Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Uticaj izbora predsjednika Skupštine na srpsko tržište kapitala

 

 Sličan naslov sam imao poslije januarskih parlamentarnih izbora, kada je kretanje cijena na Beogradskoj berzi pokazalo da investitori pozitivno reaguju na izborne rezultate, kao rezultat očekivanja da formiranje Vlade neće biti problem za dalji put Srbije ka EU.

 Izbor radikala Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Skupštine izazvao je potpuno suprotan efekat: indeksi akcija na našoj berzi su danas izgubili 5,2% odnosno 3%, što se obično dešava na berzama kada se desi veoma ozbiljan ekonomski ili politički problem u jednoj zemlji. Kada se taj procenat primjeni na tržišnu kapitalizaciju berze (vrijednost kapitala svih listiranih kompanija), dobije se gubitak vrijednosti srpskih kompanija na berzi od oko 500 miliona EUR u toku jednog dana! Pošto u Srbiji postoji 840.000 registrovanih akcionara (uglavnom građana Srbije), danas je svako od njih u prosjeku izgubio 3% svog kapitala. Tih 840.000 građana takođe će predstavljati glasače na nekim narednim izborima, i ovaj gubitak može ali i ne mora da bitno utiče na njihovu odluku.

 Gubitak je u prosjeku pogodio sve investitore, ali nominalno su najviše izgubili oni koji su i imali najviše. Domaćim tajkunima ovaj pad predstavlja veoma veliki gubitak, a smanjenje interesa stranih ulagača zbog političkog rizika njima donosi dodatni problem kod buduće prodaje kompanija ili banaka. Ukoliko se formira Vlada koja nema podršku EU, realno je očekivati da se investitori odluče za ulaganje u druge zemlje.

 U tom slučaju, postavlja se pitanje šta će da rade domaći tajkuni, da li će skrštenih ruku da čekaju dogovore oko Vlade? Smatram da u ovoj političkoj situaciji, oni mogu da odigraju veoma bitnu ulogu. Kupujući kompanije na tenderima i aukcijama, poljoprivrednih gazdinstva, banaka, oni su uložili značajne sume novca i uzeli kredite, očekujući pozitivan politički i ekonomski ambijent koji će privući kupce za njihove firme. Ukoliko kupaca nema, investicija u Srbiji postaje loša, rizična i veoma nelikvidna, a oni nemaju previše vremena za čekanje. Mislim da domaći tajkuni imaju priličan uticaj među političkim partijama i da upravo traže rješenje ove krize koje će, prije svih ostalih, njih zadovoljiti. Očekujem da će građani Srbije posredno i konačno imati neku korist od domaćih tajkuna (ma kako ovo čudno zvučalo).

 Narednih nekoliko dana treba da donese novu Vladu ili nove izbore. Ekonomski parametri su trenutno u drugom planu kod ulaganja, investitori čekaju šta će da se desi, a berzanski indeksi će ponovo najbolje pokazati šta će biti njihov stav o Srbiji


eh..

da je bar uspeo gandza marsh...


Investitori ce

da cekaju do kraja godine po svemu sudeci. Sada se sigurno kaju, jer su obmanuti bili da je Kostunica demokratski, evropski i normalan politicar. To nije ni normalan covek a kamoli politicar. I G17+ je obmanut, jer su bili u Vladi sa SPS-om i sa ovim ludakom. Ali to su i zasluzili, rusili su Zivkovicevu vladu, eto im...


Tajkuni pomagajte!

Konachno da osvane i jedan tekst koji zivot posmatra sa praktichne strane stvari.

Elem, poshto me je danas opako (-4,7%) zaboleo crveni tiker KT, ceo hebeni dan se pitam - hoce li oni koji najvishe prskaju u ovim okolnostima izvrshiti nekakav pritisak na Shtetochinu koja je namerna da nas sunovrati u bunar?


