Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Zvezdane staze - rapsodija u crnom


"Izgleda da prostor i vreme nisu, jednostavno, pozornica na kojoj život igra neku svoju igru, nego su organizacioni fenomen nečeg dubljeg iza" - Robert B. Laughlin, The Nobel Prize in Physics 1998.

Ovo je blog napisan pod agresivnim pritiskom "mafije" fizičara na blogu, a o bilo čemu interesantnom u fizici.

Ja ću samo napraviti popularan uvod u priču o prostoru. Još je Anaxagoras pre 2,500 godina pričao o etru (ether) koji nas okružuje. I ako Ajnštajn nešto nije voleo to je bila ideja tog etra. I kako onda često biva kad u ogledalu vidimo ono što želimo, a ne ono što nam je prikazano, realnost je na Ajnštajnov hir odgovorila hirom - on nam je doneo opštu teoriju relativiteta koja, između ostalog, kaže da je gravitacija u stvari manifestacija zakrivljenog prostora i vrmena na tom mestu prisutnom masom. A kako možemo nesto da zakrivimo ako nije materijalno.

Da bih ohrabrio ljute fizičare da paze kako se izražavaju, na čistom srpskom da ih ceo svet razume, ja ću ukratko ispričati kako je Ajnštajn došao na ideju o zakrivljenom prostoru i vremenu. U svom misaonom eksperimentu zamislio je kako pada, kao posledicu zemljine gravitacije, ali kako ne može da vidi niti zna za tu zemlju nego samo vidi horizontalno. I zamislio je da tamo u daljini vidi nekog drugog čoveka kako isto tako pada. Poučen prethodnim znanjem o gravitaciji znao je da bi u tako nekoj situaciji primetio kako mu se taj drugi čovek približava, posto padaju ka centru zemlje, i to je interesantna činjenica. A u svemu je još čudno što padaju istom brzinom i istim ubrzanjem, bez obzira na razliku u masi. I tada ga je to podsetilo na to kako će dva čoveka koji se kreću različitim meridijanima ka severnom ili južnom polu primetiti isti fenomen, približavaju se jedan drugom da bi se sreli u samom polu. Zakrivljena površina zemlje dala mu je ideju o zakrivljenom prostor-vremenu u prisustvu mase.

Za sve koji vole fiziku, ili tek treba da je zavole, evo kako Robert uči svoju decu "...I teach them to have faith in themselves and in their own compass, to listen to nature to find truth, to love knowledge for the sake of itself, and to strive for greatness..."


Pesma

Neću se uobraziti. Ja se najbrže uobrazim kad mi neko kaže da lepo pevam.

Što se tiče komentatora - ne stižem više ni da ih pratim - mnogo i lepo pričaju i još samo da nisu agresivni :) (malo falširaju kad je hrana u pitanju - ono o hobotnicam i slično)


Milane, mi nismo idealni,

Milane, mi nismo idealni, tako da je falshiranje normalna pojava...
Nego, Ti si zaboravio zasto si nas okupio?:)

P.S.Lepo pevas:)


...

"...P.S.Lepo pevas:)..."

Lako ti je biti hrabar na daljinu. Videćemo junake koji mi takav komentar daju uživo.


Zavisi možda

samo od čestica od kojih će biti sastavljene hobotnice - koje će se, naravno, jesti pre nego što krene žurka s pevanjem... Ko zna, možda stvarno lepo pevaš? :))
Ali, da, ja sam već isparila


...

"...Ko zna, možda stvarno lepo pevaš?..."

Da bi društvo dobilo neku ideju o kvalitetu prvo ću, možda, priložiti audio zapis jednog dobrog prijatelja iz Prigrevice (matematičar-quant-City of London), koji peva isto tako dobro kao ja, ako ne i lepše :)


Ja samo htedoh da jednim

Ja samo htedoh da jednim uctivim komplimentom zahvalim sjajnom domacinu ovog bloga.Zaista, Milane, ucinio si nam veliki plaisir.


pitanje

pre neki dan sam citala da cemo putem nanotehnologije leciti sve vrste kancera, injekcijom nekog zlata metala, sta vec...nema vise lekova, hemije, mehanickim putem...ja poverovala


Jasmina, ja se inace bavim i

Jasmina, ja se inace bavim i medical imaging-om, tako da mozda mogu da komentarisem to sto ste napisali.Naravno, cilj savremene onkoloske(i ne samo onkoloske) terapije je ciljana distribucija farmakoloskog agensa u pogodjena tkiva/celije.Mi verujemo da ce nanotehnologija moci da nam u tome pomogne, i da predstavlja jednu bitnu osnovu razvoja terapijskih modaliteta buducnosti.


