Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Ahtisarijev predlog - šta ste vi čuli ?

Pratili smo prenos konferencije za štampu Martija Ahtisarija iz beogradskog Medija centra. Dalje možete pratiti reakcije blogera na ono što smo čuli od gospodina Ahtisarija, a na našem Info sajtu možete pratiti kakav će odjek ovo imati na političkoj sceni Srbije.  

Izvodi sa konferencije za štampu na Info sajtu B92. 

---------------------------
Poslednje ažuriranje
---------------------------

Nacrt Ahtisarijevog plana na srpskom jeziku, (sa zvaničnog sajta specijalnog izaslanika UN)


Ma koje reakcije

čovek sve rekao:

Mislim da u celoj ovoj prici treba biti prilicno obazriv. Naime sada nam se mase Kosovom kao uslovom za ulazak u EU. Kada damo Kosovo stici ce novi uslov a to je Ratko Mladic. Kada isporucimo Mladica stize novi uslov a to je Radovan Karadzic. Kada isporucimo njega stize novi uslov a to je otplata ratne stete BIH. Kada i to otplatimo stize poslednji uslov a to je general Djordjevic. Da bi ispunila taj uslov Srbija mora da zarati sa Rusijom, posto se isti nalazi u Rusiji. Srbija ulazi u rat i pobedjuje Rusiju. Pronalazi generala Djordjevica i isporucuje ga Hagu. Nakon toga EU otpocinje pregovore za prikljucivanje. U to vreme premijer Ceda Jovanovic donosi odluku da Vojvodina treba da se odvoji od Srbije i EU odlaze pregovore sa Srbijom do donosenja konacne odluke o statusu Vojvodine. Negde 2080 godine resava se status Vojvodine i Srbija ponovo otpocinje pregovore. Krajem veka Srbija postaje kandidat za ulazak u EU.
(goran, 2. februar 2007 09:31)


U cemu je problem?

Za mene nije nikakav problem sto SVI osumnjiceni za zlocine moraju na sud. Valjda je to sasvim normalna stvar?
Sto se tice Kosova ta prica je zavrsena '99 pa ni tu ne vidim problem, veci bi nam problem sad bio da kazu Kosovo ostaje u Srbiji.
Sto se tice EU nije bitno da li cemo uci u EU ili necemo, najbitnije je da primenimo njihove standarde.


Da stvarno covek sve rekao.

Da stvarno covek sve rekao. I da najvise zali za Mladicem, pa za Karadzicem, pa tek onda Djordjevicem.
Sto su vise klali i ubijali, vise su mu za srce prirastali.

E svaka cast drugu Goranu


A kako

vi izbegoste krvnickoga noza?


e `ajd` sad

neka mi neko preprica sta je Ahtisari rekao na press konferenciji, jer nije bilo sanse da preko neta slusam radio ili da se ukljucim u TV prenos, zaguseni ste bili sve do malopre.

2 Doctor Wu: bas si ti neki optimista :)


Hehe

Ja sam shvatio da je Dr. Wu nekoga citirao (gorana), pa nema vise potrebe da se komentarise, reakcija Mr. gorana je vec pobedila na takmicenju! :-))


to je komentar

sa vesti b92 o planu A


Prema "wording"-u

Ako se moze zakljucivati prema Ahtisarijevom wording-u, "bob jeste i ostace bob (a pop - pop)", bez obzira na put koji ce preci od njive do trpeze.

PS: jedan od domacina press-k (samo je sedeo za stolom), proslog leta pominjao je mart 2007. kao rok za zavrsetak statusne "price". Da li je bio vidovit, dobro informisan, ili je u pitanju nesto trece?


U martu je i pocelo

resavanje Kosovskog problema... Nek se u martu i zavrsi?


Kuhari kuhaju, karavni prolaze, a psi laju

Ahtisari vredno radi svoj posao, nema mu se sta prigovoriti. Zadnji put je Kosovo dobro odradio - ne bi ga postavili da se slican rezultat ponovo ne ocekuje. To sto je ona vlast bila "zlocinacka", a ova "demokratska" potpuno je irelevantno. Sve nacije bivse nam drzave su na jedan ili drugi nacin, u vecoj ili manjoj meri, resili svoj nacionalni problem na ustrb (ili na stetu) Srbije i Srba pa je logicno da se taj proces dovede do kraja. Niko nije lud da menja pobednicku formulu.

Nasa (a tu mislim na sve drzave i narode zapadnog balkana) nesreca je sto smo bili odlicna mirodjija (sticajem okolnosti, nista drugo) za anglosaksonsku poslehradnoratovsku kuhinju novog svetskog poretka. Ako neko misli da je svako jelo iz te kuhinje zdravo i ukusno, neka se proseta do Bagdada pre nego sto pocne da nas ubedjuje da ga treba kusati i u Beogradu.


sreca nasa

Quote:
Nasa (a tu mislim na sve drzave i narode zapadnog balkana) nesreca je sto smo bili odlicna mirodjija (sticajem okolnosti, nista drugo) za anglosaksonsku poslehradnoratovsku kuhinju novog svetskog poretka.

sto su se, usput, i nase lopuze obogatile tako da smo sacuvali bar malo nacionalnog ponosa. Samo da nismo bili mirodjija bas zbog toga, tj. da bi se neki obogatili?


***

A kako smo sacuvali nacionalni ponos kroz bogacenje lopova? molim objasni?

U svakoj guzvi se neko obogati. Mislim da je i onaj Austrijanac sto kupio Mobitel od Karica pa ga prodao nazad uzeo lepe pare. Ne znam jel njega racunas u "nase" ili "njihove"?


Psi fakat laju dok Ahtisari prolazi

a.h.,
Ono shto je najvrednije u vashem postu je to shto ste ovu (odlazecu) vlast i njenu odrednicu "demokratska" stavili pod navodnike.
Ona uistinu nije demokratska a i kako bi mogla biti kada pochiva na ubistvu Zorana Djindjica.

Ono shto je delimichno tachno jeste da su svi ostali narodi bivshe SFRJ zaista reshili svoje nacionalno pitanje. Shteta koja je po Srbiju i Srbe nastala u tom procesu je iskljuchivo krivica, prvo Balkanskog Kasapina, potom ovog njegovog sledbenika.
Problem je u tome shto nijedna od pomenutih vlasti nije ni zelela da reshava srpsko nacionalno pitanje vec ga je iskljuchivo koristila, uz najgnusniju demagogiju, za opstanak na vlasti.
Otuda je u njihovom trucanju (nazalost, pracenom zrtvama) vaznija i drzava i grb i himna i zastava i teritorijalni suverenitet, dok je drushtvo, kao takvo, stavljeno do te mere na marginu da ni osnovna prava, kao shto je pravo na zivot, za njih nemaju nikakav znachaj.
A da se radilo na izgradnji svesti tog drushtva, na potrebi da sagledamo stvarni svet oko sebe i nas u njemu, danas bismo mozda konstruktivno mogli da prihvatimo realnost da na Kosovu postoji vecinski narod koji zahteva faktichku samostalnost.
Mozda bi u tom sluchaju i srpski zahtevi bili realniji, od sveta uvazavaniji, svima prihvatljiviji i kao takvi - ostvarljivi.
Umesto toga, Vonjislav Koshtunica, sve u ime nikad definisane i racionalno rashchlanjene "sushtinske nezavisnosti", danas gura Srbiju u novu izolaciju i kagebeovsku interesnu sferu.
Slozicete se i sami da to nikako ne lichi na reshavanje srpskog nacionalnog pitanja.


Alisa u zemlji kulisa

Molim vas, samo mi navedite primer drustva (ne religijske zajednice) koje je izgradilo "svest" i sve ono pozitivno sto navodite i ka cemu treba teziti, bez drzave i teritorijalnog suvereniteta. Ili jos bolje, drustva koje je u procesu gubljenja drzave i teritorijalnog suvereniteta.

"Shteta koja je po Srbiju i Srbe nastala u tom procesu je iskljuchivo krivica, prvo Balkanskog Kasapina, potom ovog njegovog sledbenika."

A sta je bilo izmedju?

Unapred hvala.

Ono sto je najvrednije u vasem postu je rec "mozda".


Alisa u zemlji kulisa - autorefleksivna podsvest?

Ne znam otkud ljudima vashih svetonazora tako izrazena potreba za navodjenjem primera. Za trazenjem onoga ko je prvi "povukao nogu". Nije li ideja svakog drushtva koje pretenduje da bude otvoreno i demokratsko, da prednjachi gde je god to moguce?
Ali nije problem ni udovoljiti vashem zahtevu da navedem drushtvo "koje je izgradnju svesti zapochelo u procesu gubljenja drzave i teritorijalnog suvereniteta" - posleratna Nemachka.
Nije li primer, kapitalan, a? :D

Pitate me shta je bilo izmedju Balkanskog Kasapina i Sauchesnika.

Pa bio je Zoran Djindjic, srpska istorijska anomalija, izuzetak koji potvrdjuje srpsku bolesnu potrebu za autoritarnim poretkom. Chovek koji je pokushao da nas poduchi nasushnoj potrebi ka individualnosti, radu, perspektivnoj buducnosti.
Zashto me to pitate?

I, da li (samo) ova dva pitanja znache da se slazete sa ostalim delovima mog posta?
Ako se kojim sluchajem ne slazete ili raspolazete nekim kontraargumentima, bilo bi civilizovano sa vashe strane da to i elaborirate, osim shto dosadno kupite i ponavljate moje shaljive dosetke. ;)


D.S.

"Ljudima mojih svetonazora"? Nisam znao da se poznajemo...? Cast mi je.

Ne znam na sta mislite sa 'trazenjem onoga ko je prvi "povukao nogu"'. A navodjenje primera je neophodno i to cu vam ilustrirati, a cime drugim nego - primerom :-)

osoba A: levitacija je jako zdrava
osoba B: navedite mi primer

Pitanje nije bilo u vezi "drushtva koje je izgradnju svesti zapochelo u procesu gubljenja drzave i teritorijalnog suvereniteta" vec drustva koje je u toku tog procesa svest izgradilo. Nemacka nije izgradila svest u toku procesa. Zar nisu pitanja suvereniteta, granica, zastave, himne bila definirana kad je Nemacka pocela da radi na izgradnji svesti? Ili mislite da je pocela 1939? Dobro - mozda 1945. I kad je proces zavrsila? Kada su se pokazali vidni rezutati tog procesa? Koliko je proslo godina?

Badinterova komisija je pre 15 godina definirala granice novih drzava bivse SFRJ. Kako je onda moguce da Srbija jos uvek ne zna svoje granice? Koliko je trajao proces definiranja granica Zapadne i Istocne Nemacke? Ne 15 godina.

I kad vec pitate za ostalo:

"Ono shto je delimichno tachno jeste da su svi ostali narodi bivshe SFRJ zaista reshili svoje nacionalno pitanje. Shteta koja je po Srbiju i Srbe nastala u tom procesu je iskljuchivo krivica, prvo Balkanskog Kasapina, potom ovog njegovog sledbenika."

Objasnite molim vas, kako je Balkanski Kasapin kriv za to sto je demokratska Hrvatska izbacila Srbe iz ustava, zasto je kriv sto je demokratska BiH oduzela konstituivnost srpskom narodu? Kako je njegov sledbenik kriv za to sto su sa Kosova od 1999 naovamo proterane destine hiljada Srba, sto u Pristini, Peci, Prizrenu Srba vise nema?

"Pitate me shta je bilo izmedju Balkanskog Kasapina i Sauchesnika."

Sta je bilo izmedju po pitanju resavanja srpskog nacionalnog pitanja. Zar to nije bilo jasno?

"Problem je u tome shto nijedna od pomenutih vlasti nije ni zelela da reshava srpsko nacionalno pitanje vec ga je iskljuchivo koristila, uz najgnusniju demagogiju, za opstanak na vlasti."

U ovome delimicno ima istine. Zato i pitam za period izmedju.

"A da se radilo na izgradnji svesti tog drushtva, na potrebi da sagledamo stvarni svet oko sebe i nas u njemu, danas bismo mozda konstruktivno mogli da prihvatimo realnost da na Kosovu postoji vecinski narod koji zahteva faktichku samostalnost."

Mislim da u Srbiji malo ko ne uvidja tu realnost. Ali to ne znaci da problem ne treba resavati po principima koji vaze u Evropi i svetu, u skladu sa medjunarodnim zakonima itd. Ili? Takodje, vi se zalazete za primenu istog standarda za RS u BiH, Srbe u CG i sire? Ili?

"Umesto toga, Vonjislav Koshtunica, sve u ime nikad definisane i racionalno rashchlanjene "sushtinske nezavisnosti", danas gura Srbiju u novu izolaciju i kagebeovsku interesnu sferu."

Mislite "sustinske autonomije"? Mislim da je pojam dovoljno definisan i objasnjen, ali je "ljudima vasih svetonazora" lakse da kazete kako Srbija nema plan nego da se upustite u objektivnu kritiku i raspravu. To je ono uporno nametanje kompleksa inferiornosti. Ali ne pali vise.

Kostunica ima 16% (cak ne sve sam) u Skupstini prema tome on ne moze da gurne Srbiju u izolaciju ni bilo gde drugde. Ustav je donet aklamacijom. Borba za Kosovo u Srbiji svim legitimnim sretstvima je pravo i obaveza svih lidera. To je volja naroda. Vama ne smeta Kostunica, vama smeta narod. A to je vec malo veci problem.


Moji svetonazori

(iz nekog razloga su mi sva slova u italiku pa teshko razaznajem citate i kometare)

Da, lapsus je u pitanju, rech je o "sushtinskoj autonomiji". Hvala na ispravci.

Na delove koji su, pretpostavljam, jasni vecini, necu se vracati.

Ipak, vredi se osvrnuti i ponoviti (da se zauvek pamti i nikada ne ponovi) da se krivica Balkanskog Kasapina najbolje ochituje u ovom nazivu.

Njegov Sledbenik je kriv zato shto u svom zamashcenom narodnjashtvu, svojoj potuljenoj homofobichnosti, izvitoperenom legalizmu i intelektualnoj jalovosti, nijednog trenutka nije pomislio da bi, za dobro naroda o chijoj sudbini toliko "drzavnichki brine", valjalo da uvazi potrebe jednog drugog naroda i njegovih realnih politichkih zahteva. Drzim da su Albanci chastan narod koji bi jednom takvom rukom pomirenja i prihvatanja, sa Srbima uspostavili prijateljske odnose.

Ako vec prichamo o "nacionalnom" pitanju, red je i da ga definishemo, jer sam siguran da su nasha poimanja oprechna.
Kao shto rekoh, za mene je nacionalno pitanje, pitanje drushtva a ne drzave. Teritorije su lazne dileme. Demokratizacija drushtva, raskid (da, da, uz klechanje) sa zlochinom i zlochincima, otvaranje, ulaganja, shljaka, slobodno trzishte, pun novchanik - to bi trebalo da bude nacionalno pitanje onih bednika (hajde da kazem da se odnosi samo na materijalni status) kojima ochi zakrvave zbog, gle grotesknosti, crkava koje nikada nisu videli, niti znaju gde se nalaze, josh manje shta znache.

I da se vratim na "Sushtinsku autonomiju", vidim da ste tu najupuceniji.
Molim vas, jer nigde nisam imao priliku da chujem, da mi objasnite shta ona znachi?
Da ne kazem koliko bih bio ushicen da me prosvetlite Planom Koji Srbija Ima.

Za chinjenicu da Koshtunica sa svojih grbavih 16% (bez one dzudze verovatno 7-8%) zajebava sve nas, treba pre svega zahvaliti predsedniku Tadicu. Ispostavlja se da je cena kohabitacije i nechinjenja bila previsoka, a ono shto treba da zabrine sve nas, jeste da on toga nije svestan ni ovog very momenta.

Da je stvar otishla predaleko govori nam i Vladeta J. u "poslednjoj liniji odbrane".
Jedno me samo mori - hoce li komandovati na chelu kolone, stati na vrh barikade, pa da mi bude lakshe? :p


Ha ha ha

Odlican primer - posleratna Nemacka. Nije bila zainteresovana za suverenitet i teritorijalni integritet? A u ustavu SR Nemacke iz 1949. stoji da ona ne priznaje DR Nemacku, smatra je delom jedinstvene nemacke teritorije, i ostavlja to pitanje da se resi u buducnosti. I resilo se 1989. Stvarno ti je primer kapitalan. Kapitalno glup.

A Djindjic je bio izmedju? Jer se Djindjic zalagao za nezavisno Kosovo, ili ono negde cuh da ga ovi sa Zapada sredise zato sto je poceo da dize buku oko Kosova? Mislim, cak ni on nije isao toliko daleko k'o sto hoce ovi koji su veci Djindjici od njega samog. Sta od toga nastaje? Pa Beda Jovanovic ili Cedomor, kako vam se vise svidja.


Srbija i Nemacka

Kada bi dosli Rusi i okupirali Beograd i severnu Sumadiju i onda tu proglasili nezavisnu "Srpsku demokratsku republiku", ja bih bio prvi koji bi tvrdio da Srbija (tj. ono sto bi ostalo od nje) ne treba da pristane na to.

Ali sumnjam da postoji prava paralela izmedju podeljene Nemacke i Srbije sa i bez Kosova.


Cak i Tadic

nece nezavisno Kosovo, prema tome ko treba da nam gradi takvu svest? Onih 5.33% lajavaca na sve sto je vredno u nasoj istoriji? Tiranija manjine, bas ste demokrate, nema sta.

"A da se radilo na izgradnji svesti tog drushtva, na potrebi da sagledamo stvarni svet oko sebe i nas u njemu, danas bismo mozda konstruktivno mogli da prihvatimo realnost da na Kosovu postoji vecinski narod koji zahteva faktichku samostalnost."

I sad samo zato sto neko nesto hoce, treba da mu se da? Pa pitaj malo Francuze sto ne daju nezavisnost Korzici, Engleze Severnoj Irskoj, Spance Baskiji, Amerikance Kaliforniji, Ruse Ceceniji, Kineze Tajvanu...Ako hoces primere slabijih drzava, jer je vas argument tipa oni to mogu sebi da priuste jer su jaki, Grcka Kipru, Turska Kurdima, BiH Republici Srpskoj itd. itd.


Istina...i samo,

kojih 5.3% lajavaca? Mislite na LDP%GSS&SDU&LSV?
Kao prvo, ta Koalicija je dobila 5.3% od ukupnog broja izašlih na izbore, te se ne može govoriti da je samo 5.3% za nezavisno Kosovo iako se ta Koalicija nikad tako nije izjasnila (to su samo zlonamerne insinuacije) nego je govorila o faktičkom stanju, to jest da je Kosovo nezavisno od Srbije sedam (7) godina.

Računica vam, kao i ostale percepcije, imaju ozbiljne manjkavosti. Na izbore je izašlo 4 milona građana sa biračkim pravom. Znači da 2,5 miliona uopšte nije izašlo, čak ni da podrži stranke koje se navodno zalažu za Kosovo u Srbiji. A 4 miliona manje 200.000 lajavaca je 3,8 miliona. E sad, da li su baš sve stranke manjina za Kosovo u Srbiji ili van nje, to se ne zna pouzdano. Sve u svemu, stranke koje ne čine 5,3 posto lajavaca imaju oko polovine glasova građana Srbije sa pravom glasa.

Ako idemo i dalje, ko zna koliko onih do 18 godina bi glasalo za lajavce ili ne bi uopšte glasalo itd.

Loša vam je računica.

Kakav je vaš predlog? Šta bi valjalo činiti ili šta nije učinjeno? Svakako da vam je poznato da oni koji ne vrše vlast nemaju uticaja na rešavanje državnih, nacionalnih, ekonomskih etc. probleam. Dakle, nismo čuli neki predolog. Samo lajanje na lajavce od čega, priznaćete, nema neke koristi.
Jasna Bogojević


Replika

Ta koalicija se izjasnila, Prokic u emisiji Replika. Jasno i glasno. I svidja mi se Vaša matematika i način kako opredeliste glasače koji nisu izašli na izbore.


A da

Oni kao govore o "faktickom stanju", a ne o stavu prema tom faktickom stanju. Jedno pitanje na koji ovi nemaju odgovor - a sto se onda toliko upiru svi redom, od nas, preko MZ, do ovih dole sto hoce nezavisnost, ako je SVE TO ODAVNO JASNO, "fakticki" i "realno", sta svi su oni jeli bunike, samo Beda i njegovi trezveno razmisljaju!


U pravu ste

posto je "ta Koalicija dobila 5.3% od ukupnog broja izašlih na izbore, ne može se govoriti da je 5.3% za nezavisno Kosovo". Ima manje od 5.3% za nezavisno Kosovo u ukupnom broju glasaca, ha ha ha. Inace, super vam je racunica. Nisam bas dobro shvatio, ali pomocicete mi, da li tvrdite da medju onima koji nisu izasli na izbore ima strasno mnogo onih koji podrzavaju nezavisno Kosovo? Mislim, ne znam u cemu je stvar. Na Ustav je izaslo vise od 50% UPISANIH biraca, i reklo sta misli o Kosmetu. Ako uzmemo da su demokrate vodile dvostruku igru, pa jedan veci broj njihovih glasaca nije izasao, dodajte na to slobodno i te glasove, videli ste sta je rekao Tadic.

"Ako idemo i dalje, ko zna koliko onih do 18 godina bi glasalo za lajavce ili ne bi uopšte glasalo itd." Pa mozemo da idemo tako do jaslica, mislim da bi u tom birackom telu Beda najvise dobio! Na stranu sto je Cedomor!

