Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Mi

......Razmišljam nešto... šta me u stvari raduje? Da li pobeda Marije ili pobeda Srbije?
I jedno i drugo ovog puta podjednako, jer Molitva mi se dopada kao pesma, i pevam je već drugi dan, osim toga volim što je devojka dosledna sebi, što se ne menja, što je otporna na bljutavu javnost, i verujem da joj je srce puno ne samo zbog Evrovizije već i zbog svih tih pakosnika. Kome ne prija kada na naslovnoj BBC vidi:

We Have AWinner!

Serbia's Marija Serifovic stormed it to win.

ili na official strani Eurosonga:

Marija from Serbia wins Helsinki 2007

 

Međutim...

Šta da je kojim čudom Mira Škorić pobedila na Beoviziji i recimo, nekim još većim čudom, pobedila na Evroviziji. Hm.. bila bih podeljenih osećanja. Ipak, to je MIRA ŠKORIĆ! Sutra kada bi M.Š. počela da peva u nekom pop rok bendu, ja bih i dalje rekla, to je Mira Škorić, i verovatno sve potencijalne kvaliutete nje kao neke rock pevačice zanemarila spram njene folk arhive.

Nekada, kada je postojala podela samo na:

-zabavnu muziku (Hit meseca, Duca Marković)
-narodnu muziku (Folk parada, Zlata Petković ili Petrović, ispravite me...)
-stranu muziku (Diskomer Studija B i sl uglavnom radio emisije)

izvođači narodne muzikie nisu se gurali u prve redove na izboru za Eurosong. Ili bar nisu posle pokušaja Lepe Brene da sa pesmom... uh ne sećam se, dal’ je bio „Čačak“ ili „Sitnije Cile, sitnije“ idu dalje. Uglavnom su to bili ’zabavnjaci’. Neke od tih predstvaničkih pesama su postale pravi hitovi, ’Princeza’ je i danas jedna od mojih omiljenih YU pesama, ali mi danas nemamo tu oštru podelu. Žanrovi su se izmešali, rock je smekšao od kada su Osvajači snimili Vino crveno, a nedovoljno podržani domaći bendovi sa tek jednim il’ dva CD, nemaju ni svoj TV kutak koji bi ih malo više promovisao mladima. Koja se to TV emisija danas bavi domaćom rock scenom? Pa, nema...

I šta onda? Posle se bunimo protiv zvezda Granda, Bravo Show-a i sličnih paradnih spektakla, a ništa se ne čini u kontra smeru... Ko zna da nabroji 10 mladih domaćih bendova?

Što nas ne bi predstavljali Kristali, Jarboli, Veliki prezir, Auropark i drugi... mislim, samo na glas razmišljam.

Kako god... za one koji vole da se podsećaju, evo naših predstavnika do sada:

~~~~~

Pod imenom Jugoslavija na Pesmi Evrovizije nastupili smo 27 puta. Naš prvi predstavnik, Ljiljana Petrović nastupila je na izboru za PESMU EVROVIZIJE 1961. godine. U periodu izmedu 1977. i 1981. godine, Jugoslavija nije imala predstavnika na ovom muzičkom takmičenju. Naša zemlja nije učestvovala ni na takmičenju 1985. godine, jer se PESMA EVROVIZIJE održavala 4. maja na dan Titove smrti. Prvu pobedu za Jugoslaviju zabeležila je grupa «Riva» 1989. godine, sa kompozicijom «Rock Me». Kao državna zajednica Srbija i Crna Gora, pojavljujemo se prvi put 2004. godine, a kao Srbija ove i pobedjujemo.

1961. Ljiljana Petrović «Neke davne zvezde» 1962. Lola Novaković «Ne pali svetlo u sumrak»
1963. Vice Vukov «Brodovi»
1964. Sabahudin Kurt «Život je sklopio krug» 1965. Vice Vukov «Čežnja»
1966. Berta Ambrož «Brez besed»
1967. Lado Leskovar «Vse rože sveta»
1968. Dubrovački trubaduri «Jedan dan»
1969. 4M «Pozdrav svjetu»
1970. Eva Sršen «Pridi dala ti bom cvet»
1971. Krunoslav Slabinac «Tvoj dječak je tužan»
1972. Tereza «Muzika i ti»
1973. Zdravko Čolić «Gori vatra»
1974. Korni grupa «Generacija 42»
1975. Pepel in kri «Den ljubezni»
1976. Ambasadori «Ne mogu skriti svoj bol»
1981. Seid Memić Vajta «Lejla»
1982. Aska «Halo, halo»
1983. Danijel «Džuli»
1984. Vlada i Izolda «Ćao amore»
1986. Doris Dragović «Željo moja»
1987. Novi fosili «Ja sam za ples»
1988. Srebrna krila «Mangup»
1989. Riva «Rock Me»
1990. Tajči «Hajde da ludujemo»
1991. Bebi Dol «Brazil»
1992. Extra Nena «Ljubim te pesmama»
2004. Željko Joksimović «Lane moje»
2005. No Name «Zauvjek moja»
2006. Bez predstavnika
2007. Marija Šerifović “MOLITVA”

 


suština:

Quote:
Posle se bunimo protiv zvezda Granda, Bravo Show-a i sličnih paradnih spektakla, a ništa se ne čini u kontra smeru

baš me interesuje zašto?
i ko ? (kad se i b92 uputio ružičastim stazicama)


I meni je bilo drago ,

I meni je bilo drago , prosto mi je bilo milo kad sam videla toliku srecu na njenom izrazu, pa sam se prosto empatisala. Ali, zaista ne vidim razloga za ovolikom euforijom.


Uh,

Licno ne volim ni pesme Maraje Keri ili Bijons. One jesu odlicno otpevane.
Ali, mi, i niko drugi se ne buni protiv pesama koje zaradjuju novac.


Mene raduje što je pobedila

Mene raduje što je pobedila Marija iz Srbije. To znači da mi organizujemo ESC sledeće godine i dobijamo priliku da malo promovišemo našu zemlju. Plus, oni koji se odluče da dođu u Beograd, koliko god da ih bude, će steći (nadam se) pozitivniju sliku o Srbiji, o Beogradu, jer oni u startu imaju dosta predrasuda o nama, s'obzirom na sve što se dešavalo 90-tih.