Donalde

apsolutno se slazem sa tobom. Zalosno je sto smo dotle dogurali da nas tajkuni vade, ali je po meni to jedina realna stvar.


caramba!

ovo sve zvuci super logicno i nije da mi nije proslo kroz glavu. problem je sto u srbiji nista ne prati logiku, posebno ne ekonomsku.
ne bi me cudilo da srbin pomisli da je sramota misliti o ekonomiji kada su visi nacionalni intersi u pitanju. da ekonomija nema ni veze - "500 godina smo galdovali pod turcima, gladovacemo jos pedeset, nema veze."

ko pozivi videce. ja evo ceo dan lupam glavu gde ce ovo i kako da se zavrsi.


Ma da, a ti ćeš da se

Ma da, a ti ćeš da se solidarišeš s nama iz Portugala?


nisi ti mene

peđda, iygleda shvatio. znaš da ja to uvek malo dvosmisleno. ajd pročitaj bolje.
da pojasnim. samo ponavljam apsurdnu konstataciju o 500 godina gladovanja na koje su izgleda neki spremni i to zarad nekih usranih mitova. konstatiujem sveprisutnu iracionalnost. vitopernost umova. a većina je očigledno u krivu. skupštinu kao da je izabrao narod koji sam sebe mrzi a voli mitove. loži se na teritorije. na nacionalne interese. pretpostavlja plemensko individulanom. bruka, bre, i sramota.
u depresiji sam evo već dva dana, ne mogu da verujem. svi su se povampirili. samo sloba fali. a mira se možda i vrati da je krunišu za caricu.


Ma, ne voli narod mitove...

...kako 5 oktobra niko nije mislio o Caru Lazaru?..Posle 5 oktobra radikali su imali 300000 glasova..Nas narod voli ono sto mu serviras...ne zali se, sve jede...serviras Cecu i slicne i oni, neznajuci za drugo, odusevljeni...Politicari u Srbiji definitivno mrze narod cim se ovako poigravaju...da su iskoristili sansu 5 oktobra radikali ne bi postojali...Kostunica je rasturio DOS vec 2001..pa posle 12 marta g17+ je rasturao vladu sve do njenog pada, pricajuci u medijima o lopovima i aferama u kojima su svi ucestvovali osim njih...a da je bilo afera i tada i kasnije...bilo je...Privatizacija uglavnom na stetu gradjana....itd....I onda, kao posledica svega toga radikali porasli....7 godina je ipak bilo dovoljno da svi osete neki napredak u sopstvenom zivotu...medjutim, vrlo malo njih je to osetilo...to je jos jedan razlog rasta radikala...pa oni su imali najvise glasova na zadnjim izborima u svim vecim gradovima..a u tim istim gradovima imali su 96/97 ,posle protesta, nula glasova...


jedan dan a toliko stete!

Zamislite onda efekte (i minuli rad) bajne koalicije!


Jel to znači da bi domaći

Jel to znači da bi domaći tajkuni propali kada bi radikali došli na vlast? Hm, pa to i ne bi bilo tako loše :P


Bolje radikali nego Kostunica

Oni su makar zdravi ljudi, zastranjeni u ideologiju koja je doduse pogresna. Ali ovaj bolesnik se setio sada da mu Brisel ne valja, da se u Nemackoj regrutuju spijuni, da je Solana idiot, da je Oli Ren konj, da je EU utopija koja je gora od komunizma... Ej ljudi...
On je stvarno za mene misterija, neshvatljiva pojava, oblik devijacije bolesti nervnog sistema...
Pa sto je onda izrucivao Haskom sudu "patriote"? Sto je primao zvanicnike EU? Primao strane investitore, pomoci?
Ne znam za vas, ja sam mislio da on ima potpuno pogresnu politiku kao radikali, ali sada dolazim do zakljucka da je taj covek opasno bolestan... Njemu je zaista potrebna strucna pomoc.
On i dalje ima komleks pokojnog Zorana Djindjica. Kao sto se trgovi, bulevari, ulice nazivaju po Djindjicu, tako ce se i jedan objekat u Palmoticevoj ulici zvati po Kostunici...


mucenik Voja

je meni bio predstavljen kao umereni politicar i pomiritelj dve Srbije.


aha

tako ga je i ceca predstavila, kao ujedinitelja srpskog naroda. fuj.


ako je i bolje , onda

ako je i bolje , onda sigurno nije iz ovog razloga:

Quote:
Oni su makar zdravi ljudi, zastranjeni u ideologiju koja je doduse pogresna.
Takvog zdravlja bio je i Hitler


Slažem se

sa losmi da su bolji radikali nego Koštunica.