"Kakav je vaš predlog? Šta bi valjalo činiti ili šta nije učinjeno? Svakako da vam je poznato da oni koji ne vrše vlast nemaju uticaja na rešavanje državnih, nacionalnih, ekonomskih etc. probleam." Pa ako nemamo nikakav uticaj na sve ovo sto ste naveli, sta se onda blesavimo ovde ili na drugim mestima, zamisli, jos izlazimo na izbore?! Moj predlog? Nista pametnije od onoga sto su hiljadu puta ponovili nasi politicari, naravno, necast izuzecima!


Referendum

Na referendum je izašlo manje od 50 % glasača i to je i vrapcima jasno. Što znači da referendum nije uspeo , samo su ga njegovi tvorci falsifikovali i još su ga rastegli na 2(dva) dana kao da je Srbija toliko velika zemlja da im treba 2 (dva ) dana za izlazak na neki bezvezni referendum . A vaši radikali su toliko kulturni da u "Pozorište mladih" u Novom sadu puštaju neke batinaše da tuku glumce !


ma daj molim te !

otkud bre vama mazopatriotski nastrojenim Srbima ideja da je bilo ko i bilo sta "ushicario" na rachun Srbije ?
kojom ste to intelektualnom i spekulativnom metodom dosli do tih saznanja ?
pretpostavljam da u nedostatku istorijske svesti (za shta vas se ne moze kriviti, jer ste indoktrinirani jos u najneznijem dobu) objashnjenja za strashni usud koji vam neprestano visi nad ocajem osamucenim glavama trazite i , vidim, nalazite u sveopstoj zaveri necasnih; dobro skrivenih neprobojnim velom moci i hipokrizije; "njihova prosvecenost" nudi vam dovoljno prostora (i previse, avaj!) za neumorno ozivljavanje svojeg srpskog osecaja razlicitosti, koji ce naci povod trijumfu chak i u najdubljem glibu.
to da ste razliciti (evo necu ni sebe da izopstim)- to da SMO razliciti stoji; i te kako! (bolest je pamcenje tela!)

ideja da je srpska nevolja pochela tek otopljenjem "hladnog rata" potpuno je pogreshna (mada uteshna)- danas, dok ovi mlatokurche u vezi Kosova da je neodvojivi deo Sr.itd, moze se reci- FATALNO POGRESNA.

Vec Kraljevina Jugoslavija bila je zapravo velika Srbija, a o bleferskim kompromisima komunistichkih apartchika da je odrze na okupu da i ne pricham.
Vec 10. godina nakon ustanovljenja stare Jugoslavije njoj je odzvonilo- to shto beogradska "falangistichka" carshija nije htela da se pomiri sa manjim obimom moci jedan je od kljucnih uzroka srpske nesrece. (da se ne bavimo sada ovde svrgnutim i ubijenim knezovima, izdajama i podanichkim prkosom iz proshlosti , recimo).

A za Kosovo vishe necu da vam ponavljam da su vec poznati chak i detalji scenarija kojim ce biti obezbedjena nezavisnost- a i krajnje je vreme bilo- i to za vashe sopstveno dobro!

ne mogu se oteti utisku da je ovoj blog azil deklasiranih i deshperantnih ljudi koji se ochito nalaze u pogreshno vreme na pogreshnom mestu- da ne kazem u pogreshnoj zemlji ! chas' izuzecima)


da te jeza podidje

kad citam ovaj komentar. Da li Vi mislite da ste Bog svevisnji? Koliko puta Vi ponavljate nekome nesto? Pa otkud Vam ideja da Vas neko i slusa? Prekinite da sirite mrznju po nasim prostorima i bice svima bolje. Ne bih pozeleo ni da pomislim kakva bi sudbina docekala one kojima bi Vi, ko god da ste, mogli da je krojite.


ahahahahaha- reche

ahahahahaha- reche Brutus

koja mrznja, sine ?
radi se o otreznjenju na nacionalnom nivou.
eh sad- da od toga boli glava- mozze biti. ali svaka uspeshna terapija neposredno je povezana sa bolom.

(terapija je latinska rech, i znachi promena)

meto stazo, ako zelite da me upoznate, ne libite se kontaktirati me.
ja sam slobodouman i bujan kao priroda, onaj koga su napravili i sada ga ne mogu unishtiti- konsupstancija Oca i Sina ....


pa ako nekoga

hvatate za gusu naravno da boli glava. Ne znam koja bi svrha bila upoznavanja tako da o tome necemo. Jednostavno pola stvari koje tvrdite su istorijske neistine, pola su jako slobodna tumacenja a sve zaodeveno u neku kolektivnu krivicu. Slobodouman sam i ja ali nemam te Vase napade, tako da meni licno terapeutske usluge nisu potrebne.


"nekoga"- koga to, meta stazo?

kao prvo, najvishe mi je zasmetalo ovo poturanje "kolektivne krivice"; odvec sam upoznat sa situacijom i osvescen, da bi bilo priche o "K.K"; Odgovornost, da! krivica-ne! nadam se da se razumemo.

a sada, molim Vas meta stazo (!), budite ljubazni i recite mi koje to stvari iz mojeg, za vas zanosnog, unosa jesu istorijski neistinite i slobodna tumachenja zaogrnuta "K.K-om".

i cemu uopce uzbudjivanje?


Vi gospodine

procitajte Vas prvi post, duboko se zamislite zasto je pun prezira i svakojakih optuznica pa onda tvrdite da je neko drugi uzbudjen. Vi morate shvatiti da Vi niste predsedavajuci ni u Nirnbergu ni u Hagu ni na nebu. Vi govorite jezikom mrznje, a ja se u dalju raspravu sa Vama necu upustati.


@metastaza

dobro, evo: skrusheno priznajem da sam (mozda!) bio malo pregrub.
nije da mi je stalo do rasprave sa vama, ali mi je ipak stalo do saznanja stvari u kojima, kazete, greshim.
dakle, u chemu se ogleda neistinitost u mojem gornjem unosu? (koji je bio recimo ishitrena reakcija na post u kojem se na sasvim pogreshan nachin tumachi pojavljivanje ahtisarija u BG, napisanom os strane a.humberta).
tako sam reagovao ne sluchajno- dakle, sa razlogom koji se ogleda u neopisivo povrshnoj povijesnoj svesti u srba.

a verovatno ima i razloga zbog kojih ste vi na moj komentar reagovali kako jeste; namece si mi se sumnja da vas je na reakciju nagnala nezdrava i bezobzirna ljubav prema Srbiji- reagovali ste dakle kao neko ko gaji duboku nostalgiju spram nje, ili pak u njoj zivi u zabludi da je "sve najbolje u najboljem od svih mogucih svetova".
da se razumemo- ovde nema ni traga od zlonamere prema vama uperenoj, provociranja iliti ne znam ni ja kako se vec moje "uboge rechi" ( u pojmovima ravnogorskog srbina izrazeno ) mogu odraziti na vashu nachetu i fragilnu srpsku osecajnost.
HOCHEMO RAZUM !

pozdrav


gledajte gospodine

moja je stvar da imam misljenje i da li cu ga vama iznositi. Posto ne prestajete da se rugate, da vredjate i da zastupate neki fantastican stav o sopstvenoj licnoj i nacionalnoj superiornosti nad necim i nekim sto ste vi zamislili, Vi onda nadjite nekoga sebi slicnoga neandertalca pa se druzite. Bok


sada vec preterujute.

sada vec preterujute. metastazirate, jbg.

niti vas rugam, niti vredjam.
po vashem stilu vidim da ste dovoljno inteligentni da bi ste uvideli da je sve shto sam gore napisao gola istina, a ja kinch- ostrica brijaca.
ali nije dovoljno biti inteligentan, meta stazo.
u ovom slucaju - svakako ne.
amin

(ahahahahahahaha- strashni grohot neosvojivog planinskog venca)


Nista novo ...

Ovakav predlog smo verovatno svi i ocekivali a sada se "kao" pravimo iznenadjeni...

Oko spominjanja vojvodine...

pazite ... dve kljucne stvari:

- na Kosovu su se ljudi pobunili ... sada imaju svoju drzavu ali kostala je jaaako puno

- u Vojvodini se niko ne buni. Nema pobunjenika. Niko nece da puca. Nikome na pamet ne pada da puca. To ne znaci da je Vojvodina presrecna i zadovoljna u Srbiji. Naprotiv.

Medjutim - da nije mozda malo tragicna cinjenica da se Kosovu otvoreno nudi puna autonomija a Vojvodini se ta ista autonomija oduzima ?

Beba ima dve zvecke ... posto joj se jedna zvecka pokvarila, sada ovu drugu stiska svom snagom ...

E pa gospodo, pazite koliko stiskate... zar do sada niste naucili da sto vise stiskas to ti se vise otima ?

Stiskali smo "Srpske zemlje" u Hrvatskoj i Bosni, pa ... kostalo je a nismo ih ni zadrzali u pravom smislu reci...

U Vojvodini zive normalni, pitomi ljudi ... ima nesto i divljih ali za sada su pod kontrolom. Oni najdivljiji su vec stari a njihova deca se ubrzano pripitomljavaju. Bice od njih Vojvodjana ... normalnih pitomih.

Pobunjenik se ne postaje. U pobunjenika se odrasta.

A sto se tice prethodne prognoze o odlasku Vojvodine pred kraj ovog veka ... bolje vrabac u ruci nego golub na grani ...

daj vrapca (autonomiju) pa ti se golub (nezavisnost, secesija) nece dogoditi.
Aj se cenkamo ? :)


pitanje

A zasto bi Vojvodina trebala imati vecu autonomiju od drugih regija Srbije?


ogovor

Ne treba da ima vecu autonomiju od drugih regija vec i druge regije treba da imaju vecu autonomiju u odnosu na Beograd :)


***

Slazem se, ali to nije ono sto je napisano.

Ne bi da previse skrecem sa teme, ali cini mi se da je ova autonomaska propaganda dobar primer zasto se sve nece zaustaviti na Kosovu. Ne mislim da ce npr. Vojvodina krenuti istim putem - bez obzira na to sto su glasni (autonomasi) ipak su manjina - ali ce nestabilnost ostati.

(MALO ISPRAVLJENO)


A Beograd

treba da ima status Glavnog grada, znaci jos vecu (regionalnu) autonomiju.


to niko ne spori

Beograd vec ima status glavnog grada. Ali da ne skrecemo vise sa teme


Boze kako mozete tako nesto da pitate

1. Tito im je dao Autonomiju kao i Kosovu
2. Cercil je trazio da Srbija kazni zbog ucesca u zapocinjanju 1. Svetskog Rata time sto ce joj se oduzeti sve teritorije kojej je od 1900 na ovamo oslobodila
3. Neko tako hoce, a medjunarodno pravo i UN ko j.be.


Jadni mi

svi nas mrze :)


nije valjda i Cercil?

Cika Miloje, Vi meni uvek ulepsate dan!


Hvala

Inace moze da se pronadje, opsta kultura
Cercil: Sabrana dela - Drugi svetski rat. Ko ne veruje neka pogleda


opsta nekultura ovde

"Cercil je trazio da Srbija kazni zbog ucesca u zapocinjanju 1. Svetskog Rata time sto ce joj se oduzeti sve teritorije kojej je od 1900 na ovamo oslobodila"

Koje teritorije?

Srbija je od 1900 na ovamo oslobodila sta?

Cercil kaznio Srbiju zbog ucesca u 1. svetskom ratu?


Vojvodina, Kosovo, Makedonija

to je iz istorije. Hajde da budemo skroz posteni pa da kazemo da Makedonija nije oslobodjena, i ako je kao republika nastala Titovim dekretom (u pardon, Sednicama AVNOJA) posle 2. svetskog rata.
Cercil sam nije kaznio, ali smernice koje je u svojim Memoarima i "Drugi Svetski Rat" knjigama ostavio stravicno podsecaju na ono sto se od 1990 na ovamo dogodilo, a to je "svodjenje Srbije na granice od pre 1. svetskog rata". Posteno, zar se to sada i ne dogadja, naravno uz nasu izdasnu pomoc.


Ja procitao

cika Cercila, i on je bio zgrozen politickim nasiljem u Kraljevini Jugoslaviji. On je to nasilje objasnjavao time da balkanerosi nisu dovoljno evoluirali u politickom smislu, te se kao zamena za Austro-Ugarsku Imperiju koja je bila u tom smislu naprednija (politickom, po njegovom misljenju) i stabilnija, pojavise "mladje", zaostalije zemlje, bez parlamentarne tradicije, sto je, po njemu, seme za nove ratove i nestabilnost & prekrajanje granica. Zato je on stalno kukao da se ustanovi, tj. vrati Austro-Ugarska, ili da se smanji-kontrolise snaga&uticaj drzava nastalih iz te Imperije.


evolucija balkanerosa

em Cercil pametan em odlican didzest!
Samo kakve to veze ima sa post IIWW rapodelom?


Uh, greska u koracima

Erm, da, neznam kakve veze ima, ovaj pomislio sam da je neko pomenuo Cercila i II Sv. Rat, te zasto je on bio "protiv Srba". Nisam shvatio da je on bio protiv Srba specijalno, on je bio protiv svih zemalja nastalih iz Austro-Ugarske, ako posmatrate stvari iz ref. sistema tih zemalja. U svakom slucaju, izvin'te, pogresih! (vi zapravo ne pricate o tome) :-)


Do i Have to spell it out

Ocigledno da su na jedan ili drugi nacin Cercilove ideje sprovedene u delo. Jugoslavija, kao osrednja drzava u Evropi je razbijena na sitne delice koji nemaju nikakav uticaj ni snagu. Srbija je pod Titom (Cercilov pulen) razdvojena na Srbiju i Makedoniju a zatim na Centralnu Srbiju, Vojvodinu i Kosovo. Sada se iz Srbije izdvaja Kosovo, a stidljivo se proturaju price o Vojvodini. Mislm, stvarno sta ovde nije jasno?
Uz sve to mi smo dokazali da smo sami sebi najveci neprijatelj jer nemamo sposobne politicare, ni svest da ne pravimo gluposti. Svi potezi srpskih politicara upravo su podrzavali ovakav razvoj situacije. Ako je neko od srpskih politicara mogao da povuce katastrofalan potez on ga je povukao. I dan danas mi nemamo politicara koji je sposoban da kao Pasic igra na zici i iz lose situacije izvuce najvise moguce.


Cika Miloje,

em ste Cika, em ste Mili (od Miloje). Vi ste rekli da je Cercil kaznio Srbe za ucesce u IWW, pa im oduzeo Makedoniju (ajoj), i jos dodelio autonomiju Vojvodini i Kosovu, i spomenuste neke teritorije od 1900 (bup!).
Znate Cika Miloje to mi nekako bode usi, ali rekoh em Cika, em Mio
Sve mi je jasno - sami sebi neprijatelji. tacka. brat na brata, kako ono bese srpska trilogija ili tragedija sta vec?


.

. too much


I posle Cercila Cercil

Ja mislim da je i ovaj Ahtisari Cercilov pulen i da je poreklom Austro-Ugarin


sad mi je lakse

Sad kad znamo ko je krivac. I Cercil, znaci.


Sonja K., e to ima veze

s vatikansko-kominternovsko-masonsko-cionisticko-anglosaksonsko-...m urotom.


Dunjice, hvala ti.

Kako se samo nisam ranije setila : )


Hej!

Pa ja to nisam rekao! Sta vam je? Kakve zavere, sta pricate? Samo sam preneo Cercilove misli iz njegovog II Sv. Rata, nisam nista komentarisao. Ako me pitate za komentar, mogu reci da ima puno smisla u njegovim razmisljanjima, ali ja se u to puno ne razumem, pa ne sudim. Samo, sta ste mene napali? :-((


Vodzo Modzo, kako napali

nisam nikada bolju recenziju cercilovih sabranih dela (glede balkana) procitala. : ))


Kako god da obrnemo

Ovde je atmosfera naelektrisana, a obecao sam sebi da mi nista ne moze pokvariti dan! I gde je sada Tanja Jakobi sa novim razbibriga blogovima, bezim ja odavde! :-((


Ha ha ha

Englezi bili strasno nenasilni, a tek Austrijci i Ugari. Pitaj Indijce, i ostale jadnike po kolonijama, a kako su tek tamanili Irce, Skote i ostale...Austrija dala miroljubivog Meterniha, a Ugari, ne znam, znam da su izdasno pomagali Nemce, i bili vrlo nenasilni u Vojvodini za vreme okupacije. E sad, ako ovo trabunja Cercil, onda ni po jada, ali slazes li se ti s tim, to mi je nejasno?


O kojem ti veku pricas. To

O kojem ti veku pricas. To sto spominjes su XIX i pocetak XX veka. Mi zivimo u XXI veku. Pre samo par godina Engleska je dala nezavisnost Hong-Kongu. Pa i Cercil je rekao da nije vise cilj osvajati teritorije


Ha ha ha

Dala nezavisnost Hong-Kongu, na sta se obavezala pre nekih 200 godina. A sto ne da Severnoj Irskoj ili Skotskoj ako smo u 21. veku? "Pa i Cercil je rekao da nije vise cilj osvajati teritorije" GWB: Ko(nj) mi rece?


Rece ti onaj kojeg nisi

Rece ti onaj kojeg nisi citao.
Drugo, zasto bi dali nezavisnost tim zemljama kada vode pametnu politiku. Evo sada predlazu da sledeci premijer Engleske bude iz Skotske.
Trece, nisu pobili hiljade Skotlandjana. Dakle ne rade kao sto se radilo u XIX veku koji ti spominjes, a koji ti se upravo dogodio ovde.
Cetvrto i najvaznije, nisu imali na vlasti radikale i socijaliste.


A GWB porece!

Drugo, nema problema, predlazemo i mi da sledeci premijer Srbije bude s Kosova. Nek obezbedi vecinu u parlamentu, i to je to.

Trece, nisu pobili hiljade Skotlandjana u XIX veku, do tad su resili problem. To se desava ranije, jesi gledao Braveheart? E sad, to ti nece reci onaj koga si citao, moras malo da uzmes neku drugu literaturu.

Cetvrto i najvaznije, nisu imali na vlasti radikale i socijaliste. Naravno, njih su potamanili u XIX veku. Pa dodjose na vlast "novi laburisti", citaj kapitalisti koji govore o problemima radnika.


Ne predlazemo mi nikog sa

Ne predlazemo mi nikog sa Kosova i Metohije za premijera. To si napisao ti, a ne neki nas politicar. Naravno, sve ovo je odgovor na tvoj komentar. Ja nisam nisam napisao da treba to da se uradi, nego sam dao primer kako Englezi pokusavaju da se snadju. Mogao je nako od nasih ranije da pokusa nesto slicno, a ne to, jer se ipak te dve situacije ne mogu porediti. Sada bi to bila najobicnija glupost.
Drugo zanimljivo mi je ovo tvoje resenje za Kosmet. Znaci pogresili smo sto nismo nekog pobili ranije. Pa jer ti je sada jasno sto ovi dole hoce nezavisnost?


Ako tako krenes

da neko mora da ima mesto premijera, samo da bi se smirio, cemu to onda vodi? Danas-sutra svaka grupa u drustvu/drzavi pocne da pravi nered, i koristi to kao pritisak da izdejstvuje neku dobit za sebe. Drugo, imas problem s demokratskim principom vecine/manjine, manjini se daju veca politicka prava nego sto je zasluzila na izborima, i time obezvredjujes druge. Znaci, najvise sto se moze uciniti je omoguciti Albancima da glasaju, cak im predloziti mesto premijera, i to je sve, na njima ostaje da li ce uspeti da zadobiju vecinu u parlamentu, ne verujem da je ista drugacije u ovom primeru iz Engleske. Medjutim, sve je ovo, kao sto sam kazes, mlacenje prazne slame, vozovi su prosli, ali ne zbog nas, kako ti mislis, vec zbog toga sto oni zapravo nikad nisu zeleli da budu deo ove politicke zajednice, imali su prava ali ih nisu koristili. Prica se kao sta bi mi sa tolikim Albancima, oni bi zavladali Srbijom, a pravo pitanje je zasto to oni nisu cinili ako su vec mogli? Nije njima cilj da se integrisu u nasu zajednicu, pa mozda u buducnosti cak zadobiju politicku vecinu, vec suprotno, odvajanje od te zajednice, i to su izgleda postigli.

Nisam rekao da je trebalo nekoga pobiti da bi se resio problem, samo sam odgovorio na tvoju iskrivljenu verziju price o Englezima/Skotima. Englezi su problem sa Skotima, kakav mi danas imamo s Albancima, resili ranije i na nacin koji sam spomenuo, zato danas mogu da dozvole da npr. predloze Skota za premijera, ti ljudi su uglavnom integrisani. Samo sam govorio koje su metode oni koristili, ne opravdavajuci te metode, naprotiv, osporavam samo idealizaciju Engleza.


Ne da bi se neko smirio, vec

Ne da bi se neko smirio, vec da bi se ostvarili nacionalni interesi(ako ih vidimo u teritorijama).
Na kraju nemam ja problem sa principom vecina-manjina, jer se tu ne bi radilo o nacionalnoj(albanci) vec o politickoj vecini(dakle neko sa Kosmeta u okviru neke stranke koja ima vecinu dobija mandat)


Zapadni Balkan je jedna

Zapadni Balkan je jedna velika laboratorija, a i citav svet uopste. Nisam citala Cercilove memoare ali se secam fotografije iz istorijskih udzbenika kada sam u "14 beogradskoj gimnaziji" gulila klupe na drustvenom smeru, na kojoj su Cercil, Ruzvelt i Staljin... na Jalti...Tada je nasa sudbina, bar ova skorasnja od WWII, odredjena, nacrtana, zacrtana ili drugim recima nastavio se eksperiment. Ja stvarno ne razumem zasto je ljudima sve to potrebno, zasto su bili potrebni politicki blokovi, zasto su Rusija i Amerika u konstantnoj konfrontaciji preko tudjih ledja, tudjih teritorija, masovnih ubijanja, streljanja, raznih diktatorskih klovnova od Hitlera, preko Tudjmana do Milosevica...Zasto su Amerikanci posle WW2 i saznanja o masovnom unistenju Jevreja kroz podmukli plan jednog manijaka cija su naredjenja uredno izvrsavana, a da niko ne oseti smrad gorenja ljudskih tela, odbili da ih puste na svoju teritoriju kada su prilazili brodom na Ellis Island? Zasto, zasto....?????Zbog eksperimentisanja, zbog nekolicine ljudi koji imaju koristi, zbog novog oblika robovlasnistva u rastu i razvitku. Ode jedno, dodje drugo isto, ili skoro isto u nijansama....Kakve teritorije, kakvi bakraci. Kao da nas neko posmatra iz svemira i igra sa citavim covecanstvom kroz vekove koji kao da u njihovom, svemirskom vremenu traju delic sekunde.