A što se tiče Mire Škorić i narodnjaka, ne znam zašto se ubacuju tamo gde im nije mesto? U njihovom pevanju dominira narodnjački način pevanja, sa onim ukrasima i prosto ne mogu da zamislim situaciju u kojoj nas oni predstavljaju na Evroviziji. Da bi bilo modernijeg zvuka na našem takmičenju, neko bi morao da selektira takve izvođače. Ne znam da li je bilo na ovogodišnjoj Beoviziji pop-rock bendova, ili r'n b-rap izvođača? Čisto sumnjam, takve izvođače nema ko da izdaje. Osim Aleksandre Kovač, Negativa i još možda 2 imena, sve ostalo je 'ne komercijalno' i takav zvuk 'ne prolazi' u Srbiji. To naravno po nekim vlasnicima izdavačkih kuća. Malo smo se pomerili u odnosu na 2000. ali i dalje nedovoljno. Daleko smo i dalje od svetskih muzičkih trendova, što našu muzičku scenu čini jednoličnom i ne baš zanimljivom, barem meni.


Muzika: Takmičenje ili stvar ukusa?

Muzika je stvar ukusa, a ne takmičenja. Učestvovanje na svetskom prvenstvu u fudbalu podrazumeva da navijate za svoju zemlju ali učestvovanje na Evroviziji nije stvar navijanja već poznavanja muzičke kulture da se razdvoji kič od kvaliteta što bi trebalo da obesmisli takmičarski duh gledaoca i njegovu opterećenost vlastitom nacijom. Za mnoge srbofile je potpuno svejedno da li je to Marija ili Mica trofrtaljka, poenta je da je Srbija nekog ili nešto pobedila.
Istini za volju prestao sam gledati Evroviziju na takmičarski način još od doba kad su tadašnju Jugoslaviju predstavljali Čola, Korni grupa, Ambasadori. Bio sam tada 10, 11, 12 godina i moj mentalni sklop nije razlikovao fudbalsko svetsko prvenstvo u Nemačkoj od Evrovizije. Danas kad čitam komentare (pogotovo one srboidne) u vezi sa pobedom Marije na Evroviziji, stičem utisak da je cela nacija na mentalnom nivou na kojem sam ja bio pre više od 30 godina. Nemojte ovo shvatiti kao uvredu ali brate koja zemlja pobedu svog predstavnika na Evroviziji slavi kao pobedu nad Evropom, svetom, Vatikanom, Novim svetskim poretkom, Ahtisarijem...?

Ajde, pogledajte još jednom Anđele 3

Pozdrav:))))


muzika nije samo stvar

muzika nije samo stvar ukusa. moze da ti se dopadne losa muzika i da ti se ne dopadne dobra muzika. postoje parametri po kojima se 'meri' kvalitet jedanog songa/muzickog dela. a za tvoju informaciju, sam Eurosong je kich festival. sve je tamo kich, svaki song, svaka haljina - sve. kao i novogodisnja jelka. ne navija se za 'muzicku kulturu' jer je na eurosongu nema.

euro song je parada, a ne ozbiljno takmicenje i tako se shvata svuda. takodje mislim da je ova pobeda dosla u dobrom momentu.

i nije svejedno ko nas je predstavljao. marija dobro peva i imala je solidnu pesmu (merena estradnim arshinima koji nisu primenljivi za svaku vrstu muzike).

a to sto smo mi svi na 'nivou' kao ti pre 30 godina vise govori o tebi. ja volim da pratim sve sto se desava, volim da budem informisana, i ne znaci da mislim da je sve sto cujem&vidim dobro, ali od te shume moze, i vrlo cesto, da ispliva kvalitet. ti mi malo licis na onaj fazon 'sve je bilo bolje u moje vreme' (sto znaci da si omatorio ;-) pa posto jesi, nemoj nas da gleedas u odnosu na sebe, fer?

i ko je rekao da je ovo pobeda nad Vatikanom, Evropom i ostale kojestarije?? gde si to nasao? i jos nesto: pa sta ako se svi radujemo? zar nije normalno? da li znas kako su nemci tuzni sto opet nisu uspeli?


Bebo ja te volim!!!!!

Bebo ja te volim!!!!!


to si pisao i drugoj bebi

to si pisao i drugoj bebi mislim, nista ti ne verujem!


to BOL,

svaka ti se pozlatila


Naravno da je Evrosong kič

Naravno da je Evrosong kič poput Granda, zato se i ne ložim već više od 30 godina na te gluposti ali koliko vidim i jedna i druga Srbija su se baš dobro naložili oko pobede:))

Da li praćenje evrovizijske parade spada u obaveštenost?

Nisam baš siguran, za mene recimo obavešten, informisan čovek prati muziku koja će tek da dođe, ide ispred vremena...

Šta znači "pobeda došla u dobrom momentu"?

Hoće li nam skinuti vize za ulazak u EU? Vratiće nam Kosovo? Biće promenjen sistem vrednosti?

Quote:
i ko je rekao da je ovo pobeda nad Vatikanom, Evropom i ostale kojestarije?? gde si to nasao?

Slučajno na Serbiancafeu jednom od najpopularnijih i najposećenijih srpskih foruma.


a kako ti to slusas muziku

a kako ti to slusas muziku koja ce 'tek da dodje'? ti je slusas onako, telepatski, dok je kompozitor stvara? :-))))
i sta je po tebi ta muzika koja 'ide ispred vremena'? daj primer, pliz, da se bolje upoznamo. ozbiljno pitam, jako me zanima.
a informisanost? pa sto vise informacija stigne do tebe, to si bolji u rasudjivanju. moras da procitas i losu knjigu da bi znao koja je ta losa i zasto i zasto je druga bolja. svatas?
mislim da je lepo radovati se uspehu. to je dobro. a dobar momenat si pogresno protumacio. toliko je loseg poslednjih 3 meseca (i ranije, ali to mu dodje ko stanje stvari u srbiji) da je ovo lepa vest.

...o natzosima nemam sta da kazem. o natzosima govoris, tu nema razgovora. oni ne razmisljaju. i vidis, to si procitao, da bi se informisao, jel? a eurosong neces da gledas jer slusas samo muziku koja 'ide napred'...e pa sad sloven, reci mi, da li je za tebe isrbijankafe nesto sto 'ide napred'??! ispada tako ;-)


Forum SC je takođe javno

Forum SC je takođe javno mnjenje građana Srbije i nema nikakve veze sa mojom informisanošću. Odlazim tamo ponekad samo da vidim ima li kakvih mentalnih promena u glavama nacoša, vidim da nema i onda se izlogujem do narednih nekoliko meseci.

