Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Uticaj izbora na Beogradsku berzu

 

 Pored standardnih rizika vezanih za ulaganje na berzu u Srbiji (rizik da kompanija čije ste akcije kupili ostvari loše poslovne rezultate, nelikvidnost kupljene hartije), veliki značaj kod donošenja odluke o kupovini, prodaji ili čekanju ima i rizik od promjene deviznog kursa i politički rizik.

 Rast cijena domaćih akcija praćen prošlogodišnjim jačanjem dinara u odnosu na evro omogućio je izuzetne profite investitorima na Beogradskoj berzi u 2006. godini (berzanski indeks Belex15 je skočio za 60% u dinarima, što predstavlja skoro 70% u evrima!). Međutim, aktuelna izborna kampanja praćena izjavama pojedinih partija o neophodnosti slabljenja dinara u odnosu na evro, dovela je do povećane tražnje za devizama i pada vrijednosti dinara u posljednjih par dana. Samim tim, investicija u akcije nominovane u dinarima postaje sve više izložena deviznom riziku za sve investitore koji su ušli u kupovinu akcija prodajom deviza.

 Takođe, politički rizik je veoma značajan za strane investitore pošto oni očekuju da će  Srbija nastaviti svoje približavanje EU standardima na svim poljima, i da će taj rizik u budućnosti postajati sve manji i manji, slično kao u Baltičkim zemljama. Sa te strane, izgleda da više niko od političara izričito ne postavlja pitanje o putu Srbije ka EU, radi se još samo o političkom marketingu o uslovima i brzini kretanja tim putem.

 Brojke kažu sledeće: Indeks Beogradske berze Belex15 skočio je u posljednjih mjesec dana 12%, a u januaru 07. za skoro 7%, dok je dinar u 2007. izgubio 1,7% svoje vrijednosti u odnosu na evro. Vrijednost Belexsentiment-a kao pokazatelja očekivanja domaćih tržišnih igrača o kretanju cijena na berzi iznosi za januar 122 poena, što je najmanja vrijednost od jula 2006. godine, ali još uvijek pokazuje pozitivno očekivanje za ovaj izborni mjesec. Učešće stranih investitora u trgovini akcijama u posljednja četiri dana na berzi iznosi 45%, 37, 51% i 50%, što je niže od prošlogodišnjeg prosjeka od nekih 55%, a opet više nego u decembru 2006. kada je iznosilo 38%. Prosječan dnevni promet akcijama je za sedam radnih dana u 2007. godini iznosio 7 miliona EUR, što je više nego prosjek u 2006. od oko 5 miliona EUR. 

   Ova kretanja na Beogradskoj berzi dva dana pred izbore pokazuju da domaći i strani investitori ne očekuju povećanje postojećih rizika koje već preuzimaju investirajući u akcije na Beogradskoj berzi i u Srbiji. Da li će dinar izgubiti na vrijednosti i da li će doći do većih političkih promjena na vlasti, pokazaće vrijeme, brojke sa tržišta kapitala danas šalju pozitivne signale za investiranje u hartije od vrijednosti u Srbiji.

  


Осцилација курса

По мени, цела ствар са тим курсом, није ништа друго до криминал и популизам на кратке стазе.
Динкић треба да се помери и треба да се крене са радом, јер инфлација је наша реалност и морамо кренути у њено реално обуздавање - и то не рестриктивном монетарном политиком, већ обарањем камата и законском регулативом којом би привреда била подстакнута на развој и извоз.
Јер, ако се ништа не догоди у погледу промене концепта монетарне политике... пада ми на памет Мађарска... (не дај Боже)!

Најлакше је урадити то што ради Динкић. Али тај популизам краде време и доноси жртве у виду домаћих предузећа која су извозно оријентисана и тас су на ваги који се зове спољнотрговински биланс.
Битан корак је разбијање монопола и отварање тржишта.

А они су направили такву макроекономску климу, да су инвеститори мотивисани да улажу у куповину девиза и динара, јер су разлике на курсевима одличне и због ситуације сигурне.

...

Питам се ко је зарадио на осцилацији курса... да ли 'стручњаци' или политичари!