Sonja, Sonja,

neznalice nijedna:)))

JB.


Draga moja Hag,

uporno izostajes! Sve su mi objasnili, ima i rudnik zlata ili uglja i ko zna cega sve, tamo u svetoj zemlji. I doci ce nam Rusi i Kinezi u pomoc, a i sveta krava. A tek Cika Miloje! Cika Miloje i ja smo se stiti ispricali, o Cercilu najvise, to nam nekako lezi - Cercil, a i zvuci dobro, uzivali smo uz jutarnju kafu...posle se nesto naljutio, bez razloga.
Vidim krenula si da citas - Nemoj, nema nista za tvoje oci....i dusu.
x
s


Cika Miloje,

"1. Tito im je dao Autonomiju kao i Kosovu
2. Cercil je trazio da Srbija kazni zbog ucesca u zapocinjanju 1. Svetskog Rata time sto ce joj se oduzeti sve teritorije kojej je od 1900 na ovamo oslobodila
3. Neko tako hoce, a medjunarodno pravo i UN ko j.be."

Je l' ovo iz vikipedije na srpskom?

JB.


Autonomija Vojvodine

Zasto ?

Zato sto Vojvodina nije u Srbiju usla osvajanjem nego dobrovoljno, zato sto je razlicita i drugacija, zato sto ako nas postujete kao ljude i SUNARODNIKE - ne bi smelo da vam smeta. Zato sto komsiji ne zameras kada stavlja drvenu ogradu da odvoji tvoju bastu od svoje. Zato sto ta ograda ne znaci da te komsija ne voli nego samo zeli znati sta je njegovo. Zato sto zicana ograda sprecava tudjeg zeca da jede tvoj kupus ali ne sprecava da kod komsije svaki dan popijes kafu i odgledas utakmicu.

Zato sto je Vojvodina specificna, zato sto je to tradicionalno i geografski podrucje koje uziva posebnost u odnosu na ostatak Srbije. Zato sto ljudi koji u Vojvodini zive kazu za sebe da su Vojvodjani. Zato sto se to ne odnosi na Drzavnost nego na Zavicajnost.

Zato sto je to jedini nacin da se sa nasim parama vise ne manipulise u Beogradu. Zato sto smo mi to imali pa na silu izgubili ukidanjem ustava iz '74-te. Zato sto "ostale regije" u Srbiji to nisu nikada imale - ali im ne branimo da traze i dobiju.

I jos jedna stvar ... ustavom iz '74 su albanci na kosovu bili manje-vise zadovoljni. Sloba je to morao da oduzima ? Eto zbog toga ste kosovo izgubili.

Zato sto ste alavi i kratkovidi.

Zemlja ne znaci nista bez naroda koji tamo zivi. Lako je iz Beograda busati se u prsa i govoriti kako je kosovo Srpsko.

CIST RACUN - DUGA LJUBAV

dok ne bude cistih racuna ne moze biti ni stabilnosti

autonomija znaci cist racun

i da ... nemojte cekati na svet da vam nametne to sto cete na kraju MORATI dati VOJVODINI.

Dajte sami. Manje ce vas kostati.


hvala

poruka primljena

nego reci koliko ce vam Ceda da mandata: 3,4 ili 5 i sta je bio PRAVI dogovor oko toga? izigrani?


A koji ...

... smo to "mi" i "vi"?


***

pitanje nije upuceno vama


Ako kazete:

Quote:
ustavom iz '74 su albanci na kosovu bili manje-vise zadovoljni.

sta se to onda desavalo (zapocelo) u martu 1981.? Proslava Dana zena Kosova?!

Sto se tice para (Ta 'di cu ove novce skloniti?), pitanje je sistemsko, a ne geo-politicko. Na prakticnom, svakodnevnom planu, prosecnom stanovniku Vojvodine, iz, npr. Medje (Srednji Banat, opstina Zitiste) uopste nije bitno da li ce budzetska kasa biti u NS, BG, NYC ili Bru, vec kakav, koliki i koliko cesti pristup "zajednickim novcima" ce moci da ima, konkretno, za potrebe svoje porodice i svog sela. Prakticno gledano, seljaku iz Medje najbolje bi bilo kad bi mu "zajednicka kasa" bila sto blize - u regionalnom centru (Zr), tako da preko lokalne/regionalne samouprave moze sto bolje da ostvaruje svoja prava, te da ima bolji uvid u racune (cistiji racun) za utrosene novce.


a zašto onda?

Vojodina je lepo mesto i sam sam dobrim delom Vojvođanin, mada sam rođen i odrastao sam u Beogradu.
Međutim, kada je sve tako lepo u Vojvodini, zašto su recimo Radikali pobedili u NS?
Uzgred, u Švedskoj nema ograda, a nema ni zavesa na prozorima. Možeš da razapneš šator na nečijoj zemlji, samo da je bar 100m od kuće i niko ti ništa neće reći.
Daleko smo mi od svega toga, a Vojvodina nije ništa bolja od ostatka ove "jadne" zemlje!


Radikali u Novom Sadu

Pobedili su jer vlast pre njih nije imala ni efikasnosti ni kompetencije ni postenja, jer se gradonacelnica predstavila kao prava, rodjena Novosadjanka a mnogi Novosadjani to obozavaju (I kad je rec o Maji Gojkovic, mislim da je vise ljudi glasalo za nju kao lidera nego za stranku),jer Novi Sad nije ono sto je bio pre nego sto je dobio duplo vise stanovnika koje nikada nije uspeo da ...unovosadjani.


naravno

... a to je jedan od naših problema, generalno posmatrano. Mene je sramota i ne mogu da verujem da su na ovim izborima, Radikali u Beogradu dobili više glasova od DS. Pomozi bože!!!!


Vojvodjanka

Sve ste rekli
(upuceno gnipiju)


Bravo!

gnipi

Prvo, da se "potpishem" ispod svake vashe pojedinachne rechi, slozene u tako beskrajno promishljenu celinu.
Drugo, da vam se zahvalim na tome shto ste poshtedeli sve nas da na bilo koji nachin dopunjujemo temu "Samostalnost Vojvodine"
(dopada mi se ova moderna rech "samostalnost" pa je rado koristim, misleci na sve one koji su zapenili). ;)

Lun, Beograd


Dobro

I sto vices? Sta ste onda uopste i dolazili? Da bi otisli? Pa idite vise! Sto niste odmah pravili drzavu? Da bi mi bili krivi za nesto? Ih, vrlo vazno, zabole me bas! Samo mojne vise da prljate beogradjane sa izjavama da zivimo na vasem znoju! Sve pare idu u Beograd, kako da ne. Prekinite vise da gledate u tudje dzepove i da se bavite tudjim poslovima, gledajte svoja posla i manite se beogradjana! Second thought - koji cete nam uopste u zajednici koja to nije - ako ste drzava u drzavi! Onda lepo pravite svoju drzavu i zdravo, bolje vama, bolje nama. I nema sta da vam dajemo, nismo vam ama bas nista ni duzni. Sam si rekao da ste dobrovoljno usli, eto, pa lepo dobrovoljno i izadjite. Cist racun - duga ljubav. Zdravo i puno srece!


vodzo modzo

nemoj da se nerviras. Idu oni, samo ih mi ne pustamo....kad ih volemo.


Dakle

kada sam bio u vojsci (izasao posle 10 godina van Beograda), ne znam kome sve i za sta sve nisam bio kriv kao beogradjanin. Neverovatno! Stvarno mi je dosta, ne dugujem nikome nista, nikome nista nikada nisam uzeo i neka gledaju svoja posla, svi oni, samo da me se okanu vise i prekinu da gledaju moja posla. Posto smo opet premazani "nasim" bojama, a oni "njihovim", e onda lepo mogu da kazem da se moji sugradjani - beogradjani ne bave takvim stvarima, ali zato znam da se svi ostali bave nama. Te ovo, te ono, 'alo ljudi, skinite se vise sa kicme i radite sta god hocete, ali izadjite iz mog dzepa&zivota, nemam veze sa vama ni 1%!
P.S. Nit' ih volem, nit' ih ne volem, nit' se bavim njima, a nije tacno da ih ja ne pustam, niti da to od mene zavisi. Od njih zavisi.


Ma nije problem

da oni dobiju ono sto traze, nego je problem da se uopste nametnu kao ozbiljan sagovornik. Imaju sve manje glasova za tu opciju, a sve su radikalniji, pardon bucniji. A jako su im postene vodje, svi zive od svog rada i ne uzimaju od drugih, Canak, Kasa, Ceda, ha ha ha


Fatal error - guru meditation

Kada sam rekao da to od njih zavisi, mislio sam to - bukvalno. Nisam pravio nikakve paralele/analogije sa LDP-om what-so-ever, pa molim da mi se taj kontekst ne umece u komentar.
Hvala.


Da to je sve posledica

Da to je sve posledica komunistickog nacina privredjivanja da pare treba negde da odu pa ih onda neko negde dodeljuje, pa posto je Vojvodina npr. trecina teritorije Srbije trecina treba da ostane u njoj. I tako onda krece prepucavnje, a de se ne primecuje da je u osnovi sve pogresno postavljeno. Dakle nije stvar u tome koliko ce kod dobiti nego koliko ce zaraditi. Naravno, ne koliko ce Vojvodina zaraditi, nego koliko ja, koliko neko drugi


Nejasna mi je ta racunica

Oni zele da ostane ceo profit u Vojvodini, k'o da su svi elementi profita stvoreni u Vojvodini. Mislim da ovi likovi nesto zestoko podmecu, toliko su bucni, da ponekad i ja pomislim da su u pravu. Nece nikome nista da duguju? Pitam ih onda, a jel' su sve masine, delovi za infrastrukturu, i ne znam sta vec, proizvedeno u Vojvodini, jel' nista ne dobijate van Vojvodine? Daj, pa ni Ameri nemaju sve, a onoliko prirodno bogatstvo. Znaci, nema problema, ako hocete ekonomsku samostalnost, trazite drzavu, jedino je tako posteno. Pa da vidimo cime raspolazete.


cemu taj ton?

Vodzo Modzo...
Nema potrebe za ovakvim komentarom, niko se drugi nije vredjao koliko sam primetila pa ne morte ni vi da zapocinjete svadju. Da sada niste rekli sve sto ste rekli i da drugi nemaju takve reakcije i tvrdnje tipa "koji ce te nam vi" svima bi nam bilo bolje. Zar je to dijalog? Ako je tacno da su vojvodjanski seljaci prosli duge i mukotrpne godine sa beznedezno malim prihodima od svog rada zbog politickih institucija, pa zasto vi to nipodastavate? Ljudi ne treba da kazu da je Beograd kriv- to je besmislena simplifikacija problema (i u stvari vojvodjanska verzija ovakvog vaseg komentara) ali mi smeta sto vredjate. Takvim stavovima i "ajd zdravo" reakcijama su se mnogi problemi resavali pa eto gde smo sada.


Vi ste u pravu

Ispadoh glup, petljam se gde mi nije mesto. Znam samo da mi je dosta etiketa na beogradjane, eto, zato sam poludeo. I dosta je licna prica, da bude jos gore, jer mi stalno neko van Beograda natuca kako sam kriv za sve zivo, da kradem, zivim na tudjoj grbaci, sto nikako ne odgovara istini. Izvinite svi, izvinite gnipi, bezim iako je kasno, ali neka mi neko kaze kako da reagujem sledeci put kada mi neko stane na zulj, pa mi opet krene sa istom pricom: sta je beogradjanin, svileni, a, ima se, moze se? Lepo je ziveti na mojoj nesreci i radu, itd., itd., itd... Sta da radim? Zalite se mojim roditeljima sto nisam rodjen negde drugde! Grmblj-mrmblj!!! :-(


Potpuno si u pravu

Stalno nabijaju neki kompleks krivice, pomislis ni kriv ni duzan da si lopov. Stalno nekome nesto dugujes, a zivis k'o gola sirotinja, pa mislim dokle, da bar imas sta da uvatis kad se latis za dzep


Sve OK

Ma, samo ih pogledate i nastavite svojim putem... tako ja- i pali! Njihov problem kad su puni besa i nece da misle svojom glavom, zar ne?


Vero

Istina, u pravu ste, sto me cini jos krivljim! :-) Da ne govorim da sledi lancana reakcija, evo sada krece lavina pogresnih tumacenja & umetanja, itd... Tanja Jakobi, spasavajte sta se spasti moze, otvarajte taj novi razbibriga blog, pa brisem na uzivanciju & druzenje!!! :-)


Kako da ne

"I jos jedna stvar ... ustavom iz '74 su albanci na kosovu bili manje-vise zadovoljni. Sloba je to morao da oduzima ? Eto zbog toga ste kosovo izgubili."

Ako su bili zadovoljni, sto su se onda bunili '81.? Sloba je vama oduzeo autonomiju iz 1974., pa je logicni sled tvojih misli da ce zbog toga biti izgubljena Vojvodina. Ali, objasni onda onu radikalsko plavu boju koja pokriva Vojvodinu. Prestani da huskas i trazis nesto sto ti ne pripada, dok vas jos ima toliko. Na sledecim izborima ni sa sve Kasom, Ljajicem i Suljom necete preci cenzus.


E, samo vi brinite o Srbiji...

...pa će i Kragujevac tražiti samostalnost.o


Kad mi budemo brinuli

nece, moze samo s vama


lepo napisano gnipi,

ali zamisli da, umesto reci 'Vojvodina', u tvom postu stavimo 'Juzna Srbija' ... ili 'Sumadija' ... ili 'Srem' ... ili 'Macva' ... ili 'Backa' ... ili ...

Zar ne bi skoro sve vazilo kao i za Vojvodinu? Osim onog u vezi ustava iz 74 naravno. E sad da li je bas taj ustav najidealniji ustav na svetu i zasto bi morali da se vracamo na njega (SAMO PO JEDNOM PITANJU) ... to je vec druga tema ...

PS. Bas me interesuje koje od tvojih recenica ne bi 'pasovle' posle moje 'zamene'?


Ma... odgovara svaka :)

ali ja nisam iz Mačve niti sam iz Šumadije ... eto vam Mačvani i Šumadinci pa neka traže šta misle da im pripada. Ja tražim za sebe i svoje. Za sve koji žive u Vojvodini. To uključuje i "starosedeoce" (kako to smešno zvuči) a uključuje i one što su juče došli. Svima nama treba autonomija.

Na kraju krajeva i Beograd treba da ima svoje. Svakome njegovo. To je skroz u redu.

Nemojte se uvrediti. Ja sam stavio ono sto mi je najmilije, ali to ne znaci da drugima ista osporavam. Naprotiv. Decentralizacija ne sme da bude politicko ili nacionalno pitanje. Decentralizacija mora da bude ekonomsko pitanje. Čije su naše pare ?


pravis se ti gnipi Englez

pa si u svojoj okrenutosti sebi svojim novcima, predvideo da sam ja pomenuo recimo i Srem. Pa evo ti kako izgleda tvoj TEKST (Vojvodina->Srem, BG->NS):

Autonomija Srema

Zasto ?

Zato sto Srem nije u Vojvodinu usao osvajanjem nego dobrovoljno, zato sto je razlicit i drugaciji, zato sto ako nas postujete kao ljude i SUNARODNIKE - ne bi smelo da vam smeta. Zato sto komsiji ne zameras kada stavlja drvenu ogradu da odvoji tvoju bastu od svoje. Zato sto ta ograda ne znaci da te komsija ne voli nego samo zeli znati sta je njegovo. Zato sto zicana ograda sprecava tudjeg zeca da jede tvoj kupus ali ne sprecava da kod komsije svaki dan popijes kafu i odgledas utakmicu.

Zato sto je Srem specifican, zato sto je to tradicionalno i geografski podrucje koje uziva posebnost u odnosu na ostatak Vojvodine. Zato sto ljudi koji u Sremu zive kazu za sebe da su Sremci. Zato sto se to ne odnosi na Drzavnost nego na Zavicajnost.

Zato sto je to jedini nacin da se sa nasim parama vise ne manipulise u Novom Sadu.

... (ustav 74 preskacemo)

Zato sto ste alavi i kratkovidi.

Zemlja ne znaci nista bez naroda koji tamo zivi. Lako je iz Novog Sada busati se u prsa i govoriti kako je kosovo Srpsko.

CIST RACUN - DUGA LJUBAV

dok ne bude cistih racuna ne moze biti ni stabilnosti

autonomija znaci cist racun

i da ... nemojte cekati na svet da vam nametne to sto cete na kraju MORATI dati SREMU.

Dajte sami. Manje ce vas kostati.

Eto gnipi, bas ti lep tekst - univerzalan :-)


E vala

al' si ga opravio, svaka ti cast!


Kao sto rekoh

stvar zaista nije sporna ... nisam ni iz srema a da jesam mogao bih upravo biti autor takvog teksta. Uglavnom, stvar se svodi na zdravu logiku o vertikalnoj organizaciji drzave ali i vertikalnom principu patriotizma.

1. Volim svoju decu, zenu i mamu i tatu
2. Volim komsije
3. Volim sve u mojoj ulici/bloku
4. Volim svoje selo/grad
5. Volim celu opstinu
6. Volim okrug
7. Volim srem/banat/backu (ubaci po potrebi neki drugi region)
8. Volim Vojvodinu
9. Volim Srbiju
10. Volim Evropu
11. Volim ceo svet
12. Volim ceo suncev sistem
13. Volim celu galaksiju
14. A i druge galaksije su mi simpaticne

ako tako gledas - nije pogresno biti autonomas ni za svoju drzavu ni za pokrajinu ni za regionalnu oblast ni za okrug ni za opstinu ni za svoje mesto niti svoju ulicu niti svoju porodicu....
sve je to ok.

svakome njegovo - po zasluzi.


slazemo se gnipi

gnipi: Uglavnom, stvar se svodi na zdravu logiku o vertikalnoj organizaciji drzave ali i vertikalnom principu patriotizma ... ako tako gledas - nije pogresno biti autonomas ni za svoju drzavu ni za pokrajinu ni za regionalnu oblast ni za okrug ni za opstinu ni za svoje mesto niti svoju ulicu niti svoju porodicu....

Ovo sto si ti napisao mogu i ja da potpisem. Jos samo da se slozimo oko par stvari:

1. Kad se odulucje o oragnizaciji svakog od pomenutih vertikalnih nivoa NAJBOLJE je imati JEDINSTVENI sistem organizacije u kome ljudi imaju ista prava i obaveze. I sebicni princip "mislim samo na sebe bas me briga za druge" NIJE DOBAR - na primer: ja hocu da u mojoj ulici ulicna svetiljka stoji pred mojom kucom, drugi me ne interesuju.

2. SVAKI veritkalni nivo organizacije podrazumeva PRELIVANJE kad se radi o zajednickom delu sredstava (odnosno: ko ima vise, ulaze vise). Izdvajanje za zajednicke potrebe se svuda u svetu vrsi preko poreza tako da ako zaradjuem duplo vise od mog komsije, onda cu za nasu ulicu koju koristimo u istoj meri, ja izdvojiti BAR DUPLO (a obicno 4 puta) vise nego on.

3. Jedan od najvaznijih principa u vertikalnoj organizaciji je EFIKASNOST. Sto znaci da svi poslovi koji se mogu uraditi na jednom mestu ne treba da se rade na VISE mesta. Naprimer, glupo je praviti skolski program iz matematike na nivou grada ili regiona kad je NAJJEFTINIJE uraditi ga na nivou drzave. Ali zato kad je u pitanju putna mreza onda se moze/treba raditi na vise nivoa: lokalna putna mreza je briga lokalnih vlasti, regionalna regionalnih a drzavna putna mreza briga drzavnih organa. NAJBOLJA vertikalna organizacija je ona koja najefikasnije funkcionise i od koje ja kao pojedinac dobijam NAJBOLJU uslugu a da ona pri tom zahteva NAJMANJE MOG NOVCA.

4. One tvoje "ograde" su LOSA stvar. Vojvodjani bi bar trebalo da znaju (i da uce svoje zaostalije sugradjane iz Srbije) da je ogradjivanje njiva LOSE zato sto ih je teze obradjivati. I zato Evropljani UKIDAJU granice i UJEDNACUJU poreze (ili ukidaju poreske granice) posto sto onda privreda NAJBOLJE funkcionise i ONI BOLJE ZIVE.

Prema tome, mi imamo alternativna DVA pravca u kojima mozemo da idemo:

1. Balkanizacija - stetno cepkanje, pravljanje granica i usitnjavanje SVEGA, koje nas mnogo vise kosta vodi unistavanju privrede i, moguce, u nove sukobe.

2. Evropeizacija - UKIDANJE granica (svih vrsta) i priblizavanje i ulazak u Evropu.

Pozdrav,
Vasilije


Naravno

I ispod vaseg teksta se lako potpisujem. U potpunosti se slazem.