Quote:
a kako ti to slusas muziku koja ce 'tek da dodje'? ti je slusas onako, telepatski, dok je kompozitor stvara? :-))))

Simpatično pitanje:))

Vidiš, slušao sam neke bendove koje je u početku njihove karijere slušala samo njihova uža familija:))

Loše knjige ne čitam do kraja, obično samo prva dva lista, jednostavno nemam vremena da traćim život sa nečim što ne volim pod parolom informisanosti.


hm...

ali:

Quote:
Odlazim tamo ponekad samo da vidim ima li kakvih mentalnih promena u glavama nacoša, vidim da nema i onda se izlogujem do narednih nekoliko meseci.

znaci, trazis tu informaciju, da li se nesto promenilo u njihovim glavama ili ne, jel tako? a koja je razlika u trazenju informacija in general?

prva dva lista, kao prva dva minuta filma, ne govore mnogo.
jos uvek me zanima koji su to bendovi, a sad me zanima i koje su to knjige, mislim one koje zavrsis do kraja.

s druge strane, vidis, novogodisnja jelka je vrh kicha, ali joj se vecina na planeti svake godine raduje. a ti poredis nas ovde i jos neke ljude koji nemaju to log-in-out na natzi forumu, sa 'ljudima' sa tog foruma. i onda nama porucujes da pogledamo ponovo Andjele 3?? sve si pomesao...


Quote:sve si pomesao Bojim

Quote:
sve si pomesao

Bojim se da nisam, smeša je u glavama naroda iz kojeg izlazi nakaradni sistem vrednosti, ja sam samo biljka koja sve posmatra sa strane i čeka promenu....

....izmeđuostalog promenu i u tvojoj glavi.

Pozdrav, nemam više vremena za ovaj blog, postaje isti kao i loša knjiga....


naravno da postaje kad nemas

naravno da postaje kad nemas argumenata. a to sto chekas, pa nachekaces se. bolje da se pridruzis nego sto vegetiras. bar zbog te buducnosti, zbog toga sto 'tek dolazi' a ne bi doslo da su ti klinci iz bendova vegetirali, kprs? ;-)


Realnost

Dok god ljudi budu nalazili satisfakciju u tome da su nekog porazili time što su ga navodno ostavili bez argumenata, a realnost je u stvari drugačija, dotle nema pomaka u glavi. Postoje ljudi koji jednostavno ne žele u svom životu da mlate praznu slamu sa glupostima koje treba da prihvate kao razliku. Suština liberalnosti da ne namećemo jedni drugima svoje sisteme vrednosti kao dominantne, a upravo se pobedom jedne stereotipne pesme ta vrednost nameće kao dominacija.
Biću ponosan na Srbiju tek kad svi ratni zločinci budu predati Hagu i kad barem 90% posto naroda bude imalo mišljenje da su oni zlikovci, a ne heroji. Pobeda jedne pesme na Evroviziji je samo merilo frustracija, a sasvim udaljeno od bilo kakvog ponosa....


Sloven,

ja sam u kosmicckoj potrazi za potpisnicima/ama akcije "Godina azila za sve".

http://blog.b92.net/node/5685


ode ti predaleko. ono kako

ode ti predaleko. ono kako su docekali mariju posle pobede i ova parada po skupstini...'malo' se otelo kontroli. exyuprostori ne shvataju kakva vrsta parade je u stvari eurosong: zezanje i sprdnja koju smo mi malo ozbiljnije shvatili. tamo ne mogu da ucestvuju 'progresivni' bendovi, to je druga vrsta zezanja. kad smo kod merila vrednosti, u UK to imas svaki dan na drugom nivou. dacu ti samo prezime: Beckam (mislim prvenstveno na njegovu zenu). e sad, to je merilo vrednosti? a i dalje postoje ljudi kao sto je Amon Tobin, 4hero...

samo govorim da malo radosti oko svega nije lose a svi bi se mi ovde osecali mnogo bolje kada bi tih 90% mislili to sto kazes.

otisli smo predaleko, rec je o eurosongu, ni manje ali ni vise.

ps. ne nije mi satisfakcija da te ostavim bez argumenata bar na ovom topicu, a nikakva mi je satisfakcija kada kazes da si 'biljka koja posmatra' a onda kada ce 90% srba da se gnusa zlocin? da li shvatas paradoks?? nece to niko za tebe da uradi i nemas prava (da, nemas prava) da kritikujes ako si samo 'biljka koja posmatra', o cemu god se radilo.


Kulturni fašizam

Ko ne voli Mariju ne razume Srbiju samo je eho Koštuničih reči o Guči.


Opusti se malo Sloven

Nije sve politika, nije sve u vezi Srbije negativno. Meni je drago da se Srbi ponose necim normalnim i da srbuju u pozitivnom kontestu. To svi na svetu rade, i da su Britanci pobedili na pesmi evrovizije, i oni bi mahali zastavama i urlali kako su na krovu Evrope. Ovo oko evroviziske pobede je jako pozitivno, i treba pozdraviti to sto se neugledna Kragujevcanka svojim glasom uspela da se probije do vrha discipline koju je odabrala, koja god ta disciplina bila. Da bude za primer svima.
Biti civilizovan znaci prihvatati razlike, i imati razumevanja za sve ljude i sve ukuse. "Moj ukus je jedini dobar, i ja i moji istomisljenici su jedini koji znaju sta je dobro" je sentiment koji delis sa (izmedju ostalih) Seseljom, Nikolicem, Vucicem, SPC-om...


a imam samo pitanje onima

a imam samo pitanje onima kojima je mnooogo zasmetala srpska zastava: da li vam je vama svima zasmetala i svaka druga zastava druge zemelje u publici? bila je samo jedna nasa, ostale su bile tudje.
mislim, da je nemacka pobedila, mislite da nemac u belom odelu ne bi drzao svoju trobojku u rukama? trebali ste da budete ovda u nemackoj prosle godine na prvenstvu u fudbalu da vidite koliko ih je bilo. ako neko drzi srpsku zastavu u rukama u odredjenim momentima (kao pobeda na eurosongu, kao pobeda na nekom sportskom takmicenju...) ne znaci da je ta osoba nacos po svaku cenu.