Carbon nano-tubes

Nanotehnologija obecava dosta i u toj oblasti.

Ja znam za jednu vest i već sam negde pisao - stave se nanotubes uz neki cancer cell marker, koji nije toksičan, pa se tako taj composite "zalepi" za kancer ćelije a ostatak izbaci iz sistema (krvotoka).

Onda ozrače osobu sa infrared zracima (bezopasni, celog zivota se zračimo. sve što je toplo ih zrači) ali sa frekvencijom podešenom da nanotubes u našem telu osciluju, zagreju se na jedno 70 stepeni i unište samo karcinogene ćelije. (Naravno, ima još puno tehničkih problema)

Ovo su istraživanja gde armije ljudi rade i ja ne stižem da pratim pa skoro sigurno ima mnogo drugih priča.


ovo je

bilo golden spheres and lazer beams

da li je moguce da ce se to desito u neko dogledno vreme


....

Teško je reći. Naučnici najčešće pošure sa lepim vestima a kasne sa prijavljivanjem problema.

Male čestice su pomalo toxic po sebi, samo zbog male veličine.

Npr, zlato je inertno (plemenito - ne jedini se lako sa drugim hemikalijama) ali kao jako malo više ne može lako da se izbaci iz organizma.

Isto tako, sve jako male čestice su dobri katalizatori reakcija, iako same ne reaguju. jednostavno, popularno objašnjenje, lako se "udenu", fiziči, bilo gde.

Znači, esencija istraživanja je kako da se kombinuju sa markerima, da se ne odvajaju od markera tako lako, da marker efikasno radi posao (da markira, lepi se za, samo bolesne ćelije), i da onaj deo ovih komposita koji nije našao target (cancerogenu ćeliju) može da se izbaci iz organizma, prirodnim putem ili uz pomoć nekih trećih supstanci.


Da, Milane,

u pravu si, carbon nano-tubes jesu jedno dobro resenje.U BG ima jedna grupa, predvodjena Milanom Damnjanovicem, koja se time bavi(nanolab).
Da, to o cemu govoris se popularno zove "kuvanje" tumora.

P.S.Zena me cupa za kosu i vice da je vreme drustveno korisnim aktivnostima:)Pozdrav blogerskoj populaciji:)


jedno pitanje

oko nanotehnologije...nadam se da nije glupo...
na nekoj od ovih discovry ili već kanala beše priča o mogućim uzrocima smaka sveta - jedan od njih je i nanotehnologija.
Kako bi se to odigralo? (pretpostavljam da je tema golema, ali ono kao neki blueprint...)


...

To je malo paranoično (imao sma ja blog o nanotehnologijam pre tri meseca no to je toliko velika i interesantna tema da možemo uskoro da se vratimo na to).

Ipak, zaštita u radu sa nanotehnologijama je veliki i ozbiljan posao. Zbog male veličine bilo koje čestice koje udahne čovek ne mogu brzo da si izbace iz organizma. Ako su jako male onda nikada. A što su manje to su efikasniji katalizatori drugih reakcija.

Samo nagađam da su u emisiji mislili na budućnost nanomašinica koje umeju da se repliciraju.

Ako R/D treba da nam dođe glave ima mnogo jačih kandidata:
- Genetički inženjering (novi virusi, bakterije, proteini, šećeri itd u hrani)
- Male crne rupe u laboratorijama (budućim akceleratorima) koje propadnu u zemlju pa je onda usisaju (celu zemaljsku kuglu) (šta sam vam rekao za fizičare - pazite s kim se družite)
- Paljenje atmosfere (zapalimo azot koji onda potroši kiseonik)
- ....da ne pravimo paniku...


Male crne rupe

Male crne rupe ce se raspasti pre neko sto upadnu u zemlju :P


...

Naravno, dok su tako male su bezopasne (kao mali lav).

