Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

sta ce ti prijatelji kad imas- frizider

 

  

Na jednoj veceri nedavno, jednom od gostiju zazvoni telefon.( mobilni naravno) . On se izvini za nepristojnost , javi se na poziv, kratko odslusa poruku, klimne glavom  i prekine vezu. Ko je zvao, pita ga prijateljica . Zvao me frizider. Javlja mi da se popravio.Sam je konstatovao svoj kvar, sam je zvao majstore i sad javlja  da je sve u redu…Da ne brinem.

 

 Masine dakle postaju sve pametnije I sve samostalnije. U skoroj buducnosti ce, predvidjaju, svi ziveti u takozvanim “ smart houses”- pametnim kucama” u kojima ce masine preuzeti sve obaveze, ne zamarajuci svoje preumorne vlasnike trivijalnim kucnim poslovima.

 

Frizider ce se sam odrzavati i cak ce svog vlasnika osloboditi  i zamornog planiranja...Nema vise mleka, reci ce , a vlasnik ce samo reci, naruci.I frizider ce sam uspostviti kontakt sa  centrom za ishranu/nekadasnjom samoposlugom i mleko ce biti isporuceno u roku od pola sata.

 

Moje prijateljice vec  imaju “Rumbu” malog kucnog robota koji usisava..Ukljuce ga i dok Rumba veselo obigrava, zavlaci se ispod namestaja i po najudaljenijim coskovima one opusteno prelistavaju novine, pricaju sa prijateljima ili kupuju cipele- sve naravno preko kompjutera. Ili ako ih zamara  da prisustvuju tom banalnom cinu ciscenja lepo sednu u auto i odvezu se do svog omiljenog centra za relaksaciju .Ili ih auto  odveze,  ako nisu bas sigurne  koji put je najmanje zakrcen.Jer auto prima saobracajne izvestaje I  daje  tacne instrukcije kojom rutom najbrze da stignu da bi se sto brze i efikasnije opustile.Moje prijateljice se kunu da je Rumba mnogo bolji od svake kucne pomocnice: ne progovara, ne zanoveta, i sto je najvaznije nikad ne zabusava.Cak se i sam hrani.to jest kad zavrsi posao sam se odseta do svoje stanice za punjenje i  sam puni svoje baterije, sta ima neko da misli za njega.

 

Prozori se sami peru, kad procene da je potrebno. Sudovi se sami peru. I sami se postavljaju jer je masina sad ugradjena u podnozje stola.Kad porodica zavrsi sa vecrom, ako jos uopste ikad  jedu  zajedno) sto se sam rasklopi proguta sve sudove i postavi ih ciste na pocetnu poziciju.

 

Hrana se takodje sama kuva, posto je vec pripremljena u prodavnicama za ishranu u kojima vise ne mozete da vidite nijednu namirnicu ili da osetite neprijatni miris organskih materija sklonih propadanju.. Sve je vec upakovano u male kontejnere rasporedjene prema velicni obroka  broju osoba koje zelite da nahranite, I obelezene privlacnim natpisima

“Rizoto od skampii” Losos na pari u sosu od mirodjije” Curece grudi u glazeu od meda”, “ Spageti bolonjeze’’, “ Asparagus s gorgonzolom”…
Tako da bez muke mozete da zadivite svoje goste svojim savrsenim – izborom !

Naravno, ako ste jos uvek naklonjeni tradicionalnim nacinima mozete uvek da pozovete licnog kuvara da pripremi veceru za vase zvanice. Ili da je dopremi iz svog ketering centra. Ali  to je vec pomalo retro. U prvom slucaju moze da vam zaprlja vasu besprekorno cistu kuhinju od nerdjajuceg celika. A u onom drugom zahteva zamorno komuniciranje s zivim ljudima.

U slucaju naravno da jos uvek pozivate prijatelje kod sebe na veceru..Jer i to je postalo prilicno passe.Zahteva mnogo planiranja, uklapanja, priprema. Pa cak i kad je to sve obavljeno, ostaje uvek mucni posao konverzacije  To zahteva mnogo koncentracije jer …prijatelji ocekuju da budete zabavni ali nikad licni . Lako se vredjaju. Zato morate savrseno  da ovladate vestinom lake konverzacije bez iznosenja  misljenja I stavova o bilo kom vaznom pitanju, jer misljenja su cesto licna i mogu da dovedu do nepotrebnih sukobljavanja, sto moze u potpunosti da unisti glatki tok vaseg partija, da povredi osecanja i predje granicu politicki korektnog chit-chatovanja. Zato je najbolje prijateljstva odrzavati telefonom ili preko komjutera…em imate bezbednu distancu, em nema kuvanja.

 

A sto se zabave tice, pa koji prijatelj moze bolje da vas zabavi, informise  opusti od vernog vam Tiva. Koji vredno snima sve po vasem ukusu da mozete na miru da gledate kad vama odgovara. I tako druzenje postaje izlisno. Zast da se zamarate izlascima u bioskop na primer, kad je mnogo udobnije sedeti u svom entertainment centru u kome je vas high definition televizor vec prevazisao velicinu bioskopskog platna, a fotelje I sofa su mnogo udobnije,plus mozete opusteno da pijuckate svoj hladni martini, grickate svoje kokice, brisete, vracate, ubrzavate, preskacete. I pri tom ne morate da gledate niciju glavu u sedistu ispred sebe…ili slusate tudje reakcije.

 

Mnogo je lepse opustiti se u carstvu svog prostranog doma dok vas kucni ljubimac veselo trckara I zahvalno mase repom  jer ste mu bas juce zamenili baterije.

 

Sve je tako lagodno, bezbedno, besumno,  besprekorno cisto. Sudovi se peru, ves se sam susi, frizider se puni, voice mail prima poruke,  porodicne slike u elektronskim ramovima se same od sebe smenjuju, telefon sam poziva vase prijatelje na komandu veseg glasa koji samo izgovori "Peter's cell",a Tivo vas zabavlja…

 

Mada moram priznati sto se mene tice, u poslednje vreme pomalo me brine. Sve cesce nailazim na svom movie maniju akcione filmove…Pocinjem da sumnjam da se Tivo otrgao. Pocinje da snima po svom izboru .  Namece svoj ukus.  Mozda je u pitanju neki kompjuterski virus…samo se pribojavam da nije zarazno…Zbog frizidera, naravno.