BoL

Podrzavam svaku rech. Pozdrav BoL. Imash josh jedan kod Jelice.


bebo

koji su to parametri po kojima se meri kvalitet pesme?
i sta podrazumevas pod natzosima?


Badminton

Ja, nešto, ne volim badminton...
I ne smatram ga sportom. Stvar ukusa.
Ali kad bi predstavnik moje zemlje bio u finalu, bio bih ponosan. I na takmičara, i na moju zemlju.
Vjerujem da su mnogi srbofili sinoć napravili lakrdiju od slavlja. Vjerujem i da su mnogi srbofobi ostali kratkih živaca.
Njihov problem, i jednih, i drugih je što ne vide jedan divni put, od trnja do zvijezda, i vorholovskih 15 minuta u svemu ovome.
Zato, daljinski u ruke, ako ti se ne sviđa... click...


Sloven, ukus ili takmicenje?

Paaaa, ne znam. I meni smesno. Ali, nekom drugom, ocigledno, nije.

P.S. Obrati paznju na datum; takmicenje je bilo jos u subotu, :))))). A libdems se ovde racunaju kao cool partija...


meni nije drago, i zanimaju

meni nije drago, i zanimaju me uvek podele!!!
ne bih voleo da nas predstavljaju, recimo, Jarboli na Evroviziji - narocito posle Zeljka J. i ostale ruralne bagre... jedino me raduje sto znam, da nas Jarboli nikad tako i 'tamo' nece predstavljati (ne bi oni sebi to dozvolili!)


Pre neko vreme

Irci su se stalno bunili sto Englezi glasaju za njih, kazu, ako pobede morace da organizuju Evroviziju...
Nisam siguran zaista da to vise iko shvata ozbiljno, to je ionako komsijsko glasanje. Uostalom, nije slucajno sto je bas Srbija pobedila, to je ipak 12 bodova vise nego kad je bila SCG a par desetina bodova nego kad je bila SFRJ, plus sto tad nije bilo toliko iseljenih po Evropi da glasaju za nju... No drago mi je za nju, svakom je lepo da kad se za nesto takmici u tome i pobedi...


Svasta.

Ljudima se bas ne moze ugoditi. Ne valja kada smo losi, ne valja kada smo dobri.

Evo da vam dam glas i misljenje iz dijaspore. Posto se svi negde slazemo da je Eurosong pre parada kica negoli kvaliteta, treba da nam bude drago sto Mariju u medijima pre svega karakterisu kao dobru pevacicu koja je glasom, a ne izgledom, osvojila prvo mesto.

Drugo, smatram da ovo treba posmatrati kao odlicnu sansu za positivan PR nase zemlje. U norveskim medijima se Srbija spominje samo u vezi sa Mladicem, Nikolicem na celu parlamenta, Kosovom i masovnim grobnicama po regionu.

Mene je pre neki dan jedna Norvezanka pitala da li u Beogradu vojska cuva mir na ulici, da li patroliraju tenkovi i sl.

E sad, da bismo poslali dobru sliku (barem iz jedne oblasti), moramo da iskoristimo Eurosong. Ja se ne bavim PRom, ali je logicno da se mora ici na vise frontova, ne samo visokopoliticki, diplomatski i sl. Eurosong ce gledati milioni ljudi, dosta ce ih doci u BG.

Sve u svemu, jako dobra sansa za promociju Srbije, u cemu nema niceg loseg.


nema nista loseg u (dobrom)

nema nista loseg u (dobrom) marketingu; ima dosta toga loseg u degutantnim nastupima i sablonskim tralala pesmicama koje su ispod svake kritike
pozdrav za Norvesku!


Ništa neće promeniti

Ništa neće promeniti imidž Srbije dok se priča o ratnim zločincima ne završi, to je realitet i nemojte se nadati boljoj slici zbog pobede na Evroviziji.


ima u tvojim recima dosta

ima u tvojim recima dosta istine!?


Doček..

Doček mi se zbog nečeg ne svidja...


Nije to rodoljubna pesma

..Mahanje zastavom uz ljubavnu pesmu ne ide..

...mislim na onako agresivno forsiranje srpstva.


pih

jbte...toliko jeftinog licemerja na jednom mestu odavno nisam video..


Mahati zastavom...

Onda je devojcica digla zastavu i metak ju je pogodio u grudi. Bluza joj se obojila. Sa leve strane usne joj je potekao tanak, crveni mlaz. Izdisala je, jos uvek cvrsto drzeci zastavu.
- Da li je vredelo poginuti zbog ove zastave, zapitala se, posmatrajuci svoj, poslednji suncevi zrak.
- Zbog neceg moras umreti, rekla je sebi i sklopila oci poslednji put.
A na kraju filma "Kosa" u krupnom kadru se vijorila americka zastava.


Ја мислим

да ће се Кверији свидети заставе са дочека...надам се да неће бити никаквих проблема.


NE KRV

Sve zastave uprljane su krvlju.
Devojcica je trebala da posmatra zalazak sunca obučena u zagrljaj voljenog čoveka. Trebala je pustiti da se njene vlasi upletu sa sunčevim zrakama i da je miluju najlepši osmesi na svetu celom.....
trebao je poljubac da oboji njene usne
..........A NE KRV.


Sve zastave su uprljane

krvlju. Tacno.


ja nisam napisla

sta je trebalo, vec sta je bilo...


Svasta

A ovo znaci da ta krv nikada nece biti saprana?
Jel ovo znaci da su tudju krv prosipali svi gradjani Srbije?
Jel ovo znaci da zivot ne ide dalje?
Koja i kakva zastava bi vama odgovarala?


apropo zastave u "kosi"

Quote:
A na kraju filma "Kosa" u krupnom kadru se vijorila americka zastava.

Ne bese li to ironija?!


Zastave, zastave

Vi pojma nemate (sad insistiram na iskljucivosti) koliko pobeda Marije Serifovic znaci za Srbiju. Kazem vam da je ona (pobeda) - verovatno samo slabasno, ali, ipak, nekakvo - svetlo na kraju tunela. I koliko ta pobeda govori o nama. O nasoj MALOGRADJANSTINI: ne prastamo uspeh drugih, uskogrudo razmisljamo (kako izgleda, ko se s kim i da li je taj istog ili drugog pola, kakvog je politickog opredeljenja...).