Sa radikalima barem znaš na čemu si.

I inače bilo šta je bolje nego Koštunica.

Super je ono za objekat. :)

I Rade, super je blog. Daj apdejtuj molim te kad završi radno vreme.


Peđice,

ne bi, na žalost propali, samo bi promenili šalter za uplate.


To je vrlo lose

Dosta bre sa tim revolucionarnim idejama, uklanjanje tajkuna itd. Dobri su ovi kakvi su, jer je uvek prva generacija tajkuna u krvi i pljacki bogatstvo stekla. Pusti da ih nasledi u miru sledeca generacija, jer ako uklonis ove, novi ce opet kroz krv i pljacku morati da nastanu.


predsednik skupstine...

...je lepo rekao da za decu ne brinemo dok je on predsednik, pare nije spominjao.


I na tarabi pise sto sta,pa

I na tarabi pise sto sta,pa se mnogi zahebali.
Ti jel imas decu,a?

A pare nisu problem,para nema.


hahahahahaha

Ma imam ih samo nisi shvatio, komentar je bio ironican.


NIJE, NIJE, NIJE!!!

Glavni razlog za pad (padove) na Berzi su nepostojanje Vlade, glupi i kratkovidi "demokratski i legalistički" političari, nesigurnost, bezperspektivnost ulaganja. Dakle, nije Toma. On je samo ona trešnja na vrh porcije sladoleda.


Posledice kraha berze

Nepostojanje vlade nije razlog za pad berze, koja je rekordno rasla (bila je svetski rekoder) za sve vreme dok vlada nije postojala.

Berzu je neosporno oborila izjava Miloša Aligrudića da će Grobar postati šef Parlamenta.

Ako ankete javnog mnjenja pokažu da će radikali dobiti izbore (a Srbi po pravlu glasaju za pobednike), berza će sigurno krahirati, a verovatno i devizno tržište, utoliko pre jer centralna banka ili potcenjuje razmere problema ili se pokazuje nesposobnom da interveniše: kurs je danas (sreda) opet katastrofalno pao, sa 82.90-83.15, prema 82.30 prethodnog dana.

Pad kursa dinara tera sa berze i one malobrojne investitore koji su bili spremni da čekaju, a krah berze i konskeventna duboka kriza bankarskog sistema (jer su sve banke duboko zašle u špekulisanje na berzi) je nešto sa čim nijedan domaći političar ne računa, jer nema pojma kakve duboke posledice na ovo ionako trulo društvo to može imati.


Pa ja o njima i pričam.

Jedan od onih koje sam naveo je i vojnik MAligrudic.
Vlada ne postoji i kako se bliži rok/deadline situacija na berzi je sve lošija. Bez obzira što su akcije rasle. Kad su ljudi/investitori videli da je đavo odneo šalu počeli su da se povlače. Prvi signal je bio pad na berzi oko datuma kad je bila afera sa PUTNIKOM. Tog trenutka sam prodao većinu akcija.
A posle je sve logično.
Zaključak: ovoliko dugo nepostojanje vlade, veliki izgledi za nove izbore i šlag na tortu zvani TN su izazvali ovo što gledamo.
Zaključak2:vidi 1933. godinu.
Preporuka: vidi fotku na naslovnoj strani POLITIKE. Ruski ambasador i TN se smeju i šalju signale EU i USA. A mi mislimo da smo veliki i važni.


