Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

PEDERSKI PONOS NE UBIJA – crtice sa ZG Pridea

 

Gay lesbian FlagGay lesbian Flag

 

Nije moglo da se desi u Beogradu.

Ponovo smo išli u Zagreb.

I bilo je lepo.

***

Grupa od dvestotine pedeset gejeva, lezbejki, biseksualnih, transseksualnih, transrodnih i queer osoba, hodala je ulicama Zagreba noseći gej i mirovne zastave, plesala međusobno i mahala prolaznicima koji su u fancy kafićima ispijali kafu, širila osmehe i slala poljubce svim miroljubivim ljudima koji su stajali sa druge strane policijskog kordona – tog velikog kordona policajaca i policajki kojih je opet bilo duplo više nego učesnika Parade Ponosa.

Bili smo lepi i veseli jer ljudi su lepi kada žele da vole.

Šetali smo pola sata, vratili se u Zrinjevac (predivni romantični park koji je za ovaj dan opet pretvoren u kavez za ljude), i divno se proveli. Manje više sami, onako kako smo navikli da živimo. I nekako, opet se provukao onaj mali ironični momenat: svi smo bili lepi i optimistični, obučeni u vedru i veselu odeću, sa puno nakita, traka , marama, sa gomilama perja i šljokica – Zrinjevac je bio pravi mali dijamant Evrope koji lagano i čudesno ide u desno.

Tako sam mislio tog trenutka, tako mislim i sada.

Čak i sa puno samokritike, pokušaja da ismejem samog sebe, ne uspeva mi – znam da je sve to velika utopija koju živim, ali neznam ni kako bih bez nje.

***

Ove godine emocije su bile jake: bio je ovo prvi Internacionala Pride. Došli su LGBTTIQ aktivisti i aktivistkinje iz jedanaest evropskih zemalja u kojima Pride nije moguće održati. Uglavnom zbog nedostatka političke volje da zaštiti svoje građanke i građane od eventulanog nasilja, a sve zbog jeftinog kupovanja političkih poena i ulizivanja konzervativnoj, nacionalističkoj i klerikalnoj kulturi, tako tipičnoj za zemlje u tranziciji.

***

Gabrella and CristellaGabrella and CristellaMoje definitivne dive ovogodišnjeg Prajda bile su dve rumunske tranvestite. Veče pred nastup, moj dečko i ja, praviili smo društvo jednoj od njim smo dok je šila svoju haljinu od velikog komada ljubičastog tila. Druga, koja se zove Kristela, imala je mali problem: slomila joj se štikla, neposredno pred nastup. Ipak, na sceni je blistala i sjajno otpevala I will survive. Na rumunskom. Kasnije sam saznao da njih dve imaju i sajt www.diversity.cabanova.ro , pa pogledajte.

Na divnom provodu hvala i :

Cony: čija nas je elektonrska muzika u kombinaciji sa jakim političkim govorima podigla na metar od zemlje !

Miss Moon i Sally na divnim performansima. (cmok, cmok, cmok)

Bendu iz Rijeke na divnoj energiji.

SalomeSalomeI naravno, hvala Ti, o divna Salome što postojiš. (Ko je Salome saznaćete u nekom od narednih textova.)

Najviše hvala svim divnim ljudima koji su uložili svoj napor da se ovaj Pride desi.

***

Posle svega moram da se pomirim da i ove godine nije mogao da se desi Beograd. Nismo mogli da prošetamo ni pola sata, da pokažemo da smo tu, da podržimo neke osobe da izađu iz svojih ormara, da ukažemo i da podsetimo da je ljubav ljubav i da voleti znači voleti, sve dok to ne ide na štetu osobi ili osobama sa kojima delimo naš intimni prostor i vreme. Nisam napisao i da me je nekoliko minuta pre fromiranja kolone, moja lepa Ksenija pitala: Uvek sam se pitala zašto Parada Ponosa. Čemu ponos, kakav ponos?

***

Miss MoonMiss MoonZaista, čemu pederski ponos ovde i danas, ima li ikakvog smisla da podižem glavu i govorim ko sam i šta sam, zbog koga to radim, i koji je cilj svega toga.

Nažalost, razloga je mnogo.

U petak, dan pre Pridea prčali smo o slobodi okupljanja. Hajde, i da se složim da je nije u redu da pederi i lezbejke ne mogu da se okupljaju i šetaju po Beogradskim ulicama, zabrinut sam ko može!. U svim zemljama isto: ulicama mogu da paradiraju i popovi, i nacionalisti, i fašisti, i konzervativci, samo ne MI ! Svaka ideja koja zatvara i separatišes ima dozvolu da vozi unazad. Svako ko je ubio, klao, podržavao zločine može da izađe i govori.

Neznam u čemu je problem sa mojim pederskim ponosom da izađem i javno kažem ne nasilju i da ljubavi? Duboko sam siguran i pun argumenata da moj pederski ponos ne ubija.

***

Po povratku u Beograd, mog dečka i mene sreo je naš drug, takođe gej mladić.

Sa puno egzaltacije pričali smo mu o Prideu, a na sve to on je upitao. I čemu ta parada?

O, draga Ksenija, kako si samo bila u pravu: Čemu ponos ?

***

Ljubav za: Aleksandra, Apriliju, Biberče, Bobu, Cony, Danijela/u, Danijelu – BiH, Draganicu, Fiku i Nenu, Gabriellu i Cristellu, Ivanu i Hrvoja i Kika, Jasminu, Kristijana iz hostela Ravnice (www.ravnice-youth-hostel.hr), Kseniju, Lori i Jelenu, Ljilju, Macy, Majdu, Maju, Milana, Milicu, Moon, Nenada – BiH, Neli, Peđicu, Radu, Rajka, Sally, Salome i njenog preslatkog bodygarda, Sašu P, Severa, Svetlanu,Vladimira, Zmaja, Zoe......i naravno mog malog medu......MEDO VOLIM TE I PUNO MI ZNAČI DRŽANJE ZA RUKE ZAGREBAČKIM ULICAMA.

ps: VIŠE FOTOGRAFIJA SA PRIDEA POGLEDAJTE NA CLICK HERE >>>

For State of Queeria super exkluzivno za BlogB92 Boban Stojanovic