Ali bolje da ne porastu previše (neki budući akceleratori)

(ne plašim se ja fizičara za sada, samo se šalim :)


To sa malim Crnim rupama ima

To sa malim Crnim rupama ima veze sa Hokingovim zracenjem i entropijom Crne rupe.Generalno, sto je manja masa Crne rupe, to je visa njena temperatura.Dakle, kako Crna rupa gubi masu, dolazi do povecanja njene temperature i stope emitovanja, tako da ona brze gubi masu.
S druge strane, ako bi hteo da iskoristis praiskonsku Crnu rupu kao elektranu(te Crne rupe bile bi u stanju belog usijanja) morao bi da je dovuces u orbitu oko Zemlje, koristeci kao sargarepu neku veliku masu:)))


O BRZINI SVETLOSTI I JOŠ ...

Da nam potvrde ovde fizičari, brzina svetlosti je najveća do sad eksperimentalno izmerena i uočena.
Da li je moguće da nešto putuje brže, a evo zašto:

Sad osvrt na napredne civilizacije kojih verovatno ima širom svemira.
Oni sa svojom naprednom tehnologijom ako mogu da putuju najviše brzinom svetlosti, to znači da bi im trebalo od nekoliko godina za posetu najbližim solarnim sistemima, do nekoliko desetina hiljada godina da krstare svojom galaksijom.
Pošto oni sigurno nemaju toliko godina samo za putovanja to znači da sve moguće napredne civilizacije otprilike putuju kao kad bi stanovnici svih gradova samo kružili oko svjih zgrada ili najdalje oko svog bloka - novobeograđani.
Nije valjda da tako napredne civilizacije samo "kruže
oko svojih zgrada" , pogotovo što su neki naučnici iznosili teorije o naprednosti civilizacija analogno kosmičkim brzinama.
1. One koje koriste prostor samo svoje planete.
2. One koje putuju u svom solarnom sistemu.
3. One koje su u stanju da putuju unutar svoje galaksije.
4. I možda one koje prelaze i međugalaktički prostor.

Dakle nešto se čini da brzine nekih tela ili letelica moraju postojati i da su brže od svetlosti, ili
putovanje iz tačke A u tačku B koje su udaljene unutar jedne galaksije se odvija na potpuno drugi način a ne prelaskom te razdaljine.
Da li će bliska budućnost reći koji je način prelaska tolko velikih razdaljina?

Teleportacija, nešto drugo ili nešto treće?
Da li nauka bavi ovim temama?


Da, fizika se bavi i ovim

Da, fizika se bavi i ovim pitanjima.Za sada, stoji osnovni postulat Specijalne teorije relativnosti, koji glasi:"Brzina svetlosti ima istu vrednost c u svim inercijalnim sistemima reference, nezavisno od relativnog kretanja izvora i posmatraca".
Delim Vasu frustraciju glede nase nemogucnosti da se krecemo brzinama vecim od brzine svetlosti, ali za sada nemamo nikakvih podataka da su takve brzine moguce.VSL teorija daje neke zanimljive poglede u tom pravcu(mada, iskreno budi receno, Lorentz invarijantnost je prilicno veliki zalogaj).
Druga mogucnost bi bila da udjete u wormhole("crvotocinu") i da na njenom drugom kraju izadjete, skrativsi tako vreme putovanja.Crvotocine su hipoteticke shortcuts za putovanja izmedju distantnih tacaka u Vaseljeni.Crvotocina ima ulaz i izlaz, koji se zovu mouths(usta), koja su spojena tunelom kroz hiperprostor.Ako biste usli kroz jedna "usta", mogli biste da na drugim izadjete, putujuci pri tome samo(na primer) jedan kilometar, a da se nadjete nekoliko desetina svetlosnih godina od pocetne tacke puta.
Pogledajte jednu saljivu pesmu, napisanu na engleskom, a zatim u stilu Stanislava Vinavera prevedenu na srpski jezik:
Svetlana bese ime te dame,
Daleko brze od svetlosti same.
Jednog dana na put podje,
A kuci dodje,
Prethodnog dana pre vecernje tame.