Radikalski mrak i tajkuni

U mrkloj noći koja se ponovo spušta na Srbiju tajkuni će da pokupuju za jeftine pare ono što je preostalo da se privatizuje. Nije tako kako se vama čini, sve je drugačije nego u normalnim zemlhama.


Na osnovu dosadasnjih

Na osnovu dosadasnjih iskustava na berzama, koji profil investitora kupuje akcije u periodu kada na trzistu u globalu pada vrednost hartija od vrednosti?


Lakomislen

Lakomislen


Da ... da li ima i nekih

Da ... da li ima i nekih drugih osim lakomislenih ?


Kupuju mudri, ali short.

Kupuju mudri, ali short.


ali zato

carlo kupuje kada su najskuplje? :))


Carlo ne živi od filma.

Carlo ne živi od filma.


a toliko smo cekali

da se razvije trziste kapitala u srbiji!
neverovatno koliko je mnogo trebalo da se razvije berza, a zatim priviknu i gradjani da ulazu u berzu, a koliko brzo sve to moze da krahira zbog volje jedne jedine osobe. i pitanje je zasto je toliko isticano svuda koja je cena novih izbora a sasvim tiho i nedovoljno se spominje koliko gradjane zaista kosta ova situacija kroz cinjenicu da nema stranih investicija, samim tim ni novih radnih mesta, ili npr kroz gubitak koji su upravo doziveli na berzi.
tih 840000 gradjana,koji ulazu svoj kapital u berzu, jeste veliki broj ali nazalost mnogo manji od broja glasaca koji ne ulazu u berzu i kojima pad vrednosti akcija na berzi ne predstavlja iole interesantnu cinjenicu. neki od najvecih tajkuna, su se ionako previse pitali oko svega sto se desavalo sa nasom dosadasnjom vladom da je tesko poverovati da i sad neko moze da se odupre njihovim zahtevima i interesima.


pad na berzi

mozda ce 'kriza u parlamentu' potrajati dok se jeftino ne kupi jos koja zanimljiva drzavna firma, pa ce onda sve opet biti 'ej okej'


cudo je to

Cudo je to sta sve Srbi mogu da podnesu! Taj prag izdrzljivosti je fenomen.
Ima li tu nekakvog naucnog objasnjena?

Ljudi setite se sankcija i kupovine benzina u plasticnim bocama po gradskim ulicama. I to je trajalo i trajalo i zivelo se tako. Niko nikome nije bombu zbog toga postavio ispod kola ili sl.

Ekonomija i Srbi to nikako neide zajedno, da ide ne bi smo bili gde jesmo.


Molba

Gospodine Rakocevicu,
Ljubazno bih zamolio za jedan savet.

Imajuci u vidu vantrzishni poremecaj koji je uslovio ovaj raspad u povoju, zanima me da li je svrsishodnije da ostanem u svojim pozicijama i chekam (ne znam ni sam shta) ili da se povlachim krsheci sve rezone koji su imali smisla do pre dva dana?

Drugim rechima i u optimistichkom (?!?) tonu, moze li se desiti u sluchaju povoljnog razreshenja (ma shta to znachilo), da se berza vrati i nastavi tamo gde je stala pod pritiskom politichke maloumnosti?


Sam svoj majstor

Thanks for nothing.


Pogodio je vas...

...vash gubitak novca!!!
Ja koji radim privatno vec 14 godina u doba i one i ove vlasti nikada nisam bio na gubitku...ko zna zna,ko ne zna taj stalno kuka!!!