Ma zabole me vrlo s kim Marija (i ini) leze (i da li uopste s kim ide u krevet) i ustaje; ma ne tice me se da li ima prave ili "silikonske grudi" (i ovo: cista ljubomora: kako neko moze da trosi i na to?); ne tice me se u ovom momentu je li ( i da li je ona za to ili nije) Hag u punom pogonu ili ne... Tice me se (i lepo mi je) sto mi je nekoliko Kvebecana prislo i MENI cestitalo njenu pobedu (Ovde je taj "kich" direktno prenosen na TV). Stavise, jedan poznanik je trazio da mu otpevusim (Nisam znao). Tice me se sto se ovih dana (zapravo vec mesec dana) vrti spot za teniski turnir u Torontu koji ce biti tek u avgustu, a Ana Ivanovic dominira u tom spotu.
I dozvolite mi jos i ovo (iako je vec dug komentar):
Ovde sam (iako sam tada imao 40-ak god,) studirao na Univerzitetu. Jedno od ispitnih pitanja iz predmeta civilizacija Kvebeka je bilo: O cemu Kvebecani razmisljaju dok rade? Ja odgovorio: o novcu i kako da zive sto lagodnije. Priznao mi ga prof. sa 6/10, a ispravno je bilo: Razmisljaju o odmoru (vikendu i godisnjem) i o zabavi.
Kod njih (Kvebecana) je doslovno i najbukvalnije primenjena ona rimska: "Hleba i igara." A mi smo je vulgarizovali da boli.
Znam: i ovo se sad moze poltizovati i strancariti. Samo napred. Ja na to (o ovom momentu) necu odgovarati.
I neka zastava. Neka ih. Neka se vijore i kad je neka najbeznacajnija manifestacija, jer narod (i pojedinac) koji ne postuje svoje simbole i s ponosom ih istice ne treba da ocekuje da ga svet postuje i uvazava kao ravnopravnog.


Uh, tesko Kvebeku!!!

Uh, tesko Kvebeku!!!


Ako imas neki problem sa

Ako imas neki problem sa zastavom svoje zemlje onda je to ozbiljan problem koji moras sam sa sobom da resis u glavi...

Bilo koji predstavnik da je pobedio, mahao bi zastavom zemlje koju je predstavljao. Samo je to ovde agresivno i nenormalno. Mozda su neki pogresili kako zemlju tako i zastavu?


u Srbiji nije tesko

u Srbiji nije tesko 'pogresiti zemlju' - kako kazes (kako glupa sintagma), a zastava je uvek samo platno...


A tvoje ime su samo slova.

A tvoje ime su samo slova ...


a, zar nisu?

a, zar nisu?


Pa evo ja tebe pitam. Da li

Pa evo ja tebe pitam. Da li je ime tvoje devojke/ zene, samo slova ? Da li ime tvog rodnog grada/ drzave, samo slova ? ...


gorn

mozda je glupo sto ti pitanjima odgovaram na pitanja, ali nekeko mi se cini da ce poenta koju hocu da iznesem biti jasnija.
da li bi meni devojka/zena bila devojka/zena i da je bilo koje drugo im ili grupa znakova u pitanju? da li bi moj rodni grad/drzava bili to isto i daje neka druga slovna kombinacija u pitanju? (a drzava vec bese sa 4 varijante slovnih znakova za mog zivota) nekako sve i jeste i nije.


%$#)(/&$$#

Ne lupaj Zvezdane. Koji su to pobednici do sada primali grb svoje zemlje i razvlacili zastavu od tri metra na svecanom dočeku.
Naravno da sam pogrešio zemlju i otići ću iz nje što pre, a ti maši zastavom i uživaj.


Zelim ti puno srece, da

Zelim ti puno srece, da nadjes neku drugu zemlju u kojoj ces da postujes njenu zastavu.

Od ljudi koji ne postuju zastavu zemlje u kojoj borave, od njih ne treba ni ocekivati da postuju njene zakone.


Gde su nezadovoljni,

tu je "Godina azila za sve" :)


grofe,

par primera zloupotreba zastave. koji fasisti, jel vidis... nc, nc, nc...



i, gde ono rece da palis?


Irvase

mudro zboris


Al ste se napalili, baš ste se napalili..hahah

Irvase, te slike asociraju na igru.

Danas skup na Ravnoj gori. Maskirne uniforme, noževi za pojasom, potoci piva. Na sve strane povici, SRBIJA, SRBIJA, SRBIJA. Zastave, trube i kokarde. Znoj, bauljanje i jezici što zapliću.
NA TO SU ME ASOCIRALE SCENE SA DOČEKA.

A što se tiče vašeg patriotizma, pročitani ste. Svi oni koje znam, a koji su, sve, i spavali sa srpskom zastavom, kad je zagustilo bili su brži od ptice trkačice..

Marija ima dobar glas i zasluženo je pobedila. Čestatam joj na tom ali to ne znači da se moram slagati sa njenim političkim stavovima i žvakama.


3 dvojchice 3 trojchice

uzdrmao si patriJote valjano :)


Izvini Grofe,

a koji je njen politicki stav, bash sam znatizeljna da cujem?
Procitala sam da je rekla: "Ono što je najbitnije je da se ja u politiku nikada nisam mešala. Kao što ne bih volela da se meni neko meša u muziku, tako se ni ja njima neću mešati u politiku, ali ću im poručiti da mislim da bi ovom našom pobedom, dakle ne mojom, moglo da se otvori neko novo poglavlje, kao što sam rekla, neke nove Srbije"


kapi

ali to je direktno politicki akt. sugerise da bi moglo da se otvori novo poglavlje. kad mlati sa tri prsta - politicki akt. ja, inace, mislim da je sve politika.


Dici tri prsta u vis je

Dici tri prsta u vis je politicki akt?

Covek svaki dan nauci nesto novo...