Sta nam govori ovaj saljivi Limerick?Govori nam u kakvoj bismo se nemogucoj situaciji nasli ako bi bila ostvarljiva kretanja brzinama vecim od brzine svetlosti.Mada postulati STR to explicite ne tvrde, celokupna struktura STR ukazuje na nemogucnost putovanja brzinama vecim od brzine svetlosti.Tu zabranu srecemo vec kod Lorentz-ovih transformacija.Posmatrano geometrijski(nefizikalno), moguce su i brzine vece od brzine svetlosti(klasican primer dugackih makaza cija se seciva zatvaraju pod odredjenim uglom-pri datoj brzini seciva, tacka njihovog preseka moze se kretati proizvoljnom brzinom za dovoljno male vrednosti ugla), i to nije u suprotnosti sa STR-tacka preseka je geometrijska tacka za koju ne postoji ogranicenje brzine.
Uzgred, da napomenem-formalna struktura STR dozvoljava i postojanje tzv. tahiona, cestica koje bi se radjale sa brzinama vecim od brzine svetlosti.Opisivanje ovih cestica u STR, kao i u kvantnoj teoriji polja vec zahteva jednu detaljnu matematiku, koju je ovde nemoguce izvesti.
Sto se tice pitanja o teleportaciji, odgovor je da se fizika i time bavi-verovatno mislite na kvantnu teleportaciju.


beam me up!

O kvantnoj teleportaciji zatim i o tome kako se vesti bave time a moze i i na physweb stranama

Linkovi će Vas "beam up" do mnogo zanimljivih mesta! :)


These are the voyages....

Da Vas utesim, Mr.Kejn-fizicari sanjaju dan kada cemo u kratkim vremenskim intervalima moci da prelazimo velike razdaljine.Svakako da zelimo da sirimo svoja znanja, i da jednog dana upoznamo tehnoloski napredne i miroljubive kulture koje bi mogle naseljavati Vaseljenu.


aaa-arhgh-zzhyxsedfg-z

Houston, we have 305 comments...
Yeah, somehow from Belgrade...
No, no : all of them are brilliant!
They claim that it is up to food!
Serbs...


Da zasolim i ja malo.....

Da li je neko pomenuo Gödel, Escher, Bach Daglasa Hofstadtera i The Tao of Physics Fritjofa Capre?
Koliko mi se cini, obe su prevedene na srpski.

Btw... U vezi druge knjige, Kinezi mi rekose, "to niti je Tao, niti je fizika..."


Srpske muke sa knjigama

Jesu izdate obe knjige, ali je Capra kao sto i sami rekoste prilicno los sam po sebi, dok je Hofstadter sjajan u originalu, ali je srpski prevod tragican - obaska sto je zapravo prevedeno manje od pola knjige (ogranicenja izdavaca) a ostatak preprican... Sto se popularnih prikaza fizike tice ipak je za sad neprevazidjen Penrouzov Carev novi um (sve dok ne prevedu ako i kada ovaj monumentalni Road to Reality)...


Da, Road to Reality

je zaista fantasticna knjiga. Bilo bi divno kad bi je neko preveo na srpski.


Dr Wu,

meni je Penrose postao malo suspicious kad je u "Carevom novom umu" pricao o realnosti pa je pomenuo Mandelbrotov set i pitao se da li on postoji van ljudske svesti - sva ta ostrva unutar ostrva unutar ostrva...I rekao da je on Platonista, te veruje da ideje imaju svoj nezavistan zivot. Mislim, nisam ja neki ljuti materijalista, i zapravo smatram da je ta dihotomija idealizam-materijalizam malo nasilje, nasledje iz proslosti, i mozda samo ill-posed question, ali mi je Penrose-ova izjava bila cudna.

P.S. Road to Reality nisam citao, i bas cu gledati da je nadjem.


Dragi Sarski, nisam citao

'Carev nov um', a ne bi me cudilo jer ovi Oxbridge fizicari/matematicari (pa i biolozi, :)) svako malo pocnu da lupetaju o bogovima, idealizmu, platonizmu (moguce da je to i iz komercijalnih razloga).

Ali, RtoR je knjiga sasvim druge vrste: jedno licno putovanje po matematickoj fizici, mnogostrukostima, simplektickim grupama, napisano u stilu Sunday school pricica sto bi rekao moj prijatelj Andrew Schofield (inace, sasavi Mormon). Vrlo lepo, iako ne pominje Marsdenov (i Hughesov) Mathematical Foundations of Elasticity (pominje neki drugi Marsdenov, mnogo manje vazan undergraduate text).


Sarski, "Road to Reality" je

Sarski, "Road to Reality" je zaista sjajna knjiga.Penrose tu ne filosofira mnogo o platonizmu:)
Hocu da kazem, zaista jedna dobra prica o mnogostrukostima, grupama simetrija, QFT...preporucujem.