"Investitori se boje

radikalizacije Srbije", rekao je Rade Rakočević, za današnji broj slovenačkog lista Dnevnik.
"Ako radikalima uspe da uđu u vladu, to će imati negativan uticaj na razvoj Srbije i neposredne strane investicije", kaže Rakočević, za Dnevnik i dodaje da su najviše pale vrednosti onih deonica, koje su, u poslednje vreme, narasle za od 80 do 100%, pri čemu je promet na beogradskoj berzi, juče, bio skroman.
pozdrav od dopisnice (razglednice) iz Slovenije :)


Strani investitori, radikali i "pošteni" političar

Ako radikali uđu u vladu, to se hoće negativno odraziti na strane investicije, pa će pasti cene javnim i drugim preduzećima koja su preostala za privatizaciju, a onda će ih domaći tajkuni pokupovati jeftinije onim novcem koji su opljačkali za vreme slobine &radikalske vlasti. Isti princip deluje i u nekim drugim slučajevima: npr. ako ne damo Ratka, dalje smo od EU a srpsko tržište je manje uređeno, e onda se na tom tržištu lovi u mutnom, a opet se zna ko su lovci.Zato se "poštenom" voji koštunici nigde ne žuri, jer se ne žuri onima koji vuku konce.


Zeleno volim te hebeno

M.Prokopijevic: Kumulativni pad berze u poslednja tri dan - 15%

Teh.ministar Bubalo: Ovo ne znachi da sutra nece biti, (citiram), sve u zeleno.

Danashnji promet:
21 firma belezi rast,
77 firmi je u padu.


Par komentara sa biz sajta

Par komentara sa biz sajta B92, voleo bih da ih gospon Rade strucno prokomentarise:

"Pogledajte odnos ponude i traznje na sajtu berze pa cete videti da je traznja negde cak i veca od ponude. Problem je sto su se neki uspanicili pa prodaju po ludo niskim cenama onima koji su hrabri i strpljivi i vrlo rado kupuju. Primer: Soja Protein, AIK banka..."

"Belex je do te mere bio prenapregnut da se samo cekao ''okidac'' da stvari krenu u suprotnom pravcu. Nedeljama se polemise o precenjenosti kompanija na Belexu, narocito banaka koje znacajno uticu na kretanje indexa. Ne zaboravite da je Belex do juce zauzimao br.1 mesto po rastu na planeti ( od danas je to Kina ) i da su profi investitori bili jako oprezni sa ulaganjima u poslednjih 2 meseca dok su primat po ucescu zauzeli investitori iz Hrvatske koji bas i nisu vicni i dovoljno iskusni u ovom poslu. Ubedjen sam da ce investitori biti oprezni i rezervisani sto ce uz pojacanu prodaju akcija voditi ka daljem padu i korekciji. Slazem se da je politicki rizik visok ali uvek je i bio, nemojmo previse koristiti Belex za manipulacije oko aktuelnih politickih desavanja."

"Opet jedna vise politicka, a manje analiticka vest na Biz.
Jeste index pao zbog nesigurne oliticke situacije i izbora Nikolica kao sto je jos vise pao jer su vecina medija u Srbiji udarili u naricanje.
I u sustini firme u Srbiji nisu nista izgubile vec su "izgubili" (u stvari trenutno je smanjena vrednost akcija) njihovi akcionari. A stvarni efekat (na malo krace i duze staze) ce se videti tek za koju sedmicu.
Vi akcionari bi trebalo da investirate u akcije na osnovu ekonomskih parametara, a ne na osnovu devize "kud svi Turci tu i mali Mujo". Znaci da treba da "ostanete" u akciji ako je ona vredna i da je prodate ako je precenjena. Sve ostalo su samo spekulacije koje treba da ostavite spekulantima koji su kud i kakmo sposobniji za to od vas.
Danas je indeks u Stokholmu pao 2,24 a nisu izabrali Nikolica za predsednika Skupstine.
I ne obavestavajte se o potencijalnim isplatljivim investicijama na osnovu novinskih (najcesce diletntskih) clanaka vec na osnovu ekonomske analize ili batalite investicije u akcije."


...

A koju ti analizu koristish?


Prvo mislim da je politicka

Prvo mislim da je politicka situacija samo povod a da je sustinski razlog pada na berzi prenaduvanost cena. Tu cenu su hranili pre svega hrvatski a zatim domaci fondovi. Posle njih traznju su generisali mali investitori koju su otkrili da se na berzi moze zaraditi.