Ona deca ispred skupstine su skroz ispolitizovana? :)

Jel neko video u tome neki akt mrznje? Jel neko nekoga vredja pokazujuci tri prsta? Napominjem da se osim srednjeg, podizu jos dva, tako da nije bas nepristojno koliko vi mislite... a ako je nekome to nepristojno ili neprijatno, moze da promeni drzavu, narod je ipak malo teze, jer izgleda da je taj simbol zaziveo u njemu (na koji god nacin) kao nacionalni simbol i tesko da decurlija ispred skupstine misle nesto lose o tome, cak se ni rata ne secaju...


zvezdan

to sto decurlija dizu tri prsta mi je mozda i najveci problem. znaci da ce se ta filozofija srpstva nastaviti i u sledecoj generaciji. znaci oni "cak se ni rata ne secaju", ali znaju da podignu ta tri prsta. dalje, to znaci da im je neko to pokazao. i kko ti sad zakljucujes da deca nisu ispolitizovana? to je ono najgore...


Eh , da su nam

ta tri prsta zasmetala i 1996/97.


e, da kapi

tad sam ja imao 13 godina i mene su tad lozili i manipulisali za ta tri prsta i srpstvo, kao sto ovom decom sad manipulisu.


Pa ti si niksonov vrsnjak

Pa ti si niksonov vrsnjak :).
A propos manipulacije, i lupanje u serpe i duvanje u pistaljke je manipulacija.
A sa druge strane kad neko od 30 i vise godina ne zna ni jednu drugu argumentaciju protiv 3 prsta, osim ovoga sto G.M. besomucno ponavlja, onda nije tesko zakljuciti da su mnogi i sa 30 i vise godina izmanipulisani. 12-godisnjaka ces izmanipulisati obecanjem da ces mu dati da igra igrice, a 30-godisnjaka tako sto mu kazes da je pametan, urban, human, napredan, gradjanski, a jos ako mu pritom suprostavis pijane, sa kokardama, nozevima, bezube i krezave seljake, koji ni 3 prosto-prosirene ne umeju da sklope, manipulacija uspela 100%. Crno-bela analogija uvek pali, pogotovu ako vam neko sugerise da ste vi na strani belog :).


Izvini kapi

Ali ja, jednostavno, u nekim manirima prepoznajem DSS..


Grofe,

pa s obzirom da ide vec sutra na turneju po Evropi , i da planira turneju po bivshim republikama SFRJ , ja josh uvek ne nalazim slicnost sa DSS i Radikalima. A to dizanje tri prsta,vec sad primecujem da se ispravila i da podize samo jedan prst. Ne zaboravi , ona je ipak klinka, odrasla u Srbiji za vreme Milosevica. Ne moramo odmah da je odgurnemo od sebe.


Conte, Prvo imas lose

Conte,
Prvo imas lose drustvo, koliko citam, a ti si jedini koji je docek Marije Serifovic i onu decurliju poistovetio sa Ravnom Gorom. Bice da neka od devojcica jos nije krenula sa depilacijom usana i brade...

Jel imas neki ozbiljan problem kada neko voli svoju zemlju ili je ipak problem sto voli Srbiju ali je sasvim ok da voli UK ili USA...?

I na kraju, koji je to ona politicki stav iznela kada se sa njim ne slazes? Onaj iz skupstine kada je pozelela neki novi evropski pocetak za Srbiju...

Pali preko, neko te je istripovao zesce.


grofe (po drugi put),

"Danas skup na Ravnoj gori. Maskirne uniforme, noževi za pojasom, potoci piva. Na sve strane povici, SRBIJA, SRBIJA, SRBIJA. Zastave, trube i kokarde. Znoj, bauljanje i jezici što zapliću.
NA TO SU ME ASOCIRALE SCENE SA DOČEKA."

ti ocigledno imas nekakvu licnu frustraciju sa srpskom zastavom, stvarno ne znam niti zelim da ulazim u tvoje probleme, ali, kao sto rece, palis uskoro i sam ces shvatiti da je zastava u bilo kom delu sveta jednostavno iznad politike. a sto se tice ovih kulova na ravnoj gori, kulovi postoje svuda ali to opet nema veze sa nacionalnim simbolima.

australijanci npr, su jako ponosni na svoju zastavu, svuda je kace i mozes je videti na svakom cosku iako na njoj postoji Union Jack u cije ime je pocinjen stravican genocid nad lokalnim aboridzanima.

ne znam sta da ti kazem grofe, srecan ti put u svakom slucaju.

pozdrav


Grofe

Od sveg srca ti zelim da odes sto pre i steknes veliko materijalno bogatstvo.
Videces kako bole sadasnja tvoja razmisljanja.
Iskreno tebi tvojima zelim svu srecu ovog sveta. Sto pre!


ja imam problem sa nasom

ja imam problem sa nasom zastavom i grbom posebno.


ne, to je nemoguce

Quote:
ja imam problem sa nasom zastavom i grbom posebno.

ti imas problem sa sam(im)om sobom.

Hvala ti sto si ovo podelila sa nama ali zalis se na pogresnom mestu. Ako imas problem sa zastavom to i moze da prodje, ali ako je i grb problem onda se pod hitno obrati strucnjaku.

To je sada uspesno odstranjuje uz epiduralnu anesteziju (nista ne osecas, a bud(na)an si.

Pozdrav


spiridon

ja imam problema sa samim sobom. ti, ako mislis da nemas, grdno se varas. put do samospoznaje i jeste suocavanje sa sobom.
ne znam gde si ti procitao da se ja zalim. a to sto ti mesto predvidjeno za razmenu svacijeg misljenja karakterises kao "pogresnom mestu", tu si se malo zeznuo.
ova "fora" za epiduralnu itd. to je nska varijanta iz osnovne skole, jel? fazon, bojis bojanku i prosipas takve fore?


KafaJeGotova

Quote:
ja imam problema sa samim sobom. ti, ako mislis da nemas, grdno se varas. put do samospoznaje i jeste suocavanje sa sobom.

Ako se na tvom putu "samospoznaje" javljaju problemi tipa zastava i grb, onda ti zelim srecan put.

Ovo nije fora iz osnovne. Ovo je ozbiljno.


spiridon

bok stari


KafaJeGotova

aaaaa ti i sa ovim imas problem

ok sada te razumem


spiridon

lako je tebi, kad ti je logika 0...


Kapucino

previse ispunjavas psiho testove. trauma iz vojske?