Naime, celo "autonomaski" pokret je krenuo od momenta kada su uocene nepravde u raspodeli. Drzava koja je samokriticna i pobrine se da nepravdi u raspodeli sredstava ne bude - nece nikada imati teznje za podelama. Na kraju krajeva - sve se zasniva na cistom racunu i dugoj ljubavi. Sa druge strane, specificnost Vojvodine ne moze da se ukine tek tako...

Ipak, nemojte zaboraviti da u Vojvodini ne zive samo Srbi.
U Vojvodini ima mnogo kultura i mnogo jezika. To ipak nema veze sa parama i politikom pa necu dublje zalaziti u problematiku - ostacu samo pri tome da Vojvodini ipak pripada neka specificnost u odnosu na ostatak Srbije - bilo da se radi regionalizacija ili ne. Niko u Vojvodini nece pristati da se poniste prirodne i tradicionalne granice Srem, Banat Backa i da se uvedu neke nove podele kako ih "nacrta" velja selja ili neki drugi magistar nekulture i neobrazovanja.

Na kraju krajeva, sve je to sporedno ako se dogovorimo o generalnom principu koji moze da funkcionise. Ipak, tesko da beogradskim politicarima mogu da verujem na obecanje o tome kako ce raspodela biti fer, nakon svega sto smo doziveli ukljucujuci i najsveziju kradju na ustavnom referendumu. Pa ljudi, mi zivimo u laziranoj Srbiji. Ustav je pokraden i nametnut. O kakvoj pravdi pricamo kada nam je ustav lopovska bagra i pravila i nametnula kradjom ?


Hehe gnipi

kad su ljudi spremni da RAZGOVARAJU i pri tom jos razumno i umereno onda ni razumevanje nije daleko :-)

Specificnosti i RAZLIKE su uvek UZAJAMNE - po definiciji. Ako su ljudi sa svera Backe razlicti od onih oko Vranja, znaci i da su ti drugi razliciti od ovih prvih. Pa prema tome nije razlog da za IZDVAJANJE jednih u odnosu na druge. Nije samo Vojvodina multinacionalna. I u Beogradu ima stotine hiljada ne-Srba. A i u tzv. uzoj Srbiji (ili kako bi neki rekli u UZAS-u ;) ima stotine hiljada Albanaca, Roma, Vlaha, Muslimana, Bugara ...

Sto se tice ustava, nisam glasao a i ne znam detalje. Ali mi zvuci logicno da je ipak usvojen posto je vecina paritia zalegla iza njega. I posto je kompromis (sto je manje-vise uvek u demokratiji slucaj) ... sigurno je daleko od idealnog. Ali nisam od nikog cuo da je gori od Milosevicevog - naprotiv ... sto je vec napredak :-)


Iza svakog "postenog" Vojvodjanina

izviruje Canak! "Pa ljudi, mi zivimo u laziranoj Srbiji. Ustav je pokraden i nametnut. O kakvoj pravdi pricamo kada nam je ustav lopovska bagra i pravila i nametnula kradjom ?" Bas fin govor kulture i obrazovanja, a Canak je olicenje takvog govora. Ha ha ha. Naravno, dokaza za ovu "istinu" nigde.


Ustav je pokraden i to svi

Ustav je pokraden i to svi dobro znamo. Dokaza nema jer se strankama koje su bile protiv referenduma nije dozvoliko da kontrolisu izbore. Citajte http://www.bojkot.info/ i sve ce vam biti jasno.

Uostalom, znate vi to dobro, samo se pravite....
u stvari, verovatno samo pokusavate da zaradite svojoj deci za lebac - sa platnoga spiska DB-a ili tako neke nakaradne sluzbe za dezinformisanje.


Ha ha ha

dobar si! Ustav je pokraden, ali nemamo dokaze. Nismo bili prisutni ali znamo da je bilo kradje. I naravno, procitaj kod onih koji to tvrde! Bas super dokaz!

A ovo za DB, pa pa paranoja. Ako ovako nastavis pocece DB da te susrece u klonji!


A Izrael?

Quote:
Zemlja ne znaci nista bez naroda koji tamo zivi. Lako je iz Beograda busati se u prsa i govoriti kako je kosovo Srpsko.

Ovo je zanimljiv navod. Slazem se da tamo skoro da nema SADA, nasih ljudi, mislim Srba. Ali bilo ih je. Nek se vrate svi koji izbegli s Kosova na svoja ognjista, pa onda nek se preraspodeli stvar i tek tada o njoj raspravlja. Ovako, postignut je cilj koji je tzv. agresija NATO-a htela da postigne. Ljudi su izbaceni. Ostali su najhrabriji, nazatucaniji, najnemocniji, najnezasticeniji. Zrtve. Oni su vec zrtvovani. Prema tome, Izrael je stvoren nasilno lomljenjem drzavnog aparata Britanije na tom prostoru, a zatim onim sto zovemo bliskoistocna kriza. Da se razumemo - tamo nije bilo Jevreja onoliko koliko je potrebno/logicno za ustanovljavanje nacije i stvaranje Izraela. Ali on je nastao svejedno.


Ja sam Vojvodjanin

jer se tako osecam i to mi ne moze niko oduzeti(mada niko ni ne pokusava).Ali meni ne treba,ni skupstina ni vlada ni sve ostale placene institucije.To treba,vama koji se bavite(ili zelite da se bavite)politikom.Lepo je biti placeni,recimo,pokrajinski zamenik sekretara za ...nesto.Ne volim sto moram da placam ni Tadica,ali mi je mnogo teze,sto moram da placam Kostresa i Pajtica i...ko zna jos koliko njih.A kulturna autonomija?Pa sta inace znaci to Vojvodjanin.I...ne budite zaludni.Bavite se pametnijim stvarima u zivotu,za tako nesto necete dobiti vecinu...nikada.Mada...ako radikali skapiraju da jedino u Vojvodini mogu da pobede,onda,nikad se ne zna...da li ce vam i dalje trebati ta autonomija?Vi bas zelite da budete nacionalna manjina(ako se vec osecate Vojvodjaninom)?


...ina se budi

predlazem da ovaj otreznjujuci i odluchni vapaj "zashto Vojvodina" bude oficijelni manifest "mlade vojvodine".

iako se shalim, gnipi, drzim da ste potpuno u pravu- ali zar ne bi i Vojodini ("i nek` nam opet rodi zito") bilo bolje u jednoj normalnoj, "bogougodnoj" i pravednoj Srbiji?


Ma sve je to ok

Beogradski VRH VLASTI Vojvodinu tretira kao koloniju koju treba eksploatisati. Tako su tretirali i Kosovo.

I sada kada neko ovde pise o Kosovu, pise o tome sta smo izgubili ... prvo mu na pamet padne ruda koju nismo potrosili a eto - ode siptarima ... pa se seti fabrika ... i prica o kusuranju...

kada pricaju o tome kako nam kosovo treba - niko ne kaze da nam trebaju i ljudi koji tamo zive. Sta to znaci ? Ponovo da ih sve proteramo ? Jel to realno ? nije. Ok onda nista. Meni sve jasno od 1999-te

Svi smo mi dali pare koje su otisle "za razvoj kosova" i necemo ih nikada dobiti nazad. Ne zato sto nam ne daju nego zato sto te pare nikada nisu ni otisle na kosovo nego su ih munuli ovi sto se kunu u patriotizam i iz fotelje izmisljaju platforme a la "ko izda pizda" i slicne samo da bi zadrzali dostojanstvo... briga je njih i za Kosovo i za Vojvodinu i za Srbiju ... prodane duse.

Pokrali su svaki fond koji je ikada postojao za kosovo... nista tamo nije razvijeno... da su mogli i malter bi sa kuca oljustili i unovcili. Namerno stvaraju krizu za krizom, jer dok je kriza, moze lako da se krade. Njima ova prica oko Kosova ide kao kec na devetku da se jos malo omaste para pa da zapale na neka egzoticna ostrva.... seca li se neko cika Radomana Bozovica ? Ugledan biznismen... tezak milione evra. Dinkic nam sada prosipa 1 milijardu ... a odvukli su za 10 godina neprocenjivo vise ... i niko ne prica kako treba naci ko je ukrao i koliko ...

a raja zivi od 'leba i patriotizma!

Nesrecni zivalj koji je izbegao da se spasi od ustaskog noza ili metka jos nije ukapirao da su im rat i progon zakuvali ti isti za koje oni uporno glasaju na izborima. Poslednji talas je izbegao sa kosova. Sada se jadnim ljudima ponovo manipulise. Nikada nece shvatiti da je njihov zivot politicarima samo sredstvo da vacare neki fond i da od tudjih para svoju decu posalju u inostranstvo na skolovanje.

Tapsimo ... mnogo buke ni oko cega ... jos 2-3 meseca pa novi izbori ... pa ponovo ista prica mozda jos gora... i jos vise glasova za Radikale ... posle toga ne zelim da znam sta ce biti, planiram da dozivim neki nervni slom pre toga pa ce mi biti ravno sve do fruske gore i za pare i za politiku.


A jel' vidis

medju tim politicarima koji uzivaju na racun vaseg rada i neke "nepatriote", ima li i "antiratnih profitera"? Ili, stvarno rece neko, otimaju ovi iz Beograda, a ovi sto sede u onolikoj vojvodjanskoj skupstini, pa silni sekretarijati, i ostala administracija, ne oni, su na minimalcu?! Mislim, budi dosledan u toj kritici, za pocetak, ne spomene Koleta, Miskovica, Kasu i ostale feudalce, kakve veze oni imaju sa nasim "patriotizmom" o kome imas isto misljenje kao da ti Taci davao besplatne casove!


Pa sta da radimo ?

Da pobijemo sve birokrate pa ce nam biti bolje ?

na zalost znate i sami da je birokratija neizbezna...

kada bude bilo cistijih racuna, bice lufta i da se birokratija skrese. O smanjenju birokratije nema govora dok se ne postavi cist racun - duga ljubav.


A da

Ako su vec Vojvodjani bili zadovoljni vremenom pre Slobe, pa im je sve lepo bilo, u smislu deljenja novaca, za vreme "autonomasa", sto se tako lako njih odrekoste, bez ikakvog otpora?! Kao Krunic, Zika Berisavljevic i drugi nisu koristili takvu "autonomiju" da se lepo nafatiraju. Daj, za pocetak se malo otrezni, pa pomisli da jednako dobro mogu da te pljackaju i oni koji galame o "autonomiji" Vojvodine, mozda jos vise. Kad kazu "gde su nase pare", sugerisuci da treba da idu vama, oni misle na SEBE, i to je to, nicim nisu pokazali da su posteni i da nece zavaliti ruku u tvoj ili bilo koji drugi vojvodjanski dzep.


Ljudi bre, ako se dogodi

Ljudi bre, ako se dogodi naucno fantasticna situacija da se Vojvodina odvoji, imacemo jos jednu drzavu sa 70-80% posto srpskog stanovnistva. To j trenutno nerealna situacija.
Jedina opasnost je da pojedine opstine ne traze odvajanje, za sta postoji teznja, ali takodje prilicno nerealna ili ona druga varijanta po kojoj ce se stvoriti Evroregion spajanjem pojedinih regija u okruzenju ukljucujuci i Vojvodinu.


Imacemo Vojvodinu

sa 100% Vojvodjana.


Ne, nego sa 33% Sremaca, 33%

Ne, nego sa 33% Sremaca, 33% Banacana, 33% Bacvana i 1% Pancevaca


moze i tako nikson

slazem se : )


eh....

to je bilo nekada...Vise od pola stanovnistva(srpskog porekla),bi se tesko svrstalo u te kategorije


I drugog porekla. Mada je to

I drugog porekla. Mada je to po meni sve jedna malogradjnstina-zamisli ja sam sada Vojvodjanin. Ti si covek koji ima svoje kvalitete i mane i po tome te cenim. Tvoja vera i nacija su tvoja privatna stvar.


Divlji i pitomi???

"U Vojvodini zive normalni, pitomi ljudi ... ima nesto i divljih ali za sada su pod kontrolom. Oni najdivljiji su vec stari a njihova deca se ubrzano pripitomljavaju. Bice od njih Vojvodjana ... normalnih pitomih."

Ko su ti "divlji?" Da ne mislite mozda na izbeglice?


Ne, ne mislim na izbeglice

Izbeglice su ljudi koje je zadesila nevidjena nesreca. Svi su u Vojvodini sacekani rasirenih ruku. Tako i treba. To je ljudski.

Sramno bi bilo implicirati tako nesto delilah. Ljudi se ne dele po poreklu nego po kvalitetima. Bili najdomaciji ili sa marsa, meni je sve jedno. Interesuje me koliko je razuman, koliko je castan i posten, koliko je vredan.

Vojvodjanin je geografska, tradicionalna i zavicajna odrednica a ne nacionalna.

Vojvodjanin je svako ko zivi u Vojvodini, zeli da ostane u Vojvodini i zeli da njegova deca ostanu u Vojvodini.

Vojvodjanin nije onaj ko je uzeo Hrvatski ili Bosanski pasos, nije regulisao vojnu obavezu, kune se u Srpstvo a Vojvodjanima "smesta" nove ratove dok on bezbrizno svercuje preko grane i valja evre na ulici.

Poreklo nije bitno. Svi smo mi u Vojvodinu dosli. Neko pre, neko kasnije, a dolazice jos... jer mesta ima ;)

I svi su dobro dosli!!!


Izvinjenje

Izvinjavam se na implikaciji. Kad ljudi u Vojvodini pricaju o divljim i pitomim obicno misle na ono grozno "Dosli divlji da oteraju pitome," one koju su "sisli sa brda" da nam "urade" nesto, ne znam ni ja sta; Cula sam toliko uvreda, toliko psovki na racun izbeglica, pa onda videla kad roditelji samaraju decu kad pricaju kao "oni," pa "oni" su nam kulturu ne znam ni ja sta... pa tek klinci kako su ih primili u osnovnim skolama pre 15ak godina, onako odrpane i nesrecne, nista nisu znali jer su toliko skole propustili dok ih ti isti klinci svojim uvredama nisu poslali u kuvarske skole a onda se sami kasnije po gimnazijama druzili sa decom ratnih profitera..jer su imali para.. eto sad sam otvorila can full of worms. I potpuno otisla sa teme, ali po pitanju stava prema izbeglicama sam osetljiva jer mi je muka vise od te mrznje koja nas samo vuce jos dublje u blato, u nedogled beznadja u koje smo upali. Kad bi bar svi mislili tako kao vi!


Aj' da probam malo da

Aj' da probam malo da skrenem na drugu stranu: ima i ono "o'šli Nemci, došli Sremci" :) I jedna od crnjih kletvi: dabogda ti se ćerka za Sremca udala!


A tek famozna vojvodjanska kultura!

Isao sam jednom u Novi Sad na tamosnji Filozofski fakultet odavde iz Beograda, sa grupom svojih kolega, u posetu njihovim studentima, a imali smo predvidjeno i ucesce na jednom njihovom seminaru. Docekali su nas, nista posebno, cak je bilo distance, a pomalo i bojkota. Vrhunac je bio profesor koji je vodio seminar, strasno hladan, distanciran, u jednom momentu je rekao kako on, za razliku od drugih, ne deli kulturni prostor bivse Jugoslavije na Istok i Zapad, vec na Sever i Jug. Mislio je na severno/juzno od Dunava i Save! Taj rasizam u svezi sa provincijalizmom je ono sto vecina ovih koji galame "gde su nase pare", manje-vise svesno, nosi u sebi, i to moraju odmah da iskorene ako misle da ih iko shvati kao kulturne, emancipovane i slicno. Najgore u svemu je sto je ovaj profesor rodjen i zivi u Beogradu! Ili onaj Milenko Perovic, crnogorski separatista koji huska tamo na vojvodjanski separatizam. Sistematski radi na izolovanju novosadskih studenata i svojih kolega od svega sto dolazi iz Beograda. Njihov moto je "Separatisti svih zemalja, ujedinite se" da razbucamo tzv. Veliku Srbiju i velikosrpski nacionalizam. E, pa dok ne odvojite zito od ovog kukolja, tesko cemo ista postici oko spornih pitanja na relaciji Beograd/Srbija-Vojvodina. Secam se one scene kada je Canak srusio tablu RTS-a, i u najboljem maniru vojvodjanske "kulture", castio tablu socnim psovkama. Mislim, da malo (zlo)upotrebim Krlezu - "Sacuvaj me Boze vojvodjanske kulture"! Previse zivite u tom MITU, deleci lekcije o "velikosrpskim mitovima"


vojvodina u tranziciji

Pa deljenje kulturnog prostora na sever i jug je u Vojvodini sasvim normalno, mislim da vecina Vojvodjana odrste sa tim naukom. Ako vas je sama pomisao na to iznenadila, stvarno ne bi trebalo. Ja nisam rasista i nemam nista protiv Beograda niti bilo kog dela Srbije ali delim po nekom osnovu sever i jug jer znam da su moja kuca, moja porodica i moj grad bili eto tako nekako- severni i ne mogu nista oko toga da uradim. Iako deo mene sever i jug shvata neumitno, kao tacku na kraju recenice, cinjenica je da se taj kulturoloski sistem promenio poslednjih decenija i izazov je kako ga prevazici. Zbog gubitka te kohezije se slazem sa vama- potencirati na kulturnoj podeli kao osnovu razlicitosti je, narocito u dnasnje vreme, rasizam. Ipak, mogla bih i ja vama ispriciati za neka iskustva koja sam imala kao 'provincijalka'- palanka smo, nista ne znamo i smesno pricamo kao da je Beograd centar sveta, sto je groteskna ironija jer smo svi zajedno ispali sa skoro svih mapa ovog sveta. Lepo ste i sami opisali ko sta radi po Vojvodini, kako koriste antinacionalizam za svoje ciljeve i sve ste u pravu. Haos drustva u tranziciji i zlih namera svoje vrste a meni je lako da pricam o tome sa daljine od hiljada kilometara. Ali jedno znam, nesto lepo iz same Vojvodine - podji od sebe i svoje porodice, svog komsije i svog grada, tako kakav si prema sebi samom i njima ce biti i onima oko vas. Pocevsi od tog individualnog stava se resavaju veliki problemi.


Hvala

na lepom i objektivnom komentaru, takav pristup bi doprineo smirivanju tenzija i resavanju nekih problema


Jel' ti to pretis

Dizanjem pobune u Vojvodini? Ha ha ha. Pa pogledaj rezultate izbora, sve plavo od radikala. U pravu si, proci cete k'o vrapci ako pokusate.


Mir...

....i jedno sasvim prosto pitanje.
1. Šta su do sada radikali odbranili?


Pa evo

Vojvodinu, za sad


hahaha...

...Misliš kao ono u Hrtkovcima? A od čega branite Vojvodinu?
Pa Vojvodinu će jako brzo trebati od vas braniti.


Pa i na to

ako hoces, razni provokatori su hteli da podignu medjunacionalne tenzije, ali nije proslo. Hteli su rat i u Vojvodini, da sto vise oslabe Srbiju, al' nece moci. Branite se vi od radikala, nemam nista protiv, nemojte samo oruzjem, nece izaci na dobro.


Najveci provokator je bio

Najveci provokator je bio Vojislav Seselj sa svojim izjavama o Hrvatima. Za takve izjave mogao je da privuce samo prizemne ljude koji su danas poslanici SRS-a u skupstini Srbije. Znam coveka koji do pre nekoliko godina ocitavao brojcanike za plin. Uclanio se u SRS i poceo da siri netoleranciju, grand paradu i tako cak i suvisni nacionalizam sveo na njegovu meru kica i neukusa. Na osnovu svega toga postao je poslanik. Sutra ce mozda biti neki ministar i odlucivace o mom i tvom zivotu.
Nije SRS odbranio Vojvodinu od rata, vec ju je uveo u rat sa susednim zemljama. Zbog tog rata Seselj je trebao da odgovara pred gradjanima Srbije, a ne pred stranim silama.


Na koje izjave

mislis, aj' daj neku, pa da vidimo sta je sta. Ovog radikala sto si spomenuo, a tek koliko smeca ja znam po "demokratskim" strankama. Za tog coveka me i ne cudi, ali sta pricaju oni koji su zavrsili fakultete, postali ne znam kakvi eksperti, i uveliko ministruju i odlucuju o nasim sudbinama. Mislim stalno se preti radikalima, koji sve vreme u opoziciji, a ovi godinama vec haraju i otimaju po Srbiji, u lister-odelima i blindiranim automobilima. Pusti me malo te demagogije!

Sa kojim "susednim zemljama" je Vojvodina ratovala, i kako ju je to Seselj uvukao?


Ev o ti par izjava, a ima ih

Evo ti par izjava, a ima ih jos:

`Smatram da svi Hrvati treba da se sele, osim onih koji su se odazvali mobilizaciji. Treba izuzeti Srbe katolike (Šokce i Bunjevce) koji ucivaju punu ravnopravnost. Hrvatima cemo dati adrese prognanih Srba iz Zagreba i Varazdina . ( Vecernje novosti, 17. april 1992.)`

Pa onda cuvena izjava:

`Hrvate ne treba ubijati nozem nego zardjalom kašikom`

Pa zatim:
`Hrvate bih proterao iz više razloga. Prvi što su oni krajnje nelojalni kao stanovnici...Treci razlog je što je najveci broj Hrvata koji danas civi u Srbiji, Ante Pavelic naselio u Zemunu, Slankamenu i još nekim mestima... to je jednostavno princip drzavnog razloga...`(Osmica , 22. april 1992.)

Princip drzavnog razloga je FASISTICKI PRINCIP. Dakle mi pojedinci nemamo sta da se pitamo, pita se samo drzava, odnosno pita se Seselj jer je on drzava.

