Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Sunce, seks, skribomanija

Ona pravaOna pravaIako hladnog juna gospodnjeg 2006. to još deluje neverovatno, srećnici među nama završiće ovog leta na plaži. I dok se, nauljeni faktorima svih faktora, krčkaju na suncu - ne mogu sve vreme provesti u vodi - moraće nešto da rade.

Iskusni ne preporučuju spavanje, naročito ono spontano, nije dobro za zdravlje. Sportske aktivnosti (bič volej ili omiljeno bacanje frizbija) odstupaju od uobičajene zamisli leškarenja kao idealnog odmora. Slažući ten, ljudi neretko slušaju muziku - iPod je u međuvremenu maksimalno olakšao tu aktivnost - ali iz nekog razloga nije se zapatio mit o "muzici za plažu".

O knjizi jeste.

Dešavalo se već da se prijatelji na kraju odluče za časopise, iako su poneli dovoljan broj knjiga; samo ne onu pravu. A nije da ni sâm nisam kiksnuo: zbirku priča Tomasa Pinčona (otkud mi ta ideja?) morao sam na licu mesta da zamenim pozajmljenim Hiperionom Dena Simonsa (tuđa loša procena).

Odabrati savršeno "štivo za plažu" je umetnost, budući da neke teme prosto ne prolaze pod suncobranom. Letnja lektira mora biti lagana, bez mučnih sadržaja od kuće, a da vas ipak zaokupi. Poželjne su obimne knjige kratkih poglavlja. Humor plus akcija, savršena kombinacija. Paše i obilje seksa - leto je.

A nije lako ni napisati tu idealnu knjigu za morski krajolik, pogotovo jer je u međuvremenu postala pežorativna kategorija; pisci to znaju, pa se rado izjašnjavaju šta preferiraju uz saundtrek "vala koji se pijeni".

Šta ćete vi poneti? I da li uopšte vodite računa?

Kao od svog, i od tuđeg izbora pravim veliku stvar. Oduvek sam špijunirao šta pored mene na plaži čitaju Nemci, Italijani, Rusi, lomeći se da prepoznam naslov. Nedavno, u Turskoj, divio sam se uvrnutom smislu za humor zemljaka koji je kraj mora dovršavao Air-Frame Majkla Krajtona (o misterioznom nizu avionskih nesreća), načet par dana pre tokom neprijatno turbulentnog leta.

U Herceg Novom 1989. došlo je do svojevrsnog obrta kada su mi drugari pokazali bradonju na peškiru do nas. Na grudima mu se odmarao presavijeni roto-roman koji sam objavio pod pseudonimom svega nekoliko meseci ranije. Nisam ga pitao kako se provodi, nisam pao ni u iskušenje, najviše jer sam znao da mi ne bi poverovao.

A čovek je spavao - može da se tumači i kao dobar, i kao loš znak - te sam odlučio da uživam u neznanju. Na odmoru sam.

www.otooltvanji.com