O, hvala, Gotova kafo,

Napokon neko ko ima problem :)


a zasto imas problem?

a zasto imas problem? generalno ti smeta nesto od likovnih obelezja ili ti smeta sto je zastava u rukama pobednice eurosonga ili nesto drugo? ako ti smeta sto je marija drzi, da li ti smeta i sto su je finci imali prosle godine? ozbiljno pitam.


Simboli

Simboli ko simboli, mozes da ih shvatas u pozitivnom i negativnom kontekstu. Oni sami po sebi nemaju nikakvu konotaciju, sve je to licna percepcija. Ko ima problem sa zastavom, grbom, himnom (doduse tekst himne moze da bude negativan ako ima negativnu poruku), ili cak i pozdravom, generalno ima problem sa drzavom i narodom te drzave, to jest daje negativnu konotaciju svemu iz te drzave. Tuzno je to kad neko ne ume da razdvoji ratne zlocine, kriminalce, korupciju i ostale negativne pojave u drustvu sa evrovizijom, sportskim uspesima i drugim kulturnim, naucnim i sportskim uspesima gradjana te drzave, nego sve to zajedno trpa u isti kos, i mrzi ih sve zajedno.


vlad-man

onog momenta kad se u srbiji bude pocelo sa suocavanjem sa dogadjajima kao sto su "ratne zlocine, kriminalce, korupciju i ostale negativne pojave u drustvu" ja nikakav problem necu imati sa tim simbolima, jer ce oni jednostavno nestati. ovako, ti simboli imaju i te kako veze sa dogadjajima.
ne znam samo gde si u mom komentaru video mrznju? jel to neka projekcija svojih osecanja na drugog?


BoL

nemam problem sto je marija mahala zastavom, ali imam problem sto je mahala sa tri prsta. meni, licno, smetaju likovna obelezija, tj. grb, na zastavi. smeta mi zbog monarhistickih obelezija.

a, sto se eurosonga tice, mislim da je to potpuni trash i to je nesto sto mene ne interesuje (mislim na muziku). interesuje me 'performative action' svega, pa i eurosonga. a, posebno su mi interesantne politicke konotacije.


KJG

Samo uzivaj, meman. Oslobadjanje od simbola je samo prva lekcija treceg kruga i to najteza. Ti si je savladao. Chestitaju ti Zelenovic, Green i Golum. Walk Tall.


green

korak po korak i tu sam :)


KJG

To vidim. Josh jednom, chestitam. Tu smo. :o)


kapucino, jel imas ili nemas?

Quote:
nemam problem sto je marija mahala zastavom

Quote:
ja imam problem sa nasom zastavom


spiro

ja ti vec pomenuh da ti je logika 0...


ja som

nisam je ni prepoznala. gledam plavo, crveno, belo...a ni to ne znam kako ide...rekoh ma daj da idem po drzavama onda cu je naci. nadjem srbijicu i iznenadim se :)
pa mi imamo grb!


mmmm

Evrovizija je lansirala imena kao shto su Hulio Iglesias, ABBA i Selin Dion, zatim pesma Danijela Popovica " Dzuli " je bila veliki hit u Evropskim razmerama, a proshlogodishnji pobednici Lordi su bili atrakcija na evropskoj dodeli MTV nagrada, a posebno je bio zainteresovan za njih Moby.

Odmah da kazem da ni jednog od gore pomenutih izvodjacha ne slusham i ne gotivim ( osim mozda po koja vesela pesmica grupe ABBA ), ali svi su oni dobili na odredjenom publicitetu, a neki od njih su postali slavni.Marija Sherifovic je pobedila na Eurosong-u i privukla paznju medija u Evropi na sasvim pozitivan nachin i to je dobro. Po mom mishljenju nije njena pesma bila dobra koliko su ostale bile katastrofalne.

A ova prepucavanja oko zastave ratnih zlochina na ovom blogu su krajnje idiotska. Imate josh mnogo mesta na ovom sajtu gde mozete da lechite svoje frustracije. Ako vam nesto shto je pozitivno pa makar to bio kich (sa tim se potpuno slazem) smeta onda imate veliki problem. Mozda je i Novak Djokovic veliki srpski nacionalista kad, na turnirima na kojima pobedi, obuche dres sa srpskim grbom.


Треба Новака

у затвор,злотвор је одбио заставу Велике Британије,и Ану Ивановић би ваљало протерати јер је одбила заставу Швајцарске...а и они дечурлију синоћ испред скупштине града Београда би требало право у Хаг на преваспитавање због три прста...


Moze li mi neko

da mi objasni gde je granica do koje jedan doprinos, rad ili umetnicko delo moze nazvati originalnim ili plagijatom. Razlog je video koji je objavio "The Sun" magazine:

http://www.thesun.co.uk/article/0,,11021-2006410749,00.html?channel=Celebs%20Exposed&clipID=1347_SUN2045

Presudite sami


pa nije zastava srbije

simbol ove vlade pa da je mrzimo, zaboga. pa i nasha ekspedicija ce na vrh himalaja postaviti nashu zastavu.i da li treba da se stidimo zbog toga? drugu zastavu nemamo , a da je je srbija nasha zemlja, jeste. to sto smo dopustili da njom upravljaju ljudi bez morala, fasisti i kriminalci, je i nasha krivica. koliko vas je bilo ispred csm u subotu?


Bilo nas je tuce.

A ssto pitass :)

Odradio sam i priccu "Tri kante pre Crkve sv Marka.

Pogledajte.

Eto, zabelezzeno pet minuta pre okupljanja revoltiranih Blogera B92 bloga_13_05_2007.


Kilkope

mozda vishe. Dva tuceta i pas :))


..

Bebo pas se ne računa. Nije došao zbog stavova već iz koristoljublja, voli šetnu..

Da sam bliže došao bih..


Grofe...

.. vidi, ja ovakao vidim tu stvar: poshto je pseci vlasnik bloger dosaho izpred CSM da izrazi svoj stav u pratnji psa, znachi da i pas ima isti stav, posto je na skupu blogera sa stavom doshao sa svojim gazdom. Komprende? :)))


JJ Bebo

I plasticcna boca koju je jurio, a nikako da ne zaboravimo onog stogodissnjaka koji je pitao da li idemo na Ravnu Goru :) Eh, ssta sve "domachi musskarac" neche da pita i uradi zbog seksa :)


zbog ovoga


sista kapi

nema ko ....:((


JJ Beba,

nazalost nema. da ima ko, ne bi radikali pobedili na izborima, i ne bi kostunica bio premijer, da se ne lazemo.