Drugo, u svakoj stranci ima svakakvih ali ovaj sto sam ga ja naveo (u prethodnoj poruci) nije izuzetak, vec pravilo. Koji su ti sto haraju sa blindiranim kolima?
Miskovic, Babic... U pravu si haraju oni danas, ali sada se prave fini i legalni jer su se nafatirali za vreme SRS-a i SPS-a. Prvi pre 15 godina nije imao dva odela, a drugi je danas u koaliciji sa radikalima i na opstinskom nivou radi sta hoce. Raspitaj se malo.

Ciji su poslanici digli najvise para iz skupstinske kase. Sta je sa Nemanjom Sarovicem? Sta je sa Tomom Nikolicem koji je dobio stan kada su ljudi bezali sa Kosmeta?
Sta je sa Aleksandrom Vucicem koji se rukovodi principom 100 puta ponovljena laz=istina? To je Vucic koji je doneo zakon o informisanju na osnovu kojeg su privodili novinare na informativne razgovore, a par njih je zavrsilo u zatvoru u vreme kada Engleska donosi zakon na osnovu kojeg novinari ne mogu da odgovaraju cak i ako iznesu ociglednu neistinu.

Sta je sa Krasicem bivsim ministrom trgovine za vreme cijeg mandata je Srbija trgovinski najvise propadala?

A sa kojim zemljama smo ratovali?
Sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Onakvim izjavama Seselj je sigurno vodio mirnodopsku politiku prema njima.

I uopste kako te nije sramota da branis Radikale kada znas kako se zivelo 90-ih. Postali smo Irak u sred Evrope. Ne samo da smo propali materijalno, vec je pre svega svaki covek izgubio DOSTOJANSTVO i to je ono sa cim se sada najteze suocavamo.


Dobro

ove izjave jesu sovinisticke i neprihvatljive. Medjutim, zakljucak da je Seselj bio drzava ne stoji. Sta se desilo sa ovim sto je govorio, jer ista od toga ostvareno? Nije. Ne kazem da on to ne bi uradio da je imao vlast, odnosno da je predstavljao drzavu, mozda bi, mozda ne bi, vise puta je on radio suprotno od onoga sto prica, zasto bi onda nuzno morao da to ucini? Tadasnju drzavni aparat je kontrolisala leva politicka snaga, koja nije bila sovinisticka, i zaista, osim par incidenata koji su jos uvek nerasvetljeni, na teritoriji Srbije nije bilo progona nesrpskog stanovnistva niti drugih zlocina. A to je velika razlika u odnosu na fasisticku drzavu, i Republiku Hrvatsku. Kod ovih ne samo da je bilo verbalnih pretnji, vec je stvoren sistem za masovno vrsenje zlocina, za fasiste ti je jasno, a Srbi su proterivani iz hrvatskih gradova, ili su prema njima vrseni drugi zlocini, cak i pre nego sto je izbio rat. Znaci, simetrija nikako nije moguca, najvise sto mozete iskopati o radikalima su takve izjave. Vec sam pitao na drugom mestu, zar nije logicno, ako su radikali vec imali takve namere koje im pripisujete, da onda kad su imali ucesca u vlasti, i kada je bilo ratno stanje, za vreme bombardovanja 1999., ne ostvare nesto od svega toga?

Drugo, hoces da kazes da su funkcioneri iz G17, LDP-a, DS-a, koji imaju luksuzna odela i automobile, izuzetak, a ne pravilo?! Spominjes neke najvece biznismene, kao obogatili se za vreme bivse vlasti. Dobro, ali, kako to da su i dalje mocni, jos bogatiji nego sto su bili, evo vise od 6 godina prodje od promene vlasti, s kojom vlascu sada suruju i zasto toj vlasti to ne smeta? Koji su ti sto haraju sa blindiranim kolima? Ha ha ha, pa ne znam gde ti zivis, mozda u nekom selu, ali kad prodjem pored bilo kog ministarstva, sedista stranke ili firme, vidim automobile da se smrznes. Odakle Bedi koji nikada nije radio novi dzip, zanovi covek dzip k'o ja kad kupim kutiju keksa u prodavnici? Odakle mladjanom Kolesaru onoliko bogatstvo, rece covek ostavila mu tetka? Ma da, samo tetki da odnesem lek. Sprdali ste se sa Markovim nosenjem gajbica, a odakle, bre, ovima, onom je cale bio predsednik drzave, ko su ovi?! Janjusevici, Davinici, Rasete, Dinkici, Labusi, i mnogi drugi znani i neznani. Znaci, ako nista od ovoga ne znas, raspitaj se malo, skoci do najblize varosi, pa ces vec tu, na lokalu, videti sve i svasta. Oni iz nekadasnje vlasti su mala deca naspram mutljavina koje su od 2000. u toku, ne mogu se probrojati sve afere i korupcije koliko ih je bilo. A JUL je bebica naspram G17!

"Ciji su poslanici digli najvise para iz skupstinske kase. Sta je sa Nemanjom Sarovicem?" Tacno, Sarovic, ali medju ovima za koje pitas bili su mnogi iz "demokratskih" stranaka, nisu samo radikali. Zameram radikalima sto su bili protiv smanjenja poslanickih plata, ali necu da idealizujem ostale kao ti. Toma dobio stan, i to je sve sto mozes da kazes? On je nesto objasnjavao, ali nema veze, recimo da tu nije bilo bas sve po zakonu. Pa bio covek godinama na najvisim funkcijama, sta je tu sporno? A jel' znas koliko je stanova ostavio Vesko Boskovic svojoj porodici? 42, ako nisi znao. Idemo dalje, Vucic i Zakon o informisanju, nista sporno, ne mozes lagati i huskati a da ne odgovaras. Ha ha ha, Engleska, pa vidim kako zavrsavaju novinari koji npr. pretresaju afere u Blerovoj vladi, a sta bi sa onim koji je razotkrio da nikakvog oruzja za masovno unistenje nije bilo u Iraku, pojeo ga mrak!

"Sta je sa Krasicem bivsim ministrom trgovine za vreme cijeg mandata je Srbija trgovinski najvise propadala?" Pa nije propadala zbog Krasica, nego zbog drugih faktora. A sad kao strasno trgovinski napreduje, pa ljudi opet glasaju za Krasica i njegove drugare?!

"A sa kojim zemljama smo ratovali? Sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom." Pitao sam te sa kojim zemljama je Vojvodina ratovala. Sa Hrvatskom i BiH nije ratovala ni Srbija, jos manje Vojvodina (koja nije samostalna drzava, ma sta ti zeleo).

Propali smo i postali Irak zbog vasih mentora i gazda, ne zbog radikala ili socijalista. Bili smo materijalno siromasni, ali smo imali nacionalno dostojanstvo, sad i dalje imamo prvo, a drugo smo izgubili.


Radikali

Radikali su jedini u Vojvodini koji stekaju oruzje. Ostali im pruzaju otpor upravo time sto NECE da se naoruzaju. Radikali SHIZE od toga.

Oni bi bili najsrecniji kada bi imali na koga da pucaju ali .... nismo mi sa Marsa pali sa rogatima da se bodemo.

I zaboravite te glupe price o pobunama.

'Di ste vi videli lalu da puca ?
Samo u onom vicu sto je Lala hteo da ode preko fronta da nadje "svoga neprijatelja" pa da se sa njim pomiri jer se uzeleo Sose a i treba obrati kukuruze. :)

Cvrc Milojka, ako se neko zalud radovao nekoj zucnoj raspravi, prevario se :)

Svanuce. Samo pamet u glavu a dupe uza zid.


'Di ste vi videli lalu da puca ?

Pa to moze biti prednost, ali i mana, nekad treba zapucati, npr. ako vas radikali toliko ugroze da nemate drugog resenja, sto da ne, zapucajte na njih! Ovako ispada da svako moze da vas ... kako hoce, npr. sutra dodju Madjari i okupiraju, a vi se hvalite svojom miroljubivoscu?! Trpeli ste Nemce toliko dugo, a ovamo ispade jedini problem Beograd?!

Mada, nisam siguran da uopste nemate u sebi nikakve takve pomisli, to bi mi bas bilo neprirodno, odnosno vuklo bi na neku genetsku miroljubivost. Opet se setih Canka i onog "vesanja na bandere", taj covek mi deluje kao frustriran sto nema vise vlasti pa da ispolji tu agresivnost. Umesto toga je onda potiskuje duhovitoscu, cinizmom. A zna nekad da bude duhovit, nema sta.


Princip

je da necemo da ratujemo. Ko nece rat ne sme imati oruzje.
Vasi ratni provokatori UDBA/OZNA i ostali upravo zbog toga ne mogu da zakuvaju. Prvo i prvo, Madjari su u evropskoj uniji. A za NASE lokalne Madjare, mogu da garantujem da su ubedljivo bolje patriote od svih vas Radikala. Uostalom, poturice bolje od turaka... ovaj put u pozitivnom kontekstu. Zaista se na prste mogu nabrojati Madjari koji nisu patriotski nastrojeni. Za razliku od SRS-a koji je totalno anti-patriotska snaga u Srbiji. Bolest koja se mora leciti i prelezati.

A znam da cemo vas Radikale tesko odvici od ruznih navika... naime,

Glupost je neunistiva!


UDBA/OZNA

U kom vremenu ti zivis, alo, ovo je 2007. ne 1947. cisto da te podsetim da se snadjes lakse u prostoru i vremenu. "Prvo i prvo, Madjari su u evropskoj uniji". Pa sta? Cuo sam izjave madjarskih funkcionera koji postavljaju pitanje statusa Madjara u Vojvodini, a odatle im pozitivno odgovaraju Kasa, Pal, Agoston i drugi. Sta bi sa onim honvedima i nekim madjarskim omladincima, nacosima, u Subotici? Jel smo to sve sanjali? "A za NASE lokalne Madjare, mogu da garantujem da su ubedljivo bolje patriote od svih vas Radikala" Madjarske patriote, logicno. Vidis, o radikalima postoje prazne pretnje, a za Madjare smo vec imali prilike da vidimo sta mogu da urade, 1940-tih. Necu da kazem da su danas Madjari na to spremni, ali necu ni da prihvatim da kod njih nema apsolutno niceg spornog, i da svo zlo dolazi jedino od radikala. Uostalom, sta se bakcem oko toga, Vojvodina je sva radikalska.


Nasi Madjari

"Cuo sam izjave madjarskih funkcionera koji postavljaju pitanje statusa Madjara u Vojvodini, a odatle im pozitivno odgovaraju Kasa, Pal, Agoston i drugi. Sta bi sa onim honvedima i nekim madjarskim omladincima, nacosima, u Subotici? Jel smo to sve sanjali?"
da, naravno da postavljaju pitanja, ko ce ako nece oni? I sto ne bi postavljali pitanja s vremena na vreme, bar da znamo da je svima dobro ili da se radi na tome da im bude dobro. Ili ste to shvatili kao mastoviti poziv na secesiju jer ce Madjari da prave veliku Madjarsku?
Kazete, ovo je 2007 a ne '47 a onda navodite sta su Madjari uradili pre 60 godina. Zasto? Madjari JESU nasi Madjari, dokle ce o nima da se prica kao o potencijalnom malignitetu?
I otkud o radikalima postoje "praznje pretnje," naopako??? Sta je prazno u njihovim pretnjama?


Nismo se razumeli

Treba da se postavljaju pitanja i resavaju sporne stvari, ali ne sme da se zloupotrebljavaju za postizanje interesa koji narusavaju nas ustavni poredak i vode u medjunacionalne sukobe. Nisam siguran da ovi koji najvise trube o nekoj obespravljenosti imaju ikakvih problema, narocito feudalac Kasa, sve mi se cini da koriste neke incidente za postizanje nekih mnooogo opasnih ciljeva.

Uporedio sam ispade i pretnje radikala/srpskih nacionalista sa ispadima/pretnjama madjarskih, i primetio da tu ima nejednakog reagovanja od strane nekih ucesnika bloga, jedni se predimenzioniraju, drugi potpuno ignorisu. I pomenuo sam sta su Madjari URADILI pre 60 godina, a radikali NISU URADILI nista slicno. Cisto zbog nepristrasnosti.


OK...

Nacionalizam je niska strast ma cija da je tako da mislim da sustinski nije vazno ko je sta uradio- ako nije uradio za sada - mozda hoce jednog dana.
Inace se slazem sa vama.


Pobuna ? Ne, hvala

Pobuna u Vojvodini ce se desiti kada Radikalskom glasačkom telu u Vojvodini dođe iz - da prostite - dupeta u glavu da se pod "Vojvođanin" i oni podrazumevaju. Da je svaki dinar ukraden Vojvodini i njihov dinar ukraden.

U Vojvodini se neće desiti kao na Kosovu, oružjem.

Mi smo SUVIŠE FINI za to. Hvala lepo, ja u fizičke obračune ne verujem. Ne želim ni da se drugi u moje ime obračunavaju. Na izborima ćemo pobediti. Polako, sigurno. Nigde se ne žurimo.... smena generacija je čudo.


Da, smena generacija

je zaista cudo. Kada izumru i poslednji autonomasi iz '88. Liga ce spasti na cenzus za manjine. Ne pitate se zasto sve vise mladih glasa za radikale?


Fantazija

Mora da vam je mama u flašicu umesto mleka sipala nacionalizma a u kašu dolivala nepravdu... Права Шешељ-јургенд генерација. Gospodo Radikali, zar vi ZAISTA ne primećujete sličnost izmedju SRS-a i Hitlerove Nacional-socijalističke partije ??

Ama ista dogma ... iste priče o veličini naroda. Ista mržnja prema celom svetu. Iste priče o zaverama. Ista omladina opijena pričama o viteštvu. Isti sumorni planovi...

Još malo pa će Srpski Radikali krenuti noćima sa bakljama da marširaju uz "Marš na Drini" ... i svi koji se protive biće proglašeni izdajnicima.... i mnogi će iz straha početi da ih podržavaju ...

Ima film "Hitler" ... ko nije gledao neka odgleda i zgadiće im se SRS za veki vekova.


Nikakve slicnosti

nema izmedju Hitlera i radikala, tu i tamo ima nekih vrlo povrsnih analogija koje se generalizuju i mistifikuju u navodni radikalski fasizam. Taj fasizam je najobicniji propagandni MIT, od strane onih koji imaju mnogo vise zajednickih stvari sa fasizmom, koji su eskponenti americkog novog fasizma. Gledao sam i procitao na tone materijala o Hitleru, i nemojte relativizovati to zlo trazeci slicnosti sa radikalima!

Najsmesnije mi je ovo sa pretnjom radikalskim pohodima. Pa ti ljudi su operisani od javnih skupova, beze od demonstracija k'o djavo od krsta, na hiljade povoda su mogli da reaguju takvim skupovima i nista! A vi i dalje masete time. Radikali su najrigidnija stranka u pogledu parlamentarizma, ne znam ni za jednu drugu koja je vise opcinjena tom pricom o resavanju svih problema u parlamentu, pa i kad su ih zatvarali, oduzimali im glasove, nista se nije desilo. Kad je bolje prilike bilo za te nocne pohode na "izdajnike" nego za vreme bombardovanja, jer bi neko mogao tada da ih spreci u tome? I sta se desilo? Nista!


Ni hitler nije resavao stvari van parlamenta

nego je organizovao jurisnike da to cine umesto njega

kasnije su te jedinice prerasle u SS elitne trupe (kada je vec bilo izvesno da ce biti rata) - u pocetku su razbijali izloge nelojalnim nemcima ... zvuci poznato ?

neke od nasih jurisnih "formacija" :

"Obraz" ?
"Nacionalni front" ?

Hitler je naravno sedeo u parlamentu, brojao glasove i smeskao se u brk kako je narod glup i naivan.

Onda je jednoga dana dosao prvi zakon gde se Jevrejima zabranjuje da poseduju imovinu ....

ne bi me cudilo da SRS tako nesto predlozi za Albance (posto su trenutno oni na tapetu) - mada moglo bi i za ostale ...

Glupost je zaista neunistiva!

gospodo, jedini nacin da se spreci zlo je da se ustane i usprotivi tome pre nego sto bude kasno! SRS treba zabraniti!

http://www.oskarschindler.com/Albums7/album.htm
neka se nikada ne zaboravi kuda vodi ekstremna desnica


Malo znas o Hitleru

Vidis, tvoj problem je sto zelis da nategnes stvari tako da pokazes bliskost radikala i Hitlera, sto nuzno dovodi do relativizacije Hitlerovih zlocina. Opasno se bojim da ce Jevreji da reaguju na to! Hitlerova stranka je imala svoja dve paravojne formacije: SA i SS, nisu to bili nikakvi jurisnici iza kojih se on krio, vec organizacije koje su delovale u okviru same stranke. Hitler je suspendovao parlamentarni sistem i izbore, pre Jevreja likvidirao je i suzbio komuniste, za sta je prethodno kao povod iskoristio navodno paljenje Rajhstaga od strane komunista. A zapravo je on sam to ucinio kako bi se obracunao sa komunistima. Da, zvuci poznato, kao atentat na Djindjica i zavodjenje vanrednog stanja, kad smo vec kod toga sta je poznato. "Obraz", "Nacionalni front", nikakve veze nemaju sa SRS, niti se u bilo kom drugom pogledu mogu porediti sa SS i SA odredima, jer vidis dokle to ide, ako tvrdis da tu ima veze, sta onda postaju SS i SA odredi, sta je njihov najveci zlocin, sto su upali na jednu tribinu, uputili neke verbalne pretnje i lupili par samara?! A onda ih hvataju elitne jedinice sa fantomkama na glavi, par zabludelih momaka koji se loze na neke gluposti?! A sta je sa onim madjarskim omladincima, nacosima, nista! A "Obraz"? Pa koga su oni ubili ili bilo kakav zlocin izvrsili? Znam samo da je osnivac i lider "Obraza" zavrsio u sumnjivoj automobilskoj nesreci, kad smo vec kod toga.

Stalno pretis tim fantazijama o radikalima, stalno manipulises tim navodnim strahom, to je osnovno sredstvo koje koristite u obracunu s njima. I zvuci vrlo fasisticki! Mnogo podseca upravo na Hitlerove metode kad su u pitanju bili komunisti. "SRS treba zabraniti!" Eto, to je direktno fasisticki, stavi umesto SRS komuniste/Jevreje i dobices fasizam. Vidis, SRS nikada nije izjavila da treba neku stranku zabraniti, to smo prvi put culi od Canka, vojvodjanskog nacosa. Koliko jos godina treba da prodje da bi pocela da se ostvaruje ta umisljena radikalska pretnja, kad ce vec jednom radikali da predloze te famozne fasisticke zakone, evo vec 15 godina su u parlamentu, imali su narocito mogucnost da to urade za vreme bombardovanja, i nista! Sve su to povici na iskonstruisanog neprijatelja da bi se odvratila paznja sa pravih problema, sila neofasizma, a upravo oni koji tako vicu imaju mnogo vise slicnosti sa tim mracnim ideoloskim projektom nego radikali. Evo ti Bedina ideologija. "Gvozdena metla", stalne pretnje ciscenjem ideoloskih i politickih neistomisljenika kad bi preuzeo vlast. Na srecu, od njega i njegovih ne zavisi. Ne treba nam liberalni fasizam!


SRS treba zabraniti!

... to je "istina i samo istina"! I nemoj toliko da sereš, pun te je blog!


Pa

povuci vodu onda!


hahahaha, pazi draga

drzi dugo da ode sve : ))


Ja povukla ...

... pa sad možeš ti udobno da se smestiš.


Apsolutno netacno.

Apsolutno netacno. Nacional-socijalisticka stranka prvo sto je uradila bilo je uklanjanje zaostatka federalizma u Nemackoj. To je program SRS-a za Vojvodinu i Kosovo i Metohiju.
Nacional- socijalizam je stavio van snage ustavne odredbe koje jemce slobodu novinarstva. Pogledaj sta se desilo sa zakonom o informisanju Vucica i izjave Seselja o novinarima.

Za vreme cuvene `Kristalne noci` proterani su i ubijeni mnogi intelektualci u Nemackoj. Isto kao sto su Radikali proterivali profesore sa fakulteta.

Nijedno vreme nije identiscno sa drugim, ali ovi primeri govore u kom pravcu se sve kretalo


Ne znam

sta mislis pod uklanjanjem federalizma od strane nacista, niti kakav je program SRS prema Vojvodini, znam samo da po ovoj logici ispada da svaka drzava koja nije federalna je fasisticka?! Znaci, Francuska je fasisticka?!

Sloboda informisanja, besmisleno poredjenje, za vreme Hitlera su ukinuti svi opozicioni mediji, radikalski Zakon o informisanju govori o suzbijanju laznog informisanja, zloupotrebe slobode informisanja, ne o zabrani rada medija kao takvih. Sve ono sto je u tom Zakonu primenila bi svaka zemlja u slicnim uslovima, pa i nezavisno od toga. Ne moze se nekaznjeno huskati na nasilno obaranje ustavnog poretka, legalno izabrane vlasti, koristiti antidrzavna delatnost, moje misljenje je da su opozicioni novinari odlicno prosli sta su sve govorili, i da je to dokaz prevelike demokraticnosti tadasnjeg sistema. Toliko medija koji se finansiraju spolja kako bi podrivali vlast, nijedna "demokratska" zemlja u svetu to ne bi dozvolila! Nije to bio nikakav medjustranacki rat, vec specijalni rat putem medija i propagande protiv nase drazve i naroda. To se sad ocigledno vidi, nakon podrske zapadnih sila nezavisnosti Kosova!