Svaka ekonomska politika

Svaka ekonomska politika mora da ima bar jedno sidro. U nasem slucaju to je kurs.

Znam da izvoznici kukaju da kurs. Mozda bi pre kukanja mogli da porade malo da racionalizaciji svojeg poslovanja. Mozda da malo kresnu fiksne troskove.

O javnim preduzecima i da ne pricam.


Slazem se

da kompanije moraju da pokušaju sve kako bi povećali produktivnost, a ne da očekuju rast kursa koji bi ispeglao njihove unutrašnje probleme.

Prvih desetak dana trgovine u ovoj godini pokazalo je da investitori očekuju da neće biti velike promjene kursa dinara u narednom periodu, budući da cifre pokazuju rast prometa i aktivnosti stranih investitora.

Uvođenje futures ugovora na din/evro kojim bi se trgovalo na berzi, bio bio jedan od boljih poteza za privredu Srbije, nadam se da neko razmišlja o tome.


Preuzimanje

Naravno da se investitori na berzi plase jer vise ni neznaju ko ce doci i iz koje stranke da im trazi pare za buducu kampanju.
Jel moguce kod nas na berzi preuzeti kompaniju "nasilno"
tj dati ponudu za preuzimanje mimo konsultacija sa upravnim odborom i ostalim rukovodecim telima ili je to samo u americkim filmovima.


Moguce je i kod nas "neprijateljsko" preuzimanje,

ponuda se daje svim akcionarima za kupovinu 100% kapitala po cijeni koja ne moze biti niza od prosjecne berzanske cijene u posljednja tri mjeseca ni niza od berzanske cijene na dan objavljivanja ponude. Upravni odbor je obavezan da objavi javno svoje misljenje o ponudi u dnevnim novinama, ali akcionari samostalno odlucuju o prodaji.


Po vasem iskustvu ako neko

Po vasem iskustvu ako neko ponudi 20% vise od postojece cene na berzi te kompanije, kolika je mogucnost da kupi 75% akcija te kompanije


Nemoguće je reći

bez informacije o kojoj se kompaniji radi, sve zavisi od očekivanja akcionara. Ukoliko nema prometa tom akcijom na berzi, oni će možda biti spremni da prodaju i po nižoj cijeni


sta sada?

g. Rakocevicu, sta ce se desiti sa berzom ako se ne izabere vlada?


Pošto proces formiranja vlade

praktično nije ni počeo, berza još uvijek nije reagovala negativno na vijesti koje su stizale u toku nedjelje.

Pretpostavljam da će još desetak dana, dok traju pregovori, uticaj političkih prilika biti slab na berzanska kretanja, ali sigurno je da bi formiranje vlade uz učešće radikala ili ponavljanje izbora, izazvalo značajno povlačenje investitora sa berze i pad cijena akcija, kao posljedica velikog rizika oko nastavka reformi i razvoja ekonomije Srbije.


Berza i dalje ima snažan

Berza i dalje ima snažan rast, rekao bih
pre svega kupovinama stranih fondova i
to naročto iz Slovenje i Hrvatske.
Vaša procena daljnjeg zbivanja
na BB a pogotovu kada ocena
će početi sa ulaganjem domaćih fondovi.
(Razloge tipa nema licenciranih portfolo menadžera
treba samo uvažiti a značaj dati proceni kada
će šire mase prhvatiti nove finansijske usluge -
ulaganje u fondove).
EL EN


Rast cijena akcija na berzama u cijelom regionu

je posljedica priliva novog novca, prije svih iz Hrvatske, kao sto ste rekli. Belex je skocio oko 30% od pocetka godine, takodje na tom talasu, kao i ocekivanjima boljih poslovnih rezultata kompanija.

Nasu berzu ubrzo ocekuje par bitnih stvari: dolazak cetiri, pet kompanija na listing, ali jos vaznija je obaveza listiranja svih akcionarskih drustava u toku marta na berzi. To ce dovesti jos kvalitetnih novih imena, povecanje izbora i sigurno jos veci promet na nasoj berzi.

Broj domacih investitora ce znacajno rasti u narednom periodu, mislim da je sektor finansijskih usluga jedini u Srbiji koji moze ostvariti rast od 5-6 puta u narednih par godina.