Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Lopta je šiljata

Golmanov strah od gangsteraGolmanov strah od gangsteraOdbrojavanje počelo. Još malo pa će nam se zazeleniti mali ekrani.

Zato ću malo da vam pričam o fudbalu gde ga ne očekujete. Znate već, kao kod Pajtonovaca, kada loptu pikaju selekcije grčkih i nemačkih filozofa, i, posle početnog masovnog empirijskog zbuna, Arhimed utera gol za Grke ("Eureka").

Samo mračnije.

Jer, ako izuzmemo skorašnje časne izuzetke, kao što je navala hornbijevskih zaljubljeničkih posveta igri, fascinantno je koliko se na filmu, u stripu i popularnoj književnosti fudbal stereotipno vezuje za nasilje, i to decidirano nefudbalskog tipa. Neretko i u kontekstu Drugog svetskog rata. Čudno doživljavaju fudbal ti umetnici.

Očigledan primer je Bekstvo u pobedu (1981), Hjustonova fudbalska verzija Velikog bekstva ("Their goal was freedom"). Front se seli direktno na travnati teren, uz velikodušno učešće Pelea, ser Bobija Mura i Ardiljesa; kapiten zatvoreničkog tima je Majkl Kejn, ko drugi, a na golu - Silvester Stalone (ha-ha!). Nažalost, istinita priča koja je poslužila kao predložak nije se završila veselo kao u filmu.

U stripu su tek uklonjene sve kočnice. Na svaku benignu počast "najvažnijoj sporednoj bla-bla" kao što je Tobdžija ili Ibanjezove avanture Zrikija i Šuleta za vreme Mundijala 1982., ide po porcija "ekstremnog fudbala". Srećom, crnohumorna.

U belgijskom stripu Sami, epizoda "Gorile postižu pogodak" (1981), dva čikaška telohranitelja plaćena su da čuvaju nacionalni tim izmišljene latinoameričke zemlje na gostovanju kod večitih rivala jednako uzavrele krvi, koji dugo očekivanu revanš utakmicu shvataju suviše ozbiljno. Nakon što im se izjalovi prvobitni plan - umesto momčadi-mamca, koji je trebalo da amortizuje eventualne pokušaje sabotaže, u nimalo slučajnom planinskom odronu strada pravi prvi tim - naši junaci moraju da odigraju utakmicu u izrazito neprijateljskoj atmosferi sa gomilom duduka uz sebe. Nezaboravna scena: u prvoj tuči sudija guta pištaljku, te mu za nastavak obezbeđuju klarinet. Kada revolveraši, uprkos očekivanjima, zabiju pobednički zgoditak i nastane opšta šorka u kojoj moraju da spasavaju živu glavu, na terenu ostaje sudija sa - progutanim klarinetom.

Još je ekstremniji italijanski Johnny Logan (ne istoimeni evrovizijski prvoborac), svojevrsni "Alan Ford za radničku klasu". U epizodi "Ratnik na stadionu", večiti derbi Juvea i Milana odvija se uz asistenciju teškog naoružanja. Bukvalno. Sa sve tenkovima i mitraljeskim gnezdima kraj stativa.

"Bekovi vise sa prečki" u još jednoj tekmi protiv SS divizija, u monodrami Ljuba Moljac, najveći fudbaler na svetu (1984) Dragana Aleksića, autentičnom stand-up štihu koji je lansirao Miodraga Andrića, "domaćeg Lenija Brusa", zauvek mu prilepivši naslovni nadimak.

A možda je najciničnija vizija Majkla Maršala Smita, pisca SF-a i horora, čija prozna minijatura "Sorted" komentariše status polubožanstava koji uživaju igrači u Britaniji. Kada se aktuelna vedeta, tokom orgijanja posle uspešne utakmice, zanese toliko da višak adrenalina fatalno iskali na fudbalskoj grupi-devojci, PR-mašina 'ladno zataškava incident (i nije joj prvi put). Eto friške ideje: fudbaler kao serijski ubica.

Čudno doživljavaju fudbal ti umetnici.

U međuvremenu, mi izbacismo crne misli.

A sada - igra, bez šiljaka. Samo sa kramponima.