Radikali proterivali profesore, recimo da je tacno da su po Zakonu o Univerzitetu neki profesori izgubili svoje mesto na Univerzitetu. I ti sad to poredis sa Hitlerom?! Koga su radikali ubili od profesora i koliki je uopste procenat "proteranih" profesora? Sve su to vase propagandne lazi kojih sam se sit naslusao, nekima su isprale mozak, po gebelsovskom principu "stotinu puta ponovljena laz postaje istina", na srecu ja sam sacuvao mentalnu autonomiju.


Pre prvog svetskog rata

Pre prvog svetskog rata postojao je jedan desnicarski pokret u Francuskoj pod vodjstvom Sarla Morasa, koji je po mnogo cemu bio preteca fasizma. Medjutim, to u Francuskoj nije proslo.
Francuska jeste manje-vise unitarna ali ja nisam govorio o unitarizmu kao takvom. Pisao sam o NASILNOM ukidanju autonomija i o stvaranju uslova da se samo centralni organi za sve pitaju. To ukidanje nije bilo rukovodjeno nekim racionalnim razlozima. Dakle centralisticka drzava kao preduslov totalitarne u tim okolnostima, a ne kao takva.
Sto se tice medija prvo nisu svi finansirani spolja, a i sa onima koji jesu nemam nista protiv jer meni je drago kada sa strancima pronalazimo zajednicke interese.
Dalje, ta vlast nije bila legalno izabrana(procitaj Cavoskog sta kaze o tome), a takodje to je sve bio jedan legitiman vid gradjanske neposlusnosti protiv totalitarnog rezima. U pravu si da nijedna demokratska zemlja ne bi dozvolila toliko finansiranje spolja, ali mi nismo ziveli u demokratskoj zemlji. Novinari su privodjeni i hapseni zbog pisane reci. Neki i ubijeni. Specijalni rat je koristila RTS i rezimski mediji, da bi se obracunali sa opozicijom i lagali narod.
Ja necu da navodim imena profesora koji su proterani, ako studiras znas. Jedan magistar je proteran zato sto je pripadnik druge nacije, jer eto gde pripadnik druge nacije da nam predaje nasu istoriju.
Drugo, kada ih je Hitler ubijao to nije bilo tek tako, vec da bi se unistila intelektualna elita koja je prema njemu bila kriticna. Isti efekat je trebalo da postigne i proterivanje. O tome se radi, ZASTO su proterani.

Na kraju vidim da tu spominjes silne zakone. Pa sta ako su postojali zakoni. Nisu ti zakoni doneseni da bi se na NORMALAN nacin uredila neka oblast, vec da bi se vlast obarcunala sa svojim protivnicima i bili su usmereni protiv kriticke svesti, sto je vodilo ka jos vecem totalitarizmu.


Nema problema

kad radikali pocnu da govore, a narocito da rade u pravcu "NASILNOG ukidanja autonomija", mozemo da pocnemo da ih kritukujemo.

"Sto se tice medija, prvo nisu svi finansirani spolja, a i sa onima koji jesu nemam nista protiv jer meni je drago kada sa strancima pronalazimo zajednicke interese." Hvala bogu da nisu svi, gde bi nam bio kraj! Nisu to nikakvi zajednicki interesi, vec nametanje njihovih interesa na ustrb nasih!

Ne znam sta pise Cavoski, niti je to argument po sebi, normalno je da pise protiv vlasti ako ima s njom neki spor. Mislim, ja mogu isto tako da kazem, procitaj sta Cavoski misli o Hagu, s cim se ti verovatno ne bi slozio. To nije bio totalitarni rezim, u takvom rezimu nemas parlamentarni sistem, opozicione medije, nevladine organizacije i mnogo sta sto smo mi imali. Problem sa takvim pristupom je sto onda relativizujes zlocine istinski totalitarnih rezima. Pogledaj tvoju logiku, demokratska zemlja ne dozvoljava toliko finansiranje spolja, a ova koja je totalitarna prepuna medija placenih iz inostranstva?! Pa sta je tu totalitarno, valjda treba da ih bude sto manje, da uopste nestanu! "Novinari su privodjeni i hapseni zbog pisane reci. Neki i ubijeni." Bla bla bla, sve se to desava u "demokratskim" zemljama i kad nemas vanredno/ratno stanje u kome smo mi bili, a tek tad, da ne pricam. Kako su prolazili novinari u SAD koji su pisali protiv vladine politike u Vijetnamu ili nekom drugom slucaju? Za razliku od tebe, meni je pravo pitanje kako u takvom "totalitarnom rezimu" nije bilo vise mrtvih i progonjenih, svi do sada poznati rezimi tog tipa daleko nadmasuju po broju zlocina ono sto se kod nas desavalo. Ubijen 1 (slovima: jedan) novinar! Specijalni rat su koristili opozicioni mediji, da bi se obracunali sa vlascu i lagali narod.

Eh, kad bi ja poceo da pricam koliko je profesora bilo proterano posle 5. oktobra, ili ljudi koji nisu mogli da se zaposle na Univerzitetu, samo zato sto su pripadnici ili simpatizeri prethodne vlasti! Samo na Medicinskom je vise proterano nego sto je bilo ukupno po Zakonu o Univerzitetu iz 1998. Nemoj da idelizujes stvari, i gledas crno-belo, posle 2000. smo imali cistke kao maltene posle 1945.! To naravno neces cuti u danasnjim medijima, ali ce se ta istorija pisati u buducnosti. Jednostavno, logicno je da imas takve sukobe u ideoloskom aparatu kakav je Univerzitet u vremenu krize, ne mozes ocekivati da sve funkcionise kao da se nista ne desava sporno u zemlji i oko zemlje, nista nije u takvim vremenima stabilno. Univerzitet je od 1991. bio protiv Milosevica, svi oni koji su bili za njega, a nije ih bilo mnogo, morali su da cute ili su bili sklonjeni, znaci postoji i ta strana stvari o kojoj ti nista ne znas, i ne krivim te, jer verovatno nisi imao prilike da saznas. Opet, prestani sa tim poredjenjima sa Hitlerom, kad je Hitler proterivao, to je bilo mnooogo vise od gubljenja posla na Univerzitetu. Krajnja destinacija je bila gasna komora!

Svaki zakon koji se donosi ima elemente da koristi vlasti koja ga je donela, i da suzbija opoziciono delovanje u nekoj oblasti. To se narocito pojacava u kriznim vremenima u kojima se mi jos uvek nalazimo. Pogledaj gomilu zakona posle 2000., ja mogu da kazem da su mnogi od njih usmereni ka suzbijanju protivnika vlasti i kriticke svesti u mnogim stvarima, od preduzeca do Univerziteta. A sta se sve desavalo van zakona, parlamenta, za vreme kriznih stabova i vanrednog stanja 2003.?! Uostalom, tada su bili vrlo jaki zahtevi iz nekih delova vlasti da se zabrani rad nekadasnjih vladajucih partija, a slicni zahtevi se nikada nisu pojavili za vreme tog "totalitarnog rezima". Djindjic je godinama sa 15% podrske u birackom telu drzao nesrazmerno vecu vlast, a ti mi pricas o "totalitarizmu"?! Pusti me, molim te, tih gluposti


Moja greska. Nasilno su

Moja greska. Nasilno su POKUSALI da ukinu autonomiju. Naravno to im nije uspelo. I nece! Ipak ima onih koji misle da su to i uradili.
Drugo kada sam napisao da nisu svi mediji finansirani spolja, mislio sam na sve opozicione. Imali smo zajednicki interes da zlocinca skinemo sa vlasti i to je to.
Trece, nisam ja napisao sta je Cavoski rekao o Hagu, vec o izborima i nemoj da se pravimo ludi kada znamo da u izbori pokradeni. Pa ja se secam kako se kod mene na birackom mestu kralo, da ne idem dalje...
Cetvrto, ti si kao argument koristio demokratska zemlja, a ne ja, tako da tvoje dalje blebetanje nema smisla. Sam sebi protivurecis.
Pod Milosevicem je bilo formalno svega i raznih prava i parlamenta, a sustinski nicega. Donosio je kakve god je odluke hteo, prava su krsena samo tako. Pa ljudi su hapseni zato sto su lepili plakate, sta ja sada vise da napisem da bi se ti setio sta se dogadjalo. Imao si sud, ali sa korumpiranim sudijama koje su slusale samo vlast. Tuzioce koji nisu rasvetljavali ubistva. Advokatskoj komori non stop ugrozavana autonomija. Tajna policija. Lopovluk koji je organizovala drzava. JUL(treba komentar?). Marko Milosevic, necu da pisem sta je radio, ako ne znas ne mogu da ti pomognem.
Ciljevi proterivanja sa fakulteta su problem, a to nisu bili ideoloski sukobi, ne borba za nekakvu poziciju, vec unistavanje svake kriticke svesti kao i u Nemackoj. To je sustina.
Vidim da volis da koristis neko ubistvo u Americi da bi opravdao nesto sto se desilo ovde. Sto onda ne krenes da ubijas? Kada mogu drugi ajde i ti. Pa sada tu prebrojavas novinare ubijen jedan. Za tebe jeste `jedan` ali to je neciji prijatelj, otac, muz kojeg su ubili zato sto se suprostavio totalitarnom rezimu i sada ti hoces da im kazes da se eto to desava.
Milosevicev rezim po intezitetu nije bio kao fasisticki u Nemackoj, zbog unutrasnjeg i medjunarodnog otpora, ali po IDEJAMA i NASTOJANJIMA jeste, sto naravano ne znaci da cesto nije bio i po delima.
Koliko ja vidim tebi se neko (ili ti) nakupio love za vreme 90-ih i stao pred opozicione medije i rekao `vidi kako ja lepo zivim, o kakvom siromastvu oni pricaju, ma to je sve specijalni rat`.
Na kraju nije gasna komora mera totalitarnog rezima vec zlocin zvao se on gasna komora, batajnica ili srebrenica.
Mada ne kazem. Drugacije pise u pesmama Mire Markovic i knjigama Seselja i Tome Nikolica(mislio sam da se sale kada sam cuo da ju je napisao).
P.S. Ovo za Djindjica je u najmanju ruku neukusno i necu oko toga da se raspravljam. Da imas i malo mere ne bi to napisao. Zbog Djindjica niko nije stradao.


Ti sve znas

tako da je dalja polemika besmislena. Kad kazes "nemoj da se pravimo ludi kada znamo da u izbori pokradeni", sta onda dalje da raspravljamo, MI ZNAMO, oni koji misle/govore drugacije se prave ludi ili su ludi. Da ne pricam da je ta krilatica MI ZNAMO/ZNA SE bila jedna od omiljenih Staljinovih. Ja se nikada nisam pozivao na takvo MI, naprotiv, iznosim SVOJE vidjenje Istine koje vecina vas ovde ne prihvata. Sve sto pricas o bivsoj vlasti si cuo od nekada opozicionih, danas vladajucih medija i od toga ti je ispran mozak. Uzalud je diskutovati s nekim ko je toliko indoktriniran. Poceo si da trabunjas o totalitarizmu rezima, pa si pod pritiskom mojih argumenata, odustajao od jedne po jedne stavke "totalitarnog", da bi na kraju ostala IDEJA i NASTOJANJE, koju si ti i tebi slicni, naravno, umslili. Krsenje prava, korumpirano sudstvo, tajna policija, lopovluk, bla bla bla, svega toga ima u drugim zemljama, i demokratskim, otvori bilo koje novine pa ces videti. Narocito u vremenima krize, a mi smo bili neposredno na udaru, sve sto je bilo problematicno bilo je mnogo manje nego sto ti projektujes i nego sto bi moglo da se ocekuje, kako je bilo u slicnim situacijama na drugim mestima. Ali, ocigledno da ti ne vidis nista od toga, da su ubistva novinara, izborne kradje, lopovluk i tajne sluzbe rezervisane, po tebi, samo za bivsu vlast i ostale "totalitarne rezime", nikako ne za "demokratske", oni su nevini, cisti, nekorumpirani, olicenje pravde i postenja! Zato, uzalud je s takvom svescu raspravljati.

Mozes koliko hoces natezati, nikada od Batajnice ili Srebrenice ne mozes napraviti ono sto zelis!

"Zbog Djindjica niko nije stradao." Ha ha ha, stradao je veci deo naroda, zasto je inace bio toliko nepopularan. Gomila bezakonja posle 5. oktobra, ako bas mislis na ubistva, Pantic, Tapi za vreme Sablje (da ne pricam o drugim stvarima za vreme vanrednog stanja), posredno Stojiljkovic, Sokolovic, na kraju Milosevic, sve su to direktne ili indirektne zrtve Djindjiceve politike.


Nisam govorio o nastojanjima

Nisam govorio o nastojanjima u totalitarizmu, vec vezano za fasizam. Fasisti su Radikali, SPS-ovci su druga vrsta totalitaraca i zato sam rekao da su postojala nastojanja, a povremeno da je toga i bilo (kada je SRS ucestvovala u vlasti).
Krsenja zakona, korupcije, kradje na izborima i slicnog nema u drugim uredjenim zemljama i to je obicna glupost. Naravno mi ovde pricamo o pravilu a ne o izuzecima. Ne postoji savrsena zamlja vec je negde neka pojava retka, a negde svakodnevnica.
Posto ti je bla, bla najaci argument, meni je sve jasno

P.S.: za vreme Sablje Djindjic nije bio premijer, Pantica nije ubila drzava (a o tome mi ovde pisemo), Stojiljkovic se ubio tako da mozes da prestanes da lazes.
Na kraju Arkan je bio jedno vreme popularniji od Djindjica, a bio je serijski ubica i prvoklasni kriminalac


Ahtisari deluje krajnje opušteno..

....bio u "media centru". Uvodno izlaganje uobičajeno, akcent na opštim mestima, ne baš dugo. Engleski mu nije ekselent.
Ono što je meni bilo zanimljivo jeste pitanje novinarke, vladine "Politike". Ona je pitala Ahtisarija veoma zabrinuta, misli li da će njegov predlog i sve ovo oko predloga "ojačati SRS".
Čovek je onako u jednoj rečenici to prokomentarisao u stilu - ma zabole me -.


Quote:Ahtisari deluje

Quote:
Ahtisari deluje krajnje opušteno...
Možda je smotao neki joint pre konferencije, čisto da se opusti. Ma, Marti(ni) je facko.


Ma nije džoint...

....prosto, vlada situacijom. Kaže - ma prošao sam ja svašta -o). Vidi da ga ovi naši hoće upotrebljavati u nekoj svojoj unutrašnjoj utakmici i to ga apsolutno ne zanima.


Pa kaže čovek ...

... svašta je navikao u svim tim pregovorima, tako da mi se čini da njemu "ovo ovde" dođe kao žurka :o) Ma boli njega za SRS ili SDS ili ako ga premijer primi ili ne primi :o)


Ma da...iako je blago začuđen...

...jer u normalnim okolnostima treba on više premijeru, nego premijer njemu.
No,sastanak sa Tadićem mu je bio sasvim dovoljan.Osvrnuo se na to jednom rečenicom - Predsednik je ostao kod ranijih stavova-
Da je bio u Vladi, čovek verovatno ne bi onako sveže delovao.
Zamisli da je u Vladi sreo Srđana Đurića koji mu je napisao sva ona silna pisma koja on nije čitao, pa da mu je Sanda počela objašnjavati razliku između "zemlje neba" i "zemelje, zemlje", pa Vladeta mitove o "ahilu i kornjači"...
A komentari Vlade, nisu njegov problem.
Pozdrav, Tamara..


Ganja, Drago

bilo je 'Zarolaj ga, Blaž' u WC-u pre žvake. Zato je i zaplitao jezikom, i bolelo ga uvo za sve. Hugh Griffiths syndrome.


haha..

šta god bilo doktore,delovalo je veselo...i pomalo dozirano banalšću očekivanog..o)


...

Drago: ...jer u normalnim okolnostima treba on više premijeru, nego premijer njemu.

Slažem se, ali premijer još nije obavešten o tome :o)

E baš si me nasmejao sa ukupnim komentarom :o)

Pozdrav, Drago.


stvarno glupo pitanje

To i lici na novinarku "Politike" :)
Sta njega briga ko ce ojacati u Srbiji.
Posto ni ja ne mogu da pratim prenos, moze li neko reci da li je obelodanjeno nesto novo posto je ovo sto pise na blogu uglavnom poznato jos od '99?


Ne, nije bilo ništa novo...

...sve je zapravo i bilo poznato.
Bilo je jedno pitanje, zašto se sastaje sa "predstavnicima srpske zajednice na Kosovu".Mislim da je došlo od Tanjuga, ili tako nešto...
Rekao je - pa da, sastajem se sa predstavnicima i drugih zajednica-.


OK, hvala

Znaci nista sto vec svi ne znaju a prave se blesavi (mislim na nase politicare).


Pa, da...

... to je skoro i rekao, ako bi se skinula tanka diplomatska folija..:)


Drago: "... to je skoro i

Drago: "... to je skoro i rekao, ako bi se skinula tanka diplomatska folija..:)"

... nacinjena od tanke prozirne gume.


Da...zoks...

tanke, prozirne i mirišljive, marke dureks..o)


Sreca po Srbe da je

Sreca po Srbe da je mirisljava.


razumem

za tanku i prozirnu..

a otkud znas kako mirise?
pise na kutiji?


Pa ne kupuje se...

....da bi bila u kutiji.0)


...

Drago: pa ne kupuje se da bi bila u kutiji :o)


?

zar pitanje nije bilo: "s obzirom da se sastajete i sa kosovskim Srbima, kako ce te ih ubediti da je vas plan dobar za njih?" na sta je on promrljao da ce to reci direktno njima i da ce se sastati i sa drugim zajednicama te sa pretstavnicima SPC ako ovi to hoce.


Pa da...

..to je to. Tako je rekao. Šta nalziš tu posebno značajno?


nista znacajno

samo cinjenica da si bio licno nazocan, a prenosis (ne mislim namerno) pogresne informacije

a posto si ti to prvi spomenuo da pitam ja tebe?

ipak, to sto je odbio da odgovori ide u prilog bahatosti a ne opustenosti


Ne, ništa nisam krivo preneo..

...ja samo pričam moje utiske, a ne emitujem vest.
To što sam rekao, dogodilo se.
Veliš bahato, a ne opušteno..Ja kažem "opušteno" jer sam to doživeo kao diplomatski malo slobodnije ponašanje čoveka koji je završio jednu fazu napornoga posla.
Opet, takvim pristupom, on je Vladi poslao poruku koja bi našim jezikom mogla značiti - Prema svecu i tropar -.


pardon

onda dozvoli da te ispravim:

'stekao sam utisak da je bilo jedno pitanje, zašto se sastaje sa "predstavnicima srpske zajednice na Kosovu"'

ne sporim da je tebi, koji si nazocio, on delovao opusteno

meni je delovao vise bahato

ali se slazem sa tobom da je bilo u pitanju slanje poruke vladi. cini mi se da je to i bio jedini smisao ove konferencije


opusteno i bahato

pa kaze:

Quote:
Komentarišući stav srpske vlade, on je rekao da samo može da iznese predlog stranama, a ako 'oni ne iskoriste priliku da to komentarišu, nije moj problem'

U prevodu: vreme pocinje SAD! a Srbija moze da komentira ili ne, njen problem, a kad VREME (1 mesec?) istekne moj predlog ide na SB - bez obzira da li se Srbija izjasnila ili ne.

Bice interesantno videti da li je ova bahatost sa pokricem ili bez.


Zabolece ih

Ne brini, samo ovako nek nastave. Nije toliki problem sto su radikali protiv, nego sto je ogromna vecina naroda protiv ovakvog resenja. A sad, nek idu silom, pa cemo videti koga ce moci ubuduce da navedu kao svoje kandidate na izborima. Jedino im ostaje Beda, sa sve 5%, znaci otovrena diktatura i okupacija


Prvo Toma i Vučić

Prvo Toma Grobar pa Vučuć za njim neka uzmu oružje pa će svi za njima !To ti je moj predlog. Ili drugačije: sa reči na dela !


A gde

si cuo takve reci?


Čuo sam ih više puta i to

Čuo sam ih više puta i to javno !


Država u državi

Iz teksta vidim da će Kosovo imati sva obeležja jedne države (ustav, zastavu, grb, himnu), tri grane vlasti - zakonodavnu, izvršnu i sudsku, pravo na članstvo u međunarodnim organizacijama itd, osim što ostaje u granicama Srbije. U prevodu, po mom skromnom mišljenju, Kosovo će biti država u državi! Ovo je bilo za očekivati i nisam iznenađena. Nadam se samo da će biti pameti na obe strane i da neće doći do ratnog huškanja, pa tako i nekih sukoba. Na ovu temu treba staviti tačku, mislim što se tiče ipak dobijenog statusa, ali treba raditi na tome da se iz ove situacije izvuče ono što je dobro za stanovnike Kosova i njihov svakodnevni život tamo. Mislim prvenstveno na Srbe koji ostaju da žive na Kosovu i njihov status kao manjine tamo. To je surova istina, ali i Srbija treba da poštuje manjine u Srbiji i tako bude primer ostalima gde su Srbi manjine. Uzajamnost i solidarnost nam fale u svakom slučaju.


Drzava u drzavi kao drvene

Drzava u drzavi kao drvene babuske: Velika babuska se otvori, pa u njoj nadjes drugu babusku koja se isto tako otvori, pa onda treca babuska koja se otvori, pa cetvrta koja se otvori, pa se peta otvori, pa ostane mala babuska sama:( Kao Hamsove babe koje ispadaju kroz prozor.


Kakvo ratno huškanje...