Za Capru mnogi fizicari imaju ovakav opis:

"suspicious character". Ima on i neke Wu-Li masters, i svasta, a radi se o nekakvim navucenim analogijama izmedju orijentalnih filozofija i savremene fizike (u njegovo doba savremene, da imamo na umu).
Jedno licno iskustvo, mozda ce biti korisno. Ja sam kvantnu mehaniku vise tela (many-body theory) ucio od coveka koji se zove V.R. Pandharipande (inace sjajan fizicar - doktorirao kod Hansa Bethe-a). I u toj oblasti ima i formalizam gde se uvode operatori kreacije i anihilacije virtuelnih cestica, kao i operator broja, koji ih odrzava. (Nemojte da vas ovo uplasi, u pitanju je cist formalizam, nista misticno). U svakom slucaju taj Pandaripande krene da prica kako postoji direktna analogija izmedju Brame Shive i Vishnu-a i ovih operatora u kvantnoj mehanici, posto su ova bozanstva odgovorna za Stvaranje, Unistenje, i Odrzanje. I tako jedno dva predavanja. Skupimo se mi studenti i posaljemo mu protestno pismo u kome mu skrenemo paznju da smo upisali kurs kako bi naucili many-body theory, a ne Indijsku mitologiju. I vise nije smarao.
Pa, mislim, moze i ovako: Crvenkapa je operator Stvaranja, Vuk je operator Unistenja, a Lovac je Operator odrzanja broja. Sta je to losije od Tao of Physics?


Šta je lošije?

Ništa. Šta više. Samo nam u tom slučaju ovde nedostaje Crvenkapina baba, a tamo nedostaje sve ostalo. Možda da ona bude Operator održanja vremena? :) I još bi valjao odgovor na pitanje zašto je Operator Stvaranja u crvenom delu spektra? :)
Odličan primer kojim se Tao sa egzotičnog pojma prevodi na isto, a pojmovno blisko.


Šta je lošije?

dial-up, :(
dupli komentar, izvinjenje


KOJA JE KNJIGA PO VAMA NAJBOLJA i najnovija a prevedena na

srpski jezik, koja se bavi temama vezanim za svemir za granice za nove pojave i najnovija saznanja. za procene koje ćemo saznati u bliskoj budućnosti, jednom rečju:

Naučna a jasna knjiga sa najnovijim otkrićima i teorijama o svemiru i svemu što je vezano za njega.


Aristokle Vam je vec

Aristokle Vam je vec odgovorio, a i ja delim njegovo misljenje-u pitanju je delo "Carev novi um"("Emperor's new mind") koje je napisao ugledni britanski fizicar Rodzer Penrouz .Takodje, mogao bih Vam preporuciti i knjigu Stifena Hokinga "Kosmos u orahovoj ljusci"("The Universe in a nutshell").Kako ne zivim u Srbiji, nisam siguran da li je jos neka dobra knjiga prevedena na srpski jezik, ali za ove dve sigurno znam da jesu.Inace, ako ste u mogucnosti da citate knjige napisane na engleskom jeziku, preporucio bih Vam knjigu "Road to Reality", koju je napisao vec pomenuti Dr Penrouz.


A KOJE SU GODINE NAPISANE TE KNJIGE

i koja od njih koristi više savremenih otkrića i informacija o svemiru tj. koja je aktuelnija?
Koja je zanimljivija?

Inače hvala prijateljima na iscrpnim odgovorima.


the best

Graddjanine Kejne,
Obe knjige nisu značane po tome što sadrže otkrića. One su važne zato što sadrže jedan fantastični (filozofski) prikaz sveta.
Obe pomenute knjige su ubedljivo najbolje. Neke od njih (ja kao laik, neupućen u matematiku) morao sam da čitam po nekoliko puta, ali se muka isplatila.

Pozdravljam sve sjajne momke i dame iz ovog bloga.
Samo spremam i ja zvrčku vama... na jednom kasnijem blogu vikipedije.
Gaja


da se iskupim za trolovanje

Stiven Hoking putuje u svemir

Profesor Stiven Hoking, najpoznatiji naučnik na svetu, planira da putuje u kosmos 2009. godine.

„Za ovu godinu planiram let u uslovima bestežinskog stanja, a 2009. nameravam da odem u kosmos“, izjavio je Hoking za „Dejli telegraf“.

Šezdesetpetogodišnji Hoking oboleo je pre 44 godine od teške neuromotorne bolesti, zbog koje je vezan za invalidska kolica. Njegov put u kosmos sponzorisaće „Virdžin Galaktik“ ser Ričarda Brensona.