tachno tako, kapi..

nema, zato shto im je izgleda dobro ovako...


i zato

sto nemaju "muda" , osim da palamude ovde na blogu


kapi

sestro slatka, na sve strane sve sama palamudjevina palamuda :)


E, vas dve

ko Kosovke devojke :)


Upravo mi je mr. Conte javio

Upravo mi je mr. Conte javio da gomila Turaka napusta Tursku zgrozena cinjenicom da se na njihovim manifestacijama isticu zastave njihove zemlje... Uostalom, ja sam isfrustriran njihovom zastavom i ocekujem da me blogeri na njihovoj lokalnoj televiziji podrze i iz korektnosti prebace demonstrantima da ce se neko u Srbiji osetiti ugrozen zbog isticanja te zastave... Ta zastava je simbol osmanske vlasti zbog polumeseca na njoj...

Svaka slicnost je slucajna. Bujrum.


Upravo mi je mr. Conte javio

Duplikat Sorry


ovde koliko mi se cini su

ovde koliko mi se cini su melodijski pokreti slicni ali ne i tonovi, niti harmonija. cak i da je polazni tonalitet isti, ne mora da bude plagijat, pevacice se dobro 'osecaju' u odredjenoj 'lagi'. ne znam tacna pravila, morali bi sokoj da konsultujemo (a i nije mi pravilnik pri ruci) ali ovo bi moglo da se okarakterise kao 'ugledanje' na pesmu, hehe. ono sto je Seljko Joksimovic uradio i Leontina mu, to jeste plagijat ali je on, poznavajuci pravila, skinuo taman toliko nota koliko je potrebno da se pesma nazove 'originalom'. licno sam pricala sa dvojicom iz naseg zirija koja je poslala lane moje u 'svet': jedan se povukao jer je zakljucio da jeste plagijat a drugi je malo preterano branio selj(a)ka joksimovica i rekao kako te dve pesme 'nemaju veze jedna sa drugom'. mrzi me da trazim sad obe ali seljko Zna sta radi i kako da 'ispegla stvar' ;-)

svakako treba proveriti, mada opet, u ovakvoj vrsti muzike je jako moguce napisati slicne songove.


Uopste mi se ne svidja

stvar "Molitva", totalno nije moja vrsta muzike, u ratu je sa mojim senzibilitetom etc.
Ali, Marija je VRH, sjajna pevacica, odlican glas, talenat, zna sta radi i vrlo je spontana na sceni.
Sta ces vise?
A muzika, stvar ukusa.
Eto.

Olga


U totalnoj saglasnosti sa tobom, Olga,

danas prvi put cuo "Molitvu" - bas i nije nesto. Mozda je to znak, O.M., da smo "zaostali za novim vremenom"? Istina, ni jednu drugu pesmu nisam cuo, pa ne mogu objektivno da sudim uopste.
A ova mala je OK - lepo peva, ima nastup, samopouzdanje. To je dobro.


Englezi hoce da se spale?!!!

Oooooh, wooooow, geez!

Nek se spale.


ovo je komentar

prenet sa jednog foruma:

"Glupost nevidjena.
Za one koj ne znaju: Plagijat je djelomično ili u potpunosti ukraden tekstualni ili glazbeni dio pjesme bez potpisa originalnog autora.

Da bi ova pjesma bila plagijat potrebno je da se u potpunosti podudara jedan od navedenih elemenata:

Tekst (za njega ne znam jer ne znam albanski).
Melodija
Melodija + ritam.
Ako su akordi isti to nije plagijat - jer je 80 % pjesama sacinjeno od 3 akorda.

Sto se tice melodije (osnovne teme) i ritma oni se ne podudaraju.
Melodije nemaju veze jedna s drugom, a ritam albanske pjesme je sasvim drugaciji.
Albanka je maksimalno popalila Mariah Carey (miks nekoliko njenih pjesama).

Sto se tice akorda - trebala bih skinuti obje pjesme da bih to vidjela - no to uopce nije relevantan podatak da bi se nesto proglasilo plagijatom, no ovako samo na uho, mislim da ni akordi nisu isti. Barem se ne izmjenjuju u istim intervalima.

Ovakvih laganih pjesama ima na tone diljem svijeta, i svaka melodiozna pjesma nam se cini kao da smo je vec culi. Uostalom, pjesme se komponiraju tisucljecima, od samo dvanaest tonova (ili 5 kod kineza) i nemoguce je uopce posloziti kombinaciju tonova koja vec negdje nije vidjena.
No zato postoji ritam, aranzman i drugi elementi koji kad se posloze daju sasvim novu stvar"


Tijanic je potpuno odlepio.

pogledaj zadnjih 10 min. Covek je izgubio vezu sa realnoscu.

http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?IDNews=186541&source=najava


mislim

da bi trebali da stisate strasti oko tri prsta da vam se to nebi obilo o glavu!

Ukoliko su tri prsta iskljucivo negativna zasto su upotrebljavana od strane opozicije 2000 godine?
Ukoliko govorimo o nacionalizmu on ima dve strane: pozitivnu i negativnu. Koja je koja razmislite sami.
Ukoliko sam ja Srpkinja,Hrvatica, Madjarica ili bilo koje druge nacionalnosti da li je nacionalizam kada kazem da sam to?

Losi gubitnici dizu galamu i od pobede Srbije na Eurosongu su napravili politicko pitanje.
U Svedskoj su svi srpski savezi napisali pisma javnim medijima o "hajci" u kojoj se tri prsta iskljucivo povezuju sa Milosevicem, ratom na Balkanu, u kojoj smo opet "mali crni djavoli sa sekirom u ruci"
Isto to se desava u Norveskoj.

Ljudi moji, ovo je samo takmicenje za slager a ne politika!
Pitanje ukusa je druga stvar.
Ukoliko ja volim klasiku i rok ne znaci da svi moraju da ih vole. Kultura je sirok pojam i nije samo Betoven, Sekspir,Pikaso...