...na Kosovu je NATO. Ovo je igranje sa javnošću u Srbiji.
Nego, ne sme se propustiti šansa da Srbi na Kosovu dobiju zaista sve uslove i sve garancije za normalan život. Sada se pratktično njima u okviru Kosova nudi neka varijanta z-4, ona ista koju se Srbi iz Hrvatske svojevreno propustili. Sve me je strah da će političarima u Srbiji biti važnija "upotreba Srba sa Kosova", nego njihovi stvarni, životni interesi.


zamena teza

A sta Srbija ima sa statusom srpske manjine u nezavisnoj drzavi Kosovo? Pa valjda je to unutrasnje pitanje Kosova.

I valjda se podrazumeva da ce zapad obezbediti najvise moguce demokratske standarde za manjine na Kosovu. Kako moze Srbija, kao strana zemlja, da postigne vise od onih koji Kosovo stvaraju i koji njime upravljaju?

Z-4 je losa usporedba. Taj plan je trebao da resi status Krajine koja je tada imala status odvojene, zasticene celine. Da je Albancima ponudjeno nesto poput Z-4 onda bi usporedba imala smisla. Nisu Srbi pobunjena manjina na Kosovu, vec su Albanci pobunjena manjina u Srbiji.


Ovo je ozbiljno pitanje...

..i ja se ne bih tako odnosio prema njemu. Sadržaj onoga što se nudi Srbima na Kosovu treba ozbiljno razmotriti i oko toga pregovarati.I to pustiti da o tome pregovaraju Srbi sa Kosova. Ono što se nazire u planu jeste ozbiljna zaštita, široka samouprava, specijalne veze sa Srbijom.To je po analogijama najbliže z-4. Ukoliko se dogodi da njihove inerese brane radikali, strah me je da će proći kao Srbi iz Hrvatske. Koga radikali brane taje se na kraju seli.
Ako se bude dalje neodgovorno manipulisalo sa Srbima sa Kosova i nagovaralo da to ne prihvate, šteta će biti učinjena samo njima. Nećeš posledica toga snositi ti, Koštunica, Toma Nikolić, i ne znam ko još, nego ljudi koji dole žive.U Štrpcu, Gračanici, Ugljarama, Kamenici..


***

"I to pustiti da o tome pregovaraju Srbi sa Kosova."

Upravo tako. Sta sa tim ima suverena Srbija? Kakve veze sa tim pobogu imaju radikali?

A Srbi Kosova su vec prosli kao Srbi Krajine. Zar to nije ocigledno?


Da

"podrazumeva da ce zapad obezbediti najvise moguce demokratske standarde za manjine na Kosovu", kao sto je cinio ovih 7-8 godina, ha ha ha. Sjajno je Srbima na Kosovu, jos sjajnije ce im biti u buducem nezavisnom Kosovu. Toliko sjajno da ce pobeci ako se to desi, pa kod onog gipija u Vojvodinu. A covek hoce nezavisnost Kosova?!

"Nisu Srbi pobunjena manjina na Kosovu, vec su Albanci pobunjena manjina u Srbiji." U cemu je onda problem? Dobice ono sto imaju manjine u svetu, i dovidjenja.


uzas

o ovome su trebali da razmisljaju dok su se tukli po bosni, srebrnici i neznam vise vec gde


U kojoj drzavi?

Ja ovde nisam video nikakve veze izmedju Kosova i Srbije, osim oko razracunavanja


status

ma sta ce ti status ako nemas pare.ja bi to jos odavno zacrtala "toliko i toliko biliona" i cao


Teorija i Praksa

Sve je ovo lepo sto je napisano na papiru... problem koji se na Balkanu, ne samo Kosovu i Srbiji, desava godinama je da se nikakvi zakoni i dogovori, napisani i potpisani ne sprovode i ne postuju... zato ne verujem u sve ovo sto je gore napisano kao teza... zaista ne ulazim u raspravu, treba li ili ne prihvatiti odvajanje (vec odvojenog) Kosova... napominjem da ne postoje mehanizmi za kontrolu (eventualno) potpisanog dokumenta. Ne verujem ni u medjunarodnu kontrolu, jer od prisustva medjunarodnih snaga na Kosovu, ljudi koji tamo zive nisu dobili mnogo zastite... (neka je samo delic onoga sto Vladika Artemije govori i dokumentuje, istina, pa je mnogo)...

Moj predlog bi bio, posto ovde niko nikome ne veruje (mislim na Balkan uopste, a pitam se i zasto), da Ahtisari, ili neki drugi tim ucine sledece:
1. Omoguce svim iseljenim sa Kosova (Srbi i ostali) koji zele da se vrate, to i ucine.
2. Vrati se sva oduzeta i nezakonito upotrebljavana imovina povratnika i ne povratnika (potpuno i po Zapadnim standardima ispostuje privatno vlasnistvo)
3. Rascisti imovina bivse drzave i prema ulaganjima podeli imovina velikih industrijskih sistema
4. Kosovo, kada dobije nezavisnost (a to je izvesno i jasno svima da ce se jednom dogoditi), pocne da otplacuje dug Srbiji koja jos uvek (ili je do skora) otplacivala medjunrodni dug Kosova
5. Pokaze i prikaze na delu sigurnost zivota za sve gradjane Kosova, bez obzira na njihovu nacioalnu pripadnost u unuapred dogovorenom vremenskom periodu (makar tri godine potpune stabilnosti)
6 Uvede pravu samoupravu, po Evropskim stanardima, i na praksi to i potvrdi

Naravno pametniji i uceniji od mene bi ovome dodali jos elemenata.

Sta je ovde ideja? Evropsa Unija kada zeli da nekoga primi u clanstvo, postavi niz standarda koji moraju da se zakonski usvoje, ali i na delu sprovedu. Tek posto se Unija uveri u funkcionisanje sistema, onda oni (eventualno) primaju doticnu zemlju za novog clana. Srbiji pretstoji dug put u tom procesu. Zasto bi put neke teritorije prema nezavisnosti bio mnogo laksi? Misim da bi Medjunarodna Zajednica, ko go da to jeste, ako je zaista zajednica ozbiljnih zemalja koje vode profesionalni politicari, trebalo da sastavi ovakav program za Kosovo, koji MORA u praksi da bude potvrdjen. Tek onda se priznaje nezavisnost. Po meni, kao politickom laiku, ovo bi bio plan "uslovne nezavisnosti".

Ovo nije prica o "standardima" koji su bili propisivani, pa se od njih brze bolje odustalo jer su funkcioneri Medjunarodne Zajednice, sa lica mesta, masovno lagali o njihovoj primeni, jer je njihov uspeh bio povezan sa poslom koji rade i platom koju primaju. Znaci, kada se na delu ispune svi CIVILIZACIJSKI uslovi, neka Kosovo postane nezavisno... bice tada svima dobro da zive u takvoj zemlji. Skromno mislim da je ovo jedini ozbiljan i za sve prihvatljiv put... sve ostalo je prazna politika...


ajd sada samo zakljucke

imaj molisti, uz kaficu i ono gore je predugacko


Sonja K.

Sustina je: zasto lakse doci do nezavisnosti nego li do clanstva u Evropskoj Uniji? Treba postaviti iste ako ne i vise uslove za dobitak nezavisnosti. Zelja, istrajnost sa dozom bezobrazluka, ne bi trealo da bude nagradjena od strane Medjunarodne Zajednice. Svedoci smo kroz sta sve prolaze Balkanske Drzave da bi postale clanice EU. Nezavisnost ne sme da bude laksa i sa manjim standardima, na protiv... i treba sve sto je propisano PRVO DA SE POKAZE U PRAKSI, kako funkcionise (zrelost drzave i njenih politicara), pa tek onda da bude nagradjena nezavisnoscu. Sve ostalo je, po meni, blah, blah... smoke and mirrors!


Hvala Dejane K.

Hvala Dejane K.


problem

je u tome sto mi nemamo pametnije i uchenije od vas dejane k.
da ih imamo problemi bi se resavili brzo


Sve sto se predpostavljalo

Quote:
Kosovo ce imati sopstvene, distinktivne, nacionalne simbole, ukljucujuci zastavu, grb i himnu, koji ce odrazavati njegov multietnicki karakter

Da nece Siptari da pristanu da im zastava bude crni orao na srpskoj trobojci? Nista od ovoga, oni su se za to borili i NATO im se za to izborio, a sad da odustanu.

Quote:
Kosovo ce usvojiti ustav kojim ce biti definisani zakonski i instrumentalni mehanizmi zastite, promovisanja i implementacije ljudskih prava za sva lica na Kosovu

Postoji to i sad i narocito se videlo kako je primenjeno na decu sto su izmitraljirana u reci ili one seljake sto su polani na njivi. A kad je ubijen 1 Kosovar policajac onda su prevrnuli celo srpsko selo naopacke. Vidim kako ce da se postuje ovaj clan.

Quote:
Kosovo nece imati teritorijalnih pretenzija, niti ce pokusavati da se ujedini sa bilo kojom drugom drzavom ili delom drzave
Aha, ajde bas da poverujemo, narocito nece s Presevom, Medvedjom...

Quote:
Stanovnici koji pripadaju istoj nacionalnoj ili etnickoj, lingvistickoj ili verskoj grupi koja je tradicionalno prisutna na teritoriji Kosova raspolagace precizno definisanim pravima
Kojim, da kad ih izmitraljiraju, budu sigurni da ce policija 1/2 dana da se voza dzipovima po okolini?

Quote:
Nepokretna i pokretna imovina Savezne Republike Jugoslavije ili Republike Srbije koja se u trenutku usvajanja ovog sporazuma nalazi na teritoriji Kosova pripasce Kosovu
Pljacka!!! Lopovi!!! A ne, zaboravio sam da se kad je Srbija u pitanju medjunarodno pravo i zakoni vaze samo za drugu stranu.

Medjunarodno pravo i Povelja UN ne sankcionisu otimanje teritorije jedne drzave. To sto je NATO izazvan (ha, ha ko jos normalan u ovo veruje) da bez odluke UN preuzme ulogu vojske Kosovara a da Milosevic potpise kapitulaciju, ni jednim ljudskim i zakonskim aktom na ovoj planeti, po vazecim zakonima ne daje za pravo nekome da otme deo teritorije. Restitucija zrtvama, procesuiranje optuzenih za zlocine nad civilnim stanovnistvom su medjunarodni alati za resenje situacije koja je na Kosovu bila. Ovo sto Ahtisari predlaze je obicna i otvorena KRADJA. Nema veze sto smo mi "izgubili" to je kradja i otmica. Kradja novca koji je ova drzava ulozila i ljudi od svojih plata davali a otmica stanovnistva koje sigurno nema zelju da menja drzavu u kojoj zivi. Sad sto je neko jaci od nas to ne znaci da stvari ne mozemo da nazovemo svojim imenom. I to sto ce nas uceniti, a mi iz realizma pristati to takodje ne znaci da je to u redu.


Cika Miloje, meni samo jedno nije jasno

inace se slazem sa vasim opazanjima. ono sa imovinom - imali li tamo dole rudnika zlata ili nema?


Ja stvarno pojma nemam

da li dole ima zlata, nafte, urana. Te stvari nikad realno nisu prikazane. Za ugalj se zna, ali za ovo ostalo... One price: cuvali za buducnost... skroz su neverovatne. Mozda ima, ali posto Srbija nije dala pare za eksploataciju, onda joj i ne pripadaju ako se Kosovo odvoji.


Nema zlata,

ali ima tezih metala, kao sto je olovo (olovo-cink). Lignitnog (drvenog, najslabije kalorijske moci) uglja znamo da ima u poprilicnim kolicinama, ali on je "ekoloski prevazidjen" (ili ce uskoro biti?). Ima, kazu i nekih celicnih veza (bond steel), ali to je "otkriveno" u skorije vreme. Nafte nema (busotine se ne mogu sakriti), a sto se Urana tice, mislim da i dalje, zajedno sa nama, kruzi oko Sunca.


Ima osiromasenog uranijama u

Ima osiromasenog uranijama u zemlji. Vreme raspada mu dugo traje. To ide u korak sa ulaskom u EU. Dok dodje vreme za nas, pola sveta ce svetleti cudnom svetloscu ( kako ja, mali Djokica, zamisljam uticaj gore pomenutog uranijuma na "sablasne nevene"), a druga polovina ce tonuti prekrivena vrelim talasima okeana.


Ako pogledate

Bilo koji atlas Sveta, gde su prikazana znacajnija Svetska prirodna bogatstva, videcete da se na karti bivse SFRJ nalaze samo dve "ikonice". To su boksit (Hrvatska i Crna Gora, verovatno i Bosna) i olovo-cink (Kosovo i Metohija). Ponegde uz ove dve ikonice stoji jos i ziva (Hg) u Sloveniji. To je to. Mislim da je SFRJ bila medju prvih 10 svetskih proizvodjaca Aluminijuma (ruda je boksit) i olovo-cinka, po tome smo bili poznati.


antimon,

bre, i hrom...

srebra i zlata , vezano za pb zn...

ali kakve to veze ima


ko s(l)ovo na papiru

to je to
po ko zna koji put smo izgubili kosovo
lakse ga je gubiti u pesmi, naravno
ali ne znam sta bi se promenilo da je dokument glasio obrnuto
cinjenice su neumoljive

kosovo ostaje albansko i srpsko
na zalost svih nacionalista

razmislite o tome


Teritorijalno nista nije

Teritorijalno nista nije izgubljeno jer je teritorija deo zemaljske kugle koja pripada svima. A to da li ima, ili nema ruda..... Sila boga ne moli. Sila ide svojim utabanim stazama prema svom cilju. Stavili Rusi veto, ili ne....koga briga. Kaspijsko more je sledece mesto sastanka.


Tako je...

...teritorija je deo planete..suveren više nije niko,i tema teritorije su tema 19. veka..Vidimo se na Kaspijskom jezeru.o)


Samo su neki suvereniji

Stvarno, na cemu ste?


Ko je suveren...

...da čujem.
Čini mi se da znaš nešto što drugi ne znaju.o))


Pa onaj

ko ide prema Kaspijskom jezeru, jer to nesto mnoooogo pametno?


Ja sam a catnipu.

Ja sam a catnipu.


Pardon, na catnipu sam, u

Pardon, na catnipu sam, u prevodu travi za macke.


Znaci

na travi, znao sam. A od toga pomislite da ste macka, super.


Ima jedna pesma koja ide: Ja

Ima jedna pesma koja ide: Ja sam samo zena,
zena i nista vise....

A moja macka je macka. I moja macka voli catnip. A ja volim da joj se pridruzim pa da zajedno tripujemo. Vidim i vi volite da tripujete, dragi gospodine...


Da

ali ja tripujem sam, ne mesam u to macke. Moracu da zovem drustvo za zastitu zivotinja!


Аха

Drago Kovacevic wrote:
teritorija je deo planete..suveren više nije niko,i tema teritorije su tema 19. veka

Ако су територије тема 19. века, што су у 21. веку запели да их мењају Србији?!


Protest porodica kidnapovanih Srba sa Kosova

Специјални изасланик Уједињених нација (УН) за преговоре о Косову Марти Ахтисари, ушао је у Председништво Србије на споредан улаз, јер су испред главог улаза демонстрирали чланови удружења несталих са Косова.

Око стотинак чланова Удружења породица несталих и киднапованих Срба са Косова и Метохије носе слике са члановима породице који су отети и киднаповани и транспаренте на којима пише: "Тачи у Хаг", "Чеку у Хаг", "Вратите отето". Њих од зграде Председништва Србије раздваја кордон полиције.

Борис Тадић је предложио да Ахтисари прими представнике тог Удружења, али "њега то не занима".

Потом им је Тадић понудио да их он прими по завршетку разговора са Ахтисатријем.


The wrong solution ?

Ima i drugacijih mishljenja u samoj Americi o resenju problema Kosova.

Timothy William Waters, professor at Indiana University School of Law at Bloomington, juce pishe za International Herald Tribune:


The wrong solution

Published: February 1, 2007

The likely plan gives too little to Albanians and takes too much from Serbs. But there's an alternative, if only the international community would consider it: PARTITION

Flexibility on borders could make a fully independent Kosovo easier to govern, provide more protection for minorities and make a negotiated deal attainable. Partition is possible, and possibly the right thing to do.

Kosovo's Albanians deserve real independence, and while Serbia must pay that price, individual Serbs should not suffer unnecessarily.

"Imagine the passions that would ignite if we opposed Kosovo's separation from Serbia."

Changing the border — reducing the partition we are undertaking — could make full, fair independence possible.

Partition isn't perfect; it's painful and carries risks. But the current plan will neither resolve Kosovo's uncertain status nor prevent an entire Balkan people from once again taking to the road. Surely it would be better to move the border than the people trapped within it. That sounds like a moral argument for putting partition back on the table.

potpuni text na :

The Wrong Soulution

P.S.Timothy William Waters, a professor at Indiana University School of Law at Bloomington, helped prepare the indictment of Slobodan Milosevic for war crimes in Kosovo.


da

mnogi ameri misle da je podela "pravedno " resenje
a ja be jos dodala" partition for sale".stavila bi lepo cenu pa nek izvole.ali mislim da je za sve to kasno ili nije?


nikad nije kasno

samo su ovi nashi nekako "zakoceni" i zbunjeni , gotovo "iznenadjeni kao nashi putari sa snegom u sred zime "...

Trebalo bi odmah lobirati ovog profesora iz Indijane, uostalom, znamo ga mi od ranije ...

takodje bi valjalo lobirati i izdavacku kucu koja je imala hrabrosti da bude razlicita izmedju stotina gotovo istih komentara koji su nas preplavili ovih dana.


Sve je jasno

"The likely plan gives too little to Albanians and takes too much from Serbs..."

"P.S.Timothy William Waters, a professor at Indiana University School of Law at Bloomington, helped prepare the indictment of Slobodan Milosevic for war crimes in Kosovo."

Sapienti sat!


IMA ZLATA

Ima zlata,tamo je kuca moga dede,srusena,tamo je njegov grob,raskopan a kosti razbacane,tamo je crkva u kojoj sam krstena,spaljena,tamo,na dovratku ima beleg gde je moj deda belezio koliko su mu porasli unuci....Tamo njegove vocnjake i njive drugi oru.Oteto-prokleto.
A sve vas koji ste silno vreme ovih godina proveli na kritikama ovih i onih nasih politicara samo ne zlocinaca iz Albanskog naroda,svi vi koji tako radite za nezavisnost Kosova i nagradjivanje zlocina i zlocinaca zasto danas niste otisli da u oci pogledate one majke koje traze svoju otetu decu?Preko 50-toro dece je oteto D E C E da li vam to ulazi u glavu?Ali to nisu vasa deca?I jos oko 600 odraslih Srba je oteto,pa ne vicete na sav glas [a trbalo bi]gde su ti ljudi i ta deca samo zato sto to nisu vasa deca.
Hoce li vasa deca biti srecnija ako se tamo preko leseva ove otete dece pravi DEMOKRATSKO Kosovo?Mislite da cete vi brze u Evropu ako precutite i ne spomenete zlocine nad Srbima samo zato sto se nisu dogodili vama?
To je demokratija koja se nudi Srbima tamo na Kosovu ,to su ljudska prava po meri velikih sila,to je doneo Ahtisari u tasni i treba da mu poljubimo ruku,sagnemo glavu i zatrazimo da nas jos vise kazni i ponizi.
Podsecate me na tucenu zenu,koju je muz prebio jer nije dosolila rucak iako je slanik stavila na sto.Taj siledzija je tuce i vice da je sama kriva i ona ,jadnica,posle nekog vremena i sama veruje da je kriva i da je zasluzeno dobila batine.Sad i nas sve ubedjujete da su te batine ispravne i da svi mi treba da ih dobijemo ZA NASE DOBRO. To je bolesno.


gospodjo

ja na kosovu nikad bila nisam i ako imam pretke sa kosova koji su posle otisli u crnu goru.ali sta biste vi.pa to kosovo se rasprodalo parce po parce odavno.sto oni kojima je to sveta zelja nisu razmisljali kad je o to me trebalo razmisljati.sta vam?pa tamo zivi valjda 2milioooooona ljudi.to vam je ko pola srbije.pa preracunajte se i recite sta bi ste vi hteli da vidite da se dogodi u vasu korist.molim vas i bez ljutnje ovo je veoma ozbiljno pitanje na koji ja nemam odgovar a verovatno i niko na planeti.mislim ja bih volela da vam pomognem ali kako?


Pa pomogni

za pocetak tako sto neces lupati. Zena prica o pobijenoj deci, o cemu se sve cuti, i kako se olako mnogo sta prihvata a ti "molim vas i bez ljutnje ovo je veoma ozbiljno pitanje". Bez ljutnje?! Neozbiljno pitanje (po njoj)?!