Problem malih je sto su to otkrili u trenucima rasta berze a niko im nije objasnio da indeks moze da ide i na dole. U tom smislu ovo je dobra lekcija iz kapitalizma.

Mislim da ce da pada i dalje, bar jos 10 %.

Sama politicka situacija moze vise da utice dugorocno i to jeste stvar za brigu.

Drugo, lekcija za mnoge je da moraju da procene ulaz ali i trenutak kada se pozicije zatvaraju. Posto se dugo bavim berzom i prolazio sam razne korekcije naucio sam da berza nije stednja a nije ni stvar koja stalno raste. Morate da odredite cenu izlaska, ako Vam se cini da moze jos prodajte bar u visini profita. To je ono sto sam radio ceo april i sada imam svez kes. Mada imam i pored stalnog prodavanja u aprilu velike gubitke ali necu prodavati. To se sada ne radi.

Dakle sada nije vreme za izlaz nego za ulaz. Sada mali ulagaci izlaze panicno i ruse cenu jos vise. Ja cu sutra da kupujem pre svega metals i privrednu banku.


SADA SE VIDI

kakva nam diskusija "leži".
Uz izuzetke Amater, Carlo Ponti,
čini mi se da većini više leži
diskusija o politici nego o investiranju.
Kakva je živost u pisanju nastupila čim se
ovako ili onako umeša politika. Do sada na žalost
o mnogim pitanjima investiranja, pored pokušja,
nisam uočio ovakav žar i spremnost na diskusiju.
Eto šta se vidi.

P.S. Amater , i LHB zaslužuje pažnju,
ona se tiho kupuje poodavno.

EL EN


Ja stvarno mislim da su

Ja stvarno mislim da su politicki dogadjaji samo ubrzali korekciju koja bi dosla verovatno malo kasnije obzirom na kolicinu para koja je dosla na berzu.

Ali neka narod misli da je korekcija zbog radikala posto se tu stvari opasno relativizuju, zaboravilo se sta je bilo devedesetih i kakvo je to zlo. Nekako mislim ako dobiju po dzepu mislice drugacije.

Ali nemam nijedan dokaz za ovu tvrdnju, cak naprotiv....


Ovakva korekcija jeste zbog radikala tj. Koshtunice

Korekcija je vec uveliko trajala (na generalnom nivou) ali imajuci u vidu genijalni uzlazni trend, ni u ludilu nije trebalo da bude ovolika.
Bila je to jedna klasichna "chetvorka".
Tako da nema nikakve dileme da je sunovrat fundamentalne prirode.

P.S.
Shta vishe, imam i dokaz za to ali bi bilo previshe dugachko i komplikovano (a i mrzi me) da razlazem Eliotove talase i Fibonachijev broj.


Slazem se da nije moralo da

Slazem se da nije moralo da bude ovoliko. Dogod je bilo traznje i para cena nije trebalo da pada makar bila i nerealna. Tako da ovo nije korekcija zbog nelikvidnosti nego zbog straha.

Sto se mene tice ja sam se danas nakupovao. Komercijalnu sam mogao po 117.000 da kupim jos u martu. Imlek na 2.200, holding na 2.400 - cist zicer. I sutra kupujem jer mislim ipak ce da se dogovore i onda nema ovakvih prilika.

Inace su danas indeks odbranili veliki investitori tako sto su videli priliku da kupuju. Inace nije bilo razloga da se korekcija ne nastavi - mislim nista se nije desilo novo u odnosu na juce.

Verovatno ce tako da bude i sutra, padace do 11 h a onda ce da se kupuje.


amater,

Izgleda da tek kad topik ode na drugu stranu, ljudi mogu normalno da razgovaraju. ;)

Pozdrav i sve najbolje na "pijaci".

P.S.
Juche, kad se videlo da pad zastaje, prvo shto pomislih - izgleda da ce se dogovoriti. ;)