljubljena u svoje pilice, vaspitava, voli, grdi, place, smeje se, radi ko nenormalna i obozava svoju porodicu. Sebe smatra obicnom zenom s brdom klinaca. No, nisam to htela da kazem, vec klinci su ubedjeni da lice na nju. Posto ih poznajem, mislim isto. Stvar oko "licenja" je skroz logicna. Pa ona je njihova draga mama. Ko ne razume, nema sansona da shvati.

:)


kez

Druga drugarica, ugledna istrazivacica na dobroj skoli, ima jedno dete koje je rodila i jedno koje je usvojila, crne boje koze. Pricala mi je da mali Afrikanac prvih godina svog zivota, uopste nije registrovao boju svoje koze, jer u sredini u kojoj je rastao nije bila bitna, niti je iko od prijatelja, druge dece to na bilo koji nacin isticao ili primecivao. kada je malo porastao i "registrovao", cinjenica da je on crn, a mama bela, nije mu nista znacila. i dalje je nalazio da vrlo lici na svoju mamu.

slicnost je mnogo vise (i nesto mnogo suptilnije) od prostog zbira duzine nosa i velicine usiju, bre.