Bas tako

Govorim o velikom cutanju,a to je greh do neba,nas greh prema tim ljudima.I ja sam odavno otisla sa Kosova Vec tad se tamo nije moglo ziveti.
Zasto je Ahtisariju dozvoljeno da udje na sporedan ulaz danas ,da zaobidje majke koje traze svoju decu?Zasto ga nisu uveli na glavni ulaz,da prodje pored tih slika jada i ocaja,da vidim da li di delovao "opusteno".A krivi su mi svi koji na sav glas trube o ljudskim pravima svih drugih samo ne tih Srba sa Kosova,pogledajte koliko njih samo ceka da Kosovo postane nezavisno pasce im kamen sa srca.Jedan cak kaze da je to Kosovo tumor.Tako on misli kad taj tumor odsece odmah ce mu biti lakse i njemu i njegovoj deci.Pa nece,ostace gocina jer to sto se gradi na zlocinu,na kostima necije dece nece doneti srecu ni nasoj deci.Gde su takozvani borci za ljudska prava?Ko je njima dao ta prava da ih oni dele kako ih inace dele-tebi dam a tebi ne dam.Nekom pripadaju nekom ne samo zato sto je rodjen na pogresnom mestu i medju genocidnim narodom.Tako nas zovu.
Krivi su mi svi koji su Srbi a zele da se Kosovo odcepi,jer misle da ce to resiti neke njihove male i velike brige.To je sebicno,nece se nista resiti samo ce jos vise da se zakuva.Ne zele Albanci samo Kosovo.Oni imaju plan i objavili su ga javno da uzmu i Presevo,Bujanovac,pola Makedonije i severnu Grcku.Jedan mladi Albanac na drugoj temi o Kosovu pise nama Srbima da mi ucimo pogresnu istoriju i da ce sada da oni [albanci]uzmu nazad sve svoje teritorije koje smo im mi oteli a to je do Nisa.Tako rece i ostade ziv.
Srbija ima 10 000 000 stanovnika i 2 miliona Albanaca JESU MANJINA.Treba da imaju autonomiju i da nastave da zive kao i do sada.Nigde na svetu nema ono sto sada Ahtisari predlaze i to ce za neko vreme otvoriti sukobe u celoj Evropi svuda gde zive vece grupe drugih naroda.
Albanci ne zele da ostanu u Srbiji zato sto bi morali da odgovaraju za zlocine,sto bi morali da vrate otetu imovinu,sto bi u Albaniju moralo da se vrati pola miliona Albanaca iz Albanije koje je KFOR pustio da udju na Kosovo.I to ce im svet dati jer ne mogu da priznaju da je njihova misija bila neuspeh.Da su pomogli etnicko ciscenje Kosova umesto da zastite Srbe.Da su pomogli otimanje imovine [privatne i neprikosnovene na zapadu] a otete samo zato sto su vlasnici Srbi.
Ljudska prava i sve tekovine civilizovanog drustva sahranjene su na Kosovu i sahranila ih je upravo ta medjunarodna zajednica.Mi smo bolji i covecniji od njih i zato je Ahtisari usao na sporedna vrata.Od stida nadam se.


ako je za neku utehu...

slike ovih napacenih Srba sa Kosova ispred Skupstine Srbije su bukvalno obishle planetu.
Mogli smo njih i njihove poruke da vidimo na svim centralnim TV kanalima sirom kugle zemaljske.
I to u , gotovo zapanjujucim, udarnim terminima , uplicuci se sa veshcu sa globalnim zagrevanjem Planete.
Skoro da sam se zapitao :
" Pa, dobro, zar opet moramo MI da budemo " Drama queen" na svetskim medijima ?
A takav "publicitet"... da bude u zizi svetske javnosti... nisu zasluzivale mnoge druge vesti.
Ali , mediji su navikli svetsku publiku na vesti iz Srbije (naravno, uglavnom tragicne i uznemiravajuce), pa je Svet danas ceo dan piljio u Ahtisarija, Tadica ,Srbe i Kosovare.
Mi smo im atrakcija...izgleda mi,a i nasha MUKA ... kad vide nas i Albance...prosto lakshe podnose svoju svakodnevnicu...


pa dobro

vi ste bas neki ozbiljan-a komentator.hajde da kazem da se slazem sa vama vidim da gledate u to jedno drvo a ne u horizont.znam ja kako je njoj i te kako.sta vam je???zar da ponavljam koliko pati srpski narod i ja sa njima.to ona ne moze da shvati zato sto ona nije ja, ali ja jesam ona.i zato vas pitam sta treba da se uradi?
p.s.a to sto lupam .........hm... imam pravo da pitam, zar ne?


Za pocetak

da se pokaze malo vise razumevanja za te ljude, ne bi bilo ovoliko tenzije da se ti nasi nazovi prijatelji i saveznici ne ponasaju tako cinicno, ili hladnokrvno prema svakoj nasoj nesreci. Nek angazuju malo vise one robokapove dole, a ne samo da upadaju i prevrcu po srpskim kucama kada neko opali iz samoodbrane


Alternativni predlog

Vec duze vreme razmisljam o jednoj ideji pa me interesuje sta vi mislite. Bilo bi to sto se tice nacije i naroda, po meni, spasonosno resenje. Da mi na jednom tenderu rasprodamo Srbiju, posto naravno odaberemo savetnika koji bi predlozio kako se to najbolje radi, Beograd i gradovi odvojeno ili sve u paketu. U medjuvremenu izdejstvujemo sa Rusijom da nam odobri jedno 100 000 km2 u Sibiru gde bi se mogli ulozivsi te pare, u jednoj nevidjenoj seobi naseliti i dobiti neku autonomiju, nista vise. Mislim da smo dovoljno za ovih hiljadu i kusur godina na Balkanu uvideli da nam se ne pise dobro.


Metastazna ...

... Seoba Srbalja !?

S obzirom na pretnje globalnog otopljenja, mozda ce tamo, uskoro, nastati umereno-kontinentalna klima (na kakvu smo, tradicionalno, navikli). Posledicno, tamo ce se preseliti skoro cela Evropa, uklj. i Blakan, tako da bismo opet bili u istom okruzenju.


vrlo moguce

ali bi barem jedno par stotina godina uzivali u "inhalator efektu" tj. lakse se dise... ;)


Ovo nema veze sa zadatom

Ovo nema veze sa zadatom temom, ali ne mogu da se oduprem secanju na kolegu Japanca koji kad-god se napije peva Poljusko polje i to sa suzama u ocima....Japanci vole ruske pesme.


Odlicna ideja...

... jedino mislim da je SIBIR pre hladan... bolje je NEVADA... jeste pustinja, kao i Sibir, ali topla... i prema Vegas modelu, moze se veoma pripitomiti... u Nevadi ne zivi mnogo ljudi a teritorija je ogromna... kakav kockarsko-kriminalni raj bi tek Srbi, sa ovim iskustvom napravili :-) (ovo je vic, da se ne napale razni branioci Srpstva!!!)


resenje je odlicno za srbiju i srbe

Hvala Bogu (to kazem iako ne verujem u doticnog gospodina), da se jednom i to pitanje resi kako bi smo imali snage da se posvetimo drugim stvarima.

Treba biti racionalan i ne prizivati emocije, istoriju i sl.
Albanaca na Kosovu ima MNOGO. Prirastaj im je najveci u Evropi. Vrlo su kulturno, politicki i ekonomski nerazvijeni. Srbija nema snage da sve to "vuce" u bolje sutra. Sutra bi ti albanci cinili veliki deo nase skupstine i intenzivno radili protiv Srbije.

Imali bi smo u drzavi GOMILU ljudi koji bi citav svoj zivot radili protiv nje.

Na kraju. Bolje i manja drzava ali homogenija.

SRECNA NAM SLOBODA!!


slazem se ali

Quote:
Vrlo su kulturno, politicki i ekonomski nerazvijeni.

zvuci vrlo rasisticki, isto bi se moglo primeniti i na nas. Sto se tice ekonomije tu ste u pravu ali kulturno su drugaciji a ne manje razvijeni!!!!


Ovo je ipak

najludji komentar koji sam do sad video! Izvinjavam se ostalima na koje sam reagovao.

"resenje je odlicno za srbiju i srbe"?!

"Treba biti racionalan i ne prizivati emocije, istoriju i sl." Nece emocije, a odlicno resenje i srecna nam sloboda?!

"Sutra bi ti albanci cinili veliki deo nase skupstine i intenzivno radili protiv Srbije." Ovo sam cuo hiljadu puta, ali pitam te dileje - sto ranije nisu hteli da izadju na izbore, udju u Skupstinu i intenzivno rade za svoju stvar. Preti se njima ako ostanu, pa je bolje da odu? Znaci, ko god da je nezadovoljan, samo nek zapreti, dobice drzavu?!

"Na kraju. Bolje i manja drzava ali homogenija." Pa, najhomogeniji si kad ostanes 1, sam, ali onda poludis, i opet nisi homogen. Stvarno genijalno resenje, resavas problem tako sto odmah zadovoljis stranu koja stvara problem


Blago vama na slobodi

...ali sta cete sa onih 200 000 Srba proteranih sa Kosova? Oni cekaju neko resenje i za sebe,zasto se samo pitanje Albanaca resava kao da je Kosovo samo albansko,nijer li i srpsko?
Sta cete poruciti tim ljudima koji vec nepodnosljivo dugo zive u nehumanim i neprimerenim uslovima po kojekakvim centrima,barakama,podrumima,trunu im deca ne znajuci gde pripadaju?Njihova imanja su oteta i to su uglavnom siromasni ljudi koji su ziveli od zemljoradnje.Njima je zemlja sam zivot,hrana za decu i opstanak.Dacete njihovu zemlju nekome,nema veze kome,samo da vama bude bolje da udjete u Evropu?A sta cete u Evropi takvi?Prodajete veru za veceru.Mislite malo i na druge ne samo na sebe.Dajte neko pravedno resenje.
Svi govore o Kosovu kao da tamo zive samo Albanci i ona sacica Srba,zaboravljate ovih 200 000 proteranih.Zalozite se za njihova ljudska prava,pravo na zivot,slobodu i licnu imovinu.


Tuzna je nasa sadasnjost a bojim se i za nasu buducnost

Braco Srbi i sestre Srpkinje!

Ovde nije kraj nase agonije tuge i otimanja nase svete zemlje Kosova i Metohije. Vididte vise se i ne pominje Metohija.

Hajde da jednOm kazemo dosta , ne treba nam Vasa pomoc Ameriko i Evropo.

Pa zar Vi navodne demokrate koji ste nas bombardovali , rusili i ubijali nasu decu i nase ljudi , pod vidom demokratije otimate nam nasu SVETU zemlju.

Hajde SVI A MAMA BAS SVI DA USTANEMO I KAZEMO DOSTA, KAKO VAS NIJE SRAMOTA VI SVETSKI MOCNICI OTIMATE NAM NASU ZEMLJU A ZABORAVLJATE DA JE OTETO PROKLETO.
DUBOKO VERUJEM DA CE DOBRO DA POBEDI ZLO ALI SRBIJO ,SRPSKI NARODE BROBUDI SE IZ SNA NECE NAMA NIKO POMOCI AKO MI SAMI SEBI NE POMOGNEMO .HAJDE DA SVAKOG DANA U NASIM VECIM MESTIMA DA SE OKUPLJAMO I SALJIMO PORUKE MIRA,LJUBAVI COVECANSTVU PRE SVEGA KINI I RUSIJI DA CUJU NAS GLAS KOJI OPOMINJE SAVEST COVECANSTVA NA DEMONSTRACIJU SILE ZLA I SILE OTIMANJA TUDJE ZEMLJE.

Probudi se srpski narode ODMAH ,DANAS JER VEC SUTRA BICE KASNO!

LJUBOMIR IZ VELIKE PLANE


Mooolim!? Ma šta ti pričaš!?

To što ti kažeš u slici bi izgledalo ovako:


onaj sa stapom je maximilijan jel?

onda kinez, pa rus, pa srb. Hvala Tamara, konacno neko i da mi nacrta, ne snalazim se dobro na teritoriji svete zemlje.


Nema na čemu :o)

Ma grozno! U koje ime ovaj priča? Meni izgleda kao Vojin savetnik.


A ne, ne....

Maximilijan ipak zna za Kinu i Rusiju, nemoj sada preterivati


mislim

nema potrebe toliko preterivati
mozda ovde ima i nas Srba koje ovakva poredjenja vredjaju


mene ne vredja ni najmanje

Darwin (jel darwin, Tamara?) je bio priznat i cenjen naucnik (jel sam dobro rekla, taaamaraaa?)


Ma super si ti sve to rekla :o)

... nemam šta da dodam :o)


A ko je onaj ispred?

Mora da je neki nas politicar, vidis da ga SVI slede!!! :-)))


Tamara...

...nemoj da te Čolićka vidi.o)
Kakvo je ovo forsiranje Darvina i darvinizma.o))


Neka neka, samo neka se javi ...

... mogu i njoj da obrazložim da Boga ovde nema :o)


Ma to i oni znaju...

...pa kažu - Kad boga nema, treba ga izmisliti -. Pa onda, prave boga od Koštunice.0)


A ako je tako ...

... a ja tebi sve verujem :o))) onda ne hvala, onda mi je sasvim udobno u ateističkom stanju :o)


A, onda ćemo biti..

...bezbožnici.o)


Pa tako nekako :o)

... kad su nam kornjače bogovi, onda mislim da je bolje ako smo bezbožnici :o)


Lepa ti je slika

"Gleda majmun sebe u zrcalo"


a ...

... "Istina...i samo istina" je da ovde počelo da se majmuniše.


Ljubomire iz Velike Plane

jel Maximilijan neko sveto srpsko ime? ili je kinesko?
Htedoh da posaljem poruku ljubavi braci Rusima i dragom Putinu, a i Kinezima, jujuju, kolki su pa rekoh i tebe da spomenem, ali ne znam oce li razumeti to tvoje "Max"?
Dizte se braco Srbi, Rusi i Kinezi, Sveta Zemlja vas u boj zove - moze tako?


Austrijsko i meksičko...

...tako se zvao car protiv koga je u kaubojcima Sančo Pansa dizao revoluciju..o)


marks

a da radimo malo?


joj covece dokle s tom demagogijom?

prvo, ako hoćeš da budes ubedljiv počni da koristiš znake interpunkcije umesto besomučnih redova velikih slova koji ma se ne zna ni početak i kraj. Drugo, slobodno se odrekni i sveta i Evrope, ali za sebe a ne za sve oko tebe, jer na to nemaš pravo.
Ako ti se brani Kosovo onda se i preseli dole pa pričaj o tome. Ili još bolje, organizujte se svi vi koji ga kao branite na čelu sa Vojom i Vladetom pa lepo pravac Mitrovica.

Za to vreme ja ću da gledam svoja posla i svoje probleme, kako ću i šta da radim, gde ću moći da putujem i šta da naučim, kako ću sutra kad budem imao dete da ga školujem i priuštim mu normalan život.

I baš me briga za kosovski mit, jer je Kosovo postalo to što je trenutno baš tako što se o njemu pričalo na taj nama blizak epski način a za njega se nije radilo. E sad ste se kasno setili da ga branite!


Ja Kosovo vidim kao tumor.

Ako se ne leči na pravilan način, on se stalno vraća. Tumor treba da se reže.


Zato što sam..

...ne otpada.o) U tome je razlika između tumora i pupka..0)


Eee ...

... ova ti je najbolja :o)))


POCNI OD SVOJE GLAVE

Pa pocni od svoje glave.


agreed milose

rizikujes do duse da na sebe navuces napaljenu inteligenciju iz dijaspore, ali nema veze...na kraju krajeva mi smo Ozbiljna Drzava...."a ne banana država, pa da nam neko mahne šargarepom, a 'vi nam dajte Kosovo' kaze Velja


zbog cega

vi imate toliko predrasudne stavove o dijaspori? Za razliku od matice, ako pogledate rezultate izbora, mi smo se jasno opredelili gde Srbiju zelimo da vidimo.


nemam predrasude

govorim o "napaljenoj" nacionalisticko rodoljubivoj dijaspori, koja je oduvek postojala i postoji. To su oni sto "sve znaju", sto pale, provociraju, matici sole pamet i sa razdaljine od nekoliko hiljada kilometara brane srpstvo i kosovo. samo toliko.


bolid ostaje

bolid.


Postovani Doctore Wu

Htela bih ljubazno da Vas zamolim da Vase univerzitetske prepiske ostavite za udavace i ostale kafe kuvarice na pijacarskim blogovima, a mene jednostavno zaobidjete.
Vas kembridzski nivo komuniciranja prevazilazi moja shvatanja dijaspore.
Molila bih Vas i da me postedite bilo kakvog odgovora, Doctore.


Quote:Vas kembridzski nivo

Quote:
Vas kembridzski nivo komuniciranja prevazilazi moja shvatanja dijaspore.

Indeed.


cinjenica je

da takvih poznajem poprilicno ali da su oni jedna znatna manjina (za razliku od matice). Moram da priznam da je to medjutim posledica jedne jako neprijatne i nezahvalne situacije u kojoj se nalazimo u rasejanju. Srbija mora da se menja iznutra a dijaspora se kao i uvek nece pitati ni za sta.


da, poznajem i ja poprilicno

zarto sam to i napisala. Znaci sedenje uz Mikija, Cecu i Sneki u kafani na beckom Gurtlu je jedna dijaspora. Ima i ona "pametna", sto pali i pametuje...a ima i Vasa, koja je zaista u veoma nezahvalnom polozaju.
Srbija ce se promeniti iznutra kada se recimo "Vasa dijaspora" vrati...bar malo.


Ajde sto Srbiju na silu

delite na dve Srbije Ovu i Onu nrgo sad i dijasporu delite nje Vasu i Nasu. Postoje ljudi, kulturni ili prosti, prljavi ili okupani, fakultetski skolovani ili nepismeni i svi oni cine jednu Srbiju i njenu dijasporu. Tako je i Hitler poceo sa deljenjem Nemacke na ubermench-e i one druge, i Nicolas Sarkozy Francusku deli na belce i one druge, tako i radikali hoce da dele na Nacionaliste i one druge, tako i vi hocete da delite na nas i one druge. Tuzna i bolna istina je da su svi ti ljudi jedna drzava i da mi koji shvatama da od podela nema dobitka moramo da radimo na tome da obe strane to shvate


Znam da cu zbog ovoga dobiti

Znam da cu zbog ovoga dobiti po glavi, ali ja mislim da dijaspora i ne treba da se pita o tome kako cu ja ovde u Srbiji da zivim. Gledajuci moje prijatelje rasejane po svetu, neke sa stazom od 10+ godina, vidim da oni vise ne razlikuju DSS od GSS, a poslednje cega se sa srpske politicke scene secaju je da su Vuk i Seselj kumovi. Naravno, cast izuzecima.


pa imate

pravo na misljenje kao i svako drugi. Licno mislim da je politicka situacija u matici toliko haoticna i radikalizovana levo-desno da neke umerene alternative i nema. A sto se zastupljenosti dijaspore u politickom sistemu tice, bilo bi vise nego produktivno da dobijemo u skupstini po jedno mesto za svaki kontinent. U suprotnom, vecina dijasporaca ce za manje od 10 godina i zaboraviti odakle su dosli, a matica nece imati nikakve koristi, kao sto je sadasnja situacija


nazalost,

imas neobrazovane prijatelje. Sorry


...

Pa dje bash GSS i DSS? Rolling smajli. :D

LDP i SRS? :D


A od ovih

su jos gori oni koji ovde brane albanstvo i nezavisno kosovo. Samo toliko


Sonja K: "na kraju krajeva

Sonja K: "na kraju krajeva mi smo Ozbiljna Drzava....a ne banana država, pa da nam neko mahne šargarepom, a 'vi nam dajte Kosovo'"

Ali zato kad nam masu bananom...


.....onda Doctor Wu

ostane bez udavaca.


Mislio sam da se na

Mislio sam da se na Kembridzu ne pale na banane?


Pa, Darwin ti je

sa Kembridža. Pitaj Sonju (njoj, izgleda, udaja jedan od značajnih pothvata u životu).


Darwin se zanimao za

Darwin se zanimao za zivotinje i zivotinjske vrste, ne za banane.


banane ce opustositi blog

a kembridz ce dobiti varljacom po glavi kad ga zena uhvati In flagrante coitus difficulties virtualis


img]http://htdconnect.com/~sl


banane

u letu.koja fora


a, sonja

je l' to muž opet 'na putu'? strepnja jača od nade. dobro, onda razumem.


rekoh Vam gospodine Doctore

da me zaobidjete sa Vasim nicim izazvanim neargumentovanim i nepotrebnim uvredama i konstatacijama.

Mozete da kokodacete na pijaci sa Vasim obozavateljkama, da virtuelno onanisete i ispunjavate seksualni zivot koketiranjem na ovom blogu. Odstupite i vi i Vas skromni nick Doctor (kakav idiotski tok misli -smisljanje nicka Doctor Wu)

Moj muz je zamislite opet na putu, za razliku od Vas, koji ne mrdate iz portirnice Kembridza - osim naravno kada natovareni kafom, jeftinim viskijem i toalet papirom putujete na gastarbajtersku proslavu srpske nove godine.


:)))

***


:)))))!

Quote:
Moj muz je zamislite opet na putu, za razliku od Vas, koji ne mrdate iz portirnice Kembridza - osim naravno kada natovareni kafom, jeftinim viskijem i toalet papirom putujete na gastarbajtersku proslavu srpske nove godine.

Ovo je sjajno!


...

sonja k.
Zdushno vash podrzavam u suprotstavljanju mizoginiji i plitkim lascivnostima.


Dr Wu: Zdusno vas podrzavam

Dr Wu:

Zdusno vas podrzavam u plitkim lascivnostima. Dajte se jos malo pokazite.


Sonja K: "Mozete da

Sonja K: "Mozete da kokodacete na pijaci sa Vasim obozavateljkama, da virtuelno onanisete"

Zasto samo virtuelno?


Uh, brate,

imas ti podosta problema ako ovako razmisljas, a tek kad pocnes da radis, pozelis da putujes, imas decu, a jos ih i skolujes, ne znam, bojim se da mnogo zelis


ma sta je vama

ljubomiru iz velike plane.vi se salite zar ne?
ma kakva vasa sveta zemlja?pa vi ste iz velike plane.zemlja pripada ljudima koji na njoj zive. zaboga covece sta pricate.neverujem svojim ocima ono sto citam.kao da niste normalni.(izvinjavam se uzgred nista licno),ali niste vi krivi sto ne kapirate....mada mi ni to nije jasno, vidim pismen ste covek.....??????


A ko je

oduvek ziveo na Kosovu, pre dolaska ovih sto sad traze nezavisnost. Ne smem da im kazem ime, vec su me na jednom blogu izbacili zbog toga.